Nergens is de subsidie op hypotheken zo hoog als in Nederland. Bijna nergens werkt de huizenmarkt zo beroerd. Dat is slecht voor onze economie, schrijft de Oeso. En het zorgt ook voor lekke daken.
Het rapport gaat niet speciaal over Nederland. Maar de naam van ons land duikt toch veelvuldig op in het nieuwe onderzoek van de Oeso naar de wisselwerking tussen de huizenmarkt en de economie.
De Nederlandse markten voor koop- en huurhuizen blijken zacht gezegd nogal extreem.
Stijging huizenprijs
Zo stegen de prijzen van koopwoningen hier de afgelopen dertig jaar sneller dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Frankrijk. Nederland zit volgens de Oeso in de kopgroep, samen met landen als Ierland, Spanje en Groot-Brittannië.
Een van de redenen van de doorgeschoten prijzen is de weinig soepele huizenmarkt. Zo heeft de stijging van de huizenprijs nauwelijks invloed op het aanbod van nieuwe huizen. Alleen in Tsjechië werkt de huizenmarkt nog slechter dan in Nederland.
Als in Nederland de huizenprijs met 10 procent stijgt, leidt dat (met vertraging) slechts tot 2 procent meer nieuwbouw, berekende de Oeso. In bijvoorbeeld Zweden zou het aanbod van nieuwe woningen dan met 13 procent stijgen. In de VS is dat zelfs 20 procent.
In die laatste landen haalt nieuw aanbod de druk van de ketel. In Nederland blijft er lang schaarste en blijven huizenprijzen daardoor langer doorstijgen.
Schaarse bouwgrond
De gebrekkige werking van de huizenmarkt komt onder meer doordat Nederland druk bevolkt is. Hoge bevolkingsdruk maakt bouwgrond schaars. Er is volgens de Oeso een duidelijk verband tussen de mate waarin nieuwbouw op prijzen reageert, en de hoeveelheid inwoners met vierkante kilometer.
Maar het overheidsbeleid speelt ook een rol. Strenge planologische regels en lange procedures belemmeren de reactiesnelheid van projectontwikkelaars en andere bouwers.
Mobiliteit werknemers
Dat de Nederlandse huizenmarkt zo slecht werkt, heeft gevolgen voor de hele economie. Het remt de mobiliteit van werknemers. In regio’s met veel vraag naar arbeid stijgen de huizenprijzen, zonder dat er nieuw aanbod van huizen op de markt komt.
Daardoor kunnen regionale arbeidstekorten en -overschotten blijven bestaan, en komt minder vaak de juiste man of vrouw bij het juiste bedrijf terecht. De Oeso schrijft: “Als de gevoeligheid van het aanbod van huizen van het lage niveau van Nederland zou stijgen naar het gemiddelde van de Oeso-landen, dan zou de mobiliteit met 50 procent kunnen stijgen.”
Ook de verlaging van de overdrachtsbelasting en andere aankoop- en verkoopkosten kunnen de mobiliteit van de Nederlander stimuleren. Maar uit de cijfers van de Oeso blijkt dat met pakweg 8 procent van de koopsom die transactiekosten in Nederland vrij gemiddeld zijn. In België is dat percentage ruim 14 procent.
Explosieve mix
Een andere reden voor hoge en volatiele prijzen is – jawel – de hypotheekrenteaftrek. Vooral in combinatie met een slecht werkende huizenmarkt en deregulering van hypotheekmarkt, vormt die aftrek een explosieve mix.
Het is precies de receptuur die Nederland de afgelopen decennia volgde. Banken deden vanaf begin jaren negentig steeds minder moeilijk bij het afsluiten van hypotheken. Het tweede inkomen ging meetellen, tophypotheken waren geen probleem meer, flexwerkers kwamen pots voor een lening in aanmerking en aflossen werd een keuze.
Tegelijkertijd belemmerde de overheid snelle nieuwbouw, terwijl de aftrek van hypotheekrente nauwelijks werd verminderd. Volgens het Oeso-onderzoek was de grote stijging van de huizenprijs een logisch gevolg van deze factoren.
Hypotheekrenteaftrek
Ondanks de kleine aanpassingen aan de renteaftrek, (het maximeren van de aftrek op dertig jaar, de bijleenregeling), is nergens de subsidie voor huiseigenaren met een hypotheek zo hoog als in ons land.
Volgens berekeningen van de Oeso bedraagt het gat tussen de betaalde hypotheekrente en de werkelijke rentelast na belastingen, in Nederland ruim 1,6 procentpunt. In geen enkel Oeso-land is dat verschil groter.
Lees verder op Z24.nl
Tsja Hogehuizenprijsminners, kom er maar in..
Ik denk dat het belangrijkste punt hier is dat de huizenmarkt in Nederland de arbeidsmobiliteit tegen houdt. Dit betekent dat die werknemers die wel bereidt is voor een nieuwe baan, kans te verhuizen er allerlei extra barriers zijn.
Het is alleen maar goed voor de dynamiek en productiviteit als mensen in staat zijn om de x jaar van functie of bedrijf te veranderen. Zo beginnen met frisse moed en motivatie in tegenstelling tot werknemers die voelen niet weg te kunnen.
Een woning dicht bij de nieuwe werkplaats is een noodzaak, zeker in het Westen van het land.
Ik meen dat hier een hele goede tip voor beleid ligt voor de overheid.
Zelf woon ik een paar jaar in Noorwegen. Hier zijn de prijzen ook erg hoog, waar de banen zijn. Hier wordt ook te weinig gebouwd, maar bedraagt de overdrachtsbelasting slechts 4%. Maar hier moet je tegen aan geinteresseerde bieden, wat bij een aanbiedersmarkt kostbaar kan zijn.
Ook heb je niet zo last van inkijk van de buren. Als ik een bij funda.nl kijk zien de foto’s er verschrikkelijk uit, ook al heb ik er zelf bijna heel mijn leven in Nederland gewoond.
Wil je het wonen in Nederland wezenlijk verbeteren zal naast een wezenlijke lagere prijs ook meer ruimte rond de woning moeten hebben, minimaal verdubbelen. De koeien in de wei hebben het beter dan een gemiddelde Nederlander.
Even een opsteker, in het buitenland met meer ruimte wonen is ook maar betrekkelijk na een tijdje valt het minder op, en je vrienden en familie wonen op afstand.
Vreselijk om te zien dat je in Nederland voor 120m2 250.000 Euro moet betalen en voor een luttele woonoppervlakte 200m2 al prijzen van 500.000Euro kwijt bent. Hier is deze relatie veel minder sterk, even buiten de stad kan je makkelijk iets tegen de 200m2 bemachtigen.
Er lijkt inderdaad weinig dynamiek in de markt te zit qua prijsvariatie versus woonoppervlakte. Zal dit met de bijna monopolie positie van NVM te maken hebben?
Weer terugkomen naar Nederland zal wel slikken zijn.
Ik kijk het nog maar even aan van een afstand.
De “Gap between market interest rate and after tax debt financing cost (the larger the figure, the greater the tax relief)” is in Nederland het hoogst, zijnde 1,62% in 2009 (een jaar met naar ik dacht lage rente dus minder aftrekmogelijkheden dus kleinere gap). De hypotheekschuld was in Nederland 618 miljard euro eind 2009 (sorry Juan, ik laat het even zo). De rentesubsidie aan huiseigenaren was in 2009 dus bijna precies 10 miljard euro. Is dat ook weer eens berekend.
De loon/inkomstenbelasting ontvangsten was 47 miljard euro in 2009. Je kunt dus ruim 20% (relatief) van de schijven afhalen als je de hra afschaft. Dat komt dus neer op van 52% naar 42%, zoals al vaker is gesteld natuurlijk.
Of de btw ruim vijf procentpunt verlagen.
“Er is volgens de Oeso een duidelijk verband tussen de mate waarin nieuwbouw op prijzen reageert, en de hoeveelheid inwoners met vierkante kilometer.”
dat het laatste op zich tamelijk irrelevant is blijkt snel als je kijkt naar Australie en Nieuw Zeeland: bevolkingsdichtheid tientallen keren lager dan bij ons en ook een huizenbubble van jewelste. ‘we are running out of land!!’. M.i. is er maar één echt bepalende factor in alle huizenbubbel landen, en dat is dom Angelsaksisch financieel/bancair beleid.
En het gaat natuurlijk niet om inwoners per vierkante km, maar om inwoners per vierkante km (potentiële) bouwgrond. Dat is iets heel anders, en daar zit het probleem in NL (en bijv. UK, en diverse US staten zoals CA).
@4:
nee, er kan dan VEEL meer van de schijven af, ongeveer 50%. Want je betaalt IB alleen over het deel van je inkomen boven een bepaald (hoog) bedrag. Daaronder betaal je alleen sociale premies.
Conclusie: De prijzen zullen hier altijd gemiddeld hoger zijn dan in de meeste andere landen vanwege de grotere bevolking per vierkante meter (bouw)grond. De hra kan makkelijk afgeschaft worden als andere belastingen ook verlaagd worden (win-winsituatie). Waarom dan zo moeilijk doen?
@3 Claude
Prima. Juan verwacht nog wel een addertje onder het gras maar stopt er weinig energie meer in.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-12-2010/huizenprijs-bepalend-voor-welvaart/#comment-59404
Maar nogmaals in de CBS versie van de cijfers was de schuld in 2005 al groter dan BNP, het is niemand opgevallen…
Juan vraagt zich offi de enige is die een onderscheid zou willen zien tussen bruto hypotheekschuld en netto (bruto minus waarde van beleggingshypotheken spaarhypotheken, etc)
Totale HRA kosten worden gedreven door de eerste.
weer eens een voorbeeldje van de leugens over de economie die de media ons voorschotelen:
Recordwinsten versus kwakkelende middenstand
,em>Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf merkt nog weinig van het herstel en blijft sterk achter bij de internationale multinationals. Dat komt omdat de grote concerns vooral profiteren van de opleving van de wereldeconomie en de mkb’ers het moeten hebben van de nog altijd kwakkelende binnenlandse markt. Het mkb heeft vorig jaar nauwelijks groei laten zien, na een krimp van 6 procent in 2009. Toch wordt voor dit jaar wel een kleine groei van 1,8 procent verwacht.
,,Grote bedrijven profiteren van het herstel van de wereldeconomie en het mkb is sterk afhankelijk van de consumentenbestedingen die nog altijd achterblijven. Dat komt omdat het besteedbaar inkomen onder druk blijft staan en door de aanhoudende onzekerheid”, aldus een woordvoerder van MKB Nederland.
Oja, het gaat overal in de wereld weer fantastisch, alleen in NL toevallig niet en daarom kan ons MKB niet meekomen. Voor wie de sprookjes gelooft …
De werkelijkheid is dat bij de grote bedrijven het geld twee jaar lang binnenstroomde via onbeperkte bailouts, goedkoper dan gratis lenen, schandalige vormen van marktmanipulatie door de overheid, allerlei eenmalige riante subsidies (voor aankoop van huis, auto, enz.) en allerlei regelingen om kosten van bijv. werktijdverkorting te verhalen op de overheid – regelingen die in de meeste gevallen voor het MKB buiten bereik of nutteloos zijn.
Ja, net als dat cash for clunkers, dat schijnt alles rondom de 2e hands automarkt naar de knoppen geholpen te hebben.
En maar gek vinden dat de files steeds erger worden en iedereen een auto wil hebben.
Je hebt weinig keus als je wat verder van je woonplaats een baan vind. Echt communistisch je maatschappij inrichten is het. De overheid bepaald waar je mag wonen en waar je mag werken.
Uiteraard zo onlogisch mogelijk op elkaar afgestemd.
@5 (nhz)…
“En het gaat natuurlijk niet om inwoners per vierkante km, maar om inwoners per vierkante km (potentiële) bouwgrond. Dat is iets heel anders, en daar zit het probleem in NL (en bijv. UK, en diverse US staten zoals CA).”
Precies. Ik roep deze reportage nog maar eens in herinnering. De slimme jongens die het spel begrijpen en het al een tijdje spelen zijn inmiddels de oliesjeiks van Nederland…
http://www.youtube.com/watch?v=PU7HIa_NoVY
Cheerio,
Dow Jones
Vergeet niet ook deel twee te bekijken…
http://www.youtube.com/watch?v=hqtnEeyeBwU&NR=1
@ 9
“weer eens een voorbeeldje van de leugens over de economie die de media ons voorschotelen”.
Inderdaad, het eerste dat mij werd verteld op de uni toen ik ging studeren was “geloof nooit wat in de media wordt verteld en houd iedere uitspraak tegen het licht”.
Dat de middenstand het nauwelijks merkt dat er enige opleving is, als die er is, weet ik uit ervaring. Het is knokken tegen multinationals die iedere wet aan hun laars lappen en tientallen adviseurs en advocaten hebben waar de overheid (fiscus) de handen niet aan wil branden. Zij (multinationals worden met rust gelaten en de focus ligt op de middenstand die kwetsbaar is en misschien 100 euro zwart in de kassa heeft omdat anders de werkster niet wil komen.
Je moet kompleet radeloos zijn en aan zelfkwelling willen doen om wat dan ook voor zaak in Nederland te willen beginnen.
Gelukkig ben ik NL al jaren geleden ontvlucht. Het is overal wel wat dat weet ik maar over NL kan ik niet veel positiefs zeggen, behalve dat lapzwanzen met tig uitkeringen het zeer goed hebben.
Al verschijnen er dit jaar nog dertig rapporten die al die reeds bekende conclusies nog eens in uiteenlopende toonaarden herhalen, als het aan dit kabinet ligt blijft alles bij het oude. De wal gaat ‘t schip keren.
Wel gaat Donner alles uit de kast halen om zo snel mogelijk een wet in elkaar te knutselen waarmee de scheefhuurder die meer dan 33.000 per jaar verdient tot kanonnevoer voor de koopmarkt gemaakt kan worden.
Hoeveel is 33.000? Is dat 1700 netto per maand? Lekker in de vrije sector huren voor 800 of 900 in de maand en dan, energierekening meergerekend, 60% of meer aan woonlasten betalen.
Zo rond de tijd dat er referendum gehouden werd over de Europese grondwet die zo niet genoemd mocht worden, verzekerden politici ons dat Brussel nooit het Nederlandse volkshuisvestingsbeleid zou kunnen bepalen. Of die politici logen toen of ze liegen nu wanneer ze zeggen dat ‘t allemaal moet vanwege de EU.
Oja, het gaat overal in de wereld weer fantastisch, alleen in NL toevallig niet en daarom kan ons MKB niet meekomen. Voor wie de sprookjes gelooft …
Nvm journaal vanavond nog gevolgd?
Nut van straaljagers uitgwbreid behandeld en de deeltijd ww. Goeie PR
Dit verwerpelijke grondbestemmingsysteem is Too Big To Fail. Hadden politici nu maar beter vooruitgezien.
Je moet kompleet radeloos zijn en aan zelfkwelling willen doen om wat dan ook voor zaak in Nederland te willen beginnen.
Spijker op de kop. Zo’n mavo3 controleur die tegen me zei: “ik heb recht op fl. 17.000”. Heb toen per direct mijn tent uit laten schrijven, kon ie meteen de eindcontrole doen. Die lullo dacht dat ik dat niet serieus meende. Zouden toch meer mensen moeten doen.
