Simpel einde NHG-overeenkomsten straks mogelijk

Logo VNG NHG

Vanwege de financile risicos treden gemeenten vanaf 2011 uit de achtervang voor nieuwe HNG-hypotheken. De VNG probeert tot een – voor gemeenten –  administratief eenvoudiger oplossing te komen. Wij informeren u hierover zo spoedig mogelijk.

Alle risicos voor nieuwe hypotheken komen voor rekening van het Rijk. De VNG gaat uit van 1 januari 2011 als uiterste datum voor uittreding. Wellicht kunnen gemeenten nog eerder uitstappen.

Model-raadsbesluit
Eerder zegde de VNG toe om met een model-raadsbesluit en een model-mededeling in de Staatscourant te komen. In plaats drvan zijn wij in overleg over een administratief eenvoudiger oplossing.
Een oplossing die efficinter is dan 441 afzonderlijke gemeentelijke besluiten n makkelijker in te passen is in de tijd.

Meer informatie

Lbr. 09/100 – Beindiging achtervangovereenkomsten NHG (VNG, 31 juli 2009) Heeft u tussentijds vragen? Neem dan contact op met het VNG-Informatiecentrum. VNG-dossier Eigen woningbezit

bron: VNG

Share Button
Tagged with: ,
58 comments on “Simpel einde NHG-overeenkomsten straks mogelijk
  1. M says:

    De markt voor nieuwe appartementen is in het eerste kwartaal van dit jaar in elkaar gestort. Het aantal vergunningen voor nieuwe appartementen in Vlaanderen viel met 28 procent terug. Ook in de huizenbouw is een duidelijke afkoeling merkbaar. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), die daarmee eerdere gelijkaardige berichten bevestigt.

  2. Martin says:

    NGH fondsen zijn volgens mij onlangs nog aantrekkelijker gemaakt. Waarom wil VNG daar dan toch weg?? Je zou zeggen dat gemeenten er slapend rijk aan worden. Of zou er wat mis zijn?
    Het is toch niet onze schatkist die van onder weer wordt aangeboord?

  3. Nico says:

    De Nederlandse staat neemt wel erg veel verplichtingen op zich. Veel mensen begrijpen niet dat al die verplichtingen voornamelijk gewaarborgd worden door toekomstige belastinginkomsten van de Nederlandse staat. Maar wat gebeurt er als die belastinginkomsten erg tegenvallen en de kosten van al die garantstellingen tegenvallen?

  4. Martin says:

    De NHG is gebaseerd op ‘normale marktomstandigheden’. Als de uitwerking niet is volgens normale marktomstandigheden, dan moet deze uitkering worden afgebouwd.
    We hebben dit gezien bij de WAO en AOW. De ‘polisvoorwaarden’ worden dan gewoon aangepast.
    Elk jaar een stijging van het eigen risico van 15 of 20%.
    Je kunt gemeenten niet failliet laten gaan, ook kun je de schatkist er niet voor op laten draaien. Dus dan de polis maar schrappen.
    In afwachting hiervan: alleen nieuwe garanties afgeven na normale risico analyse, en bijbehorende premie, daarom liefst onderbrengen bij een commerciele verzekeraar. Voor de hand ligt een bank die het volste vertrouwen heeft in de markt; Rabo, ING.

  5. kees says:

    Is is wel allemaal geleend geld van ons nageslacht!

    Gelukkig protesteert (d 😉 ) de jonge generatie niet, die lopen allemaal nog verdoofd met de mp3-speler aan het hoofd in hun eigen wereld rond. Wat zal hun leencapaciteit zijn over tien jaar?

  6. kees says:

    martin, de polisvoorwaarden zullen ongetwijfeld veranderd worden, maar de premie zal wel naar de overheid gaan. Ze zullen dit niet laten lopen.

    Oplossing zoals ziektekostenverz.? Overheid houdt de volledige inkomsten premie aow en de rest bijverzekeren en wel verplicht. Per saldo zullen we flink op achteruit gaan.
    Zal mij benieuwen wanneer het gepeupel als hunnen de straat opgaat. De krakersrellen zullen erbij verbleken. De hele randstad als een Franse banlieu. Bij ons gelukkig niet, wij zijn anders. Onze verdoving is het infuus aangelegd door een volledig losgezongen overheid/semi-overheid.

  7. huizenhyper says:

    2010:
    NHG, hypotheekrenteaftrek en bankgarantie zullen er heel anders uit gaan zien. Het is gewoonweg niet meer te betalen. Je ziet dat banken, overheid en semi-overheid probeert te “vluchten” uit deze constructies.
    Voorbeeld van bankgarantie is bv de opmerking van de Rabobank dat zij niet meer mee willen doen aan het ondersteunen van de bankgarantie. als bv ING omvalt zal de Rabo ook miljarden bij moeten dragen om het systeem overeind te houden. Zo word een goede bank toch nog slachtoffer van de financiele blunders van een andere bank.
    Op zich is dit ook niet correct, en er schuilt een veel groter gevaar achter deze regeling.

    2010 wordt anders..

  8. M says:

    @Kees (5)

    Is is wel allemaal geleend geld van ons nageslacht!

    Als de inflatie de kop op steekt is het niet zozeer het nageslacht alswel de vereniging van spaarders die de rekening gepresenteerd krijgt.

    Die laatste optie zou ik niet uit willen sluiten.

