Banken nemen steeds verdergaande maatregelen om huiseigenaren te hulp te schieten om te voorkomen dat ze in betalingsproblemen geraken en uiteindelijk hun huis worden uitgezet.
Dinsdag maakte de Rabobank bekend – behalve een compensatieregeling voor álle klanten met een OpMaat Hypotheek – óók nog een speciaal potje in het leven te roepen voor ‘schrijnende gevallen’. De bank schiet huizenbezitters te hulp die door allerlei onvoorziene omstandigheden zoals arbeidsongeschiktheid of werkloosheid hun maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunnen betalen.
De extra regeling wordt voor een periode van vijf jaar opengesteld en is beschikbaar voor de 200.000 klanten met een OpMaat Hypotheek. Als klanten betalingsproblemen hebben, wordt gezamenlijk gezocht naar een passende oplossing. Komen de partijen er niet uit, dan kunnen gedupeerden terecht bij een speciale commissie.
In dit orgaan neemt een afgevaardigde van de Stichting Woekerpolis Claim (WPC) zitting, iemand van de Rabobank en een onafhankelijke voorzitter. Als een klant wordt bestempeld als schrijnend geval, kan hij rekenen op extra compensatie. “We staan altijd al naast onze klanten om problemen op te lossen. Maar in dit geval gaat het ook nog eens om klanten die aan het eind van alle mogelijkheden zijn en die er niet meer uitkomen. We willen door deze regeling voorkomen dat deze mensen met een restschuld achterblijven. We zullen dan ook naar een gepaste oplossing zoeken”, stelt directeur particulieren Rik Op den Brouw van de Rabobank.
De verwachting van de bank is echter dat slechts een beperkt aantal klanten een beroep zal doen op de regeling.
Schikking
Gisteren maakten WPC en Rabobank bekend een schikking te hebben getroffen over de zogeheten OpMaat Hypotheek. Begin deze maand kondigde de bank een compensatieregeling aan voor 100.000 klanten, met een bepaalde variant van dit product. Nu is deze regeling uitgebreid naar álle klanten: mensen die zowel een B- als een C-variant hebben.
Begin december kwam financieel ombudsman Jan Wolter Wabeke al met een aanbeveling voor een compensatieregeling op de proppen. Volgens hem had de Rabobank klanten niet voldoende geïnformeerd over de werking en de risico’s van de hypotheekvorm. Huiseigenaren hebben daardoor minder vermogen opgebouwd dan zij dachten. Zij krijgen nu de kans hun hypotheekconstructie kosteloos te verbeteren en worden gecompenseerd voor renteverliezen.
Hiermee komt de bank tegemoet aan de eisen die WPC twee jaar geleden al stelde. De Rabobank reserveert boven op de eerder aangekondigde €50 tot €75 miljoen nu nog eens tientallen miljoenen.
Volgens partner Matthijs Mons van IG&H Consulting & Interim past de aankondiging van het extra potje voor ‘schrijnende gevallen’ door de Rabobank in de strategie van algemene banken om klanten te hulp te schieten bij mogelijke betalingsproblemen. In bankenland wordt er rekening mee gehouden dat nogal wat klanten in zwaar weer kunnen geraken in de loop van 2010 en 2011.
“Hoewel we wel steeds meer een positieve ondertoon beluisteren bij bankdirecteuren, wat bijvoorbeeld ook wordt onderstreept door berichten van het Centraal Planbureau, houden desalniettemin de geluiden aan dat er volgend jaar meer mensen werkloos raken en de huizenprijzen dalen. Daardoor lopen banken ook meer risico’s. Zij zijn daarom heel bereidwillig om mee te denken met klanten en zullen als het mogelijk is alles uit de kast trekken om te voorkomen dat een klant zijn woning gedwongen moet verkopen. Dat is niet alleen uit liefdadigheid, maar ook uit eigenbelang”, reageert Mons.