Dalen, waarom kijk je naar huizen in NL? Blauwe stad enzo.
@10:
en op termijn is het voor de nieuw verkoop ook niet nuttig natuurlijk … het is gewoon vooruitgeschoven verkoop.
@16:
nee, geen Fabeltjeskrant gekeken vanavond. Nut van straaljagers, was dat naar aanleiding van de wikileaks? 😉
Als ik Rutte was zou ik gewoon oude straaljagers bestellen en die half Nederland laten platgooien; kun je nagaan wat een giga opsteker dat wordt voor onze economie, kunnen we alles opnieuw gaan maken! En wat een buit moet er dan te behalen zijn voor mensen met de juiste connecties! En je hoeft er niet eens echt oorlog voor te voeren, gewoon even van tevoren waarschuwen dat je even je huis uit moet ofzo.
Wat ook leuk is. Op SBS6 zenden ze nu elke dag om 17.00 u. geloof ik dat programma uit waar ze Engelsen volgen die naar Spanje verhuizen. Dat was in 2006. Wrakken, ruïnes, afgelegen krotten Euro 200.000, Euro 250.000. Vraag me af wat die huizen nu doen.
@13 Dow Jones:
Vergeet ook vooral niet het gebrek aan concurrentie op de grondmarkt. Als die grondboer wat meer concurrenten had die minder hebzucht zouden zijn dan hijzelf, dan zou de prijs ook vanzelf dalen. Iemand nog een paar miljoen over om te investeren en te bouwen? 😉
Aan allemaal: complimenten over net niveau van de discussie: ik voel me hierin zo vertegenwoordigd dat ik helemaal de wens niet meer heb zelf te reageren!
Oh shit! heb ik nu toch gerageerd! 🙂
@ 19
Wil wat investeren gezien de gierende inflatie die er waarschijnlijk aankomt. Er zijn vele slechte en onzekere alternatieven dus je moet je enigzins indekken. Blauwe stad heb ik overwogen maar het project komt de eerste 10 jaar niet van de grond. Er worden nu slachtoffers gezocht met aanlokkende en onderhandelbare opportunities.
Ik blijf er vanaf. Misschien moet ik wat verder kijken dan europa.
21 Goudbelegger :
Ik kijk ook wel eens dat programma.Half U.K. ging toen emigreren naar Spanje en een bed and breakfast beginnen.Ben altijd benieuwd hoe het er na twee of drie jaar voorstaat,krijg je helaas nooit te zien.
24 Dalen : Wel eens aan Duitsland gedacht, is niet zo heel veel verder.Mooie huizen voor weinig geld, en je kan ook nog eens in een sjieke auto rondrijden voor weinig (geen b.p.m.)
Je moet alleen iets van 20 a 30 procent zelf meebrengen, wat niet meer dan vanzelfsprekend is.
24 Dalen : Ik blijf er vanaf. Misschien moet ik wat verder kijken dan europa.
Detroit iets voor je?
Kost daar helemaal niets meer.Een mooi stenen alleenstaand huis in een goede buurt rond de 6000 US dollar.
In Oost Duitsland kun je ook lekker shoppen rond die bedragen.
@24 is misschien verstandig als straks de echte crisis begint om eens te denken aan landen buiten Europa inderdaad. Nog tijd genoeg om te kijken hoe het zich ontwikkelt.
@25 ze hebben één keer een programma uitgezonden waarbij Engelsen geholpen werden onverkoopbare huizen in vooral Spanje te verkopen, is daarna niet meer uitgezonden. De situatie was totaal anders, alsof mensen sober werden na de drank. Zaten ze nu ineens in Spanje ergens met een huis wat niet veel was wat ze niet meer kwijt konden, beide situaties een afspiegeling van de extreme emoties van de mens..
Goubelegger, dramatisch wat daar gebeurt in Belgie, maar gelukkig is Olland toch anders. 😉
” APELDOORN – De verkoop van woningen is vorig jaar gezakt naar 126.127. In de periode 2005-2007 gingen jaarlijks nog ruim 200.000 huizen in andere handen over ”
Vervolg CBS cijfertjes 2010, nog minder verkochte woningen dan 2009.
”In december wisselden ruim 14 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dat is 9 procent minder dan in december 2009. In totaal werden er in 2010 ruim 126 duizend woningen verkocht, een fractie minder dan in 2009. Wel werden er meer vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen verkocht.”
Maar uit de cijfers van de Oeso blijkt dat met pakweg 8 procent van de koopsom die transactiekosten in Nederland vrij gemiddeld zijn. In België is dat percentage ruim 14 procent.
Dus de huizenprijzen zijn twee keer te hoog, maar de transactiekosten zijn precies gemiddeld.
@ 28
Aan de huizenprijzen zie ik het hier niet in Belgie. Soms zijn er wel wat afprijzingen maar in de regel is alleen wanneer ze absurd hoog geprijsd waren en huizen die niet gewild zijn.
Zie zelfs nog chalets staan in de weekendzone, zoals dat hier heet (permanent wonen is lastig) en geprijsd zijn voor 200.000 euro en meer.
Het is hier nog kop in het zand en ook is er de nodige opwaartse propaganda.
Hoorde ook hier in het dorp dan men voor kleding enz liever naar NL gaat terwijl voorheen een jurkje van een paar honderd euro een must was.
Bovendien staat de KBC er niet goed voor zoals ik het begreep.
Belgie zal misschien ook wel euro’s drukken. Zie zoveel nieuw geld de laatste tijd.
@ 26
In Detroit is het opletten waar je iets koopt. Ben er een paar maal geweest en alleen het gedeelte aan de andere kant van de rivier is netjes. In het centrum durf je niet eens met je auto door heen te rijden.
Iemand ervaring met het kopen van huizen in Amerika of Ierland?
Heb ook wel eens in Florida gekeken. Daar is het nog vrij duur en het onderhoud plus energiekosten is niet te betalen. Daarnaast de orkanen die altijd een bedreiging vormen.
Hugh Hendry, hij was een van de weinigen die deze crisis allang te voren wist te duiden.
http://www.ft.com/cms/s/0/bcea0282-23bf-11e0-8bb1-00144feab49a.html#axzz1Bet443jm
Jazeker!!!
http://www.hypotheker.nl/Over+De+Hypotheker/Nieuws/Maatregelen+scheefwonen+goed+voor+doorstroming+woningmarkt.htm?utm_source=Nieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_content=Tekstlink_Maatregelen_scheefwonen_goed_voor_doorstroming_woningmarkt&utm_campaign=20112001_Nieuwsberichten
@ Wolf, goede zet, de wbv’s hebben geen geld meer, er moeten 300.000 woningen worden verkocht, als ze quite willen draaien. Dat impliceert dat er nu 500.000 woningen in de aanbieding zijn.
1 op de 6 woningen staan nu te koop……….
De lijn gaat weer omhoog: http://www.floris.nu/funda/ . Vorig jaar duurde het tot 28 februari 2010 voordat de hoogste stand in 2009 werd gehaald (toen was er de centi-millennium bug in Funda toen de teller niet over de 200.000 wilde gaan overigens).
Inzetten wanneer dit jaar de 223.818 weer wordt gehaald (nu op 218.050), de hoogste stand van 29 november 2010?
Ik zet weer in op 28 februari.
Toch denk ik dat de kern van het probleem van het omhoog schieten van prijzen ligt in bevolkingsgroei.
Toename van de vraag, toename van de schaarste. Je ziet aan voedselprijzen, olieprijzen en waarom dan niet aan de huizenprijzeb=
En dat er Nederland niet ongeremd mag worden bijgebouwd, daar valt ook wel wat voor te zeggen in ons overbevolkt landje. En dan gaat het er niet alleen om dat er zoveel huizen extra bijkomen, maar vooral erom dat al deze huizen weer met andere bestemmingen verbonden dienen te worden.
Zie bijvoobeeld het drama Almere…
Schaarste in de woningmarkt zal er hoe dan ook blijven en dat is maar goed ook.
Hard werken en veel geld verdienen en je komt evengoed wel aan een huis. Dat is nog goed voor de economie ook!
@21:
Ik zou graag eens een programma zien dat al die gevallen uit Huizenjacht van SBS6 na een paar jaar opnieuw bezoekt, en dan ook duidelijk maakt hoeveel deze gevalletjes de maatschappij gekost hebben (via NHG, niet terug betaalde starterssubsidies, WSNP enz.).
wat dat betreft is ‘De Grote Verbouwing’ van Kevin McCloud een beter programma. Had toch al niet de suggestie dat je slapende rijk wordt van huizen kopen, maar in de afgelopen jaren zijn een hoop mensen na 5-10 jaar opnieuw bezocht en dan zie je hoeveel er mis kan gaan als mensen te veel hooi op hun vork nemen, vooral in financiële zin.
@22:
dat heeft niet te maken met concurrentie, maar gewoon met de grondpolitiek. Dit is precies zoals de politiek het bedoeld heeft.
@26:
voor wie in de paranoide USSA wil wonen, met eeuwig de IRS achter je aan ook als je weer naar NL teruggaat. Dit nog even afgezien van de vele zegeningen van Detroit. Nee, dan zou ik toch eerder voor voormalig Oost-Duitsland kiezen. Of wat verder weg op de Balkan, heb je voor 10-20K een mooi huis met een enorme tuin of boomgaard erbij (niet in de grote stad natuurlijk). Maar ja, heel andere landen en zeden, en ik denk dat veel Nederlanders (incl. ik zelf) daar niet goed zouden functioneren.
@28:
je kunt je dan wel afvragen of die mensen echt niet meer kunnen betalen; misschien hebben ze ontdekt dat je, net als in de VS, gewoon in je huis kunt blijven wonen als je stopt met de hypotheek betalen; want betalen is voor de dommen. Zal in NL ook wel steeds meer gebeuren.
@32:
en vergeet de OZB niet in Florida, dat kan daar oplopen tot meer dan tienduizend dollar per jaar voor een mooi bungalowtje. Eng land momenteel; ik zou er echt nooit wat kopen. Als je nou toch moest kopen zou ik kiezen voor ergens in Azië; maar werk (je wilt toch wat leuks/nuttigs doen), problemen met eigendomsrechten en soms klimaat zijn dan weer een probleem. Ik ken wel mensen die pendelen naar Thailand ofzo, maar dat lijkt me echt niks.
Ruim vijf jaar terug kon je in Nieuw Zeeland nog schitterende huizen op ongeëvenaarde lokaties kopen voor pakweg 200-400K euro. Inmiddels ook veel duurder geworden (alleen al omdat de NZ$ de laatste twee jaar meer dan 50% gestegen is t.o.v. de pleuro!) en moeilijk om permanent binnen te mogen. Misschien moet ik weer eens kijken naar jaarlijks pendelen tussen Australië en NZ, dat schijnt veel van de immigratie regeltjes te omzeilen.
@37:
“Toch denk ik dat de kern van het probleem van het omhoog schieten van prijzen ligt in bevolkingsgroei.”
en daarom hebben Australië en NZ, ongeveer de dunst bevolkte ontwikkelde landen ter wereld, zeker ook een mega huizenbubbel?
Toch denk ik dat de kern van het probleem van het omhoog schieten van prijzen ligt in bevolkingsgroei.
Toename van de vraag, toename van de schaarste. Je ziet aan voedselprijzen, olieprijzen en waarom dan niet aan de huizenprijzen
Ach ja, als alle prijzen flink stijgen zou het ook nog aan de toename van het geld kunnen liggen, niet?
Dat heet overigens inflatie.
De Euro (ooit fl 2,23) is inmiddels een Hollandse florijn geworden, in tien jaar. De inflatie daarvoor was ook aardig, dus een stijging van zo’n 300 procent in 20 jaar kan gemakkelijk middels inflatie verklaard worden.
Om dhr Juan Belmonte aan te halen: dit artikel cq rapport van OESO is gratis cabaret!!!
Zeker als je ‘t bekijkt in relatie tot voorgaande berichten als: Amersfoort + Almere gaan startersleningen cq subprime hypotheken verstrekken, overleg over de huizenmarkt etc.
Studenten die al meer dan een jaar studievertraging hebben opgelopen mogen per September 3000 Euro boete betalen. ze hebben geen tijd gehad om zich hierop voor te bereiden. Studievertraging was immers een keuze.
In dat opzicht zou dezelfde regering ook de HRA in een klap af kunnen schaffen. Een huis kopen met tophypotheek was immers een keuze.
Het enige verschil is dat met de directe afschaffing van de HRA Nederland direct failliet is, maar met de grote bezuinigingen op het hoger onderwijs duurt het wat langer.
@37 “En dat er Nederland niet ongeremd mag worden bijgebouwd, daar valt ook wel wat voor te zeggen in ons overbevolkt landje.”
Iedereen wordt gedwongen op een kluitje te wonen. Er wordt op een belachelijk inflexible manier met grond omgegaan:
-Spoor en weg wordt naast elkaar gebruikt, het lijkt mij dat het spoor zijn langste tijd heeft gehad. Stel je nou eens voor, dat al het spoor in Nederland wordt vervangen door wegen, dat zou toch veel voordelen opleveren?
-Van 2 baanswegen naar 3 baanswegen geeft een enorm voordeel (vrachtwagens kunnen elkaar inhalen zonder de doorstroming ernstig te belemmeren), personenauto’s direct in laten voegen op de middelste (of linker) weghelft.
-Het meest schadelijke is de scheiding tussen kantoren en woningen. ‘s morgens rijden we van huis weg (de hele dag een lege parkeerplaats), staan in de file, parkeren op een industrieterrein, en rijden ‘s middags weer terug (de hele avond en nacht een lege parkeerplaats). Dit kun je makkelijk combineren.
Alle coffeeshops, cafe’s en discotheken zou ik graag op een industrieterrein willen zien, heb je ook geen (geluids)overlast.
-Ik zou in Nederland ook wel eens een keer een blauw huis willen zien.
@42:
“Stel je nou eens voor, dat al het spoor in Nederland wordt vervangen door wegen, dat zou toch veel voordelen opleveren?”
afgezien van de evidente nadelen voor het milieu, het energieverbruik, geluidsoverlast, aantal verkeersslachtoffers enz. zou dit direct extra problemen op de huizenmarkt veroorzaken. Op basis van de EU normen kan NL nu al op veel plaatsen niet meer huizen bouwen, of alleen tegen zeer hoge kosten. De enige echte reden: vervuiling door het wegverkeer.
Weet je wat ik denk? dat de huidige auto zijn langste tijd gehad heeft. Het was een eeuw geleden technisch al achterhaald, maar door de domheid van gebruikers en de ongekende macht van olieboeren en autofabrikanten bestaat dit soort antiek nog steeds en is er in 100 jaar vrijwel niets aan de efficiency verbeterd.
Kijk eens naar China, een land dat vooruit kijkt en in de steden problemen heeft die vergelijkbaar zijn met NL. China investeert in allerlei vormen van openbaar vervoer (vooral rail) en auto’s worden op alle mogelijke manieren afgeremd. Ik weet wel welke van de twee landen er visie heeft.
reactie op Martijn
Ware het niet dat sommige goederen wereldwijd duurder worden, bijvoorbeeld olie.
Dat heeft toch echt met een toenemende vraag en bevolkingsgroei te maken.
Alsmede opkomende economie in landen als China.
Wat betreft de euro, NL en bijvoorbeeld profiteert van de zwakke broeders in Europa. De euro blijft relatief lager dan bij een nationale munt het geval zou en dat is weer goed voor de export.
