Verruiming kredieten laat nog jaren op zich wachten

Banken worden terughoudend met krediet omdat ze een vloedgolf aan nieuwe regels verwachten. Volgens Rabobank ‘zou er in de komende jaren niet of nauwelijks ruimte zijn om de kredietverlening uit te breiden’.

Lees verder op de site van  Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
312 comments on “Verruiming kredieten laat nog jaren op zich wachten
  1. Hans K. says:

    Dat riekt naar hyperinflatie; snel wat klompen goud kopen. Natuurlijk moet eerst wat ruimte in de kast maken en een stofdoek kopen…

  2. Onderwaarde says:

    In slechte tijden is het ook goed om zilvermunten te hebben bijv. Canadian Maple Leave 1 Ounce … kost op het moment 16-17 Euro … daar kan je in slechte tijden makkelijk mee boodschappen doen 😉

  3. bigD says:

    Eens kijken of de eurozone landen deze deflatie nachtmerrie kunnen/willen verteren.

    Ik wil wel eens zien tegen welke prijzen al het agrarische onderpand op de balans van de Rabobank is gewaardeerd. Ben bang dat dit de echte reden is dat het “moeilijker [zal] worden om de traditionele rol van kredietverschaffer uit te oefenen.”

  4. ll says:

    Zei Mises niet “krediet is geld ”

  5. ll says:

    @ BigD, ja als je er vanuit gaat dat gronden en panden 20 % moeten worden afgewaardeerd bij de banken, zijn ze failliet.

    Dan is er geen eigen vermogen meer.

    Vraag me af hoe ze dat gaan oplossen. Misschien nog meer SUV’s en VIE’s.

  6. adamus says:

    3

    kan je uit de eerste hand vermelden: overgewaardeerd. Al jarenlang worden alleen nog boeren ontdaan van hun bedrijf als er verkocht kan worden aan een uitgekochte boer.

    Stelling: De nieuwe bubblemiljonairs hadden rond de millenniumwisseling het hele groene hart op kunnen kopen. Ze moesten hun ego echter oppoetsen, voor de rest is er niets nuttigs gedaan met het nieuwe geld.

  7. adamus says:

    toevoeging ad 6

    En een projectontwikkelaar heeft die uitgekochte boer betaald met Rabogeld.

    Overigens een weggestuurde haagse Wethouder is nu directeur bij zo’n rabo projectontwikkelaar die landbouwgronden opkoopt voor ontwikkeling.
    Ben de naam even kwijt van die club, begon met A .

  8. adamus says:

    ll Zegt:
    17 February 2010 om 9:51 am
    Zei Mises niet “krediet is geld “

    kan daar ook een lijstje van gemaakt worden 😉

  9. nhz says:

    @6,7:
    is een merkwaardige situatie ja. De gemiddelde boer hier is super multimiljonair als je naar de potentiele waarde van het land kijkt. Maar cashen is blijkbaar niet zo makkelijk.

    Ik hoor af en toe wat voorbeelden van mensen die emigreren en het bedrijf hebben overgedaan aan een andere boer (meestal de buurman die wil uitbreiden). Maar meestal gaat het toch om verkoop aan gemeentes en projectontwikkelaars, waarbij de boer steevast super multimiljonair wordt. Bij grond ruim buiten de stadsgrens lukt dat alleen met uitstekende politieke connecties. Bij mij in de stad zijn de afgelopen 15 jaar zo een hoop kleine boertjes en tuinders multimiljonair geworden; maar het blijft een loterij.

  10. Jasper says:

    Er is nog een middel om e.e.a. af te wenden wat betreft de kapitaalseis bij hypotheken: als de regering een noodregeling in werking stelt die “gedoogd” dat de executiewaardebepaling van het huizen waar nog een langlopende hypotheek (>10j) op staat en de eigenaren aan de financiële verplichtingen kunnen voldoen niet naar beneden wordt bijgesteld. Eventueel met de eis dat de hypotheek wel afgelost wordt. Een groot deel van de bevolking kan namelijk zijn schuld gewoon aflossen en schuld is schuld. Voor nieuwe hypotheken mag dat natuurlijk niet meer gelden. Op die manier kan de lucht er gecontrolleerd uit en dragen ook de huidige eigenaren hun steentje bij aan de schuldsanering op macro-niveau.

    Ik weet ook niet of we nu zo rouwig moeten zijn dat de kredietverstrekking beperkt wordt. Ik heb nog steeds het idee dat als je als ondernemer echt met een goed plan komt je heus nog wel kredietverstrekkers kunt vinden. Je moet alleen iets meer je best doen en wat meer kwaliteit in huis hebben dan vroeger. Voor diegene die dat niet in zich hebben: loondienst is geen schande.

  11. nhz says:

    @10:
    wat de kredietverstrekking betreft: ik heb ook de indruk dat goede ondernemers best krediet kunnen krijgen tegen redelijke voorwaarden. De klachten komen van grote bedrijven die verslaafd zijn aan gratis geld, en allerlei grappenmakers die denken dat ze met een raar idee zo een paar ton van de bank kunnen krijgen. De andere kant is dat veel kleine ondernemers niet meer krediet vragen omdat investeren niet meer rendabel blijkt.

    Overigens groeit in de meeste landen de kredietverlening vrolijk door (o.a. VS en UK), alleen minder hard dan een paar jaar geleden. Ik denk dat de totale hypotheekschuld in NL voorlopig ook vrolijk blijft oplopen dus dat ‘terughoudend met krediet’ dat zie ik niet zo.

  12. Martijn says:

    Kijk eens aan, de rijke mannen putten hun money niet waar hun mouth is.

    Ook Soros investeerde (op papier) in in dat gele metaal dat je niet kan eten, maar sprak onderwijl van een aanstaande bubbel.

    http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/davos/7085504/Davos-2010-George-Soros-warns-gold-is-now-the-ultimate-bubble.html

    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aKs0jaibTSmY&pos=6

    Wat een boefje.

  13. Tomba says:

    @9
    “De gemiddelde boer hier is super multimiljonair als je naar de potentiele waarde van het land kijkt. Maar cashen is blijkbaar niet zo makkelijk.”

    Het dilemma van de boer:

    Arm leven en rijk sterven.

  14. nhz says:

    @14:
    de meesten hier leven er goed van hoor; grote villa of woonboerderij, paar grote SUVs voor de deur, klagen zodra het inkomen onder de 2 ton per jaar komt enzo. Maar ondertussen wel levenslang slaaf van de Rabo, ik zou het niet willen.

    over Rabo gesproken, vandaag ook als volgt in het nieuws:

    Volgens de bank zal niet alleen de prijs van een bestaande woning in de loop van dit jaar oplopen, maar ook het renteniveau, terwijl de brutolonen dit jaar stabiel zullen blijven.

    ze geloven daar dus nog steeds in sprookjes.

  15. nhz says:

    @15:
    sorry, ik zie net dat Dalen mij met de Rabo fabeltjes voor was in een ander draadje. chapo 🙂

  16. sven says:

    Martijn, goudbubbel, commoditiebubbel, huizenbubbel, kredietbubbel………….
    Hier hoort alleen deflatie bij wanneer deze gebarsten is.

  17. Martijn says:

    @17

    Papiergeldbubbel is zeker onmogelijk in jouw rijtje?

  18. Goudbelegger says:

    @12 Exact wat ik dacht. Rothschild was rijk en maakte z’n klapper met doen alsof ie verkocht. Niemand die echt rijk is en naar wie geluisterd wordt zal echt zeggen wat ie denkt als ie bezig is met een positie opbouwen of afbouwen. Het beïnvloedt de prijs teveel.

    —–

    Feb. 17 (Bloomberg) — Billionaire George Soros’s Soros Fund Management LLC more than doubled its holding in the biggest gold exchange-traded fund in the fourth quarter after bullion advanced 8.9 percent to a record.

  19. Goudbelegger says:

    @17 Goud STIJGT bij deflatie.

    Kondratieff, ooit van gehoord?

  20. Patrick says:

    Toch wel mooi om te zien hoe het scenario dat Eric Mecking schetst in “deflatie in aantocht” meer en meer zichtbaar wordt…

    Al dat nieuw gedrukte geld waar iedereen zo bang van is, komt op geen enkele manier onze reële economie binnen. Niet via salarissen, niet via kredieten, niet via belastingverlagingen. Het blijft hangen bij de banken als reserve and thats it.

    “maar de prijzen van voedsel stijgen als een gek”…. ja, klopt. Heeft geen moer te maken met monetaire inflatie maar des te meer met schaarsheid van goederen.

    Op één of andere manier maakt bijna niemand het onderscheid tussen het monetaire deel en de doodgewone ouderwetse marktwerking vraag-aanbod.

  21. Goudbelegger says:

    @21 slim.

    Vond ik ook altijd dom dat er nooit onderscheid gemaakt werd tussen inflatie en een gewone prijsstijging. Als er morgen een schaars medicijn komt dat kanker geneest zal dat superduur zijn, heeft niks met inflatie te maken.

    Worden interessante tijden.

  22. Hugo says:

    @21,

    Die 3,5% year to year inflatie in Engeland heeft natuurlijk te maken met schaarste van goederen in Engeland. Gezien de florissante staat van Engeland is de vraag aan het expolderen. Komt echt niet door het bijdrukken door de BOA.
    http://www.guardian.co.uk/business/2010/feb/16/inflation-soars-vat-petrol

  23. Hugo says:

    @23

    Is natuurlijk BOE

  24. Martijn says:

    “maar de prijzen van voedsel stijgen als een gek”…. ja, klopt. Heeft geen moer te maken met monetaire inflatie maar des te meer met schaarsheid van goederen.

    Op één of andere manier maakt bijna niemand het onderscheid tussen het monetaire deel en de doodgewone ouderwetse marktwerking vraag-aanbod.

    Dat is ook lastig. Hoe weet jij zo zeker dat het bij voedsel om schaarsheid gaat, en bij televees niet om een overschot? En hoe zit het met goed dat stijgt, ook schaars? En waarom dan nu ineens?

    Je hebt overigens vraag-en-aanbod, omloopsnelheid en de geldhoeveelheid die een rol spelen.

  25. Martijn says:

    @23

    Door het bijdrukken van de BOE is de pond internationaal minder waard geworden (geldontwaarding kan een gevolg zijn van inflatie), waardoor prijzen van voornamelijk importproducten in de lokale valuta (pond) zijn gestegen.

    Knap als iemand daar deflatie in kan zin.

  26. Patrick says:

    @23

    Als je het stuk helemaal leest zie je dat die hoge inflatiecijfer met name worden veroorzaakt door:

    – Aanpassing BTW percentage
    – Hogere Olieprijs(vraag-aanbod)
    – Auto occasion prijzen (vraag-aanbod)
    – Nieuwe auto prijzen (marge herstel fabrikanten)

    Ik zie hier weinig strikt monetaire oorzaken, sterker nog,men geeft aan dat het cijfer later dit jaar ook nog sterk gaat dalen “as the slack in the recession-hit economy makes it difficult for retailers to push up prices, or workers to win bumper pay rises.”

    Sounds like deflation to me.

  27. nhz says:

    @23, 26:
    door het geld bijdrukken is niet alleen de inflatie in UK rap omhoog geschoten, maar ook de huizenprijzen; dat is namelijk één van de belangrijkste oogmerken van het BOE beleid, de huizen/krediet bubble nieuw leven inblazen. Helaas voor de BOE werkt deze truuk maar tijdelijk, de nadelen gaan straks blijken en dan is er geen ontkomen meer aan.

    Als je kijkt bij shadowstats.org kun je zien dat ook de inflatie in de VS de laatste paar maanden heel hard is opgelopen, ook door ongekend geld bijdrukken en (wellicht met enige vertraging) gekoppeld aan de forse daling van de dollar vorig jaar.

    Al die deflatie verhalen daar snap ik ook niks van; er is helemaal geen deflatie, nergens, zelfs niet in Japan. Dat sommige prijzen dalen (vaak na een enorme voorafgaande stijging) betekent nog niet dat er deflatie is …

  28. Dalen says:

    Wat betreft inflatie en hoe hier mee om te gaan cq bestrijding.

    Verhaal is goed onderbouwd van Daniel K Tarullo.

    http://www.bis.org/review/r100216d.pdf?sent=100216

    Ook aardig het voorstel voor verruiming van de regels mbt bedenktijd. Past ook goed bij het vorige draadje. Bieden wordt dan nog makkelijker. “Bieden maar kijken ho maar”

    http://www.sconline.nl/artikelen/details/2010/02-februari/16/-Optimaliseer-regels-bij-kopen-huis-.html

  29. Dalen says:

    kijken = kopen

  30. nhz says:

    @27:
    dat is de argumentatie van de BOE en het is grote onzin. Lees maar eens de diverse analyses op marketoracle.co.uk, daar is deze stijging al tijden terug voorspeld. De eerste ruk omhoog dateert trouwens al van voor de BTW verhoging. We zullen snel zien wie er gelijk krijgt want de BOE beweert dat de inflatie binnen enkele maanden terug zal zakken naar ongeveer 1% (voor de goedgelovigen).

    sinds wanneer is 1% inflatie trouwens deflatie ??

  31. nhz says:

    P.S. 27:
    hoge olieprijs en hogere autoprijzen hebben natuurlijk ook alles te maken met geld bijdrukken, o.a. ook via ‘cash-for-clunkers’ en vergelijkbare overheidsingrepen om bepaalde markten op te krikken. Oftewel met een kunstmatig verhoogde vraag, dit heeft niets met marktwerking te maken.

  32. Patrick says:

    @32

    Die stimuleringsmaatregelen zijn allemaal tijdelijk.

    Als deze maatregelen ophouden te bestaan zal de vraag dus net zo hard weer afnemen, en dan zullen de prijzen dus weer opnieuw gaan dalen.

  33. option trader says:

    Sory voor het vervelende copy pasta gedrag van mij.

  34. Patrick says:

    @34

    Dat drog-argument heb ik nou al zo vaak gehoord: “zorgen dat de banken meer kunnen uitlenen”.

    Zucht.

    De banken lenen alleen maar minder en minder en minder uit.

    Kredietdeflatie dus, en niet zo’n beetje, uitmondend in minder bestedingen over de hele linie. Overcapaciteit en prijsverlagingen.

    Voila.

  35. option trader says:

    @ 37

    Heel goed, Patrick.

  36. Ludwig von Mises says:

    Waar halen de overheden dan hun tekorten vandaan? 1 triljard voor de VS in 2009? Volgens mij ziet jelui iets over het hoofd.

  37. Patrick says:

    @38 Welkom Ludwig 🙂

    Die 1 triljard ziljoen aan bail outs houdt wat gammele banken en bedrijven op de been die anders subiet omvallen.

    Daar komt voorlopig geen dollar van bij de gewone man terecht.

    En die geeft dus gewoon nog iedere dag minder en minder uit. Geen herstel van de reële economie dus. Overcapaciteit dus. Prijsdalingen dus.

  38. option trader says:

    Ja Ludwig, iedereen denkt dat China dat wel oplost maar wij weten allebei dat China niets voorstelt.

    Zullen wij een spelletje doen?

    Jij koopt iets van mij. Dan koop ik van jou de helft terug en de rest betaald de belastingbetaler. Goed idee?

  39. Martijn says:

    @Patrick

    Blijft iedereen zijn vertrouwen houden in het door de overheid gedrukte geld tijdens de oplopende financieringstekorten en staatsschulden?

  40. Patrick says:

    @41

    Jan klaassen uit de dorpstraat en Joe the plumber in ieder geval voorlopig wel.

    De wereld gaat pas echt veranderen als de verschillende rentetarieven flink omhoog gaan.

  41. Dirk says:

    @40

    Je kunt het beter omdraaien. Jij koopt iets willekeurigs, en Jij betaalt de belastingdienst 50%. Welkom in het land van 52% inkomensbelasting (afgezien nog van BTW, heffingen, etc.).
    Huizen zijn nu nog een uitzondering op de regel.
    Maar omdat iedereen toch denkt dat huizen een goede investering zijn, ga ik er van uit dat de volgende belasting op huizen zal zijn. 1 a 2 % per jaar (moet er toch makkelijk uit kunnen?).

  42. Martijn says:

    Jan klaassen uit de dorpstraat en Joe the plumber in ieder geval voorlopig wel.

    Zijn dat doorgaans de figuren die leidend zijn in veranderingen? Hebben zij meer invloed dan de grote jongens die wel scherp rondkijken naar wat er gebeurt en tijdig acties ondernemen?

