Er zijn al veel redenen om op dit moment geen huis te kopen. Het zou dus helpen als het product ‘hypotheek’ ook wat klantvriendelijker wordt. Gewoon, dat je weet waar je aan toe bent. Anders krijg je wat er gebeurt in dit filmpje van Koefnoen.
zie ook: Wabeke waarschuwt voor afsluiten hypotheek – Het Financieele Dagblad
bron: Spacemakers Weblog
http://www.youtube.com/watch?v=94NowusfobM
Niel Young
Fork in the road ahead
Volgens Wabeke is de informatievoorziening over de kosten en de risico’s van hypotheken op dit moment onvoldoende.
Lees: u gaat als trouw belastingbetalende, hardwerkende burger naar een bank en die bank spiegelt u een rekenvoorbeeld zonder inflatie voor.
Op basis hiervan gaat u over tot het aangaan van volgens het rekenvoorbeeld “goedkope” lening. Terwijl met een andere rekenmethode, ééntje die bijvoorbeeld wel inflatie meerekent, er hele andere uitkomsten zouden staan ????
Wat een mooi moment van de heer Wabeke om deze merkwaardige gang van zaken aan de orde te stellen 🙂
@1 Buddy
There is a bail-out coming but its not for me.
Everybody wants to go to heaven
..but nobody wants to die 🙂
@1 Buddy
Kent u het verhaal van de man die springt van een gebouw met 50 etages? Bij iedere etage spreekt hij zichzelf moed in: “tot nu toe gaat alles goed”. Maar het punt is niet de val, het punt is het raken van de grond.
“L’importance c’est pas la chute, c’est l’atterissage.”
La Haine.
Even nog lachen met de VEH:
Als potentiele koper kunt u volgens VEH vertrouwen op de volgende experts:
http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/Actueel/EigenHuisMagazine/Toptijden_voor_kopers.htm
Bijna net zo leuk als bovenstaand filmpje
Martijn de Jong-Tennekes,
econoom bij de Rabobank
“De huizenprijzen zullen zowel dalen als stijgen, afhankelijk van de statistische methode. Kijken we naar kwartaalcijfers dan stabiliseren de huizenprijzen en voorziet de Rabobank in de loop van 2010 oplopende huizenprijzen. Kijken we naar de jaarcijfers (gemiddelde van vier kwartalen) dan zullen de prijzen echter nog dalen. Belangrijke verklaring hiervoor is dat de huizenprijzen begin 2009 hoger waren dan begin 2010.”
Paul de Vries,
senior onderzoeker bij het Onderzoeksinstituut OTB van de TU in Delft
“Als er marktherstel komt en de economie trekt aan, dan verwacht ik dat er in Nederland meer woningen worden verkocht. Dan zal het vertrouwen van de consument toenemen en zal de prijs van woningen stabiliseren. Maar nogmaals, de beslissing van de AFM is daarbij van groot belang.”
Ger Hukker,
voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)
“In het laatste kwartaal van 2009 zie je wat lichtpuntjes. Ik verwacht dat de nieuwbouwmarkt voorzichtig zal herstellen, Tenminste, als er betere producten op de markt komen. Maar de processen om het product te optimaliseren en dus beter af te stemmen op de vraag, te herontwikkelen of gewoon af te prijzen, kosten tijd. De consument kan daar zijn voordeel mee doen. Er wordt veel beter naar hem geluisterd.”
Bob Maas,
senior beleidsadviseur Vereniging Eigen Huis
“Er staan veel woningen te koop. Zij die hun woning scherp in de markt zetten, vallen op en worden er door kritische kopers uitgepikt. De verwachting is dat er in 2010 10% meer woningen worden verkocht. De prijzen aan de onderkant van de markt zullen vrij stabiel blijven. De prijzen van de duurdere huizen zullen nog wat dalen. Op het terrein van de prijsontwikkeling wordt het dus gemiddeld een stabiel jaar.”
Nico Rietdijk,
directeur van de Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers (NVB)
“De vraag naar koopwoningen zal nog steeds wat minder zijn dan we in het verleden gewend waren. Bouwondernemers reageren daarop door minder te bouwen. Daardoor kunnen tekorten ontstaan. Ik verwacht dat de prijzen in de eerste maanden van 2010 nog onder druk zullen staan, maar dan de bodem bereiken. Misschien is dat niveau al gepasseerd. Dat heeft dan puur te maken met de schaarste die is opgebouwd.”
Taco van Hoek,
directeur van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB)
“Die zijn nog niet helemaal op het dieptepunt. Als de hypotheekrenteaftrek grotendeels overeind blijft, verwacht ik stabilisatie in de loop van het jaar.”
Allemaal academen of mensen met een goed stel hersens en een maatschappelijke (deel-) verantwoordelijkheid.
Opvallend is dat de heer Hukker (8) zich niet lijkt te realiseren dat om weer doorstroom te krijgen in de gesegregeerde woningmarkt de verhuisboete een obstakel is.
En dat met het wegnemen van die obstakel het relatieve v.o.n voordeel van nieuwbouw vervalt.
Opmerkelijk.
Opmerkelijk ook dat géén van de heeren voorspelt dat gemeentelijke Bad Banks nodig zijn om Amerikaanse Toestanden van massale huisuitzettingen te voorkomen.
Men zou verwachten dat deze mensen enig zicht op deze materie hebben.
VRAAG Zijn er parallellen met de woningmarktcrisis van eind jaren ’70?
Martijn de Jong-Tennekes,
econoom bij de Rabobank
“Nee. Destijds liep de rente snel op en daalden de huizenprijzen. Bovendien was de inflatie hoog en accepteerden kredietverstrekkers toekomstige inkomensstijgingen. Maar toen de verwachte inkomensontwikkeling niet werd gerealiseerd, kwamen sommige huishoudens in ernstige financiële problemen. Nu is een gebrek aan vertrouwen de belangrijkste oorzaak en dat is vooral conjunctureel van aard.”
Paul de Vries,
senior onderzoeker bij het Onderzoeksinstituut OTB van de TU in Delft
“De enige parallel die ik zie, is dat de kredietvoorwaarden worden beperkt. Verder worden mensen die in de betalingsproblemen komen niet meer zo snel uit hun huis gezet als destijds. Je ziet dat banken heel druk bezig zijn met overbruggingsregelingen. De banken willen niet dat huizen op veilingen terechtkomen. Die houding zag je in de jaren zeventig veel minder.”
Ger Hukker,
voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)
“Niet echt. Toen waren de prijzen sterk gestegen en steeg de rente tot zelfs 13%. Bovendien werden er veel nieuwe woningen opgeleverd en was het voor starters onmogelijk om een woning te kopen. Er is nu weliswaar sprake van een correctie, maar verder is de rente laag en zijn er veel stimuleringsmaatregelen voor met name starters. Kortom, zij hebben nu volop kansen en benutten die ook in toenemende mate.”
@5-12:
VEH zegt samengevat: kopers kunnen hun slag slaan. Wel vermakelijk dat er, voor wie oplet, ondanks de verplichte roze bril van al deze ‘deskundigen’ nogal wat mitsen en maren in de voorspellingen zitten.
