De huizenprijzen zullen dit jaar nog verder dalen, maar in 2011 weer een stijging laten zien. Het blijft echter onzekerheid troef op de woningmarkt. Dat concludeerde Rabobank in zijn maandag gepubliceerde kwartaalbericht over de woningmarkt.
Dit jaar zullen de prijzen met 1,5 procent zakken, bij een verwachte stijging van 1 procent voor het volgende jaar. ,,Het lichte herstel is zeer beperkt in omvang”, aldus de economen van Rabobank.
zie ook: Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank is erg onrealistisch
In de eerste helft van 2010 werden bijna 60.000 woningen verkocht. Dit is ruim 2.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Veel woningen staan relatief lang te koop en het aantal transacties is historisch laag.
Lichtpuntjes zijn er ook. Prijzen en transactieaantallen stabiliseren momenteel op een laag niveau. En met het voorzichtig aantrekken van de economie stabiliseert de prijsontwikkeling momenteel, zo constateerde de bank.
Opportunist Martijn de Jong-Tennekes lult maar wat raak…
bron: ANP
hahahaha, 1% stijing in 2011? Aan het begin van dit jaar dachten ze ook iets dergelijks voor dit jaar en dat blijkt nu ook een 1,5% daling te worden…
Rabobank preekt voor eigen parochie, want ze hebben de grootste hypotheekportefeuille van NL op de balans staan. Een 10% daling of meer zou voor hen funest zijn, dus proberen ze de markt omhoog te praten met deze gebakken lucht.
Lichtpuntjes zijn er ook. Prijzen en transactieaantallen stabiliseren momenteel op een laag niveau.
Dat hadden ze twee jaar geleden eens moeten zeggen toen de markt nog volop draaien:
“We verwachten een forse daling, maar dat is geen probleem. Prijzen en transacties zullen uiteindelijk op een zeer laag niveau stabiliseren, dus de markt blijft gezond.”
Aangezien de Rabo al jaren verkeerd voorspelt, verwacht ik dat de prijzen nog wel even blijven zakken.
Ik zou zo graag zien dat economen die dergelijke voorspellingen doen AFGEREKEND worden op de resultaten van hun uitspraken. Rabobank zit al 5 jaar met hun voorspellingen er volledig naast. De betrouwbaarheid van een dergelijk verhaal is dan ook nul komma nul.
Niemand durft de Rabo ter verantwoording te roepen voor hun gedane uitspraken. Waarom zouden ze nu dan wel goed zijn…….
@4
Dit zijn externe voorspellingen, die dienen om de markt te sturen.
Toch wordt rabo wel enigszins afgerekend op de interne voorspellingen. Als ze er finaal naast zouden zitten zou er veel meer druk op de bank staan. Wellicht overheidsingrijpen etc. Niet dodelijk, maar ik denk dat de heren liever hun eigen boontjes blijven doppen. ING krijgt nu ook allerhande voorwaarden opgelegd door Brussel.
Niemand durft de Rabo ter verantwoording te roepen voor hun gedane uitspraken. Waarom zouden ze nu dan wel goed zijn…….
de lokale ledenvergadering.
Het enige dat volgens mij nog ontbreekt bij degene die dit soort voorspellingen naar buiten brengt is een paar lange schoenen, een geel jasje met grote knopen en een grote rode clownsneus.
Ondanks al jullie bovenstaande, inhoudelijke reacties, begrijp ik de logica van de Rabo-jongens niet. De mensen/het publiek heeft op gevoels-niveau écht in de gaten dat er troubles in paradise zijn.
Ze krijgen per slot van rekening 40% minder hypotheek (4 x ipv 7,5 x jaarsalaris).
Ik ben echt met stomheid geslagen als ik dit soort onzinberichten lees.
Lekker duidelijk stuk, alleen zou de tekst “We weten het niet” hem moeten uitdagen wat verder te wroeten..