De euro kan wat mijn betreft nog een tijd lang aan waarde inboeten.
Nog goed voor de omvang schulden ook!
Ook in België weten ze hoe ze geld doelloos moeten rondpompen: http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/1211414/2011/01/21/Vlaamse-regering-koopt-grond-voor-betaalbare-woningen.dhtml
Over die bevolkingsgroei, door waanzinmassaimmigratie van een klein land, ‘ja, laten we als klein landje aan massaimmigratie doen’, ‘ja, goed idee!!’ tuut tuut. Ga eens op vakantie naar Denemarken, je weet niet wat je meemaakt, rust, ruimte, schoon, mooi, echt een schitterend land.
Denemarken ongeveer 4 mln. inwoners.
Nederland ongeveer 16 mln. inwoners.
Zal er verder maar even niks over zeggen..
Ware het niet dat sommige goederen wereldwijd duurder worden, bijvoorbeeld olie.
Dat heeft toch echt met een toenemende vraag en bevolkingsgroei te maken.
@Dr. T
Momenteel zijn we met een wereldwijde crisis bezig en worden er dollars ‘als water’ gedrukt. Stijgende olie- en goudprijzen (samen) signaleren per definitie een momentaire component die actief is.
En dat is de drukpers van Bernanke.
Andere factoren kunnen allicht een rol spelen en dat de bevolkingsgroei van invloed kan zijn spreek ik niet tegen, maar nu ligt de kern primair monetair.
@44 dr t
“De euro kan wat mijn betreft nog een tijd lang aan waarde inboeten.
Nog goed voor de omvang schulden ook!”
Merkwaardige ethiek hou je er op na. Klagen over te hoge belastingdruk, maar het dan weer wel ok vinden dat spaarders onteigend worden door middel van inflatie.
blauw huis:
http://maps.google.nl/?ie=UTF8&hq=&hnear=Zilvermeeuwlaan,+Leidschenveen-Ypenburg,+Den+Haag,+Zuid-Holland&ll=52.034274,4.370566&spn=0.000324,0.000603&t=h&z=21&layer=c&cbll=52.034204,4.370642&panoid=Os6iHvFm6dmJLYeuQ5zXyw&cbp=12,322.47,,0,5
@44: dr t
Wat betreft de euro, NL en bijvoorbeeld profiteert van de zwakke broeders in Europa. De euro blijft relatief lager dan bij een nationale munt het geval zou en dat is weer goed voor de export.
Als de euro veel duurder zou worden, dan gaan uiteindelijk ook loon en materiaal kosten nominaal omhoog. De reële kosten blijven gelijk.
Het is triest dat mensen niet kunnen inzien dat waardedaling en stijging beide positieve en negatieve invloeden hebben. En dus trappen mensen in de nonsense sprookjes die in de pers worden verteld. Zoals lage munt waarde is goed voor de export e.d.
Alsof alle prijzen constant zijn! En alsof we ook niet importeren!
Kortom simplisme en bedrog alom.
En door aan de waarde van een munt te morren worden gemaakte commerciele afspraken verstoord. Afspraken die zorgvuldig tot stand zijn gekomen en vaak over lagere perioden gaan. Dit kan bepaalde bedrijven dus gewoon over de kling jagen!
Met andere woorden, het beste stabiliteit … en dan bedoel ik niet die achterlijke prijs stabiliteit van de Keynesianen.
Prijzen horen te flucureren op basis van economische realiteiten zoals: schaarste, vraag en aanbod.
Je kunt echt niet met twee schuifjes centraal de perfecte tuning aanbrengen voor alle economische actoren. De twee schuifjes zijn natuurlijk de geldhoeveelheid en de rentestand. Zie daar de onhoudbaarheid van centrale banken.
Bovendien zitten we nog steeds in een schulden crisis en inflatie jaagt mensen aan om veel te lenen en te speculeren. Dit zijn nou net die dingen die we aangetoond niet meer kunnen hebben omdat het onstabiliteit brengt.
Het laatste wat we nu moeten doen is dus met monetaire middelen aan geldverruiming (inflatie) doen. Want als we het wel doen dan kan ieder moment de paniek bom weer uitbreken en is iedere vorm van herstel gelijk weg!
Zo erg is dat niet, bij inflatie zijn spaarders geneigd hun geld te investeren in plaats van het op te potten in het geval van deflatie.
Een de consument stimuleren wat meer te besteden lijkt in de huidige situatie zo gek nog niet.
Het moet natuurlijk niet te gek worden zoals in het geval van hyperinflatie.
Gelukkig blijft de inflatie redelijk stabiel de afgelopen jaren.
Verder gaat me niet zozeer om inflatie an sich maar denk ik dat Nederland als exportland uiteindelijk gebaat is bij een lagere stand van de euro en dat
we daarom blij mogen zijn met de schuldencrisis in Griekenland, Spanje etc.
Duitsland dankt er haar economische groei aan.
32
Belgie heeft de ideale situatie. De overheid is min of meer failliet. Kunnen ze ook geen geld meer aan onzinnige zaken uitgeven, maar de burgers zijn rijk!
Zo erg is dat niet, bij inflatie zijn spaarders geneigd hun geld te investeren in plaats van het op te potten in het geval van deflatie.
Inflatie is verkapte belasting voor spaarders, dr. T.
Je ethiek is simpelweg ver te zoeken als je tegelijkertijd wel zit te mauwen over de hoge belastingdruk want dan ben je een hypocriet.
Moet je zelf weten, ik vind het je niet sieren.
En blij zijn met een schuldencrisis?
Hou vooral jezelf voor de gek met dit soort onzinnige peptalk als je je er beter bij voelt, maar kijk niet vreemd op als anderen je er wat meewarig op reageren.
@42 Wolf
“Van 2 baanswegen naar 3 baanswegen geeft een enorm voordeel (vrachtwagens kunnen elkaar inhalen zonder de doorstroming ernstig te belemmeren), personenauto’s direct in laten voegen op de middelste (of linker) weghelft.”
Het woon/werkverkeer is wat de doorstroming ernstig belemmerd.
Wegen zouden mijn inziens zo weinig mogelijk voor personenverkeer gebruikt moeten worden, maar juist voor diensten en goederen.
Het heen en weer rijden van je huis naar werk en weer terug is een inefficiënte bezigheid.
En als de doorstroming op de huizenmarkt de komende jaren niet verbeterd zal het woon werkverkeer alleen maar toenemen en daarmee ook de files in de spits.
Zo erg is dat niet, bij inflatie zijn spaarders geneigd hun geld te investeren in plaats van het op te potten in het geval van deflatie.
Geld oppotten (op de bank) wordt ook gewoon geïnvesteerd hoor. Wat denk je dat de bank de rente van betaald?
Een de consument stimuleren wat meer te besteden lijkt in de huidige situatie zo gek nog niet.
Een consument stimuleren iets te doen wat hij daarvoor niet wilde dus…zet je dat niet aan het denken?
De mensen moeten ook wel het geld vrij beschikbaar hebben. En wat wordt uitgegeven is niet beschikbaar door directe investeringen en dus moet er meer geld in omloop gebracht worden.
Met zijn alleen vooruit dus de inflatie berg beklimmen, in de hoop dat we er nooit vanaf kunnen vallen.
Erg naïef vind ik het.
Het moet natuurlijk niet te gek worden zoals in het geval van hyperinflatie.
Maar waar houd het op al je enkel vooruit rent en bestaande schulden door laat rollen op nationaal niveau en aan geldontwaarding blijft doen?
Gematigde inflatie is voor mij zoiets als gematigd alcoholist of gematigd heroïne junk zijn.
Gelukkig blijft de inflatie redelijk stabiel de afgelopen jaren.
% op % op % op %….tel uit je verlies. In ons stelsel betekend het gewoon dat er structureel een deel van de schulden nooit wordt afgelost.
Je ga me niet vertellen dat dit een goede situatie is. Bovendien waren de afgelopen jaren NA een decennium van +/- 10% inflatie per jaar! Als het nu goed zou gaan zouden we nu dus desinflatie moeten zien.
Het afwezig zijn daarvan moet je juist aanzetten tot grote zorgen!
Verder gaat me niet zozeer om inflatie an sich maar denk ik dat Nederland als exportland uiteindelijk gebaat is bij een lagere stand van de euro en dat
we daarom blij mogen zijn met de schuldencrisis in Griekenland, Spanje etc.
Tja, zo is alles positief uit te leggen. Bovendien is Nederland vooral doorvoerland / handelsnatie (de fabrieken staan in Duitsland). Inflatie brengt onrust en onrust is bij uitstek zeer negatief voor ons!
Verder is Nederland een relatief rijk land, dus geldontwaarding maakt ons direct minder rijk.
Ik zie dus meer grote nadelen dan voordelen. Oh…en wat exporteren we, dat we hier maken, eigenlijk ook alweer?
Duitsland dankt er haar economische groei aan.
Dit is een verdraaiing, zo niet verzinsel, van fijten. Duidsland produceert die producten die in groeilanden als China zeer gevraagd zijn.
En Duitsland kreeg net als andere landen hele grote klappen in de schuldencrisis. Juist omdat er ineens onzekerheid en onrust was.
Als ze inflatie wilden voor hun economie, dan zouden ze daar politiek heel agressief naar handelen, denk je ook niet?
@51,53:
je hebt wel een erg egoistische manier om financieel-economische zaken te analyseren. Vermoedelijk heb je zelf een flinke schuld en ben je daarom blij met oplopende inflatie, zware belasting op spaartegoeden en meer van dat soort vreemde economische verstoringen door de overheid. Wie zijn handen uit de mouwen steekt en verstandig met zijn geld omgaat kan nooit blij zijn met inflatie. En blij zijn met een land dat failliet gaat is helemaal simplistisch. Ga eens in Griekenland kijken hoe goed het daar werkt; als je nou multimiljonair bent dan is er vast wel wat te regelen, maar anders denk ik dat het tegenvalt. En als je op zo’n moment schulden hebt denk ik dat het ook geen feest is, want de megasubsidie op schuld dankzij de nationale overheid is dan ook over (wat helaas wel blijft is de subsidie op schuld via de ECB).
Om nog maar te zwijgen van die pensioenen die door inflatie gewist zullen worden.
Zien we straks net als in Japan 70+ vrouwen werken in de Mac Donalds omdat ze anders niet rond komen.
Japan is wat demografische en technologische ontwikkeling vergelijkbaar met ons, en de inflatie daar is voor de bevolking echt geen pretje.
Zonder buffers, want die zijn allemaal weggeinflateed, en een vergrijzende demografie staat het land barre tijden te wachten.
Voorlopig probeert men al 20 jaar met steun maatregel na steun maatregel, gefinancierd met geld bijdrukken, het tij te keren.
Zonder succes, en ineens moeten oude dames het werk doen wat bij ons door 16 jarige pubers wordt uitgevoerd als extra voor luxe. Kun je zien hoe goed het werkt!
Misschien heeft Dr. T wel gewoon niet goed nagedacht en een veel te duur huis gekocht ofzo.
Kon ie ook niet weten. De beste man heeft het al moeilijk genoeg en wordt hier dan ook nog voor asociaal uitgemaakt.
Hij verdiend op zijn minst een bail-out lijkt me. En een paar jaar vrijstelling van belasting.
Wat een ellende allemaal…
@51 dr t
Een beetje inflatie bestaat niet. Als je iedere maand 500 euro opzij zet voor je pensioen dan is bij een inflatie van 3,5% per jaar de koopkracht van je vermogen na 40 jaar nog maar de helft waard van de oorspronkelijke inleg. Niet verdampt, maar overgeheveld van de spaarder naar de leender. Heeft toch iets immoreels, vind je niet? En een overheid die haar burgers bewust en zichtbaar aan inflatie blootstelt, verliest moreel gezag. Krijg je rellen van enzo.
Duitsland had mischien beter maar wat minder kunnen exporteren. Ze hadden ook meer ruimte kunnen geven aan de binnenlandse bestedingen. Wat meer loon voor de middenklasse, investeringen en onderhoud in de publieke infrastructuur. Dat soort dingen. Export is geen doel op zich.
Blij zijn met de schuldencrisis in Spanje, Ierland of Griekenland is eerlijk gezegd een beetje teveel gevraagd van me. Als die fraaie handeloverschotten van Duitsland (en Nederland) zijn nl via onze financiele sector in de vorm van leningen teruggerecycled naar die landen. Ze staan op het punt bankroet te gaan als ze dat al niet zijn en dat gaat ons heel veel geld kosten. Tien jaar scheefgroei. Tien jaar schuldopbouw. De kosten van het faillisement zullen we weldra vernemen.
@49 Ongelooflijk, en er zijn ook rode en groene huizen!
http://maps.google.nl/?ie=UTF8&hq=&hnear=Zilvermeeuwlaan,+Leidschenveen-Ypenburg,+Den+Haag,+Zuid-Holland&t=h&ll=52.034921,4.370263&spn=0.001973,0.005804&z=18
Uiteraard staan er enkele te koop: http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/huis-47744769-stiemensvaart-41/
Gelukkig wordt je stekeblind van het metallic huis van je buurman.
Mooi blauw: http://upkeepworks.com/wp-content/uploads/2008/07/blue-house-after-painting.jpg
Klopt dit verhaal van Peter over Japan?
Volgens mij heeft Japan de afgelopen 20 jaar nogal last gehad van deflatie en heerst er een enorme jeugdwerkeloosheid.
Verder zijn de pensioen potten virtueel failliet.
En die pensioenpotten zijn virtueel gewist door 20 jaar economische stagnatie en even zoveel jaren van extreem lage rente op staatsobligaties, volgens mij, niks inflatie, deflatie!
@63 (marianne)
Ik snap het even niet, stel ik ben die Japanner en ik heb elk jaar voor 200 Euro in Yen gespaard. Ik ga nu met pensioen, de prijzen zijn gedaald ivm deflatie. Waarom is de pensioenpot dan gewist? Stagnatie is toch gelijk blijven?
edit
enorme jeugdwerkeloosheid voor japanse begrippen.
Vergeleken bij de spaanse jeugdwewerkeloosheid stelt het niet veel voor.
Omdat de bedrijven ook minder winst maakten door de economische stagnatie en daardoor wat minder in die potten hebben gestort dan had gemoeten? In afwachting van betere tijden die niet kwamen?
Ik sla maar een slag 😀
Japan heeft een pensioenstelsel wat vergelijkbaar is met het Nederlandse en ook in Japan slaat de vergrijzing toe.
@ Hugo
Die “waardevermeerdering” van de yen door deflatie, hebben de japanners wat betreft sparen natuurlijk niets aan.
Alleen de prijzen zakken, maar voor de spaarpotten is het niet best.
Vandaar dat al die japanse vrouwtjes tot een paar jaar geleden aan carry trade deden.
@67 (marianne)
”Die “waardevermeerdering” van de yen door deflatie, hebben de japanners wat betreft sparen natuurlijk niets aan.”
Waarom niet? De rente in Japan is nooit onder de 0% gegaan. Enige wat een spaarder had hoeven doen was een spaarrekening openen en hij/zij had dan toch wat verdient cq koopkracht behouden?
”Vandaar dat al die japanse vrouwtjes tot een paar jaar geleden aan carry trade deden.”
