Rabobank voorziet sterkere daling huizenprijs

Rabobank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 6 procent zullen dalen. Dat meldde de bank donderdag in het kwartaalbericht over de woningmarkt.

In het begin van het jaar rekende de bank nog op een daling van 3,5 procent; in mei van dit jaar was dat al bijgesteld naar 5 procent. ,,We hebben nu de ontwikkelingen van de huizenmarkt in het tweede kwartaal meegenomen en die waren minder gunstig dan gedacht”, zei een woordvoerder.

Waarom niet verhuizen?

Het aantal transacties nam in het tweede kwartaal traditiegetrouw wel toe, maar minder dan verwacht. Volgens Rabobank is het eerste kwartaal altijd het zwakste kwartaal voor de verkoop van woningen en is het tweede kwartaal beter. ,,Dat was nu ook wel zo, maar het verschil tussen het eerste en het tweede kwartaal was minder groot.”

zie ook: Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank is erg onrealistisch

Ruim 20 procent van de mensen die een ander huis zouden willen kopen, heeft die plannen volgens de bank op de lange baan geschoven vanwege de crisis. ,,De emotie overheerst”, zegt de woordvoerder. Mensen zijn bang dat ze hun eigen huis niet kwijtraken of dat ze hun baan en daarmee hun inkomen kwijtraken.

bron: Rabobank

Share Button
Tagged with:
81 comments on “Rabobank voorziet sterkere daling huizenprijs
  1. M says:

    Wat een verassing.

  2. Charles says:

    Zelf ben ik vorige week verhuist.
    We hebben het huis dat we geweldig vonden met 20% van de prijs ervan gekocht. Gelukkig ons eigen huis weten te verkopen met een kleine wist (10k).
    Misschien over twee jaar slaan we ons voor de kop, of wellicht niet. we gaan het zien….

    verhuist van Den haag naar Rijswijk (zh) BTW

  3. Harry Snotter says:

    Huis gekocht van 469k voor 400k.
    Gouden tijden!

  4. Dirk says:

    Hoofdredenen:
    – de prijzen dalen
    – ik raak mijn huis niet kwijt
    – ik raak misschien mijn baan kwijt

    Ik zie hier weinig emotie in, het zijn namelijk verstandige overwegingen. Wellicht wil de Rabobank iedereen nog verder in de schulden steken, particulieren denken hier blijkbaar anders over.
    Van paniek is zeker geen sprake, de gemiddelde vraagprijs is nog altijd irreëel hoog. En er is een stuwmeer van te koop staande huizen (plus een flinke te verwachten toename van de werkloosheid)
    20% van de prijs af, heel aardig, maar ik ben bang dat het nog een stuk verder zal dalen.

  5. Dalen says:

    Goed gedaan Charles. En over 2 jaar nooit terug kijken maar nu genieten.

    Alles precies uitstippelen lukt je nooit.

    Geen mens die op de top verkoopt en in het dal weer terugkoopt.

    Meer dan 20% zakt het echt niet, althans niet het huis wat je wil.

  6. Joost says:

    @2 Charles en 3 Harry:
    Gefeliciteerd. Hoe zat het met de vraagprijs en sta-tijd in jullie geval? Onrealistisch hoog of al gezakt? En al erg lang of juist net op de markt?

  7. M says:

    Huis gekocht van 469k voor 400k.
    Gouden tijden!

    Pas wel een beetje op met dat “van, voor”.

    Werd lange tijd in supermarkten en elektronicaketens gebruikt om prullen aan de man te brengen die elders voor de helft te krijgen waren.
    De consument het gevoel geven dat hij een koopje doet is een mooie truc om hem de markt niet te laten verkennen.

    Iemand geinteresseerd in een mooie salontafel trouwens? Had hem eerst voor €9.395,- in de verkoop staan maar hij mag nu weg voor €235,-.

  8. Niek says:

    @4,7:
    ik zie in mijn omgeving alleen maar onrealistische vraagprijzen, vaak nog hoger dan vorig jaar. Echte verkoopprijs is dankzij het gerommel van NVM c.s. niet meer te achterhalen (hooguit in individuele gevallen). Er staan hier iets minder huizen te koop van een half jaar terug, maar da’s misschien ook vanwege de vakantie; verkoop is minimaal.

    Van ‘price discovery’ of een vrije markt is voorlopig nog geen sprake; ik blijf erbij dat het zo jaren gaat duren voor de bodem bereikt is.

  9. Niek says:

    overigens grappig dat bijna de helft nu niet verhuist wegens daling koopprijzen; normaal zou dat juist gunstig moeten zijn, zeker als je (zoals banken en makelaars graag zien) steeds een stapje hoger op de huizenladder probeert te komen. Bij dalende prijzen moet je immers minder bijbetalen.

    De verklaring zou wél kloppen als de bulk van de verkopers nu al onder water zit met de hypotheek en geen cent te makken heeft; met gemiddeld 113% hypotheek zou het zomaar kunnen. Rabo weet er vast meer van.

  10. Onderwaarde says:

    6% ????? – KEEP DREAMING!!!!!!

