Willem Buiter: fiscale crisis dreigt

Willem Buiter CITI GroupEconoom Willem Buiter, strategist van Citigroup, waarschuwt voor een “ongekende, fiscale crisis”, indien schaatsschulden in Europa en de VS niet snel worden aanpakt. Verder plaatst hij grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de Fed.

zie ook:  Professor Willem Buiter over de gevolgen van de kredietcrisis voor Nederland

Enkele highlights uit zijn laatste Global Economics View:

  • Most advanced industrial countries in worst ever peacetime fiscal shape
  • Sovereign default can become the least bad solution for a country
  • Sovereign default risk outside Greece low but non-negligible
  • Most countries will eventually choose a ‘fiscal pain’ solution
  • Debt restructuring, possibly with haircuts, likely to be part of the ‘fiscal pain’ package
  • Inflationary solution to public debt burden highly unlikely in Europe, unlikely in US
  • Euro Area needs mutual fiscal insurance mechanism to survive and prosper
  • Restoring fiscal balance will be a drag on growth for years to come for advanced industrial countries

Bekijk hier (pdf) of hier het 68-pagina’s tellende rapport

zie ook: Willem Buiter: ‘Wereld wordt spannend, chaotisch en verwarrend’

bron: Blikopdebeurs.com

Share Button
Tagged with:
233 comments on “Willem Buiter: fiscale crisis dreigt
  1. ll says:

    Nogmaals, waarom hebben onze overheden dit toegelaten, dit was toch te voorzien……

    W.Buiter vriendje toch van adamus…….

  2. nhz says:

    ik heb het rapport niet gelezen maar ik zet hier wel hele grote vraagtekens bij:

    “Inflationary solution to public debt burden highly unlikely in Europe, unlikely in US ”

    waarom, het lijkt me juist buitengewoon waarschijnlijk en alle tekenen wijzen volgens mij op deze route … alleen al als ik vandaag de tevreden geluiden hoor van allerlei politici en economen over het hulppakket van 120 miljard voor Griekenland.

  3. BenBau says:

    “‘fiscal pain’ solution” en “Inflationary solution to public debt burden highly unlikely in Europe”. Drie keer raden wie deze crisis gaat betalen: NIET de veroorzakende baby-boomers en scheefleners!

  4. Ronald says:

    @nhz 2: Een aardig artikel over inflatie vs deflatie en onderbouwing waarom het voor landen moeilijk zo niet onmogelijk is om via inflatie uit de schuldenproblemen te komen:
    http://theautomaticearth.blogspot.com/2009/07/july-5-2009-unbearable-mightiness-of.html

  5. option trader says:

    Slimme vent. Jammer dat die bij zo’n ballentent werkt.

    Hyperinflatie is NIET mogelijk.
    Alleen devaluatie en confiscatie.
    Euro is gedekt door ons allen (lees onze bezittingen) en we gaan dat allemaal verliezen. Huizenprijzen -89%.

    U bent alles kwijt….terug naar start.

  6. ll says:

    @ 5 en zo is het maar krek, herhaling jaren 30

  7. option trader says:
  8. irydium says:

    “waarom, het lijkt me juist buitengewoon waarschijnlijk en alle tekenen wijzen volgens mij op deze route …”

    In Japan hopen ze al 20 jaar op inflatie en ondanks hun schuld van 220% van bbp hebben ze alleen deflatie gekend…

    Het lijkt misschien “handig” om door inflatie schulden te verminderen, in de praktijk is dit zeer moeilijk. Even de geldpers aanzetten wordt in de internationale markt even getolereerd totdat de rentes oplopen.

    Wat gevolgen
    – sterk oplopende rentes (de lange termijn, waar FED\ECB geen controle over hebben) Dit betekend dat direct dat alle financieringen duurder/onbetaalbaar gaat worden waarmee ook de vastgoedmarkt de genadeklap gaat krijgen. (de tegengestelde bedoeling van de internationale politiek)
    – Indien banken de rentes niet kunnen/willen betalen aan spaarders, zullen de spaarders alle spaargeld omgezetten in liquide middelen zoals goud.
    Dit betekend dus een directe faillissement voor het gehele banksysteem.
    – indien de salarissen niet mee stijgen betekend dit een directe koopkracht vermindering waarmee de bestedingen en benodigde productie teruglopen. Het resultaat is een dalende economie en een hoop sociale onrust.

    Kortom, de conclusie van Willen Buiter m.b.t. inflatie lijkt me zeker wel geloofwaardig.

  9. ll says:

    Inflatie of deflatie, antwoord van E.Mecking, en weer van dit blog, all info hier aanwezig.

    Ook in vorige deflatieperiodes is geld bijgedrukt. Maar het probleem is dat de overheid minder machtig is dan de kapitaalmarkten. Er is alleen al in 2008 wereldwijd 30.000 miljard dollar verloren gegaan. Door het putje gespoeld. En deze gigantische kapitaalvernietiging gaat nog steeds door. De overheden kunnen daar weinig tegen doen. Zij kunnen met hun trage geregisseerde reddingsacties van enkele duizenden miljarden hooguit wat tegenwicht bieden aan deze kapitaalvernietiging en de pijn iets verzachten. Alle middelen van de overheden hebben intussen hun grens bereikt. De huizen– en aandelenmarkten zullen verder dalen en nog veel meer banken – vooral in de hoeveelheid kapitaal die afgeschreven moet worden – in hun val meesleuren. De wereldeconomie stort in elkaar en veroorzaakt zo een economische depressie.

  10. dalen says:

    Lastig om een conclusie te trekken. Teveel economen en wetenschappers spreken elkaar tegen.

    Ik ga ervan uit de onze bestuurders de wijsheid in pacht hebben en het beste doen voor ons….zei het met cynisme.

    Aan de andere kant hebben we altijd nog de bankiers die zichzelf tot God hebben verklaard.

    Dacht Al Capone dat ook niet en uiteindelijk toch tegen een machtiger fiscaal apparaat aanliep.

    Een gezond wantrouwen tegen alle zogenaamde redders en profeten is m.i. hier op zijn plaats.

  11. dawg says:

    @4 Ronald

    Gaaf artikeltje. Maar niet bemoedigend. Centrale banken lijken inderdaad machteloos als de schrijver het bij het juiste eind heeft.

  12. Peter says:

    Al ik berichten uit de VS voor waar moet aannemen gaan de voedsel en energie prijzen daar al flink omhoog.

    http://inflation.us/foodinflationspiralingoutofcontrol.html

    Ook worden “porties” steeds kleiner, dat zie je hier in NL ook al een tijd gebeuren. Dit is gewoon inflatie die verborgen gehouden wordt en al helemaal niet in overheid statistieken terug te vinden zal zijn. Sommige verpakkingen van dingen die ik vroeger kocht en nu al tijden niet meer, daar valt het echt bij op en dan schrik ik van de prijs.

    En in enkele grote landen zoals de VS en GB koopt de centrale bank schuldpapier op van de overheid. Dit is inflatie omdat er zo meer geld+krediet in omloop komt wat prijzen opdrijft.

    Het gevaar met inflatie is dat de meesten het niet zullen zien, al verdrinken ze er bijna in. Wat men wel ziet is als ze een jaar geen loonsverhoging van 1.5% krijgt en dan meteen gaan staken om geen slachtoffer te zijn van de crisis. Dat mogen anderen dan dubbel bij ons in NL (heerlijk die ambtenaren bij ons).

    Volg deze site ook maar eens:

    http://inflation.us/

    Mogelijk dat dit de twijfelaars over de streep zal trekken.

    En wat te denken van NL, ons begrotingstekort van tientallen miljarden euro’s. Begrotingstekort betekend dat dit PER JAAR bezuinigd moet worden om geen tekort te hebben. In den haar worden ze als stoer genoemd als er 20 miljard over 4 jaar wordt bezuinigd.

    Wat denk je dat die extra schuld gaat doen met de prijzen? Het geld stroomt al door onze economie heen…inflatie dus!

    En heren, wij zijn geen Japan! Not even close! Ons monetaire beleid is anders, onze financiële start positie is anders. Onze import/export markt is heel anders, evenals onze industrie. Vergeet Japan dus maar om al te veel lessen uit te trekken.

  13. Peter says:

    @4: Ronald,

    Die site bevat ook dit artikel…interessant voor diegene die nog denkt dat wij in NL heel ver weg staan van eenzelfde huizenmarkt situatie als in de VS.

    http://theautomaticearth.blogspot.com/2010/05/may-2-2010-power-transparency-and-debt.html

    Bij ons heet het natuurlijk anders (NHG), maar de politieke smoesjes zijn gelijk, namelijk dat iedereen (ook de armen) een huis moeten kunnen kopen. Met als achtergrond dat vooral de rijkere burger en met name de banken de voordelen ervan ondervinden.

  14. nhz says:

    @4-8:
    ik ben niet zo geinteresseerd in allerlei theoretische verhalen. Feit is dat de prijzen van bijna alles steeds harder stijgt (kijk eens naar de PPI cijfers in de VS en EU bijvoorbeeld), de enige uitzondering zijn assets die met schuld gefinancierd zijn. Ook de M3 groeit nog steeds, o.a. via keihard stijgende CDO balansen die toch écht claims op gewoon geld / gewone goederen vertegenwoordigen.

    Deflatie is er hooguit voor mensen die (met hoge leverage) een eigen huis gekocht hebben, de rest van de bevolking heeft met inflatie te maken.

    Van ‘sterk oplopende rentes’ is nog nergens in het Westen wat te merken, bovendien kan dat natuurlijk nooit ‘deflatoir’ zijn – rente loopt alleen sterk op als de geldhoeveelheid veel te veel stijgt. Weet je wat een gemiddelde Spanjaard voor zijn hypotheek betaalt? Juist, minder dan 1.5% want allemaal gekoppeld aan de Euribor die ze nog jarenlang bij nul gaan houden. VS zelfde laken een pak.
    Ik denk dat we eerst jarenlang stevige inflatie gaan zien en daarna, in het eindspel, wellicht een deflationaire klap – maar tegen die tijd is de economie al lang naar de knoppen, dus het lijkt me niet meer relevant.

    Of Japan deflatie heeft daar zijn de meningen sterk over verdeeld. Als het al deflatie is dan is het super mild. Let wel: in een normale economie is lichte deflatie volkomen normaal vanwege technologische vooruitgang en (andere) verbeteringen in de produktiviteit. De ‘deflatie’ in Japan is zelfs nog minder dan je op basis van normale vooruitgang zou mogen verwachten. Dit nog even afgezien van het feit dat ze daar een enorme ‘opgepotte inflatie’ hebben die elk moment kan losbarsten.

    @12,13:
    inderdaad. De meeste prijzen rijzen de pan uit – al jaren trouwens – en alleen door slimme manipulaties van het Ministry of Truth weet de politiek de indruk te wekken dat het wel meevalt, of zelfs dat er een ‘deflatie gevaar’ is. Ik snap echt niet waarom mensen dat soort praatjes geloven.

    En bovendien, wat is het probleem? Deflatie is helemaal geen gevaar, dat is normaal; zeker asset deflatie na een asset bubble van historisch ongekende proporties.

  15. lorenzo says:

    ”Weet je wat een gemiddelde Spanjaard voor zijn hypotheek betaalt? Juist, minder dan 1.5% want allemaal gekoppeld aan de Euribor die ze nog jarenlang bij nul gaan houden”

    Wat een onzin weer, gewoon de ”marktrente” die we ook in nederland kennen , met zelfs het nadeel dat de rentes niet voor 10 0f 20 jaar worden vastgezet maar eerder de kenmerken van een variabele heeft .
    Derhalve , maak het niet te spannend ( of had er van geprofiteerd).

  16. adamus says:

    5

    ik heb het weblog http://blogs.ft.com/maverecon/ van Buiter een tijdje gevolgd van hem. Ik raakte eigenlijk wel gecharmeerd van zijn schrijven. Totdat hij over goud (!) begon en min of meer “Overnight” gestopt is met het weblog “want ik kan niets meer zeggen”. Geen idee wat zijn agenda is.

