Rabobank verwacht snelle afschaffing spaarhypotheek

De Rabobank denkt dat de gezamenlijke banken in september een akkoord bereiken om vrijwel alle moderne hypotheekvarianten, waaronder de aflossingsvrije en spaarhypotheek, af te schaffen. De bank verwacht ook dat toezichthouder AFM zich in ruil daarvoor dan soepeler zal opstellen bij de hypotheekverstrekking.

zie ook: Moerland: haast geboden voor woningmarkt

Lees verder op de site van Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with:
74 comments on “Rabobank verwacht snelle afschaffing spaarhypotheek
  1. piep de clown says:

    geen aflossingsvrije hypotheek. Wil zeggen minder risico voor de bank. Wil zeggen risicoopslag omlaag en rente omlaag…. Oja, rente is net olie staat tot benzine. Verlagingen gebeuren niet alleen verhogingen

  2. Wij van WC eend ..... says:

    De maandlast blijft op zijn best gelijk, maar de kans is heel groot dat deze toch stijgt daar aflossen meer kost per maand dan een eventuele kleine rente aanpassing (als dat al gebeurt banken verdienen graag veel!!!)ergo de daling van de huizenprijzen zal hier door niet stoppen.

  3. V says:

    Ik moet toch zeggen dat ik me verbaas dat dit zo maar vanuit de bankwereld wordt geopperd. Het afschaffen van aflossingsvrije constructies lijkt me erg verstandig, maar het afschaffen van de spaarhypotheek is toch wel opmerkelijk. Is dit een soort van altruisme vanuit het bankwezen richting de belastingbetaler? Prijzen gaan hierdoor in ieder geval flink door omlaag.
    Aan de andere kant is het natuurlijk ook verstandig om de politiek voor te zijn: een eerste grote stap van de banken kun je als politiek niet zomaar afstraffen met een verdere stap in de beperking van de HRA.
    De redenering dat starters geholpen moeten worden door ruimere kredieteisen is natuurlijk weer minder fraai, maar ik kan er mee leven als er straks inderdaad nog maar 1 hypotheekvariant bestaat. Wordt ook lekker makkelijk vergelijken tussen banken.

  4. xenobinol says:

    We moeten ons gaan afvragen wat Pietje wel weet maar de rest van de kudde nog niet. Ik vermoed dat er in achterkamertjes ‘gesleuteld’ wordt aan de HRA. Een annuiteitenhypotheek heeft een inherent ingebouwde afbouw van de HRA 😉

  5. Juan Belmonte says:

    @3

    het afschaffen van de spaarhypotheek is toch wel opmerkelijk

    Spaarhypotheek is bedoeld om maximaal te profiteren van HRA: de lening maximaal in stand houden en dus maximaal rente betalen en daarmee maximaal rente-aftrek genieten. Het rente betalen wordt weer gecompenseerd door te sparen tegen dezelfde rente. De consument vindt het allemaal best, zolang het netto maar voordelig is.

    Als banken meewerken om deze constructies te stoppen is dat een manier om HRA makkelijker te kunnen afschaffen ?

  6. Claude says:

    Vraagje, wellicht wat makkelijker voor de ouderen onder ons: is de rente bij een annuïteitenhypotheek altijd voor 30 jaar vast? Ik vroeg me af hoe het werkte als het niet zo was.

  7. Claude says:

    @4 Je kunt je inderdaad afvragen waar dit ineens vandaan komt. Van de andere kant: een spaarhypotheek heeft ook wel iets pervers. En als de banken iets willen van de overheid (afschaffing overdrachtsbelasting, uitpesten huurders) dan moeten ze wel met iets komen. Bovendien zullen er op deze wijze wel een boel ‘explains’ komen waardoor mensen toch tig x hun jaarsalaris kunnen lenen. Ook zullen rentepercentages (zie mijn post #6) nog belangrijker worden.

    Negatief punt: na vijf jaar annuïteiten hypotheek heb je maar 7% afgelost. Het ontbreken van een restschuld is verre van gegarandeerd. Je lost pas flink af de laatste jaren van de hypotheek. De eerste 20 jaar is verder de HRA nog vrij aanzienlijk (het is dus geen halvering van de HRA zoals ik eerst wat optimistisch opmerkte). Wat gebeurt er bij een nieuwe woning? Ik ga er vanuit dat je indien van toepassing de overwaarde (c.q. aflossing) mee moet nemen naar huis #2, zoals nu. Toch krijg je dan wederom de eerste jaren een smak HRA.

  8. Rien says:

    “de gezamelijke banken”

    Dat heet toch “kartelvorming” ?

  9. Hugo says:

    ”De Rabobank denkt dat de gezamenlijke banken in september een akkoord bereiken om vrijwel alle moderne hypotheekvarianten, waaronder de aflossingsvrije en spaarhypotheek, af te schaffen. De bank verwacht ook dat toezichthouder AFM zich in ruil daarvoor dan soepeler zal opstellen bij de hypotheekverstrekking.”

    Lijkt me een duidelijk gevalletje kartelvorming waarbij de AFM betrokken is. Opvallend dat men niet eens de moeite neemt om de schijn te verbergen (ook van regulatory capture).

