Toeval of niet, opeens komen van verschillende kanten, Rabo econoom Van Dalen en Amsterdam School of Real Estate (ASRE), geluiden dat de loan-to-value (LTV) ratio van hypotheken niet veel lager moet worden dan het nu is. Beide bijdragen zijn te vinden als blog op de NVM website. Kennelijk gesterkt door deze berichten stuurden de makelaars zelf een brandbrief naar de regering over deze kwestie. “Het loopt de spuigaten uit wat betreft de verzwaringen van de hypotheeknormen voor woningconsumenten. Het cumulatieve effect van deze maatregelen heeft niet alleen een negatief effect op prijzen en transacties, maar zorgt ook voor onrust.”
Inderdaad zullen woningprijzen naar alle waarschijnlijkheid dalen als de LTV ratio omlaag gaat. De rente kan nauwelijks verder naar beneden, waardoor het effect van lagere leenquotes snel voelbaar zal zijn. Makelaars vrezen dat woningprijsdalingen hun verkoopcijfers beïnvloeden, terwijl banken bang zijn dat de nominale tegenwaarde van hun tophypotheken afneemt. Het ASRE onderzoek spreekt daarnaast van welvaartsverlies omdat lagere LTV ratio’s koopstarters dwingen om meer eigen geld mee te nemen bij de aankoop van hun woning. Daarvoor zullen ze enige tijd moeten sparen vanuit een al dan niet zelfstandige huurwoning. Dit ‘gedwongen’ sparen legt, volgens ASRE, beperkingen op aan het consumptiepatroon van deze vaak jonge huishoudens hetgeen leidt tot welvaartsverlies. Deze redenering impliceert dat woningaankoop zonder eigen geld, dus met een tophypotheek, wel ruimte biedt voor welvaart. Staat welvaart dan gelijk aan schuld? Lijkt me niet want zodra je een handtekening zet onder koop- en tophypotheekakte heb je getekend voor meer schuld dan het huis waard is, ofwel een negatief vermogen. In andere landen heten dergelijke hypotheken overigens subprime. Het duurt tenminste vijf jaar voordat je weer een beetje boven water staat, tenminste als alles goed gaat qua aflossing en marktprijsontwikkeling. De aflossing van starterleningen duurt bijvoorbeeld langer en ook waar woningprijzen dalen blijft het vermogen op het huis langer negatief. Mogelijk beleven woningeigenaren met tophypotheken wel een zekere ‘welvaart’ qua consumptiepatroon, zoals het ASRE onderzoek het verwoordt, maar dat geldt vooralsnog niet voor het reëel vermogen.
Het onderscheid tussen consumptieve bestedingen en vermogen wordt pas actueel wanneer er ongunstige veranderingen plaatsvinden in het inkomen en/of de bestedingslasten van de woningeigenaar. Maar volgens Rabo-econoom Van Dalen zijn er ook dan geen onoverkomelijke problemen, omdat de Nederlandse huiseigenaar internationaal gezien uitzonderlijk trouw is met het aflossen van leningen. Dit argument wordt door Nederlandse banken en DNB regelmatig gebruikt, vooral richting toezichthouders als de ECB. Betrouwbare schuldenaren zijn belangrijk voor onze grootbanken aangezien de helft van hun portefeuilles uit hypotheken bestaat, waarvan bovendien een belangrijk deel doorverkocht moet worden aan investeerders in mortgage backed securities. Maar de Nederlandse betalingsmoraal verhult dat juist hoge hypotheekschulden een rem vormen op welvaartsgroei van zowel woningeigenaren als onze nationale economie.
Zeer lezenswaardig is in dit verband het McKinsey rapport Debt and (not much) deleveraging. Volgens dit onderzoek draagt de Nederlandse betalingsmoraal namelijk niet bij aan de broodnodige vermindering van de schuldenlast. Van een afbouw van particuliere schuld was na 2008 bijvoorbeeld wel sprake in de VS waar de zogenaamde non-recourse hypotheken gangbaar zijn. Dit zijn hypotheken waarbij de schuld alleen maar verhaald wordt op het vastgoed. Banken kunnen de schuldnemers niet dwingen om hun verlies te compenseren met spaartegoeden of ander vermogen van de hypotheekgever. “While non‑recourse loans have resulted in a wave of painful foreclosures for borrowers and losses for lenders, they enable rapid resolution of debt for borrowers who can no longer afford to service their debt.” (p 37) In piekjaar 2010 werd in de VS 9% van alle hypotheken per executie ontbonden. Dit was voor de crisis minder dan 1%. Executoire woningverkoop droeg in belangrijke mate bij aan de snelle afname van hypotheekschuld in de VS sinds de crisis en aan het beginnend herstel van de woningmarkt waarvan langzamerhand sprake lijkt te zijn.
Nederland kent (net als de meeste landen) de zogenaamde recourse leningen die banken in staat stellen om naast het huis zowel het vermogen als toekomstige inkomsten van de hypotheekgever toe te eigenen. Om dat te voorkomen zullen hypotheekgevers veel langer er alles aan doen om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Het gevolg is dat woningeigenaren die in financiële nood verkeren andere uitgaven drastisch zullen inperken, hetgeen bijdraagt aan het verder verdiepen en verlengen van de recessie. Inmiddels zijn bijna 113.000 consumenten in de problemen met hypotheekbetaling, een verdrievoudiging ten opzichte van 2008. En dit betreft alleen de huishoudens met een officiële registratie bij de BKR, het topje van de ijsberg.
Volgens het McKinsey rapport is de kans groot dat juist hoge hypotheekschulden van huishoudens opnieuw een crisis gaan veroorzaken. Hoge private schulden zorgen er verder voor dat de recessie die er op volgt dieper is en langer duurt omdat huishoudens die tot hun nek in de schuld zitten geen toegang meer hebben tot nieuwe kredieten, moeite hebben met het terugbetalen van hun lening en zich gedwongen zien om hun consumptieve uitgaven te verminderen. Bovendien kijken velen tegen een negatieve woningwaarde aan ten opzichte van hun hypotheek. Huishoudens met hoge schulden zijn kwetsbaarder bij veranderingen in inkomen of werkloosheid en bij stijgende kosten voor bijvoorbeeld zorg, belastingen, wonen, pensioenopbouw en, niet te vergeten, rente. Zeven landen worden in het rapport met name genoemd. Het zijn landen waar de hoge hypotheekschuld van huishoudens momenteel om eerder genoemde redenen mogelijk als ‘unsustainable’, onhoudbaar wordt bestempeld. Bovenaan die lijst staat Nederland. Merk op dat de woningprijsdaling van de afgelopen periode (in exhibit 21, hieronder) als een positieve ontwikkeling wordt gezien. De nu voorzichtig stijgende woningprijzen maken het particuliere schuldprobleem In Nederland weer minder houdbaar. Toch een heel ander beeld dan Rabo en ASRE ons willen vertellen.
Kicking the can noemen we beleid dat de problemen voor zich uitschuift. En dat is precies wat er gebeurt als de voorstellen om de LTV ratio’s voor koopstarters onverminderd hoog te houden, in beleid worden omgezet. Op de korte termijn worden met deze maatregel huizenprijzen gestut, maar op de lange termijn ondergraaft het handhaven van onze internationaal reeds uitzonderlijk hoge hypotheekschuld herstel van zowel de koopwoningmarkt als van de Nederlandse economie.
Wat dan wel? Alles op alles zetten om op grote schaal een gevarieerd aanbod aan huurwoningen te bouwen voor jonge huishoudens in het goedkope en middensegment. Daar ligt de reële woningvraag. De bouw van voldoende huurwoningen biedt een kans om een einde te maken aan het belasten van steeds weer een nieuwe lichting jonge huishoudens met torenhoge hypotheekschulden. De promotie van nieuwbouw in de huursector komt uiteindelijk ook de koopsector ten goede omdat het onderdak biedt aan potentiële huizenkopers die eerst willen sparen. De ironie is dat er geld genoeg is, beleggers staan te springen om mee te doen.
Maartje Martens_april 2015
bron: housinganalysis.nl
Een zeer goed en onderbouwd artikel, mijn complimenten. De onderkenning dat de 113.000 consumenten nog maar het topje van de ijsberg zijn ben ik erg blij mee.
Lokale overheden en de rijksoverheid zouden deze column moeten lezen en beseffen dat inderdaad het bouwen van woningen met een huur tussen de 700 en 900 euro thans de hoogste prioriteit heeft. Ondersteun de (particuliere) belegger als overheid en merk dan dat er zeer veel geld beschikbaar voor is.
Tja, voor de bouw van nieuwe huurwonigen in het goedkope en middensegment zijn de banken nodig.
De banken (en dus de overheid) staan waarschijnlijk niet te springen hieraan mee te werken. Was het beleid niet juist huurprijzen te verhogen om het aantrekkelijker te maken om te kopen?
Het zal de gemeentes wel als muziek in de oren klinken daarentegen.
Hoe je het ook wendt of keert, dit plan zal een drukkende werking hebben op de bestaande bouw, dus nog meer huishoudens onder water.
Kicking the can down the road: ja, maar een weg die wel doodloopt, die op een gegeven moment eindigt.
ER IS GEEN OPLOSSING!
Ben het echter wel met Maarjte eens: dit zou wel de weg moeten zijn, maar zal worden tegengehouden door de banksters en dus de overheid.
Van de overheid moet je het hebben: NIET DUS! Die zitten in de houdgreep van de banken, ze zijn immers afhankelijk daarvan voor het verkopen van de staatsobligaties en de manipulatie van de rente.
It is all fucked up, te laat om er nog iets aan te doen, we are all doomed! 🙂
houtgreep reken ik ook goed…
Het bejubelde magische panacee voor de woningmarkt: “de starter” wordt dus door het plan van Maartje aan een goede betaalbare nieuwe huurwoning geholpen…
Niet moeilijk om in te zien dat de belangen van de banken daar niet mee worden gediend.
Wij verblijven in een financiele tsunami op het punt waar het water de laagste stand (extreem lage rente) heeft bereikt en spoedig gevolgd zal worden door een verwoestende rentegolf.
Juan Belmonte, 🙂
Devlaaitie, ook in Heerlen (CBS).
http://reclamewereld.blog.nl/files/2015/04/Hema-vlaai.png
een link voor IEDEREEN om te bekijken! (niet alleen voor maf) http://www.gewoon-nieuws.nl/2015/04/luyendijk-dit-kan-niet-waar-zijn/#.VTub55N0mT8
En wat zien we? Inderdaad, roep ik hier al jaren, heb hier de term corporate fascism geplugd. Langzaam maar zeker komt men (zoals Joris) achter de FEITEN.
Ik roep al tijden dat de overheid bankhoeren zijn.
Ooit zal het mainstream worden hoe de macht satanisten zijn, hoe op systematische wijze kinderen worden verkracht, gemarteld en gedood door deze groep. (en opgegeten niet te vergeten)
O.K. wat te geavanceerd voor een ieder hier vrees ik, maar ik kom er wel weer op terug als het meer gemeengoed is geworden. (ik heb me voorlopig weer even onmogelijk gemaakt op dit forum, maar dat zal me aan me r**t roesten.
Hè hè, eindelijk weer een stukje van Maartje M, aangezien het niet over dalende huizenprijzen gaat zal die dus daling dus wel voorbij zijn. Inderdaad de prijzen stijgen langer dan 12 maanden en de crisis heeft 6 jaar geduurd. Die 40% daling heeft ze niet voorspeld, die hield ze alleen voor mogelijk, niet dus.
Is dit wetenschappelijk?
“Inmiddels zijn bijna 113.000 consumenten in de problemen met hypotheekbetaling, een verdrievoudiging ten opzichte van 2008. En dit betreft alleen de huishoudens met een officiële registratie bij de BKR, het topje van de ijsberg.”
Als een hypotheekachterstand niet binnen 4 maanden is ingelopen wordt deez bij het BKR gemeld (niet een achterstand van vier maanden dus). Hoe komst ze er bij dat het het topje van de ijsberg is?
Het vraagstuk “LTV onder de 100%” is keurig naar een toekomstige cabinetsperiode verschoven, daar hoeft pas in 2018 over besloten te worden. Er wordt gelobbyd, maar om dat nu voorstellen te noemen is wel wat voorbarig.
“De ironie is dat er geld genoeg is, beleggers staan te springen om mee te doen.”
Wat is de ironie hiervan? Waar blijkt dat uit? Nederlandse beleggers? De verkoop van sociale huurwoningen heeft geen NL beleggers kunnen trekken.
Wat?
Ze zegt het echt: “Om dat te voorkomen zullen hypotheeknemers veel langer er alles aan doen om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen.”
Hypotheekgever zal ze bedoelen!!!
Maartje Martens: duidelijk en wetenschappelijk!
Daar steken de reacties van een handjevol trollen op dit blog armzalig tegen af!
Dat kun jij beoordelen?
http://photos1.blogger.com/hello/101/3984/1024/HomeSweetHome.0.jpg
Hoi admin,
Kun je de link naar de brandbrief van de makelaars even fixen of bestaat die niet echt en is het een trollen actie?
Als dat zou kunnen………
Een golf van rente die betaald moet worden voor het lenen van waardeloos geld, te betalen met echt geld wat heel schaars is.
M.a.w. echte armoede voor zij die schulden hebben.
Dit log lijkt heden een beetje op een kerk zonder pastoor. 🙂
http://www.vastgoedjournaal.nl/news/17726/57/Vrees-voor-opeenstapeling-beperkingen-hypotheken-makelaarsplatform-stuurt-brandbrief/
Dat zijn dan ook sociale huurwoningen. De uitgewoonde troep van de woco’s
Ik zou mij zo maar voor kunnen stellen dat er pensioenfondsen zijn, die wel interesse hebben om op grote schaal vrije sector huurwoningen te bouwen. Al was het maar om hun geld weg te zetten. Ze zijn nu eest hun oude meuk aan het uitponden.
https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=k8Y7VcbRBoT0PNawgagO&url=http://www.regionaalhuurdersberaad.nl/content/verslagen/Publicaties-Utrecht/150327-kansen-voor-particuliere-huur-2015.pdf&ved=0CCoQFjAE&usg=AFQjCNHDT2B89Y9fflsKGfuPwv5yAke0kw&sig2=lHBKdJm0G2GX25YVbHNsqw
Institutionele beleggers In Nederland zijn er ca. vijftien grote institutionele beleggers zeer actief op de woningbeleggingsmarkt (denk aan Delta Lloyd, Syntrus Achmea, Amvest, Bouwinvest, et cetera). Institutionele beleggers beleggen geld van derden zoals pensioenfondsen en verzekeraars en hebben een duidelijke voorkeur voor nieuw te ontwikkelen of zeer recente woningcomplexen van minder dan vijf jaar oud in het middeldure huursegment (boven de liberalisatiegrens van € 710,68 tot ca. € 1.000).5
Bewoners met een redelijk inkomen worden weggepest door steeds de huur te verhogen. Wat achterblijft zijn mensen die recht hebben op huurtoeslag, zoals werklozen, gehandicapten, ex-asielzoekers, mensen met psychische stoornissen, criminelen, ouderen, arbeidsongeschikten, gekken en mensen die hun woning gekocht hebben van de woningbouw.