  11. Harry Snotter says:

    Is die salontafel nog te koop?
    Onbeschadigd en zonder verborgen gebreken?

    Huis verkocht vp 269k voor 255k
    Valt niet tegen! Wel realistische vraagprijs, was binnen 2 maanden weg.

    Lang leve Gerry Heuker!

  12. Knospe says:

    Rabobank:

    Al met al maakt de Nederlandse woningmarkt momenteel zware tijden door.
    Voor bestaande woningen voorziet de Rabobank voor 2009 een nominale
    huizenprijsdaling met 6% en in 2010 een verdere krimp met 1%. Het
    duurdere woningmarktsegment wordt het hardst getroffen.

    6% in 2009, 1% in 2010. Als dat zware tijden zijn, dan waren de jaren hiervoor ongekend euforisch. De genoemde percentages zijn trouwens veel te optimistisch.

  13. Spaarvarken says:

    De Rabobank maakt deze week haar cijfers bekend. Zou het daar iets mee te maken hebben ??
    Tenslotte is het marktaandeel van de Rabobank in de verstrekking van hypotheken het grootst.
    Ben benieuwd !!

  14. Knospe says:

    @ 13

    Rabobank is, net als andere banken, niet in staat om realistische of negatieve cijfers weer te geven. Dat zou hen namelijk verplichten om onwijs af te schrijven op hun hypotheekportefeuille, hetgeen weer activa-verplichtingen met zich meebrengt, hetgeen weer ellende met zich meebrengt, hetgeen weer verdere ellende met zich meebrengt. Ik zie deze cijfers dan ook meer als het weerbericht van de vorige week, geprint in de krant van vandaag.

    In die zin zijn de cijfers van de NVM een stuk betrouwbaarder (opvallend is de discrepantie tussen de cijfers van het NVM en de veel optimischere cijfers van het Kadaster, welke je in de laatste tabel aantreft NVM in 2007 3,6% en 2008 0% stijging, Kadaster in 2007 5,3% en 2008 2,7% stijging).

  15. henk says:

    @9

    Ik vertel altijd mensen dat ze gebaat zijn bij dalende prijzen als ze groter willen gaan wonen omdat hun schuld dan minder toe zal nemen. Deze groep (die zeer groot is) moet eigenlijk blij zijn met de dalingen, maar beseft dat nog niet.

  16. John says:

    @10 henk

    Eigen haard is goud waard!

    Zorg dat je wat spaargeld achter de hand hebt, dwz 10% koopsom, financier lang 15jr+ en sla in het komende jaar je slag da’s mijn advies.

  17. M says:

    John, je verwacht toch deflatie? Dan kan je toch beter niet gaan lenen, of vergis ik me nu?

  18. Knospe says:

    Deze wilde ik jullie niet onthouden, treurig:

    http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/1889816/gemeente-zuidhorn-gaat-hypotheek-huizenkopers-betalen.html?utm_campaign=rss&utm_source=rss&utm_medium=rss

    Gemeente Zuidhorn gaat hypotheek huizenkopers betalen

    De gemeente Zuidhorn heeft honderdduizend euro gekregen van minister Van der Laan (VROM) om woningbouwproject De Oostergast te stimuleren. Met het geld wil de gemeente de hypotheek van 25 potentiële kopers een tijdje betalen.

    Volgens wethouder Jan Oomkes kan het geld deze kopers overhalen om een van de 25 kavels te kopen. “Veel mensen zitten nog aan hun eigen huis. Ze zijn nu misschien huiverig om in een huis op De Oostergast te investeren omdat ze bang zijn hun eigen huis niet kwijt raken. Met het geld kunnen we ze financieel ondersteunen.”

    Wethouder heel blij
    Om voor de overheidssubsidie in aanmerking te komen, moest de gemeente kunnen aantonen dat de bouwvergunning begin april was verleend. Oomkes is zeer blij met het geld. “Exact wat we hadden gevraagd. Dat had ik niet verwacht.”

    Projectontwikkelaar Plegt-Vos kan met het geld actie ondernemen, zegt de wethouder. Het gaat volgens hem niet zo heel hard meer met de kavelverkoop bij woningbouwproject De Oostergast. “Maar het loopt nog wel. In de zomerperiode hebben we nog twee vrije kavels verkocht. Collega-wethouders zijn daar wel jaloers op, denk ik.”

    Honderd miljoen euro subsidie
    Minister Van der Laan trok in totaal honderd miljoen euro subsidie uit om woningbouwprojecten te stimuleren. Het gaat in totaal om 15.000 koop- en huurwoningen. 211 gemeenten dienden voor 607 projecten een subsidieaanvraag in. 155 kregen er een.

    De subsidie is bedoeld om de bouwproductie weer op gang te helpen. Voor woningbouwprojecten is maximaal 395 miljoen euro gereserveerd. Dit was de eerste ronde. De tweede ronde is voor dit najaar voorzien. “Dan dienen we een nieuwe aanvraag in”, aldus Oomkes.

