Stef Blok (VVD) over de hypotheekschuld en de renteaftrek

Stef BlokKersverse VVD-fractieleider Stef Blok had gisteren geen zin om inhoudelijk in te gaan op een vraag over de gigantische Nederlandse hypotheekschuld.

Met de hand in de zij, in een nonchalante pose, strooide Blok  op verbeten toon bitse teksten  in het rond als: ‘Zo af en toe loont het toch echt om het regeerakkoord te lezen’,  ‘Meneer Cohen moet zijn eigen verkiezingsprogramma lezen’, en: ‘Ja, denkt u daar maar eens even over na.’

Halsema vroeg of Blok zich ook zorgen maakte over de gezamenlijke schuld van 600 miljard die Nederland door toedoen van de hypotheekrenteaftrek heeft opgebouwd. Blok: ‘Als u uw zin had gekregen, was de huizenmarkt ingestort.’

bron:  De Volkskrant

Share Button
Tagged with: , , ,
35 comments on “Stef Blok (VVD) over de hypotheekschuld en de renteaftrek
  1. R-KNOW says:

    Goed dat hij voor het blok gezet wordt, die Stef. Op de eerste “werk”dag al nonchalant zijn…en dat moet dan een land gaan besturen.

  2. Starter says:

    Ik vraag me af of de daadwerkelijke kosten van het in stand houden van de HRA de overheid niet veel meer kost dan enkel de aftrek.

    Is de particuliere huizenmarkt gekoppeld aan de sociale woningbouw? Maw is de huurprijs van een sociale huurwoning gekoppeld aan die van de vrije sector?
    Dan zou afschaffen van de HRA een daling van de huizenprijs –> daling van de huurkosten in vrije en sociale sector –> daling van het aantal mensen met huurtoeslag betekenen?

    Dan bespaart de overheid dus op de aftrek én de huurtoeslagen.
    Hoe groot zou dan de besparing voor de overheid zijn?

  3. Claude says:

    @1 Nou, dat doet ie dus niet, hij is een volksvertegenwoordiger gebleven en dus geen bestuurder. Ik vond hem wel grappig gisteren.

    Wat verder opviel gisteren is de luide roep van de oppositie om hervorming/afbreken van de HRA. Die roep wordt echt harder en harder. Als de VVD het slim speelt, dan kunnen ze nu nog inzetten om de HRA af te schaffen en de inkomstenbelasting met de opbrengst hiervan te verlagen. Of een hybride vorm hiervan. Als ze het overlaten aan links dan komt er een afschaffing (geleidelijke afbouw) met 0,0% belastingverlaging.

  4. tinus says:

    Wat de hypotheekrente aftrek ultimo doet is dat publiek (belasting)geld naar de financiele sector gaat.

    Wat de huizenprijzen doen, doet er in die zin niet toe. Alleen telt dat het infuus dat de financiele sector van de overheid krijgt doordruppelt.

    De heer Blok spreekt namens de financiele sector.
    Tragisch hoe een “liberale partij”, die het toch zou moeten hebben van begrippen als vrijheid, marktwerking en eigen verantwoordelijkheid, zo is wegggevallen van de eigen beginselen.

  5. Claude says:

    @2 Volgens mij is het niet gekoppeld aan de woning maar aan de persoon. De woco’s verhuren de woning op basis van het puntensysteem dacht ik. Een appartement aan de gracht is daardoor in principe net zo duur als hetzelfde appartement in Winschoten (al zijn er wellicht een paar punten die je kunt bijtellen, maar niet veel). Dat is al krom genoeg. Waarom zou je uitkeringstrekkers op toplocaties in de binnenstad zetten voor een appel en een ei, op een locatie wat werkende mensen niet kunnen betalen om te financieren (kopen), laat staan vrije sector huren.