Laten we het eens hebben over HRA, wordt met verkiezingen in aantocht weer een interessant thema. Ik geef toe, met een kabinet brekebeen V mag je er vanuit gaan dat de HRA blijft en dat ze de rest van het land (vooral kleine ondernemers natuurlijk) volledig gaan uitknijpen om dat te betalen. Maar stel je voor dat er een ander kabinet komt en er wél wat aan de HRA verandert …
Of dat de rente ineens gaat stijgen, of …
Bob Maas,
senior beleidsadviseur Vereniging Eigen Huis
“Behalve dan dat er sprake is van een crisis, zijn er wat de omstandigheden betreft weinig overeenkomsten. Een vergelijking heeft weinig zin. Eind jaren ’70 maakte de woningmarkt zelf meer onderdeel uit van de crisis. Nu is de woningmarkt vooral slachtoffer van een crisis die elders in de economie is ontstaan.”
Opmerkelijk standpunt.
@15:
tja, gewoon over drie maanden de vraag opnieuw stellen.
@16:
die barmhartigheid van banken is vast omdat ze er van overtuigd zijn dat deze dip snel over is.
@17:
‘sterk gestegen’, het is weer echt Bagdad Bob in de bocht. Als 100% stijging sterk is, hoe noemt Hukker 1000% stijging dan? bescheiden ??
Kortom, uw financiële adviseur raadt u van harte aan om NU een huis te kopen, er zijn geen of weinig redenen om te waarschuwen voor een mogelijk verdere prijsdaling.
Laten precies diezelfde adviseurs de afgelopen 15 een soortgelijk verhaal hebben: NU kopen want de rente is laag èn huizen kunnen niet dalen in waarde.
🙂 🙂
@19:
een goeie om in te lijsten.
Juan – leuk wat een opeenstapeling van oerdomme uitspraken je zo snel bij elkaar weet te sprokkelen 🙂
@20 zie 19
Bob Maas stelt dus gewoon doodleuk: er is geen zeepbel in NL, we hebben gewoon last van externe factoren.
“Geduld”
“Komt u over een jaar maar terug”
@22 Ja Juan denkt weer eens wat stiertjes te moeten quoten om ze in een perspectief te kunnen plaatsen
Past tevens bij deze draad…
En wat denkt u van post 13?
En post 12 De heer De Jag.. ueh “El Cazador” heeft naturlijk ook de hele bouwfraudelobby tegen bij het afschaffen van de verhuisboete “k.k.” ….
En er zit al zoveel sturing in de maatregelen 🙂
Waren er in Den Haag geen 1500 probleemgevalletjes, op 5698 te koop staande woningen ?
Best wel groot percentage, toch.
http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/
@28 Goed kader, prima berekening.
Mij staat wel bij dat het niet nu reeds 1500 acute gevallen zijn, wel dat 1500 de verachte omvang is op korte en langere termijn.
Raar he, de regering wordt wel op straat gegooid (Hagenaars drinken een kopje koffie) het gewone volk (Hagenezen drinken bakkie pleur) mag niet de straat op.
geduld, komt u over een jaar maar terug.
Precies Boefke 🙂
Want wie het laatst liegt…
betaalt het gelag
Hier een stukje, 18 % van de huizenkopers of 720.000 huizen zijn gekocht met 100 % of meer financiering
http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/Actueel/Woonpeil/Woonpeil12extra.htm
Nico Rietdijk,
directeur van de Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers (NVB)
“De huizenprijzen gingen toen veel harder naar beneden, met 30% tot 40%. Een ander groot verschil is het overheidsbeleid. Toen steunde het kabinet met succes de bouw van huur- en koopwoningen. Dat lukte. Nu is er sprake van een bouwstaking. Doordat bouwers en ontwikkelaars hun plannen niet rond krijgen, dreigt er schaarste op de woningmarkt
Ahaaaa, een specialist van de VEH geeft toe dat huizenprijzen begin jaren ’80 met 30-40% ineenzakten,
Alsjemenou
Ze konden toch niet dalen, wa het verhaal ?
En nu (zie 35) weer een verhaal over schaarste, ik dacht dat de staatssecretaris het nu juist had over overschotten buiten de randstad met het advies om daar niet te kopen en niet te bouwen.
Sloopregelingen in Groningen, overschotten in Heerlen en de heer Rietdijk heeft het beeld anno 2010 van schaarste.
Die uitspraak kan de Tombola Top Tien in 🙂
@34 Tja.
Op basis van deze toename in de werkloosheid verwacht de ING Bank dat het aantal eigenwoningbezitters dat in de betalingsproblemen komt de komende twee jaar zal toenemen tot 5%. Het zou volgens de ING gaan om circa 140.000 huishoudens.
En dan praten over schaarste.
Op de HUURmarkt zeker, want een deel van scheefleners kan niet eeuwig doorscheeflenen.
Bij woorden gaat het meestel om het detail dat men niet meegeeft…. 🙂
@ Juan,
Hulde, wat prachtige posts waarmee gemakkelijk inzichtelijk wordt hoe ziek de NL huizenmarkt (en economie) is.
Niemand heeft er echter zicht op in hoeveel huishoudens dit aan de orde is
Lees: banken zouden niet in staat zijn om hun risico’s in te schatten.
Geeft een gerust gevoel, dat signaal, hetzelfde verhaal speelde ten tijde van de openbaring (14/9/2008) van de kredietcrisis “het was zo ingewikkeld, niemand kon inschatten hou groot de verliezen zouden zijn”
Ach het zijn andermans citaten, zorgvulkdig uitgezocht door de Vereniging van HogeHuizenprijsminners.
Het is een plezierige rij uitspraken, de aangehaalde mensen zullen er welicht zelf ook de lol van kunnen inzien.
Leuk om voor de vorm hier nog even op en rijtje te zetten: ingelijst op http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl
@36:
we hebben nu een nieuwe technologie, de sloopbal. Dus burocraten kunnen zoveel schaarste maken als ze willen. Rietdijk heeft goed naar Bernanke geluisterd …
@37:
nee, schaarste op de koopmarkt want na het precedent van Koops rekent ING erop dat we al deze wanbetalers gewoon in huis laten zitten.
Maar stel je voor dat er een ander kabinet komt en er wél wat aan de HRA verandert …
Of dat de rente ineens gaat stijgen, of …
de hemel moet dan naar beneden vallen.
volgende kabinet vvd/d66/cda/cu. De hoeksteen wordt niet aan geknabbeld.
@42
Welke een nieuwe coalitie ook wordt, de huizenmarkt -als probleem- kan niet ontkend worden.
Dat betekent ook oplossingen.
“Oplossingen” tot heden waren uitstel van aard, enkel uitstel.
Want zelfs de VEH geeft aan dat er sprake is van een woningmarktcrisis, anders was het vergelijk met de crisis van begin jaren ’80 nooit gemaakt.
En stellen dat er geen probleem op de woningmarkt is, is het finale einde aan geloofwaardigheid. Ontkennen is niet langer een optie, ook politiek niet.
En iedereen weet: Ook struisvogeld moeten eten
Hahahahahaha
Nog steeds schuddenbuiken met die Bob Maas, Kees de Kort zou hem wel onder de makelmannetjes scharen met zo’n uitspraak.
Derivaten hypotheken staan weer op de balansen van de banken, zegt Heemskerk van de Rabobank, weet niet hoe oud dit filmpje is
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/de-invloed-van-securitisaties-op-de-statistieken-van-kredietverlening/
Wat gaat de woningmarkt in 2010 doen?
