Om de lucht in de huizenbubbel te houden, blijft de verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie nog een half jaar extra in stand. ‘Zinloos’.
Nooit zul je een politicus in Den Haag horen zeggen dat het goed is dat de huizen goedkoper worden. Het kabinet-Rutte probeert juist te verhinderen dat de prijzen dalen, met maatregelen waarvan het nut beperkt, zo niet nul is. Laatste poging om de lucht in de bubbel te houden is verlenging van de verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) naar 350.000 euro tot medio 2012, zo werd gisteren bekend.
Met de door de overheid gegarandeerde NHG zijn huizenkopers met een hypotheekbedrag tot 350.000 euro beschermd tegen een restschuld als ze buiten hun schuld hun huis met verlies moeten verkopen. Bovendien krijgen huizenkopers met NHG een rentekorting.
‘Probleem op de woningmarkt is gebrek aan vertrouwen. Om dat te verbeteren is dit middel niet sterk genoeg’, zegt Maarten van der Molen, woningmarkteconoom bij Rabobank. ‘Dit is kortetermijnpolitiek, die de prijsdaling niet zal stoppen. Een zinloze maatregel dus.’
Lees verder op de site van DePers.nl
Het is allemaal kansloos. Jan modaal kan tegenwoordig geen huis kopen an zijn loon. De markt past zich gewoon aan, en dat gaat vanzelf. Marktwerking zal de bepalende factor zijn. Het infuus is een placebo geworden en niet meer geloofwaardig. En daar is niet mis mee. Merendeel zit toch wel voor een lage prijs in zijn huis en zal genoegen moeten nemen met een lagere overwaarde. Voor degene die destijds hun tophypotheek afsloten in de dure tijd (na 2002) wordt het motto blijven zitten of de broekriem aansnoeren, en waar nodig verkopen met verlies. Erg zuur voor die groep. Pluspunt is wel dat starters de markt weer kunnen betreden, en door de crisis heel wat wijzer zijn geworden, en zullen zich niet meer zo diep in de schulden steken. Zodoende komen we hier sterker uit.
Ondanks alles wat gezegd, gemeend en geschreven wordt zal e.e.a. nog wel wat jaren in beslag nemen. Mooi om te zien is dat de markt eigenlijk 100% om de starters draait. Huidige kabinet legt helaas de last op hun schouders en de draai-motor van de Nederlandse economie moet dan ook tegemoet gekomen worden hetzij in de vorm van startersleningen voor ieder inkomen.
“Probleem op de woningmarkt is gebrek aan vertrouwen.”
nee hoor. met NHG geen vuiltje aan de lucht. Alleen is de prijs gewoon te hoog. Zelfs met HRA betaal je nog te veel voor een huis van zeg 250.000 en als de rente stijgt heb je niet alleen een kwart miljoen schuld, maar moet je je ook nog blauw betalen die schuld in stand te houden. (of je gaat scheiden of ontslagen worden, want dan betaalt de NHG het wel effe af)
lekkere kromme wereld hebben we. over tien jaar kunnen we er echt om lachen, nu is het diep triest.
@1
“Probleem van gebrek aan vertrouwen is de woningmarkt”
Lijkt me dichterbij de waarheid. Helaas zijn de mannetjes en vrouwtjes van VEH, NVM, etc niet zo goed in causaliteiten doorzien…
En als je dan weet dat in onze directe buurlanden (Duitsland en België) de huizenprijzen momenteel sterk stijgen…. (omdat men wil investeren om een wellicht, maar misschien ook niet naderende ineenstorting van de Euro voor te zijn).
Dan lijkt het me dat er wat geks aan de hand is.
Nou, van die sterke stijging in Duitsland merk ik niks. Zou het persoonlijk prima vinden, maar bij ons blijft alles bij hetzelfde. Al jaren lang.
Die stijgingen gelden slechts voor enkele gehypte hot-spots, die voor de totale markt helemaal niet representatief zijn. Alleen wonen kortzichtige journalisten vaker in of vlakbij zulke steden(/wijken ervan) en ligt het overgrote deel van het land (te) ver buiten hun blikveld.
@ 3 en 4
In duitsland zakt het hard vooral in de grensstreek. In Belgie Lijkt het inderdaad te stijgen maar dat komt voornamelijk door het geringe aanbod.
In werkelijkheid stijgt het echt niet. Ik ga regelmatig naar een openbare verkoping en daar zijn de prijzen al stukken lager.
Zodra de rente iets stijgt is het een kompeet ander verhaal. Veel Nederlanders gaan om diverse redenen (ouder worden, kleinkinderen, betere oudedagsvoorzieningen (zolang het duurt) minder fiscale voordelen enz.) weer terug naar Nederland.