Haha
Leuk gevonden, spits !
Ja we hadden al een situatie waarin de trollen gingen uitleggen hoe Dr Ir Maartje Martens het bedoeld had……
Welnu, die steunt dus ook de gedachte dat er nog steeds een zeepbel bestaat.
Hahahaha
Het loopt de uitaten uit
.
HALLO
Holland is een van de weinige landen met lmassal tv’s boven de 80%.
De financiële sector ZELF (rapport Wijffels) geeft aan dat op termijn gestreefd moet worden naar een maximale ltv van 80% en dan zijn het nu NIET de consumenten (consumentenbond) maar de makelleugenaars die weer eens een brandbrief sturen terwijl de koe nog niet eens bij de horens gevat is (immers we zitten nu nog boven de 100% ltv).
En dat terwijl de huizenverkopen en huizenprijzen volgens de officiële analen incluis vriendelijke vlaai-etende Limburgers stijgen.
Kortom: urgentie nul.
Kortom: weer een duw in de richting van
BEHOUDEND GEFINANCIERD dus leen je lek.
Komt binnenkort vast weer prof dr (geen ir) boelhouwer weer in beeld
om ons uit te leggen
dat NU het moment is
Of beter OOK NU wederom opnieuwe nog steeds en nogmaals het moment is
om te Kamikazekopen.
Juan Belmonte, spitsvondig geformuleerd! 🙂
Dat is mooi geformuleerd!
ps,
Doet Juan denken aan de tijd vlak na de verkiezing van de LPF
En de moord op prof dr (geen ir) Pim Fortuin.
Toe hadden we een hele volksstam die als beste wist hoe Pim het gewild had.
Gelukkig doen Mr (geen advocaat) Bram Moskowitz en nog een aantal Trots op Nederland achtige figuren met de gave van het woord een poging de Herinneringen aan de LPF instand te houden.
O,o,o, wat jammer dat Mat Herben en Bomhoff van de publieke radar verdwenen zijn en mevrouw Verdonk, Juan denkt ook terug aan Rolls van Heinsbroek, politieke historie van de bovenste plank. 🙂
Mooi. Ik zit tot over mijn nek in de euro’s. Tot waar geef je garantie?
Geit, als je er werkelijk zo warm voor zat, dan zou je niet zo moeilijk doen over het kopen van een huisje en snel gaan wonen op een comfortabele plek.
Juan Belmonte,
Jorge Agustín Nicolás Ruiz de Santayana y Borrás:
“Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen”
Ik vrees het ergste voor het huidige NL, maar gelukkig hebben we nog Maartje Martens, Ewald Engelen, Joris Luyendijk, Kees de Kort e.v.a. die de samenleving goed gezind zijn. Evenals Juan Belmonte natuurlijk! 🙂
Mijn bureau staat bij de verwarming en ik zit op een vloerkleed met een isolerende mat eronder. Ik zit er dus lekker warm bij en mijn huurwoning staat op een uitstekende plek.
Nu die euro’s nog even opwarmen…. Storm/tsunami op komst?
Gun het je graag, Nico!
Voerman doet dan ook lekker mee.
Vergeet de ZZPers niet.
Rente negatief….Ga geld lenen, en je loopt binnen.
Doe mij maar en paar miljoen!
Hoe was dat in begin 80er jaren, toen stond de spaar rente op ong. 8%, en de economie was boeming???
Alles wordt gemanipuleerd,binnenkort weer een stijging verkeers- boetes, dat kan toch ook nog wel 50% omhoog!
En dan die scheefhuurders, lijken wel hoerelopers!
Die sociale huurwoningen zijn toch asielzoekers,niet voor mensen met een inkomen.
Die vertrekken als het even kan naar de vrije sector huurwoningen omdat ze daar meer waar voor hun geld krijgen. Sociaal huren is alleen interessant als je recht hebt op huurtoeslag.
Maartje for president!
Voor de kniesoor:
Als eigenaar geef je hypotheek aan de bank en krijg je een lening.
Oh, waar lees je dat?
eric406,
Dank je wel.
Ook hier werd gesuggereerd dat dat binnen de kortste keren niet meer zo zou zijn. Dat hadden NL investeerders ook kunnen doen.
Goed stuk van het regionaal huurders beraad, maar het is volgens mij voornamelijk theorie, waar staan nu die grote zakken met geld om huurhuizen te bouwen en wie houdt ze tegen. Het lijken me partijen die met de gemenentes over grondprijzen zouden kunnen onderhandelen.
Weer iemand die zijn eigen onkunde niet ziet. Maak je eigen plan en geef anderen niet de schuld van je eigen positie als die je niet bevalt.
Vindt Voerman ook.
Hoewel, het bestaan van dit log is gebaseerd op onvermogen van personen om hun eigen leven succesvol in te richten.
Mooi om weer te mogen constateren dat u en Juan artikelen totaal anders lezen.
Probeert u eens
“Kicking the can noemen we beleid dat de problemen voor zich uitschuift.”
Hahahahaha, die is leuk 🙂
Complimenten, Voerman
Zou dat dan de reden zijn dat Juan zo telkens in herhaling valt ???
Straks komt het CDA nog aan de macht en zal Juan weer moeten gaan roepen
SCHAF
DE TWEEDE KAMER AF 🙂
Juan Belmonte,
En dan de volgende zin. Het stutten van de huizenprijzen, dat is wat anders dan het opblazen van een zeepbel.
Als er niks klapt is het ook geen zeepbel.
Ver gezochte oplossing voor jouw probleem. Het aantonen van een veronderstelde zeepbel.
Juan Belmonte,
De geschiedenis herhaald zich. De huizenprijzen stijgen weer.
Goede nacht.
Je hebt er blijkbaar geen woord van gelezen.
Het is een document van platform 31, en heeft niets met een regionaal huurders beraad te maken. Het hele document gaat bijna over de partijen die geld hebben, en dat de gemeente met ze moet onderhandelen.
Die huizenmarkt lijkt trouwens zeer veel op de internationale drugshandel.
Daar gaat ook zoveel geld in om. Alleen maar doordat alles juridisch gereguleerd is: verboden door middel van wetgeving.
regeltjes regeltjes De drugs- en huizendealers en makelaars hebben de regeltjes hard nodig.
Lees Dope Inc. er maar eens op na:
http://lyndonlarouche.org/dope1.pdf
Hier heb je het boek compleet:
http://exopolitics.blogs.com/files/dope-inc.—britains-opium-war-against-the-u.s.-major-expose-of-global-drug-trade-1978.pdf
Maar uitstekend artikel inderdaad:
‘De promotie van nieuwbouw in de huursector komt uiteindelijk ook de koopsector ten goede omdat het onderdak biedt aan potentiële huizenkopers die eerst willen sparen.’
Precies door de huren te verhogen zorg je ervoor dat de potentiële starter niet kan sparen en daarmee veroordeeld is tot de huursector en veroordeeld is om minder te gaan werken om in aanmerking te komen voor huursubsidie!
Het nieuwe Nederland is gestresst, meer dan 100.000 jonge ( tot 35 jaar ) werknemers zitten thuis met een burn-out
http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2032376-burn-out-groeiend-probleem-onder-jonge-werknemers.html
Für Fransel ( niet boos worden, het is allemaal maar Spielerei 🙂 )
War on cash
http://www.zerohedge.com/news/2015-04-25/war-cash-migrates-switzerland
http://omdatappel.nl/wp-content/uploads/2011/03/ddtsunami-2.png
Op deze site dalen ze toch echt …….. van 216k naar 211k http://www.eigenhuis.nl/woningmarkt/cijfers/huizenprijzen/ vreemd ……..
Voor ps 🙂 http://1.bp.blogspot.com/-U5KPkM59M_M/UQ65fhOxRXI/AAAAAAAANgY/Hhrge6XfCKM/s1600/TMS+cartoon.jpg
Negatieve rente en/of opslag cash ( in miljarden ), wat is voordeliger ?
Goldman Sachs heeft het voor u uitgerekend, in het blad dat niet genoemd mag worden ……..
En natuurlijk is een negatieve rente voordeliger 😉
Mislukt, sorry ps 🙂
Banken zijn op zoek naar een nieuw verdienmodel
cash hoarding 😉
https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/hobbies-leisure-hoarder-hoarding-hoards-mental_state-collections-gra111011_low.jpg
Het begin van de laatste fase …….. en we maken het hier allemaal live mee …….
En ja hoor, daar is ie weer Willem Buiter ( kom maar op Adamus 🙂 )
Largest bank in America joins war on cash
http://www.wnd.com/2015/04/largest-bank-in-america-joins-war-on-cash/
Banrunnen is zó leuk. Neem vooral het oudste plastic zakje mee dat je kunt vinden, om je cash in te vervoeren ………. werkt perfect 😉
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Mount_Everest_as_seen_from_Drukair2_PLW_edit.jpg
Alweer een stuk naar boven geschoven ………
Gek eigenlijk van boven erodeert het gebergte en van onderen wordt het weer naar boven gedrukt ……..
Topic
‘In de andere landen heten dergelijke hypotheken overigens subprime.’
NL een sub-prime landje met de A status, hoe is het toch mogelijk ……..
https://economics.rabobank.com/Global/Publicatie%20afbeeldingen/2013/12%20December/SP1325_mortgage/SP1325_mortgage_figure4.png
En dan die mortgage defaults ( vorige topic ) ……
Rating A status 0.3 – 0.6 % wanbetaling
Rating B is 2xA
De NL-se hypotheekmarkt zit vol met raadsels …….
Als je weinig verdient en toch spaart verlies je de huurtoeslag zodra je 21.119 euro bijeen hebt gespaard.
maff, 🙂
Maar we hebben Joris nog, die de Draghi verslaat:
https://pohdc.files.wordpress.com/2013/01/st-george-and-the-dragon1.jpg
en haar en passant ook:
http://vkphotoprovider1.vk-cdn.nl/photoprovider/photoalbum/18/4/0/65ae256fe3e4276ddfb34e7582683169/2908500/471×333/2908500.jpeg
“Bank moet klant helpen aan lagere rente”:
http://www.volkskrant.nl/binnenland/bank-moet-klant-helpen-aan-lagere-rente~a3981434/
Pardon.
Mijn vraag was waaruit zou moeten blijken en jij stuurt me in artikel waaruit blijkt dat de gemeentes welwillend zijn (ook mijn conclusie). En dan heb ik niet goed gelezen?
En de URL die je stuurt is echt regionaalhuurdersberaad.nl, dat zal dan wel de opdrachtgever zijn en dat is net zo belangrijk als de naam van wie het onderzoek uitgevoerd heeft.
Lezen en begrijpen, het zijn twee verschillende dingen.
zou moeten blijken dat de investeerders staan te springen om in de vrije huursector te investeren.
maff,
http://www.whatamimissinghere.com/wp-content/uploads/2010/08/Bubble-Debt-Crisis-500×354.jpg
Voor de mensen die alleen de kop lezen zoals tufkaj in zijn tweets laat blijken. VEH is een lobbyclub en dit pakken ze goed aan.
“Vereniging Eigen Huis stelt dat op dit moment alleen ING, Achmea, Obvion, SNS en Regiobank rentemiddeling aanbieden.”
Gewoon de anderen nog even een zetje geven.
En dat vind je onterecht?
maff, 🙂
http://www.kameel.nl/dynamisch/bibliotheek/cache/800_300_1_129776_0_nl_shopcast_9789055513611.jpg
Leuke tabel. Zouden de mensen in de Braziliaanse sloppenwijken zich wel realiseren hoeveel geluk ze hebben gehad? Voor hetzelfde geld had hun wiegje in een met schulden overladen Vinexwijk in Nederland, Denemarken of Noorwegen gestaan. Dan hadden ze het pas slecht gehad.
Kijkt u eens door de ogen van een stierenvechter
Y encuentra la poesia 🙂
Het (kunstmatig) stutten van huizenprijzen
Door hervatting van het Hogehuizenprijsminnende beleid
CDA kamerlid Sander de Rouwe kan dat als geen ander uitleggen
Dus een terugkeer of deelterugkeer naar gesubsidieerd huizen leasen
Is het kunstmatig stutten van huizenprijzen
Is het instandhouden dan wel vergroten van een zeepbel.
Ploffen doetti nog wel, m.n. als rentes stijgen.
De heer Mr Ger Hukker houdt niet zo van zeepbellen
En sprak eerder van het “luchtkussen langzaam leeg laten lopen.”
En nu willi hem kennelijk het luchtkussen (politiek correct woord voor zeepbel) weer verder oppompen.
Sin poesia
No se puede torear
Dat, beste Kanjer
Is uw gebrek
Le falta a usted la poesia.
De NVM vervolgt
In volle glorie
De kruistocht
Op jacht naar de Kamikazekoper
Het wachten is op de volgende campagne
Leen je lek anno 2015
Slimme Zet !!!!!!!!
Jammer, je vergeet een ding namelijk: alles wordt gemanipuleerd.
De enige economen van de EUR (of zij, die daar korte tijd aan verbonden waren), die ik hier geciteerd heb gezien, waren Bas Jacobs, Mark Blaug en Julian Reiss, maar die werden niet door mij aangehaald.
De jongens, die je daar persoonlijk kent, dat zijn toch niet toevallig types als Jan Vis? Die zijn (gelukkig) niet representatief voor het wetenschappelijke niveau van de EUR, maar dat terzijde.
Mag ik nu dus concluderen dat je de voorkeur aan Fitch geeft, omdat die er op niet-amateuristische wijze naast zitten, of, in Keynes woorden, ‘are more precisely wrong’?
Citaten? Nou vooruit dan maar, omdat jij het bent:
“The purpose of studying economics is not to acquire a set of ready-made answers to economic questions, but to learn how to avoid being deceived by economists.”
Joan Robinson
“Economic theory is mathematical analysis, everything else is just pictures and talk.”
Robert Lucas
“Too large a proportion of recent mathematical economics are mere concoctions, as imprecise as the initial assumptions they rest on, which allow the author to lose sight of the complexities and interdependencies of the real world in a maze of pretentious and unhelpful symbols”.
J.M.Keynes GT 298
“Most mainstream macroeconomic theoretical innovations since the 1970….have turned out to be self-referential , inward-looking distractions at best.”
Willem Buiter in “The unfortunate Uselessness of most State of the Art Monetary Economics”
“Insofern sich die Lehrsatze der Mathematik auf die Wirklichkeit beziehen, sind sie nicht sicher und insofern sie sicher sind, beziehen sie sich nicht auf die Wirklichkeit”
Albert Einstein.
(Dit laatste geldt natuurlijk voor alle axiomatisch-deductieve systemen, niet enkel wiskundige. Zo ook bv. voor iets dat ‘praxeologie’ heet, een poging tot economische theorie; een ‘logisch’ systeem, dat met een pretentieus programma aan langdradig uitgewerkte logische tautologieën, wil verhullen dat het geen werkelijke substantie heeft.)
Maar beste Laszlo
Juan kan zich best voorstellen
Dat voor iemand die maar niet wil toegeven dat CBS een overheidsorgaan is
Het heel moeilijk is om in te zien
Dat mevrouw dr ir Maartje Martens hierboven toch echt een situatie beschrijft van grote onbalansen in de woningmarkt (alias zeepbel in prijzen als gevolg van kredietexplosie, zie ook haar eerdere artikelen).
