Verdubbeling hypotheekdrama’s

Het aantal huizenbezitters dat zijn maandelijkse hypotheeklasten niet meer kan opbrengen, gaat de komende tijd minstens verdubbelen.

Dit verwachten de banken. Het gaat vooral om gezinnen met twee huizen, waarbij geen nieuwe koper gevonden kan worden voor het oude huis en die met dubbele maandlasten blijven zitten. Uit een onderzoek van consultancybureaus IG&H Consulting & Interim en Hypsotech onder vrijwel alle marktpartijen op de hypotheekmarkt blijkt dat bijna vijftig procent zelfs denkt aan een verviervoudiging van de achterstanden tegen het eind van dit jaar.

Er zijn nu zo’n 15.000 gezinnen met een betalingsachterstand van langer dan drie maanden. Als gevolg van oplopende betalingsachterstanden rekenen geldverstrekkers op een verlies dat kan oplopen tot wel 1,2 miljard euro. Zij verwachten dat de grootste problemen zich voordoen bij gezinnen met twee huizen.

Veel banken hebben de regels voor een overbruggingshypotheek aangescherpt. Dit dwingt klanten om hun oude huis te verkopen voordat een nieuw wordt gekocht.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with:
55 comments on “Verdubbeling hypotheekdrama’s
  1. stijn says:

    zijn alle vorige reacties verwijderd?

  2. Hans says:

    In diezelfde telegraaf stond ook een prachtig bericht van emeritus hoogleraar bouweconomie Frits Seijffert van de TU Delft.
    “Volgens Seijffert, autoriteit op het gebied van erfpacht, berekenen gemeenten aan woningeigenaren dubbele kosten. „Ze vragen namelijk een te hoog bedrag over de waarde van de grond. In dit bedrag zit een compensatie voor inflatie opgesloten. Dit is echter volstrekt overbodig, want de inflatie wordt al jaarlijks in de indexatie van de erfpacht vereffend”, verzucht Seijffert.

    Als de inflatiecompensatie wordt meegerekend, zoals nu gebeurt, bedraagt de erfpacht bij een huis van E 250.000 gemiddeld E 1200, terwijl als deze dubbele opslag wordt weggelaten dat liefst E 500 minder is op jaarbasis.

    „Erfpacht is een regelrechte melkkoe van gemeenten en projectontwikkelaars, waarbij de huizenbezitters de dupe zijn. Mensen denken dat ze een redelijke regeling hebben. Het ziet er op papier allemaal prachtig uit, omdat in de overeenkomst staat dat ze maar over 60% van de grond erfpacht betalen. Dat is heel gangbaar. De werkelijkheid is dat erfpachters worden belazerd vanwege de dubbele opslag”, vindt de hoogleraar, die ook verbonden is aan de universiteit Nyenrode. De Vereniging van Amsterdamse Erfpachters berekende dat de gemeente Amsterdam vorig jaar minimaal E 60 miljoen meer heeft binnengehaald dan de werkelijke waarde van de erfpachtgrond. Seijffert is tijdens menige rechtszaak gehoord als deskundige, maar is tot de „trieste” conclusie gekomen dat het eigenlijk zinloos is te procederen tegen erfpachtregelingen. „Wie hiertegen procedeert, krijgt nul op het rekest. De rechters doorzien deze ’foute’ constructie gewoon niet. Het is moeilijke materie. Er kan niet over worden onderhandeld en het is niet verboden om torenhoge erfpacht te vragen.”

    Ondertussen wordt in Nederland steeds vaker erfpacht geheven. Zelfs commerciële bedrijven benaderen huizenbezitters actief om de grond waar hun huis op staat te verkopen. Zij krijgen hier dan een zak geld voor en betalen in ruil daarvoor erfpacht. Volgens tussenpersoon René Bos uit Lelystad is deze constructie sinds twee tot drie jaar in zwang: „Mensen in acute geldnood grijpen deze regeling aan. Ze hebben echter geen idee dat ze een verkapte geldlening tegen een oplopende rente aangaan, en blijven zitten met een zo goed als onverkoopbaar huis.”

    Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn deze praktijken geoorloofd. „Het gaat niet om een financieel product en valt daarom niet onder ons toezicht”, aldus een woordvoerder. ”

    In Rotterdam vragen ze voor zo’n huis op de grond van een ander gewoon hetzelfde ?!