Overal is speculatie ala carry trade. Dat is wat anders dan sparen. Als je spaart wil je dat je koopkracht gelijk blijft. Als deze speculatieve carry trade dan unwind moet je die verliezen niet op de spaarders verhalen. Ik spaar niet meer in fiatgeld omdat dit blijft gebeuren.
”Omdat de bedrijven ook minder winst maakten door de economische stagnatie en daardoor wat minder in die potten hebben gestort dan had gemoeten?”
Dan zouden er toch onderzoeken moeten zijn hoe de werknemers zijn opgelicht? Waren er toevallig politieke connecties (het alom vertegenwoordigde corporatisme)?
1. ken het belastingstelsel van japan niet, maar misschien hebben ze daar ook zo’n leuke vermogensbelasting en dan kom je er niet met een rente van net boven de 0%. Bovendien blijft binnen een Japan en yen een yen.
2.Japanse huisvrouwen spaarden via spaarrekeningen in bijv. Australië omdat er in Japan zoals je zelf al opmerkte geen of nauwelijks rente te behalen was.
Of dit onder de noemer speculeren valt daar kan men over dicussiëren.
Indien jij niet wilt sparen is dat jou goed recht, persoonlijk denk ik dat je momenteel indien je niet wilt speculeren beter kunt sparen/cash zitten.
3. Oh ja? Doen ze hier in het land toch ook niet nadat de overheid in de jaren ’90 een greep van 30 miljard uit de pot van het ABP gedaan heeft?
En wie weet wat er momenteel gaande is, al die beerputten moeten nog open hoor, plenty to come.
@69 (marianne)
1) Pensioen buiten eigen bereik is hier onbelast, zelf sparen is belast (goh, waarom toch). Hoe het in Japan zit weet ik idd ook niet. Echter uitwissen zou niet mogelijk zijn in het geval van deflatie (behalve in een deflatoire collapse)
2) Ik spaar wel maar niet in fiatgeld (ik had daarover nog een reply gepost in het vorige draadje waar we spraken)
3) Die opmerking was sarcastisch bedoeld, helaas was dat niet duidelijk. 1 van de beerputten is dat al dat pensioen al (groten)deels is uitgegeven…. Eens dat er nog plenty to come is.
Het spaarpotje van de Japanners is niet uitgewist door deflatie, dat is uitgewist door het verminderde gezinsinkomen en opgebruiken van de spaarcenten.
Pensioen is een ander verhaal.
Ik weet niet waar je nu eigenlijk heen wil, verhaal ging over de post van peter2 die beweerde dat Japan last had van inflatie en 70+ bij de hamburgerketen werkt.
edit
Waar spaar je in dan, kan me de reply niet herinneren.
@72 (marianne)
(reactie 78)
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-01-2011/hans-andre-de-la-porte-veh-de-huizenprijzen-gaan-6-dalen-in-2011/#comments
@71 (marianne)
Waar ik heen wil is dat Peter2 in mijn optiek gelijk heeft. Natuurlijk zijn de nominale huizenprijzen gedaald, net zoals de aandelenkoersen. Voedsel, belasting, energie, zorg, etc zijn fors toegenomen. Dat plus fraude in toplagen van de samenleving heeft de pensioenen en spaarpotten leeggeroofd. Nu heeft men door dat Yen aanhouden stupide is, net zoals elke fiat. Maar dat is slechts mijn idee.
Even wat anders, maar toch relevantie naar het artikel. Ik wilde deze vonst even delen.
Ik las vandaag het lokale suffertje:
http://www.deweekkrant.nl/artikel/2011/januari/18/open_huis_groen_van_prinstererlaan
Open huis? Huur?
Klinkt bekend, dus even gezocht.
Ik heb alle brochures met prijzen voor het archief ook opgeslagen.
Kijk en vergelijk.
Dit was de oude website:
http://www.groenvanprinsterer.info/index.php
En dit is de nieuwe website:
http://www.luxehuren.info/#/home
Zoek de tien verschillen.
Inderdaad er worden 2 mega-mensen-stallen gebouwd. Echter op de ene website is alles koop. Op de andere website is de helft ineens huur geworden.
Hoe verschillend kun je hetzelfde nieuws brengen?
CBS: prijsdaling koopwoningen zwakt af
http://nieuws.nvm.nl/Actual/januari_2011/CBS_prijsdaling_koopwoningen_zwakt_af.aspx
Verkoop van woningen blijft dalen
http://www.cobouw.nl/nieuws/2011/01/21/Verkoop-van-woningen-blijft-dalen.html
32 Dalen : Hoe het met jaarlijkse kosten zit in Detroit is mij niet bekend.Kan best wel een flink hoog zijn.
Volgens mij zijn die huizen vanaf de 6000/7000 Us Dollar nog wel in redelijke buurten.De afbraakhuizen in de probleemgebieden kun je al voor 150 Us Dollar kopen.Is natuurlijk weinig meer van over (zie Realtor.com)
Is alleen erg ver weg, wel leuk voor de mensen die er in de buurt wonen.
45 dr t :Wat betreft de euro, NL en bijvoorbeeld profiteert van de zwakke broeders in Europa.Is ook goed voor de export.
Praat je ook nog zo als je salaris hetzelfde blijft ,en je levensonderhoud twee keer zo duur word? Is een baan in de politiek of bij de NVM niets voor jou?
Ik meen me te herinneren dat het grote probleem van de Japanse pensioenen de solvabiliteit is. Op papier zijn de digits er wel, maar nu het grote uitkeren is beginnen is alles geinvesteerd in eigen staat-toilet papier.
Zie daar maar eens rijst van te kopen.
@74
I rest my case, google eens op japan en deflatie zou ik zeggen.
FT, wederom complimenten voor de speurzin.
Het mooiste vind ik nog wel de tekst bij de koop-site: “nog slechts enkele stuks beschikbaar”…
Dat is al net zo’n dooddoener geworden als “Prijsdaling koop woningen zwakt af”.
Mijn vader woont in Kijkduin in een nieuwbouwappartement dat een jaar geleden is opgeleverd. In 2007 zijn ze te koop gekomen, en op dit moment (dus 4 jaar later bijna) staan er nog steeds een aantal in het complex te koop en leeg. (stuk of 8)
Er hing tot vrij recent een enorm bord van de projectontwikkelaar met in koeieletters de letterlijke tekst: “Doe een serieus bod en wij geven serieuze korting”.
Die onverkochte appartementen staan tot op de dag van vandaag leeg.
8) moet zijn 8.
Cinelux,
Klinkt leuk die huizen in Detroit. Maar het grote probleem is dat alle Tax op het huis wrdt geheven. Nhz noemde die 10K ozb al, maar er is meer. En natuurlijk in de betere buurten ook hoger.
Dus leuk pandje aanschaffen voor 5-10K, maar je moet niet vreemd opkijken als daar ieder jaar nog eens een rekening voor een soort “houderschaps belasting” van 10-15k bij komt, ieder jaar weer. De hogere bedragen natuurlijk op de plaatsen waar de meeste mensen willen wonen.
Ik kwam dit berichtje geheel toevallig tegen op de MSN nieuwssite. Weer meer gedwongen verkopen…
http://rtl.nl.msn.com/msn/?playvideo=/components/actueel/rtlnieuws/binnenland/130166/2011w02/wo11.130166.92dc7d79-15331294.Meergedwongenhuizenverkopen.xml
Cheerio,
Dow Jones
@80 Patrick: “Er hing tot vrij recent een enorm bord van de projectontwikkelaar met in koeieletters de letterlijke tekst: “Doe een serieus bod en wij geven serieuze korting”.
Die onverkochte appartementen staan tot op de dag van vandaag leeg.”
Waarom biedt jij dan niet een procent of 40-50 van de vraagprijs om de boel vervolgens te verhuren. 😛
82 FT : Ik heb het even opgezocht.Property tax in Detroit ligt rond de 3500 U.s. Dollar per jaar voor een gemiddeld huis.Of dit ook voor buitenlandse investeerders zo is, durf ik niet te zeggen.
Had ik in de U.S. in de buurt van Detroit gewoond, had ik het puur voor de gok drie of vier van die pandjes gekocht.
In sommige delen van de U.S. is er namelijk veel vraag naar goedkope huurhuizen i.v.m. de vele foreclosures.Mensen hebben nog wel inkomen, en moeten toch ergens wonen.Of dit in de regio Michigan zo is weet ik niet, daar heb ik mij te weinig in verdiept.
Heeft er eigenlijk iemand Zilver gekocht op dit forum?
@ hugo, marianne
recessie-statistieken Japanistan
http://www2.lse.ac.uk/publicEvents/pdf/20100524_Posenppt.pdf
Nieuwe docu.
De enige gestrafte tot nu Angelo Mozilla, van Countrywide
http://www.documentary.org/magazine/inside-job-anatomy-catastrophe
Off-topic: Fitch (rating agency) verwacht dat de huizenprijzen in Spanje dit jaar tot 15% dalen
El precio de la vivienda en España caerá hasta un 15% adicional este año, según Fitch
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/01/21/suvivienda/1295605414.html
77.
45 dr t :Wat betreft de euro, NL en bijvoorbeeld profiteert van de zwakke broeders in Europa.Is ook goed voor de export.
Praat je ook nog zo als je salaris hetzelfde blijft ,en je levensonderhoud twee keer zo duur word? Is een baan in de politiek of bij de NVM niets voor jou?
Mijn vooronderstelling = zwakke euro= meer export= hogere inkomsten=meer investeringen= minder werkloosheid=hogere salarissen= meer koopkracht= meer binenlandse bestedingen =etc.
Zie hoe nu vrijwel alles onder druk komt te staan en de koopkracht achteruit gaat, als er weinig export en economische groei is.
NL is echt afhankelijk van export.
Ook als spaarder zou ik liever leven met het eerste scenario.
Kun je je geld tenminste ergens nog rendabel in investeren!
De stelling ‘zwakke euro is asociaal voor spaarders’ klopt alleen als je de zaken geïsoleerd voorstelt.
Kijk hoe China en de VS er alles aandoen hun munt zo laag mogelijk te houden.
Als Griekenland en Spanje een eigen munteenheid hadden dan zou devaluatie de eerste economische maatregel zijn die ze zouden nemen.
Een munteenheid als die van Duitsland zou een stuk sterker zijn geworden.
Dat zou weer tot een evenwicht in hun onderlinge exportpositie hebben geleid.
Deze evenwichtigheid is nu ver te zoeken en is wellicht de hoofdoorzaak van de huidige kredietcrisis.
Overheden en banken zijn ook zo financieel met elkaar verbonden, dat de andere kant op kijken niet meer werkt.
Doorgaan op de huidige tour ook niet.
Er is geen weg terug en er is geen weg vooruit.
Is dat geen ‘mooie’ conclusie?
Ter illustratie:
De koersen in Amsterdam schoten vrijdag omhoog, op het bericht dat het Duitse ondernemersvertrouwen tot record hoogte is gestegen.
De AEX-index sloot 1,4% hoger op 361,05 punten. Eerder op de dag had de Amsterdamse hoofdgraadmeter zelfs op een winst van meer dan 2% gestaan. De Midkap-index won 0,6% en sloot op 637,84 punten. Ook elders in Europa zat de stemming er goed in.
Als Griekenland en Spanje een eigen munteenheid hadden dan zou devaluatie de eerste economische maatregel zijn die ze zouden nemen
Ze krijgen dus betalingskorting, ondanks dat ze hun rekeningen niet betalen. Hebben die Duitsers mooi gewerkt voor Jan mdk achternaam.
Zal wel veel fractioneel geld naartoe zijn gegaan van Deutsche Bank, dus de Duitse sucker moet zijn toekomstige arbeidsenergie inzetten om die korting te verlenen (hier geen smiley).
Hoge onderscheiding voor ECB-president Trichet
Laatst gewijzigd: 21-01-11 23:25
DEN HAAG – President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) is vrijdag Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau geworden.
Het ministerie van Financiën maakte vrijdagavond bekend dat Trichet de onderscheiding heeft gekregen voor ”zijn essentiële bijdrage aan de prijsstabiliteit in de eurozone en zijn sterke en daadkrachtige optreden gedurende de financiële crisis sinds 2007”.
Dat is volgens minister Jan Kees de Jager van Financiën belangrijk geweest voor de kracht van een open handelseconomie als Nederland.
Trichet is sinds 2003 ECB-president. De Fransman volgde toen Wim Duisenberg op. De inmiddels overleden Nederlander was de eerste president van de Europese Centrale Bank. De termijn van Trichet loopt later dit jaar af.
© ANP
Duits ondernemersvertrouwen stijgt
Laatst gewijzigd: 21-01-11 13:41
AMSTERDAM – Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in januari iets harder gestegen dan verwacht. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het IFO Institute for Economic Research.
De index nam toe tot 110,3, van 109,9 in december. Economen vooraf geraadpleegd door Dow Jones gingen uit van een stijging tot 110,0.
De Ifo-index omtrent de verwachtingen van Duitse ondernemers kwam uit op 107,8, van 106,9 een maand eerder. De subindex voor de huidige economische omstandigheden daalde naar 112,8 van 112,9.
De Ifo-index geldt als een belangrijke barometer voor de Duitse economie.
© Novum
Hand in hand…..
De krenten uit de pap.
Als je je huis nu op korte termijn wilt verkopen, en de ligging is goed, dan kan dat binnen één maand, als je 30% van de WOZ waarde afhaalt. Je hoeft alleen maar een MELDING te doen bij een makelaar. Gratis taxatie, geen bemiddelingskosten. De makelaar is nu alleen al tevreden als hij de bemiddelingskosten van de KOPER kan incasseren. Voor de verkoper is het gratis.
Je komt dus NIET op Funda te staan.
Voor de liefhebbers:
Laan van Poot 398-398a. Deze is verkocht ondervoorbehoud voor een prijs van 639000. Voor het eerst geplaatst op 21-05-2010 voor een prijs van 675000.
En deze week opnieuw te koop voor 599000.
Inderdaad, benieuwd of er verschillen tussen de NVM en kadaster uitkomsten over december zijn.
FT Zegt:
22 January 2011 om 12:07 am
Hoe verschillend kun je hetzelfde nieuws brengen?
CBS: prijsdaling koopwoningen zwakt af
nieuws.nvm.nl/Actu…ningen_zwakt_af.aspx
Verkoop van woningen blijft dalen
cobouw.nl/nieuws/2…en-blijft-dalen.html
Misschien volgend jaar onderdeel maken van de iq test
Je komt dus NIET op Funda te staan
Twitter doet de rest of kan dat doen.
Juan Belmonte : 15 jaar lang 15 % per jaar waardevermeerdering (..) Spanje , nu 15 % eraf . Wat is het leven toch mooi in de zon .
http://www.woningtweets.eu geeft een beeld.
Ik zat net te kijken op een internationale huizensite. Daarop vond ik de meest prachtige vrijstaande villa’s met wijngaarden et cetera, voor nog min of meer schappelijke prijzen. Ik zag laatst ook een wijngaard met woningen, electra en water in Zuid Californië te koop staan, voor 900.000 dollar, dat is dus nog geen 700.000 euro, voor twaalf hectare (mogelijk winstgevend) onroerend goed!
Dan kijk je weer even op Funda en dan word je spontaan depressief van al die lelijke, dure kippenhokken in Nederland.
