Op zoek naar huizenkoper

Ingezonden vraag:

Ik schrijf iedere zaterdag in de Volkskrant de rubriek ‘mijn portefeuille’, waarin we de financiele situatie van Nederlanders bespreken naar aanleiding van het nieuws. Zo hadden we het verhaal van een gezin met kinderen, over de kosten van kinderopvang. Of van een student over het afbetalen van zijn studieschuld.

Met het oog op de problemen op de huizenmarkt lijkt het ons interessant iemand te vinden die wel een huis wil kopen, daar ook de middelen voor heeft, maar het niet doet vanwege de huidige economische situatie op de huizenmarkt. De prijzen zijn bijvoorrbeeld nog niet laag genoeg, de af te sluiten hypotheek die men kan krijgen te laag. Voor de rubriek kunt u denken aan vragen als: hoeveel heeft u te besteden aan een koophuis? waar zoekt u? hoeveel hypotheek kunt u krijgen? al lang op zoek? waarom nu nog niets gekocht?

Ik zie op uw forum regelmatig deze onderwerpen voorbij komen. Denkt u dat het mogelijk is om een bericht te plaatsen waarin staat dat ik op zoek ben naar iemand voor de rubriek, die met naam zijn of haar verhaal wil vertellen? Of kent u iemand die mogelijk mee zou willen werken? Het interview is telefonisch en duurt maximaal 30 minuten.

Ik hoop van u te horen,
Met vriendelijke groet,
Carien

 

Share Button
214 comments on “Op zoek naar huizenkoper
  1. xenobinol says:

    Kan men niet beter een stuk schrijven over de prijsexplosie die plaatsvond tussen 1995 en 2008?

    Heb nog geen serieuze journalist hier een stuk over zien schrijven in de grote dagbladen.

  2. xenobinol says:

    Iedereen die werkzaam is binnen de industrie weet hoe hard je als fabrikant word uitgeknepen m.b.t. marges op je product, eisen van de klant m.b.t. de kwaliteit/functionaliteit.

    In goede tijden toen de bomen tot aan de hemel groeiden was deze druk amper aanwezig in de productieketen van woningen. Althans, niet voor de verantwoordelijke projectontwikkelaars. Huizen gingen als warme broodjes over de toonbank want je moest er snel bij zijn, want volgend jaar VEEL duurder.

    Niet innovatie maar prijsinflatie was de drijvende kracht achter de woningmarkt.

    Nu het de banken aan de middelen ontbreekt om dit systeem te continueren zijn er ineens allerlei problemen op de woningmarkt?

    Er zijn geen problemen die er voorheen niet waren, het enige verschil is dat het risicobesef toegenomen is en men als consument weer meer kritischer kijkt naar de handelswaar. Immers zit je er voorlopig wel aan vast en is vluchten naar een betere woning geen optie meer.

    Het probleem word vooral gesignaleerd door het hele leger aasgieren dat tot voor een paar jaar geleden zich kostelijk te goed deed aan alle excessen op de woningmarkt. Nu de consument kritisch begint te kijken naar de kosten zal er voor dit leger aasgieren steeds minder voedsel beschikbaar zijn, de populatie zal daardoor ook fors teruglopen.
    Zie daar de oplossing van het probleem, minder gegraai, meer huis en minder schuld. Nederland kan eindelijk weer normaal doen, want collectief waren we toch wel een beetje knettergek bezig.

  3. Claude says:

    xenobinol, in essentie dit dus: http://blog.bcaresearch.com/wp-content/uploads/2013/01/DIN-20121221-004.gif . En waar waren de kritische geluiden destijds? Al die mensen die keukens, badkamers, auto’s en zo kochten op de overwaarde (geleend geld van een ander). Had best een keer iemand mogen zeggen: eh, wacht even. Voor de rest wat Xenibol zegt.

  4. RealisT says:

    xenobinol: Nu de consument kritisch begint te kijken naar de kosten zal er voor dit leger aasgieren steeds minder voedsel beschikbaar zijn, de populatie zal daardoor ook fors teruglopen.

    Sommige consumenten zijn idd kritisch. Maar gezien stijgende verkopen in de afgelopen succesmaand, staan er nog genoeg slachtkuikens klaar om in de gehaktmolen te springen. Zij klagen vooral over het feit dat ze niet genoeg kunnen lenen. Daar maken de wolven dankbaar gebruik van om hun progaganda- en lobbypraatjes op af te stemmen. Zie bijvoorbeeld de rabobank die de generatiehypotheek weer promoot om zodoende de prijzen hoog te houden en (toekomstige?) winst van babyboomers af te romen.

    De kritische, ingelezen consument (met kapitaal) die WEL zelfstandig kan rekenen heeft al lang door dat de woningmarkt door en door verziekt is. Er IS helemaal geen sprake van een markt, maar slechts een schimmig spel met belangengroepen die allemaal op jouw geld azen. The table is tilted. The game is rigged. Het pyramidespel loopt nu vast in z’n eigen messenset. Een verstandige koper vangt geen vallend mes.

    Ja, het aantal kritische kopers groeit. Maar de groep die nauwelijks verder kijkt dan de maandlasten is nog steeds heel erg groot. Zodra men een nieuwe pot met geld (pensioenfondsen) opentrekt, gaat het feest gewoon weer los. Aasvreters als Eelco Brinkman weten dat dondersgoed. En scheefwachters met 400% winst op papier hopen hierop.

  5. RealisT says:

    Claude: Al die mensen die keukens, badkamers, auto’s en zo kochten op de overwaarde (geleend geld van een ander). Had best een keer iemand mogen zeggen: eh, wacht even.

    Maar wie dan? De badkamer/keuken/meubelleveranciers? De makelaars? De projectontwikkelaars? De gemeenten? Huiseigenaren die ontdekten dat er een pinautomaat bij de voordeur zat? Of politici die zelf een bruine arm hebben?

    Zolang het orkest speelt en de drank vloeit, vindt iedereen het best. “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van”. Criticasters zijn dan al snel persona non grata.

  6. Reaguurder says:

    Voor de liefhebber:

    Hoeveel heeft u te besteden aan een koophuis?
    Max 190k.

    Waar zoekt u?
    Zuidkant groot amsterdam (hoofddorp, amstelveen, weesp..)

    hoeveel hypotheek kunt u krijgen?
    ~155k, hangt af van de rente die de bank hanteert.

    al lang op zoek? waarom nu nog niets gekocht?
    De maandlasten zijn nog te hoog, in verhouding met het inkomen. Bij maximale hypotheek, GWL, verzekeringen, belastingen en auto blijft er een ~100 euro/maand over. Zoveel leuks kun je daar echter niet van doen, om te genieten van het leven. Maar nog belangrijker en het biedt onvoldoende vangnet om te beschermen tegen stijgende kosten (inflatie momenteel 2,9% volgens CBS, gemiddelde loonstijging cao 1,6% volgens vakbonden.. binnen 2-3 jaar zou ik dus niet langer rondkomen doordat lonen niet snel genoeg stijgen).

  7. xenobinol says:

    @RealisT:

    Ik moet je helaas helemaal gelijk geven. Het lijkt erop dat onze ‘vrije markten’ enkel door opportunisme, corruptie en korte termijn denken wordt geregeerd.

    Niets nieuws maar wel uitermate teleurstellend. Vooral ook omdat de rekening bij de verkeerde mensen komt te liggen en hierdoor geen louterende werking kan uitoefenen op degenen die verantwoordelijk zijn.

    Het leergeld word betaald door de verkeerde mensen en deze leren vooral dat je je beter mee kan laten sleuren met de stroom, wie tegen de stroom ingaat word onder de voet gelopen.

  8. EJS says:

    In de botenmarkt al van hetzelfde laken een pak:

    http://www.nauticlink.com/nieuwsdienst/2013/01/10/111127161/doehetzelfjachtmakelaar-nl-prijs-gebruikte-boten-in-2012-met-een-kwart-gedaald-en-bepalend-voor-de-markt/

    Opmerkelijk, maar herkenbaar: makelaar stelt dat in verleden veel mensen hun overwaarde gebruikte voor aankoop bootje. Nu niet meer.

    Ook opmerkelijk: de tips van de botenmakelaar lijken als twee druppels water op die van de huizenmakelaar anno 2013.

  9. Frans says:

    Zo, ik heb me opgegeven.
    Ze zullen wel niet happen, aangezien ik ze al duidelijk heb gemaakt dat het een pittig artikel zal worden, aangezien ik me niet leen voor een gezapig artikeltje in de main stream media.
    Als ze toch happen krijg ik misschien spijt, maar dan staat er in ieder geval wel in het artikel hoe we genaaid worden door de banksters. No gain no play!

  10. Voerman says:

    xenobinol: Het lijkt erop dat onze ‘vrije markten’ enkel door opportunisme, corruptie en korte termijn denken wordt geregeerd.

    Mag het ook bijv. hebzucht, schuld en angst zijn? Dat zijn namelijk zaken die je kunt aanschouwen als je als mens in je eigen ziel kijkt.
    Wetenschappelijke beschouwingen zijn veelal niet te begrijpen en leiden alleen maar tot het wijzen naar anderen, lossen niets op en voeren niet tot het aanpakken van oorzaken die in onszelf liggen.
    Het is allemaal zo eenvoudig…..

  11. Frans says:

    WOW! uiteindelijk misschien toch maar een huis kopen op een wat hoger gelegen stekkie?
    http://www.stuartwilde.com/2013/01/earth-changes-huge-rise-in-the-waters/

  12. dawg says:

    Van meer dan zes naar minder dan 3,5 x modaal tussen 1979 en 1984.

    http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=802

    (verplicht leesvoer)

    Huisje kopen. Nu effe niet. Enige wat me van gedachte zou kunnen doen veranderen is het beleid van de ECB. We zitten nu op 3% inflatie en dat met een stagnerende economie.

  13. xenobinol says:

    Voerman: Mag het ook bijv. hebzucht, schuld en angst zijn? Dat zijn namelijk zaken die je kunt aanschouwen als je als mens in je eigen ziel kijkt.
    Wetenschappelijke beschouwingen zijn veelal niet te begrijpen en leiden alleen maar tot het wijzen naar anderen, lossen niets op en voeren niet tot het aanpakken van oorzaken die in onszelf liggen.
    Het is allemaal zo eenvoudig…..

    Als je een eigen koers uitzet dan komt de belastingdienst je vervolgens plukken, wijst de minister je aan als een parasiet en ben je volgens je medemens ‘een dief van je eigen portemonnee’.

    Het is voor de meeste mensen alles behalve aangenaam om je eigen koers te varen. Je mee laten voeren met de massa, dat is voor de meesten het meest aantrekkelijk.

    Maar ik denk dat je gerust mag stellen dat angst en schulden een flink aandeel hebben in de huidige situatie. Waar hebzucht wel allemaal niet toe kan leiden.

  14. Bug says:

    DERP !!!

    Ze hebben je nodig.

  15. dawg says:

    Voerman: Het is allemaal zo eenvoudig…..

    Oneensch. Als je systeem zo inricht dat inflatie en fiscale regelgeving huishoudingen die zich niet tot aan hun nek in de schulden steken voor de aankoop van een huis een dief maakt van hun eigen knip, moet je niet raar opkijken dat die huishoudingen dat dan ook gaan doen.

  16. RealisT says:

    Voerman: Mag het ook bijv. hebzucht, schuld en angst zijn?

    Het is een mix van alle 6. Hebzucht, corruptie en opportunisme bij ene groep, angst, korte termijn denken en vooral heel veel schuld bij de andere groep.

    Vingerwijzen lost wel degelijk iets op als dat wijzen gepaard gaat met het inzichtelijk maken waarom de organisatoren graag willen dat er niets veranderd. Die mensen moeten WEG (om maar eens een bekende cabaretier te quoten). Van de VGH of NVM hoef je niet te verwachten dat ze met oplossingen komen die in het voordeel zijn van bijvoorbeeld starters. Maar ze hebben die groep wel nodig, dus lijken ze zich dienstbaar op te stellen. Walgelijk!

  17. RealisT says:

    dawg: Als je systeem zo inricht dat inflatie en fiscale regelgeving huishoudingen die zich niet tot aan hun nek in de schulden steken voor de aankoop van een huis een dief maakt van hun eigen knip, moet je niet raar opkijken dat die huishoudingen dat dan ook gaan doen.

    Yep! Weg van de minste weerstand enzo.

    Pas als mensen een flinke dreun krijgen, worden ze wakker. Voor die groep is het dan misschien te laat, maar hopenlijk kunnen hun kinderen er wel hun voordeel mee doen. Al zal het moeilijk blijven om het systeem om te buigen en urban myths te ontzenuwen.

  18. Voerman says:

    Als de kat van Mastah. 🙂

  19. Rik says:

    Beste Carien,

    22 jaar geleden kreeg ik voor het eerst een vast inkomen en vond een mooi opknap pand voor weinig. Helaas vonden banken dat sooort panden destijds nog bloedlink en moest ik 10-20% eigen geld meenemen. Dus ben ik maar eens gaan sparen. Toen ik een paar jaar later het geld bij elkaar had vroeg geen bank meer om een eigen inleg, maar waren de prijzen inmiddels naar mijn mening al onredelijk hoog geworden. Sindsdien spaar ik door in afwachting van de terugkeer van de rede(lijkheid). Ik stap nu pas in als ik de woning van mijn dromen handje contantje kan afrekenen. De banken kunnen me rug op.

    Vr. gr.,

  20. dawg says:

    Lijkt me niet niet zo zeer de weg van de minste weerstand (Ik neem aan dat je hier de de scheefleners bedoelt, maar een kwestie van de verkeerde prijssignalen geven aan huizenkopers. En dat zijn in de eerste plaats de politiek en het bankwereldje verantwoordelijk voor.

  21. ll says:

    Nu 800.000 woningen onder water, in het blad dat niet genoemd mag worden, zo’n 100.000 per kwartaal erbij ??

    Gaat wel erg hard……..

  22. Daniel says:

    [quote]…iemand te vinden die wel een huis wil kopen, daar ook de middelen voor heeft, maar het niet doet vanwege de huidige economische situatie op de huizenmarkt. De prijzen zijn bijvoorrbeeld nog niet laag genoeg, de af te sluiten hypotheek die men kan krijgen te laag.[/quote]

    Lees ik nou goed dat ze iemand zoeken die wél de middelen heeft, maar geen huis koopt omdat de hypotheek die hij kan krijgen niet hoog genoeg is? Mis ik iets?

  23. RealisT says:

    dawg:
    Lijkt me niet niet zo zeer de weg van de minste weerstand (Ik neem aan dat je hier de de scheefleners bedoelt, maar een kwestie van de verkeerde prijssignalen geven aan huizenkopers. En dat zijn in de eerste plaats de politiek en het bankwereldje verantwoordelijk voor.

    Bij de minste weerstand doel ik vooral op wat het beste was voor de portemonnee. Het meebrengen van eigen geld werd zo goed als onmogelijk gemaakt, sparen loonde niet. Dus dan gaat iedereen zich in de schulden steken en dus niet alleen de scheefleners. Effin, alles wat hier al vele malen is gepasseerd.

    Het enige dat nu is veranderd is dat het laten uitstaan van die schuld (en dus speculeren op eeuwig stijgende prijzen en voortwoekerende inflatie) aan banden wordt gelegd. Maar de wens om veel te lenen bestaat nog steeds. Zowel bij kopers als bij andere belanghebbenden. Liever in December 2012 nog even ‘profiteren’ ipv in 2013/14 tegen 10% lagere prijzen te kopen. Want je leeft immers nu. Ook dat is de weg van de minste weerstand, want wie kan de dicipline opbrengen om even te wachten en te sparen en tegelijkertijd de peer pressure van de omgeving weerstaan?

  24. azijnseikerT says:

    Huis kopen Check
    Wachten op het goede moment Check
    Spaargeld Check
    Volkskrant #Fail

  25. Mastah says:

    Voerman: Als de kat van Mastah.

    Precies 😉

    RealisT: Ook dat is de weg van de minste weerstand, want wie kan de dicipline opbrengen om even te wachten en te sparen en tegelijkertijd de peer pressure van de omgeving weerstaan?

    Gelukkig kan een aantal mensen dat wel, maar het is inderdaad bijzonder triest dat een groot gedeelte het bevredigen van hun behoefte niet uit kan stellen maar in het nu en het hier direct wil consumeren, tegen beter weten in 🙁

  26. Voerman says:

    Mastah: Gelukkig kan een aantal mensen dat wel, maar het is inderdaad bijzonder triest dat een groot gedeelte het bevredigen van hun behoefte niet uit kan stellen maar in het nu en het hier direct wil consumeren, tegen beter weten in

    En nog triester is, dat die mensen waarschijnlijk geen tweede kans krijgen, want je hebt met zoiets groots als een huis geen kans om van je fout te leren en het een tweede keer beter te doen. Die fout is meestal als een ongeneeslijke ziekte. Je hebt er je leven lang last van.

  27. analyze says:

    @26 wat is volgens jou het goede moment?

  28. Frans says:

    Alsjemenou….
    Nibud: de helft van de Nederlanders moeite het hoofd boven water te houden! (Kunnen ze maar beter niet mee gaan zeilen, alhoewel: dr zijn zwemvesten aan boord)

    http://www.telegraaf.nl/overgeld/21206300/__Nibud__helft_bijna_kopje_onder__.html

  29. Frans says:

    analyze:
    @26 wat is volgens jou het goede moment?

    Stel deze vraag nog hier maar eens over een paar jaar.

  30. Frans says:

    Frans: Nibud: de helft van de Nederlanders moeite het hoofd boven water te houden!

    Geeft aan dat de illuminati nog maar 49,9% hebben te gaan!

  31. Hugo says:

    Frans: Stel deze vraag nog hier maar eens over een paar jaar.