  3. floor says:

    Vanaf eind jaren 70 vorige eeuw kon men in Rotterdam geen nieuwbouw huis kopen zonder erfpacht.
    Veel keus had men dus niet.
    Rond 2004 kon een ieder die daar behoefte aan had alsnog de grond kopen, erfpacht werd min of meer afgeschaft.
    Niet iedereen heeft dat gedaan natuurlijk, dus het is eenvoudig na te gaan dat er wel degelijk prijsverschil zit tussen eenzelfde woning met of zonder erfpacht.

  4. floor says:

    En wat bovenstaand artikel betreft: “het gaat vooral om gezinnen met twee huizen”, ik zou zeggen als die nog bestaan 2 jaar na aanvang, laat ze maar bloeden.
    Dit soort valt niet te redden.
    Persoonlijk geloof ik er echter geen bal van dat deze mensen nog bestaan.

  5. spongebob says:

    @ floor

    Ik weet wel zeker dat ze bestaan. Ik ken een geval, een zzp’er die een nieuw bedrijfspand met woning heeft gebouwd en zijn oude woning al bijna 2 jaar probeert te slijten maar niet wil/kan zakken met de prijs (alleen nu v.o.n. i.p.v. kk ), google maar eens op ‘krekelberg 62’.

    Ik ben benieuwd wanneer het op de veiling komt en voor ca. de helft van de vraagprijs gekocht kan worden.

  6. ZK says:

    Het wordt er niet makkelijker op. Ik snap gewoon niet dat het aantal te koop staande woningen niet drastisch toeneemt. Verkoop nu je het nog kunt, al moet je 10 tot 20% onder de taxatieprijs. Je raakt het over 1 a 2 jaar zelfs voor 40 tot 50% niet meer kwijt omdat de kopers geen financiering of geld meer hebben.

  7. adamus says:

    vandaag de kletskousjes bij buitenhof gezien en gehoord? “wat heb ik nu aan algebra nu ik voor de keuze sta?”

    Hoe ziek kun je als hoogleraar zijn.

  8. nhz says:

    @4:
    helaas bestaat die categorie nog volop, geholpen door de belastingdienst en de kamerbrede politiek. Je kunt er op wachten dat ze met een regeling komen dat je voortaan de hypotheeklasten van het tweede huis voor 5 jaar lang mag aftrekken van de belasting, en dat banken verplicht zijn om maximaal 1% rente daarvoor in rekening te brengen (ofzo). Al die berichten over ‘onverkoopbare huizen’ in de media wekken de indruk dat het een noodlot is wat mensen overkomt, en wat niets met persoonlijke domheid te maken heeft.

    Nederland is er goed in om sukkels de hand boven het hoofd te houden, kwestie van omgekeerde evolutie. Ik verwacht een drama voor de belastingbetaler 🙁

  9. nhz says:

    @7:
    hoogleraar werd je de laatste 20 jaar ofzo vooral door politieke connecties, en niet door uit te blinken in je vak (in tegendeel …). Zijn er trouwens economen uit PvdA hoek die iets van economie snappen? Die lijken in ieder geval extreem zeldzaam …

  10. adamus says:

    ik heb zo wat zitten kijken op websites van partijen in de gemeentepolitiek en gezien dat men er niet mee zit om de OZB te verhogen. Ook partijen als SGP en CU. Enig idee hoeveel revenuen een gemeente met 20000 inwoners gaat missen? Niet misselijk.

  11. Bouke says:

    @ZK
    Dat verbaast mij ook. En dat terwijl je in een dalende markt juist goed kan verhuizen naar een duurder huis! De duurdere huizen dalen (zowel absoluut als procentueel) het meest in waarde, dus als je je tussenwoninkje van 250k in 2008 (nu 220k) inruilt voor een 2/1 kapper van 450k in 2008 (370k nu): je betaalt niet 2 ton bij, maar slechts 150k.
    Dit is interessant, áls je het hebt of kan lenen natuurlijk 😉 en als je denkt dat de huizenprijzen in het hogere segment niet verder gaan dalen.

