Op de woningmarkt hebben vooral eigenaren van vrijstaande woningen het moeilijk: de prijzen staan onder druk en de verkoop duurt lang. In het Noord-Hollandse gehucht Warder staan maar liefst twintig – vooral duurdere – huizen te koop. Een oefening in uithoudingsvermogen.
bron: Het Financieele Dagblad
http://www.funda.nl/koop/warder/
als je het lijstje dat te koop staat doorloopt krijg je vooral de indruk dat de inwoners van Warder proberen de hoofdprijs in de loterij binnen te halen. Of heeft Warder iets bijzonders, waardoor iedere poldermiljonair daar graag zou willen wonen?
Dat was mijn idee ook. Er kan best nog wat af. Laat ik zeggen dat ik voor dat geld zo’n huis niet zou kopen in the middle of nowhere. Wel dichtbij het IJsselmeer…
Ik zat trouwens net nog even op Funda in Amsterdam te kijken. De huizen zijn daar ook echt gruwelijk duur als je ziet wat je ervoor krijgt. 60-70 m2 aan drukke straat en ze vragen er gewoon 3 ton voor! Terwijl er ontzettend veel te koop staat.
Oh en dan betaal je natuurlijk ook nog de VVE zo’n € 1.000 per jaar. Grond pas weer afkopen in 2050.
http://www.funda.nl/koop/kaart/#/amsterdam/
Wie kan dat betalen vraag ik me dan af??
@4:
de tarieven in mijn provincie hoofdstadje zijn niet veel anders hoor. Het huisje waar ik nu huur is maar 80 m2 en moet 350K kosten. Het is hier wel heel rustig, maar toch …
Grotere panden worden bijna allemaal gesplitst verkocht, anders zou het echt onverkoopbaar zijn. 30 jaar geleden kocht je zo’n heel pand voor bijv. 80.000 gulden, nu kost het 300-500K euro per etage (totaal 1-2 miljoen dus). soms wordt een etage ook nog gesplitst in voor en achter, dan hou je appartementjes van 40-60m2 over die pakweg 175-250K kosten. Twintig jaar geleden was dat de prijs voor een miljonairswoning, nu heet dat een starterswoning.
@6
Ik zag laatst ook een voorbeeld in Amsterdam waar ik iemand ken in een vergelijkende huurwoning. De nabijgelegen bijna exaxte koopwoning is met een aflossingsvrije netto hypotheek nog zo’n 600 euri in de maand duurder + dat het onderhoud voor jezelf is, waarom zou je dan kopen? Met de verwachting dat de prijzen zullen stijgen?? Bovendien ben je als huurder veel flexibeler, wat in deze maatschappij wel zo handig is. Niemand werkt immers meer 30 bij dezelfde baas.
En als zo’n pand wordt opgesplitst dan wonen er uiteindelijk toch veel meer mensen in? Dus we gaan weer op minder m2 per persoon wonen, omdat we het anders niet kunnen betalen? Dat is toch eigenlijk armoede en geen welvaart?
Wat lees ik nou weer, Floor leeft van optiehandel. Als je liegt doe het dan tenminste een beetje geloofwaardig..
Moet je ook eens naar de huren in Amsterdam kijken Ain, Euro 1500 p/m. Maar ja, met twee goede inkomens, minimaal 1 ambtenaar, kan het ook nog.. Mannetje manager ergens, vrouwtje projectmanager overheid, kan allemaal.
@7:
“En als zo’n pand wordt opgesplitst dan wonen er uiteindelijk toch veel meer mensen in? Dus we gaan weer op minder m2 per persoon wonen, omdat we het anders niet kunnen betalen? Dat is toch eigenlijk armoede en geen welvaart?”
inderdaad. Wat er gebeurt is dat de gemiddelde huizenprijs volgens funda cs. zo daalt, maar het aantal m2 per persoon daalt nog veel harder en de prijs per m2 blijft stijgen.
Dit is een ontwikkeling die ik voorlopig nog wel zie doorgaan; de betondozen in de buitenwijken zijn wel minder makkelijk op te splitsen, dus ik ben benieuwd hoe het nieuwe evenwicht uiteindelijk uitpakt.
Rond 1900 was de woonruimte per inwoner in mijn stad ongeveer 4m2, ik denk dat het gemiddelde nu rond 50-75 m2 pp ligt (ronduit spectaculair verschil in 1 eeuw). In de grote steden in Japan schijnt 40 m2 voor twee personen vrij normaal te zijn.