    Kan nu toch ook? Het kan nl snel gaan….. Er moet aan 4 voorwaarden zijn voldaan;
    1) De staatsobligatiebubble moet geknapt zijn
    2) De derivatenbubble moet geknapt zijn
    3) De huizenmarktbubble moet geknapt zijn
    4) Het woningmarktbeleid moet volledig op de schop zijn genomen (grondbeleid, HRA, huursubsidie etc)

    Als dat achter de rug is is het een goed moment om te kopen. Dan stroomt nl het bloed door de straten en is het een goed moment te kopen. Dan kan ook de wederopbouw beginnen.

  32. Rmottae says:

    Beste Carien,

    Je kunt hier ook meelezen toch?

    mijn verhaal:
    Geld genoeg. Kan zonder bank een mooi vrijstaand huis kopen in de randstad.
    Ik woon in een klein koophuis en heb nog een huis gehuurd omdat ik voor mijn gezin meer ruimte nodig heb.
    Ik ga over een paar jaar een huis kopen om met mijn jonge gezin tot het verzorgingstehuis te gaan wonen (heel lang dus)
    Door nu geen groot huis te kopen bespaar ik jaarlijks een ton.
    Ik verwacht dat de prijzen door de helft gaan vanaf nu.
    Je kunt alle signalen hier terugvinden (bij de slimmere actieve reageerders hier)
    Ik kan nog best 5 jaar wachten.
    In de tussentijd veel en lang op vakantie naar mooie bestemmingen en nog wat doorsparen en besparen.
    Oh ja; koop ook nog wat goud , je kunt immers nooit weten.

    Succes met je onderzoek

  33. asd says:

    Lieve Carien van de Volkskrant: …”Waarom nu nog niets gekocht?”

    Omdat de grote klap, wereldwijd, nog moet komen en omdat die nare Hollanders in dit overvolle land – in welke sector ze ook zitten -wel weer iets zullen verzinnen om het leven nog onaangenamer te maken, bijvoorbeeld met bezitsbelasting.

    Terwijl er al zovelen “onder water staan”. Helaas betreft dat vooral de onnozelen met hun keukens, badkamers, vakanties, boten, SUV’s e.d.

    Dat krijg je er dan van met een volk, waarin afgunst en betweterij hoogtij vieren en een belangrijke drive is voor de ontstane situatie.

    Daarom is mijn advies, wanneer je nog wat geld hebt, absoluut niet in NL investeren!

    Van die dingen dus, lieve Carien. En zeg maar tegen je hoofdredateur dat je over dit thema best wil schrijven.

    Wedden, dat ie wel uitkijkt zijn handen er aan te branden?

    Zul je met een ander stukkie moeten komen, waarvoor beslist een andere blogger te vinden is, die zijn materiaal, dat beter past in de heersende opvatting, wil aandragen.

    Vrijheid van meningsuiting, dat wel, maar de hoofdredactie bepaalt wat er in de krant komt.

    Gelukkig hebben we nog een internationale pers. Veel succes!

  34. EJS says:

    Daniel:

    Lees ik nou goed dat ze iemand zoeken die wél de middelen heeft, maar geen huis koopt omdat de hypotheek die hij kan krijgen niet hoog genoeg is? Mis ik iets?

    Goed opgemerkt! Gaat toch echt om 2 totaal verschillende categorie kopers. De beste Carien haalt appels en peren door elkaar. Als dat de opmaat is voor de kwaliteit van de collum …

  35. azijnseikerT says:

    @29

    Hallo Carien.

  36. EJS says:

    Hugo: Kan nu toch ook? Het kan nl snel gaan….. Er moet aan 4 voorwaarden zijn voldaan;
    1) De staatsobligatiebubble moet geknapt zijn
    2) De derivatenbubble moet geknapt zijn
    3) De huizenmarktbubble moet geknapt zijn
    4) Het woningmarktbeleid moet volledig op de schop zijn genomen (grondbeleid, HRA, huursubsidie etc)

    Als dat achter de rug is is het een goed moment om te kopen. Dan stroomt nl het bloed door de straten en is het een goed moment te kopen. Dan kan ook de wederopbouw beginnen.

    Check! Klein vraagje: kan je als aan alle genoemde voorwaarden voldaan is nog betalen met fiat geld, of moet je je goudvoorraadje aanspreken?

  37. EJS says:

    Rik:
    Beste Carien,

    22 jaar geleden kreeg ik voor het eerst een vast inkomen en vond een mooi opknap pand voor weinig. Helaas vonden banken dat sooort panden destijds nog bloedlink en moest ik 10-20% eigen geld meenemen. Dus ben ik maar eens gaan sparen. Toen ik een paar jaar later het geld bij elkaar had vroeg geen bank meer om een eigen inleg, maar waren de prijzen inmiddels naar mijn mening al onredelijk hoog geworden. Sindsdien spaar ik door in afwachting van de terugkeer van de rede(lijkheid). Ik stap nu pas in als ik de woning van mijn dromen handje contantje kan afrekenen. De banken kunnen me rug op.

    Vr. gr.,

    22 jaar geleden je eerste kooppoging? Dan ga je tzt waarschijnlijk bieden op een vette seniorenwoning?!

  38. dawg says:

    EJS,

    Wellicht. Wellicht is er zolangzamerhand wel een leeftijdsgroep aan ‘t ontstaan die je af kan schrijven als koper. Is in Japan ook gebeurd.

  39. tufkaj says:

    Het is vloeken in de kerk, maar ik vind Ger Hukker echt wel wat beter worden: http://www.eo.nl/radio/ditisdedag/artikel-detail/huizenprijs-daalt-door-kabinetsbeleid/

    Begint kennelijk in te zien dat hij gebaat is bij daling.

  40. Rik says:

    “22 jaar geleden je eerste kooppoging? Dan ga je tzt waarschijnlijk bieden op een vette seniorenwoning?!”
    Beter vrij en blij in een bejaardenstulp dan overladen met schuld in een Vinex wijk.

  41. Claude says:

    tufkaj, Ger is al zo’n klein jaar beter bezig, even los van zijn handje hoog houden mentaliteit die hij soms toont. Die gast van VEH is nog steeds goed de weg kwijt.

    Ger zegt echter wel, dat degene die de afgelopen jaren hebben gekocht “slachtoffer” zijn. Geen Slimme Z, Ger?

  42. EJS says:

    Maar langzamerhand komen er in MSM-land ook wat realistischer geluiden. Zoals prof Jeroen Smit (RUG):

    “Als je in 1996 een huis kocht voor een ton kon je het in 2006 verkopen voor 3 ton. Nu is de waarde van zo’n huis weer teruggelopen tot ongeveer 240.000 euro, dus ondertussen heb je nog altijd een gigantische overwaarde. Op een gegeven moment moet je ook blij zijn met wat er is in plaats van klagen over wat er niet is.”

    Het tij keert, ‘traag als dikke stront in de winter’ zou mijn vader zeggen, maar wel waarneembaar.

  43. Steven says:

    hier wordt een bubble nog eens uitgelegd.. (en al 6 jaar geleden)

    http://www.oftwominds.com/blogoct06/japan-bubble.html

  44. Steven says:

    en dat het erg is als men onder water staat snap ik ook niet. Als je voor 200.000 iets met geleend geld koopt sta je dat per definitie toch onder water?

    of het nou voor een huis, een auto of een idioot lange vakantie is… Alleen bij een huis dacht men na veel te lang stijgen dat men het geld gratis terug kreeg. pff de omslag in denken moet echt nog komen; dat lijkt me wel duidelijk na dat artikel op BNR: we hebben starters heel hard nodig? Voor wat? om de prijs hoog te houden bedoelen ze natuurlijk.

  45. Juan Belmonte says:

    @ artikel

    Het kan zijn dat Juan het niet helemaal snapt maar

    zou een wellicht iets betere titel voor dit artikel niet zijn:

    Op zoek naar een GÉÉN-huizenkoper

    Muy Buenas Noches
    Juan

  46. Juan Belmonte says:

    tufkaj: Het is vloeken in de kerk, maar ik vind Ger Hukker echt wel wat beter worden:

    Jammer Tufkaj, meestal kan Juan zich wel in uw gedachtenbrij vinden maar hier valt u tegen.

    Hukker spint dat er een koopgolf geweest is in Q4. Hij “vergeet” dat Q4 in Q3 door een minimaal even grote spectaculaire daling werd verrast.

    Kortom: Abominabele Apekool (om met de woorden van de heer Dr Boonstra te spreken)

    Mr G Hukker:
    Wat goed is voor de consument is goed voor de achterban van de makellaars.

    Als dat zo zou zijn:
    – waarom verwijten Makelleugenaars de banken Realisme en Markttdenken (gekker moet het niet worden):
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122107

    en nu komen ze zèlf met verwachte dalingen
    (maar nog steeds onrealistisch: 5%).

    Huis kopen in 2011 ? Slimme Z !

  47. Steven says:

    Juan Belmonte: Op zoek naar een GÉÉN-huizenkoper

    nog beter: op zoek naar GÉÉN huizen-LENER! Dat bedoel ik dus met die gedachten omslag. Als ik naar de bank stap en wil 200.000 lenen voor goud dan krijg ik het niet, maat voor een verkrottend huis wel. en dat is ergens raar.

  48. Steven says:

    maat? = maar

  49. Juan Belmonte says:

    http://www.eo.nl/radio/ditisdedag/artikel-detail/huizenprijs-daalt-door-kabinetsbeleid/

    Zie laatste 20 seconden:

    Gelukkig maar de heeren:
    – Mr Ger “de NL woningmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd” Hukker van de NVM
    en
    – Drs Rob “Aflossen is èn blijft onwenselijk” Mulder van de VEH worden tòch door de tijdelijke Commissie Gratis Cabaret gehoord.

    Anno 2013: die Tweede Kamer lijkt wel goed bezig
    Schaf een TWEEDE TWEEDE Kamer AAN 🙂

    Nu nog echte expertise binnenhalen bij die Commissie
    maar het kan zijn dat Vakmanschap ongewenst is (en daarmee Meesterschap ook)

    Referentie:
    Juan verwacht WEINIG van de tijdelijke commissie Huizenprijzen
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-01-2013/hugo-priemus-ga-huren/#comment-126470
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-01-2013/hugo-priemus-ga-huren/#comment-126472

  50. Juan Belmonte says:

    Juan Belmonte: Schaf een TWEEDE TWEEDE Kamer AAN

    Juan is nu echt van het padje af

    doei
    Juan

  51. Nou says:

    Vandaag gratis op huizenmarkt-zeepbel volgende week in een krant op de eettafel van niemand die ik ken.

  52. Bug says:

    Claude:
    tufkaj, Ger is al zo’n klein jaar beter bezig, even los van zijn handje hoog houden mentaliteit die hij soms toont. Die gast van VEH is nog steeds goed de weg kwijt.

    Ger zegt echter wel, dat degene die de afgelopen jaren hebben gekocht “slachtoffer” zijn. Geen Slimme Z, Ger?

    Door Ger geslachtofferd ? Claimpje

  53. Nou says:

    trouwens het journaal gezien?
    http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1318611

    vanaf 5:20

    Meer airtime voor Ger en de zegeningen van de leegstandswet.

  54. tufkaj says:

    Claude: Ger zegt echter wel, dat degene die de afgelopen jaren hebben gekocht “slachtoffer” zijn. Geen Slimme Z, Ger?

    Hij snapt tenminste nu waar het probleem zit. Bij de doorstromer die uit zijn jasje groeit. De meningen zullen ook hier heel ver uiteen lopen over hoe dat probleem moet worden opgelost, maar de starter is geholpen als de doorstromer zijn verlies neemt. En hem daarbij helpen zou minder verspilde interventie zijn dan de starter helpen met meer schuld…

  55. Nico de Geit says:

    Rik: Ik stap nu pas in als ik de woning van mijn dromen handje contantje kan afrekenen. De banken kunnen me rug op.

    Als je het geld voor een huis op de bank hebt staan kun je spijkers met koppen slaan. Je hoeft nergens op te wachten. Geen gezeur van de bank over een hogere rente wegens ‘extra risico’ of een veel te dure verzekering die je helemaal niet wilt. Ik acht het heel goed mogelijk dat ze mij helemaal niets willen lenen, ook al neem je 50 tot 90% mee.

    De bodem van de huizenmarkt is nog lang niet in zicht.Een deel van je spaargeld in edelmetaal lijkt mij geen kwaad te kunnen. Sterker: je zou wel eens spekkoper kunnen zijn.

    Misschien sla ik me over een paar jaar wel voor mijn kop omdat ik mijn euro’s nu niet omgewisseld heb naar edelmetaal.

  56. starter says:

    Waarom gaat er nog 20% van de huizenprijs af ? Zie voorbeeld hieronder.

    Gezin verdient anderhalf keer modaal = E 50.000.
    Ze verdienen samen ongeveer 2400 netto en willen een huis kopen van 200.000.

    Annuïteiten hypotheek van 200.000.
    30 jaar vast (360 maanden)
    6% rente (vast)

    Netto maandlasten annuïteitenhypotheek

    Jaar
    Netto maandlast Stijging dit jaar Stijging t.o.v.
    het 1e jaar
    2013 € 814 – –
    2014 € 820 € 5 € 5
    2015 € 825 € 5 € 11

    2040 € 1.153 € 24 € 338
    2041 € 1.178 € 25 € 364
    2042 € 1.179 € 0 € 365

    Tel daarbij de overige (gezins)kosten zoals onderhoud, zorgverzekeringen, kinderen, maandelijkse autokosten en er blijft niets over.

  57. Steven says:

    Nico de Geit: Misschien sla ik me over een paar jaar wel voor mijn kop omdat ik mijn euro’s nu niet omgewisseld heb naar edelmetaal.

    Ik heb twee plastic tassen ergens verstopt vol met edelmetaal.. zo moeilijk is het allemaal niet te voorspellen met rente naar 0 en iedereen in de schulden. 🙂

  58. Nico de Geit says:

    Wat vrijwel niemand begrijpt is dat je niet zozeer betaalt voor een woning, maar voor het recht die woning op die plek te gebruiken als woning – een heel dure vergunning dus.

    Die vergunning wordt duur doorverkocht, althans, dat is de bedoeling.

    Een huis heeft nauwelijks waarde, een stuk weiland heeft nauwelijks waarde. Het gaat om het recht op die plaats te mogen wonen. Zelfs voor een bouwval worden tonnen betaald.

    Het doorverkopen van een vergunning lukt alleen als het goed gaat met de economie, de vooruitzichten zonnig zijn en als de overheid geen roet in het eten gooit.

  59. tufkaj says:

    Nico de Geit,

    mee eens. Misschien vallen er wel mooie parallellen te trekken met de taxivergunningen die werden afgeschaft. Kostte een hoop chauffeurs hun gehoopte pensioen. Morgen eens in verdiepen, nu te laat 😛

  60. Steven says:

    aan Nico de Geit en Tufkaj

    kan je je voorstellen hoe het vroeger ging (middeleeuwen bijv)? Je ging met familie en vrienden een mooie stek uitkiezen en je bouwde gewoon een mooi huis in een paar maanden. Nu zet je jezelf 5 jaar loon onder water en moet er nog rente over betalen ook, omdat je het laat bouwen en omdat je geen geld hebt. maar goed ik dwaal af. tot morgen!

  61. noorderling says:

    starter:
    Waarom gaat er nog 20% van de huizenprijs af ? Zie voorbeeld hieronder.

    Gezin verdient anderhalf keer modaal = E 50.000.
    Ze verdienen samen ongeveer 2400 netto en willen een huis kopen van 200.000.

    Annuïteiten hypotheek van 200.000.
    30 jaar vast (360 maanden)
    6% rente (vast)

    Netto maandlasten annuïteitenhypotheek

    Jaar
    Netto maandlastStijging dit jaar Stijging t.o.v.
    het 1e jaar
    2013€ 814––
    2014€ 820€ 5€ 5
    2015€ 825€ 5€ 11

    2040€ 1.153€ 24€ 338
    2041€ 1.178€ 25€ 364
    2042€ 1.179€ 0€ 365

    Tel daarbij de overige (gezins)kosten zoals onderhoud, zorgverzekeringen, kinderen, maandelijkse autokosten en er blijft niets over.

    kun je inderdaad beter huren met 2% huurstijging per jaar
    Jaar
    Netto maandlastStijging dit jaar Stijging t.o.v.
    het 1e jaar
    2013€ 814––
    2014€ 830€ 16€ 16
    2015€ 854€ 24€ 40

    enz.

  62. Nico de Geit says:

    Steven: kan je je voorstellen hoe het vroeger ging

    Ik denk dat mensen vroeger op één plaats bleven wonen. Ze werden er geboren en gingen er dood. Het bezit bleef binnen de stam.

    Je woonplek verkopen voor geld is maar een raar idee. Tegenwoordig koop je het mooiste plekje om te wonen met geld, vroeger werd er waarschijnlijk om gevochten.

  63. Nico de Geit says:

    “Tel daarbij de overige (gezins)kosten zoals onderhoud, zorgverzekeringen, kinderen, maandelijkse autokosten en er blijft niets over.”

    Sommigen verwachten dat energie en levensmiddelen in prijs gaan verdubbelen binnen ongeveer 10 jaar. Dan blijft er dus minder over voor woonlasten.

  64. starter says:

    noorderling,

    Wat een raar antwoord, alsof huurders in Nederland gemiddeld meer dan 800 euro huur betalen.
    Bovendien gaat het niet om de woonlastenstijging maar om de woonlasten an sich: woonlasten boven de 800 of 900 euro bij een hypotheek van 225.000 zijn niet meer op te brengen voor een gemiddeld huishouden in deze tijd van bezuinigingen en lastenverzwaringen. Er hoeft maar een CV-ketel of auto kapot te gaan en menig huishouding raakt in de problemen.

