In juli zijn zo’n 15 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) bekendgemaakt. Dit kwartaal verwacht de vereniging een stijging van 10 procent.
De negatieve spiraal op de woningmarkt is volgens de NVM nu doorbroken. Dat komt volgens de NVM vooral door de verlaging van de overdrachtsbelasting, van 6 naar 2 procent.
Het kabinet besloot de overdrachtsbelasting op 1 juli met onmiddellijke ingang te verlagen, in een poging om de stagnerende woningmarkt uit het slop te halen. De maatregel is een jaar van kracht.
De NVM spreekt van een stap in de goede richting, maar zegt ook dat de stijging niet genoeg is om de huizenmarkt er weer bovenop te krijgen. “We hebben nog een stukje meer dynamiek op de woningmarkt nodig”, aldus de NVM.
Het is voor het eerst dat de NVM cijfers over een maand bekendmaakt, in plaats van een kwartaal.
bron: NVM
Waarom geloof ik de NVM cijfers niet? Waarom nu ineens per maand die cijfers? Denk dat ik het al weet. Ik zie in ieder geval in de prijsklasse en stad waarin ik zoek geen enkel verkocht huis in de afgelopen periode.
Briljant ja. Als een dergelijke maatregel zó snel effect zou hebben…
Dit is overduidelijk naar voren gehaalde vraag van mensen die nog snel een 100% aflossingsvrij constructie wilden hebben.
ot: ben dit weekend begonnen met opbouwen historische data v Funda. Binnenkort mooie overzichtjes: http://fundacijfers.staanhier.nl/
De roeptoeter Ger Hukker van de NVM schiet in zijn eigen voet. Al dat geblaat dat het geweldig gaat, is een aanleiding voor de oppositie van het kabinet om toch maar wat aan de HRA aftrek te gaan doen.
In september begint de Eerste Kamer weer en uit die hoek en uit de hoek van de jongeren van de VVD verwacht ik dat ze nu het kabinet onder druk zetten.
http://www.hypotheekgids.net/hypotheeknieuws/jovd-wil-onderzoek-naar-toekomst-hypotheekrenteaftrek.html
Spacemakers: De zeepbel van de winkelmarkt http://www.spacemakers.nl/weblog/2011/08/de-zeepbel-van-de-winkelmarkt/?utm_source=feed&utm_medium=rss&utm_campaign=weblog
Na de crisis op de woningmarkt, de recordleegstand op de kantorenmarkt en de zee aan lege bedrijfspanden, dreigt nu de zeepbel van de winkelmarkt uiteen te spatten. Sinds 2006 is de leegstand met een derde toegenomen tot 6,5%. Woonboulevards stromen leeg. In krimpgebieden loopt de leegstand op tot twintig procent.
Deze alarmerende berichten komen uit de koker van Locatus, de grootste informatiemakelaar op winkelgebied. Volgens directeur Gert-Jan Slob is de huidige markt echter geen aanleiding voor een bouwstop van winkels. Omdat winkelconcepten veranderen, blijft er behoefte aan nieuwe panden die aan de nieuwe eisen voldoen. Hiermee geeft Slob aan niet veel geleerd te hebben van de crises in andere vastgoedsectoren. In de kantorenmarkt is jarenlang drastisch doorgebouwd vanuit het idee dat klanten alleen nieuwbouw willen en de markt vanzelf een keer zou aantrekken. Het gevolg is dat Nederland Europees kampioen leegstand is met gemiddeld 14,4% en uitschieters tot 40%.
@2
Hey, maak dan eindelijk een overzicht van prijs/oppervlakte. Dat zou ik de meest interresante statistiek vinden waarop je niet op Funda kan zoeken.
“We hebben nog een stukje meer dynamiek op de woningmarkt nodig”, aldus de NVM.
Kijk, daar ben ik het mee eens. Dalende huizenprijzen is de dynamiek die de huizenmarkt nodig heeft.
Eerlijk gezegd valt mij de stijging behoorlijk tegen. Ik had gedacht dat er meer ezels zouden zijn die door de verlaagde OB en het “laatste kans”-effect voor de strengere financieringsregels hun hoofd in de strop zouden steken. Als twee van zulke draconische factoren maar zo’n beperkt effect hebben (1500 huizen, waar hebben we het over?) dan staat de huizenmarkt er nog slechter voor dan ik dacht.
Dan nog iets: ik geloof toch wel in de goedheid van de mens. Zou het nu zo zijn dat de NVM en bijv. partijen als de VVD gewoonweg te dom zijn om de problematiek te begrijpen? Ik zou toch bijna gaan denken dat er hele smerige spelletjes worden gespeeld.
Even de vergelijking maken met de cijfers van het Kadaster:
Juni 2011: 9549 transacties.
Die 15% extra transacties volgens het NVM zouden dan moeten leiden tot: 10981 transacties in de maand Juli.
Wat waren de transacties in Juli 2010? 12240 transacties volgens het Kadaster. Oftewel een DALING van de transacties met 10,3% t.o.v. dezelfde maand vorig jaar. Dus zelfs met de huidige “korting” op de overdrachtbelasting nog steeds een daling. Keep on dreaming Hukker…
@2 Mooi dat je de Funda-cijfers volgt. Van de NVM is het waanzinnig knap dat ze letterlijk op de eerste dag van de nieuwe maand de cijfers van het afgelopen maand hebben opgelepeld.
Maar los natuurlijk van de kritische en sceptische noten: hoe erg is het dat er meer huizen worden verkocht? Al eerder zijn er artikelen verschenen dat een prijzendaling juist door meer volume naar voren komt. Als ik zie welke huizen in mijn target-regio’s verkocht worden, dan zijn dit vaak huizen waarbij de vraagprijs reeds relatief fors omlaag is bijgesteld. Als ik die vraagprijzen match met de oorspronkelijke aankoopprijs in het postcode-gebied (aan te vragen via het Kadaster) dan kan ik die, zelfs al zou het verkocht worden tegen vraagprijs, niet matchen met de cijfers van het Kadaster/NVM. Dus ik zou bijna zeggen: hopelijk wordt er het tienvoudige verkocht de komende tijd. Uiteindelijk zal in de prijzen naar voren moeten komen de nieuwe hypotheekregels en de Nibud-cijfers van de afgelopen jaren. Zolang die nog niet verwerkt zijn door te lage verkopen, bepalen ´lone buyers´ die de meest courante parels op de markt kopen voor ouderwetse prijzen in de cijfers.
Daarnaast, hoe meer sprake zal zijn van opbeurende cijfers, hoe meer mensen hun huis (weer) te koop zetten, hoe meer concurrentie, etc.
En laten we wel wezen, als
1) de zwaardere hypotheekregels, 2) de baanonzekerheid,
3) de economische crisis,
4) het sentiment,
5) het overaanbod,
6) de mismatch tussen het inkomen van de mensen die nu in duurdere huizen wonen en de mensen die er zouden moeten wonen met dezelfde achtergrond, en
7) de wetenschap dat de HRA er ooit aan gaat
nu nog geen invloed zal hebben op de prijzen, dan vrees ik dat de inflatie en toekomstige looninflatie het werk gaat doen en verwacht ik eigenlijk ook geen verdere absolute daling meer. Dan blijven de prijzen de komende vijf jaar gewoon gelijk en is er relatief 20% af maar absoluut 0%. Wat tot gevolg heeft dat je je kunt afvragen of je toch geen huis moet kopen als je er toch nog meer dan 5 jaar woont. Is goedkoper dan vrije sector en je schuld wordt elk jaar relatief minder.
Het is dus tijd voor de lakmoesproef. Verkopen maar NVM!
Verzet VEH tegen nieuwe hypotheekregels
Belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat alle geldverstrekkers bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de nieuwe hypotheeknormen, opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), aan hun laars lappen en zich houden aan de bestaande NHG-normen.
Tot nu toe lijkt alleen Aegon dit te doen, stelt VEH die de ontstane situatie hoogst ongelukkig noemt, “net nu de woningmarkt weer enigszins opkrabbelt”.
