Prijzen koopwoningen opnieuw lager

Verkochte bestaande koopwoningen waren in februari gemiddeld 1,5 procent goedkoper dan in februari 2010. Deze prijsdaling is groter dan in januari, toen de verkoopprijzen 1,1 procent lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle woningtypen waren in februari goedkoper dan een jaar eerder. Vrijstaande woningen daalden met 3,4 procent het meest in prijs, hoekwoningen en appartementen met 0,8 procent het minst.

In alle provincies daalden de prijzen, met uitzondering van Groningen en Noord-Holland. Het grootst was de prijsdaling in Friesland en Noord-Brabant met 3,4 procent. In Groningen stegen de prijzen met 1,0 procent, in Noord-Holland waren de woningen even duur als een jaar eerder.

Ook ten opzichte van januari 2011 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen. Met 0,2 procent was de daling even groot als in de voorgaande twee maanden.

In februari wisselden bijna 10 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dat is bijna 8 procent meer dan in februari 2010. Februari was de tweede maand op rij waarin het aantal verkopen groter was dan een jaar eerder.

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

bron: CBS

Share Button
Tagged with: ,
30 comments on “Prijzen koopwoningen opnieuw lager
  1. ricky says:

    Ik stond op het punt om een huis te kopen, echter sinds ik deze blog lees voel ik me overal belazerd. Zit nu nog lekker in een scheefhuur woninkje en denk dat ik daar nog.maar even de kat uit de boom kijk. Zeker nu die achterlijke scheefhuur anti vrijheids toeslag pas een jaar later komt

  2. Jacques Joosten says:

    Beste Ricky,

    Blijf rustig scheef huren. Maar verwacht niet dat je daar mee wint op lange termijn. Koop dan nu en onderhandel goed en grondig. Nog even en die koopmarkt gaat open. Die scheefhuur gaat op de helling. Dat is in “Den Haag” te horen, voor insiders.

  3. Michiel says:

    Ik wil ook een huis kopen, maar ik wacht al een tijd.
    Als ik 10 % onder de vraagprijs bied, ben ik dan over een half jaar dan niet alsnog duur uit? Ik heb geen haast, het volledige aankoopbedrag leen ik van mijn vader.

  4. dalen says:

    @ 2 insiders roepen ook dat de HRA er aan gaat, al was het maar voor bepaalde gevallen! Het begin van de afschaffing komt er ongetwijfeld

    Ben wel met je eens dat onderhandelen goed en grondig moet gebeuren en vooral neem de tijd. En, krijg je niet je zin, er komen nog huizen genoeg te koop waar je misschien wel je zin krijgt. Dat heet een kopersmarkt.

    PS wel vreemd dat in tegenstelling tot sommigen hier op dit blog de prijzen kennelijk nog niet gestabiliseerd zijn maar nog steeds dalen.

  5. tinus says:

    Verstandig besluit, Ricky. Ook ik ben geduldig.
    Ondanks alle mooie praatjes en de (wanhopige) acties van Den Haag om de prijzen hoog te houden, zet de daling door.

    Zodra deze acties aflopen, denk aan de rente-aftrek op het tweede huis, dan zet de daling nog verder.
    En dan moet de stijging van de rente nog komen.
    Die zal écht zijn uitwerking hebben op de prijzen.

    Betekent natuurlijk ook een hogere rente voor de koper.
    Maar ik betaal liever meer rente op een lagere hoofdsom, dan minder rente op een hogere hoofdsom.

    Inderdaad fijn dat de asociale huurverhoging met een jaar lijkt te zijn uitgesteld.
    Helpt ook.
    Maar ook als die huurverhoging er komt, komt dat neer op een extra huur van een paar tientjes per maand.
    Als de huizenprijzen gestaag verder dalen, verdien je de extra huur weer terug.

    Kort en goed, wat de aanbidders van de hoge prijzen nooit zullen toegeven is dat het absurde prijspeil (3 ton voor een aftands rijtjeshuis) niet meer overeind kan worden gehouden.
    De banken willen niet meer zoveel lenen.
    De doorsnee Nederlander krijgt er de komende jaren geen bak extra salaris bij.
    De babyboomers gaan de komende jaren cashen.
    En de kosten voor energie, zorg en levensonderhoud zullen alleen maar meer stijgen.
    Kortom, het is niet meer “de gewoonste” zaak om 3 ton te lenen voor een rijtjeshuis.