Toch succes gewenst.
Want wie nieuw inzicht verkrijgt,
Boekt winst vandaag tov gisteren.
U heeft nog een hoop te winnen.
Leuk geprobeerd, maar waar zeg ik dat. Het is de minst slechte informatie die we hebben.
Voor iemand die vraagprijs en verkoopprijs niet uit elkaar kan houden, is dat moeilijk te bevatten.
Maartje M? Die hypotheekgever en -nemer door elkaar haalt, wat een afgang.
Ze heeft het trouwens over al de LTV norm verruimd zou worden en daar is geen sprake van. Tot 2018 netjes naar 100%. Volgend cabinet mag de norm van mij naar 90% verlagen.
Woorden verdraaien, wat een treurigheid.
László,
U herinnert zich de dicscussie rondom het fragment van Drs Kees de Kort niet meer.
Juan zal even zoeken om u te helpen.
Das logisch voor iemand die in bovenstaand stuk van dr ir Maartje Martens het einde van een zeepbel in woningprijzen ziet, met als omgevingsfactoren:
1 miljoen woningen onder water,
de rente historisch laag en
een hypotheekschuld van 2,5 maal EU gemiddelde.
Want zo ziet u dat toch ?
Cynicus economicus,
Volgens mij heb ik je ook wel eens werk van de Groot en Franses zien citeren hier.
Mooie citaten. Misschien toch maar weer eens de oude boeken zoals History of economic thought uit de berging halen.
Nou…
Citaat 1:
Inderdaad zullen woningprijzen naar alle waarschijnlijkheid dalen als de LTV ratio omlaag gaat. De rente kan nauwelijks verder naar beneden, waardoor het effect van lagere leenquotes snel voelbaar zal zijn.
Dit mag ze even uitleggen? leenquotes van Nibud worden gebaseerd op rentestand, kosten van leven en inkomen, oftewel kan je de maandelijkse lasten dragen. LTV speelt hier (zover ik mij kan heugen) geen enkele rol in.
Citaat 2:
meer schuld dan het huis waard is, ofwel een negatief vermogen. In de andere landen heten dergelijke hypotheken overigens subprime.
Oei. Kent de grote dr Martens niet de officiele (internationale gebruikte) definitie van subprime? Misschien moet ze maar eens googelen. In ieder geval, het woord ltv komt niet voor in die definitie (ook niet indirect).
Later meer
Zo vroeg opgestaan vanmorgen? Ach ja sommige mensen hebben blijkbaar weinig slaap nodig.
@ citaat 1: rentestand over een lagere lening resulteert natuurlijk in een lagere leenquote.
Trouwens leenquote qoute sowieso en belachelijke economische parameter. Net als dat maandblad van Jort.
@citaat 2: oké wat kort door de bocht van haar. Het moet zijn ltv + je baan kwijtraken / minder inkomsten hebben maar dat heeft iedereen bijna in een deflatie
o vroeg opgestaan vanmorgen? Ach ja sommige mensen hebben blijkbaar weinig slaap nodig.
citaat 1: rentestand over een lagere lening resulteert natuurlijk in een lagere leenquote.
Trouwens leenquote qoute sowieso en belachelijke economische parameter. Net als dat maandblad van Jort.
citaat 2: oké wat kort door de bocht van haar. Het moet zijn ltv + je baan kwijtraken / minder inkomsten hebben maar dat heeft iedereen bijna in een deflatie
Juan Belmonte,
Hypotheken is niet haar ding, hypotheekgever en -nemer door elkaar halen. Auw!
Dat is een clown, die zegt al anderhalf jaar dat je je aandelen moet verkopen.
László,
Op uw verzoek.
Laszlo denkt dat het CBS géén overheid is.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-08-2014/notarissen-herstel-van-de-woningmarkt-is-nep/#comment-313985
Maar terug naar de hoofdzaak:
ook in bovenstaand stuk van dr ir Maartje Martens ziet u het einde van een zeepbel in woningprijzen, met als omgevingsfactoren:
1 miljoen woningen onder water,
de rente historisch laag en
een hypotheekschuld van 2,5 maal EU gemiddelde.
Want zo ziet u dat toch ?
Het is dus het geld opmaken of je huursubsidie verliezen. Ik ben helemaal tegen huursubsidie omdat het oneerlijk is jegens spaarders.
En de NHG/WEW pot maar groeien.
LTV naar 100%
LTI voor inkomen 50K op 22% (begrijpelijk maar absurd laag)
Q1 2015 maar 1500 mensen met hypotheekachterstand er bij (volgens BKR normen)
Volgens Maartje M ziet BKR alleen het topje van de ijsberg, onzin. Niet wetenschappelijk en zeepbel gestotter.
Kicking the can! Als! de LTV voor starters verhoogd wordt en dat wordt die niet.
Glazen bol met als.
Dat er 1mjn huizen onder water staan heeft niks met een huidige zeepbel te maken maar met een correctie van de prijzen en te ruime leennormen in het verleden.
Bij een verdubbeling van de hyporente (nu 2.5%) bij een annuitaire lening 10 jaar vast stijgt de bruto financieringslast met 25% over 10 jaar. Dat lijkt me te overzien. De leencapaciteit wordt al jaren verlaagd en maar blijven zeuren over een zeepbel, dan heb je het niet begrepen.
En zo denk niet alleen ik erover.
http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800
Subsidie is ook niet echt mijn ding (inclusief HRA). Als je 21K kan sparen dan heb je de subsidie blijkbaar niet nodig. Geld kan ook uit een erfenis of lotto komen, dan is het extra zuur.
Heb ik gedaan in april 2014 omdat ik er totaal geen vertrouwen meer in had. Nog steeds geen spijt van. Ben nog wel op zoek naar een nieuwe bestemming voor mijn vrijgekomen euro’s.
Ze zeggen dat je niet (tijdig) uit de (knappende) zeepbel kunt komen. Ik heb in 2008 veel geld verloren en in 2009 veel terugverdiend. Je kunt beter instappen vlak na de crash. Misschien doe ik dat wel.
Dat klopt, dat moet een vergissing zijn:
Nederland kent (net als de meeste landen) de zogenaamde recourse leningen die banken in staat stelt om naast het huis zowel het vermogen als toekomstige inkomsten van de hypotheeknemer toe te eigenen. Om dat te voorkomen zullen hypotheeknemers veel langer er alles aan doen om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen.
Immers:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypotheeknemer
Doet aan de grote lijn niets af.
Ik vind het nadeel van aandelen(fondsen) dat je er totaal geen grip op hebt. De bank pakt iedere keer een procentje weg, of het nu daalt of stijgt.
Je goed recht. Zoals je het beschrijft is dat niet op advies van Kees de K.
Ooit eens een uitspraak gelezen/gehoord dat het % van je vermogen dat je in aandelen hebt niet meer moet zijn dan 86 min je leeftijd. Bij een stijgende beurs betekend dat dus reletief veel verkopen (elk jaar opnieuw). Bij een dalende beurs evt bijkopen.
Risicospreiding. Stenen, aandelen, etc. Voor veel NL-ers voornamelijk stenen en daar hoor ik ook bij.
De Makellolbroeken sturen nu weer brandbrieven
Om het volgende weer actueel is:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-08-2014/notarissen-herstel-van-de-woningmarkt-is-nep/
Tijd dus weer voor de notarissen om de makelleugenaars te corrigeren.
Geld heeft dan weer het nadeel van inflatie. Maar daarom krijg je ook rente over je spaargeld. Voorlopig hebben we deflatie en een negatieve rente.
Oh ja, de markt zou weer instorten omdat de verruimde schenkingsregeling zou stoppen. Huilverhaal van de notarissen want daar verdiende ze dubbel aan. Dat je daar nog steeds in trapt.
Je valt toch niet voor de academische graad van de notaris, want die hebben ze bij het CBS ook hoor. Makelaars niet.
Kom nou eens met een inhoudelijk verhaal dat klopt en hout snijdt, hier heeft niemand wat aan.
Mijn stenen hebben dat de laatste jaren ook gehad, gaat nu weer wat beter.
Frank Knopers ( van Zerohedge ? ) ‘Pensioenfondsen Zwitserland binnen tien jaar bankroet”’ wegens negatieve rente
Nu willen ze cash gaan hoarden, logisch lijkt me, want niemand wil failliet aan negatieve rente
en nu dit, IS GEWEIGERD ‘ But the bank refused to allow it to withdraw the money in the form of physical cash.’
http://www.forbes.com/sites/francescoppola/2015/04/25/the-swiss-have-eliminated-the-zero-lower-bound/
Frances Coppola in Forbes
Move your money mag wel, uit het systeem trekken niet,
de laatste fase
Ren nu het nog ken ……
“In the overall interests of Switzerland’s economy as a whole, the SNB may issue instructions to the banks.”
En dan nu ons financiële noodwetje ……..
http://www.st-ab.nl/wetten/0211_Noodwet_financieel_verkeer.htm
Zelden een meer toegankelijk en helder interview gezien met Martin Armstrong.
Must Watch!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2390190/Der-Dokumentarfilm-The-Forecaster#/beitrag/video/2391132/M-Armstrong-%C3%BCber-die-g%C3%B6ttliche-Formel
maff,
En morgen moeten we zeker met het oranje vlaggetje langs de weg gaan staan zwaaien??
Hoeft niet hoor, het meeste moeten leg je jezelf op. Maak er iets moois van, ik houd het bij oranje bitter.
Leve het koningshuis! (mmwaaghh). Maar a.u.b ook lagere huizenprijzen!
Iedereen blij! : behalve wat bekrompen bezitters. 🙂
Proost!
Cynicus economicus,
En verzin nu eens iets zelf? Of ben je daar te dom voor? 😉
Als ik je simpel kan samenvatten staat er “sind sie nicht sicher”
Ik heb wat meer overzicht: bij te dure huizenprijzen zullen ze met grote kans dalen.
Ja Frans, als die kak spat…(Zuid-Afrikaans gezegde). De crisis gaat zich verdiepen, ook voor “the fat and happy”.
Banken moeten worden gered, bonussen moeten worden uitgekeerd. Hebben deze stagiaires even pech, evenals de bewoners:
https://www.youtube.com/watch?v=TSE-aV7whTs
Het simpele feit dat “NVM profs” voluit zitten te lobbyen om vooral maar geen verre beperkingen in te voeren en zelfs de 50% aflossingsvrij met HRA weer mogelijk te maken geeft aan dat het allemaal niet zo super gaat, ondanks alle hoera verhalen. Intern weet men dat de huidige wind mee allemaal korte termijn werk is, mogelijk gemaakt door de ultra lage rente.
Realiteit is dat niemand weet wat er gaat gebeuren de komende 10 jaar. De NVM niet, de banken niet, niemand. ING spreekt over gematigde prijsstijging van 2% per jaar gemiddeld over de volgende 10 jaar. Dat is niks meer dan een slag in de lucht. Wie weet moeten de Centrale Banken over 2 jaar ineens de rente boven de 5% zetten om als dat QE geld terug te halen. Wat blijft er dan over van zulke “voorspellingen”?
Maar je hoeft geen raketgeleerde te zijn, om te zien dat we afstevenen op een crisis die wij nog niet eerder hebben meegemaakt.
Dr.T mag graag uit Apocalypse Now quoten, ik heb er ook een.
Get your people back and heads down, its gonna be a big one.
Inderdaad, een raketgeleerde doet aan wetenschap en jouw ramptheorie is koffiedikkijken van de bovenste plank.
Heb jij wel eens een crisis meegemaakt?
Hoe bepaal je de grootte van een crisis?
Er zijn heel veel theorieën met een kern van waarheid, maar ze hebben allemaal een hoog gehalte aan: “Als dit, dan dat”.
Kijk maar naar het bovenstaande artikel van Maartje M.
Kicking the can down the road.
Als de LTV voor starters verhoogd wordt gaat het mis.
Die LTV wordt helemaal niet verhoogd! Er wordt om gelobbyd, goed dus dat er tegen in verweer gegaan wordt door Maartje M, maar ook het rampscenario blijft dan nog een theorie.
Lees even wat er allemaal geschreven werd in november 2013 (LTV/LTI), mei 2013 (NHG) en november 2014 (LTV/LTI). Alle maal bijna raketgeleerden die uitlegden dat dat de doodsteek voor de NL huizenmarkt zou zijn.
Verhaaltje dat Juan aanhaalt van de notarissen, help want het einde van de verruimde schenkingsregeling is de doodsteek voor de huizenmarkt.
Volgens Juan zijn notarissen integer en zullen ze dus wel gelijk hebben. Niet dus, ze praten gewoon voor hun eigen portemonnee.
Rampscenario’s, doe er wat mee, maar geloof er niet in.
En dat ben je dan ook duidelijk niet. Kom nu eens met je linkedIn profiel zo dat we kunnen zien waar jij je onmetelijke kennis en intelligentie van macro economie en de NL huizenmarkt opgedaan hebt.
Je mag ook een contact verzoek doen, ik ben niet zo flauw om dat hier te posten.
Ha! 🙂
Niet zo dubieus, Steven!
Je mag best blij zijn, dat dit door criminele plucheplakkers gekaapte landschap nog een koningshuis heeft wat symbool staat voor voor waarden die nog golden in onze jeugdjaren.
Weet jij waar ook ter wereld een betere staatsvorm te vinden?
Je zou Geitje maar gevolgd hebben. Dan was je toch ff tegen een enorm verlies opgelopen, daar is die 18% op een huisje maar kruimel werk bij.
AEX +30%, E/$ (en tegen andere valuta) -30%.
Goede keus inderdaad, Geitje.
Vooral de onderbouwing daarbij vind ik erg sterk!
Waarvan jij de grootste bent. Ook jij begrijpt het werk van Martens niet zo goed hoor.
Francois van Fleppesteijn,
O. Misschien moet jij eerst wat meer slapen en daarna als je uitgeslapen bent de materie eens wat beter bestuderen. Aan zelfbedachte definities hebben we niets he.
Ik merk dat je niet meer verder bent gegaan met je huiswerk opdracht, van een paar dagen geleden. ZOu ik toch echt eerst eens gaan doen, want nu kom je echt over als zo’n domme ongeletterde backbencher van de PVV die wel zijn ingestudeerde tekstje telkens opnieuw afspeelt, maar waarvan de rest van de tweede kamer weet dat het onzin is.
Op tijd uitstappen is belangrijk. Ik had in 2008 flink verloren, in 2009 flink bijgekocht, en in 2014 winst genomen. Prima zo.
Misschien stap ik wel weer in na een flinke crash, wacht de stijging af, en als het er mooi voor staat neem ik winst.
Probleem met aandelen vind ik dat ik er te weinig inzicht in heb, het lijkt meer op gokken. Dat geldt natuurlijk voor alle beleggingen maar aandelen lenen zich uitstekend om particuliere beleggers te foppen.
Maar misschien komt er geen stijging, zie Japan. Eigenlijk ben ik wel een beetje klaar met de aandelenmarkt omdat het een prima omgeving is voor oplichters en fraudeurs.