  9. kees says:

    @8

    Gaan ze het o.a. jatten van onze 78 jarige schoonmoeders? Er zullen natuurlijk vrijstellingen komen….

    @7
    of de Rabo heeft een goed inzicht in hoe de vlag erbij hangt bij ING en laat deze info in druppeltjes los.

  10. Dalen says:

    @ 5 Kees

    “Is is wel allemaal geleend geld van ons nageslacht!

    Gelukkig protesteert (d ) de jonge generatie niet, die lopen allemaal nog verdoofd met de mp3-speler aan het hoofd in hun eigen wereld rond.”

    Roep ik hier steeds op het forum dat de jongeren harder moeen protesteren. Ik als babyboomer profiteer nog steeds. IN de 60e en 70e jaren pikten wij het niet.

    Je zou er bijna anarchistisch van worden.

  11. Peter says:

    @10:

    We leven in een tijd waarin je alleen via grote organisaties dingen anar je hand kan zetten. En de jongeren van nu zijn:

    1. veel individualistischer

    2. van veel meer etnische achtergronden die niet zo veel met elkaar hebben

    3. in mindere aantallen aanwezig demografisch gezien.

    Er zullen nog wel wat relevante verschillen zijn. De ene keer dat ze wel protesteerden in den haag werdt de boel met ongelooflelijk hard politiegeweld de kop ingedrukt.

    De positie van de jongeren is gewoon veel zwakker dan die van de grote massa uit die jaren die een meerderheid vormden.

    De babyboomers (als generatie) hebben de politieke macht en dat zal nog even duren. Het is precies deze generatie en niet de jongeren die protesten fijtenlijk zinloos maken.

    Zo is er beijvoorbeeld een hele zemi-overheid overlegcultuur door de babyboom generatie in het leven geroepen. Dus als je nu meteen gaat protesteren dan heeft de meerderheid zoiets van…vat zijn dat voor nutteloze malloten.

    Organisaties van jongeren die er wel zijn tellen nouwelijks mee en worden stelselmatig genegeerd door de zittende macht.

    Ik dank dan ook niet dat de jongeren het probleem zijn. Maar de babyboomers zelf, en dat komt ze natuurlijk best goed uit!

    Nogmaals dit is generaliserend over een generatie, niets persoonlijks. Nietiedereen is hetzelfde, maar dit is wat ik waarneem en vanuitdaar concludeer. Een ander kan hier anders tegenaankijken natuurlijk!

  12. kees says:

    @10
    Zo ervaren de kinderen van rond de dertig het ronduit als agressief als je over dit soort zaken begint. Je moet er zelf over beginnen want voor henzelf is het niet eens een item 😉

  13. Niek says:

    @3:
    de enige oplossing is dan nog geld stelen van spaarders, en giga inflatie. Gaat zeker komen.

    @4:
    wijziging is politiek onhaalbaar, iedereen die daar voor stemt heeft gelijk minstens 55% van de kiezers tegen (vermoedelijk ook nog een aantal domme huurders die denken dat NHG een heel sociaal idee is).

    @7:
    het enige dat verandert is dat nu expliciet gemaakt wordt wie voor al het hypothekenrisico opdraait, nl. de belastingbetaler. Verder verandert er helemaal niks, zeker weten. Misschien zal het waarborgfonds in de toekomst wat kritischer zijn t.a.v. fraudeurs, maar aangezien bij heel veel gedwongen verkopen gefraudeerd is (nog snel even wat geld eruit halen en opmaken) is dat eigenlijk onbegonnen werk.

    @8:
    denk ik ook, halen bij spaarders is immers de makkelijkste oplossing.

    @9:
    vermoedelijk een vrijstelling voor grootmoeders die VVD, CDA of PvdA stemmen.

    @12:
    inderdaad, de meesten van hen gaan een harde les krijgen; voor een deel terecht omdat ze veel te veel met zichzelf bezig geweest zijn.

  14. R says:

    Valt er voor de “sparende huurder” nog iets te redden of krijgen die de rekening hoe dan ook gepresenteerd? Ik lees deze log met veel interesse en heb ook altijd bewust voor huren gekozen omdat ik aan andere zaken in het leven meer waarde hecht dan aan een glimmende keuken en openslaande tuindeuren… Goud kopen dan maar… emigreren… waarheen?

  15. kees says:

    @13

    Charlie Aptroot kom er maar in!

  16. kees says:

    toevoeging @15

    niet voor kernernergie, maar de afdeling oma’s

  17. kees says:

    @14
    de huurder rest niets anders dan de keukendeurtjes zelf te vervangen in de gewenste kleur (doublé?)

    maar… emigreren… waarheen?
    Ostfriesland?

  18. huizenhyper says:

    De spaarder krijgt nu de uitdaging van zijn leven wat te doen met zijn spaargeld. Vroeger bleef ik heel trouw bij mijn eigen bank. Banken hebben daar vet misbruik van gemaakt, en sturen mij nu brieven toe met een aanbod voor een 2% deposito, verder voorzien van de opmerking ” zeer aantrekkelijk aanbod”. Huizenhyper vond dit lange van aantrekkelijk, en shopt tegenwoordig bij meer banken.
    Ik breng nu mijn spaargeld naar de aanbieder met de hoogste rente, en beste secundaire voorwaarden. Maakt niets meer uit of deze bank wordt geleid door Satan himself.

  19. kees says:

    @18
    heeft Tros Radar er al iets over gezegd/behandeld?