Ik blijf voorlopig in Belgie. Het bourgondische leven zonder stress en zonder “keeping up with the neighbours” bevalt mij prima.
Fiscaal voordeel had ik toch al niet. Ik overweeg trouwens om de Belgische nationaliteit te nemen. Het idiote zorgstelsel in Nederland kan voor mijn part gestolen worden. In Belgie betaal ik voor zorg (mutaliteit) 50 euro per jaar (voorheen 25 euro). Totdat Nederland kwam met dat idiote zorgsysteem.
Voor ziekenhuiskosten betaal ik 250 euro per jaar. Wanneer je een bepaald bedrag aanhoudt bij een bank, kost het niets.
Maar goed in Nederland is alles beter (weet men beter).
Nederland is een zinkend schip met gedeformeerde calvinisten die allemaal JA knikken en lijdzaam hun illusionaire straf ondergaan.
Merk dat ik weer uit de bocht schiet dus negeer bovenstaand.
@DM & Dalen,
Ik kan jullie waarnemingen niet weerspreken en ga er van uit dat die correct zijn
Zelf zit ik een beetje in de bouwstoffen en ik weet uit eerste hand dat zowel in België als Duitsland de omzetten en marges nog behoorlijk stijgen. De branche verwacht overigens dat de stijging ieder moment afgelopen kan zijn.
In Nederland is dat absoluut niet het geval, toeleverancier voor de bouw is beslist geen vetpot. Gelukkig kan ik afvallen, anderen moeten slimmer worden.
@3
Dat van de run op woningen is weer zo;n leugen om mensen te laten investeren in de piramidespel. De prijzen gaan maar een kant op en dat is naar beneden. Het risico besef is weerterug. We gaan de komende jaren allemaal inleveren. Maar zo erg is dat niet.
De wereld vergaat niet en ook al wordt je een keer wakker en je loopt naar buiten en je ziet een palmboom in je straat staan. Dan nog ga je gewoon naar je werk. Life is short do worry, life is to short to be in debt for the 4 minutes of joy.
Leef verstandig, spaar ipv leen. Een iphone ka wachten als je het geld er niet voor hebt. 3x per jaar met vakantie is niet zo erg als je 4 gewend ben. En als je toch met vakantie wil boek dan via een site uit het buitenland, scheelt vaak 40% van wat je bij de reisbranche in NL betaald. Alles is hier te duur. Dat komt niet door de euro, maar dat komt door de domme mensen die toch het product kopen tegen een te hoge prijs.
Bankiers, makelaars, politici etc, eigenlijk alle instanties 😉 hebben hier mee te maken…….. GROEPSDENKEN……, en dit groepsdenken dient alleen om zichzelf instant te houden.
Want stel je eens voor dat de groep uit elkaar valt………, zoals nu b.v. Europa ;), dan blijkt dat de groep er als groep er toch helemaal naast zou zitten ?, maar dat kan toch niet…..
En onze bankiers……… die hebben een heilig geloof in zichzelf, en willen de grootste bonussen, want falen past niet in het groepsdenken, wij zijn Goden, en wij blijven Goden……
‘Groepsdenken is een denkwijze die plaats vindt bij mensen die nauw met elkaar samen werken, daarbij een hechte groep vormen en die zoveel waarde hechten aan een unanieme mening, dat deze unanimiteit belangrijker wordt geacht dan een kritische rationele instelling.[3]’
En daarom is er helemaal geen probleem op de huizenmarkt……. denken de betreffende huizenmarkt groepen ……. 🙂
Maar…. gelukkig zijn er mensen die zelfstandig en ‘out of the box’ kunnen en MOGEN denken, en die zitten hier…..op dit draadje. 🙂
@ Juan, op het dft draadje staat het bedrag van de rommelhypotheken in Spanje, zo,n 128 miljard…….kan de link niet vinden…..
@ artikel
Wat het kabinet ook doet, de huizenbubbel loopt leeg
Sterker nog:
Waarom is HRA dan nog steeds “onbespreekbaar”?
Exact: wat zullen die startersleningen NHG en andere kunstgrepen volledig ineffectief blijken als iedereen zijn prijs nu met 20% aan zou passen, dat levert pas doorstroom op 🙂
De verdere daling op termijn doet er dan minder toe.
Maar het alternatief van eeuwig uitstel en meer dan 150.000 (nu ruim 250.000) woningen op de plank houden -iets wat dankzij Hogehuizenprijsminnend NL al een jaar of twee/drie het geval is- is natuurlijk een zeer aantrekkelijk alternatief 😛
Ook voor alle verhuizers, verbouwers, makelaars, notarisen, DHZ zaken. En ook goed voor de files: niet verhuizen.
