PvdA: koop grond met particulier erfpacht op

De PvdA komt met een handreiking voor eigenaren die hun huizen niet kunnen verkopen doordat die op particulier erfpacht staan. Raadslid Michiel Mulder wil dat Amsterdam de grond opkoopt en die in gemeentelijke erfpacht gaat uitgeven.

Volgens Mulder is het voor de gezondheid van de huizenmarkt ongewenst dat appartementen op particuliere erfpacht onverkoopbaar worden. Dat is het geval doordat banken sinds januari geen hypotheken verstrekken aan kopers van woningen op particuliere erfpacht.

Mulder dient volgende week een initiatiefvoorstel in. Hij werd zelf benaderd door de huizenbezitters die hun woning niet kwijtraken: ”Het zijn kopers die zelf een hypotheek konden afsluiten en daarmee de indruk kregen dat hun woning op particuliere erfpacht net zo goed te verkopen is als een huis op gemeentelijke erfpacht.”

Dinsdag liet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) aanvankelijk weten dat verkoop van woningen op particuliere erfpacht uitgesloten is. Ook Makelaarsvereniging Amsterdam en bemiddelingsbureau Winnen bevestigen het probleem.

Inmiddels zegt de NVB dat specialistische banken wel bereid zijn tot  het afsluiten van hypotheken voor huizen met particuliere erfpacht, maar makelaars en gedupeerden spreken dat tegen. Voorts zouden banken altijd terughoudend zijn geweest met particuliere erfpacht, maar ook dat ontkennen makelaars.

Guus Isaak van Isaak Makelaardij heeft wel twintig klanten geholpen aan woningen die op particuliere erfpacht staan – ”Wij zijn er steeds moeiteloos in geslaagd die woningen te verkopen. Kopers kregen probleemloos hypotheken” – maar dat lukt nu niet meer.

bron: parool.nl

Share Button
Tagged with: ,
44 comments on “PvdA: koop grond met particulier erfpacht op
  1. Henri says:

    Vraag is natuurlijk hoeveel dit de Amsterdamse belastingbetaler gaat kosten.

  2. Martijn says:

    Dat is lekker binnenlopen voor de grondeigenaar. Die krijgen de hoofdprijs.

  3. nhz says:

    weer typisch PvdA, goede sier maken met andersmans geld. Misschien kan Stef Depla een motie indienen om dit briljante idee in het hele land in te voeren. En dan maar gelijk voor alle ‘onverkoopbare’ woningen, kunnen we iedere huiseigenaar alvast een ton of wat toestoppen als troost voor de moeizame verkoop. Het is weer verkiezingstijd …

  4. martino says:

    hulp me! hulp me! ik wil ook geholpen worden …

  5. adamus says:

    Laat de ontwikkelingshulp van start gaan bij broer Depla in Heerlen, voorbeeld van de maakbare samenleving.

  6. adamus says:

    zilver etc.

    http://www.youngagain.org/economic22010.html

    You can go to http://www.kitco.com once a week and read the Contributed Commentaries.

    To read Ted Butler’s free twice a month article, go to http://www.butlerresearch.com. Ted is the premier silver expert, and has never been wrong in all these years. He doesn’t sell anything either. He won’t even recommend silver stocks.

    Another good site is http://www.silverseek.com.

  7. Jasper says:

    Ik zie hier geen hele erge ontwikkeling in, mits de gemeentes hiermee quitte gaan draaien (inclusief de kosten voor de ambtenaren). Overigens vind ik ook gemeentelijk erfpacht een slecht “fundament” voor een eigen huis, dus er moet ook de optie worden geboden aan de huizenbezitters om de grond zelf op te kopen.
    Ook ik sta sceptisch tegenover prijsopdrijvende maatregelen, maar ik denk niet dat dit daar onder valt. Laten we onze pijlen richten op koopsubsidies en schuldsaneringen waarin ‘wanbetalers’ gewoon in hun te dure huis mogen blijven zitten.

    Kent iemand overigens een site met een daghistorie van het aantal fundahuizen? Op huizenhype.nl wordt maar een keer per maand gemeten, maar ik heb de afgelopen twee weken gezien dat de teller wel erg vlak rond de 199k fluctueert. Misschien kan iemand een keer een soort ‘internetbot’ schrijven die wat meer statistische gegevens bijhoudt, zoals het aantal nieuwe huizen, het aantal verkochte huizen en het aantal “tijdelijk teruggetrokken” huizen per dag.

  8. adamus says:

    twee weken gezien dat de teller wel erg vlak rond de 199k fluctueert.

    makelaarskantoren worden eerder kleiner dan groter. Ik zou denken dat de teller neerwaards wordt bijgesteld.

