Rabobank: huizenprijs daalt in 2011

De betaalbaarheid van Nederlandse koopwoningen neemt dit jaar af. Dit heeft een drukkend effect op de huizenprijzen. Dat schrijven economen van de Rabobank in het vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

zie ook: Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank is erg onrealistisch

Oorzaken hiervoor zijn dat onder NHG minder geleend kan worden, de mogelijke aanscherping van aflossingsvoorwaarden en de verwachte stijging van de hypotheekrente. De prijzen van woningen zullen naar verwachting in 2011 dan ook dalen met 2 procent.

Het aantal transacties blijft hoogstwaarschijnlijk constant (130.000). Dit komt deels omdat de noodzaak tot verkoop, bij lang te koop staande woningen, zal toenemen.

De Nederlandse woningmarkt vertoont duidelijke regionale onevenwichtigheden. Zo herstellen de prijzen in het noorden van de Randstad, terwijl de daling in bijvoorbeeld Zuidwest-Gelderland doorzet. Eerstgenoemde gebied wordt gekenmerkt door een relatief krappe woningmarkt, terwijl het noorden en het zuiden van ons land een aantal zeer ruime regio’s kennen. De opgave in deze (krimp-)regio’s is om overschotten te voorkomen en de bestaande voorraad aantrekkelijker te maken en te houden. In beide gevallen betekent dit een forse uitdaging. Daarbij dient gez egd dat het gaat om een gezamenlijke opgave waarbij onderlinge afstemming en het stellen van prioriteiten van het grootste belang zijn, aldus de Rabo-economen.

Prijsontwikkeling Woningmarkt 1995-2011

zie ook: Levenscyclus van een zeepbel

Het aantal transacties blijft historisch laag. In het vierde kwartaal van 2010 zijn ruim 7 procent minder huizen verkocht in vergelijking met een jaar geleden. Ongeveer 126.000 huizen wisselden op jaarbasis van eigenaar, waarmee het aantal transacties aan de onderkant van een bandbreedte schommelt die al meer dan een jaar geldt (tussen de 126.000 en 130.000). Niet alleen blijft het aantal transacties laag, ook staan woningen langer te koop.

Een van de weinige lichtpuntjes op de Nederlandse woningmarkt is dat het aantal gedwongen verkopen in december nog lager uitkwam dan in dezelfde maand vorig jaar. En dit, terwijl gedwongen verkopen internationaal gezien al zeer laag zijn met 0,05 procent van de woningvoorraad. Dit betekent dat huishoudens nog steeds goed aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. De al bijna een jaar lang dalende werkloosheid is hier mede verantwoordelijk voor.

Ook positief is dat het aantal te koop staande woningen in januari met 3.000 is gedaald ten opzichte van oktober van 2010. Maar het is nog te vroeg om van een opleving te spreken. In de voorgaande jaren was in januari immers ook sprake van een daling. Dit en het ongemoeid laten van de hypotheekrenteaftrek kunnen wijzen op een goed eerste kwartaal. Maar voor de rest van het jaar zitten nieuwe beleidsmaatregelen en andere marktfactoren een verder herstel in de weg, aldus de Rabobank.

Ondanks dat het aantal te koop staande woningen iets is gedaald, is het nog altijd hoog. Compensatie is er in de vorm van een forse afname van het aantal gereedgekomen woningen. Hierdoor verruimt het aanbod niet verder. Ook de komende jaren zal de nieuwbouwproductie naar verwachting niet snel herstellen, gezien het lage aantal verstrekte vergunningen. Met alle gevolgen van dien voor de bouwsector, die het toch al moeilijk heeft.

bron: nieuws.nvm.nl

Share Button
Tagged with:
81 comments on “Rabobank: huizenprijs daalt in 2011
  1. Gekko says:

    Is Martijn de Jong Tennekens er van afgehaald? Zie zijn naam ook niet terug in de publicatie…..Heeft Rabo dan eindelijk toch het licht gezien? Een paar maanden geleden gingen ze nog uit van stabiele prijsontwikkeling. Vrees voor hen dat de daling nog iets scherper zal zijn….

  2. tinus says:

    Jaja…die Rabo.

    Mooie spotjes op de TV over wat de bank zou kunnen zijn.

    Een bank die risico’s afweegt en durft mee te gaan met ontwikkelingen die op termijn de samenleving verder helpen.

    De realiteit is echter dat de Rabo vooral bezig is met het verkopen van hypotheken.
    Op basis van een model van eeuwigdurende groei.

    Dit hele spel hakt met de bijl aan de wortels van onze samenleving.
    Het verlegt de aandacht van produceren en innoveren (de werkelijke motor van economische groei) naar speculeren en consumeren (de fictieve motor van de zogeheten “groei” van de laatste 20 jaar).

    Het maakt de burger lui, omdat die denkt dat zijn rijtjeshuis hem slapend rijk maakt. Hoe verslaafd dat die burger is geraakt aan de huizenprogramma’s op TV, die beloven dat rijkdom voor iedereen in het verschiet ligt. Je hoeft alleen maar een huis te kopen. Een blik verf ertegenaan en hoppa, weer een jaarsalaris aan overwaarde binnen!

    Hoe heerlijk dat de Rabo, als uitbater, nee, pooier van de Hollandse gemakszucht en hebberigheid, nu moet toegeven dat het ook voor 2011 weer een verliesgevend spel is.

  3. sjors says:

    Minder te lenen, hogere rente, overaanbod en toch slechts 2% daling. Dat kan alleen een bank vol met hypotheekgevers die onder water staan bedenken.

  4. nhz says:

    @3:
    en dan hebben ze de inmiddels gierend uit de hand lopende inflatie nog niet meegenomen. Niet zo’n probleem voor de veelverdieners, wel voor het plankton aan de bodem van de huizenpyramide. Ik denk ook dat de voorspelling zoals vaker veel te optimistisch zal blijken.

    Lekker hypocriet trouwens om te juichen over het kleine aantal gedwongen verkopen; er is geen land ter wereld wat zoveel truukjes heeft om het handje eronder te houden, zoals het 2 jaar lang doorbetalen van vol salaris bij werkeloosheid (crisis- en herstelwet), allerlei manipulaties van het WeW en een lakse houding van de banken die niet willen weten dat huizen inmiddels stevig in waarde gedaald zijn. Komt allemaal vanzelf weer goed …

  5. Cinelux says:

    In mijn omgeving zie ik de vraagprijzen bij het nieuwe aanbod zo af en toe toch wel naar beneden bijgesteld worden.Het is nog minimaal, maar het begin is er.