  17. adamus says:

    7 ja, goede smultekst.

  18. Peter says:

    Hier ook nog wat over inflatie (o.a.). Kost even wat tijd, maar er zitten mooie en naar mijn weten in NL niet algemeen belichte historische feiten in. Dus een must voor historie liefhebbers (vooral in de 2e helft).

    http://www.youtube.com/watch?v=Kw9z9q0bWPE

  19. nhz says:

    @15:
    alle spanjaarden die ik ken hebben een aan Euribor gekoppelde hypotheek – inderdaad met kortlopende rentes, maar zolang de ECB de rente nabij nul houdt is iedereen dik tevreden. Ze betalen bijna niks (en ja, ik ken hier in NL ook mensen die minder dan 1.5% hypotheekrente betalen, maar die zijn zeldzaam).

  20. nhz says:

    P.S. lorenzo:

    je hebt het iedere keer opnieuw over ‘profiteren’ van de huizenbubble. Een gewone huiseigenaar kan NIET profiteren van zo’n bubble, tenzij hij/zij gaat huren of emigreren, of tenzij je je scheel leent en er vanuit gaat dat het toch nooit meer terug betaald hoeft te worden. Profiteren is voor profiteurs die meerdere huisjes hebben (hadden) en/of er in handelen; ik geloof niet dat dat de doelgroep van deze website is en vind je voortdurende suggesties op dit punt dus misleidend.

  21. adamus says:

    Lorenzo, de zoekfunctie is hier verre van ideaal.
    Misschien kun je verwijzen naar je postings of quoten? Gewoon als steunbewijs.

  22. Patrick says:

    ik ben soms wat verbaasd over mensen die overal de prijzen zien stijgen…

    Afgezien van benzine, die een eigen dynamiek kent, merk ik dat eigenlijk helemaal niet zo.

    Sterker nog, ik heb de indruk dat concurrentie heviger is en prijzen eerder lager worden.

    Iemand t met me eens?

  23. Goudbelegger says:

    @22 helemaal eens, zie ook alleen maar lagere prijzen behalve benzine maar dat is 65% belasting ongeveer.

    Maar ik geloof wel in inflatie als zaken echt uit de hand gaan lopen en dat is vrij snel. Verder moeten de pensioenen kapot, logica, niet mijn mening, en die gaan het best kapot door inflatie.

  24. Goudbelegger says:

    Inflatie van voedsel, goud en goudaandelen. Deflatie van de rest. Zou best wel eens kunnen.

  25. Patrick says:

    @23 als de pensioenen “kapot moeten” zie ik dat eerder gebeuren door een gecontroleerde en geplande devaluatie van de Euro.

  26. Patrick says:

    Ga jij maar eens inflatie proberen te creëren als de hele economie aan het krimpen en deleveragen is.

    Knappe overheid die dat kan.

  27. Goudbelegger says:

    @25 ten opzichte van USD zodat bijvoorbeeld benzine bij ons ontzettend duur wordt?

  28. Patrick says:

    @27 Wat dacht je van tegelijk met de Dollar?

  29. Goudbelegger says:

    @28 hoe is dat dan nog relevant??????

  30. Patrick says:

    Trouwens, als de overheid middels enorme inflatie de pensioenen gaat kapotmaken volgens je post #23, wat denk je dat er dan met de benzineprijs gebeurt?

  31. adamus says:

    Citibank gaat eraan? iets anders kan ik niet verzinnen.

  32. Goudbelegger says:

    @30 stijgen ja, maar voor gepensioneerden is dat een grotere ramp dan voor werkenden.

    Enniewee..

    @26 dat is nou juist wanneer inflatie echt op gang komt, als een economie instort, ga maar zoeken op Internet, heb ik ook gedaan. Het is counterintuitive maar het is nou eenmaal zo, zoek het maar op op Internet, doordat de overheid dan pas goed aan de slag gaat met ‘stimuleren’. Je wordt niet zomaar rijk als speculant.

  33. Patrick says:

    Daar zou ik t alleen al voor doen 🙂

  34. Goudbelegger says:

    @31 goede opmerking. Waarom gaan ze de scam uitleggen??? Geen overheidsbelangen meer??

  35. Patrick says:

    @32 hm, ben het niet met je eens Goudbeleggert…

    punt 1, als de inflatie wordt gebruikt om de verplichtingen te decimeren denk ik niet dat de lonen dat bij gaan houden. Denk dat de werkenden dan dus wel degelijk een probleem hebben.

    punt 2, De overheid kan een economie die krimpt en deleveraged niet zomaar met wat geldcreatie her-leveragen en oppompen.

    Uitstellen van de pijn, dat kan, en dat gebeurt nu ook. En daarna gaan we net zo hard voor de bijl. of harder 🙂

  36. Patrick says:

    @34 hoebedoelu?

  37. Goudbelegger says:

    @35 allemaal eens maar werkenden gaan minder au au krijgen dan de babyboomers

    @36 ze zeggen dingen die de overheid liever niet zo in het openbaar door een bank uitgeleged wil hebben. Waarom doen ze dat? Niet zo belangrijk, gewoon leuk om wat over na te denken.

  38. Goudbelegger says:

    Nog even wat Celente voor het slapen gaan..

    Die amateuristische bom op times square had ie behoorlijk goed voorspeld trouwens.

  39. adamus says:

    goudb.

    ja, leuk om over na te denken, meer kunnen we er niet van maken.

    Is die Celente zo onhandig?

  40. Patrick says:

    Ik krijg altijd argwaan als mensen feilloos een aanslag kunnen voorspellen…. 😉

  41. adamus says:

    voorlopig slaapt het volk lekker door: dromen van erika en de olympische spelen van 2028 in NL.

  42. Patrick says:

    Dromen van Erika…. noemen ze dat geen nachtmerrie?

  43. Frouke says:

    Arke aanbieding zaterdag: 2e persoon gratis: is dat geen deflatie?
    Kijk eens goed naar meubelen, witgoed, elektronica, fietsen, auto’s : pure deflatie!
    Er is enorme overcapaciteit.

    Nu de subsidie- en stimuleringspotjes op zijn en deflatie aan de orde is zullen we de grote daling op de huizenmarkt beleven. Het gaat nu pas beginnen.

  44. boefke says:

    @38 Goudzoeker,

    Celente, waar kan ik de volgende gebeurtenissen in chronologische volgorde vinden 😉

    Wel fijn als je een beetje weet wat er te gebeuren staat toch?

  45. adamus says:

    Frouke, wanneer heb ik die spullen nodig?
    Wordt huren van fiets, auto, aanhangwagen, steiger, gereedschappen etc goedkoper? Wordt de wasserette goedkoper? Een potje verf van Sikkens? Verzekeringen?

    Huur van mijn woning gaat 2% omhoog naar bijna € 800. Gemeentelijke lasten slechts 5% en dat is minder dan de omliggende gemeenten. Meevallert dus.

    Brandstof wordt ook niet minder en MRB ook niet.

  46. adamus says:

    Vergeten: Leeuwarden vraagt nu ook administratiekosten voor het verzenden van de bekeuring. Speciaal doel nu het met de postbank daar iets minder wordt? 😉

  47. Peter says:

    @43: Frouke,

    Sommige dingen worden inderdaad goedkoper, maar ik hoef niet iedere dag een bankstel of tuinmeubilair te komen. Wel voedsel en energie.

    Luxe goederen hebben net zo goed een bubbel ondergaan als de huizenmarkt (hand in hand zo gezegd). Dat wil echter nog niet zeggen dat dit deflatie is, er is gewoon een hoognodige prijs correctie gaande nu mensen niet meer zo veel op krediet kunnen kopen.

    Ooit wel eens voedsel en energie op krediet gekocht?

    Een stuk minder waarschijnlijk, dit zijn de dingen die we ook in mindere tijden zullen blijven kopen en meer inkomen aan zullen moeten spenderen.

    En dat kan enkel als luxe zakt in prijs, wat dus gaat gebeuren.

  48. Ronald says:

    @Peter 47: Deflatie wil niet zeggen dat je meer koopkracht hebt. Ga er in een deflatie scenario maar vanuit dat goederen en diensten die je het minst nodig hebt het eerst en het snelst in prijs zullen dalen. De prijzen van basis behoefte zullen als laatste dalen en zelfs tijdens die daling wordt het niet betaalbaarder omdat je besteedbare inkomen harder daalt dan de prijs van de meest noodzakelijke goederen en diensten.

    Huisvesting is weliswaar een basisbehoefte maar dat wil niet zeggen dat dit met het huidige extreem lage aantal personen per voordeur is. Dus jongeren zullen langer thuis blijven, gescheiden stellen zullen vaker bij vrienden of familie in gaan wonen of samen met lotgenoten een woning delen.

  49. adamus says:

    een bosje radijs zou ook goedkoper moeten worden, echter: het zaad wordt duurder. Per saldo kun je meer gaan betalen. Het wachten is tot gemodificeerde gewassen massaal toegestaan gaan worden in Duitsland, Italië en Frankrijk. Brussel neigt naar toestaan.

  50. adamus says:

    Heb ik het nog niet over gewasbeschermingsproducten…….

  51. adamus says:

    Dus jongeren zullen langer thuis blijven, gescheiden stellen zullen vaker bij vrienden of familie in gaan wonen of samen met lotgenoten een woning delen.

    is nu al gaande. Ik zie om me heen begin twintigers die waarschijnlijk nooit een huis kunnen huren ondanks hun baantje van 3 tot 4 dagen voor minimumloon van Dirk/Aldi etc.

  52. Frouke says:

    Tja, de inflatie gaat inderdaad een beetje aan mij voorbij.
    Ik realiseer me dat niet iedereen zijn eigen voedsel verbouwt en zich verplaatst per fiets.

    Ook in de supermarkt vind ik de prijzen laag, gezien de enorme moeite, tijd en energie die je in de verbouw van eigen voedsel moet steken.
    Dat prijzen in de toekomst wellicht gaan stijgen is niet meer dan logisch.

  53. lorenzo says:

    21. adamus(en vrienden) , de zoekfunctie werkt prima . Ga naar ”Lenen taboe voor huiseigenaar ” , volg deze en je kunt constateren wat er verdraait wordt.

  54. lorenzo says:

    20. Niek ( NHZ ..) : je stelde dat de spanjaarden slechts minder dan 1.5 procent punt betalen voor hun hypotheek . In je reactie ga je er verder niet op in . Het klopt dus dat je enkel onzin loopt te verkondigen om de simpele reden je klaagzang kracht bij te zetten ? Iedereen heeft van alles behalve ik ?
    Naast verdraaien dus ook onzinnige dingen zeggen…
    Wat denk je dat 1.5 %hypotheekrente voor een invloed zal hebben voor de Eu zone ? Concurrentie postie met dientengevolge Eu restricties , evt. tot gevolg ?
    En nee, je versimpelt mijn commentaren totdat gene wat jij wilt horen om je groep ook nog eens met je mee te krijgen .

    Een dimensionale geesten dienen maar eens werk te zoeken , al de kennis en ervaring (.) kan ingezet worden om geld te verdienen , heel veel geld.

    Zijn we ook niet meer boos , althans dat ga ik maar aannemen .

  55. nhz says:

    @22:
    hangt er vanaf waar je naar kijkt. Overbodige consumptie artikelen, gadgets etc. zullen voorlopig wel dalen in prijs. Maar als je minder consumptief bent ingesteld dan zie je alleen maar stijgende prijzen, namelijk bij de zaken waarbij je min of meer gedwongen bent ze te kopen belastingen, ziektekostenpremies (incl. eigen bijdrage etc.), energie, openbaar vervoer, onderwijs, enz.

    @38:
    is toch totaal onbelangrijk zo’n bom? En ik zou zeggen dat je de klok gelijk kunt zetten op af en toe een in scene gezette ‘aanslag’ zoals het nu in de VS gaat – dat kan iedereen voorspellen.