Als het water zich terugtrekt vlak voor een tsunami moet je niet naar het water rennen maar de andere kant op. Een heel lage rente, historisch lage rente, kan uiteindelijk alleen maar omhoog.
Met mijn euro’s kan ik veel kopen: boodschappen doen, mijn huur betalen, tanken en misschien een nieuwe auto of iets anders kopen. Prijzen gaan niet echt omhoog, dus hoezo ‘verlies’?
Voor mij is vermogensbehoud belangrijker dan rendement.
Zeg Luis, jij weet alles zo goed. Ik zit hier op een berg euro’s. Nog tips? Of ben je iemand die alleen achteraf alles beter wist?
Ik weet ook wel dat als ik in januari roebels had gekocht en nu had verkocht dat ik 100% rendement had gemaakt. Binnen drie maanden! Maar zulke dingen laten zich niet voorspellen en herhalen zich nooit op precies dezelfde manier.
Luisindepels,
Zelf bepalen wat je met je eigen geld doet, daar kan nooit wat mis mee zijn.
Misgelopen mogelijke winst als verlies kwalificeren is onjuist. Net als de mensen die de ‘overwaarde’ van hun huis ‘verzilverden’ door hun hypotheek te verhogen in 2000-2008 en nu onderwater staan.
Aankopen die je van je vermogen doet maken je vermogen kleiner. Aankopen die je van het rendement doet niet! 🙂
Telling bij het Kadaster van het aantal verkochte woningen is per 1 januari 2015 veranderd:
Verandering methode
Vóór 1 januari 2015 hanteerden we nog een andere methode bij het bepalen van de woningtypes. Dit heeft tot
gevolg dat het woningtype van een bepaald adres gewijzigd kan zijn. De grootste verschuiving is te vinden in het
woningtype appartement. Bij de oude methode vielen woningen boven winkels of andere bedrijfsruimtes onder
het type “niet wonen” vanwege de bedrijfsmatigheid op de begane grond van het pand. Dit is in de methode die
we nu hanteren gecorrigeerd. Hierdoor neemt het aandeel van “niet wonen” af. Ook zien we een verschuiving van
aantallen tussen- en hoekwoningen die we nu typeren als vrijstaande woning. De reden hiervoor is dat de nieuwe
methode er vanuit gaat dat aangrenzende panden een verblijfsobject moeten hebben. Een aangebouwde schuur
of garage telt dus niet mee als verblijfsobject, wat in de oude situatie wel het geval was. Ook is een verschuiving
te zien in het aantal tussenwoningen dat we nu als appartement typeren.
Het rendement op een stapel euro’s is een beetje raar momenteel vanwege deflatie: Morgen koop je meer voor je euro’s.
Het is de bedoeling van de ECB om deflatie te keren maar het is nog maar de vraag of dat gaat lukken. Vooralsnog is het problematisch gebleken het door de ECB extra gemaakte geld in de economie te pompen.
Ze wilden dat doen door staatsleningen op te kopen, maar veel institutionele beleggers weigerden te verkopen.
Op zich interessant hoe de ECB de euro’s in de economie wil pompen, misschien willen ze ze direct op mijn rekening overmaken. Maar dan gebeurt er dus helemaal niets.
Beste oplossing: geef die euro’s aan Erik, die geeft ze wel uit. Maar voorlopig is Erik ook op rantsoen gezet omdat er aflossingsproblemen voor Erik dreigen.
Op zich wel leuk dat de koning Dordrecht aandoet.
Ik heb er nog gewoond voor een blauwe maandag bij het Oranjepark in een ver uit het lood staande woning van een Turkse Huisjesmelker (Dordtse waterschap is een tijdje creatief bezig geweest met het waterpeil).
In die woning: studio, kon het raam niet open! Via Directwonen. Een huurmakelaar.
Maar ik had een hamer en een touw klaar liggen mocht er brand uitbreken.
2 keer ingebroken in mijn Toyota starlet door junks ze zagen waarschijnlijk zuignap afdruk en wilden mijn dashboadkastje inspecteren.
Verder zuidelijk heb je wijken als Sterrenburg en Oud Crispijn.
Daar had de koning ook wel een bezoekje aan mogen brengen. Voor een wat realistischer beeld van de stad.
Op zich wel leuk dat de koning Dordrecht aandoet.
Ik heb er nog gewoond voor een blauwe maandag bij het Oranjepark in een ver uit het lood staande woning van een Turkse Huisjesmelker (Dordtse waterschap is een tijdje creatief bezig geweest met het waterpeil).
In die woning: studio, kon het raam niet open! Via Directwonen. Een huurmakelaar.
Maar ik had een hamer en een touw klaar liggen mocht er brand uitbreken.
2 keer ingebroken in mijn Toyota starlet door junks ze zagen waarschijnlijk zuignap afdruk en wilden mijn dashboadkastje inspecteren.
Verder zuidelijk heb je wijken als Sterrenburg en Oud Crispijn.
Daar had de koning ook wel een bezoekje aan mogen brengen. Voor een wat realistischer beeld van de stad.
Ja op zich wel leuk dat de koning Dordrecht aandoet.
Ik heb er nog gewoond voor een blauwe maandag bij het Oranjepark in een ver uit het lood staande woning van een Turkse Huisjesmelker (Dordtse waterschap is een tijdje creatief bezig geweest met het waterpeil).
In die woning: studio, kon het raam niet open! Via Directwonen. Een huurmakelaar.
Maar ik had een hamer en een touw klaar liggen mocht er brand uitbreken.
2 keer ingebroken in mijn Toyota starlet door junks ze zagen waarschijnlijk zuignap afdruk en wilden mijn dashboadkastje inspecteren.
Verder zuidelijk heb je wijken als Sterrenburg en Oud Crispijn.
Daar had de koning ook wel een bezoekje aan mogen brengen. Voor een wat realistischer beeld van de stad.
Binnen 3 jaar is de 50% aflossingsvrij terug. Er is geen andere oplossing dan Hypotheken verlengen+50% aflossingvrij terug en de LTV terug bouwen naar 80%.Case gesloten. En nou allemaal aan de borrel, er zijn immers belangrijkere zaken in de wereld……
Voerman,
Voor Voerman:
https://www.youtube.com/watch?v=pwW5LdbN0Tc
Voor Steven:
http://www.luckymedia.nl/luckytv/2015/04/mee-naar-dordrecht/
Waarom niet 70% tot 90% aflossingsvrij? Dat mag momenteel wel, maar niet in combinatie met HRA.
Als mensen onder water staan is dat een risico. Maar het risico van 70% aflossingsvrij is heel beperkt, mits tijdig bijstorting wordt verlangd als het onderpand in waarde daalt.
Zorgt ervoor dat huizenprijzen weer zullen stijgen, maar wat heeft de gemiddelde nederlander daar aan? Beter is alles af moeten lossen….
Particuliere beleggers leggen het vrijwel altijd af tegen de geautomatiseerde gokcomputers die op de beurzen spelen……ze krijgen namelijk voorrang op het mogen verhandelen. Zo snel typen wij nooit en zo snel rekenen wij nooit.
LinkedIn is voor sukkels die aan de rest van de wereld willen laten zien hoe goed ze zijn. Je kunt net zo goed een briefje bij de supermarkt ophangen.
Ik heb daar in ieder geval niets te zoeken.
Mijn schoonfamilie heeft een crisis meegemaakt in Peru, toen het failliet ging. Hoe bepaal je de grote van een crisis? Als ik me zorgen moet gaan maken over de gezondheid van mijn kind dan is dat voor mij een grote crisis. En ik zie dat we daar naar toe gaan. Al dan niet vergezeld door oorlog. En vraag me niet om dat uit te gaan leggen, want ik heb daar geen zin in. Het is het resultaat van jarenlang informatie tot me nemen. Er worden hier en op sites als zerohedge en dwn genoeg linkjes geplaatst om je een voorstelling te maken. Lees de stukjes van Schmull, en je hebt een heel goed beeld waar ik met mijn gedachte sta.
Als jij dat allemaal in de wind wil slaan, prima.
Ik geloof in een crisis niveau jaren 30, en jij denkt dat het allemaal bangmakerij is. Waarvan akte.
Wat betreft de LTV LTI afbouw HRA, belangrijker is dat er straks geen greater fool meer te vinden is om je huis te kopen. De mensen moeten ergens wonen, maar dat kan op meer manieren dan alleenstaand. Nood breekt wet. Als het allemaal niet meer gaat, dan gaan er meer mensen bij elkaar wonen om kosten te delen. Je ziet het al aan de studenten; als de stufi verdwijnt, blijven er meer thuis wonen. En zo’n 15% gaat helemaal niet meer studeren.
Ik denk dat we straks 2 soorten starters op de markt hebben. De ene helft leent wat er te lenen valt, en kan door de schulden geen hypotheek meer krijgen. De andere helft is zich veel meer bewust van geld, en is niet zo stom om zich voor een paar vierkante meter tot de nek in de schulden te steken. Maar dat blijft natuurlijk koffiedik dijken (of zoals mijn schoonmoeder cocabladeren)
Nu kunnen we het helemaal schudden:
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/google-betaalt-mee-aan-innovatie-nieuwsmedia
rtlnieuws.nl/econo…nnovatie-nieuwsmedia
allemaal diep bukken en lang leve het sterretje!
Zo te zien op dit draadje hebben we hier in de NL ook een trollenfabriek ……
lol met de troll
De trolldefinitie …..
De discussies op fora opzettelijk een andere wending geven, vaak met gebruik van meerdere verborgen identiteiten.
En Joris Luyendijk constateert de gelatenheidsfase, zover zijn we al ?
Het nieuwe Nederland ….
Een volle boodschappenkar en dan nog chagrijnig kijken …….
Tufkaj ( als je nog meeleest ) het jaarverslag al ontvangen van de WEW ?
http://amweb.nl/financiele-planning-724354/beroep-op-nhg-eindigt-vaker-in-woningbehoud
Tot nu ( volgens CBS rekenmethode ) zo’n 300 miljard ‘behoudend’ overgecrediteerd ( en sub-prime duzzz )
‘Behoudend’ sub-prime hypotheken financieren, dat kan alleen maar in de NL ……
Met de gratis cursus ‘ leer je verliesabsorptie vermogen te budgetteren ‘ …….
Voor ps 🙂 https://humboldtherald.files.wordpress.com/2007/08/sadistic.jpg
– 37% Huize Maff …..
zo heeft de WIZARD OF WOZ in al zijn wijsheid beslist
Rabo ‘Inflation will be negative this year’
https://economics.rabobank.com/Global/Publicatie%20afbeeldingen/2015/03%20Maart/EQ201503-NL/Fig4.png
Oef deflatie in 2015 ?
En dat met AL die huurverhogingen ?
We gaan het zien ……
Ik snap dat ook niet. Als iemand druk bezet is is hij niet beschikbaar en wil niet lastiggevallen worden. Blijkbaar hebben al die mensen die op linkedIn staan niks te doen.
Studenten afgezet voor kamer
Driekwart van de studenten betaalt te veel huur voor een kamer in een studentenhuis of bij een hospita. Zelfstandig wonende studenten betalen zich helemaal blauw aan huur.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/23977325/__Studenten_afgezet_voor_kamer__.html
Sharp fall in inflation in past months CBS
Zowaar actueel ……
Inflatie met en zonder huur ……….
https://economics.rabobank.com/Global/Publicatie%20afbeeldingen/2015/03%20Maart/EQ201503-NL/Fig3.png
Van de derivatenpositie van ABN Amro krijgen wij een hartverzakking (niet van die schamele bonus)
Van de twittertjes 🙂
http://925.nl/archief/2015/04/14/van-de-derivatenpositie-van-abn-amro-krijgen-wij-een-hartverzakking-boeie-die-bonus/
maff,
Gelukkig is er de coach voor de Nl-ers:
http://www.een.be/programmas/iedereen-beroemd/een-nederlandse-workout
maff, 🙂
http://lowres.jantoo.com/banking-money-banking-money-estate_agents-capital-mortgage-01234494_low.jpg
Intussen in Polen:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/04/25/polen-praesidentschafts-kandidatin-will-ende-der-russland-sanktionen/
Linkedin is een manier voor bedrijven en werving en selectieburo’s om:
– je geschiedenis te bewaren(!) en op een later tijdstip te kijken of je niet liegt over je werkverleden
– je contacten te benaderen die waarschijnlijk zelfde soort doen als jij (concurrentie dus voor jou, gaan ze bij je ex-collega langs om hem of haar lastig te vallen)
– je contacten te benaderen over jou als je resultaten als zijnde collega als jij werk zoekt
– je heel veel lastig te vallen over eventuele nieuwe banen, vaak zelfs alleen gericht op zoekwoord, waardoor aangeboden vacature 90% van de tijd niet aansluit!
– je te spammen of je een geschikte persoon vind voor hun vacature (hallo is jouw werk, niet mijn werk!)
Keesje,
Het enige waar Linkedin wel goed voor is, is een bepaald beeld van jezelf neer te zetten als niet-dombo met veel werkervaring. Daar gebruiken veel Facebookers ook hun profiel voir, Het Beeld dat je graag wilt laten zien.
Lastige is altijd wie je publiek is, je familie of je (toekomstige) collega’s / baas………zij kunnen in jouw gegeven beeld gaan geloven en je daarom juist wel of niet willen aannemen.
Facebookprofiel dichtgooien en jezelf weggoogelen is daarom handig als je solliciteert met een unieke naam…….of natuurlijk 5 facebookprofielen aanmaken zodat het duidelijk is dat wat er ook op internet te vinden is, er minstens 5 personen met jouw unieke naam rond schijnen te wandelen 😇😝
Ik zie LinkedIn meer als een soort permanente CV van jezelf, zodat potentiële werkgevers jou (al dan niet via een bekende) kunnen vinden. Stel dat je zelf op zoek bent naar werk in een bepaalde sector of richting dan kun je ook mooi van al je contacten zien wie je daarbij zouden kunnen helpen. LinkedIn is het enige social media profiel dat ik heb (en ooit gehad heb) omdat ik daar nog wel toegevoegde waarde in zie. Facebook etc. zie ik de toegevoegde waarde echt niet van. Privé is voor mij privé en dat zet ik niet op internet. Wel zo makkelijk, hoef je ook niet bang te zijn dat er niet geschikte dingen van je op internet staan.
a,
Ach facebook is ook best onschuldig. Je kunt zo’ n beetje alles afschermen. In het begin werd ik vaak “getagd” : dan zet iemand zijn foto op mijn timeline.. Tja die mogelijkheid kun/moet je dus ook uitzetten.
Het gaat dus om werklozen.
Ik bedoel ‘werkzoekenden’, anders adverteer je jezelf niet.
De 20% waardedaling is niet de 40% die Maartje Martens voor mogelijk had gehouden. Met inflatie erbij opgeteld komen we gemiddeld op ongeveer -30% uit.
50% aflossingsvrij toestaan i.c.m. HRA is terug naar af…….
Waarom geen spaarregeling belastingvrij, waarmee al begonnen kan worden vanaf de geboorte, ik roep maar wat….
De grootste relatieve daling was gemeente Voerendaal met -49% als de minste daling -11% is kom je gemiddeld uit op -30%.