Helpende hand
Ook woordvoerder Kees Verhagen van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigt het beeld dat banken genegen zijn om hun klanten de helpende hand toe te steken. Volgens hem is zowel de bank als de klant er niet bij gebaat dat het misgaat. “Als er betalingsachterstanden optreden, dan kan een bank een veelheid aan maatregelen aanbieden. Zo kan een klant bijvoorbeeld voor een bepaalde periode een vrijstelling van rentebetaling krijgen of een tijdelijke vrijstelling voor de premie van een kapitaalverzekering. Soms is de tijdelijke verhuur van een woning een optie. Wat vooral van belang is, is dat de consument en de bank met elkaar in gesprek gaan en tezamen kijken naar een gepaste oplossing.”
bron: Telegraaf.nl
Allemaal mooie Kerstgedachten…
http://www.telegraaf.nl/overgeld/rubriek/lenen/5585871/__Postbus_51-spot_over_schulden__.html
Dus nu eindelijk tekenen dat ook bij de Rabobank hypo’s zijn verstrekt die te hoog zijn geweest of te riskant.
En met te hoog/riskant bedoel ik als 1 van beiden zijn/haar baan verliest het gelijk lijdt tot financiele problemen.
Dit is ook 1 van onze redenen geweest om geen huis te kopen in deze periode, het is nou eenmaal zo dat er 2 inkomens nodig zijn om een huis te kopen en te betalen.
Wij hadden er een naar gevoel bij, en achteraf maar beter ook want mijn vriendin verloor haar baan 3 maanden geleden.
Mijn vader was ook eens mee gegaan met een hypotheek gesprek, mijn vader was verbaasd dat het niet mogelijk was om het op 1 inkomen te doen.
Hij zij ook hardop, dan moet je het laten varen zo lang het niet kan op 1 inkomen dan neem je een te groot risico vooral in deze tijd.
Wat zijn wij blij dat we niet slaaf zijn geworden van de bank.
De Rabo spreekt met 2 monden: tegen het publiek roepen ze dat het einde van de prijsdaling nu geweest is en van de andere kant gaan ze veel reserveren om te voorkomen dat mensen gedwongen in deze markt moeten verkopen. Bij een aantrekkende markt was dat niet zo’n probleem.
Het punt is dat de Rabo een gigantische exposure heeft naar de Nl-se huizenmarkt en bij een daling van 30% hiervan technisch failliet is. Dat moet ten koste van alles voorkomen worden.
jongens even iets anders, we MOETEN een beweging op touw zetten.
KEES DE KORT FOR PRESIDENT!!!
Dan kan Willem middelkoop op financiën en wordt de schade enigszins beperkt in dit lan, enigszins…..
Banken nemen steeds verdergaande maatregelen om huiseigenaren te hulp te schieten om te voorkomen dat ze in betalingsproblemen geraken en uiteindelijk hun huis worden uitgezet.
Het mooie van stukjes in de krant is dat ze nagenoeg nooit onwaar zijn, maar zo goed als altijd onvolledig.
Banken nemen inderdaad noodmaatregelen om te voorkomen dat mensen uit hun huis gezet worden…
…en het huis gedwongen verkocht wordt wat een drukkend effect heeft op de algemene huizenprijs en daarmee indirect en op termijn onherroepelijk zal leiden tot afschrijvingen op de resterende hypotheekportefeuille voor de betreffende bank.
Tja, toch wat zien gebeuren in de VS blijkbaar. Nu eens proberen of afschrijven op een handje vol consumenten genoeg is om een brede daling van de huizenprijs en de daarmee samenhangende dikke vette afschrijving te voorkomen.
Delay and pray. Dat wordt hard bidden voor de heren van de Rabo.
@ Bert
Verstandig besluit! Voor een bank maakt het in principe geen bal uit of je wel aan je maandelijkse verplichtingen kunt voldoen. Het uitgeleende geld bestaat niet eens, maar daar krijgen ze wel iets tastbaars voor terug. Doet mij denken aan een broodje schuifkaas.
Het wordt pas een probleem voor de bank als er meerdere mensen niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De Rabobank gaat bij een flinke globale waardedaling technisch failliet.
Het begrip ‘de grootste hypotheekverstrekker van NL’ wordt dan een ‘single point of failure’.
“Het uitgeleende geld bestaat niet eens, maar daar krijgen ze wel iets tastbaars voor terug.”
En jij denkt dat er geen hyperinflatie komt, M?
ludwig,
En jij denkt dat er geen hyperinflatie komt, M?
en veel pensioenen gaan eraan. En in januari gaan alle boomers weer fiscaal vriendelijk afdelen aan hun kinderen.