  20. Buddy says:

    De babyboomers hebben de macht en zullen hun pensioenrechten niet via inflatie laten mitigeren.

    Liever zuigen ze de veel kleinere demografische groep van ‘gen x’ uit middels belastingverhogingen en bezuinigingen.

    De huidige financiele crisis, de op handen zijnde vergrijzing en het morele verval van een moraliserend kabinet leidt tot een enorm generatie-conflict.

  21. Buddy says:

    @ 19
    Canada is the place to be.

  22. R says:

    @18

    Daar ben ik ook mee bezig, echter gaat Aegon alweer zakken met z’n rente over twee weken. SNS zal volgen en zo zit je bij de meeste banken alweer rond een schamele 3%.

    @21

    Canada, tsja, hier ben ik tot twee jaar geleden mee bezig geweest (in mijn hoofd nog steeds dus wie weet). Ook daar is de huizenmarkt overspannen, zij het net iets minder overtrokken. Blijft een antrekkelijk land, dat zeker.

  23. kees says:

    De vader van JP was al strohandelaar, dus van huis uit wel bekend met het uitknijpen van de juiste klanten. Vooroordeeltje 😉

  24. michzelluf says:

    21. Buddy

    De gezondsheidszorg is dramatisch in Canada…

    laatst een filmpje daarover gezien.
    Als je geld hebt, is het een minder groot probleem.

    Je kan daar je gezondheid gewoon kopen.

  25. Dalen says:

    @ 21

    Canada is leuk maar ook niet alles. Heb 5 jaar in Toronto gewoond en heb ervaren dat alles om de dollar draait. Immigranten zijn om van te profiteren. Landgenoten zien je als een lifeline naar Holland of naar de broodnodige dollar.

    Er is meer ruimte en meer vrijheid maar je moet daar zoveel werken dat je geen tijd hebt.

    De ruimte is ook betrekkelijk. Je kan daar niet eenvoudig in de bossen etc gaan wandelen omdat er dikwijls geen wegen zijn en je opgevreten wordt door de muskieten.

    Vangnetten die wij hier kennen bij werkloosheid of ziekte zijn bedroevend.

    Mocht je ooit willen gaan, ga dan voor maximaal een jaar op proef voor je alles schepen achter je verbrand.

    Ik was blij dat ik weer terug was. Hier is ook niet alles maar vooruit. Woon nu al 15 jaar in Belgie en dat bevalt me nog steeds prima. Werk overigens nog steeds in NL.

  26. Niek says:

    @20:
    goed punt, maar ik denk dat het anders werkt: bij inflatie is het makkelijk om de pensioenen te verhogen, zeker als men een uitzondering maakt voor de zielige ‘bestaande gevallen’ en tegelijk de rechten voor wie nu werkt flink uitdunt (pensioen met 70, volledig belast, etc.). Er valt dan nog jarenlang te rapen voor de babyboomers.

    @21:
    goede keus, persoonlijk vind ik Nieuw Zeeland geschikter maar daar kom je veel moeilijker binnen. Canada ligt ook een beetje dicht bij dat enge land van de grootste boevenbende ooit (WallStreet), voor je het weet worden ze overgenomen in het belang van iedereen; de verdragen tussen de VS en Canada lopen daar al op vooruit. Nee, daar is je geld niet veilig straks. En inderdaad, ook een flinke huizenbubble; in de ‘tear sands’ gebieden rond Calgary etc. zelfs nog erger dan in NL.

    @24:
    als je geen cent te makken hebt is er geen land zo fantastisch al Nederland; de hele dag luilekkeren en alles wordt voor je betaald. Voor wie wél de handen uit de mouwen wil steken en een beetje kapaciteiten heeft ben je in bijna alle andere landen beter af, ook wat gezondheidszorg betreft.

    @26:
    de andere kant is wel dat Canadezen een beetje bang zijn van die hardwerkende Hollanders die met bakken geld aankomen en de hele boel opkopen (de boeren dan …). Dat hoorde ik in Nieuw Zeeland ook: ze zijn bang dat ze er uit gewerkt worden. Voor wie wil werken en een beetje sociaal inzicht heeft lijkt dat me een pluspunt.

  27. KariZ says:

    @Niek en @20. Ik denk dat de babyboomers echt een gepeperde rekening gaan betalen. Zij hebben ‘veel’ bezittingen (pensioen, vastgoed, aandelen, andere beleggingen…). Dus ze zullen (hebben al) ook veel gaan verliezen.

    Tel daar de kosten voor AOW en gezondheidszorg bij op en je weet wel hoe laat het is.

    Nog even en ook de ex-managers en hoge ambtenaren liggen met z’n 2-en op 1 kamer te kwijlen en hun luier vol te schijten die 1 x per dag verschoond wordt, door iemand die er voor gekozen heeft dat ondankbare werk te doen voor 1200,- netto p/m.

    We kunnen tenslotte niet allemaal beleidsmedewerker of manager worden…

  28. KariZ says:

    @28 De meeste pensioenfondsen zijn op dit moment net 100% toereikend of net underfunded.

    En dan moet de grote Bond-crash nog komen…wat zal dat betekenen voor de ned. pensioenfondsen?

  29. John says:

    Ongelooflijk, wat een enorme verzamelijk zwartkijkers heeft zich op deze site verzameld.
    Alles gaat naar de verdoemenis, er is geen land om naar uit te wijken en alleen de uitkeringstrekkers hebben het goed in Nederland.