M. de Jong-Tennekes Martijn de Jong-Tennekes,
econoom bij de Rabobank
“Een werkgroep komt dit jaar met voorstellen om mechanismen op de woningmarkt structureel aan te passen. Die veranderingen moeten bijdragen aan de verbetering van de overheidsfinanciën. Het is aannemelijk dat huizenbezitters zullen moeten inleveren. Maar uiteindelijk beslist de politiek. Met de verkiezingen voor de deur (uiterlijk voorjaar 2011, red.) is het maar de vraag of dit besluit voor die tijd wordt genomen.”
Hhahahaha die lul hoeft gelukkig niet zo lang meer te wachten!
Nu begrijpen we ook waarom CPB/Rekenkamer stopte met het doorrekenen van alternatieve begrotingen.
Iedere partij heeft straks een ander plan….
Dat betekent ook oplossingen.
“Oplossingen” tot heden waren uitstel van aard, enkel uitstel.
Juan, er zal niets gedaan worden. Er is geen oplossing. Dus doorgaan op dezelfde voet en anderen de rekening laten betalen. Degenen die de grotendeels de rekening gaan betalen moeten natuurlijk een beetje gecompenseerd worden.
D66 al over HRA gehoord?
40.Juan Belmonte
Mooie posten! Geeft een goed beeld van de kwaliteit van de zogenaamde kenners. Allemaal uitspraken waarmee je alle kanten op kan.
Dat het kabinet gevallen is,is een zegen. Erger kon het niet worden, hoewel…ze regeren nog over hun graf heen met de idiote besluiten. De kapiteins hebben als eerste het zinkende schip verlaten , kinderen die voor de toekomst moeten zorgen, reddeloos achterlatend.
Ik schaam me diep welke erfenis wij achterlaten voor onze kinderen. Dit komt niet snel meer goed.
@49 Er is geen oplossing
Is reeds uitgebreid besproken:
0) erkennen dat we in NL een probleem hebben met de hoogte van huizenprijzen ten opzichte van (inmiddels dalende) inkomens
1) verhuisboete k.k.per direct afschaffen en niet in twee stappen dan dan houdt nog iedereen de boot af
2) HRA limiteren en afbouwen in 30 jaar
3) sector dwingen minder risico te nemen (m.n. geen tophypotheken) al dan niet gedwongen via wetgeving (het is ze met vriendelijk vragen niet gelukt)
Niet stap 0 overslaan, het is een randvoorwaarde met iets te doen, het publiek is ook niet gek
Stap 0 is door de Gemeente Den Haag Bad Bank al reeds begonnen. Nu in dezelfde stad het andere politieke bastiljon nog (landelijke)
@50 Dank u Dalen voor het compliment, grote dank aan de schrijvers van de citaten, zonder wie deze logica niet zo helder was geworden.
De kapiteins hebben als eerste het zinkende schip verlaten>/i>
Ook het opblazen van een disfunctionerend kabinet in crisistijd getuigt niet van maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Tegelijkertijd en m.i. belangrijker: een kabinet dat de huizenmarktproblematiek in aard en omvang blijft ontkennen kan NOOIT maatregelen treffen die richting geven aan de door de economische omstandigheden afgedwongen verandering.
Ook struivogels moeten eten. Men kan niet eeuwig de kop in het zand houden en doen alsof er niets aan de hand is.
Leiderschap is niet problemen ontkennen en wachten tot iemand zich aanmeldt als slechtnieuwsbrenger om die vervolgens de schuldvraag in de schoenen te schuiven.
Herhaling:
de beste stuurlui dempen de put
Dat is een samenstel en positieve variant van:
– de beste stuurlui staan aan wal, en
– men dempe de put als het kalf verdronken is
En dan het element tijd
de beste stuurlui dempen de put op tijd anders verzuipt het kalf en komen er echt andere stuurlui.
Dat laatste gebeurt nu vrijwel zeker, de kans op een CDA/CU/PVDA kabinet is niet de grootste.
men dempe de put als het half verdronken is
zelfs Van der Zwan doet nog een duit in het zakje. Zie VK zaterdag j.l.
@2: Juan:
Wat we nodig hebben is initiatieven zoals:
http://www.hypotheekkater.nl/calc_fin_toekomst.html
Maak consumenten minder afhankelijk van ‘vrolijke’ verhaaltjes van immer partijdige tussenpersonen en hypotheekverstrekkers…
Wat we niet nodig hebben is dit
http://www.todaysbeheer.nl/files/Plutonomie.pdf
En de cijfers zijn weer bekend:
http://www.kadaster.nl/pdf/Vastgoedbericht_201001.pdf
Het aantal transacties is ligt nu echt op een historische dieptepunt!
Wat zijn we toch boos allemaal. We hebben toch een fantastische 15 jaar achter de rug ? Of waren we toen ook zo massaal aan het klagen ? Wat willen we nu dan ?
lor en zo ?
Ik ben niet boos : heb fantastische jaren gekend , genoten en accepteer de nu ontstane situatie .
Over 10 jaar gaan we 2010 als beste jaar bestempelen.
Wat willen we nog meer in dit steenrijke land …, die jammer genoeg zoveel klagers kent.
Wat zijn we toch boos allemaal.
Op zich niet zo gek… Velen waren niet uitgenodigd op het feestje van de afgelopen 15 jaar. Nu wordt de zeepbel die in die tijd is ontstaan mede met hun (belasting)geld in stand gehouden door een scale aan halfzachte maatregelen en steunregelingen waardoor zij ook nu nog buiten de boot worden gehouden.
Het lijkt nogal op de plutonomie waarnaar ll verwijst: een groep mensen die een woning bezit, en een groep voor wie dat onbereikbaar wordt gemaakt…
Leuk Belmonte. In jaren ’70 was alles anders want.. Lijkt me juist bijna exact hetzelfde..
——
Destijds liep de rente snel op en daalden de huizenprijzen. Bovendien was de inflatie hoog en accepteerden kredietverstrekkers toekomstige inkomensstijgingen. Maar toen de verwachte inkomensontwikkeling niet werd gerealiseerd, kwamen sommige huishoudens in ernstige financiële problemen.
Bovendien werden er veel nieuwe woningen opgeleverd en was het voor starters onmogelijk om een woning te kopen. Er is nu weliswaar sprake van een correctie, maar verder is de rente laag en zijn er veel stimuleringsmaatregelen voor met name starters.
Marketwatch Zegt:
22 February 2010 om 10:07 am
En de cijfers zijn weer bekend:
kadaster.nl/pdf/Va…edbericht_201001.pdf
Het aantal transacties is ligt nu echt op een historische dieptepunt!
waar weer wel hoger dan dezelfde maand in 1999
Bullshit vergelijkingen hoor.
Hoeveel was het t.o.v. van dec 2010? zo zou de tekst moeten aanvangen van K.
goudbelegger, premie A was ook niet verkeerd zo rond 1980. Daar zijn achteraf ook leuke winstjes op gemaakt.
@49:
doorgaan tot de bom (bubble) barst is de meest aannemelijke uitkomst ja. Als Griekenland gewoon door kan gaan met op de pof leven, waarom Nederland en vooral de NL huiseigenaar dan niet?
@51:
ik vrees dat het dan bij stap 0 en 1 blijft. Daarom ben ik ook geen voorstander van het afschaffen van die verhuisboete, tenzij verplicht in kombinatie met veel verdergaande afbouw van de subsidies voor huiseigenaars.
@59:
gelukkig is Zeeland anders, aantal transakties blijft vrolijk stijgen. Zal wel zijn omdat iedereen hier wil wonen als straks de Koningin hier komt feesten.
@63:
inderdaad; als je geen huiseigenaar met vette hypotheek bent heb je wel de lasten, maar niet de lusten.