    Op de executieveiling zijn de prijzen ook (minimaal) lager als voorheen.Alleen zit de zaal nog steeds stampvol met veel bieders en kopers.

    Als de chaos zich doorzet in het midden oosten (en Zuid Europa als volgende gebied) wil ik de vraagprijzen over een half jaar nog wel eens zien.

    Waarschijnlijk dat het CPB en de NVM een charmeoffensief gaan inzetten om Chersokijkend Nederland weer koopbelust te laten worden.

  6. MR says:

    Nhz: Precies zoals je zegt. Vervolgens loopt de olieprijs gigantisch op in 2011. En daarmee de voedselprijs. Steeds meer families zullen de hypotheekschuld naast zich neer gaan leggen.

  7. Cinelux says:

    Offtopic :

    Was hier laatst een reactie dat Ikea 8% winstbelasting betaalde.

    Khadaffi met zijn oliebedrijven betaald slechts 0.125% vennootschapsbelasting in Nederland (zie RTLZ) i.p.v. 25% voor andere kleine bedrijven.
    Shell en de andere boys zullen hier niet ver vanaf zitten.

  8. nhz says:

    @7:
    inderdaad, Nederland ten voeten uit, maffiastaat maar wel alles wat netter geregeld dan in Italie of Rusland. En dan praat je nog alleen over wat ze betalen, niet over wat ze aan de andere kant vangen aan subsidies etc. Ik weg dat sommige van deze bedrijven de belastingbetaler jaarlijks voor enorme bedragen plukken.

    ‘ja maar ze leveren werkgelegenheid en betalen premies loonbelasting voor hun werknemers’, zegt men dan in VVD/CDA/D66 etc. kring. Kosten per arbeidsplaats 10 miljoen ofzo, daarmee kun je in het MKB 100-1000x zoveel banen maken en daar wordt wél loonbelasting betaald, in plaats van dat hele hordes accountants dat omzeilen.

  9. xenobinol says:

    @5: same here…. weinig daling maar het begin is er. Feit is dat makelaars zich definitief neergelegd lijken te hebben bij de daling.

  10. j says:

    Mooi man; het 4e kwartaal van 2010 leverde een daling op van 7% in transacties. De hernieuwde “duidelijkheid” die er in dit kwartaal was extrapoleren we naar 2011 Q1 en komen tot een lichtpuntje 🙂

    Daarnaast constateer ik dat het aantal transacties in heel 2010 is gedaald van 127K naar 126K. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen steeg met 9K (bron: http://twitter.com/#!/nvmog/status/38567770174001152) Dit als geweldig nieuws gebrachte feitje leidt dus tot een optelsom dat het aantal verkochte bestaande woningen is gedaald met 10K (van 110 naar 100, nog eens een daling van ongeveer 10%).

    De projectontwikkelaars beseffen de nieuwe marktsituatie en nemen hun verlies. Dit leidt tot minder verkoop bestaande woningen en ook minder doorstroming. De niet-starter wil nl eerst zijn oude woning verkopen. Een verkochte nieuwbouwwoning zit gelijk aan het “eind van de ketting” en het marktaandeel van nieuwbouw steeg dus van 14% naar 21% (17700/127000 vs 26500/126000). Correct me if I’m wrong.

  11. RealisT says:

    2% eraf als ALLES nog meezit. Maar dat zit het dus niet.

    En lang niet iedere verkoper heeft bovendien ook nog de mogelijkheid om 10 jaar lang z’n Oostenrijkse challet in de aanbieding te gooien. Wat een ellende allemaal zeg. Wordt niet eens tijd voor een TV-actie?

  12. dr.t says:

    Wat een stelletje zuurpruimen weer hier zeg.

    Woningvoorraad neemt iets af omdat er weinig nieuwbouwwoningen worden gebouwd. Prima ontwikkeling.
    Aantal wanbetalers extreem laag, werkloosheid neemt af (dus hoezo problemen in met betaalbaarheid hoezo bubble ,waarom de AMF).
    Regionale verschillen spelen een grote rol (en gelukkig woon ik in Amsterdam, januari weer 4,5% stijging).

    En dat gezeur over makelaars. Het zijn toch echt de huizenbezitters die de vraagprijs bepalen. En de eerste eigenschap die je als verkoper dient te hebben is geduld.
    Kijk naar de grafiek: jarenlang stijging, een dipje en een afvlakkende daling.
    Op zich prima met 2% daling wordt er ook een evenwicht bereikt.
    Let wel zonder verandeirng in spelregels door AMF was de weg naar boven wel weer ingezet.

    Joehee!

  13. RealisT says:

    psst, dr t. Je tante is weer eens in het nieuws:

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/02/jorritsma_vrouw_van_4_miljoen.html

    Daarbij vergeleken zijn Schultz en Donner prutsers.

  14. dr.t says:

    Dan wel een tante waar ik niet zoveel mee op heb….

    Maar dank je wel vor je inhoudelijke reactie.

  15. Nou says:

    Beste dr t.

    Je hebt gelijk en ik weet het zeker.

    Zeker genoeg om 5 jaarsalarissen op te verwedden?

    dacht t niet

  16. dr.t says:

    Ik durf wel te stellen en dat was mijn stelling ook dat in de randstad en Amsterdam in het bijzonder de woningprijzen verder zullen stijgen.
    Dat is al gaande, dus ik zie je betaling gaarne tegemoet….

  17. RealisT says:

    @14

    Geen dank. Overigens geen nood als je het verband met de link en wat je hier roept met wat er verder in de echte wereld gebeurt niet ziet. Je bent tenminste wel consequent.

  18. nhz says:

    @12:
    ja, gelukkig is Nederland (of in ieder geval de Randstad, of anders Amsterdam) anders!! Wij gaan de rest van de wereld een poepie laten ruiken, even laten zien hoe je echte huizenbubbles blaast die nooit meer klappen maar alleen maar groter worden. En natuurlijk gaat de beroepsgroep van dr.t er stevig aan verdienen, dus kom maar op met die weddenschap 🙂

  19. lorenzo says:

    Nou in heel nederland zitten de kantines immer vol met economen , nu deze weer . Laten we aan het werk gaan en nooooooooit meer lenen . afgesproken ?

  20. Hugo says:

    @19

    Laat een ieder doen wat hij/zij wil zolang het een ander niet schaad. Laten we dit afspreken, nooit de gevolgen van leningen op partijen afwentelen die er niet voor hebben ‘getekend’. Tevens mag de overheid de bevolking niet als onderpand gebruiken voor een lening.