In mijn situatie schat ik -20% vanaf 2008 in dat valt dus nog mee……hoewel ik toch reken op -30.000 tot -40.000 euri.
De voorspelling van de ING betreffende een gemiddelde stijging van 2% voor het komende decennium vind ik wel realistisch en geen greep in de lucht zoals sommigen hier beweren.
Randstad jaarlijks +4%, randgebieden van Nederland 0%, wat er tussen zit +2%..
Over een decennium zullen wel de babyboomers van hun huis af moeten waardoor er weer een totaal nieuwe situatie ontstaat..
Ja is ook wel, maar bij veel mensen slokt het zeeën van tijd op (soms wel uren per dag) zonder dat het in mijn ogen toegevoegde waarde levert. Ik geef dan toch de voorkeur aan gewoon face-to-face afspreken met iemand. Bovendien is facebook ook heel vaak onzin, wie zit wanneer op welk terras of heeft een nieuwe broek gekocht of meer van dat soort flauwekul wat mij persoonlijk echt geen ene r**t interesseert. Ik werk 40 uur in de week, sport, heb vrouw en kind en ga graag ook iedere week nog eens iets doen met vrienden. Heb dus ook simpelweg de tijd niet om 1 of 2 uur per dag aan FB te spenderen of om er iets anders voor op te offeren. Ik zie FB en vergelijkbare netwerken vooral als leuk voor tieners / scholieren die zeeën van tijd hebben en zo lekker laagdrempelig vriendjes / vriendinnetjes kunnen versieren. Beetje wat MSN Messenger was in mijn tijd 😀
Er spelen zoveel onzekerheden dat het bij voorbaat al een greep in de lucht is. Hetzelfde geldt overigens voor voorspellingen dat de prijzen 10 jaar lang 3% per jaar gaan dalen. Er worden zulke ingrijpende monetaire spelletjes gespeeld en er wordt zo grootschalig gemanipuleerd dat er geen zinnig woord over valt te zeggen. In een “normale en stabiele” situatie zijn voorspellingen over 10 jaar al waardeloos, laat staan nu.
Ik vind die 2% wel een slag in de lucht omdat het niks anders is als een extrapolatie van de huidige situatie. Maar de kans dat alles zo blijft als het nu is (rentebeleid ECB, HRA, max hypotheek) voor de volgende 10 jaar is erg klein. Dus klopt er van de voorspelling geen hout.
Je ontwijkt de vraag, LinkedIn was slechts een suggestie. Over de relevantie van LinkedIn heb je mij toch niks horen zeggen?
Nergens blijkt enige relevante ervaring mbt huizenmarkt en/of macro-economie. Succes met je glazen bollen kijkers.
maff,
Juan,
lorenzo,
Adamus,
ps
http://1.bp.blogspot.com/_wFWqWIH-WFU/RiKsEKLErwI/AAAAAAAAAsA/HzXQ7yyOZWA/s320/Home_Not_So_Sweet_Home_resized.jpg
De huurverhoging is binnen, +1,035%. Volgend jaar een daling?
Voerman heeft al heel vaak gezegd, dat de loglieden alhier daar geen moer mee opschieten.
Beter om te kijken naar zaken die vandaag invloed hebben.
Iemand veroorzaakte een ongeluk. Slachtoffer bekijkt zijn Facebook en ontdekt dat die persoon bij een verkeersveiligheidsorganisatie werkt. Slachtoffer gaat daar klagen, veroorzaker ongeluk is ontslagen.
De Facebookers vinden misschien dat wij onze tijd hier verdoen, soms wel uren per dag. Hoe getikt ben je als je iedere dag urenlang over dalende huizenprijzen praat?
Nico de Geit,
Inderdaad, huren wordt steeds betaalbaarder:
http://www.dichtbij.nl/almere/regio/artikel/3993215/trendbreuk-huren-wordt-betaalbaarder.aspx
Vooral niet naar de toekomst kijken bij het aangaan van de zwaarste financiële verplichting van je leven.
Een lening aangaan is het uitgeven van geld wat je in de toekomst denkt te verdienen.
De risico’s die daarbij het grootst zijn: echtscheiding, wekloosheid en ziekte.
De eerste wordt in hypotheekadviesgesprekken vermeden, voor de laatste twee werd nog wel geprobeerd een verzekering aan te smeren.
Duur van het huwelijk/relatie is niet voor niks een parameter in de credit score berekening.
Aangezien de huizenprijzen weer stijgen, al 12 maanden opeenvolgend en het grootste deel van de poll ongelijk gaat krijgen betreffende 2015, is het aannemelijk dat de HRA met een nieuwe regering verder wordt afgebouwd omdat de stijging dit weer kan compenseren.
Waarom de overdrachtsbelasting voor starters niet helemaal afschaffen, wij willen toch dynamiek op de woningmarkt…
Ik houd verschillende huizen in de gaten die vast blijven houden aan het prijspeil van 2008, deze worden niet verkocht en als ze wel worden verkocht vraag ik mij af hoeveel deze onder de vraagprijs is weg gegaan, bepaalde regio’s zullen hierop een uitzondering zijn natuurlijk.
ps,
home not so home?
Het is inderdaad een pot nat, al springt voor mij Juan als creatie nog het beste er uit vanwege de humor en taalgevoeligheid,
Jammer dan wel van het stierenvechten, toch zielig voor zo’n dier en een ongelijke strijd.
Makeltrollen, je zal je maar door dit soort erin laten luizen!
https://www.youtube.com/watch?v=HAeprWIOQqQ
Je mist de essentie.
Einstein doelt hier (in een discussie met wetenschapsfilosoof Carnap) op het onzekere werkelijkheidsgehalte van theorieën, gebaseerd op een Kantiaans synthetisch a priori.
Dit in tegenstelling tot een politiek econoom, die juist meent dat:
“Die durch widerspruch- und fehlerfreies Denken gewonnenen Sätze der Praxeologie sind nicht nur volkommen sicher und unbestreitbar wie die Sätze der Mathematik…. Die Praxeologie vermittelt exactes Wissen von wirklichen Dingen” (LvM)
Bij een eersteklas analyticus zou men dan ‘praxeologisch’ een tenminste logisch consistente theorie kunnen krijgen.
Maar bij een tweederangs denker als Mises, die op een uitkering van Rockefeller en Volker, een berg aan banaliteiten mag baren, wordt het vooral een doctrinaire ideologie: de onsamenhangende uitwerking van de obsessieve vrees, dat de factor arbeid, “the inferior people”, een te groot aandeel in het economisch surplus zou kunnen opeisen.
Overigens @Steven, probeer eens te wennen aan het feit, dat er hier mensen zijn, die na het gymnasium wel doorgestudeerd hebben.
?????
De gemiddelde daling voor het geheel is niet gelijk aan het (ongewogen)gemiddelde van de per gemeente gemiddelde dalingen, aangezien de aantallen voor verschillende gemeenten kunnen verschillen.
Try out …..
Interview met Joris 🙂
Het amorele systeem waarin wij leven
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3984622/2015/04/28/Het-amorele-systeem-waarin-wij-leven.dhtml
Pas op voor de systemen ……..
Voor ps 🙂 http://members.shaw.ca/rgoodall/Systems%20Thinking%20Paper/Systems%20Thinking%20Discussion%20Paper%202_files/image003.gif
Lol, het systeem stopt weer, sorry ps 🙂
Huishoudschulden remmen consumptie …..
Moody’s Aaa rating
https://www.moodys.com/research/Moodys-Competitive-economy-and-sound-institutional-framework-support-the-Netherlands–PR_323999
Het nieuwe Nederland
Bouwen voor leegstand
http://nos.nl/artikel/2032974-meer-nieuwe-winkelpanden-terwijl-leegstand-groeit.html
Lach maar ! op een dag gaat u zelf ook failliet
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Lach-maar!-Op-een-dag-gaat-u-zelf-ook-failliet-151723
maff, 🙂
“Pappa, waarom zitten daar geen banksters en mafiakelaars?”
https://scontent.cdninstagram.com/hphotos-xap1/outbound-distilleryimage11/t0.0-17/OBPTH/41c874aa939111e293e422000aaa088d_6.jpg
Nou ja, dit is een beginnetje:
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Vastgoedman-Evert-Kroon-gearresteerd-en-veterloos-151385
Mooie dag gewenst zeepbellers 🙂
En blijven lachen …….
Hoor net
BAM is weer gered
Schulden doorrollen en erbij blijven ……
maff,
Jazekers! 🙂
De schulden rollen we gewoon door naar deze dummies:
https://0.s3.envato.com/files/3212561/Preview.jpg
Robin de LegoBouwer. Rondpompen of verzuipen of tot hoever staan we in het moeras:
http://www.ftm.nl/column/de-verzorgingsstaat-voor-het-bedrijfsleven/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
Hoe ver?
Zo ver dat zelfs Shrek zijn moerashut op funda knalt.
Heb je nog een miljoen gulden?
http://www.funda.nl/koop/lieshout/huis-49466608-herendijk-12/fotos/#foto-25
Je lijkt grote moeite te hebben met het feit dat velen hier niet onder eigen naam en toenaam reageren, maar, zo vraag ik mij af, de naam “László” hoe moet ik dat zien? zoals in “Madonna”, Rihanna of Prince?
PS je mag trouwens nog je verontschuldigingen aanbieden aan Maff (voor het zogenaamd niet melden van haar nickname verandering van Mafketel naar Maff).
Ik noem dat welvaart .
Feiten kunnen inderdaad opzettelijk gebracht worden , m.i. daar nu eenmaal voor bedoelt .
Wel spaarzaam gebracht door mij , het betreft hier immers een hobbyclub.
Stap eens een supermarkt binnen , de mens krijgt namelijk wat ie vraagt uiteindelijk.
Cynicus economicus,
Ik ga toch gewoon uit van feiten en geschiedenis. Huizenprijzen zijn historisch hoog dus zullen ze waarschijnlijk zakken. Als ik niet meer op gewone logica kan vertrouwen, moet ik dan naar Lazlo luisteren of zo? Toen jij in de collegezalen zat maakte ik wereldreizen en werkte o.a op Tenerife: Tijd zat om over economie etc. te lezen.
Aandelencrash: wachten op het onvermijdelijke
De aandelenmarkten zijn de laatste jaren zo hard gestegen dat ze inmiddels weer in de bubbel-fase verkeren. Iedereen kan dit zien door alleen maar naar de grafieken te kijken. Helaas leren de meesten van ons niet van de geschiedenis.
De meesten van ons willen geloven dat het dit keer anders is. Op de weg naar boven zijn er altijd duizend en één redenen te vinden waarom de koersen kunnen blijven stijgen. Maar het enige wat er nu anders is in vergelijking met voor de crash van 2007/2008, is dat de wereldeconomie nu in een veel slechtere staat verkeert.
http://www.cfd-handel.nl/index.php/actueel/63-aandelencrash-wachten-op-het-onvermijdelijke
Goedemiddag zeepbellers,
Gedeeltelijk off topic,
Weet iemand hier misschien wie de verschrikkelijke bouwstukken van Rem Kooshaas goedkeurt?
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Quotes-van-de-dag-Geert-Schaaij-koopt-speelsloepje-en-waar-haalt-Rem-Koolhaas-zijn-inspiratie-vandaan-151752
Na de verschrikkelijke blokkendoos de Rotterdam nu
ook verschrikkelijke Raihotel?
Ook daardoor wordt Nederland een onleefbaar land.
Koolhaas bedoel ik
Apart CV trouwens:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rem_Koolhaas
Sonja Bakker levert in op verkoop villa
Sonja Bakker heeft een flink verlies moeten slikken met de verkoop van haar riante villa in Hoorn. De dieetgoeroe verlaagde de vraagprijs van het landhuis, dat sinds augustus vorig jaar in de verkoop stond, in maart nog van 1.750.000 euro naar 1.500.000 euro. Voor een bedrag van ongeveer 1,4 miljoen euro is de woning nu van eigenaar gewisseld, meldt Bekendeburen.nl.
Sonja betaalde in 2009 met haar ex-man Koen Lenting nog 1.660.000 euro voor het stulpje
http://www.telegraaf.nl/prive/23982307/__Sonja_Bakker_levert_in_op_villa__.html
Robin de Legobouwer laat de grootste geldrondpompmachine in zijn artikel buiten beeld: de HRA!
Prachtig! Huis kan meteen op de monumentenlijst, schattig! Alleen onderhoud zal hier onbetaalbaar worden.
Niet bedoeld voor elke uitkeringstrekker of logloper.
Er zijn mensen die dit echt kunnen – en willen betalen.
Die hebben geen tijd om dit log te volgen.
maff, 🙂
Voor het goede systeem moet je in Brabant zijn, maff!
http://38.media.tumblr.com/227625c40f2c397f81e559f2c48f5c7b/tumblr_n3nczv80nL1s2yegdo1_400.gif
Ik ben blij ook jij nu ziet dat het de goede kant op gaat, zelfs in het topsegment.
260k dalen op 1660k is 15.7%
Dat is 2.8% per jaar (aangenomen dat het ongeveer in april 2009 aangekocht is)
https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=1-e%5E(ln(1-260%2F1660)%2F(2015-2009))
Maar wat heeft Sonja uitgegeven om het stulpje op te knappen?
Geen idee, maar verbouwingen verdien je zelden terug. Het zou een bouwval geweest kunnen zijn, maar dan had het er bijgestaan denk ik om het leedvermaak te verhogen. Het kan ook zijn dat ze in 2009 gemazzelt heeft en al niet de hoofdprijs betaald heeft.
Die verlagen de loonkosten toch niet. Een werkgever houdt er geen rekening mee of je HRA hebt om te hoogte van je salaris te bepalen.
Gelukkig snapt Robin het wel.
Ten opzichte van lonen en huren zijn de huizenprijzen niet hoog meer (gebasseerd op de stijging).
Je hoeft van mij niet te kopen hoor, dat raad ik niemand aan.
Ook al zijn de prijzen hoog, zijn ze dan te hoog?
Als de huizenprijzen tzt dalen omdat de rente stijgt, is dat dan omdat de prijzen te hoog zijn of omdat de betaalbaarheid afneemt?
En als de rente stijgt, is dat dan om de oververhitte economie te temperen?
In de toekomst kijken, ik kan het niet.
Nee, niet eens mijn grootste bezwaar. Het niets over je achtergrond willen prijsgeven (beroep/opleiding, relatie tot de woningmarkt, (krimp)regio) en vervolgens anderen de maat nemen.
QE maakt de bubbel op de aandelenmarkt nog groter. Particuliere beleggers staan er om bekend dat ze op het verkeerde moment instappen en uitstappen. Je kan gokken op uitstappen tot vlak voor de QE eindigt, maar het blijft gokken.
Het voordeel van een huis is dat je er in kan wonen, een crash op de woningmarkt zou je dus minder moeten raken als je naar aflost naar nul. Flexibilteit bij onder water wonen is ook nul, daar moet je ook rekening mee houden.
Het kan, maar het is niet geschikt voor de mensen met knikkende knieën (de beurs ook niet trouwens).
Dus jou treft geen enkele blaam, je kan altijd hogere machten (al of niet aards) de schuld geven.