    @43:
    het hangt af van je perspectief. Ik hoor de laatste tijd wel eens dat de prijzen van dure meubels zo gedaald zijn. Nou heb ik wat designmeubels staan sinds 10-20 jaar en die blijken ondanks die ‘sterke prijsdaling’ allemaal flink duurder te zijn dan toen ik ze kocht, inflatie en euro conversie meegerekend. Misschien loopt er ook daar, net als bij de huizenmarkt, een beetje lucht uit de prijzen.

    @47:
    helemaal mee eens (zoals meestal).

    @49:
    ik denk ook dat de prijzen door GMO food fors omhoog gaan, maar met vertraging. Het duurt een paar jaar voordat de concurrentie met hulp van de kleptocraten gedecimeerd is, pas dan gaan de prijzen serieus omhoog (ofwel de eraan gekoppelde pesticiden of kunstmest formule wordt veel duurder, maakt niet uit aangezien het toch allemaal gepatenteerd is en boeren verplicht zaken doen met Monsanto en vergelijkbare terroristische organisaties).

    @51:
    uiteindelijk zoiets als in Rusland misschien, waar mensen tot nu 40ste ofzo (inclusief inmiddels getrouwde vriendin) op een kamertje in de flat van de ouders bivakkeren. In mijn woonplaats hadden mensen ruim 100 jaar geleden 4m2 woonoppervlak per inwoner; nu is het 10-15x hoger denk ik, en in landen als de VS zitten ze vermoedelijk nog hoger. De kans lijkt mij groot dat huizen weliswaar goedkoper gaan worden, maar dat de gemiddelde burger ook steeds minder m2 voor zijn geld gaat krijgen en de prijs/kwaliteit verhouding dus steeds slechter wordt. Eigenlijk net als bij alle andere zaken waar de overheid zijn vingers in heeft.

  56. nhz says:

    @54:
    ik ga er niet op in want het is gewoon zo, ze betalen euribor (1-3 jaar vast) met een kleine risico opslag. Bovendien hebben velen (bijv. als ze korter dan 1 jaar werkeloos zijn) ook nog een overheidssubsidie op de hypotheeklasten.

    en het is me inmiddels wel duidelijk dat jij zo’n eendimensionaal type bent dat alleen aan heel veel geld verdienen denkt.

  57. Patrick says:

    @45 Adamus, het feit dat de overheid in eerste instantie alle mogelijke belastingen gaat verhogen is bewijs van het feit dat zij ook lijden onder deflatoire krachten m.b.t. schuldenlasten etc.

    Je mag dit niet zien als inflatie, het heeft niets met normale marktwerking te maken.

    Let maar op wat er gebeurt als de overheid erachter komt dat de belastinginkomsten terug blijven lopen… dan gaan ze uiteindelijk ambtenaren lozen.

    Maar dat duurt voor NL nog wel een jaartje of twee denk ik.

  58. Dalen says:

    Wat ik eerder vertelde met het terugdraaien van bonussen het zogenoemde Claw Back.

    CPB wil nu ook handelaren aanpakken

    “De mogelijkheden van een bankdirectie om handelaren aan te sturen zijn beperkt. Individuele handelaren hebben beter zicht op de risico’s van de deals die zij aangaan dan het management van de bank. Banken gebruiken prestatiebeloningen om hun handelaren te prikkelen die informatie in het belang van de bank aan te wenden. Aansturing door middel van prestatiebeloningen kan handelaren echter aanzetten om te hoge risico’s te nemen. Naast regulering van de prestatiebeloningen van de bankdirectie is daarom regulering van de prestatiebeloningen van handelaren nodig om de zucht van banken naar risico in toom te houden.?

    Lees hier verder

    http://www.cpb.nl/nl/news/2010_20.html

  59. nhz says:

    @57:
    erg zwak argument; de overheid verhoogt de belasting niet vanwege ‘deflatoire krachten’ maar gewoon omdat ze denken dat ze gewoon ieder jaar 5-10% meer kunnen vragen voor hun diensten (simpelweg omdat de afnemer verplicht is deze diensten af te nemen). Dit is al jaren zo, en er is tijdens de recessie niets aan veranderd. Ook in recessiejaar 2009 steeg het totale aantal ambtenaren nog flink!

    @58:
    hetzelfde verhaal kun je in grote lijnen houden t.a.v. de risico’s die de banken als geheel nemen met het geld van de belastingbetaler (staatssteun, allerlei impliciete garanties). Overheid heeft heel weinig zicht op wat de banken met dit geld doen. Het zou goed zijn als we ook daar een clawback regeling kregen, d.w.z. alle winst van de bank van de afgelopen 5 jaar verrekenen met eventuele staatssteun die in de toekomst nodig blijkt. En dit bedrag dus terughalen bij werknemers (voorzover ze ruim bovenmodaal verdienen bijv.) en aandeelhouders van de bank.

    Maar ik zie het niet gebeuren 🙁

  60. nhz says:

    de markt is niet enthousiast over de ‘oplossing’ van de politiek voor Griekenland, ook vandaag is er weer een nieuwe all time high in de euro goudprijs en de stijging gaat steeds sneller; slecht teken.

    Sinds begin dit jaar is de pleuro 18% gedaald t.o.v. goud, en in de afgelopen vijf jaar is de euro goudprijs al verdrievoudigd. Ook de waarde van de euro t.o.v. degelijker valuta blijft zakken als een baksteen, bijv. -40% t.o.v. de Kiwi dollar in ruim een jaar.

  61. Patrick says:

    Nhz, ik formuleerde wat ongelukkig.

    Wat ik bedoel te zeggen is dat de hogere druk die ook de overheid en gemeenten zullen gaan ervaren m.b.t. besparingen en lasten op schulden,afschrijvingen op onderpanden, verminderde grondopbrengsten etc. in eerste instantie afgewenteld zullen worden op de burger middels nog hogere belastingen op allerlei zaken.

    Uiteindelijk zal de overheid ook zelf moeten krimpen, maar dat zal pas gebeuren als de nood extreem wordt, en als burgers hun pijn al ruimschoots hebben gevoeld.

  62. Goudbelegger says:

    en de CAD waar ik natuurlijk vol in zit met m’n goudaandelen..

    Maar dit soort opmerkingen van mensen die het goed gedaan hebben zonder anderen ook wat op weg te helpen vind ik zelf nooit leuk om te lezen. Daarom voeg ik er aan toe, je kan zelf nog onvoorstelbaar binnenlopen met goudaandelen. Zo zie ik het, je mag anderen niet adviseren in Nederland geloof ik, alleen als je een bank bent met een papiertje, als mensen dan bij je verliezen is het goed, want ‘ze hadden hun papiertje’. Past bij onze oplichterscultuur.

  63. Dalen says:

    @ 62

    Adviseren wel bemiddelen niet. dan een vergunning nodig.

    Al die autozaken of meubelzaken etc. die nog een bordje hebben staan “wij kunnen u helpen met uw financiering”od i.d. zijn vergunningsplichtig.

    De meesten weten dat niet eens. Vraag maar eens voor de grap of ze een vergunning hebben.

  64. Martijn says:

    62

    Zo lang jij in papier blijft geloven ga je nog vaak gepakt worden.

    Ik heb het vaak genoeg uitgelegd.

    Hier een voorproefje: http://www.businessday.co.za/articles/Content.aspx?id=107724

    Je gelooft toch niet werkelijk andere overheden dergelijke opbrengstmogelijkheden gaan laten liggen in de toekomst?

    Wat in de grond zit is van het volk; een politici hoeft weinig moeite te doen om dat verkocht te krijgen.

    Misschien moet je je toch nog een keer inlezen over goudmijnen.

  65. Martijn says:

    @60

    Toen we door de 800 gingen zei ik het je al, daarvoor ook al, maar toen wou je er nog weinig van weten.

    We zouden de 1000 in EUR zomaar kunnen gaan zien rond te zomer.

  66. Hugo says:

    @62 & 64

    Hugo C. te Venezuela heeft zich ook al van zich laten horen mbt de mijnen naar de zijnen;

    President Hugo Chavez threatened to nationalise gold mining concessions in Venezuela.

    The socialist leader accused mining companies of destroying the environment and violating workers’ rights.

    http://www.independent.co.uk/news/world/americas/chavez-threatens-to-nationalise-gold-mines-1954496.html

  67. boefke says:

    @62

    Ik ben het helemaal met Martijn’s opvatting eens (64).

    Het is nu niet de tijd om je aandelen te verkopen, de HUI heeft er wel eens beter voorgestaan. En staat er binnenkort ook wel weer beter voor. Maar ook de mensen van NIA waarschuwen dat je tijdig je hefboompje (aandelen) moet verzilveren in Bullion.

    Doe dit voordat de papierenmarkt instort, maar ook niet te vroeg zodat je te weinig voor je aandelen ontvangt.

    Wat ik nu ga zeggen, is niet kwaadwillend bedoeld. In het geheel niet zelfs. Maar ik zie persoonlijk fysiek bezit als een verzekering voor later met een rendement dat te verwaarlozen is, enkel koopkrachtsbehoud. De jacht naar bovenmatig rendement, ook in goudaandelen, zie ik als een visie “ouwe stijl”. Het is de nietsontziende blinde jacht, tja, toch weer op dat geld.

    Als je winst bedoelt, bedoel je dat dus in “fiat”-geld. Wat menigeen hier probeert te zeggen is dat je dan per saldo niets opschiet.

    Nogmaalsik val je niet aan, ben van mening dat je heus wel weet wat je doet. Echter ik zou wat meer op zeker gaan 😉

  68. chantal says:

    en vastgoed zegt jullie nog altijd niets? 😉

    Ik als belg ben nog altijd blij met mijn keuze. Zeer blij eigenlijk, want mijn voorspelde 15% daling in belgisch vastgoed zit er blijkbaar niet echt in.

    Vandaag ook weer in de krant :
    De Belgische hypotheekmarkt blijft haar midden vorig jaar ingezette herstel verderzetten. In de eerste drie maanden van het jaar werd 25 procent meer aan woonkredieten verstrekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat leren nieuwe cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet.

    http://www.tijd.be/nieuws/economie-financien/Kwart_meer_woonkredieten_toegekend_in_eerste_kwartaal.8910751-600.art

    Mijn goud (alé, eigenlijk zilver), doet het natuurlijk ook schitterend

    http://www.kitconet.com/charts/metals/silver/t24_ag_en_eukg_2.gif

    Toch zou ik nog een huisje bij willen.

  69. adamus says:

    het juiste moment Boefke, daar draait het om als je binnen wilt lopen. Ik heb daar helaas geen zicht op. Is alleen voor insiders weggelegd.

  70. adamus says:

    Wat kost dat nou? een kilootje zilver in een bubbelenveloppe van een ebay-verkoper vrij van invoerrechten het land in brengen? Lijkt me veel gedoe voor een paar honder euro.

  71. Goudbelegger says:

    Ben niet achterlijk. Eens met jullie maar op welke termijn. Zie zelf 2 jaar voor de toale ineenstorting. In die tijd kan geld nog zeer nuttig zijn om hele mooie dingen voor te kopen.

  72. nhz says:

    @62:
    yep, vandaag kun je alweer binnenlopen met goudaandelen; goud schiet omhoog en de aandelen stonden net zelfs in de min 😉

    @65:
    da’s een onjuiste weergave van wat ik hier gezegd heb. Ik ben eind vorig jaar uitgestapt omdat het me te hard begon te stijgen, ik heb het niet zo op parabolische stijgingen. Sindsdien ben ik voorzichtig weer terug ingestapt (helaas maar voor 8%) maar de parabool waar we nu weer mee bezig zijn daar ga ik echt niet op springen, zoiets kan nooit lang goed gaan. Blijven zitten was wijzer geweest, maar da’s altijd achteraf.

    @68:
    de daling komt pas als de overheid ophoudt het handje onder de vastgoed markt te houden, bijv. doordat de rente weer naar een normale vrije markt waarde gaat; de huidige Euribor etc. zijn totaal onrealistische tarieven , specifiek bedoeld om de hypotheekmarkt (met name de Spaanse) te ondersteunen.

  73. Goudbelegger says:

    Het hangt ook helemaal van je financiële situatie af. Als iemand Euro 2 mln. heeft zou ik ook zeggen, koop gewoon voor Euro 1 mln. goud en voor de rest de andere twee G’s.