    In plaats van elkaar hier dieper de put in te praten stel ik het volgende voor:

    Maak eens een mooie wandeling door het zomerzonnetje, lach vriendelijk naar het voorbijfietsende zomerjurkje en denk economische crisis, whatever, ik kan mijn cappucino op het terras voorlopig nog wel betalen.

  30. KariZ says:

    Ik denk dat er weinigen zijn hier die nooit eens een cappucinootje drinken op het terras alleen omdat ze zich zorgen maken over de dingen die op dit moment gebeuren.

    Zijn we overdreven negatief, zijn we zwartkijkers? Ik weet het niet. Er zijn gewoon een paar mensen hier die een zware storm aan zien komen, andere denken, ‘ach het waait wel over’. Je moet doen wat je zelf goed acht en verstandig vindt.

    Overigens was b.v. iemand als Churchill volgens velen ook een zwartkijker, eind jaren ’30.

    😉

  31. Peter says:

    @25: michzelluf

    Uitstekende link in je post, net zoals de overige video’s (ik heb er net een paar actuele onderwerpen van bekeken).

    Je kan wel stellen dat het gross van de bevolking aan het stockholm syndroom onder de leden heeft en volledig incapabel is geworden om zelf nog rationeel na te denken.

    @30: John

    Wat je hier probeerd, een discussie smoren onder de noemer ‘wat een zwartkijkers zijn jullie’, wordt wel vaker geprobeerd en faalt altijd.

    Je wilt kennelijk vooraf de problemen die enkel met een breed publiek besef op te lossen zijn onbespreekbaar maken en smoren in de kiem. Wat een held van het systeem ben je toch.

    Je maakt je persoonlijk onderdeel van de grote probleemen op een zeer negatieve en verstorende manier. En als het misgaat ligt het natuulijk niet aan jou of je eigen inacties natuurlijk. Maar aan de negatieve houding relatief tov de mooi weer beweging.

    De problemen eind 2008 kwamen volgens jou kennelijk ook gewoon door mensen die negatief waren en hun aandelen daarom gingen verkopen en niets anders. Hogere prijzen komen natuurlijk ook altijd door slechte schurken zoals speculanten e.d. Rekenen kan nooit je sterkste kant zijn geweest, anders had je wel ingezien dat er zeer grote problemen zijn zonder een mooi weer, ga maar lkker fietsen oplossing. die jij bijdraagd.

    Nu kun je nog jezelf verdedigen dat wat velen hier aandragen niet een acceptabele oplossing is. Niet acceptable voor de mooi weer beweging mischien, maar wel meer realistisch dan alles zal wel ongeveer hetzelfde gaan als ik gewend bent. De geschiendenis leerd echter dat je dan wel 100% fout zit met zo’n gedachtengang…gegarandeerd!

    Dus een beetje meer respect voor de mensen hier aub.

  32. Knospe says:

    Je kan wel stellen dat het gross van de bevolking aan het stockholm syndroom onder de leden heeft en volledig incapabel is geworden om zelf nog rationeel na te denken.

    Nounounou zeg, en dan oreren en respect opeisen voor de mensen hier. Als de vraag en aanbod de afgelopen jaren zich op prijspeil x gevonden hebben, dan was dat kennelijk het correcte prijspeil. Hetzelfde geldt voor het prijspeil nu, of het prijspeil later. Dat het prijspeil is opgedreven door landelijk beleid of hebzucht doet daar niet aan af. Dus een beetje intomen mag wel (en een cursusje Nederlands schrijven overigens ook, http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/230/d_dt_tegenwoordige_tijd_u_rijd_u_rijdt/ , één spelfout is niet erg maar dit is bijna schofferend voor de lezer). Dat sommigen hier een genuanceerde mening willen poneren lijkt me juist heel erg welkom.

    Overigens heeft John best een punt. Het valt tot nu toe allemaal best mee, in ieder geval lang niet in de buurt van de gemiddelde doemdenker hier. Natuurlijk hebben we allemaal kennissen die vrienden hebben waarvan de neef ontslagen heeft en het moeilijk heeft, maar tot nu toe valt het mee in Nederland. Laten we hopen dat de opbeurende Q2-cijfers zich voortzetten en de ontslagen uiteindelijk gaan meevallen.

  33. John says:

    @32 Peter
    Het is aardig onleesbaar wat je daar allemaal in weet te tikken.
    @33 Bedankt voor de bijval.

    Het valt inderdaad allemaal aardig mee voor NL.
    We zullen inderdaad een stap terug moeten gaan doen en marktverstorende maatregelen zoals HRA, huursubsidie etc. zullen uitgefaseerd moeten gaan worden. En de huizenprijs zal wel wat terug moeten.

    Wat hier op de site echter uit het oog wordt verloren is dat we een mooi centraal gelegen land hebben, uitstekende infrastructuur, goede scholingsmogelijkheden, lage werkeloosheid etc. pensioengelden zijn gespaard (geen omslagstelsel).
    Kortom het is echt niet allemaal kommer en kwel.

  34. c says:

    peter heeft gelijk !

  35. c says:

    @ 33 nee dit is een goede nederlandse zin ! ” Natuurlijk hebben we allemaal kennissen die vrienden hebben waarvan de neef ontslagen heeft ” whahaha sukkel !!!

