Scherpste daling producentenprijzen eurozone in 22 jaar

De producentenprijzen in de eurozone hebben in maart op jaarbasis de scherpste daling in 22 jaar laten zien. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van statistiekbureau Eurostat.

zie ook: Deflatie in aantocht

De daling van de zogeheten producentenprijsindex (PPI) met 0,7% op maandbasis en 3,1% op jaarbasis is de scherpste daling sinds februari 1987.

De dalingen zijn iets sterker dan verwacht. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een daling van 0,6% ten opzichte van febuari en een daling van 2,9% vergeleken met maart een jaar eerder.

De daling van de prijzen die producenten betalen voor hun grondstoffen kunnen op termijn leiden tot lagere consumentenprijzen en er mogelijk voor zorgen dat de inflatie omslaat in deflatie, een ongewenst scenario.

De cijfers ondersteunen de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente deze week verder zal verlagen. De ECB wil de inflatie onder, maar dichtbij 2% houden.

bron: IEX.nl

Share Button
Tagged with: , , , ,
38 comments on “Scherpste daling producentenprijzen eurozone in 22 jaar
  1. Niek says:

    Van deflatie is totaal geen sprake, hooguit van een kleine korrektie op tien jaar mega inflatie. Ik denk dat deze statistiek vooral dient als cover voor de ECB om de rente nog verder omlaag te manipuleren dan dat het een echte trend aangeeft.

    Overigens is het volkomen normaal in een economie waar technische vooruitgang geboekt wordt dat de prijzen ieder jaar een beetje lager zijn, dankzij hogere efficiency, nieuwe uitvindingen enz. Dat centrale bankiers en politici stevige inflatie normaal vinden heeft te maken met hun eigenbelang.

  2. Simon says:

    @Niek

    klopt, het is een kleine correctie.
    Bedrijven gaan producten niet weggeven zoals vele mensen zullen hopen.

  3. hans says:

    Op dit forum worden doorgaans enkel negatieve berichten over de huizenmarkt geplaatst. Als er dan slechts dit soort artikelen gevonden kunnen worden dan vrees ik dat de daling niet doorzet en iedereen lekker blijft zitten waar hij zit.

  4. Nederland is anders says:

    Hans,

    Dat heb je goed gezien. Wij kunnen als Nederlanders ons prima onttrekken aan de wereldwijde huizencrisis.
    Straks komt er een hoge inflatie en stijgen de huizenprijzen weer. Dat veel economen bang zijn voor een deflatiespiraal is gewoon angstzaaierij.
    Dat we ondanks recorduitgaven van de overheden en gelddrukkerij nog steeds deflatie hebben is ook niet erg. Laten we elkaar geen crisis aanpraten.

  5. bigD says:

    “deflatie, een ongewenst scenario”

    Volgens mij is het de enige oplossing voor de PIIGS en de rest van de eurozone. Deflatie is een pijnlijk noodzakelijk kwaad. Het alternatief is veel destructiever.

  6. J.G. says:

    Inflatie of deflatie, de grote vraag die iedereen bezighoudt. Steeds vaker is te horen dat het waarschijnlijk een combinatie van de 2 zal zijn. Een deflatie in “assets” zoals onroerend goed en een monetaire inflatie, misschien wel hyperinflatie. Wie houdt zich dan nog bezig met het verkopen van zijn woning/kopen van een andere woning.

  7. sd says:

    het is maar net hoe je het deflatiecijfer definieerd.

    Vergelijk je werkelijk de prijzen met elkaar of gebeurd het anders, zoals in de vs.

  8. Nederland is anders says:

    @J.G.

    Een deflatie alleen in assets zal niet zoveel uitmaken. Het gaat natuurlijk mis als consumenten wachten op prijsverlagingen. Een deflatie-spiraal:
    http://overons.rabobank.com/content/images/deflatie-vriend_tcm64-74020.pdf

    Inflatie is vrij eenvoudig in te perken, maar deflatie niet.
    Ach, de Japanners hebben in de jaren 80 gewoon een domme aanpak gehad. Wij zijn veel beter in het nemen van pijnlijke maatregelen.