  43. Martijn says:

    @44

    Hoe gaat dat verlies van vertrouwen dan voor de deflatie zorgen die je in post 37 verwacht?

    Mij lijkt het namelijk niet onlogisch als verlies van vertrouwen in een munt met een flinke (hyper)inflatie samenvalt, maar daar lijk jij anders over te denken.

  44. nhz says:

    @36:
    waarom zouden ze uitlenen als ze risicoloos geld verdienen via de centrale bank? Euribor en spaarrente flink omhoog en banken gewoon marktrente laten betalen, dan gaan we nog eens kijken. Ik wed dat alles dan beter funktioneert, behalve voor alle sukkels die afhankelijk zijn van gratis geld (en waar we m.i. niet snel genoeg van af kunnen).

    @39:
    lees maar eens de verhalen over verkoop van Maserati’s, Lamborgini’s, superluxe NYC appartementen of zelfs hele eilanden rond het jaarlijkse bonusfest van Wall Street en de City. Reken maar dat een flink deel op straat terecht komt, alleen met flinke vertraging zodat de gewone man er weinig anders van merkt dan inflatie.

    @43:
    ik lees net dat de energiebelasting (om te beginnen …) met 8 miljard per jaar omhoog moet; als ze dat doorzetten kunnen ze HRA gewoon handhaven en hebben we een indirekte extra subsidie van huiseigenaars via de energierekening. Het zou logischer zijn om die energiebelasting te heffen op grote/energieslurpende (nieuwbouw) huizen, want dat is zo ongeveer de belangrijkste vorm van energie verspilling in NL. Maar ja, huiseigenaars blijven heilig.

    Misschien kunnen ze bij CE een energieheffing op spaargeld bedenken (bijv. omdat uw spaargeld eeuwig wordt rondgepompt door de banken zonder er wat nuttigs mee te doen, of vanwege de energie belasting door internet bankieren). Dat gaat er vast in als koek bij dit kabinet.

  45. nhz says:

    off topic maar toch:

    opvallend hoe vandaag $gold terugvalt terwijl eurogold maximaal geprijsd blijft. Het stinkt weer echt naar central bank manipulatie. Zowel $ als pleuro vallen verder t.o.v. andere currencies zoals AU en NZ $. De race naar de bodem blijft in volle gang, het is alleen soms lastig te bepalen wat de juiste referentie is.

  46. bigD says:

    Even teruggaan in dit draadje:

    @6 Land- en tuinbouwgrond is zo’n 30% in waarde gedaald vanaf de piek. Dat vind ik niet terug in de jaarresultaten van de Raiffeisen-Boerenleenbank. Heel apart.

    @21 Prijsinflatie vindt volgens Keynes aanhangers plaats op twee manieren: cost-push inflation en demand-pull inflation. Ik begrijp ze nooit zo goed, maar de cost-push is dat hogere prijzen van grondstoffen worden doorgegeven in de prijs van eindproducten. Zo kan Nederland er (marginaal) niets aan doen dat de prijs van olie of voedsel omhoog gaat. Deze dient dan ook niet bestreden te worden door de Centrale Bank. De demand-pull inflation vindt plaats door vergroting van vraag (mede door verruiming van het monetaire aggregaat). Die mechanismes zijn nu iet zo makkelijk te beïnvloeden en onder controle te houden vanwege de gigantische overshoot van de afgelopen tien à 15 jaar. De Fed probeert het wel en hoopt een equilibrium te bereiken, maar ik moet een beetje denken aan de Franse assignats eind achttiende eeuw.

  47. chefchorry says:

    Geweldig bericht van de RABOBANK. Ze verwachten dat er heel veel starters in trappen. Met het bericht van nu kopen want anders missen jullie de boot en komen jullie bedrogen uit.
    De rabobank moet dit bericht wel versturen. Ze hebben ruim 30% van de hypotheek markt in handen en ze weten dat de tijd aan het keren is, dus laten we maar een goed nieuws bericht versturen.

    Ikzelf ben ook een starter en ben gelukkig net niet ingestapt en ga dat voorlopig ook niet doen. Ik dtap pas in op een moment dat ik een huis tegen kom waar ik voor lange tijd in wil wonen. Een huis is geen investering meer maar een primaire behoefte

  48. Patrick says:

    @50

    Gefeliciteerd chefchorry, je bent één van de afgedwaalde schapen die van de kudde wegloopt 😉

    Vergeet niet om je rente LANG vast te zetten als je uiteindelijk overstag gaat.

  49. chefchorry says:

    Overstag. denk het niet.
    Ga pas kopen als het ruim een jaar goed gaat. Als ik dan misschien 5% meer moet betalen, is het maar zo. Dat zie ik wel als risico opslag die ik neem door te wachten.
    Financiele kennis is een. Goed nieuws berichten van multi nationals moet je nooit serieus nemen. Als zij A zeggen moet jij B doen. Heeft me altijd succes opgeleverd

  50. adamus says:

    nhz Zegt:
    17 February 2010 om 10:29 am
    @6,7:
    is een merkwaardige situatie ja. De gemiddelde boer hier is super multimiljonair als je naar de potentiele waarde van het land kijkt. Maar cashen is blijkbaar niet zo makkelijk.

    was maar even om aan te geven hoe diep de Rabo erin zit.

    Veel land is fors aan de prijs geworden doordat uitgekochte boeren elders hun bedrijf gingen herstarten. Opnieuw investeren en met een schone lei beginnen was blijkbaar interessant. Ik weet van varkensboeren uit Brabant die een doorstart maakten in Zeeland met veel extra -ook eu – subsidie. Dit speelde in de jaren 90, maar zal een langdurige uitwerking hebben op de prijs.
    In 1999 stond nog 1.2 miljard aanspraak op te verrekenen WIR premie open. Aanspraken waren einde jaren 80 (?) notarieel vastgelegd. We denken aan het beruchte weekeinde waarin de notaris overuren maakte i.v.m. afschaffing van wir.

  51. nhz says:

    @54:
    landbouwgrond lijkt ook een soort pyramidespel waarbij de overheid via allerlei maatregelen de zaak heeft opgejaagd en natuurlijk meeprofiteert via stijgende grondprijzen (wat wellicht meer oplevert dan alle subsidies kosten, ook al zijn het andere departementen; uiteindelijk betaalt de burger toch de rekening).
    Je ziet dat nu weinigen meer in NL (opnieuw) beginnen omdat het gewoon niet meer rendabel is met deze prijzen. De meeste herstarts zijn in het buitenland, of het is pure schaalvergroting (onder druk van Rabo?).

    Over krediet gesproken:
    met het krediet van de banksters zelf zit het nog wel goed. Bonuspool van ING over 2009 meer dan een half miljard, en salarissen van 3-4x balkenbende norm zijn blijkbaar heel normaal. En dat voor een stelletje uitkeringstrekkers …

  52. adamus says:

    Vond ik ook altijd dom dat er nooit onderscheid gemaakt werd tussen inflatie en een gewone prijsstijging.

    goudbelegger,

    ik heb de huizenmarkt 10 jaar geleden al aangemerkt als zijnde hyperinflatoir. Dat mensen de huizen niet los zien van de reële economie is een achterlijke gedachte. Het gaat gewoon om een dak boven je hoofd: paar spanten, dakbedekking en nog zo wat.http://www.polderkol.nl/ zo kan simpel zijn. ‘t is maar een ideetje.

  53. chantal says:

    een tuinhuis is gemakkelijker…. doodsimpel

  54. adamus says:

    Hoe weet jij zo zeker dat het bij voedsel om schaarsheid gaat, en bij televees niet om een overschot?

    klopt, ook met voedsel wordt op grote en kleine schaal gespeculeerd. Oogsten kunnen ook opties op genomen worden bv. en er wordt natuurlijk veel gebluft. 30 jaar geleden wist de doorsnee agrariër in nh niet eens wat zich in zeeland, laat staan belgië afspeelde qua oogst. Ik mag aannemen dat het nu transparanter is, maar wereldwijd zou ik mijn vingers er niet voor in het vuur willen steken.
    Komt bij dat net als op de Beurs het gratis geld zich een weg zoekt.

  55. adamus says:

    57
    een tuinhuis is gemakkelijker…. doodsimpel

    als je het niet wilt begrijpen: vooral je best niet doen.

  56. adamus says:

    Blijft iedereen zijn vertrouwen houden in het door de overheid gedrukte geld tijdens de oplopende financieringstekorten en staatsschulden?

    maakt niet uit. Je wilt niet weten hoeveel mensen nog vertrouwen hebben in bv. Robeco, ondanks dat de helft van hun centen nu zoek is. Vertrouwen is welhaast onbegrensd.

  57. adamus says:

    bigd

    @6 Land- en tuinbouwgrond is zo’n 30% in waarde gedaald vanaf de piek. Dat vind ik niet terug in de jaarresultaten van de Raiffeisen-Boerenleenbank. Heel apart.

    Voor zover ik het kan inschatten, en heb vanmiddag weer wat babbeltjes in de polder gemaakt, is er weinig handel in landbouwgrond. Compleet bedrijf verkopen ligt moeilijk. Prijsvorming is dan ook vaag. Maar ga uit van goede kleigrond 30k max. Ik heb het niet over akkertje van 2ha.

  58. adamus says:

    of het is pure schaalvergroting (onder druk van Rabo?).

    ja, 500 binnenkoeien zoals in stadskanaal . Aan de overkant van een bedrijventerrein. Het blijft natuurlijk wel een agrarische bezigheid.
    De sojaschroot kan er zo vanuit Eemshaven naartoe getoerd worden. Strategische ligging.
    Die locale bestuurder toch. Opportunisten.

  59. adamus says:

    500=5000

  60. floor says:

    inflatie-deflatie?
    Om te beginnen, geloof hier nooit de overheid, overheid kan het woord deflatie niet uit de strot krijgen, betekent nl dat ze de regie kwijt zijn.

    Mij lijkt het vrij simpel, consumenten consumeren niet meer cq krijgen daar op de ouderwetse leenmanier niet de kans meer voor.
    Dit is het enige wat van belang is.
    Ondertussen: meer werkelozen en geen salarisverhogingen voor de lucky ones.
    Ook moeten we die 35 miljard nog op gaan hoesten.
    Mogen jullie mij vertellen wie er hier voor inflatie moet gaan zorgen.

  61. nhz says:

    @64:
    voor inflatie hoeft helemaal niet gezorgd te worden, die is er al lang behalve voor wie de sprookjes van het Ministry of Truth geloofd (die overigens ook inflatie aangeven, al is het laag).

    Euro staat vandaag alweer op een nieuwe alltime low t.o.v. goud en degelijker currencies, reken maar dat we dat terug gaan zien in hogere prijzen van bijna alles. Afgezien daarvan gaan de meeste noodzakelijke overheids kosten (ziektekosten enz. enz.) jaarlijks met 5-10% omhoog wat er ook gebeurt, terwijl je er minder voor terug krijgt. Geen spoor van deflatie. Jij staart je blijkbaar blind op de paar items waarvan de prijs een beetje zakt, meestal als korrektie op een gigantische stijging.

  62. Martijn says:

    @Niek

    Dat goud vandaag in euro hoog staat is met het oog op de PIIGS niet onvoorstelbaar.

  63. nhz says:

    @66:
    ja dat belooft nog wat voor mei, wanneer alleen al Griekenland 300 miljard moet herfinancieren.

    Gelukkig gaat het nog steeds uitstekend in NL volgens het NVM journaal, het verlies van ING komt alleen maar door de afstraffing van Nelie (over al die andere verliezen hebben we heb niet meer) en onze lieve ING bankiers hebben zelfs veel lagere bonussen gekregen. Je zou medelijden met ze krijgen, tenminste als je in zulke sprookjes gelooft.

  64. Hugo says:

    @48

    Dat is een bijna dagelijks fenomeen in de markt. In Azie gaat ie omhoog, soms al tijdens Londen omlaag, je kan je horloge er bijna op zetten, VS opent en omlaag. Azie opent, weer omhoog. Denk dat daar flink wordt verdient.

  65. dawg says:

    @ 67 nhz

    Hoe kom je aan dat bedrag van
    € 300 mld? Dat is wel heel erg veel geld. Ik heb begrepen dat de Griekenland in april a.s. 8 mld uro moet herfinancieren en in mei daarop nog eens een bedrag dat in dezelfde orde van grootte ligt.

    bron: (eerste histogram)

    http://www.zerohedge.com/article/greek-defaultbailout-flowcharting-dominoes

    Overigens blijf ik het vreemd vinden dat de lange rente niet veel harder oploopt. Worden al die staatsleningen soms door het bankwezen opgekocht?

  66. floor says:

    @ 65 ik staar mij nergens op blind vriend.
    Punt is dat hetgeen waar de inflatie naar gemeten wordt, dat mandje dus, om de haverklap veranderd en naar believe gevuld wordt met datgene wat de overheid het best uit komt.
    Daarom, zelf nadenken.
    Zodra mensen geen stuiver overhouden en niets meer te besteden hebben, gaat de prijs vanzelf naar beneden, om de doodeenvoudige rede dat men het niet meer kan betalen.

  67. ll says:

    Ideetje, Klaag De Bank Aan, als je betalingsproblemen hebt en wijzen op nagelaten zorgplicht bij het afsluiten van de polis.

    Heeft b.v. de bank U erop gewezen, dat de huizenprijzen ook kunnen zakken ?

  68. Hugo says:

    Ik snap die deflatiemensen niet. Je ziet in de meeste prijzen inflatie. Dat mensen denken dat als steeds meer bedrijven en personen failliet gaan (dus minder goederen en diensten) + bailen van banken om de speculatiewinsten te compenseren + geld bijdrukken zodat de geldhoeveelheid stijgt + uit de klauwen gelopen overheidsuitgaven er toch deflatie zal plaatsvinden.

    Hier wordt eea op een humoristische wijze gebracht
    http://news.goldseek.com/RichardDaughty/1265833424.php

  69. Hugo says:

    @70,

    Nee, als het niet met winst kan worden verkocht is het niet meer beschikbaar. Vandaar bijvoorbeeld hongersnood in een land dat voedsel exporteert.

  70. floor says:

    Nog even voor de duidelijkheid, inflatie wordt veroorzaakt door de politiek, niet door de economie.
    We worden gewoon al jaren belazerd door de overheid met die inflatie en daar mogen we nu ook nog de wrange economische vruchten van gaan plukken.

  71. floor says:

    @ 72 Je blik een aantal jaren vooruit schuiven Hugo.
    Waarom denken mensen toch altijd wanneer je het over dit soort onderwerpen hebt dat dat met ingang van morgen plaats moet vinden?

  72. floor says:

    @ 72 En wat dat bijdrukken betreft, enig idee wat er verdampt is tot nu toe?
    En alles wat bijgedrukt wordt zit vast geplakt in de leidingen van banken.
    Allemaal dood geld, behalve voor de banken natuurlijk.
    Maar……….. van de banken moeten we het niet hebben natuurlijk en krijgen doen we het ook niet.

  73. Martijn says:

    @76

    Kan jij kort uitleggen hoe dat verdampen werkt?

    Het lijkt me dat je daarvoor de aanname moet doen dat waardes/getallen in de boeken van banken (bijvoorbeeld die van een pakket leningen) hetzelfde zijn als geld. Die op die leningen moest (en moet) immers worden afgewaardeerd, kleinere getallen dus.

    Toch zie ik jou of mij niet met die getallen of onderliggende zaken (pakketjes leningen) betalen op straat.

    Is er dan werkelijk geld “verdampt”? Zijn beide zaken inderdaad gelijkwaardig?

  74. ll says:

    @ Martijn, klein voorbeeldje van verdampen

    http://forum.fok.nl/topic/1208764

  75. Goudbelegger says:

    @56 zeg ook niet dat huizen geen inflatie zijn maar vind het wel een goede opmerking van Patrick dat je je moet bedenken dat je inflatie hebt en gewone prijsstijgingen.

    @76 er ‘verdampt’ geen cent. Dat is een wijdverbreid misverstand. Ook al gaat de AEX naar 10 en alle huizen in Nederland naar Euro 10.000 dan is er nog geen cent weg, het is alleen bij andere mensen in bezit.

    Het kan wel verdampen, als er bijvoorbeeld een kernbom afgaat.