  19. Knospe says:

    Overigens is 100.000 gedeeld door 25 slechts 4.000 euro per kavel. Bij een rente van 5,5% is dat 3 maanden bij een huis van 3 ton. Dus… tja… De gemeente kan natuurlijk ook 4.000 euro minder vragen voor een kavel, maar dat terzijde.

  20. Mieke says:

    @ 3 Harry Snotter

    ..voor 4 ton gekocht kk…..= 2,5 ton teveel….zal binnen 5 jaar nog max 1,5 ton doen….

    veel woonplezier….de echte daling moet nog beginnen!

  21. Dalen says:

    @ Mieke

    Jij doet aan wishful thinking.

    Harry heeft een huis naar zijn zin en kan het betalen.

    Jij hebt 5 zure jaren voor de boeg als je zo blijft denken.

    Huizenprijzen zakken max 20@ en zelfs dat duurt jaren.
    @ John

    Mee eens. Zo doe ik het ook.

  22. Kees2 says:

    Sluit me aan bij 16 & 21,

    Spaargeld, relatief nog lage rente, een lijst opstellen met alle huizen die aan je wensen voldoen, je slag slaan eind 2009 begin 2010 en dan bovenal keihard onderhandelen!

    Dit moet je in staat stellen een van je gewenste huizen voor minimaal 20% of lager dan de prijs op de top in 2008 te kopen.

  23. Michzelluf says:

    Reëel gezien zullen de huizen gemiddeld toch 50% in waarde moeten kunnen dalen.

    Nominaal gezien, zie ik het niet gebeuren omdat de rente over een jaar wel weer gaat stijgen door de overheidstekorten.

    We moeten ons opmaken voor een nieuwe bubbel die biflatie heet…

  24. Boefke says:

    3,5% 5% nu 6% als we zo volgend de grafiek van Rabo doordenken, komen we voor het eind van het jaar al uit op -10% lijkt me, of ben ik nu gek?

    Tja,

  25. Okkie says:

    @Knospe nr.18:
    Dat men starters een koopsubsidie geeft is nog tot daar aan toe, maar het financieren van doorschuivers is echt belachelijk en druist ook nog eens in tegen de belangen van starters.

  26. Sam says:

    @15

    Ik denk dat een nog grotere groep kleiner wil wonen, grijs hé…

  27. Charles says:

    reactie op Joost >
    Vraagprijs van het huis was 279.000 in juli 2008
    gekocht voor 229.000 in mei 2009
    is dus 18 % van de vraagprijs, en niet 20 % zoals ik eerder had aangegeven.

    eigen huis verkocht in mei 2009 voor 145.000 en daar was de vraagprijs 155.000 van….

  28. Okkie says:

    @John:
    Eigen haard is goud waard!
    Je verzint nog slechtere argumenten dan Hukker.

  29. Geloof jij in de toekomstverwaachtingen of martpeilingen van de Rabobank?

    Verwachtingen van de huizenprijzen voor 2009 door de Rabobank:
    080509: +3%
    111008: +1%
    110209: -3,5
    150509: -5%

    http://news.google.com/archivesearch?q=rabobank+huizenprijzen+2009&btnG=Search&hl=en&ned=us&um=1&scoring=a

  30. lorenzo says:

    Wat de prijs van een woning eniszins zal ondersteunen is dat wanneer deze 20 % goedkoper wordt we denken een koopje te hebben. ..Ik zie en merk het hier ook weer.

  31. Niek says:

    @12:
    op zich klopt het natuurlijk wel dat dit zware tijden zijn, na 20 jaar van gemiddeld 10-20% erbij per jaar. Blijkbaar heeft Rabo ook alleen nog maar medewerkers die na 1985 begonnen zijn.

    @18:
    tja, v.d. Laan grossiert de laatste weken in werkelijk schandalige voorstellen. Stelen van de belastingbetaler ten bate van de vastgoed maffia. Bij mij in de gemeente worden er dankzij deze steun ook weer 120 huizen bijgebouwd; en er is al een hele stapel die ze niet verkocht krijgen. Mij best, volgend jaar nog meer huurwoningen om uit te kiezen 😉

    @19:
    ik denk ook dat het vooral een truuk is om de grondprijzen kunstmatig hoog te houden. Mijn gemeente heeft voor minstens 30 jaar bouwgrond in portefeuille, gebaseerd op de woningverkoop van de afgelopen 10 jaar (die inmiddels volledig is ingestort). Ik denk dat er nog wat korting aan gaat komen, al bestaat wel het risico dat ze gewoon doorgaan op de oude voet en dus straks ineens hardstikke failliet blijken (art. 18 ofzo).

  32. Niek says:

    @30:
    heeft in de VS niet geholpen, diverse staten zitten al op -50% of meer bij relatief lage omzetten, dus de meeste -20% koopjesjagers zijn nu ook lekker failliet. Maar wie weet houden de Nederlanders zo van korting dat ze massaal blijven kopen tot op de bodem?

  33. ray says:

    @ Charles: 18% van de vraagprijs afgekregen is best aardig (en reeel!) vind ik. Ik woon zelf in Amsterdam maar denk dat verkopers me nu nog uitlachen als ik 20% onder de (belachelijk hoge) vraagprijs bied. Maargoed, ik wacht rustig af. Na de zomer denk ik dat de sneeuwbal pas echt van de helling af rolt.