  9. Okkie says:

    @sd:
    Jouw manier van rekenen met percentages is zeker ‘anders’. Weet je al hoe het zit met je hypotheek?

  10. Niek says:

    @Okkie(9):
    ik geef sd gelijk dat de inflatie berekening in de VS ‘anders’ is dan zou horen; in Nederland ook trouwens.
    NL is één van de weinige landen die de zwaar gemanipuleerde VS methode voor berekening van inflatie en allerlei andere economische statistieken gebruiken.

    de werkelijke inflatie is in de VS nog steeds rond de 8%; de zogenaamde deflatie is alleen een smokescreen van de FED om de money supply ongekend te mogen opblazen. De politiek gelooft de cijfers op de blauwe ogen van Bernanke (en natuurlijk ook omdat het ze heel goed uitkomt).

    http://www.shadowstats.com/alternate_data

  11. Niek says:

    @Nederland is anders (8):
    Inflatie is vrij eenvoudig in te perken, maar deflatie niet.

    zegt de bank … maar ik ben het daar volledig mee oneens.

    Ervaring leert dat inflatie die uit de hand loopt (zeg maar boven de 10% ofzo) hooguit nog te stoppen is met draconische maatregelen die de economie zwaar schaden. Meestal gaat het dus regelrecht door naar het eindspel van hyperinflatie (Weimar, Zimbabwe en vele andere voorbeelden in de historie).

    Wat Japan betreft kun je er over twisten over er wel daar echt deflatie is (de money supply blijft vrolijk oplopen voorzover ik weet), en wat er gebeurd zou zijn als de overheid niet op alle mogelijke manieren de deflatie te lijf was gegaan.

    Ik denk dat deflatie in milde vorm volkomen normaal is, en ook in sterkere vorm een natuurlijk proces dat vanzelf stopt – als ‘deskundige’ economen en bankiers er maar met hun vingers vanaf kunnen blijven. Net zoiets als de jaarlijkse griep.

  12. Ton says:

    En als nu iedereen eens niet de propagandamachine na gaat blaten dan zijn we op de goede weg… “Oh help me, oh, alles wordt goedkoper, een ramp! Please, zorg dat alles steeds duurder wordt, dat is goed!” Ik snap niet dat mensen daar in tuinen (en ja, ik heb 9 jaar economie gestudeerd…)

  13. Niek says:

    P.S.: laatste cijfers uit de VS wijzen overduidelijk op toenemende inflatie. Commodity en energieprijzen staan met de dag hoger, en de 10-jaars US Treasury rate staat alweer een stuk hoger dan een paar weken geleden toen Bernanke hem door direkt opkopen van schuldpapier omlaag probeerde te drukken. De US overheid is duidelijk zijn greep op het financiele systeem aan het verliezen, maar de beurs zou de beurs niet zijn als er nog even lekker doorgefeest werd zolang de schaapjes het niet in de gaten hebben. Deflatie? geen schijn van kans.

  14. Nederland is anders says:

    @Niek,

    De inflatie is eenvoudig in te perken door bijv. de rente te verhogen. Omgekeerd is het verder verlagen van de rente onder 0% niet mogelijk. Ook het verder aanbieden van liquiditeiten hoeft niet te leiden tot het afwenden van deflatie. Dit is de zogenaamde liquidity trap, zie Japan.

    Milton Friedman: “inflation is always and everywhere a monetary phenomenon”.

    Een milde vorm van deflatie is niet erg, wel als door het uitstellen van consumptie nog meer bedrijven in de problemen komen, hierdoor de banken nog weer minder uitlenen, etc.