  76. Martijn says:

    @78

    In dat geval is verdampen gewoon een verhullend woord voor verliezen. En hier gaat het wel degelijk om echt geld, niet om getallen die de waarde van wat dan ook in de boeken van banken weergeven. Maar goed, als ik geld aan een junk uitleen verdampt het blijkbaar ook.

    Om bij de strekking – voor zover ik hem goed begrijp – van floor te blijven: als bij een autohandelaar 2000 afding op de prijs die hij vroeg, is er dan ook 2000 euro verdampt?

  77. Hugo says:

    @75 & 76

    Is jou een structurele verlaging in de prijs van (ziektenkosten)verzekeringen, voedsel, wonen, vervoer, kapper, wonen, etc al opgevallen? Mij niet.

    Ja in elektonica en een paar andere luxe artikelen. In elektronica is dat al decennia bezig trouwens.

    Ik kijk om me heen en zie zoveel papier vastzitten wat eigenlijk al door het afvoerputje had moeten gaan. Paste alleen niet allemaal (deflationary collapse). Zodra die prop loskomt gaat de echte inflatienachtmerrie beginnen. Dat kan nog wel een paar jaar op zich laten wachten.

    En geld verdampen? Leg dat eens uit. Zover ik weet is het meeste geld verplaatst, niet verdampt. Ik neem aan dat je met ‘verdampen’ afschrijven op eigen vermogen en de schuldenaar schuldvrij is gemaakt bedoeld?

  78. Martijn says:

    @81

    En om het verhaal volledig te maken: goudbelegger ziet het goed dat het geld in het geval van IJsland en de Nederlandse gemeenten nog steeds bestaat, maar wel in andere handen.

    Net als het tientje dat je uitleent aan een junk. Blijft gewoon bestaan en weer uitgegeven (aan hero), maar jij bent het kwijt; het is “verdampt”.

  79. nhz says:

    @69:
    sorry, meende ik gezien te hebben in een grafiek op RTLZ maar het kan inderdaad niet kloppen. Het totaal wat uitstaat is 300 miljard, dus dat kan nooit het bedrag voor mei alleen geweest zijn. Helaas kan ik het betreffende filmpje zo snel niet terug vinden.

  80. dawg says:

    @ 77 Martijn

    Wordt dat “verdampen” van geld niet elders op deze site in beeld gebracht?

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-11-2009/geldgroei-eurozone-kleiner-dan-ooit/

    Als de particuliere sector minder krediet wil cq kan opnemen, wordt door het bankwezen, als keerzijde van de medaille, minder geld geschapen.

  81. ll says:

    Geld kan verdampen, maar niet verdwijnen.

  82. dawg says:

    @ 86 ll

    Weet je dat zeker? En zijn de termen “verdampen” en “verdwijnen” in de context van giraal geld niet lood om oud ijzer? Op hetzelfde moment dat jij een krediet bij je bank afsluit schept de bank toch uit het niets giraal geld dat weer uit de circulatie verdwijnt op het moment dat jij dat krediet weer aflost?

  83. floor says:

    Jootje Martijn, jullie gaan wel hard hier.
    Komt ie dan.
    Grootste deel van het geld is schuld, m.a.w. bestond niet tot dat de bank het uitleende.
    Er wordt nu minder uitgeleend, dus de geldhoeveelheid neemt af.

    Dan kom je bij de existentiele vraag “wat is geld”.

    Chartaal geld (munten en biljetten) hebben nog de fysieke eigenschap dat ze niet vanuit het niets verschijnen en niet al te vaak zomaar verdwijnen.

    Giraal geld (banktegoeden) heeft geen fysieke belemmeringen en kan dus in theorie ineens ontstaan of verdwijnen. Het belangrijkste getal is niet de totale hoeveelheid geld die “bestaat”, maar de totale hoeveelheid geld die in omloop is. Geld in omloop + geld bij banken = totale geldhoeveelheid. Geld dat “in omloop” is, draagt bij aan de economische produktie (produkt = geldhoeveelheid * frequentie dat het gemiddeld van eigenaar wisselt). Geld dat bij de bank ligt niet, de frequentie is namelijk 0.

    Als een bank geld uitleent, stijgt de hoeveelheid in omloop. Als een bank geld leent, daalt de hoeveelheid in omloop.

    Uitlenen doen ze niet en lenen bij de vleet.

    Misschien dat “verdampen” het verkeerde woord is, maar het bekt zo lekker.
    Feit blijft, dat de geldhoeveelheid afneemt en niet toe.

  84. nhz says:

    @88:
    het is helemaal niet waar dat er minder wordt uitgeleend; alleen de groei van het krediet is minder dan vroeger, da’s heel wat anders. Over ‘krediet’ via CDO’s en allerlei ander dark matter zullen we het maar niet hebben, want dat groeide het afgelopen jaar harder dan ooit en daar kun je indirect toch echt gewoon aandelen, huizen of whatever mee kopen.

    misschien dat de hoeveelheid cash geld in omloop iets daalt, maar dat heeft weer andere redenen (o.a. omloopsnelheid die gerelateerd is aan wat je hier noemt).

  85. floor says:

    @89 Neu er wordt niet minder uitgeleend, je hebt helemaal gelijk.

  86. Martijn says:

    Economie blijft lastig met al die termen die steeds weer verzonnen worden om werkelijkheid te verhullen.

    @floor

    Dat is een interessant verschil tussen fysiek en giraal geld, nietwaar? Fysiek geld – even los van hoe het ooit gemunt is en wat het voorstelt – kan maar op één plek tegelijk zijn en is altijd geld. Digitaal geld wordt uit schuld geschapen en is kan dus (of is) tegelijk schuld en krediet.

    Of de geldhoeveelheid in omloop afneemt is lastig te schatten. Er wordt natuurlijk wat afgelost op leningen, dus geld zou kunnen verdwijnen (verdampen), maar veel meer niet denk ik. Het dat ooit voor de leningen waarop nu moet worden afgeschreven is al in omloop, en wordt er door de afschrijvingen niet uit teruggehaald.

    Als de bank leent van de ECB dan verdwijnt er overigens niets uit omloop, en als ze geld krijgen van Bos is dat ook maar de vraag. Toch lijkt dat veel te gebeuren. In die zin gaat je verhaal denk ik niet helemaal op.

    Verder lijkt het me niet zo dat geld in omloop uit zichzelf bijdraagt aan de productie. Die wordt immers nog altijd door mensen verricht. In een statische omgeving zou men met 10.000 of 10.000.000 euro in omloop waarschijnlijk ook evenveel produceren.

    Een dynamische (wisselende) geldhoeveelheid in omloop is natuurlijk een ander verhaal omdat het de psyche van mensen beïnvloedt.

  87. Goudbelegger says:

    Enniewee..

    Gerald Celente : The Global Financial system is Collapsing

    We are in the midst of a global financial crisis the like of which we have never seen before says Trends master Gerald Celente

  88. adamus says:

    Ook moeten we die 35 miljard nog op gaan hoesten.

    floor, de wet van mij zegt: factor 3.

  89. Martijn says:

    @89

    Omloopsnelheid is zeer bepalend voor in- of deflatie. Als mensen bang worden neemt direct de omloopsnelheid af en krijg je deflatie. Als mensen bang voor geld (waardevermindering) worden neemt ie juist toe en krijg je (hyper)inflatie.

  90. Martijn says:

    says Trends master Gerald Celente

    Toch weer mooi hoe objectief een bericht gebracht kan worden…

    Verder luister ik ook wel eens naar Gerald hoor, maar blindelings volgen doe ik niet.

    Dergelijke lieden zijn ook een soort merk. Gerald wordt staat bekend om zijn sombere voorspellingen en trekt gelijkgestemde lieden aan.

    Als “trendmaster” Celente volgende week vertelt dat hij zich vergist heeft en de crisis sneller voorbij zal gaan dan ie dacht raakt ie zijn trendmasterschap denk ik snel weer kwijt.

  91. adamus says:

    Zodra mensen geen stuiver overhouden en niets meer te besteden hebben, gaat de prijs vanzelf naar beneden, om de doodeenvoudige rede dat men het niet meer kan betalen.

    eens, maar ik vermoed wel dat tegen die tijd die produkten ook niet meer aangeboden worden.

  92. Goudbelegger says:

    @95 Eens maar hij is van een andere orde. Hij staat echt ver boven alles en iedereen. Z’n redenaties zijn onberispelijk, die van jou zijn ook niet slecht.

    Ben het wel met sommige kleine dingetjes oneens, hij heeft het over ‘quality’ en ‘elegance’, ik denk eerder aan een oorlog en daarna deze zaken, hij denkt dat ze vrij snel al belangrijk worden..

  93. adamus says:

    Het kan wel verdampen, als er bijvoorbeeld een kernbom afgaat.

    dat het in de digitale cosmos verdwijnt?

  94. Martijn says:

    @97

    Deze crisis is er in essentie een van het establishment en het vertrouwen daar in.

    De heren van de overheid hebben ons wijs gemaakt goed met monetair beleid om te gaan, die van banken beloofden ons gouden bergen.

    De tentenkampen in de VS die je op youtube ziet bewijzen hun misbruik van dat vertrouwen.

    Het komt te voet en gaat te paard, maar zal na een eventuele breuk wel een prominente plaats gaan innemen.

  95. adamus says:

    Geld kan verdampen, maar niet verdwijnen.

    het gaat over in een ander toestand en valt het eenmaal uit de lucht dan kunnen we erg nat worden.

    ( zoals Martijn zegt als de prop loskomt),

  96. Martijn says:

    En dan dacht je dat Goldman alleen in de VS nauw verweven was met de politiek:

    In the Greek case what the investment bank proposed was very simple: raise a loan which didn’t appear in the budget (a swap agreement which enabled a ficticious reduction in the size of the Greek public deficit (10). The Greek leaders at the time were, of course, 100% liable and should, in LEAP/E2020’s opinion, be subjected to Greek and European political and legal process for having cheated the EU and their own citizens within the framework of a major historic event, the creation of the single European currency.

    But, let’s be clear, the liability of the New York investment bank (as an accomplice) is just as great, especially when one is aware of the fact that Goldman Sachs’ vice-president for Europe was, at the time, a certain Mario Draghi (11), currently President of the Italian Central Bank and a candidate (12) to succeed Jean-Claude Trichet at the head of the European Central Bank (13).

    Italië, het kan natuurlijk ook niemand anders dan die fascistenlaars zijn.

  97. adamus says:

    87

    bij iets uit niets trekken wordt eigenlijk een vacuüm gecreëerd. Wordt dat veel gedaan dan wordt het gevaarlijk…….slurp.

  98. Goudbelegger says:

    Wat betreft geldcreatie heb ik nog nergens iemand dat 100% duidelijk horen uitleggen. Waarom geven banken je 3% rente voor je geld en rekenen ze 5% om zo geld te verdienen als ze die 3% ook zo kunnen creëren volgens sommigen als iemand om een lening vraagt? Daar klopt iets niet.

  99. Martijn says:

    @103

    Daarover morgen meer, maar als er teveel te snel geld wordt bijgedrukt dan is hyperinflatie een feit.

    Ook banken worden daar niet beter van.

  100. Goudbelegger says:

    Wordt mij te detaillistisch eigenlijk ook die geldcreatie, ben toch meer van de grote lijnen.

    Martijn, wat betreft vertrouwen, dat is exact de cyclus die Armstrong beschrijft, zul je ook al wel gelezen hebben??, van veel vertrouwen in de overheid/ vrije markt naar weinig etc.

  101. Goudbelegger says:

    @104, een duidelijke tekst daarover wordt natuurlijk wel gelezen..

    Zie het morgen wel.

  102. adamus says:

    martijn, stel die Italiaan wordt het.
    Dan is dat het teken dat GS de EU aan een touwtje heeft? Ik denk van wel. Lijkt me dat ze de asvanzuid toch niet links hebben laten liggen, we wilden tenslotte onze voc mentaliteit verder ontwikkelen.

  103. adamus says:

    Zie het morgen wel.

    inloggen ergens bij 150 😉

  104. Martijn says:

    @105

    Ik heb het wel eens gescand nu je het zegt. Goede opmerking, zal het stuk nog eens lezen. Armstrong een keer goed bestuderen staat nog op de lijst, samen met wat andere zaken.

    @Kees
    Die Italiaan wordt het niet. Er is net een portugees vice-pres geworden en Duitsland kan het niet verkopen als er ook nog eens zo’n Italiaanse gelddrukker bijkomt. Bijna gegarandeerd dus dat het de Duitse kandidaat wordt.

  105. adamus says:

    Goudbelegger, er wordt wel een notitie van gemaakt bij DNB en er moet nog iets tegenover staan dat benoemd kan worden als eigen vermogen. Zo heb ik het begrepen.

  106. dawg says:

    @ 103 Goudbelegger.

    Banken hebben kapitaal (eigen vermogen) en deposito’s (vreemd vermogen) nodig om dekkingsmiddelen aan te kunnen trekken voor hun direct opeisbare verplichtingen. Die dekkingsmiddelen bedragen welliswaar maar een fractie van de direct opeisbare verplichtingen, maar moeten desalniettemin aanwezig zijn op de debetkant van de balans van een bank En dus gefinancierd worden.

  107. sven says:

    Voedsel is niet duurder geworden, en mijn ziektekostenverzekering ook niet. Huizen zijn goedkoper geworden, tv’s, computers, aandelen, auto’s, traktoren, kleding, vakanties, makelaars, enz.
    Deflatie

  108. adamus says:

    Alle brandstof gerelateerde producten zijn of worden duurder. Period.

    Ik ga uit van dezelfde kwaliteit.

    Woonkosten gaan niet omlaag. Never nooit.

    Scheefhuren, scheefkopen, alles gaat uit de kast gehaald worden. Naar belgië verhuizen gaat ook niet werken, die zijn allang failliet.

  109. adamus says:

    ad 114
    zoeken op deze blog: “banken reserve”

  110. ll says:

    Geld , dat je hebt uitgeleend, is speculatie, b.v aan de bank [ boven 100.000 ] aandelen, pensioenfonds, en je kan er rijk mee worden, maar het kan ook minder worden, verdampen, maar het is niet verdwenen, maar in andere handen overgegaan.

    Eigenlijk speel je casino, met je uitgeleende geld.

  111. adamus says:

    Il,
    er was consensus dacht ik; geld verdampt niet, je kunt het kwijt raken aan anderen.

    maar ABP laat zijn ambtenaren toch niet in de kou staan? De boomer gaat echt de jonge ambtenaar het geld afpakken.

  112. ll says:

    Daarom kopen de mensen nu ook goud. Kan ook iets meer of minder waard worden, maar niet verdampen.

  113. ll says:

    Ja, adamus maar dat speelt pas over 25 tot 30 jaar, dan moeten pas die huizen van de b.b. ers verzilverd worden.

    En de pensioenen kunnen de b.b ers op hun poeozelige buikje schrijvan, want dat gaat allemaal verdampen.

    Dat is het spelletje, dat nu gespeeld gaat worden.

    En helaas, helaas, onze kinderen en kleinkinderen gaan voor deze rekening opdraaien.

  114. ll says:

    Na de vorige depressie heeft het 45 jaar geduurd, voor men uit de malaise kwam, dit is een hele lange termijn.

  115. Martijn says:

    @116

    Wist je dat het geld op je bankrekening eigenlijk ook is uitgeleend aan de bank? Vandaar ook de debit en credit kant op je afschriften.

    @118

    In die zin wordt verdampen vaak verwarrend gebruikt. Als de AEX bijvoorbeeld van 400 naar 300 gaat is er “geld verdampt” volgens de media, terwijl het slechts om de waardering (in geld) van de AEX ging. Die waardering kan op basis van het verhandelen van één aandeel worden aangespast, dus het is een vrij onzinnige statement. Je hoort dan ook niemand zeggen dat er geld is “gecondenseerd” (of iets in die trant) als de AEX is gestegen.

  116. ll says:

    Neem nou Nina Brink, bij de uitgifte van de aandelen, stond iedereen te dringen om te kopen, en 5 dagen later was een groot gedeelte verdampt, maar Nina had wel ineens heel veel centjes.

    Zij was de lachende derde.

  117. ll says:

    Ja, Martijn een deposito rekening bij de bank is eigenlijk ook speculatie, en zelfs de 100.000 gegarandeerd door de staat, is ook niet zoals het lijkt, dan moet de belastingbetaler dit gaan betalen, want de staat kan dit niet lenen, want die zit ook in de schulden, eigenlijk is de bankenwereld hier in Olland te groot, misschien nog wel groter dan in IJsland.