  9. Eric says:

    De NVM doet er alles aan om het aanbod op de Funda site over de 200.000 te laten komen.

    Iets met veel nullen schrikt nu eenmaal meer af dan andere cijfers en zo proberen ze ook het sprookje overeind te houden.

    Ik schat dat het daadwerkelijke aantal rond de 230.000 zit.

  10. Eric says:

    over=onder uiteraard

  11. arjen says:

    Tsja, wie koopt er nu ook een huis met erfpacht… Ik zou eerder blijven huren dan een woning kopen die op (part)erfpacht grond staat. Je blijft altijd verbonden aan de grillen van de grondeigenaar. Deze mensen hebben zelf de beslissing genomen om deze woningen te kopen, het risico is voor hun zelf vind ik.

  12. nhz says:

    @7:
    het is gewoon het van overheidswege afdekken van speculatieve prijsstijging (in dit geval wellicht vooral in het belang van de particuliere grondeigenarern). Ik kan je garanderen dat die woningen niet verkocht worden omdat er veel te veel voor gevraagd wordt. En overigens vermoed ik dat het probleem ook door de overheid gemaakt is, door particuliere erfpacht toe te staan waar het niet had gemoeten.

    @9:
    ik heb ooit gedurende bijna 2 jaar de regionale huizensite Huislijn.nl bijgehouden wat betreft aantal huizen te koop (per prijsklasse/regio). Daarin kwamen ook hoogst merkwaardige sprongen voor, bijna altijd omlaag. Ik herinner met 1 keer een daling van bijna 30% in een week rond de kerst.

  13. Jeroen says:

    @9, @12:

    Misschien klopt die 199.00 wel echt:

    http://www.funda.nl/koop/utrecht/+300km/

    Daar krijg ik zojuist 198.953 hits op (Funda hoofdpagina vermeld 199.535), en ik denk dat met dit grapje toch echt de hele Funda database wordt gelezen…

  14. Patrick says:

    @Jeroen

    Slimme truuk 🙂

    Ik ben zelf al een tijd reuze benieuwd of het op één of andere manier mogelijk is om uit de funda database bijvoorbeeld een maandelijks overzicht van gedaalde prijzen te toveren, of andere overzichtjes die de NVM liever niet zichtbaar maakt…

  15. Martijn says:

    Daar krijg ik zojuist 198.953 hits op (Funda hoofdpagina vermeld 199.535), en ik denk dat met dit grapje toch echt de hele Funda database wordt gelezen…

    Wat natuurlijk niet betekent dat die database niet zo nu en dan even kan worden opgeschoond…

  16. Jeroen says:

    @14 Patrick:

    Je kan wel wat software schrijven om via de gangbare web-interface de hele Funda database leeg te trekken, maar ik denk dat al dat internetverkeer op steeds hetzelfde IP-adres in de gaten gaat lopen bij Funda…

    @15 Martijn:

    De database zal zeker regelmatig worden opgeschoond, maar bij het trucje van mij zullen geen woningen worden ‘achtergehouden’ in het zoekresultaat, dus is het aannemelijk dat er niet meer woningen dan die 198.953 zijn op Funda. Of bedoel je dat niet?

  17. Patrick says:

    @Jeroen

    We moeten eigenlijk een inside-contact hebben daar… ik denk dat er een Oracle database onder hangt en zonder usernames/passwords kom je daar niet in.

    Ben benieuwd of er mensen zijn die al eens een poging gewaagd hebben; zal eens een berichtje posten op wat IT forums.

  18. Jeroen says:

    @Patrick

    Direct de database rippen is sowieso strafbaar (‘computervredebreuk’). Via de webinterface alles opvragen is veel grijzer omdat de webinterface juist is bedoeld om de database te bevragen. Oppassen dus…

  19. John says:

    198 of 199 duizend woningen te koop, lekker boeiend
    Funda is zowieso een site die gestuurd wordt door MVA belangen.
    Tachtig procent van de prijsdalingen wordt verhult door een huis er vanaf te halen en er 3 dagen later weer als nieuw te koop op te zetten.
    De enige echt waardevolle informatie heeft het kadaster. Te belachelijk voor woorden trouwens dat de informatie van een overheidsinstantie niet openbaar toegankelijk is trouwens.