De nieuwe normen voor hypotheekverstrekking die 1 augustus zijn ingegaan, zijn strikter dan de bestaande normen die gelden voor NHG-hypotheken. De NVB-regels beperken onder meer de maximale hypotheek tot 106 procent van de koopprijs van de woning, terwijl de NHG-normen tot maximaal 108 procent gaan. Volgens VEH wordt het voor starters ook onmogelijk om bijkomende kosten voor opknappen of verbouwing van de woning mee te financieren. “Het gevaar dreigt daardoor ook dat het gat in de financiering wordt opgevuld met duurdere en meer risicovolle kredieten”, waarschuwt de vereniging.
“We roepen alle hypotheekverstrekkers op voor hypotheken die onder NHG vallen, de bestaande NHG-normen toe te passen. Zoals ze tot op heden eigenlijk altijd gedaan hebben. Dit is niet alleen in het belang van hun klanten die op goede gronden verantwoord willen kopen, maar ook van groot belang voor het functioneren van de woningmarkt. Starters en lagere inkomens die zonder eigen geld op basis van de bestaande NHG-normen veilig en vertrouwd willen financieren, krijgen nu al op internet het advies om naar Aegon te gaan. Betekent dit nu dat alle starters in Nederland die op een verantwoorde manier hun bijkomende kosten en verbouwing willen meefinancieren, alleen nog bij Aegon terecht kunnen?”, zo vraagt Rob Mulder, VEH-directeur Strategie & Belangenbehartiging, zich af.
“Als de oproep geen effect heeft”, zo kondigt de vereniging aan, “dan zullen wij hierover contact opnemen met politiek Den Haag”.
http://nieuws.nvm.nl/actual/augustus_2011/verzet_veh_tegen_nieuwe_hypotheekregels.aspx
@3:
vandaar dat ze gelijk zeggen:
“We hebben nog een stukje meer dynamiek op de woningmarkt nodig”
de kleuters van NVM en VEH gaan dus gewoon door met zeuren om nog meer snoepjes.
@6:
aan vierkante meterprijzen heb je helemaal niks, want die variëren te sterk afhankelijk van het type woning. Een monumentenpand kan bijvoorbeeld ‘goedkoop’ zijn per m2 omdat het (te) veel m2 heeft, maar het zou ook goedkoop kunnen zijn omdat het een (wat kleinere) bouwval is. Ook aan een prijsontwikkeling van maand op maand of jaar of jaar heb je weinig, want een kleine verschuiving in het type huizen dat verkocht wordt kan grote invloed hebben op de m2 prijs.
@8:
Kadastercijfers lopen 3-4 maanden achter, dus voorlopig weten we die niet. En NVM cijfers zijn inclusief de dombo’s die een huis ‘gekocht’ hebben maar straks de hypotheek niet rond krijgen. Hoe dwingen ze trouwens iemand zonder een cent op zak om 10% van de aankoopprijs te betalen? Dat zal niet meevallen, voor zo’n bedrag kun je bij wijze van spreke als subprime koper gelijk de WSNP in ;(
@9:
“dan vrees ik dat de inflatie en toekomstige looninflatie het werk gaat doen en verwacht ik eigenlijk ook geen verdere absolute daling meer. Dan blijven de prijzen de komende vijf jaar gewoon gelijk en is er relatief 20% af maar absoluut 0%. ”
zou zomaar kunnen (al denk ik van niet). In de jaren 80 gebeurde er ook zoiets: van 1982 tot 1990 stegen de huizenprijzen nauwelijks, terwijl de inflatie 5-10% per jaar was (waarbij de lonen min of meer de inflatie volgden). Een huis kopen met eigen geld is in zo’n geval een heel slecht idee, kopen met 100% hypotheek kan dan verstandig zijn als je de huidige lage rente kunt vastpinnen.
@10:
en laten we eerlijk zijn, het zwembad, de garage, de tuinaanleg en die Porsche Cayenne om de bouwmaterialen zelf op de halen bij de Praxis moet toch ook onder HRA vallen? Anders komt er harde actie van Rob Mulder c.s.!
Ger in zijn kinderjaren 😉
http://www.youtube.com/watch?v=hJ3lxzuI_sc
@9 Claude
De prijzen zakken gewoon. In Amsterdam loop ik voor de gein langs al die makelaarskantoren en zie vaak met witte tape overgeplakte prijzen. Leuke is dat je als je goed kijkt de oude prijs ook ziet. misschien doen ze het wel expres? Maar ook al doen ze het expres je ziet dat de vierkante meter prijs gewoon hard daalt. Kan zelfs nog een flinke versnelling in komen denk ik. Er zitten heel veel vastgoed jongens die hele huizenblokken bezitten en bij elke huurder die vertrekt het pand direct verkopen. (zou ik ook doen uiteraard). Dat beetje inflatie gaat niet opwegen tegen de snelheid van de daling. (denk ik)
@6 “Hey, maak dan eindelijk een overzicht van prijs/oppervlakte”
Als jij een pagina weet waar ik dit gegeven kan vinden, wil ik het opslaan voor je. Ben alleen bang dat ik daarvoor alle huizen moet gaan inlezen van funda. Dat genereert teveel verkeer 😉
Maar volgens mij kun je dat gegeven wel op Jaap vinden toch?
Ook ik vertrouw de NVM niet.
@ 15
Zijn er makelaars die dat wel zijn dan?
Spin.
Die ook nog eens nauwelijks aankomt omdat half Nederland momenteel in het buitenland zit.
Klein stukje vandaag in de Vk. Waarin een makelaar aangaf dat de stijging van transacties viel terug te voeren tot de verlaging van de overdrachtsbelasting, waardoor men wat meer kon bieden voor het huis.
Kortom, een bevestiging dat de verlaging van de overdrachtsbelasting er vooral is voor de huizenverkopers.
Laten we de cijfers er even bijpakken, verkochte woningen per maand van het CBS:
Januari 2010 / 2011 = 7708 / 8368 = +8.6 %
Februari 2010 / 2011 = 8892 / 9558 = +7.5 %
Maart 2010 / 2011 = 11145 / 10432 = -6.4 %
April 2010 / 2011 = 11069 / 10068 = -9.0 %
Mei 2010 / 2011 = 9893 / 9915 = +0.2 %
Juni 2010 / 2011 = 10929 / 9549 = -12.6 %
Eerste observatie: schommelingen tot 10 % zijn heel normaal, dus 15 % is statistisch gezien geen heel uitzonderlijke situatie.
Kunnen we een mogelijke verklaring bedenken voor de getallen? Ja: in juni kregen de mensen door dat verlaging OB aanstaande was. Verkopen die al bijna rond waren werden even in de ijskast gezet om verlaging OB af te wachten. Dat zou de dip in juni 2011 kunnen verklaren. Nu verlaging OB een feit is, zijn die uitgestelde koopcontracten alsnog opgepakt en zorgen voor een piek in juli. Gemiddeld genomen is er niets bijzonders te zien in de maanden juni en juli. Over de maanden daarna verwacht ik ook geen gekke dingen.
Conclusie: Hukker lult weer eens uit z’n nek…
De creches lopen leeg.
Voor veel mensen vallen de kosten van opvang niet op te brengen.
http://tinyurl.com/3rrk4b9
Ik ben bang dat veelal de tweeverdieners met tophypotheek zijn die hierdoor het hardst zullen worden getroffen.
Maar gelukkig trekt de huizenmarkt aan……
Toch een lichtpuntje aan de horizon..
Ik zie bij ons in Purmerend het omgekeerde circa 15% in de min!
(te volgen op Funda / verkocht)
Bij ons is het nu de trend om de WOZ waarde niet meer te melden! Waarschijnlijk om dat deze erg afwijkt van de vraagprijs!!! M.a.w. de vraagprijs ligt ver boven de WOZ waarde, terwijl de werkelijke waarde er ten hoogste gelijk aan zou moeten zijn. Bij herhaald verzoek bij Sopar makelaars kreeg ik keer op keer nul op rekest! Doe daar dus geen bod op!!!