  118. adamus says:

    118

    Daarom kopen de mensen nu ook goud. Kan ook iets meer of minder waard worden, maar niet verdampen.

    er is nog een mooi werkwoord: opdampen.

  119. adamus says:

    nhz Zegt:

    @69:
    je moet het positief zien, fijn dat er een briljante wethouder is in de haag die zoiets kan bedenken; blijkbaar was de rest van de sukkels er zelf niet eens opgekomen hoe je kunt frauderen met de gemeentekas.

    hoe krom kun je denken: de gemeente doet er zijn voordeel mee, zoo ontzettend jaren 70. Is dezelfde manier van kromdenken als geld geven voor een oudejaarsfeestje, zoals Gouda deed.

    als ik het voorstel uit de haag goed begrijp is de ‘huiseigenaar’ wel degelijk na drie jaar van het probleem af

    ik vraag mij dat af hoe het fiscaal afgewikkeld gaat worden. Fiscaal is het een schenking en de schuld viel ook nog topperdetop onder de hra (anders zouden ze niet zo krap zitten). Waarschijnlijk allemaal gelul; de “Turk” gaat echt niet betalen voor de meestal “hollandse” schuldenaar, en gelijk heeft ie. Zal de pvda ook wel begrepen hebben dat ze zo geen stemmen winnen. Dus van de baan en schade aangericht.

  120. adamus says:

    Il, eigenlijk is de bankenwereld hier in Olland te groot

    is speerpunt in de economie of zoiets, daar moeten we vol op inzetten. 2 jaar geleden nog hè.

    Laat de Kalfjes maar verdrinken en de put afdichten met het beton dat niet meer verwerkt wordt in de as.

  121. ll says:

    Tijden veranderen snel adamus, ook aan de as, de onvoltooide symphonie.

  122. adamus says:

    @116

    Wist je dat het geld op je bankrekening eigenlijk ook is uitgeleend aan de bank? Vandaar ook de debit en credit kant op je afschriften.

    Juan, kom er maar in……..

  123. adamus says:

    Je hoort dan ook niemand zeggen dat er geld is “gecondenseerd” (of iets in die trant) als de AEX is gestegen.

    ja, geen aggregatietoestanden in beursterminologie.

  124. ll says:

    Eigenlijk zijn de afschriften van de bank alleen een I.O.U. tje.

    Vraag is of het de werkelijke waarde heeft die erop staat.

  125. nhz says:

    @94:
    omloopsnelheid is belangrijk voor normale prijzen, veel minder voor ‘assets’ waarvan de ‘waarde’ door krediet wordt bepaald.

    @101:
    over de band tussen fascisme en Bilderberg, BIS etc. zullen we het dan maar niet hebben … Ik bedoel dan natuurlijk fascisme in algemene zin en niet alleen met betrekking op een bepaald arabisch clubje.

    @107:
    ik denk ook dat GS één van de grote spelers is in deze hele crisis; moet ook wel als je bent uitverkoren om het werk van de duivel op aarde uit te voeren (was dat nou een typevout?).

    @112:
    als je de recente berekeningen in de pers volgt kun je zien dat de ziektekosten verzekering de afgelopen 5 jaar 7-8% PER JAAR duurder geworden is (rekening houdend met lagere dekking, gestegen eigen bijdrage etc.). Voor de meeste andere zaken die je noemt kan ik vergelijkbare analyses geven maar je wilt het toch niet snappen.

    @117:
    ja, dat denk ik ook; dit wordt een oorlog tussen de generaties, waarbij de vakbonden strijden voor de boomers. Ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken, de boomers hebben overal de macht maar wat gebeurt er als het hele vrindjes netwerk over 10, 15 jaar in retraite is of hun machtsstruktuur instort door fundamentele veranderingen? Ik denk dat de jonge generatie ooit wel zal snappen door wie ze gepakt zijn. Misschien tijd om te investeren in de Cayman Islands, het wordt nog druk daar denk ik …

    @124:
    zit je in de wolfraam handel dan?

    @130:
    reken maar dat het wat waard is, gedekt door het vertrouwen in onze banksters en de balkenbende. Kan niet stuk.

  126. GVS says:

    Het jammere is dat je tegenwoordig geen keuze hebt. Bankrekening zijn nou eenmaal vereist om je loon op te ontvangen en om betalingen mee te verrichten.
    Dit is voor mij dan ook de enige reden waarom ik nog een rekening bij een bank heb lopen.

    Wanneer we kijken naar de hoveelheid leningen die door de zakenbanken in de VS weer verpakt worden, op overigens ingenieuze wijze, kan je concluderen dat de volgende crisis (monetair of financieel) niet al te lang op zich zal laten wachten.

    Mijn advies investeren in echte waardes.
    1. Als verzekering goud, zilver, platina of palladium
    kijk http://www.koopgoud.nl
    2. Voor groei aandelen in mijnbouwbedrijven of agrarische bedrijven. Kijk dan met name naar koper, goud, zilver, zinc en ijzererts.
    Lithium mijnbouwers kunnen interssant zijn wanneer je denkt dat we over 20 jaar allemaal electrisch rijden. Tantalum (belangrijk bestandsdeel in GSM’s) omdat de mobiele telefoon ongeveer het belangrijkst product in de huidige maatschappij is.
    3. Gewoon een deel cash voor dagelijkse betalingen mee te verrichten.

    Vastgoed is nog steeds zwaar overgewaardeerd in NL. Dus lijkt me een behoorlijk beroerde investereing.

  127. adamus says:

    nhz
    @107:
    ik denk ook dat GS één van de grote spelers is in deze hele crisis; moet ook wel als je bent uitverkoren om het werk van de duivel op aarde uit te voeren (was dat nou een typevout?).

    voute quote: de duivel die het werk van god uitvoert, hier in het ondermaanse.

    @124:
    zit je in de wolfraam handel dan?

    🙂

    @130:
    reken maar dat het wat waard is, gedekt door het vertrouwen in onze banksters en de balkenbende. Kan niet stuk.

    wel zoveel waarde om het niet op straat te laten slingeren.

  128. adamus says:

    Il,

    ook aan de as, de onvoltooide symphonie.

    dat gebouw kende ik nog niet.

  129. nhz says:

    @132:
    Je suggesties zijn wellicht interessant op een termijn van een paar jaar, maar op lange termijn puur gokken. Lithium is over 20 jaar vast al lang achterhaald voor accu’s, ik zou heel verbaasd zijn als er dan overal auto’s met dergelijke accu techniek rijden. Ik denk eerder aan brandstofcellen of misschien wel iets heel anders; er komt een tijd van grote technologische veranderingen omdat de bestaande strukturen aan het instorten zijn. Lithium accu is een overgangstechnologie die m.i. geen duurzame toekomst heeft. Of er over 20 jaar nog debieltjes bestaan, laat staan met tantaal erin, zou ik ook niet weten.

    Ik ben wel een voorstander van goud als ‘store of value’ maar ook daar denk ik dat er op langere termijn (meer dan 5 jaar) niks zinnigs over te zeggen valt. Misschien wordt straks (als GS etc. hun wereld regering voor elkaar hebben) verboden er in te handelen voor anders dan industrieel gebruik, en in ieder geval voor gewone burgers; dan kan de waarde ver omlaag.

  130. nhz says:

    @133:
    ik dacht eigenlijk dat de duivel directeur van Monsanto is, maar misschien heeft hij wel meerdere baantjes om alle eindjes aan elkaar te kunnen knopen ;-(

  131. Martijn says:

    @136

    Toen de boekdrukkunst breder verspreid werd in Europa kregen we de reformatie; het werd ineens mogelijk om buiten de tot dusver door de kerk beheerste kanalen informatie te vergaren. Toen de kerk haar macht over informatie kwijtraakte kreeg ze dus op haar donder.

    Deze site is een illustratie van het informatieve vermogen van het internet. Voor steeds meer mensen wordt de bias in de berichtgeving van kranten en andere media duidelijk.

    Hoe het gaat aflopen weet ik niet, maar het moge duidelijk zijn dat de strijd nog lang niet is gestreden.

    Onze historie hangt aan elkaar van de technologische ontwikkelingen. De impact van het internet is nu al onvoorstelbaar veel groter dan veel mensen zien. Daar zou menigeen zich achteraf nog wel eens over kunnen verbazen.

  132. ll says:

    @ nhz, smiley, het is een poppetje, van boven naar beneden twee oogjes : een neusje – en een mondje, mondje lacht ] en mondje huilt [

  133. nhz says:

    @138:
    sinds wanneer zijn de ronde haakjes en winkeye verboden? niet dat ik mij stoor aan etikette, ik trek altijd mijn eigen plan 😉

  134. ll says:

    Feli nhz

  135. adamus says:

    http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_121855.z24/Kredietdochters_DSB_draaien_op_volle_toeren.html

    ik heb het niet geprobeerd, maar zag gisteren de geldautomaat nog in de muur hangen. Voorwaarde DNB is geloof ik minstens mogelijkheid tot pinnen.

  136. adamus says:

    Monsanto

    ook een mooie zuideuropese naam.

  137. adamus says:

    Lithium accu is een overgangstechnologie die m.i. geen duurzame toekomst heeft.

    en grondstofprijzen zijn politiek bepaald. Geloof niet dat grootmachten van elkaar afhankelijk willen zijn. Daarom snap ik niets van de roep om kernenergie. Geopolitiek.

  138. Goudbelegger says:

    Adamus, die blog is interessant, de centrale bank creëert geld, de banken lenen dat én de banken proberen nog geld van particulieren binnen te halen, dat was al een beetje duidelijk, zou ook niet best zijn als dat niet zo was. Maar dat als een particulier leent er geld gecreëerd wordt en als hij het terugbetaald het weer oplost en de geldhoeveelheid minder wordt, wat veel gezegd wordt, lijkt me toch niet helemaal te kloppen. Alleen al vanwege het feit dat als hij Euro 10.000 leent en er een boot van koopt de botenverkoper Euro 10.000 heeft.

    Geschiedenis, menselijk gedrag, is meer mijn sterke kant. Ik probeer rijk te worden van de grote lijnen, de concrete dingen te zien waarmee je geld kan verdienen in de grote bewegingen, is al moeilijk genoeg.

    Twijfel soms. Komt alles nu toch goed? Kan bijna niet maar ja, stress..

  139. nhz says:

    @143:
    die kernenergie is alleen nuttig omdat ze een nieuwe generatie atoomwapens gaan bouwen zijn in de VS en diverse EU landen, dus er is nieuw plutonium etc. nodig. Probeert Iran ook zo, maar als je moslimstaat bent dan heet dat staatsterrorisme i.p.v. vooruitstrevend beleid.

    Landen met een ruime voorraad uraniumerts moeten weer gaan oppassen als dit doorzet, voor je het weet gebeurt er een incidentje dat een Amerikaanse inval noodzakelijk maakt (en het U was toch al aan het opraken …).

  140. Tomba says:

    De idiotie van exponentiele groei:

    Ons systeem drijft op groei, exponentiele groei.

    Bekijk onderstaande link (in totaal acht delen) waarom dit systeem crashen gaat.

    http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY

  141. nhz says:

    @144:
    de beste manier van rijk worden is meestal investeren in jezelf (opleiding of eigen bedrijf). Rijk worden door investeren in andermans zaken is in het huidige geldcreatie/inflatie klimaat vrijwel onmogelijk (arm worden met ‘investeren’ is daarentegen erg makkelijk).

    Ik vraag me ook al lange tijd of hoe we als spaarders kunnen organiseren dat iedereen zijn geld van de bank haalt (of op zijn minst er effectief mee dreigt) zodat we de banken en al die gratis-geld-leners in de houtgreep kunnen krijgen, en een fatsoenlijke vergoeding krijgen voor ons spaargeld. In theorie zou dat moeten helpen om deze ontspoorde bubble economie weer op het rechte pad te krijgen. Suggesties welkom 🙂

  142. Goudbelegger says:

    Ken de video. Totaal oneens. Dat is weer dat bubbel denken in zekere zin, in de media ging het over huizen, huizen, huizen, dus iedereen is daar mee bezig, dat is nu voorbij maar velen blijven er te lang in steken. Zelfde met olie.

    Dat is geweest, dat hebben we gehad. Nu komt iets anders.

    Sorry, moest het even zeggen..

    Verder is die jongen/ man die die videos maakt geen genie.. heeft hele foute ideeën.

  143. Goudbelegger says:

    @147 klopt maar als je dingen wél beter beredeneert dan de 97% die verliest dan verdien je ook een fortuin want al dat geld komt naar jou toe!!

    Ik zeg ook altijd, beleg niet want het is te moeilijk behalve als je extreme tijden verwacht. Die lijken bijna zeker, is het nog heel moeilijk.

    En wat betreft die rente, jij wil een hogere vergoeding, prima, maar als jij 7% wil dan moet de bank wel het uitlenen aan iemand die die 7% maakt, PLUS z’n eigen kosten PLUS de kosten van de bank….

    Ik vind een rente van 4% die je soms krijgt al hoog als ik eerlijk ben, als je ziet dat veel bedrijven ‘maar’ 5% rendement maken begrijp ik al niet hoe dat kan. Ja, dat hele bankgebeuren begrijp ik niet veel van..

  144. Martijn says:

    Alleen al vanwege het feit dat als hij Euro 10.000 leent en er een boot van koopt de botenverkoper Euro 10.000 heeft.

    Gewoon logisch de lijn doortrekken. Als de bootverkoper en de lener de enige personen zijn is het in bovenstaande geval niet mogelijk de lening af te lossen.

    De lener zal dus eerst een auto in elkaar moeten draaien en die verkopen aan de bootverkoper voor EUR 10.000. Nu kan de lening weer worden afgelost.

  145. Martijn says:

    @Goudbelegger

    Het lijkt er op dat ze je te pakken hebben gekregen: http://www.youtube.com/watch?v=k0wZqM4jWsw

    Overigens wel mooi dat deze man de aandacht op deze gedachtengang vestigt.

  146. Martijn says:

    @151

    En daarmee wil ik geenszins zeggen dat het een onmogelijk scenario zou zijn.

  147. Tomba says:

    @ 149
    “Ja, dat hele bankgebeuren begrijp ik niet veel van..”

    Als jij 1000 euro inlegt bij de bank, geven ze je b.v. 3% rente.

    Met die 1000 euro mogen ze 11 keer zoveel geld “maken” om uit te delen, nml. van al het uitstaande geld moet 8% aangehouden worden als eigen kapitaal van de bank.

    Dus bank vangt 11 keer b.v. 5% en deelt een keer 3% uit.

    Ook maar een bankvergunning gaan aanvragen?

  148. ll says:

    Alleen het idee al om geld te LENEN om een boot te kopen…..

    Hoe heeft het zover kunnen komen, dat de mens totaal geindoctrineerd is om te LENEN….

    Hersenspoeling, welvaart is een recht ?

    Welvaart, daar moet je voor werken, niet lenen…..

  149. Goudbelegger says:

    @151 : ) verschil tussen hem en mij is dat ik denk dat het fout kan gaan in de toekomst en let op het nieuws, als er geen spanningen tussen landen komen en tussen burgers onderling dan zie ik alles fout, geef ik dat eerlijk toe.

    @153 kan toch haast niet.. waarom geven ze particulieren dan nog rente om hun geld bij een bank vast te zetten?? Maar ik ben niet de goede persoon voor zo’n soort discussie, weet er te weinig van..

  150. Martijn says:

    @153

    Dat zei ik toch al: je kan niet onbeperkt geld bijdrukken binnen een beperkte tijdsperiode zonder hyperinflatie te creëren. Beter het systeem enigszins in balans te laten en langzaam welvaart af te tappen.

    De enige reden dat er inflatie is, is dat politici niet durven de belasting verder te verhogen vanwege de kans op rellen. Het is veel slimmer om via inflatie belastig te heffen zonder dat mensen het doorhebben.

  151. Tomba says:

    @ goudbelegger

    Kijk op youtube bij money as debt.

    Hier wordt op een heldere manier uitgelegd hoe fiat geld werkt en hoe fractional reserve banking werkt.

  152. ll says:

    Iemand schreef ooit ergens

    Als men het banksysteem begint te begrijpen, breekt er direkt een revolutie uit.