In mijn vorige woning had ik ongeveer 800 m2 (voor 1 persoon uiteindelijk, was aanvankelijk ook bedrijfspand); dan is downsizen geen slecht idee. Ik woon nu 10x kleiner, bevalt in de meeste opzichten prima. Nog eens 2x kleiner lijkt me wel behelpen (moet je allerlei meubels gaan wegdoen/aanpassen), maar alles went waarschijnlijk. In mijn woonplaats zijn nog steeds veel oude monumentenpanden van pakweg 250-500 m2 woonoppervlak waar 1 of 2 personen wonen.
Ja, logisch dat men niet verkoopt, de nieuwbouwhuizen gaan nu voor dumpprijzen weg
http://propertynl.com/index-newsletter/ntwikkelaars-zien-stijging-verkoop-nieuwbouwwoningen/
Wat me trouwens ook opvalt is dat het in bovenstaande filmpje vooral ouderen zijn, die waarschijnlijk kleiner willen gaan wonen. De mensen die zijn geboren in de geboortegolf na de WO II zijn nu 60-65 jaar.
Ik denk dat er veel van zijn die vanaf 65 jaar kleiner willen gaan wonen, afhankelijk van de gezondheid. Dat verhoogt de druk op het hogere segment natuurlijk ook (laat ik aannemen dat de meesten een huis in het hogere segment bezitten).
Forse stijging verkoop nieuwbouw.
http://nieuws.nvm.nl/actual/juli/forse%20stijging%20verkoop%20nieuwbouw.aspx
@12:
Rietdijk is de nieuwe Hukker; de zoveelste Bagdad Bob variant.
Totale waanzin als je die stukjes leest. De bouwsector gaat er vanuit dat je elk jaar weer hetzelfde aantal huizen kan bouwen en verkopen of eigenlijk elk jaar een beetje meer omdat het normaal is dat economische sectoren elk jaar groeien… tuut tuut. Dat kan inderdaad als je de sluizen openzet en heel Afrika hier naartoe haalt maar als je dat niet doet dan stopt het een keer. Dat kan toch iedereen begrijpen???? Waarom wordt dit niet door anderen ook veel meer gezegd in de media??? Kan zelf wel een verklaring bedenken, journalisten papegaaien elkaar alleen nog maar na in termen als ‘de overheid moet helpen’, ‘economische groei’, ‘prijsstijgingen zijn goed’, ‘mensen aan de slag houden’ etc. etc. Gemiddelde iq van journalisten moet ergens rond de 80 zitten nu.
7
Ik zag laatst ook een voorbeeld in Amsterdam waar ik iemand ken in een vergelijkende huurwoning.
Vrije huur, of scheefwonert?
@15
Inderdaad. In Amsterdam is het schier onmogelijk om iets te huren tegen een fatsoenlijke prijs. Of het is 100m2 (wat te veel kan zijn voor veel twintigers/begin dertigers) voor 1500 euro of meer per maand, of het is een kamer. Er tussen in lijkt eenvoudigweg niet te bestaan, terwijl singles met een goed inkomen met iets van 50m2 ook goed uit de voeten zouden komen.
@16 Gb, ik begin weleens te vermoeden dat 90% van de journalisten wat nieuws bijelkaar sprokkelt van anderen en dat als zijn eigen nieuws presenteert.
Toch denk ik dat t snel kan veranderen als we in NL meer van de crisis gaan voelen. De meeste mensen voelen t nog steeds niet.
Heel erg bekend nhz,
je hebt Warder Middelie en Hank Dussen en natuurlijk Freek de Jonge. Moet Juan deugt doen.
En het is niet in Volendam en toch een eigen kermis, voor de rest een boerendorp waar tientallen jaren geleden wat “vermogende” Amsterdammmers neerstreken.
Als je liegt doe het dan tenminste een beetje geloofwaardig..
als je liecht lag je langer.
Dus we gaan weer op minder m2 per persoon wonen, omdat we het anders niet kunnen betalen
“community”, heel erg seventies, alleen wordt nu alleen voor de sociale contacten het trappenhuis gedeeld en niet meer de buurman/vr.
na WO2 werd inwonen trouwens afgedwongen door de overheid.
journalisten papegaaien elkaar alleen nog maar na in termen
logisch, gaat het slecht met de krant dan moet de overheid er ook iets aan doen (plasterk).
@17 exact en exact. Heb trouwens even bij GPD gezeten, redactievergadering begon maandag met wat er in de kranten in het weekeind had gestaan want dan wisten ze wat er aandacht had in de media.. Ik was zo naief dat ik zelfs toen niet begreep dat kranten lezen geen zin heeft. De wijze Einstein zei het ook al.
@15 / 16
vrije sector 100m2 voor 1250 incl servicekosten. kwestie ook van goed zoeken, maar toch, binnen de ring in zuid
Het feit dat er meer nieuwbouw woningen zijn verkocht ligt duidelijk in de prijsstelling. 15% goedkoper is duidelijk een forsere daling dan gemiddelde van van 7%.