  74. stom says:

    Is de energie echt veel duurder dan 10 jaar geleden? Of zijn we gewoon veel meer gaan verbruiken?

    Een ding weet ik wel zeker en dat is dat er veel te veel mensen zijn die nu veel te veel geld per maand kwijt zijn aan een paar oud bakken stenen.
    En er nu heel veel mensen zijn die door deze veel te hoge lasten de luxe en het gemak in leven links laten liggen.
    tja…

  75. boefke says:

    zie zelf de periode 2012-2014 als zeer cruciaal. Heb ook zeker niet beweerd dat je achterlijk bent goudbelegger.

    Hoop alleen dat je de goede timing hebt, hetgeen adamus ook aangeeft. Ik bezit die kennis ook niet en ben daarom nu al op “safe” gegaan.

  76. Goudbelegger says:

    Toch even wat strenger..

    Zorgplicht

    Die wettelijke plichten dragen in de beleggingswereld de naam ‘zorgplicht’. Het houdt in dat ik aan mensen geen beleggingsadvies mag geven zonder mij ervan te gewissen of de persoon in kwestie wel weet waar ik het over heb en of hij/zij het risico kan dragen. Dat gaat zelfs zo ver dat ik op een verjaardag of partijtje pas mijn visie op een bepaald product, aandeel of lening mag geven, nadat ik mijn toehoorder financieel in kaart heb gebracht.

  77. Goudbelegger says:

    @75 bedoelde met die opmerking ook dat jullie het heel goed zien. Was wel achterlijk, links gehersenspoeld, en inderdaad, geld afpakken van anderen is voor socialisten geen probleem, het is voor het goede doel, zij weten wat goed voor iedereen is, of zoals Cohen zegt ‘nep communistische baantjes bij de overheid mogen wat kosten’, ik bedoel ‘solidariteit is niet goedkoop’.

  78. nhz says:

    @74:
    energie is veel meer gestegen dan de officiele inflatie, met name door energiebelasting en allerlei door de overheid opgelegde vastrecht tarieven. Maar je hebt gelijk dat het voor een deel ook extra consumptie is. De veel grotere huizen van de laatste 20 jaar leveren een grote bijdrage aan de energieverspilling (de wellicht wat betere techniek van nu weegt niet op tegen de veel grotere afmetingen etc.).

    In een oud monumentenpand kun je meestal het verbruik flink beperken door verstandig wonen (bijv. in de winter bovenetages niet gebruiken en afsluiten, in de zomer meer beneden wonen waar het koel blijft). In moderne huizen ontbreken zulke mogelijkheden vaak geheel.

    @77:
    “geld afpakken van anderen is voor socialisten geen probleem, ”

    om over de meeste liberalen en conservatieven maar niet te spreken; alleen doen die het dan niet ‘in het algemeen belang’ maar ‘omdat ze er vanwege hun hogere intelligentie/status etc. recht op hebben’ (‘werken is voor de dommen’ etc.). Vraag een bankier waarom hij -tig miljoen per jaar moet verdienen en je krijgt zeker het antwoord dat ze dit dubbel en dwars waard zijn vanwege hun intellectuele prestaties of vergelijkbare kletspraatjes.

  79. adamus says:

    hallo, we zijn hier aanzienlijk minder gaan verbruiken. Opmerkelijk was een jaar of vier geleden: gingen we €25pmnd minder verbruiken, we kregen dus terug. Einde van het jaar zaten we weer op het oude bedrag en ook nog weer iets minder verbruikt in Kwh en m3.

  80. adamus says:

    nadat ik mijn toehoorder financieel in kaart heb gebracht.

    dus een lijntje naar Tiel hebt? Dan weet je nog niet alles denk ik.

  81. adamus says:

    66

    wie moet Hugo beleveren? Rusland?

  82. Okkie says:

    @54 Lorenzo:
    Ik ken verschillende mensen die in NL werken, maar in Vlaanderen een huis hebben gekocht. Een hypotheek in Vlaanderen wordt steevast afgewezen terwijl de rente in Nederland hoger is. De reden hiervan is dat Nederlandse hypotheekaanbieders al rekening houden met de belastingaftrek. De vrijheid van economisch verkeer binnen de EU blijkt in de praktijk dus tegen te vallen.

  83. Pauwer says:

    En deze dan?

    Volgens Dennis van Druten van Vereniging de Vastelastenbond is dit te voorkomen. ”Op dit moment ligt de prijs voor een 3-jarig vaste prijs op het niveau van 2003 en is daarmee ongekend laag.”

    Ik ken Dennis niet hoor…

  84. Martijn says:

    @nhz

    Volgens mij gaat deze parabool in de toekomst op vals plat lijken in de grafiek.

    Weet alleen niet met welke termijn. Voorlopig misschien even wat rust en dan op naar Spanje, het VK en de VS.

    Let maar goed op dat je straks niet achter de prijs aan moet jagen.

  85. Okkie says:

    @Goudbelegger nr.76:
    Ik heb al heel wat goedbedoelde, maar slechte adviezen voorbij zien komen bij de koffiemachine of op een verjaardag.

  86. dalen says:

    @ 68

    Onroerend goed zie ik ook wel zitten als belegging op lange termijn. Toch, vandaag liep ik bij een makelaar (in Belgie dus en vlakbij Antwerp) binnen om te praten over het kopen van apartementen als belegging te bespreken.

    Hij raadde mij af om dit jaar te kopen. Woningen tot 200K max 250K gaan soms nog maar daarboven staat alles stil en wordt afgeprijsd.

    Ik had die indruk ook al en het bevestigde mijn mening nogmaals.

    Ik blijf wel kijken naar buitenkansjes maar ik ben wel voorzichtig.

    Kan me de dip van jaren geleden in Engeland nog goed herinneren. Er ging toen ook 70% en meer af.

    Waarschijnlijk ben jij wat jonger en heb je niet meegemaakt hoe hard het kan vallen.

    Reken eens terug hoeveel franken een huis van 300k is. Je zal schrikken.

    Kreeg zonet weer het krantje met openbare verkopen, 6 pagina’s!!

    Waar het naar toegaat weet ik niet maar dat de shit niet op te lossen is, weet ik wel zeker. By the way ik ben geen doendenker maar wel een realist. Vergeet niet, Grieken gaan echt niet aan de cold turkey, no way.

  87. dalen says:

    @ 82 okkie

    Wat bedoel je eigenlijk? Wordt afgewezen door Nederlandse banken? Dat klopt dan niet helemaal. Wel is het zo dat ze danniet scheutig zijn met aflossingsvrij. Overigens al je in NL werkt en in Belgie woont heb je gewoon HRA. Dat is de reden dat de grensstreek duurder is.

    Wat mij betreft schaffen ze dat direkt af. In het buitenland wonen en dan toch HRA, te gek voor woorden. Kan ik ook weer wat goedkoops kopen in de grensstreek. Ieder nadeel heeft zijn voordeel denk ik dan maar.

  88. Okkie says:

    @dalen:
    Ik bedoel dat mensen die in Nederland werken, maar in Vlaanderen wonen zijn aangewezen op een Nederlandse hypotheek met hogere rente.

  89. adamus says:

    Let maar goed op dat je straks niet achter de prijs aan moet jagen.

    iedere nieuwe dag zal de prijs hoger worden.

  90. adamus says:

    al vanaf de eerste dag dat we die, mag ik zeggen, kutmunt gebruiken is alles serieus gestegen in prijs. “Het waren de handelaars” zei de media toen: “Zij profiteren van de omschakeling door hun prijzen in euro’s te verhogen”. Pure nonsense

    hadden we het eerder over. Zalm ook voor het vuurpeloton?

  91. Patrick says:

    Ik ben bereid wat zilver te doneren voor een kogel 🙂

  92. floor says:

    Nee Patrick, die man is geen zilveren kogel waard.
    Gewoon een stuk lood door die gluiperige kop.

  93. floor says:

    En als je dan toch bezig bent, vergeet Wellink en Kok niet.

  94. Hugo says:

    @66 (adamus)

    ”wie moet Hugo beleveren? Rusland?”

    Wie weet ga ik wat leveren. Als het aanbod voor mij maar genoeg waarde heeft sluit ik dat niet uit. Vrije markt, mooi spul. Kan goed omgaan met vraag en aanbod.

  95. Patrick says:

    97 Floor, om de duivel te doden moet je een zilveren kogel gebruiken…

  96. Pauwer says:

    Die Grieken zijn zielig hoor, zag net een oude knakker die moest 2 maanden pensioen inleveren… totaal 5000 euro!!!!!!!!!?????????

  97. adamus says:

    98

    met terugwerkende kracht?

  98. adamus says:

    96

    leuk, Hugo C, de communist.

  99. chantal says:

    @87 dalen
    vastgoed blijf ik leuk vinden omdat je het kan kopen met geld dat je niet hebt. Dat lukt bvb niet voor goud of zilver, of eender wat anders. Lenen voor een woning is zodanig goedkoop, dat je het eigenlijk niet mag missen. Onder voorwaarde natuurlijk dat je financieel sterk genoeg staat.
    Een jaartje wachten om te kopen van een huis (alé, zoeken), is voor mij geen optie. Als ik de gemiddelde zoektijd van mijn vorige huizen evalueer, dan zit ik rond de 2 jaar. En als dit nu zou gebeuren, kan ik me niet van de indruk ontdoen, dat ik dan te laat ben. Stijgende rente zie ik als probleem.

    300k is ongeveer een 12miljoen oude belgische frankskes. Veel geld, inderdaad. Mijn eerste huis koste 2,6 miljoen frankskes. Daar heb je nu inderdaad een tuishuis voor met fundering. Maarja, toen het nog belgische frankskes waren, verdiende ik ook stukken minder. De helft misschien?

    Ik ben niet als de rest altijd maar meer gaan spenderen, integendeel. Ik ben nooit mee op de boot gestapt van auto’s, digitv, gms’s etc etc
    Ik ben wel mee op de boot gestapt met bezuinigen. Mijn lampjes zijn nu spaarlampjes. Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit zo goed gehad dan toen het nog bf waren.

    In geld heb ik geen vertrouwen. Het op de bank zetten, betekend voor mij verlies. Het geld moet ergens naartoe, liefst zo snel mogelijk spenderen. En natuurlijk een gezonde reserve achter de hand houden.

    En dan word het moeilijk, in wat spendeer je, terwijl dat gespendeerde geld toch zal renderen. Beter renderen als op de bank.

    Renoveren in deze tijd lijkt me ook een goede optie. Maar daar krijg ik al mijn geld niet aan op, tenzij ik de muren zou behangen met bladgoud.

  100. adamus says:

    de grootste winst op een huis is de renovatie door de verkoper te laten uitvoeren. Probleempje is dat je dan niet alles kunt zien. En huis moet “transparant” zijn.

  101. adamus says:

    Rotterdam en Antwerpen kunnen misschien interessant zijn voor de toekomst om er verhuurhuisjes te hebben.

  102. lorenzo says:

    72, Niek : je hebt in het verleden misgelopen een mooie woning in de zon in Spanje .
    Kun je mij eens uitleggen waarom de Euribor ,en dan met name voor Spanje, erop gericht is zo laag te zijn om vooral de hypotheek markt te ondersteunen in genoemde land?
    Wat de gedachte erachter is zeg maar ……

  103. chantal says:

    @102 adamus
    heb je gelijk in, al telt dit enkel voor mensen die vastgoed kopen om te renoveren om dan terug te verkopen. Ik hou mijn vastgoed om te verhuren. Huizen blijven dus mijn eigendom, en dan ga je de rotte plekken niet verstoppen achter gipsplaten. Maar ga je eerst de rotte plekken aanpakken.

  104. lorenzo says:

    Okkie : gewoon aftrek hoor.

  105. adamus says:

    102

    maar je wilt bij verhuur zo weinig mogelijk nog gaan klussen als de huurder er in woont. Lijkt mij.
    Valt electra uit bijvoorbeeld, kleine lekkage. dat soort dingen. Allemaal irritatie.