  10. Juan Belmonte says:

    @artikel

    Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de kaarten zo liggen dat de huizenmarkt een daling door moet gaan maken. Onafwendbaar.

    Dan kun je hem wellicht als financiële sector maar beter “veroorzaken” ?

    Moeilijk in te schatten, inderdaad zoals eerder opgemerkt een opmerkelijk initiatief.

    Juan moet het even laten bezinken… 🙂

  11. renren says:

    pfff
    Nu opeens met zo’n idee komen.
    Eerst jaren lang allerlei hypotheekvormen bedenken om renteaftrek (en inkomsten voor banken) maximaal te houden. En nu het hun uitkomt met dit plannetje komen.

  12. Scheefhuurder2 says:

    Moerland wil de huurmarkt aanpakken en zit daarmee op dezelfde lijn als Donner en consorten. Rond de eeuwwisseling werden huurders meewarig aangekeken: je was een dief van je eigen portemonnaie als je geen huis kocht. Nu zijn huurders plotseling de zondebok. Zij worden hun huis uitgerookt om zo de koopmarkt te stimuleren, en de echte starters worden met worstjes naar de koopmarkt gelokt. Ik betwijfel of dit lemmingengedrag de komende jaren nog stand houdt. Onder mijn mede scheefhuurders zie ik dat de koperstaking al een feit is. Oorzaak en gevolg worden door elkaar gehaald: de markt zit niet op slot tgv. huurders die blijven zitten en niet willen kopen, maar door huizenbezitters die niet willen of kunnen zakken in prijs. Dat belemmert een normale marktwerking. Laatste 2 maanden: ruim 1000 woningen/week erbij op Funda. Tenzij verkopers de komende tijd alsnog in prijs gaan zakken, is een brede koperstaking een reel scenario. In het hogere segment zie je al tekenen dat de verkoop op een lager prijsniveau weer op gang komt. Ik zou dus zeggen: huurders en starters verenigt u en laat de huizenbezitters voorlopig in hun eigen sop gaar koken, totdat zij tot inzicht komen!
    Nog een misvatting: huurders van sociale woningbouw betalen te weinig huur. Onzin, zij betalen een huur die de afgelopen decennia met de inflatie is meegestegen en past bij de kwaliteit van de verhuurde woningen (eveneens decennia oud en matig onderhouden).
    Er kan maar één conclusie zijn: de prijzen zullen zakken, ook oiv. de komende bezuinigingen. Afgezien van een bonusverslaafde top, daalt het besteedbare inkomen voor de normale burger: nauwelijks ruimte voor loonstijging, maar wel lastenverzwaring op alle fronten. De vraag is niet of de koopmarkt substantieel gaat dalen, maar wanneer die daling zal inzetten. Nazomer maatregelen van kabinet en/of banken zullen er niets aan afdoen. Ik ben er ook niet bang voor dat kabinet geld uit gaat trekken om de markt vlot te trekken. Ook gemeentelijke startersleningen drogen op. En tegen de tijd dat er weer geld beschikbaar komt, heeft de daling zich al voltrokken. Ik noem het een gezonde correctie.

  13. Juan Belmonte says:

    @11 renren

    Prima dus, beter laat dan niet.

  14. nou says:

    Ook ik denk dat het gaat over nieuw af te sluiten hypotheken

    maar dat staat er niet

  15. nhz says:

    @13:
    eerst even het akkefietje Griekenland afhandelen; als er dan nog geld over is zien we verder. Ondertussen rente op Griekse staatsleningen tegen de 30%, hilarisch ware het niet dat dit duidelijk aangeeft hoeveel geld het ons gaat kosten.

    Hoe hoog wordt de rente voor een hypotheek op een Nederlands huis, als eindelijk de oogjes open gaan en Vadertje Staat geen geld meer heeft om het handje er onder te houden?
    Veel kredietwaardiger dan Griekenland zijn onze scheefleners niet lijkt me, ik zie dus ook niet in waarom ze effectief pakweg 20x zo weinig rente moeten betalen.

  16. mmm says:

    De totale nederlandse behoefte aan woningen groeit nog steeds, met 500.000 tot 2020 (niet in de krimpgebieden uiteraard). Spreken in termen van algemene ontwikkelingen op de woningmarkt wordt steeds lastiger..?

  17. Mh says:

    @claude

    Looptijd annuiteiten hypotheek is een keuze, evenals de rentevaste periode. Zelf heb ik bv 10 jaar gekozen met 5 jaar rente vast. Met de mogelijkheid om 20% jaarlijks extra af te lossen, schiet dat lekker op.

  18. nhz says:

    @17:
    zeker, er is geen algemeen woningtekort (nooit geweest ook de laatste 25 jaar ofzo), maar slechte aansluiting van vraag en aanbod, en dan niet alleen wat prijs betreft. De groei van het aantal huishoudens komt vrijwel volledig door het toenemend aantal kleine (1-2 persoons) huishoudens, een groep waarvoor de afgelopen 20 jaar vrijwel niet gebouwd is.