  65. xenobinol says:

    Steven:
    aan Nico de Geit en Tufkaj

    kan je je voorstellen hoe het vroeger ging (middeleeuwen bijv)? Je ging met familie en vrienden een mooie stek uitkiezen en je bouwde gewoon een mooi huis in een paar maanden. Nu zet je jezelf 5 jaar loon onder water en moet er nog rente over betalen ook, omdat je het laat bouwen en omdat je geen geld hebt. maar goed ik dwaal af. tot morgen!

    Leg dat de zeepbellovers maar eens uit, krijg je ze gewoon niet aan het verstand gepeuterd.

  66. noorderling says:

    starter,

    Het was maar een rekenvoorbeeld om te laten zien dat je woonlasten bij huur veel harder kunnen stijgen. OOk als je met 400 euro huur begint eindig je na 30 jaar hoger dan de huiseigenaar uit het voorbeeld. En die heeft dan een afbetaald huis. En reken er maar op dat de huren gaan stijgen daar zorgt onze regering wel voor.

  67. Adamus says:

    Nu bij P&W babbelaar en vastgoedondernemer Rudy Stroink. Wil: “slimme regeltjes van overheid, soepeler kredietverlening (pendule doorgeslagen andere kant), regionaal probleem”. Komt geen moment in hem op: it’s the debt stupid!
    “Vertrouwen” uitgesproken door vijf betrouwbare lieden gaat ook helpen; wie dat moeten zijn…..:-)

  68. Adamus says:

    noorderling:
    starter,

    Het was maar een rekenvoorbeeld om te laten zien dat je woonlasten bij huur veel harder kunnen stijgen. OOk als je met 400 euro huur begint eindig je na 30 jaar hoger dan de huiseigenaar uit het voorbeeld. En die heeft dan een afbetaald huis.En reken er maar op dat de huren gaan stijgen daar zorgt onze regering wel voor.

    Ja, de overheid gaat nergens meer voor zorgen: die tijd is geweest. Er wordt nog gehoopt op een zachte landing: wishful thinking.
    http://www.radio1.be/programmas/joos/de-mensen-die-ons-de-crisis-hebben-aangedaan-zitten-nog-steeds-aan-de-knoppen

  69. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Wat vrijwel niemand begrijpt is dat je niet zozeer betaalt voor een woning, maar voor het recht die woning op die plek te gebruiken als woning – een heel dure vergunning dus.

    Het uitgeven van nieuwe ‘vergunningen’ levert de overheid miljarden op. Althans, dat was de bedoeling. Gemeenten blijven momenteel zitten met bouwgrond.

    Als de ‘vergunningen’ de overheid te weinig opleveren bedenken ze vast iets nieuws (of iets ouds). Als vergunningen waardeloos worden maakt dat niet zoveel uit voor de overheid. Mensen die momenteel zo’n veel te dure ‘vergunning’ kopen zijn verplicht die ‘vergunning’ binnen 30 jaar geheel af te lossen.

    De overheid kan er voor kiezen de grond niet langer te verkopen maar te verhuren, of belasting te heffen op grond, wat op hetzelfde neer komt – maar dan kan het dubbel op: ook de mensen met een ‘vergunning’ zijn dan misschien de klos.

    Nieuwbouwwoningen zijn snel verkocht als de gemeente de grond goedkoop verhuurt. De huur is alleen laag in de eerste jaren, daarna gaar de huur of belasting natuurlijk omhoog.

    Slim: huis verkopen aan de mensen, eigenaar blijven van de grond. Als het ze niet bevalt zoeken ze maar een nieuwe ‘eigenaar’ voor de woning. Dan kan die een enorme prijs betalen voor een stukje weiland of bos.

  70. starter says:

    noorderling,

    Ook als je met 400 euro huur begint, eindig je na 30 jaar hoger dan de huiseigenaar….
    Jouw aanname is gebaseerd op de ontwikkelingen in de huizenmarkt van de afgelopen 50 jaar. Dat zegt niets over de komende 50 jaar. Dat kun je aan de huizenmarkt in Japan zien.

  71. Nico de Geit says:

    Plan voor een nieuwe zeepbel: nieuwbouwwoningen verkopen, de grond blijft eigendom van de gemeente. Zolang de huur voor de grond laag is zal er veel vraag naar dat soort woningen zijn. Gevolg: enorme vraag en stijgende prijzen.

    Als het een paar jaar duurt wil 3/4 van Nederland meedoen. Iedereen wil gratis rijk worden. Als iedereen grond huurt verhoogt de gemeente langzaam maar zeker de huur (of de belasting op grond).

  72. Adamus says:

    Frans:
    Zo, ik heb me opgegeven.
    Ze zullen wel niet happen, aangezien ik ze al duidelijk heb gemaakt dat het een pittig artikel zal worden, aangezien ik me niet leen voor een gezapig artikeltje in de main stream media.
    Als ze toch happen krijg ik misschien spijt, maar dan staat er in ieder geval wel in het artikel hoe we genaaid worden door de banksters. No gain no play!

    Luyendijk zit bij NRC, nu moet de VK ook iets ;-), maar wel dezelfde eigenaar: van Tillo, dus zo’n vaart zal het niet lopen. Peter de Waard heeft daar ooit iets geschreven over “kredietcrisis en de city” . Zit die er niet meer?

  73. Adamus says:

    Nico de Geit:
    Plan voor een nieuwe zeepbel: nieuwbouwwoningen verkopen, de grond blijft eigendom van de gemeente. Zolang de huur voor de grond laag is zal er veel vraag naar dat soort woningen zijn. Gevolg: enorme vraag en stijgende prijzen.

    Als het een paar jaar duurt wil 3/4 van Nederland meedoen. Iedereen wil gratis rijk worden. Als iedereen grond huurt verhoogt de gemeente langzaam maar zeker de huur (of de belasting op grond).

    Nieuw beroep: grondmelker, de zwarte motor.

  74. Adamus says:

    Steven:
    aan Nico de Geit en Tufkaj

    kan je je voorstellen hoe het vroeger ging (middeleeuwen bijv)? Je ging met familie en vrienden een mooie stek uitkiezen en je bouwde gewoon een mooi huis in een paar maanden. Nu zet je jezelf 5 jaar loon onder water en moet er nog rente over betalen ook, omdat je het laat bouwen en omdat je geen geld hebt. maar goed ik dwaal af. tot morgen!

    Toen werd men 33jr en wonen was in een plaggenhut, als er al gewoond mocht worden van de heren.

  75. Adamus says:

    dawg:
    Van meer dan zes naar minder dan 3,5 x modaal tussen 1979 en 1984.

    http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=802

    (verplicht leesvoer)

    Huisje kopen. Nu effe niet. Enige wat me van gedachte zou kunnen doen veranderen is het beleid van de ECB. We zitten nu op 3% inflatie en dat met een stagnerende economie.

    Maar we hebben er nu wel een betrouwbaarder briefje van 5 bij……wel de waarde van een daalder van toen.

  76. Belletje says:

    Ik vind op 2400€ netto 825€ netto hypotheekkosten al vrij veel…Zeker voor 2 personen.

  77. RealisT says:

    Nico de Geit: Als het een paar jaar duurt wil 3/4 van Nederland meedoen. Iedereen wil gratis rijk worden. Als iedereen grond huurt verhoogt de gemeente langzaam maar zeker de huur (of de belasting op grond).

    Zoiets was idd een paar weken geleden al in het nieuws. Of bedoelde je dat ook?

    Als de truuk met de grondhuur is uitgewerkt omdat de prijzen dan wederom te veel zijn gestegen tov wat je er voor krijgt, komt men vast op het idee om ook het huis bij de grond te gaan verhuren 😉

  78. Steven says:

    Adamus: Toen werd men 33jr en wonen was in een plaggenhut, als er al gewoond mocht worden van de heren.

    Dat is een enorm misverstand. Gemiddeld werd men misschien 33, maar als je de 30 had gehaald was de kans heel groot dat je ook de 60 haalde. echt!
    (lage gemiddelde leeftijd kwam door kindersterfte)

    http://imageseu.homeaway.nl/vd2/files/HR/400×300/bn/1259626/1039765_1341422149673.jpg

  79. Nico de Geit says:

    RealisT: Zoiets was idd een paar weken geleden al in het nieuws. Of bedoelde je dat ook?

    Ik volg de MSM niet echt. Ik weet wel dat woningbouwverenigingen woningen verkopen zonder grond. De grond mag de gebruiker gratis gebruiken. Als de koper zijn huis weer wil verkopen moet hij dat als eerste aanbieden aan de woningbouwvereniging.

    Momenteel denken ‘huiseigenaren’ dat ze eigenaar zijn. Maar ze worden gefopt, om maximaal gemolken te worden.
    Zo lang de staat het geweldsmonopolie heeft is dus alles van de staat. De staat geeft mensen het idee dat ze eigenaar van dingen zijn omdat ze dan beter uitgemolken kunnen worden.

  80. Nico de Geit says:

    Een plaggenhut moest binnen één nacht gebouwd worden, anders mocht hij niet blijven staan. Rond 1900 werd het wonen in een plaggenhut verboden omdat het ‘slecht was voor de gezondheid’.

    Ik zou best een plaggenhut willen. Deze vrouw heeft er één:

    De 58-jarige Emma Orbach wil niets meer te maken hebben met de ‘beschaafde’ wereld. Ze leeft al dertien jaar in een zelfgebouwde lemen hut in Wales, samen met haar geiten en kippen. Ze leeft van groenten die ze zelf verbouwt, haalt haar water uit een nabij gelegen beek en hout om te stoken haalt ze uit het bos. Haar woning beschikt niet over stromend water, gas of elektriciteit. Ze vult haar dagen met de verzorging van haar geiten en kippen, het plukken van fruit, het bereiden van een vegetarische maaltijd, het verzamelen van brandhout en het bespelen van haar harp.

    Bron en meer:

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2254397/Oxford-graduate-quit-mainstream-society-live-hobbit-style-existence-mud-hut-Welsh-hills.html#ixzz2GOqpgNP1

  81. Scrutinizer says:

    RealisT,

    En wat dacht je dat jaarlijkse onroerend goedbelasting eigenlijk was (economisch gezien)?
    Als je die niet betaalt, merk je wel wie er de echte baas over je woning is. In wezen betaalt een “eigenaar” periodiek geld aan de staat om in een bepaald object “te mogen wonen”. Hee, dan is die “eigenaar” dus in feite een huurder en … dan is de staat dus de eigenaar. Precies.
    Als je een huis koopt, koop je in wezen slechts een erg duur recht om preferentieel te mogen huren aan ca. 1% per jaar.
    Je hebt dan de quasi zekerheid dat jij er mag huren i.p.v. iemand anders. Behalve natuurlijk als de eigenaar (de echte, dus de staat) anders besluit, bv. om over jouw perceel voortaan een trein te laten rijden. Dat moet je weg want hij wil een spoorlijn aanleggen en dan besluit de echte beslissingnemer (en dus economisch eigenaar) wat er moet gebeuren.

  82. Scrutinizer says:

    Beste Carien,

    Ik proberen u kort uit te leggen waarom ik geen vastgoed wens te kopen in de EU, nl. omwille van dat “vast”.

    Roerend vermogen kan men makkelijk en snel overboeken (tegoeden of effecten) dan wel meenemen (edel metaal) wanneer er oorlog ontstaat, maar met vastgoed ligt dat anders. Vraag de Russische landadel (of hun nageslacht) maar wat ik bedoel.

    Met meer geaggregeerde schulden (overheids + huishoudens + bedrijven) t.o.v. het BBP dan in 1929 staan we aan de vooravond van een crisis die die van de jaren ’30 zal doen verbleken.
    Wanneer bij 30% werkloosheid de sociale zekerheid bezwijkt en er massale verarming optreedt die criminaliteit (functioneel om te overleven!) met zich meebrengt, ontstaat een sociaal klimaat waarin onderbuikgevoelens de politieke bovenhand krijgen en demagogen landen of groepen tegen mekaar opzetten met het bekende gevolg. Ik weet niet of gewone oorlog (tussen landen) of burgeroorlog het meest waarschijnlijke is maar ze hoeven mekaar niet noodzakelijk uit te sluiten.

    In zo’n klimaat is het zaak te maken dat je wegkomt en je gezin elders in veiligheid te brengen, bv. in Chili.
    Pas als de zaak opgeklaard is, kan men overwegen terug te keren naar zijn roots. Tegen die tijd ben ik dan rijp voor een bejaardenflat en het is maar de vraag of ik na 20 jaar vervreemding nog zin heb om terug te keren, zeker als mijn kinderen lokaal getrouwd zijn en kleinkinderen hebben etc. Wat zou ik immers in mijn eentje terug in Europa komen doen als de mensen die me het dierbaarst zijn in Chili achterblijven?

    Anderzijds: misschien dat tegen de tijd dat het hier weer goed is, het ginder slecht gaat. In dat geval stap je ginder op en is het evident naar hier terug te keren waar je toch nog enige roots hebt en niet bv. als gepensioneerde “lekker avontuurlijk” opnieuw te beginnen in pakweg China of zo.
    Dus misschien, als de incentive er ooit is om daar weg te gaan waar ik in eerste instantie heen vluchtte, keer ik ooit terug naar waar ik vandaan kom. Maar dus alleen als het t.z.t. daar slecht gaat. Blijft de zaak er redelijk en is er geen dreigend gevaar, dan heb ik daar waarschijnlijk wortel geschoten en zelfs als de zaken in de EU dan weer goed gaan, blijf ik dan toch waar ik de afgelopen 20 jaar nieuwe vrienden zal hebben gemaakt.

    Dat is de reden waarom ik momenteel geen vastgoed wens te kopen in om het even welk EU-land.

    Wat elders betreft: de aanschaf moet cash geschieden immers ik hou niet van schulden en al helemaal niet van hypotheken. Verdiep u eens in de ethymologie van het woord mort-gage en u zal begijpen wat ik bedoel…

  83. Derp says:

    De reden dat ik niets koop terwijl ik wel wat kan kopen?

    Omdat het besef dat een huis wat mag kosten en wat de prijs van een huis is een beetje terugkomt, en die prijzen zijn op dit moment veel te hoog.

    In de mijn omgeving is de algemene aanname dat een geschikte prijs voor een jongere met opleiding tussen de 2 en 3 ton is, en dat je dan met je overwaarde na een jaar of 5-10 iets moois kan kopen.

    Ik denk zelf dat de hele huizenmarkt op de lange termijn alleen gaat werken als je een hypotheek kan krijgen van 40 tot 50 keer je bruto inkomen, en dan het liefste op maximaal 90% van de woningwaarde. Voor een huis van 200.000 zou je dan dus tussen de 3600 en 4500 euro bruto per maand moeten verdienen en zelf iets van 30.000 euro spaargeld mee moeten brengen.

    De meeste mensen in mijn omgeving verdienen/krijgen (zelfs met z’n tweeen) geen 3600 euro per maand en al helemaal geen 4500 euro.

    Nu kun je trouwens in mijn omgeving voor 2 ton ook helemaal geen huis vinden waar je een leven lang in kunt wonen, dus de prijzen zijn gewoon nog te hoog.

    Ik wacht dus nog tot de (grond)prijzen op een acceptabel niveau zijn gekomen. Ik wil best te veel betalen voor m’n huis en er verlies op lijden, maar dan wil ik wel ergens wonen waar ik me prettig voel.

  84. azijnseikerT says:

    Oh we gaan dus allemaal deaud en kapodt.

  85. henk 6 says:

    Beste Carien,

    Ik heb een gezin met kleine kinderen en wij huren nu een huis, nadat we ons koophuis hebben verkocht. We willen graag een huis kopen en hebben voldoende liquide middelen om deze te verwerven zonder hypotheek (indien nodig).

    Toch kopen we niet omdat we verwachten dat de prijzen significant gaan dalen. Op deze site is het me in 2008 duidelijk geworden dat er een zeepbel is veroorzaakt door structurele en op grote schaal over-creditering sinds 2000. (top hypotheken, aflossingsvrij, 6-10 LTI)

    Wat mij aan de media stoort is dat dit probleem van over-creditering niet helder aan de Nederlander wordt uitgelegd. Belangen groepen als vereniging eigen huis, NVM, roepen keer op keer op om de leen capaciteit te verruimen. Tevens worden starters keer op keer opgeroepen om een huis te kopen en vooral om maar veel te lenen middels starters- leningen.

    Het zou de medio sieren als ze aandacht geven aan al die starters die op basis van mooie verhaaltjes van de VEH en NVM na 2008 ingestapt zijn en nu onderwater staan. Ben benieuwd hoe die zich nu voelen.

    Succes met het artikel en nog complimenten voor de tool waarmee je op basis van de postcode de prijsdalingen kunt zien.

  86. henk 6 says:

    PS in 2011 hebben we overwogen om snel een huis te kopen, om ons geld snel veilig te stellen ivm de euro crisis.

  87. frank b. says:

    Frans: Geeft aan dat de illuminati nog maar 49,9% hebben te gaan!

    Inderdaad, Sparen (voor een huis), van welk geld ?

  88. Hermanes says:

    Derp 82

    Dus toch je gaat niet meer kopen?
    Zo graag wilde je je moestuintje niet dus….
    Ik heb wel gekocht 20% van de vraagprijs afgekregen 20% eigen geld ingelegd in een huis waar ik de rest van mijn leven wil en kan blijven wonen.de maandlasten zijn goed te dragen rond de 700euro.Ben blij met deze zeepbel.

  89. Keesje says:

    Hermanes,

    Gefeliciteerd en goed gedaan! Normaal kijken makelaars je aan of je an lotje getikt bent als je zoveel eraf probeert te krijgen. Dat is dan ook waarschijnlijk de reden dat er steeds minder kijkers DUS bieders zijn……iedereen wacht totdat de vraagprijzen nou eens echt flink inzakken zodat ze niet 30-40% van de vraagprijs af hoeven te bieden….