Zielig.
Probeer eens iets van je leven te maken en wees daar trots op.
Kost 1.50, maar dan weet je het
sms “koopsom postcode huisnr” naar 8118 en je weet het, ik wacht meestal een maandje na de overdracht.
http://www.kadaster.nl/web/artikel/producten/Koopsominformatie.htm
Het staat er echt:
Jonger dan 16? Vraag toestemming aan ouders of voogd.
In een gehuurd huis kun je ook wonen.
De admin ziet dit als leugen van statistici.
https://twitter.com/huizenprijzen/status/593392828664905728
Is hij de weg kwijt?
klopt niet, ik was verbaasd over het wisselen van naam, staat los van het wel of niet melden.
Op de uitleg van het gebruik van de schuilnaam heb ik positief gereageerd, als ik het mis heb moet je me het linkje even sturen.
Is er een voorbeeld in de geschiedenis waar een brandbrief van makelaars leidt tot een wetswijziging.
De geschiedenis herhaalt zich, bij gevonden afwijzingen zal dat dus weer gebeuren. Net als bij de huilbrief van de notarissen.
Maar na 30 jaar betaal je nog steeds huur. Je betaald voor de flexibiliteit, als je die nodig hebt of wilt is het goed besteed.
Wie verplicht je naar Rotterdam te gaan, of verbiedt je er niet weg te gaan?
Dat maakt NL een vrij land en een goed land om te leven. Je zou het niet zeggen als je dit blog leest maar NL schijnt een heel gelukkige bevolking te hebben.
Ook dit blog is een voorbeeld van vrijheid, er zijn veel landen waar dit niet zou kunnen hoor.
En hé, het is geen belastinggeld (waarschijnlijk je pensioengeld).
Logisch. Maar hoe moet het als je aflossingsvrij hebt gekocht, onder water staat en je HRA loopt na 30 jaar af?
Ik ben overigens niet van plan hier 30 jaar te blijven zitten, heb nog nooit ergens 30 jaar gewoond.
De hypotheekadvies software waaraan ik gewerkt heb en die ik gezien heb laten keurig zien af je dan nog geld over hebt om brood te kopen.
Voor NHG is 50% aflossen sowieso altijd verplicht geweest en voor de mensen die boven de NHG grens konden kopen geld dat ze beter moeten weten (het inkomen suggereert dat tenminste, geen medelijden dus).
Hoeveel mensen er daadwerkelijk een aflossingsvrije hypotheek hebben en onder water staan weet ik niet. Volgens het CBS zijn de jongeren slimmer dan hier gesuggereerd wordt (maar ja CBS is een overheidsinstelling en dus onbetrouwbaar volgens Juan).
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3840-wm.htm
Als het tweede kind op komst is in een gezin. Dat is waarschijnlijk een goed moment om te overwegen om te kopen. De relatie heeft het eerste kind overleeft en de binding aan de woonplaats ivm school duurt wel een jaar of 20.
Let wel, overwegen!
Oh ja, ik heb nog steeds een vraag openstaan. LTV < 30%, aflossen of niet?
Ik heb nooit gezegd dat Erik dom bezig is. Velen hier denken juist dat zuinig levende spaarders op zullen draaien voor de schulden van al die big spenders.
Hoe dan?
NHG pot leeg en dus de belastingbetaler die er voor opdraait? NHG leners zijn nu niet bepaald de big spenders.
Het komt op mij meer over als afgunst voor mensen die wel een risico durven nemen, angst voor risico is een grote drijfveer hier. Zelfs als dat risico door anderen genomen wordt.
Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten, dat mag dan voor de bankensector niet gegolden hebben, de particuliere lener moet gewoon terugbetalen. Ik ben er nog geen een tegengekomen die denkt dat die er mee weg komt.
László,
Toen wij uit Rotterdam vertrokken, vertrokken wij uit
Rotterdam…het is een wat surrealistische stad geworden
http://www.youtube.com/watch?v=ZHCuV1eiLuM
Klopt klopt maar ja ik voel me eigenlijk nergens lang thuis,
Maar ja de Veluwe lijkt ook wel mooi, huisje in de bossen of de Amsterdamse waterleiding duinen, over surrealisme gesproken het internationaal ruimtestation is misschien ook wel wat…
Maar ja Laszlo,
Maken wij ons zorgen dan, we hebben toch een rampenplan?
http://www.youtube.com/watch?v=ZG2ApX2pvpU
Als je dat nu nog niet snapt ben je gewoon dom.
Wat een verademing, iemand die zijn eigen aandeel ziet.
Als je dat van je zelf weet is een koopwoning niet voor de hand liggend. 10 jaar geleden leek dat wel zo (winst verzekerd) maar dat was een uitzondering.
Op zaterdag gaan we lopend naar het centrum om een haring te eten, zo heeft iedereen zijn woonwensen.
Nee, ik geloof er niet in.
In een camper kun je ook wonen. Naast je grote schuur bijvoorbeeld. Nico denkt nu: ‘wat zal de afperspremie van de gemeente zijn om de kippen in de camper op stok te zetten en ik in de schuur mijn living?’
Teruggeven aan de (nieuwe) natuur. Einde fysieke levensduur.
Atlas heeft wat smeermiddel nodig voordat er definitief gestaakt wordt.
Was een leuke stek daar bij ‘de Hulk’, maar verkracht door nieuwe rijken -maar niet rijk genoeg 🍅🍌🍓🍒🍉🍊🍟🍟🍟🍟🍟🍟🍟
De rondpompende recruiters hebben geen eigen kaartenbak meer nodig. Wil je echt diep graven dan moet er wel betaald worden. Er is geloof ik wel het een en ander af te schermen.
Straks koop je zomaar 2 huizen voor hetzelfde geld.
De bank die naar de beurs gast heeft heel veel 10 tot 50 miljoen euro leninkjes lopen niet kunnen (of van staatswege gedwongen) worden afgeboekt. Denk aan zorgistellingen, ziekenhuizen en bedrijven die 99% van de omzet bij de overheid weghalen. Abn boekt alleen winst en verlies ligt in de kast. Ligt een schone taak voor de pensioenfondsen…..
Adamus,
Ook schuren en stallen heeft men in het vizier:
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/bronckhorst/boeren-moeten-stallen-slopen-voordat-ze-stoppen-1.4890207
Adamus,
Hoe zou dat nou komen?
Ewald Engelen kom er maar in:
http://ewaldengelen.blogspot.nl/2015/04/waarom-de-nederlandse-huizenzeepbel.html
‘Steeds meer huizen boven water’
Het aantal huizen dat ‘onder water’ staat is aan het afnemen. Economen van de Rabobank schatten dat het afgelopen jaar circa 165.000 woningen weer ‘boven water’ zijn gekomen door de herstellende woningmarkt.
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/23987477/___Meer_huizen_boven_water___.html
Kosten Koper
Reconstructie van 20 jaar stijgende huizenprijzen
Voor de liefhebbers …..
Met plaatjes 🙂 ps , en een groet van de Tweede Kamer
http://www.huizenprijzen.tweedekamer.nl/#step1
maff, 🙂
Waar zijn bubbles goed voor?
http://s3-ec.buzzfed.com/static/2014-04/enhanced/webdr06/15/15/anigif_enhanced-15956-1397588825-1.gif
ps,
🙂
http://adbroere.nl/web/images/the-system-was-not-broken.jpg
maff, 🙂
“Waarom de economie moet blijven groeien volgens ‘oekoenomen'”:
http://www.duurzaamnieuws.nl/waarom-de-economie-moet-blijven-groeien-volgens-economen/
László,
Hmmm, klopt niet, je reactie toen was “Anoniem van naam veranderen, zielig.”, nadat ik je een verwijzing gaf naar de melding van Maff over de naamsverandering kwam er van jouw kant geen reactie meer, maar als ik het mis heb moet je me het linkje even sturen.
Goedemiddag zeepbellers,
Hierbij nog een aantal mugshots van aantal hogehuizenprijsminners: Nederlandsesecuritalisaties:
http://www.dutchsecuritisation.nl/governance-structure
Rob Koning has been working for 34 years in the banking industry
Dat is te weinig, de man heeft te weinig ervaring!
34 jaar geleden is het excessieve kredietverstrekking pas begonnen daarvoor was vele malen minder en was het veel meer more secure!
http://www.ilent.nl/Images/VI-2011-113%20Ruimte%20voor%20ruimte%20in%20theorie%20en%20praktijk_tcm334-321915.pdf De rood voor rood actie is er ook nog: slopen en vier bouwterreinen verkopen zodat uit de verkoop de sanering wordt betaald. Land (>€50.000ha)wordt nu verkocht aan melkende boeren. Melk is booming en nieuwe schuren geschikt voor 500koeien worden geplaatst om het geïmporteerde voer te verwerken. Mest blijft alhier en drijft de landprijs op.
Snappen wat je snapt. Een hele toer.
Simpel: er moet meer worden gebouwd 🏠🏤🏩💒
Wie is L?
Niemands meester……Kousbroeklezing Tommy Wieringa
http://www.de-gids.nl/artikel/niemands-meester-niemands-knecht
Een praatje met de bank doet wonderen. Laat je ouders een tonnetje storten……
Dat gebeurt al iedere dag. Faillissementen komen uiteindelijk ten laste van de maatschappij, in jouw zorgpremie zit een opslag voor oninbaarheid bij je buurman, banken die teveel schulden hadden zijn gered door ons als belastingbetaler, landen die “big spender” zijn worden overeind gehouden met jouw belastingcenten, mensen die hun huis niet (tegen hoofdprijs) verkocht krijgen mogen extra hypotheekrente aftrekken (gederfde belastinginkomsten voor ons allen), de spaarloonregeling (waar vele spaarders onder ons voordeel van hadden) is afgeschaft in ruil voor het verlagen van de overdrachtsbelasting (is indirecte subsidie voor huizenbezitters: lees in grote meerderheid schuldenaars), pensioenen (spaarders dus) worden al jaren drastisch gekort omdat Draghi de rente omlaag gemanipuleerd heeft ten gunste van schuldenaars, spaarders ontvangen om bovengenoemde reden nauwelijks meer rente… enz. enz. enz… Dus hoezo “zullen opdraaien voor”, ze draaien er al jaren keihard voor op. Minimaal honderden miljarden is via deze wegen binnen Europa al stilzwijgend overgeheveld van spaarders naar schuldenaars. En dan reken ik de schade die schuldenaars hebben berokkend aan de economie in de vorm van achtergebleven groei, werkloosheid, enz. nog niet eens mee.
Overigens, ondanks bovengenoemde overhevelingen ben ik nog steeds blij dat ik tot de spaarders behoor en niet tot de schuldenaren.
Lees mijn comment hierboven anders even.
En “mensen die wél een risico nemen” klinkt sympathiek en is ook sympathiek als je het over bijvoorbeeld een ondernemer hebt. Mensen die gokken met andermans geld en dus risico nemen voor rekening van een ander vind ik weinig lovenswaardig. Hierbij denk ik met name aan bankiers.
Iemand die een huis koopt neemt weliswaar een risico, maar dat is geen risico waar de maatschappij iets aan heeft (zoals bij een ondernemer wél het geval is). Zélfs als die huizenkoper zijn huis zou kopen zonder HRA, NHG, starterslening, enz. dan nog kan dat leiden tot een risico voor de maatschappij. Immers: als vele huizenkopers zich tegelijkertijd diep in de schulden steken dan maken ze de economie daarmee macro-economisch gezien kwetsbaarder, een risico waar óók anderen last van kunnen krijgen in de vorm van bijv. werkloosheid, bezuinigingen, etc.
Overigens ben ik het met je eens dat angst een slechte raadgever is, maar conservatief zijn bij het maken van grote financiële beslissingen is dat zeker niet.
Hoeveel hypotheekrente betaal je?
In welke IB schijf kun je die rente aftrekken?
Wat is de hoogte van je uitstaande schuld én tot welk niveau moet je EWF betalen?
Heb je vermogen in box 3 waar je VRH over betaald?
Wat is het rendement dat je op je vermogen maakt?
In mijn geval: ik betaal 2,35% hypotheekrente, trek af tegen het hoogste IB tarief en heb vermogen in box 3. Omdat ik o.a. beleg, crowdfund en deposito’s heb, reken ik nog wel met +/-2,5% rendement op mijn vermogen (is natuurlijk erg volatiel en dalende). Al met al betekent dit dat ik effectief ongeveer 1,2% rente betaal over mijn schuld en ongeveer hetzelfde ontvang (na aftrek belasting) op mijn vermogen boven de box 3 grens. In de praktijk betekent dit dat ik aan het eind van het jaar mijn vermogen boven de grens in de hypotheek afstort. Omdat we met zijn tweeën zijn, houden we voldoende liquide buffer over naar mijn mening.
Belangrijk: wat veel mensen vergeten is dat je met name over het laatste stuk hypotheek effectief geen HRA meer ontvangt vanwege het EWF. Bij mij betekent dat, dat ongeveer de laatste 60k van de hypo mij gewoon “het volle pond” kost, omdat de HRA volledig wegvalt tegen het te betalen EWF. Dat maakt het juist voor dat laatste deel aantrekkelijker om af te lossen.
Een nadeel van aflossen is dat je geld vast komt te zitten in stenen. Het kost dus flexibiliteit. Een voordeel is dat je geld veilig zit in stenen en dat je niks meer met de voorwaarden van de bank te maken hebt. Een ander voordeel wat voor mij persoonlijk zwaar weegt (maar geen valide argument is), is dat het gevoel van een afgelost huis een gevoel van vrijheid geeft. Bovendien: dat je geld vastzit in stenen is ook een voordeel, je geeft het minder makkelijk uit aan flauwekul (als mijn vermogen niet in mijn huis zat, maar op de bank zou staan dan zou ik toch een wat duurdere auto kiezen denk ik).
Ik zou zeggen: reken je eigen situatie eens door, maar zorg er in iedere geval voor dat je altijd een behoorlijke buffer liquide houdt voor evt. tegenslagen (de box 3 grens vind ik daar wel geschikt voor).
RTL Z Huizenindex: de huizenmarkt herstelt, toch?
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/rtl-z-huizenindex-de-huizenmarkt-herstelt-toch
Je hebt gelijk.
Knap zeg, een glazen bol begrijpen en ook nog gedachten kunnen lezen.
László,
Lazlo.. zie je nou echt niet wat er gaande was? https://www.google.nl/search?q=huizenprijzen+vs+inkomen&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=DXVCVYyPA8zearm_gfAN&ved=0CAgQ_AUoAg&biw=360&bih=592#imgrc=rlikq1XYIhB8OM%253A%3BnmWnyItRRhz14M%3Bhttp%253A%252F%252Fmarketupdate.nl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F10%252Fhuizenprijzen-versus-inkomen-nederland.png%3Bhttp%253A%252F%252Fmarketupdate.nl%252Fnieuws%252Feconomie%252Fwoningmarkt%252Fgrafiek-huizenprijzen-versus-inkomen%252F%3B617%3B420
We betalen allebei honderden euro’ s om te wonen (rente of huur). Ik heb gelukkig alleen die dikke schuld niet aan de bank.