    Ook in de krimpgebieden is er een tekort aan kleine, betaalbare woonruimte! Bij mij in de buurt wordt daar op ingespeeld doordat nu in hoog tempo afbraakpandjes worden geslitst in een flink aantal mini-appartementjes waarvoor je zonder een cent op zak bij iedere bank een NHG hypotheek kunt krijgen. Maar dat is niet het soort marktwerking waar ik op zit te wachten, het valt eerder onder de term ‘huisjesmelken’ (het zijn ook vaak typisch de huisjesmelkers panden die zo verbouwd worden, wellicht zien die ook de bui hangen en willen ze verkopen nu het nog kan?).

  19. scheefhuurder says:

    leuk die verontwaardige racties op banken. Banken zijn commercieel en hebben maar 1 belang.

    Ik hoop dat de regering kijkt naar best practices in andere landen om een goede woningmarkt situatie te creeeren, en niet naar de banken luistert.

  20. Daphne says:

    Zou heel mooi zijn wanneer er alleen nog maar annuiteitenhypotheken of lineaire hypotheken worden verstrekt. Dan zou de rol van de HRA meteen ook een stuk minder kwalijk zijn en zou ik het niet eens heel erg vinden wanneer die niet zou worden afgeschaft. Kan zijn dat dat de reden van dit alles is: ‘als we de hypotheekvormen aanpassen hebben we iets aan de verziekte woningmarkt gedaan zonder dat de kiezer straks kan zeggen ‘jullie hebben je belofte gebroken niks aan de HRA te doen!’.’

  21. Ronfin says:

    Scheefhuurder:

    Geweldig mooi verhaal, echt! en bijna niets aan toe te voegen.
    1 ding: de realiteit gebiedt te zeggen dat het vervolg zal zijn dat deflatie en depressie niet te vermijden zullen zijn en dat daarom zelf scheefhuren vanwege baan verlies niet meer tot de mogelijkheden gaat behoren. Gun je dat zeker niet, maar het hoort er wel bij.

  22. ll says:

    Piep op 1 heeft helemaal gelijk. Rabo speelt nu in op dalende prijzen en wil dus het risico verlagen, zoals al eerder in de krimpgebieden, maar nu is héél Olland een risico 🙂

    http://www.vastgoedactueel.nl/Nieuws/Rabo-geen-100-aflossingsvrij-meer-in-Groningen.html

  23. Nothus says:

    Zoals Nothus al enkele maanden roept: de markt crasht NU!! Zie ook Eigen Huis indicator.

    Of is iedereen alweer vergeten dat het ook de FED zelf was die de stekker er in sept 2008 uittrok?

    Beter een gecontroleerde crash dan een ongecontroleerde. Plus de banken maken winst op omzet, en verliezen worden toch bij de belastingbetaler neergelegd.

  24. Adamus says:

    Jonge mensen verdienen te weinig om van de bank te huren. Piet kan toch in business gaan en voor een vriendelijk prijsje aan gaan bieden?

    Piet kan de komende jaren ook nog de spaarpotjes van oude mensen plunderen, die halen hun geld toch niet van de bank. Jongeren hebben niets, dus geen bankrun.

  25. Adamus says:

    Er is nooit een woningtekort geweest, wel een verbod op eigen invulling van het idee wonen.

    Is oproep tot kraken hetzelfde als oproepen tot bankrun? Is allebei strafbaar.
    Gemeente A’dam wil nu eigenaren van leegstaande bedrijfspanden aanpakken; kraken van overheidswege is moreel niet verwerpelijk! Overheidje, overheidje.

  26. Adamus says:

    Ronfin, dat klinkt geweldig. de spaarcenten (digitaal en papier) gaan in koopkracht stijgen. Ook hier een ommekeer, koopkracht van “ons geld” is tenslotte gehalveerd de laatste tien jaar. Wordt een briefje van vijftig weer een winstverdubvelaar denk je? En in welke tijdspanne?

  27. Adamus says:

    Bilthoven: 39 huizen >1 miljoen te koop. En dan ook nog x aantal in stille verkoop.
    Veluwezoom: inschatting dat de helft in stille verkoop staat!

  28. Adamus says:

    Boer(en leenbank) Piet Moerland zegt: gelukkig hebben we de leden nog. Dit was de week.

  29. Adamus says:

    Wie gaat al die onderwaterstaande huiseigenaren redden? De huurder zonder toeslagen!

  30. Adamus says:

    Ik lees in het artikel niets over afschaffen van spaar-aflossingsvrij etc.! Dat wordt hier door de siteman zelf ingevuld.

    Er staat alleen dat de overheid moet helpen, verder denken de banken niet. Ze hebben helemaal geen plannen. Kortom een lulverhaal.

  31. ll says:

    ING de lusten, ( ING Direct is verkocht aan Capital 1 ) en wij de lasten, de Alt A hypotheek erfenis van ING direct, mooie deal voor de ING , bravo, chapeau 🙂

    http://bank.blog.nl/ing/2011/01/05/ing-direct-usa-meedogenloos-voor-huiseigenaren

  32. dr.t says:

    Ik kan wel wat voordelen voor banken bedenken.