@19 Rexpat,
De creches lopen leeg.
Voor veel mensen vallen de kosten van opvang niet op te brengen.
Tja, als die groep zelf, een groter deel en niet eens alles, van de zelf veroorzaakte lasten als gevolg van hun levenswijze moet gaan dragen dan blijkt die het ineens helemaal niet zo rendabel met de huidige prijzen!
Dus de prijzen van de opvang zullen drastisch moeten dalen nu er niet zo veel subsidie aan die sector wordt besteed. Aan de andere kant, zullen de twee deeltijd werkende ouders andere keuzen moeten maken nu ze niet meer het geld van anderen voor de eigen luxe kunnen inzetten.
Ik kan deze ontwikkeling enkel maar toejuichen.
Ik hoop niet dat je kinderen ziet als ‘eigen luxe’ van de ouders. Dat is niet zo…
@21 Peter,
Ik ook.
Vind het wel heel erg jammer dat door al die subsidies erg veel is scheefgegroeid. Nu is niks meer waard wat het waard zou moeten zijn maar wat door de inkomenspolitiek mogelijk is gemaakt…
Wat mij betreft gaan we “Cold Turkey” met zijn allen. Dan zijn we klaar maar weten ook waar we aan toe zijn.
En kunnen we door.
@ 18 Jeroen
Je hebt helemaal gelijk.
a) Het effect van de verlaging van de OB en..
b) de laatste maand dat je nog aflossingvrij mag lenen.
resulteert in deze “dead cat bounce” waar dhr. Hukker op het hoogste punt van de bounce een fototje van het poesje heeft genomen.
Er zit nu een mooi “frame” om heen en wordt de wereld ingestuurd.
In de VS zorgen ze op geheel eigen wijze voor prijsstabiliteit…
http://curiouscapitalist.blogs.time.com/2011/08/01/bulldoze-the-new-way-to-foreclose/
Over dead cat bounce gesproken: zie bijgaand volgende nagel aan doodskist van Hogehuizenminnend Nederland. Wordt steeds moeilijker voor VEH om alle doelen nog scherp in het vizier te houden. Het worden er teveel!
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/2827096/2011/08/02/Sancties-energielabel-maakt-woning-onverkoopbaar.dhtml
Haha, pinokkio is weer bezig.
Ondertussen dreigt de AEX door de steun van 320 punten heen te zakken en blijft de goudprijs oplopen. Vandaag weer een nieuw record in zowel dollars als euro’s. Meer dan 37000 euro voor een kilo goud, 3 jaar geleden was dat nog 20000 euro.
@21 Peter,
Nu komt er eindelijk concurentie in de kinder opvang. Ik kan niet geloven dat op een paar kinderen passen honderden euros per dag moet kosten. Zeker als ze wat ouder zijn. Op school houd toch ook 1 leraar 30 kinderen bezig.
@22 Jeroen,
Ik hoop niet dat je kinderen ziet als ‘eigen luxe’ van de ouders. Dat is niet zo…
Dat wil ik nog wel betwisten, al was dat niet de strekking van mijn betoog. Als je financieel niet voor je eigen kinderen kan zorgen, dan moet je er niet aan beginnen, anders is het een vorm van kindermishandeling!
Maar waar ik met “luxe” op doelde is het fenomeen van twee in deeltijd werkende ouders. Dit is namelijk de groep die veel van deze voorziening gebruik maakt. Het motto is immers altijd dat de 2e ouder dankzij kinderopvang uit huis en naar kantoor gaat, zij het in deeltijd!
Maar als die andere dagindeling op zichzelf niet rendabel is, e.g. de ouders en het kind worden er financieel niet beter van, dan is het dus niet verantwoord. Het is dan enkel welvaart verkwisten! Nu heeft men het kunstmatig rendabel gemaakt voor de ouders door er subsidie tegenaan te gooien en de welvaart van anderen te verkwisten i.p.v. die van de ouders. Dit stelt de ouders in staat luxe te hebben die ze anders niet zouden hebben!
Dus ja, kinderen kunnen verzorgen is een vorm van luxe, niet iedereen kan zich dat op eigen kracht veroorloven.
En door mensen die het zich wel kunnen veroorloven nog eens extra geld toe te stoppen, word de positie van anderen verzwakt ten gunste van deze groep. Een groep die boven zijn stand kan leven en dat is ook luxe!
Ik denk dat we moeten constateren dat we hier dus echt geheel anders tegenaan kijken.
Ik verbaasde me daar eerst ook over. Er moet 1 pedagogisch geschoolde medewerker aanwezig zijn per maximaal 6 kindjes. Dat lijkt overdreven, maar de taken zijn echt heel anders dan op school met een klas van 30 koters.
1) In een klas van 30 koters heb je te maken met kinderen die kunnen zeggen wat er eventueel mis is, daarnaast zijn ze (enigzins) gedisciplineerd en gewoon met hun schoolwerk bezig.
2) In kinderopvang heb je te maken met babies vanaf 3 maanden tot kleuters tot 3 jaar. Dat is echt hele andere koek, en andere (hogere!) verantwoordelijkheid. Full-time zorgen voor 6 kindjes die geen enkel gevaar zien, luiers verschoond moeten worden, getroost, gevoed, opvoedkundige aandacht geven etc. is echt geen kattepis. Dat laat je niet aan een ongeschoolde medewerker over die niet goed weet op welk gedrag ze moet letten.
Per medewerker dus 6 kindjes, maal 6 euro per uur is 36 euro per uur. Dat is nou niet bepaald waanzinnig duur betaald. We hebben het hier niet over de glazenwasser…
@Peter (27):
Ik ben het absoluut met je eens dat je financieel voldoende ‘vet’ moet hebben als je aan kinderen denkt. Maar daarnaast is er nog wel iets aan nuancering aan te brengen.
Ik denk niet dat we terug moeten willen naar ‘vader werkt, moeder aan het aanrecht en bij de kinderen’. Ouders die in deeltijd werken (mits goed geregeld…), dat is goed voor ons als maatschappij. Goed voor de ontwikkeling van iedereen, goed voor de economie, goed als voorbeeld voor de kinderen (zodat meisjes niet het beeld hebben dat ze niet hoeven te studeren omdat ze net als mama toch achter het aanrecht verdwijnen). Daarnaast is kinderopvang bijzonder goed voor de sociale ontwikkeling van het kind.
Kinderen zijn niet zomaar het speeltje van de ouders. Onze maatschappij bestaat bij de gratie van kinderen die veilig en goed verzorgd kunnen opgroeien. Kinderen die later onze economie op gang houden, kinderen die er later voor zorgen dat de oudere generatie verzorgd wordt, letterlijk én financieel (AOW, pensioenen). Ik vind het belang van kinderen voor het voortbestaan van onze maatschappij zodanig belangrijk dat het helemaal niet zo gek is dat we op een aantal manieren met z’n allen bijdragen aan een goede ontwikkeling van al dat grut.
Als je ervoor kiest om ouders thuis te gaan houden om voor de kinderen te gaan zorgen, dan zal dat verregaande negatieve gevolgen hebben voor onze maatschappij. Geen goed plan…
Hoe ziek kun je zijn.. geld, geld, geld. De zieke maatschappij.
——
Kinderen die later onze economie op gang houden, kinderen die er later voor zorgen dat de oudere generatie verzorgd wordt,
Aanvulling op maatschappelijke bijdrage kinderopvang:
Modaal verdienende ouders met een kind op de opvang krijgen iets van 3 euro per uur vergoed. Een modaal inkomen krijgt ongeveer 17 euro bruto per uur en betaalt daarmee pakweg 6 euro belasting. Als je zo’n ouder dan maar thuis laat zitten om voor het kind te zorgen, dan verliest de overheid dus netto 3 euro per uur…
Nieuwe ronde , nieuwe kansen !!!