  36. Okkie says:

    @Knospe:
    Ik ken wel mensen die als gevolg van de crisis ontslagen zijn en ook mensen in deeltijd-WW. Natuurlijk hoop ik dat het hierbij blijft.

    Ik vind Nederland in zijn algemeenheid geen kommer en kwel, maar de manier waarop de economische problemen door de overheid worden aangepakt is toch meer gericht op het helpen van de babyboomers dan op jongere generaties.

  37. Peter says:

    @33: Knospe

    “Als de vraag en aanbod de afgelopen jaren zich op prijspeil x gevonden hebben, dan was dat kennelijk het correcte prijspeil. Hetzelfde geldt voor het prijspeil nu, of het prijspeil later”

    Je hebt duidelijk geen idee hoe een vrije markt werkt. Je kunt niet zomaar terug redeneren zonder markt verstorende factoren in je redenering op te nemen. We leven ook niet in een volledig vrije markt met een overheid die de grootste werkgever is en het meeste geld in de economie rondpompt. De overheid werkt niet volgens een vraag aanbod princiepe en zet via de monolpolie die ze heeft de prijzen zelf.

    “Dat het prijspeil is opgedreven door landelijk beleid of hebzucht doet daar niet aan af.”

    Dat doet er alles aan af in het finaciele systeem waar we ons in bevinden. Er is geen gespaard geld (onderconsumptie) gebruikt voor de financiering van de woningen en afgelijde bedrijvigheden. Maar nieuw gecreerd geld dat als het via sparen eerst vergaard zou worden nooit zo gemakkelijk over de balk gesmeten zou zijn. Ik durf zelfs te stellen dat de overgrote meerderheid geen idee heeft wat geld is, hoe het in omloop komt en hoe vrij markten functioneren.

    Bovendien is de rente op dit nieuwe geld kunstmatig erg laag geweest door beleid van centrale banken en de overheden. Dit verstoord natuurlijk de markt nog meer en beinvloed de keuzen die burgers maken. De laatste jaren op een onverantwoorde manier die enorme schulden en inflatie teweeg heeft gebracht.

    “Dus een beetje intomen mag wel”

    Nuanceren is om de problemen heenlullen, daar voer je geen discussies mee. Het is alsof je een plusje en een veel grotere min tegen elkaar afschrijft en denkt dat het wel ongeveer nul zal zijn. Een totaal inhoudsloze manier van denken!

    “Dat sommigen hier een genuanceerde mening willen poneren lijkt me juist heel erg welkom. ”

    Zijn mening dat wij zwartkijkers zijn en dat we maar eens lekker buiten op een moeten gaan genieten is helemaal niet genuanceerd. Het is ronduit beledigend en denigerend! Wie is hij wel om mij te vertellen wat ik maar moet gaan doen met mijn tijd?

    “Overigens heeft John best een punt. Het valt tot nu toe allemaal best mee, in ieder geval lang niet in de buurt van de gemiddelde doemdenker hier.”

    Je moet je echt eens meer in de materie gaan verdiepen en vooruit denken. Voor de crash in 2008 hadden we de mooiste economische cijfers ooit gehad. Maar het was wel even in een paar maanden over. De cijfers voor face value aannemen als stabiele realiteit is dus niet de manier om er naar te kijken.

    “Laten we hopen dat de opbeurende Q2-cijfers zich voortzetten en de ontslagen uiteindelijk gaan meevallen.”

    Hopen mag, maar trek alsjeblieft geen conclusies uit de mooie gemaakte maar niet juiste cijfers. De werkelijk is namelijk heel anders dan wordt voorgesteld door de overheden. Ze manipuleren namelijk al jaren de cijfers om een beeld te scheppen wat hun beleid goed uitkomt. De cijfers worden vrijwel altijd later naar de negatieve kant bijgesteld. Op dat moment haalt dit het nieuws niet meer en dat weten ze. Ze komen er dus mee weg zonder politieke consequenties.

    Dat de cijfers altijd positiever zijn dan de werkelijkheid is nog tot daaraan toe, daar kun je jezelf op instellen. Maar de methoden die worden gebruikt om tot de cijfers zelf te komen zijn werkelijk absurd. Dit is in boeken van diverse auteurs uitvoerig beschreven. En als gewone burger betekent dit gewoon dat de cijfers iets heel anders zijn dan je redelijk gezien mag verwachten of de manier waarop de worden gepresenteerd. Het is als burger die niets uitzoekt en ook niet wil weten van andere bronnen die dit wel doen en beschikbaar stellen dan ook onmogelijk een waarheidsgetrou beeld te hebben van de situatie.

    En de problemen zijn echt verre van over, vrijwel alle grote bedrijven laten dikke minnen zien. En deze minnen kunnen de volgende keer forser uitvallen, simpelweg omdat de minnen tijdelijk gecompenseerd kunnen worden met besparingen op kosten. Gevolk oplopende werkelooheid en dalende welvaard creerende productiviteit.

    Dat je er als burger nu zelf nog niet veel van merkt geld voor mij ook. Maar ik maak me geen illusies, en wel hierom:

    Alle financielre problemen zijn er nog, maar slechts omgezet van een bank probleem naar een overheidsprobleem. Een zeer sterk oplopend begrotingstekort als buffer werkt alleen op de korte termijn en er zullen scructurele wijzigingen in Nederland gedaan moeten worden om er echt bovenop te komen. Een groot deel van die problemen hebben betrekking op de huizenmarkt en daar zal dus veel pijn moeten komen om vooruit te gaan.