Ik ben het echt zo zat allemaal. Gisteren was Rutte ook weer te gast bij Ferry Mingele om net te doen alsof die volkomen uit de hand gelopen studentendemonstratie wel meeviel, en maar liegen en maar om de hete brij heen draaien. Beelden van de studentendemonstratie (leuke meid trouwens, die Anna Westerdaal)…
http://www.youtube.com/watch?v=1BnhttxC6ik
Italië is natuurlijk ook niet alles, maar met Berlusconi valt er tenminste nog iets te lachen af en toe. Het is er ook nog eens lekker weer.
Cheerio,
Dow Jones
@89 dr t
Er is geen makkelijke oplossing meer voor het schuldenprobleem. En inflatie veroorzaken gaat dat schuldenprobleem alleen maar groter maken. Hoewel het daar waarschijnlijk wel op uit gaat draaien.
Hoe hoger de inflatie des te onaantrekkelijker wordt het om te sparen. Inflatie gaat dus ten koste van het aanbod van kapitaal. Dat treft slecht want er moeten op korte termijn wereldwijd alleen al enorme bedragen aan schuld doorgerold worden. Of je krijgt een renteverhoging waarbij een ieder met schulden alsnog default, of de centrale banken vullen het ontbrekende aanbod van kapitaal aan door middel van liquiditeitscreatie. De Ierse centrale bank bedient zich inmiddels in ruime mate van dit paardemiddel.
@99 Dow, Eens, maar ga je in je eentje in Californië wonen?
Ik zit ook al lang in dubio wat te doen. Heb ook al in Belgie en Duitsland gekeken, maar iedere keer als ik terugkom realiseer ik me dat hier al mijn vrienden en familie wonen.
Als ik in Duitsland ga wonen heb ik een groot huis maar moet ik twee uur rijden om een biertje met vrienden te doen.
Je maakt jezelf namelijk ook een beetje gek door steeds te kijken naar landen waar je een villa voor 300K koopt.
@69,70:
dat sparen van Japanse huisvrouwen in AU of NZ$, of het sparen van Hugo in goud, is m.i. sterk vergelijkbaar. Het is allebei ‘speculatief’, maar er is wel een goede fundamentele reden voor deze speculatie, nl. de verwachting dat het alternatief jaar op jaar meer oplevert omdat de overheid/de banken systematisch het beleid in dezelfde richting pushen. Het probleem is in beide gevallen dat je in korte tijd veel kunt kwijtraken als de trend (tijdelijk?) keert. De japanse huisvrouwtjes schrokken zich in 2008 een ongeluk, en zelfs goud is nu t.o.v. de euro in korte tijd 10% minder waard geworden. En ik geef gelijk toe dat sparen in je eigen munt eigenlijk ook speculatief is, want je weet hoeveel rente je krijgt maar niet wat je geld aan het eind van het jaar waard is (zeker niet op de langere termijn gezien).
@89:
ik krijg nu de indruk dat dr.t een fan van inflatie is omdat hij dan vooruit kan komen t.o.v. minder slimme medemensen door zijn spaargeld te investeren in de stockmarket, die dankzij de inflatie jaar op jaar omhoog blijft schieten. Maar dat dit op lange termijn niet werkt heeft hij nog niet door. Na 2002 gestart met beleggen?
Oja, als je denkt dat een zwakke munt goed is voor de economie leg dan eens uit waarom de Duitse economie het twee generaties lang zeer goed gedaan heeft en nog steeds zeer welvarend is. Zal wel aan de zwakke DMark gelegen hebben ;(
@92:
mag Tricky nu ook voluit meedoen bij Bilderberg, of zat hij daar stiekum toch al bij?
@97:
“15 jaar lang 15 % per jaar waardevermeerdering (..) Spanje , nu 15 % eraf. Wat is het leven toch mooi in de zon.”
Als het dan maar niet 15 jaar lang 15% eraf wordt. Zou zomaar kunnen als de rente nu pakweg 30 jaar gaat stijgen 😛
Over 15 jaar climate change in het huidige tempo zullen we het maar helemaal niet hebben.
@99:
dat gevoel heb ik al ruim 10 jaar. Helaas is verkassen naar dichtbij meestal niet zo effectief, en is er overal wat (waar je meestal te laat achter komt, zelfs familie en kennissen in een ver land praten liever niet over de minder leuke kanten). De meest aantrekkelijke landen zitten doorgaans potdicht of hebben groot risico. Als ik niet ziek was geworden zat ik alweer vijf jaar precies aan de andere kant van de wereld, zo ver weg mogelijk van dit gekkenhuis …
@101:
is een kwestie van prioriteiten inderdaad. Voor iemand met een gezin met schoolgaande kinderen een heel andere afweging dan wanneer je single bent of weinig familie(banden) hebt. En het maakt ook veel uit of je flink wat kapitaal achter de hand hebt; in veel landen is het leven een stuk minder vrolijk als je geen kapitaal meeneemt (nog even afgezien van de vraag of je dan binnen mag).
Ik vraag me af of het probleem niet nog groter is dan het nu lijkt. Zojuist een babyboomer gesproken, die betaalt zo’n 800 per maand aan meerdere hypotheken. Als hij zijn baan verliest en in de WW zou komen, kan hij de lasten niet meer dragen. Zou dan moeten verkopen, maar zoals het er nu uitziet krijgt hij zijn hypotheekwaarde er net niet meer uit. Hij denkt dat er nu een dipje is. In zijn straatje zie ik zo 3 borden hangen met “te koop”.
@Il, klopt. Merendeel denkt nog steeds dat we een dipje hebben en over een jaar weer flink gaan stijgen.
Kom er steeds meer achter dat “het volk” pas in de gaten krijgt dat er structureel iets mis is als ze een fysiek probleem krijgen, bijvoorbeeld niet meer genoeg eten kunnen kopen van hun besteedbaar inkomen.
@ 103
Nog afgezien van het feit dat z’n netto lasten hoger worden wanneer hij in de WW belandt.
@100 (Dawg)…
Ik ben het met je eens dat het gevaar van te hoge (>2%) inflatie nooit helemaal zal verdwijnen. Het is namelijk altijd heel verleidelijk voor overheden om de kosten van fout beleid door inflatie te laten wegsmelten. Ik heb alleen een vraagje: wat doen we dan met de pensioenfondsen, die zich geconfronteerd zien met (te) lage rentestanden en koopkracht verlagende inflatie? Mensen die sparen voor hun pensioen zijn dan helemaal de sjaak natuurlijk. Er ligt daar dus een belangenconflict waar een regering niet zomaar aan voorbij kan gaan, en zeker niet binnen de huidige demografische structuur, waardoor binnen de komende twee decennia zo’n beetje een kwart van het land gepensioneerd is.
Ik denk eerder dat we gewoon heel veel retoriek gaan horen over broekriemen aanhalen de komende twintig jaar. Dat lijkt me ook gewoon het beste eigenlijk, gewoon de strenge schoolmeester als overheid. Toch ironisch, dat dat de uitkomst is van de losgeslagen moraal van de “Love & Peace Generation”…
Cheerio,
Dow Jones
en weer nieuw aanbod op funda.
http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-47926903-van-eeghenstraat-116/omschrijving/
Of niet?
Nee 1 ton korting ten opzichte van een paar weken geleden.
http://www.jaap.nl/te-koop/noord+holland/amsterdam/amsterdam/1071gm/van+eeghenstraat+116/10248085/overzicht/
@ marianne, dat snap ik niet, hoezo stijgen dan de nettolasten ?
@103, 108:
ga eens vragen bij een zelfstandige hoe het uitpakt als je soms een paar jaar weinig verdient; dan merk je hoe handig een hypotheek en vooral die HRA is.
HRA is leverage, en als het slecht gaat met je financien gaat het dankzij HRA dus EXTRA slecht. Veel ambtenaren hebben geen flauw idee van dit risico, die denken dat ze per definitie ieder jaar die hypotheek van de belasting kunnen aftrekken. Ik weet niet hoeveel je kunt aftrekken als je in de WW komt (ongetwijfeld een riant bedrag voor een oudere ambtenaar) maar het zal niet zo aantrekkelijk zijn als ze dachten.
@106:
voor overheden is het belang duidelijk: door de inflatie hebben ze een extra reden om de bevolking nog eens extra uit te knijpen: ‘het kan niet anders’. En ze kunnen natuurlijk zorgen dat de pensioengerechtigde groep steeds kleiner ipv steeds groter wordt 😉
Aha, dus als je werkeloos wordt dalen je inkomsten met 25% en daarmee ook de HRA, dus worden je netto lasten groter. Duidelijk. Dank nhz.
@92,
Trichet die van Jan Kees en Bea één van de grootste koninklijke lintjes krijgt… WTF, ik word er misselijk van. Hiermee wordt toch publiekelijk aangegeven dat politiek, centrale bankiers en koningshuizen arm in arm lopen, terwijl ze onafhankelijk zouden moeten zijn. Prijsstabiliteit. Wat een farce! Dit kán toch niet!?
Patrick,
Over dipje gesproken. Ik heb even een kleine aanvulling voor de TTT van Juan.
Als bron gebruik ik miljoenhuizen, dus controleerbaar.
Kornalijnhorst 94 -39.1% (05-03-08) – 167500 – 275000
Westeinde 139 a -30.4% (19-06-08) – 449000 – 645000
Burgemeester Patijnlaan 78 -21.0% (27-11-06) – 219500 – 278000
Pompstationsweg 31 -21.0% (23-03-08) – 699000 – 885000
Therese Schwartzestraat 56 -20.6% (26-02-07) – 269000 – 339000
Ik heb deze zelf even na gekeken. Wat opmerkelijk is, is dat de huizen een tijdje weg zijn om vervolgens an een aantal maanden weer met een lagere prijs terug te komen. Ik neem aan dat het nog steeds om dezelfde verkoper gaat. Ik kan me niet voorstelen dat iemand voor de handel dit huis opkoopt om vervolgens voor een lagere prijs aan te bieden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Kornalijnhorst:
http://den-haag.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/Kornalijnhorst-94-den-haag
PS.
Het nieuwe aanbod is niet direct op miljoenhuizen terug te vinden, daarom draai ik ca 1x per maand een update.
@110:
ik weet er als zelfstandige niet zoveel van, maar je kunt HRA alleen aftrekken van de IB toch? En iemand die WW heeft of iets in die richting die betaalt geen of weinig IB, dus die moet het hele hypotheekbedrag zelf betalen (betalen van netto in plaats van bruto inkomen, eigenlijk). De inkomstendaling is dus veel groter dan het op het eerste gezicht lijkt.
@111:
ach, al generaties lang één van de rijkste families van Nederland, allerlei schimmige offshore constructies om geen belasting te betalen, overal foute vrienden en adviseurs met voorwetenschap. Nee, spaargeld op de bank zullen ze niet veel hebben dus dit is typisch de categorie die profiteert van inflatie (= overheveling van geld van de gewone burger naar de financiële elite).
@101 (Patrick) en 102 (nhz)…
Dat – vrienden en familie – is inderdaad de voornaamste reden dat ik “inert” ben en niet allang vertrokken ben naar een ander land, waar in ieder geval de zon wat vaker schijnt. Ik zou het wel kunnen doen trouwens. Ik ben door mijn werk niet aan Nederland gebonden, ik ben nog vrij jong, single (no kids) en liquide, en ik heb een cosmopolitische instelling. Je zou trouwens ook een paar vrienden kunnen meenemen om samen die wijngaard winstgevend te maken. Dan kun je de kosten voor levensonderhoud ook delen en gewoon genieten van de uitdaging en de vooruitzichten. Ik ben alleen wel zo realistisch om te beseffen dat een goed lopende wijngaard geen kwestie van maanden, maar meer van decennia is. Maar dat geeft toch niet?
Ik heb ook wel eens in België gekeken. Tot een paar jaar terug kon je in Antwerpen echt helemaal fantastisch wonen (appartement van 200 vierkante meter – met garage – in een sjieke wijk op loopafstand van het centrum voor 200.000 euro, dat werk). Nu zijn de Belgische en Duitse woningmarkt in de grensgebieden echter ook al vervuild door Nederlanders met hun gratis hypotheken. Ik word gewoon zo moe van die destructieve Nederlandse manier van denken, van die bange diefstal met de overheid als medeplichtige. Het is gewoon een intrinsiek ongezonde manier van bestaan volgens mij, en ik word het steeds meer zat.
Gisteren alweer de voorlopige belastingaanslag binnengekregen voor 2011, of ik maar even voor 28 februari het “verschuldigde” bedrag wil overmaken. Ik denk dat het bijzonder weinig uitmaakt of ik dat nu wel of niet wil doen, dus het wordt maar weer gewoon betalen voor de hypotheken van Donner en Rutte – en Henk en Ingrid.
Mooi toch, dat eigenwoningbezit?
Cheerio,
Dow Jones
Maar als je nettolasten stijgen door werkeloosheid, kan je ook minder gaan aflossen, dus, is dit dan de beroemde en beruchte huishoudelijke liquiditie-trap?
Dus je schulden worden groter ipv kleiner.
En verkopen lukt ook niet meer, en als dat wel lukt,waar moet je gaan wonen…..
Want je bent helemaal blut.[ met of zonder restschuld ]
Is dit dan de beroemde en beruchte deflatie-spiraal?
Als je REKENT op een bepaald bedrag aan HRA teruggave, gaat deze als je inkomsten minder worden niet VOOR maar TEGEN je werken.
Maar dat zeggen de hypotheekverkopers er niet bij hoor 😉 als ze jou een hypotheek verkopen, maar in Japan zijn ze daar nu na 20 jaar wel achter gekomen. 🙂
@FT èn Long Time Lurker
Exact, nieuw aanbod is vaak OP-nieuw of OVER-nieuw (ookwel nogmaals)
🙂
Alles wat nieuw is lijkt beter, maar de makellaars hebben kennelijk de toegevoegde waarde van het weten dat een pand al lang te koop staat (of afgenomen waarde, net hoe het ziet) nog niet ontdekt….
FT, let op , ik vermoed dat bij o.a. de Kornalijnhorst ook weer een smerig truukje wordt toegepast. Een truukje dat ik steeds meer toegepast zie worden:
Grond wordt verkocht aan een investeringsmaatschappij voor een eenmalig bedrag, Koopprijs huis kan daardoor flink verlaagd worden, nieuwe eigenaar zit met erfpachtgrond en canon van honderden euros per jaar.
Patrick 117,
Ik denk dat het in dit geval niet zo is. Het is een megastal, je hebt dus geen eigengrond.
Even gezocht, ter onderbouwing:
jan 2010, huisnummer 58:
Erfpacht tot 31 december 2035, canon € 162,35 p.j.
Jan 2010, huisnummer 64:
Erfpacht tot en met 2035, canon € 166,= per jaar (appartement) en € 26,88 per jaar (garage)
feb 2010, huisnummer 140:
– Erfpacht tot 31 december 2035, canon € 162,36 per jaar
@ 108
Ik zie dat nhz al antwoord gegeven heeft.
Maar….. zo vreemd was je vraag niet hoor, ik weet uit ervaring dat men daar niet bij stil staat.