Wegens onvoorstelbaar succes geprolongeerd:
” 7 redenen om nu een huis te kopen !! ”
1; te duur
2; te duur
3; te duur
4; te duur
5; te duur
6; te duur
7; veel te duur.
p.s. Succes Ger !
@Jeroen,
Ik denk dat je berekening wat optimistisch is. Meestal zal het gaan om 2 kinderen en werkt de partner maar 3 dagen, waardoor de belastinginkomsten veel lager zijn.
Daarnaast is de aftrek vooral interessant als een van de partners niet een hoog inkomen heeft. Het is een vergelijkbaar verhaal met de HRA, het is vooral een snoepje voor de middenklasse, niet geheel toevallig het grootste deel van het electoraat.
@Jeroen,
Als het economisch zo rendabel is, dan zou dat op gezinsniveau ook zonder subsidie zichtbaar moeten zijn, denk je ook niet? Dus de belasting inkomsten zie ik niet als een valide argument hier, het vertroebeld enkel de zaak.
Veel gezonder zou zijn als de loonbelasting omlaag gaat, zodat het meer loont om te werken en de opvang gewoon door de ouders zelf te laten regelen.
Dit komt de kwaliteit van de opvang eerder ten goede dan ten kwade. Bovendien wordt de opvang dan zelf ook goedkoper!
@32
Rick je vergeet de btw inkomsten, accijns benzine tweede auto voor woonwerkverkeer. Daarnaast zal ook de opvang de nodige aan IB etc opleveren.
Of we blij moeten zijn met al die extra consumptie is een andere vraag.
Peter.
Naschoolse opvang is overigens sterk gefeminiseerd en vrijwel ongeschikt voor jongens. Boven de 10 jaar willen ze toch niet meer naar de opvang.
In economisch perspectief denk ik dat de overheid er iets aan verdient. Of het voor de opvoeding van het kind goed is betwijfel ik sterk.
@ Jeroen
Voor babies tot 1 jaar kan ik me inderdaad voorstellen dat je meer medewerkers nodig hebt. Het tarief is echter ook 6 euro voor alle andere kinderen. Zelfs voor kinderen die al bijna naar de middelbare school gaan.
http://www.databankkinderopvang.nl/kinderopvangtoeslag-2011-en-oudertabel-2011
Verder is het economisch wel een goed idee al kost de opvang even veel als wat die partner verdient. De opvang medewerkers betalen ook belasting. En hier kunnen veel mensen werken die anders gewoon thuis zouden zitten.
Simpel gezien is het efficiënter om 1 gespecialiseerd iemand op meerdere kinderen te laten passen dan iedereen op zijn eigen kind.
@Bug,
Mee eens, zelf hou ik ook liever de kinderen thuis. Al kan enige deelname in het arbeidsproces voor de partner niet gek zijn.
@Peter,
Mee eens. Helaas, is het voor politieke partijen slimmer om af en toe snoepjes uit te delen of vast te houden aan “verworven rechten” dan om echt problemen op te lossen. In Japan zijn ze na pakweg 20 jaar politieke infantiliteit ook nog nauwelijks opgeschoten.
@2: Mooi overzicht, echte cijfers zeggen meer dan 10 pinokkio’s…
Ik vraag me af of het niet eens tijd wordt dat de verkopers de kosten koper voor hun rekening gaan nemen. Het lijkt mij meer iets uit de tijd dat de mensen in de rij stonden om een huis te kopen. Dus, wanneer komt de eerste makelaar met de actie “Deze week ons hele aanbod V.O.N.” Zal vast wel weer een aantal mensen over de streep trekken.
Kan een juristen club die Hukker niet aanpakken wegens het verdraaien van de feiten. Het is een beetje hetzelfde als een aandeelverkoper die weet dan de aandelen gaan dalen maar je een koopadvies geeft!
@27(Peter):
“Dus ja, kinderen kunnen verzorgen is een vorm van luxe, niet iedereen kan zich dat op eigen kracht veroorloven.”
inderdaad, helaas heeft de politiek (vooral links) mensen een generatie anders wijsgemaakt, met dramatische gevolgen. Een man is voortaan alleen nog voor de fun, en niet om te helpen met de kinderen (al was het maar financieel). Weer een stukje natuurlijke selectie uitgeschakeld, hier gaan we nog spijt van krijgen.
@29(Jeroen):
als ouders in deeltijd werken, dan kunnen ze in principe toch het grootste deel van de week zelf voor de kinderen zorgen?
@33(Peter):
ik snap niet dat hier discussie over nodig is. Het simpele feit dat de overheid moet bijbetalen voor de kinderopvang, in plaats van dat ouders dit zelf regelen, zegt toch al genoeg? Blijkbaar is het niet rendabel voor een groot deel van de ouders om te gaan werken en de koters professioneel uit te besteden, het is alleen rendabel als een ander voor de kosten opdraait.
@36(Dvd):
neem bij je optimistische aannames ook even de MEGA fraude mee die plaatsvindt met kinderopvang, en bijv. al die grootouders die nu ineens duizenden euro’s per maand belastinggeld opstrijken voor iets wat altijd gratis was.
Over negatieve spiraal gesproken: ik denk dat de Fabeltjeskrant die fabel van gisteren over iedereen die goud dumpt en nu vol in de aandelen (en huizen?) gaat nog een keer moet herhalen. Blijkbaar hebben de kleutertjes niet goed geluisterd (of zou dat komen omdat ze massaal aan het strand liggen?). NVM kan zeggen wat ze willen, met een totaal imploderende eurozone is er geen schijn van kans op stijgende huizenprijzen, behalve dan misschien tijdelijk in nominale zin door hyperinflatie.
Het komt nu wel heel dichtbij, t.o.v. degelijker currencies zoals de NZ$, of ten opzichte van goud, is de Pleuro sinds begin dit jaar al ruim 20% gedaald. Hyperinflatie is officieel als de prijzen meer dan 100% per jaar stijgen (d.w.z. dat de currency in 1 jaar halveert); we zijn aardig op weg 🙁
@ 39. 406
Of dat de verkoper een deel van jouw hypotheek voor zijn huis voor zijn rekening neemt.
Dan blijven en de huizenprijzen hoog (banken blij want geen afwaardering), de verkoper blij want verkoopt voor het volle pond en hoeft zijn verlies niet in een keer te nemen en kan hem in een 30 tal jaren afboeken, de koper blij want wordt “geholpen” met zijn hypotheek..
Na de generatiehypotheek, de ouder-kind hypotheek, nu de “ik mot mijn huis kwijt jij wilt kopen dus ik help je” hypotheek.
eigenbelang-socialisme om het wederzijds-belang kapitalisme in de lucht te houden.
En dan met zijn allen aan de happy burger.
@2; Blijkbaar heeft het wel een dergelijk effect, vandaar het resultaat.
@11 Kadaster loopt 3-4 maanden achter? Hoe kom je daar nu bij? Twee tot vier weken hooguit.
@39; Dat gebeurt al zeer regelmatig, zeker nu de ovb nog maar 2% is. Op Funda kan je ook veel bestaande woningen vinden die te koop zijn tegen V.O.N. Toch al snel 3% extra ‘korting’ (ovb. + notaris).
Aegon meldt trouwens vandaag dat zij gewoon de andere bankenjongens en -meisjes en de gedragscode zal laten prevaleren boven de NHG.
Detail hier is dat het om “mogelijke” verkopen gaat. Soort van toezeggingen. Aldus de woordvoeder van NVM op radio1. Jammer dat de interviewer op die nuancering niet verder inging. Alles lijkt nu overgenomen te worden als ware het 15% meer verkochte huizen.
Het staat er dus wel bij op de site:
‘ In juli zijn zo’n 15 procent meer huizen (onder voorbehoud) ”
Wie weet wat de verschillen zijn tussen ” onder voorbehoud” en verkocht in een normale maand.
Wc-eend cijfers lijkt me.
@43(Rexpat):
“Of dat de verkoper een deel van jouw hypotheek voor zijn huis voor zijn rekening neemt.”
