The Great Taking en de Nederlandse huizenzeepbel

“The Great Taking” is de titel van het boek van voormalig hedgefondsmanager David Rogers Webb. In het boek, dat gratis te downloaden is, wordt uitgelegd hoe de internationale en nationale wetgeving zo is vormgegeven dat al onze bezittingen door banken en financiële instellingen als onderpand worden aangehouden voor het geval ze failliet gaan.

Dit betekent dat burgers en bedrijven bijna al hun activa kunnen verliezen bij een bankcrash. Om welke bezittingen gaat het? Bankdeposito’s en waardepapieren in de vorm van onder meer aandelen, obligaties, fondsen en opties. Daarnaast alle door leningen gefinancierde activa zoals woningen, bedrijfspanden, auto’s en machines. Er zijn waarschijnlijk maar weinig burgers die op de hoogte zijn van deze wetgeving, die fatale gevolgen kan hebben voor individuen en de hele samenleving. De wetgeving werd na de financiële crisis van 2008 veranderd om het onderpand van het banksysteem te vergroten en zo het risico op toekomstige bankcrashes te verkleinen.

Het is onbegrijpelijk hoe politici deze wetgeving kunnen accepteren en het is duidelijk dat deze onmiddellijk op de agenda moet worden gezet en onmiddellijk moet worden gewijzigd.  Gegeven de huidige gigantische mondiale schuldenzeepbel in combinatie met hoge rentetarieven zou 2024 het jaar kunnen zijn van de grootste bankencrisis van de moderne tijd, en dan willen wij burgers niet van onze bezittingen worden beroofd.

Volgens David is schulden afbetalen beste manier om jezelf te beschermen, en zeker geen nieuwe schulden aangaan. Hij adviseert tevens aandelen en obligaties nu te verkopen.

Dit scenario is vergelijkbaar met dat van Ida Auken: “You’ll own nothing and you’ll be happy“. Ida was minister van milieu in Denemarken en komt uit de extreem linkse hoek. Ook was zij een Young Global Leader bij het World Economic Forum.

In haar oorspronkelijke bericht voorspelde Auken dat ze in 2030 ‘niets zou bezitten’, geen auto, geen huis en zelfs geen kleding. Dit kwam omdat, zo legde ze uit, alles wat voorheen als een ‘product’ werd beschouwd, in de toekomst als een ‘dienst’ zou worden geleverd. Als gevolg hiervan kon alles wat men nodig zou kunnen hebben, worden gehuurd.

Eerder waarschuwde Pim van Rijswijk van VRB Adviesgroep voor mogelijkheden voor banken om je te verplichten tot een nieuw onderpand en zelfs om forse bedragen terug te betalen mocht je hypotheek onder water komen te staan. Dit staat bij elke bank in de algemene voorwaarden en maakt het voor banken mogelijk om bij een grote deflatoire crash massaal huizen te onteigenen.

Wij kunnen de marktwaarde van uw woning op elk moment laten taxeren. De marktwaarde is de verwachte verkoopwaarde van uw woning. U moet de kosten van taxatie betalen. Vinden wij de marktwaarde te laag voor de lening? Dan kunnen wij u verplichten bepaalde bedragen op leningdelen terug te betalen. Het kan zijn dat u dan een boete moet betalen aan ons.”

Pim van Rijswijk over onderwater hypotheken

https://twitter.com/Wftproof/status/1756567572474954198

Share Button
Tagged with: , ,
7 comments on “The Great Taking en de Nederlandse huizenzeepbel
  1. Peter says:

    Ik hoop dat dit niet waar is…

  2. maff says:

    @ admin, in de NL is de tekst van de comments niet zichtbaar, alleen de datum

  3. admin says:

    maff,

    Nu werkt alles weer:-)

  4. maff says:

    Test 😉

  5. maff says:

    Joepie alles werkt, grote dank Admin 🙂

    En een Schmulletje https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/2024/01/op-dreef.html

    Ps 🙂 niets is meer wat het lijkt

  6. Hans- says:

    Er zou een huur verlaging moeten komen met woningen energie label G en F , en en label E geen verlaging, en geen verhoging.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*