Een ander voordeel van nieuwbouw is dat er geen overdrachtsbelasting is en onderhoud hoef je over de eerste jaren niet zo druk te maken.
Off-topic:
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7271354/__Concurrent_voor_kredietbeoordelaars_op_komst__.html
Je ziet 100m2 appartement in dezelfde buurt te koop met een vraagprijs van 500.000. Geeft dus wel aan dat niet uitkan.
Als ik dan op Funda onder het kopje hypotheek de prijs incl kk (dat doet ie automatisch), dan kom ik bij een aflossingsvrij (de goedkoopste optie) uit op een prijs van 1.676 netto per maand (en dan zijn de onderhoudskosten natuurlijk ook voor jezelf en waarschijnlijk ook nog vve/service)
Ik moet wel zeggen, de keuken is een tikkie luxer en er is een parkeerplek in de garage onder het huis. Maar toch vind ik het verschil groot.
En heb je in R’dam een paar jaar geleden een huis van ongeveer 300K gekocht dan leg je er nu 50 bij.
Ondertussen koopt de gemeente Oss een geitenbedrijf op dat besmet is met Q-koorts om haar nieuwbouwplannen te realiseren…
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7271827/__Oss_koopt_besmet_geitenbedrijf__.html?sn=binnenland,buitenland
Filmpje.. verkoop trekt aan.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week30/wo_1300_vork_rietdijk.avi_plain.xml
@28:
als ik Oss was zou ik daar dan het nieuwe ziekenhuis bouwen; dan weet je waar je aan toe bent en hoeven patienten niet mer te klagen over MRSA enzo.
Overigens begrijp ik uit de berichtgeving dat Q-koorts patienten veel serieuzer genomen worden dan Lymepatienten, en ook serieuze behandeling krijgen (desnoods langdurige antibiotica), terwijl Lyme toch echt veel ernstiger kan zijn. Maar ja, commerciele belangen zijn alles tegenwoordig, landbouw sector is al bijna het zo heilig als de banken. Ook zo’n sector dus die alleen bij gratie van onbeperkte subsidies bestaat.
wat hebben ze trouwens betaald voor dat bedrijf? 0 euro lijkt me nog een goede prijs, gezien de historie … en wie gaat straks de schadeclaims betalen?
Ondertussen koopt de gemeente Oss een geitenbedrijf op dat besmet is met Q-koorts om haar nieuwbouwplannen te realiseren
de bakermat van de SP….
Natuurlijk zitten die bedrijven dichtbij de bebouwde kom. Met geiten kon men onbeperkt uitbreiden, alles onder een dak, geen weide nodig en ook geen melkquotum, itt melkkoeien houden. Bedrijven kunnen eigenlijk op een industrieterrein gevestigd worden. Geen medelijden met de boer m.i.
btw de noordhollandse boer die geiten moest ruimen was sinds 2 jaar overgestapt van biologisch naar “preventief antibiotica”, want niet bio wil zeggen dat er geen beperkingen in de aantallen zijn. Van 250 naar 800 onder hetzelfde dak.
@ 29 Jazeker, we gaan weer naar de hypotheker….
@ 29 wel veel verkocht, maar verkoop zet niet echt door heb ik het gevoel….de klap moet nog komen, vanaf nu t/m half volgend jaar is zijn verwachting…hij is in ieder geval wel eerlijk…
@31:
‘preventief antibiotica’, hilarische uitdrukking als je ziet dat ze ernstig zieke mensen antibiotica weigeren (‘omdat we daar zuinig mee om moeten gaan’).
De wetgeving rond wel/niet bio is net zo ziek als de hele landbouw sector; ongetwijfeld zo bedacht dat de grote knoeiers er niet teveel last van gaan hebben. Ook hier laat Duitsland zien dat het beter kan. Zolang de Gerda’s de scepter zwaaien in de polder blijft ‘boer’ vooral een vak voor criminelen, en niet voor mensen met hart voor dier en natuur.
@33 Wat hij zegt is dat een stijgende verkoop nog niet direct effect heeft op de bouwplaats. Immers een verkoop nu leidt op z’n vroegst over een halfjaar tot echt bedrijvigheid.
ECB Haircuts, afwaarderingen
http://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2010/html/pr100728_1.en.html
Mises, wat betekent dit…..
@33
Hij is vooral blij met de stijging, maar is redelijk reëel over de situatie: met de helft verkopen van de top nog steeds niet al te best.
Nieuwbouw van voor de crisis gaat volgens hem soms weg tegen dumpprijzen. Al met al is de kop boven het filmpje stukken positiever dan de boodschap.