  21. bob says:

    Inderdaad heel Nederland is econoom ha ha. @Dr T. Ik werk zelf in de vastgoed business en ben toevallig echt econoom. Achter de schermen verwachten insiders een veel grotere daling dan 2%. De werkelijke gang van zaken wordt mooier gemaakt dan dat ie daadwerkelijk is. Zeker het CPB is hier goed in. Wat denk je wat er gebeurt met het consumenten vertrouwen gebeurt als de kosten van olie / benzine / voedsel flink om hoog gaan? Er zijn duidelijke indicatoren, bijvoorbeeld de vraag van olie en voedsel van China en India. Door de chaos in het Midden – Oosten zullen de kosten van olie stijgen…….

  22. dr.t says:

    17

    Wat er in de wereld gaat gebeuren, ineenstorting van valuta. Vlucht van geld naar waardevaste entiteiten.
    Stijgende prijzen. Nog scherpere tweedling tussen haves and haves not. Afnemende rol overheid in sociaal democratisch opzicht.

    Meedoen of afhaken, individualisering van geluk.

    Nadeel doordat iedereen een aanspraak meent te kunnen maken op ‘zijn of haar’ deel van het geluk, onstaat wellicht het idee dat men de eigen verantwoordelijk ervoor niet hoeft te nemen.

    De consequentie daarvan is bijvoorbeeld dat de hang naar kennis een wat beperkte rol krijgt toegekend.
    Kennis wordt dan namelijk gedegradeert tot een proftelijk beginsel. Een ieder krijgt zoveel kennis toegereikt als nodig om courant te zijn als wezen (zoals een munt ciurant is) en een afspraak te maken op de individuele claim op geluk.

    Alle hang naar kennis dat het moment of het individuele geluk overstijgt wordt daardoor minder van belang.

    Bovendien kan dan vanuit these dat eenieder een claim kan leggen op geluk, het model onstaan dat de tot voorheen vanzelfsprekende route(eerst kennisontwikkeling en laten zien wat je meerwaarde is, waarna geluk) best wel eens overslagen kan worden.

    Dat noemt men tegenwoordig het sociale vraagstuk.
    Revolutie, barbaarsheid is nu eenmaal de korste route naar bevrediging van behoeften die normaal niet in het verschiet liggen…

  23. MR DR says:

    Beste dr. T of zoiets.

    Lees Tinus @2 hierboven eens (en controleer daarnaast uw spelling).

  24. FT says:

    @5 Cinelux,

    Dat heb ik ook even gedacht, maar het valt tegen. Ik heb ook proberen te achterhalen of er grote verschillen zijn tussen makelaars, maar ook daar zie ik geen verband, ja enkele negatieve zoals Kimmel en Estata die per definitie veeeeeel te hoge prijzen vragen.

  25. nhz says:

    @21:
    goh, heb je dat allemaal zelf bedacht of het meeste van een goog overgeschreven? Dat krijg je nou als er zo weinig te doen is in de vastgoed branche …

  26. dr.t says:

    Kosten van olie stijgen. Instabiliteit is inderdaad niet prettig, maar welke staatsvorm er ook voor terugkomt in het M.O. is het eerste wat men gaat doen de olieproductie weer ten bate laten gelden voor eigen gewin. De procuctie zal weer worden opgevoerd en het westen en china is bepaald niet kieskeurig met wie men zaken gaat doen.
    Exit olieprobleem.

    Vraag naar voedsel en hogere prijzen vormen wel een probleem, maar meer in de zin dat de wereld een combinatie van overbevolking en economische vooruitgang niet kan dragen.
    Men hoeft geen helderziende te zijn om te bedenken dat daardoor vooral materiele intiteiten enorm aan waarde zal stijgen.

    Het probleem ligt primair in de overbevolking, maar dat thema mag je vanwege onze gristelijke vrienden niet internationaal op de agenda zetten.

    Maar je kan er natuurlijk wel alerlei economische studies
    uit afleiden.
    Probleem daarbij is dat veel economisch beïnvloedbaar is, maar er bestaat maar een aarde.
    De teloorgang van ons planeetje speelt in veel vande modellen maar een marginale rol, terwijl we het er wel mee moeten doen.

    Halleluja

  27. FT says:

    Ik zie wel 2 nieuwe onwikkelingen:

    Als eerste dit voorbeeld:
    http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/huis-47930621-claude-debussystraat-175/

    Ik zie dit sinds begin februari, blijkbaar proberen ze toch meer particulieren naar de veiling te krijgen.

    En dan deze:
    http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/appartement-47056026-schalk-burgerstraat-447/

    Ik herinner me een week wat 2a3 geleden ook zo’n geval. Katwijksestraat volgens mij.
    Weet iemand wat hier gebeurt? Je hebt een kijkdag en vervolgens kun je bieden? Wat zijn de voorwaarden? Cash of kun je iets met de bank regelen.
    Evt maar even kijken om info in te winnen.

  28. AVE says:

    @Dr. T.

    Ineenstorting van valuta, ik heb er zo mijn twijfels bij. Sommigen zweren bij goud en zilver, maar ga maar eens naar de bakker met een kilootje goud.
    Als er een ineenstorting van “alle” valuta’s plaatsvindt, dan houdt dat als resultaat automatisch in dat ook alles een “nieuwe waarde” zal krijgen of opnieuw gewaardeerd zal moeten worden.

    Om maar zo te zeggen, wat is je huis nog waard als er bijna niemand is die nog wat van waarde heeft.

    Wat is je goud dan nog waard? Het lijkt me dat het bezit van agrarische bedrijven en produktiemiddelen in zo’n situatie nog het meest interessant zijn, maar dat is ook weer relatief.

    Maar wat moet je met 150 ton aardappelen, als je ze niet van je erf af krijgt omdat de brandstofleverancier van je voertuigen een betaling in aardappelen niet ziet zitten?

    Geld of virtuele betalingsmiddelen blijven bestaan, ze zijn het meest efficiënt.

    Het zou me niet verbazen dat er binnen 2 tot 3 jaar alle staatsschulden afgestempeld worden en er nieuwe internationale regelgeving komt om absurde schuldenposities en handel in derivaten tegen te gaan. Tegen die tijd hebben alle pensioenfondsen deze beleggingen wel kunnen afschrijven.

    Daarom zeg ik ook steeds, zolang je leuk en in een prettige woonomgeving woont en je geen schulden hebt, is er niks aan de hand.

  29. Jaap says:

    Als een bank zegt dat de huizenprijzen met 2% zakken. Dan zakken ze in realiteit met 5%. Ze zijn altijd een beetje positiever als de rest.