  34. lorenzo says:

    ik lees net in de krant dat de recessie eigenlijk voorbij is.

  35. Charles says:

    @ray: als je op dit moment in een huurwoning zit, is het inderdaad verstandiger om even af te wachten of er nog meer van af gaat….Echter als je op dit moment in een koophuis zit dan hoop ik dat je ook daar ook met een mindere verkoopprijs genoegen zal nemen.

  36. M says:

    Ach Mieke toch. En maar lekker blijven geloven dat die eurootjes straks evenveel waard blijven terwijl enkel de prijs van huizen gaat dalen.

  37. Knospe says:

    @34

    De recessie is in theorie ook bijna voorbij, maar de gevolgen sijpelen pas nu door naar de consument (bijvoorbeeld door ontslagen en andere effecten). Hoe lang dat gaat duren, wat hier het gevolg van is en wat de gevolgen zullen zijn van de honderden miljarden aan QE en overnames van slechte leningen en zo, dat gaan we nu pas zien. Het spel staat nu pas op de wagen!

  38. Sam says:

    Juist, zou de volgende punten nog even willen bijvoegen aan ontslagen, zorgpremie +10,(+150?), benzineprijs, lage rente op het spaargeld, ww premie, btw 20%. Gaat leuk worden…

  39. Sam says:

    @34

    In Duitsland en Frankrijk denken ze van wel, maar NL is anders dat blijkt. Alleen ben ik bang dat deze trend niet door gaat zetten wanneer d sloop premie weer wordt afgeschaft.

  40. Niek says:

    @34:
    dat betekent dat de volgende leg down in aantocht is 🙂
    Maar wie in sprookjes gelooft kan nog net op de top instappen.

    @37:
    yep, ik denk dat de consument tot eind 2009 niks merkt tenzij hij toevallig meedoet in een ontslagronde of met pensioen gaat. En in 2010 is ook nog maar de vraag, gezien de aankomende verkiezingen. Ze gaan er natuurlijk alles aan doen om de hete aardappel door te schuiven naar het volgende kabinet.
    Regeren is in Nederland niets doen (en vooruitschuiven).

    @38:
    en terwijl de spaarrente overal omlaag gedrukt wordt kun je er op rekenen dat Bos c.s. uitgaat van een nog hoger rendement op je spaargeld, zodat ze daarover nog meer belasting kunnen vangen. Niks makkelijker dan geld plukken van spaarders, zeker niet na recente de bangmakerij over omvallende banken resp. zwartsparen.

    @39:
    een beetje dalende prijzen (overigens exclusief voedsel en energie) is geen deflatie. Kijk maar eens naar de prijzen van 2, 5 of 10 jaar geleden: geen spoor van deflatie.

  41. Wasibi says:

    Toch wel aardig te zien, prijzen dalen… met name energie, tsja wat was er ook alweer explosief gestegen in 2008?
    gemanipuleer in de statestieken, nou ja selectief statestiek toepassen heet het geloof ik. recessie bijna voorbij? Ben een positief mens maar zie een inktzwarte horizon.

  42. Niek says:

    @41:
    “there are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics”

    en

    “The biggest liar in the world is a politician, and the second biggest liar is a statistician.”

    nog erger dan bovenstaande twee zijn statistici die voor de politiek werken, zoals bij ons Ministry of Truth onder leiding van opperleugenaar Michiel Vergeer.

  43. M says:

    @Knospe (37)

    De recessie is in theorie ook bijna voorbij, maar de gevolgen sijpelen pas nu door naar de consument (bijvoorbeeld door ontslagen en andere effecten).

    Jij denkt dat de dollar het eind van het jaar haalt?

    Een korte uiteenzetting van de aangehaalde theorie zou ik erg waarderen, ik geloof er namelijk geen biet van dat de recessie al voorbij is.

  44. michzelluf says:

    @34. lorenzo

    De krant en tv moet je mijden. Ze vertellen vrijwel allemaal leugens!

    Er is gewoon een grote propaganda aan de gang die zijn weerga niet kent. En daarmee bedoel ik de schaal en de gerafineerdheid ervan. Kan je dit aantonen? JA! Te simpel…

    http://zaplog.nl/zaplog/article/eigenaren_veronica_net5_sbs6_gelieerd_aan_bilderberg_en_cfr

    Vrijwel alle westerse media is in handen van/of wordt gestuurd door CFR. Ook in NL.

    De waarheid is helaas veel pijnlijker….

    Maar we moeten positief blijven…

    Zolang de moneymultiplier niet boven de 1 komt, zal er geen herstel kunnen zijn.

    Zolang dit niet gebeurd is, komt er een nog grotere bubbel aan, die biflatie heet.

  45. lorenzo says:

    een klein knuppeltje in het hoenderhok ,meer niet .

  46. Kareem says:

    De recessie lijkt voorbij.
    Door allerlei steunprogamma’s van de overheden is er voor even werk.
    Totdat dit geld op is, dan klapt het syteem uit elkaar. USA is al falliet , EU volgt.