  15. Niek says:

    @Nederland is anders(14):
    het enige succesvolle voorbeeld van inflatie intomen dat ik ken is de renteverhogingen onder Paul Volcker in de VS. Die moest daarvoor de rente omhoog brengen tot boven de 20%; in de omstandigheden die we nu hebben (met excessen die onvergelijkbaar veel groter zijn) zou zelfs 30% rente niet helpen. Niet dat we dat ooit gaan zien, want zelfs 10% rente zou al een verwoestende uitwerking hebben op de economie van VS, UK en EU. Daarmee vergeleken zou de kredietcrisis van afgelopen jaar nog maar een tuinfeestje zijn.

    volgens Bernanke is rente onder 0% trouwens geen enkel probleem, gewoon bijv. maandelijks 1% belasting heffen op alle spaartegoeden, dat zal die domme spaarders leren om al hun geld uit te geven en maximaal te lenen! En reken maar dat hij het binnenkort gaat proberen, want die enigszins normale maatregelen zijn daar al lang uitgeput. De reele rente is trouwens al jarenlang negatief, en toch wordt er nog gespaard …

  16. sven says:

    @ Niek 15

    Ja, kun je nagaan dat wanneer de reëele rente al jarenlang negatief is, en je dus leent met subsidie, dit voor de economie helemaal niets positiefs oplevert. Mits je een recessie/depressie positief vindt natuurlijk.

  17. Dutch_renter says:

    @Ton (12),

    Ik heb inderdaad hetzelfde gevoel, vooral als het over levensmiddelen e.d. gaat. Er is geen hond die de aankoop van een brood uitstelt, omdat het volgend jaar misschien 0,7% goedkoper zal zijn.

    Het is natuurlijk zo dat deflatie heel vervelnd is voor mensen met schulden. Maar als alles duurder wordt zonder dat de lonen meestijgen, dan is dat net zo vervelend voor de meeste mensen.

  18. sd says:

    @okie
    met mijn hypotheek prima. Het i 4x mijn inkomen en we hebben 2 inkomen.

    Maar dat heeft geen ruk met deflatie te maken. Mijn standpunt blijft erbij. Deze cijfers stellen geen ruk voor als je niet weet hoe het bepaald wordt. Als het op dezelfde manier bepaald wordt als in amerika dan kan je met deze rapporten je kont vegen.

  19. Niek says:

    @sd(18):
    de cijfers worden in NL (door CBS) vrijwel net zo berekend als in de VS. Dat is al jaren zo, dus je kunt wel degelijk er conclusies uit trekken, als je maar niet blindelings op de cijfertjes vertrouwt.

    Olieprijs breekt vandaag de $55 barriere, dus maak de borst maar nat voor een stevige portie inflatie. Geen idee of het zo blijft want ik denk dat deze ‘opleving van de economie’ van heel korte duur gaat zijn. Maar er zullen ongetwijfeld weer juichverhalen zijn in het journaal vandaag, om weer wat beleggertjes naar de slachtbank te voeren.

  20. J.G. says:

    @ Nederland is anders:

    Nederland mag dan wel anders zijn (al denk ik niet dat ik het daar mee eens ben) maar wat er in Nederland gebeurt is ook niet zo relevant. Het gaat nu om de enorme schuldenberg van de VS, die met de dag ook nog eens enorm toeneemt. Ik zie geen andere uitweg dan een hyperinflatie (van de dollar), wat hoe dan ook zijn weerslag zal hebben op ons Nederland (waar ik zelf niet meer woon). Vergeet ook vooral de aanstormende problemen met de Amerikaanse pensioenen en medicare niet. Ik ben zeer pessimistisch over de toekomst daar en benieuwd naar de manier waarop we in de EU ons hieraan denken te kunnen gaan onttrekken.

  21. Edelmetaal loopt al een aantal dagen fors op.
    Deflatie zal helaas wel een natte droom blijven…
    Hoewel de huizenmarkt wel lekker leeg loopt.

  22. M says:

    Voor iedereen die nog steeds denkt “wat jeukt daar nou aan mijn kont, he, wat is het nou… ah deflatie”, helaas kinderpindakaas.

