Prijs koopwoningen weer lager

Verkochte bestaande koopwoningen waren in oktober gemiddeld 1,1 procent goedkoper dan in oktober 2009. De prijsdaling was groter dan de 0,4 procent in augustus en 0,6 procent in september. In de daaraan voorafgaande maanden was de prijsdaling juist geleidelijk aan kleiner geworden. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Vrijstaande woningen zijn in oktober het meeste in prijs gedaald. De verkoopprijzen hiervan lagen 1,8 procent lager dan in oktober 2009. Ook appartementen, tussenwoningen en twee-onder-een-kapwoningen waren goedkoper. Hoekwoningen waren nagenoeg even duur als een jaar eerder.

Regionaal bezien zijn de verschillen in prijsontwikkeling groot. Alleen in Groningen, Friesland en Limburg waren de prijzen hoger dan een jaar eerder, in alle andere provincies waren ze lager. In Flevoland was de prijsdaling met 3,3 procent het grootst.

Ten opzichte van september 2010 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,5 procent. Dit is gelijk aan de prijsdaling in september ten opzichte van een maand eerder. Door deze dalingen is de prijs van verkochte woningen gezakt tot het prijspeil van oktober 2006.

In oktober wisselden bijna 10 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dat is bijna 13 procent minder dan in oktober 2009. Van alle woningtypen lag het aantal transacties lager dan een jaar eerder. De duurdere woningen deden het relatief het best. Er werden in de eerste tien maanden van 2010 vrijwel evenveel woningen verkocht als in dezelfde periode in 2009.

Huizenprijzen verder omlaag

bron: CBS

NOS Staatsjournaal

Opvallend is dat ons nationale staatsjournaal de opnieuw dalende huizen prijzen geen nieuws vindt. Zij verspreiden liever NVM praat.

Share Button
Tagged with: ,
77 comments on “Prijs koopwoningen weer lager
  1. Marketwatch says:

    Dead-cat bounce anyone??

  2. Jaap says:

    Zie 28 februari: Levenscyclus van een zeepbel. Na de return to normal komt nu de fear fase in de cyclus !

  3. John says:

    “Return to normal” hebben we nu dus achter de rug.
    Komende maanden slaat de angst toe. Maar de NL huizenmarkt is maar een bijverschijnsel, want ik zie de angst op veel fronten toenemen.
    Denk aan de dreiging van terrorisme in Europa, bank runs in Ierland en op 7 December, de stabiliteit van Europa, de eerste echte bezuinigingen die mensen gaan voelen, etcetera.

    Dit wordt een zeer dodelijke cocktail. Ik gok dat het in December of Januari een financieel bloedbad wordt…

  4. KariZ says:

    Mwah, ik gok op een langdurige daling van de huizenprijs. 8-12 jaar lang tussen de 1 en 5% p/j.

    Geen totale crash, daarvoor is de huizen’markt’ te rigide. Vergeet niet, er is al 10/15% vanaf sinds de top in 2008.

  5. nhz says:

    @3:
    welke terrorisme dreiging? Oja, het gepeupel moest weer even afgeleid worden van wat er werkelijk aan de hand is in de wereld. Erg creatief zijn ze niet …

    @4:
    mij lijkt een langdurige slowmotion crash ook steeds waarschijnlijker; een crash ook waarbij de politiek steeds minder doet en het uiteindelijk gewoon laat gebeuren, omdat ze geen enkele invloed meer hebben (en de centjes om al die scheefleners te subsidieren opraken). Maak me wakker als de prijzen met 1% per maand dalen, gaap …

    Overigens merkwaardig dat in de krimpregio’s de prijzen gestegen zijn t.o.v. vorig jaar, kan iemand dat verklaren? Randstad bewoners die maken dat ze wegkomen nu dat nog financieel aantrekkelijk is?

  6. jasper says:

    voorspelde de rabo niet van de week nog een verdere afvlakking van de daling?

  7. dalen says:

    @ 2

    ” bank runs in Ierland en op 7 December,”

    Ik maak me geen zorgen hier om want wij staan garant (smiley) EN, volgens Jan Kees, het kost ons geen cent. Goh vroeger zei hij altijd “we verdienen er aan”.