Da’s het punt kees. Die gasten die denken dat geld uit niets gemaakt wordt gaan niet erg goed zijn in afbetalen vrees ik.
EENS met degenen die signaleren dat banken nu toegeven dat er serieuse zaken spelen op de NL huizenmarkt. Hoe spijtig ook, het is de realiteit.
Vanaf nu geen Maurice de Hond onderzoeken met met “64% van NL gelooft met Maurice in de stijging van de huizenprijs in 2010”, dat is volstrekt belachelijk.
Verder goed compact commentaar van De Kees De Kort:
“Het kunstmatig overeindhouden van huizenprijzen dat heeft nooit ergens gewerkt en dat gaat ook in NL niet werken”.
Goed woord “kunstmatig”.
Joselito weet niet of-i nog verder nodig is in de tweede ronde, dat soort Pinkpop opmerkingen (zie post gisteren) zijn niet van erg hoge kwaliteit. Bovendien een Kerstreces is ook niet verkeerd en als we echt op de heer De Jager moeten wachten om de tweede ronde tot een einde te bestempelen kan het wel eens erg vermoeiend worden en dat is niet de bedoeling met stierenvechten, de stier moet wel zèlf het merendeel van het werk doen….. hmmmm.
@Ludwig
Die quote was niet van mij.
Ik zou niet opkijken van hyperinflatie door verlies van vertrouwen. Eerder in de dollar dan in de euro.
Tot die tijd blijkt er toch veel overcapaciteit te zijn en zijn banken terughoudend met krediet.
Dat lijkt in principe deflationair te zijn.
Overigens heb ik daar een iets andere kijk op. Kennen jullie Exter’s pyramid?
Ik zie dat voorlopig de bovenste laag vernietigd lijkt te worden. Voor wie de pyramide niet begrijpt, (geen onderscheid tussen de lagen aanbrengen en alles als geld zien), lijkt dat deflationair. Ik zie echter dat intussen de onderste lagen steeds dichter bevolkt worden. In mijn optiek zijn we bezig terug te zaken in de pyramide. Dat kan uiteindelijk tot hyperinflatie leiden.
De quote is van realist, het stuk voor jou.
Over inflatie:
http://www.businessinsider.com/how-the-feds-mortgage-securities-purchases-create-inflation-2009-12
Ludwig,
ik heb het wel eens eerder geprobeerd uit te leggen.
Inflatie, deflatie, hyperinflatie of hoe je het ook wil noemen is altijd gebaseerd op een gewogen gemiddelde.
het is dus heel goed mogelijk dat je in deelgebieden deflatie hebt en hyperinflatie in andere gebieden in hetzelfde tijdsbestek.
Neem audia, tv’s etc. de afgelopen 10 jaar en zet dat maar af tegen huizen.
We hebben nu inflatie in grondstoffen etc. maar ook deflatie in andere gebieden, o.a. onroerend goed.
@Ludwig
Ok dan. Ter aanvulling op wat ik @6 schreef, nog even dit:
“De bancaire sector is gemachtigd door de centrale bank om liquiditeit (geld) ter beschikking te stellen op het gebied van leningen en hypotheken.
De uitgifte daarvan gebeurt door de diverse banken met ondersteuning van de centrale bank. Men zal zich afvragen waar deze liquiditeit vandaan komt. Die komt feitelijk uit het niets. Als een bank een lening of hypotheek beschikbaar stelt aan de lener, dan creëert deze bank geld uit het niets om deze te financieren. Wanneer de lening of de hypotheek geheel wordt terugbetaald, dan verdwijnt dit geld weer in het niets. De bank ontleent zijn bestaansrecht aan de rente, die men ontvangt, want van het geld uit het niets kan men niet bestaan omdat daarover weer rente moet worden betaald aan de centrale bank (interbancaire rente) – die ook wordt vastgesteld door de laatste.
Het verschil in de rentes, die de bank aan de centrale bank moet betalen en de rente die men ontvangt betreft dus de ‘winst’ van de bank. Dit is bekend onder naam fiatgeld, want er staat geen enkele tegenwaarde ten opzichte van dit ‘geld’, het is in feite gebakken lucht”.
bron: Albert Spits
Moet voor een bankier toch hard aankomen…
Houden jullie wel in de gaten dat dat mechanisme van fractional reserve banking en het “creëren” van geld er vooralsnog voor heeft gezorgd dat wij een geweldige welvaarts-boost hebben beleefd met zijn allen in de afgelopen decennia?