    1. De voorgestelde maatregel haalt de druk af van de discussie over de HRA.
    2. Risico´s t.g.v. prijsdalingen en overkreditering worden afgebouwd.
    3. Men kan wellicht rekenen op een soepelere bejegening door de AFM, waardoor meer hypotheken ´op maat´ kunnen worden verstrekt.
    4 Uit 3 volgt een stabiliserende
    werking op de woningmarkt, dus wederom afbouw van risico´s.
    5. Wanneer men een deal kan maken met de overheid in de vorm van reducering van de overdrachtsbelasting, wordt het op korte termijn voor starters in te stappen.
    6. Uit 5 volgt dat de verkoop in de woningmarkt weer op gang komt.
    7. Last but not least geldstromen naar de banken nemen toe in omvang.

  33. dr.t says:

    4 wordt het voor starters interessant om in te stappen

  34. dr.t says:

    Bij ´op maat´ denk ik weer aan starters. Nu moeten banken heel hard kunnen aantonen dat taletvolle jongeren in de toekomst een beter inkomen zullen verkrijgen.
    Momenteel krijgen zelfs aankomend specialisten etc geen hypotheek.

    Ik denk dat de strategie van de banken wordt om voor deze groep een uitzondering te bepleiten.
    Jongeren zijn voor banken sowieso een interessante doelgroep, daar kunnen ze nog tientallen jaren aan verdienen.

    En stimuleer je de verkoop van starterswoningen, dan heb je de strijd op de woningmarkt al voor de helft gewonnen.

  35. Buddy says:

    @16

    woonbehoefte groeit inderdaad in 1 segment, dat van de 1-persoonshuishoudens.

    Er is een gigantisch overschot aan 1-gezinswoningen, vooral in omgevingen rondom krimpende militaire instellingen zoals Den Helder, Volkel, …

    Juist hier proberen de WBVs energieslurpende 1-gezinswoningen te slijten aan nietsvermoedende woonconsumenten.
    Banken spelen dit spel gewillig mee! Zorgplicht? Tot aan de deur!

  36. ll says:

    Dr.t. Onzin, de banken zijn alleen maar aan het downsizen van de hypotheek risico’s 😉

    Spaarhypotheken zijn 30 jaar lang aflossingsvrije hypotheken. 🙂

  37. dr.t says:

    36 Licht eens toe Il, spaarhypotheken worden nu juist toch afgeschaft in het voorstel.
    En ik beweer toch ook dat banken zo hun risico´s afbouwen.
    Waar ben je het precies niet mee eens.

  38. Buddy says:

    @34

    aankomend specialisten zitten helemaal niet te wachten op een hypotheek! De meeste verhuizen op korte- middenlange termijn naar een andere locatie.
    Vrijwel allemaal zijn het kinderen van ouders die de crisis op de woningmarkt van begin jaren ’80 van de vorige eeuw aan den lijve hebben ondervonden. Betere voorlichting – N.B. van eigen bloedgroep – kun je op dit moment niet krijgen.

  39. dr.t says:

    35
    Op jezelf wonen is per definitie energieverslindend.
    Samenwonen soms ook maar dan weer op een andere manier.

  40. dr.t says:

    aankomend specialisten zitten helemaal niet te wachten op een hypotheek! De meeste verhuizen op korte- middenlange termijn naar een andere locatie.

    Ja en op die andere locatie willen ze weer een andere hypotheek.
    Ik denk dat er maar echt weinig jongeren zijn die de crisis in de jaren tachtig hebben meegekregen.

  41. Bst says:

    Verbazingwekkend!

    3 maanden geleden een annuiteiten hypotheek afgesloten.
    2 gesprekken bij dezelfde bank gehad. En uiteindelijk na 3x mijn “eigenwijze koers gevaren” gewoon lekker maandelijks rente + 100% afgelost na 30 jaar. met de mogelijkheid tot 20% extra jaarlijks aflossen.
    Advies: eerst is een paar jaar (samen indien mogelijk)sparen en luister niet te veel naar die HRA verhalen (die verdwijnt gewoon op korte termijn!

  42. Bluppie says:

    @40, 38

    Een beetje meer historisch besef kan inderdaad geen kwaad, maar uiteindelijk is het ook heel simpel kijken naar de huidige situatie: Als je met een dubbel modaal inkomen geen hypotheek rond kunt krijgen voor een huis dat 20 jaar geleden door een postbode gekocht werd…

  43. windmill says:

    Beste Bst,

    Kan je me zeggen bij welke bank je tot 20% extra jaarlijks (en boetevrij) kunt aflossen ?

    Bedankt en groeten

  44. mh says:

    @43

    Rabobank

  45. Bst says:

    @43

    reactie 44 klopt.

  46. rick says:

    @ 40, Dr t.