    Stond trouwens aardig stukje in Weekendbijlage van het FD over erfpacht in Amsterdam. 80% is in handen van de Gemeente en ze hebben de regelstjes hieromtrent zo ondoorzichtig gemaakt dat de burger jaarlijks 20 miljoen euro mislopen.

  8. ll says:

    Celente over 7 december

    Gerald Celente of the Trends Research Institute has long warned of a doomsday scenario. In recent interviews he says that even a limited bank run on December 7 almost certainly the entire financial system in the West will be shut down. (FZ)

  9. KariZ says:

    @7 systeembanken hebben onbeperkte kredietfacaliteit bij CB’s.

    Ergste geval is de flappentap leeg.

    Bij mij in de buurt zijn deze vaak toch al ‘Tijdelijk buiten gebruik’ dus da’s niets nieuws.

  10. Claude says:

    @9 Ik moet het ook maar eens allemaal zien gebeuren. Volgens mij zitten er veel krakers en dat soort types bij degenen die oproepen tot het leegpinnen van hun rekening (de hele 20 euro, tis maar goed dat ze het niet een week later doen 😉 ). En mocht het omvallen: gefeliciflapstaart, weg middenklasse, bijna iedereen even arm. Heeft de SP toch haar zin.

    Overigens, een beetje crimineel heeft het vrij makkelijk op de 7de.

  11. Patrick says:

    @10 Claude, ik denk dat je het onderschat. Er wordt inmiddels aardig koppel gegenereerd op allerlei fora en blogs in heel europa en ook in de U.S.

    Om nog maar niet te spreken van de actie “Buy Silver, crash JPM” die is ingezet door Max Keiser en die inmiddels ook behoorlijk viral gaat.

  12. Adamus says:

    Overigens merkwaardig dat in de krimpregio’s de prijzen gestegen zijn t.o.v. vorig jaar, kan iemand dat verklaren

    Omdat ze in “de achterhoek” hun poot stief houden. De mobiliteit is daar zowiezo niet zo groot.

    De huizenprijzen in een oord als Zevenaar wel eens gezien?

  13. nhz says:

    @12:
    poot stief houden doen ze in het hele land, alleen heet het in de Randstad dan wellicht ‘stijf’.

  14. Patrick says:

    @12 Ik begrijp dat het gat tussen de gemiddelde vraagprijs en de transactieprijs voor vrijstaande woningen inmiddels 32 procent bedraagt.

    Oftewel: poot stijf totdat een steeds groter aantal verkopers MOET verkopen, en zodra dat zichtbaar wordt voor de gemiddelde koper valt de bodem eruit.

  15. dalen says:

    @ 11

    “ik denk dat je het onderschat. Er wordt inmiddels aardig koppel gegenereerd op allerlei fora en blogs in heel europa en ook in de U.S.”

    Daarom is er 7 december een georganiseerde stroomstoring. Ik heb de kaarsen al klaar staan.

  16. Patrick says:

    @15 of op 6 december een nieuwe aanslag in de U.S?

  17. Henri says:

    @14
    Dat lijkt me vrij veel. Heb je daar een bron van?

  18. Gold says:

    Laten we gewoon doen wat we moeten doen en ook ons steentje bijdragen 7 december, kunnen we 8 december contant een munt de man aftikken 😉

  19. Martijn says:

    @15

    Wie weet… Een beetje extra rondgang van geld is alleen maar goed voor de economie, en wat niet wordt uitgegeven wordt de volgende dag wellicht weer teruggestort?

    Als beleidsmaker/ECB kan je dit soort dingen misschien redelijk goed van te voren opvangen?

    Tijdelijk even wat extra cash het bankwezen is hoeft geen heel groot probleem te zijn.

    De “actievoerders” zouden er beter gecoördineet goud of zilver mee kopen.