Met 11% omlaag op de vraagprijs ovb verkocht: http://www.huizenzoeker.nl/koop/zuid-holland/den-haag/willem-silviusstraat-23/foto.html
Hier en daar loopt het toch nog wat lijkt het. Zij liever dan ik.
terug naar de apotheker.
nhz, alle melkvee krijgt preventief antibiotica. Tegen uierontsteking bijv. Het is topsport. Er is zelfs een varkensbedrijf met een veearts in vaste dienst.
Maar wat let je om een duitse dokter te consulteren? Doe ik ook, en werd nog vergoed ook; “behandeling in buitenland”, Brussel in dit geval, maar Dlnd lijkt ook geen probleem. Zou het niet vergoed worden dan kost het me max. €500. Niet voor lyme, maar een Duitse dokter gaat je echt niet wegsturen.
Slim van de ECB eerst de banken laten testen en dan, de haircuts
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703940904575394992019148772.html
41 Zeker slim. Beleid hier lijkt strakker te blijven dan in de VS. In principe geen slechte zaak voor de structurele positie van de euro.
http://www.safehaven.com/article/17645/us-dollar-stress-next
@40:
preventief heet het, maar bij varkens is het nog steeds als groeibevorderaar. Melkvee heb ik minder kijk op, maar ik weet wel dat op goede bio bedrijven die preventieve AB echt overbodig is. Dieren worden ziek door stress (onnatuurlijke omstandigheden, slechte voeding, alles op een kluitje enz.); geen stress, geen preventieve AB nodig.
mijn probleem is dat ik ‘uitbehandeld’ ben en dat ze mij niet meer willen zien in het ziekenhuis, terwijl ik wel mag lappen voor de verzekering. Als ik meer AB wil geen probleem, gewoon even het internet op of langs de dierenarts (die verkopen het per 5 kg of zo, daar kun je levenslang mee vooruit als je zou willen). Zou beter zijn als ze mensen die ziek worden na een tekenbeet direct ‘preventief’ behandelen, dat kan veel narigheid voorkomen. Maar ja, varkens en huizen zijn nou eenmaal veel belangrijker dan mensen in de polder.
Je kunt in Duitsland of bijv. Tsjechië wel naar prive klinieken, maar dat loopt snel in de papieren want wordt niet vergoed en meestal helpt het maar tijdelijk. De reguliere zorg daar heeft ook geen goed antwoord op chronische gevallen (wordt geblokkeerd o.a. wegens Amerikaanse belangen).
@41:
dus tot 1 januari krijgen ze nog het volle pond (88% van face value voor alle junk die nog steeds een hoge S&P rating heeft, ik ruik lucratieve handel voor S&P om de afwaarderingen nog even uit te stellen). Na 1 januari moeten ze weer terugvallen op bailouts van de lokale regering.
61% voor junk die nog geen 20% waard is van wat er op staat (die is er volop) is trouwens nog steeds schandalig veel. Ook geen discount voor central en local government debt, belachelijk. Veel lokale overheden zijn zo goed als failliet, en sommige landen ook.
nhz, je kunt hooguit van jezelf een exportproduct maken, heb je Gerda niet voor nodig; geen potje voor jouw deksel. En heel veel verzekeringsgeld is parels voor de zwijnen, maar goed via de belasting gaat er ook nog veel de verkeerde kant op. Verzekeringsgeld is meer besteed aan mijn minimumlijende buren; niezen=doktersbezoek=medicijnen.
>ii<
Mensen ook! Wij zijn dan ook dieren, al achten we ons zelf soms beter..
Dieren worden ziek door stress (onnatuurlijke omstandigheden, slechte voeding, alles op een kluitje enz.);
Het was een reactie op deze zin.
http://www.adbroere.nl/a_b/nl/financiele-economische-ontwikkelingen/de-dirk-scheringa-bank.php
ot
@48:
absoluut, is denk ik de belangrijkste oorzaak van de sterk toenemende ‘auto-immuunziektes’, als je stress tenminste in wat algemenere vorm bedoelt (inclusief vervuiling, straling, enz.).
Toch vreemd dat ze geen preventieve antibiotica in de waterleiding van woonwijken doen 😉
nhz, fluoride in drinkwater was sprake van. Jodium aan brood toevoegen. Zal de becelclub geen lobby hebben om anticholesterol verplicht verplicht te stellen?
Ook is er massaal preventief geënt tegen de swineflu en het merendeel van het vaccin nu vernietigd.
@45
This affects in particular bonds that have only theoretical valuations, meaning bonds for which banks say they can’t find a reliable market price.
En dat gaat vooral producten uit de VS raken.
Die is een bewuste stap van de ECB in de transatlantische strijd.