  6. nhz says:

    @3:
    of je duurder uit bent hangt af van in hoeverre je het huis cash kunt betalen. Als je alles moet lenen kun je beter nu kopen (of beter helemaal niet gezien het risico). De prijzen worden nu uitsluitend bepaald door wat de consument kan lenen, als de prijzen dalen zal dat komen doordat de rente stijgt of de leenvoorwaarden strenger worden. Ik denk dat je vader een marktconforme rente zal moeten rekenen, al zit daar wel wat speling in.

  7. Amanda says:

    @ 2

    Als je nu een volledig huis koopt in de randstad voor onder de 2,5 ton met minimaal 120 vierkante meters woonoppervlak en eigen grond en ook nog eens 15% onder de WOZ waarde gaat zitten dan kun je inderdaad op lange termijn gunstig uitkomen als je de rente voor minimaal 10 jaar vast gaat zetten.

    Je zit dan immers in een huis waar je het lang kan uithouden en wat voor een breed segment van de Nederlanders aantrekkelijk is. Daarnaast heb je je deels ingedekt tegen de daling en zal de rest door tien jaar in het huis te zitten mogelijk door de inflatie worden ingeperkt. Bovendien zal je als een van de laatste de beperking van de HRA gaan voelen.
    Voor de meeste mensen die nu huren zal het aantrekkelijker blijven om te blijven zitten. Helaas is er in de particuliere sector niet veel te huur voor een fatsoenlijke prijs. Ik verwacht echter dat de koopdruk wel mee zal vallen, want gebrek aan financiëringsmogelijkheden blijft bestaan. Als er echt een depressie op komst is verwacht ik zelfs dat mensen meer en meer er voor kiezen voor het delen van woonruimte met vrienden en familie om zo de kosten te drukken.

  8. Voorzichtig says:

    Mijn zus en zwager hebben eind 2004 nog een m.i. uitgeleefd rijtjeshuis uit de midden jaren zeventig gekocht in de buurt van Amsterdam voor 320.000 inclusief kk en 20.000 voor noodzakelijk verbouwing en onderhoud. Destijds tophypotheek ( 70 % aflossingsvrij + belegging) op twee salarissen van gezamenlijk 80.000 bruto p.j.. Gelukkig verdienen ze nu 170.000 bruto p.j. gezamenlijk en blijft er dus genoeg over voor de leuke dingen des leven. Het huis wordt er echter niet meer waard Verbaas me dat in de straat van mijn zus nog steeds 300.000 voor dezelfde woningen wordt betaald, maar hoelang nog ?

  9. Adamus says:

    Nhz,

    http://www.dsta.nl/

    Gangbaar was, ik heb het over 20 jaar geleden, om 1% boven het percentage van een staatsobligatie te zitten bij uitlenen door particulier.

  10. Amanda says:

    @8
    Met dat salaris hoeven ze zich geen zorgen te maken en kunnen ze een eventueel verlies prima dekken. Sterker nog: ze zouden in tien jaar de hele schuld prima moeten kunnen aflossen. We praten hier wel over 5 keer het modale inkomen, dus dat ze geld over houden voor leuke dingen lijkt me een understatement.
    Voor Jan Modaal is een huis van 300k toch echt te veel.

  11. Marketwatch says:

    Altijd “lachen” met die (ex)huizenbezitters:

    http://www.geldenrecht.nl/artikel/2011-03-15/restschuld-na-verkoop-woning-aftrekbaar

    Na de HRA lijkt me dat jullie wel genoeg hebben afgetrokken van jullie inkomen.

  12. Mieke says:

    …die nominale daling van 70% vanaf de top 2007/2008 gaat er m.i. onherroepelijk komen…het is niet de vraag of maar wanneer (ik schat binnen 5 jaren)……..ken uw geschiedenis.

    Het merendeel der hypotheekgevers komt met hun hypotheek ruimschoots onder water. Vergeet niet dat is een hele grote groep. I.p.v. rijk gaat die groep zich arm voelen wat ten koste van hun bestedingen zal gaan. Voor de economie niet echt bevorderlijk.

    Die lui met een 2e onverkocht huis met hypotheek krijgen ondanks wel of niet verlenging van de HRA op die 2e hypotheek nog grotere problemen. Wel of niet HRA die rente/kosten moeten wel elke maand opgehoest worden .

