Rabobank verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar met 9,2 procent stijgen, gevolgd door een gemiddelde stijging van 6 procent in 2026.
De vraag naar koopwoningen is nog altijd groot, terwijl het woningaanbod achterblijft. Enerzijds heeft dat te maken met de bevolkingsgroei, anderzijds met de flinke loonstijgingen. Tegelijkertijd kunnen woningkopers meer lenen. Zo telt de studieschuld minder zwaar mee bij het aanvragen van een hypotheek en zijn de hypotheekrentes gedaald.
Maar huizen worden daardoor in rap tempo duurder, sneller dan dat lonen stijgen en mensen meer kunnen lenen. “Onder de streep verslechtert de betaalbaarheid van koopwoningen daardoor”, zegt woningmarkteconoom Stefan Groot van de Rabobank. “En dat zorgt ervoor dat vraag en aanbod langzaamaan meer in evenwicht komen met als gevolg dat de prijsgroei afneemt. We gaan ervan uit dat de huizenprijsgroei de komende jaren meer in lijn komt met het tempo waarin de lonen stijgen.”
Maar natuurlijk blijven de huizenprijzen altijd stijgen! 😉
De Rabobank verwachtte in 2008 geen grote conjuncturele verstoringen……..

Jongejongejonge, alweer dezelfde ouwe meuk, met dat eeuwige flauwe plaatje van die Irakees wat we al 100x hebben gezien. Omdat de rabo het in 2008 fout had hopen dat het nu, 16 jaar later weer zo is, zo zielig.
Geldontwaarding:
https://www.woonbond.nl/nieuws/hoge-raad-miskent-willekeur-huurverhoging-vrije-sector/
Geadverteerde hypotheekrente ING 10 jaar vast 3,45%. (Was 3,5%)
Spaarrente ING Oranjerekening 1,25%.
Henrik Zeberg: The Everything Market Bubble – Why & When It’s Bursting
https://www.youtube.com/watch?v=BIjBBomENxQ
10 jaar geleden was ik op deze site druk bezig en zie nog steeds d zelfde personen.
In 2016 mijn huurwoning met een huurprijs van 740Euro per maand gekocht.
Nu overwaarde van 180000 euro en een maandlast van 250 euro netto.
Ben ik nou gek of …..
Ik lees hier nooit iets over Stef Blok , die de woningmarkt verkwanselt heeft en daarom nu de woningmarkt is vastgelopen.
Tryout
406 Not acceptable ? ik snap er niets meer van, so sorry dudes
https://www.cbs.nl/item?sc_itemid=ff85250e-86ab-4d59-927a-5ed35a6d3e04&sc_lang=nl-nl
Grote verschillen brede welvaart tussen landelijke gebieden.
Met kaarten.
CBS 9 dec 2024.
b,
bron:
https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/grote-verschillen-brede-welvaart-tussen-stedelijk-en-niet-stedelijk
Ik maakte in die tien jaar gemiddeld 10,41% vermogensgroei per jaar. Begon je in 2014 met 100 euro, dan had je nu 269 euro. Het stapelt. Maar ik ben er niet zo zeker van of ik dat vast ga weten te houden.
Ik denk, achteraf terugkijkend, dat je je geld in 2016 beter ergens anders in had kunnen steken, tenzij je heel goedkoop kon kopen en het geld had liggen. Je hebt het over maandlasten, je zit nog in de schulden? Voor een voormalige huurwoning?
Jaap, Stef Blok zij zelf dat hij de boel op de rails had gezet!
Het gaat allemaal nog wel even duren Kees. Zie zeepbelgrafiek.
Gasprijzen verdubbeld tussen januari 2024 en december 2024. En per 1 februari komt er weer 5% bovenop. Oude woningen en onzuinige woningen, waar Nederland vol mee staat, voldoen gewoon niet meer.
Hans, je kunt toch niet slechts één persoon verantwoordelijk houden voor de puinzooi waar we in zitten? Mij gaat het er niet om om schuldigen aan te wijzen. Voor mij is essentieel dat ik mijn hoofd boven water houd, of beter: een dak boven mijn hoofd heb en mijn rekeningen kan betalen. Dat ik comfortabel achterover kan leunen als alles in elkaar stort.