  106. adamus says:

    Niet iedereen wil in Spanje wonen. En wat is een mooi huis? Status. Heb je ergens last van Lorenzo?
    Kleine pik.

  107. Ludwig von Mises says:

    Gemekker over paper hierboven. Risicos zijn er als je aandelen neemt.

    Wanneer Another of FOA schrijven “all paper will burn” hebben ze het niet over aandelen, maar over derivaten.

    Aandelen die forward contracten hebben afgesloten zou ik mijden. Venezuele ook. De rest zal het prima doen.

  108. nhz says:

    @101:
    “vastgoed blijf ik leuk vinden omdat je het kan kopen met geld dat je niet hebt.”

    ja, daar zit precies de wortel van het kwaad. Dit gaat dus veranderen, al lijkt het daar op het moment nog niet op.

    @104:
    ik kan in Spanje kiezen uit diverse woningen als ik dat wil, diverse familielieden en kennissen hebben meerdere optrekjes (soms zelfs hele grote) over. Voor de zeldzame keren dat ik er kom ga ik echt niks kopen, kost alleen maar geld en in rijk worden met speculatief vastgoed geloof ik niet.

    Als ik nou iedere zomer in Spanje zou zitten was het misschien nog een ander verhaal, maar dat zie ik er niet van komen.

    Trichet heeft zelf diverse keren gezegd dat de Spaanse hypotheekmarkt een belangrijke reden is om de ECB rente (en dus de Euribor) kunstmatig laag te houden. Als de Euribor terug gaat naar de waardes van 2 jaar geleden, bijv. 5%) dan kratert de Spaanse huizenmarkt. Ze willen Spanje eerst zelf uit het zal zien klimmen voordat de Euribor terug omhoog mag. Lijkt me allemaal duidelijk zat.

    Een nichtje van mij woont in een nieuwe woonwijk buiten één van de grote steden, waar bijna iedereen (meest singles en jonge gezinnen) een tophypotheek heeft met variabele rente gebaseerd op Euribor; allemaal geregeld door de projectontwikkelaar, vaak ook nog met ‘teaser rate’ in het eerste jaar. Begin 2008 leek het erop dat er daar massale faillissementen zouden komen door de stijgende rente, gelukkig voor hen kwam toen de kredietcrisis en nu zijn ze relatief goedkoop uit met de maandlasten. Maar het is allemaal uitstel van executie. Prijzen waren daar ook nog heel stevig naar mijn mening, bijna NL nivo, dus het zou ver omlaag kunnen.

  109. adamus says:

    Aandelen: een hele leuke. Apple had nog een derde compagnon, ooit. Heeft zijn aandeel verkocht voor $750. Nu een paar miljard waard.

  110. Ludwig von Mises says:

    111

    Tsja. Oudoom van me in de VS was een van de eerste honderd medewerkers van Microsoft. Weinig te klagen tegenwoordig.

  111. adamus says:

    Ik snap toch al niks van hypotheekleningen en jonge mensen. Kopen een huis von 275K, storten dan ook nog weer 25K cash in een beleggingsding. Waarom niet een hypotheeklening van 275 minus 25 = 250? Allemaal gedoe lijkt me.

  112. nhz says:

    @112:
    Mickeysoft is (was?) inderdaad het bedrijf dat de meeste multimiljonairs geproduceerd heeft. Anderzijds, toen ze nog maar net bezig waren werd je vast voor gek verklaard als je geld wilde steken in een bedrijf met zulke ongelofelijke prutsers. Gates was verre van geniaal of vooruitstrevend wat zijn produkten betreft, hooguit geniaal in kontakten, marketing en jatwerk.

  113. nhz says:

    @113:
    misschien denken ze dat dat slimmer is dan een huis van 250K, een hypotheek van 300K en een nieuwe auto van 50K?

  114. Ludwig von Mises says:

    Deze zijn mijn favorieten:

    Windows 2000 already contains features such as the human discipline component, where the PC can send an electric shock through the keyboard if the human does something that does not please Windows.
    Bill Gates

    You see, antiquated ideas of kindness and generosity are simply bugs that must be programmed out of our world. And these cold, unfeeling machines will show us the way.
    Bill Gates

  115. adamus says:

    ah, snap nu waarom hij nu, als een missionaris, “spuitjes” uitdeelt in Afrika.

  116. adamus says:

    Scheringa had ook dromen….tot ie nat ging.

  117. Martijn says:

    109

    Als je om je heen kijkt zie je dat overheden geld nodig hebben.

    Als goud hard gaat stijgen waarom zou je goudmijnen dan in godsnaam niet flink gaan belasten? Dat lijkt me stukken beter dan dat private mijnbouwers (uit het buitenland) er gratis met je bodemschatten vandoor gaan.

    Dat heeft niet zozeer met brandend papier te maken, maar veeleer met een herwaardering van goud.

    Goudmijnen zijn nu nog niet belast omdat veel overheden nog niet (of niet meer) doorhebben wat goud werkelijk waard is.

    Maar dat gaat vanzelf veranderen. Vandaag 900 EUR, morgen de wereld.

    Smiley

  118. Martijn says:

    120

    Beleggen in goudmijnen doe je omdat je een herwaardering van goud verwacht.

    Een herwaardering van goud zorgt vanzelf voor een herziening van belastingmogelijkheden.

    En zo tot hogere belasting voor mijnen.

    Ik zou me maar eens goed gaan inlezen op de verschillende vormen van samenwerking met de overheid.

    Dat hedgen werd ook niet door alle mijnen goed ingeschat.

    Er zullen ook nu enkele winnaars en wellicht vele verliezers zijn.

  119. Ludwig von Mises says:

    120

    Het verdient in principe aanbeveling om in landen te investeren waar geen tekorten zijn.

    In algemeen ben ik met je eens dat overheden zullen gaan belasten. Maar in redelijkheid. Koloniaanse roofkapitalisme heeft zijn tijd gehad. Dat ben ik met boefke weer eens.

    De idee dat goudmijnaandelen levensgevaarlijk – want van papier- zijn, is een onzinnige.

  120. Ludwig von Mises says:

    121

    Ja, due diligence is key. Of het nu over landenrisico gaat, danwel derivaten risico.

    Nooit beweerd dat het makkelijk is.

  121. Martijn says:

    De idee dat goudmijnaandelen levensgevaarlijk – want van papier- zijn, is een onzinnige.

    Zo heb ik dat ook nooit bedoeld.

    Maar de winsten zouden – afhankelijk van de verwachtingen – wel eens flink kunnen tegenvallen; de belastingen wel eens flink kunnen oplopen.

    Ik zie daarom de meeste leverage in fysiek. Ik ben mijn positie in de mijnen aan het afbouwen na procentueel gezien redelijke winsten, al laat ik een kleine positie staan. Mijn positie wat trouwens al klein om te beginnen; mijnen en zilver doe ik met het koffiegeld.

  122. Martijn says:

    124

    En het meeste grijs is trouwens ook naar geel omgezet.

    Geen koekies meer bij de koffie dus.

    Ik verwacht voldoende stijging van goud om tevreden te zijn, en zie minimaal neerwaarts risico.

  123. Martijn says:

    123

    Wat ik zie is dat veel overheden geen al te hoge pet van goud op hadden en dus niet al te veel naar de mijnbouwers keken.

    Een herwaardering van goud gaat dat ontegenzeggelijk veranderen.

    Dat is eigenlijk alles wat ik wilde zeggen.

  124. Ludwig von Mises says:

    126

    Allright. Maar er zijn er die doodsbang worden. Da’s niet nodig.

  125. nhz says:

    @122:
    landen zonder tekorten, zoals … Zimbabwe misschien?

    @124:
    los van belastingen etc. is een groot risico dat bij stevige inflatie (wat m.i. de meest aannemelijke uitkomst is) de kosten van de mijnen zoals energie, staal, arbeid en rentelasten in het algemeen harder stijgen dan de netto opbrengst van het goud.

  126. Ludwig von Mises says:

    128

    Ik ben nogal gecharmeerd van Tanzania en China.

    Kosten van materialen gaann minder stijgen dan goud. Je begrijpt het monetaire karakter van goud niet. Gold will lead us out of the deflation

  127. adamus says:

    martijn,

    de belastingen wel eens flink kunnen oplopen.

    ja, immers belastingen willen “we” nu. Aandelen is een investering voor de langere termijn. Hier gaat het mank, maar in het voordeel van de heffer.

  128. adamus says:

    je moet het ook blijven uitleggen Ludwig.

    Gold will lead us out of the deflation

  129. Ludwig von Mises says:

    Goud leid.

    In euro´s of in dollars of in andere papier zal de prijs van goud harder stijgen dan wat dan ook.

    Deflatie tov goud. Inflatie van goud tov spulletjes en diensten. Dat is wat de Prechterites niet begrijpen.

  130. Goudbelegger says:

    Marc Faber heeft weer een leuke opmerking, omdat de sociofascisten in Australie de mijnen willen leegroven zullen de commodities in het algemeen schaarser worden. Dat is goed voor de prijs. Zit wat in.. Niet dat het voor de goudprijs op een termijn van een paar jaar wat uitmaakt volgens mij maar leuk gevonden.

    Canada is vrij conservatief, die begrijpen donders goed dat hun precious metals sector goud voor ze is de komende jaren. Zullen het eerder stimuleren. Hoop ik dan maar.

  131. Goudbelegger says:

    Wat scenario’s..

    1.
    Goud zal stijgen.
    Goudaandelen zullen stijgen.
    Voedsel zal stijgen.

    Al het andere zal dalen.

    2.
    Goud, goudaandelen en alles wat je echt nodig hebt zal stijgen, evenals belastingen.

    Alles wat je niet nodig hebt zal dalen.

    3.

    Goud, goudaandelen, voedsel, aandelen van kernwapenproducenten en andere wapenproducenten zal stijgen.

    De rest zal dalen.

  132. Ludwig von Mises says:

    134

    Ik zie drie synonieme scenario’s.

  133. adamus says:

    gelukkig poetst de merkloze tandpasta ook goed.
    Zegt mijn tandarts.

  134. Goudbelegger says:

    Wat mij betreft is de echte crisis vorige week dinsdag 27 april begonnen. Weet niet of dat astrologisch nog een speciale dag was : )

    Het avontuur is begonnen..

  135. Patrick says:

    @136 Je kunt ook Jif proberen.

    1,40 per liter.

  136. Martijn says:

    We we waren het er hier voor een deel al over uit, Ludwig noemde het laatst ook nog.

    Noodzakelijke goederen en belastingen gaan stijgen en goud nog sneller vanwege het te hervinden monetaire karakter, terwijl gefinancierde zaken door teruglopende kredieten en bereidheid die aan te gaan zullen dalen, of nog minder hard stijgen.

    nhz zit in elk geval nog erg ver van de lijn van het hervinden van de waarde van goud als hij verwacht dat de papieren kosten van mijnen sneller zullen stijgen dan de snelheid waarmee goud papier achter zich laat.

    Ieder zijn mening. Tot nu toe heb je (nhz) het goed droog gehouden, maar ik ben benieuwd of dat zo gaat blijven met 8% in papiergoud.

  137. adamus says:

    Teveel water, patrick.

    baking soda?

  138. adamus says:

    ik ben niet slim genoeg om me met papiergoud bezig te houden. De meesten zijn denk ik te lui om zich met fysiek goud bezig te houden.

  139. Patrick says:

    @142 dat vergeet ik nog weleens ja. Wij praten hier continu over goud, maar voor 99.9% van alle nederlanders (of wereldbewoners) is goud geen issue.

    Die willen weten wat we vanavond eten.

  140. Ludwig von Mises says:

    Wat denk je, gaan we de 910 papiertjes voor een ounce nog halen vandaag?

  141. adamus says:

    Al mensen die zich ingelaten hebben Goldmoney.com?
    Lijkt me mooi idee, maar lijkt ook een beetje op Paypal. PP werd verkocht aan Ebay. Goldmoney zou zomaar verkocht kunnen worden aan GS of zo.
    Wordt getoetst door deloitte dacht ik, maar dat werd enron ook. Moeten we ons als fysiek goudeigenaren verlaten op de plinten van onze woning?