  90. Derp says:

    Hermanes,

    Ik wil nog steeds wel wat kopen, maar dan wel voor een normale prijs. Het enige huis wat ik eventueel zou willen kopen heeft al een vrij lage prijs en is voor mijn budget nog steeds 50% te duur, dus ik wilde een bod doen van 33% onder de vraagprijs (en dat zit flink onder de executiewaarde, dus zal niet met zo’n vaart lopen 🙂 )

    Ik gun het je trouwens van harte dat je mooi woont hoor! En als ik iets moois zie dat ik kan betalen doe ik het ook meteen, ook als me dat veel geld gaat kosten en mensen hier me de hersens in willen slaan 🙂

    Maar ik heb dus een hele kleine kans op dat huis als ik het wil, en de vraag is dan vooral of ik nu iets voor de vraagprijs wil kopen, en dat antwoord is nee want dan zit ik in een woning die ik niet wil en nooit meer kwijt raak.

    En zelfs als ik het later (over 5 jaar) kwijt kan en misschien wel wat meer waard is dan vind ik het nog een groot risico en erg veel moeite voor de paar honderd euro die ik dan misschien minder aan woonlasten betaal.

  91. Voerman says:

    Derp:
    Hermanes,

    Ik wil nog steeds wel wat kopen, maar dan wel voor een normale prijs. Het enige huis wat ik eventueel zou willen kopen heeft al een vrij lage prijs en is voor mijn budget nog steeds 50% te duur, dus ik wilde een bod doen van 33% onder de vraagprijs (en dat zit flink onder de executiewaarde, dus zal niet met zo’n vaart lopen )

    Ik gun het je trouwens van harte dat je mooi woont hoor! En als ik iets moois zie dat ik kan betalen doe ik het ook meteen, ook als me dat veel geld gaat kosten en mensen hier me de hersens in willen slaan

    Maar ik heb dus een hele kleine kans op dat huis als ik het wil, en de vraag is dan vooral of ik nu iets voor de vraagprijs wil kopen, en dat antwoord is nee want dan zit ik in een woning die ik niet wil en nooit meer kwijt raak.

    En zelfs als ik het later (over 5 jaar) kwijt kan en misschien wel wat meer waard is dan vind ik het nog een groot risico en erg veel moeite voor de paar honderd euro die ik dan misschien minder aan woonlasten betaal.

    Je zit kennelijk in de fase dat je bezig bent met het verzamelen van argumenten en kennis. Verstandig!
    Laat je vooral niet gek maken door ‘plaagprikkels’ door overheden en mensen die geld aan je willen verdienen.

  92. Keesje says:

    Derp,

    Als je Echt wat moois in een leuke buurt ziet, met weinig verbouwingen, dan wil je toch kopen. Je kunt ook dood neervallen over 5 jaar 😉

  93. Keesje says:

    Startersdrama. Net eerder gepost, maar blijft in spamfilter zitten? Dit gaat over dat starters nu minder kunnen lenen dan in 2002. En dan heeft ie het nog niet eens gehad over stijging overige vaste lasten en winkelprijzen 😉

    @_huizenmarkt: Startersdrama: De huizenprijzen zijn gedaald, maar omdat de leencapaciteit ook is gedaald schieten … http://t.co/K1xuANAt #Huizenmarkt

  94. Keesje says:

    http://nos.nl/audio/460518-hoge-huizenprijzen-niet-alleen-te-verklaren-door-hypotheekrenteaftrek.html

    AUDIO Kees Verhoeven van D66 is voorzitter van de onderzoekscommissie Huizenprijzen. Vanaf vandaag buigt de commissie zich over de sterke stijgingen en dalingen van de prijzen op de woningmarkt.

    Tja…….1 april moet het rapport klaar zijn. weer veel geld het putje in voor onderzoek waarvan iedereen de anrwoorden allang kent…..

  95. Tijl says:

    Hahahahahaha,

    http://www.nu.nl/binnenland/3001306/crisis-leidt-drukte-bij-huisarts.html

    ‘Crisis leidt tot drukte bij huisarts’

    `Als oorzaak geven ze op dat ze bang zijn hun baan te verliezen, ze hebben schulden of piekeren over de dalende huizenprijzen.’

  96. Belletje says:

    Tijl:

    ‘Crisis leidt tot drukte bij huisarts’

    `Als oorzaak geven ze op dat ze bang zijn hun baan te verliezen, ze hebben schulden of piekeren over de dalende huizenprijzen.’

    Kunnen mensen hun zorgen niet beter met familie en vrienden delen? Ik denk niet dat de huisarts hiervoor het juiste adres is.

  97. Hermanes says:

    94 Tijl

    Ik had het ook gezien ja dat mensen zich druk maken over de economie.Op zich wel grappig hierdoor psychisch van in de war raken geeft niet echt aan dat dit stabiele mensen zijn,dit is een soort angst voor de angst om erge dingen mee te gaan maken die nog moeten gebeuren.Een typisch geval van jezelf gek laten maken door de media en overheid.Ik ga misschien erge dingen meemaken zoals ontslagen worden en ga alvast bang zijn,hierdoor ga ik alvast piekeren…haha.

  98. Hermanes says:

    Derp

    Ik denk wel dat je een goede beslissing maakt door niks te kopen en af te wachten.
    Ik zou mijn hoop niet zetten op een 50% daling,maar een 30%er zit er wel in,je kan rustig afwachten want je zit niet op een schopstoel en bent niet verplicht de babyboomer te spekken…
    Mij interesseert het niet als mijn a.s. koophuis nog 10% daalt zolang ik maar niet ga scheiden of moet verkopen maar heeft geen zin om me daar alvast zorgen over te maken.

  99. Belletje says:

    Derp:

    In de mijn omgeving is de algemene aanname dat een geschikte prijs voor een jongere met opleiding tussen de 2 en 3 ton is, en dat je dan met je overwaarde na een jaar of 5-10 iets moois kan kopen.

    De meeste mensen in mijn omgeving verdienen/krijgen (zelfs met z’n tweeen) geen 3600 euro per maand en al helemaal geen 4500 euro.

    Volgens mij is die 2á3 ton iets wat men ziet voor hoger opgeleide stelletjes. Als je beiden hoger opgeleid bent, 4á5 dagen in de week werkt en een jaar of 30 is samen 4500€, ieder 2250€, geen overdreven salaris.

    Let wel dat maar een op de tien een hoger opgeleid stel is. De rest zijn alleenstaanden, gemengde of midden/laag opgeleid. Ik denk wel dat je voor 200K+ dan ook een woning zou moeten kunnen krijgen die al valt onder “iets moois”. En overwaarde tussen nu en 5-10 jaar is sowieso een sprookje.

  100. Voerman says:

    Keesje: Je kunt ook dood neervallen over 5 jaar

    Als een huis dan je hoogste ideaal geweest is, dan leef je nu misschien ook al niet lekker meer…:-)

  101. Voerman says:

    Belletje: Derp:
    In de mijn omgeving is de algemene aanname dat een geschikte prijs voor een jongere met opleiding tussen de 2 en 3 ton is, en dat je dan met je overwaarde na een jaar of 5-10 iets moois kan kopen.

    Dat betekent dan:
    Overwaarde weg!
    Nog meer schuld!

    Maarja, dan heb je wel wat! 🙂

  102. Derp says:

    Belletje,

    Dat klopt, maar de nuance is wel dat je voor drie ton dan tussen de 6000 en 7500 per maand moet hebben en dat de bank twee keer 2250 niet ziet als één keer 4500.

    En ik neem aan dat je met hoger-opgeleiden ook HBO bedoeld? Ik ken zelf niet veel mensen die al een WO diploma hebben en een huis zoeken, maar die zullen inderdaad minder problemen hebben met dat inkomen.

    Van de andere kant ken ik heel weinig stelletjes die beide minimaal HBO hebben en een relevante baan erbij. Meestal heeft één van de twee MBO of een HBO opleiding met geringe baankans (kunstgeschiedenis, culturele en maatschappelijke vorming, iets in die richting) en ik ken ook mensen die wel een diploma hebben maar gewoon geen werk kunnen vinden.

  103. de markies says:

    Keesje:
    Startersdrama. Net eerder gepost, maar blijft in spamfilter zitten? Dit gaat over dat starters nu minder kunnen lenen dan in 2002. En dan heeft ie het nog niet eens gehad over stijging overige vaste lasten en winkelprijzen

    @_huizenmarkt: Startersdrama: De huizenprijzen zijn gedaald, maar omdat de leencapaciteit ook is gedaald schieten … http://t.co/K1xuANAt #Huizenmarkt

    Bizar aan die tekst, vind ik, dat er wordt aangegeven dat de cijfers over 1985-2010 van NVM en CBS niet overeenkomen, gevolgd door de mededeling dat dit niet belangrijk is (dat maak ik zelf nog wel uit!). Het zou juist goed zijn uit te zoeken hoe het komt dat zij totaal verschillende cijfers naar buiten brengen!

  104. henk 6 says:

    Derp:
    Belletje,

    Dat klopt, maar de nuance is wel dat je voor drie ton dan tussen de 6000 en 7500 per maand moet hebben en dat de bank twee keer 2250 niet ziet als één keer 4500.

    En ik neem aan dat je met hoger-opgeleiden ook HBO bedoeld? Ik ken zelf niet veel mensen die al een WO diploma hebben en een huis zoeken, maar die zullen inderdaad minder problemen hebben met dat inkomen.

    Van de andere kant ken ik heel weinig stelletjes die beide minimaal HBO hebben en een relevante baan erbij. Meestal heeft één van de twee MBO of een HBO opleiding met geringe baankans (kunstgeschiedenis, culturele en maatschappelijke vorming, iets in die richting) en ik ken ook mensen die wel een diploma hebben maar gewoon geen werk kunnen vinden.

    35% van Nederland is hoger opgeleid (hbo + WO) dus zo bijzonder is het niet.

  105. TP says:

    Nederlandse banken kunnen niet profiteren van de versoepeling van Basel 3. Hoewel internationale banken ook hypotheken nu tot hun buffers kunnen rekenen, mogen Nederlandse banken dat niet.

    Eerder deze week werd bekend dat de eisen die gesteld worden aan de buffers die banken moeten aanhouden, worden versoepeld. Zo mogen banken veel meer financiële producten -waaronder hypotheken – tot hun buffers gaan rekenen. Banken kunnen hierdoor makkelijker financiële producten doorverkopen aan banken in het buitenland.

    Want hypotheken mogen alleen tot de buffers van banken worden gerekend als ze niet meer dan 80 procent van de waarde van een huis bedragen. Nederlandse hypotheken bedragen gemiddeld 95 procent van de waarde van een pand. Nederlandse huizenkopers kunnen meer geld lenen omdat ze de hypotheekrente van de belasting mogen aftrekken.

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/02/nederlandse-banken-profiteren-niet-van-versoepeling-basel-iii.xml

  106. Frans says:

    Aan Carlien van de Volkskrant & voor de bloggers alhier waarom ik geen huis koop?

    Ik zou het bouval waar ik woon inclusief 1000 m2 grond voor 2 ton kunnen kopen. (bestemming argrarisch met woongedeelte). Heb genoeg om zonder lenen te kopen.

    Korte versie: het zou erg onverstandig zijn om nu een huis te kopen.
    De redenen grofweg genomen zijn:
    a) veel te duur
    b) onzekere tijden in economisch, monetair en politiek opzicht.
    c) Ontwikkeling die zich volgens mij gaat doorzetten dat lonen geen gelijke tred gaan houden met kosten ontwikkelingen.
    d) samenhangend met a & b, en verergerd doot c: het velies van flexibiliteit en de mogelijkheid op een goede manier de komende tijd te overleven en in te spelen op de ontwikkelingen die gaan komen.

    Vervolgens zou ik een zeer lange toelichting kunnen geven, maar dat doe ik hier maar even niet.

  107. henk 6 says:

    TP:
    Nederlandse banken kunnen niet profiteren van de versoepeling van Basel 3. Hoewel internationale banken ook hypotheken nu tot hun buffers kunnen rekenen, mogen Nederlandse banken dat niet.

    Eerder deze week werd bekend dat de eisen die gesteld worden aan de buffers die banken moeten aanhouden, worden versoepeld. Zo mogen banken veel meer financiële producten -waaronder hypotheken – tot hun buffers gaan rekenen. Banken kunnen hierdoor makkelijker financiële producten doorverkopen aan banken in het buitenland.

    Want hypotheken mogen alleen tot de buffers van banken worden gerekend als ze niet meer dan 80 procent van de waarde van een huis bedragen. Nederlandse hypotheken bedragen gemiddeld 95 procent van de waarde van een pand. Nederlandse huizenkopers kunnen meer geld lenen omdat ze de hypotheekrente van de belasting mogen aftrekken.

    rtl.nl/components/…peling-basel-iii.xml

    Ik was een aantal van jullie nog de berekening schulding (o.a Juan) over de verhouding hypotheekschuld en onderpand. Volgens RTL is die 95% en dat klopt met mijn berekeningen (@ADMIN die ik 3 dagen geleden gepost heb, maar die waarschijnlijk ergens is blijven hangen!)

    Nogmaals de key figures:
    gemiddelde hypotheekschuld: 191 K per eind 2011 (Bron CBS)(totale hypotheekschuld 670 MIljard / 3,5 miljoen huizen met een hypotheek)
    Gemiddelde woningwaarde 207 k per eind 2012 (bron NVM)

    Verhouding hyptoheekschuld/onderpand = 191k/207k= 93% In lijn dus met RTL.

    Bijkomend punt is dat de totale waarde van de spaarhypotheek potjes en beleggingshypotheek potjes rond de 30 miljard wordt geschat door de DNB.

    Conclusie we are in deep sh.t. Iedereen die dat ontkend heeft boter op zijn hoofd.

  108. Mastah says:

    henk 6: 35% van Nederland is hoger opgeleid (hbo + WO) dus zo bijzonder is het niet.

    Ben zelf WO-opgeleid en mijn vriendin ook. Beiden werk op WO-niveau. Maar mijn vriendin komt uit de gamma-hoek, en daar kan ik wel van zeggen daar de meesten niet een baan kunnen vinden op hun eigen niveau. En in de alpha-hoek is het nog erger.

    Combineer dit met de volgende 2 dingen:
    -Binnen de alpha studies zijn veel vrouwen
    -Vrouwen willen over het algemeen niet ‘down-daten’ (dus een man met een lager opleidingsniveau dan zijzelf), dan blijven ze tegenwoordig vaak single.

    Dan krijg je dus wel een redelijke beperking van de hoeveelheid stelletjes die beiden hoger opgeleid en beiden op hun opleidingsniveau aan het werk zijn.

    Want kort lijstje:
    a) Is het moeilijker een stelletje te vormen tussen een WO-vrouw en HBO-man door het niet willen down-daten, dus relatief minder stelletjes.
    b) Vervolgens is de kans binnen het stelletje vrij groot dat de vrouw een alpha danwel gamma) studie heeft gedaan.
    c) Dat verkleint de kans sterk dat beide partners op HO-niveau aan het werk zijn.

  109. henk 6 says:

    Frans:
    Aan Carlien van de Volkskrant & voor de bloggers alhier waarom ik geen huis koop?

    Ik zou het bouval waar ik woon inclusief 1000 m2 grond voor 2 ton kunnen kopen. (bestemming argrarisch met woongedeelte). Heb genoeg om zonder lenen te kopen.

    Korte versie: het zou erg onverstandig zijn om nu een huis te kopen.
    De redenen grofweg genomen zijn:
    a) veel te duur
    b) onzekere tijden in economisch, monetair en politiek opzicht.
    c) Ontwikkeling die zich volgens mij gaat doorzetten dat lonen geen gelijke tred gaan houden met kosten ontwikkelingen.
    d) samenhangend met a & b, en verergerd doot c: het velies van flexibiliteit en de mogelijkheid op een goede manier de komende tijd te overleven en in te spelen op de ontwikkelingen die gaan komen.

    Vervolgens zou ik een zeer lange toelichting kunnen geven, maar dat doe ik hier maar even niet.

    samenvattend, Nederland is f,,ked stay flexibel

  110. Mastah says:

    Mastah: a) Is het moeilijker een stelletje te vormen tussen een WO-vrouw en HBO-man door het niet willen down-daten, dus relatief minder stelletjes.

    Daar bedoel ik dus: relatief minder stelletjes met beide partners HO-opgeleid dan je anders zou kunnen verwachten

  111. henk 6 says:

    Mastah: Ben zelf WO-opgeleid en mijn vriendin ook. Beiden werk op WO-niveau. Maar mijn vriendin komt uit de gamma-hoek, en daar kan ik wel van zeggen daar de meesten niet een baan kunnen vinden op hun eigen niveau. En in de alpha-hoek is het nog erger.

    Combineer dit met de volgende 2 dingen:
    -Binnen de alpha studies zijn veel vrouwen
    -Vrouwen willen over het algemeen niet ‘down-daten’ (dus een man met een lager opleidingsniveau dan zijzelf), dan blijven ze tegenwoordig vaak single.

    Dan krijg je dus wel een redelijke beperking van de hoeveelheid stelletjes die beiden hoger opgeleid en beiden op hun opleidingsniveau aan het werk zijn.

    Want kort lijstje:
    a) Is het moeilijker een stelletje te vormen tussen een WO-vrouw en HBO-man door het niet willen down-daten, dus relatief minder stelletjes.
    b) Vervolgens is de kans binnen het stelletje vrij groot dat de vrouw een alpha danwel gamma) studie heeft gedaan.
    c) Dat verkleint de kans sterk dat beide partners op HO-niveau aan het werk zijn.

    henk 6,

    Down daten is de ultieme vorm van emancipatie, toch.