LOL, welke verkoper is zo gestoord dat hij het huidige subprime koperspubliek een ton of meer leent tegen boterzachte voorwaarden? Er hoeft maar iets te gebeuren of je bent alles kwijt, de bank (en de belastingdienst) gaan tenslotte voor. Ik zou nog niet eens tegen 20% rente een hypotheek van zo’n koper voor mijn rekening nemen. Of wou je voorstellen dat de overheid al deze Tante Agaat leningen gaat garanderen?
@44(Ralph):
Kadaster loopt wel degelijk 3-4 maanden achter, op de NVM gegevens (‘voorlopige’ verkopen). Dat komt simpelweg omdat het een aantal maanden duurt voordat de transacties officieel in de boeken van het Kadaster staan.
@47:
ik wed dat er een ongekend aantal verkopen was die zeer voorlopig zullen blijken; misschien wel meer dan 15% 😎
‘onder voorbehoud’ is onder voorbehoud van financiering (en wellicht nog andere voorbehouden, ik ben geen makelaar …).
@43 ” Blijkbaar heeft het wel een dergelijk effect, vandaar het resultaat.”
Ik beweer dus van niet. Met de aangescherpte financieringseisen denk ik dat er nog heel veel mensen “snel hun droomhuis hebben gekocht nu het nog kan”.
Dat zijn mensen die anders in augustus of september zouden hebben gekocht. Die maanden gaan dus tegen vallen en bij de eerstvolgende kwartaalupdate gaat de NVM het alsvolgt draaien:
“In juli zijn de verkopen door de verlaging ODB gestegen met 15%. In augustus zagen we dit terugvallen naar -5% door de scherpere financieringseisen. Wij willen daarom benadrukken dat de regering zich sterk moet maken voor het recht van iedere koper om 10 jaarsalarissen hypotheek te krijgen.”
Mark my words. De prijselasticiteit is niet dat er bij 4% daling 15% meer verkocht wordt. De afgelopen jaren zijn de prijzen (officieel) 6,5% gezakt ofzo. Het aantal verkopen is nadrukkelijk NIET met 20% gestegen. Dit is opgebakken lucht in voorbereiding op de volgende lobby-actie.
@13 (Steven) Ik volg ook Amsterdam. Amsterdam is volgens de Kadaster-cijfers nog een beetje de enige plaats waar het nog steeds ruim +20% ten opzichte van 2005. De rest hangt ergens rond het startcijfer van 100. Ik zie hier wel vraagprijsdalingen, maar dus nog niets in het kadaster terug. Daarom vind ik benieuwd hoe deze eruit zien met meerdere verkopen. De echt gekke vraagprijzen (155k voor 32m2 in de Indische buurt bijvoorbeeld) zie ik niet meer, maar er zijn nog genoeg vraagprijzen waarvan je denkt: verkopers, succes!!
Hoe dan ook, in Amsterdam is vrije sector huren duur, iets aardigs heb je pas vanaf 1.250 euro zonder servicekosten of pp . En dat is netto. Een goedkoop alternatief voor velen, in ieder geval voor de korte termijn en behalve als je in een sociale huurwoning woont, is helaas nog steeds kopen.
@45 (mrwonkish) “Mogelijke verkopen”, tja, dan gaan de alu-hoedjes op natuurlijk. Vond het al wat raar, de verlaging van de overdrachtsbelasting is per 1 juli 2011 ingegaan. Ik neem aan dat een verkoop normaliter betekent een voorlopig koopcontract of iets dergelijks. Als je per 1 juli in de startblokken gaat, langs de hypotheekmensen gaat, een huis vindt, onderhandelt en dan naar het notarismannetje (of gewoon de makelaar) voor het koopcontract, dan kun je wel zeggen dat de verlaging een eclatant succes is! Wil je dit allemaal doen in 31 dagen en in vakantietijd, dan beloven de komende maanden de verkopen door het dak te gaan (NVM voorspelt trouwens maar een lousy 10% voor Q3).
Ik heb trouwens nergens enige maandcijfers van het NVM gevonden. Alles tot nu toe op kwartaal. Maar goed, dit terzijde.
@43 Ralph
Tussen ondertekening van de koopakte en het transport bij de notaris, en de dag erna inschrijving bij het Kadaster, kunnen maanden en zelfs een jaar zitten.
De cijfers van juli 2010 van het Kadaster geven naar alle waarschijnlijkheid de verkopen in het voorjaar van 2010 weer!
En met onderstaande bewering heeft NHZ helemaal gelijk:
En NVM cijfers zijn inclusief de dombo’s die een huis ‘gekocht’ hebben maar straks de hypotheek niet rond krijgen.
Off-topic en vervolg op Sinaasappelland.
La prima de riesgo bate otro récord y cierra en 386 puntos.
Tras alcanzar los 404 puntos pocos minutos después de abrir el mercado, el rendimiento que ha tenido que ofrecer el bono español a 10 años para que los inversores lo compren en lugar del alemán subía al 6,46%, frente al 6,2% del último cierre.
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/08/02/economia/1312268439.html
Kortom: Spanje heeft 6++% nodig voor 10 jaars papier om geinteresseerden te vinden …
‘t gaat weer verder omhoog maar is nog ver verwijderd van de beeldvorming omtrent Griekenland (die zit in de markt op 15%).
Een van de bijzondere handeltjes op Wallstreet welke ik wilde delen;
Back on July 28, we conceived of an alternative trade to the “sell CDS” on a defaulting US as a win-win proposition, in the form of compressing the August 2/August 4 Cash Management Bill spread, which at the time was as high as 20 bps. Since a default would mean nobody would be there to collect, betting everything and the kitchen sink on a levered compression to zero in this trade would be a sure way to make money as the August 4 CMBs would mature and pay off par, or else the US would be insolvent. Specifically, we said: “the reason why this trade, with lots of leverage would be ideal, is that, as mentioned above, if the US does default, Repo desks and Prime Brokers will have much much bigger problems, and two, as we pointed out, it will imminently become “uncovered” that the Fed has a secret stash of cash, up to the amount of about half a trillion, which may easily carry the Treasury through the new year, in which case the spread will immediately collapse. Of course, we could be wrong, and everyone who plays the compression will blow up in an epic supernova that will make Boaz Weinsten’s legendary basis trade annihilation seems like amateur hour.” We were not wrong. And in fact, as of last check, with the August 2nd CMBs already matured, the spread is negative 1.2 bps due to the scramble into ultra near term securities courtesy of the collapse of the ponzi equity stock market left and right.
http://www.zerohedge.com/news/pre-post-default-cash-management-bill-spread-collapses-negative
Zelfs kinderopvang verbleekt erbij :).
Of het moeten dit soort verkopen zijn 🙂
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:pqTEyM2NfMAJ:www.funda.nl/koop/apeldoorn/appartement-4413215-loolaan-368/+Loolaan+368&cd=2&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&lr=lang_ja|lang_es|lang_nl&client=firefox-a&source=www.google.nl
http://www.veilingbiljet.nl/show_veiling.asp?id=14892
@51(Claude):
ik woon in de stad waar ze denken dat ze minstens gelijkwaardig aan Amsterdam zijn, en de huizenprijzen zijn hier véél meer dan 20% hoger dan in 2005. Het is hier volstrekt normaal om het dubbele van de prijs uit 2005/2006 te vragen; wat ‘normale’ verkoopprijzen zijn op dit moment is helaas niet simpel na te gaan, maar er worden nog regelmatig panden verkocht voor zeker 50% boven de prijs uit 2006.
@52(Claude):
voorzover ik weet publiceert NVM altijd voorlopige koopcontracten. Goed voor de publiciteit, want die kunnen ze dan achteraf steeds neerwaarts bijstellen (wat niemand publiceert), zodat er de volgende maand al weer een onverwacht gunstige ontwikkeling te melden valt.