  142. adamus says:

    Die willen weten wat we vanavond eten.

    zei de kalkoen ook op 24dec.

    Ik ga Johnny Cash maar even draaien…..Ain’t no grave.

  143. chantal says:

    @martijn
    Dat goud momenteel terug zijn monetaire karakter terugkrijgt, ben ik akkoord mee. Maar wie zegt dat dit nog zo zal zijn binnen 5jaar of langer? Dat dat monetaire karakter niet terug verdwijnt?

    Daarom ben ik voorstander van zilver. Dat is een industrieel produkt.

  144. adamus says:

    Dat is een industrieel produkt.

    en kan door andere technieken achterhaald worden. Nhz zal hier meer concrete ideeën over hebben?

    in principe kan goud ook achterhaald worden, het is ook maar een middel om te meten?

  145. adamus says:

    Zilver schijnt nog een heleboel ondergewaardeerd te zijn t.o.v. goud. Maar dat is een historische lijn doortrekken. Geen idee of die vlieger weer zo opgaat.

  146. Patrick says:

    Ludwig, wat vind jij van Zilver?

  147. Goudbelegger says:

    Chantal, Goud is al sinds het begin van de mensheid geld en vandaag nog steeds. Doet er toch geen ene reet toe wat iemand op dit forum daar over denkt..

  148. nhz says:

    @129:
    leuk, maar er is geen deflatie dus inderdaad – dat zie ik niet.

    @148:
    ik geloof niet in de stijgende industriele waarde van zilver; bijna alle grote toepassingen van zilver zijn aan het afnemen.

    Goud kan zeker achterhaald worden, ten eerste door nieuwe uitvindingen zoals transmutatie: lang gezocht door de alchemisten, nu mogelijk – alleen nog veel te duur en onpraktisch, maar zoiets kan ineens achterhaald blijken.

    Dit nog afgezien van officiele maatregelen die de waarde van goud buiten spel zetten. Ik denk dat veel goldbugs te optimistisch zijn als ze denken dat zij – zijnde 0,01% ofzo van de wereldbevolking, samen met wat centrale banken – straks eigendom zijn van bijna alles van waarde op de planeet omdat ze zo slim waren goud te kopen. Zo werkt het dus niet.

  149. Ludwig von Mises says:

    Ik vind zilver een industrieel metaal.

    Monetaire karakter van papier terughalen zal zeker gebeuren. Kwestie van de rente opschroeven.

    We oscilleren nu tussen papier en goud.

    19e eeuw en eerder deden ze het trukje met zilver en goud – bimetalic system.

    Niets nieuws onder de zon.

  150. Goudbelegger says:

    Was een beetje hard uitgedrukt, sorry. Zilver is trouwens geen edelmetaal en er is ook nog eens onvoorstelbaar veel. Vaak zit er zo 500g. per ton zilver in de grond waar goud vaak maar aan 5 g. komt.

    Misschien wel handig om tijdens de oorlog brood te kopen?

  151. Goudbelegger says:

    @152 dit was wat er in de jaren ’70 gebeurde. Wil gewoon rijk worden, niet de wereld bezitten.

    Some examples were: Lion Mines – 1975 price $0.07 / 1980 price $380! — YES that’s right, it’s not a misprint you could of bought 10,000 shares of lion mines in 1975 for around $700 dollars – and if you held on for the whole 5 years until January 1980 you could have netted a total profit of around $3,799,300. Not bad hey!!!!! A few others were Bankeno – 1975 price $1.25 / 1980 price $430. Wharf Resources – 1975 price $0.40 / 1980 price $560. Steep Rock – 1975 price $.93 / 1980 price $440, Mineral Resources – 1975 price $.60 / 1980 price $415 . Azure Resources – 1975 price $0.05 / 1980 price $109

  152. Patrick says:

    Goudbelegger, nu kijk ik toch even raar op…

    Zilver geen edelmetaal? huh?

    500 gram zilver per ton in de grond? Volgens mijn informatie wordt zilver zelden in pure vorm gewonnen maar bijna altijd als bijprodukt van andere dingen.

    Het toeval wil dat die andere dingen (zoals lood) vooralsnog ook niet echt als water beschikbaar zijn.

  153. Goudbelegger says:

    @156 het reageert wel met de lucht in tegenstelling tot goud. En er zijn genoeg mijnen die alleen maar zilver winnen, zoek maar op Internet.

    Dan nog, kan zo naar $100. Speculeren doe je alleen met de emoties van anderen, niet met hetgene wat verhandelt wordt. Zoals Armstrong ook al opmerkte.

  154. nhz says:

    @155:
    je vergeet de vele vergelijkbare bedrijven die van bijna niks naar 0 gingen; da’s 100% verlies.

    @156:
    natuurlijk is het een edelmetaal en inderdaad, het meeste wat er bijkomt is ‘bijvangst’. Dus de produktie is enigszins gekoppeld aan rentabiliteit van andere commodities; in die zin is het wel een hedge tegen inflatie. Verder is er veel (toenemende) supply via recycling, da’s iets wat bij oplopende prijs steeds belangrijker wordt.

  155. Patrick says:

    @157 Goud reageert ook met de lucht. Alleen langzamer dan zilver.

  156. Ludwig von Mises says:

    En we hebben 910 gehaald.

  157. Martijn says:

    @155

    Destijds was de goudprijs heel lang kunstmatig laag gehouden en ook na ’75 werd hij ernstig gedrukt.

    Dat geeft een ander potentieel voor mijnen dan vandaag de dag.

    Wel eens de grafieken van mijnen met de goudprijs vergeleken vanaf 2001?

  158. Martijn says:

    155

    En inderdaad wat nhz. Door selectief te zijn en de vele verliezers weg te laten kan ik je ook wel wijsmaken dat je tijdens de dotcombubble enorm had kunnen verdienen aan internetbedrijven.

  159. Martijn says:

    Maar wie zegt dat dit nog zo zal zijn binnen 5jaar of langer? Dat dat monetaire karakter niet terug verdwijnt?

    Ik.

    En Duisenberg en Trichet, om er een paar te noemen.

    Ik kan me niet voorstellen dat de wereld snel weer volledig gaat vertrouwen op papier als het kortgeleden is fout gegaan.

    Dat fout gaan slaat met name op de dollar en begint zich nu pas te ontvouwen.

  160. Goudbelegger says:

    Dat goud met de lucht reageert wist ik niet.

    @158 the tide lifts all boats, de meeste aandelen stijgen in een bull markt, uiteraard dalen een aantal.

    Maar ok, de strekking is duidelijk, jullie willen ze niet, hoeft ook niet.

  161. Goudbelegger says:

    Met de .com bubble moest je trouwens met dure ipo’s meedoen, je kans om daar rijk mee te worden was vrij klein. Met goudaandelen hoeft dat niet.

  162. chantal says:

    @155 goudbelegger
    Ontzettend veel zilver? Ben ik niet akkoord mee.
    Er is nog 6a7X zoveel zilver in de grond als goud. http://www.usdebtclock.org/gold-precious-metals.html
    + is zilver de laatste decenia opgebruikt. Van goud is er alles nog, daar verdwijnt niets van, daar komt enkel nog van bij.
    De industriele toepassingen zitten in de lift, en erg. Gelukkig is de foto toepassing aan het verdwijnen of het was een ramp. Maar er zijn wel zonnepanelen bijgekomen, batterijen, etc etc en wie weet wat komt nog allemaal. Zilver is nu eenmaal de beste conductor en geleider van alle metalen. Beter dan goud.

    http://www.silverinstitute.org/silver_uses.php

  163. adamus says:

    We hadden ook de zolder vol kunnen leggen met koper leidingpijp. Lekker handig 5000 pijpjes van 3 meter het stuk.

  164. adamus says:

    166

    ben het wel met je eens dat met zilver in echte grondstof doet. Maar m.i. is speculatiegehalte ook hoger. Immers zilver heeft nog iets in te halen op goud, als we de geschiedenis kunnen doortrekken.

  165. adamus says:

    Technisch kan de Euro verdwijnen. Geen punt logistiek hebben de banken dan een leuke klus, ze worden meer een sorteerpunt. Ik heb begrepen dat ieder land zijn eigen Euro’s produceert of opdracht daartoe geeft. Wat is nu mijn punt? 🙂

    Nu Griekenland uit de brand geholpen is geloof ik echt dat de Euro blijvend is. Tenminste voor de lifecycle van een munt. Nog een jaar of 10 tot 20?

    Trichet en Duisenberg. Ik zou wel eens een essay van ze willen lezen over het design van de Euro. Wie heeft een tip?
    Misschien zoek ik niet goed.

  166. Martijn says:

    Kees,

    Ik heb hier wel eens wat quotes van de beide heren gepost.

    Aangezien de Euro een tegenhanger van de dollar is moest een en ander in stilte gebeuren om te voorkomen dat de Amerikanen er een stokje voor staken – wat ze nu alsnog aan het proberen zijn.

    Uitgebreide essays zijn er niet, maar gezien hoe spaarzaam de heren doorgaans met woorden zijn zeggen de quotes mij in een groter plaatje genoeg.

    Trichet heeft vrij recentelijk, tijdens een optreden dat wat buiten zijn dagelijkse praktijk viel goede gedichten vergelijken met gouden munten: beide niet onderhavig aan de tand des tijds.

    Zulke opmerkingen geven toch wel aan hoe de man het metaal ziet. Zijn eerste studie was bovendien mijnbouw; de man kan buiten papieren kaders denken.

    Je moet de verbanden toch zelf leggen. Knappe jongen die een uitgeschreven onfeilbaar investeringsplan op de kop tikt. Doorgaans kom je toch al snel bij palminvest-achtige toestanden uit.

  167. boefke says:

    ploep, wat hoor ik daar????

    Het is de Euro die door het afvoerputje gaat 😉

  168. adamus says:

    ja, maar iets wat zo belangrijk is, niet kunnen/willen verkopen.
    Pakt zo’n Trichet het een beetje knap aan dan slaat hij toch lui als Wilders er ook meteen mee om de oren. Zijstraatje, sorry. Kan lucht aardig klaren met meer transparantie.

    Doorgaans kom je toch al snel bij palminvest-achtige toestanden uit.

    behind bars.

  169. adamus says:

    171

    van wie?

  170. nhz says:

    @165:
    ik denk dat de juiste vergelijking is dat ook bij die kleine goldminers waar jij zo enthousiast over bent vooral de insiders (die inkopen voordat het naar de beurs gaat) verdienen. Van de normale beleggers verliest meer dan 99% zijn geld schat ik.

    @166:
    duidelijk niet op de hoogte van technische ontwikkelingen. Zilver als geleider etc. is al volledig achterhaald, da’s oude technologie. Zonnepanelen, geleiders etc. gebeurt straks vnl. met organische/polymeer materialen, komt (vrijwel) geen zilver meer aan te pas.

    @167:
    sommige mensen hebben loden dakgoten op/boven zolder liggen, nog meer winst. Zolang de dieven het niet stelen, tenminste.

    @171:
    er was vanmiddag weinig dat NIET door het afvoerputje ging.
    kleine correctie op doorgeschoten sentiment (ook bijna overal). Zelfs de US Treasuries dalen flink (oh wat gaat het goed met de US Economy!) dus we hebben weer even een ‘deflatie scare’.

  171. nhz says:

    P.S. 171:
    op het scherm van alles wat ik bijhoudt staat alleen de Gold Bugs Turbo in het groen. Maar dat komt omdat er sinds 9 uur vanmorgen niet in gehandeld is 😉

    Oja, en RICI Agri fonds op +0.13%, hoe is het mogelijk …

  172. adamus says:

    Zonnepanelen, geleiders etc. gebeurt straks vnl. met organische/polymeer materialen, komt (vrijwel) geen zilver meer aan te pas.

    die Duitse uitrolpanelen zit geen zilver in is mij verteld. Zou anders veel te duur worden.