FT, dat betekent dan dat er inderdaad een dramatische prijsdaling is. Nou moet ik zeggen dat ik ervan schrok hoeveel appartementen er in die regio beschikbaar zijn, en al ruim aanbod vanaf 100K…
@115:
“Maar dat zeggen de hypotheekverkopers er niet bij hoor 😉 als ze jou een hypotheek verkopen, maar in Japan zijn ze daar nu na 20 jaar wel achter gekomen. :)”
Toen ik een tijdje terug aan het zoeken was naar huurwoningen irriteerde ik me mateloos aan de talloze koopwoningen waar bij stond ‘deze woning kost u 600 euro per maand’ (met een sterretje met kleine lettertjes erbij meestal), terwijl een hypotheek voor mij dan bijv. 1100 euro per maand zou kosten, over andere lasten praat men niet eens.
Voor de goede orde: ik heb geen box1 inkomen maar betaal wel veel belasting. Je wordt in zo’n situatie echt aan alle kanten gepakt door onze ‘nette’ overheid. In de tijd dat ik wel een hoog inkomen had had ik bewust geen hoge hypotheek, geen behoefte aan molenstenen om de nek net zo goed als ik als ondernemer de bank alleen gebruik om de betalingen te regelen en niet om jaar-in-jaar-uit vet rood te staan.
Zoals Dow Jones al zegt, toch wel fijn dat je dan weer ieder jaar opnieuw mensen als Donner rijkelijk mag sponsoren.
@117:
ik las vorig jaar ergens dat het mogelijk zou worden om huizen zonder de grond te verkopen, om zo de verkoopprijs te drukken. De suggestie daarbij was dan dat je die grond een aantal jaren gratis kon gebruiken van de vorige eigenaar, of leasen (zoiets als die bijna gratis tweede hypotheek dankzij onze gulle overheid). En wellicht zou de gemeente hier een rol bij kunnen spelen (al zal die daar niet op zitten te wachten, nu ze krap bij kas zitten). Is dit momenteel alleen in bepaalde gemeentes toegestaan ofzo?
@Nhz 113 en 110,
Van ZZP-ers heb je twee soorten. ZZP-er MET BV en zonder BV.
Als ZZP-er MET BV veranderd er niet zoveel. Je bent gewoon loonslaaf van jezelf. Je hebt dus een “normaal” salaris. Dat kan per jaar wel een beetje wijzigen, maar niet zoveel ik dacht minimaal ergens rond de 40.000 euro. (althans daar betaal je belasting over). Het zal niet heel veel hoger worden, want vanaf ca 55.000 betaal je 52% belasting. Dat is dus alleen voor de mensen met aftrek (HRA?).
Als je meer wilt hebben, heb je gewoon 40.000 salaris (voor 42%) + een winst uitkering. Dat is ongeveer 20%VPB en 25% dividentbelasting. Samen dus 40%. Je krijgt dus 60% netto.
Je hebt ook de ZZP-er zonder BV. Het netto resultaat van de onderneming is jouw inkomen. In een goed jaar, stel 100K, betaal je over de laatste 50K 52% belasting. In een slecht jaar, stel 25K, (waar zitten de grenzen precies?) betaal je ca 33%.
Maar het wordt nog leuker. Even zonder aftrek gerekend. Bij 100K inkomen betaal je ongeveer 45000 IB. Bij 25K inkomen betaal je ca 7500 IB.
Stel ik heb een pandje van 500K met 100% schuld tegen 5%. De rente is dan 25000. Dat is netto bij 100K inkomen heel grof 12500 korting. Echter bij 25K inkomen is dat ongeveer 10.000 korting. Maar hje betaald die 10K niet dus je krijgt maar 7.500 korting.
Niek , als het je om de inhoud ging zou ik erop in gaan. Anderszijds, als de prijzen vanaf nu 150 % gaan zakken een mooie woning kadoo voor jou , van mij.
@ nhz
Je bedoelt bestaande woningen, of nieuwbouw?
Hetgeen ik wel van op de hoogte ben is het “psychologische effect” van erfpacht.
In Rotterdam was het sinds midden jaren ’70 onmogelijk nieuwbouw op eigen grond te kopen.
Allemaal erfpacht dus, men kon het hooguit afkopen voor 50 jaar.
Dit hield de stijging van de huizenprijzen in verhouding tot huizen op eigen grond dus laag.
Op het moment dat wij ons huis verkochten, eind 2003 is de gemeente Rotterdam de grond in de verkoop gaan gooien.
Velen zijn daar op ingegaan, de bomen groeiden nog tot in de hemel op dat moment.
Zij hebben zich echter daardoor volkomen uit de markt geprijsd, omdat de huizenprijzen in één klap 30% omhoog vlogen.
De totale kosten bleven hetzelfde met of zonder eigen grond (indien geheel aflossingsvrij gefinancierd), maar het toont toch ff duurder.
Wel een vooruitziende blik trouwens van gemeente Rotterdam.
Voor Juan hypotheekomzet 2010 + 66.2 miljard
http://www.amweb.nl/nieuws/nederland/hypotheekomzet-gegroeid-in-2010.140078.lynkx
@122:
ik heb een BV en al járen een salaris van ver onder de 40K (ik geloof dat ik dan officieel claimde 1 dag per week te werken), de laatste jaren zelfs van 0 (dan ben ik officieel niet meer in dienst misschien?) 😉
Anderzijds wordt je wel eens door de fiscus gedwongen om veel dividend uit te keren en dan betaal je eenmalig een sloot belasting waar je ivm HRA ook weer niks aan hebt, omdat het éénmalig is 🙁
@123:
eerst leren rekenen lorenzo …
15 jaar 15% eraf is ongeveer -90%, en niet -150% 🙂
Niet dat ik uiteindelijk -90% verwacht in Spanje maar toch, ik weet wel zeker dat het met die -15% korrektie van afgelopen jaar niet over is.
@124:
ik bedoelde tweedehands woningen.
Ik hoor er weinig over, maar ik ken een notoir geval uit Auckland (Nieuw Zeeland), waar zoiets tot een enorme rechtszaak geleid heeft. Ik weet er de details niet van, maar op een chique locatie kon je luxe woningen en appartementen kopen met erfpacht die door de overheid bij aankoop werd begrensd op een bepaalde jaarlijkse waarde (die heel laag was). Het idee was de relatief dure locatie zo ‘betaalbaar’ te maken zodat het rendabel te herontwikkelen was.
Maar bij verkoop moest de erfpacht wél worden afgekocht, en die was op een zodanige manier bij contract geindexeerd dat ongeveer iedereen die een jaar of tien later wilde verkopen er aan failliet ging, simpel gezegd omdat de buurt zo in trek was. Je kon natuurlijk ook gewoon daar blijven wonen, maar er zaten blijkbaar veel speculanten 😉
@126 -124
Met andere woorden die lieden hadden daar levenslang.
Bij een WW uitkering zit je ook met het probleem dat er een maximum aan zit. Ik kan mij vergissen maar dacht dat dat ergens in de buurt van de 3800 euro bruto per maand ligt.
En daar weer 70% van is ongeveer 2650 euro bruto per maand, tja en je moet die hypotheekrente wel ergens vanaf kunnen trekken natuurlijk.
nhz 126
” Anderzijds wordt je wel eens door de fiscus gedwongen om veel dividend uit te keren ”
Op basis van welke wet(geving) kan de fiscus een BV dwingen dividend uit te keren?
FYI: het pensioenregister is online: http://www.mijnpensioenoverzicht.nl. Gelukkig heeft de overheid er voor gezorgd dat de meesten een “spaarpotje” hebben…
@129:
weet ik niet, maar als je geen inkomen opneemt willen ze blijkbaar op een andere manier centjes van je vangen. Het officiele argument zal wel zijn dat de BV geen activiteiten meer heeft en dus moet sluiten (ik weet niet eens of daar een wet voor is, maar het is duidelijk dat de fiscus niet houdt van spaarpotjes in een BV). En bij sluiten betaal je in de praktijk vaak ver boven 50% belasting (dividend + stamrecht + boete), tenzij je boven de 65 bent ofzo.
@130:
van mij krijgen ze in ieder geval sinds +/- 2006 geen cent meer, of het nou overheid of pensioenverzekeraars is. Eén criminele bende, verplicht meedoen aan een pyramidespel dat alleen voor een kleine club vrijwel zeker rendabel is.
@128:
vandaar ook dat die ‘deeltijd-WW’ met volledig behoud van inkomen zowel de overheid, de werkgevers (in de praktijk alleen grote bedrijven) als de werknemers heel mooi uitkwam. Lekker vol doorbetaald thuis zitten en geen enkel risico voor de huizenmarkt, i.t.t. gewone WW waarbij het na 2 jaar echt gaat bijten. De enige die het nakijken heeft is de belastingbetaler.
@ marianne, nooit van gehoord, maar het klopt helemaal hoor 🙂
De WW kent een zogenaamde maximum dagloon (Per 1 januari 2011 is het maximum dagloon € 188,88). De maximaal te ontvangen WW is daardoor ongeveer 36.500 euro. De maximale WW wordt “bereikt” bij een jaarsalaris van € 49.297,68. Medewerkers die jaarlijks meer verdienen dan € 49.297,68 ontvangen toch de maximale WW van € 36.500,- per jaar (en ontvangen dus minder dan 70% van het laatstverdiende salaris).
Cees de Kort had vrijdag jl. een korte persoonlijke boodschap aan Ger. Ger Hukker: “Twee woorden. Prijzen. Omlaag.”
http://www.bnr.nl/radio/columns/kort/21161232
@Nhz 131,
Dit verhaal klopt niet.
Je hoeft je BV niet liquideren, zolang je maar betaald, minimaal IB over het minimum DGA salaris + de kosten voor een BV.
De praktijk is dat je deze omzet in een stamrecht BV (een pensioen BV). Je betaald ook geen divident + stamrecht. Maar het is OF.
Stamrecht is trouwens gewoon uitgesteld loon, je hebt daarmee de IB over dat uitgestelde loon dus ook uitgesteld. Bij uitkering betaal je de normale IB. Het voordeel zit in het feit dat je in kleinere porties uitbetaald. Je stelt dus 52% betaling uit tot het moment dat dit nog maar 33 of 42% is. Daar zit je winst. Als ik dit zo lees heb jij de hele spaarpot in 1 jaar laten uitkeren, niet zo handig, want je hebt op de eerste 50K na de vollle mep vn 52% betaald. Behalve dat deel dat je via 25% divident hebt laten uitkeren natuurlijk.
@16 Il
Merci
Waarmee 2010 net als 2009 op 50% van 2006 zit:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-12-2010/huizenprijs-bepalend-voor-welvaart/#comment-59408
referentie moet zijn 126 Il ipv 16 Il
NHZ 126 : huizen in spanje en autos , iedereen heeft een mening . maar als dat geluk brengt ben ik ook gelukkig.
Een gemiddelde prijsdaling van 20% sinds eind 2008 is inmiddels realiteit, 320.000 destijds in het dorpje veessen is inmiddels 288.000 euro (aanslag gemeentelijke OZB), gaat dan om aantrekkelijk dorp in Overijssel nabij de IJssel. Als dit de realiteit is op het platteland zal dat ook wel gelden voor de rest van Nederland.
De vraag die je jezelf nu kunt stellen is gaat dit verder naar beneden (255.000) euro door lagere leenmogelijkheden, kans afschaffing overdrachtsbelasting en meerdere woningen te koop in hetzelfde dorp?) Of wordt het gecompenseerd door groeiende economie, inflatie hoger dan 2%, loonsstijging 2% per jaar?
Feit is dat veessen wel huis biedt met flinke lap grond en buitengebied, zal dat zijn waarde blijven houden in de toekomst?
Mijn conclusie is dat kopers eind 2008 de klos zijn, zelfde huis 4 jaar eerder was misschien 270.000 euro.
Huizen die je nu dus te koop ziet staan zijn al 20% in waarde gedaald, zou nu ook sneller geneigd zijn een woning te kopen die de laatste keer verkocht is medio 2004 dan een huis dat verkocht is medio eind 2008. Dan weet je i.i.g. dat men niet op zoek is naar een compensateverschil van 320.000 naar 270.000, andersom als je toen 270.000 betaalde verwqacht je nu niet 310.000 te vangen.
Lenin heeft gelijk; het gaat in zijn geval om een specifiek huis. De gemiddelde prijs van verkochte woningen kan dan wel gestegen zijn, maar voor het zelfde geld zijn alleen coulante huizen verkocht die een ton goedkoper waren dan jaren ervoor. De gemiddelde VERKOOPPRIJS is dan wel gestegen, maar de individuele WONINGWAARDE kan zeer fors gedaald zijn.
@135:
misschien komt het dan omdat ik al een paar jaar geen loon opneem uit de BV? In mijn BV zit nog steeds flink wat geld, het probleem met stamrecht is dat als je dat voor je 65e er uit haalt je behalve de IB (daar heb ik geen moeite mee) ook een strafheffing van 20% betaalt. Met dat laatste heb ik wél moeite want ik ben zeg maar noodgedwongen met vervroegd pensioen. Je mag er inderdaad een pure pensioenBV van maken, maar banksparen zie ik niet zitten (houdt de inflatie zeker niet bij) en een pensioenverzekeraar daar ben ik inmiddels principieel falikant op tegen. Voorlopig hou ik de BV dus maar even aan, hopelijk kan ik over een jaar of wat weer aan de slag en wellicht ook wat verrekenbare verliezen ten nutte maken.
@142
Ik vermoed dat @141Rekenwonder bedoelt dat van 320 naar 288 duizend geen daling van 20% is.
reactie op :
91.Adamus Zegt:
22 January 2011 om 11:45 am
Als Griekenland en Spanje een eigen munteenheid hadden dan zou devaluatie de eerste economische maatregel zijn die ze zouden nemen
Ze krijgen dus betalingskorting, ondanks dat ze hun rekeningen niet betalen. Hebben die Duitsers mooi gewerkt voor Jan mdk achternaam.
Zal wel veel fractioneel geld naartoe zijn gegaan van Deutsche Bank, dus de Duitse sucker moet zijn toekomstige arbeidsenergie inzetten om die korting te verlenen (hier geen smiley).
Daartegen over staat dat griekse producten een stuk goedkoper worden en dus voordeliger geïmporteerd kunnen worden.
Wat weer fijn voor je concurrentiepositie is.
Ook als toerist kun je dan veel lol beleven.
Het thema hier op deze site lijkt wel sparen is goed, schulden maken is slecht.
Waar het om gaat is dat geld een middel is om ruil van goederen handiger te maken. En hoe meer handel des te leuker het wordt!
@145 dr t
Wat Adanus stelt lijkt me niet juist. Als de Grieken of Spanjaarden weer een eigen munt zouden hebben, dan zou dat een ten opzichte van de euro gedevalueerde munt zijn. En dat maakt het aflossen van de schulden die in euro’s luiden alleen maar moeilijker. Dus niks geen korting.
Schulden worden problematisch wanneer ze trendmatig sneller toenemen dan het inkomen. Dan komt vroeg of laat onvermijdelijk het moment dat niet meer aan rente- en aflossingsverplichtingen kan worden voldaan. In de afgelopen drie, vier decennia zijn de nominale inkomens acht maal zo groot geworden, maar het totaal van de schulden groeide met een factor dertig.
http://blogs.reuters.com/great-debate/2009/01/20/us-and-uk-on-brink-of-debt-disaster/
Uiteindelijk zal een ontwikkeling die niet oneindig lang door kan gaan moeten stoppen. Dat moment lijkt nu aangebroken.