Natuurlijk zijn er zaken vreselijk uit de hand gelopen, maar de laatste maanden lijkt het wel of dit hele mechanisme ineens “des satans” is en ons allemaal “leegzuigt en tot slaaf maakt” …. komop jongens
Eventjes realistisch blijven met zijn allen: willen we allemaal weer aardappels ruilen tegen tomaten bij de buren?
Overigens geloof ik wel in inflatie, maar niet in een hyperinflatie. Politiek gezien zou dat een doodsteek zijn, want het publiek is te goed geinformeerd. Ik denk wel dat de inflatie voor amerikanen veel hoger uit zal vallen dan voor ons.
Verder ben ik het met @13 eens dat bepaalde zaken duurder worden (levensonderhoud, belastingen omhoog) maar dat andere zaken zoals huizen goedkoper zullen worden. Men kan het geld tenslotte maar 1x uitgeven. Volgend jaar stijgen de lonen niet of nauwelijks, het aantal banen neemt harder af dan verwacht (waar is het optimisme van vorige week gebleven?) en de (lange) rente zal verder oplopen.
Het zijn echter maar verwachtingen. Niemand weet eigenlijk nog wat er gaat gebeuren. Als we morgen buitenaards bezoek krijgen, staat alles weer op z’n kop. Nu voldoen de economische rekenmodellen en oude kennis blijkbaar niet meer, omdat vooral de emotie regeert.
Zo! En nu gaat ik me lekker op Kerst voorbereiden. Hele fijne dagen allemaal en geef niet meer uit dan bruintje kan trekken.
De politiek kiest mijns inziens:
-afschaffen hypotheekrenteaftrek voor starters, doorstromers en oude hypotheken
-invoering 5-jaarlijkse inkomenstoets voor nieuwe huurders
-steunmaatregelen voor zittenblijvers met onbetaalbare hypotheeklasten, deze laatste groep gaat echter heel hard werken cq aan besteedbaar inkomen cq pretgeld inleveren voor de financiering van de woonschuld. Dus een knik in de gehele huizenmarkt per medio 2010 en slimme regeltjes rondom OZB en WOZ.
Ik zie geen hyperinflatie komen als gevolg van de hoogte van de nationale hypotheekschuld.
bankschroef, indien als……..
deze laatste groep gaat echter heel hard werken cq aan besteedbaar inkomen cq pretgeld inleveren voor de financiering van de woonschuld
zoals nu al ongeveer de gang van zaken is: je werkgever betaalt je nettoloon uit. Toekomst kan worden dat je alles bij de staat in gaat leveren -immers gelijke behandeling- en een leeftoeslag gaat krijgen. Scenario dus.
Eén maar: Diederik Samson wordt niet de baas. Zo gek zijn we nog niet geworden.
15 patrick
Houden jullie wel in de gaten dat dat mechanisme van fractional reserve banking …….. dat wij een geweldige welvaarts-boost hebben beleefd
is maar wat je perceptie is. Maar als je dat zo ervaart zijn we te lang doorgegaan met jokken en niet meteen gaan repareren.
er is hier ook geschreven dat dingen niet gaan gebeuren omdat we te goed zijn geïnformeerd.
Ik denk dat de belastingen naar 100% gaan en de HRA in een keer wordt opgeheven. Als goedmakertje krijgt iedereen een gelijkwaardige uitkering.
Deze keer gaat het wel werken….
Patrick
Houden jullie wel in de gaten dat dat mechanisme van fractional reserve banking en het “creëren” van geld er vooralsnog voor heeft gezorgd dat wij een geweldige welvaarts-boost hebben beleefd met zijn allen in de afgelopen decennia?
Welvaart is vooral gestegen door technologische ontwikkeling; een drijvende kracht achter de menselijke evolutie. Of wou je hier beweren dat we geen apen zijn omdat we duizenden jaren geleden eerst het bankieren uitvonden?
Het is een ondoordachte opmerking van je.
@ Martijn
En hoe denk je dat die enorm snelle technologische ontwikkeling tot stand gekomen was zonder de bijbehorende enorme katalysator van financieringsmogelijkheden?
Inderdaad… Niet.