  173. adamus says:

    Zolang de dieven het niet stelen, tenminste.

    zink? voor de junks en hun vrienden de metaalhandelaar.
    Om nu de vloer open te breken en de oude loden leidingen eruit te halen lijkt me ook zo wat.

  174. nhz says:

    @176:
    inderdaad, voor toepassing op grote schaal moet het heel goedkoop zijn; met de ‘oude’ technologie lukt dat niet (blijkbaar ook niet eens in Duitsland waar ze nog relatief veel subsidie geven). Op termijn wordt het vooral organische materialen (afgeleid van fotosynthese), polymeren die gewoon geprint worden, nanobuisjes etc. Zilver, zeldzame aarden etc. zitten er dan misschien nog wel in, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het voor de prijs niet meer meetelt.

    @177:
    in de straat waar ik vroeger woonde haalden ze regelmatig een hele loden dakgoot tegelijk weg; schade 10-20K. Kwestie van voorrijden met een flinke oplegger en in een kwartiertje weer weg zijn (binnen 15 minuten is de politie er toch nooit). Het meeste zal inmiddels wel zink of plastic zijn. Loden waterleidingen hadden al lang verwijderd moeten zijn 😉

  175. adamus says:

    Loden waterleidingen hadden al lang verwijderd moeten zijn

    als je ze nog hebt merk je het op enig moment wel aan de ietwat hogere rekening van het provinciale waterleiding bedrijf.

  176. adamus says:

    Hallo, Hoe Gaat Het Nu Met Buiter ? 😉

  177. boefke says:

    Onze Euro Adamus, maar het kan me werkelijk waar niets meer schelen. The world is rigged….

  178. adamus says:

    Zal Duisenberg zich omdraaien in zijn graf Boefke?

  179. adamus says:

    Zijn vrouw Gretta Duisenberg had hem daarvoor buiten bewustzijn aangetroffen in het privé-zwembad. Autopsie heeft enkele dagen later uitgewezen dat Duisenberg is verdronken na hartfalen.
    Nationaal en internationaal werd geschokt gereageerd op zijn overlijden. Vooral zijn rol bij de invoering van de euro werd geroemd.

    verdronken en buiten bewustzijn.

    wiki.

  180. Goudbelegger says:

    @175 nou…. dat kon wel eens zeer, zeer, zeerrrrrrrr belangrijk worden voor onze toekomst. De agrifondsen zijn volgens Marc Faber bezig een kuippatroon te maken, dat is een zeer betrouwbaar patroon dat leidt tot onvoorstelbare stijgingen.

    Dat dan in het kader van de webbot die voedselrellen voorspelt..

    Het avontuur is begonnen.

  181. adamus says:

    Onze Euro Adamus, maar het kan me werkelijk waar niets meer schelen. The world is rigged….

    het is niet de USD waar meer dan de USA achterstaat.
    Bovendien proberen nogal lui de zaak onderuit te halen:
    Marc Faber: http://www.marketoracle.co.uk/Article19172.html
    Ook de seniele Buffett en zijn club van GS niet uitvlakken.

    Valt de Euro wel of niet? Ik kan er niets aan doen. Zowel de huizenmarkt als de euro doen er wat mij betreft niet meer toe. Probeer me gewoon in te dekken.

    Er viel een meisje flauw op de Dam en de koningin zat al bijna in Engeland……..
    Proos, laten we een borrel nemen op de doden; goed roomsch gebruik.

  182. adamus says:

    185 gb

    kuippatroon? omgekeerde klokkromme?

  183. adamus says:

    gb,

    te weinig voedsel is een grote hoax. Geloof daar niks van. Groenten, granen en fruit zat. Nederland is nog nooit verhongerd. Gooi eerst die megastallen het land uit. En maneges ook zoiets decadents. HOAX.
    Geloof Faber (e.a.) niet, die paardestaartouwehoer. Heeft met zijn nichterige klauwtjes nog nooit in de modder gezeten. Laat je ook niet opfokken door “Wageningen”.

  184. adamus says:

    Wat zijn eigenlijk agrifondsen? Zijn we echt van god los?

  185. nhz says:

    @185:
    wie weet, ik zit er al een half jaar ofzo flink in en het is maar een saaie boel.

    @187:
    cup-and-handle, koffiekopje?

    @188:
    ik denk ook dat er geen voedseltekort is, er is wel een ernstig verdelingsprobleem. Een deel van de wereld vreet zich dood, en een deel van de wereld heeft zo’n voedseltekort dat ze er ziek van worden of overlijden. Een betere verdeling zie ik niet vlug komen, minder vlees en meer vegetariers zou al heel veel schelen. Maar de trend is helaas meer vlees (zeker in opkomend Azie, waar het meestal welvaart symboliseert – terwijl ze zoveel ander lekker eten daar hebben …).

    @189:
    RICI Agri, van Jim Rogers. Representatief voedsel commodity mandje; het idee is om je in te dekken tegen stijgende voedselprijzen. Maar omdat het op futures gebaseerd is werkt het niet zo goed en zit er risico aan bij een ‘discontinuity’ van de markt, zoals in 2008. En als het niet stijgt raak je steeds geld kwijt; maar aangezien je hele huis volstoppen met uien, sinaasappels en graan ook niet efficient is doe ik het er maar mee.

  186. adamus says:

    190

    Zelfs hongerwinter was gevolg van een logistiek probleem. Gokken in agri is winst voor de echte kenners. En waarom zouden die jou geld laten verdienen? Dichter bij huis: met de boekweit voorverkoop wordt je nog opgelicht in Zeeuwsvlaanderen 🙂

    Rogers zit natuurlijk tot zijn oogballen in de maffiose sojahandel.

  187. nhz says:

    @191:
    los van voedseltekort of niet, de kans lijkt me heel groot dat de voedselprijzen omhoog gaan, ze zijn veel te lang gedaald. De bulkproduktie is steeds afhankelijker geworden van energie, kunstmest, water, pesticiden etc. die alleen maar duurder kunnen worden. En als er een grotere overschakeling naar biologisch komt, of meer klimaatproblemen, betekent dat ook hogere kosten. De agrarische handelaars in de buurt vertrouw ik nog minder dan die op de beurs 😉

    volgens mij handelt Rogers zelf niet in het fysieke spul, hij handelt in futures. Zitten minder mooie kanten aan, maar altijd nog beter dan rechtstreeks beleggen in de US/EU agri maffia.

  188. adamus says:

    …… en bestaat het fysieke goed, waar die futures mogelijk voor kunnen staan, wel bij de gratie van onze “US/EU agri maffia”. 😛

    De agrarische handelaars in de buurt vertrouw ik nog minder

    hebben de “balkenendes” geen naam hoog te houden?

  189. boefke says:

    Balkenende? Die mocht als demissionair minister president 10-meter achter de koningin ook in veiligheid worden gebracht.

    Ze waren hem bijna vergeten 😉

    Daarna vond ik zijn uitspraken na het hele gebeuren nogal gewichtig.
    Hadden we hier niet weer eens een spoeddebat over moeten houden of dit wel een onderwerp was waar balkie over gaat. De hele bubs komt weer terug van de antillen om even een handtekening te zetten onder de bailout van de grieken.

    Kunnen ze niet gelijk ook even tekenen voor Spanje? Sapatero zei dat er niets aan de hand was, kan Papandreou een hand geven in dezer.

    Vroeger betekende dit dat je lekker goedkoop op vakantie kon in Peseta’s of Drachme’s. Nu betekent het dat we even een goede deal kunnen sluiten over de rug van onze zieke collega. Toch Jan-Kees? Mafketel. Heeft naast studieboeken een een toetsenbord waarschijnlijk nooit iets anders dat vrouwelijk was in zijn vingers gekregen 😉 Naïef ongelofelijk.

  190. Goudbelegger says:

    Weet het niet wat betreft voedsel maar het schijnt nogal last minute geproduceerd te worden met een kleine marge. Dus een kleine kink in de kabel en het is al ellende, schijnt het.. ik weet het echt niet maar als de shtf bigger then ever dan kan dit er ook nog wel bij.

    Aparte beelden aan het begin, niks aan de hand, iedereen totaal in paniek. Past bij deze tijd.

    http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/miMedia/2010/week18/Tue20.dodenherdenking-verstoord.xml

  191. nhz says:

    @193:
    de agri maffia zijn vast spelers, aangezien ze zelf ook steeds meer producent worden (via opkoop van bedrijven). De future markten zitten wel zo in elkaar dat daar de belangen van de echte voedsel producenten zwaar wegen, en zo hoort het ook. Daar is het systeem voor opgezet (agri futures zijn al sinds lang de basis van de hele future markt) en ze kunnen gewoon niet meer zonder.

    @194:
    ik denk dat de situatie in Spanje wel degelijk anders is dan in Griekenland. Maar ja, de hele US finance maffia (G$, ratings agencies etc.) zit nu in de soep te roeren voor maximaal effect, om de aandacht van de stervende dollar af te leiden. Van de politiek hoeven we in deze helemaal niks te verwachten, die zijn alleen bezig met zakkenvullen zolang het spelletje nog aan de gang is.

  192. lorenzo says:

    101. Niek : als er 1 reden is om de Euribor laag te houden gaan mijn gedachten niet bepaald uit naar Spanje . De redenen van de vastgoed implosie liggen dan ook niet in die paar mensen die een te hoge hypotheek hebben. Ik zal er niet verder over uitwijden als je de nominale rentes denkt te zien op 1.5 % .
    Was het maar waar , met 40 % prijsreductie een heerlijk investeringsklimaat . Helaas, helaas.
    Jij ziet de dingen zoals je ze WILT zien. Dat is het manco .

  193. lorenzo says:

    110 moet het zijn.

  194. Goudbelegger says:

    Betrouwbaar geld is misschien belangrijker dan ik dacht voor de voedselproductie. Las wat over Romeinen, geen vertrouwen meer in geld, instorting..

  195. adamus says:

    Klopt GB, waarom zou de tuinbouwer/boer zich uitsloven? Misschien uit moreel plichtsbesef.
    Dat maken de “Balkenendes” ons wijs. Om vervolgens zelf in de stro-graanhandel te gaan.

    http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=55828

    Zelfs tijdens wo2 lukte het de bezetter net om met het pistool op de borst de productie goed in kaart te brengen.

  196. Okkie says:

    @Lorenzo nr.196:
    Het gaat niet om Spanje zelf, maar om al die Europese banken die daar hun geld hebben zitten. Als de Spaanse huizenmarkt nog verder verslechtert, is het straks gedaan met de Euro.

    Hoe kom je erbij dat er slechts een ‘paar mensen’ zouden zijn met een te hoge hypotheek? Het gaat niet alleen om de hoogte van de hypotheek, maar om de combinatie met een lage, korte rente.

  197. adamus says:

    196

    nhz zal snappen wat je bedoelt, voor mij blijft het vaag.

  198. lorenzo says:

    Okkie , nou de vrienden zijn gemobiliseert ( trouwens ook de zwakte van een forum/blog , ter zijde) .
    Het onderwerp :okkie , je zal toch echt bij Niek moeten zijn met al die vragen aan mij nu. Hij had het over Spanje , specifiek , een rente van 1.5 % en weet ik wat nog meer.
    Derhalve een beetje minder selectief lezen en eerst de vraag aan Niek voorleggen ? Dank alvast.

  199. nhz says:

    @196:
    ik denk dat lorenzo de realiteit niet wil zien. De Spaanse interne vastgoed markt is, zeker de recente nieuwbouw, net zo subprime als in de VS. Er is véél te veel gebouwd en jan en alleman (bijv. jongeren die net met een baan gestart zijn etc.) is met belachelijke hypotheek constructies in veel te dure huizen geschoenlepeld, om de markt aan de gang te houden. “Te duur” omdat ze die huizen op basis van een normaal rentetarief (5-10 jaar vast) onmogelijk kunnen betalen. Ik heb de cijfers niet paraat, maar er is een hele grote groep in Spanje die dit soort variabele rente op basis van euribor heeft – VEEL meer dan in andere EU landen. Wellicht was ook daar het idee dat die huizen jaarlijks 20% duurder zouden worden zodat het probleem zich vanzelf zou oplossen, dat weet ik niet – maar dom en onhoudbaar is het zeker. Overigens is die 40% prijsreductie er volgens mijn familie nog lang niet, die is er alleen aan de Costa’s.