Bedoel inderdaad daling 10% inmiddels al gerealiseerd, sinds eind 2008..vond 20% al zo veel..laat staan 40%..lol
@146:
“In de afgelopen drie, vier decennia zijn de nominale inkomens acht maal zo groot geworden, maar het totaal van de schulden groeide met een factor dertig. “
Als je naar NL kijkt dan is het nog veel extremer. De inkomens (persoonlijk, ik praat niet over GDP of bedrijfsinkomens) zijn de afgelopen 25 jaar nog geen 100% gestegen, en de schulden misschien wel 1000% (ik heb geen actuele cijfers, maar in die orde van grootte moet het wel liggen).
Ik ben het met de auteur eens dat faillissement of een ‘haircut’ van investeerders de beste (enige) oplossing is :
“Bankruptcy would ensure the cost of resolving the debt crisis falls where it belongs. Investor portfolios and pension funds would take a severe but one-time hit. Healthy businesses would survive, minus the encumbrance of debt.”
Wat we nu doen, zowel in de VS als in de EU is precies het omgekeerde: alle kosten afwentelen op partijen die NIET verantwoordelijk zijn voor de ellende, in plaats van op de schuldigen (o.a. banken en scheefleners). Maar een eerlijke oplossing is het laatste wat je van onze politici kunt verwachten; de prijs hiervoor wordt een verloren generatie (dit gaat zeker 10-20 jaar duren) met gierende inflatie. Wat dat betreft zou het Japan scenario stukken beter zijn …
Olland onder water ?
Afsluitdijk in slechte staat
” Om overstromingsgevaar tegen te gaan, zijn met spoed maatregelen noodzakelijk ”
cobouw
Ondertussen in de VS:
MSNBC
NYT: Plans being drawn up to let states go bust.
The New York Times
7:39 AM EST January 21, 2011
Senator John Cornyn, a Texas Republican, has asked the Federal Reserve chairman, Ben Bernanke, about the possibility of drawing up a bill allowing states to go bankrupt.
Policy makers are working behind the scenes to come up with a way to let states declare bankruptcy and get out from under crushing debts, including the pensions they have promised to retired public workers.
Unlike cities, the states are barred from seeking protection in federal bankruptcy court. Any effort to change that status would have to clear high constitutional hurdles because the states are considered sovereign.
But proponents say some states are so burdened that the only feasible way out may be bankruptcy, giving Illinois, for example, the opportunity to do what General Motors did with the federal government’s aid.
Beyond their short-term budget gaps, some states have deep structural problems, like insolvent pension funds, that are diverting money from essential public services like education and health care.
Some members of Congress fear that it is just a matter of time before a state seeks a bailout, say bankruptcy lawyers who have been consulted by Congressional aides.
Bankruptcy could permit a state to alter its contractual promises to retirees, which are often protected by state constitutions, and it could provide an alternative to a no-strings bailout.
Along with retirees, however, investors in a state’s bonds could suffer, possibly ending up at the back of the line as unsecured creditors.
“All of a sudden, there’s a whole new risk factor,” said Paul S. Maco, a partner at the firm Vinson & Elkins who was head of the Securities and Exchange Commission’s Office of Municipal Securities during the Clinton administration.
@148 nzh
Faillisementen en haircuts maken duidelijk hoe groot de oninbare vorderingen zijn. Als zodanig betekenen ze een enorm gezichtsverlies voor onze politieke en financiele elite.
De politieke elite zal moeten toegeven dat aansluiting van de PIIGS bij het eurogebied een kostbare vergissing was en dat de Europese eenheid alleen gehandhaafd kan blijven zolang de surpluslanden optreden als onvrijwillige financiers van die eenheid. Wel een beetje pijnlijk als de burgerij van die surpluslanden nooit een democratisch mandaat is gevraagd nog heeft gegeven.
Over de golden wonder boys uit de financiele sector en hun toezichthouders zullen we maar helemaal niet hebben. Hoef je alleen maar naar hun leverage te kijken. Is op het criminele af.
@149:
geen geld meer voor ll , alles gaat naar het boven water houden van de polderhypotheken.
@145 (dr t)…
“Het thema hier op deze site lijkt wel sparen is goed, schulden maken is slecht. Waar het om gaat is dat geld een middel is om ruil van goederen handiger te maken. En hoe meer handel des te leuker het wordt!”
Even checken, maar we leven toch in 2011, dus drie jaar na het bijna volledig instorten van het wereldwijde financiële systeem door schuldenstapeling? We moeten nog maar zien of het brandende gebouw geblust kan worden, en u stelt voor benzine in de vlammen te spuiten?
Cheerio,
Dow Jones
Toen ik Dr T’s reactie (post 145) las, moest ik hier aan denken…
http://www.youtube.com/watch?v=Xlf5ucFanpY
“Are we gonna do Stonehenge tomorrow?”
Hahaha! Hoe komt dat toch? Ik zie dat wel vaker, van die mensen die bijvoorbeeld net hebben gehoord dat de bovenleiding van de trein is geknapt en dan rustig vragen of ze moeten uitstappen en of de trein zo weer gaat rijden. Of iemand die verwacht dat je ook zonder sneeuwkettingen om te doen best door kunt rijden die bergpas op (het is maar voor even, we zijn er toch zo). Zou dat gebrek aan realiteitszin het gevolg zijn van een overactieve verzorgingsstaat of een beschermde opvoeding? Die ontkenning is aan de ene kant erg grappig, maar het is alleen wel te hopen dat dat gedrag niet leidend is in belangrijke zaken, zoals het besturen van een land of het kopen van een huis.
Cheerio,
Dow Jones
148 nhz: Er is in de politiek een tendens dat de grote banken/bedrijven belangrijker zijn dan de mkb bedrijven.En deze kunnen dan ook onderhandelen over de belasting wat zij “WILLEN” betalen.Bij de kleinere bedrijven is dit niet mogelijk.
En vergeet natuurlijk niet de contacten onderling tussen de grote multinationals en de politici (b.v. Wim Kok)
Ik ga binnenkort volgende week weer eens naar een executieveiling, ben benieuwd wat de prijzen doen.Zal wel niet veel verschillen met vorig jaar.
Heeft iemand hier op het forum toevallig geinvesteerd in zilver?
@Cinelux, ja, ik heb ook zilver.
@154 Dow Jones:
Zou dat gebrek aan realiteitszin het gevolg zijn van een overactieve verzorgingsstaat of een beschermde opvoeding? Die ontkenning is aan de ene kant erg grappig, maar het is alleen wel te hopen dat dat gedrag niet leidend is in belangrijke zaken, zoals het besturen van een land of het kopen van een huis.
Afgaande op waar mensen instappen of ingestapt zijn ( te dure huisaankoop, niet renderende woekerpolissen en pensioenverzekeringen, aandelenlease-constructies e.d.) zijn er beangstigend veel ongebreidelde optimisten. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de meesten niet door hebben dat ze hoe dan ook, vroeg of laat, van een koude kermis thuis komen. Het is net als tijdens een nieuwjaarsborrel; eerst elkaar, ik denk veelal gemeend, het beste toewensen en vervolgens met een slok op achter het stuur plaats nemen. Lemmingen- of casinogedrag is ons niet vreemd. Ook wat betreft de schuldencrises zullen er alleen maar verliezers zijn. Ik heb me al verzoend met mijn onafwendbare verlies.
@155,156:
hopelijk niet recent geinvesteerd in zilver dan; het licht staat m.i. nog steeds op rood, we kunnen zo terug naar $24 of misschien wel $18.
@157:
inderdaad, en het is duidelijk onze overheid die dit soort naief gedrag stimuleert; privatise the gains, socialise the losses. Als je te optimistisch bent en het gaat mis dan ws het vroeger game over, of in ieder geval een paar rondes terug. Maar tegenwoordig wordt je dan geholpen, liefst een paar rondes vooruit geholpen t.o.v. verstandige spelers. Dus waarom zou je verstandig zijn en veel pret missen? Ooit komt hiervoor de rekening, maar ik heb hem nog niet gezien.
@154 Dow Jones
Hoe komt dat toch? Sta mij toe om daar een kleine bijdrage aan te leveren.
Dat komt door de indoctrinatie die wij de afgelopen ca 60 jaar of langer door de strot geduwd hebben gekregen, vanaf de kleuterschool af aan. Opmerkingen als “gaat u maar rustig slapen” (om vervolgens wakker te worden het heel Zeeland verzopen), indoctrinatie als “Vadertje Drees”, “op de overheid kunt u vertrouwen”, Postbus 51 etc. etc. etc.
Het is heel, heel goed van Dr T om hier op Huizenzeepbel te zijn. Dr T is wakker geworden en nu moet hij eerst de indoctrinatie van zich afschudden. Dat is niet eenvoudig, want waar haal je je onafhankelijke nieuws vandaan?
Het is aan ons om nieuwe bezoekers als Dr T liefdevol te ontvangen en te trachten om hem op weg te helpen en niet te streng te oordelen. Ook wij waren ooit eens nieuw hier!!
@155 Cinelux
Ja, heeft niet iedereen dat gedaan?
? Ooit komt hiervoor de rekening, maar ik heb hem nog niet gezien
Ik heb Trichet er vandaag in buitenhof ook niet over horen reppen. Het kan lang aan en Tunesië is ver weg.
65% of China is construction.
http://www.youtube.com/watch?v=sv2nSDq1OTI
@159 (A)…
Ja, ik ben het met je eens. Daarom probeer ik ook af en toe een grapje te maken en het een beetje licht te houden. Ik denk trouwens dat humor in het algemeen heel goed werkt om lastige zaken aan de kaak te stellen.
Ik word soms wel een beetje moe van figuren die doen alsof het goed voor Nederland zou zijn wanneer de huizenprijzen weer gaan stijgen en de woningmarkt weer “aantrekt.” Daar spreekt zo’n fundamenteel onbegrip van de huidige economische situatie uit dat ik het lastig vind om daar nog serieus op in te gaan. Dan biedt een linkje naar Youtube of een metafoor (Titanic, blussen met benzine et cetera) soms uitkomst.
Maar ik ben het dus met je eens; ook iemand die ernstig in de war is verdient het om geduldig te woord te worden gestaan. Het valt namelijk inderdaad niet mee om de indoctrinatie van NVM, VEH, bekenden, overheid en hypotheekverstrekkers zomaar van je af te laten glijden.
Cheerio,
Dow Jones
PS: @Adamus. Wat vond je van dat interview met Trichet? Ik vond het nogal ondiep. Een hoop domme, voor de hand liggende vragen, en niets over het Europese obligatiefonds. Een gemiste kans…
Weet dat je de vraag niet aan mij stelde, maar ben zo vrij even m’n mening te geven.
Eerst het positieve nieuws:
Van Ingen z’n engels was beter dan dat ik verwacht had.
Nogal ondiep vind ik trouwens zwakjes uitgedrukt.
Het was één grote pot propaganda voor de EU als noodzakelijk vehicle in het streven naar een Politieke Unie.
Al Trichet’s uitspraken hadden gemeen dat Trichet aankoerst op een overheveling van de souvereine macht richting Brussel.
Kunnen we natuurlijk verwachten van de president van de ECB.
Maar van Ingen slikte het allemaal als zoete koek zonder ook maar één belangrijke vraag te stellen.
Wederom een staaltje volksverlakkerij van de PO.
edit
Maar gaat goed samen met die benoeming door onze Jan Kees.
Hij had Trichet ook kunnen confronteren met deze uitspraak van de benoemde president van de EU:
“We are clearly confronted with a tension within the system, the ill-famous
dilemma of being a monetary union and not a full-fledged economic and political
union. This tension has been there since the single currency was created. However,
the general public was not really made aware of it.”
– European Council President, Herman Van Rompuy, 25 May 20101.
of deze:
“I have no doubt that monetary union can function very well without far-reaching
political union. On the contrary, there could even be a risk that excessive
centralisation or harmonisation of economic policies might stifle healthy
competition and weaken economic efficiency”.
– Then ECB Chief Economist, Otmar Issing, 2001.
deze misschien;
“An enlarged EMU area will be positive both for the Eurozone area and for the
countries joining”.
– Then Commission President Romano Prodi and then Commissioner for
Economic and Monetary Affairs Pedro Solbes, 2000.
Deze:
“The Treaties set out a ‘no bail-out’ clause, and the rules will be respected. This is
crucial for guaranteeing the future of a monetary union among sovereign states
with national budgets. Markets are deluding themselves if they think that the
other member states will at a certain point dip their hands into their wallets to
save Greece”.
– ECB Chief Economist, Jürgen Stark, 6 January 2010
Of anders deze:
“The thrust of the spirit and of the letter of the Treaty is that everything is done
to construct the euro area as an optimum currency area. First by ensuring that it
incorporates economies that have already proved being convergent in the fiscal
field as well as in the monetary and financial fields”.
– Then Governor of the Bank of France, Jean-Claude Trichet, 1997.
@dawg
Ja hallo, die van Ingen moet het ook nog even kunnen begrijpen.
@165 (Dawg)…
Dank voor die quotes; heel mooi om die achteraf nog eens terug te lezen. Die Trichet is wel een slimmerik trouwens; dat citaat is namelijk nog steeds voor velerlei uitleg vatbaar. Eigenlijk is alleen dat citaat van Otmar Issing momenteel echt belachelijk te noemen. Die gezamenlijke verklaring van Prodi en Solbes is eigenlijk een beetje potsierlijk, in vorm en inhoud, maar ik heb het idee dat dat sentiment – van hoe groter, hoe beter – nog steeds sterk leeft in Brussel. Er zit trouwens wel een kern van waarheid in, maar bij een groeiende EMU zijn een granieten stabiliteitspact en verstrekkende politieke eenheid binnen die EMU natuurlijk nog veel belangrijker. Dat zeggen ze er echter (uit politiek opportunisme?) niet bij.
Cheerio,
Dow Jones
@158 NHz, neen, inmiddels al ruim twee jaar. Mag dus nog wel een stukje terugvallen voordat ik echt chagrijnig word.
@168 Dow Jones
En de tragiek van de situatie is dat de eurocratie het eigen falen nog gaat aangrijpen om meer politieke macht naar zich toe te trekken ook.
@155 Cinelux,
Zou je de prijzen van de veiling dinsdag hier willen plaatsen? Ik ga ook heel af en toe, maar heb te weinig tijd.
PS: @Adamus. Wat vond je van dat interview met Trichet? Ik vond het nogal ondiep.
droevig…..ik zag in de ondertiteling nog even “goudschaaltje” :-). Is zo’n gesprek wel voorbereid? De majesteit had zich waarschijnlijk beter voorbereid hè.
De ECB moet vooral niet serieus genomen worden, wij hebben tenslotte onze eigen Idols. Frankfurt is heel ver weg voor ons. “Rutte sprak in Brussel……”, is voor de doorsnee NL’er het einde van de wereld.
@165:
kortom, uitspraken van banksters en politici zijn het papier niet waard waarop ze geschreven zijn. Soms zijn ze al door de feiten achterhaald zodra het in druk verschijnt …
Dawg, Trichet vond het al snel “hypothetical” en hij was niet van de politiek. Dus succes met uw leiders.
……..union. This tension has been there since the single currency was created. However,
the general public was not really made aware of it.”
Dat is dan de afdeling politiek en daar is hij niet van.
1,97% inflatie dat is een cijfer om een puntje aan te zuigen. Kom je altijd mee weg bij journalisten, die kennen geen enkel getal.