    Ach ja, altijd weer die medisch specialisten. Het is ongeveer de enige groep werkenden die bijna absolute baangarantie hebben, vrijwel zeker een aanzienlijke toekomstige loonsverhoging zullen ontvangen (zeker in vergelijking met andere academici). Maar wie buiten deze groep ambtenaren hebben nu echt zo’n enkeltje naar rijkdom in handen? Bovendien wordt sneller van baan wisselen de norm, http://www.nu.nl/economie/2541146/nederlanders-zullen-steeds-vaker-van-baan-gaan-wisselen.html. Dit geldt zeker voor jongeren. Bovendien past huren volgens mij ook meer bij de Facebookgeneratie als je het mij vraagt. Daarnaast neemt het aantal werkende binnen enkele jaren af. De babyboomers zijn dus op elkaar aangewezen om de huizen onderling steeds duurder door te verkopen. Maar ook hier komt een keer een eind aan. Misschien dat dit besef langzaam doordringt tot de bankwereld. In the long run …

  47. Buddy says:

    Off topic

    Kees de Kort 16/6

    Wellink = moreel falliet

    Kees heeft weer een punt.

  48. nhz says:

    @22 (Ronfin):
    “en dat daarom zelf scheefhuren vanwege baan verlies niet meer tot de mogelijkheden gaat behoren. Gun je dat zeker niet, maar het hoort er wel bij.”

    je denkt vanuit het oogpunt van de scheeflener die boven zijn stand woont maar geen cent te makken heeft. Ik heb geen (box1) inkomen maar ik huur gewoon in de vrije sector, en blijf dat voorlopig doen. Wat is het probleem?

    @31 (Adamus):
    inderdaad, was ook mijn gedachte: mooi verhaal, maar het komt erop neer dat de overheid voorlopig nog meer moet bijpassen. En dat zal voorlopig (komende 5-10 jaar) dus niet opwegen tegen lagere HRA kosten, zeker niet als je de stijgende rente in het achterhoofd houdt.

    @32 (ll):
    sorry hoor, ik ben geen fan van ING maar ik vind dit een klets verhaal. Alt-A zijn gewoon bijna allemaal grote jokkebrokken. En wat is het alternatief, zou men dan graag zien dat al die mensen jaar in jaar uit in hun huis blijven wonen zonder een cent hypotheek te betalen, zoals de gemiddelde Amerikaan inmiddels normaal begint te vinden? Lekker wonen in je eigen huis op kosten van de belastingbetaler? In het achterhoofd zullen ze daar nog wel hebben dat bij deze leugenaars niet de Amerikaanse maar de Nederlandse belastingbetaler garant staat, en dus ooit de hele waarde van de tophypotheek mag ophoesten.
    Die schade voor Nederland, daar is in de eerste plaats de politiek verantwoordelijk voor en niet de gangsters van ING. Ze zijn er met open ogen ingetrapt.

    @35(dr.t):
    hoe hard gaat het salaris van aankomend medisch specialisten stijgen als straks ook de gezondheidszorg niet meer aan de bezuinigingen ontkomt? Echt, het feest is over, hou maar rekening met jarenlang dalende carriere perspectieven voor 95% van de bevolking.

    @40 (dr.t):
    dat zou je denken, maar in de praktijk zijn gezinnen de grootste energieverspillers en milieuvervuilers, met afstand. Dat heeft meer met lifestyle etc. te maken, maar toch.

  49. nhz says:

    @32:
    ik zie nu pas dat het artikel al een half jaar oud is, en er staan diverse lezenswaardige reacties van Jesse Frederik onder; nogal wat onjuistheden dus in het artikel.

  50. ll says:

    Nhz, wat ik bedoel te zeggen is dat ING direct is verkocht aan Capital 1 voor 9 miljard, zonder de risico’s ( de Alt A hypo’s ), want die liggen nu bij de Ollandse belastingbetaler, en zoals jij en ik weten is daar al behoorlijk verlies op geleden 😉

    Dus een win-win situatie voor ING. De bank is de politiek dus weer een stap vooruit geweest. Chapeau ( ironisch bedoeld )

  51. nhz says:

    @51:
    mijn kritische opmerking betrof niet jouw reactie, maar het artikel zelf. Met name het misplaatste medelijden met de Amerikaanse scheefleners valt bij mij verkeerd. Mensen die keihard logen over hun inkomen om een hogere hypotheek te krijgen, en die nu vinden dat ze (bijna) gratis in hun huis mogen blijven wonen omdat ze hun inkomen liever besteden aan overbodige consumptie. Dit alles afgezegend door Saint Obama, die maar doorgaat met kadootjes uitdelen aan schurken op rekening van de belastingbetaler.

    Natuurlijk winnen de banksters altijd, is het ooit anders geweest de afgelopen 20-30 jaar? Daar hebben ze de politici voor, omdat allemaal voor ze te regelen. En de politici hebben de banksters voor vette baantjes nadat ze er in het landsbestuur een puinhoop van gemaakt hebben. Goed geregeld allemaal in de westerse wereld.

  52. tinus says:

    Opbeurend bericht dit.

    Laten we niet vergeten dat de Rabo ons nog vrij recent een “generatiehypotheek” probeerde aan te smeren.

    De hypotheekvorm waarin de logica van de eeuwig stijgende huizenprijzen tot het absurde eindpunt was gebracht.

    En nu weer terug naar de good old annuiteit.
    Rabo zegt: feest voorbij!