Huren volgend jaar flink omhoog, middenhuur mag het hardst stijgen
https://nos.nl/artikel/2548719-huren-volgend-jaar-flink-omhoog-middenhuur-mag-het-hardst-stijgen
Correctie: januari 2021 en december 2024.
‘Sinds het einde van de zomer onderhandelde de Woonbond maandenlang om nieuwe Nationale Prestatie Afspraken te maken. Deze onderhandelingen met het kabinet, de woningcorporaties en gemeenten zijn nu spaak gelopen. De minister wil de huurverhoging volgend jaar niet verlagen onder de 4,5%. De achterban van de Woonbond is bij de laatste ledenvergaderingen duidelijk geweest: een inflatievolgende huurstijging is meer dan genoeg, hoger is onacceptabel’.
https://www.woonbond.nl/nieuws/woonbond-stapt-uit-nationale-prestatie-afspraken/
Property Index
Overview of European
Residential Markets
13th edition, August 2024
https://www.deloitte.com/content/dam/assets-zone2/be/en/docs/industries/financial-services/2024/be-property-index-2024.pdf
NL ‘older dwellings’. blz 28
Duitsland, Volkswagen, BASF. Honderdduizenden dominostenen vallen om. De gevolgen?
En vergeet Bosch niet, de toeleverancier.Vele mensen kopen bij de bakker alleen nog maar brood,(D) en geen gebak .e.d. Daar kan de bakker niet meer van bestaan met zijn hoge energie prijzen!In NL geld, mondje houden,(pers) want anders houden de mensen hier hun hand op de knip.
Geadverteerde hypotheekrente ING 10 jaar vast 3,4%.
Zilver zat jaren in een downtrend. Ik vraag aan Huges “hoe is ‘t met je zilver?” Huges zegt: “dit is een huizensite hou er over op!” En sinds zilver in een uptrend zit heeft ‘ie weer praatjes vanuit z’n troosteloze rukbunker a 630 euro huur. Goed gedaan voor een gesjeesde rechtenstudent van bijna 60. Groeten van een Bitcoiner uit De Van Eeghenstraat.
Het wordt eerder afzien dan beter voor veel Nederlanders in 2025
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/het-wordt-eerder-afzien-dan-beter-voor-veel-nederlanders-in-2025
Ps 🙂 en de gasrekening is verdubbeld in twee jaar …..
Voor de liefhebbers van bubbles 🙂
The Macro Trader at The Alchemist’s Gate
https://www.youtube.com/watch?v=M5b5bYFLPQI
En alweer een Schmulletje 🙂
EEN BRUG TE VER
https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/2024/12/een-brug-te-ver.html
Ps 🙂 Back to the basic, een beetje laat, dan dan weer wel
Oeps, posten kan niet meer ? Iedereen alvast een schuldvrij nieuwjaar gewenst Als het mag van Admin dan 😉
BTC IS KING. Huges is losing BIG TIME.
Trieste rukbunker in ZO a 630 euro per maand VS grotendeels hypotheekvrij in het Museumkwartier. “Voor idioten die de inflatie niet snappen.”
Neem nog een oliebol James, dan heb je die vast binnen.
Je hebt bijv. kosten- en bestedingsinflatie.
Voor het mantra ‘kopen is beter dan huren’ heb je kopers nodig.
Medio 2030 (CBS) zie je in NL de autonome bevolkingsgroei (dwz incl immigratie) naar beneden duikelen,overigens overal ter wereld.
Ga je dan nog steeds de hoofdprijs vangen voor een oud huis met veel achterstallig onderhoud? Aan het stilstaand water met klimaatveranderingen onder NAP?
deel 1:
Je hebt bijv. kosten- en bestedingsinflatie.
Voor het mantra ‘kopen is beter dan huren’ heb je kopers nodig.
Medio 2030 (CBS) zie je in NL de autonome bevolkingsgroei (dwz incl immigratie) naar beneden duikelen,overigens overal ter wereld.
deel 2: Ga je dan nog steeds de hoofdprijs vangen voor een oud huis met veel achterstallig onderhoud? Aan het stilstaand water met klimaatveranderingen onder NAP?
deel 2 lukt niet.