@51:
ik volg de wetenschappelijke discussies over de oorzaken van al deze problemen op de voet en ja, er zijn zoveel mogelijke factoren (die vaak ook nog met elkaar samenhangen) dat straks niemand er meer uitkomt. Lekker makkelijk, hoeven ze ook niks te doen.
@52:
daarom waarderen ze staatsobligaties van EU landen (inclusief bijv. Griekenland of NHG-Nederland) zeker tegen 100% … het lijkt me eerder een strijd van de bankiers tegen de gewone burgers.
@53
Er wordt meer zooi uit Amerika overgewaard dan de paar staatsobligaties uit Griekenland.
En ook zonder dat lijkt de scheiding bankier/burger me geen harde of juiste.
Die mevrouw Warder die denkt dat rechts stemmen de verkoopbaarheid van haar huis vergroot, hahaha, even lachen. Vrije markt mevrouw, vraeg en aenbod. Sterkte met de leegstand.
wat is gisteren het effect van goud-calletjes geweest? Iemand met inzicht in die materie?
@ 57
Ik ben zeer benieuwd hoe lang het duurt voordat veel nederlandse gemeentes erachter komen dat hun begroting grote gaten vertoont door de combinatie van zeer tegenvallende grondverkoop en de hoge financieringslasten van reeds in bezit zijnde grondposities…
NL gemeentes hebben nog kapitaalkrachtige burgers waar nog wel wat te halen is. Er zal een groot beroep op solidariteit worden gedaan. Spaargelden zullen niet veilig zijn, nergens.
maar eerst de awbz
http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3143449.ece/Uitgaven_AWBZ_sterk_gestegen.html
@59:
hoogste tijd dat er drastisch bezuinigd wordt op awbz. Bij mij in de regio is een gehandicapten organisatie die meer weg heeft van een vastgoed hedgefonds. Ze kopen overal in de provincie de allerduurste villa’s op, vaak van relaties van de directie, om de clienten in te laten wonen. ‘Onze clienten moet net zo kunnen wonen als een gewone burger’, dus bijv. in een superluxe villa aan zee. Het parkeerterrein van het hoofdkantoor staat vol met protserige auto’s de directie. En ondertussen wordt geklaagd over mensonterende toestanden bij sommige patienten, en verzorgers die onderbetaald worden. Ik hoor ook aan de lopende band verhalen over fraude met persoonsgebonden budget en mensen die peperdure voorzieningen krijgen die ze helemaal niet nodig hebben (bijv. iemand die net een huis van 4 ton gebouwd heeft en dan van de AWBV nog een lift a 75K euro er in mag zetten).
maar ja, bezuinigen dat is een term die bij onze bestuurders betekent ‘belasting verhogen’.
Cadzand, waar Lippens vh Fortis 30 miljoen heeft geïnvesteerd.
Grauw en verwaar- loosd is de boulevard van Cadzand- Bad straks niet meer. Alle huizen mo- gen er tegen de vlakte, en vervangen worden door witgepleisterde villa’s in Normandische stijl. Twee grote bouwprojecten die de Zeeuwse bad- plaats nieuw aanzien moeten geven, zijn net voor verkoop opengesteld. De belangstelling was veel groter dan verwacht. Appartementencom- plex Duinhof heeft 60 procent van de woningen verkocht. Noordzee Resi- dence Cadzand-Bad had in één week- end 111 van de 450 woningen onder- gebracht. In 2012 gaan de deuren open.
De belangstelling komt vooral uit Noord-Brabant en België. „Belgen kijken in toenemende mate over de grens”, zegt makelaar Jan de Nijs. „Zij vinden Knokke, Blankenberge en De Haan te druk geworden. De hoogbouw, het beton, daar hebben ze geen zin meer in. Bovendien
liggen de prijzen daar veel hoger dan hier.”
De uitbreidingsplannen voor Cad- zand-Bad liggen er al jaren. Volgens Anne-Marie Jansen van projectont- wikkelaar Arcus Resorts is het uniek dat er in Nederland zo dicht aan het strand een bestemmingsplan ligt voor een heel nieuw vakantiedorp. Het weiland waarop de bouw ge- pland is, wordt omgewerkt tot een duingebied. De huizen mogen niet hoger zijn dan drie etages met een kap, en kosten gemiddeld 250.000 euro.