Dus: laten we de HRA vooral in de doofpot stoppen !!!
Onze hele Westerse economie is gebaseerd op groei, groei, groei en nog eens groei. Zonder (eerlijke ) groei, kan deze ‘constructie’ niet in stand worden gehouden. Vergelijk het maar met een raket die de “ontsnappingssnelheid” niet haalt, we weten allemaal wat er dan gebeurt.
Hoewel wij wel hebben geprofiteerd van de kruimels, is deze systeem specifiek ontwikkeld in het voordeel van de elite.
Juan, de politiek denkt ook in groepsdenken 🙂
HRA is INKOMENSPOLITIEK, dat is het groepsdenken van de politiek, en heeft niets te maken met de huizenmarkt.
En ALS ooit een keertje de politiek WEL de HRA gaat verbinden met de huizenmarkt, en dan zal blijken dat er 200 miljard aan lucht zit door dit z.g. groepsdenken( prof. van den Dongen in het NOS journaal ), en dan kan niet, want dan heeft de politiek gefaald, en dat past dan weer NIET in het groepsdenken……. 🙂
Eigenlijk is groepsdenken goed voor mensjes met faalangst.
Knot is hierover begonnen…… heel goed van hem…….. dikke duim voor Knot….. 🙂
Het opvallende aan dit artikel is dat de Rabobank het kennelijk erg somber inziet in tegenstelling tot eerdere berichten.
Precies.
Aan de ene kant moet iedereen maar consumeren. Aan de andere kant willen we (ook) duurzaamheid.
De economische levensduur van veel goederen is veel korter dan de technische, neem een auto van 10 jaar, met flink onderhoud gaat-i nog jaren mee, maar ja daar zijn de autofabrikanten niet blij mee.
Dus is de mode om iedere 5 jaar een andere kleur keuken te nemen “goed voor de economie”.
Juan denkt dat duurzaamheid en èchtheid sterker gewaardeerd zullen worden.
Zelfs China raakt nu in de problemen http://www.nu.nl/economie/2672731/langdurige-wereldwijde-recessie-onvermijdelijk.html , langdurig, tja, wat is langdurig…..en nu is de vraag……. zijn we op weg naar ” the great stagnation “, of naar ” the mother of all depressions ”
Hier verschillen de meningen nogal over……
Lorenzo zal nog even moeten wachten op de auto-praatjes op verjaardagsfeestjes…….
Als dat zo is, dan offert het kabinet doorstroom (bij normale prijzen) op de woningmarkt tegen inkomenspolitiek, de belangen van een kleine groep, precies de stelling avn deheer Drs Kees de Kort.
Niet HRA aanpakken terwijl de hele wereld dat wèl verwacht is een keuze. 😛
Maar hoe lang kunnen ze dat nog volhouden met 250.000 woningen en een bouwmarkt die op zijn gat ligt:
Hogehuizenprijsminnend NL sloopt de bouwsector:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91570
Juan zou verwachten dat de heer Drs E Brinkman eens zou snappen datti met de bouwsector de rekening betaalt van de kunstmatig hoge grondprijzen maar er moet kennelijk nog héél wat water door de Maas alvorens dat inzicht überhaupt landt…
Iedereen zijn eigen kijk op de aarde, Spaanse malloten hun kijk 🙂
Van de week noemde radio journalist de heer Drs Paul van Liempt (overigens Neerlandsch beste journalist, mag zich gerust intellectueel noemen en dat is een zeldzaamheid in Nakakelland) op BNR Aan de Slag dat de totale NL hypotheekschuld 700 Miljard was:
WEER EEN NIEUW GETAL 🙂
‘t wordt steeds leuker met die TotaleHypotheekTombola, de THT 😛
Vraag is wanneer de tht van de THT verstreken is,
met de eerste tht bedoeld als een bb: best before. 😛
Komt Rekenkamer
komt Raad
Maarten van der Molen, woningmarkteconoom bij Rabobank. ‘Dit is kortetermijnpolitiek, die de prijsdaling niet zal stoppen. Een zinloze maatregel dus.’
Juan had al eerder geconstateerd dat de Rabobank één van de eerste banken is die realisme uitstraalt. Dat is het prevaleren van een lange termijn visie boven kortetermijndenken, eerder ook met de aankondiging te overwegen alleen nog annuïtair te financieren.