Buiten dat je in NL een oude woningvoorraad hebt met achterstallig onderhoud. Water rondom, onder NAP.
Ik vermoed dat je straks meer keus hebt om te kopen, als je dat al wil als huurder. /s
Er zijn straks minder kopers bij dalende geboortecijfers.
Gesjeesde rechtenstudent van bijna 60 rekent zich rijk met wat zilvergeld. Dankzij (hele vreemde redenatie) “De idioten die de inflatie niet snappen.”
We kopen een huis op Funda voor 550K. We betalen 6% kosten koper, dat is 33K. We moeten het geld lenen, en daarvoor betalen we 290K over een periode van 30 jaar. 550 + 33 + 290 = 873K. Dat is ruim 58 keer mijn huidige jaarhuur.
Onderhoud, verzekering etc. komt bovenop die 873K, anderzijds is betaalde rente aftrekbaar. De verwachting is dat de eigen woning op termijn naar box 3 gaat, maar dat nemen we even niet mee. We sluiten af met de sterfbelasting van ca. 40% over de WOZ-waarde.
Het idee dat je in plaats van huur rente en aflossing betaalt, terwijl het maandbedrag hetzelfde is, dat gaat niet op – kopen is, uitgaande van de huidige Funda-prijzen, véél duurder. We hebben allemaal leren rekenen in het basisonderwijs, doe er iets mee. Tevergeefs natuurlijk. Voor de meeste mensen geldt het mantra: kopen slim, huren dom.
Vergeet de verschillen in IQ niet.
Wel netjes opgeven in je aangifte inkomstenbelasting en de verschuldigde belasting aftikken. Doe je dat niet dan moet je later mogelijk inkeren, en dat kan duur worden. Kan, hoeft niet als je het een beetje plant en de regels rond inkeren in acht neemt. Voor BTC maakt het waarschijnlijk niet uit want dat zal wel gaan ploffen op termijn. Van BTC-King naar Plof-King.
Ze willen naar 7,7% fictief rendement toe op dat soort beleggingen, waardoor je ruim 3% jaarlijks af moet tikken. Is je inkomen te laag, dan hoef je uiteraard niet te betalen. De betaalde belastingen krijg je niet terug bij een daling.
Spaarders betalen een heffing over hun spaartegoed, beleggers over hun beleggingen. Stop je het geld in je eigen woning, dan is dat nog steeds onbelast. Maar dat zal wel niet zo heel lang meer duren.
De maatregel die Knot het liefst ziet verdwijnen, is de hypotheekrenteaftrek. DNB dringt er bij de politiek al langer op aan minder fiscale voordelen te geven aan huizenbezitters, omdat het de prijzen van koophuizen zou opdrijven.
https://www.nu.nl/economie/6340694/dnb-wil-hogere-vermogensbelasting-en-afbouw-hypotheekrenteaftrek.html?referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2F
https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/1hpwykz/wetsvoorstel_woningcorporaties_mogen_medische_en/
d.d. 30-12-2024.
Wetsvoorstel: woningcorporaties mogen medische en strafrechtelijke gegevens gaan verwerken van huurders
incl linkje internetconsultatie, je kan nog reageren.
https://www.internetconsultatie.nl/gegevensuitwisselingwoningcorporaties/reacties
recente reacties van Human Right in Finance EU, KNMG en Woonbond.
Onbevoegden krijgen ‘cart blanche’ om een huurovereenkomst te beeindigen op grond van een aankomende niet-getoetste wet versus EU en internationale verdragen?
Lees ik dat nou goed James, je zit in BTC met goedkoop geleend geld?
“BE CAREFUL! This Is Serious…” – Richard Wolff’s Last WARNING
https://www.youtube.com/watch?v=8bxfW-jNbf0
Ps 🙂 no comment
ik heb bovenstaand filmpje gekeken.
Ik ben geen econoom, maar zijn visie mbt inflatie is bizar en niet serieus te nemen.
