Olifanten op de huizenmarkt

Mathijs Bouman Onzekerheid regeert de huizenmarkt. In het afgelopen kwartaal lag de gemiddelde huizenprijs voor het eerst in achttien jaar lager dan een kwartaal ervoor.

Het ging slechts om een daling van enkele tienden van een procent. Dus de cijfers waren voor zowel pessimisten als optimisten koren op de molen.

”Zie je wel, de boel stort in”, concludeerden de pessimisten. “Welnee, dit is normale fluctuatie, de Nederlandse woningmarkt is juist stabiel”, wisten de optimisten.

Vooral die laatste groep liet de afgelopen maanden geen mogelijkheid ongebruikt om hun sussende boodschap over het voetlicht te brengen.

Ze wijzen daarbij vooral op de structurele krapte op de Nederlandse woningmarkt. Er wordt te weinig gebouwd en door de recessie neemt de productie van nieuwe huizen eerder af dan toe. Ook het kunstmatige gebrek aan bouwgrond legt een massieve bodem in de markt. Inkomens blijven hoog, of stijgen in 2009 zelfs, dus de vraag naar woningen zal op peil blijven.

Het Centraal Planbureau stelde in september nog dat er geen sprake was van overwaardering van Nederlandse huizen. Een ‘forse huizenprijsdaling’, is volgens het CPB niet waarschijnlijk.

En volgens de economen van de Rabobank zal de huizenprijs volgend jaar zelfs nog licht stijgen. Niets aan de hand. Ga vooral rustig slapen.

Tenminste, als er geen olifant in je bed ligt. ’There is an elephant in the room’, zeggen de Amerikanen. Iedereen focust op de details, en ziet zo de enorme olifant midden in de kamer over het hoofd.

Zulke olifanten stampen ook op de Nederlandse huizenmarkt rond. Want terwijl de experts hun kabbelende discussie voeren over woningschaarste en koopkrachtontwikkeling in 2009, heeft de kredietcrisis de wereld grondig veranderd.

Niemand weet wat precies het effect zal zijn van de catastrofale gebeurtenissen van de afgelopen paar maanden. Maar duidelijk is wel dat de zekerheid waarmee de optimisten hun rooskleurige toekomstperspectief brengen, langzamerhand lachwekkend is geworden. Hier de vier grootste olifanten:

1. Hallo! Er is een kredietcrisis!

Sinds in oktober de geldmarkt vastliep, hebben banken nog maar één priotiteit: versterken van het eigen vermogen. Minder schulden, meer eigen geld, dat willen de banken. Er zijn nog geen harde cijfers die aantonen dat hierdoor de kredietverlening aan bijvoorbeeld huizenkopers verminderd is. Maar waarom zou deze groep de dans ontspringen? Minder hypotheken betekent minder vraag naar woningen, en uiteindelijk lagere prijzen.

2. Hogere hypotheekrente

de Europese Centrale Bank verlaagt de rente. Maar huizenkopers zien daar niets van terug. Integendeel, door een hogere risicopremie loopt de hypotheekrente juist op. Normaal gesproken daalt de rente wel weer als de recessie op gang komt. Maar ditmaal is dat de vraag. De kredietcrisis heeft de risicopremie structureel verhoogd. Volgens het CPB leidt iedere half procentpunt hogere hypotheekrente op termijn tot drie procent lagere huizenprijzen.

3. De werkloosheid loopt op

De koopkrachtplaatjes voor 2009 mogen er dan nog altijd mooi uitzien, de baanzekerheid is de laatste maanden flink afgenomen. Werknemers in de industrie vrezen massaontslagen, een miljoen zzp-ers is bang dat in 2009 de telefoon nooit meer zal rinkelen. Dat soort onzekerheid leidt tot terughoudendheid. Zeker bij het kopen van een huis.

4.Eerst verkopen, dan kopen

Tijdens de hoogtijdagen van de woningmarkt was het simpel: zie je een leuk huis? Direct kopen. Je oude huis verkoop je later wel een keer. Vragers genoeg.

Die werkelijkheid bestaat niet meer. Eerst verkopen, dan pas kopen is de nieuwe mores. Dat is natuurlijk verstandig. Maar de overgang van de ene naar de andere realiteit is zeer problematisch. Niemand beweegt meer, want iedereen blijft zitten. Huizen staan veel langer te koop. Uiteindelijk zullen de prijzen gaan dalen.

bron: Z24.nl

Share Button
Tagged with: , , ,
One comment on “Olifanten op de huizenmarkt
  1. House says:

    Na tijd komt raad!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Top