  153. nhz says:

    @149:
    de spaarrente zou gelijk moeten zijn aan de werkelijke inflatie, plus belastingheffing, plus een redelijke vergoeding wegens het risico dat je geld pleite is (m.i. tegenwoordig hoger dan de 3% die ze tegenwoordig als risico opslag op aandelen acceptabel vinden).

    Ja, wie geld leent moet dan misschien 6 of 8% betalen, waarom niet. Mensen en bedrijven lenen nu geld voor de gekste, onproduktieve zaken, omdat het vaak goedkoper dan gratis is. Het wordt hoogste tijd dat we daar mee ophouden. En met 8-10% hypotheekrente kunnen de huizenprijzen ook weer terug naar een realistisch nivo.

    @154:
    instant satisfaction; de politiek heeft het recht daarop een generatie lang er in geheid. Nu hebben we een generatie nodig om dit foute idee weer uit de kopjes te krijgen.

  154. Dalen says:

    @153
    8% was op grond van Basel I. Basel II heeft het erger gemaakt, althans volgens vele schrijvers.

    Basel 1 verplichtte om een vast percentage van 8% aan eigen vermogen te reserveren voor elke lening die ze toekennen. Deze norm geeft weinig ruimte om bij het verlenen van krediet het risicoprofiel van de klant mee te wegen. Basel 2 komt hieraan tegemoet. In het nieuwe akkoord wordt de 8%-formule gecombineerd met de risicocategorie waarin de klant wordt ingedeeld. Hierdoor kunnen financiële instellingen hun reserves differentiëren: de 8% wordt uitgerekt tot 2,5% aan de onderkant en 16% aan de bovenkant. Voor kredietverleningen aan klanten met een laag risico hoeven ze slechts 2,5% te reserveren, terwijl voor klanten met een hoog risico 16% vereist wordt.

  155. adamus says:

    Alleen het idee al om geld te LENEN om een boot te kopen…..

    om te kunnen vissen natuurlijk. “Geef de mens een hengel om te vissen”.

  156. Tomba says:

    @ 160

    Nu begrijp ik het zeer boze telefoontje van de accountmanager mevrouw van de Rabo vier jaar geleden, toen ik besloten had om mijn hypo ergens anders onder te brengen.

    Hypo bedroeg slechts 35% van executiewaarde, dus een uiterst klein risico.

    Hiermee heb ik hen wel beroofd van het 40 keer (100/2,5%) uitlenen van dat bedrag.

    Dit maakt mijn dag weer goed. 😉

  157. ll says:

    @ 160 Dat is de moral hazard van basel 2.

    ING heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt, dat dankzij basel 2 het eigen kapitaal met 20 % omlaag kon.

  158. adamus says:

    @153 kan toch haast niet.. waarom geven ze particulieren dan nog rente om hun geld bij een bank vast te zetten??

    saldo is uiteindelijk negatief als je de inflatie en rendementsheffing er in betrekt. Vooral bij de oma’s die een tonnetje of zo hebben.

  159. ll says:

    @ 164 adamus, en dan is het cirkeltje weer rond. Omaatje is de laatste die nog geplunderd wordt.

  160. Dalen says:

    @163

    Inderdaad. Nog grotere ellende.

    Toezicht wordt ook strenger gezien het consultatiedoc dat nu bij DNB ligt.

    “Rabo-regime” voor centrale kredietinstellingen. Meldingsplicht grote posities, ook beleggingsinstellingen enz.

  161. Dalen says:

    Als het kalf verdronken is……….

  162. nhz says:

    @163:
    ING heeft dan ook alleen klanten met verwaarloosbaar risico 😉
    Vandaar ook dat Wout zo graag zaken met ze doet.

    @164,165:
    spaarders worden al zeker tien jaar geplunderd, sinds de euro is de reele rente hier altijd negatief geweest, of dicht in die buurt. Het woord sparen zou beter opgeheven kunnen worden want het bestaat niet meer. Helaas zijn er geen veilige alternatieven, want bijna alle alternatieven zijn momenteel zwaar overgewaardeerd en kunnen makkelijk 50-75% omlaag.

    Zolang de bank niet omvalt (bij meer dan een tonnetje een belangrijk risico) valt er wat voor te zeggen om de storm in cash uit te zitten.

  163. Dalen says:

    @168

    “ING heeft dan ook alleen klanten met verwaarloosbaar risico ”

    Haha, ga ervan uit dat dit cynisch is bedoeld. Vraag me af hoeveel oninbare vorderingen nu als debet geboekt staan.

  164. Tomba says:

    @ 168

    “Zolang de bank niet omvalt (bij meer dan een tonnetje een belangrijk risico) valt er wat voor te zeggen om de storm in cash uit te zitten.”

    Of, indien je een hypo hebt, deze versneld af te lossen.

    Zo maak je toch je rendement (minder rente betalen) en als je qua hoogte rentebetaling in de buurt komt van het eigenwoningforfait, betaalt Hillen ook nog lekker mee.

  165. Hugo says:

    Iemand ook opgevallen welke hoeveelheid goud het IMF verkoopt? 191.3 ton. Wat gebeurde er ook al weer in 1913?

  166. Spaarvarken says:

    Verruiming kredieten laat nog jaren op zich wachten ? En diezelfde bank geeft, op dezelfde dag notabene, in een persbericht aan dat de huizenmarkt in 2010 aantrekt ?
    Wordt die niet met krediet gefinancierd dan ? Lang leve de banken ze zijn zo geloofwaardig als twee die het niet zijn !!

  167. nhz says:

    @171:
    ik lees net dat Monopoly:Revolution aanstaande is.
    Is misschien een duidelijker teken aan de wand (voor wie het niet snapt, lees eerst over de geschiedenis van dit bordspel).

  168. adamus says:

    http://www.pluspost.nl/“houd-je-mond-en-luister-naar-elkaar”-lost-chronisch-gebrek-aan-verstand-van-zaken-op/30149

    mooi voorbeeld vind ik; van Mises tot Middelkoop en van Marijnissen tot Wilders wordt het bevestigd. “Bos heeft daadkracht getoond en ik zou in zijn positie waarschijnlijk hetzelfde hebben gedaan”

  169. adamus says:

    spaarders worden al zeker tien jaar geplunderd, sinds de euro is de reele rente hier altijd negatief geweest

    heeft Zalm toch handig gedaan. Die 4% vermogensrendementheffing er door drukken. Iedereen blij, particulieren waren toen nog fors met “stukkies” bezig. Sigaar uit eigen doos terwijl we uitgerookt werden. Slim, ik vraag me alleen af wat het met VVD/Liberalisme van doen heeft.

  170. Martijn says:

    Slim, ik vraag me alleen af wat het met VVD/Liberalisme van doen heeft.

    In hun feitelijk beleid helemaal niets, maar het wordt vaak als verhullend argument gebruikt voor verder ingrijpen en economische manipulatie.

    In principe ben ik liberaal, maar ga wel SP stemmen. Kan je nagaan.

  171. Martijn says:

    ff lachen: http://www.theonion.com/content/news/u_s_economy_grinds_to_halt_as

    Tja, ik zou Forbes niet per se geloven en heb me onvoldoende verdiept in de situatie in de VS om een oordeel te vellen, maar het is niet compleet onmogelijk: http://www.forbes.com/2010/02/13/wesbury-housing-starts-intelligent-investing-real-estate.html

  172. Martijn says:

    @177

    In de VS zou ik denk ik nu een huis kopen als ik er zou wonen; de meeste downside is er inmiddels wel uit zou je denken.

  173. adamus says:

    178
    en alle achtergelaten huizen zijn tegen die tijd onbewoonbaar verklaard. Schaarste is gemanipuleerd.

  174. nhz says:

    @175:
    je kunt beter vragen wat de VVD met liberalisme te maken heeft …

    @178:
    hangt een beetje van de staat af maar in het algemeen mee eens. In huizenprogramma’s zie ik nu regelmatig prachtige huizen met mooie tuin langskomen voor nog geen 75000 dollar. Maximaal downside risico 75000 dollar, kun je van een huis in NL niet zeggen :).

    Maar ik denk dat in CA en een aantal andere bubblestates de lucht er nog lang niet uit is, dat gaat nog jaren duren en in sommige regio’s zoals in FL komt het misschien nooit meer goed, daar is voorraad voor een generatie vooruit en zolang gaan die huizen daar niet eens mee.

  175. adamus says:

    http://www.inveztor.nl/pagina/blog/view/11466

    kwak er nog maar een tegenaan.

    daar is voorraad voor een generatie vooruit en zolang gaan die huizen daar niet eens mee.

    hele opluchting.

  176. nhz says:

    @181:
    dom stukje van die meneer; de BOE gaat helemaal niet stoppen met geldbijdrukken, nonsens. Ze gaan hooguit nog meer liegen over wat ze achter hun rug bijdrukken.

    Wat de huizenvoorraad betreft: op de piek van de bubble is de kwaliteit doorgaans minimaal. Bouwers hebben haast, er wordt flink bezuinigd op materiaal en kwaliteit interesseert de kopers sowieso niet, want ook echte POS wordt ieder jaar vanzelf meer waard. Ik las pas dat er sinds een paar maanden duidelijk minder gebreken zijn bij oplevering van nieuwbouw in NL, lijkt me een duidelijke indicatie dat het tij keert – maar nog een hele lange weg te gaan.

    @182:
    dat krijg je als je mensen leert dat de overheid alle risico overneemt als het misgaat. De SP vreest dat dit leners in geldnood kan brengen, ik vrees vooral dat uiteindelijk de belastingbetaler voor een nieuw debacle kan opdraaien. Wanneer gaat Kruidvat hypotheken aanbieden tegen 0% rente?

  177. Dalen says:

    18 februari wordt de nieuwe bevrijdingsdag als het kabinet valt.

  178. adamus says:

    Bouwers hebben haast, er wordt flink bezuinigd op materiaal en kwaliteit interesseert de kopers sowieso niet,

    ik heb familie in vastgoedmanagement en die gaan verhuizen zodra er een likje verf op de plinten moet. Na 5 jaar dus. Nu lukt het niet meer om van IJburg af te komen…….treintje faalt.
    Inderdaad kwaliteit deed er niet toe.

  179. adamus says:

    Kruidvat is van een Hongkong club?

  180. adamus says:

    Dalen dan zijn we wel mooi stuurloos en zijn wij ook beste stuurlui ook uitgerangeerd.

  181. adamus says:

    het valt voorlopig wel mee?
    http://www.pluspost.nl/bos-blijkt-naast-draaikont-ook-een-brutus-te-zijn/30202

    of de lieden rekenen op een megainflatie of gewoon handhaving van leuk salaris.

    Kan zijn dat Bos en Donner op zo’n manier hun spaargeld verzekeren? Maffe constructie dan.

  182. Martijn says:

    @188

    Leuke post, net als dit overzicht: http://www.quotenet.nl/trivia/donner_hypotheektopper.php

    Bos lijkt overigens wel binnen de 4,5-norm te zitten en wellicht verdient zijn vrouw ook nog wat euro’s?

    Het lijkt er in elk geval op dat Bos liever in- dan deflatie ziet in de toekomst.

  183. adamus says:

    189
    Martijn,
    weet Bos meer en weet Donner nog meer?
    Denk dat Bos de opportunist is in dit geval.
    Lijkt mij dat Donner een karrevracht aan spaargeld heeft. Mevr. Bos heeft geen baan of extra inkomsten.

  184. happy says:

    ff off topic

    Ik ben er uit! Kreeg net een e-mail en koop nu een mooi huis zoals de salon socialist Boskabouter heeft.

    Sterkte jullie en hopen dat je ook zo’n meevaller krijgt.

    Dear e-MAIL Winner,
    Your email address won £850,000.00 GBP in this month NATIONAL LOTTERY E-mail online drew.
    To file for your claim, contact our Claims Officer Mr. Rafael Marshal with
    the details below(Full Names, Contact Address, Country, Age, Sex, Occupation &
    Telephone numbers) to this Email:uknl-claimsdepartment@live.com
    Phone Number: Tel:+44-702 4096 449

  185. Mister B says:

    @ 186: Kruitvat doet zaken met OHRA. Zie ook sparen / verzekeren.

  186. adamus says:

    192

    deed

  187. floor says:

    @180 Zal ze ff allen noemen voor je, al die amerikaanse staten die er net zo slecht aan toe zijn als onze PIGS.
    Californië, Florida, Illinois, Ohio, Michigan, North Carolina en New Jersey.
    De overeenkomsten zijn gebaseerd op:
    Meer dan 8 miljoen inwoners
    Meer dan een $1 billion geleend
    Werkeloosheid boven de 15%
    Grote netto importeurs van energie.

  188. floor says:

    @ 185 Kun je nagaan, die zelfde mop deed 40 jaar geleden ook al de ronde, maar dan hadden we het over auto’s waarvan de asbakjes vol waren.

  189. nhz says:

    @184:
    dit kabinet is kampioen vooruitschuiven en balkje is een overlevingskunstenaar. Dus ik zie het nog niet gebeuren, maar zoja zou het wel mooi zijn; dan wordt het toch wat moeilijker de komende maanden om royaal uit te delen aan allerlei lobbyclubs zoals de bouw, zielige huiseigenaars etc.

    @186: Hutchinson Whampoa ja sinds 2002; maar of je dat nou Chinees moet noemen – eigenlijk is het gewoon koloniaal engels.

    @189:
    ja, volkomen duidelijk waar de belangen liggen en helemaal zoals ik het al dacht: PvdA politici zijn de grootste hypothekers. Ik gun ze wel een huizencrash, en dan liefst direkt na de val van het kabinet. Helaas zullen voor Bos de bonusbaantjes bij de banken wel voor het uitzoeken liggen, voorop bij ING 🙁

    natuurlijk, bij CDA en VVD zit meer ‘oud geld’ dus die hebben het makkelijker, maar het is ook duidelijk dat ze daar gemiddeld wat verstandiger met zulke zaken omspringen.

    @191:
    da’s wel een hard bewijs van deflatie, ik kreeg vroeger vooral spam aanbiedingen in de 20-50 miljoen range.

  190. Martijn says:

    weet Bos meer en weet Donner nog meer?
    We weten allemaal dat Bos dichter bij het vuur zit dan wij. Dat hij meer weet lijkt me evident.

    Denk dat Bos de opportunist is in dit geval.
    Het kan dat een gebrek aan inzicht tot een inschattingsfout voor Bos heeft geleid, al lijkt me sterk. Je zou denken dat dit een overwogen beslissing is, met de kanttekening dat ik geen al te hoge pet op heb van de meeste politici.

    Over Donner kan ik niet al te veel zeggen.

    Wellicht zagen beide voldoende baanzekerheid om van een lage rente te profiteren.

  191. Martijn says:

    En Bos had er tot zeer recent wel vertrouwen in dat het kabinet voorlopig niet valt en hij van een inkomen verzekerd is, want vijf maanden geleden, alsof er geen gierende crisis is, legde hij er nog een hypotheek op van €150.000.

    Als je er zo dicht op zit als Bos – die ook nog eens economie heeft gestudeerd – dan maak je vijf maanden geleden geen inschattingsfout.

  192. Martijn says:

    da’s wel een hard bewijs van deflatie, ik kreeg vroeger vooral spam aanbiedingen in de 20-50 miljoen range.

    lol

  193. Martijn says:

    @198

    We weten niet waar de hypotheek loopt, maar het is goed mogelijk dat Bos een mooie deal kreeg van een van zijn nieuwe bankvrienden.

  194. Martijn says:

    En we hoeven niet uit te sluiten dat de centen in goud zijn gegaan in plaats van het huis, al is er ook geen directe reden om het aan te nemen.

  195. Martijn says:

    Het lijkt er op dat iemand in Amerika van plan was de belasting af te schaffen: http://www.sacbee.com/latest/story/2546692.html

  196. adamus says:

    nhz

    ah van ECT rotterdam.

  197. nhz says:

    WOW! Het goede nieuws stapelt zich op in het NVM journaal:

    aartsconservatief, moslimhater en Yankee slippendrager Rasmussen is laaiend, Nederlandse reputatie bij de NAVO te grabbel (gaan ze ons er uit gooien? Ik ga de vlag alvast klaarleggen …), minder mooie internationale baantjes voro de Balkenbende en aanhang (baantjes a la Jaap Hoop Keffertje).

    klinkt bijna te mooi om waar te zijn; het wordt een ouderwets leuke verkiezingsstrijd lijkt het wel 😉

  198. nhz says:

    @200:
    inderdaad, er zijn helaas meer van zulke voorbeelden; zijn bloedverwanten in de VS (de democraten) grossierden ook in kunstmatig goedkope tophypotheekjes, vanzelfsprekend zonder er wat voor terug te beloven en natuurlijk zonder dat het hun stemgedrag t.a.v. steun voor de huizenmarkt etc. beinvloed.