    De gevolgen van de aankomende substantiële daling laat zich raden, zoals o.a. de structurele financiële problemen binnen het gezin gaan op den duur ten koste van de relatie met groot risico van scheiding, gedwongen verkoop etc.. Als gevolg van die financiële ellende zal de arbeidsproductiviteit daaronder te lijden hebben, waardoor mensen door lichamelijke en psychische klachten arbeidsongeschikt kunnen worden. Indien lang genoeg ook nog risico van baanverlies.
    Met zijn allen dan maar de WSNP in zal voor de economie niet echt bevorderlijk zijn.

    Die 70% nogmaals bekeken, denk ik dat dat nog te optimistisch is. Met een daling van 60% zitten we al op het niveau van 1996 !

    Zaterdag a.s. weer een Open Huizendag…..ben benieuwd wat de NVM nu weer uit de kast trekt om de mensen te laten kopen. NOT

    Ik ben overigens blij, dat ik sedert 2008 na verkoop van mijn huis (25 jaar gewoond) in het Gooi huur….dat zal voorlopig wel zo blijven…..

  13. Goudbelegger says:

    @8 ben meer geïnteresseerd in het systeem en de houdbaarheid. Ik denk dat de meerderheid van de hoge salarissen overheid en overheidsgerelateerd is maar misschien zie ik alles wel fout, dat moet je natuurlijk in sommige gevallen overwegen. Alhoewel je in andere gevallen vol voor je overtuiging moet gaan anders kun je er geen geld mee verdienen.. Wat doen deze mensen met zo’n gigasalaris? Man private sector, vrouw overheid?

  14. magnum says:

    zelfs fiscaal advies is nog volledig biased op uitsluitend stijgen van prijzen.

    Hier ineens een aangeoast stuk over ver-/kopen huis in de bv

    Overdracht aan de BV

    De woning kan worden verkocht aan de BV of Stamrecht B.V. Eventueel kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten, deze kan wellicht nu tegen betere voorwaarden worden afgesloten. De overdracht is belast met overdrachtsbelasting. Als de DGA ook thuis een kantoor of werkplek heeft is het wellicht mogelijk om dit te voorkomen, dit is zelden het geval.

    Voordelen overdracht naar de BV:

    1. Wellicht nieuwe hypotheek tegen betere voorwaarden
    2. Onderhoudskosten ten laste van de winst
    3. Variabele kosten (gemeente, etc.) ten laste van de winst
    4. Waardedalingen ten laste de winst
    5. Huur wordt aan eigen BV voldaan
    6. Hypotheekrente onbeperkt aftrekbaar
    7. Bijleenregeling voorkomen door gedurende enkele jaren te huren (tenminste 3 jaar)
    8. Overdracht tegen zakelijke prijs

    Nadelen verhuur door BV:

    1. Markt conforme huur in privé niet aftrekbaar en in BV wel (beperkt) belast
    2. Overdrachtsbelasting bij overdracht (en natuurlijk notariskosten)
    3. Waardestijging belast met Vennootschapsbelasting
    4. Mogelijke overwaarde moet u in box 3 aangeven

    Vooral voor ruimer wonen in de buitengebieden is het toch lekker als die verse rieten kap van de winst mag afhalen.

  15. magnum says:

    tt 106

    De volledig aflossingsvrije hypotheek
    verdwijnt.Huizenkopers moeten straks
    minimaal de helft van de waarde van de
    woning aflossen.Ook kan er minder
    worden geleend,tot maximaal 110 procent
    van de waarde van de woning.

    Minister De Jager van Financiën wil de
    gedragscode,die opgesteld is door de
    banken,op 1 augustus invoeren voor
    nieuwe hypotheken Eigenlijk wilde hij
    nog strengere voorstellen van de AFM
    overnemen,maar banken vreesden dat de
    woningmarkt dan verder zou vastlopen.

    Volgens De Jager zijn de consumenten
    met deze regels voldoende beschermd.De
    AFM zal de naleving controleren.