  30. FT says:

    @J,

    Daarnaast constateer ik dat het aantal transacties in heel 2010 is gedaald van 127K naar 126K. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen steeg met 9K (bron: twitter.com/#!/nvm…us/38567770174001152) Dit als geweldig nieuws gebrachte feitje leidt dus tot een optelsom dat het aantal verkochte bestaande woningen is gedaald met 10K (van 110 naar 100, nog eens een daling van ongeveer 10%).

    Dan is de vervolg vraag: Wanneer tellen die verkochte nieuwbouw huizen mee? Op het moment van tekenen? Of het moment van overdracht?
    In het 2e geval krijgen we natuurlijk nog het effect dat de kopers onweten/ontkennend waren en dat de verkoop van nieuwbouw moeilijker wordt omdat men het nu wel door heeft en eerst wil verkopen.
    Wat zal de invloed van leveringsermijnen dan zijn? Als ik nu koop van iemand wienshuis over 12 maanden wordt opgeleverd dan wil ik het huis nu hebben, anders geen deal.

  31. Dawg says:

    Krijg nou niks: banken die een daling van de huizenprijs voorspellen. Dat mag met recht een trendbreuk worden genoemd.

  32. FT says:

    Ik heb even moeten bijlezen, maar de afgelopen dagen heb ik een discussie over de HRA gezien.

    Nog even een citaat uit betrouwbare (politieke)bron.
    HRA is de enige nivelerende maatregel die we nog over hebben, dus die willen we niet afschaffen.

  33. dalen says:

    @ 14 dr t

    “Maar dank je wel vor je inhoudelijke reactie.”

    Het heeft met jou ook weinig zin om een inhoudelijke discussie aan te gaan.

    Misschien kan je je commentaar hier ventileren en wie weet…wordt je nog geprezen ook. Er zijn je meerdere vastgoedmakelsmannetjes vooraf gegaan.

    http://forum.libelle.nl/forum/list_messages/50140

  34. Merijn Knibbe says:

    Toch maar weer even mijn stokpaardje. Ik heb het RABO rapport gelezen, en wat blijkt:

    A. Ik betaal pensioenpremie
    B. In plaats van dat de pensioenfondsen dit tegen superlage kosten beschikbaar maken voor een aantal aflossingsverplichte staandaardhypotheken tot 95% koopsom (mooi voor die fondsen, hebben die ook weer twintig of dertig jaar zekerheid met een rente die hoger is dan ze nu krijgen) lenen ze dit geld door aan de banken
    C. En die banken, die kosten natuurlijk weer geld
    D. En die hebben geen belang bij lage rentes, integendeel zelfs volgens het RABO rapport

    Dus wij betalen de banken meer rente voor hun geld (dat dus eigenlijk van ons, pensioenpremiebetalers, is) dan deze de pensioenfondsen betalen voor ons pensioengeld, terwijl de pensioenfondsen zitten te bezuinigen op de uitkeringen…. Dat moet beter kunnen.

    Wacht, nog een keer. Ik krijg strakjes dus minder pensioen omdat ik nu te veel aan de banken betaal die weer te weinig aan de pensioenfondsen betalen? Ja.

  35. nhz says:

    @26:
    en op dit forum wordt regelmatig betoogd dat de overbevolking een fundament onder de huizenprijzen is …

    @32:
    “HRA is de enige nivelerende maatregel die we nog over hebben”

    denivellerend, toch?

    @34:
    ja, maar dat werkt ook zo met iedere financiële transactie die je doet, en met staatsobligaties, en (omgekeerd) met sparen, enz. Dat is het mooie van fiat geld, hoe meer er is hoe meer de banksters binnenschrapen, helemaal vanzelf. Daarom liggen ze daar ook helemaal niet wakker van inflatie.

  36. AVE says:

    @34 Merijn Kribbe

    In principe heb je gelijk, de markt verlangt soms dat er schakels tussenuit gegooid worden.

    Het is niet altijd even handig of efficiënt.

    Daarnaast denk ik ook dat die marge van de banken in de door afgeschilderde situatie te groot is. Dat moet beter kunnen. Maar ja, Wouter Bos van de PvdA stak er 30 miljard in….

  37. dr.t says:

    28
    Wat is je goud dan nog waard? Het lijkt me dat het bezit van agrarische bedrijven en produktiemiddelen in zo’n situatie nog het meest interessant zijn, maar dat is ook weer relatief.

    Ik vermoed dat je daarin helemaal gelijk hebt.

    Goud blijft evenwel een constante waarde. Het wordt in feite nooit meer waard, dat lijkt alleen maar zo omdat het papiergeld steeds minder voorstelt.

    25 ten dele zelf bedacht. Basis ervan valt terug te halen uit een schrift van Nietzsche getiteld ‘de toekomst van onze onderwijsinstellingen’ uit waarheid en cultuur. Uit de tijd dat hij niet aan wanen leed. Zelden zo’n visionair stukje leesvoer tot me genomen.

    33 Het heeft met jou ook weinig zin om een inhoudelijke discussie aan te gaan

    Typisch een geval van drogredenatie, waar ik al een keer eerder iets over geschreven heb.
    Val een persoon aan, in plaats van argumenten te leveren, daar kom je vaak mee weg.

  38. Bug says:

    @28 AVE

    Maar wat moet je met 150 ton aardappelen, als je ze niet van je erf af krijgt omdat de brandstofleverancier van je voertuigen een betaling in aardappelen niet ziet zitten?

    Nou die komen die gasten die goud hebben, op hun fiets zonder bandjes, bij je halen en in goud betalen. Net als in WO2.

  39. Bug says:

    @34 Merijn

    Er wordt er een wakker.

  40. AVE says:

    Dat probleem werd na WO II direct door de belastingsdienst opgelost. Oorlogsverrijking werd zwaar bestraft. De geldhervorming van Lieftinck in 1947 roomde het zaakje definitief af. Zou zomaar weer kunnen gebeuren.

  41. Bug says:

    @41 Ave,

    Zeg maar gerust aan een zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.

    Overigens verwacht ik een mondiale (westerse wereld) geldhervorming binnen nu en 10 jaar. Wat je zelf al bij @28 suggereerde. Wat daar aan vooraf zal gaan wil ik liever niet denken.