    Verder had de oppositie gisteren een interessante opmerking over het gebrek aan institutionele beleggers op de woningmark. Deze beleggers gaan niet de vrije sector huurmarkt op in Nederland omdat het niet rendabel is door te hoge woningprijzen. Bijvoorbeeld een appartement van 4 ton stichtingskosten in Amsterdam en een minimum rendement van 5,45% is 21.800 euro per jaar. Dat betekent dat de huurder 1816 euro per maand moet opbrengen. En dan hebben we het nog niet over allerhande belastingen, onderhoud, overhead etc. En dan blijft 1816 euro nog veel geld per maand. Zeker omdat je daar in Amsterdam ook niet bepaald een penthouse voor krijgt in de binnenstad.

    Als de huizenprijzen fors omlaag gaan, dan zullen dergelijke beleggers de markt op gaan en op een rendabele en goedkopere wijze woningen kunnen gaan verhuren. Zeg maar wat Vesteda altijd voor ogen had.

  6. Claude says:

    @4 Dat daar maar iemand een keer op promoveert: de correlatie tussen de hypotheekrenteaftrek en de buitenlandse expansiedrift van Nederlandse banken in de jaren 90 en begin jaren 2000.

  7. nhz says:

    @2:
    er is al diverse malen voorgerekend dat de HRA en andere woningmarkt subsidies zoals huursubsidie uiteindelijk 30 miljard per jaar kosten. Ik denk zeker dat de prijzen van huurwoningen zwaar geïnflateerd zijn door HRA, voor de huren in de vrije sector is dit overduidelijk. En als je ziet dat de WBV voor een woningwetwoning van 50 jaar oud 200K durft vragen lijkt het effect me ook daar evident. Ik denk dus ook dat zonder HRA er veel minder huursubsidie nodig is, op voorwaarde dat men stopt met grootschalige sloop van woningen. Links zal dan moeten accepteren dat iemand met bijstand niet zomaar in een riante woning met vier slaapkamers en tuin kan.

    Wat links en rechts gemeen hebben is dat ze zoveel mogelijk geld van de burgers willen afpakken, om zichzelf belangrijk te houden; het enige verschil is hoe het geld herverdeeld wordt (nadat ze hun eigen deel daarvan ingepikt hebben).

    @3:
    “Als ze het overlaten aan links dan komt er een afschaffing (geleidelijke afbouw) met 0,0% belastingverlaging.”

    … en als we het overlaten aan rechts komt er een flinke belastingverlaging voor veelverdieners met behoud van HRA, onder het mom dat door die belastingverlaging het effect van HRA kleiner wordt. De VVD heeft zich helaas in een positie gewerkt waar een genuanceerde discussie over alternatieven voor het huidige onhoudbare systeem onmogelijk is.

    @4:
    Het geld gaat niet alleen naar de financiële sector, het zorgt ook dat bepaalde delen van de bevolking op véél te grote voet kunnen leven t.o.v. hun inkomen, ten koste van anderen die dus veel te veel moeten betalen. Zoals bekend komt dit voordeel vooral bij de hoogste inkomens terecht, maar ook in de gesubsidieerde huursector zijn er mensen die hier sterk van profiteren. Inderdaad jammer dat deze zogenaamd liberale partij niets wil veranderen in een sector die nog minder vrije marktwerking heeft dan een Sovjet planeconomie.

  8. nhz says:

    @5:
    vandaar de plannetjes om pensioenfondsen te verplichten om een deel van de WBV woningen over te nemen, ongetwijfeld tegen toptarief en niet op basis van een vrije marktprijs. Voordat de echte daling inzet wil men het risico bij de gewone burgers neerleggen.

    Ook voor kleine beleggers kan de vastgoed markt een interessante investering zijn, traditioneel was dat ook altijd het geval en in veel andere landen is dit nog steeds zo. Maar nu is bij ons die sector alleen interessant voor oplichters, er moet nog heel veel (prijsdaling) gebeuren voordat er op een eerlijke manier een realistisch rendement te halen valt.

