Zestig procent van bouwprojecten kan dit jaar niet beginnen

Zes op de tien bouwprojecten die voor crisissteun in aanmerking komen, kunnen niet voor 31 december van dit jaar te starten. En daarmee komt de subsidie en dus ook de voortgang ernstig in gevaar. Wil het stimuleringsbudget van 100 miljoen euro de sector écht soelaas bieden, dan moet de deadline voor het beginnen van de bouwprojecten met twee maanden opschuiven. Ook is een snelle oplossing van de onduidelijkheden over de toekenning van de crisissteun belangrijk.

Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in een brief aan de minister van Wonen Werken en Integratie, Eberhard van der Laan. De brancheorganisatie van ruim 200 ontwikkelende bouwbedrijven dringt bij de bewindsman aan om snel met elkaar om de tafel te gaan zitten om de problemen op te lossen. In augustus heeft Van der Laan in het kader van het stimuleringsbudget woningbouw voor 100 miljoen euro aan subsidie toegekend. Uit de eerste ervaringen van NVB-leden met deze crisissteun blijkt echter dat aan de eis, dat vóór 31 december van dit jaar met de bouw moet zijn begonnen, niet of nauwelijks kan worden voldaan.

Maar liefst zestig procent van de projecten waarvoor crisissteun is toegezegd kampt met het probleem van de deadline. Dit komt voor een belangrijk deel door het feit dat pas in augustus de subsidies over de ingediende projecten zijn verdeeld. Toen moesten veel plannen nog worden aangepast. En ook hebben veel kopers meer tijd dan voorheen nodig om de financiering rond te krijgen. Een andere reden is dat er in de praktijk nogal wat onduidelijkheden bestaan over het begrip staatssteun. Veel gemeenten hebben hier geen ervaring mee en zien zich gedwongen om extern juridisch advies in te winnen met vertraging als direct gevolg.

In de brief stelt NVB verder vast dat sommige gemeenten het risico van staatssteun en daarmee dus de mogelijke teruggave van de subsidie, doorschuiven naar de ontwikkelaar. “Bedrijven die hun nek uitsteken door vroegtijdig te beginnen, zonder dat er zekerheid is dat de subsidie wordt verstrekt, lopen ook het risico de subsidie te verliezen. En dit kan net de nekslag voor de bedrijven betekenen”, aldus NVB-voorzitter Jo Goossens in de brief aan Van der Laan.

In de visie van de brancheorganisatie is het van groot belang dat de problematiek van de staatssteun snel wordt opgelost. “Anders heeft het stimuleringsbudget woningbouw geen enkel effect op de verkoop van nieuwe woningen en zal de verkoopomzet ruim 60 procent onder het niveau van vorig jaar blijven.” Deze enorme productiedaling betekent dat binnenkort tussen de 75.000 en 100.000 bouwvakkers hun baan verliezen. Voor het Rijk betekent de productiedaling een financiële strop van 5 miljard euro.

bron: NVB Bouw

Share Button
Tagged with:
12 comments on “Zestig procent van bouwprojecten kan dit jaar niet beginnen
  1. hans says:

    Die paar duizend eurootjes per huis aan subsidie gaan het gapende gat tussen vraag en aanbod lang niet dichten. Ook met geldverspillende subsidies komt de verkoop niet op gang, daar zijn toch echt zo’n 20% lagere vraagprijzen voor nodig.

  2. kees says:

    20%korting gaat niet werken als de handel dood ligt. Het zal gewoon “anders” moeten.

  3. starter says:

    Volledig anders.. men moet eens naar de markt kijken, wat wil de klant!

    Er komen steeds meer een-ouder gezinnen met alimentatie kosten = geen modaal netto inkomen. Dus een rijtjeswoning van 240k is niet wat de markt vraagt. Meer een flatje van 100k 🙂

    En door de 35% scheidingen moet eerst de overwaarde gecasht worden bij de verkoop van de oude woning.

    Laten beide markten op zijn gat liggen.. Die 100mln is een lachertje, dekt niet de 38% lucht die de banken berekend hebben.

    Of volgens de Rabo: ik heb toch recht op een woning met 24jr? 😉

  4. kees says:

    ja, een lekkere jonge woning en anders bij je moeder in het tuinhuisje.

  5. leerling says:

    Rtlz had het net over het Minsky effect, vanwege alles oplopend, obligaties, aandelen en UK huizen inflatie, olie, goud en dat de rente omhoog moet, is het Minsky effect een soort pad-stelling ?

  6. Boefke says:

    Woningbouwers moeten niet huilen, met die boevenpraktijken zijn de laatste jaren gigantische winsten gehaald.

    Als ze niet uitkijken sturen we gewoon Lakeman achter hun aan, stuk voor stuk, en dan lost dit probleem zich vanzelf wel op 😉

  7. leerling says:

    In Groningen zitten de verkoopcijfers van starters woningen alweer op het niveau van voor de kredietcrisis, zegt de gemeente, wel in het goedkoopste segment.

  8. allert says:

    Heb zo’n woning bekeken, scheelt 5k op 230k. tekenen voor 1 december, niet echt genoeg om verschil te maken. Gaan waarschijnlijk voor een ander project zonder “gemeentekorting”.

  9. kees says:

    kopen die huizen, anders koopt een ander het over jou rug.

  10. Victorino says:

    Ja met een k.k. die binnenkort afgeschaft wordt is het dus verstandig om nu een huis te kopen. 🙂

    Voor een nog beter advies: ga naar een “gratis” hypotheek-adviseur die je meteen aan een koopsompolis helpt.
    Jazeker de huicheltheker 🙂

  11. kees says:

    vict. het gaat om leencapaciteit en die verandert niet. Prijs kan dan ook hetzelfde blijven.

  12. kees says:

    de schilderijrestaurateurs hebben in ieder geval werk het komende jaar.
    Dirk is met gelijke munt terugbetaald: geen niveau. You ain’t…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*