  42. AVE says:

    @Bug
    Ik sluit niets uit, maar een ineenstorting van het geldstelsel verwacht ik niet. Dat gebeurde niet in Duitsland in 1923, dat gebeurde niet in de laatste fase van WO II, het gebeurde ook niet in het Oostblok bij de val van de muur en in Zimbabwe heeft de lokale munt weliswaar afgedaan, maar daar wordt gewoon en andere valuta gehanteerd.
    Mocht het werkelijk gebeuren, de ineenstorting van de valuta, dan heeft iedereen binnen een week in de gaten dat dat echt helemaal niet handig is.
    Er komt dan vrij snel nieuw geld en krijg je een fase dat je niet mag handelen (om speculatie te voorkomen) met onroerend goed, edele metalen, strategische grondstoffen zonder tussenkomst van een regeringscommissaris.

    Tenslotte kan ik iedereen aanraden om genoeg vet op de botten te hebben om af te kunnen vallen, letterlijk en figuurlijk.

    O ja, schulden blijven, want die worden na zo’n periode gewoon weer geherwaardeerd.

  43. Dow Jones says:

    @43 (AVE)…

    Realistische bijdrage. Een verademing na alle praatjes van onze gepromoveerde forumkomiek…

    Cheerio,

    Dow Jones

  44. Dow Jones says:
  45. Cinelux says:

    26 Dr t: Het probleem ligt primair in de overbevolking.

    Eens, dit zelfde is van toepassing in Libie.Er is werk voor 40 miljoen Libiers, maar er wonen er 80 miljoen, dus met of zonder Kadaffi is dit probleem dus niet zomaar opgelost.
    Overbevolking daar hoor je geen regeringspartij of UN etc. over terwijl een beperking van b.v. Co2 uitstoot het paard achter de wagen spannen is als er steeds meer mensen bij komen die natuurlijk ook allemaal de luxe van het westen willen.
    Maar voor de grote bedrijven is dit natuurlijk wel belangrijk, want meer mensen is meer omzet is meer winst.

  46. Cinelux says:

    27 FT :Ik zie dit sinds begin februari, blijkbaar proberen ze toch meer particulieren naar de veiling te krijgen.

    Als het systeem hetzelfde blijft, gaat dat ze niet lukken.Welke particulier gaat zijn “droomhuis” kopen zonder het te kunnen bekijken,geen hypotheek te kunnen krijgen en veel rompslomp te krijgen met het huis ontruimen om er achter te komen dat de er geen keuken en badkamer meer in zit.

    Als ze de huizen leeg opgeleverd gaan veilen met een kijkdag/uur en zonder juridische valkuilen word het wel interressanter voor particulieren.

    PS. Was deze week ook een kijkuur in zo’n te veilen pand (Colijnlaan 76 Rijswijk).Ging dus niet door omdat de eigenaar niet thuis was.

  47. Cinelux says:

    37 MeMyselfAndI: Poehpoeh,
    Een daling van een paar procentjes nog wel.

    Is inderdaad nog niet veel, maar het betekend wel dat het hele sentiment qua koophuizen anders word.Twee maanden geleden werd er door de banken nog geroepen, dat de prijzen zouden stijgen.Is nu dus veranderd in een twee procent daling (ga maar uit van wat meer procenten)

  48. Adamus says:

    Nou die komen die gasten die goud hebben, op hun fiets zonder bandjes, bij je halen en in goud betalen. Net als in WO2

    Is mij opgevallen dat bijv. Rotterdammers, de paupers het voer nagenoeg gratis kunnen halen op de ZH eilanden.
    Tijd genoeg lijkt me, maar ze hebben geen fiets en ze hebben er geen zin an.

  49. Adamus says:

    Dat moet beter kunnen. Maar ja, Wouter Bos van de PvdA stak er 30 miljard in…

    ….om erger te voorkomen 😉
    enig idee wie er allemaal hun geld kwijt zouden raken?
    “we hebben het allemaal niet zien aankomen”, dus ik heb het niet over Jan Boezeroen.

  50. Goudbelegger says:

    Ondermeer goud dus. Wat ze zoeken in bijvoorbeeld rivierbeddingen, velen vinden een paar gram per dag en kopen daar eten van.

    Betrouwbaar geld schijnt toch wel extreem belangrijk te zijn voor een welvarende maatschappij, denk dat we het belang daarvan onderschatten.

    —–

    en in Zimbabwe heeft de lokale munt weliswaar afgedaan, maar daar wordt gewoon en andere valuta gehanteerd.

  51. tinus says:

    De bravoure van types als Memyself is eenvoudig te doorzien.

    De voorspelde daling wordt gebagatelliseerd.
    Maar tegelijkertijd is dit weer een jaar van daling.
    De laatste jaren horen we telkens dat de crisis voorbij is en het herstel in zicht is.
    De daling zet echter door.
    Ondanks de krampachtige acties van de politiek om het systeem overeind te houden.
    Als de rente gaat stijgen, en dat is een kwestie van tijd, dan zal de daling alleen maar forser worden.

    Dus een voorspelde daling van 2%, door een bank die er zelf een belang bij heeft om dit nieuws te downplayen, betekent misschien een werkelijke daling van 4-5%.
    En met een stijging van de % nog meer.

    Op een rijtjeshuis van drie ton toch al gauw een daling van 10.000 tot 15.000.

  52. Claude says:

    Intussen zijn in België de huizen tot vier brutojaarsalarissen opgelopen (minder dan in Nederland). http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G4S36FIEI&subsection=226

    In principe zorgwekkend. Maar dikke echter: ik lees het woord afbetaling in het artikel, looptijd lening is gemiddeld 15-20 jaar en de inbreng van eigen middelen is gestegen van 20% naar 35%. Maar NL is anders. Op veel vlakken dus.

  53. lorenzo says:

    21. wellicht kun jij me uitleggen waarom er door de economen op tv ( rtl z) zo een onzin wordt verteld ?
    Dan toch maar de kantines, soms zitten er daar nog elementen in met enige vorm van realisme .

  54. magnum says:

    Een daling van 2% is op een gem. huiss pak hem beet 4-5k nog prima in te passen in het verkoopgesprek.

    Zo is het een [i]eerlijk[/i] advies. Daar kletst een beetje account meneer of mevrouw wel een punt aan. `ach dat moet u ruim zien… over de looptijd van de lening is dat nog geen 15,- per maand’….

    kijk 4-5k op 30 jaar

    Daar

  55. AVE says:

    @Adamus

    Ja, ik heb wel een idee wie hun geld zouden kwijtraken, voornamelijk aandeelhouders en obligatiebezitters.
    Maar het was te nieuw er was geen precedent, ze konden, durfden niet te overzien wat de reacties zouden zijn. Nu worden dat soort banken wel omgelegd. Kijk wat men in Duitsland met de West LB en Hypo Real aan het doen is. De uitstaande vorderingen, tegoeden en bezittingen worden elders anders ondergebracht. De schulden laat men zitten.
    Er zijn nogal wat aandeelhouders en obligatiebezitters die zich trachten te weren, maar uiteindelijk zullen ze het onderspit delven.