Ontwikkeling en financieringsmogelijkheden gaan hand in hand Martijn. Ze zijn van elkaar afhankelijk.
@Patrick nr.15
De welvaart kan wel een tandje lager om excessen te vermijden. Fractioneel bankieren is uit de hand gelopen, want de reserves zijn zo laag dat een bank bij elke scheet omvalt.
@nr.22
De meeste geldgroei is in de vastgoedsector blijven steken, waardoor er in de praktijk weinig geld overblijft voor technologiebedrijven.
De geschiedenis leert dat de belangrijkste uitvindingen gedaan werden voor we de goudstandaard loslieten dus het onbeperkt drukken van geld lijkt me niet noodzakelijk voor technologische ontwikkelingen.
23
in de praktijk is gebleken dat je vanuit financiëel oogpunt ook beter rechten kon studeren dan een TU -studie.
Natuurlijk, waarom zou je je bezig houden met het groter maken van de taart als je je ook fulltime kunt bezighouden met het grotere stuk van dezelfde taart te bemachtigen
oké, laten we gaan genieten van onze “world of abundance”, met wat slimmigheid moet dat kunnen.
@25
U heeft helemaal gelijk! En het is een schande !
Vers van de pers dames en heren:
http://www.wegwijs.nl/3465/
Pril herstel woningmarkt voorlopig niet aan de orde.
En voor hen die het niet willen aannemen: http://www.telegraaf.nl/stopdecrisis/
gewoon blijven ontkennen dan komt alles wel goed
Op basis van de grafiek is het koffiedikkijken welke kant we op bewegen, maar we zijn nog niet uit het dal.
http://www.kadaster.nl/pdf/Vastgoedbericht_200911.pdf
Geen prettige kerstgedachte voor veel huizenbezitters die “van de bank huren” . . . .
De pogingen van de (rabo)bank + politiek om de kool en de geit te sparen doen mij denken de volkswijsheid: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
Economie is voor het grootste deel psychology en huizenprijzen dus ook, grafieken op zich zoals die van het kadaster veranderen daaraan weinig.
Kees de Kort analyseert het regelmatig:
De hoeveelheid slecht nieuws wordt nog steeds groter en niet kleiner , een versnelling dus.
Daar volgt uit dat het eerst nog een tijd slechter moet gaan voordat het weer beter kan gaan.
Zolang het niet beter gaat blijft er deflatie en komt er geen inflatie in huizenprijzen.
Maar ooit gaan ze weer omhoog die huizenprijzen.
Voor iedereen die wil en kan kopen is het dus een kwestie van timing wanneer het beste moment aangebroken is om (weer) een huis te kopen.
als er nu nog gedacht wordt dat huizenprijzen grotendeels psychologie is ga ik straks lekker een eindje lopen….de zon schijnt hier zie ik.
Kunnen we dan gelijk afspreken dat diegene die hier post zich niets meer aantrekt van de traditionele media als daar zijn de tv, radio ed.
Natuurlijk is het u toegestaan ”boer zoekt vrouw ”en soortgelijk niveau ( 4.000.000 lotgeoten merk ik)wel te bekijken …
als je maar zorgt dat je niet te lang wacht met kopen. Ik kan me best voorstellen, dat banken niet graag lenen aan 80plussers
rustig , dat is gaande . Ruim 200.000 gezinnen ( funda) zijn al bezig zich elders een mooier kasteeltje aan te schaffen. Psychologie zal zijn werk doen.
haha lorenzo, beetje naief niet?
Net of iedereen die verkoopt, zoekt iets nieuw. watch out, dreaming will kill you
Al lopend kan ik dan concluderen dat de tentenhandel een glorieuze toekomst tegemoet gaat …..
Ik kan me best voorstellen, dat banken niet graag lenen aan 80plussers
er zijn wel andere manieren om ze uit te kleden.
Ik kan me best voorstellen dat een 80 plusser genoeg gespaard heeft om een huis te kunnen kopen zonder hypotheek.
u is bekend wat een huis in nederland kost ? Ik hoor wel eens 300.000 voor een doorzonwoning , d.i. bijna 3 /4 miljoen incl. kk oude guldentjes ….
40
lorenzo, het is nu weer koop- kijkzondag.
ja , overal files bij de zweedse warenhuizen , een bepaalde (geestelijke ) armoede noem ik dat altijd weer.