  16. BalancedView says:

    @Mieke

    Uw voorstelling van zaken is wel erg negatief en speculatief. Ikzelf zou de situatie als volgt kenschetsen:

    Er moet nog 20%-30% van de prijs af bovenop de 10% die er al af is om op historisch realistische niveaus te komen. Dit kan je halen uit inkomensratio’s uit het verleden en wordt bijv. ook in The Economist van vorige week geschetst. Er zijn in mijn optiek twee mogelijke scenario’s:
    1. Een langdurige periode (+/- 10 jaar) van gelijkblijvende tot licht dalende prijzen, waarbij de inflatie haar werk doet. Dit is het scenario wat de overheid het liefst ziet, omdat paniek wordt voorkomen. Vandaar dat de overheid ook met kunstgrepen tracht starters de koopmarkt op te krijgen. Tot nu toe volgt de markt dit scenario.
    2. Een accelererende daling, waarbij bovengenoemde daling binnen 5 jaar gerealiseerd wordt. In dit scenario komen huizenbezitters serieus in de problemen (vooral kopers waarbij de hypotheekschuld veruit groter is dan de waarde van het onderpand). Wanneer dit scenario werkelijkheid wordt, is een paniekgolf mogelijk waardoor de daling hoger uit zal vallen dan genoemde 20%-30% door overdrijving naar de onderkant.

    Hetgeen je nu langzaam ziet aftekenen, is dat de financieringsmogelijkheden worden ingeperkt. Beperking NHG, veel strengere hypotheekeisen zijn reeds ingevoerd. Op korte termijn komt daarbovenop dat (net als in de rest van de wereld) niet meer mag worden geleend dan de waarde van het huis. HRA zal op langere termijn worden ingeperkt. Een ander onvoorspelbaarder gevaar is de dreiging van een snel stijgende hypotheekrente. Wat velen nogal eens vergeten, is dat de huizenprijs in een huizenmarkt als Nederland (gebaseerd op schaarste) vrijwel volledig wordt bepaald door hoeveel financiering men los kan krijgen.

    Bovenstaande in ogenschouw genomen, is mijn verwachting verschoven van scenario 1 (wat ik tot half 2010 aanhing) naar scenario 2 als meest waarschijnlijke scenario. Ik verwacht dat de daling eind 2011 serieus gaat accelereren, om ergens 2013/2014 te stabliseren.

    Neem je daarbij demografische en macro-economische factoren mee, dan constateer ik dat stijgende voedsel- en energieprijzen, een gelijkblijvende tot dalende bevolking, hoge werkeloosheid onder starters en de babyboomers die assets te gelde gaan maken in komende jaren voor aanvullende prijsdruk zullen zorgen. Een sterk herstel lijkt zeer onwaarschijnlijk als we het fundament bekijken.

    Tegenover al deze malheur staat dat Nederland dichtbevolkt is en dat er steeds meer huishoudens zullen komen (minder personen per huishouden). Grond en woonruimte blijven schaars waardoor de liquiditeit van huizen redelijk gewaarborgd blijft (heel anders dan in de V.S. of Ierland bijv.). Tegenover de te koop staande huizen, staan ook legio starters, scheefhuurders, etc. die wachten om in te stappen. Een daling van meer dan 50% lijkt mij daarom niet gerechtvaardigd. Wat we wel gaan zien, is dat per type woning de prijsontwikkeling sterk zal gaan verschillen, waarbij appartementen en goedkopere eensgezinswoningen het redelijk zullen blijven doen. Eensgezinswoningen in het duurdere segment (350k<) en vrijstaande woningen (nu bewoond door babyboomers, vooral gefinancierd met overwaarde uit vorige huizen) zullen het hardst in waarde dalen.

    In mijn specifieke geval: starter, samen met partner 90k bruto per jaar met veel groeipotentieel, nu scheefhuurder voor een fooi van 550E per maand is de oplossing simpel. Blijven zitten en geld oppotten, zodat ik over 3/4 jaar op de eerste rang zit.

  17. dalen says:

    AFM bericht vandaag

    “AFM: aangescherpte norm hypotheken”

    http://www.afm.nl/nl/professionals/afm-actueel/nieuws/2011/mrt/aangescherpte-norm-hypotheken.aspx

    “Een hypotheek zal vanaf 1 augustus meer in verhouding moeten staan met de waarde van de woning. Het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek wordt beperkt tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning. Bovendien komen er minder uitzonderingen op de bestaande inkomensnorm.”

    Zie ook

    http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/03/21/betere-bescherming-consument-tegen-te-hoge-hypotheeklening.html

    En de nieuwe gedragscode met een maximum van 110%

    http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/03/21/gedragscode-hypothecaire-financiering.html

  18. Mark says:

    Niet de prijs van bestaande koopwoningen is 1,5% gezakt maar de Prijsindex Bestaande Koopwoningen is 1,5% gezakt.