@9
Ik heb ook het stuk doorgeplozen of ze daar iets over zeggen. Naast de inkoppers over de HRA doen ze dat namelijk niet. Slechts als het gaat over de betaalbaarheid van woningen zeggen ze over financieringen dat deze voor starters 110% is van een gemiddelde woning en voor doorstromers 70%. Hierbij nemen ze denk ik als assumptie dat de overwaarde 40 procentpunt (verschil prijs woning met kosten koper en financiering) dekt. Dat is me nogal wat in deze tijden.
De cliché-matige zaken in het stuk over de werkloosheid en de economische groei doen me meer denken aan een opstel van iemand van 5 VWO dan een serieuze analyse van de woningmarkt, wat de titel wel suggereert.
Verder dus eens: it’s the financing, stupid. En dat zou de Rabo als geen ander moeten weten. Ook overigens geen woord over de aangekondigde aanscherping van de financiering voor woning op basis van de voorstellen van de AFM…
betaalbaarheid is minder en dan hoeft de lange rente nog niet eens omhoog.
40 procentpunten: wat is de waarde van o.g. nu?
@12 misschien moet je hier eens solliciteren:
http://www.dnb.nl/over-dnb/werken-bij-dnb/vacatures/dnb234923.jsp
😉
@12 Adamus, dat betekent volgens mij dat de volledige OG markt op dit moment 40% minder waard is.
Bovengrens financiering is volgens mij keihard bovengrens aankoopbedrag en dus bovengrens waarde.
Eens?
Patrick
Getallen klutsen is leuk, zo klussen we zomaar de toekomst bij elkaar.
Jullie snappen toch ook wel dat zulke voorspellingen alleen gedaan worden om de markt te sturen. Het is en blijft altijd vertrouwen en als iets gezaghebbend iets zegt geloven mensen het klakkeloos. Dus als ze er naast zaten dan is er iets anders wat mensen klakkeloos aannamen op dat moment.
Als de RB zegt dat de prijzen dalen dan gebeurd het ook, als ze zeggen dat de prijzen stijgen dan is er een kleine kans dat de prijzen stijgen, dus wat denk je zelf?
@9
5x je inkomen als hypotheek is ook gewoon nog mogelijk hoor. De RB doet 4,5x en als het moet zullen ze ook nog wel 4,6x toestaan.
@ 18 sd, ik denk dat de banken zichzelf langzamerhand belachelijk maken met dit soort glazen bol verhalen.
De gewone man van de straat gelooft dit ook niet meer.
Die hoort al 3 jaar dat de prijzen volgend jaar gaan stijgen.
Eerst was prijsdaling onmogelijk, nu hoor je mensen onderling zeggen “ken je dat en dat huis? die zijn al 50K gezakt en nog niet verkocht”
Wilt U even bijstorten…..
Beleggingshypotheken onder water.
http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/redactie/column/degeus/2010/articles/0816_1040_hans_de_geus_tikkende_tijdbom_Effectenhypotheek.xml
@8:
een Pinokkio neus lijkt me toepasselijker.
@20:
de gewone man gelooft nog steeds dat de prijzen binnenkort weer gaan stijgen. Ik komt ze nog voortdurend tegen, in alle lagen van de bevolking. Mensen die geloven dat een serieuze daling mogelijk is zijn nog steeds extreem zeldzaam; ik ken er niet één in mijn hele familie, en misschien 1-2 in mijn brede kennissenkring.
het nadeel van deze berichten is dat er ook nog mensen zijn die het geloven. Ze kennen de economie inhoudelijk niet, en gaan af op zulke berichten. Hierdoor raken ze in de problemen en moeten ze weer opgevangen worden. Eigenlijk is dit legale fraude…
en dan nu weer wat opbeurend nieuws voor het evenwicht:
Aantal echtscheidingen lager dan verwacht
Rotterdam, 16 aug. Het heeft de onderzoekers van het CBS nogal verrast: het aantal echtscheidingen lijkt dit jaar, net als vorig jaar, substantieel lager uit te vallen dan in de periode 2005 tot 2008. En dat terwijl er in het verleden tijdens economische crises meer mensen uit elkaar gingen dan in goede tijden.