  20. Jeroen says:

    198 of 199 duizend woningen te koop, lekker boeiend

    Dat was de oorspronkelijke vraag ook niet. We vroegen ons af of het 199.000 was of bv 230.000, die vraag lijkt nu wel beantwoord. Doet verder niks af aan je constatering dat de NVM er nogal wat op los manipuleert. Maar blijkbaar niet met de te koop staande aantallen…

  21. Woger says:

    @Jasper,

    Ik monitor verschillende huizenmarkten al enige tijd.
    Kijk even op w4r.dyndns.org en log in met huizenmarkt / testtest. Daar monitor ik funda totaal, jaap totaal, vuilingnotaris totaal, funda huur totaal en via huizenzoeker aangepaste huizenprijzen rond Roosendaal. Ik zal kijken of ik hem veilig open kan zetten.

  22. Woger says:

    Oh, je moet trouwens even bij “schermen” kijken.

  23. Patrick says:

    @21 interessant, alleen jammer dat ook jij natuurlijk niet de beschikking hebt over de echt interessante data:

    – verschil vraag/transactie prijs per regio
    – aantal prijsdalingen per regio
    – percentage prijsdalingen t.o.v. vraagprijzen per regio etc.

    Dat zou ons werkelijk inzicht geven, in tegenstelling tot alleen maar zien hoeveel huizen er te koop staan…

  24. Woger says:

    @23 transactie prijs is alleen bekend bij het kadaster.
    Ik kan alleen maar werken met beschikbare data en uiteraard was/is het bedoeld voor mijn eigen zoektocht 😉

    Wat je overigens wel goed kan zien is dat de NVM het aantal huizen echt niet boven de 200k wil hebben.

  25. Patrick says:

    @24 Klopt, in de NVM grafiek is overduidelijk te zien dat er iets onlogisch gebeurt, zeker als je t vergelijkt met de grafieken van de andere huizensites.

    Overigens vraag ik me af wat de makelaars zelf méér kunnen zien dan wij op Funda kunnen. Zij kunnen immers inloggen en hebben dan een aantal extra mogelijkheden.

  26. Woger says:

    De NVM houdt zelf natuurlijk ook de verkoopprijs bij en kunnen daarmee heel veel nuttige info krijgen.

  27. nhz says:

    @25:
    makelaars kunnen veel meer zien, ik heb een jaar of vijf geleden wel eens een gedetailleerde uitdraai gezien van transakties in mijn regio. Ik weet niet of dat via funda werkte of via een apart systeem (info kwam niet van Kadaster).

    overigens vraag ik me af of het af en toe failliet gaan van makelaars wellicht ook van invloed is op het NVM aanbod. Dan gaat misschien gelijk hun aanbod van de site af terwijl die huizen nog wel te koop zijn (via een andere makelaar)? Zou bij grotere organisaties om flinke aantallen kunnen gaan.

  28. Patrick says:

    Ik neem aan, maar weet niet zeker, dat de portefeuille van een nvm makelaar die over de kop gaat wordt teruggegeven aan de nvm ter herverdeling.

    Lijkt me typisch iets waar nvm-ers voor tekenen als ze lid worden…

  29. ll says:

    Maar nog ff over funda, er staan ook nog 115.519 nieuwbouw te koop of zo iets

    http://www.nieuwbouw-woningen.nl/

  30. adamus says:

    Overigens vraag ik me af wat de makelaars zelf méér kunnen zien dan wij op Funda kunnen.

    makelmannetjes hebben een roze nvm bril.
    Je denkt toch niet dat die scootermannetjes verder kijken?

  31. adamus says:

    oké niet alles over 1 kam scheren.

  32. adamus says:

    Patrick Zegt:
    25 February 2010 om 4:24 pm
    Ik neem aan, maar weet niet zeker, dat de portefeuille van een nvm makelaar die over de kop gaat wordt teruggegeven aan de nvm ter herverdeling.

    Lijkt me typisch iets waar nvm-ers voor tekenen als ze lid worden…

    ik neem aan dat een beetje slimme makelaar de databank gescheiden heeft van het uitvoerende werk…….

  33. Patrick says:

    @30

    Doe roze bril is al afgezet inmiddels denk ik. Daar hoeven ze alleen maar even een blik voor te werpen op hun kantoor-omzet de afgelopen tijd…

    @32

    ik denk dat de nvm leden verplicht zijn al hun handel in het systeem in te voeren. Ook daarvoor tekenen ze denk ik.

    Wij als simpele eindgebruiker zien echter alleen de woningen waar het vinkje “zichtbaar op internet” staat aangevinkt…

  34. Woger says:

    Ik heb hier nog zo’n lief roze prinsessebrilletje liggen en keek voor de grap naar de NVM site. Bleek er opeens geen “nederlandse Vereniging van Makelaars” te staan, maar “Nederlandse Vereniging van Manipulatie”….

    Heel vreemd….

  35. ll says:

    Hoeveel makelmannetjes zijn er eigenlijk, Funda maakt er van 3 gebruik…..

    http://www.funda.nl/help/

  36. Martijn says:

    @31

    oké niet alles over 1 kam scheren.