De gemeente Sluis, waar Cadzand bij hoort, is bezig aan een strijd tegen de krimp. Ieder jaar vertrekken er meer inwoners uit Sluis – waar 17 plaatsen onder vallen – dan er bin- nenkomen. De hoop van Sluis is ge- vestigd op het toerisme, dat vooral in Cadzand-Bad alle ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Het was dan ook een aangename verrassing voor Peter Ploegaert, wethouder en loco- burgemeester, dat de eerste vakan-
tiewoningen in Cadzand zo enthou- siast ontvangen zijn. „Tien jaar zijn wij nu bezig met de plannen voor re- creatie in Cadzand-Bad. Nu zijn er zo’n 600 woningen waarin vakantie- gangers terechtkunnen. Dat aantal
Gemeente ziet elk jaar meer inwoners vertrekken, daarom is de hoop gevestigd op toerisme
wordt op zijn minst verdriedub- beld.” Ploegaert verwacht veel van de economische impuls van de va- kantiewoningen. „Door de extra wooncapaciteit zullen er een paar duizend mensen meer in Cadzand kunnen verblijven. Gemiddeld
besteedt een vakantieganger zo’n 25 euro per dag aan huur, vervoer, hore- ca en in de detailhandel. Dat zijn dus fors meer inkomsten.”
Ploegaert constateert bovendien dat de bouw van de twee vakantie- complexen ook als ’een vliegwiel’ werkt voor particuliere bouwprojec- ten. „De hotels langs de boulevard gaan verbouwen, en er komen langs de Scheldestraat ook nieuwe pan- den.”
De populariteit van de vakantiewo- ningen staat in schril contrast met de onverkoopbaarheid van de Zeeuws- Vlaamse huizen voor vaste bewo- ning. Om spookdorpen te vermij- den, geldt in de gemeente Sluis de re- gel dat huizen in de bebouwde kom alleen verkocht mogen worden aan mensen die er vast komen wonen. Makelaarsvereniging NVM riep plat- telandsgemeenten op om zulke re- gels voor tweede woningen te laten varen om de markt open te breken. Ook Ploegaert wil er best opnieuw naar kijken: „In de jaren zeventig
was het misschien een goed idee, maar nu leegstand ons steeds meer bedreigt, zou recreatieve bewoning wel eens een uitkomst kunnen zijn.”
Of de markt voor vakantiehuizen het sowieso in Nederland beter doet dan de reguliere markt, kan de NVM niet zeggen. „Wij hebben nog geen precieze gegevens over de verkoop van vakantiewoningen”, zegt een woordvoerder. „Wij weten dus ook niet welke provincies in Nederland het meest populair zijn voor vakan- tiehuizen. Onze indruk is dat met name de kwaliteit van het bouw- project doorslaggevend is voor het succes. In Giethoorn was er dit voor- jaar ook een project dat binnen korte tijd uitverkocht was, gewoon omdat het mooie huizen waren op een loca- tie aan het water. Mensen willen luxe, en een huis voor de lange ter- mijn. Nu spaarrekeningen en aan- delen weinig opleveren, zijn ze eer- der geneigd dat in onroerend goed te steken.”
nhz, wat zo fijn is van die investeringen door de zorgclubs is dat over een aantal jaren ze van die huizen af moeten……kan een relatie het weer kopen incl. onderhoudspotje.
@60 dat is nederland, besturen, raden, toezichthouders, commesariaten, management, tonnen verdienen, de mensen waar het echt om gaat zijn lastig, waren het maar louter cijfertjes in een spreadsheet denken de zakkenvullers, dat zou nog het mooiste zijn, alleen nog maar cursussen, vergaderen, rapportjes maken.
Maar ja, corruptie is overal.
rouleren van o.g. zoals ik hierboven beschreef is al oud hoor.
Alleen mocht een categorie notabelen dat doen op grond van hun status.
Voorzitter van ruilverkaveling en wethouder en grondbezitter; enig idee waar het de nieuwbouw werd gepland? Jaren 50 dus. Nhz zou het je kunnen zeggen 😉
gb,
Lodewijk de Waal, staatscommissaris ING 🙂 Carla Peijs…..etc.
@Adamus – 56.
Gezien de vraag schat ik in dat je niet veel van de optie andel weet.
Kun je in Nederland wel zomaar handelen in opties goud? Volgens mij niet. (maar ik weet het niet zeker)
Daarnaast heeft het natuurlijk weinig zin om de volgende dag al te kijken wat het behaalde resultaat is. Je zou dan al een in-the-money optie moeten hebben.
Overigens de opmerkingen van Floor zijn een beetje vreemd en ik snap ze ook niet helemaal. Maar ergens geeft ze wel een hint in de goede richting.
Jij claimt nu fysiek goud te hebben. Wat ga je daarmee doen? Op de plank leggen? Als dood geld? Je zou er ook mee kunnen werken.
Als er goud opties zijn, dan zou je deze kunnen schrijven. Dat betekend dat jij opties uitgeeft.
Jij vangt nu de premie van de opties. Het ergste wat er kan gebeuren is dat iemand jouw goud opeist tegen het gestelde bedrag.