    Het beleid echter tot nu toe is het tegenovergestelde. Dit betekend dat de credietwaardigheid van de BV nederland omlaag gaat en de rente die de BV Nederland moet betalen hierover weer omhoog. En het is niet alleen beleid, we zitten met een krimpende economie, stijgende werkeloosheid en largere belasting inkomsten en een nog altijd in omvang toenemende overheid.

    Ik zal de lezers verdere kwelling besparen en gewoon zeggen dat wel duidelijk is wat dit voor gevolgen heeft voor de gemiddelde nederlander.

  38. Peter says:

    @34: John

    Je hebt zelf kunnen zien hoe de pensioensfondsen in de problemen kwamen toen de beurskoerden kelderden. Niet vergeten hoop ik…zo volatiel is die reserve dus!

    Je moet dan ook niet kijken hoeveel je virtueel hebt in je eigen pensioen, maar wat je er later mee kan kopen.

    Jier spelen zaken als inflatie, toekomstige economische activiteit en herwaardering van bestaande assets een grotere rol dan hoeveel aandelen of obligaties je hebt.

    Er zullen ook zat mensen zijn die hebben gespaard met hun huis. Nu de markt neergaat zullen deze mensen helemaal echt niet er uit halen wat ze er hebben ingestopt.

    Vergeet ook niet dat de staat nog AOW betaald met belasting inkomsten.

    http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2006/6/16/aowfaq.html#B

    Het zijn de private pensioenen daarboven die je later nog enige kroopkracht kunnen geven als je goed gehandeld hebt tenminste. Het ziet er voor de meesten nederlanders denk ik niet zo rooskleurig uit.

  39. nostra says:

    @34

    Ik weet zeker dat jij over een
    maand of 2-3 heel anders praat.
    Mocht de AEX begin oktober weer op 300 punter staan, eind oktober staat de teller op 150.

  40. Niek says:

    @28,29:
    ik denk dat (zoals anderen al aangeven) de babyboomers zoveel macht hebben dat ze de komende 10-15 jaar zeker nog er véél beter vanaf zullen komen dan de rest van de bevolking. Blijkt alweer uit het nieuws van vandaag: pensioenpremies moeten overal fors omhoog om de pensioenen (die van de boomers) te kunnen uitbetalen. Dat betekent minder geld voor bedrijven en werknemers, d.w.z. een forse strop voor de gewone burger. Ik denk dat ooit de pensionado’s wel de rekening gepresenteerd krijgen, maar pas nadat de boomers lekker gecasht hebben.

    @30:
    ja, de terrassen zitten weer vol met lemmingen die er net als John van overtuigd zijn dat het PRIMA gaat met NL. Het bier is koel, de vrouwen (of mannen) bloot en in de portemonnee merken ze niks van de crisis. Neem er nog eentje John! En misschien eens solliciteren bij het NVM journaal, daar hebben ze roze-bril-kijkers zoals jou graag om de schaapjes voor te liegen (sorry, lichten)!

    @Knospe(33):
    Nasdaq 2000 was zeker ook het korrekte prijspeil? Verder sluit ik me aan bij de reactie van Peter (38).

    @40:
    AEX op 150? tenzij de ECB het recept van de FED gaat volgen; kijk eens wat daar gebeurt: de beurs blijft maar stijgen, net als de energieprijzen, dollar goudprijs, enz. enz. Alles stijgt behalve de dollar (vandaag alweer 2% lager, overigens is de pleuro zelf de afgelopen maanden alweer dik 20% gezakt tov diverse andere munten) en de FED gaat nog zeker twee jaar de rente op 0 houden. Inflatie ‘bestaat niet’, behalve op de beurs en in de salarissen van het gespuis van WallStreet.
    Niet dat al die inflatie veel helpt, maar toch … het zorgt dat mensen als John voorlopig de indruk houden dat het prima gaat.

  41. Okkie says:

    @Niek nr.41:
    Volgens mij is dat niet mogelijk als de pensioenen kapitaaldekkend zijn.

  42. Niek says:

    @42:
    wat is niet mogelijk?

    ik denk dat de boomers er relatief goed vanaf gaan komen; de nominale pensioenuitkering wordt gegarandeerd, en om dat te kunnen doen worden de premies flink verhoogd. De boomer pensioenen zullen wel uitgehold worden door stijgende inflatie, maar de werkenden die de premies moeten opbrengen zullen er relatief harder op achteruit gaan.

  43. kees says:

    @30
    Wat is er mooier om op een terrasje aan een rosé
    te zitten tussen marktplaatsende dames met hun macbookje voor zich en een armani in het haar 🙂

  44. kees says:

    @33 knospe

    Ga nu je huis maar eens in de verkoop zetten, kun je meteen zien hoe de vlag erbij hangt. Gewoon proberen.

  45. kees says:

    Knospe droomt ‘s nachts en de nachtmerrie gaat straks overdag komen!

  46. Dalen says:

    @ 33


    Natuurlijk hebben we allemaal kennissen die vrienden hebben waarvan de neef ontslagen heeft en het moeilijk heeft, maar tot nu toe valt het mee in Nederland.”

    Ja het valt mee als je het niet treft. Ik heb jaren diverse detailhandelszaken in NL gehad en weet uit ervaring dat je bij de kleinste tegenslag in de economie de pijn hard voelt. Wat er nu gebeurt in de detailhandel is niet te beschrijven. Ik hoor van oud collega’s dat ze desnoods met een flinke boete van hun winkelpand afwillen. En geloof me dat waren allemaal zaken/ketens die ook in slechte tijden goed draaiden.