  56. Goudbelegger says:

    http://www.infowars.com Interview met Charlie Sheen, interessant, die kan snel denken en praten..

  57. dr.t says:

    46
    Overbevolking daar hoor je geen regeringspartij of UN etc. over terwijl een beperking van b.v. Co2 uitstoot het paard achter de wagen spannen is als er steeds meer mensen bij komen die natuurlijk ook allemaal de luxe van het westen willen.
    Maar voor de grote bedrijven is dit natuurlijk wel belangrijk, want meer mensen is meer omzet is meer winst.

    Mee eens!
    Winst en omzetgroei is een heel relatief begrip. Daar tegenover staat dat het leefklimaat verarmt.

    Verder, wat ik hiervoor heb beweert is niets anders dan dat toename van schulden uiteindelijk want noodzakelijk leidt tot een afwaardering van een munt.
    We kunnen daardoor vervolgens minder goederen kopen en dat zorgt ervoor dat het huishoudboekje van de staat weer op orde komt. Tevens zal de exportpositie verbeteren.

    Indien echter de omvang van de staatschuld op ca 90 van het BNP komt, wordt het heel lastig om je door bovenstaand mechanisme er uit redden, vanwege de rente op de schuld die ieder resultaat van de economische groei op zal slokken.

    Om hierin een opinie van een vastgoedmakelaar te zien (wat ik al helemaal niet ben), daarvoor moet je toch een aardige kronkel in je hoofd hebben….

  58. Goudbelegger says:

    Een reclame van infowars..

    The government said the recession ended, maybe for the banks and government employees..

    Daar zeggen ze het wel, hier niet. We missen alternatieve media zoals ze in de US hebben, interesse is er hier ook niet moet ik toegeven. De houding van 99,99% is alleen maar ‘als straks de crisis voorbij is’. We zullen het zien..

  59. FT says:

    @Cinelux 47,

    Die executie verkopen begrijp ik ook niet. Ik kan alleen extra reclame (en dus kijkers) als argument bedenken. Maar het blijft boter bij de vis en dat kunnen maar weinig mensen. En al helemaal niet in de wijken waar wat aangeboden wordt.

    Dat andere verhaal, vrijwillige veiling, daar zit WONEX achter.
    http://www.funda.nl/makelaars/drunen/11194-wonex/woningaanbod/koop/heel-nederland/

    Ze hebben nu in Nederland 183 huizen in de verkoop, ik laat nu even een scriptje op deze lijst los om te kijke of ze allemaal volens dit principe verkocht worden.

    PS.
    Kleine correctie, Libie heeft bij mijn weten een kleine 8M inwoners, niet 80M. Volgens mij is dat het getal van Egypte.

  60. yves says:

    @53

    In België bestaat er geen aflossingsvrijhypotheek. Iedereen lost normaalgezien na 20 jaar af, maar de lengte gaat langzamerhand omhoog (25 jaar) wegens de toenemende prijzen van de huizen. Meestal vaste rente over 20 jaar. Soms variable rente, maar om de risico’s te verlagen verandert dan de lengte van de hypotheek van een paar jaar i.p.v. de maandelijkse afbetaling.

    Toen ik naar Nederland verhuisde, was ik geschokt toen ik zag welke soort hypotheken hier door de bank voorgesteld waren. Ik zag als een tradionele oude klant uit. Maar ik zal nooit een aflossingsvrije hypotheek nemen. Te riskant!

  61. nhz says:

    @59:
    meer CO2 uitstoot bij stijgende bevolking is helemaal geen wetmatigheid. Dat is hooguit zo onder het consumentisme dat in het westen zo populair is. De koppeling tussen ‘economische groei’ en energieverbruik is ook alleen een politieke keus, je kunt best groei hebben met een dalend energieverbruik. Er zijn genoeg alternatieven voor energieproduktie die geen CO2 produceren én betaalbaar zijn, alleen de politiek wil niet. Ik voorspel dat veel 2e/3e wereldlanden een enorme voorsprong gaan krijgen op dit gebied, dankzij het ‘back to the future’ beleid in het westen waar men zich blijft blindstaren op achterhaalde technologie zoals kolen en kernsplijting (en grootschalige kernfusie …).

    Overigens zou een schuldimplosie in het westen prima voor het milieu kunnen zijn, er is namelijk niks ergers voor het milieu dan die tot de nek met schuld volgeladen westerse ueber-consumenten. En als je over energie praat is er niks ergers dan de huizenbubble, in gematigde streken zoals de VS is dit verantwoordelijk voor meer dan 50% van het energieverbruik (bouw, sloop, verwarming, airco etc.).

    @60:
    die media zijn er vast wel in NL, bijv. op internet – maar het is minder dan bijv. in de jaren 70/80 toen er een veel sterkere ‘underground’ was. En voorzover het er wel is moet je je hier altijd afvragen of het niet door de AIVD georganiseerd wordt, want die zijn voortdurend bezig hun eigen omzetgroei veilig te stellen. Daarom zou het heel goed zijn als er een onafhankelijke bron zoals Wikileaks was, waar je zelf je data kunt halen in plaats van dat wat mediabaasjes (allemaal uit dezelfde vijver) bepalen wat je wel/niet mag zien.

    Ik denk dat de US media die jij volgt daar ook erg ‘alternatief’ zijn en nauwelijks beluisterd worden (al is een deel nu wel populair in Tea Party kringen etc., omdat het ze van pas komt). En misschien hebben Amerikanen van nature wat meer met ‘conspiracy theories’.

  62. nhz says:

    @62:
    ik denk dat het inderdaad voor veel mensen van buiten NL snel duidelijk is wat een gekte hier aan de gang is. Maar hier vind men alles normaal. In Japan waren op de top van de bubble generatiehypotheken populair (met een lengte van 60 jaar, als ik mij niet vergis). De huizen die daarmee betaald zijn, zijn inmiddels 75% minder waard maar er moet nog wel 40 jaar hypotheek afbetaald worden. En dat afbetalen is vanwege een (beperkte) deflatie vast ook minder makkelijk dan ze gehoopt hadden.

  63. Goudbelegger says:

    @63 het doet er helaas ook niet toe wat de massa volgt want die zat tot nu toe altijd fout en zal ook nu weer fout zitten. Je moet je eigen ideeën vormen als je gelooft dat we extreme tijden tegemoet gaan, anders niet natuurlijk.