Ook Dr Wim Boonstra zei hardop dat iedereen weet dat HRA eraan gaat. Voor iemand in die positie (hoofdeconoom Rabo) betekent dat J.i. dat de Rabo inziet dat er lucht uit die huizenmarkt zal gaan lopen, onafwendbaar.
En waarschijnlijk heeft ook Drs Maarten van der Moolen een lange termijn blik, hij heeft immers ook in de Commissie De Wit gezeten die onderzoek deed naar de Kredietcrisis.
Kijk dat mag men van een serieuze bank ook verwachten.
Zachte heelmeesters maken namelijk ….
Complimenten overigens voor het woord (spelling):
“kortetermijnpolitiek”
Dat zit mooiaanelkaarvastgeplakt,
precies zoalsjehetuitspreekt 😛
(lijkt wel Hogehuizenprijsminnend)
De sigarendoos van Juan over de Spaanse woningmarkt.
Nu 300.000 hypothecaire excuties.
Verwacht 700.000 in 2015.
Factor 2.333
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91509
Nu 181 Miljard euro verdampte opgepotte toekomstige deflatie ook wel SUSHI balansposities genoemd.
Schatting totaal Spanje: 500 Miljard euro.
Buenas tardes y salud
Juan
ll,
Wellicht zocht u deze (?):
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-11-2011/300-000-subprime-hypotheken-zijn-groot-gevaar/#comment-91832
@ Lorenzo sorry weer zo’n link waarin Juan een jaartje later laat zien dat El Mundo een prima bron was 😛
Met welgemeende excuses voor het hebben van een constatering met bronvermelding 🙂
Iedereen weet dat er in Nederland door de overheid per jaar zo’n €15 miljard wordt besteed aan de woningmarkt. Toch ziet de bevolking ook wel dat dat niets uithaalt en dat het geld begint op te raken, dat financieringsmogelijkheden afnemen, dat de HRA op de tocht staat et cetera. De bevolking is niet zo gek als dit “kabinet” denkt. Dat windschermpje (HRA, NHG, verlagen overdrachtsbelasting) dat de regering heeft gebouwd gaat de tsunami echt niet tegenhouden…
Misschien zou het dus wel beter zijn voor het vertrouwen in de woningmarkt als de huizenprijzen eens goed zouden “uitbodemen” op – zeg – een procent of dertig / veertig in de min, gemeten vanaf nu. Dan komt het vertrouwen in de woningmarkt vast wel weer op gang. Niemand heeft immers zin om een kaartje te kopen voor een zinkend schip.
http://www.youtube.com/watch?v=JXh4xf49hYk
Cheerio,
Dow Jones
Dow Jones,
Humor
5 seconds Titanic
idd groot contrast met een allang gezonken woningmarkt die maar omhoog gehouden wordt door de waterstand in de polder te verlagen 🙂
Als straks de euro niets meer waard is, dan is het toch slim om je geld in stenen te hebben zitten (ik bedoel dus niet het geleende geld)?
Of in grondstoffen, edelmetaal of buitenslandse valuta.
Het is zeker niet slim om je geld op de bank aan te houden.
Kan me dus wel voorstellen dat mensen willen investeren in een huis.
de vraag is dan ook Wanneer.
Welnu wie kocht toen NVM aanraadde is tov nu 13% duurder uit.
En de HRA klap moet nog komen.
En de NHG klap komt (staat zelfs geagendeerd)
En de renteklap is ook niet eeuwig uitstelbaar.
Timing dr t.
Nadenken mag, napraten ook. 🙂
@dr.t
Het kan mij ook voorstellen dat mensen dat doen, maar toch niet in bubbelland nederland?
Met een bijna gegarandeerd verlies op de inleg. Dan kan je het misschien zelfs nog beter op de bank laten staan.
Mijn punt is dat het geld op een spaarrekening ook gegarandeerd verlies op gaat leveren.
Een huis kopen om er zelf in te gaan wonen is nu en in de nabije toekomst onverstandig. Ik lees wel eens de reacties op deze blog en het lijkt er op dat veel lezers wachten op een daling van de prijzen.
Ik ben geen nostrodamus, maar ik vrees dat we een lange periode van financiële en politieke instabiliteit tegemoet gaan (Dit hoop ik uiteraard niet, hier heb ik zelf weinig belang bij). Dit kan gebeuren door een combinatie van een aantal factoren, zoals de eurocrisis of een daaruit volgende crisis, de vergrijzing, een multiculturele samenleving die toch niet helemaal slaagt… goed ik zie vast nog wel een aantal mogelijke obstakels over het hoofd, de doemdenker in mij heeft het er druk mee.