  20. Frank says:

    leuke inzending op het artikel van Z243
    “Check ook eens droomhuisduitsland.nl dan lacht u zich de ballen uit uw broek en kom je erachter hoe erg wij hier in NL door de banken en overheid in de zeik zijn genomen.
    Een grote hypotheek op een stapel waardeloze bakstenen is gewoon een molensteen aan je nek voor de rest van je leven.
    Je levert direct zonder het door te hebben allerlei rechten in.
    Bedenk je maar eens wat er gebeurd als je op je 55e werkloos raakt. Eerst WW. En daarna huis opeten. Pas daarna bijstand. En te oud voor een baan”

  21. Adamus says:

    Dalen er zijn ook mensen die oplaadbare batterijen in huis hebben…….net zoals ze een oplaadbare portemonnee hebben.

  22. Adamus says:

    Tijdelijk even wat extra cash het bankwezen is hoeft geen heel groot probleem te zijn.

    Zou een “scheringa” dat een dag later weer terugboeken? De een zal nog meer “tijdelijk” nodig hebben dan de ander.

  23. Patrick says:

    @22 Adamus, moet je ze wel opladen vóór de stroomstoring 😉

  24. Henri says:

    @18
    Dank je.

    “Wie al een vrijstaande woning bezit, heeft meer zitvlees dan een gezin met jonge kinderen dat op een flatje woont en dringend meer ruimte nodig heeft.
    Het verschil tussen de vraagprijs en de transactieprijs is bij appartementen daarom ook kleiner: 25 procent. Het kleinst is de kloof tussen vraag- en transactieprijs van tussenwoningen, iets meer dan tien procent. ”

    Interessant, dat verschil tussen appartementen en vrijstaande woningen. Klink logisch.
    Maar dan snap ik niks van dat laatste cijfer.

  25. Ronald says:

    @9 vergis je niet in het psychologische effect van lege geldautomaten.

    In kleinere gemeentes is het aantal geldautomaten beperkt, als je ze in 3 kernen binnen een gemeente leeg zijn dan verspreid het nieuws zich erg snel.

    Vergelijk het met de situatie dat de waterleiding tijdelijk afgesloten is. Een uur later is bij alle supermarkten in de buurt het water uitverkocht.

  26. ll says:

    Het kabinet heeft per direct alle nieuwe investeringen in rijksgebouwen stopgezet. De bouwstop geldt totdat de bezuiniging van 1,5 miljard euro is ingevuld en treft bijvoorbeeld direct het oude VROM-gebouw.

  27. Patrick says:

    BUY SILVER CRASH JP MORGAN

    http://www.maxkeiser.com

  28. tinus says:

    Terug naar het topic.

    De dalende prijzen zijn voor velen een verandering van paradigma die ze niet aankunnen.

    Opgegroeid met de gedachte dat de prijzen altijd stijgen.
    Dat het he-le-maal niet gek is dat een rijtjeshuis met achterstallig onderhoud weggaat voor 3 ton kosten koper. Die ook nog durven dromen van een mooie overwaarde bij de pensioenleeftijd, het Zwisterlevengevoel zullen we maar zeggen, bootje op het water, goed glas in de hand.
    Alsof de huizenprijzen over 30 jaar gewoon 20x een modaal jaarsalaris doen.

    Het komt niet binnen bij die mensen. Het lijkt wel dat men het gezonde verstand achterlaat bij het ondertekenen van de hypotheek-akte. Laat het grote hopen maar beginnen.

    Ik waagde vroeger nogal eens een gokje, en ik heb van dichtbij dezelfde processen gezien van ontkenning en volharding (ook bij mezelf overigens).

    Heel herkenbaar allemaal. Het maakt het contrast tussen de werkelijkheid welhaast tot een karikatuur. Aan de ene kant de realiteit van dalende prijzen, slecht nieuws op slecht nieuws (Ierland, afstempelen pensioenen, noem maar op), en aan de andere kant de vrolijke, luchtige woonprogramma’s op de buis, waarin hippe stelletjes, net uit het ei, op zoek gaan naar een gezellig jaren 30 huis, en een single meid uit Amsterdam er veel voor over heeft om te wonen in een wijk waar je als single gezien wilt worden. Met prietpraat zoals dat een huis met een vraagprijs van 7 ton euro ideaal is voor een gezin met kleine kinderen.