  53. Claude says:

    @52 Lijkt er inderdaad op dat de Rabobank zegt dat het feest voorbij is. De reacties van andere banken zijn wat lauwer. Ik vind het heel opvallend dat de Rabo op deze wijze in de publiciteit treedt, zonder kennelijk een overeenkomst met de andere banken. Als de Shell onder de hypotheekverstrekkers lijkt de Rabo nu de rest een beetje onder druk te gaan zetten. En wellicht dat de overheid, die op termijn miljarden gaat besparen per jaar met deze regeling, ook druk op de ketel heeft gezet. In de trant van: ik wil best wat doen aan de overdrachtsbelasting, maar dan kappen jullie met jullie perverse hypotheekvormen die maximale HRA opleveren.

    Bijkomstig effect: Je kunt je afvragen waarom je nog een huis zou moeten kopen nu, gelet op de volgende vragen:

    1. Gaat de overdrachtsbelasting eraan?
    2. Komt rente op andere hypotheekvormen ook voor aftrek in aanmerking, of moet ik het dan weer omzetten bij de bank? Zijn er nog andere beperkingen in de HRA?
    3. Wat zullen de effecten hiervan zijn op de markt?
    4. Als mijn aspirant-koper-‘peers’ in de toekomst minder/meer kunnen lenen, waarom zou ik nu dan meer/minder lenen dan hen?

    Maar vooral de overdrachtsbelasting vraag zal natuurlijk belangrijk zijn. Tot nu toe nog geen reactie gezien van MinFin. Als zij laten doorschemeren dat de overdrachtsbelasting eraan gaat als dit wordt ingevoerd, dan krijg je een soort omgekeerd effect van eind december vorig jaar.

    Interessante zomer.

  54. Daphne says:

    Hahaha, VEH toch… Hoe doorzichtig. De enige reden dat je tegen deze plannen kunt zijn is gewoon echt dat het de kans op een daling van de huizenprijzen vergroot…

  55. Claude says:

    AFM bereid tot gesprek over woningmarkt

    De Autoriteit Financiële Markten is bereid om deel te nemen aan gesprekken over de woningmarkt. Dit heeft AFM-voorzitter Ronald Gerritse laten weten naar aanleiding van berichtgeving over het initiatief van Rabobank-bestuursvoorzitter Piet Moerland.

    “De AFM let in het bijzonder op de belangen van mensen die een hypotheek willen”, aldus Gerritse. “Wij zien dat er problemen zijn op de woningmarkt en dragen graag bij aan een gesprek over verbeteringen. Wat ons aanspreekt in het plan van Moerland is de mogelijkheid om hypotheken eenvoudiger en begrijpelijker te maken. Ook bespreken wij graag hoe we overkreditering ook langs andere wegen kunnen tegengaan. Uiteraard moeten hierbij, naast banken en andere financiële ondernemingen, ook de overheid en consumentenorganisaties betrokken zijn.”

    Per 1 augustus worden de regels voor hypotheekverstrekking aangescherpt via de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen van de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars. De AFM vindt deze aanscherping belangrijk om overkreditering tegen te gaan. Gerritse: “Afspraak is afspraak. Dat is en blijft ons uitgangspunt.”

  56. nhz says:

    @55:
    VEH is tegen ieder plan dat deze kleuters het gratis snoepgoed afpakt. Deze club heeft zichzelf totaal irrelevant gemaakt.

    @57:
    van regelneef Gerritse verwachten we niet anders dan dat de belangen van de scheefleners voorop staan. Huurders en mensen met spaargeld kunnen de pot op.
    Gerritse is niet voor niets op deze post gezet in plaats van Hoogervorst, er mag niet beknibbeld worden op het feest voor huiseigenaren (en banken).

    Ondertussen maakt de wereld zich toenemende zorgen over de Spaanse staatsschuld van 680 miljard, terwijl een klein clubje scheefleners in het Noorden een even grote schuld op de nek heeft – maar daar maakt dus niemand zich een centje zorgen over. Meten met twee maten.

  57. Dow Jones says:

    @4 (xenobinol)…

    We moeten ons gaan afvragen wat Pietje wel weet maar de rest van de kudde nog niet. Ik vermoed dat er in achterkamertjes ‘gesleuteld’ wordt aan de HRA. Een annuïteitenhypotheek heeft een inherent ingebouwde afbouw van de HRA.

    Inderdaad, goed gezien. De politiek is afhankelijk van de gunst van de kiezer, en nu kan de regering dus toch volhouden dat de HRA feitelijk in stand wordt gehouden. Men hoeft dus bij verkiezingen in principe geen electoraat te verliezen. De banken hebben natuurlijk niets met de gunst van het volk te maken en zorgen intussen voor het de facto afbouwen van de HRA. Hoe zegt men dat ook alweer? Linksom of rechtsom…

    Vandaag op BNR (en ik verwacht ook op RTL-Z) was Hans André de la Porte van de Vereniging Geleend Huis er weer als de kippen bij om dit idee af te serveren. Het bekende riedeltje werd weer eens afgedraaid: deze maatregel zou gaan leiden tot hogere maandlasten en de huizenmarkt niet verder helpen. Onzin natuurlijk. Bij een annuïteitenhypotheek is het risico van de bank kleiner, dus de rente kan dan ook meer richting het Duitse niveau (ietsje lager). Dat er ook moet worden afgelost zal de maandlasten inderdaad verhogen. Maar goed, als je wilt dat dat huis na dertig jaar inderdaad een Eigen Huis en geen Geleend Huis is, zul je daar voor moeten betalen. Bovendien is aflossen op een huis van 225.000 euro lastiger dan op een huis van 150.000 euro.