Prof dr Peter “Leen je Lek ” Boelhouwer legt uit dat:
– Verkoopaantallen flink omhoog gaan (+19%) en de prijzen gematigd omhoog (+0,8%)
….
En dat de OTB huizenindex OMLAAG gegaan is
De interviewer snapt het gelukkig allemaal.
– de betaalbaarheid van woningen OMLAAG gaat, terwijl ook de hypotheekrente flink omlaag gaat.
“Logisch,” antwoord de interviewer, die de professor gelukkig nog steeds goed kan volgen.
Leuk om dit fragment over een jaar of vier nog eens terug te kijken 🙂
Mijn huis is binnen 30 jaar afbetaald, daarna betaal ik niks meer aan de bank.
Mee eens, terugkijken naar de reacties uit november 2013 op deze site is ook leuk.
Gelukkig wordt het huidige kwartaal
Een heel spannend kwartaal
Juan is benieuwd of OTB ook cursussen logica geeft
Naast Hogehuizenprijsminnen…….
🙂
Leuk he dat terugkijken ?
Grafiek even afmaken tot 2015 en de huren er bij tekenen. Tufkaj heeft op z’n site een artikel staan over huizenprijzen/inkomens en huren en de reltieve stijging. Ik kan het even niet vinden. Op basis van de huren waren de woningen 4% te hoog en op basis van de inkomens 14% (uit mijn hoofd). De daling van de huizenprijzen is daarna nog verder gegaan.
Het zat inderdaad scheef, of dat nu nog zo is? Minder dan het was in elk geval.
Je kan ook nog de vraag stellen of de woonquote door de tijd veranderd. Kan twee kanten op, kleinere gezinnen, meer geld over voor wonen of een kleiner huis nodig. Ik heb nog nooit een onderzoek over gezien.
Prof dr Peter “Leen je Lek” Boelhouwer
Kijkt gelukkig ook vooruit
En ziet zelfs
Dat wanneer rentes weer naar normale nivos gaan
Of zelfs daarboven
De huizenprijzen zullen moeten gaan dalen.
…. Dalen
……….Dalen
……………..Dalen
Welnu
Als ZELFS opperhogehuizenprijsminner prof dr Peter Boelhouwer
Zinspeelt op lagere huizenprijzen…….
Wie is Laszlo dan om dat te ontkennen ?
We zullen het meemaken. Geef mij maar het Japan of Ierland scenario.
Kwakkelen zal het wel worden..De vrijheid om weg te gaan staat altijd open. (Met 3 ton schuld bij een graai bank niet)
NHG suggereerd dat de gescheiden achterblijver een heel hoge LTI wil.
Ook al dalen de prijzen niet.. Wat sommige kennissen betaalden voor een hutje vanaf 2008 grenst aan het belachelijke: 2000 euro per maand voor een vinex…
Daar huur je in Indonesie 7 villa’ s voor bijvoorbeeld.
Deze ?
http://www.nd.nl/artikelen/2003/oktober/16/nvm-beticht-van-misbruik-regels-voor-koop
Nvm is een van de sterkste lobbyisten om HRA maar niet aan te pakken.
Dankzij NVM heeft nl een hypotheekexplosie ondergaan en is gesubsidieerd huizen leasen de norm geworden.
Voorbeeldje van zo’n brandbrief…
http://www.collectiefmakelaars.nl/nieuws/stel-beperking-hypotheekrenteaftrek-uit-tot-2014/
Dat doe ik toch niet. Als de rente stijgt gaan de huizenprijzen dalen of minder hard stijgen of vallen. Zoals ze aangeven is het van belang wanneer en hoe hard de rente gaat stijgen.
Kun jij aangeven wanneer en hoe snel en tot hoe hoog de rente gaat stijgen.
Als je een van de drie goed hebt ben je een winnaar. Om er van te profiteren zul je ze alle drie goed moeten hebben.
Voor mensen die nu een huis kopen en er 20 jaar kunnen blijven wonen maakt dat allemaal niet zo veel uit.
Risico’s zijn dan relatie, werk en gezondheid.
Maar ik mag van Lorenzo..etc. Nederland niet met andere landen (Spanje, Ierland) vergelijken. Maar waar dan wel mee? : met positieve gekken?
(En ja ik heb weer gezopen)
Heb je een voorbeeld waaruit blijkt dat er naar geluisterd is? Mensen schrijven zoveel op internet of twitteren naar parlementariers.
Waarom wil je het vergelijken. Maak een plan, mocht daar uit volgen dat je 20 op een plek zou kunnen/moeten blijven overweeg koop. Er is niks mis met huren.
Al eerder geroepen, als het tweede kind op komst is, is kopen het overwegen waard. Dat geldt voor niemand hier geloof ik.
Mede door NVM is de NHG opgehoogd tot wel ELF maal Jan Modaal bruto
De conclusie ondersteunt de roep vanuit de bouw- en woningmarkt richting het kabinet om de grens op te hogen tot boven euro 350.000. Deze roep is afgelopen december op initiatief van NVM verwoord in een gezamenlijke brandbrief en lijkt een steeds breder daagvlak te krijgen.
http://www.dirkxmakelaardij.nl/verhoging-nationale-hypotheek-garantie-helpt-woningmarkt
Kortom plenty voorbeelden waarbij de politiek heft gedanst naar de pijpen van de polderaars….
Zelfs de tweede kamers erkent dat in het rapport Kosten Koper.
Heb je het gelezen?
350.000 voorbeelden, ofwel 11 maal jan modaal bruto.
Op voorspraak van de makelleugenaars, die de zwakke knieën van Drs Wouter Bos met angst hebben gevonden.
De makelleugenaars hebben onder het mom van totale ineenstorting van de woningmarkt in 2008 2009 tot dergelijke maatregelen aangespoord.
Ze maakten de minister BANG.
dat moet voor u een bekend puntje zijn BANG.
Krankzinnig.
Gelukkig ook tijdig weer teruggedraaid door mensen die niet bang zijn om wel of niet te sturen.
Jazeker.
Die is om u wat te plagen 🙂
U was zo ontzettend lekker aan het doordraven dezer dagen….
Leuk he, terugkijken ?
breder draagvlak en naar de pijpen dansen spreken elkaar een beetje tegen.
Waarbij aangetoond is dat bangmaken geen goed idee is. Dat spreekt mij inderdaad erg aan.
László,
Welnee.
Polderaars (NVM, ERA, VEH Bouwend NL) aan het roer Politici, Gewetenrijke Wetenschappers en serieuze Toezichtshouder stilletjes op de achterbank: Zet de hypotheekschuld-hekken maar weer eens ouderwets Wagenwijd open.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-01-2013/hugo-priemus-ga-huren/#comment-125808
De tweede kamer geeft in het rapport Kosten Koper zelf toe dat de politiek het heeft laten gebeuren…..
Maar Juan en u lezen dezelfde teksten wel vaker TOTAAL anders (en gelukkig maar anders geen stierenvechten)
Applaus voor minister Stef Blok?
Bangmaken heeft een functie
Als bangmaken een erkenning is van een reëel ontkend probleem.
Stadia: o.a.
Ontkenning
Woede
Acceptatie
(De fasen volgens Kübler-Ross)
Door jezelf voor schut te zetten met de zoveelste link naar een stuk dat je verhaal niet onderbouwd? Dapper. Maar ja, anoniem natuurlijk.
Applaus voor de makelaars dus?
Soms zeker
Juan was m.n. In de beginperiode niet direct tegen de acties van de portefeilleloze minister.
M.n. Erkenning en aanpak HRA.
Leest u nog maar een goed terug, Juan heeft Blok ook vaak verdedigd.
Niet inzake de hurverhogingen, die J.i buitensporig zijn geweest.
Maar dat was wellicht nog voor uw tijd (Juan houdt niet alle Laszlo’s en ander vlooien, Luizen uit elkaar😎)
Nee,
Nl heeft een ltv die ver boven EU gemiddelde ligt.
Verkeerde brandbrief.
De brandbrief had moeten zijn in 1998 tot en met nu:
Hypotheekschuldexplosie gaat niet samen met loonmatigingspolitiek.
Maar de Makelleugenaars kunnen niet een dergelijke brief sturen
Makelaars wel.
Zie ook de reactie van VBO in het eerste voorbeeld van makelleugenaars
“Deze”
Nvm makelleugenaars
Vbo makelaars
Een heel verschil
Meer of minder betalen voor een woning?
Dan zou iedereen minder moeten stemmen. Helaas is er nog steeds een grote schare dure woning liefhebbers.
Maakt niet uit..: het proces duurt alleen langer.
Dank voor het compliment
Daar gaat Juan maar moeilijk aan wennen, wilt u svp Juan niet nog eens voor iets heel lelijks uitmaken, dat past beter bij uw houding ?
Ontroerend, ik op een lijn met Blok en Juan.
Voorbeeld compliment aan de heer Drs Stef Blok
Over de hele periode 1985–2007 stegen de gemiddelde huizenprijzen in Nederland met 228 procent, terwijl de inflatie over dezelfde periode 56 procent bedroeg
Minister Drs Stef Blok in 2014: “Er is geen enkele reden waarom huisprijzen sneller zouden stijgen dan de inflatie.”
Door die verduvelde HRA en daar wordt aan gewerkt, dat duurt alleen wat jaartjes.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-02-2015/waarom-gaat-deze-crisis-niet-voorbij/#comment-351395
Leuke is dat de dalende trend groot en sterk is. Gekwebbel van Laszlo helpt niets. We zien het resultaat over een paar jaar vanzelf. 🙂
Eens, effect is dat overprijsdde huizen
Zullen Dalen
………. Dalen
……………..Dalen
In prijs
Juan eens met prof dr Peter “Leen je Lek” Boelhouwer.
Gekker moet het niet worden.
Voor mij zijn het verkopers. Hun dubbelrol van aankopend makelaar moet iedereen dubbel waakzaam maken.
VBO boven NVM plaatsen zal wel een falilie dingetje zijn.
Valt te bezien,
Volgens CBS stijgen huizenprijzen weer.
Credit aan Laszlo,
Daar maakt Juan geen aanspraak op 🙂
Vbo zijn ook verkopers
Komen echter meer gedegen over.
Blaten niet over SLIMME Z
BEHOUDEND GEFINANCIERD.
Staan dankzij NVM steevast achteraan op Funda.
De klant is koning, maar NVM is keizer.
….. Collega 🙂
Oh, alleen de overprijsde.
Als de rente stijgt.
Beantwoord je de drie rente vragen nog even. Wanneer, hoe snel, hoe hoog?
Makelaar heeft niks met financiering te maken.
Ze mogen bij zijn dat ze op funda staan, NVM is eigenaar, als VBO meer betaalt mogen ze er vast tussen staan.
Nog een mooie quote van Juan:
Complimenten voor de heer Blok, soortgelijk aan de complimenten voor de heer JC de Jager voor het (destijds en geleidelijk) aanpakken van de financiële adviseurs nu die door de klant betaald worden.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-01-2013/stef-blok-vvd-noemt-nederlandse-huizenmarkt-een-zeepbel/#comment-128604
Proost.
Zelfde antwoord als prof dr Boelhouwer allen wat korter: OOIT.
Mijn complimenten.
Waarbij financiële adviseurs volgens mij erger waren dan de makelaars, aversie tegen hen zou ik beter begrijpen.
Yep! Proost! Dalen met die hap.
VBO?
Volgen mij dalen ze niet.
Waarom? Voor wie is dat goed? Stijgen hoeft van mij ook niet.
Eens, laat de nvm zich dan ook. Iet met de financieringen bemoeien, net zo min als VEH.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-10-2011/dolf-van-den-brink-huizenprijzen-20-tot-25-procent-te-hoog/#comment-88978
Goed voor de realiteitszin voor eenieder die niet boven zijn stand wil leven.
Het Hogehuizenprijsminnen van de afgelopen jaren heeft geleid tot een miljoen huizen onder water.
Zeg dus maar als antwoord: goed voor watermanagement in de polder, ter voorkoming van dijkbreuken.
Ja je hebt dealmakers en dealbrekers,
bij gebrek aan die laatste hebben de lolbroeken vrij spel en gebeuren er ongelukken.
László,
In de wereld wordt in Nederland zo’ n beetje het meest uitgegeven aan wonen dus het dalen van prijzen zou prima zijn. (Gewoon logisch nadenken is makkelijk voor mij)
Geintje beste Laszlo, u bent gedold 🙂
Juan zou met zijn bange houding toch nooit een verkoper kunnen zijn ?
Met 1mjn huizen onder water staat iedereen wel weer met voeten in de modder lijkt me.
Stijgende prijzen zijn nu niet goed, want dan vergeet men te snel, dalen lijkt me niet nodig.
László,
Daarover kan alleen de markt een uitspraak doen
Sin poesia
No se puede torear 🙂
U bent wel een volhoudertje
Beste Laslo
Juan mag dat wel
Groeten van een grijze Muis
Muy buenas noches,
Juan
Als je nu 50k verdient mag je maar 22% aan woningfinanciering besteden volgens het nibud (wegens gevaar stijgende rente dus begrijpelijk), dat is niet veel.
http://www.nibud.nl/wp-content/uploads/financieringslastpercentages_2015_niet_AOW.pdf
László,
Kijk nou eens naar het onderwerp hier helemaal bovenaan (topic)..: hoe minder hoe beter.
Misschien krijg je tegen die tijd een korting op je AOW omdat je geen huur hoeft te betalen. Belasting op het bezit van een woning is van alle tijden. De belastingdienst moet ergens geld vandaan halen. En omdat je van een kale kip niet kunt plukken moeten ze het halen bij mensen die wel iets hebben. Een woningeigenaar is een sitting duck.
Tussen het einde van mijn hypotheek en mijn AOW zit meer dan 10 jaar, als de AOW dan nog bestaat. Nu betaal ik betaal ik al veel minder dan mijn huis aan huur op zou moeten brengen. Aan mijn woonplaats zit waarschijnlijk ik nog minstens 5 jaar vast.
Allemaal besteedbaar inkomen geworden.
Huren was voor mij veel duurder geweest, maar geen twee situaties zijn gelijk.
Onderdeel van de huurprijs is flexibiliteit, als je daar geen gebruik van maakt ben je duurder uit. Los van het risico dat je met een koophuis loopt (of winst).
Pas bij overlijden of opname in verpleegtehuis kun je zeggen: “Hij had beter kunnen huren.”
Acheraf is alles makkelijk. Kopen is risico nemen, als dat je nachtrust kost moet je het niet doen.
Ook als ik (en mijn vrouw) de AOW leeftijd bereikt hebben zullen er constructies bestaan om daar onderuit te komen. Nog alle tijd om dat voor te bereiden. Je moet je in iedergeval niet hechten aan een hoop stenen, verkopen is een optie.
Als de prijzen dalen daalt de hypotheekschuld toch niet? Die schuld moet gewoon afbetaald worden.
Het artikel gaat over het niet verder op laten lopen van de hypotheekschuld. LTV en LTI dus niet verruimen. LTV op den duur verder aanscherpen, volgend kabinet gaat dat hopelijk doen. Het is nu gewoon niet aan de orde, 100% in 2018, daarna zien we verder. Verkiezingen uiterlijk 15 maart 2017. Nog 2 prinjesdagen om de plannen te presenteren.