    Het lijkt erop dat er slechts weinigen zijn die moeten verkopen en dat de rest niet meer naar een duurdere woning kan of wil…

  12. Het beeld wordt geschapen dat het enkel en alleen gaat om mensen met een dubbele hypotheek en tijdelijk twee huizen.

    Er zijn nu zo’n 15.000 gezinnen met een betalingsachterstand van langer dan drie maanden

    Funda: er zijn zo’n 200.000 huizen te koop. De eigenaren zijn bereid hun huis onder de tot nu toe geldende marktprijzen te verkopen.

    Dat hóéft overigens niet te betekenen dat ze moeten executeren, wellicht kunnen die hun boten, sportauto’s en exclusieve schilderijen nog verkopen….

    Een kleine 10% van de aanbieders móét iets gaan doen, volgens dit bericht.

    Het onvermijdelijke gebeurt pas waneer het … niet meer te vermijden is.

  13. nhz says:

    @12:
    tja, hoeveel Amerikanen hebben nu minimaal 3 maanden betalingsachterstand op de hypotheek … 20 miljoen ofzo? Dus we doen het nog niet zo slecht, de echte ellende wordt pas over een paar jaar zichtbaar ;-(

    Fantastisch toch hoe de politiek mogelijk maakt dat mensen voor hun eigen financiele verantwoordelijkheid weglopen …

  14. lxiv says:

    Al die verkopers kunnen hun huis binnen 1 maand verkopen als ze willen. Tegen de marktprijs, dat wel. En die is minder hoog dan op de top van 2007. Dat is de realiteit.

    Maar daar nemen ze geen genoegen mee, ze willen het onderste uit de kan. Desnoods met indirecte overheidssteun. De tijden zijn veranderd.

    Vergis je er niet in wat het kost om een huis leeg te laten staan. Gemakshalve rekenen veel mensen de netto-rente op de resterende hypotheek, maar dat is in je eigen voordeel rekenen. In werkelijkheid (NVM!) moet je rekenen op zo’n 7 tot 8% van de taxatiewaarde. Een huis dat dus drie jaar leeg staat heeft al 21% van de prijs verkocht. En de verkoopvooruitzichten zijn enkel slechter geworden.

    Dan snap ik wel dat hele volksstammen failliet dreigen te gaan! Als die mensen toen gewoon genoegen genomen hadden met de marktprijs, 5% minder dan de top, hadden ze toen verkocht en dat geld allang niet meer gemist.

  15. floor says:

    %13 Maar in de US zijn er een stuk of 15 “non-recourse” staten. Dat scheelt wanneer je de sleutels bij de bank kunt inleveren.
    Wordt tegenwoordig ook al gedaan door mensen die de hypotheek nog best op kunnen hoesten, maar daar geen zin in hebben omdat ze om de hoek eenzelfde huis kunnen huren voor minder dan de helft van de lasten.

  16. floor says:

    @ iedereen: dit noemen ze nou deflatie, vandaag wordt niet gekocht, omdat het morgen nog goedkoper is. Eenmaal in die spiraal, zijn de rapen gaar.
    En geef de kopers eens ongelijk, je moet er wel heel erg van overtuigd zijn dat je er de komende 30 jaar wil en kunt blijven wonen anders kun je beter huren.
    Die 10% kk ben je zowiezo kwijt.

  17. floor says:

    En onze overheid gaat hier helemaal niets aan doen,want die heeft nog ergens een overheidstekortje van 8+% in een la liggen. Zou ook te gek voor woorden zijn indien ze dat wel deden.
    Ben bang dat er dan nog wel wat meer mensen zijn die in de vorige crisis hun huis kwijtgeraakt zijn en nu met terugwerkende kracht nog ff willen vangen.

  18. adamus says:

    17

    1980?

    klopt. Geloof ik 20K verloren op verkoop. Daar ging de zilvervlootrekening 🙂
    Daarom probeer ik kinderen ook wijs te maken niet te kopen als het wenselijk is om flexibel te blijven qua baan.
    Nu verlies ruimschoots teruggehaald, maar als ik aan al dat vreselijke vakantiewerk in de bloembollen….

  19. adamus says:

    In 1983/84 bleef men niet snel met een restschuld zitten.

  20. nhz says:

    @14:
    inderaad, waaruit maar weer blijkt dat het bubbeldenken in NL nog steeds hoogtij viert. Liever het de kop in het zand steken dan de werkelijkheid onder ogen zien, met dank aan de overheid.