De rest van het verhaal is spot on.
https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/gbb-advertentie-22000-groningers-wonen-onveilige-huizen
in Grun
A Mass Exodus of Big Banks from the Net-Zero Bank Climate Alliance
https://mishtalk.com/economics/a-mass-exodus-of-big-banks-from-the-net-zero-bank-climate-alliance/
Ps 🙂 survival of the fittest 😉
NL is een oligarchie dwz kapitalisme is in het voordeel van de bedrijven.
https://esb.nu/niet-lonen-maar-winsten-verklaren-relatief-hoge-inflatie-in-nederland/
maff,
Fossiele energie brengt meer op en houd de petro-dollar in stand, voor deze US partijen.
Lagere investeringen en volatielere opbrengsten.
EEN BRUG TE VER
https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/
Partijen met gigaveel geld hebben er belang bij dat het systeem instand blijft, misschien met enig gekraak, maar dat wordt op de koop toegenomen. Voorlopig stijgen de aandelen nog wel even door.
Een dikke 7% erbij op de aandelen in 2025 lijkt me niet onmogelijk.
Voor onroerend goed denk ik dat er in 2025 een kantelpunt komt. Ook gezien de oplopende werkloosheid. Prijzen zullen afvlakken of nog maar minimaal stijgen. OG zal ook wel weer een keer inzakken, maar dit kan nog wel 3 jaar duren denk ik. Zeker geen 10 jaar, dat geloof ik niet.
De Amerikanen hebben het ook wat bont gemaakt met geld lenen.
Importtarieven van Trump, wegtrekken en inkrimpen van bedrijven in west-europa zorgen voor rimpels in de vijver.
Het blijft toch moeilijk voorspellen hoe alles loopt.
Arno Wellens doet een boekje open over Sven Hulleman
https://www.youtube.com/watch?v=2VpVN_Y1Ug8
Op de achtergrond speelt een religieus geschil.
b,
Excuses, ik neem dit terug, te negatief. Er zullen heus wel goede kanten zitten aan deze aankomende wet, zoals het voorbeeld van de traplift. 🙂
Huizenmarkt trekt aan: meer huizen te koop die jij niet kan betalen
https://speld.nl/2025/01/10/huizenmarkt-trekt-aan-meer-huizen-te-koop-die-jij-niet-kan-betalen/
Mensen, lopen jullie hier nu nog steeds to ouwehoeren dat de huizenprijzen enorm gaan dalen en dat het allemaal een grote bubbel is? Ik kwam hier af en toe in 2011 langs en zag bijna dagelijkese posts en comments met allerlei theorieen en analyses langskomen dat de huizenprijzen te hoog waren en dat een neerwaartse correctie imminent was. Is de consensus nu vooral geweest om toen te blijven huren en vooral niet te kopen? We weten allemaal wat er sindsdien met de huizenprijzen is gebeurd. Wees nou gewoon eerlijk dat de boot gemist is. Natuurlijk, als je lang genoeg wacht zal er ooit weer een neerwaartse correctie komen, maar dan is de vraag hoe groot die correctie is. Als dat bijvoorbeeld weer 20% zou zijn, dan ben je niet terug op het niveau van voor 2011. En dat leek de algemene consensus toendertijd op deze website: dat de prijzen in 2011 te hoog waren.
https://www.bloomberg.com/news/features/2025-01-09/china-pension-boycott-poses-new-challenge-to-economy?srnd=homepage-americas
‘Gao says paying into the fund (noot: 200 USD p m ) is pointless anyway since the coffers may run dry by the time he retires.
“In theory, you are saving for your retirement — in reality, you are using your money to support someone else,” Gao, 22, said in an interview ‘
kees,
In additie: bij een rente van 4,83% gedurende 30 jaar betaal je 1,90 euro voor 1 geleende euro.
250 p.m. is 3000 p jaar, hypotheekrente in 2016 was 2,41%.
