Sterke toename van probleemschulden

Het aantal huishoudens met problematische schulden blijft sterk toenemen. In het eerste halfjaar van 2010 hadden al vijfduizend meer mensen bij de schuldhulpverlening aangeklopt dan vorig jaar in dezelfde periode.

Dat is een groei van elf procent. Dit blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Vereniging van Volkskrediet (NVVK). De gemiddelde schuld is 33.000 euro, verdeeld over zeventien schuldeisers.

Vorig jaar was het aantal probleemschulden al met 25 procent gestegen ten opzichte van 2008. Opvallend is dat de problemen vooral bij bovenmodale inkomens snel toenemen. In 2008 was het aandeel van bovenmodale inkomens in de schuldhulpverlening nog twee procent, vorig jaar is dat cijfer opgelopen tot 25 procent.

Crisis

Gezien de aanhoudende economische crisis verwacht de NVVK dat deze groep ook dit jaar weer fors groeit. Veel mensen verliezen hun baan of gaan er in salaris op achteruit, en daarna kan het snel gaan. Wie geen financiële buffer heeft, kan in zeer korte tijd in moeilijkheden komen.

Uit gegevens van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat schulden van 15.000 euro en meer vaker voorkomen bij hoger opgeleiden. Nederlanders tussen 21 en 35 jaar hebben vaker schulden dan gemiddeld, blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Waar het gaat om schulden tussen de 500 en 25.000 euro is deze groep het sterkst vertegenwoordigd.

Werkende jongeren

Vooral werkende jongeren raken in de problemen. Twee van de drie heeft een schuld van gemiddeld 1750 euro. Jongeren hebben ook vaker problemen met betalingen. Eén op de vier ontvangt minimaal eens per jaar een aanmaning en één op de vijf kan geregeld geen geld meer opnemen of ziet een automatische incasso geweigerd wegens tekort op de rekening.

bron: Nederlands Dagblad

Share Button
Tagged with: , ,
34 comments on “Sterke toename van probleemschulden
  1. R-KNOW says:

    Zo, dat is niet mis. En dan te bedenken dat ontzettend veel mensen niet naar de schulphulpverlening gaan vanwege schaamte. De groep is dus in aantal groter. Juist die generatie met schulden (ik hoor zelf ook tot die generatie) is de generatie die nooit echt economische neergang hebben gekend. Als je denkt dat het altijd alleen maar economisch goed kan gaan, neem je risico’s en ga je nu ongenadeloos onderuit.

  2. RealisT says:

    “Opvallend is dat de problemen vooral bij bovenmodale inkomens snel toenemen.”

    Verbaasd mij niet. Juist bij het verstekken van leningen aan deze groep ging vaak het argument van de eeuwig stijgende inkomens op. Op je 25-ste een lening aangaan die je eigenlijk pas op je 35-ste kunt veroorloven.

    “Uit gegevens van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat schulden van 15.000 euro en meer vaker voorkomen bij hoger opgeleiden.”

    Ook dat verbaasd mij niet. Hoger opgeleiden die zich massaal laten voorlichten door adviseurs die nauwelijks enige opleiding hebben genoten. In combinatie met wat ik hierboven schreef moeten daar haast wel ongelukken van komen.

    Maar wat maakt het uit. De crisis is immers voorbij, we hebben het beste pensioenstelsel ter wereld en de schuldenberg wordt in rap tempo weggeinflateerd.
    Klaar voor een nieuwe ronde? Af!

  3. nhz says:

    blijkbaar werkt het beleid 🙂

    de doelstelling was toch om iedereen maximaal in de schulden te steken? operatie geslaagd, en straks patient overleden.

    En uit de sterke toename bij hogeropgeleiden zou je kunnen opmaken dat ook het beleid om het onderwijs te vernielen (sorry: iedereen gelijke kansen te geven op een drs. titel) zijn vruchten afwerpt.

    gefeliciteerd Den Haag!

  4. John says:

    Soms vind ik mensen die naar de schuldhulpverlening gaan ook wel ontzettende jankerds. Ik heb zelf voor mijn studie zo’n 35k geleend. Achteraf gezien had ik beter wat langer over mijn studie kunnen doen en er twee dagen bij kunnen werken. En ik had dit bedrag zeker kunnen halveren door veel beter op mijn uitgaven te letten. Erg dom van me, maar ik ben nu met een iets bovenmodaal inkomen gewoon aan het aflossen (zo’n 500 per maand). Ik maak daarvoor nu bewuste keuzes. Zo heb ik geen auto, koop ik de komende jaren geen luxe goederen, zoek ik een goedkope vakantiebestemming uit, let ik op de kleintjes in de winkel en woon ik in een vrij klein huurappartement. Dit is de consequentie van mijn eigen verkeerde keuzes in het verleden. Ik zou het niet ethisch verantwoord vinden als mijn eigen schuld wordt afgewentelt op anderen.