    Gr,

  47. Tamara says:

    Volgens mij zijn de prijzen al meer gedaald dan 6% dit jaar.
    De meetmethodes zijn nogal verschillend.
    Want wat is nu de werkelijke waarde van een huis?
    Wie zal het zeggen, de eigenaar, de potentiele koper, de makelaar of de taxateur? En waar is deze waarde op gebaseerd?
    Gewoon natte vingerwerk!

  48. Boefke says:

    Gewoon natte vingerwerk.

    Wat kan dat toch mooi klinken uit de mond van een vrouw zo vlak voor het slapen gaan.

    Tamara bedankt, dit was echt je allereerste zinnige uitlating op dit forum 😉

  49. Tamara says:

    @48
    Tja Boefke, ik had al een wijntje gedronken!

  50. lorenzo says:

    Tamara , het wordt nog moeilijker : de werkelijke waarde van een huis bestaat gewoon NIET.

  51. Boefke says:

    de waarde van een huis wordt niet bepaald door enkel de stenen en dakpannen. LET OP!

    De waarde van een huis (vooral in NL) wordt bepaald door het besteedbaar inkomen van de kopers-groep, de verwachting op werk-, en carrieremogelijkheden bij deze groep, en het vertrouwen dat de investering op termijn geld oplevert enz,enz.

    Nu voor het kwartjesgebrek bij sommige mensen:

    -er zijn momenteel loonstops in de meeste CAO-s en ook al loonsverlagingen om bedrijven draaiende te houden.

    -verwachting van werk in de toekomst, werkeloosheid gaat toenemen, dus dit neemt ook af.

    -Momenteel dalen de huizenprijzen en dit is dus niet stijgen (duhuuu) en dus is het rendement op je investering niet positief.

    Mensen die nu nog zeggen dat huizenprijzen alleen maar kunnen stijgen, tja sorry, die willen iets niet begrijpen.

    En om die kopersgroep zand in de ogen te strooien wordt er dus gegoocheld met statistieken en cijfers het inmiddels o, zo beroemde natte vingerwerk.

  52. kees says:

    de echte harde klappen gaan vallen in de categorie
    1000K / 2000K voor zover ik het kan bekijken.

  53. Huizenzoeker says:

    In Amsterdam is men al zo wanhopig dat huizen uit de verkoop worden gehaald, om vervolgens enkele dagen als ‘nieuw’ op funda te verschijnen.

    Alsof je kopers voor de gek kunt houden.

  54. Niek says:

    @54:
    dat doen ze bij mij in de stad al tien jaar zo … meestal ook nog met ongewijzigde prijzen, je zou denken dat na een aantal jaar op die manier elke potentiele koper het wel door heeft. Maar blijkbaar jagen ze op de absolute sukkels …

  55. Huizenzoeker says:

    @ 55
    Zover ik weet gebeurde dat in Amsterdam niet, omdat alle te koop staande woningen binnen enkele dagen of weken verkocht waren.
    Voor mij als Amsterdammer is dit een nieuw fenomeen.

  56. Niek says:

    vandaag stukje van TV programma ‘Droomhuis in de Zon’ bekeken, echt hilarisch. Bubblemania is nog ongebroken daar, ik ben benieuwd van wanneer de NL vertaling is (die er nog een schepje bovenop doet). ‘Buy now or be priced out forever’ is het motto.

    Een met 450K zwaar overprijsd huis in Portugal dat 2100 euro per maand hypotheek kost, maar gegarandeerd 3700 euro per maand aan huurinkomsten oplevert (zelfs midden in de zomer lijkt me dat onwaarschijnlijk, en de rest van het jaar uitgesloten). De potentiele kopers hebben blijkbaar zelf 90K beschikbaar (overwaarde op hun Engelse huis) maar daarvan moeten ze ook nog een bedrijf opzetten en hun bestaande huis flink uitbreiden (als ik het goed gevolgd heb). Benieuwd hoe dit afloopt nu de markt een beetje verzuurd is …

  57. Niek says:

    @56:
    binnen enkele dagen/weken verkocht? Volgens mij is dat in Amsterdam ook al jaren verleden tijd, geldt misschien in een bepaald goedkoper segment. Zeker niet voor de duurdere huizen. Ik ken daar wel villa’s waar al jaren mee geleurd wordt.

  58. Huizenzoeker says:

    @Niek,
    Ben bijziend wat betreft de markt: ik kijk alleen tussen 200k-300k.

  59. kees says:

    @55
    Maar blijkbaar jagen ze op de absolute sukkels …

    ieder huis heeft maar 1 koper nodig…..

  60. MR says:

    De Rabo liegt, is in paniek. De afgrond is nabij.

  61. Niek says:

    @60:
    maar wordt wel moeilijker, aangezien vermoedelijk een hoop sukkel-miljonairs het afgelopen jaar geelimineerd zijn 🙂

  62. Dirk says:

    @61

    Dat was mijn gedachte ook. Ik hoop maar dat ze wel realistische waarderingen op hun balans hebben staan.