    @6:
    dat heeft niet zozeer met HRA te maken, maar meer met politieke / financiële structuren die eigen verantwoordelijkheid minimaliseren en speculatie en parasitisme bevorderen. Zie bijv. IJsland.

  9. Jesse says:

    Als je kijkt naar het afgelopen statistisch bulletin, dan zie je dat voor het eerst in decennia, de hypotheekschuld is gedaald. Dit betekent dat mensen zijn begonnen hun schulden af te betalen, in plaats van meer te lenen. Dat betekent ook dat het einde van de bubbel nu echt in zicht is. Als niemand meer bereidt is om te lenen dan gaat er ook niet meer gekocht worden.

    Stef Blok zal dus al heel spoedig ongelijk krijgen en het valt bezien hoelang dit kabinet blijft bestaan, als de ellende echt losbarst en het voor iedereen te zien zal zijn, hoe incompetent de VVD, CDA, D66 en PvdA zijn geweest.

  10. nhz says:

    @9:
    ik hoop dat dit een trendbreuk is en dat ze niet met nieuwe plannetjes komen om de hypotheekschuld weer verder op te stuwen (wat ik eerlijk gezegd wel verwacht, via hogere NHG grens, nog meer staatsgaranties/subsidies etc.).

    PvdA/D66 zullen wel hopen dat de bubble barst tijdens dit kabinet, dan kunnen ze hun handen in onschuld wassen terwijl ze net zo verantwoordelijk zijn als CDA en VVD. Ik denk niet dat het gewone publiek de politieke achtergronden van de bubble doorziet, net zomin als ze dat doen bij een economische crisis – de zittende regering wordt er op afgerekend.

  11. adamus says:

    Dan bespaart de overheid dus op de aftrek én de huurtoeslagen.
    Hoe groot zou dan de besparing voor de overheid zijn?

    al zou het gewoon tegen elkaar wegvallen dan is er al veel gewonnen. Dan zouden we kunnen besparen op de overheid. Dat is wat anders dan dat de overhied bespaart.

  12. adamus says:

    Wat links en rechts gemeen hebben is dat ze zoveel mogelijk geld van de burgers willen afpakken, om zichzelf belangrijk te houden; het enige verschil is hoe het geld herverdeeld wordt (nadat ze hun eigen deel daarvan ingepikt hebben).

    de schat dhr Blok te hoog in.

  13. adamus says:

    Het woord scheefhuren is ook nog gevallen.

  14. Juan Belmonte says:

    @artikel

    Ach welke versie u ook neemt van de totale Nederlandse hypotheekschuld,
    – 600,
    – 815,
    – 1004 (miljard euro)
    het is nog steeds taboe om er over te praten, men kan het er niet Spaans benauwd van krijgen, want de discussie ontbreekt.

    Zelfs in het vak waar het nu juist draait om de schuldvraag 🙂

  15. Frouke says:

    Blok: ‘Als u uw zin had gekregen, was de huizenmarkt ingestort.’

    Vraag aan Blok: wat is een markt?

    Wikipedia:In de meest algemene zin is de markt het geheel van omstandigheden waaronder gevraagde en aangeboden hoeveelheden van een bepaald product of een bepaalde dienst verhandeld worden en waar een prijs ontstaat. Het begrip staat centraal in de theorie van de prijsvorming in markt-economie.

    Een vrije markt is een geïdealiseerde markt, waar alle economische besluiten en acties door individuen betreffende overdracht van geld, goederen, en de diensten vrijwillig zijn, en daarom verstoken zijn van dwang en diefstal (sommige definities van “dwang” zijn inclusief “diefstal”). Informeel is een vrijemarkteconomie een economie waar de markt vrij is, zoals in een economie waarbij door een overheid toezicht op wordt gehouden op basis van laissez faire, eerder dan op een gemengd of gesloten economisch beleid. In de economie betekent de term “markt”, of het “marktmechanisme”, de toewijzing van productie door vraag en aanbod.