@54:
en voor de goede orde: de Spanjaarden gaan straks enthousiast geld lenen aan Griekenland tegen 3.5% terwijl ze zelf 6.5% betalen (O nee, dat was gisteren; morgen vast meer dan 7% en tegen de tijd dat de EU beslissing over de bodemloze put in Griekenland rond is misschien wel 10%).
Gelukkig hebben de kleptocraten in Brussel bedacht dat het renteverschil bijgepast wordt door de andere EU landen, waarvan inmiddels Italie ook definitief is afgevallen en straks met zekerheid Frankrijk en Belgie ook verstek laten gaan. Quiz: wie gaat de rekening betalen en wat gaat JC bedenken om ons ook deze megastrop door de strot te duwen? De bonussen van de banksters staan op het spel, dus reken maar dat het allemaal door gaat !!
@55(hugo):
ik denk dat er vandaag heel wat computerprogramma’s fout zaten op de beurs; dat kost dan weer veel geld (voor de belastingbetaler, vermoedelijk).
@51 Tussen inschrijven Kadaster en het verwerken van de gegevens door het Kadaster, zit meestal hooguit 2 weken. Dan is er pas iets verkocht, dus dat is het enige dat telt.
@58(Ralph):
het ging over de vertraging tussen NVM cijfers en Kadaster cijfers, en die is dus wel degelijk 3-4 maanden. Je hebt gewoon hardstikke ongelijk, dus.
@55 NHZ, NVM publiceert inderdaad zover ik weet altijd voorlopige koopcontracten. Maar dit is naar mijn weten de eerste keer dat ze een bericht naar buiten brengen over een bepaalde maand, anders altijd per kwartaal.
@58 claude
Volgens mij doen ze idd alleen aan kwartaalcijfers normaal. Ik wilde ook al zoeken naar juli vorig jaar om ze ff na te rekenen, maar zonder succes.
Mijn idee is dat na de zomer altijd de rustige maanden beginnen en de hele sector (makelaars, hypotheekverstrekkers en VGH) hebben afgesproken dit “geweldige” nieuws van de verlaagde OVB zoveel mogelijk te hypen nu het seizoen nog loopt en de aandacht nog niet op de aangescherpte financieringseisen ligt.
Vandaar dus zoveel mogelijk nieuws in korte tijd en een maandbericht. Maar dat is maar mijn gooi naar de achterliggende reden.
@61:
tja, zou er ook op kunnen wijzen dat ook NVM verwacht dat dit geweldige nieuws binnen 3 maanden wordt ondergesneeuwd door een voortzetting van de dalende trend. En nogmaals, het is verdacht dat ze niks over de prijsontwikkeling van juli zeggen.
@60 nhz (62 voor jou 🙂 )
Wat doen prijzen er toe als je vier hele procenten korting kunt krijgen ivm OVB 😉
@56 Ralph
Ga in godsnaam kiezen trekken!
ondertussen, leuke link op RTL-Z (als die een artikel aan goud wijden moet je misschien gaan oppassen, maar toch …):
steeds minder goud voor je huis
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/31/U-krijgt-steeds-minder-goud-voor-uw-huis.xml
N.B.: het grafiekje dat erbij staat is volgens mij van de VS en niet van Nederland. Maar ook hier is de huizenprijs in goud alweer verregaand terug bij af, zijnde de waarde van eind jaren 80, voordat de bubble begon (de top was rond 2005). Maar het zou zomaar kunnen dat we nieuwe dieptepunten gaan zien in de hoeveelheid goud die je voor je huis krijgt: kijken wat zwaarder weegt, het oppompen van de prijzen door vooral de gemeentes (grondprijs), of de instorting van het wereldwijde financiële systeem en de groeiende onmogelijkheden van kamikaze kopers om huizen van gemiddeld 11x inkomen te financieren.
Bizar overigens, ik zie nu 65 reacties (ze staan er echt) terwijl onder het artikel staat ’62 reacties’.
Hoe vaker
verkopen
en voorbehoud
verenigd zijn
Des te groter
de kans
dat cijfers
flink worden herzien
Prima gevoel 🙂
@63 NHZ
Ik weet niet waar de hosting van deze site van betaald wordt, maar iemand ergens en, ik denk zonder eigen belang, heeft zich het verhaal van de huizenmarkt en de wereld die daar in Nederland mee samen hangt aangetrokken.
Dat kost tijd (!!), geld en energie.
Het maakt niet uit of de nummering wel of niet klopt.
Wat je wel of niet wil zeggen, komt toch op zijn plaats.
Bij jou NHZ, tellen we er een paar nummers bij of eraf, net zoals het uitkomt.
Dank aan de diegene die hier zijn tijd, geld en energie ingestoken heeft!
@57; Kom maar op met die bron dan.
@57; Ik heb het overigens wel fout gelezen, zag niet direct het verband in die zin tussen de NVM verkoopakte en de inschrijving bij Kadaster. Dus daarmee zat ik inderdaad fout.
Dit was 34. In een cloud blijven hangen ?
# ll Zegt:
2 August 2011 om 5:09 pm
Minder goud voor Uw huis 🙂
rtl.nl/components/…oud-voor-uw-huis.xml
In Nederland is personeel sowieso altijd onbetaalbaar. of het nu gaat om kinderopvang of de loodgieter.
Als de overheid twee keer IB en andere belastingen opeet, kun je zelfs als cardioloog nog beter zelf je keukenafvoer repareren.
@40 “Kan een juristen club die Hukker niet aanpakken wegens het verdraaien van de feiten. Het is een beetje hetzelfde als een aandeelverkoper die weet dan de aandelen gaan dalen maar je een koopadvies geeft!”
Dat dacht ik al toen de NVM met de 7 redenen kwam om te kopen. Ik heb toen bezwaar gemaakt bij de reclame code commissie maar heb bot gevangen. Overigens was ik niet de eerste die de NVM op hun (naar mijn mening) verdraaiende feitenverhaal had aangesproken. De vorige klager had echter ook niks voor elkaar gekregen.
Wie weet krijg jij het wel zo op papier dat de commissie de campagne kan verbieden, gewoon proberen want het kostte verder niks dan wat moeite.
@68(Maria):
het is geen klacht hoor, gewoon een constatering. Ik ben wel gewend aan allerlei internet problemen 😉
@72(Starter):
uiteindelijk denk ik dat je bij de rechter meer kans zou maken wegens misleiding (als je wat gekocht hebt) dan bij de reclamecode commissie. Want daarvan is algemeen bekend dat ze alleen in het belang van adverteerders denken, er wordt hooguit ingegrepen bij grote publieke verontwaardiging. En we weten tenslotte dat het pimpen van de huizenmarkt in de polder in het algemeen belang is 😎
Hoppa, de dag is net begonnen en alweer 2% van de pleuro af. Ben benieuwd wanneer de oblirente voor Nederland door de 6% heen gaat, kan niet lang meer duren. En dan kijken hoe lang Rutte nog volhoudt dat de HRA niet aangepakt mag worden, het wordt dan kappen of het hele land failliet (de keus zal wel het laatste zijn, als de banksters hun geld maar krijgen).
Alle kopers die in de onderhandelingsfase toen de maatregel is afgekondigd zien direct 4% korting netto in de tas. Dat is wat Ger H & freinds zien als extra verkopen.
Volgende maand gaan de verkopers/ makelaars gewoon 4% minder hoeven te zakken. Want de de kopers kunnen voor wat deze maatregel op basis van hun maandlasten 4% ‘meer’ betalen dan voorheen.
En de stok achter de deur van 1 augustus zal ook wel flink hebben geholpen om alle twijfelaars en dubbers over de streep te trekken.
K’zou wel eens van een meelezende makelaar willen horen hoe de traffic in het tentje nu is. T’s geen strandweer dus daar kan het niet aan liggen.
@78
Vrouwen bloot
handel dood.
Het zou met dit weer moeten bruisen van de activiteit deze zomer, het blijkt ook uit de 15% meerverkopen van NVM 😛
Vrouwen bloot
handel dood.
🙂
Goeie beursdag ook weer. Zou de politiek nog wat uit de kast kunnen halen om de implosie nog langer uit te stellen?