    @15:
    het gekke is dat heel veel amerikanen NIET de sleutels inleveren terwijl dat voor hen financieel veel beter zou zijn. Ik heb de indruk dat men in de VS ook niet goed snapt waarom dat zo is, het zou natuurlijk kunnen omslaan na al die verhalen over misbruik door alle jongens en meisjes aan de top …

    @16: volgens mij is het desinflatie, hooguit een kleine correctie op een belachelijke stijging. Die ‘deflatie’ geldt hooguit als je op hele korte termijn rekent, en dan alleen nog in de huizenmarkt en wellicht wat andere bubble sectoren.

    @19:
    in ieder geval waren de (rest) schulden t.o.v. de inkomens veel lager dan nu, vanwege veel hogere rentes en veel lagere inkomens multiplier bij lenen.

  21. Martijn says:

    @floor 4

    15.000 gezinnen is niet weinig hoor. Dergelijke bedragen kunnen wel degelijk verschil maken als er gedwongen verkocht gaat worden.

  22. Martijn says:

    @floor 16

    Dat noem je prijsdaling. Prijsdaling is voor veel mensen niet hetzelfde als deflatie. De laatste term slaat op de geldhoeveelheid, en die wordt door de overheid gecontroleerd. Logischerwijs is de overheid sinds ’60 bezig om de termen in- en deflatie wel degelijk op prijsontwikkeling te laten slaan; zodoende wordt de schuld voor in- of deflatie niet meer bij de overheid neergelegd, terwijl dat wel zou moeten.

  23. Spaarvarken says:

    Ik dacht dat dat alleen door DSB kwam ?
    Blijkbaar niet!!!

  24. nhz says:

    @21:
    maar voorlopig wordt er dus nauwelijks gedwongen verkocht. Bij NHG is de schade al een tijdje aan het groeien, maar voorlopig gaat het om relatief kleine aantallen. Het is echt een slowmotion crash.

    P.S.: Australie kwam gisteren langs, interessant voorbeeld. De overheid daar heeft kans gezien om nog een paar honderdduizend sukkels in de hypotheekfuik te lokken voordat het net sluit. Daarom mag de rente in Oz niet verder omhoog; gaan we in Nederland ook zien (regelingen als HRA, NHG, koop/startsubsidie enz. hebben hier hetzelfde effect).

    http://www.marketoracle.co.uk/Article16958.html

    Straks is het niet alleen Spanje waarmee de ECB rekening moet houden bij hun rentebeleid, maar vooral NL.

  25. adamus says:

    24

    ik pieker me suf hoe ik daar nou een groot voordeel uit kan peuren.

  26. Martijn says:

    @25

    Volgens mij is het verstandig de focus in eerste instantie op het beperken van nadelige effecten te richten.

    In tijden van dynamiek valt er uiteraard veel te halen en te verliezen. Je kan je op beide richten afhankelijk van je persoonlijke situatie.

    Het is trouwens 8 februari vandaag. Voorlopig lijkt het goud relatief stabiel, maar als ik iets over de afgelopen dagen moet zeggen zou ik van een lichte daling (vooral in USD) spreken, al zitten we nog gewoon binnen de bandbreedte van de afgelopen weeken. Nenner is nog niet ontkracht door de werkelijkheid, maar hij moet zijn gelijk nog krijgen.

    Zoals ik eerder aangaf geloof ik overigens niet in zijn verhaal. Het goud kan best wat dalen de komende weken, maar het blijft voor mij lastig daarmee Nenners voorspellende kwaliteit te bevestigen. Daarvoor zou hij het trucje nog een paar keer uit moeten halen; tot dusver geeft zijn verleden hem geen onverdeeld gelijk.

  27. nhz says:

    @25:
    wie durft gaat nu short de AU$ of short hard commodities … ik waag me er niet aan.

    @26:
    inderdaad, behoud van kapitaal lijkt me momenteel het belangrijkste; beter jaarlijks een paar % inleveren dan in één klap tientallen procenten kwijt.

    Wat goud betreft hou ik de weerstand van ongeveer EUR 810 / $ 1100 in de gaten; voorlopig weinig reden om in te stappen (ben al maanden geleden uitgestapt wegens hoogte vrees).
    Verkoop advies van Nenner lijkt me slecht getimed, na een fikse daling van goud in de afgelopen weken; maar wie weet krijgt hij alsnog gelijk, we zouden terug naar $ 650 terug kunnen zonder dat het beeld op lange termijn fundamenteel veranderd.