Zolang dat niet gebeurt vang jij steeds de premie. (nu niet direct doen zonder kennis, want je snapt het kan ook geld kosten)
@59
Je stelt: Er zal een groot beroep op solidariteit worden gedaan. Spaargelden zullen niet veilig zijn, nergens.
Waar moet je dan heen met je geld heen?
Een vraagje voor de mensen die fysiek goud hebben: wordt dat belast (box 3). Geldt waarschijnlijk ook voor kunst..
Een huis is ook ‘dood geld’.
@ 60 helemaal mee eens. Zorgen dat zieke mensen goed geholpen worden, maar fraudeurs aanpakken. De aflevering van Zembla over de twijfelachtige zaken bij Philadelphia geven een goed beeld van wat je bedoelt: Vooral hoge heren die helemaal niet bezig zijn met zorg, maar vooral met zichzelf en vastgoed!
http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=9115953&md5=a7d1f237575b87516d98611abbde306c
Deze aflevering aandacht voor Stichting Philadelphia Zorg, een christelijke zorgonderneming voor verstandelijk gehandicapten. De organisatie is in grote financiële problemen geraakt door wanbeheer en riskante vastgoedinvesteringen, waardoor de zorgverlening onder grote druk staat.
‘Jij vangt nu de premie van de opties. Het ergste wat er kan gebeuren is dat iemand jouw goud opeist tegen het gestelde bedrag.’
WHAHAHAHAHA 🙂
Sommige wíllen het niet snappen gewoon!
Is een aflevering uit maart 2009.
ft,
ik heb een idee, maar zo gauw men met “kretelogie” begint haak ik af. Ik weet er eigenlijk niets van af 😉
Een huis is ook ‘dood geld’.
daarom is het idee ook dat het dode geld niet van jezelf moet zijn. De rest van het verhaal kennen we…..
KariZ,
Is dat tegen mij bedoeld?
Dan heb jij het namelijk niet gesnapt. Ik probeer kort even te duiden hoe opties werken, zo doen de profies dat namelijk. Ik neem aan dat jij ook zoveel mogelijk fysiek wilt voor jouw portie fiat?
Deze aflevering aandacht voor Stichting Philadelphia Zorg, een christelijke zorgonderneming voor verstandelijk gehandicapten.
“the untouchables” mensen die uit de zachte sector komen, zelfs nog priesterstudies hebben gedaan, en nu “bedrijfsmatig” werken en denken. Ook mooie doorschuifbanen vanuit de politiek. Ook dat treintje mag niet stoppen.
Adamus 72,
Dan ook vooral niet aan beginnen. Ik denk dat je in het casino meer kans maakt dan met opties zonder (voldoende)kennis.
Kariz bedoelt: goed moet op de plank liggen.
De winst bij verkoop van goud wordt bij mijn weten belast in box 3. Ik weet niet hoe het zit met de vermogensrendementsheffing. Martijn?
77 goed = goud
ft, nu kan ik dat uit gaan schrijven, maar ik ken die infrastructuur niet. Waarom zou iemand mij vertrouwen, stel dat?
@78
In Box 3 word je gehele vermogen genomen. Dus niet (enkel) de (fictieve) winst. Je telt het vermogen op 31 december en 1 januari bij elkaar op, deelt het door twee, doet dat keer 4% en daar 30% van (of 1,2% van het totaal). Dat is je belasting (als je totale vermogen überhaupt boven een x bedrag uit komt).
@61:
“Om spookdorpen te vermij- den, geldt in de gemeente Sluis de re- gel dat huizen in de bebouwde kom alleen verkocht mogen worden aan mensen die er vast komen wonen.”
dat werd en wordt dus met voeten getreden. Er is o.a. een regel van kleine lettertjes die zegt dat een uitzondering geldt voor woningen die minstens een jaar tevergeefs te koop gestaan hebben bij een gerenommeerde makelaar. Kwestie van voldoende hoog vragen (doet bijna iedereen) en na een jaar mag het als beleggingspandje aan een Belg verkocht worden. Makelaar legt het graag uit.
Geen goede zaak, want dit zorgt voor een gigantische prijsopdrijving en onbewoonbare dorpen (maar ik vrees dat naast de makelaars politici het dus ook een goede zaak zullen vinden). Hoe de financiering geregeld is weet ik niet, maar het zou me niet verbazen dat als de zaak ploft de gewone burger weer de klos is. Gemeente Sluis staat bekend om de vele financiele debacles, allemaal PvdA in de bocht daar …
Ook erg jammer dat ze Cadzand door zo’n paar handige zakkenvullers laten verpesten maar ja, je houd het niet tegen vandaag de dag.