    Eenvoudige voorstelling want in werkelijkheid gebruikt men hiervoor de SPAR methode die nog wat corrigeert:

    PBK = som(koopsommen)/som(WOZ waardes)

    Als de WOZ waarde daalt ten gevolge van dalen huizenprijzen dan heeft dit een dempend effect op de statistische daling.

    Voorbeeld voor 1 woning:

    feb 2010 koopsom 300.000
    woz 2010(peil 2009) 290000
    PBK = 300.000/290.000 = 1,034

    feb 2011 koopsom 280.000
    woz 2011(peil 2010) 285000
    PBK = 270.000/285.000 = 0,982

    statistische daling (PBK): (0,982-1,034)/1,034 * 100 = -5,3%

    daling koopsom: (280.000-300.000)/300.000 * 100 = -6,6%

    daling WOZ: (290.000-285.000)/290.000 * 100 = 1,7%

    Ik hoop dat ik geen reken foutjes heb gemaakt 🙂

    http://www.kadaster.nl voor heel veel statische informatie.

  19. Ronald says:

    @16 BalancedView
    Ik heb mijn twijfels over het toenemen van het aantal huishoudens. Dit is een trend die sterk was in de jaren waarin alles goed ging. Ik verwacht in economisch mindere tijden eerder een daling doordat men na een scheiding noodgedwongen weer bij ouders gaat inwonen of dat alleenstaanden om financiële redenen een huis gaan delen.

  20. BalancedView says:

    @Mark

    Kun je me uitleggen hoe je aan de WOZ 2011(peil 2010) komt? Deze zou toch ongeveer gelijk moeten zijn aan de koopsom 2010?

    Volgens mij heeft het meenemen van de WOZ vooral een “lagging” effect. Klopt het dat bij een afnemende daling het effect juist de andere kant op werkt? (doordat een hogere daling uit voorgaand jaar nog meeweegt)

  21. Voorzichtig says:

    @13:man directeur ICT bedrijf ( niet overheid) in loondienst, vrouw zelfstandig huisarts met duo praktijk ( 3000 patienten). Werken er beide hard voor ieder minstens 40 uur per week ( incl af en toe zondagsdiensten) en hebben ook drie jonge kinderen. Valt me overigens op dat beide, i.t.t. mij, alleen naar maandlasten kijken ( zoals zovelen) en niet naar of een woning inderdaad de prijs waard is gezien b.v. ouderdom . Ik ben blij dat ze door hoogte van hun beide inkomens niet de snel in de problemen zullen raken, maar als ik hoor dat ze sinds 7 jaar ze maar € 50,- per maand aflossen ( in beleggingsfonds bij 8 % bla bla bla) dan laat dit zien hoe gek de bankiers begin deze eeuw waren bij het verstrekken van hypotheken en hoe happig de consument.

  22. BalancedView says:

    @Ronald

    Op onderstaande site wordt geprognotiseerd dat het aantal huishoudens zal stijgen tot 2039.

    http://www.nationaalkompas.nl/bevolking/huishoudens/toekomst/

    Ik ben het wel met je eens, dat negatieve ontwikkelingen in de economie en huizenmarkt een negatief effect op deze prognose kan hebben. Echter, ik vermoed dat dat effect niet groot genoeg is om geschetste tendens teniet te doen. Wonen is en blijft een primaire levensbehoefte en zolang het ook maar enigszins kan, zal men eigen woonruimte willen. Ikzelf denk niet dat gescheiden veertigers/vijftigers structureel bij ouders gaan inwonen.

  23. Mark says:

    @BalancedView

    Het is slechts een fictief voorbeeld om aan te geven dat daling WOZ waarde dempend werkt bij een daling.

    Het heeft ook een dempend effect bij een stijging volgens mij.

    Maar toen de prijzen door het dak gingen werd gewoon de stijging van de verkoopsom gepresenteerd. Nu de boel vrolijk in elkaar stort gaat men ineens de PBK cijfers presenteren.

    Ben zelf geen statisticus maar volgens mij worden we genept.

  24. nhz says:

    @9:
    ik garandeer je dat ze daar nu niet meer mee akkoord gaan; ik hoor wel eens wat verhalen over ‘marktconforme tarieven’ voor ondernemers en die zijn veel strenger.

    @13:
    denk ik ook, salarissen rijzen de pan uit bij hogere banen in o.a. semi-overheid, waterschappen, provincie, ministeries. Bij mij in de provincie is het lijstje veelverdieners (met salaris vér boven Balkenende norm) naar mijn inschatting voor meer dan 75% PvdA met een plukje GroenLinks. Hoeveel mensen uit het bedrijfsleven hier zo’n inkomen hebben valt niet na te gaan, maar dat kunnen er nooit veel zijn.