    @200:
    er speelt ook bezorgdheid over de hoge werkeloosheid in Spanje, vooral onder jongeren. Als de huizenmarkt instort zou de vlam in de pan kunnen slaan, want dan zijn vooral jongeren de dupe (vergelijk het met onze starters in het pyramidespel). Vandaar dat de EU politiek probeert uitstel te realiseren, in de hoop dat het probleem vanzelf oplost (foute gok, dat blijkt wel inmiddels …).

    Eigenlijk zou de rente op de Spaanse hypotheken nu al zo’n 7% moeten zijn (1-2% boven wat de staat betaalt), het is natuurlijk van de gekke dat een huiseigenaar een fractie betaalt van wat de staat zelf betaalt om te lenen op de kapitaalmarkt.

  200. lorenzo says:

    Daarbij : Spanje kent geen lange hypotheek rentes , alsmede de chronisch en vele tophypotheken zoals we die in Nederland kennen. Het vastgoed probleem in Spanje zit hem derhalve niet in de vele overgewaardeerde hypotheken zoals Niek stelde .
    Niek komt weer met zijn afgunst jegens zijn familie en de mooie woningen aldaar tot zijn eeuwige zelfde conclusie.

  201. lorenzo says:

    Een tje die hij noemt een speculatieve woningmarkt. Vooor dat laatste zal ik mij eens gaan richten op Nederland , althans als we het over speculatief gaan hebben.

  202. Okkie says:

    Ik zie dat de Nederlandse huizenbezitters in Spanje nog niet helemaal van de realiteit doordrongen zijn.
    http://www.spanjeforum.nl/topic.php?id=290392&page=2
    Persoonlijk word ik niet blij van al die lelijke hoogbouw aan de Spaanse Costa, ik blijf er liever weg.

  203. Okkie says:

    @lorenzo nr.202:
    Ik begrijp dat je geen argumenten hebt om de stelling van nhz te weerleggen. Wat mij betreft was hij duidelijk genoeg.

  204. lorenzo says:

    203. Niek , je maakt vooruitgaang in die zin dat je niet meer praat over 1.5 % als rente op een hypotheek in Spanje.
    De realiteit is wel dat jij in een huurwoning zit in Nederland zonder werk ( en praat op dit blog over aan te kopen Porsches) en ik Spanje als mijn domicilie mag zien.
    Je maakt , wederom , deze fout : de vastgoed en hypotheek situatie 1 op 1 met nederland te vergelijken.
    Als je wist dat Spanje een eigen woningbezit van 80 % kent met nagenoeg geen hypotheek markt (..) kan de redenering van jouw niet kloppen. Je kent de historie van Spanje niet eens ( alsmede je familie me dunkt..).
    Geen enkele jongere kan zich maar een klein appartementje veroorloven , gezien de inkomsten aldaar .
    Dus praat nou niet alsof dat een probleem is van de grote groep !!!!!!!
    De vastgoed implosie is derhalve een compleet andere en dat ga ik jouw lekker niet vertellen . Immers .volgend jaar weer diezelfde retoriek van jouw. Baasje dat je er bent.
    Een onmogelijke zelfs .

  205. lorenzo says:

    En hoe kan een huizenmarkt instorten met 40 % als deze cirka 8 jaar met 20 % is gestegen ?
    Even denken : 8 keer 20 is 160 . Dan mag deze nog wel even 🙂

  206. Okkie says:

    @lorenzo nr.204:
    Er is een verschil tussen een lange hypotheekrente kennen of nemen. Je kunt moeilijk ontkennen dat de (toekomstige) rentestand bepalend is voor de vraag of het hypotheekbedrag te hoog is.

    Overigens lees ik graag jouw alternatieve redenen voor de implosie van de Spaanse huizenmarkt.

    @205:
    Het feit dat de woningbouw in Spanje de vraag ruimschoots overtreft, toont aan dat deze speculatief van karakter is. Er zijn jarenlang meer huizen gebouwd dan in Duitsland, Frankrijk en Engeland samen.

  207. Okkie says:

    Ha, er is er eentje op zijn Spaanse p*k getrapt.

  208. Okkie says:

    @209
    Gaap, er wordt meer bijgebouwd dan er verkocht wordt.

  209. lorenzo says:

    212 : interesseert mij dat nou , jouw des te meer merk ik.

  210. lorenzo says:

    Okkie :”Overigens lees ik graag jouw alternatieve redenen voor de implosie van de Spaanse huizenmarkt.”
    Dat heeft Niek al uitvoerig uiteen gezet , je was het er mee eens en dan ben ik ook blij op deze mooie dag .

  211. nhz says:

    @lorenzo:
    ongelofelijk man, wat een kletsverhalen en domme conclusies kun jij produceren. Je past uitstekend in het makelaars vak zou ik zeggen.

    Nee, ik ben helemaal niet jaloers op mijn familie; mijn broer heeft bijv. twee boerderijen gekocht voor een bedrag waarvoor ik hier net een garage kan kopen. Leuk dat dat kan daar, maar waarom zou ik daar jaloers op zijn? En ja, ik ben werkloos maar dat is uit eigen keus wegens ernstige gezondheidsproblemen. Ik kan zo een hele straat vol Porsches kopen als ik dat zou willen (wil ik niet, tenzij ze een veel milieuvriendelijker variant hebben); daar heb ik geen lening of baan voor nodig.
    En voor de goede orde: ik huur dus ook uit vrije keus, ik zou best een paar huizen hier in de straat kunnen kopen (of een stapel huizen aan de Costa) maar ik weiger de krankzinnige prijzen te betalen die daarvoor gevraagd worden.

    @209:
    ik denk dat dat na een paar honderd % stijging -40% nog maar het begin van een crash is, en dat de echte daling in Spanje nog moet beginnen. Jij zit hier voortdurend mensen een brok ellende aan te smeren met je ‘goede investeringen in de Spaanse zon’.
    Afgaande op wat je hier allemaal kletst heb jij geen flauw benul van de Spaanse binnenlandse huizenmarkt en heb ik het vermoeden dat je alleen ervaring hebt met de Costa (een markt voor vooral tweede huizen en buitenlanders, dus totaal anders).

  212. Okkie says:

    @lorenzo nr.208:
    Je bewering dat men in Spanje huizen koopt van eigen geld is niet op feiten gebaseerd. De nationale hypotheekschuld van Spanje bedroeg in 2007 al 120% van het bbp.
    http://www.nrc.nl/economie/article1793502.ece/Wachten_op_de_zware_klap_uit_Spanje
    Het is inderdaad dom om de Nederlandse vastgoedmarkt met Spanje te vergelijken, want in Nederland is deze ondanks de HRA niet zo beroerd als in Spanje.

  213. adamus says:

    Heerlijk wonen aan de Costa tussen “ons soort mensen”. Garagehouders die hun toko’tje verkocht hebben, ongeschoolde middenklassers. Als hun maar blij zijn 🙂 Wat een lot om daar tussen te wonen.

  214. adamus says:

    Barcelona is mooi 🙂

  215. lorenzo says:

    Niek : ik hoor alleen maar het woord ”onzin” en aannames zonder inhoud meer .
    Dan laten we het er maar bij tot zover.
    Het klopt dat ik niet meer zo veelverstand van Spanje heb, de winst is achter de rug en dan moet je elders op de aardbol aanwezig zijn.
    En…laat de prijzen overal maar lekker zakken , voor de toekomst veel beter.

    VWB de Porsche : ik zou de GT3 aanraden , het beste compromis .
    De GT2 is onnodig duur , 4 wd is niet echt een pre op een Porsche en de laatste , turbo dus, is wel retesnel maar mist de ”feeling” die een GT3 je geeft .

  216. lorenzo says:

    adamus , klopt , op google maps nu ook in 3D te zien 🙂

  217. Goudbelegger says:

    Lorenzo, dat Niek een behoorlijk hoog nerd gehalte heeft is duidelijk maar wat jij over Spanje roept lijkt me totaal niet te kloppen. Er werden in de hoogtijdagen talloze Engelse programma’s gemaakt met Engelsen die gingen emigreren naar Spanje en daar alles kochten wat los en vast zat en de prijzen de lucht in lieten schieten. — al die programma’s waren het bewijs van een bubble trouwens, los van ieders eigen ideeen —

    Dus een bubble aan de kust lijkt me toch wel het minste wat je moet erkennen..

  218. adamus says:

    GB, die engelsen maakten gebruik van hun Uk bubbelhuis en zijn nu gestrand in Bulgarije. In de buurt van Leers zijn huis.

  219. Juan Belmonte says:

    @216 Okkie

    Spanje zit sinds eind jaren ’90 enorm in de lift. Steven Aldof is overgens een Spanje Kenner, schreef ook Spanje achter de schermen, een boek om Spanje te beschrijven aan de hand van feesten.
    Kennelijk in 2007 SP hypotheekschuld = 120% BNP. Dat is een mooi feest geweest, gen Duyvis, wel fuif.

    🙂 En dan zou mèt HRA de NL hypotheekschuld 99% zijn 🙂

    We hebben hier nog steeds geen antwoord op:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-03-2010/schuldenberg-aan-hypotheken-belemmert-economisch-herstel-in-nederland/#comment-33314
    Bos heeft het opgegeven, zolang de heren Wellink en Balkenende in het zadel zitten hoeven er geen herziene cijfers gepubliceerd te worden 🙂

  220. Patrick says:

    Wanneer krijgen we een ego-deflatie?

  221. adamus says:

    224

    als het ego van de rest groter wordt.

  222. nhz says:

    @226:
    interessant overzicht; ik denk dat het goed ondersteunt wat ik hier al eerder vertelde:

    “As the following chart shows, according to official statistics, Spanish house prices are down little more than 10% from their peaks.

    “pricing discounts of 25-50%, financial terms of Euribor plus 0% over 40 years, and guarantees to re-purchase the property in the future. ”

    “Spanish banks will provide 40 year, 100% loan to value mortgages for any home that is discounted by 20% by a developer. The buyer has no need for a down payment.

    “The high degree of consumption in Spain has mostly come from external borrowing and has not been financed out of existing savings. ”

    “Despite massive cuts by the ECB, real interest rates in Spain are still elevated due to negative CPI and PPI. ”

    en dan nog een vrolijke noot:
    “We estimate that Spanish real estate losses will be over €250 billion when all is said and done. ”
    ik denk dat de polder blij mag zijn als het tot 250 miljard beperkt blijft.

  223. dawg says:

    @ 227 nzh

    ‘t Is al weer een tijdje geleden dat ik het artikel zelf heb gelezen. Maar de strekking was toch wel dat de onroerend goed markt in Spanje echte bad business is. Lorenzo kletste echt uit z’n nek.

  224. boefke says:

    Ach ja, waar zouden we zijn zonder tegengeluid. Houdt je scherp 😉

  225. lorenzo says:

    Heren : onze inhaligheid heeft er wereldwijd toe geleid dat we mekaar jarenlang hebben opgejud tot we rood zagen .
    we zien lorenzo en we hebben het niet meer over de inhoud .
    Ik graag wel :
    Spanje heeft 7/8 jaar 20 % waardestijging gekend , nu is er 40 % vanaf en we hebben een ineenstorting !
    De engelsen hadden nog eens het voordeel van de Pond , FEEST !
    Yeahhhhh , heerlijk toch ?

    Dat de prijzen gezakt zijn ( de pareltjes behouden nu hun waarde) is een groot zegen en heer normaal.
    Was allemaal te voorzien . De nederlanders verkopen hun toko voor iets minder en hebben een lekker zak met geld.
    Waths the problem ?

    Ik zou me druk maken om nederland , daar vallen de echte klappen . Daar zijn we volgevreten met onze aflossings vrije hypotheken .

  226. lorenzo says:

    Over 10 jaar zeggen we : dit was de mooiste en beste tijd die er was, dat hadden we toen moeten beseffen .

  227. gobywywtxsxr says:

    vuuwipevfvza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*