  29. Jan modaal says:

    @Timus: ik weet wat je bedoelt, ik heb er ook om gelachen toen ik het zag hahaha; waar zijn we mee bezig

  30. Claude says:

    “een single meid uit Amsterdam er veel voor over heeft om te wonen in een wijk waar je als single gezien wilt worden”

    Ik zag het ook ja. Haar ouders hadden in 1997 of zo, een perfect jaar om te kopen achteraf bezien, een appartement voor haar gekocht. Kan max een ton zijn geweest in euro’s. En nu, voor 20m2 meer of iets, iets van 3 ton gaan kopen voor een veelvoud aan maandlasten en veel meer risico. Bijna op het bizarre af. En de woningen die ze lieten zien waren ook nog appartementen waar nog behoorlijk aan verbouwd moest worden. Ik snapte er niets van.

    En dat jong gezin inderdaad dat even 7 ton in de middle of nowhere moest aftikken, dat wordt nog wel even zoeken. In die regio zul je niet veel paren zien die samen 1,5 ton verdienen.

    “Het lijkt wel dat men het gezonde verstand achterlaat bij het ondertekenen van de hypotheek-akte.”

    En zo waar. Mensen kopen blind iets van 3 ton zonder het besef te hebben hoeveel geld dat is. Als er maar voor 10% iets misgaat (en dat is zeg maar al in het geval als je binnen drie jaar wilt verhuizen, zonder dat je gespaard hebt en je het huis voor het zelfde bedrag verkoopt, met andere woorden: als je de kosten koper plus wat verbouwing kwijt bent), dan zijn het vaak bedragen die mensen nauwelijks aankunnen. Wat nu als je het alleen kunt verkopen voor 270k. Succes om de 60k terug te betalen, daar ben je dan jaren zoet mee.

    Of er moeten gekke dingen met de woningmarkt gebeuren, of er is geen enkele reden om iets te kopen waar je niet vrij zeker van kunt zijn dat je daar minimaal 15 jaar woont. Het risico is gewoon op dit moment te groot.

  31. Adamus says:

    125.000 = 33,3% minder

    Hoeveel is dat dan? Eva geef antwoord!

  32. bob says:

    Nieuw kabinet > HRA blijft intact > volgens Ger Hukker mooie openhuizendag in oktober.
    Resultaat dalen verkopen dalende prijzen………Er is geen vertrouwen meer…

  33. nhz says:

    @34:
    ook lullo’s en Buckler fans kunnen hun slag slaan op de Amsterdamse huizenmarkt. Alleen niet klagen als straks blijkt dat de telefoon aansluiting niet werkt

    Grachtenpand Youp van ‘t Hek te koop voor 2,8 miljoen euro

    Cabaretier Youp van ‘t Hek heeft zijn prachtige grachtenpand aan de Prinsengracht in Amsterdam te koop gezet. Volgens Quotenet.nl moet zijn huis 2,8 miljoen euro opbrengen.

    Youp van ’t Hek is recent aan het Vondelpark gaan wonen en heeft nu zijn oude huis aan de Prinsengracht in de stille verkoop gezet, blijkt uit een brochure in het bezit van Quote. Aan de gracht heeft Youp jarenlang de beschikking gehad over maar liefst 387 m2. Als Van ’t Hek de vraagprijs ook echt krijgt, dan is dat zo’n tien keer de prijs (zes ton in guldens) die hij er in 1989 voor betaalde.

    bijna +1000% dus; niet zoveel als de grachtenpandjes in mijn gemeente (waar de bestuurders vaak denken dat het Amsterdam is) maar toch heel behoorlijk.

  34. Rob says:

    Het is de TRANSACTIEWAARDE die wordt gemeten. Ik heb nog steeds het idee dat maar weinig mensen dit doorhebben. Wat als de ANWB rapporteert dat de waarde van de VERHANDELDE 2e hands auto’s gemiddeld 1% lager is dan vorig jaar. Zegt dat iets over de waarde van jouw 2e hands auto? Pfff, mensen kom op. Het is beter om naar de vraagprijs ontwikkeling te kijken, dan heb je een echt beeld van de huizenmarkt.