Zijn er cijfers bekend van in welke prijscategorieën de huizen vallen die volgens de NVM zijn verkocht?
Is dat te achterhalen? Ben een beetje benieuwd naar de NHG aanwas..
@80:
“Zou de politiek nog wat uit de kast kunnen halen ”
nog meer indoctrinatie via de Fabeltjeskrant. Misschien moeten ze gewoon dagelijks gaan melden dat iedereen gillend van afkeer zijn goud dumpt en als een gek aandelen en huizen koopt, misschien wel met alle laatste centjes van de spaarrekening (O nee, dat mag dan weer niet dus sluit vooral nog een extra hypotheek af om aandelen te kopen).
ondertussen silent bankrun in Griekenland (voor de little people, de grote vissen hebben hun geld al zeker een half jaar geleden doorgesluisd naar EU banken, en velen zijn op papier nu inwoners van Cyprus).
http://www.guardian.co.uk/world/2011/aug/01/greece-panic-change
Binnenkort ook bij u in de buurt (dit is geen oproep voor een bankrun …). Misschien moet de overheid dit sentiment even stevig voeden en suggereren dat alleen een huis nog een veilige belegging is?
overdrachtsbelasting in strijd met europeesch recht
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/2828576/2011/08/03/Overdrachtsbelasting-in-strijd-met-EU-regels.dhtml
Zonet op rtlZ Advocaat van Jeagers & Soons begint een rechtzaak tegen de staat onder het mom “overdrachtsbelasting in strijd met Europees recht”
http://www.jaegerssoons.nl/page/74/procedure-overdrachtsbelasting.html
Zou dit ook via de achterkamers geregeld zijn om de overdrachtsbelasting helemaal af te lasten?
@84 “Mede in overleg met externe partijen zijn wij onlangs tot de definitieve conclusie gekomen dat de overdrachtsbelasting in strijd is met wet- en regelgeving en dat deze stelling met kracht van argumenten voor de rechter kunnen worden bepleit. Ook de 2% overdrachtsbelasting die nu nog moet worden betaald is wat ons betreft derhalve te veel. ”
Wie zijn die externe partijen vraag ik me af
Nhz, en gelijk hebben ze, de Grieken, met het geld van de bank halen…..ECB is de weg helemaal kwijt ( zit opgescheept met waardeloos papier ) en dus out of control, overheden zijn incompetent ( misrekening van 50 Miljard ? ) en daarmee ook out of control, banken praten over miljoenen terwijl het miljarden moeten zijn :-), en dus dus ook weg een beetje kwijt.
Het gaat nu niet meer om de rendementen, maar om de centen 🙂
Nhz, nog meer waardeloos papier, nu is de ECB alweer aan het inkopen geslagen
:-), algemene paniek all over the world.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10297870/___ECB_koopt_Spaanse_en_Italiaanse_obligaties_op___.html?sn=dft
Tendens is richting depressie, al de stimulerende maatregelen hebben de depressie steeds weer uitgesteld, en werken nog niet.
Misschien dat nog een keer QE-en wel gaat werken :-), nog meer prijsinflatie ????
Ondertussen in Ierland.
Voorstel van de banken om de huizen te kopen van defaulte huiseigenaren, en weer aan de voormalige eigenaren terug te verhuren 🙂
http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/aib-chief-proposes-mortgage-buyouts-to-ease-loans-crisis-2834815.html
Nog ff over Aegon.
In een circulaire voor tussenpersonen zei Aegon op 11 juli ervoor te kiezen ‘de code niet toe te passen op NHG-leningen’. Maar de verzekeraar zou er toen nog niet van op de hoogte zijn geweest dat de GHF-normen ook voor hypotheken met NHG zouden gaan gelden. “Minister De Jager van Financiën had gezegd dat hij de NHG-normen ook prima vond”, aldus de zegsvrouw. De Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in de circulaire bewijs dat Aegon zich helemaal niet wil conformeren aan de GHF. Andere hypotheekbanken moeten ontoelaatbare druk op Aegon hebben uitgeoefend om toch overstag te gaan, meent de VEH.
Volgens Aegon kwam het misverstand pas op 16 juli aan het licht toen de verzekeraar van het Verbond van Verzekeraars informatie over de toepassing van de GHF-norm kreeg. “Als dat het standpunt is van het Verbond, dan gaan we daarin mee”, aldus Aegon. De VEH gelooft het verhaal van Aegon niet en stuurt vandaag een brief naar de minister en de Nederlandse Mededingingsautoriteit om opheldering te vragen.
ain
Zou dit ook via de achterkamers geregeld zijn om de overdrachtsbelasting helemaal af te lasten?
ja en straks is HRA verboden bij de europese wet en moet deze ook afgeschaft worden. onder het mom van “Ja sorry het kan niet anders”
Ik betaal overal BTW over, gaan we die dan ook aanvechten? En voor wie het verschil ‘nieuw’ en ‘tweedehands’ in de strijd wil gooien: maakt dat uit als je het over ‘eigendom’ hebt? Ik vind die rechtzaak nogal ver gezocht…
Huizenmarkt in beeld, van groen naar …….
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/cijfers/extra/huizenprijzen-visualisatie.htm
89. denk het ook Jeroen. In de Eu gebruikelijk de overdrachtbelelasting . in het kader van de harmonistaie niet wenselijk. De BPM op autos is wel ”verboden” op straffe van een gang naar het Hof , maar daar is nog iets voor te zeggen , wij als eenlingen.
Vreemde gang van zaken allemaal.
@87(ll):
inderdaad, het gaat nu om de ‘return of your money, not the return on your money’.
@88(ll):
een hyperinflatoire depressie denk ik.
@89(Bug):
ja, gek dat er niemand begint over de HRA die tientallen malen groter van omvang is dan de OB en dus véél oneerlijker. Erg opportunistisch, kun je meedoen aan deze rechtszaak tegen betaling van 1000 euro inschrijfgeld? Niet dat het zal uitmaken, HRA wordt straks gewoon afgeschaft omdat de rente oploopt en de schatkist leeg is, na het storten van alle belastingcentjes in de bodemloze put van Zuid-Europa (lijkt een bodemloze put, maar het is feitelijk een wormhole dat uitkomt op WallStreet en in de Londense City).
@93:
waaruit maar weer blijkt dat de VVD een stelletje opportunistische imbecielen is. Deze stupiditeit zal zeer snel door de feiten achterhaald worden. Maar het zal meneer Huizing vast een mooi baantje bij ING opleveren, geniet ervan zolang de tent nog wat kan uitbetalen zou ik zeggen.
ging weer lekker vandaag met de AEX, de kleutertjes die het advies van de Fabeltjeskrant om vol in de aandelen te stappen opgevolgd hebben zullen nu nóg minder mogelijkheden hebben om een zwaar overprijsd huis te kopen.
Maar wees gerust, huizen in de polder worden ooit weer betaalbaar voor wie niet in fabeltjes gelooft – al zou het zomaar kunnen dat de prijs dan in Deutschmark of Renminbi noteert, en niet meer in pleuro’s.
Nhz, wat raar, nabeurs een hele rare puntzak naar beneden dan dan weer naar boven. Is de AEX nabeurs een eigen leven gaan leiden ? Heb er helemaal geen verstand van, maar dat gebeurde ook een in de US 🙂
http://fd.nl/
Ondertussen in Ierland.
AIB heeft nu een voorstel om de defaulte huizenbezitters te bail-outen en daarna het huis weer te verhuren aan de voormalige huiseigenaren 🙂
http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/aib-chief-proposes-mortgage-buyouts-to-ease-loans-crisis-2834815.html
de kleutertjes die het advies van de Fabeltjeskrant om vol in de aandelen te stappen opgevolgd hebben
Ik lees te weinig kranten, maar wanneer was (waren) dat advies en hoe hard/duidelijk werd het gesteld?
Kunnen jullie nog op datum selecteren op Funda?
Mij lukt het niet meer sinds vandaag.