Wanneer jouw betalingstermijn afgelopen is heb je die overwaarde van 180k merendeels (terug)betaald aan de bank. Plus een open einde aan onkosten voor onderhoud, reparaties etc…
Vermogen in Nederland is ongelijk verdeeld: ‘Rijker door stijgende huizenprijzen’
https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/other/vermogen-in-nederland-is-ongelijk-verdeeld-rijker-door-stijgende-huizenprijzen/ar-AA1xfr4p
Het vermogen in Nederland is ongelijk verdeeld over huishoudens. De rijkste 10 procent had 56 procent van het Nederlandse vermogen in handen. Het vermogen is de afgelopen jaren dankzij de stijgende huizenprijzen iets gelijker verdeeld over de huishoudens. In 2015 had de rijkste 10 procent nog 70 procent van het vermogen in handen.
Je gedachten mooi samengevat Tim. Veel mensen zullen ongeveer dezelfde hersenstructuur hebben als Tim, en er bijgevolg ongeveer hetzelfde over denken als Tim.
Tim234,
Je gedachten mooi samengevat Tim. Veel mensen zullen ongeveer dezelfde hersenstructuur hebben als Tim, en er bijgevolg ongeveer hetzelfde over denken als Tim.
Wat je vaak ziet is dat er alleen maar achteruit wordt gekeken en niet voorwaarts. Dat doe jij hier wel en dat is dapper.
Mijn vooruitzichten: ik zie mijn inkomsten uit arbeid niet echt stijgen, eerder dalen. Ik zie de belastingdruk toenemen, waaronder de eigen woning naar box 3 en een hoge sterfbelasting. De AOW wordt gefiscaliseerd. Verder oprukkende omvolking waardoor steeds minder plekken aantrekkelijk zijn om te wonen. Zo’n schip kun je misschien maar beter missen.
Illustratief filmpje over het missen van de boot:
https://x.com/shannythesheep/status/1878487869792166292
Ik heb toch een woning, ik mis helemaal niets. Het geld dat ik uitspaarde door te huren rendeerde veel beter dan OG.
Achteraf gezien zou je kunnen stellen dat over een bepaalde periode het aantrekkelijk was geweest om te beleggen in OG met geleend geld – een woning met een hypotheek dus. Maar dat is altijd achteraf. En dan moet je er ook meteen een entree- en exit-datum aan koppelen. Maar dat is niet echt handig als het om een woning gaat, want je moet ergens wonen.
Je had, achteraf terugkijkend, in die tijdsperiode beter in iets anders kunnen beleggen met hefboomwerking, dan had je een veel hoger rendement kunnen halen. Maar gaat het beleggen met hefboomwerking mis, dan gaat het ook meteen goed mis. De gemiddelde woning-eigenaar snapt natuurlijk weer niet wat beleggen met hefboomwerking is, en dat ze daar zelf tot over hun oren in zitten. Zij denken in termen als ‘de boot gemist’.
Tijdens de tulpenmanie waren er vast ook mensen die vonden dat ze de boot hadden gemist, of dat anderen de boot hadden gemist. Dat zal altijd wel blijven.
Als je beschikt over back to the future technologie, waardoor je vooraf het ideale entree- en exit-moment kent, dan had je mee kunnen doen met de tulpenmanie.
Er zijn vast mensen rijk geworden door de tulpenmanie, anderen verloren dat geld. Op zich interessante materie. De bewering dat je de boot hebt gemist omdat je niet mee wilde doen met de tulpenmanie gaat mij te ver. Er zijn vast interessante strategieën waarmee je geld kunt trekken uit de tulpenmanie, met minimaal risico.
Charles Ponzi en Bernhard Madoff begonnen gewoon hun eigen piramidespel. Ze eindigden in de gevangenis. De vraag komt boven: wat is nog net legaal en wat niet? Ponzi en Madoff konden niet genoeg deelnemers hebben die rond toeterden dan anderen de boot hadden gemist.