  35. Patrick says:

    @39 Rob, wat geeft een realistischer beeld van de waarde van iets: De prijs die men ervoor vraagt of de prijs die ervoor wordt betaald?

    Lijkt me niet echt moeilijk hé…

  36. Rob says:

    Logisch dat de daadwerkelijke verkoopprijzen maar heel gering dalen. De koopkracht van de gemiddelde werknemer is (nog) niet aan het dalen, dat komt allemaal nog wel. Transactiewaarde is nog gelijk, kijk eerder naar het volume, is veel interessanter. Het stuwmeer vult zich.

  37. Rob says:

    @40 Patrick, je weet toch niet welke huizen worden verhandeld? Een gemiddelde verkoopwaarde zegt toch niks?

  38. Rob says:

    @ 40 Patrick: de gemiddelde verkoopwaarde van een 2e hands auto is 7000 Euro (een aanname). Vorig jaar was dit 7200 Euro. Wat zegt dit voor de waarde van de auto dit jij te koop hebt staan? Niets. Maar dan ook helemaal niets. je weet namelijk niet welke auto’s er zijn verkocht. Een echte huizenprijs daling/stijging valt alleen te achterhalen via het Kadaster: dus vergelijkbare huizen in dezelfde buurt.

  39. KariZ says:

    @41 ‘De koopkracht van de gemiddelde werknemer is (nog) niet aan het dalen,…’

    Op de huizenmarkt neemt de KK mooi wel af.

    Banken, hogere eisen en geldkraan weet je wel….

  40. Martijn says:

    Pfff, mensen kom op. Het is beter om naar de vraagprijs ontwikkeling te kijken, dan heb je een echt beeld van de huizenmarkt.

    Dan zie je dus oplopende vraagprijzen.

    En dat noem jij een beter beeld?

    Natuurlijk zegt transactiewaarde meer. Misschien niet veel, maar wel meer.

    Transactiewaarde en volume in combi geven een standaardontwikkeling bij daling weer: dalende prijzen gaan op de vastgoedmarkt praktisch altijd samen met een krimp van volume.

    Mensen die niet hoeven te verkopen blijven wachten op hogere prijzen; het zgn. “fishing”.

    Op ten duur gaat dan toch de transactiewaarde van wat er loopt de nieuwe prijzen bepalen.

  41. Martijn says:

    @44

    Stond nog iets over teruglopende hypotheekverstrekking op z24, had het hier gepost maar is weer verwijderd of niet doorgekomen…

    Maar je hebt gelijk. Voorlopig gaan banken waarschijnlijk de kraan van het biedgeld wat dichtdraaien.

    Niet te veel want dan ondermijnen ze de dekking van hun portefeuille aan de andere kant…

  42. Martijn says:

    @43

    Dan nu aan jou de uitdaging ons te vertellen wat de gemiddelde vraagprijs ons zou zeggen…

  43. Patrick says:

    @43 Rob, op dit moment verhogen veel verkopers hun vraagprijs om eventuele kopers de schijn te gunnen van korting bij verkoop.

    Betekent dit dat de huizen meer waard worden?

  44. KariZ says:

    Nog ff over die komende ‘bankrun’:

    Cool plaatje 🙂

    http://jsmineset.com/2010/11/21/in-the-news-today-713/

  45. KariZ says:

    @46 ‘Niet te veel want dan ondermijnen ze de dekking van hun portefeuille aan de andere kant…’

    De krankzinnige spagaat van de banken op dit moment…briljant.

    Gelukkig zijn ze TBTF…of beter TBTFW.