  112. Belletje says:

    Derp:
    Belletje,

    En ik neem aan dat je met hoger-opgeleiden ook HBO bedoeld? Ik ken zelf niet veel mensen die al een WO diploma hebben en een huis zoeken, maar die zullen inderdaad minder problemen hebben met dat inkomen.

    Goede vraag. In principe beiden, maar moet zeggen dat ik meer WO in mijn omgeving heb. En veel stellen met beiden HBO/WO. En waar ik werk maakt het niet uit voor het salaris, dus misschien dat dit mijn beeld wat vertekent.

    In mijn kennissenkring zijn er wel mensen die voor 2-3 ton gekocht hebben of zoeken, zonder rare dingen te doen. 3 ton zijn dan 35+ en samen 6000 bruto is dan wel geloofwaardig. Veel spaargeld ook. Anderzijds kost een kind of de crèche dan 1000 euro/maand.

    “Meestal heeft één van de twee MBO of een HBO opleiding met geringe baankans (kunstgeschiedenis, culturele en maatschappelijke vorming, iets in die richting) ”

    Wat me trouwens wel opvalt is dat de mensen die ik ken met een grote aflossingsvrije hypotheek wel vaak een stel van dit patroon zijn. Misschien omdat die ene het sowieso al minder snel vat. Niet dat dit altijd relevant is, maar een ingenieur kan vaker goed rekenen dan iemand met een pretstudie.

    Ik denk wel dat wie met conservatief financieren 3 ton kan besteden, over 5 jaar heel veel meer huis krijgt dan 5 jaar geleden.

  113. Belletje says:

    Mastah:

    Combineer dit met de volgende 2 dingen:
    -Binnen de alpha studies zijn veel vrouwen
    -Vrouwen willen over het algemeen niet ‘down-daten’

    WO vrouwen willen meestal wel met HBO mannen hoor. Dit is in mijn relatie ook en ik heb nog een vriendin met een HBO man.

    Kijk, een domme, weinig beschaafde of werkloze man zal niet makkelijk aan de hoogopgeleide vrouw komen, maar wie iemand afschrijft om HBO opleiding alleen vind ik wel erg oppervlakkig. Volgens mij is dat meer spin van de media dan de mening van de doorsnee doctoranda.

  114. Belletje says:

    In die eerste zin moet dat “meestal” “soms” zijn.

  115. KariZ says:

    henk 6,

    Nog even en we zijn allemaal Drs. en hebben we niemand meer die een muurtje recht omhoog kan metselen.

  116. Voerman says:

    KariZ:
    henk 6,

    Nog even en we zijn allemaal Drs. en hebben we niemand meer die een muurtje recht omhoog kan metselen.

    Ook daar zijn er nu al te veel van.
    Kijk maar hoeveel bouwvakkers er nu al in de WW zitten!
    Met de nieuwe bouwtechnieken heb je weinig vakmensen nodig.

    Kortom, van alles zat!
    Geld kan je drukken.
    Wat wil je nog meer! 🙂
    Een geheel nieuwe wereld is in opmars.
    Beter?

  117. ll says:

    tufkaj,

    Percentage blijft stijgen.
    Raar, is het inkomen soms gedaald ? 😉

  118. henk 6 says:

    @admin:
    Als ik kijk naar de issues op de woningmarkt dan zijn die drieledig:
    1) Over creditering (beschreven bij cijfers)
    2) Van woning schaarste – naar woning overschot. Vrienden van mij in de city waarschuwen mij al tijden over de krimp in de vraag naar woningen in NL, (net als nu bij commercieel vastgoed)
    3) Alles rond funding gap en de manier waarop de banken gefinancierd zijn. Hier kan uitgelegd worden dat er een funding gap is, de ratio hypotheek/onderpand etc etc.

    1) en 2) zijn de sprookjes die nu langzaam helder worden voor de massa, 3) is de externe oorzaak voor veranderingen in NL. Net als in Griekenland zullen externe factoren (gebrek aan vertrouwen in NL banken door de kapitaal markt) het NL systeem veranderen.

    Vraag aan admin kunnen we voor 2 en 3 extra content prominent op de site zetten, zodat we ineens afrekenen met deze 3 sprookjes.

  119. lorenzo says:

    ..laat hoor Henk , in 2006 zij iemand tegen mij : tegen die tijd kakt een vogeltje die nu nog geen kontje heeft .

  120. ll says:

    tufkaj,

    Economist 13 + 33 = een daling van 46% , dan komen we toch ook al aardig in de buurt van de 100 % Overvalued Dutch Houses van de BIS. ( jawel daar is ie weer …. 🙂 )

  121. tufkaj says:

    ll:
    tufkaj,

    Percentage blijft stijgen.
    Raar, is het inkomen soms gedaald ?

    Ik was al op zoek naar oude cijfers. Heb jij die nog?

    Ik zag wel wat tabellen, maar die hadden 1 cijfer voor overpricedness, waar het nu tov inkomen en tov huur is…

    En ja, ik denk dat besteedbaar inkomen is gedaald (belastingdruk stijgt).

  122. ll says:

    henk 6: is de externe oorzaak voor veranderingen in NL

    Hebben we nu een een echte Nederlandse Zwarte Zwaan ? 😉

  123. Mastah says:

    KariZ: Nog even en we zijn allemaal Drs. en hebben we niemand meer die een muurtje recht omhoog kan metselen.

    Drs. zullen we niet met zijn allen worden, niet iedereen is daarvoor uit het benodigde hout gesneden. Maar dat is geen probleem, er is voldoende werk te doen.
    Waar wel het probleem zit, is dat er in Nederland vaak wordt neergekeken op goed vakmanschap zodra het werken met de handen betreft. Veel jongeren, maar ook zeker hun ouders, hebben het liefste dat ze in een of andere administratieve of commerciële kulfunctie belanden dan dat ze (“oeh, the shame!”) LTS of VBO beroep belanden. Dat is gewoon bijzonder jammer en schadelijk voor zowel het persoonlijk geluk als de economie. Laat iemand een beroep doen wat hij/zij kan en waar die voldoening uit kan halen en met succes uit kan voeren.

  124. tufkaj says:

    Even een heel ander onderwerp dat ik in de groep wil gooien…

    Altijd wordt gezegd dat sparen geen zin heeft omdat de rente op een spaarrekening lager is dan ‘de inflatie’. Maar als ik kijk wat ‘de inflatie’ bepaalt, is dat nu vooral de prijs van eten en brandstof.

    Als ik straks 1000 euro heb gespaard ga ik niet heel veel eten en/of brandstof kopen. Ik koop dan een wasmachine, huis, of PC. Die zaken worden allemaal minder waard. Zegt ‘het inflatiecijfer’ niet veel meer over dagelijkse uitgaven waar je helemaal nooit van plan was je spaargeld aan uit te geven? Geldt er voor spaargeld niet al een tijdje deflatie, behalve voor gepensioneerden die hun niet inflatiegecorrigeerde geld moeten uitgeven aan eten en brandstof?

    Het was voor mij een blikopener. Maar misschien loop ik achter.

  125. Mastah says:

    Misschien had erik toch de wegpest-huurverhoging moeten afwachten? Lijkt namelijk niet door te gaan…
    http://www.nu.nl/geldzaken/3001846/extra-huurverhoging-rijkere-huurders-gaat-niet.html

    Ben benieuwd hoe pissed de NVM gaat zijn over dit nieuws 😛

  126. tufkaj says:

    ll,

    die vond ik ook, maar is de price to rent ratio. Die staat nu op 17% 😉

  127. Voerman says:

    Mastah: Laat iemand een beroep doen wat hij/zij kan en waar die voldoening uit kan halen en met succes uit kan voeren.

    ……..en ook nog in zijn levensonderhoud en alle hobby’s van deze tijd kan voorzien. 🙂

  128. Mastah says:

    tufkaj: . Zegt ‘het inflatiecijfer’ niet veel meer over dagelijkse uitgaven waar je helemaal nooit van plan was je spaargeld aan uit te geven? Geldt er voor spaargeld niet al een tijdje deflatie, behalve voor gepensioneerden die hun niet inflatiegecorrigeerde geld moeten uitgeven aan eten en brandstof?

    Misschien zou het CBS een gedifferentieerd inflatiecijfer kunnen genereren? Eentje voor producten met lage elasticiteit (zoals voedsel) en eentje met een hoge (de luxe producten).
    Of misschien hier zelfs een mooie continue grafische curve voor kunnen produceren?

  129. ll says:

    tufkaj:
    ll,

    die vond ik ook, maar is de price to rent ratio. Die staat nu op 17%

    Foutje …. 🙂

  130. Mastah says:

    Voerman: ……..en ook nog in zijn levensonderhoud en alle hobby’s van deze tijd kan voorzien.

    Eerste wel, tweede niet per se. *Alle* hobby’s hoeven niet. Enige ontspanning en plezier is natuurlijk logisch, maar niet *alles* hoeft. Is ook geen noodzaak om gelukkig te kunnen worden, lijkt mij.

  131. Marc says:

    tufkaj,

    Helemaal waar. Ik spaar voor een nieuw huis en ieder jaar dat ik langer spaar kan ik met meer eigen geld een woning kopen en profiteer ik tegelijkertijd van de prijsdalingen op de woningmarkt. Het is maar net waar je je spaargeld voor gaat aanwenden.

    Om die zelfde reden vind ik het bijzonder dat er mensen zijn die zeggen dat de reële daling van de huizenmarkt groter is wanneer je de inflatie meerekent. Huizen zitten niet in het mandje van producten waarop de inflatie is gebaseerd. Onzin dus.

  132. erik says:

    nou mastah dank voor je zorgen maar maak je niet ongerust. Ik woon inmiddels voor netto 450 euro hypotheek in een beter,grotere woning op steenworp afstand van me oude sociale huurwoning die deze week in de verhuur is gegaan voor 687 euro huur per maand, volgend jaar dus minimaal over de 700, terwijl ik de komende 10 jaar hetzelfde blijf betalen. Rente van 3,1% via de gemeente en nog 5000 euro verhuisvergoeding toe. Huis getaxeerd op 250 voor 210 gekocht dus zeg maar op de bodem van de markt als ik degene op dit forum moet geloven. Dus of het doorgaat of niet, feit is dat de huren rechts of linksom gaan stijgen. ik zit hier goed en blijf lekker zitten waar ik zit tot ik in het kistje hier uit gedragen wordt…….

  133. Deutsche Mark says:

    Hermanes:
    Derp 82

    Zo graag wilde je je moestuintje niet dus….

    Hoe Derp82 een leuke moestuin op 500m² kavel, waar huis en nog meer m² afgaan, gaat aanleggen was ik hem nog vergeten te vragen.
    Voor een leuke moestuin is imho dure bouwgrond niet geschikt.
    Daar bestaan moestuinverenigingen met bijbehorende locaties voor. Is goedkoper. En in je achtertuin functioneert het pas een beetje vanaf zo’n 1000m² kavel. Dan vind je er wel een aardige hoek voor.

  134. Voerman says:

    Mastah: Eerste wel, tweede niet per se. *Alle* hobby’s hoeven niet. Enige ontspanning en plezier is natuurlijk logisch, maar niet *alles* hoeft. Is ook geen noodzaak om gelukkig te kunnen worden, lijkt mij.

    Was ook een beetje cynisch bedoeld, maar de gemiddelde metselaar verdient beneden modaal. Niet bepaald iets wat je ambieert, als je ook nog zware en ongezonde werkomstandigheden hebt en bovendien zeker weet, dat je het daardoor niet tot je pensioen volhoudt en dan tot armoede veroordeeld bent.

  135. Frans says:

    henk 6: samenvattend, Nederland is f,,ked stay flexibel

    Ja, met dien verstande maak van Nederland maar zo’n beetje de westerse wereld.

  136. Mastah says:

    Voerman: Was ook een beetje cynisch bedoeld, maar de gemiddelde metselaar verdient beneden modaal. Niet bepaald iets wat je ambieert, als je ook nog zware en ongezonde werkomstandigheden hebt en bovendien zeker weet, dat je het daardoor niet tot je pensioen volhoudt en dan tot armoede veroordeeld bent.

    Ja, dat is iets wat niet echt klopt in deze maatschappij. Allereerst zou ik graag zien dat er meer naar daadwerkelijk toegevoegde waarde betaald zou worden, dus minder naar de onnodige kulfuncties. En de inkomsten op arbeid zou minder belast moet worden, voornamelijk bij de laagste inkomens. In plaats daarvan zou (voornamelijk luxe) consumptie meer belast moeten worden. Helaas zijn er maar 2 partijen in de NL’se politiek die dit voorstaan: D66 & GL, maar samen gaan die voorlopig geen meerderheid halen. :-S

  137. Marc says:

    On topic, ik ben zo’n wachtende koper.

    Ik ben de afgelopen drie jaar actief de woningmarkt aan het volgen en had 3 jaar geleden bijna een optrekje gekocht van rond de 7 ton (als alleenstaande). Destijds had ik een ton eigen geld en volgde huizenmarkt-zeepbel nog niet. Gelukkig ketste de koop af en ben ik mij gaan verdiepen in de woningmarkt. Onder de aanname dat er een grote correlatie is tussen financierbaarheid en huizenprijzen, kwam ik al snel tot de conclusie dat de huizenprijzen enorm moesten gaan dalen. Ondanks dat ik 50k per jaar spaarde dacht ik, ieder jaar dat ik wacht heb ik meer spaargeld en zijn de huizen goedkoper.
    Daarnaast kwam ik tot het besef dat ik geen torenhoge hypotheek wil want de tijden als zelfstandige zijn onzeker omdat de tarieven in de sector waar ik werk behoorlijk onder druk staan. De hypotheek die ik afsluit moet ik straks ook nog kunnen betalen als ik ooit weer in loondienst zou gaan werken. Bovendien wil ik als ik gepensioneerd ben geen woonlasten meer hebben behalve het noodzakelijke onderhoud (ik ben nu 39)

    Inmiddels ben ik van mening dat de meeste huizen die nu te koop staan geen enkele relatie hebben met de bouwkosten en exploitatiekosten (energieverbruik en onderhoud). Op huizen moet je afschrijven en het enige wat redelijk waardevast is is de onderliggende grond.

    Conclusie, ik wil nieuw gaan bouwen. De reden waarom ik nog wacht is dat de prijsdaling op bouwgrond nog moet komen. Gemeenten hebben een monopoly in de bouwgrondmarkt maar bij een kopersstaking zal de grondprijs hoe dan ook dalen. Hetzij onder dwang van accountants omdat de grondportefeuille overgewaardeerd in de boeken staat, hetzij om de cashflow op gang te krijgen. Ik verwacht geen grote dalingen maar 20% zou reëel moeten zijn. Bij een kavelgrootte van minimaal 2500 m2 loont het dus om te wachten. Tegelijkertijd groeit mijn spaargeld en ben ik straks in de omstandigheid om mijn huidige huis (inmiddels voor 100% gefinancierd door mijn BV waardoor ik nog wel HRA geniet) te verhuren, de bouwgrond via mijn bv te kopen en in erfpacht aan privé uit te geven (canon is aftrekbaar en je kan er niet op aflossen dus maximaal gebruik van de HRA).

    De planning is om binnen 2 jaar een bouwkavel te hebben of eerder indien ik een sloophuis kan kopen dat gewaardeerd is tegen de grondwaarde minus de sloopkosten. Ik verwacht dat de komende jaren de onverkoopbare meuk op funda vanuit pure wanhoop of op aandringen van de bank, realistischer geprijsd gaat worden.

    Tot die tijd, hard werken, sparen sparen sparen en geen gekke dingen doen als een te dure nieuwe auto aanschaffen. Ondertussen heb ik ook ruim de tijd om mijn eigen huis te ontwerpen zodat ik in ieder geval weet wat ik wil voordat ik naar een architect ga om het te vervolmaken.

    Maar ik wil niet met naam en toenaam in de krant want Nederlanders zijn zure mensen vol met afgunst (afgaande op de gemiddelde reacties op internet). Succes wordt niet gewaardeerd en iedereen die bovenmodaal verdiend is een graaier.

  138. Steven says:

    Mastah: . En de inkomsten op arbeid zou minder belast moet worden, voornamelijk bij de laagste inkomens. In plaats daarvan zou (voornamelijk luxe) consumptie meer belast moeten worden.

    Ja dat lijkt me ook vrij logisch. Ik moet nog al eens nachtdiensten draaien, maar dat wordt dus zeer zwaar belast. Lijkt me handiger om belasting te vangen op parfum, uit eten en vliegreizen en zo( zeg maar de James Bond lifestyle). Maar op kerosine voor vliegtuigen zit veel minder belasting dan op benzine/ diesel. en waarom HRA op villa’ s met zwembaden?: zie niet in waarom je dat zelfs van de belasting kunt aftrekken? : komt er op neer dat iemand die veel werkt belasting betaalt voor andermans zwembad.. Toch? of zie ik dat verkeerd?

  139. Mastah says:

    Marc: Succes wordt niet gewaardeerd en iedereen die bovenmodaal verdiend is een graaier.

    Volgens mij is dat maar een klein groepje mensen dat niemand anders een succes gunt. Degenen die als graaiers bestempeld worden, zijn alleen degenen die zeer bovenmodaal verdienen voor matige prestaties vanuit de belastingpot (of variant daarvan zoals de semi-overheid).

    Je fiscale optimalisatie is trouwens wel iets waar ik mij kan voorstellen dat anderen over kunnen vallen. Want hoewel zoiets volgens de letter van de belastingwet allemaal mag, is het natuurlijk allemaal wel twijfelachtig dat je op die manier minder belasting hoeft te betalen dan de eenzelfde burger die niet met dergelijke constructies werkt.