    Zolang het je niet treft valt het wel mee inderdaad. Mij valt het ook mee maar ik weet dat er voor velen een drama bestaat.

    Na de vakanties komt de realiteit keihard. Dat was al zo toen de economie top draaide. Ook toen was de periode na de vakantie eentje van overleven. De consument besteed nu niets maar dat is dan 100x erger. Dat werkt als een sneeuwbal in de keten. Leveranciers, transport, fabrieken enz zullen het dan merken.

    Hoe de huizenprijzen dan zullen zijn is afwachten maar ik vrees het ergste. En ja, inderdaad ook ik zie zelfs stijgingen en toenemende verkoop hier in belgie.

    Ben benieuwd wat de regering op prinsjesdag gaat zeggen. “We staan er goed voor” ja ja.

    Mea culpa kennen zij niet. Het volk is dom dus lekker dom houden.

  47. kees says:

    @47
    Ben benieuwd wat de regering op prinsjesdag gaat zeggen. “We staan er goed voor” ja ja.

    Bos heeft al gezegd dat het een meer visionaire uitleg zal worden.

  48. Buddy says:

    @ 48

    De regering verstopt zich achter wollig taalgebruik, visionaire natte dromen van een failliete polder ideologie en statistisch gemanipuleerde cijfers om de appie-kudde in bedwang te houden.

    Zelfs de donkere “messiah” aan de overkant van de Oceaan wordt tegenwoordig in de media betrapt op leugens.

    Greenspan meldde op ABC dat de Fed binnen een paar (2) jaar er niet aan onkomt om de Fed-rate te verhogen. Dan is het hek pas echt van de dam!

    Oorlog?

  49. Knospe says:

    Greenspan meldde op ABC dat de Fed binnen een paar (2) jaar er niet aan onkomt om de Fed-rate te verhogen. Dan is het hek pas echt van de dam! Oorlog?

    Oorlog? Nee hoor, twee jaar lang lage rente gecombineerd met een herstellende economie. Lijkt mij niet verkeerd. Combineer daarbij wat inflatie (de ECB gaat dit jaar toch nog twee keer met geld strooien? ik hoop dit keer nog langer dan looptijden van een jaar) en de problemen voor vele belanghebbenden verdwijnt als sneeuw voor de zon. 🙂

  50. Knospe says:

    @49

    De regering zal niet zo veel doen omdat de noodzaak op prinsjesdag nog niet dusdanig is dat er veel gedaan moet worden. Bovendien kan er (al dan niet terecht) gewezen worden op signalen 😉 van een herstellende economie. Als de ontslagronden erna komen, dan zal de roep om maatregelen groter worden. Comfortabel genoeg voor de regering zal dat in Q1 2010 zijn, in hetzelfde kwartaal als… de gemeenteraadsverkiezingen. Volgend jaar zijn ook de tweede kamerverkiezingen. Dan gaat de impopulaire regering pas echt met geld smijten.

    Bail-out time dus in 2010.

  51. Niek says:

    @49:
    de FED zegt zelf dat ze nog minstens t/m 2011 de rente op 0% houden. Wie een beetje nadenkt snapt dat dat tegen die tijd definitief is, de excessen zullen de komende jaren zo gigantisch worden dat iedere 0.1% renteverhoging een revolutie veroorzaakt. Nee, die renteverhoging in het land van de Messiah kun je op je buik schrijven, ze gaan liever nog hardstikke failliet. Gelukkig zijn er dan mog mensen als Knospe die dit allemaal verstandig beleid vinden, dus zo erg is het niet 😉

    @51:
    aggut, wanneer is er dan wel reden om wat te doen? Als de salarissen van de dames en heren kleptocraten niet meer uitbetaald kunnen worden? Bij de volgende prinsjesdag moet duidelijk zijn dat de werkeloosheid rap uit de hand loopt (tenzij het Ministry of Truth een extra groot konijn uit de hoed tovert, je weet nooit).
    Nee, ik denk dat de grote bailouts (a la Obamamania, 5000 euro belastingvoordeel bij aankoop van een nieuwe auto, en een gratis huis voor iedereen zonder een cent op zak) hier nog in 2009 starten, omdat het geklaag na de vakantie oorverdovend gaat zijn. En in 2010 is de pot leeg, al zal het NVM journaal ongetwijfeld zijn best doen om de lemmingen van het tegendeel te overtuigen.

  52. Knospe says:

    @ Niek

    Ik vind het waanzinnig goed beleid van de FED! Rente richting nul procent en wettelijke verplichting aan banken dat herfinanciering hypotheken mogelijk/goedkoop maakt (let maar op: gaat hier ook gebeuren, maar nog niet, banken hebben eerst wat vet op de botten nodig, maar daar is zoals je weet de ECB mee bezig). En wie daarna leeft, tja, le déluge! 🙂 Zo is het toch altijd gegaan Niekie, of waarom denk je dat die verdomde babyboomers ons met een staatsschuld van tig miljard hebben opgezadeld terwijl wij op een gasbel zaten.

    Onze eigen messias op Financiën, naja, voormalig messias van Financiën, gaat op prinsjesdag nog niet de grote bailouts aankondigen (slooppremie woningenopkopen woningen etc.), omdat gewezen kan worden op het ogenschijnlijk herstel op de internationale markt. Als op microniveau de verhalen doorkomen (als de kennis van je neef ineens je buurman wordt), dan pas gaat Nederland handelen.