  199. nhz says:

    @206:
    sorry, maar ik vind het belachelijk om dit fascisme te noemen. Er wordt op grandioze schaal misbruik gemaakt van sociale voorzieningen. Zelfs als er tegen iemand ernstige verdenkingen zijn dan nog moet de inspecteur 2 dagen van te voren ofzo aankondigen wanneer hij komt kijken, en allerlei makkelijke manieren van kontrole (bijv. gas/water/electra rekening, bankrekeningen) zijn niet toegelaten als bewijs. Het is VEEL te makkelijk om te frauderen, en daar moet hoognodig wat aan gebeuren omdat het systeem anders onhoudbaar is – dus in het belang van de mensen (een minderheid, schat ik) die het echt nodig hebben.

    Het hele artikel ademt het standpunt dat frauderen met sociale voorzieningen een grondrecht is en staat vol met allerlei zeer suggestieve en in de praktijk onjuiste zaken.

  200. Martijn says:

    @207

    Als hij er eenmaal is dan wordt macht vaak misbruikt, dat weet jij inmiddels denk ik ook wel.

    En dat kan je zeker fascisme noemen. Grondrechten zijn er niet voor niets.

    Fascisme draait er vooral om dat de overheid zichzelf het mandaat geeft om “te doen wat nodig is”.

    Over dat nodig gaan vervolgens de meningen van de burger en de overheid vanzelf verschillen, en dan moge het duidelijk zijn wie er aan het langste eind trekt.

    Grondwetten zijn er om de burger in dat soort situaties te beschermen tegen wat de overheid nodig acht.

    Blijkbaar geef jij de zwaar bevochten bescherming van de grondwet gemakkelijk op als het een zaak helpt waar je achter denkt te staan. Je denkt vrijheid in te ruilen voor een lagere belasting (want minder misbruik van uitkeringen).

    Hetzelfde wat de Amerikanen voor het terrorisme doen: vrijheid inruilen voor veiligheid.

    Overigens geeft het stuk al aan dat er bij verdenking van fraude al mag worden binnengetreden. In die zin lijkt deze maatregel me niet bijster veel toevoegen aan het fraudeprobleem.

  201. Dalen says:

    @ 206
    Ja en controle kan overgaan in opsporing. Daarvoor zijn die controlebevoegdheden dan ook gegeven. Controle gaat niet alleen over in opsporing. Als er dan een redelijk vermoeden in de zin van 132a Sv bestaat dan krijg je opsporing enz. Zie het arrest “controle en opsporing”.

    Houd me niet echt bezig met strafrecht maar ik weet wel dat je dan weinig bescherming geniet.

  202. nhz says:

    @208:
    blijkbaar valt het in de praktijk nogal mee, want kontrole op uitkeringsfraude blijkt ondanks allerlei zogenaamd strenge controles en maatregelen in de praktijk vrijwel onmogelijk. Blijkbaar is de burger in de praktijk wel degelijk goed beschermd.

    Ja, ze mogen bij verdenking binnentreden maar dus wel na een paar dagen vooraf waarschuwen, en als iemand niet opendoet blijft de deur gewoon dicht. Voorbeeld van manipulatieve berichtgeving.

    Ooit wel eens iemand ontmoet die serieus gepakt is voor uitkeringsfraude? Ik niet. Mensen die voor grote bedragen frauderen daar ken ik legio voorbeelden van.

  203. Goudbelegger says:

    Vind het wel ver gaan.

    Enniewee..

    BRT nieuws, China, wat interviews over Dalai Lama in Amerika. Kwade Chinezen. ‘What do they put their nose in our business’, ‘they want to break up China’, ‘we will hit them back extremely hard, they don’t expect this’. En ZIJ bezetten Tibet, je gelooft het niet.

    Simpele mensen.. vind ze eng.

  204. dawg says:

    @ 207 nhz

    Heb je het artikel wel goed gelezen? Dit wetsvoorstel geeft autoriteiten toestemming om huiszoekingen te doen bij uitkeringsgerechtigden die NIET verdacht worden van strafbare feiten. Picture this in your mind: je wordt nergens van verdacht maar De Dienst wil toch wel eventjes thuis bij je op bezoek komen om je kamers, kasten en kleding te besnuffelen.

  205. nhz says:

    @211:
    ver gaan? ik zou eerst eens wachten wat deze maatregel konkreet inhoudt, wat de juridische kondities etc. zijn, in plaats van te vertrouwen op het sterk gekleurde relaas van die website en daar gelijk vergaande conclusies aan te verbinden.

    simpele mensen: bedoel je de journalisten die de Dalai Lama altijd als een heilige zien en de Chinezen als de duivel, en de vele mensen die dat allemaal voor zoete koek slikken? Helaas is de wereld wat minder simpel dan dat.

  206. nhz says:

    @212:
    ik geloof niks van het verhaal op deze website, er staan diverse zaken in over de huidige situatie die niet kloppen, dus de info over wat deze nieuwe regel gaat inhouden klopt vast ook niet.

  207. Goudbelegger says:

    Mensen zoals wij willen gewoon wat bla bla’en, beetje nadenken, als iemand Nederland beledigt dan denken we daar geen 2 seconden over na. Probleem met China, Iran, Turkije etc. is dat je daar nogal veel simpele mensen hebt die zich snel zwaar beledigd voelen.

    Vind ik beetje eng soms met al die legers en kernwapens.

    Dacht er zo aan doordat ik die interviews zag..

  208. Goudbelegger says:

    Even goudaandelen bekijken. Ging niet zo goed. Heb extreem gespreid. Begin nou echt verschillen te zien, ene aandeel daalt en daalt en daalt, andere stijgt.

  209. adamus says:

    martijn,

    ik weet niet of het waar is, maar het past wel bij de protestante UVA-club van elkaar de maat nemen.

  210. adamus says:

    Zorg wel dat je al je mp3’tjes hebt betaald en geen copietjes van cd’s/dvd’s hè. Pas op.

  211. Dalen says:

    Kijk dit krijg je als je je te boos maakt.

    http://www.nu.nl/buitenland/2187997/klein-vliegtuig-crasht-gebouw-texas.html

    Martijn jij hebt toch geen vliegbrevet hopelijk (grapje).

    Verwacht wel protestacties (of is dit een eufemisme)als het kabinet morgen niet valt.

  212. adamus says:

    Ik kan het nergens vinden bij de voorstellen. Sorry.

  213. dawg says:

    @ 214 nzh

    Make no mistake: een huisbezoek van De Dienst is bepaald geen zachtzinnige ervaring:

    http://www.youtube.com/watch?v=bPHGdf996-E

    Minder grappig: verdiep je maar eens in de zaak Fred Spijkers en huiver hoever, ook in Nederland, de staat kan gaan tegen een individu dat niet meegaand genoeg is.

  214. adamus says:

    Martijn jij hebt toch geen vliegbrevet hopelijk (grapje)

    Dalen, dat is ook al geen investering meer.

    Eerst een ton betalen (Teuge) en dan ook nog 10mille voor baanverzekering.

  215. adamus says:

    Maar stel dat; kunnen ze dan uitvoerders vinden?

  216. adamus says:

    Bij Wilders zullen we daar geen last van hebben. Die schaft gewoon alle uitkeringen af.

  217. Goudbelegger says:

    @221 ze maken je met plezier kapot, interesseert ze niks. Menselijkheid hoef je bij de overheid niet te zoeken.

    Denk ook dat we in een fascistische wave terecht gekomen zijn en dat het alleen maar erger zal worden.

    Maar misschien zie ik het fout, heb zoveel fout gezien in het verleden.. dacht je ook dat je alles wist. Is vast wel herkenbaar..

  218. Patrick says:

    @222

    Het was nog veel mooier:

    Voor 10.000 euro kun je een baanGARANTIE kopen.

    Maar als de baanGARANTIE vervolgens niet wordt nagekomen krijg je die 10.000 euro weer terug…

    (vanochtend live op BNR gezegd door de kerel die t aanbiedt)

    Woeha 🙂

    Ik heb daarom nu een unieke aanbieding voor al de forum deelnemers:

    voor 100 euro kunnen jullie bij mij de GARANTIE kopen dat jullie huis de komende 15 jaar niet in waarde daalt.

    Als dat onverhoopt tóch mocht gebeuren dan krijg je van mij 100 euro terug 🙂

  219. adamus says:

    226

    zou er $ 140 retour van maken. In luchtvaart wordt in usd gerekend.

  220. Martijn says:

    @218 & nhz

    Dat is exact wat ik bedoel. Dit zet de deur open. Denk je echt dat er dan oneindig voor de drempel gewacht blijft.

    De deur die open gaat is die naar willekeur.

    Jij een beetje hier negatieve dingen posten; jij morgen koffie met de heren inspecteurs. En als ze willen is er genoeg te vinden, altijd. De mp3tjes zijn daar een prima illustratie van.

    Dat is ook mijn punt met het fascisme. Natuurlijk moet uitkeringsfraude worden aangepakt. Zolang de overheid het zuiver daarvoor gebruikt is het prima, maar wie een beetje zijn geschiedenis kent weet dat het helaas anders gaat werken. En daarom dient die deur gesloten te blijven.

  221. Martijn says:

    Putin weet zijn positie wel weer te versterken: http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/putin-calms-greece-says-us-debt-big-too/article1469868/

    Die gaat zich er in de toekomst nog wel vaker tegenaan bemoeien.

  222. Dalen says:

    Het moet toch ergens beginnen.
    Prijzen kelderen!
    Sla je slag.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/6072956/__Villas_Wassenaar_onverkoopbaar__.html?p=16,1

  223. adamus says:

    martijn, jij snapt het.
    uitkeringsfraude aanpakken is helemaal niet moeilijk, zijn gewoon wat sociaal-slimme mensen voor nodig. En natuurlijk minder overheidsbemoeienis, dat lost ook een boel op.

  224. adamus says:

    230
    Dalen, toen ik “prijzen kelderen” las, was mijn eerste idee: is de Telegraaf goedkoper geworden?

    Die huizenprijs van 7K ↓ 5K is de categorie waar het goed te zien is. Ik heb een vermoeden dat de eigenaren ook jobs hebben waar de klappen vallen.
    Zelf ken in uit de periode 1985 gevallen in Bergen nh waar de prijzen van 850K daalden naar 425K guldens. Dat doortrekkend is het einde nog niet in zicht. Lineair hoeft niet op te gaan over de hele markt uiteraard.

  225. adamus says:

    Een ieder die hier denkt dat we deflatie al beleven zou ik willen zeggen: hou een huishoudboekje bij.

  226. Jasper says:

    Funda:
    18/02/10: 198682
    19/02/10: 199092

    Gaan we nu eindelijk eens door die 200k heen?

    Maar goed, er is nu een periode aangebroken waar de huiseigenaren even niet meer willen zakken en een aantal potentiële kopers toch maar instappen. Dat met dank aan de mediacampagne van de banken en makelaars dat de weg omhoog weer gevonden is. Erg dom van deze mensen overigens, de langzame daling was nu juist de beste manier om de lucht er uit te krijgen. Hoe meer lucht eruit is, des te zachter de klap.

  227. adamus says:

    234

    Op deze site zijn een handjevol mensen die zich verbazen. Het grote gros van NL houdt zich echt niet bezig met de huizenmarkt. En macroeconomie zowiezo niet.

  228. ll says:

    Zie de huizen bubble in beeld, dit is een van de grootste builders in de US.

    http://www.google.com/finance?client=gd&q=PHM

  229. ll says:

    Foutje, je moet boven het plaatje 10 jaar aantikken.

  230. ll says:

    @ jasper, misschien kan de teller niet hoger, net zoals de US dept teller het niet redde.

  231. nhz says:

    @225,228,231:
    ik heb van insiders begrepen dat ze in veel gemeentes helemaal niet meer controleren op uitkeringsfraude, omdat de juridische gronden voor een serieuze controle volledig ontbreken. Zelfs als iedereen snapt dat er gefraudeerd wordt mogen ze niks doen. Het kost dus alleen maar geld en levert niks op.

    Misschien zoeken sommige gemeentes daarom de randjes van de wet op, tenslotte moeten ze die uitkeringen tegenwoordig zelf betalen.

    Ik ben voor ruimere controle bevoegdheden, als iemand zijn inkomen plus allerlei extra’s van de staat krijgt mag daar wat tegenover staan. Nogmaals, de verhalen op die website daar geloof ik weinig van, het is geheel in strijd met de dagelijkse praktijk in NL. Men gaat echt niet zonder reden zomaar een huis binnenvallen, bangmakerij.

  232. ll says:

    @ 329, binnenvallen …. oeps

  233. Martijn says:

    @239

    Toch betwijfel ik ten zeerste dat dit de enige of beste oplossing is.

    En nogmaals, de wet zoals hij naar voren wordt gebracht maakt het mogelijk om bij nagenoeg iedereen binnen te vallen.

    Dan kan je wel zeggen dat het nu in de dagelijkse praktijk niet gebeurt (dat mag ook niet), maar waar ben je als het over vijf of tien jaar wel blijkt te gebeuren?

    De geschiedenis – en niet enkel die van 70 jaar geleden – toont duidelijk aan dat een grondrecht niet onbelangrijk is, en daarom dient te worden gerespecteerd.

    Ik ken slechts zeer weinig voorbeelden waar het met een erg machtige overheid goed is gegaan (wellicht Singapore) en des te meer waar de burger er uiteindelijk zwaar onder leed.

  234. Martijn says:

    @236

    Je ziet de bulltrap mooi liggen in begin 2006.

  235. option trader says:

    Verdampen van geld.

    Jij hebt een huis gekocht in 1995 voor 200.000 gulden
    Het is nu 300.000 euro waard en morgen breekt er wereldwijde paniek uit en is het huis nog maar 100.000 euro waard.

    Er is dan 200.000 euro ‘verdampt’ (winst is niet ten gelde gemaakt). Er is voor de rest niks verandert alleen had je er meer geld voor kunnen krijgen. Wat dan wel een probleem kan zijn is je hypotheek. Heb je in 1995 100.000 euro geleend en verder niet meer dan is er niets aan de hand. Heb je je hypotheek opgehoogd voor weet ik veel (verbouwingen etc.) dan is de hypotheek ongedekt. Bank kan meestal ten alle tijden een taxatie uitvoeren. Is het huis minder waard dan de hypo, gelieve even bijstorten.

    Zoals Engelse handelaren zeggen over de balans van hun banken.
    On the right is nothing right and on the left is nothing left.

  236. ll says:

    @ 243, ja, en nu is de vraag wat hebben de babyboomers gedaan, hebben die de overwaarde verzilverd, want in de statistieken zit het meeste vermogen bij de zzp en bij 65 +

  237. ll says:

    Sorry zelfstandigen, volgens het twee plaatje is er geen vermogen bij de b.b. ers.

    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3011-wm.htm

  238. Martijn says:

    Er is dan 200.000 euro ‘verdampt’ (winst is niet ten gelde gemaakt).
    Toch is die winst slechts een waardering, en geen werkelijk geld.

    Het is een waarde (in geld gemeten) die er op enig moment aan werd gehangen, een subtiel verschil.

  239. ll says:

    Of het vermogen van de b.b. ers zit nu in Spanje bij de golfbanen.

    Of een tweede huis in Thailand.

  240. Martijn says:

    @245

    Inkomen en vermogen zijn verschillende zaken. Het plaatje zegt iets over inkomen.

  241. Martijn says:

    Interessante gedachte:

    China is onlangs gestopt met het kopen van Amerikaans schuldpapier. Vervolgens verhoogt Bernanke de rente.

    Je zou kunnen stellen dat China de facto het Amerikaanse monetaire beleid heeft overgenomen.

  242. nhz says:

    @241:
    ik beweer nergens dat dit een goede oplossing is, want ik weet gewoon niet wat dit voorstel in de praktijk inhoudt. Ik weet alleen (pas met een verantwoordelijk wethouder over gehad) dat de praktijk nu veel te wensen overlaat. Waakzaam zijn prima, maar ik zou het niet afschieten op basis van een tendentieus artikeltje op een website.