Verder staan Nederlanders wel bekend als kampioen klagen, het grootste schandaal (zo ongeveer) van een hele generatie daar kun je dan moeilijk aan voorbijgaan.
Nederland : een volgevreten land met generaties die na de 2 de wereldoorlog geen enkele hobbel op hun levensweg hebben meegemaakt.
Ook hoor ik nog teveel dat de afgelopen 15 jaar een normale situatie was . Vanaf 2010 gaat ons veel leren en dat zou eens tijd worden.
We zijn zo volgevreten……
pvv macht frei:
visie pvv
http://www.pvv.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=788&Itemid=139
“onverkort handhaven hypotheekaftrek”
@64
Er is nu weliswaar sprake van een correctie, maar verder is de rente laag en zijn er veel stimuleringsmaatregelen voor met name starters.
Trap niet in de val van de stimuleringsmaatregelen voor starters. Die worden nu gek gemaakt met de mogelijkheid om je bij een gemeente tot ruim 10 maal modaal (!) in de schulden te steken met een renteloze top, maar de gemiddelde starter ziet de consequenties niet als de rente weer wat gaat stijgen.
Huizen moeten niet betaalbaar worden door allerlei stimuleringsmaatregelen die het prijspeil in stand houden, huizen moeten aflosbaar worden… Dat kan alleen als het prijspeil naar een normaal niveau daalt.
70
het verleden heeft bewezen dat huizen altijd hun waarde houden.
er staat nog steeds geen sticker op het verkoopplaatje dat het niet zo is. Dus de overheid blijft verantwoordelijk. Leer redeneren zoals JP doet en ook Bos; je komt er altijd uit.
Veel woonlastenshit toegewenst deze dag.
70
Stel: ik zeg tegen de kinderen prik door die ondersteuningsmaatregelen heen. Over 5 jaar worden hun vrienden verder ondersteund en de kinderen krijgen de volgende huurverhoging. Ze hebben inmiddels als huurder de status bereikt van scheefhuurder en gaan na 5jr 10% verhoging krijgen incl. solidariteitsheffing.
@68:
nou, ik herinner me anders een heel stevige hobbel in de jaren tachtig voor wie toen net met zijn opleiding klaar was; dat was voor velen jarenlang houtjebijten en is eigenlijk nooit meer goedgekomen. De generaties daarvoor (de boomers) en daarna, die kennen inderdaad alleen maar vooruitgang.
@70:
bij reklame voor hypotheken staat ook nog steeds niet: ‘Let op, lenen kost geld’. En dat voor de grootste lening in je leven, met vaak de minst doorzichtige voorwaarden. Dit zegt genoeg over de intenties van onze volksvertegenwoordiging.
Moet de volksvertegenwoordiging onze inhaligheid beteugelen dan ?
Waar blijft de positieve consument …….
http://www.fd.nl/artikel/14256921/consumentenvertrouwen-doet-stap-terug-februari
nou, ik herinner me anders een heel stevige hobbel in de jaren tachtig voor wie toen net met zijn opleiding klaar was; dat was voor velen jarenlang houtjebijten en is eigenlijk nooit meer goedgekomen.
nhz,
eens. Al ken ik wel iemand (uitzondering) economie gestudeerd, Studiebeurs voor gehuwden, baantjes als betonstorter op afroep, maar……op een gegeven moment pionProject, golfje van volmac, weer de zak gehad rond 1990, wat klussen bij DSB, toen belastingvrij gaan daytraden, nog behoorlijk boven jan gekomen tot daghandelen belast werd. Echte carriere is het nooit geworden. Ik realiseer me nu dat voorbeeld 57 is, maar laatbloeier (mulo/hbs/politicologie/economie/pion) moeilijk pad dus.
nu op BNR:
Koelewijn zegt “alle economen zijn het er over eens dat het kabinet het enige juiste heeft gedaan”; geld in de economie pompen.
Lees ook tony de bree zijn column over de “specialisten”.
@73:
de overheid dient te zorgen dat hypotheken geen free ride meer zijn, duidelijk maken dat als het misgaat je voor 100% zelf voor de brokken opdraait. Niks NHG met overheids garanties, koopsubsidie, starterssubsidie (‘lening’), schuldsanering met na drie jaar van alle problemen af, onbeperkte staatsteun voor banken met foute hypotheken enz. En natuurlijk hypotheek gewoon zelf betalen net als andere leningen, dus weg met de HRA etc.
De overheid geeft precies het foute voorbeeld: kom maar in het water, het is lekker warm! Zelfs veel mensen die snappen dat het één grote scam is gaan zo meedoen, want wie aan de kant staat heeft wel de lasten maar niet de lusten.
Dit is bij uitstek een taak voor de overheid en de overheid faalt hier VOLLEDIG.
@75:
ik ben zelf indertijd als afgestudeerd academicus (via het arbeidsburo) nog bij Cap Gemini terechtgekomen, was aangenomen voor Pion opleiding voordat ik het in de gaten had. Maar het leek me een dodelijk saai vak en de mensen daar zo mogelijk nog erger. Dus toch maar afgehaakt, met strafkorting op de uitkering natuurlijk. Uiteindelijk wel een tijd leuk verdiend in de computers maar dus ook geen carriere. Ik ken er vele zo, vooral in de computer- en mediasector.
Ja, de ‘specialisten’ bewijzen opnieuw dat ze er helemaal niks van snappen. Zal wel net zo werken als bij de bankiers, als je er een giga puinhoop van maakt dan weet je zeker dat ze je vragen voor de volgende ronde, met dubbel salaris. Gewoon doen alsof iedereen het prima deed.
@75 Onvoorstelbaar. Moet je op Amerikaanse websites gaan zoeken, allemaal tegen het overheidsingrijpen, Heertje ook trouwens denk ik.
Probleem is dat ze te weinig doen met ‘onze’ geschiedenis van 1000’n jaren. Ik doe dat wel, 99% zeker dat dit jaar of uiterlijk 2011 een zeer grote crisis begint maar dan een echte en niet zo’n hihi ‘crisis’ die we nu hebben, dit is geen crisis.
GGG
Om te gieren! 🙂 dank je!
@77 nhz:
Volledig mee eens! De overheid moet de goede condities scheppen en zelf niet in de weg gaan staan door partij te worden en iedereen een beslissingen op te leggen.
Momenteel is de overheid tot de nek in de markt gaan zitten en iedere aanpassing geeft daardoor meteen heel veel pijn en dus politieke onrust. Nederland heeft met de communistische aanpak zichzelf volledig in de voet geschoten en zit nu klem.
@35,36:
“Toen (1980) steunde het kabinet met succes de bouw van huur- en koopwoningen. Dat lukte. Nu is er sprake van een bouwstaking. Doordat bouwers en ontwikkelaars hun plannen niet rond krijgen, dreigt er schaarste op de woningmarkt”
van die wijsheid over schaarste hebben we welgeteld één dag kunnen genieten. Als het NVM journaal meldt dat er de komende jaren een overschot van 340.000 woningen dreigt dan kan er moeilijk schaarste zijn 🙂
Tenzij ze de bouwproduktie voor 10 jaar stilleggen, maar dat is gezien al het geld wat perse nog naar Brinkman & friends moet moeilijk voorstelbaar.
nhz
Ordina nam ook veel pionetjes af.