  140. henk 6 says:

    http://www.nu.nl/economie/3002074/banken-moeten-hypotheken-mogelijk-afboeken.html

    Stukje hierboven geeft aan dat heel langzaam het besef begint te groeien, dat grote groepen mensen de pineut zijn!

  141. EJS says:

    Steven: komt er op neer dat iemand die veel werkt belasting betaalt voor andermans zwembad.. Toch? of zie ik dat verkeerd?

    Klopt. Dat is een consequentie van het systeem waarvoor we – tot nu toe – met z’n allen gekozen hebben. Niet erg bevonden in goede tijden; nu voelt het wat wrang.
    Tip: leg als Jan modaal (of 2x modaal) ook een zwembad aan, neem daarvoor een extra hypotheek en laat de rest van Nederland meebetalen.

  142. Adamus says:

    Steven: Ja dat lijkt me ook vrij logisch. Ik moet nog al eens nachtdiensten draaien, maar dat wordt dus zeer zwaar belast. Lijkt me handiger om belasting te vangen op parfum, uit eten en vliegreizen en zo( zeg maar de James Bond lifestyle). Maar op kerosine voor vliegtuigen zit veel minder belasting dan op benzine/ diesel.en waarom HRA op villa’ s met zwembaden?: zie niet in waarom je dat zelfs van de belasting kunt aftrekken? : komt er op neer dat iemand die veel werkt belasting betaalt voor andermans zwembad.. Toch? of zie ik dat verkeerd?

    Triest hè, belasting op productiviteit. Op schuld staat bonus. Gisteren Rudy Stroink, de vastgoedondernemer die al een tijdje niet goed boert, gehoort? “Vertrouwen”.

  143. Adamus says:

    Triest hè, belasting op productiviteit. Op schuld staat bonus. Gisteren Rudy Stroink, de vastgoedondernemer die al een tijdje niet goed boert, gehoorD? “Vertrouwen”.

  144. dawg says:

    henk 6,

    “De dalende huizenprijzen en de slechte economie kunnen banken dwingen om hypotheekschulden af te schrijven. Dat stelt de hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Citigroup, Willem Buiter, in een interview dat zaterdag in Het Financieele Dagblad wordt gepubliceerd.

    De vermaarde Nederlandse econoom verwacht dat afschrijvingen zich voordoen als de prijzen nog eens met 20 procent dalen ,,of als de recessie zoals verwacht nog een jaar doorzet”. Hij wijst erop dat al 800.000 huishoudens kampen met een schuld die hoger is dan de waarde van hun woning. ,,Als de prijzen nog eens 20 procent dalen, zijn dat er een miljoen.”

    De kicker zit dan in de laatste alinea:

    “Kwijtschelding kan eventueel gebeuren door banken een aandeel in een huis te geven, aldus de econoom. De bank heeft er dan ook voordeel bij als de waarde van het huis weer stijgt.”

    Mag je waarschijnlijk je eigen huis terughuren van de bank. De voorspelling van Thomas Jefferson. Buiter is en bllijft natuurlijk altijd een bankmannetje.

  145. ll says:

    Good morning Holland, het blog werkt weer, is het niet hederlijk ? Dit blog is net een spannend boek, maar het is nog niet helemaal af……….

    Ondertussen in NL, de gemiddelde waarde afgelopen jaar is gedaald van 232k in het begin van het jaar naar 207k eind vorige maand. U bent dus gemiddeld 25.000 euro’s armer geworden als huizenbezitter. Maar als u ( nog ) niet heeft gekocht is dit voor u een besparing van 25.000, dat is snel verdiend, dat wel. 🙂

    Hoge rente op restschuld, ( maar is gelukkig wel aftrekbaar 😉 )

    http://www.z24.nl/z24geld/artikel_406240.z24/Hoge_rente_op_restschuld_hypotheek_.html

  146. azijnseikerT says:

    Willem Buiter verwacht mogelijk afboeken hypotheken in Nederland.
    http://www.bnr.nl/nieuws/859555-1301/banken-moeten-mogelijk-hypotheken-afschrijven?s_cid=blogitems

  147. Tsjaa.. says:

    ll:
    tufkaj,

    Economist 13 + 33 = een daling van 46% , dan komen we toch ook al aardig in de buurt van de 100 %Overvalued Dutch Houses van de BIS. ( jawel daar is ie weer …. )

    Il, bij de bronnen van de economist grafiek staat BIS, dus niet zo gek dat ze daar op lijken.

  148. azijnseikerT says:

    @Tsjaa..

    Ik zat net naar het plaatje te kijken. Dan met name Frankrijk… Wat is daar aan de hand?

  149. ll says:

    Waar het nu in het kort op neer komt.

    Het totale NL vermogen zit nu in de heilige huisjes ( zie statistiek Wilbert ) en in de pensioenpotten.

    Onze heilige huisjes zijn nu bijna allemaal verpand aan de bank, ( zie admin hiernaast ) dan resten nog de pensioenpotten, maar dat geld is niet liquide, je kan er nikx mee betalen 😉

    Kortom we zitten nu in ( misschien wel ) Mediterrane toestanden………

    We zijn blut……….

  150. SchuurHuurder says:

    dawg:
    Daarom moet je aflossen:

    rtl.nl/xl/#/u/ce5d…c-b0c2-2acd7d709f7f/

    Niveau valt tegen van RTL XL. De Geus zit meestal beter in de analyses. HRA noemen om aan te geven dat hypotheken in Nederland veilig zijn doordat de maandlasten lager zijn is niet erg accuraat. Het lijkt mij eerder een extra risico, aangezien de toekomst van de HRA onzeker is, maar de kopers vaak wel rekenen van 30 jaar HRA.

    Verder is het aantal defaults laag door de NHG, niet zozeer door de HRA (die wordt namelijk redelijk opgeheven door de hoge woningprijzen en extra rente vanwege de funding gap en het verhoogde risco). Bij een oplopende werkloosheid en verdere daling van de prijzen zal blijken dat het aantal defaults wel degelijk flink op zal gaan lopen. Dit wordt alleen verlaat door de NHG (hypotheekvakantie etc.).

  151. Henk 6 says:

    over tweet tufkay in FD. “Daling huizenprijzen goed voor woningmarkt”

    Het aantal mensen dat belang heeft bij hoge huizenprijzen lijkt het af te leggen tegen het aantal mensen dat het voordeel inziet van lage huizenprijzen.

    De gevolgen voor de generatie 25-40 die al een koophuis hebben zullen groot zijn. +/- 1 miljoen huishoudens met een onderwater hypotheek zullen last hebben. Deze groep zal aan zijn lot overgelaten worden, niemand wil andermans verliezen goedmaken!

    Voor de economie en de persoonlijke situatie is het verstandig dat je vanaf nu niet meer te veel leent. Mensen beseffen zich dat in grote mate.

  152. Henk 6 says:

    ll:
    Waar het nu in het kort op neer komt.

    Het totale NL vermogen zit nu in de heilige huisjes ( zie statistiek Wilbert ) en in de pensioenpotten.

    Kortom we zitten nu in ( misschien wel ) Mediterrane toestanden………

    Exact. de verhouding totale hypotheken / onderpand is 95%. Snappen de mensen de impact van dit cijfer!

  153. Henk 6 says:

    sorry verkeerde quote

    ll:
    Onze heilige huisjes zijn nu bijna allemaal verpand aan de bank, ( zie admin hiernaast ) dan restennog de pensioenpotten, maar dat geld is niet liquide, je kan er nikx mee betalen

  154. nhz says:

    xenobinol: Kan men niet beter een stuk schrijven over de prijsexplosie die plaatsvond tussen 1995 en 2008?

    Heb nog geen serieuze journalist hier een stuk over zien schrijven in de grote dagbladen.

    inderdaad, en graag ook over het feit dat men met allerlei kunstgrepen probeert het kunstje te herhalen. Bijvoorbeeld die criminele interviews van landgenoot Willem Buiter (kunnen we die man zijn paspoort niet intrekken zodat hij voorgoed Amerikaan is?). Schulden kwijtschelden zodat huiseigenaars weer vrolijk door kunnen gaan met geld van anderen uitgeven, banken weer vet kunnen verdienen aan hypotheken, enz. $hiti heeft makkelijk praten want alles wat ze afschrijven wordt vergoed door de belastingbetaler, en in NL zal Buiter vast ook zoiets voorstellen (niet dat het uitmaakt, want alle banken zijn toch staatsbanken als het om verliezen gaat).

    xenobinol: Het probleem word vooral gesignaleerd door het hele leger aasgieren dat tot voor een paar jaar geleden zich kostelijk te goed deed aan alle excessen op de woningmarkt.

    inderdaad, de vastgoed sector heeft nog een lange weg te gaan voordat de toestand weer enigszins normaal is. Ze weten niet beter dan dat ze altijd kunnen graaien uit de overheidsruif.

    RealisT: Maar gezien stijgende verkopen in de afgelopen succesmaand, staan er nog genoeg slachtkuikens klaar om in de gehaktmolen te springen. Zij klagen vooral over het feit dat ze niet genoeg kunnen lenen.

    ook hier: nog een lange weg te gaan dus.

    RealisT: Ja, het aantal kritische kopers groeit. Maar de groep die nauwelijks verder kijkt dan de maandlasten is nog steeds heel erg groot. Zodra men een nieuwe pot met geld (pensioenfondsen) opentrekt, gaat het feest gewoon weer los. Aasvreters als Eelco Brinkman weten dat dondersgoed. En scheefwachters met 400% winst op papier hopen hierop.

    absoluut, het aantal kritische kopers is nog véél kleiner dan het aantal uitvreters die willen feesten van andermans geld zodra ze de kans krijgen.

    Bedenk ook dat ‘zielig/beetgenomen’ in de media veel beter scoort dan ‘verstandig afwachten’. Dit in verband met de oproep boven dit onderwerp …

    xenobinol: Ik moet je helaas helemaal gelijk geven. Het lijkt erop dat onze ‘vrije markten’ enkel door opportunisme, corruptie en korte termijn denken wordt geregeerd

    Geldt niet alleen voor de woningmarkt, maar ook voor de beurs, grondstoffen en FX markets, enz. Alles is gemanipuleerd door banksters en politici, niemand weet meer waar hij aan toe is, met als gevolg een volledig ontspoorde economie die steeds slechter functioneert. Maar ja, voor ezels is de oplossing altijd meer van hetzelfde wat eerder niet werkte 😎

    xenobinol: Het leergeld word betaald door de verkeerde mensen en deze leren vooral dat je je beter mee kan laten sleuren met de stroom, wie tegen de stroom ingaat word onder de voet gelopen.

    ja, en dat is op termijn misschien wel het grootste risico: dom zijn wordt beloond, verstandig zijn wordt afgestraft. Wat je dan krijgt is dat verstandige mensen besluiten niet meer mee te doen, met als resultaat een 100% oenconomie.

  155. Stoppelbaard says:

    Ook de verkoopstylist benadrukt dat een scherpe vraagprijs noodzakelijk is, anders heeft verkoopstyling ook geen zin: http://www.12style.nl/blog1.html

    2013 is duidelijk begonnen met een meer realistische ondertoon…

  156. nhz says:

    Daniel: Lees ik nou goed dat ze iemand zoeken die wél de middelen heeft, maar geen huis koopt omdat de hypotheek die hij kan krijgen niet hoog genoeg is? Mis ik iets?

    leve HRA en aflossingsvrije tophypotheken 😎

    Voerman: En nog triester is, dat die mensen waarschijnlijk geen tweede kans krijgen, want je hebt met zoiets groots als een huis geen kans om van je fout te leren en het een tweede keer beter te doen. Die fout is meestal als een ongeneeslijke ziekte. Je hebt er je leven lang last van.

    ach kom, wat een onzin weer Voerman. Een ton hypotheekschuld, gewoon effe scheiden of desnoods de WSNP in en na drie jaar kan je zo weer een tophypotheek afsluiten. Ja, de politiek zorgt ervoor dat mensen niks kunnen leren, en op deze manier hebben ze daar zelf ook geen belang bij.

    Frans: Nibud: de helft van de Nederlanders moeite het hoofd boven water te houden!

    laat me raden, het lukt niet om iedere maand een nieuwe iPhone te kopen, én vier keer per jaar op vakantie, én om de paar jaar opschuiven naar een duurder stulpje?

    asd: Daarom is mijn advies, wanneer je nog wat geld hebt, absoluut niet in NL investeren!

    Precies, als er één land is waar je geen huis moet kopen is het Nederland wel. En voorlopig zie ik dat niet veranderen, want de banken/vastgoed maffia heeft nog steeds de touwtjes stevig in handen.

    Nico de Geit: Misschien sla ik me over een paar jaar wel voor mijn kop omdat ik mijn euro’s nu niet omgewisseld heb naar edelmetaal.

    misschien had je 1-2 jaar geleden ook al die mening? Het kan verkeren …

    Nico de Geit: Een huis heeft nauwelijks waarde, een stuk weiland heeft nauwelijks waarde.

    De waarde van een huis is in principe wat het opbrengt bij verhuur (waarde ongeveer 100x de maandhuur, met allerlei correcties vanwege fiscale zaken etc.), en de waarde van weiland wat het aan gewas oplevert (ongeveer 3.50 per m2 voor goede grond).

  157. Voerman says:

    Henk 6: verstandig zijn wordt afgestraft. Wat je dan krijgt is dat verstandige mensen besluiten niet meer mee te doen

    Eerder kwam verstand met de jaren.
    Nu zal verstand moeten komen met de armoede.
    Triest; de verstandigen gaan voorlopig de rekening betalen van ‘repampering’ van de dommen.

  158. lorenzo says:

    nhz: de grote dagbladen.inderdaad, en graag ook over het feit dat men met allerlei kunstgrepen probeert het kunstje te herhalen. Bijvoorbeeld die criminele interviews van landgenoot Willem Buiter (kunnen we die man zijn paspoort niet intrekken zodat hij voorgoed Amerikaan is?). Schulden kwijtschelden zodat huiseigenaars weer vrolijk door kunnen gaan met geld van anderen uitgeven, banken weer vet kunnen verdienen aan hypotheken, enz. $hiti heeft makkelijk praten want alles wat ze afschrijven wordt vergoed door de belastingbetaler, en in NL zal Buiter vast ook zoiets voorstellen (niet dat het uitmaakt, want alle banken zijn toch staatsbanken als het om verliezen gaat).

    Daar gaan we zeker naartoe , hier vaker gememoreerd. Alsmede de zorgplicht , zal een juridisch staartje krijgen die de moeite waard is om uit te proberen .
    De banken hebben dit eigenlijk al impliciet aangegeven in een casus die voor hen enige profit moest opleveren. Gaat interessant worden ( ..voor de belastingbetaler ).

  159. lorenzo says:

    nhz: De waarde van een huis is in principe wat het opbrengt bij verhuur (waarde ongeveer 100x de maandhuur, met allerlei correcties vanwege fiscale zaken etc.), en de waarde van weiland wat het aan gewas oplevert (ongeveer 3.50 per m2 voor goede grond).

    Zoveel onzin, welke bij benadering ik beschouw als een eigen interpretatie , heb ik al lang niet meer gehoord.

  160. Tsjaa.. says:

    azijnseikerT,

    Ik ben er niet zeker van, maar ik denk dat in Frankrijk relatief veel rijke buitenlander met 2e huizen de pijzen hebben opgedreven voor lokalen en ik dacht dat er voor verhuur ook een voordelig fiscale constructie bestond voor lokalen. Overigens werkt de huizenmarkt daar anders dan in Nederland, je hebt een vermogenswinstbelasting, makelaars vragen een courtage van 5%, dus vrij veel mensen verkopen dus zonder makelaar en er wordt nogal eens wat zwart gedaan. Maar nogmaals zeker weten doe ik dat niet, maar, om het mild te zeggen, gezond is de situatie allerminst.

  161. Henk 6 says:

    lorenzo,

    acceptabel, mits de leenkneuzen bereid zijn om pijn te leieden. O nee sorry dat is een gedrag dat men niet kent.

  162. nhz says:

    Steven: kan je je voorstellen hoe het vroeger ging (middeleeuwen bijv)? Je ging met familie en vrienden een mooie stek uitkiezen en je bouwde gewoon een mooi huis in een paar maanden.

    echt niet, dat was hooguit zo als je aan de rand van de bewoonde wereld zat. Ook toen al was de elite heel goed in het uitBuiteren van gewone mensen.

    Scrutinizer: In zo’n klimaat is het zaak te maken dat je wegkomt en je gezin elders in veiligheid te brengen, bv. in Chili.

    in grote lijnen eens met je verhaal, maar denk je echt dat een land als Chili de grote plof ontsnapt? Bedenk ook dat je daar als nieuwkomer zwaar in het nadeel zult zijn.

    Keesje: Vanaf vandaag buigt de commissie zich over de sterke stijgingen en dalingen van de prijzen op de woningmarkt.

    laat me raden, conclusie straks dat het erg meevalt met de prijsstijgingen en dat huizen in Nederland nu heel mooi geprijsd zijn, kopen kopen kopen!!
    In mijn omgeving kosten de meeste huizen nog steeds 5-10x meer dan begin jaren ’90 maar veel mensen denken dat de prijzen ‘normaal’ of zelfs ‘aantrekkelijk’ zijn, omdat er soms wat minder gevraagd wordt dan in 2009 😎

    henk 6: 35% van Nederland is hoger opgeleid (hbo + WO) dus zo bijzonder is het niet.

    tja, vermoedelijk correleert het percentage hoog-opgeleiden met de huizenbubble 😎

    Mastah: Drs. zullen we niet met zijn allen worden, niet iedereen is daarvoor uit het benodigde hout gesneden

    oei, laat de PvdA het niet horen! Iedereen is een professor in spee hoor! En anders verlagen we gewoon ieder jaar de toelatings- en exameneisen, net als in de afgelopen 25 jaar.

    tufkaj: Zegt ‘het inflatiecijfer’ niet veel meer over dagelijkse uitgaven waar je helemaal nooit van plan was je spaargeld aan uit te geven? Geldt er voor spaargeld niet al een tijdje deflatie,

    goede vraag maar absoluut oneens. Mijn geld gaat voor een groot deel op aan verplichte kosten van de overheid waar ik doorgaans bijna niks voor terug krijg: allerlei belastingen (o.a. inkomstenbelasting over spaargeld dat véél minder oplevert dan de belastingdienst zegt), ziektekosten, enz. Als je goed kijkt stijgen de kosten van bijna alles wat verplicht / noodzakelijk is véél harder dan 3% per jaar, en alleen overbodige consumptiegoederen dalen.
    Kortom, er is deflatie voor wie onnodig consumeert, maar stevige inflatie voor wie spaarzaam is (het zou eigenlijk andersom moeten zijn …).