    Mag ik dan af en toe wel even kotsen van mensen die (op TV) moord en brand schreeuwen dat ze de auto niet meer kunnen betalen vanwege hun (consumptieve) schulden of die vinden dat de HRA een recht is omdat ze tot de top hebben gefinancieerd?

  5. RealisT says:

    @4

    “Mag ik dan af en toe wel even kotsen van mensen die (op TV) moord en brand schreeuwen dat ze de auto niet meer kunnen betalen vanwege hun (consumptieve) schulden of die vinden dat de HRA een recht is omdat ze tot de top hebben gefinancieerd?”

    Ja, dat mag!

    * teiltje aanreikt *

  6. Kezz says:

    @3

    5,8 jaar aflossen (excl. rente), tsja… is te overzien

    Beter dan huis van 300k 50% aflossingsvrij 150k afgelost na 30 jaar blijft 150k over. van HRA mag je dan geen gebruik meer maken en dat bij een rente van bijv. 8% ben je alleen aan de rente al 12k p/j kwijt (excl. aflossen). Maar natuurlijk zijn de lonen tegen die tijd met 500% gestegen (evenals de prijs van een auto, bankstel, boek, vakantie, gas, water, licht, kleding, voedsel, schoolgeld, enz.)

  7. lorenzo says:

    Timing van het bericht is verkeerd , we gaan net op vakantie.

  8. Nou, says:

    Voor de markt zou het goed zijn als de consument 5 euro voor een pond schimmelige tomaten zou betalen. Dan kunnen ze daarna doorstromen naar tomaten die er iets beter uitzien en opnieuw het volle pond betalen.

  9. Nou, says:

    Niet alleen voor consumenten/slaven wordt de spoeling dun. Ook dit wbvtje
    http://www.faillissementsverslag.nl/stichting-wonen-boven-winkels-in-zwolle-op-rand-van-faillissement

    komt 40k per appartementje te kort. Dus ga rustig slapen want ook hier zal de belastingbetaler de rotzooi wel weer oppoetsen.

  10. Dawg says:

    @7 Marketwacht

    “Meer algemeen was het gevoelen dat de ‘koopstarter’ (te) hoge kwaliteitseisen stelt. Voor de markt zou het goed zijn als deze genoegen neemt met een koopflatje of andere goedkope woningen. Dat zou goed zijn voor de doorstroming”

    Merkwaardig uitspraak als je je bedenkt dat WBV’s de afgelopen tijd juist heel veel goedkope woningen hebben gesloopt. Vaak zeer tegen de zin van de bewoners.

  11. Marketwatch says:

    @ 9

    Inderdaad, weer “mooi” opgelost trouwens door desbetreffende WBV en gemeente:

    http://www.zwolle.nl/home/Steun-aan-NV-wonen-boven-winkels-Zwolle.htm

  12. ll says:

    @ Nou, hoe kan dat nou, de belastingbetaler moet al de schulden betalen van de banken, Het Rijk, de Gemeenten, en dan ook nog de wbv.tjes, dan wordt de spoeling wel erg dun. Zoals bovenstaand artikel al aaangeeft, moet de burger ook nog haar eigen schulden afbetalen.

  13. Marketwatch says:

    Eelco Brinkman en zijn kartelvrinden moeten flink aan de bak/lobby want de bouw in NL krijgt nu echt flinke klappen:

    http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/10/19/Bouwproductie-daalt-dramatisch.html

  14. Willem says:

    @John (3) Nou inderdaad, mijn onderbuik begint ook regelmatig op te spelen wanneer ik dergelijke taferelen aanschouw.
    Bij van die programma’s als geen cent te makken o.i.d. Mensen die zeuren en vervolgens zie je 3 mooie nieuwe mobieltjes op tafel, mooie up to date laptop, 2 grote honden en noem maar op. Het komt bij een hoop mensen niet eens op om luxe weg te doen, maar men doet vaak wel weer graag een beroep op de samenleving om het logischerwijs ontstane verschil bij te passen.

  15. FT says:

    @Marketwatch,

    Daar is vrind Eelco al druk mee bezig. Zie link:
    http://www.propertynl.com/producten-old/nieuwsbrief/default.asp?id=30338
    Particulieren wil hij meer laten beleggen in vastgoed en ze moeten ook de DURE huurwoningen laten bouwen. Manipulatie an de aanbod zijde.

  16. Nou, says:

    @Marketwatch,

    Tja, vol is vol. Er is geen behoefte meer aan nieuwbouw. De broekriem wordt aangehaald en als de aantal personen per huishouden oploopt tot het nivo van 1995 hoeft er nooit meer woonruimte bij want de bevolking piekt in 2050. Tuurlijk moet er eigenlijk nog wat vervanging plaatsvinden, maar waarom zou je vervangen als de oude rotzooi net zo veel opbrengt als nieuwbouw?

    @IL. Geen probleem. De volgende generatie belastingslaven wordt al afgericht.