    Leuke (en terechte) discussie met jezelf. Moest ik even om lachen.

  37. Jasper says:

    @ Woger,

    Geweldig!!
    Ik deed al een aantal pogingen om het zelf dagelijks bij te houden, maar dat vergat ik vaak. Dit is perfect om wat inzicht te krijgen.

    Je ziet duidelijk dat de lijn van de laatste maand wat hakkelig wordt. Maar helemaal waterdicht bewijs voor actief <200k beleid is er ook nog niet. Daarvoor hebben we een iets langere periode nodig waar het aantal tegen de 200k aanhikt.

  38. nhz says:

    @37:
    die 200k grens zal wel net zo goed werken als de 350 euro/ounce grens voor goud van enkele jaren geleden. Het werkt totdat het niet meer werkt, en dan is er geen houden meer aan 🙂

  39. adamus says:

    Waarom moet de teller boven de 200K uitkomen?

    Lijkt mij dat steeds meer eigenaren het bij de huidige woning houden.

    Lijkt mij dat de makelaar eerder rooskleurigheid voorspiegelt door zoveel mogelijk woningen in de etalage te houden, ook die wel verkocht maar nog niet overgeschreven zijn.

  40. Martijn says:

    Lijkt mij dat steeds meer eigenaren het bij de huidige woning houden.

    Inderdaad. Het doorgroeien is wel even voorbij en wie niet hoeft te verhuizen blijft denk ik ook liever zitten.

    Het aantal transacties is niet voor niets laag.

  41. Woger says:

    Jasper, als je naar oktober – december kijkt zie je dat de snel oplopende lijn net voor de 200k stopt, er vervolgens 2 maanden tegen aan tikt om vervolgens tegen kerst flink omlaag te gaan.
    Nu hikt ie alweer 2 weken tegen de 200k grens, maar gaat er niet over heen.

  42. Jasper says:

    @41, Woger,

    Je hebt inderdaad gelijk dat het erg verdacht is. Als er inderdaad actief gecorrigeerd wordt om niet door de psychologische grens heen te breken, dan denk ik dat dat maar door een select clubje gebeurt. Een samenzwering van alle makelaars geloof ik niet in, en een klein groepje zou weer opvallen omdat ze dan relatief grote acties moeten uitvoeren.
    Mijn hypothese is eerder dat er sowieso wat “lucht” in kruipt met enkele dubbelboekingen en huizen die al verkocht zijn. Enerzijds gunt Funda/NVM de makelaars om een tijdje te pronken met hun verkochte arsenaal, anderzijds geeft het de beheerders de ruimte om zo nu en dan een opschoonaktie te houden.
    Wat ik wel heb gemerkt is dat Jaap best wel veel huizen mist die op Funda staan en andersom minder, wat vreemd is gezien Jaap zo’n 20k meer claimt.

    @40, Martijn
    Ik merk inderdaad dat het aanbod nog wel redelijk doorstijgt, maar de kwaliteit van de huizen belabberd is. Mooie huizen worden nauwelijks meer in de verkoop geplaatst. Bij de open huizendag ook gemerkt dat het vooral mensen zijn die het financieel niet breed hebben die nu hun huis te koop zetten en hun reden is vaak ook dat ze kleiner (lees: goedkoper) willen gaan wonen. De vermogende mensen denken er nu niet aan om te verkopen en stellen het doorstromen nog wel een paar jaar uit.

  43. nhz says:

    @42:
    wat betreft de aangeboden kwaliteit: die tendens zie ik al zeker tien jaar, in ieder geval bij bestaande bouw. Als er al hoogwaardige kwaliteit te koop wordt aangeboden, dan is het vrijwel altijd voor absurde prijzen (bij mij in de stad boven 1 miljoen euro ofzo), prijzen die m.i. zeker 100% boven de reele waarde van het moment liggen.

    Bij de wat betere nieuwbouw zie ik hetzelfde, alles wat een beetje boven het starter nivo uitkomt heeft waanzinnige vraagprijzen. In mijn stad durven mensen voor fantasieloos betonbloko van hooguit 5 jaar oud nog steeds 2-3x hun eigen aankoopprijs te vragen. En maar klagen dat de verkoop niet lukt … vermoedelijk is de prijsstijging al helemaal opgesoepeerd aan de luxe SUV’s etc. die ik er voor de deur zie staan.

  44. adamus says:

    Enerzijds gunt Funda/NVM de makelaars om een tijdje te pronken met hun verkochte arsenaal,

    wordt dit meegeteld of is het eigenlijk een advertentie, onderdeel van de deal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*