    @14:
    als je denkt dat de prijzen gaan zakken zou overdracht van prive naar BV wel eens aantrekkelijk kunnen zijn; helemaal als je het pand tegen een ‘zakelijke’ topprijs zoals volgens de WOZ taxaties aan je BV kunt verkopen.
    Tot 2001 was prive eigendom en verhuren aan BV aantrekkelijker, daarna wat ingewikkelder vanwege de box3 heffing. Ik denk dat het advies NIET alleen betrekking heeft op verwachting van stijgende prijzen, maar ook op fiscale situatie (en mogelijke wijzigingen daarin).

    @16:
    de overwaardering in Nederland is echt veel groter dan 20-30%. Kijk bijv. maar eens naar de Herengracht index, en dan praten we ook nog over reële prijzen (gekorrigeerd voor inkomens). Ik denk dat er reel meer dan 50% van de prijs af zal gaan, nominaal hangt mede af van hoe snel de daling gaat (i.v.m. invloed inflatie op nominale prijzen). In tegenstelling tot Mieke verwacht ik eerder een daling in laag tempo, die 10-15 jaar gaat duren en waarbij eigenlijk iedereen verliest.

    @18:
    goed punt; kortom, niemand weet meer wat er echt aan de hand is en zo ziet de overheid het ook graag.

  25. Adamus says:

    HRA voor tweede huis bij 2600 bruto pmnd voor het hoofdinkomen en 1800 voor de bijklussende vrouw.
    Het gaat wel aantikken hoor, niet iedereen gaat zijn of haar baan behouden.

  26. Ricky says:

    Inkomen en woonkosten zijn zo uit balans dat het wel een keer moet omslaan. Mensen praten over geld alsof het een pak melk is met groeipotentie. (of moet ik tulpenbollen zeggen)

    Die … overheid met dat zogenaamde sociale beleid van afgelopen 20 jaar, heeft dit alles toegestaan. Nu is het zover dat fundamentele wijzigingen van het woningbeleid, half nederland failliet verklaren met al die aflossingsvrije hypotheken.

    Banken regeren en de overheden werken mee aan de schaarste hier in nederland. pffft nog geen 12.5% bebouwing en dan zo moeilijk doen met zón bevolkingsdichtheid.

    Ben erg benieuwd hoe dit allemaal gaat uitpakken.

  27. peetar says:

    Luitjes, Portugal en Spanje plukken straks het hele noodfonds leeg. Vervolgens valt Nederland financieel om en is er niks meer over om te lenen.

    En ja, DAN zijn de huizen pas goedkoop 🙂 Als je geld niet in de euro hebt zitten tenminste.

    Deze reactie past beter bij dit artikel 🙂

  28. Juan Belmonte says:

    @artikel

    Hoe zat het ook alweer ?

    Wie het laatst liegt,
    betaalt het gelag

    Of was het:

    Wie het laatst liegt,
    betaalt het gelach

    Het gelag
    en het gelach,
    Kamikaze Kopers gezocht
    want scheeflenen mag
    (nog steeds)

  29. Yara says:

    Kopen of huren … iedereen is de klos althans … de hardwerkende burgers !
    Je redt het alleen in dit land als je een sociaal geval bent.
    Die maken zich niet druk met hun huurtoeslag e.d. Zij doen niet mee met dit forum wat zal het hun nou kunnen schelen.

  30. Yara says:

    Aanpak van scheefhuur zal wel gaan meevallen.
    Ten eerste is het geen verplichting voor de woningbouwverenigingen om deze regeling toe te passen.
    Het werk wat hierbij komt kijken om elk jaar de inkomsten te checken en de huur hierop aan te passen is een duur en tijdrovend klusje.
    Wie is met deze regeling dan gebaat ? Niemand !
    En om hoeveel scheefhuurders gaat het nou ?
    De woningmarkt krijgt echt geen doorstroming met deze regeling.
    De scheefhuurders blijven terecht lekker veilig in hun huurwoninkje zitten. Je huur is alleen al de hypotheekrente die je aan de bank moet betalen bij een koophuis.
    Dan de bijkomende kosten en het risico die je loopt in deze onzekere tijd.
    Daar word je niet vrolijk van !
    Scheefhuren is zo gek nog niet !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*