@62:
ja, zou me niks verbazen als het meeste voor 10% van de aankoopprijs, perfect opgeknapt, onderhands teruggaat naar de oorspronkelijke verkoper.
@64:
hier in Middelburg waren en zijn ze daar erg goed in. Sinds een paar jaar mag dit soort corruptie officieel niet meer van de rekenkamer, maar de verantwoordelijke ambtenaren en wethouders hebben daar lak aan. De laatste keer kwamen ze er weer met een standje vanaf, de politici profiteren zelf ook regelmatig mee natuurlijk.
@65:
Peijs woont hier om de hoek, haar man was toch projectontwikkelaar of iets in die richting?
@78:
niet dus, de winst is niet relevant. De belasting gaat zoals Claude zegt over je hele vermogen. Goud telt daarbij mee net als spaargeld of aandelen. Jachten, dure auto’s, dure huizen, kunst telt niet mee voorzover ik weet. Bij kunst gelden wel extra regels dacht ik, weet KariZ misschien meer van?
al met al is box3 een bizar systeem, vooral bedacht om het de fiscus en de financiele elite makkelijk te maken. De afgelopen jaren was het heel ongunstig voor spaarders en beleggers, want de veronderstelde 4% rendement hebben slechts weinigen echt behaald. Anderzijds, als je alles in goud hebt en het gaat enorm stijgen dan zou het even relatief gunstig zijn (vergeleken met andere landen zoals bijv. VS, want die vangen bijna 30% over de ‘winst’).
@F66 FT, excuses, was te snel met roepen.
Adamus,
Al die handel loopt via een bank/broker (Alex/Binck).
Jij verkoopt een optie binnen dit systeem maar je moet wel onderpand hebben. Dat kunnen de aandelen(in dit geval staafjes) zijn of een zgn. margin (onderpand van fiat centjes). Als de winnaar uitlevering wil, kun jij jouw staafjes overdragen of ze worden door de bank aangeschaft op jouw kosten.
We hebben het met Opties eigenlijk (technisch gezien) over een verzekeringspremie.
Voor de leek zijn er twee het meest voor de handliggend.
Stel ik heb staafjes gekocht voor $1200.
Ik koop verzekering voor 1150.
Als jou staafjes 1000 waard zijn geworden krijg jij 150
uitgekeerd.
OMgekeerd kun je een verzekering verkopen waarop iemand jouw staafjes voor 1400 mag kopen. Jij krijgt dan de verzekeringspremie. Maar boven de 1400 kun jij tot levering verplicht worden voor 1400.
En net als met CDO’s kun je ook in de verzekeringspremies handelen. 🙂
@Martijn 68,
Wat dacht je van een Opstal-optie? 😉
@84 en doorrollen in de tijd!?
Staafjes die ik thuis heb liggen tellen voor een broker als Binck/Alex niet mee.
Peijs woont hier om de hoek, haar man was toch projectontwikkelaar of iets in die richting?
Rinus van de Bam
op de faktuur van Middelkoop staat uitdrukkelijk: beleggingsgoud.
op die van coininvestdirect niets. dat is een club van juweliers en muntenhandelaren of zoiets.
Anderzijds, als je alles in goud hebt en het gaat enorm stijgen dan zou het even relatief gunstig zijn
straks ga je nog zeggen dat Zalm bij het opstellen van de Box3 het me voorbedachte rade heeft gedaan…Ik zie Z. niet 1,2,3, een stukje kopen. Misschien via de gebroeder Z. de marktkoopman.
Een huis is weer geen dood geld voor de bank die gaat securitiseren. Vreemde materie.
je kunt bij Binck je rekening dan dus verbinden aan de duvel en zijn ouwe moer en ook die weer verpatsen?
KariZ, inderdaad optijd doorrollen.
Overigens ben ik ook maar een amateur. Maar hopelijk is het principe iets duidelijker geworden, en geeft dit iets meer info dan de losse flodder van gisteren.
En anders vraag je maar.
@90:
je zou zeggen dat Zalm (al denk ik dat het eerder Woutertje himself was) bij het bedenken van box3 heeft geanticipeerd op een kunstmatig lage rente, en de mogelijkheid van een sterk stijgende goudprijs over het hoofd heeft gezien. Of misschien wist hij al dat slechts een verwaarloosbaar deel van de spaarders in goud zou vluchten, en wellicht vertrouwde hij ook op het vermogen van Nout c.s. om de goudprijs omlaag te drukken (want daar waren ze in die tijd druk mee bezig).
(want daar waren ze in die tijd druk mee bezig).
vandaar, vergaten dan ook toezicht te houden 😉
@93 FT
Over welke losse flodder heb je het FT.