Een van de belangrijkste zaken om deze mogelijk lastige periode goed te overbruggen is het hebben van mobiliteit. Hiermee ben je immers in staat om je te allen tijde te verplaatsen naar plekken waar werkgelegenheid is. Voorts hebben we momenteel ook te maken met de tendens dat er steeds meer hoogopgeleid werk uit Nederland verdwijnt. Hoogopgeleide werknemers moeten daarom rekening houden met een mogelijke verhuizing naar het buitenland om hetzelfde werk te kunnen blijven doen. Het is daarom raadzaam om te blijven huren ipv te kopen, ook al zijn de huizenprijzen over circa 5 jaar vast een stuk aantrekkelijker dan nu.
Het enige wat wellicht op een moment in de toekomst aan te raden valt is om een pand te kopen en dit vervolgens onder te verhuren (buy-to-let property). Op bepaalde locaties in de binnensteden met werkgelegenheid, voorzieningen en openbaar vervoer nabij zal huisvesting in trek blijven.
Tot nu toe zijn huizenprijzen 13% gedaald tov top 2009.
Mooi rendement dus om te sparen voor een huis.
SPAREND WACHTEN loont tot nu toe. (aantonbbaar)
En er zit nog wel wat
in het vat 🙂
GodzijDank zijn we het weer eens
volledig oneens 😛
@ Juan , Spanje in problemen, klopt het dat er maar 308 miljard aan hypotheken uitstaan ? Waarvan de helft nu in problemen ?
En een deel onverkoopbaar ?
http://www.bloomberg.com/news/2011-11-17/spain-s-unsellable-real-estate-assets-threaten-smaller-banks.html#
@6 België is een kapot land dat binnen de volgende 5 jaren in 2, 3 of zelfs 4 delen zal splitsen. Meer dan 500 dagen nu zonder regering, elke keer wordt het steeds moeilijker, de krisis duurt eigenlijk sinds 2007! Daar is het nu nog mooi om te leven (hoewel een stinkend nationalisme in VL groeit) en van de goedkope sociale zekerheid te genieten, maar alles zal op het einde ineenstorten. Er is al geen geld meer om de pensioenen in 10 jaar te betalen. De financiele markten hebben de belgische staatsbonden nog niet aangevallen, maar het zal wel binnenkort komen. Nog geen budget voor 2012… Dus de toekomst is niet rooskleurig, ik ben van België naar NL vertrokken! (ik mis wel België, maar probeer rationeel te blijven).
Het is Ger Hukker niet gelukt om de scheefwoners te verleiden om te kopen. Daarnaast is het de NVM ook niet gelukt kopers in 2011 over te halen tot het maken van een “Slimme Zet.”
http://www.youtube.com/watch?v=2dzYUn8-RiM
De Slimme Zet argumenten voor 2011: ruime keus / gunstige prijs kunnen de koelkast in want met nog maar 1,5 maand te gaan hebben we nu al nog ruimere keus en nog gunstiger prijzen dus de vooruitzichten voor de komende jaren worden alleen maar gunstiger voor de starter. Starter David hoeft alleen zijn hand op de knip te houden en zal hogehuizenprijzen
minnende Goliath vellen.
De starter heeft in het pyramidespel dezelfde cruciale rol gespeeld die het nu wederom gaat spelen in de ineenstorting ervan.
De lagere WOZ waarde zal zorgen voor minder inkomsten bij de belastingen, gemeenten (OZB), waterschapslasten. De peildatum WOZ waarde 2011 is 1 januari van het jaar ervoor. Dus als er bij u in de buurt eenzelfde huis verkocht is voor een lagere prijs dan de voor u geldende WOZ waarde kunt u een bezwaarschrift indienen. Dat is het enige positieve bericht dat deze scheefwoner aan een woningeigenaar kan geven. Met een gemiddelde prijsdaling van 8% kunnen de bezwaarschriften ingediend worden. De amtenaren zien er naar uit om ze in ontvangst te nemen en ze werken er graag een uurtje voor over.
http://www.bezwaarmaker.nl/
Investeren betekend dat hetgeen waar je geld aan besteed, een inkomsten stroom op gang brengt of versterkt. Is dit niet het geval, dan is het een vorm van speculatie. Dat gezegd, er is niets mis met speculatie, zolang dat voor verstandigere beslissingen in het systeem zorgt.
Wat betreft je opmerking over geld op de bank, daar heb je deels een punt. Maar wat je niet moet vergeten is dat je altijd over liquide middelen moet kunnen beschikken en een stootje moet kunnen hebben zonder ineens van alles op een ongunstig tijdstip te moeten verkopen. Want als jij moet verkopen vanwege een klap, goede kans dat anderen dat ook moeten en dan is het moment vanzelfsprekend heel ongunstig!