  63. Berend B. says:

    Laatste kabinet Balkie had bij aantreden nog de kans om iets te veranderen: iig aan de HRA morrelen. Niks, helemaal niks hebben ze gedaan toen alles al jarenlang op springen stond…
    We moeten af van al die spastische regelingen van ‘natuur’bescherming. Als alle dorpjes maar 500 m in omtrek uitbreiden heb je plenty ruimte om te bouwen en zijn er nog zeeen van ‘groen hart’-achtige gebieden (cultuurlandschap, bos-of-zo is het niet) over. Deze grond moet gewoon SNEL door de gemeentes (eerst ff van de boeren kopen..) voor normale prijzen verkocht worden, en er kan voor normale prijzen op gebouwd worden. Dan kan x% jarenlang ambtenarengelul, y% minder winst voor gemeente en z% voor dure bouwvakkers er af, en is de woning gewoon 30-50% goedkoper. Zou het echt ooit normaal worden in NL?

    Ik ben toch bang van niet…Wie zit hier toch achter….? We blijven de niet rendabele graaslandjes en maisakkertjes beschermen en lullen tot we er bij neervallen. Oh ja, dan hebben we het nog niet eens over overdrachtsbelasting gehad. Wat wil iedereen (=eigenlijk dus onze overheid, die hebben we gekozen): minder files… Dus wat doen we: belasting op verhuizen. Logisch? Het zal wel max 25% daling over 3 jaar worden, dat is veel te weinig…En daarna worden we weer allemaal voor de gek gehouden de komende 10 jaar. De EU geldpersen draaien door, monetaire inflatie >5-8% en wij worden met gefingeerde consumentenprijs inflatie van 0-1%, of zelfs deflatie, zoet gehouden. Oftewel: huizenprijzen moeten naar beneden! Zo bijzonder is het niet: het is een stukje grond met een huisje er op. Er zijn wel belangrijker dingen…

    Groeten,
    Berend. B.

  64. benny more says:

    Hoe was het ook al weer? Alleen de rente op de woning mag worden afgetrokken en dat is dus een lage rente van rond de 5 %. Nu wilde de huizenkopers ook wel eens een dikke auto of eens lekker op vakantie en gebruikte en gebruiken de woning als onderpand voor hun slagroom besteding. OK dus die 5 % op de slagroom kunnen ze niet aftrekken en werd de schuld bij de woning geteld. Dus U neemt niet alleen de woning over maar betaald ook de slagroomschuld. Ga eerst naar het kadaster dan ziet U waar de woning historisch voor is gekocht en weet u gelijk wat de opgebouwde schuld is. Als u dus wenst te kopen voor de idioten bedragen die de verkopers nu vragen betaald u en lost u in een keer de slagroom schuld af. Kijk en daar doe ik dus even lekker niet aan mee. De Markt kan en zal nog veel meer naar beneden komen, het is net als in de uitverkoop, eerst 25% op prijzen en dan 25% KORTING GEVEN. DUS eerst naar het kadaster en zien waar het voor was gekocht en je niet laten misleiden door een ventje in een net pak met een gladde babbel die zegt dat het allemaal veel meer waard is. Doe maar eens een laag bod en zie dan maar eens wat er gebeurd. ADVIES als je een bod uit brengt doe dit dan schriftelijk en post een kopie aan de verkoper zodat je zeker bent dat de verkoper ook daadwerkelijk je bod ontvangt, want is je niet opgevallen dat je nooit rechtstreeks kontakt hebt met de verkoper maar dit altijd via het manneke in het nette pak loopt? Dat heet markt bescherming !!!!! Succes en niet te veel slagroom betalen

  65. huizenhyper says:

    Dat laatste doet me idd een belletje rinkelen. Ik heb 1.5 jaar terug ook een behoorlijk lager bod gedaan onder de vraagprijs. De vraagprijs was ook zeker 50k te hoog ivm achterstallig onderhoud. Dit bod heb ik besproken met de makelaar. Zijn eerste opmerking was dat HIJ dit bod kompleet onbespreekbaar vond. Daarna nog een lang verhaal, maar alles daaromheen doet mij nu idd vermoeden dat de verkoper dit bod nooit heeft vernomen.

    Dus daar moet je ook al op letten tegenwoordig.

  66. lorenzo says:

    Niek, hoe kun jij nou vanuit je huurwoning in Nederland redeneren dat een woning in Portugal ad € 450.000 zwaar overprijsd is ? Kortom, wat zijn de grondslagen voor jouw conclusie in deze ?

  67. Okkie says:

    @Berend B. nr.64:
    Er is al een overschot aan Vinex-wijken. Nog meer bebouwing is nu helemaal niet aan de orde.

  68. Huizenzoeker says:

    Zal op Prinsjesdag dan eindelijk duidelijk worden dat de HRA gaat sneuvelen?

    Balkenende beweert immers dat we nog jaren last gaan hebben van deze recessie.

    Hoe heilig is de HRA in het calvinistische Nederland?

  69. stel dat says:

    Je bent een starter en koopt een huis van 200.000 euros
    Volgend jaar is je huis dan 6% van 2 ton = 12.000 euros
    minder waard. Dat is 1000 euro per maand.