    Mastah: Misschien zou het CBS een gedifferentieerd inflatiecijfer kunnen genereren?

    kan ook dacht ik, ergens op de website; maar CBS doet dit niet eerlijk. Ik schat mijn eigen inflatie al jaren op 8-10% per jaar, maar ik geloof best dat het voor anderen 2-3% is. In Duitsland kun je een eerlijker persoonlijk inflatiecijfer laten berekenen.

    erik: Huis getaxeerd op 250 voor 210 gekocht dus zeg maar op de bodem van de markt als ik degene op dit forum moet geloven.

    ja, onze erik is zo slim dat hij precies op de bodem van de markt heeft gekocht, en dus geen 500-1000 euro per maand prijsdaling hoeft af te tikken 🙂

    dawg: Mag je waarschijnlijk je eigen huis terughuren van de bank. De voorspelling van Thomas Jefferson. Buiter is en bllijft natuurlijk altijd een bankmannetje.

    en erger nog, als het aan Buiter ligt gaan jouw hurende buurtbewoners meebetalen aan jouw huurwoning. Want bij veel van die scheefleners valt geen realistische huur te halen, en mensen uit hun huis zetten omdat ze boven hun stand leefden is zó zielig …

    Henk 6: De gevolgen voor de generatie 25-40 die al een koophuis hebben zullen groot zijn. +/- 1 miljoen huishoudens met een onderwater hypotheek zullen last hebben. Deze groep zal aan zijn lot overgelaten worden, niemand wil andermans verliezen goedmaken!

    onzin, deze groep wordt al jaren aan alle kanten geholpen. Scheefleners die ver boven hun stand wonen zijn veel zieliger dan vrije sector huurders die keihard uitgeknepen worden.

  163. nhz says:

    lorenzo: Zoveel onzin, welke bij benadering ik beschouw als een eigen interpretatie , heb ik al lang niet meer gehoord.

    gewoon de waarde in het economisch verkeer, de rest is fantasie. Als iemand 3 ton eigen geld wil betalen voor een aftands flatje op 1 km van de Costa, dan moet hij dat zelf weten.

  164. nhz says:

    Tsjaa..: dus vrij veel mensen verkopen dus zonder makelaar en er wordt nogal eens wat zwart gedaan.

    Denk ik ook, net als in veel andere zuidelijke landen. Er gaat de komende jaren nog veel zwart geld in een zwart gat verdwijnen 🙂

  165. Claude says:

    http://www.welingelichtekringen.nl/economie/121487/nederland-had-het-meest-waanzinnige-systeem-van-hypotheekfinanciering.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nederland-had-het-meest-waanzinnige-systeem-van-hypotheekfinanciering

    Nederland had het meest waanzinnige systeem van hypotheekfinanciering.

    Uit het zelfde artikel als het afschrijvingsidee van Buiter. Is natuurlijk helemaal geen geld voor. Is al SNS alweer een pennystock?

  166. lorenzo says:

    nhz: gewoon de waarde in het economisch verkeer, de rest is fantasie

    waarom loop je dan eerst die onzin te verkondigen ?

  167. lorenzo says:

    nhz: Als iemand 3 ton eigen geld wil betalen voor een aftands flatje op 1 km van de Costa, dan moet hij dat zelf weten.

    ik zie geen causaal verband mnet de waarde in het economische verkeer .

  168. Nico de Geit says:

    Marc: het enige wat redelijk waardevast is is de onderliggende grond.

    Is dat zo? Weet je het heel zeker?

  169. Nico de Geit says:

    tufkaj: Altijd wordt gezegd dat sparen geen zin heeft omdat de rente op een spaarrekening lager is dan ‘de inflatie’.

    Het zou best wel eens kunnen dat je straks meer koopt met gespaarde euro’s.

    Een Russin ziet het iets anders: ’20 jaar sparen en bij de volgende revolutie ben je alles kwijt, op één dag’.

  170. Nico de Geit says:

    Over slecht betaalde handwerkers etc:

    Mastah: Ja, dat is iets wat niet echt klopt in deze maatschappij. Allereerst zou ik graag zien dat er meer naar daadwerkelijk toegevoegde waarde betaald zou worden, dus minder naar de onnodige kulfuncties.

    Heel nobel dat jij dat vindt, maar daar koop je niets voor. Het gaat toch niet veranderen zolang goedkope import mogelijk is.

  171. Nico de Geit says:

    Mastah: Inmiddels ben ik van mening dat de meeste huizen die nu te koop staan geen enkele relatie hebben met de bouwkosten

    Klopt. Maar er is wel een sterke samenhang tussen huizenprijzen en anderzijds economie, toekomstverwachting en leencapaciteit.

  172. Nico de Geit says:

    Marc: De planning is om binnen 2 jaar een bouwkavel te hebben

    Ik denk niet dat we dan op de bodem zitten. Sterker, de bodem is nog heel ver weg. Twee jaar is heel rooskleurig.

  173. tufkaj says:

    erik,

    je blijft wel erg hardnekkig negeren dat een woning boven de 665 euro geen sociale huurwoning is.

  174. Nico de Geit says:

    dawg: “Kwijtschelding kan eventueel gebeuren door banken een aandeel in een huis te geven, aldus de econoom.

    Ik denk dat ze de grond eronder willen hebben.

  175. Nico de Geit says:

    nhz: dom zijn wordt beloond, verstandig zijn wordt afgestraft. Wat je dan krijgt is dat verstandige mensen besluiten niet meer mee te doen

    Je ziet dat op heel vlakken.

  176. De Weigeraar says:

    Beste Carien,

    Jij wilt een artikel schrijven over de huizenmarkt? Dat had je 10 jaar geleden moeten doen! Maar toen was het zeker makkelijker scoren met een vlot artikeltje over bestedingen van overwaarde.

    Ik ben de doelgroep die je voor je artikel zoekt maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om met naam in de beroerde MSM te verschijnen (gevolg van slecht onderwijs de afgelopen jaren?). Ik heb jaren moeten vechten tegen de vooroordelen omdat ik WEIGER in te stappen in een piramide. Met alle gevolgen van dien! En nu moet je oppassen dat je geen aasgier wordt genoemd. Ik denk er niet over om in uw artikel te verschijnen. Ik wacht rustig af.

    Tipje van de sluier (graai er maar wat uit voor uw artikel):
    – 37 jaar, single.
    – Genoeg vermogen om cash een gemiddeld huis af te tikken (hard werken/sparen/conservatief met geld omgaan).
    – Vaste baan, 1,75x modaal.
    – Eigen pensioenvoorziening naast de verplichte voorziening.

    Waarom wachten?
    – Ik wacht toch al lang.
    – Ik heb VEEL last gehad van prijsopdrijvende gekken. Laat deze mensen nu maar even wachten. Was het hebzucht of gewoon domheid?
    – Ik vertrouw geen enkele bank (aflossingsvrij…), rentebeleid. Dus zal het cash moeten.
    – Ik vertrouw geen enkele makelaar (2011: “slimme zet”).
    – Prijzen gaan gewoon nog fors dalen (werkeloosheid neemt sterkt toe, demografische ontwikkelingen, rente zal stijgen, aflossen verplicht, stijgende kosten levensonderhoud, pensioen gaat tegenvallen voor velen).

    Ik ga pas aan kopen denken als de prijzen nog eens met 30% dalen. 40-50% van de top is denk ik heel redelijk. Ik hoef tenslotte niet de vakanties en auto’s van anderen te betalen. Ik geniet liever zelf van mijn geld dat ik met hard werken bij elkaar heb gekregen. De oorlogskas zit vol en de messen zijn wat mij betreft geslepen.

    Heb ik een plan B? Zeker: ik vertrek de grens over als de overheid mensen zoals ik blijft pesten met huurverhogingen en vermogensbelasting. Ik betaal al fors mee aan de puinhoop van anderen (ik vergeet de lage spaarrente nog). De grens is bereikt.

    Ik lees al een paar jaar mee op dit blog. Hier vond ik de bevestiging dat ik het bij het juiste eind had. Bedankt! Kennelijk zit hier meer kennis dan bij de gemiddelde bankier (of hebben die andere belangen). Juan, Voerman, Tufkaj en vele anderen hier schrijven interessanter dan een journalist.

    Voor de potentiële kopers op dit blog: laat je niet uitroken zodat jij niet de onderwaarde gaat betalen van de scheeflener. En als afsluiter: de beste rente is geen rente.

  177. nhz says:

    lorenzo: waarom loop je dan eerst die onzin te verkondigen ?

    Niks onzin, 100x de maandhuur is altijd een vrij aardige norm geweest (of het dan 90 of 110x mag zijn daarover ga ik niet in discussie). Maar Nederland Is Anders …

    lorenzo: ik zie geen causaal verband mnet de waarde in het economische verkeer .

    vandaar dat ik zeg: dan moeten ze dat zelf weten; maar ik mag hopen dat de bank daar geen hypotheek voor verstrekt.

    tufkaj: je blijft wel erg hardnekkig negeren dat een woning boven de 665 euro geen sociale huurwoning is.

    … en dat een woning heel wat meer kost dan alleen de kosten van een (aflossingsvrije) hypotheek. Maar erik is er alleen in geïnteresseerd om doorlopend naar zichzelf toe te praten, om zichzelf ervan te verzekeren dat hij héél slim was om een huis te kopen.

  178. Nico de Geit says:

    lorenzo: Zoveel onzin, welke bij benadering ik beschouw als een eigen interpretatie , heb ik al lang niet meer gehoord.

    Af en toe krijg ik het idee dat de wereld één groot gekkenhuis is.

  179. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Af en toe krijg ik het idee dat de wereld één groot gekkenhuis is.

    De ‘realiteit’ wordt gevormd door allerlei aannames. Aannames die heel vaak, of zelfs altijd, onjuist blijken.

    Aannames zitten in de hoofden van de mensen. Die aannames vormen de realiteit, niet andersom.

  180. Mastah says:

    Nico de Geit,

    Dat was niet mijn quote, maar van Marc?

    Nico de Geit: Heel nobel dat jij dat vindt, maar daar koop je niets voor. Het gaat toch niet veranderen zolang goedkope import mogelijk is.

    Inderdaad, daar zit ook de zwakte van het verschuiven naar dit systeem. Maar er is wel een brede beweging die zich hiervoor inzet, en die probeert dit juist via de EU te bereiken. Dan zou het op zich kunnen, want dan kan de gemeenschappelijke interne markt gewoon blijven, en kunnen er importheffingen geheven worden als er wordt geimporteerd uit landen die niet hetzelfde belastingprincipe hanteren.

    Nico de Geit: Is dat zo? Weet je het heel zeker?

    Grond zal natuurlijk wel een bepaalde waarde blijven vertegenwoordigen. Het is geen fiat, en er is een natuurlijke schaarste (polderen kan maar een beperkte hoeveelheid land toevoegen). En zolang we grond nodig hebben voor ons voedsel en leven en niet kunnen uitwijken naar een andere planeet, houdt het in ieder geval *iets* aan waarde.

  181. Marc says:

    Nico de Geit: Ik denk niet dat we dan op de bodem zitten. Sterker, de bodem is nog heel ver weg. Twee jaar is heelrooskleurig.

    Persoonlijk denk ik dat ook niet maar op een gegeven moment wil je toch een keer ruimer gaan wonen. Ik blijf geen eeuwigheid in een tussenwoning zitten.

    Een ander punt is dat dat mijn “verlies” door niet te wachten tot het dieptepunt slechts de eventuele waardedaling op de onderliggende bouwgrond is. Op de bovenliggende stenen ga ik er gewoon vanuit dat er afschrijving is (ik ga uit van nieuwbouw). Wanneer ik voor het dieptepunt ga bouwen profiteer ik nog van de lage marges in de bouwsector door overcapaciteit en zal de rente vermoedelijk nog laag zijn.

    Problemen als onder water komen te staan van een hypotheek heb ik niet want ik stop er genoeg eigen geld in.

  182. eric406 says:

    Marc Wanneer ik voor het dieptepunt ga bouwen profiteer ik nog van de lage marges in de bouwsector door overcapaciteit en zal de rente vermoedelijk nog laag zijn.

    Precies, anticyclisch blijven denken. Tegen de tijd dat de meute weer aan kopen gaat denken, moet jij al weer klaar zijn om te verkopen. Dit kan een goed moment zijn om te kopen, voor de prijs van morgen. Niet zoals Erik met een fooi genoegen nemen, maar voor 50-60% van de top

  183. SchuurHuurder says:

    Claude:
    welingelichtekring…ypotheekfinanciering

    Nederland had het meest waanzinnige systeem van hypotheekfinanciering.

    Uit het zelfde artikel als het afschrijvingsidee van Buiter. Is natuurlijk helemaal geen geld voor. Is al SNS alweer een pennystock?

    Uit het artikel:

    “Nu al staan 800.000 huishoudens onder water met hun hypotheek. Als de prijzen nog eens met 20% dalen, zijn dat er een miljoen.”

    Dit lijkt mij niet kloppen, maar 200.000 huishoudens die tussen 80% LTV en >100% LTV zitten? Uitgaande van een conservatieve 4 miljoen huishoudens met eigen woning staat dan nu 20% onder water, 5% heeft tussen de 0 en 20% overwaarde en 75% heeft meer dan 20% overwaarde? Of bij een verdere daling heeft opeens een grote groep wel het geld om versneld af te lossen? Vreemde uitspraak van Buiter.

  184. Erik Stapper says:

    Tufkaj: Heb het nu al tig keer uitgelegd maar aangezien ik er toch al opgerot ben, deze week staat mijn SOCIALE huurwoning te huur. Zie onder!!

    Tevens staat de 5000 euro oprot premie al op me rekening. Huur 681,- euro en stijgende volgend jaar! Overigens is mijn hypotheek 50% aflossingsvrij en ik zie niet in wat daar mis mee is aangezien ik onbeperkt boetevrij mag aflossen wat ik wil.

    Maar geloof vooral wat je zelf wilt geloven.

    > minimaal 3 personen
    > maximaal 5 personen

    > Inkomen meerpersoons, t/m 64 jaar van € 28.550,00 t/m € 44.800,00
    > Inkomen meerpersoons 65 jaar en ouder van € 28.550,00 t/m € 44.800,00
    Huidige tussenstand
    U ziet maximaal de eerste vijf reacties:
    1. Lokale voorrang
    2. Lokale voorrang
    3. 14-11-2001
    4. 03-04-2002
    5. 18-06-2002
    Verhuurder
    Details
    Hieronder staan de details van de woning.

    Bergermeerstraat 39
    2493 XG Den Haag

    Leidschenveen De Dijken

    Eengezinswoning, 5 kamers

    Aantal reacties: 125

    Reageren voor: 16 januari 2013, 12.00 uur
    € 681,02Toewijzingsmodel a Reageer KenmerkenFoto’s en plattegrondenOp de kaartKenmerkenBeschikbaar vanaf 18-01-2013 Advertentienummer 201302063 Bouwjaar 2009 Aantal kamers 5 Toegankelijkheid Geen speciale toegankelijkheid Keuken Open Etage n.v.t Verwarming Individuele CV Buitenruimte Tuin Ligging buitenruimte Buitenruimte ligging ZuidOost Bereikbaarheid Straatniveau Toegang tot complex Afgesloten Zolder Zolder Energielabel Onbekend
    HuurprijsKale huurprijs Sluiten de huur per maand zonder bijkomende service- en energiekosten. € 681,02 Servicekosten Sluiten kosten voor de door de woningscorporatie geleverde goederen en diensten, zoals huismeester, onderhoud van gemeenschappelijke ruimten, verlichting van gemeenschappelijke ruimten, glasverzekering en schoonmaakkosten. € 10,06 Subsidiabele maandhuur Sluiten subsidiabele huur is de huur die meetelt voor de huurtoeslag. Dit is de kale huur plus een aantal servicekosten. € 681,02 Totale huurprijs € 691,08
    OppervlakteOppervlakte woonkamer 24 m2 Oppervlakte slaapkamer 1 14 m2 Oppervlakte slaapkamer 2 9 m2 Oppervlakte slaapkamer 3 7 m2 Oppervlakte slaapkamer 4 5 m2 Oppervlakte badkamer 3,50 m2 Oppervlakte keuken 7,10 m2

  185. Scrutinizer says:

    nhz: maar denk je echt dat een land als Chili de grote plof ontsnapt?