    …To Big To Fuck With…

  46. Rob says:

    @47 Martijn, vraagprijs zegt inderdaad niks, je hebt gelijk, maar de gemiddelde verkoopprijs die het CBS rapporteert zegt ook helemaal niks. Het ia gewoon een gemiddelde transactiewaarde in Nederland. Dat zegt toch niks over de waarde van je huis? Ben ik nou gek? Voor hetzelfde geld worden er grotere huizen verkocht tegen dezelfde transactiewaarde. Enige wat iets zegt is de actuele verkoopprijs van huizen die echt vergelijkbaar zijn. Bijvoorbeeld de buurman die nu verkoopt tegenover de overbuurman die 2 jaar geleden zijn huis verkocht. Maar dan moet het huis ook echt wel vergelijkbaar zijn, want als de overbuurman meer grond heeft is het ook weer een manke vergelijking. Mijn punt: de cijfers van het CBS zeggen helemaal niks, behalve de gemiddelde transactiewaarde van een huis in Nederland, leuk om te weten maar niet meer dan dat.

  47. ll says:

    Oeps, net op Radar, mensen kunnen hun hypotheek niet meer oversluiten na een rentevaste periode. Waarom niet, omdat de nieuwe bank geen hypotheek mag verstrekken op basis van de nieuwe regeltjes. Dit zou dus impliceren dat er veel mensen zijn met een tophypotheek, en die zitten nu vast, kunnen geen kant op, kunnen niet overstappen en zitten ook nog eens vast aan een hogere rente.

  48. Charlie says:

    Video: “De makelaarsvereniging denkt dat over een aantal jaren huizen net zoveel kosten als voor de crisis.”

    Ligt er maar aan wat je met een aantal jaren bedoelt.

  49. Charlie says:

    Hier het item over de vasteklantenboete voor huisleners

    http://www.trosradar.nl/uitzending/item/1609/vasteklantenboete/

  50. Nou, says:

    Charlie, ik weet nog goed, voor de crisis. Toen kon je nog een huis kopen voor 38 gulden. Dat was in de winter van 1833. Weet je nog?

  51. Nou, says:

    Leuk item van de radar. Ook leuk dat al die mensen menen vaste klanten te zijn. Niet dus. Als er al een dienst is verleend, dan is dat eenmalig geweest, namelijk het overmaken van de centjes door de bank. Daarna hoeft er nog slechts jarenlang betaald te worden voor die eenmalig geleverde dienst.

    Jammer joh

  52. Charlie says:

    @58
    Het beste vermaak is leedvermaak.

  53. Charlie says:

    Feest in het berenkamp.

    Wel opvallend hoor, jongens. Toen het CBS vorige maand een kleinere daling van de prijzen liet zien werd de rekenwijze van het CBS massaal afgekraakt (WOZ etc).

    Maar nu een sterkere daling van de huizenprijzen is te ontwaren in het grafiekje is het weer feest in deze mooie tent van huurders niet niet-leners. Ja, ik feest nu ook lekker mee, maar een beetje zelfkritiek is toch wel op z’n plaats.

  54. BenBau says:

    Dan moet je toch echt de ze thread nog maar eens goed doorlezen Charlie. Er zijn er genoeg hier, die de betekenis van de cijfers (nog steeds cq. opnieuw) in twijfel trekken!

  55. Claude says:

    @60 Eens. Een beetje opportunisme is mij c.q. ons niet vreemd.

  56. nhz says:

    @41-43:
    helemaal mee eens, het is moeilijk na te gaan wat er precies gebeurt maar de transactieprijzen lijken nog niet veel te veranderen. Het al tijden flink toenemende aanbod zegt veel meer over wat komen gaat. De vraagprijs zegt volgens mij vrijwel niets.

    @48:
    het betekent hooguit dat er meer onderhandelingsruimte is.

    @53:
    we hebben dus dringend een repeat sales index nodig, zoals de Amerikaanse Case-Shiller index. Het Kadaster kan die met gemak maken maar wil het niet. Ik denk dat daaruit namelijk zou blijken dat de prijsstijging in +/- 1990-2007 véél groter was dan NVM en overheid willen toegeven; en wellicht ook dat de prijsontwikkeling van de laatste paar jaar veel negatiever is dan de NVM/Kadaster cijfertjes nu suggereren (N.B.: Kadaster heeft de methode 2 jaar terug ook al aangepast aan de CBS/NVM wensen).