  17. adamus says:

    @IL. Geen probleem. De volgende generatie belastingslaven wordt al afgericht.

    niet nodig. Die zijn al genetisch belast.

  18. floor says:

    Dure huurwoningen gaan ook niet echt hard hoor, zijn nl te duur.
    Ik zou niet weten waarom daar andere wetten gelden dan in de koopwoningsector.

  19. Nou, says:

    ja, FT en marketwatch, huurwoningen zijn duur. Ik snap echt geen hout van die link naar propertynl. prijzen nemen toe omdat rendementen afnemen? nou ja, dat zal dan wel zijn omdat ik geen econoom ben. Er staat echter ook in, dat vraag naar dure huurwoningen toe neemt. Als er een funda indicator voor huur zou zijn dan zou je zien dat het aanbod toeneemt. Ook wordt in dat stukje gesteld dat het aantal huishoudens toeneemt. Dat lijkt me een extrapolatie van het verleden die op niets is gebaseerd.

  20. FT says:

    @Nou,

    Er best-O-nd een funda indicator voor huur. Maar net als die van koop is al een tijdje uit de lucht. Ik heb toevallig ooit eens een jpg-tje gemaakt.
    Dit zijn de gegevens die er instaan: juni 2008 ca 57.000 huurhuizen. November 2009 ca 73.000 huur huizen.
    Vandaag: 68.115

  21. floor says:

    Gewoon weer ff die rode lijn volgen he, waarom kopen mensen geen huizen meer? omdat ze te duur zijn. Waarom zouden ze dan wel dure huurwoningen huren, kunnen ze dan toch ook niet betalen.
    Ik woon in zo’n dure en alles wat hier leeg komt staat in tegenstelling tot voorgaande jaren heel lang leeg.
    Je wordt er ook niet echt vrolijk van hoor van dat huren, afgelopen 6 jaar is de huur met bijna 30% gestegen, waarvan het afgelopen jaar de kroon spande.

  22. Anoniem says:

    Op Jaap.nl is het aantal koopwoningen door de 300000 grens…

  23. Okkie says:

    Zo te zien gaat het vooral om sukkels die een huis kochten voordat hun oude huis was verkocht of met een aflossingsvrije tophypotheek.

  24. Adamus says:

    Aflossingsvrij wordt niet als probleem gezien. De ouders hebben vaak een huis en bij verkoop/erven ouderlijk huis kan het aflossingsvrije deel meteen afgelost worden. Zulke tips krijgen kids van de “adviseur”, gewoon even tussen neus en lippen door.

  25. Adamus says:

    Woning aan bosrand Veluwe 500k, lang te koop en leeg inmiddels. Voor 250k idirect te verkopen. Waar zit dan het onbegrip?

  26. Marketwatch says:

    En ter volledigheid ook het Kadaster bericht:

    http://www.kadaster.nl/pdf/Vastgoedbericht_201009.pdf

  27. floor says:

    @25
    Politici waarschuwen heeft geen enkel nut.
    Uit dat laatste artikel blijkt maar weer dat een samenleving niet maakbaar is en al helemaal niet door de overheid.
    Een hele generatie japanners WEIGERT te lenen en te kopen.
    Hier gaan we hetzelfde zien en niet alleen op deze site.

  28. Okkie says:

    “Voor de markt zou het goed zijn als deze genoegen neemt met een koopflatje of andere goedkope woningen.”
    Die zogenaamd goedkope koopflatjes blijken in de praktijk ook idioot duur in verhouding tot het gebodene.

  29. Erwin says:

    Dalende huizenprijzen zijn gewoon deflatie. Geld wordt meer waard, want we kunnen minder lenen. Dat zien we ook al terug in zzp en detacheerders tarieven, de lonen zullen volgen. Toch? Hihi.

  30. Peter says:

    @Erwin,

    Prijzen van individuele product categorieën zeggen niets over inflatie/deflatie. Prijzen van een product kunnen ook gestaag dalen ondanks enorme inflatie.

    Vraag/aanbod en prioriteiten van kopers, alsmede voorraden spelen net zo goed een rol. ZO staan in Spanje meen ik 1,2 miljoen huizen leeg en dat drukt de prijs natuurlijk. Er zijn gewoon niet zoveel kopers.

    Overigens is mij de laatste weken opgevallen toen ik weer ben gaan winkelen dat veel consumenten prijzen echt ongelooflijk sterk omhoog geschoten zijn. En het nieuws van de laatste maanden doet nog erger vermoeden, de prijzen van allerlei grondstoffen en basis producten zijn met tientallen procenten gestegen.

    Deflatie…was het maar waar!

  31. Ain says:

    @34 postbode wordt postbezorger –> verlaging loon

  32. Larry Fox says:

    Heb je geprobeerd om leningen te krijgen van banken zonder succes? Dringend geld nodig om uit de schulden te komen? Geld nodig voor uitbreiding of de oprichting van een eigen bedrijf? Hier krijg je een lening van een van de grootste lening van de Britse bedrijven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via email: larryfox2016@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*