    De rest van de wereld zal m.i. de economische impact wel voelen maar het zal er m.i. minder erg aan toegaan dan in het oog van de strom (EU en VS). Na enkele jaren kunnen zij weer aanknopen met groei (zij het bescheiden groei en geen percentages zoals China de afgelopen 30 jaar kende) terwijl Europa nog minstens tot 2025 in crisis verkeert.
    Landen als Chili, Panama, Uruguay, Singapore, HK etc. hebben dus betere lange termijnvooruitzichten, ook al zijn ze op de korte termijn niet immuun voor wat er zich bij ons afspeelt. Verder is belangrijk dat ik daar geen burgeroorlog verwacht (langs veelal etnische scheidingslijnen) en hier in Europa, waar de economische crisis veel erger zal zijn, helaas wel. Ginder word ik hooguit vroeg of laat beroofd door iemand die geld nodig heeft. Als hier echter een Joegoslavie-stijl burgeroorlog woedt, wordt je desnoods afgeknald door iemand vanhet andere kamp, simpelweg omdat je met je blauwe ogen niet tot zijn etnische groep behoort. Dat is gevaar van een heel andere orde. Een zuiver economische crisis met bijbehorende “functionele” criminaliteit, kan ik wel trotseren, maar een “sociale” crisis met ideologische geinspireerd geweld, daar pas ik voor.

    nhz: Bedenk ook dat je daar als nieuwkomer zwaar in het nadeel zult zijn.

    Daarom dat ik de afgelopen 3 jaar al 6 keer naar mijn geviseerde bestemming gereisd ben en er drie maal zelfs 2-3 maand verbleef en er actief op huizenjacht ging en veel leerde, niet alleen over de verkopers cq hun makelaars maar ook over degene die geacht werd mijn belangen te verdedigen. De eerste keer leer je dan en dan ga je de volgende keer met een andere makelaar onder de arm en met gewapend van kennis over hoe je ze moet wantrouwen en kan doorzien beter op stap. De daar leer je dan weer uit en derde keer is goeie keer. Ondertussen ken je in het land ook beter de markt en ken je ook de buurten in de stad beter en zie je wat er leeft en heb je er ook zelf enkele maanden gewoond en weet je beter hoe het is, ook in verschillende seizoenen.
    Wie zomaar op een zonnige dag bij zijn eerste bezoek hals over kop toeslaat wanneer hij blind verliefd wordt op een object, zal zich als gringo ongetwijfeld in de luren laten leggen, maar wie zich terdege voorbereid kan veel ellende voorkomen.
    Mijn tip is dan ook om de eerste keer je dommer of beter gezegd naiver voor te doen dan je bent. Dan zijn de bedriegers roekelozer en doen ze minder moeite om voor zo’n “onnozelaar” hun truukjes al te goed te maskeren. Zo zie je ze dan beter en kan je eruit leren. De laatste keer, als je wil toehappen, ken je de truukjes en intimideer je je eigen makelaar door je kennis van de markt en wanneer hijzelf zonder GPS rondrijdt hem precies te zeggen nu links, dan 2e rechts en ondertussen te wijzen op huizen die je niet met hem gezien hebt en waar desnoods geen bord staat en te zeggen, voor hoeveel het te koop staat en waarom je het niet wou etc.
    Laat ze merken dat je geen idioot bent. En terwijl je tussen 2 bezoeken wacht en wat kletst, praat dan over je allereerste makelaar (best zonder hem bij naam te noemen) en hoe die je op 4 verschillende manieren 4 verschillende keren probeerde te misleiden en hoe je het steeds doorhad en hij nu geen business meer met je doet en dat je zelfs overweegt een klacht neer te leggen omdat je vind dat zo’n mensen een beroepsverbod moeten krijgen.
    De kans is klein dat je “huidige” (2e of 3e) makelaar je durft op te lichten. Los van het feit dat jij inmiddels al wel alle truukjes kent en het ook zou doorhebben, mocht ie het toch proberen.

    Maar goed, dit geldt in wezen natuurlijk overal. Ook in eigen land, zijn de meeste mensen geen beroepskopers en worden ze vaak door de professionals genaaid. Misschien dat de kans iets groter is wanneer je buitenlander bent en men denkt dat je de markt niet kent, maar ik zou het aantal Nederlanders dat in eigen land in kat in een zak kocht neit te eten willen geven.

  186. Scrutinizer says:

    @ eigen vorig schrijfsel:
    Te vroeg verzonden. Gelieve over de indrukwekkende reeks dt-fouten heen te kijken en er de correcte interpunctie bij te denken 😉

  187. Joost says:

    Nico de geit, ik ken een familie die al meer dan 200 jaar een pand bezitten en dan kom jij vertellen dat ze geen eigenaar zijn? Gestoord aluhoedje dat je bent wat doe jij eigenlijk op deze site? Zo’ n lamlul als jij verwacht je eerder op xandernieuws aan te treffen.

  188. nhz says:

    Marc: Wanneer ik voor het dieptepunt ga bouwen profiteer ik nog van de lage marges in de bouwsector door overcapaciteit en zal de rente vermoedelijk nog laag zijn.

    daar zit wat in, anderzijds is de vraag of een concurrerende prijs wegens overkapaciteit opweegt tegen 25 jaar gebrek aan innovatie in de NL bouwsector. Het grootste deel van de bouwkosten (ongeeer 2/3) is arbeidsloon. Naar mijn indruk zijn ze in NL gewoon niet meer in staat (of bereid) om concurrerend te bouwen, vergeleken met het buitenland. Al zou het kunnen dat dat voor een deel ook te maken heeft met prijsopdrijvende regeltjes in het bouwbesluit. Als ik zie voor welke prijzen ze in de VS of Azie prachtige prefab woningen maken (incl. luxe keuken, badkamer, zonnepanelen/boiler etc.) dan is hier laten bouwen met een beetje korting nog steeds veel te duur. Bovendien betaal je altijd ook nog kapitalen aan verplichte overheidsheffingen voor bijv. aansluiting op gas/electra/riool enz. enz., zelfs als je daarvan geen gebruik gaat maken.

  189. Adamus says:

    nhz,

    Die heffingen zullen ook bij goedkopere prefab niet omlaag gaan. Zullen een veel groter aandeel van de bouwprijs in beslag nemen.

  190. Erik Stapper says:

    Post 187 is dus voor NHZ bedoelt en iet voor tufkay. Maar NHZ die alles zo goed weet blijft ineens opvallend stil, gezien het feit dat hij het dus weer niet juist heeft.

  191. Erik Stapper says:

    Excuus laser ogen vandaag. Veel handel vandaag trouwens net als de laatste weken, verkoop me suf.
    Goed teken. Post 187 is dan maar voor zowel NHZ alsook Tufkay bedoelt. Hoppa weer een order van 10k

  192. lorenzo says:

    nhz: Niks onzin, 100x de maandhuur is altijd een vrij aardige norm geweest (of het dan 90 of 110x mag zijn daarover ga ik niet in discussie). Maar Nederland Is Anders …

    Nee, wordt nergens gehanteerd om redenen , met jouw als uitzondering .

  193. Marc says:

    nhz,

    Het kader is toch echt het bouwbesluit en dat zal de komende jaren niet wijzigen dus dat is geen reden om dan maar af te zien van bouwen. Bovendien is er niet zo gek veel mis met het bouwbesluit wanneer je het vanuit het wooncomfort standpunt bekijkt.

  194. lorenzo says:

    nhz: vandaar dat ik zeg: dan moeten ze dat zelf weten; maar ik mag hopen dat de bank daar geen hypotheek voor verstrekt.

    loze kreet want geen relatie , slechts een eigen interpretatie.

    tip.laat de boodschap prefeleren boven de boodschapper.

  195. nhz says:

    lorenzo: tip.laat de boodschap prefeleren boven de boodschapper.

    het orakelgehalte wordt steeds hoger; misschien een keertje een extra lange vakantie nemen?

  196. nhz says:

    Adamus: Die heffingen zullen ook bij goedkopere prefab niet omlaag gaan. Zullen een veel groter aandeel van de bouwprijs in beslag nemen.

    denk ik ook, oftewel bouwen in NL blijft voorlopig onaantrekkelijk. Het onderstreept het door iemand hierboven geschetste idee dat je eigenlijk veel geld betaald voor een vergunning om in de polder te mogen wonen.

    Erik Stapper: Goed teken. Post 187 is dan maar voor zowel NHZ alsook Tufkay bedoelt.

    Hoezo voor mij bedoeld? Ik kan de rijstebrij aan details die je oplepelt nauwelijks volgen, maar het lijkt me heel veel geld voor zoiets. Als jij vindt dat je slim bent om nu te kopen dan heb je mijn zegen hoor; we spreken elkaar over 10 jaar nog wel eens. Ik heb geen kristallen bol, maar ik kan je garanderen dat voor mensen met wat eigen geld nu kopen héél onverstandig is. Ik huur dus voorlopig gewoon in de vrije sector (voor 815 euro per maand in een woning die 300K euro waard zou zijn).

    Marc: Bovendien is er niet zo gek veel mis met het bouwbesluit wanneer je het vanuit het wooncomfort standpunt bekijkt.

    Daar ben ik niet deskundig in, maar ik hoor bouwers er vaak uitgebreid over klagen. Het idee van het bouwbesluit lijkt te zijn dat iedere woning voor iedere Nederlander geschikt moet zijn, en dus verplicht allerlei faciliteiten en kwaliteiten moet hebben die je misschien helemaal niet nodig hebt (ik ben niet bepaald de familie doorsnee …). En dat werkt dus per definitie prijsopdrijvend.

    Ik heb ook begrepen dat het bouwbesluit (niet alleen in NL trouwens) dé manier is om buitenlandse bouwers, en vooral prefab, buiten de deur te houden. Als je het bouwbesluit zo gecompliceerd maakt dat je een team juristen nodig hebt om te bepalen waaraan een woning moet voldoen, dan houden buitenlandse spelers het voor gezien. En dat is jammer, want deze markt heeft dringend echte concurrentie nodig. Ik hoor hier in Zeeland nog regelmatig dat Belgische bouwers klussen voor soms minder dan de helft van het NL tarief doen. En dan moeten ze ook nog dagelijks een eind rijden door een dure tunnel voordat ze hier zijn…

  197. cartoonist says:

    lorenzo: Nee, wordt nergens gehanteerd om redenen , met jouw als uitzondering .

    Die vuistregel wordt als zodanig door financieel verstandige mensen vaak aangehouden. Als de huizenprijzen ver boven 9 a 12 maal de jaarhuur liggen dan kopen financieel verstandige mensen geen huis en huren ze liever.

    Als de huizenprijzen dan weer zo ver gezakt zijn dat de vuistregel er op toegepast kan worden, dan denken financieel verstandige mensen weer aan kopen.

    Het exacte aantal, hoeveel maal de jaarhuur, voor de vuistregel genomen moet worden is wel afhankelijk van rente en of je eigen geld hebt.

    Als je helemaal geen eigen geld hebt, dan zou je eigenlijk helemaal geen huis moeten kunnen kopen maar enkel moeten kunnen huren. Doordat dit wel kon en nog steeds kan hebben veel landen waaronder NL nu met een gevaarlijke kredietzeepbel en dito huizenprijszeepbel te maken

  198. cartoonist says:

    nhz: het orakelgehalte wordt steeds hoger; misschien een keertje een extra lange vakantie nemen?

    Het valt mij ook op dat de inhoud bij Lorenzo meer uit oneliners bestaat en minder uit inhoudelijke bijdragen.

  199. nhz says:

    cartoonist: Als de huizenprijzen ver boven 9 a 12 maal de jaarhuur liggen dan kopen financieel verstandige mensen geen huis en huren ze liever.

    Precies, al vertekent onze HRA natuurlijk het algemene beeld voor woningen (voor commercieel vastgoed was hier 10-11x de jaarhuur lange tijd gebruikelijk). Tijdens de Great Depression in de VS kon je in diverse grote steden huizen die geschikt waren voor algemene verhuur kopen voor maar 4-5x de (zeer lage) jaarhuur. Dit mede wegens alle onzekerheid rond huur incasseren etc.

  200. Nico de Geit says:

    Joost:
    Nico de geit, ik keneen familie die al meer dan 200 jaar een pand bezitten en dan kom jij vertellen dat ze geen eigenaar zijn? Gestoord aluhoedje dat je bent wat doe jij eigenlijk op deze site? Zo’ n lamlul als jij verwacht je eerder op xandernieuws aan te treffen.

    Als iets al 200 jaar zo is is dat geen garantie dat het zo doorgaat. Veel mensen denken dat huizenprijzen alleen omhoog kunnen omdat ze na de 2e wereldoorlog alleen maar omhoog gingen.

    Eigendom (macht) komt (uiteindelijk) uit de loop van een geweer. Daarom draagt de politie ook vuurwapens. Iedereen die dat niet snapt kan vroeg of laat wel eens een probleem hebben.

  201. Nico de Geit says:

    nhz: misschien een keertje een extra lange vakantie nemen?

    Een boek van Nederlandse economie-deskundigen lezen in Oost-Afrika of Cuba is inderdaad interessant. Vrijwel al hun theorieën werken daar niet.

    De demografie in Nederland verandert. Ik ga er vanuit dat veel theorieën van deskundigen straks onjuiste aannames blijken.

  202. Nico de Geit says:

    Over eigendom: ‘koop’ een rijksmonument! Je mag niets maar moet van alles. Nieuwe dakgoten voor 40.000 euro en dat soort dingen. En als je het niet doet doet de overheid het voor je op jouw kosten. Jij bent immers ‘eigenaar’.

  203. Harriet says:

    xenobinol,

    Helemaal mee eens!

  204. Harriet says:

    De Weigeraar:
    Beste Carien,

    Hier idem idee!
    Jij wilt een artikel schrijven over de huizenmarkt? Dat had je 10 jaar geleden moeten doen! Maar toen was het zeker makkelijker scoren met een vlot artikeltje over bestedingen van overwaarde.

    Ik ben de doelgroep die je voor je artikel zoekt maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om met naam in de beroerde MSM te verschijnen (gevolg van slecht onderwijs de afgelopen jaren?). Ik heb jaren moeten vechten tegen de vooroordelen omdat ik WEIGER in te stappen in een piramide. Met alle gevolgen van dien! En nu moet je oppassen dat je geen aasgier wordt genoemd. Ik denk er niet over om in uw artikel te verschijnen. Ik wacht rustig af.

    Tipje van de sluier (graai er maar wat uit voor uw artikel):
    – 37 jaar, single.
    – Genoeg vermogen om cash een gemiddeld huis af te tikken (hard werken/sparen/conservatief met geld omgaan).
    – Vaste baan, 1,75x modaal.
    – Eigen pensioenvoorziening naast de verplichte voorziening.

    Waarom wachten?
    – Ik wacht toch al lang.
    – Ik heb VEEL last gehad van prijsopdrijvende gekken. Laat deze mensen nu maar even wachten. Was het hebzucht of gewoon domheid?
    – Ik vertrouw geen enkele bank (aflossingsvrij…), rentebeleid. Dus zal het cash moeten.
    – Ik vertrouw geen enkele makelaar (2011: “slimme zet”).
    – Prijzen gaan gewoon nog fors dalen (werkeloosheid neemt sterkt toe, demografische ontwikkelingen, rente zal stijgen, aflossen verplicht, stijgende kosten levensonderhoud, pensioen gaat tegenvallen voor velen).

    Ik ga pas aan kopen denken als de prijzen nog eens met 30% dalen. 40-50% van de top is denk ik heel redelijk. Ik hoef tenslotte niet de vakanties en auto’s van anderen te betalen. Ik geniet liever zelf van mijn geld dat ik met hard werken bij elkaar heb gekregen. De oorlogskas zit vol en de messen zijn wat mij betreft geslepen.

    Heb ik een plan B? Zeker: ik vertrek de grens over als de overheid mensen zoals ik blijft pesten met huurverhogingen en vermogensbelasting. Ik betaal al fors mee aan de puinhoop van anderen (ik vergeet de lage spaarrente nog). De grens is bereikt.

    Ik lees al een paar jaar mee op dit blog. Hier vond ik de bevestiging dat ik het bij het juiste eind had. Bedankt! Kennelijk zit hier meer kennis dan bij de gemiddelde bankier (of hebben die andere belangen). Juan, Voerman, Tufkaj en vele anderen hier schrijven interessanter dan een journalist.

    Voor de potentiële kopers op dit blog: laat je niet uitroken zodat jij niet de onderwaarde gaat betalen van de scheeflener. En als afsluiter: de beste rente is geen rente.

  205. Belletje says:

    cartoonist: Die vuistregel wordt als zodanig door financieel verstandige mensen vaak aangehouden. Als de huizenprijzen ver boven 9 a 12 maal de jaarhuur liggen dan kopen financieel verstandige mensen geen huis en huren ze liever.

    Dus dat zou bij een maandelijkse huur van 1000€ een prijs van max. 144.000€ zijn. Een netto salaris van de huurder zou dan rond de 3000€ moeten liggen om de huur op te brengen. Een woco woning die 200€ oplevert wordt nagenoeg waardeloos.

    In dat geval is deflatie op vastgoed + inflatie op lonen

  206. cartoonist says:

    Belletje: In dat geval is deflatie op vastgoed + inflatie op lonen

    Dat is precies de richting die we nu zien gebeuren.

    deflatie op zaken die met krediet gekocht worden en inflatie op eerste levensbehoeften zoals voedsel en energie. Lonen staan stil.

    N.B. het wordt zo georganiseerd door de internationale gelddrukkers. FED, ECB, BOJ etc.

    Het zit, per definitie, ingebakken in een fiat-geld systeem.

  207. Nico de Geit says:

    Joost: Nico de geit, ik ken een familie die al meer dan 200 jaar een pand bezitten en dan kom jij vertellen dat ze geen eigenaar zijn? Gestoord aluhoedje dat je bent wat doe jij eigenlijk op deze site? Zo’ n lamlul als jij verwacht je eerder op xandernieuws aan te treffen.

    Joost, ik heb nog aandelen van de spoorlijn van Moskou naar Kazan uit 1904, gegarandeerd door de KEIZERLIJK Russische familie. Ze waren na de revolutie waardeloos.

    Joost, misschien is je ontgaan wat sommige Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog overkwam. Ook zij dachten dat ze eigenaar waren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*