    Je kunt die informatie nog wel zelf uit het Kadaster bestand vissen, tegen betaling. Ik heb dat zelf een paar jaar geleden regelmatig gedaan en je weet echt niet wat je ziet, er gaat echt een beerput van speculatie open met talloze verdachte transacties.

    @54:
    dat zou heel mooi zijn 🙂
    Maar wedden dat de politiek ze gaat ‘helpen’, bijv. met overheidsgaranties of een extra verplichting voor de banken (die dat weer verhalen op hun andere klanten)?

    @60:
    ik feest pas als de daling meer dan 1% per maand wordt; gaat vast komen (zeker gekorrigeerd voor inflatie), tot die tijd gaaap ….

  57. Duitser says:

    @36 Frouke

    Voor 250.000 euro krijg je een gigantisch (+100m2) luxe appartement in het centrum van Berlijn of een landhuis in Potsdam. Maar daar voor zit je een een metropool met 4 miljoen inwoners en niet in Groningen.

    http://www.immobilienscout24.de/expose/57850491?is24EC=IS24&style=is24&navigationbarurl=/Suche/P-2/Haus-Kauf/Brandenburg/-/-/-/-/EURO-240000,00-250000,00

    (Copy/paste)

    Er kan in Nederland nog een heleboel vanaf !!

  58. Dow Jones says:

    Een kleine correctie op wat Eva Jinek zo charmant voorleest:

    “De huizenmarkt herstelt zich langzaam, maar is nog lang niet op het niveau van voor de crisis…”

    Dat is ie wel! Momenteel is de huizenmarkt al op het niveau van 2006 (twee jaar voor het uitbreken van de crisis) en binnenkort weer op het niveau van 1996. (Vergeef mij dit grapje…)

    Ik begrijp wel wat er bedoeld wordt hoor, maar het is natuurlijk duidelijk dat men weer eens om de kern van het probleem heen draait. Het zou namelijk juist een enorm probleem zijn als de huizenmarkt nu alweer op het niveau van eind 2008 stond. Dat zou namelijk betekenen dat er door inflatie zo’n 8% koopkracht vernietigd was. Daar gaat het consumentenvertrouwen natuurlijk ook niet echt hard van groeien.

    Je zou toch verwachten dat het NOS Journaal (in tegenstelling tot RTL4 en consorten) onafhankelijk bericht, maar ik begin daar steeds meer vraagtekens bij te plaatsen…

  59. Rob Wessels says:

    De huizenprijzen zullen uiteindelijk stijgen, de geschiedenis leert ons dat huizenprijze altijd stijgen.

  60. nhz says:

    @66:
    in the long run … we are all dead (Keynes).

  61. Juan Belmonte says:

    @67

    In the long run …
    it has turned out that there is absoluty no shortage of houses in Ireland.

    In NL krimpt de beroepsbevolking ook flink, het zal hier itt Ierland vast duurder worden om te wonen 🙂

  62. Juan Belmonte says:

    @66

    de geschiedenis leert ons dat huizenprijze altijd stijgen

    Dat probeert Hogehuizenprijsminnend NL ons te leren ja. Dat geloven de Kamikaze Kopers ook nog steeds.

    2200 spookdorpen in Ierland, die gaan naar nul, dat is dalen en niet stijgen.

    Hier in NL is ook sprake van krimpgebieden, voornamelijk in uithoeken maar ook niet eens ver van Rotterdam.

    Over nu: huidige huizenprijzen, de kopers zijn wakker geworden in een vreemde wereld: wat gebeurt hier allemaal ?

    Om met de heer De la Porte van de Vereniging Geleend Huis te spreken:
    Dat zit zo
    🙂
    Heel simpel dus: er vindt in Nederland, als meest schuldenbeladen land, in navolging van het doorprikken van vastgoedzeepbellen in andere landen, een aanpassing van zo’n minus 38% plaats.

    Zo zit dat dus.

    En wat er in the long run gebeurt…. who knows.