    Het lijkt me eerlijk gezegd meer iets in de geest van de PR campagne van Jan Kees tegen zwartspaarders: veel bangmakerij, maar in de praktijk stelt het niks voor (hoeveel zwart geld hebben ze al binnen gehaald, misschien 1% van het totaal?). Daar worden de randjes nu opgezocht, maar het is zeker niet zo dat ze alles mogen; ze worden regelmatig teruggefloten door de rechter.

    Singapore is een verhaal apart. Ik denk dat het een sukses is met een aantal minder fraaie kanten. Ze hebben geen vrijheid van meningsuiting in de media of via demonstratie, je mag niet zomaar iedereen (behalve één bepaalde groep) beledigen in de media, da’s wel erg jammer. Anderzijds heb ik de indruk dat de gewone man in Singapore misschien wel meer invloed heeft dan bij ons. Hier mag je ‘meepraten’ en vervolgens gaan ze hun eigen gang. Daar mag je in het openbaar niet meepraten, maar ze letten donders goed op wat er speelt en de gewone man vaart er wel bij. En iedereen die zijn handen uit de mouwen wil steken krijgt alle kansen; kunnen we hier veel van leren. Of de gewone Chinees nou zo graag over alles zijn mening wil schreeuwen in het openbaar, daar heb ik ook mijn twijfel over. Lijkt me meer iets voor het clubje westerlingen dat daar recent is neergestreken en die ‘the best of both worlds’ willen.

  243. option trader says:

    @ 246 Martijn

    Dat is waar. Werkelijk geld kan niet verdampen.
    Met echt geld heb je volgens mij altijd een Zero sum game. Wat de een verliest, verdient de ander.

  244. nhz says:

    @245, 248:
    n.i. staat er hier een hoop onzin bij elkaar.

    Paren van 65 jaar of ouder hebben met 188 duizend euro het grootste vermogen. … Alleenstaanden van 65 jaar en ouder komen uit op 24 duizend euro. Alleenstaanden jonger dan 65 jaar en eenoudergezinnen blijven met respectievelijk 5 en 7 duizend euro ver achter.

    dat lijkt me heel sterk, kan nooit zoveel schelen. Ik denk dat hier iemand de statistiek niet goed uitlegt. Zo zitten er meer zaken in die echt nergens op slaan; appels met koeien vergelijken.

    @247:
    ik ken diverse vermogende bejaarden die hun hele vermogen hebben doorgeschoven naar de kids om vervolgens met mega subsidie in een luxe appartement te kunnen wonen (want die subsidie krijg je niet als je nog veel eigen geld hebt).

    @249:
    gelukkig heeft Larry Summers gisteren al uitgelegd dat er niks aan de hand is want dat de verkoop van Treasuries goed gespreid is en dat er enorme vraag blijft 🙂
    Puur toeval dat hij zoiets moet melden op de dag dat de Dalai Lama op het Witte Huis komt.

  245. Hugo says:

    In den Haag gaat men al veel verder in de krachtwijken. Hier de ervaringen (in 4 delen) van iemand inclusief correspondentie en een telefoongesprek met de gemeente welke zonder huiszoekingsbevel noch een uitkering noch verdenking van strafbare feiten zich toegang wil verschaffen tot de woning (en dreigt met inbraak).

    http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/06/wij-komen-de-woning-controleren/

    http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/06/wij-komen-de-woning-controleren-2/

    http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/06/61946/

    http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/06/wij-komen-de-woning-controleren-deel-4-belofte-maakt-schuld/

    Echt een staat die zichzelf dat soort macht toeeigent is eng. Wat dachten we verder van de Catshuisbrand (landsadvocaat verduistert bewijst tegen de staat), Ad Bos, Chipshol, Willem Oltmans, Robert Hörchner en noem maar op. De staat vernietigt je als het zo uitkomt. Alles fur das Empire Europa.

    Uiteraard niet proberen terug te doen. Ga ze de politie eens filmen. Kijk eens hoe snel ze flippen. Ga eens Guusje nadorst opzoeken en confronteer haar met machtsmisbruik etc. Ga eens naar de PVDA in Adam ZO babbelen over corruptie. Kijk eens hoe snel privacy, of 1 of andere gorilla je in landsbelang opzij schuift (gedekt door de rechtelijke macht). Uiteraard worden aangiften daartegen genegeerd. Als je er al kunt indienen.

  246. Martijn says:

    @250

    Ik stel nergens dat het nu goed geregeld is, maar de deur open zetten naar het negeren van de grondwet vind ik uiterst gevaarlijk stap die beter niet genomen wordt. Wellicht zijn op korte termijn de effecten beperkt, maar met deze richting (weg van de grondwet) is het zeer twijfelachtig waar we over tien of twintig jaar staan. Dergelijke stappen kan je beter niet enkel op de toegevoegde waarde voor de korte termijn beoordelen.

    Een voorbeeld is wellicht het loslaten van de goudstandaard (in ’71). Toen gebracht als absoluut noodzakelijk, maar de ellende van vandaag de dag was vast geen beoogd resultaat.

    Bovendien zijn er voor dit probleem ongetwijfeld betere oplossingen te verzinnen die de grondrechten meer in hun waarde laten.

  247. Martijn says:

    @253

    En binnenkort kan je wellicht een onbeperkte stroom controleurs verwachten bij te scherpe kritiek.

    Vergelijkbare ideeën waren zo’n driekwart eeuw geleden ook in opkomst.

  248. option trader says:

    @ 252 Verkoop van Treasuries en enorme vraag zie post 40. Leuk spelletje.

  249. nhz says:

    @245:
    P.S.: als deze statistieken kloppen dan mag je aannemen dat bij een gemiddelde huisprijs daling van 20% (-45.000 euro), het NL huishouden gemiddeld gesproken een negatief vermogen heeft. Oftewel, bij -10% is het vermoedelijk ook al een puinhoop in het vermogensplaatje van de meeste huishoudens.

    is maar goed dan dat je dankzij politiek en centrale bank onbeperkt kunt lenen bijna voor nop, anders zouden we gelijk het faillissement moeten uitspreken over Nederland.

  250. nhz says:

    @253:
    bizar verhaal, blijkbaar gebeurt dat ook al zonder nieuwe wetgeving ;( Desondanks lijkt het erop dat het uiteindelijk goed afliep en dat de burocraten eniszins zijn teruggefloten. Grappig dat we meneer Kool hier weer tegenkomen, zal wel toeval zijn.

  251. lorenzo says:

    het onbeperkt lenen voor een woning is wel voorbij , hoor.

  252. Martijn says:

    @258

    Desondanks lijkt het erop dat het uiteindelijk goed afliep en dat de burocraten eniszins zijn teruggefloten.
    Dat zal met dat nieuwe wetsvoorstel een stuk moeilijker worden. Zie je nu wat ik bedoel?

  253. lorenzo says:

    Er wordt nog niet zo goed begrepen hier dat als banken zo min mogelijk doen ze zoveel mogelijk verdienen. De klant , als het dan toch moet , zoveel mogelijk in rekening brengen , if so.

  254. lorenzo says:

    En ipv hier de hele dag rondhuppelen ( om welke reden dan ook…) je geld (.) daar brengen waar er nog wel uitgeleend worden , het voorbeeld de VS.
    Een buitenlandse bank je geld toevertrouwen als de condities er voor zijn.
    We klagen maar doen zo weinig …….

  255. xandr says:

    MIN 20 PROCENT

    Oeps, zomaar het Ministry of Truth ontglipt.

    “Gewone huizen” min 20 procent in Wassenaar, villa’s onverkoopbaar, en alleen flats en appartementen min 9 procent.

    Ja ja, en in Wassenaar is het “anders”. FU

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/6072956/__Villas_Wassenaar_onverkoopbaar__.html?p=25,1

  256. Snappie? says:

    http://www.nu.nl/economie/2188372/lasten-huizenbezitter-200-euro-lager.html

    Betalen deze mensen maar 200 euro hypotheek dan???

  257. ll says:

    Klopt niet hoor snappie, dit bericht spreekt van verlaagde woonlasten, NAAST de hypotheek

    http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_122208.z24/Huizenbezitters_dit_jaar_goedkoper_uit.html

  258. Jasper says:

    @ 264, 265

    Dit soort berekeningen zijn wel erg dom. Ze hebben alleen maar gekeken naar de daling van de energieprijzen, maar zijn gemakshalve even vergeten dat we een lange streng winter hebben. Ik heb zelf al uitgerekend dat ik dit jaar ongeveer 150 euro bij mag gaan betalen, en dat terwijl ik zelfs probeer om iets minder te verstoken.

  259. Goudbelegger says:

    Paren van 65 jaar of ouder hebben met 188 duizend euro het grootste vermogen. … Alleenstaanden van 65 jaar en ouder komen uit op 24 duizend euro. Alleenstaanden jonger dan 65 jaar en eenoudergezinnen blijven met respectievelijk 5 en 7 duizend euro ver achter.

    Dit kan volgens mij zeker wel kloppen. Verschillen zijn gewoon groot. Zie dat babyboomers echt onwaarschijnlijk rijk zijn, degenen die ik ken, beetje hoger opgeleid, gigantisch pensioen, gecasht met zeker één huis, huizen in het buitenland etc. etc. etc. etc. De gewone man en vrouw tussen 25 en 45 hebben vooral schulden.

    @253 helemaal eens!! Dacht ook aan Chipshol toevallig.. Waren ook idioten, dachten als niet insiders even multimiljonair te worden, vergeet het maar, hun plannen waren ook totaal onrealistisch, gewoon nerds.

  260. Martijn says:

    Dit is toch niet te geloven?
    http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2010/02/dader_moet_eigen_proces_betale.html

    Terwijl de kosten van de overheid aan alle kanten stijgen, een deel van de vroegere dienstverlening via privatisatie (waar ook nog eens veel geld door binnenkomt) wordt afgestoten wil men de dienstverlening ook nog eens verder uitgehollen: http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2010/02/dader_moet_eigen_proces_betale.html

    Ik weet dat er verkiezingen aankomen en dat we dan vaker onzin horen, maar dit verzin je toch niet?

  261. Martijn says:

    @268

    Want reken maar niet dat er ook maar één belasting verlaagd gaat worden.

  262. Martijn says:

    Bovendien schept dit een punt van partijdigheid voor de rechter: zonder dader immers geen inkomsten, dus onschuldigen zullen langzaam uitsterven.

  263. ll says:

    @ goudbelegger. Baby boomer met pensioen ??

  264. Goudbelegger says:

    @271 ja, hoezo? Dé babyboomers zijn voor mij diegenen die rond het einde van de oorlog zijn geboren. Die nu rond de 65 zijn, meeste zijn met 57 al gestopt, wat ik dan zie.

  265. Martijn says:

    De boom in geboorten kwam pas vanaf begin jaren vijftig op gang. Die hangen inmiddels rond de 50-55.

  266. Martijn says:

    52-58

    Je kan het CBS er even op naslaan, die hebben daar mooie piramides van gemaakt.

  267. Hugo says:

    @255

    Overheid VS overweegt samenzweringstheorieën te verbieden, belasten of
    ….Het beste zou echter de ”levensbeschouwelijke infiltratie van extremistische groepen zijn”.

    Voor vertaald (in NL) stuk + de relevante links
    http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=10638

  268. Hugo says:

    @258,

    Zover ik kan nagaan ben je vrij kritisch over (rol & werkwijze van) de overheid. Waarom in deze nu op ze vertrouwen? Misbruik lijkt gegarandeerd.

  269. Hugo says:

    @268,

    Ik vond de plannen geweldig ambitieus en leken mij (als leek) te realiseren. Financiering was grotendeels toch al rond? Verder eens dat aangezien dit geen insiders waren ze werden afgeschoten.

  270. Hugo says:

    @268 hoort @267 te zijn…

  271. ll says:

    He, he, eindelijk eens iemand die de waarheid vertelt, we zitten in een depressie.

    http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/ronboer/6074843/__Balansrecessie__.html?p=40,1

  272. adamus says:

    tja, oude vandagen frauderen ook bij het leven 🙂

    samenwonen en 2 huizen aanhouden, deel verhuren, aanvullende dingetjes etc.

    conclusie: er is gewoon teveel te rommelen. Regelingen afschaffen. Klaar.

  273. adamus says:

    Huiseigenaren zijn €200 goedkoper uit geweest.

    Journalistiek gezien knudde.

    Wordt toegekend aan energiekosten en die zijn voor de huurder exact hetzelfde.

    Taalkundig gezien is het niet onjuist……..

  274. adamus says:

    De boom in geboorten kwam pas vanaf begin jaren vijftig op gang. Die hangen inmiddels rond de 50-55.

    ik kan je verzekeren dat dat niet klopt.
    Ik kan het mooi volgen in mijn hele grote familie waar de generaties door elkaar lopen. Ik heb bv. tantes die jonger zijn dan mezelf. Ouders uit 1925: 5kind. Fam. geboren 1915 minstens 10 kind. Kinderen die geboren zijn in de periode 1945/ 1950 konden zo ontzettend gemakkelijk aan banen komen. Maar ook zonder bijzondere banen heeft die categorie behoorlijk vermogen opgebouwd.

  275. Goudbelegger says:

    @282 Exact! Staar je niet blind op statistieken en boekenwijsheid. Zie het ook in de praktijk, de ’45 – ’50 ers zijn echt heel rijk. Jachten, huizen in Zwitserland, in Nederland kasten van huizen. Heb zelf niet de illusie dat ik er een cent van krijg later, het zal in de komende crisis allemaal opraken denk ik dan.. hoeft ook niet.

    Toevallig, had het niet gelezen nog..

    Waar staat je wiegje, wat zijn je connecties. Begrijp deze mensen ook niet, zo iets groots tegen gevestigde belangen in beginnen.. ben je naief.

    —–

    Nieuwe rechtszaak om schade-eis Chipshol DEN HAAG (AFN) – Luchthaven Schiphol en projectontwikkelaar Chipshol moeten opnieuw naar de rechter in het kader van de jarenlange juridische strijd om het zogenoemde Groenenbergterrein bij de luchthaven, waar Chipshol bouwplannen had.

    Directeur Peter Poot van Chipshol is ,,verbijsterd, maar niet verbaasd” over het arrest van de Hoge Raad. ,,De zaak stinkt aan alle kanten”, aldus Poot, die in het arrest een bewijs ziet van belangenverstrengeling waarvan Chipshol volgens hem al jaren slachtoffer is. Hij verwijst naar onderzoek dat de rijksrecherche momenteel doet naar onder meer meineed en belangenverstrengeling van ex-rechter Westenberg. Deze rechter heeft de afgelopen jaren de zaak-Chipshol behandeld. Volgens Poot strekt de verstrengeling zich uit tot aan de Hoge Raad.

  276. Martijn says:

    Ik had me inderdaad vergist.
    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/cijfers/extra/piramide-fx.htm

    In ’46 kwam er een piek, vervolgens zakte het terug en in ’52 (dat had ik dan nog redelijk geschat) liep het weer op om pas in ’70 weer te gaan dalen.

  277. Martijn says:

    Toch zie ik in deze piramide niet dat de ’30-ers het heel lastig gaan krijgen.

  278. Martijn says:

    Hoewel die hele bubs boven ze wel lijkt te verwachten verzorgd te gaan worden.

  279. Hugo says:

    @ Martijn,

    Voer voor je revolutiethese;

    ”the gap between Americans who want to govern themselves and the politicians who want to rule over them may be as big today as the gap between the colonies and England during the 18th century.”

    “Only 21% Say U.S. Government Has Consent of the Governed … Those with the Lowest Incomes are the Most Skeptical”

    Voor samenvatting + alle relevante verwijzingen http://www.zerohedge.com/article/just-21-voters-nationwide-believe-federal-government-enjoys-consent-governed

  280. option trader says:

    @ 288

    Mooie laatste zin.

    “The reason the Great Depression became ‘great’ was the contraction of credit. You would have thought that a student of the Depression like Bernanke would be alarmed by this,” said Mr Ashworth.

    Zijn ze dom of doen ze het express?

    President Thomas Jefferson….first inflation than deflation. Everybody homeless.

  281. Martijn says:

    De brede geldhoeveelheid (M3) lijkt inderdaad te krimpen door de terugloop in krediet. We gaan deflatie zien in alles wat met krediet wordt gefinancieerd (huizen) en luxe goederen.
    In tastbare spullen die je cash koopt (commodities, goud) zullen we prijsstijgingen blijven zien denk ik.