    Een vrije markt is een geïdealiseerde markt, waar alle economische besluiten en acties door individuen betreffende overdracht van geld, goederen, en de diensten vrijwillig zijn, en daarom verstoken zijn van dwang en diefstal (sommige definities van “dwang” zijn inclusief “diefstal”). Informeel is een vrijemarkteconomie een economie waar de markt vrij is, zoals in een economie waarbij door een overheid toezicht op wordt gehouden op basis van laissez faire, eerder dan op een gemengd of gesloten economisch beleid. In de economie betekent de term “markt”, of het “marktmechanisme”, de toewijzing van productie door vraag en aanbod.

    Als de overheid beperkingen om tot een bepaalde markt toe te treden opheft en dus concurrentie toestaat, spreekt men van liberalisering.

    Laat de VVD nu een liberale partij zijn die haar liberale beginselen helemaal overboord gooit als het om de huizen”markt” gaat.

    De VVD staat juist toe dat de markt wordt verstoord door HRA, startersubsidies, NHG etc.

    Conclusie: De VVD is geen liberale partij.

  16. dalen says:

    @ 15 Frauke

    “Conclusie: De VVD is geen liberale partij.”

    Eens, standpunt / beleid dat wordt ingenomen is opportunistisch denken in de meest extreme en negatieve vorm die er bestaat. Helaas stinkt iedereen er in.

    Eigen belang gaat voor alles.

  17. Goudbelegger says:

    @4 dat klopt, fin. sector profiteert het meest van hra maar ze zitten dan ook aan tafel bij ministers, kamerleden, stellen weer oud minister aan. Het is één grote inteeltclub. Je moet wel meeprofiteren als je dit allemaal ziet, anders is het behoorlijk kloten.

  18. Goudbelegger says:

    Lijkt inderdaad een wat theatraal type. Die zijn vaak arrogant niet zo slim.

    Maak belastingbrief open van vorige bewoner. Uw tegemoetkoming ziektekostenverzekering is toegekend, Euro 60 per maand.. Je moet in dit land gewoon weten waar je het moet halen..

  19. dirkie78 says:

    @7Links zal dan moeten accepteren dat iemand met bijstand niet zomaar in een riante woning met vier slaapkamers en tuin kan.

    @7Het geld gaat niet alleen naar de financiële sector, het zorgt ook dat bepaalde delen van de bevolking op véél te grote voet kunnen leven t.o.v. hun inkomen, ten koste van anderen die dus veel te veel moeten betalen.

    In mijn perceptie raken bovenstaande beweringen de kern van het verhaal. Conclusie, iedereen moet wonen naar de hoogte van zijn of haar inkomen. Schrijnende gevallen helpen is oke, echter dit hoeft niet door te slaan in het toewijzen van een sociale huurwoning van 4 slaapkamers, een tuin etc.

  20. Goudbelegger says:

    911, dacht altijd dat conspiracy onzin was, misschien toch niet. Wellicht interessant voor Willem Middelkoop, als ie het al niet gezien heeft.

    http://geraldcelentechannel.blogspot.com/2010/10/jesse-ventura-911-footage-shows-fbi.html

  21. nhz says:

    @22:
    ja, het is opmerkelijk hoe The Pimp het meest brutale Ponzi Scheme in de geschiedenis openlijk ondersteunt. Nog opmerkelijker is dat hij stelt dat Pimpco, één van de grootste bondgeleggers ter wereld, zal ontsnappen aan de komende explosie van de bondbubble. Blijkbaar is Pimpco onderdeel van het complot om de gewone burgers hun centjes af te pakken ten bate van de banksters.