Ik had eind jaren tachtig ook musicoloog in de familie die zijn pion opleiding te gelde mocht maken bij Fokker. Fokker werd gechanteerd door de overheid. Zij poen, maar voor wat hoort wat; meteen een paar duizend inproductieven erbij. Opportunist Swartouw dacht hier tijd mee te kopen. We weten hoe het in 1996 is afgelopen.
79
GGG
Goudbelegger heb je op je duim geslagen?
Hebben we vanmiddag Rutte van de VVD gehoord als presentator van Peptalk, een programma van BNR.
http://www.bnr.nl/static/jspx/play.jspx?dag=22&maand=2&jaar=2010&tijd=12:30:00&lengte=30&titel=Radio-archief
Heel veel interessante dingen over de HRA die al sinds 1964 bestaat (rutte). Triest.
Jim Rogers in 2000 over de euro:
http://www.youtube.com/watch?v=Bf6mtTFCgwQ
@84 Guns, Gold, Getawayplan.
Wel extreem moeilijk om op deze wijze de toekomst te beredeneren, spreek af en toe wat gewone mensen, ook ac’jes, en geen hond denkt zoals ik, niemand verwacht slechte tijden, het gaat overal goed, soms minder dan vroeger maar niet slecht. Toch is dat de enige manier om geld te verdienen op de beurs, als je geen daghandelaar met heel veel geld bent, de grote trend voorzien en er al op inzetten voordat deze zich gemanifesteerd heeft.
Er zijn zoveel indicaties dat ik het goed zie maar twijfel toch.. kan me geen slechte tijden voorstellen.. zegt ook weer niks natuurlijk maar ja..
Toch is dat de enige manier om geld te verdienen op de beurs, als je geen daghandelaar met heel veel geld bent, de grote trend voorzien en er al op inzetten voordat deze zich gemanifesteerd heeft.
Het feit dat je je tot die enige manier moet beperken lijkt aan te geven dat het je tot op heden nog niet gelukt is de trend juist in te schatten (anders was je volgens eigen schrijven wel aan het daytraden).
Ik wens je veel succes.
@88 Een rend zoals van de AEX in de jaren ’90 duurde zo’n 5 tot 7 jaar. Goud zal ook een bepaalde tijd duren. Je moet geduld hebben, ik zit in goud en wacht. Natuurlijk heb ik veel twijfels en daar filosofeer je wat over. Zo’n reactie is niet nodig, valt me zwaar van je tegen.
@89
Het is een leuk spel en ik wens je oprecht succes. Ik probeerde enkel aan te geven dat het in de praktijk toch altijd lastig blijft. Verder filosofeer ik graag met je mee.
Goudbelegger, het gaat hardstikken goed.
Ik kwam vorige week nog een trainer/coach tegen (200K omzet p.jr. in zijn eentje) en kletskouste: “ook onze vriend de faillissementsadvokaat heeft veel werk” (Ik geloof dat het insolventieadvokaat is).
Als je gewend bent niet verder dan je eigen kringetje te kijken, waar ook niet alle shit op tafel komt natuurlijk, dan gaat het goed.
Ook al de lulverhalen waar veelverdienende nitwits mee komen over beter gaan, terwijl het nooit slecht is gegaan, tenminste ik heb het niet van ze gehoord.
@84 Guns, Gold, Getawayplan.
gods, gloeiende, g…….
Goudbelegger “niemand denkt zoals ik”
Zelfs de demissionaire MP niet…..
Maar je bent toch niet de enige die in goudpapier belegt? Uitkomst kan wel hetzelfde als anderen zijn, maar dan via andere lange weg.
Geloof niet in de specialisten of wat daar voor doorgaat.
Non Credo or Non Belief
@91
Als je alle overheidskosten optelt gaat er meer dan 60 procent van elke euro naar de overheid. In combinatie met een oplopende staatsschuld weet je dus dat de overheid voor meer dan 60 procent de economie beïnvloed (alles wordt immers uitgegeven).
Zo lang daar niet al te veel in veranderd zal het relatief goed blijven gaan denk ik.
@91
Achter de schermen wordt de handrem overigens langzaam aangetrokken: belastinginkomsten lopen terug terwijl uitgaven stijgen.
En los daarvan hebben we het onderwerp van deze site: de huizenmarkt. Die is behoorlijk belangrijk voor het welvaartsgevoel van mensen en vanuit daar voor het uitgavenpatroon.
Zo lang mensen nog het idee hebben voldoende vermogen in steen te hebben zal het ook wel blijven draaien.
Er zijn echter redenen om te veronderstellen dat stenen wat verder in waarde zullen afnemen: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png
Zo lang daar niet al te veel in veranderd zal het relatief goed blijven gaan denk ik.
waarom zou daar veel in veranderen?
Ik denk dat je laag zit met 60%. Zet zelf te denken aan 100%. De overheid is de aanjager en motor tegelijk.
Mijn voorbeeld van de consultant: de familie weet eigenlijk niet eens hoe NL eruit ziet. Tweede huis, vliegen er naartoe, alle hun vrienden en kennissen leven zo. Bovendien ook nog net na generatie X. Vrienden van vanLanschot, nooit baanloos geweest, altijd werk via corporaties, overheid, gemeenten etc. Een groot feest. Belastingtarieven is geen item voor ze, er wordt aan cahsmanagement gedaan en gekeken hoe de lifestyle vol te houden.
Huis van 300K? Ze weten niet wat dat is 🙂
Selfmarketing wel, denk ik.
Wat ook opvallend is, de consultants noemen zich directeur. Al die lui, hoge overheidsdienaren, willen graag met ze omgaan; die zijn zelf geen echte directeur of “zelfstandig ondernemer”. Daar hebben ze niet het lef voor, dus hun bek val open bij een dinertje met de Dir.
@83:
Ordina had me wat meer bevallen wellicht, maar je mocht niet zelf kiezen. De cultuur bij Cap (en Volmac) was zo ongeveer wat je nu bij de slechtste zakenbanken ziet. En dan moest je ook nog programmeren in Cobol, dat was toen al saai en stoffig. Wat een verspilling van talent (hoewel er in die tijd veel alpha/gamma lieden werden opgeleid waar de maatschappij toch al niks mee kon); ja, zoiets kan de overheid altijd goed organiseren.
@89:
achteraf gezien is de trend makkelijk te herkennen, als je erin zit niet. Ik ken diverse mensen die de jaren 90 als belegger hebben meegemaakt. Misschien kon je beter ‘dom’ zijn in die tijd, niet nadenken en gewoon alles op de beurs gooien; dan kwam het wel goed, als je tenminste in 2000 uitstapte.
Ik neem aan dat jij in 2001 in goud bent ingestapt dan, en sindsdien blijven zitten?
@94:
ik heb wel eens een berekening gezien waaruit blijkt dat meer dan 90% van wat je verdient (voor mensen die bijv. zelfstandig zijn) uiteindelijk naar de overheid gaat. In de Middeleeuwen brak de pleuris uit als ze 10% belasting wilden heffen, wij accepteren gewoon 90% …
@96
Als overheidsbudgetten krapper worden zouden die lieden ergens op de wip kunnen komen te zitten.
Enige probleem is dat het personeel dat bij de overheid in dienst is vaak – met uitzondering misschien van de hogere lieden op de ministeries – vaak van bedroevend lage kwaliteit is. Er is daar nooit ook maar enige aanleiding geweest tot verbetering van processen of scholing van die lui.
Als je dat moet aansturen ben je – afgezien van de kosten – toch blij met wat intellect van buiten.