Flexibiliteit en stabiliteit daar gaat het om. Flexibel om je te verplaatsen en aan te passen aan nieuwe omstandigheden. En stabiliteit door middel van een buffer zodat je beter in staat bent zelf de controle over je situatie te houden, want als het aan een ander licht lig je morgen in de goot!
In dat opzicht is een huis kopen omdat je geld anders toch waardeloos wordt niet zo’n goed idee denk ik dan! Koop wat je nodig hebt en in de nabije toekomst nodig denkt te hebben, zet wat geld opzij, zowel in cash als op de bank en als je fortuinlijk genoeg bent om dan nog veel over te hebben…dan pas kun je denken aan goud en andere beleggingen.
Ing jaardeposito staat nu op 3.2%. Houdt inderdaad niet over als je de inflatie ook nog eens meerekent. Echter, altijd nog beter dan nu te investeren in een huis met alle bijkomende kosten en 8% jaarlijkse dalingen als je mazzel hebt.
Overzetten naar Yennen heb ik aan gedacht maar eerst maar even de door de devaluatie van de Yen tov de Euro afwachten.
De Japanse overheid streeft momenteel een devaluatiebeleid na dus volgend jaar wellicht betere perspectieven.
http://www.presstv.ir/detail/207581.html
yoroshiku onegaishimasu
watashi wa sukoshi nihonjin desu
ll,
Juan hereft zelden een mening, papegaait ook gewoon bronnen na.
El Mundo kwam vorig jaar met 181 potentieel problematisch hypotheken, DFT deze maand met 176 miljard.
Dat sluit aan.
Als er dan ook een projectie in de toekomst gegeven wordt (bron wederom El Mundo, de Spaanse NRC, geen kattepis) welnu dan staat er onderaan de streep 500 Miljard (zie boven), zeggen en schrijven 1 maal het BNP van Ollanda.
Maar wat er nu werkelijk waar is, geen idee, Juan vermoedt wel dat Spanje een groter probleem is dan Griekenland, kijk bij problemen mogen eerst de kleintjes in beeld komen 🙂
Sorry Scheefwoner, Juan is u kwijt, que pasa, tio ?
Nee dat klopt niet.
Dat kunen we gewoon op ons blogje terugvinden: minimaal 600 Miljard euro volgens Deutsche Bank (zie plaatje):
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-11-2011/hypotheekschuld-nederland-soms-zeggen-plaatjes-meer-dan-woorden/
Cijfers van 2008 (voor wat het waard is).
In dat licht is de berekening van 500 Miljard wel sterk overdreven, maar wie het beter weet mag het natuurlijk onderbouwen 🙂
Voor L:orenzo:
Nogmaals met een andre bron de bevestiging dat de cijfers in El Mundo ook vanuit andere kanten komen:
Financial institutions have foreclosed on 200,000 homes and that will balloon to as many as 600,000 in coming years as unemployment continues to rise, according to a report by Taurus Iberica Asset Management, a Spanish mortgage servicer which manages 35,000 foreclosed properties for 25 lenders.
….
| Spain has 1 million new homes that won’t be completely absorbed by the market until the middle of 2017,” Fernando Acuna Ruiz, managing partner of Taurus Iberica, said in an interview in Madrid. “Prices will fall a further 15 to 20 percent in the next two to three years.”
Bron:
http://www.bloomberg.com/news/2011-11-17/spain-s-unsellable-real-estate-assets-threaten-smaller-banks.html#
Juan heeft dit soort cijfers ook aangehaald, vaak in het Soaans met NL vertaling (copyright Juan 🙂 ) googlet u anders even 😛
@Juan
Babylon, fue sin culpa, me perdonas.
Hou het op: vriendelijke groet van een beetje Japanner.
Scheefwoner werkt al 25 jaar met Japanners, vandaar.
Sorry voor babylonische spraakverwarring.
Scheefwoner,
Por supuesto, natuurlijk !
Haha, Sushi is de Scheefwoner niet vreemd
Geen boter
op het hoofd
…maar…
Sojasaus
bij de vis 😛
Interessante artikel
inderdaad
Er schiet me overigens ineens een geweldig idee te binnen.
Landen devalueren hun munt vaak omdat dat eenvoudiger is dan alle in die valuta lopende contracten aan te passen. Met als negatief nadeel dat behaalde welvaart uit het verleden (spaargel) mee verdampt als gevolg van inflatie inflatie.
Eigenlijk is een oplossing voor dit probleem heel simpel. Introduceer een valuta gerelateerde index op alle uitstaande contracten, waarmee hetzelfde gerealiseerd wordt en men zichzelf voor het buitenland niet te duur maakt.