    Fragmentje van BNR:

    http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20110617101605300

    Woorden gebruikt door Hans André de la Porte:

    “Prematuur, radicaal, te snel, vrij fors, maandlasten, duurder, veel belastingen, geschrapt, het Rijk, moet blijken, emoties, vertrouwen in de woningmarkt, onzekerheid, slecht nieuwsshow, strengere hypotheekregels, vinger aan de pols…”

    Cheerio,

    Dow Jones

  58. Dow Jones says:

    @59 (Claude)…

    Natuurlijk gaan ze dat bij de Robabank niet van de daken schreeuwen – daar hebben ze immers geen belang bij. Gelukkig dat de media de financiële en economische berichtgeving wel steeds beter in de vingers krijgen. Misschien komt dat doordat het volk nu ook langzaam wakker begint te worden en men niet meer wegkomt met faxen overtypen of voorlezen, maar goed. Kees de Kort zei het vandaag op BNR heel helder:

    http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20110617121700180

    Cheerio,

    Dow Jones

  59. Dow Jones says:

    Hahaha, lees nog even mijn post #58, en klik dan op deze link naar de RTL-Z website. Rutte heeft ook nog iets te zeggen over het plan van de Robabank…

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/24/rutte-wijst-hypotheekplan-rabobank-af.xml

    Bij het kunstrijden noemen ze dat dus de verplichte figuren. Politiek is best leuk als je het als cabaret bekijkt…

    Cheerio,

    Dow Jones

  60. Claude says:

    Dow, Kees is helder als altijd. Wanneer hij dit een goed plan vindt (of een verbetering van de huidige situatie), dan zit het wel, uhm, snor.

    Dat Rutte dit afschiet is werkelijk waar van de zotte. Het is een zeer eenvoudige wijze om een bedrag te besparen die impopulaire bezuinigingen verveelvoudigd. Bovendien zou het op geen enkele wijze een verkiezingsbelofte schenden, althans, formeel gezien. Ik ben benieuwd of dit voor de bühne is, of dat hij het echt meent.

  61. Claude says:

    @65 “Rutte wil eerst die regels een kans geven en bepleitte rust op de woningmarkt”

    En rust zal de woningmarkt voorlopig dan wel krijgen. Net als makelaars en notarissen overigens. We horen hem 1 september, een maand na de invoering van de nieuwe regels, vast wel weer.

  62. nhz says:

    @59:
    “deze maatregel zou gaan leiden tot hogere maandlasten en de huizenmarkt niet verder helpen. Onzin natuurlijk. ”

    inderdaad grote onzin, Andre wil het maar niet snappen. Volgens mij betreft de maatregel nieuwe hypotheken, en de huizenprijzen zullen dus dalen omdat de maandlasten gemiddeld niet verder omhoog kunnen (en met stijgende rente zullen de prijzen nog verder omlaag moeten). Oftewel: de virtuele winst van de Vereniging Geleend Huis verdwijnt zo langzaam aan, en dat snapt Andre vast maar wil hij niet in het openbaar zeggen.

    Een bijkomend voordeel is overigens ook dat door de noodzakelijke prijsdaling er bespaard wordt op HRA van nieuwe hypotheken 😉

    @63:
    Rutte, onze nep-liberaal.

    @65:
    met woningmarkt bedoelt hij dan koopmarkt, want op de huurmarkt probeert zijn club al vanaf het begin een flinke chaos te veroorzaken; precies het tegenovergestelde van ‘rust’. Lekker hypocriet.

  63. xenobinol says:

    @65 (nhz):

    Rutte is inderdaad een nep-liberaal, de ganse VVD is geen liberale partij. Ze zijn enkel liberaal als dat inhoud dat een zeer select deel van hun achterban zijn zakken flink kan vullen met publiek geld.

  64. nou says:

    Dan kan Rutte toch lekker zelf die producten verstrekken

  65. Juan Belmonte says:

    @60 Goed post

    Kees de Kort:

    Enorm goed nieuws:
    Weer een maatschappelijk gezwel dat gaat verdwijnen: de aflossigsvrije hypotheek, die er alleen maar toe geleid heeft dat de huizenmarkt volledig opgeblazen is.

    Met een gewoon inkomen kom je niet meer in de búúrt van een eigen huis…
    Het is niet leuk voor mensen die een tophypotheek hebben, wel goed nieuws voor de mensen die van plan zijn om ooit een huis te kopen, want het betekent dat de huizenprijsen gaan dalen.
    ….
    Maar De Vereniging Eigen Huis is valikant tegen.

    Maar de vereniging Eigen Huis denkt alleen maar aan de mensen met tophypotheken.