Toch zouden die kosten op ten duur toch de deur op slot kunnen zetten, al zal dat het komende jaar nog niet gaan gebeuren.
zolang de cashflow op gang blijft is er niets aan de hand.
maar er zijn zo ontzettend veel inproductieve onzin beroepen. Lui van 35jr. gezinsinkomen 2xschaal 9 (archivaris/beleidsmw. 2kind, regelmatig ziekmelden) met een hypotheek van 260K von. Mensen die totaal niets doorhebben van een eindigend feest. Het zal sneller gaan dan je denkt.
ad 99
260 + 10%
hun vriendjes vinden dat weinig, vooral die 10% extra.”Daar kun je echt niet zoveel mee afwerken”.
Stupid.
@98,99:
dit soort lieden zitten dicht op de geldstroom, dus ik denk ook dat ze voorlopig geen last zullen hebben van de recessie. Ik zie het ook in mijn direkte omgeving, provinciale overheid en allerlei onzin diensten die daar voor werken: geld spuit nog steeds in het rond, al zullen ze aan de achterdeur vast met bezuinigen gestart zijn. Wat ze uitgeven aan allerlei onzin adviezen, extern management, feestjes voor de incrowd etc. dat is onvoorstelbaar.
@99/101
Er moet dit jaar wereldwijd voor een paar 1000 miljard opnieuw gefinancierd gaan worden (overheid/particulier).
Dit feest kan echt niet lang meer doorgaan. Óf de rente gaat omhoog óf er gaan munten omvallen (pond?).
De rekening gaat betaald worden, linksom of rechtsom…
http://www.fd.nl/artikel/14230166/china-verkoper-schuld-vs
@102
Eens. De overheid is van een enabler (niet mijn woorden, maar zo propagandeerden ze zich in het verleden) tot een showstopper geworden.
Een stijgende rente lijkt me geen reële optie; dus ik verwacht een devaluatie van munten – dat is ook het patroon wat de geschiedenis voor lijkt te staan.
Vandaar dat goud in mijn ogen nog steeds goedkoop is.
@103
De vraag is: hoe gaan de PIIGS landen hun munt devalueren?
@104
Het devalueren gaat denk ik voornamelijk een bijwerking worden van het laag houden van de rente. Zolang we geen opstand van de bevolking (in Duitsland) krijgen zal Europa denk ik de PIIGS wel bijstaan en zo raakt de munt van de PIIGS (en van Europa) vanzelf gedevalueerd (oplopende staatsschulden en QE zijn doorgaans niet de ingrediënten voor een sterke munt).
Overigens kan je twijfelen aan de invloed van overheden op het financiële systeem.
http://shopyield.com/wp-content/uploads/2009/11/exters_pyramid1.png
Als je ziet hoe groot de derivatenlaag is ten opzichte van de staatsschuld en bedenkt dat de maximaal tien grootste banken nagenoeg die hele laag onder hun hoede hebben ontstaat er toch een ander beeld van de verhoudingen.
@102:
er zijn mensen die al 10 of 15 jaar zeggen dat dit niet lang meer kan duren. Maar tot nu toe blijft men het systeem steeds verder oprekken, met blijkt wel ‘creatief’ in dat opzicht.
ik denk dat er veel munten gaan omvallen, maar of dat dit jaar is of over vijf jaar, geen idee.
@104:
ze gaan devalueren door de pleuro omlaag te trekken; en ik denk dat veel politici dat prachtig zouden vinden, zijn ze eindelijk weer ‘concurrerend’.
Als de eurolanden geen strenge maatregelen afspreken voor wie de kluit belazert (inmiddels een meerderheid …) gaan de eurolanden samen door het afvoerputje; de kans op strenge maatregelen tegen valsspelers lijkt me na afgelopen week nihil.
Vernedering van de mensen, is een van de reacties, in….waar is de woede…..
http://weblogs.vpro.nl/waarisdewoede/over-tegenlich/
@106
Inderdaad, de euro gaat omlaag en daarmee de munt van de PIIGS.
Er kunnen wel enigszins maatregelen genomen worden tegen valsspelers, maar er kan nu geen land uit worden gezet. Daarmee wordt de mogelijke dreiging ernstig belemmerd en zullen maatregelen in de praktijk meevallen.
Het enige andere gevaar is een volksopstand in Duitsland op ten duur.
Consumenten, burgers en kiezers lijken vooral lamgeslagen en te berusten in hun lot: meedraaien in een systeem dat geen uitweg biedt en waarvoor we ons geen alternatieven meer kunnen voorstellen. Het is tijd voor revolutie, maar waar blijft die? Tegenlicht wil samen met u onderzoeken waarom er nog geen opstand is uitgebroken
Misschien moet tegenlicht gewoon even een paar boekjes lezen, is wel het een en ander over te vinden.
Zoals bijvoorbeeld Celente al opmerkte: “when people loose everyhting, they loose it.”
Zo lang mensen nog belangen in het huidige systeem hebben (een baan, spaargeld, een huis) zullen ze niet al te snel de straat op gaan. En zonder een krachtig spreker die de onvrede weet te verwoorden is er weinig reden om “bullish” te zijn op idealen. Dan blijft het gewoon ieder voor zich.
Je kan het vergelijken met een prisonners-dilemma. Het beste zou iedereen samen de straat op gaan, maar ook dan blijft het in individuele gevallen slimmer om stiekem thuis te blijven. Zonder iemand die mensen bij elkaar weet te brengen en de actie te coördineren gaat er weinig spannends gebeuren.
De VPRO merkt wel terecht op dat de mogelijkheid op een revolutie aan het toenemen is.
En waarom wordt G.S. niet gestraft ? G.S. heeft toegegeven “”to fiddle the books of Greece ”
@110
Ergens anders postte ik over de verhoudingen tussen derivaten en staatsschulden: http://shopyield.com/wp-content/uploads/2009/11/exters_pyramid1.png
Banken beheren een deel van het financiële systeem dat vele malen groter is dan dat waar overheden wat over te zeggen hebben.
In die zin kan je je terdege afvragen of overheden wel zoveel te zeggen hebben.
Hoe minder overheden te vertellen hebben des te meer gaat de burger hier gecontroleerd worden.
En een burger die van alles van de staat wil, voor wat hoort wat.
Gisteren ook Mark Rutte op BNR horen presenteren en jelui pleasen met HRA?
nzh,
Ik had tijdens een baantje op een accountantskantoor begin jaren 70 al bonje met zo’n opklauteraar (tuinbouwschool, pdboekh, mba, spd) die wist te beweren -dat leer je op zo’n cursus- dat inflatie goed was en ook dat de goudstandaard was losgelaten, perfect. Ik met mijn naïve hoofd vertellen dat het wel perspectief bood om te frauderen. Iedere scholier van 18 had deze rotzooi kunnen verzinnen m.i. Alleen als je het vertelt kom je met slecht nieuws; nooit doen dus.
@109:
de uitzending van Tegenlicht ging over iets anders dan aangekondigd (alleen de eerste minuten gezien) dus wellicht kunnen ze je tip nog meenemen 😉
Ik denk dat je ook niet moet onderschatten hoeveel mensen belang hebben bij volhouden van het huidige krankzinnige systeem: bijna alle ambtenaren en mensen met een uitkering profiteren hiervan, en hoe hoger in de pikorde hoe groter het profijt. De mensen die nu zwaar gepakt worden (zelfstandigen, wie zijn baan kwijtraakt en toevallig niet onder een crisiswetje valt, etc.) zijn een kleine minderheid. Pas als die minderheid volledig uitgeknepen is gaan de schurken en de meelopers het zelf ook voelen.