    Voor die 1000 euro per maand kun je ook best wel wat huren hoor.

    Eigenlijk zegt de rabobank hier dus, start niet.

  70. Peter says:

    @67,

    Men hoeft echt niet alle details te kennen om een ruw idee te krijgen van een situatie. Als dat wel zo was dan zouden we nooit verder komen als mensheid. We weten uiteindelijk meer niet dan wel, en toch maken we iedere dag beslissingen.

    Toch is je vraag wel degelijk relevant. Zelf zou ik in oggenschouw nemen dat protugal een arm land is met hoge werkeloosheid. Dus de gewone burger kan zo’n huur never nooit opbrengen, ik kan het in nderland niet eens met een vol salaris! Daarnaast zijn er massa’s “rijke” lui die door de crisis ineens helemaal niet meer zo rijk zijn, er is echt paniek onder die groep. De markt voor duurdere huizen stort dus in. Hier in Nederland gebeurd dat ook, dus waarom zou dat daar zo anders zijn?

    Je kan dus stellen dart op het eerste gezicht zo’n hoge huur totaal onrealistisch is. En als het onderdeel is van een verkoop praatje, dan moeten er belletjes gaan rinkelen. Als het je per maand veel minder kost dan dat je er aan huur kan mee kan ontvangen, waarom heeft een echt rijk figuur het dan al niet gekocht?

    Ik heb het programma niet gezien en kijk nauwelijke TV. Ik wordt kotsmisselijk van die huisverbouw en tuinier en baby geboorte programma’s. Maar geien de kern gegevens in deze thread lijkt mij het een klare zaak en kan Niek niet anders dan gelijk hebben.

  71. Ben NL spuugzat says:

    @65

    “ADVIES als je een bod uit brengt doe dit dan schriftelijk en post een kopie aan de verkoper zodat je zeker bent dat de verkoper ook daadwerkelijk je bod ontvangt, want is je niet opgevallen dat je nooit rechtstreeks kontakt hebt met de verkoper maar dit altijd via het manneke in het nette pak loopt? ”

    Dit heb ik inderdaad zelf ook meegemaakt. Ik deed een bod en zonder enig antwoord van wie dan ook hoorde ik 2 wkn later dat het huis verkocht was. Weliswaar 2000 euro boven mijn bod maar mijn bod was een openingsbod en ik was bereid 10.000 euro hoger te gaan. Ik heb dat bij de verkoper gemeld en de makelaar. De verkoper wist van niets en was kwaat en de makelaar zei dat hij zich aan de beroepsregels moest huoden. Ik ben er van overtuigd dat er een vies spel is gespeeld ten koste van de verkoper.

    Ik heb later een vergelijkbare woning gekocht die nu al weer meer waard is.

    Makelaars zijn ******, maar dat weten we al lang. Ik heb in mijn leven zeker 15 x een huis verkocht waarvan 14 x zonder makelaar. Die ene keer heb ik slaande ruzie met de kl** gehad.

    Mijn advies; mijd ze en loop er met een grote boog omheen.

    Hier in Belgie heb je geen taxatierapport nodig dat scheelt. Banken zijn zelf mans genoeg. In NL had ik nooit een bank nodig, lucky me.

    Tijd dat het volk zich eens laat horen. Als ik zie hoe de mensen in NL wonen. In en in triest, en ja hoor we pikken het.

    Wake up!!

  72. lorenzo says:

    71, het ligt eraan welke gedachte er aan de stellige uitspraken ten grondslag liggen. Gezien dat feit er gesuggereert wordt er verstand van te hebben was er reden voor mij de vraag te stellen.

  73. Niek says:

    @67:
    ik heb familie in Spanje die bij de Portugese grens woont; ik heb na diverse bezoekjes een vrij goede kijk op het prijsnivo daar.

    @69:
    natuurlijk geen wijzigingen in de HRA, dat zou politieke zelfmoord zijn. Ik denk na de verkiezingen (dus in 2011) een minimale wijziging, en afschaffing pas als de crisis in NL over is – dus over 10-20 jaar ofzo.

    @72:
    ik baseer mij vooral op het feit dat een huis met een hypotheeklast van 2100 euro (N.B.: ze hebben daar geen HRA) gegarandeerd 3700 per maand aan huur zou opleveren. Dat KAN niet, als het wel zou was dan zou half Europa (voorzover ze nog geld hebben) in de rij staan voor dit jaarlijks rendement van 76%. Dat soort grappen is misschien denkbaar in NL waar de belastingdienst de helft van de lasten subsidieert, maar niet buiten NL.

    @72:
    ik kan ook diverse verhalen vertellen over het oplichtersgilde; zelfs als je oplet wordt je nog aan alle kanten beetgenomen. Een truuk is bijv. dat ze met alle makelaars in een regio afspreken voor welke (lage) prijs een pand verkocht wordt, omdat er al een koper is die de makelaarsmaffia onder tafel een leuk bedrag betaalt; in zo’n geval willen ze de verkoper graat een poot uitdraaien. Kopers die meer willen betalen worden gewoon afgewimpeld met ‘in onderhandeling’ of ze geven het bod niet eens door. Het omgekeerde komt ook voor natuurlijk. Alleen in regio’s met veel concurrentie werkt dit niet, maar in de ‘buitengewesten’ is het volkomen normale gang van zaken.
    Pure maffia, degenen die eerlijk zijn zijn vrees ik al lang wat anders gaan doen.