  28. Hugo says:

    Geloof eigenlijk nooit markttimers die op de dag nauwkeurig voorspellen. Indien men dat frequent correct doet zou deze persoon over erg veel insider info moeten beschikken en worden toegestaan deze blijvend te lekken. Lijkt me bijzonder.

    Dat de tendens weg uit papiergoud en naar fysiekgoud is lijkt wel in gang gezet. Apart vind ik het ‘verdwijnen’ van de goudprijzen van deze munthandelaar (charts met koersen werkt niet meer)
    http://www.coins-stamps-rotterdam.nl/index.php?main_page=index&cPath=135&zenid=d517cb1a22161f81e75b8c99f7159a21

    Dat uiteindelijk de ‘papiergoudprijs’ zal vallen lijkt me onvermijdelijk. Die van fysiek is een totaal ander verhaal.

  29. nhz says:

    @28:
    Zeker, timing van de voorspelling klinkt bizar nauwkeurig, verder ken ik de trackrecord van deze meneer ook helemaal niet. Afkomstig zijn van GSucks vind ik ook niet bepaald een aanbeveling.

  30. Tom says:

    Gewoon 2010 uitzingen en wachten met KOPEN. De huizenmarkt staat op een fikse correctie, namelijk alle factoren staan op rood.

    1) financieringsmogelijkheden worden beperkt

    2) H-aftrek staat ter discussie

    3) Totaal leenbedrag wordt verkleind

    4) Werkeloosheid neemt fors toe. Statistisch valt het nog wel mee, maar je moet eens kijken naar de ZZPers (800000), die het nu erg zwaar krijgen

    5)Bezuiningen komen eraan

    En uiteindelijk wordt de huizenprijs bepaald wat de nieuwe koper kan besteden.

    Geen gelul over schaarste, kijk maar eens WAT er te koop staat.

    T

  31. Kapotjeplov says:

    @28:

    Edelmetaalkoersen zijn hier te bekijken:

    http://www.kitco.com/market/euro_charts.html

  32. boefke says:

    @ 24 hahahaha, tja, rente steeg niet verder terwijl 20 van de 20 vooraf geraadpleegde economen het erover eens waren dat hij zou stijgen.

    het kan gewoonweg niet omdat de economie te zwak is, ook in Australië. Dit is een wereldwijd probleem en het zal decennia duren eer we dit helemaal hebben opgelost. En dan te bedenken dat er mensen zijn die zeggen dat we alweer omhoog krabbelen? Zolang iedereen nog 2x per jaar op vakantie gaat noem ik dit geen recessie hoor…..

  33. boefke says:

    @ 28.

    deze dealer lijkt me nogal wat aan de dure kant. Ikzelf heb laatst gekocht bij deze site:

    https://www.thesilvermountain.nl/

    Goede en snelle service.

  34. adamus says:

    zou deze persoon over erg veel insider info moeten beschikken en worden toegestaan deze blijvend te lekken

    dan ga je er ook vanuit dat er een partij is die de hele markt met grof geschut kan beïnvloeden.

    Afkomstig zijn van GSucks vind ik ook niet bepaald een aanbeveling.

    hij wilde graag in NL aan de slag, maar “niemand vraagt me”. In de US heeft ie zich altijd aangeboden en in NL hoef je niet op de stoep te liggen? Wat maakt ons zo anders hr.Nenner?

  35. adamus says:

    Apart vind ik het ‘verdwijnen’ van de goudprijzen van deze munthandelaar (charts met koersen werkt niet meer)

    dit vind ik dan wel weer een leuke opening van die site:

    “Beleggen in EDELMETAAL is heel verstandig, maar zet NOOIT al Uw geld in op 1 object ”

  36. Martijn says:

    @29

    Wel gezellig trouwens dat je weer even terug bent.

  37. Hugo says:

    @33

    Bedankt voor de tip.

  38. Hugo says:

    @34

    Lijkt me inmiddels bekend gegeven dat markten (korte termijn) niet alleen zijn te manipuleren maar worden gemanipuleerd. Als de kudde massaal gaat bewegen is er uiteraard geen houden aan.

  39. Hugo says:

    @24

    Goede link, bedankt.