@11:
GS staat niet boven de wet, GS IS ‘the Law’.
@112:
Rutte helaas gemist, maar ik denk dat het weer een schoolvoorbeeld was van liberaal denken. Principieel tegen teveel overheid die VVD, tenzij het goed voor hun eigen portemonnee is.
Martijn, misschien interpreteerde ik je reactie verkeerd, excuses dan maar vind dat altijd zo neerbuigend overkomen ‘ik wens je succes’ als het niet van een succesvolle oudere man of desnoods vrouw komt.
Lijkt in het algemeen vaker een statement van arrogantie dan dat iemand echt succes gewenst wordt. Neem aan dat je begrijpt wat ik bedoel of dat er anderen zijn die het begrijpen.
Enniewee, weer wat filosoferen dan, dat er geen woede is lijkt me logisch, zie alleen maar rijkdom, rijkdommer en nog rijkdommerder om me heen. Winkelstraten overvol met kopend publiek, crisis? Welke crisis? Ik weet niet goed wat dit nou voor crisis was. Een crisis tot nu toe beperkt tot het financiële systeem zou ik zeggen. De echte crisis bij de mensen thuis moet nog komen, dan komt de woede ook wel.
@113:
binnen hun ‘systeem’ hebben ze ook gelijk, zolang het systeem bestaat werkt het prima voor wie erin meedraait, en natuurlijk vooral als je hoog in de pikorde zit dankzij al die fake papiertjes.
Pas als het systeem volledig instort zullen ze zien dat hun ‘waarheid’ geen absolute waarheid is maar pure fantasie.
Adamus, jouw ervaringen van rijke lui die niets merken van een ‘crisis’ sluiten aan bij die van mij. Verder buiten het kringetje kijken kan ik eigenlijk niet want ik ken geen loodgieters, elektriciens, buschauffeurs etc. dus volg ik daarvoor maar een beetje het nieuws en kijk ik wat op straat naar hoeveel er gekocht wordt en dat is veel.
1929 was ook geen crisisjaar, dat begon pas later. Celente zegt bijvoorbeeld dat het nu niet gekomen is vanwege de overheid, die heeft de crsis uitgesteld met alle ondersteuningsmaatregelen, zou best wel kunnen kloppen.
Speeders zilver 16 even kijken..
Zijn hier ook mensen, die de crisis WEL zagen aankomen, zeg maar zo’n 6 jaar geleden, en toen al maatregelen hebben genomen ….
Maatregelen die E.Mecking in zijn boek beschreef, of is alles, waar hij voor waarschuwde toen voor zoete koekjes aangenomen.
@97 Zit vanaf 2003 in goudaandelen, jammergenoeg wist ik in 2000 nog niet wat ik nu wist. Ben pas rond 1999 begonnen met beleggen en ondernemen, harde lessen als je uit een links gezin komt en alleen moet uitvogelen hoe een en ander werkt. In 2007 alle goudaandelen verkocht, later weer teruggekocht.
Heb een plan, gebaseerd op veel studie maar soms is er twijfel. Kan ook haast niet anders natuurlijk.
@119 Ja, na 8 jaar studie was het voor mij 99% zeker dat er rond 2010 +/- 2 jaar een crash gelijk aan 1929 zou komen.
Niet dat ik er verder iets mee kon.. Shortpositie vantevoren innemen met 4 jaar speling is heel duur. Dat de crash van 2008 DE crash was die ik verwachtte was toen het gebeurde ook niet duidelijk.
Je kan nu ook weer iets voorzien, de overstap van de crisis van de financiële naar de echte wereld.. en je maatregelen nemen.
Heb een plan, gebaseerd op veel studie maar soms is er twijfel. Kan ook haast niet anders natuurlijk.
Die twijfel zou ik er ten alle tijde in houden. Het lijkt me goed om tijdig in te zien waar je mogelijkerwijs fout kan zitten. Zo kan je tijdig bijdraaien, mochten de ontwikkelingen daar om vragen.
Heb je Fekete gelezen over de dollar en treasuries?
‘1929 was ook geen crisisjaar, dat begon pas later. Celente zegt bijvoorbeeld dat het nu niet gekomen is vanwege de overheid, die heeft de crsis uitgesteld met alle ondersteuningsmaatregelen, zou best wel kunnen kloppen.’
Ik heb de grafiek er niet bij maar het schijnt dat de Dow Jones in 1930 een rebound had van 100%(!). Kortom de ‘crisis’ was voorbij, niets aan het handje…over bull traps gesproken…
@119 Ik volg het pas sinds begin 2008. De aanleiding voor mij was dat ik van plan was een huis te kopen en me een beetje in de prijsvorming begon te verdiepen. Las 4 maanden lang alles wat gepost werd op:
http://www.prudentbear.com
Kerel is een creditanalyst. Eye-opener. Verder natuurlijk Rogers en Faber. Bij mij neemt de woede en ergernis toe én de frustratie m.b.t. je omgeving…niemand begrijpt wat er aan de hand is en denkt ergens over na. Maar na Lehman / ABN-Fortis / DSB / aanhoudende daling huizenprijzen / 35 miljard tekort / Griekenland etcetc wordt de waarheid er langzaam maa zeker ingehamerd. Men ontkomt er simpelweg niet aan.
Een huis heb ik overigens nog niet gekocht…wel goud 🙂
@123:
de rebound van 1930 in de DJI was vergelijkbaar met de rebound van afgelopen jaar in de US indexen (allebei zo’n 60%). De echte dieptepunten moesten toen nog komen, maar ik denk niet dat het nu net zo loopt omdat de geldpers nu vele malen harder draait.
Overigens werkt goud vooral goed als hedge tegen deflatie, stukken minder tegen inflatie – en ik denk dat we ditmaal geen deflatie gaan zien (of hooguit als het systeem niet meer werkt en je beleggingsposities dus ook waardeloos zijn).
@124
Ik vind die theorieën over goud en de ‘flaties’ meestal niet van een al te hoog niveau.
Goud is (of was) in principe de basis van geld, en vanuit die relatie heeft de waarde van goud veel met onzekerheid te maken.
Een deflatie die veroorzaakt wordt door het omvallen van banken (met het risico je geld kwijt te raken – in het verleden was er geen of een een slechter depositiegarantiestelsel) dreef mensen logischerwijs richting goud.
Een rustig inflatie hing de afgelopen eeuw vaak samen met een snellere stijging van aandelen en huizen, en logischerwijs trok dat mensen weg bij goud.
Veel van de schrijvers die dat de correlaties tussen goud en de ‘flaties’ aanhalen onderzoeken niet wat het was dat de correlatie veroorzaakte.
Ik denk dat goud vooral samenhangt met monetaire onzekerheid. Die zie ik voorlopig eerder stijgen dan dalen, dus het zou best kunnen dat goudbelegger over enkele jaren kan beginnen zijn geld te verliezen in de daghandel.
Smiley
@Juan
Het overzicht met scherpe citaten wordt gewaardeerd.
Met dergelijk intellect kan het bijna niet anders dan dat Nederland de dreigende vastgoedcrisis weet af te wenden.
@Juan
Vooral mijn naamgenoot Martijn de Jong-Tennekes van de rabobank weet er uit te springen:
“De huizenprijzen zullen zowel dalen als stijgen, afhankelijk van de statistische methode.”