@95 Il
Zal wel weer een storing zijn. Is schering en inslag de laatste tijd.
@96(ll):
beurs is 110% manipulatie, gaat helemaal nergens meer over; net als de huizenmarkt, dus.
@97(Martijn):
volgens de Fabeltjeskrant (het staatspropagandakanaal van ‘s avonds 20 uur, o.a.) van afgelopen week, en opnieuw afgelopen maandag, was iedereen goud aan het dumpen en vol in de aandelen gestapt, beurs stijgt weer hard vanwege de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Alle problemen zijn opgelost, het kan weer omhoog (de neerwaartse spiraal is doorbroken)! Kortom, het was een impliciet advies. Wie in zulke staatssprookjes gelooft zit consequent aan de foute kant van de ontwikkelingen. Niet dat de gemiddelde kleuter die braaf kijkt nog veel geld over had om in geld of aandelen te stoppen …
@ 98
over de winst over een huis verkoop moet je geen belasting betalen …
en nu nog geen huizen BTW ??
en denk erom: oogjes dicht en snaveltjes toe. Vooral niet kijken naar de echte waardes van AEX en goudprijs, laat staat de echte waarde van een huis in de polder.
@98 moet natuurlijk @89 zijn
misschien toch “Nooit gedacht”?
Ik vertrouw die rating agencies voor geen cent 😉
je moet toch wel beheurlijk achterlijk wezen…
@93(416):
in aanvulling op het nieuwsbericht nog even de mening van CDA-bankster-maffia-chick Blanksma:
“CDA-Kamerlid Elly Blanksma doet een dringend beroep op de banken zich te houden aan de normen zoals die bij de Nationale Hypotheek Garantie zijn vastgelegd. ,,Anders komt er nog meer onzekerheid op de woningmarkt”, aldus Blanksma.”
kortom: 108% hypotheek en geen procentje minder! We moeten alle mogelijke moeite doen om het hele systeem te laten klappen, en mevrouw RABO-Blanksma zal alle mogelijke moeite doen om dit voor elkaar te krijgen!
@97:
Funda sloopt steeds meer functionaliteit uit de site.
Je kunt ook niet meer zien wanneer je een woning hebt opgeslagen en de volgorde wordt ook steeds door elkaar gegooid.
Je mocht eens aan een potentiele huizenkoper laten zien dat het huis dat hij op het oog heeft al 5 jaar te koop staat…
@Martijn,
OT, ik denk dat je deze wel kunt waarderen. Deutsche Bank, Sprott en 173,880 troy ounce fysiek over 4 jaar. Leuke deal.
http://af.reuters.com/article/metalsNews/idAFL3E7J328220110803?pageNumber=1&virtualBrandChannel=0
@97 er is sinds vandaag wel meer veranderd op funda. Mijn splinternieuwe site was er al gelijk even stuk van 🙂
Viel me ook op dat er ineens zo’n 10K koophuizen weg waren uit de categorie: “woonhuis”, waar het totaal aan te koop staande woningen nog min of meer gelijk is. Denk een grote opschoonactie / herindeling van de site en de inhoud van de database 😉
Dit is wel een beetje vreemd.
In Duitsland wordt de o.b. juiste verhoogd. 🙂
Das niederländische Kabinett hat beschlossen, die Grunderwerbsteuer rückwirkend zum 15. Juni von 6% auf 2% zu senken. Die Maßnahme ist auf ein Jahr befristet und gilt nur für Wohnimmobilien. Durch den Schritt will die niederländische Regierung den stagnierenden Wohnungsmarkt wieder ankurbeln. In Deutschland erhöhen dagegen trotz ähnlicher Probleme auf dem Wohnungsmarkt viele Bundesländer die Grunderwerbsteuer. So plant etwa das benachbarte Nordrhein-Westfalen eine Anhebung des Steuersatzes von 3,5% auf 5%.
Sorry, de bron vergeten
http://www.immobilien-zeitung.de/110693/holland-senkt-grunderwerbsteuer
@Il
opmerkelijk inderdaad dat daar waar in Holland de verhuisboete overdrachtsbelasting omlaag gaan, ze in Duitsland juist omhoog gaan.
HRA is echt houdbaar,ook op de lange termijn 🙂
Vanaf 2012 niet meer inschrijfbaar bij kadaster zonder energielabel 😉 , oh, oh, nog meer kosten voor de potentiele verkoper
😉
http://propertynl.com/index-newsletter/veh-sancties-huizen-zonder-energielabel-buitenproportioneel/
@117 Il
Dat betaald toch de koper die met de medekopers in de rij staat ;-). Ze hebben tenslotte al 4 % korting van de belastingbetaler gehad.
@111 en 113
Ik hou een specifieke regio in de gaten en dan is het erg handig als je dagelijks/wekelijks kan zien wat er nieuw is bijgekomen. De optie sorteren op adres staat er ook nog steeds tussen. Erg vreemd.
@118
Ik geloof dat de wachtrijmodellen een beetje zijn omgedraaid de laatste twee jaar 😉
Oftewel, de verkoper die met de medeverkopers in de rij staat om te verkopen lijkt me een accuratere kenschets van de markt.
Het is al een oud filmje maar het vertolkt goed wat er aan de hand is:
http://www.youtube.com/watch?v=AtgfzzwoyK4
@117,118(Bug):
ik heb de indruk dat het energielabel een nieuw verdienmodel van de makelmaffia is; velen doen het erbij. Kun je nagaan hoe betrouwbaar zo’n label moet zijn, als het wordt afgegeven door de minst betrouwbare beroepsgroep aller tijden (nou ja, uitgezonderd politici wellicht). Als het label straks verplicht is dan kan de overheid er gelijk een energieheffing aan plakken 😉
Ik ben momenteel in drente en friesland. Ik kom hier regelmatig omdat ik hier ook een huisje heb. Uiteraard hou ik de ontwikkelingen bij. De meeste woningen die verleden jaar te koop stonden, staan nu nog te kom maar dat ver afgeprijsd. Een mooie woning waar ik verleden jaar een bod op deed (8% lager dan de vraagprijs) staat na uit de verkoop geweest te zijn, nu weer te koop met een vraapprijs van 30.000 euro onder mijn biedprijs van destijds. Na een gesprek met de makelaar vertelde hij mij dat er momenteel gemiddeld 50.000 onder de vraapprijs wordt geboden en dat ze daar dikwijls voor weggaan.
De 4% verlaging heeft weinig invloed, zelfs niet nu men adverteert met geheel vrij op naam. Dos alle kosten die met de aankoop gemoeid zijn, neem de verkoper voor zijn rekening.
PS veel gedwongen verkopen omdat scheiding hier heel normaal schijnt te zijn.
Ach men vindt hier veel troost in de volksdrank Beerenburg.
Nu op weg naar de boot.
Ben van mening dat huizenprijzen en/of daaraan gerelateerde belastingen veel invloed zullen hebben op het kopen van een huis. Er zijn politieke en economische issues die grotere impact zullen hebben zoals : de PIIGS landen, 14 biljoen schuld USA,de derivatenbubbel,stijging voedselprijzen agv slechte oogsten en meer vragers,peak oil problematiek,onzekere politieke ontwikkelingen in Midden-Oosten,bezuigingen EU-landen,strenge financiele regels banken(zij zien als eerste dat aan de horizon iets verschijnt wat niet prettig is),
de laatste maand weer veel massa-ontslagen van grote concerns(ook zij zien aan de horizon iets????) en ik kan nog wel zo doorgaan. Wat zeker is dat wij een onzekere financiele toekomst tegemoet gaan. Ook de economie van China vertoont een daling in de groei.
2 augustus de cijfers over juli, nu is het 13 september en nog geen cijfers of berichtje over de super stijgende spiraal over augustus.
Beetje vreemd….
Juli 15% en dan in Q3 totaal maar 4% stijging.
Zoiets zet je toch te denken.
For the reason that the admin of this web page is working,
no doubt very rapidly it will be famous, due to its feature contents.