    Een rustige inflatie over de brede economie is uitgesloten.

    Een verlies van vertrouwen in de munt en een run naar de zaken die ik boven noemde blijf ik tot te mogelijkheden rekenen.

    Inflatie en deflatie tegelijk, in verschillende categorieën. Ik heb het hier allemaal al eerder gezegd, inclusief de uitleg van deze figuur:

    http://static.seekingalpha.com/uploads/2009/12/6/216469-126015850440469-Romeo-Fayette_origin.png

  282. Martijn says:

    Op nationaal niveau in het Westen: – Economisch generatieconflict;
    – Toenemende onvrede met de overheid met kans op revolutie (vooral in de VS)

    Op internationaal niveau:
    – Het eind einde van de Westerse (economische)hegemonie, de macht wordt in toenemende mate gedeeld met Azië (China)
    – Hernieuwde toegang voor het armere deel van de wereldbevolking tot de economie

    Belangrijke enabler (vergelijkbaar met de revolutie tegen de kerk – reformatie -na de verspreiding van de boekdrukkunst)
    – Het internet

    Leuk boekje om even wat informatie over te googlen:
    http://www.amazon.com/Fortune-Pyramid-Revised-Updated-Anniversary/dp/0137009275/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1266594977&sr=8-1

  283. Martijn says:

    En deze ook: http://www.amazon.com/Jump-Point-Network-Revolutionizing-Business/dp/007154562X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1266595325&sr=1-1

    Dit boek claimt dat het “jump point”, het moment waarop een revolutionaire technologie zoals het internet de wereld veranderd, doorgaans pas komt als de technologie voldoende verspreid is en men hem op verschillende manieren heeft leren gebruiken.

    Het maken van de baksteen zelf was wellicht revolutionair te noemen, maar de wereld veranderde pas toen men doorhad hoe je er gemakkelijk en snel huizen van kon bouwen.

    Bij de stoommachine of electriciteit zaken we hetzelfde. Idem de boekdrukkunst.

    Nu is het internet aan de beurt.

    Die dotcom bubble van destijds was wel ergens op gebaseerd, maar ook 10 jaar te vroeg.

  284. KariZ says:

    @285…klopt ik heb het gevoel dat wij (de 30-ers) er net doorheen fietsen. Ook al zijn er sommige die bedrogen uit gaan komen met hun gekochte huizen (ze rekenden op een jackpot), hoewel ik er enkel ken die het goed hebben gedaan…ze zijn allen weer hoger (en soms risicovoller…’met andere huis ging het óók goed’…) ingestapt.

    Qua werkgelegenheid zal de huidige groep 2-ers flink gepakt gaan worden. Vooral met al die semi-‘opleidingen’ die het MBO en het HBO tegenwoordig rijk is. MBO studierichting ‘Urban Dance’ b.v. las ik laatst in het stuk van Ad Verbrugge voor NRC.

  285. KariZ says:

    http://www.rijnijssel.nl/MBO/118/356/

    ‘Behalve het verder ontwikkelen van de diverse dansstijlen zullen ook theorievakken in de Urban Dance opleiding aan bod komen. Het gaat om een breed pakket variërend van engels tot anatomie, van drama tot marketing, van dansgeschiedenis tot ondernemersvaardigheden. Door het aanbieden van onderwijsmodules zullen de leerlingen ook vaardigheden ontwikkelen om na hun opleiding trainingen en workshops te kunnen geven. Tot slot zullen meerdere stageprojecten de leerlingen in staat stellen hun kennis in de praktijk te toetsen en zichzelf op de hoogte te houden van de laatste trends en ontwikkelingen. Kortom, de opleiding is eigentijds.’

    Het leven is echt gewoon 1 grote droom en sommige zullen hieruit hard ontwaken.

  286. adamus says:

    294

    erg populair was eind jaren 70 “de spelende mens”,
    homo ludens

    auteur ben ik even kwijt. Was niet Huizinga.

  287. adamus says:

    klopt ik heb het gevoel dat wij (de 30-ers) er net doorheen fietsen.

    dacht ik ook, maar het is ook de categorie die niet echt stroop om de mond smeert van de boomer. Niet altijd tactisch is. Daar worden ze genadeloos op afgestraft nu er gereorganiseerd moet worden. Chef-Boomer van 58jaar die al heel lang zegt “ik hoef niet zo lang meer”.

  288. DFT:
    Het aantal verkochte woningen (in Wassenaar) met een prijskaartje van boven de miljoen daalde met zevenenzestig procent van zestig in 2008 tot slechts twintig in de verstreken twaalf maanden. En de prijs van deze huizen daalde zelfs met ruim een kwart, namelijk zevenentwintig procent. Was de gemiddelde villaprijs in 2008 nog 2.018.000 euro, in 2009 werd een laagterecord van 1.648.000 euro genoteerd.

    Schokkend?

    Ach staat niet eens in de Tombola Top Tien op één, dat is een huis in Brabant van 5 ton voor 2,8 en iets waar een starter nog over kan dromen.

  289. nhz says:

    @260:
    ken jij dat nieuwe wetsvoorstel dan? Ik niet.

    @266:
    ik neem aan dat de superlage rente een belangrijke factor is, dankzij de groep die een hypotheek met variabele rente heeft. Ik ken diverse mensen die momenteel voor een paar honderd euro per maand aan hypotheeklasten in een zeer riant huis wonen.

    @267:
    ik doelde met name op het enorme verschil tussen 65+ paren en alleenstaande bejaarden. Kan volgens mij nooit zo groot zijn.

    @276:
    ik vertrouw ze niet, maar het komt toch goed. Dit soort zaken zijn in NL zelden door te drukken vanwege de redelijke scheiding van de machten, gelukkig. Alleen in geval van ‘terrorisme’ kan de overheid de wet met voeten treden, voor dit soort zaken durven ze dat echt niet; voorlopig nog niet in ieder geval.

    @280:
    inderdaad, subsidies en allerlei ‘korrekties’ afschaffen is een uitstekende vorm van fraude bestrijding. En daarom zijn veel grote partijen daar op tegen 🙁

    @292:
    ik betwijfel of het internet daarbij een rol gaat spelen. Internet is ook voor stoom afblazen (die deze site) en ideaal voor verspreiden van allerlei onjuiste informatie door de overheid. Waarom duurt het tegenwoordig 10 jaar of meer voor een huizenbubbel klapt, met ‘information at your fingertips”? De vorige bubble klapte in 1.5 jaar, en de tulpenbubble in 1 week (-90%).

    @297:
    Ik ben benieuwd wat die villa’s in 2000 kostten; vermoedelijk ver onder een miljoen. De mate van overvragen is gewoon even wat minder excessief geworden. Nog een hele lange weg te gaan, maar laten we optimistisch zijn: de bal lijkt aan het rollen.

  290. @297 NHZ

    Internet maakt de discussie wel degelijk breed, de politiek roept al jaren dat burger niet voldoende betrokken zijn, denken ze eens mee, zit de nationale pers via spindoctors ertussen….

    Maar dat werkt dus gewoon niet meer zoals dat vroegers met Joop Daalmeijer en Harmen Siezen werkte 🙂

    Verstandige journalisten zullen weblogs en daarmee ook deze site volgen om te kijken of er aan argumentatie ïets van hun straatje inzit” of hoe een “iets buiten hun straatje” het best kunnen pareren.

    Wassenaar: the sky was the limit ten tijde van kunstmatig lage rentes en volledige HRA en dreef de kastelen en Wassenaar op tot Luchtkastelen.
    Een maar schulden maken en maar geld scheppen.

  291. Martijn says:

    @298

    Ik ken het wetsvoorstelsel niet bij de letter, maar heb er slechte verwachtingen van.

    Wat de spreiding van de machten betreft heb je wellicht gelijk, maar onderschat de fascisten van het CDA niet. Die lopen meer achter de VS aan dan je denkt, en het oude “land of the free” is tegenwoordig beperkter dan je ooit voor mogelijk hield. Laten we hopen dat het geen voorbeeld voor Nederland wordt.

  292. dawg says:

    @ 298 @300

    Op de site staat onder “bronnen”
    gewoon een linkje naar een PDF-je waarin het betreffende voorstel te lezen is.

    Overigens kant in het memorie van toelichting o.a het volgende worden gelezen(blz 12.)

    “Voorts staat het voorstel in goede verhouding tot de economische belangen die er mee gediend zijn. Bij controle op de leefsituatie, gaat het om grote economische belangen. Zo ging het in het jaar 2007 alleen al voor de AOW en de Anw om een bedrag van € 6 miljoen van geconstateerde fraude in verband met het voeren van een gezamenlijke huishouding. In de WWB ging het in 2007 om ca. € 13 miljoen aan geconstateerde fraude vanwege onjuiste opgave woonsituatie en ca. € 11,5 miljoen aan geconstateerde fraude in verband met het voeren van een gezamenlijke huishouding.”

    “In goede verhouding” worden de voorgestelde wetswijzigingen dan genoemd. Bovenstaande bedragen zijn lachwekkend klein in het licht van de inbreuk die wordt gepleegd op de bescherming van burgers tegen ambtelijke willekeur.

  293. Martijn says:

    @301

    “In goede verhouding” worden de voorgestelde wetswijzigingen dan genoemd. Bovenstaande bedragen zijn lachwekkend klein in het licht van de inbreuk die wordt gepleegd op de bescherming van burgers tegen ambtelijke willekeur.

    Helemaal eens, dit voorstel slaat nergens op en is een grote stap richting de politiestaat. Natuurlijk is er nog veel verborgen fraude, maar de in het voorbeeld aangehaalde bedragen tellen op tot nog geen €2,- per Nederlander. Mijn vrijheid is me een stuk meer waard.

  294. nhz says:

    @299:
    ja, in die zin werkt het wel maar ik geloof niet dat het echt gevolgen heeft. Misschien dat dat verandert als je over een paar jaar over belangrijke zaken per mobieltje kunt stemmen (adviserend / beslissend, maakt in wezen niet uit), er zijn mensen die zulke ontwikkelingen verwachten.

    @300:
    ja, maar die vorm van fascisme (ik zou zeggen gewoon zuidelijke maffia praktijken) was er altijd al.

    @301:
    merkwaardige toelichting dan, ik schat de uitkeringsfraude in NL op minstens een paar miljard per jaar, en heb van andere overheids instanties ook wel eens zulke schattingen gelezen. Waar dan trouwens soms nog bij staat dat men dat acceptabel vind (op het totaal, en gezien de kosten die je zou moeten maken om het sterk terug te dringen).
    Erger nog dan de bedragen vind ik dat de fraude blijkbaar struktureel is (zie recente controles in A’dam en R’dam waar bleek dat zeker 20% van de ontvangers van uitkering/huursubsidie niet wonen op het adres dat ze opgeven; en dan hebben ze nog lang niet alle vormen van fraude gecheckt).

  295. Martijn says:

    @303

    Toch lijkt mij het stopzetten van die onzin dan de beste methode.

  296. floor says:

    @ 252 kun je mij die mega bespaartruc door middel van subsidie op luxe appartementen even uitleggen a.u.b.

  297. nhz says:

    @304:
    als je bedoelt frauderen bij voorbaat moeilijk of onmogelijk maken dan zijn we het eens. Vind ik ook voor veel andere overheids regelgeving (belasting bijvoorbeeld), hou het simpel dan kun je enorm op kontrole ambtenaren etc. besparen.

    Helaas zijn er erg veel Nederlanders die wél belang hebben bij al die mazen in de wet en gecompliceerde regeltjes (of die stiekum denken daar belang bij te hebben, omdat ze dan het systeem kunnen pootje lichten en extra profiteren). Daarbij hebben we nog het altijd terugkerende punt van de ‘verworven rechten’, wat in de politiek blijkbaar het allerbelangrijkste is.

    We zullen zien wat de komende maanden brengen, de babyboomers gaan vast en masse voor weer een kabinet brekebeen, die weten wel waar hun belangen liggen.

  298. floor says:

    @ 279 Tja, dat probeer ik alle (hyper)-inflatie doomers hier nu ook al een aantal maandjes uit te leggen.

  299. nhz says:

    @305:
    wij hebben zogenaamde woonzorgcentra, een PvdA idee dat ze organiseren via de Woningbouwvereniging. Hierin kan iedere bejaarde (of soms 55+er als ik het goed heb) met iets meer dan een minimum inkomen superluxe wonen. Als je veel eigen geld hebt (dan ben je natuurlijk dom …) dan moet je dat zelf betalen. Als je niet al te veel geld hebt en een redelijk inkomen dan wordt het verregaand gesubsidieerd want PvdA vindt dat iedere burger het recht heeft om ver boven zijn stand te wonen. Die subsidie kan meer dan 1500 euro per maand bedragen.

    Voorlopig wordt dit betaald door het ministerie van Volkshuisvesting, als experiment; er zijn nog een paar gemeentes in NL die hier aan meedoen. Het idee was om het in de toekomst mede te bekostigen door gewone huurders (nota bene!) extra te laten betalen. Ministerie heeft recent gezegd dat ze het concept veel te duur vinden en de subsidie gaan stoppen. De vraag is dus wie het straks moet gaan betalen, ik denk dat de overige burgers in de stad moeten gaan bijpassen want als die luxe woningen leegstaan kost het net zo goed geld; ik denk trouwens dat er ook nu een flink deel leeg staat.

  300. floor says:

    @308, ik vermoed dat je het over de verzorgingscentra in ons land hebt.
    Neem van mij aan, in zo’n droevige omgeving zit geen enkel voormalig welgesteld nederlander die zijn tonnen voortijdig verdeeld heeft over de kids.
    Daar zitten mensen die verzorging nodig hebben.
    En ik heb er nog nooit één gezien die de stempel “super de luxe” waardig was.

  301. nhz says:

    @309:
    nee, daar heb ik het helemaal niet over. Het zijn zelfstandige woningen, waarbij mensen geheel eigen baas zijn maar desgewenst aanvullende verzorgende / medische diensten kunnen afnemen.
    En het gaat wel degelijk om luxe appartementen, alleen al de afmeting (120-150 m2, da’s een stuk groter dan mijn huidige woning).

  302. floor says:

    @ 282, Wel allemaal een beetje kort door de bocht Adamus, de generatie uit de jaren ’50 moest ook echt nog werken voor dat toenmalige hongersloontje en in de meeste gevallen ook vanaf 16 jarige leeftijd.
    Dit alles in tegenstelling tot de generaties van de jaren ’70 en later, die met de neus in de vette boter vielen en op z’n minst een even vette hypotheek eistten op het moment dat ze de arbeidsmarkt betraden.
    Moest allemaal kunnen toch? Hebben we recht op toch?
    Nog geen flikker gepresteerd en huppekee, vet in de schulden.
    We hebben het nu dus over de 40 minners.

  303. floor says:

    @ 310, en hoeveel betalen ze daar dan voor?
    Volgens mij haal je een aantal zaken door elkaar.
    Iemand met een minimum inkomen, die dus volgens jou al zijn tonnen aan de kids heeft geschonken, hetgeen mij belastingtechnisch ook nogal lastig lijkt, heeft recht op huursubsidie en een evenredig appartement/flatje.
    Deze appartementjes/flatjes kan ik met de beste wil ter wereld niet als luxe bestempelen.
    Voor een luxe appartement van 120 m2 betaalt men evenredig en ontvangt men geen subsidie.
    Mocht dit volgens jou echt het geval zijn, wil ik graag plaats en complex vernemen.

  304. adamus says:

    308

    maar er zijn corporaties die dat al handiger doen.
    Een 80+ tante van mij wilde in haar gebied blijven wonen en de enige optie was inkopen in een dergelijk centrum. Huis verkopen, ver onder de prijs en woont nu tussen huurders. Wie betaalt dan de rest? Slim hè. Afknijpen oude wijffies. Gelukkig stemt ze CDA.

  305. adamus says:

    311

    We hebben het nu dus over de 40 minners.

    daar zijn ook klappen aan het vallen. Het valt niet op omdat het geen grootschalige ontslagen zijn. Kaasschaaf. In de vrienden/kennissenclub van van bv 10 mensen krijgt er een, wel met regeling, ontslag. Eigenlijk nog een, maar die zegt nog niks tegen de rest. Trend is gezet.

    Ik ben van de generatie waarbij 15 jarigen gingen timmeren, hun geld af moesten staan aan ouders en een baal shag voor de kontzak en 5 gulden zakgeld. Ik heb er wel een beetje weet van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*