  74. kees says:

    @74
    Groningen/Dr. is een eldorado voor die lui.
    Ook ZeeuwsVl. vind ik dubieus.

  75. lorenzo says:

    74, o , je hebt daar ook weer familie zitten en dan weet je precies hoe het zit. Vandaar.
    De ander kant is dat Portugal een van de uitzonderingen is met zijn prijspeil van de woningen in zijn algemeenheid.
    De prijs voor die woning kan een reele zijn, alsmede de te verwachten huuropbrengst in die omgeving . Daarnaast vraag ik me af waar je je weer druk om maakt ..maar goed.
    Als je denkwereld die van een huurder is , iedereen maffia is , allen veel te veel verdient en alles vooropgezet is kan ik me voorstellen dat je hele leven een huurdersbestaan is. Maar wel weten hoe de vastgoed wereld in mekaar steekt als ik soms weer eens iets lees. .
    Je hebt kortom iets gemist en had goud kunnen verdienen ….

  76. Niek says:

    @lorenzo(76):
    je doet allerlei uitspraken over zaken waar je duidelijk geen verstand van hebt.

    Je kwalificeert mij als een ‘huurder’ (blijkbaar denigrerend bedoeld) maar dat is voor mij gewoon een tijdelijke, bewuste keus.
    Ik heb meer ervaring met vastgoed dan jij denkt en heb vele jaarsalarissen verdiend bij de verkoop van mijn huis; en ik verdien er opnieuw vele als ik aan het eind van de bubble weer terug koop. Meer geluk dan wijsheid natuurlijk 😉

    Mijn familie in Spanje is al een jaar of vijf aan het shoppen op de huizenmarkt, en ze hebben de afgelopen paar jaar diverse woningen en land (buiten de grote steden) gekocht. Ze hebben – door bijna wekelijks rondkijken – een prima kijk op het prijspeil daar (niet op de Costas, dat is een andere wereld maar daar ging het in het programma ook niet over).

    Ik maak mij druk om dit soort vastgoed kletspraatjes op TV waarmee prive personen en de economie kapot gemaakt worden. Ik krijg de indruk dat jij graag meedoet met zulke kletspraatjes? Is meneer soms makelaar??

  77. lorenzo says:

    vanaf ’94 een huurwoning bezitten kwantificeert iemand niet bepaald als vastgoed deskundige . Je had veel meer kunnen en moeten verdienen.De woorden zijn er immers wel naar…
    Maar waarom toch die haat (frustraties …) naar makelaars , overheid , andere , voor jouw altijd teveel,verdieners en co ? Het is nu : ik heb net niet die grote lollie kunnen bereiken en de rest zal boeten en is zeker schuldig , koste wat het kost.
    Lijkt me moeilijk leven…

  78. M says:

    @Lorenzo

    Waarom frustraties naar makelaars?
    Zeker in landen als Amerika lijkt me dat niet geheel onlogisch. De makelaar vertelt jou dat jij niet hoeft na te denken omdat hij dat al voor je doet.
    Naar nu blijkt heeft hij dat ook niet gedaan.
    Niet wat je noemt netjes, of wel?

  79. Niek says:

    @Lorenzo(78):
    ik denk dat je mij met een ander verwart, of anders moet je eens leren lezen (dit bevestigt mijn indruk dat je vermoedelijk een makelaar bent). Ik heb o.a. de hele jaren 90 in een zeer riante koopwoning gezeten.

  80. chantal says:

    @m 79
    Ik heb het ook niet voor makelaars, maar toch vind ik dat je hen niet moet afbreken.

    Als ik morgen een tuttenfrut bak plaats voor mijn deur, en ik vraag 1000€ voor een tuttenfrut, dan zijn degene die die tuttenfrut kopen de dommerikken, niet die verkoper.

    En als we het dan over een huis hebben, wat uiteindelijk de belangrijkste koop is in een mensenleven, dan is het de plicht van de koper om zich goed te informeren. En de verkoper moet of mag je niet vertrouwen, of dat nu een makelaar is of de verkoper rechtstreeks.

    Waarom een reis boeken via een reisagentschap als er genoeg chalet, vakantiehuizen etc websites zijn, waarvan je rechtstreeks kan huren?
    Enja, ook bij reisbureau’s is onbetrouwbaarheid al meermaals gebleken.

    Zelf nadenken, en dat niet door anderen en vreemden voor je laten doen…

  81. edward says:

    dit was toch de bank die vorig jaar september/oktober zei huizenprijzen stijgen 3,5% in 2009 nu daadwerkelijk 6%weggezakt is verschil van bijna 10% en dit zijn dan dus de expert is toch en eind mis gerekent door de bank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*