Een verwonderlijke uitspraak; laten we maar hopen dat dhr. de Jong-Tennekes dit jaar de juiste methode gaat gebruiken, hij heeft er blijkbaar de toekomst van Nederland mee in zijn hand.
@125:
mee eens hoor, ik zie het ook vooral als een ‘brandverzekering’ en veel minder als een middel om te beleggen/speculeren. Dat neemt niet weg dat je bij een brandverzekering wel eens kijkt of het niet goedkoper kan etc.
@127:
als ze Martijn bij Rabobank beu zijn kan hij altijd nog voor het Ministry of Truth of NVM gaan werken; daar kunnen ze zulke briljante inzichten zeker waarderen.
@124/ 125
Ook mijn redenatie, onderliggend is er onzekerheid, daarom stijgt goud.
Weimar, goud stijgt enorm tijdens inflatie. Jaren ’70, goud stijgt enorm tijdens inflatie.
Volgens Kondratieff inderdaad juist goed tijdens deflatie. Maar wanneer was dat er echt.. is ook niet relevant als je van de onzekerheid als onderliggende oorzaak uit gaat.
Wat mij nog het meest verbaasd in mijn omgeving is dat sommigen iets hebben van ‘nou dan beginnen we toch weer opnieuw, net zoals met het tientje van Liefting’…Een heel aantal heeft helaas ook blind vertrouwen in de overheid. Degene welke goud hebben aangeschaft zijn op 1 hand te tellen.
@130:
jaren tachtig: gierende inflatie en een bearmarket in goud. Ik zou niet te zeker van je zaak zijn …
@131:
er zijn denk ik veel mensen die feitelijk niks te verliezen hebben. Het gemiddelde vermogen in NL is dan wel 60K euro per huishouden, het mediane vermogen is denk ik eerder 5K of zoiets. Wat niet wegneemt dat ze dan vrolijk in een huis van 250-500K wonen. Het beetje kapitaal dat er is is scheef verdeeld.
De categorie die geen cent te makken heeft doet het momenteel uitstekend (naar verhouding tot hun kapitaal ging het nog nooit zo goed). Anderzijds kunnen ze weinig verliezen, behalve als het systeem echt instort maar dat is het laatste waar ze op rekenen. Dat ze bij opnieuw beginnen opnieuw aan alle kanten door de overheid geholpen gaan worden is voor hen een vanzelfsprekendheid.
Mensen met flink wat kapitaal hebben wél veel te verliezen.
@126 Merci Martijn
Ik blijf me verbazen dat anno 2010 met een deflatoire huizenmarkt in Duitsland er weinig tot geen aandacht is voor schulden en risico’s op niet-terugbetalen in NL.
Die citaten was een kwestie van de VEH site bezoeken, daar staan ze op een rij. VEH stond in een eerder draadje met een (terechte) klaagzang over gemeentelijke lasten en ik dacht van kijken wat die experts nu zeggen over de huizenmarkt en of ik als leek er wat van kan maken…
Met de huidige bail-out van het kabinet gaan er op korte termijn geen maatregelen getroffen worden en zal die verbazing van boven weer wat langer duren, ik ben er inmiddels (idd. “langzaam” adamus) aan gewend geloof ik.
En mogelijk zie ik de huizenmarkt in NL wat “Kees de Kort” Negatief en is er straks niks aan het handje en komt er een nieuw kabinet in een gespreid bed (sorry ‘t moest ff rijmen)
Als eenvoudige sterveling zit er niets anders op dan keurig af te wachten 🙂
Mensen met flink wat kapitaal hebben wél veel te verliezen.
Dat is wat Bos de sterkste schouders noemt.
133
wat VEH vindt kun je ook herbeluisteren in prg van Peptalk gisteren met Mark Rutte op BNR.
@127 de heer De Jong-Tennekes doet ook gewoon zijn werk, als de Rabobank zou gaan roepen wat hier zo allemaal geblogd wordt van vastgoed-zeepbellen einde fiat-stelsel, Goud als enig serieus object van waarde, dan zijn de rapen echt gaar en krijgen de psychiatrische instellingen het echt druk. Gelukkig dus doen ze dat niet en belichten ze die lichtpuntjes die er zijn.
Een dergelijk weinigzeggend statement van “statistische methode” is m.i. ook een signaal dat een daling in prijzen niet uitgesloten wordt, een voorspelling van een daling zullen we niet uit welke bankiersmond dan ook horen. Nogmaals, de beste man doet ook gewoon zijn werk.
Tegelijkertijd is het goed om een spanningsveld te hebben en ook de andere kant te belichten en kritische vragen te stellen en elkaar hier op inhoud , liefst zonder spelfouten te vinden.
Liefst ook zonder humor 🙂
Eerder gaf ik ook aan dat de bewegingen van overheid en financiele wereld tot op heden enkel en krampachtig één kant op zijn: omhoog met de huizenprijzen.
Dat is naar het publiek toe niet eerlijk en daarmee onverstandig voor het (toch al geschaadde) beeld van betrouwbaarheid van de financiële wereld. Want als te voorzien is dat een overwaardespiraal op enig moment en onontkoombaar om gaat buigen komt er een moment van meebewegen op die golf, voor iedereen in Hogehuizenprijsminnend Nederland, de ganse appeltjesmonarchie.:-)
.. of was het Appeltjes-Monarchie ? (staat niet in het groene boekje) 🙂
@129 kunt u nagaan, als de VEH dit al publiceert.
Later kan de VEH (dan terecht) stellen dat een forse toename van de veilingen van vastgoed voorzien was en naar buiten toe gecommuniceerd.
Er staan nog veel meer citaten op de VEH site, ik ben ook maar bovenaan begonnen….
@135 Leuker is het telefoonspel dat staatssecretaris de heer De Jag.. ueh “El Cazador” vandaag deed op PEPTALK met een pleidooi voor lagere belastingen en meer ondernemen.
Met lagere tarieven valt er ook minder van de inkomstenbelastingen af te trekken en neemt de aftreklust af en daarmee de druk op topfinancieren af.
Chapeau voor een Regent op de Radio 🙂
Mooi ook: de man introduceert zich nog steeds gewoon als staatssecretaris van Financiën, ook in volledige afwezigheid van de afgetreden Minister van Financiën.
@133:
voor het grote risico van niet terugbetalen voor de NL economie is in het verleden diverse malen gewaarschuwd, o.a. door het IMF. Het ging daarbij nadrukkelijk ook om de risico’s van de NHG bij serieuze prijsdaling, iets waar onze politici liefst geen woorden aan vuil maken.
@136:
dit kun je ook in een groter verband zien, nl. alle inspanningen van overheid, economen enz. enz. zijn gericht op groei van de economie, groei van de consumptie enz. Dit is een onhoudbare trend, een strategie die in de natuur bewezen heeft niet duurzaam succesvol te zijn en meestal op een onplezierige manier eindigt.
@139:
waarbij je moet vermelden dat Jan Kees onder ‘meer ondernemen’ bedoelt: grote bedrijven met veel omzet en poenige salarissen. Die kleine bedrijfjes, zzp’ers enzo (van het type zoals hij zelf ooit begonnen is) daar heeft hij een gruwelijke hekel aan en die probeert hij op alle mogelijke manieren de nek om te draaien. Wie niet wil groeien is een sukkel en die komt in aanmerking voor bedrijfsmatige euthanasie.
Voorbeeld van aanpassen statistieken
http://www.vrijspreker.nl/wp/2007/04/economische-cycli/
Interessante site.