Voor mensen met een modaal inkomen wordt het steeds lastiger om een vrijesectorwoning te huren.
https://www.nu.nl/economie/6342510/voor-modale-inkomens-verdwijnt-huurhuis-in-de-vrije-sector-steeds-meer-uit-beeld.html
Tim234,
Tim wat kan ik je meegeven?
o.a.De huizenmarkt is niet transparant en gedrag van mensen is onvoorspelbaar.
o.a.Je kan een (gratis) cursus belastinginvullen volgen (via een vakbond) en als tegenprestatie de praktijkavonden verzorgen: een wereld gaat voor je open wat er gebeurt NA de aankoop van een huis.
o.a. Warren Buffett belegt NIET in huizen, omdat het een speculatief object is verworden.
o.a. De lange staatsrente is belangrijk, die geeft aan of we naar deflatie afstevenen of niet. Deflatie, dan gaan de mensen meer sparen om schulden af te lossen waarbij de economische groei stagneert (zie Japan en nu ook China).
o.a. Eerlijkheid is voor veel mensen wat in hum straatje past en wat overeenkomt met eensgezinde mensen.
Op forums is er geen gratis instant financieel advies, je zal zelf de rekensom moeten maken incl risicomanagement.
Journalist- in het blad wat niet genoemd mag worden- was completer in de informatie:
‘De rijkste huishoudens hebben hun vermogen, naast hun eigen woning, vooral te danken aan bedrijfsvermogens (aanmerkelijk belang en vermogen van zelfstandig ondernemers). De armste huishoudens hebben meer schulden dan bezittingen. Opvallend is dat hun hypotheekschuld volgens het CBS veel hoger is dan de waarde van hun eigen woning. ‘
Laura Dekker en haar man aan het klussen op de boot:
https://www.youtube.com/watch?v=L6mFpZz20pM
Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat er in Nederland zeven sociale klassen zijn met grote onderlinge verschillen.
https://www.scp.nl/actueel/nieuws/2023/03/07/aanzienlijke-verschillen-tussen-sociale-klassen-in-nederland
Link naar zeer uitgebreide PDF onderaan de pagina.
Geadverteerde hypotheekrente ING tien jaar vast 3,6%.
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2025/01/20/staat-van-de-volkshuisvesting-2024
20 jan 2025.
Blz 47-49 zeer lezenswaardig en fig 12 op blz 49 laat zien waarom mensen ‘de boot’ niet halen.
b,
De indruk dat het niet zo denderend gaat op de huizenmarkt zie blz 51, bij fig 13 en 14.
Steeds minder kopers.
Ondanks de riante subsidies, de pro-actieve media invloeden. Waarbij het sommigen nog lukt zorgtoeslag te krijgen, bij een laag pensioen en afbetaalde miljoen-villa.
Groei en krimp per gemeente (kaartje) 2019-2022 CBS:
https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/regionaal/groei-en-krimp
Waarbij vergrijzing ook een belangrijke rol speelt.
Woningen in Nederland (maar USA ook weet ik) zijn geen woning meer, maar een beleggingsobject geworden. Warren Buffett vind dit ook.
Deze beleggingsobjecten, maar ook aandelen en aandelenfondsen worden door bankiers opgepompt tot het moment dat de rek er compleet uit is.
Vlak VOOR de rek er compleet uit is hebben de bankiers hun winst al lang genomen en hun aandelen of vastgoed al lang verkocht.
De kleine man blijft zitten met een aandeel of object dat nog maar 50% van zijn warde heeft. Met aandelen kan het echt hard gaan, waarbij je nagenoeg 100% verliest van je inleg.
Hier zijn voorbeelden van.
Slavencontract in veel gevallen, ze zitten vast.
ING heeft mijn verhuurder ongeveer de helft van het aankoopbedrag geleend, dat is ca. 20% van de WOZ-waarde. Ze ontvangen daarvoor ca. 5 tot 7% rente per jaar. Lijkt me een uitstekende en uiterst veilige deal.
De verhuurder op de Zuidas pakt zijn marge, maand voor maand. De belegger krijgt zijn rendement, tot de boel klapt. Dan moet er verlies worden genomen. Maar dat verlies wordt niet genomen door ING, door de belegger op de Zuidas of door de huurder.
Er is nog een verliezer: de belastingdienst. Zij lopen door deze huurconstructie (eigen woning in) box 3 en erfbelasting mis. Dat zal op termijn waarschijnlijk dichtgetimmerd worden, want de belastingdienst is geen liefdadige instelling.