    Kortom: ook Kees de Kort ziet de Vereniging Eigen Huis als Vereniging Geleend Huis. Die hebben gewoon nog een jaartje (of twee?) nodig om de realiteit in te zien 🙂

    Kamikaze Kopers opgelet: ook de banken zien opeens reële risico’s !

  66. Adamus says:

    Dat Rutte dit afschiet is werkelijk waar van de zotte

    Hij tenslotte de premier van alle Nederlanders 🙂

  67. Paul99 says:

    Hebben we enig idee hoeveel of welk percentage van de hypotheekgevers nu op 100% of meer staan ?
    En hoe dit zou worden als de prijzen met 20 of 40 % gaan dalen ?
    Er moeten cijfers hierover bekend zijn, misschien zelfs wel op deze site maar ik kan ze niet zo gauw achterhalen.
    Als er een verdere daling zal gaan plaats vinden en daar twijfel ik niet aan, is dat natuurlijk verschrikkelijk vervelend voor de hypotheekgevers en ook voor de banken, alleen zolang de maandelijkse lasten kunnen worden betaald en voor de echte probleemgevallen (werkeloosheid, scheiding) door de NHG, is er nog niet zo enorm veel aan de hand, lijkt me.
    Wel goed dat de banken verdergaande maatregelen willen, eigen belang natuurlijk, maar goed. Ze gaan voor de zachte landing. Gelukkig hebben we Rutte nog, zou er toch niet aan moeten denken dat ik moet gaan aflossen, worden m´n netto lasten hoger en m´n huis wordt minder waard. 🙂

  68. Pinball says:

    @60

    Ja, ongelooflijk dat er naar Spanje gewezen wordt als risico en de Nederlandse hypotheekgevers buiten beschouwing worden gelaten.

    De Nederlandse staatsschuld loopt ongeveer 200 miljard achter op de schuld van een derde van de Nederlanders en de staat moet 18 miljard gaan besparen per jaar……

    Dat beleggers nog in Nederland geloven mag een wonder worden genoemd, want er zullen nog heel wat afschrijvingen in Nederland gaan plaatsvinden wat ongetwijfeld z’n weerslag op de staatskas zal hebben.

    Vergelijk Nederland eens met Griekenland op deze site, ik heb er geen verstand van, maar als deze cijfers kloppen snap ik beleggers niet.

    http://www.indexmundi.com/map/?v=67&l=nl

  69. Dow Jones says:

    Ik was vandaag bij de opnames van “Business Class”. Primeur: Harry Mens heeft ook zo zijn mening over de ideeën van de Rabobank. Als ik het goed verstaan heb (Harry is nogal slecht te verstaan tijdens een live opname), was die nogal verrassend. Kijk morgen zelf maar even…

    Cheerio,

    Dow Jones

  70. Fons says:

    Nadat de “bank met ideeen” veel huizenbezitters heeft opgezadeld met hun vorige ideetjes, zoals overantwoord hoge hypotheken, woekerpolissen, beleggingshypotheken enzovoorts, komt men nu met een nieuw idee. Dat hier het eigenbelang van deze bank voorop staat is duidelijk. De nieuwe strengere hypotheekregels maken het onmogelijk om starters een hogere hypotheek te verstrekken dan wettellijk toegestaan. Het piramidespel van de nederlandse woningmarkt kan alleen overeind worden gehouden als er genoeg starters instappen aan de onderkant van de woningmarkt instappen. Door de strengere leenvoorwaarden lukt dit dus niet (meer). Een logisch gevolg hiervan is dat de prijzen van de woningen gaan dalen vanwege vraaguitval aan de onderkant van de markt. Prijsdalingen van het onderpand zijn natuurlijk niet fijn als je marktleider bent op de hypotheekmarkt en voor 170 miljard aan hypotheken op je balans hebt staan!

  71. Adamus says:

    DJ harrie heeft 10 (?) jaar geleden gezegd:”het bloed gaat door de straten lopen. Ik heb de uitzending overigens niet gezien, ben niwt geïnteresseerd in Geert, de moppentapper uit Baarn.

  72. quincampoix says:

    Dat afschaffen van de spaarhypotheken zal wel heel stilletjes gebeuren. In de woekerpolis-affaire zijn deze krediet/verzekeringsproducten tot nu toe buiten schot gebleven omdat de focus in de woekerpolis-affaire vooral op de beleggingsverzekeringen (met onzeker eindkapitaal) werden gericht. De vraag is of spaarhypotheken niet evenzeer als woekerverzekeraarkredieten kwalificeren. Het afschaffen zal ook wel stilletjes gebeuren om de aandacht af te leiden van de Vereniging Eigen Huis, die jarenlang de grote promotor is geweest achter de spaarhypotheek. Dat begon al in 1985 toen de Nutsspaarbank Den Haag (later VSB, weer later Fortis) met de eerste spaarhypotheek op de martk kwam, met een gekoppelde peperdure levensverzekering.
    Koppelverkoop is altijd snel veel verdiend geld voor de koppelverkoper (vraag maar aan Dirk Scheringa !). De VEH had dat later zelf ook in de smiezen toen ze de rol van consumentenbelangenbehartiger gingen koppelen aan die van hypotheekintermediair (tussenpersoon). Wederom, kassa voor de koppelverkoper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*