  63. Juan Belmonte says:

    @Claude

    NVM met maximaal 17,0055242 %
    Lekker spinnen met die scheefmeterkampioenen 🙂

    Hahahahahaaaaaaaaaaaaa.
    Ze hebben een “meetinstructie” nodig om vierkante meters juist te berekenen. Voorheen meette men diagonaal nu recht. Over vijf jaar komen ze met een meetinstructie voor huizenprijzen ?

    Hahahaaaaaa.
    Volstrekt ontoerekeningsvatbaar, ze hebben immers belangen en zijn gewend om de Kop van Jut van Hogehuizenprijsminnend NL uit hangen.

    Zie de Tombola Top Tienduizend voor de èchte cijfers uit de MARKT:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-11-2010/huizenprijzen-dalen-nog-licht/#comment-55756

    Jazeker, u wordt genaaid door de NVM èn de Hypotheker 🙂

  64. Juan Belmonte says:

    De huizenmarkt herstelt zich langzaam

    Page 3:
    Jazeker, duidelijk te zien in de TTT en het aantal onvrijwillig geveilde panden neemt niet toe, NHG risico’s zijn zeer beperkt en eigenlijk verwaarloosbaar

    Page 23: Water in de Polder en de Spanjaarden zitten ditmaal thuis 🙂

  65. FT says:

    Juan,

    Hier nog een gevalletje voor de TTT. Kijk zelf even want het prijsverloop is een beetje vreemd.
    49.7% van 1.150.000 naar 579.000
    http://den-haag.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/778287/Mauritskade-87-89-Den-Haag?searchtype=address

  66. FT says:

    En nog een.
    Wilhelminastraat 139 Den Haag.
    46.1% van 259.000 voor 139.500

    http://www.huizenzoeker.nl/koop/zuid-holland/den-haag/wilhelminastraat-139/details.html

  67. Martijn says:

    @73

    Blijkbaar een tikfoutje. Kan gebeuren.

    Freudian slip…?

    Smiley

  68. nhz says:

    @68:
    Juan, je ziet over het hoofd dat er straks miljoenen Ieren naar Nederland komen, om fiscaal asiel aan te vragen. Dus die huizenprijzen, dat zit wel snor, Ieren weten net als ons hoe je een serieuze bubble blaast.

    @69:
    zouden de Ieren nu ook miljarden van de EU krijgen om al die leegstaande huizen met de grond gelijk te maken?

    @72:
    Gut, 1.15 miljoen voor een optrekje op slechts 45m2 grond. Zit er een brandkast met goudstaven bij soms, of woont Prins Pils er toevallig naast?
    Die 579K lijkt me nog steeds flink overvraagd …

  69. FT says:

    @75,

    Dat jij dit overvraagd vindt lijkt me voor de TTT registratie niet relevant.
    Want als dat de norm wordt kan ik 223.134 huizen wel opgeven.
    Dan hoef ik alleen de overgebleven 3 huizen op funda die wel juist geprijsd zijn maar achterwege te laten.

  70. Cinelux says:

    Die hoge dalingen op diverse panden, vindt ik ook niet bijzonder.Originele prijzen waren niet normaal.
    De normale geprijsde huizen huizen blijven hetzelfde kwa vraagprijzen.
    Heb zelf een jaar geleden mijn huis verkocht, met de veronderstelling dat prijzen flink gingen dalen.Dat gaat zo heel lang duren.
    Kom ook regelmatig op executieveilingen, maar met alle kosten erbij en alle sores (zelf eigenaar eruit zetten etc.) is dit ook nog niet interresant.

    In Nederland wordt alles opgehouden alsof er niets aan de hand is, en het grote publiek trapt er nog in ook.Zijn Duitsers toch wat slimmer dan Nederlanders, ik heb zon idee van wel.

2 Pings/Trackbacks for "Prijs koopwoningen weer lager"
  1. […] (ook niet op middellange termijn trouwens), zie onder andere commentaren op deze post over de huizenmarkt ontwikkelingen van oktober. […]

  2. […] Ook de mensen van huizenmarkt-zeepbel zien het niet op korte termijn verbeteren (ook niet op middellange termijn trouwens), zie onder andere commentaren op deze post over de huizenmarkt ontwikkelingen van oktober. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*