    Dit is wel een schokkend filmpje, lijkt wel uit een film, absurd, jaren ’30 anyone??

    http://www.youtube.com/watch?v=rEJNYP_kY-I&feature=related

  64. Cinelux says:

    61 FT: Maar het blijft boter bij de vis en dat kunnen maar weinig mensen. En al helemaal niet in de wijken waar wat aangeboden wordt.

    Klopt,het zal voorlopig een beperkte groep zijn die op de veilingen komt.Dit kan veranderen als ze het systeem gaan veranderen m.b.t. hypotheken op executiepanden, maar ik denk niet dat de banken daar zin in hebben voor die paar panden.

    Heb me inderdaad vergist met Libie (moet zijn Egypte)

  65. Cinelux says:

    64 nhz: Ik denk dat het inderdaad voor veel mensen van buiten NL snel duidelijk is wat een gekte hier aan de gang is.Maar hier vind men alles normaal.

    Was iets van drie jaa geleden ook een voorbeeld van op “de tv makelaar”
    Dit was een monumentaal pand ergens in het centrum van een stad.Er was een kijkdag, er liep een Australische of Nieuw-Zeelandse toerist langs, die toevallig langs liep en werd aangesproken om het pand te bekijken.
    Dit stel kon niet begrijpen,dat de vraagprijs zo abnormaal hoog was,en vond dit absurd.

    In Nederland is je geld toch echt minder waard dan in Duitsland of Belgie (huizenprijzen,bpm,wegenbelasting etc.)

  66. RealisT says:

    @68

    “Ook hier gingen de prijzen in één maand met gemiddeld 0,6% omhoog”

    Krijgen we dan eindelijk officieel een jaar met double digits? Of zal het Ministry of Truth gewoon alles wat flink duurder wordt minder zwaar gaan wegen? Huizenprijs 2-5% eraf, dus inflatie per saldo verwaarloosbaar of zoiets. Tenslotte gooi je je supermarktkarretje iedere week weer vol met huizen.

  67. nhz says:

    @67:
    ja, ik denk dat dat het pandje was schuin tegenover mijn voormalige woning 😉

    40 jaar geleden was het achterbuurt, maar sinds een jaar of 15 is het het populairste straatje van de stad bij ‘ons soort mensen’, in dit geval hoge ambtenaren en vooral medici. Eind jaren 90 werden panden er altijd verkocht nog voordat ze officieel in de verkoop kwamen, prijs maakte niet uit. Het betreffende tvmakelaar pandje was echter een vreemde eend in de bijt. Het werd jarenlang als een hete aardappel doorgeschoven door de kopers, omdat er veel mee mis was (het was goedkoop, maar met reden). Als het dan weer in de krant stond ‘Wow, een pandje in de Spanjaardstraat voor minder dan xxx’, dan stonden er gelijk de volgende dag luxe Landrovers, Jaguars etc. voor mijn pand die meestal binnen 30 seconden weer weg waren, LOL 🙂 En de ergste gekte moest toen nog komen.

    @68:
    precies, het doel is inderdaad de inflatie volledig uit de hand te laten lopen zonder dat de gewone burger het in de gaten heeft, en zo het schuldenprobleem van overheden en scheefleners op te lossen (op kosten van de spaarders en belastingbetalers). Nu nog die italiaan van Goldman $ucks als hooft van de ECB en het feest is kompleet (Euronext etc. is ook al gefuseerd met NYSE, de totale wereldhegemonie voor G$ is niet ver meer).

    @69:
    ik denk dat ze net als in de UK alles wat hard stijgt uit de inflatieindex gaan halen ‘te volatiel’, en vermoedelijk zal het al vaker geventileerde plan om de huizenprijzen in de inflatiecijfers mee te nemen ook tot uitvoering komen zodra de daling serieuze vormen gaat aannemen. ‘maakt niks uit dat voeding 50% duurder wordt, want de huizen zijn 5% goedkoper geworden’. Dat dan de maandlasten niet dalen maar vrolijk stijgen, daar zul je het Ministry of Truth niet over horen.

  68. RealisT says:

    @70

    Ik heb bijna dagelijks contact met Engelsen en daar in de UK beginnen ze hem nu toch wel een beetje te knijpen. Aanvankelijk was men daar blij met die goedkope pond, want lekker makkelijk exporteren enzo. Dat aan het gedrag van de BoE ook een keerzijde zit, legden ze naast zich neer. Tot nu toe dan. Niemand die ik daar spreek hecht nog veel waarde aan de oficiele berichten. Men kijkt gewoon naar het stukje maand dat aan het eind van het inkomen over blijft en dat eerste wordt dus steeds groter terwijl het tweede niet groeit. Niks geen automatische inflatiecorrectie op 1 jan.

    Daarnaast neemt volgens mij het aantal tijdelijke baantjes ook steeds verder toe. Een goed opgeleide kennis hopt van werkgever naar werkgever, meestal iets van de overheid. De particuliere sector is blijkbaar nog steeds terughoudend met het aannemen van nieuw personeel.

  69. RealisT says:

    @72

    Propaganda werkt… een tijdje. Dat hebben in de dertiger jaren gezien. Bleek achteraf toch allemaal net iets te optimistisch en te hoog gegrepen.

    Overigens, dat Derde Rijk komt er nu toch. Alleen noemen we het anders.

  70. RealisT says:

    @72

    “Zo was het Amerikaanse consumentenvertrouwen verrassend sterk”

    De berichten uit Amerika vertonen het gedrag van een manisch depressieve patient. De ene dag lyrisch, de andere de wanhoop nabij.

    De Amerikanen die ik zelf spreek zijn vooral dolenthousiast over het verdampen van hun pensioen, de toenemende inflatie en het zichtbare geldgebrek van de lokale overheid . Over de never-nooit meer terug te betalen staatsschuld, maakt ook niemand zich daar zorgen. Na QE3 kunnen ze immers altijd nog no. 4, 5, 6 en 7 toepassen.

  71. nhz says:

    @73:
    yep, UK is stagflatie ten voeten uit. Nu al 0.6% krimp van de economie terwijl de inflatie officieel 4% is (en in werkelijkheid véél hoger). En met de huizenprijzen wil het ook niet echt, uitgezonder de omgeving van de Londense City vermoedelijk. Eerst zijn de spaarders helemaal uitgeknepen, nu volgt de gewone burger met een vast inkomen. En de banksters uit de City worden alleen maar rijker, want dat is het enige wat telt in de UK.