  40. boefke says:

    Market oracle is inderdaad een erg interessante site. Veel goede artiekelen van verschillende schrijvers met verschillende achtergronden. Ik vind het als consument je PLICHT om je van alle kanten te laten informeren, ook als het nieuws je niet goed uitkomt.

    Techniesche annalyse’s worden hier ook regelmatig op weergegeven alleen zit er wel eens een dag vertraging op. Mijn bevindingen zijn dat je hier zeker goed op moet inlezen om je strategie te bepalen.

    Dat je nooit alles op 1 paard moet wedden lijkt me duidelijk. Vandaar goud en zilver. Ga zelf niet verder dan 20% van mijn totale spaargeld (mochten de gedoemde scenario’s niet uitkomen 😉 ).

    Een erg goede nieuwsbrief die je op allerlei manieren nieuwe inzichten geeft in hoe de goud, en vooral de zilvermarkt vooralsnog gemannipuleerd word is deze:

    http://www.caseyresearch.com/emailGsd.php?id=129

    Momenteel nog mensen zoekende voor een mooie instap prijs voor zilver? Zit zelf te azen op een daling tot rond de 10E/Oz….

  41. Kapotjeplov says:

    Zilvermunten kun je nog goedkoper krijgen in Duitsland, bv. bij http://www.anlagegold24.de/

    Je hebt dan wel verzendkosten, maar bij grotere hoeveelheden munten verdien je dat zeker terug.

  42. nhz says:

    @40:
    goed advies, helemaal mee eens.

    Voorlopig maak ik zelf korte ritjes in goud als ik de kans op een stijging heel hoog acht, dat is misschien 1x per jaar en dan alleen met bijv. 10% van mijn kapitaal. Zo kom ik toch steeds ruim op de 4% rendement die de belasting mij toedicht, zonder hoog risico. Zolang de inflatie niet uit de klauw loopt blijf ik daarbij.

    Op het moment zou een bodem dichtbij kunnen zijn (nog een korte paniek dip naar $1030 of nog wat lager) maar niemand weet het echt. Alleen bij een echt serieuze daling van goudprijs naar $ 650 ofzo zou ik groot instappen.

  43. Martijn says:

    @Niek

    Heb jij another wel eens gelezen?
    http://www.usagold.com/goldtrail/archives/another1.html

    Leuke lectuur over goud.

  44. nhz says:

    #43:
    was mij niet bekend; goud is een kleine markt, manipulatie door grote spelers (CB’s, GS etc.) is relatief simpel, in ieder geval op korte termijn.

    Hoe meer desperate ze worden, hoe brutaler de manipulaties. Daarom zou ik nooit al mijn geld in goud stoppen, voor je het weet komt Bernanke met een officiele verklaring dat ze de belofte van de alchemie hebben waargemaakt en dat goud nu evenveel waard is als lood 😉 Of ze kopen gewoon alle goudmijnen op met gratis bijgedrukte dollars, koud kunstje en Bernanke heeft die optie ook al eens gesuggereerd. Of ze sluiten de LME en Comex…

    voorlopig zit goud (LT gezien) in een uptrend t.o.v. papiergeld, da’s het enige dat echt van belang is.

  45. Martijn says:

    @43

    Ben ik met je eens. Heb je trouwens een link bij die suggestie van Bernanke?

    Another en zijn vriend (FOA) suggereerden in hun stukken tien jaar geleden trouwens hetzelfde, en voorspelden daarnaast veel zaken die we tijdens deze crisis werkelijkheid zien worden.

    Als je de tijd hebt zou ik de stukken zeker eens doorlezen. Jouw kennende kan je ze begrijpen en daarmee wordt het zeer interessante materie.

  46. nhz says:

    @45:
    die suggesties van Bernanke komen uit een toespraak van een jaar of vier geleden; ik heb geen link, maar op de goudforums wordt het regelmatig geciteerd. Ik ga die berichten lezen als ik wat meer tijd heb, maar ik probeer mijn beleggings beslissingen niet door zulke zaken te laten beinvloeden.

  47. Martijn says:

    @46

    De waarde die je er aan hecht kan je natuurlijk zelf bepalen na het lezen.

    Als de technische analyse meer jouw ding is kan je daar wat mij betreft gerust bij blijven. Ik heb geen agenda anders dan je op wat interessante gedachten te wijzen.