…
De enige andere verklaring zoekt hij in de vastgelopen woningmarkt. Latten vermoedt dat sommigen de scheiding uitstellen omdat ze het huis niet verkocht krijgen. …
Alleen wanneer het huis in de loop der jaren aanzienlijk meer waard is geworden, kan één partij er blijven wonen en de ander uitkopen, door met de helft van de ‘overwaarde’ opnieuw geld te lenen bij de bank.
wat zegt meneer Latten van het Ministry of Truth daar nou toch??
Die meneer heet serieus Latten, van Living-apart-together, maar dan in meervoud?
Latten=op de pof
Zoals dawg schreef: er zit iets scheef ……
Het valt me op dat de krullenbol bij RTL.z ook vindt dat Rabo uit haar nek kletst en dat ook meldt op tv, goede zaak.
@23
Inderdaad, frauduleuze praktijken zijn het, maar daar hangt de gehele sector van aan elkaar, lijkt het. Evenals hypo-adviezen trouwens, je moet echt nadrukkelijk en meermaals naar andere vormen vragen voordat men je wat anders dan spaar- met een stuk aflossingsvrij voorschotelt.
Mensen die heel vaak eh eh eh zeggen moeten hun antwoord ter plekke nog formuleren.
9 van de 10 keer een blijk van onwetendheid of leugens.
het antwoord op de vraag of huizenprijzen niet te hoog zijn is helemaal hilarisch.
gewoon tegen beter weten in, luister maar hoe hij het antwoord aan elkaar praat
De te koop staande woningvoorraad is in aantallen nog 2 maal zo hoog als de jaaromzet. Het verkooppercentage van de NVM woningen is slechts 14%. Toch grappig hoe de Rabo hier nog een lichtpuntje uit perst.
“De markt is daarom gebaat bij een lange termijnvisie, die langer stand houdt dan één regeerperiode. Dat vraagt om breed gedragen beslissingen en een betrouwbare overheid.”
Met andere woorden, zelfs bij een rechtse coalitie blijft een mogelijke afschaffing van de HRA als een zwaard van Damocles boven de markt hangen. Hoe eerder een kabinet begint aan het langzaam afbouwen ervan, hoe meer duidelijkheid dit schept.
“Een verwachte stijging van de geld- en kapitaalmarktrentes hoeft echter niet in dezelfde
mate door te werken in de tarieven voor hypothecaire leningen omdat een terugkeer
van de rust op de financiële markten kan zorgen voor afnemende risicopremies.”
Ga er maar vanuit dat de hypotheekrente wel omhoog gaat. De rentestijging is naar verwachting meer dan de risico-opslag en deze zal natuurlijk nooit nul worden.
De gemiddelde hypotheek voor een starter is 270k. Ik vind dit fors, want iemand die net is afgestudeerd verdient nog niet zoveel. Dat betekent dat er nog steeds op de verwachte carrière of op dubbel salaris wordt ingestapt.
Bij de betaalbaarheidsindex van de Rabobank gaat men er in ieder geval van uit dat je tweeverdiener bent met een aflossingsvrije hypotheek en variabele rente anders gaat het verhaal van 30% maandlasten niet op. Ondanks dat de betaalbaarheid volgens de Rabobank 100% is, krijg je als gemiddelde verdiener niet de benodigde hypotheek voor een gemiddelde woning losgepeuterd volgens hun eigen rekentool.
Wat kan Juan nu nog toevoegen na al deze wijze woorden…
Inderdaad Okkie (32) alleen Kamikaze Kopers zien het zwaard van Damocles niet hangen:
– afschaffing HRA
– afschaffing k.k.
Verder mogen van de Rabobank het nodige positivisme verwachten, het is immers een keurige zelfstandige bank die niet uit publieke middelen betaald wordt.
Van DNB, CPB en Kadaster mogen wij wèl verwachten dat zij serieus met getallen en beeldvorming omtrent die statistieken en cijfermateriaal betreft… héél serieus.