Engels van van Ingen. Hij is duidelijk naar de bijscholing geweest, nog niet zo lang geleden was het ouderwets HBS niveau.
@163 (marianne)…
Toch bedankt voor je bijdrage…
Ik vond het Engels van de presentator alleen niet echt indrukwekkend, maar goed, ik ben native speaker (speaking native?), dus ik luister meestal direct naar het Engels. Ik let dan niet eens zo sterk op de uitspraak (die is bij Nederlanders toch meestal vrij aardig), maar meer op de beschikbare woordenschat, en die was gewoon bedroevend ontoereikend. Hij had bijvoorbeeld best het woordje “commodities” paraat mogen hebben, zeker als je met Trichet gaat praten en een vraag over inflatie gaat stellen. Hij vroeg door dat taalprobleem ook niet lekker door; hij was daarvoor niet genoeg op zijn gemak in het Engels. Hij zat de vragen een beetje op te lezen van een kaartje (misschien kon dat ook niet anders, en lagen de vragen vast). Toch jammer; ik had nog wel een paar leuke vragen voor Tricky geweten…
Cheerio,
Dow Jones
Dow, ik denk dat iemand als trichet zijn vingers niet gaat branden aan een paar linke vragen.
Ik ben ervan overtuigd dat het lijstje met vragen vóóraf gefaxt dient te worden naar zijn PR clubje.
@172 nzh
“The Treaties set out a ‘no bail-out’ clause, and the rules will be respected.
En als je dan die politici aan uitspraken als bovenstaande herinnert, uitspraken die notabene zijn vastgelegd in verdragen die de Europese burgerij door de strot zijn geduwd, dan werp je taboes op volgens topeurocraat Juncker.
http://yoobusiness.com/economics/2011/01/22/eus-juncker-not-taboo-for-greece-and-others-to-buy-back-debt/
Was een geintje Dow van dat engels.
Zoals Adamus al zei, hij heeft vast bijscholing gehad.
Trichet z’n engels was zoals het een fransman betaamd trouwens abominabel.
En wat betreft die leuke vragen, daar houdt onze staatsomroep niet zo erg van.
158 nhz: inderdaad niet recent geinvesteerd, maar als de prijs richting de 20 Us per ounce gaat, ga ik toch maar wat investeren in zilver.Historische silver/gold ratio ligt rond de 20 op 1.
170 FT : Zal na de veiling het lijstje even posten, waarschijnlijk Dinsdagavond.
En dit had die andere Jean Claude te melden.
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,741068,00.html
Je zou bijna denken dat Duitsland het niet meer trekt.
En deze is ook leuk.
http://www.zerohedge.com/article/egypt-proactively-preparing-tunisian-style-rioting-airport-intercepts-59-outbound-gold-shipm
@176:
denk ik ook, dit soort figuren komen alleen langs voor PR. Niet om ondervraagd te worden.
@179:
ik zou niet vertrouwen op een historische goud/zilver ratio. Sterker nog, als je het op de lange termijn bekijkt is die ratio helemaal niet stabiel maar stijgend, conform de schuivende verhouding tussen deze twee edelmetalen. In monetair opzicht zie ik weinig in zilver, en het industrieel gebruik is onvoldoende fundering voor hoge prijzen (kan snel achterhaald zijn vandaag de dag, zeker bij voldoende hoge prijs).
@180:
tja, zou Juncker al weten dat Spanje één dezer dagen door het afvoerputje gaat? En bang zijn dat Duitsland dan afhaakt, wat hem en z’n vrindjes op termijn vele vette baantjes zou kosten?
Onze Balkje is wel slimmer dan openlijk te gaan klagen nadat hij gepasseerd is voor zijn droombaan; Juncker klinkt een beetje desperate eigenlijk 😉
@181:
bizar, zou het een ordinaire diefstal zijn? Nederland (een bepaalde kring personen in vooral Amsterdam) is tenslotte wereldkampioen heling van waardevolle oudheden, ze hebben vast zo hun kontakten in Egypte en wat landen daar omheen.
@180 (marianne)…
Onzin. Duitsland trekt het uitstekend, met een rente van 1,5% op zijn staatsobligaties. Men vindt het volgens mij echter wel best zo, in Noord Europa – Nederland spant trouwens de kroon met een rente op staatsobligaties van 1,0%…
Eén Europees obligatiefonds om dit soort Europa ondermijnende praktijken een halt toe te roepen is de enige echte oplossing. De Amerikanen kunnen het ook, en daar bestaat ook het vooroordeel dat men in Maine harder werkt dan in Californië en Florida. Als we niet over dit soort Pavlovreacties heen kunnen stappen, wordt het nooit wat met Europa. Triest, die kortzichtige hebberigheid en Noord-Europese calvinistenretoriek. (Dat is niet aan jou gericht, Marianne!)
Erg dom ook, want Griekenland, Ierland, Spanje en Portugal zijn toch de voornaamste importeurs van onze – en Duitse – produkten. Drie keer raden wat er met de binnenlandse bestedingen gebeurt als we het laten gebeuren dat die landen langere tijd 12% op hun staatsleningen moeten betalen…
Cheers,
DJ
@180 marianne
Iedereen in Brussel weet verdomd goed wat er uiteindelijk moet gebeuren. De vraag is alleen: hoe gaan we het thuis vertellen? En dus wordt er om de hete brij heengedraaid.
De overheden van Griekenland en Ierland zijn al failliet. Die van Portugal en Spanje gaan dat misschien ook. Er moet dus een herschikking van de schulden komen met haircuts en al. En daarmee komt een deel van de rekening bij de burgers uit de surpluslanden te liggen. Als belastingbetaler zullen ze moeten schuiven voor welk opkoopfonds of garantiesysteem er dan ook wordt ingesteld. Misschien moet de staat ook nog eens een keer diep in de buidel tasten om opnieuw banken en verzekeraars overeind te houden.
Tenslotte zullen deelnemers aan pensioenregelingen wellicht ook een veer moeten laten. Het alternatief is dat de ECB het vuile werk opknapt.
Trichet z’n engels was zoals het een fransman betaamd trouwens abominabel
Maar wel uitdrukkingsvaardig en hij verbeterde de interviewer met “commodities”. Hij nam nog net het interview niet over……
@ Dawg
Zal ik je eens wat vertellen, het zou mij helemaal niet verbazen wanneer men al een heel eind op weg is met de voorbereidingen om uit de euro te stappen, iedereen weer terug naar eigen munt.
Dat kreng gaat crashen.
Het alternatief is dat de ECB het vuile werk opknapt
Tricky is er denk ik niet vies van om de gemanicuurde vingers aan de digitale drukpers te zetten. Hoe vies kan vuil zijn.
@ Adamus,
Mag het alsjeblieft?
Marianne denk even aan de fractionele centjes die ING
en deutsche bank in die landen hebben uitgezet: die zijn ook meteen niets meer waard. Uit de euro is geen optie. En de chinezen zijn ook van de euro gecharmeerd.
@ Dawg, hangt er vanaf hoeveel van de 369.000 miljard ( nog steeds stijgende volgens Obama )aan onderliggende waarde van de derivatenbrij er moet worden afgeboekt. Is wel een veelvoud van de wereldomzet. Is het so wie so wel behapbaar. Over welke periode wordt dit uitgesmeerd. That’s the question.
@NHz, “in monetair opzicht zie ik weinig in zilver”…
Ik kan het niet nalaten je te vragen het volgende korte bericht goed te lezen:
http://www.zerohedge.com/article/us-mint-reports-january-silver-sales-hit-26-year-high
Heb ik nog wel zin om een weer een andere munt door de strot geduwd te krijgen? Alleen als die van mij is en niet van politici, de “deficit spenders”, de zelfbenoemde kraaien die ons kapitaal permanent afromen. De overstap is weer een ideaal plukmoment. Doe maar niet. Onze Hollandse politici zullen hun oren ook meteen laten hangen naar de USA.
@188 Adamus, de manier waarop China naar de Euro kijkt is als die van een winkelier die de portemonnee beschermt van zijn beste klant…
Meeste dromen zijn bedrog M.
@191 Adamus, Eens! Er is een tijd geweest dat er geen inkomstenbelasting was. De overheid kon zich bedruipen met inkomsten uit accijnzen en importheffingen.
Tegenwoordig betalen wij inkomstenbelasting om de rente te betalen over de lening die onze overheid continu vergroot, omdat ze gewend is geraakt aan het voeden van haar eigen obese lichaam met geld dat nog niet bestaat.
@183:
maar het is natuurlijk een schijnoplossing, het verplaatst de schulden alleen maar. Uiteindelijk betekent dit beleid dat heel Europa failliet gaat. Het zou veel beter zijn om nu een streep te zetten onder dit mislukte experiment en zo de schade te beperken, maar toegeven dat je het mis had is in de politiek nooit een optie 🙁
@190:
omzetrecords en silver bar shortage lijken mij een betrouwbare contra-indicator. Het verbaast me dus niks dat zilver flink gedaald is sinds de recente top, en het zou me ook niet verbazen als het nog veel verder daalt.
Bij goud kan ik de ‘store of value’ functie wel zien, bij zilver niet (meer). Het begint steeds meer een gewoon commodity te worden.
NHz, met alle respect, maar hoe kunnen fysieke leveringsproblemen en maand na maand grotere verkoopaantallen van Silver Eagles (silver money!) nu een contra-indicator zijn?
Die chinezen hebben momenteel zo hun eigen problemen Adamus, de link uit m’n post nr 161 gemist?
Europa heeft multiple problems om het zo maar ff uit te drukken.
En dit gebeurd niet zonder overleg met de G8, G7 whatever, anders wordt wereldwijd het hele financiële systeem opgeblazen.
Vandaar dat ik zeg: het zou mij niet verbazen wanneer men daar al enige tijd mee bezig is.
En ja, dat kost ook klauwen met geld, maar altijd nog goedkoper dan opstanden, oorlog en crashes de komende decennia.
En de euro zou kunnen blijven bestaan als europese munt.
Als basis waar de wisselkoers van de verschillende valuta naar worden vastgesteld.
edit
Durf het woord bijna niet te noemen hier, maar zoiets als de functie die goud vroeger had bijvoorbeeld:D
Waarom doen smilies het hier niet?
@185 marianne
Iemand als Hankel beweert dat het niet zo’n toer hoeft te zijn voor Duitsland om weer terug te gaan naar de DM. (‘k Kan het interview waarin hij de daartoe te nemen stappen noemt helaas zo gauw niet terugvinden)
Maar ik heb ook wel stukjes gelezen waarin het verlaten van de euro als een heksentoer wordt beschreven.
In ieder geval zal de financiele sector van Duitsland zware klappen oplopen wanneer de Duitsers teruggaan naar de DM. De DM zal immers revalueren ten opzichte van de euro en op dat moment worden de verliezen op de bezittingen van de banken in de PIIGS zichtbaar op de balans.
Voor de PIIGS zelf zullen de schulden alleen maar moeilijker te betalen worden, dus in de rest van Europa zullen de Duitsers er ook niet populairder op worden wanneer ze de pijp aan Maarten geven. Duitsland heeft na WOII erg veel geinvesteerd in goodwill bij de Europese buren en dar weegt heel sterk mee bij de beslissingen van Duitse politici. ‘t Lijkt me echt een heel moeilijk dilemma voor Frau Merkel en haar regering en adviseurs.
hihi 🙂
Geeft niet Dawg, post ‘m nog wel een keer.
http://www.larouchepub.com/other/interviews/2005/3232_hankel.html
Ja thanks Patrick, die had ik dus ff nodig om de boodschap iets te verzachten.
Maar op deze site lukt het mij niet, andere sites wel, vreemd.
@195 nzh
Als de schulden alleen worden opgekocht zonder dat er op wordt afgeschreven, dan is het inderdaad alleen maar doorschuiven van het probleem.
Maar afschrijven op de schulden laat zien hoe groot de kosten van de mislukking zijn. Vandaar: hoe gaan we het thuis vertellen?
@189 ll
‘k Snap helemaal niets van derivaten. Bij wie staat die handel op de balans. ‘t Zou me niks verbazen als het allemaal interbancaire schuldverhoudingen zijn. Als dat zo is zou ik zeggen: let them have it. Gaan ze maar failliet. Kun je ze voor een fractie van het bedrag herkapitaliseren en daarna doorstarten. Maar goed, dat zeg ik dus als volslagen leek.
@202 marianne
Nice, dat zou ‘m wel eens kunnen wezen.
I am very sure it is.
Tot morgen, tijd voor nachtrust.
@197,Marianne
goed idee die wisselkoersen maar hoe ga je een en ander berekenen?
En op welk(e) moment(en)?
@202 uiterst interessant stuk.
Een monetaire unie creëren in de overtuiging dat er dan vanzelf wel een politieke unie volgt… ongelooflijk.
@209 Patrick
Politieke integratie vermomd als economische samenwerking.
Dat is de kern het verraad van de eurocratie aan de Europese burger. Hoe cynisch moet je als politicus zijn als je politieke unificatie liever afdwingt met crises dan met democratische procedures? Want dat is een risico dat willens en wetens is genomen.
@198:
omdat de mensen die fysiek zilver laten uitleveren niet representatief zijn voor wat er wereldwijd in zilver om gaat. Het is puur speculatie in de marge; zelfde verhaal als een jaar geleden al die indianen verhalen dat er geen fysiek goud meer te krijgen was (dat ging dus alleen om kleine staafjes waar ineens veel meer vraag naar was).
@206:
het is natuurlijk veel eerlijker om dan maar direct af te schrijven (af te waarderen) voordat je de schuldenpost doorschuift naar iemand (de belastingbetaler) waar nog wel wat te halen valt.
@207:
ja, het overgrote deel staat alleen op de balans (of juist buiten de balans) van een beperkt aantal grote spelers, zakenbanken en hedgefunds. Het probleem is wel dat de waarde van allerlei zaken in de gewone economie (zoals huizen, commodities, goud, valuta) hierdoor verstoord zijn. Haal de derivaten weg en de waarde van veel zaken implodeert (of explodeert); ik heb de indruk dat niemand zich daar aan durft te branden, vandaar dat de CDO etc. berg alleen maar groter blijft worden.
@211:
voet-tussen-de-deur techniek.
M,
en de Russen en 3miljard aziaten hebben ook nog een linkje met goud. Maar die zijn niet zo sophisticated als wij 🙂 Ze moeten het papier nog leren waarderen.
Dawg, ik snap er ook geen ruk van, ook niet waarom Bos ABN moestmkopen voor ons. Hij heeft mij in ieder geval nooit geconsulteerd.
De zaak had dat weekeinde failliet kunnen gaan en maandag gewoon door kunnen werken. Dat kan bij ieder bedrijf, waarom kan dat bij een bank niet?
Personeel had op eigen baan kunnen solliciteren net zoals bij DSB de zaak wordt afgehandeld.
De bank van de koopmanskoning is te belangrijk om om te vallen. Belangrijk niet alleen op sentimentele grond, maar ook als huisbank van de Oranje’s?
Het is niet alleen die EU die dingen doet die ik niet wil, dat is politici eigen. En sinds politici in de broekzak zitten van de financiele mannetjes zijn we een versnelling hoger gegaan.
Goud kopen is het mooiste protest dat er is.
De open zenuw van het systeem.
@216 De oranje’s zijn Old World Order.
Benieuwd hoeveel goud ze hebben?