  48. nhz says:

    over hypotheekdrama gesproken…

    kijk eens naar dit filmpje en je weet wat Nederland over pakweg 5 jaar te wachten staat. Over hoe de overheid de huizencrash gebruikt om nog meer geld richting de handige jongens en meisjes van Goldman $ucks te schuiven, op kosten van de belastingbetaler (en de huiseigenaar, maar dat laatste zie ik in NL niet gebeuren). Echt te gek voor woorden :

    http://www.thinkbigworksmall.com/mypage/player/tbws/23088/1111064

  49. boefke says:

    @41

    Dan moet je wel een leveradres kin duitsland hebben, heb een proef gedaan en levering naar nederland van zilvermunten mogen ze niet doen. Zal met belastingregels van doen hebben vermoed ik.

  50. Hugo says:

    @40,

    Eens dat je je goed moet informeren. Ik gruwel dan ook van al die staatsgaranties. Komen fouten van anderen die dit niet hebben gedaan op mijn bordje terecht.

    Ik ben bekend met casey, is zeker een aanrader. Op gata.org staan ook goede analyses. Net zoals ik het weekelijkse interview met Ted Butler op kwn interessant vind
    http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/King_World_News.html

    Technische analyse kan ik niets mee. Is voor mij helaas koeterwaals en iedereen kan me daar van alles mee wijsmaken. Mijn insteek is dat ik voor zeker een decennia ga houden. Elke keer als er een dip optreed koop ik weer een paar muntjes. Uiteindelijk verwacht ik hierdoor gemiddeld uit te komen. Kan ik prima mee leven.

    Mee eens dat spreiden verstandig is. 80% papier, bits & bites aanhouden is wat mij betreft niet genoeg gespreid 🙂

  51. Hugo says:

    @48,

    Te bizar voor woorden. Ik hoop dat dit NL bespaard zal worden….

    Goldman (oa) zit trouwens ook flink in Zuid Europa te roeren…
    Griekenland (gisteren);
    http://www.zerohedge.com/article/two-hedge-funds-one-bank-there-concerted-effort-destroy-greece

    Spanje (vandaag) http://www.zerohedge.com/article/first-greece-now-spain-moore-capital-brevan-howard-paulson-well-jpm-and-goldman-implicated-s

    ‘Ze’ komen maar aangezien Nederland anders is worden wij natuurlijk overgeslagen (als we in Uruzgan blijven?)

  52. boefke says:

    ted Butler is inderdaad ook zeker een aanrader en laten we hopen dat hij gelijk krijgt de komende jaren. Ikz ie het vooral als pensioenvoorziening, nu heb ik de garantie dat ik iig nog iets heb tegen die tijd.

    Qua spreiding zou ik ook wel iets met aandelen willen doen, aan de andere kant ben ik wel huiverig om in te stappen in deze tijd. als de AEX nu eens neerging richting 200 zou het makkelijker zijn 😉

  53. Hugo says:

    @52,

    Je kunt altijd shorten… Vind trouwens The Mogambo Guru (Richard Daughty) ontzettend leuke analyses schrijven. Elk stuk moet ik meerdere keren om lachen. Is weer eens iets totaal anders. Gaat voornamelijk over de VS maar veel kan je zo naar de EU / ECB vertalen.
    http://news.goldseek.com/RichardDaughty/

    ps begin met het stuk van 01-02-10

  54. Iwanjka says:

    Hypotheek = Mortgage = Mort Cage = Death coffin = Doodskist

    Heeft iemand al gehoord van de 1e verplichte bijbetalingen wegens zakken waarde van je onderpand? Ga de kleine letters maar lezen.

    Er werken rovers… bij de bank.

    Voor een hypotheekloze maatschappij,
    Iwanjka

    PS: 600 miljard hypotheekschuld. Hypotheekrente aftrek wordt NEDERLANDSLEED. We gaan dieper door de grond dan de Amerikanen. We hebben meer als consument geleend dan zij… en maar kankeren op de VS. LOOK IN THE MIRROR!

  55. Goldbull says:

    Naast edelmetalen is het ook goed om eens te kijken naar aandelen van edelmetaalmijnen om in te investeren: http://www.goudbelegger.com/index.php/beleggen-in-edelmetaalmijnen/4-beleggen-in-goudmijnen-en-zilvermijnen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*