    @74:
    dat Derde Rijk is er al lang, maar dan niet Duitstalig maar (US) Engelstalig. Alleen beginnen de onprettige (zeg maar fascistische) kantjes nu pas voor velen duidelijk te worden.

  72. Hugo says:

    @76

    Wat mij betreft is het het vierde rijk aangezien het hele westen nu samenwerkt (ipv dat het verdeeld was). Europa is echt niet veel beter dan de US/UK. Kom er maar in Mario Goldman ahem Draghi.

  73. Adamus says:

    Hebben we JK de J vandaag gehoord als presentator van BNR peptalk?

  74. dr.t says:

    Het aparte van GB is dat men daar zeer fors bezuinigd.

    Die 0,6% krimp wordt aan het extreme weer toegeschreven. Zit wel iets in.

    Banengroei in de particuliere sector loopt achter economische groei aan. Bekend gegeven overigens

  75. Adamus says:

    Banengroei in de particuliere sector loopt achter economische groei aan. Bekend gegeven overigens

    In het land der blinden wel 😉

    Verder hadden je mede gepromoveerden het vanochtend op bnr het over de levensgevaarlijke cocktail: stagflatie! Moet ten koste van alles voorkomen worden 🙂 (jammer dat de zender vanaf Arnhem naar het oosten niet meer is te ontvangen)

  76. Frans says:

    @ 78: ik luister liever naar K de K in plaats van JK de J qua BNR 🙂

  77. Dow Jones says:

    @76 (nhz)…

    “En met de huizenprijzen wil het ook niet echt, uitgezonderd de omgeving van de Londense City vermoedelijk. Eerst zijn de spaarders helemaal uitgeknepen, nu volgt de gewone burger met een vast inkomen. En de banksters uit de City worden alleen maar rijker, want dat is het enige wat telt in de UK.”

    Dat doet me ook wel een beetje denken aan het Amsterdamse eigenlijk, ook een hoofdstad met een grote financiële sector en een flinke housing bubble.

    Ik heb me wel eens afgevraagd hoeveel kans een rechtszaak tegen centrale bankiers en (on)verantwoordelijke overheidsbestuurders zou maken (om dat idee daarna glimlachend ter zijde te schuiven natuurlijk). Zaken als inflatie en vermogensrendementsheffing blijven namelijk toch gewoon diefstal, hoe je er ook naar kijkt. Zou die Amsterdamse advocaat met die leuke vriendin die het nieuws voorleest er zin in hebben?

    Dat zou best nog wel eens een pittig zaakje kunnen worden. Misschien moeten we daar zelfs wel een soort internationaal financieel tribunaal voor oprichten. Aanklacht: het direct of indirect veroorzaken van “etnische en religieuze” conflicten, twee wereldoorlogen, hongersnoden en natuurrampen gedurende de twintigste eeuw door onverantwoordelijk financieel beleid van overheden en centrale banken. Het zou interessant zijn vanuit een historisch oogpunt, ook al zijn de meeste hoofdrolspelers allang dood…

    http://www.slimbeleggen.net/wp-content/uploads/2010/04/weimar-republic-50-million-mark-note.jpg

    Cheerio,

    Dow Jones

  78. dalen says:

    @ 82

    Bewijzen vinden is zeer lastig terwijl er zat tegenargumenten te vinden zijn zoals: florerende economie, welvaart, rijkdom et cetera.

    Wel kans dat rapporten van bijvoorbeeld het IMF helpen omdat die meerdere malen heeft gewaarschuwd voor de hypotheekschulden in NL.

    Je zou het op een lager niveau moeten inzetten bijvoorbeeld de zogenaamde “onafhankelijke” financiële adviseurs doorlichten. Misschien waren die niet zo “onafhankelijk” en hadden ze alleen oog voor de bonus. Zo ook bij banken en andere geldverstrekkers. Ook daar de adviezen eens goed nazien en deze naast regelgeving, leidraden en codes leggen. De AFM heeft diverse malen gewaarschuwd en ook steeds meer regels gepubliceerd voor financiële adviseurs, banken enz. Uit rapporten blijkt dat het in het verleden dikwijls fout ging. Soms zie je dat met enige spitsvondigheid argumenten wordt gevonden waar niet eerder aan is gedacht. Mooi voorbeeld is Dexia die miljarden moest afboeken na de overname van Legio Lease. Ook zij hadden niet gedacht dat de rechtbank en de Hoge Raad de constructie de kwalificeerde als huurkoop en de overeenkomst kon worden vernietigd door de echtgenote als haar toestemming ontbrak.

  79. nhz says:

    @79:
    “Die 0,6% krimp wordt aan het extreme weer toegeschreven. Zit wel iets in.”

    je jokt zoals vaker. Dat de krimp -0.6% ipv -0.5% was wordt aan het weer toegeschreven. Dus met mooi weer was er ook krimp geweest; met 4% inflatie moet dan stevig pijn doen voor gewone burgers.

    @82:
    ik denk dat procederen tegen het bankster gilde zinloos is, want ze worden toch 100% gedekt door hun vrindjes in politiek en advocatuur. Maar vroeg of laat zal de volkswoede zich richten op de ergste verzameling parasieten die de wereld ooit gehad heeft. Ik hoop dat er dan lijstjes op internet komen waar het gespuis te vinden is, al was het maar om te weten wie je voortaan in de buurt met de nek moet aankijken.

    Daarnaast is bekend hoe dit soort episodes historisch gezien aflopen: er komt een tijd dat niemand meer geld wil uitlenen, omdat je uit ervaring weet dat je het toch niet meer terug krijgt. Belastingbetalen wellicht zelfde verhaal, als je mensen alles afpakt gaan ze volgens hun eigen regels werken. Ik ben benieuwd hoeveel centjes de banksters in zo’n situatie nog kunnen binnenharken.

    @83:
    als je het internationaal bekijkt geen schijn van kans. Ik las recent dat na de vorige serie financiële schandalen in de VS (begin jaren ’80) er duizenden banksters zijn opgepakt en in het gevang gegooid. Weliswaar overwegend kleine vissen, maar toch. Nu is er, dankzij de Obama regering die volledig door WallStreet betaald wordt, niet één opgesloten terwijl de misdadigheid er aan alle kanten van af spat. In Nederland is het hetzelfde, er zal nooit iemand uit die sector serieus aangepakt worden, want wat zegt de rechter dan ‘hij is al zo zwaar gestraft door de publiciteit’.
    Wat mij betreft mogen ze een hekwerk met veel spitse palen klaarzetten voor dit volk.

  80. Henk123 says:

    HOMOS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*