Maar nu met het grote verschil dat reeds gespaarde valuta uit het verleden zijn oude waarde behoud en dus meer koopkracht heeft. Waar concurrerende landen welvaart vernietigen om concurrerend te blijven, kun zo meedoen en sterker uit de bus komen. Bovendien is het een geweldige motivator om welvaart op te bouwen in de vorm van spaartegoeden.
ikzoekeenkoophuis,
Mocht u een koophuis willen zoeken:
– 250.000 op Funda.nl
– 300.000 op Jaap.nl
alhier slechts een enkel voorbeeld ….
b.v. die mooie in deze link (vast nog te koop)
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91570
🙂
Je kunt dan dus inflatie elders met deflatie bestrijden, in plaats van een inflatie race naar de bodem en daarbij de bevolking verarmen.
Waarschijnlijk een goede optie voor landen met veel bestaande spaargelden.
Sorry, Juan miste uw punt.
Waarschijnlijk wilde u terug on topic:
Buenas noches,
Juan
Even een kijkje in de toekomst 🙂
Beeld van Europa van Niall Ferguson in 2021
http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203699404577044172754446162.html?mod=WSJEUROPE_hpp_MIDDLELSMini_1
OFF_TOPIC:
Journalist Jeroen Koot van het FD ziet ook één mogelijkheid om de huizenmarkt weer op gang te krijgen over het hoofd:
PRIJSVERLAGING !
(gewoon het element “markt” in de woning-“markt”)
ALs zèlfs het FD niet snapt dat er een markt-element in zit, wie dan nog wel ?
http://fd.nl/economie-politiek/795204-1111/kabinet-krijgt-koopmarkt-niet-aan-de-praat
Zeker een oekoenoom ?
@48
Dit krijg je als vastgoedmannetjes publiceren in een krant.
Mooie artikel: Daling van 40% krijgt huizenmarkt weer aan de praat
It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.
Henry Ford
CBS: Prijsdaling koopwoningen fractie kleiner
Verkochte bestaande koopwoningen waren in oktober gemiddeld 2,8 procent goedkoper dan in oktober 2010. De prijsdaling was een fractie kleiner dan die in september. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster.
Alle woningtypen waren in oktober goedkoper dan een jaar eerder. Twee-onder-een-kapwoningen daalden met 4,0 procent het meest in prijs, appartementen met 2,4 procent het minst.
September 2010 was de index 106,3, oktober 2010 105,8. Jaar later daalde de index van 103,2 naar 102,8.
@ 25
“En de renteklap is ook niet eeuwig uitstelbaar.”
Hoe zit het eigenlijk met mensen die een beleggingshypotheek hebben afgesloten. Rond 2000 stond de AEX op zijn hoogste stand ongeveer 700. Kijk nu eens!
Voor zover ik het begreep zullen de maandlasten voor degeen met een beleggingshypotheek stijgen bij een dalende beurs. Wanneer je moet verkopen is het nu voor deze beleggingsvorm helemaal dramatisch.
M.a.w. als de rente niet stijgt is er nog een ander Zwaard van Damocles, om bij de woorden van Juan te blijven.
Ik zou me in ieder geval niet happy voelen met een beleggingshypotheek, ondanks dat altijd met veel trots door kennissen werd verkondigd dat het goud was (?).
Een nationale index van 102,8 brengt de huizenprijs terug naar januari 2006.
Laten we het bericht van vorige maand dat de huizenprijzen in grote steden stijgen er eens bij pakken. In Rotterdam meldde RTV Rijnmond: “Rotterdamse koopwoningen gingen voor gemiddeld 7 procent méér van de hand dan een jaar geleden. Dat meldt het economisch bureau van de ING.”. Ik merkte hierbij al op dat dit nogal willekeurig was. En uit de CBS cijfers per plaats blijkt het ook. Rotterdam nu maand-op-maand -5% (extrapoleer dat maar eens, RTV Rijnmond), 105,3.
Den Haag dito. Staat nu op het niveau van 2006 (104,9). Amsterdam nog steeds op een sterke 120,2 en Utrecht, ook sterk, op een sterke 117,1.
Maastricht kunnen we deze maand begroeten in de 100-min-club. Prijzen zijn daar, afgelopen maand dus, onder het gemiddeld niveau van 2005 gezakt.
Speciaal voor onze forumvrienden die Apeldoorn een warm hart toedragen. In vier maanden tijd 8,8 procentpunt eraf, jaar op jaar -7,8%. Dat wordt grondprijzen afboeken vrienden!