  22. nhz says:

    @19:
    ik kreeg vandaag post van het ‘Voorlichtingscentrum Overheidsbijdragen’, zogenaamd een onafhankelijke stichting (die kennelijk wel van de overheid je naam en adres krijgt, ik ben net verhuisd en zeer zuinig op mijn adresgegevens) die je attendeert op de meer dan 130 overheidssubsidies en bijdrages waar je mogelijk recht op hebt, van meer dan 30 overheidsinstanties. Daaronder natuurlijk ook vele extraatjes voor huiseigenaars, een hoog inkomen en eigen huis is zeker geen beperking om extra te kunnen vangen. Mag ik even een teiltje om over te geven … parasietenland numero uno, met stip.

    Ze zouden beter voorlichting kunnen geven over alle ‘bijdragen’ die de overheid van je steelt zonder er ooit iets voor terug te doen, want dat is de werkelijke situatie, voor mij tenminste. Maar ik geef toe dat een grote groep Nederlanders erg blij zal zijn met dit soort voorlichting. Kwam net op een emigratieforum een hele discussie tegen over hoe Nederlanders typisch tot het naadje gaan om op alle mogelijke manieren maximaal voordeel te plukken van de overheid, overal ‘recht’ op menen te hebben, en stomverbaasd zijn als dat elders niet zo makkelijk gaat of zelfs ronduit tegen je werkt.

  23. RealisT says:

    @24

    Bedankt voor de tip!

    Direct een exemplaar van de map besteld 😉

    http://www.overheidsbijdragen.nl/

  24. adamus says:

    Direct een exemplaar van de map besteld

    is niet gratis.
    Mijn schoonmoeder voelde zich verplicht te betalen. Nu doet ze gelukkig niet de administratie geheel zelf, dus er een stokje voor gestoken.

  25. adamus says:

    911, dacht altijd dat conspiracy onzin was, misschien toch niet. Wellicht interessant voor Willem Middelkoop, als ie het al niet gezien heeft.

    geraldcelentechann…otage-shows-fbi.html

    hoezo reclame.

  26. nhz says:

    @25,26:
    vreemd dat ze geen betere tips hebben over hoe je die map gratis (op kosten van de belastingbetaler ofzo) kunt krijgen; behalve dan dat mensen met bijstand korting krijgen …

  27. RealisT says:

    @27+28

    Doet me denken aan die advertenties in de Telegraaf of zo waarin lezers na het storten van “slechts 15 euries” een gouden tip krijgen om snel rijk te worden.

    Het zal toch niet…

  28. RealisT says:

    @27+28 = @26+28

  29. Goudbelegger says:

    @24 net terug van ontwikkelingswerker voor mogelijk project, zal maar niks zeggen, pil van Drion niveau, niet leuk.

    Vraag me af waar dat soort volk dat niks kan, wil, doet in minder ontwikkelde landen terechtkomt waar geen onuitputtelijke geldbron van de overheid is.

  30. floor says:

    nhz geef mij ook zo’n teiltje

  31. Hypotheekschuld 600 miljard. Waarde koopwoningen 1500.000.000.000 Euro dus wat is het probleem?

  32. dirkie78 says:

    @33 waarde koopwoningen 1500.000.000.000? Zeker gewaardeerd door Ger Hukker en consorten…. De toekomst zal leren hoeveel die stapel bakstenen echt bijelkaar waard zijn. Tis maar net wat de gek er voor gaat geven. Ik heb sterk het gevoel dat die gek in de toekomst heel bescheiden gaat bieden op o.g. en de beoogde waarde wel eens beduidend lager kan gaan uitvallen….

  33. nhz says:

    @34:
    als ik zie dat in mijn woonplaats de huizen sinds 1990 zeker 5-10x meer waard zijn geworden, dan kan die 1500 miljard ‘waarde’ eventueel terug naar 150 tot 300 miljard (op zijn minst tijdelijk). Ondertussen blijft de minimaal 600 miljard schuld dan wél staan.

    En wat is een huis waard in een land dat (bijna) failliet is wegens veel te grote financiele verplichtingen? Een huis is na spaargeld de makkelijkste manier om een burger duurzaam te plukken …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*