    Al kan je gelijk hebben dat Bos de visionair gaat uithangen en better safe than sorry gaat spelen. Zei hij ook niet dat Nederland een crisis bespaard zou blijven? Tja.

  53. Niek says:

    @53:
    als ik één ding geleerd heb van jarenlang de markten volgen, dan is het dat de markt altijd een maximaal aantal spelers ernstig te grazen neemt (al moet je er soms even op wachten). En er is bij mij geen spoor van twijfel waar die groep spelers momenteel te vinden is.

    Overigens wel fijn voor die mensen dat ze straks een gratis villa hebben in een volledig failliet Nederland, daar ga je vast veel plezier van hebben.

  54. Peter says:

    Laten we eerlijk zijn en erkennen dat de FED het nooit zo ver had mogen laten komen. Het is hun taak, officieel althans, om verstandig fiscaal beleid te voeren en te vreemde ontwikkelingen in de financiële markten en de economie tegen te gaan met goed monetair beleid. Maar de jarenlang onaantastbare Greenspan heeft om politieke redenen precies het tegenovergestelde gedaan. Rente omlaag wanneer die omhoog moest en steeds meer geld in omloop gebracht terwijl de tekenen van de internet- en later de vastgoed bubbel duidelijk zichtbaar waren voor de insiders.

    De grote commerciële partijen hebben lekker meegedaan, die zijn natuurlijk ook geen dief van hun eigen portemonnee. Het resultaat is duidelijk…een economie die totaal uit het lood geslagen is en alleen weer goed kan functioneren als de verliezen zijn genomen. Dit los je niet op met het houden van rente op 0%, het maakt het probleem zelfs erger. Ze gaan nu zelfs zo ver dat de FED rente geeft op geld dat banken bij de FED laten bewaren. Daar staan ondertussen bizarre reserves die hoeveelheid geld in het systeem alleen maar vergroten. Dus ze lenen bij de FED die geld uit het niets maakt en zetten het daar weer terug als reserve, ze vangen daar vervolgens weer rente op.

    Banken kunnen dit geld gebruiken om kleinere partijen op te kopen en zo nog meer “too big to fail” worden. Iets wat ook daadwerkelijk gebeurd. De fiscale regels zijn voor banken nu ook zo aangepast dat hun balansen er veel beter uitzien dan ze werkelijk zijn. Zo kunnen ze de panden die in de markt sterk in waarde zijn gedaald en die een dekking vormen voor de hypotheken die ze hebben uitstaan gewoon de oude fantasieprijs in de boeken laten staan. Ook hoeven ze de wel genomen verliezen niet meer op de balans te zetten, waardoor het lijkt alsof er alleen maar winst wordt gemaakt. En alsmaar meer uitgevende overheid alleen aan geld kan komen via een bank die deze service niet voor niets doen natuurlijk, lopen ze ook op die manier nog eens binnen. Waren ze voor de crisis al heel risicovol bezig dan is dit nu nog veel erger, alleen wordt het risico nu volledig naar de burger door geschoven, ze zijn immers “Too big to fail”.

    Iemand gaat voor al deze niet productieve activiteiten natuurlijk wel het gelag betalen. En dat zijn alle andere entiteiten dan de banken. Juist ja, de bedrijven en burgers, sommige sectoren meer dan anderen. En wat is het verdampen van je schuld waard als je werkeloos wordt en het geld dat je nog hebt niet veel meer waard is, evenals je pensioen. De energie nota’s blijven gewoon komen hoor, en voedsel zul je ook moeten blijven eten. En juist hiervan zullen de prijzen gaan stijgen naarmate deze mooi weer show doorgaat.

    De wereld draait echt niet op het vermogen van de FED geld te printen. Het beleid wat nu gevoerd wordt kan dan ook alleen maar desastreus uitpakken voor de overgrote meerderheid van de mensen.

    Als je van deze situatie gelukkig wordt, dan werk je hoogstwaarschijnlijk voor een zeer grote, “Too big to fail”, bank op een vette positie of bij de overheid!

  55. huizenhyper says:

    Alweer een tijdje hoor ik van collega’s dat het ergste van de crisis nu wel voorbij is, omdat ze in Amerika hun financien weer langzaam op orde hebben.
    Ik heb daarop moeten antwoorden dat hij geen idee heeft waar hij het over heeft, en dat de Amerikanen nu compleet zijn doorgedraaid. Cijfers uit de VS stellen zeggen helemaal niets (meer). Het is compleet bedrog, 100% fraude, en ilusie.
    Je zou bv de reserve van een Amerikaanse bank kunnen berekenen door het aantal PK van een opel kadet te vermenigvuldigen met de buitentemperatuur, delen door PI, en dan weer vermenigvuldigen met het methaangehalte van de scheet van een groene boskikker.
    Het slaat dus nergens op.

    De VS is nu helemaal los. Het is een grote ilusie show. Je ziet dus ook dat de Chinezen de VS ook niet meer serieus nemen.
    De Chinezen werken zich kapot, en de VS staat bij de kopieermachine geld te drukken.

  56. kees says:

    @57
    zelfs de kopiëermachine moet nog door de Chinezen gemaakt worden. Worden de fysieke $$$
    ook nog geïmporteerd uit China?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*