Disclaimer: bovenstaande door de CBS opgestelde cijfers zijn gebaseerd op een dunne verkoop dus eigenlijk op basis van niets en worden door zowel zeepbellers als hogeprijzenminners alleen gebruikt en misbruikt voor entertainment doeleinden
43 Peter2
Interessant idee, precies hetzelfde heb ik me ook eens bedacht, eigenlijk meer afgevraagd waarom het niet gebeurd omdat het zo eenvoudig lijkt. Wat ik mooi vind is dat jij in elk geval nadenkt over de werkelijkheid die we met theorieën/modellen proberen te beschrijven. Vrijwel zonder uitzondering gaat iedereen aan de slag met de bekende economische ‘wetten’ en verliest uit het oog wat deze nu beschrijven of waar ze vandaan komen.
Spelling 🙁
Excuses aanvaard , laat onverlet de mening van ondergetekende dat de media met een korreltje zout moet worden genomen in het leven.
39 Juan : maar wil je nu zeggen dan , ik vraag jouw zo vaak een analyse van de Spaanse markt (en een keer geen linkjes) , komt niet …
Je stelt dat in DLD de huizen een ton goedkoper zijn , vergelijk maar eens op deze Site : http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2498043
nou , buiten het feit dat Spanje hier niemand interesseert (…) , zijn de prijzen er al veel verder gezakt. Maar wel van de eindsprint van plus ruim 600 % vanaf de jaren 80.
Nou , gewoon even geduld hebben , dan komt de woning in Spanje vanzelf in zicht , al dan niet in Peseatas betalen.
ach, bij mij in de omgeving is de prijssprint ruim 1000% sinds begin jaren ’90. En de daling sinds de top is (voorzover al te bespeuren) nog minimaal. Zegt allemaal niks dus.
we zijn het eens over nog even geduld hebben, zowel in Spanje als hier. Alleen denk ik bij ‘even’ dan aan vele jaren.
Komt tijd , komt leven , het duurt allemaal maar even , in het leven .
Ik begrijp niet helemaal wat Lorenzo met het steeds opnieuw verlinken van deze site wil bewijzen.
Ten eerste is het in mijn ogen een absolute flutsite, zowel technisch als inhoudelijk. Wat Dld. betreft is het hier voorgestelde aanbod geenszins representatief voor de huizenmarkt. Buiten vrijstaande huizen in het Emsland (achterste hoekje vd middle of nowhere), en appartementen in Berlijn worden er in Dld. nog vele “normale” huizen aangeboden. En in deze categorie is zoveel diversiteit in grootte, prijs, kwaliteit enz., dat er nauwelijks een direkt vergelijk met NL mogelijk is.
Emmen en Meppen zijn in veel opzichten vergelijkbaarder dan Meppen en Regen. Alleen zijn de huizenprijzen in Emmen en Meppen flink verschillend, en in Meppen en Regen toevallig behoorlijk aan elkaar gewaagd, ondanks de grote afstand tussen beide plaatsen. Op weg van Meppen naar Regen kom je echter door veel steden en streken waar huizenprijstechnisch alles anders is.
De regionale verschillen in Dld. zijn enorm, wat ook niet verder verwonderlijk is, omdat Dld. nu eenmaal een groot land is.
In NL is me natuurlijk opgevallen, dat de prijzen in de randstad overal idioot hoog zijn. Maar ook in de provincie zijn de prijzen in het kielzog vh westen verbluffend hoog geworden. Van grote regionale verschillen is eigenlijk weinig sprake meer.
In Dld. zie ik iig duidelijker regionale prijsniveaus.
Leuke replies hierboven: helemaal goed !
Inhoudelijk over Spanje:
La cifra resulta escalofriante. Hasta 3.417.064 viviendas familiares de un parque total en España de 25.837.108 -dato del Ministerio de Fomento de 2010- estarían actualmente sin usar, vacías, según un estudio de la entidad especializada en la administración de fincas y comunidades de propietarios LDC.
Met natuurlijk een bron (rara 🙂 )
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/11/17/suvivienda/1321546929.html
8)
Ondanks de maatregelen zoals NHG verhoging en verlaging overdrachtsbelasting gaat de woningmarkt omlaag. Wat ik me dan af vraag is waarom gemeenten de WOZ-waarden omhoog stellen? Mijn vriendin gaf aan altijd bezwaar te maken tegen deze gemeentelijke belastingen, als ook voor de inkomstenbelasting, dit kon ik laatst nog doen door een nieuwe beschikking van de woz op te laten vragen. Vandaar een goede tip!
http://www.wozadviseurs.nl/woz-waarde-opvragen