    Zoals de meesten hier al zien is van deflatie absoluut geen sprake.

    Wat we nu zien is dat de bloemenverkoper op de markt tegen sluitingstijd nog snel van zijn laatste bossies af wil en ze daarom in de korting gooit: “drie bossem bloemen, vijf euro!!!”, terwijl ze ‘s ochtends nog 5 euro per bos waren.

    De tijd om met geleend (en eigen) geld in het edele metaal te stappen komt steeds dichter bij.

    Ik geloof het nog niet, maar als de “beursrally” doorzet zou dat misschien ook een teken van inflatie kunnen zijn.

  23. M says:

    @J.G. (20)

    Die uitweg geeft aan dat jij er van uit gaat dat dit systeem zal overleven. Ik sluit die mogelijkheid niet uit, maar naast hyperinflatie bestaat er wel degelijk nóg een mogelijkheid om de huidige problemen achter ons te laten: het in elkaar klappen van het huidige systeem…

  24. sven says:

    Niet té hard roepen, dat er géén deflatie komt!
    De aandelenmarkt zegt TOTAAL HELEMAAL NIKS, wat betreft enig herstel( als je begrijpt wat ik bedoel ).

  25. J.G. says:

    @M: volledig mee eens. Vermoedelijk is het systeem ook om zeep.

  26. Johanssen says:

    http://www.dailyfinance.com/2009/05/06/dr-doom-strikes-again-get-set-for-three-years-of-deflation/

    Ik verwacht net als Dr. Doom een jarenlange deflatie. deleverageing is het beste recept voor de mensen die de afgelopen jaren hun zakken hebben gevuld. Zij hebben de touwtjes in handen.

  27. Okkie says:

    @M:
    De prijs van edelmetaal wordt ook beinvloed door van alles en nog wat behalve door jou.

  28. M says:

    @Okkie

    Hoe bedoel je dat?

  29. Okkie says:

    @M:
    In hoeverre zijn zilver en goud waardevast als de waarde in de praktijk door vraag en aanbod worden bepaald?

  30. De Duitser says:

    Het is zo ver … de ECB verlaagt rente naar een historisch laag sinds de tweede wereldoorlog!

    http://www.sueddeutsche.de/,tt4m1/finanzen/152/467723/text/

    In de telegraaf klingt dat allemaal een stukje minder dramatis, bijna alsof er gewoon niets aan de hand is en alsof het net zo normaal is als dat naar regen de zon weer schijnt … weer een voorbeeld hoe de media in NL gemanipuleerd zijn!!

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/3867864/__ECB_verlaagt_rente_naar_1_procent__.html?p=5,1

  31. Niek says:

    @De Duitser(30):
    inderdaad, veel lemmingen zijn er van overtuigd dat de rente historisch hoog is en alleen maar verder omlaag kan; op dit forum zie ik ze ook regelmatig langskomen … Brave New World is er niks bij 😉

    De ervaring in de VS (en vele eerdere gevallen in de historie) leert dat dit soort manipulatie van de economie vroeg of laat hardhandig wordt afgestraft.

    De reele rente is sowieso al jaren negatief, sinds de ECB bestaat is de enige manier om te sparen maximaal schulden maken. Ik hoop dat de afstraffing in de vorm van 15-30% rente snel komt, maar ik vrees dat het grote pyramidespel nog wel een paar jaartjes te rekken is als ze perse willen.

  32. M says:

    @Okkie (29)

    Edele metalen is een lang verhaal. Het klopt dat de prijs (in euro’s of andere fiatmunten) kan schommelen.
    Ik doelde er echter ook meer op goud/zilver aan te schaffen als dekking voor een eventuele instorting van het financiële systeem.

  33. M says:

    @32

    En bij een dergelijke gebeurtenis maken goud/zilver in mijn ogen de beste kans hun waarde te behouden, al is dan niets zeker.

  34. Nederland is anders says:

    @M

    Als je van een dergelijke scenario uitgaat dan zijn grondstofgerelateerde aandelen interessanter. Deze leveren hebben gemiddeld een hoger rendement en zijn ook een hedge tegen inflatie.
    Goud op zich is namelijk bijna niets waard, het heeft vrijwel geen industriële toepassingen.

  35. Niek says:

    @Nederland is anders(34):
    ik ben het eens met je ‘inflatie hedge’, maar het probleem met grondstoffen is dat je daar zelden direct in kunt beleggen (of heb je toevallig een tank voor 100.000 liter olie in je achtertuin)?

    Het afgelopen halfjaar is gebleken wat de problemen daarvan zijn: bij een commodities dip dalen veel fondsen extra hard, en als het weer omhoog gaat blijven ze aangeslagen liggen (kijk eens naar USO bijvoorbeeld, of de RICI fondsen). Je kunt wel investeren in bedrijven in de sector, maar dat is weer erg gevoelig voor de economie als totaal. En wat rendement betreft: de paar grondstoffen met een echt hoog rendement in de afgelopen jaren zijn doorgaans super riskant in de zin dat de koers enorm kan inzakken door bijv. een nieuwe uitvinding. Nee het is niet simpel …

    Ik denk zelf dat het feit dat goud géén industriele toepassing heeft juist een voordeel is. De enige echte toepassing is als ‘store of value’, al vele duizenden jaren en dat is een heel stabiele toepassing. Sieraden vallen daar ook onder trouwens (in ieder geval in Azie).

  36. M says:

    @34

    Goud wordt inderdaad al enkele duizenden jaren als een zeer goede opslag voor waarde gezien.

    Persoonlijk denk ik juist dat men zodra men uit het “papier” vlucht graag iets fysiek in handen heeft zoals Niek al zegt. Goud biedt daar denk ik toch echt de beste mogelijkheden voor. Als je er meer interesse in hebt, heb ik wel wat sites voor je, zo niet ook goed.

  37. Nederland is anders says:

    @M

    Persoonlijk geloof ik niet zo in het hamsteren van goud, alleen in echt extreme situaties is dat verstandig. Overigens vraag ik me dan nog af hoe makkelijk je goud dan kunt liquideren.
    Ik ga ervan uit dat ik mijn beleggingen altijd kan liquideren, daarom beleg ik liever in bijv. Royal Dutch omdat dit op de lange termijn toch wat interessanter is.
    In tijden van hoge inflatie zal de olieprijs flink oplopen en zal de winst van RD sterk stijgen. Zelf heb ik een aantal hiervan aangeschaft rond oktober vorig jaar. De olieprijs stond toen veel hoger dan nu en toch staan de aandelen nu iets hoger dan toen. Ik vermoed dat dit komt omdat het dividend gewoon (voorlopig nog) erg hoog is. RD heeft ook geen grote schulden, dit geldt voor bijv. Arcelor weer wel. Veel grondstofgerelateerde bedrijven hebben zich flink in de schulden gestoken de afgelopen jaren omdat men te veel is gaan speculeren op stijgende prijzen.
    Omdat er nu sprake is van dalende prijzen (deflatie) en de kredietcrisis komen deze bedrijven extra in de problemen.

    Goud keert geen dividend uit, en daarom valt dit voor mij af.

  38. Eric says:

    Hoe je het ook wendt of keert, het gelag zal betaald worden. Deflatie , hoge deflatie kan er zeker komen, zeker als mensen hoge belastingen moeten betalen en weinig besteedbaar inkomen overhouden. Dan zul je begrijpen dat massa’s mensen niet meer in hun veels te dure huis kunnen blijven wonen wegens te hoge hypotheeklasten , ze zullen gedwongen aan het verkopen gaan. Eten en drinken daar wil men zowieso geld genoeg voor hebben. De schuldenaar betaald z’n eigen gelag hoe dan ook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*