László,
Als de prijzen dalen daalt de hypotheekschuld juist wel. We zagen heel lang het omgekeerde.
Bij lagere prijzen hoeft er minder geleend te worden voor een koper: zo moeilijk is het allemaal niet. (Als je al een hoge schuld hebt?: Tja…dat is wat anders)
Steeds meer realisten in het TINA kamp
http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3989902/2015/04/30/Krijgen-we-de-economie-nooit-meer-op-de-been.dhtml
En de stand in derivatenland
http://www.bis.org/publ/otc_hy1504.htm
En Plan B ( Rabo ) voor de als de bom barst om de ( derivaten ) troep weer op te ruimen …….
QE to ALL ……….
Plan B: monetaire financiering
https://economie.rabobank.com/publicaties/2015/april/plan-b-monetaire-financiering/
Voor ps 🙂 http://www.independentsentinel.com/wp-content/uploads/2013/09/dems-against-guns.jpg
En ….. sorry hoor, maar what’s in a name 🙂
http://www.qwantz.com/fanart/extended.png
We volgen nog steeds het script van het boek der boeken
http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/1/2/8/6/1001004002526821.jpg
Tja….
Zoek eens op ‘raakt huis niet kwijt’.
Dat heeft NL toch!
Zoek eens op verliesaversie. Een lange termijn planning in een krimpgebied lijkt me niet makkelijk. Alhoewel, zonnepanelen, isoleren en moestuin? Als het huis niks waard is dan valt de vermogensbelasting tzt ook wel mee.
László,
Het land zal minder hypotheekschuld krijgen uiteindelijk bij lagere huizenprijzen. Het individu dat veel geleend heeft, heeft dan wel pech gehad, maar voor bijv. sterters en huurders is het prima.
maff, 🙂
Intussen in Hellas, om 11.00 uur het Europaconcert vanuit Athene. Als dat geen (politieke) humor is! 🙂
https://www.digitalconcerthall.com/de/concert/20420
Daar kunnen al die makeltrollen niet aan tippen!
Dat geld niet alleen voor wlningeigenaren, ook voor mensen met een vette bankrekening of veel windhandel bij de bank…..
Dat denk jij, maar de realiteit is dat mensen niet een zelfde huis voor 20% minder kopen, maar een groter huis, voor opnieuw de max aan hypotheek (dat ze van vadertje staat mogen lenen).
Zie oa het rapport van de notarissen (schenking niet gebruikt om een lagere hypo te nemen, maar groter/duurder huis) en kadaster (instap/treintjes weg omdat men nu gelijk een gezinswoning/nieuwbouw kan kopen).
Het verschil tussen willen, kunnen en moeten verkopen nog steeds niet duidelijk?
Is een halve hoax he, paar weken terug plaatje van maf: Nl 1 procentpunt meer dan Duitsland. Oei.
Het nadeel van een huis is dat het heel moeilijk te verplaatsen is. Wat levert een huis op als je de materialen verkoopt? Als het dan ook nog zwaar gefinancierd is zit je vast. Niemand weet wat de toekomst brengt en of het een goede keuze was om jezelf tot slaaf te maken. Ik ben liever vrij.
Bij die ‘verkopers’ blijkbaar niet.
Grappig. Jij vertelt graag anderen wat ze hadden moeten doen en wat voor fictieve verliezen en en winsten ze wel of niet hebben. Nu vind je het opeens niet grappig?
Bovendien staptje jij uit omdat je weldegelijk dacht de grote crash te zien aankomen. Komt het niet uit, dan ga je opeens zielig doen dat het allemaal niet te voorspellen is. Soms blijkbaar wel, soms blijkbaar niet. Je eigen troebele glazen bol maakt dat je soms domme keuzes maakt. Geeft verder niet, maar doe er dan ook niet zo interessant over.
En opeens is vermogensbehoud belangrijker? Haha, interen (opvreten) van niet renderend vermogen is inderdaad een erkende succesformule.
Tips? Ik geloof niet eens dat jij uberhaupt een belegger bent (of een potentiele huizenkoper) daarvoor kijk jij te eenzijdig naar zaken.
Als je echt een belegger met kennis bent, dan had je wel geweten dat er nog een hoop manieren zijn om portefeuilles te beschermen, ook in dalende markten. En als je een crash ook ziet als een kans, dan ben je zelfs daar niet bang voor, want voorbereid dat het een keer gebeurd (elk scenario heb je bekeken en je maatregelen voor genomen en klaarstaan). Hijgerig in en uitspringen is vaak niet de goede strategie.
Gespreid portefeuille opbouwen, dividend vangen, beschermen van je aandelen door optieconstructies en niet op de waan van de dag reageren, dat leidt tot aardig rendement. En geen eenzijdige glazen bol. Ik ga nu uit van een rustig opwaarts kabbelende beurs rest van het jaar, tot circa 540/550. Maar ik weet ook dat er zwaarden boven de markt hangen, dus ik heb nu meer beveiliging voor een snelle neerwaartse markt dan een half jaar geleden (wat uiteraard weer ten koste gaat van rendement).
En misschien doe ik wel weer een gokje op de aex, misschien raakt ie wel weer de 480 als er wat onduidelijkheid is over bijvoorbeeld Griekenland (zoals begin april) dan pik ik misschien (voor de gok!) wat aex calls op, die ik er boven 500 uitgooi. (net als in april, maar zo’n gok pakt vaker slecht uit dan goed, daarom noem ik het ook een gok).
Bij een huis betaal je in belangrijke mate voor de locatie. Maar de demografische veranderingen gaan snel. Een huurder kan snel van zijn woning af. Ook makkelijk als je inkomen daalt.
Alles met meer dan 2 zinnen blijft weer hangen. Dan alleen maar bijtende one liners vandaag/
Schijn flexibiliteit, je hebt weinig alternatieven waar je heen kan, zeker met een dalend inkomen. Op de wachtlijst van de sociale huur, of naar die particuliere huur waar ze geen eisen stellen aan borg en inkomen. Dat zijn inderdaad de pareltjes om te wonen.
Want? Als ze echt moeten dan knallen ze (of de bank) die prijs heus wel omlaag. Soms kan het niet en veel vaker willen ze niet. Gelijk hebben ze. Uiteindelijk heeft een verkoper vaak veel meer tijd om te wachten dan een koper (niet hier onder de theoretische kopers, wel in de echte mensen wereld waar iemand met gezinsuitbreiding niet 10 jaar kan wachten in zijn tweekamer flatje).
luisindepels,
In de echte wereld gaat er gewoon 50 procent van de prijs af. Moet ik het rijtje landen weer noemen? Alleen in Nederland met de hogehuizenprijsliefhebbers duurt het wat Langer.
luisindepels,
En ALS je de moeite neemt het onderwerp hierboven helemaal door te lezen..: staat daar onderaan een oplossing.
Ah! Wat wil je nog meer? Kwartaalrapportage Monitor Koopwoningmarkt (pdf, 49 pagina’s)
EN nog eens een interview met iemand die ECHT verstand heeft van de huizenmarkt!! (In tengestelling tot velen waaronder ondergetekende)
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/rtl-z-huizenindex-de-huizenmarkt-herstelt-toch
Geen oplossing, maar open deur en populistisch gebrabbel.
ALS het zo eenvoudig is om rendabel (lees met gezonde marge) goedkope huurwoningen (650-900/mnd?) neer te zetten, dan was dat al lang gedaan. Blijkbaar is het dus niet mogelijk om dat rendabel te doen en durft men ook niet omdat het grootste deel van de doelgroep nog in corporatiewoningen hangt en blijft hangen. En tegen corporaties valt gewoonweg niet te concurreren.
En nu ga jij vast zeggen: dan moeten de gemeenten maar grond goedkoper maken en bouwers goedkoper bouwen. Als dat zo makkelijk was (en de oplossing) dan was dat ook al gebeurd.
Een conclusie die we kunnen trekken uit de huizenmarkt is dat het nu stabiel is.
Tot het moment de rentes of de ltv verder afgebouwd word. Een ltv van 80/90 procent gaat gevolgen hebben voor de markt net als een hogere hypotheekrente. Nu kopen is dus niet slim. Je gaat investeren in een dalende markt. Ik zou persoonlijk rond 2017 gaan kijken voor een koophuis, dan weet je wat de plannen worden van de regering.
luisindepels,
Blijkbaar dus helaas nog niet.
Dit is ook weer zó grappig, Arnoud Boot ( hij die de crisis NIET zag aankomen ) en Eric Mecking, die er een boek over schreef ( en toen voor gek werd verklaard )
Arnoud Boot : er komt geen deflatie
http://www.dailymotion.com/video/x2nzlb9 ( 5 minuten )
richard de koning,
“Huizenverkoop naar piek”
Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/23993946/__Huizenverkoop_naar_piek__.html
Een 100% afloshypotheek met een hypotheekrente van laten we zeggen 5% is straks niet meer te betalen voor Jan Modaal, als de robotisering straks massaal wordt ingezet zullen er hoe dan ook vaste banen verdwijnen en zullen er tijdelijke laagbetaalde banen voor terugkomen……
Wie moeten die zee aan te koop staande huizen van ik meen 237.000 woningen op Funda allemaal gaan kopen dan? Nee er is nog lang geen sprake van een gezonde dynamische woningmarkt situatie; misschien dat minister Blok de huren nog wat verder kan verhogen om zodoende nog meer huurders ongeacht hun leeftijd en gezondheid uit hun huurwoning weg te jagen?
Er wordt nu wat gerommeld met corporatiewoningen met huurder en al aan investeerders te verkopen. Dan juridisch het stempel sociale huurwoning eraf halen en kijken wat er gebeurt. De mensen die nog echt recht hebben op sociale huur zullen wel met een urgentieverklaring snel wat anders krijgen. De ‘scheefhuurders’ zijn het haasje, want zitten opeens in een vrije sector woning van een commerciele wolf.
Ik vermoed dat dit het strijdplan van de overheid gaat worden om de sociale huursector leeg te vegen (volgens de EC wonen er drie keer zoveel mensen in de sociale huursector dan volgens Europese normen zou mogen).
Wie gaat er nieuwe huurhutten neerzetten, als je voor een prikkie een huurhut (vaak op een a-locatie) met betalende gevangenen kan kopen?
Klapjes voor de autoverkoopmarkt, en alweer 4% ERAF, eind vorig jaar zaten we al op het aantal verkopen die terug waren gevallen naar het jaar 1969 !
Wat is een vervangingsmarkt nu zonder vervanging ? ……
http://www.z24.nl/ondernemen/klap-voor-autoverkopen-in-april-geen-impuls-autorai-557176
Concurrerende devaluaties zijn heel gevaarlijk
Een Schmulletje 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=PxgDayHybf4
Welke regering? Deze gaat in de aanloop naar de verkiezingen niks naars meer doen, alleen nog maar uitdelen. De overheidsfinanciën verbeteren sneller dan voorzien en de economie draait ook sneller dan voorzien, dus… Alleen maar extra meevallers die gebruikt gaan worden om het grote publiek te lijmen voor de verkiezingen.
Daarnaast zijn we van het EC-strafbankje af, dus er is ook minder/geen noodzaak om radicale ingrepen te doen. Het belastingstelsel gaat aan de beurt komen, met waarschijnlijk een verdere inperking hra enerzijds en anderzijds lagere belasting op arbeid. Drie keer raden wie daar beter van worden: de tweeverdieners die 1x hra inleveren voor 2x belastingkorting.
En gezien het versnipperde politieke landschap gaan we ook niet snel een sterk nieuw kabinet zien, noch radicale beloften/dreigementen.
Nee hoor, ga jij maar wachten in de hoop dat je een betere deal kan gaan sluiten dan nu, maar de kans dat je een slechtere deal gaat krijgen (hogere aankoopprijs, hogere rente, lagere financiering, ongunstigere condities, meer eigen geld) is vele malen groter.
FEEST 😉
De presentatie van de ALLEREERSTE
SWAPLOZE RMBS ( ja, het gaat over uw hypotheek )
Roadshow next week
In dit theater
http://www.globalcapital.com/article/rc0v7vywkkpq/achmea-dons-its-swapless-rmbs-shelf
Voor ps 🙂 http://www.girlvsrobot.com/comics/2009-08-03-058%20Party%20Time.jpg
Hedge…….cash is beetje king nu. Liefst baar geld, dus geen digits.
maff, 🙂
Ja, we hebben ze door!
https://pbs.twimg.com/media/CDS3MHIW8AE4tej.jpg:large
Adamus,
Van de niemands knechten moeten we het hebben in deze tijd van vazallen, komt er nog eentje:
https://twitter.com/NiemandsKnegt
Je kunt als land wel alles laten robotiseren en vervolgens jezelf als land laten afpersen zo weinig mogelijk belasting door bedrijven te laten betalen, maar wie zijn dan de uiteindelijke consumenten? Due hebben geen werk en dus geen geld.
Waarom is een hypotheek niet meer betaalbaar?
http://twitter.com/IlseSnoek/status/591867585651695617
Leuk dat 2 verdienen…
luisindepels,
Vergeet niet dat de woning belast gaat worden in box 3, zoals de commissie Dijkhuizen heeft voorgesteld als de woningmarkt stabiliseert.
Maar wit geld zwart wassen staat me ook een beetje tegen. Van alles wat dan maar.
Net bij een jong persoon op bezoek: kamer gehuurd tussen de allochtonen, pand is volledig afgeschreven, uitgewoond, onveilig en rijp voor de sloop. ‘zelfstandige woonruimte’ met eigen toilet en douche, € 770,–. Ik vind dat gewoon schandalig. De overheid creëert deze misstanden.
Het dwingen van jongen mensen naar een koophuis is gewoon een meester zet van stef blok. De markt gaat hierdoor weer lopen. Maar is het triest, zeker weten.
Luisindepels doet me altijd denken aan peter boelhouwer.Ik Heb altijd het gevoel dat hij een makelaar is.(volg forum niet zo misschien heb je het ooit wel is gezegd.)
Snap best dat je zo een hoog mogelijke prijs wil hebben voor de woning. Als je brood op de plank er van afhankelijk is. Maar mij ziet hij de komende jaren nog niet in zijn bedrijfspand staan,misschien over een paar jaar.
Ik blijf erbij de markt loopt nu een beetje door de gunstige voorwaarden. Maar daar komt ooit een end aan en dan zetten we weer een daling in.
De tijd zal leren wie gelijk heeft. Persoonlijk hoop ik dat de prijzen door de grond heen gaan. Zal dus lekkeur negatief iedereen aanraden niks te kopen. Eigen gewin, zeker weten!!
Zeg dat wel, maar best wel een leuk praatgroepje ……. Nog een gedachtenplaatje uit het verleden …… NL pensionfunds as lenders of last resort, tja, en dan lees je nu dit
ECB gaat Grieks probleem oplossen met NL pensioengeld ………
http://925.nl/archief/2015/04/24/ecb-gaat-grieks-probleem-oplossen-met-nederlands-pensioengeld-klaas-knot-moet-stil-zijn/
Dochterlieff zit nu 2 dagen in haar nieuwe huis ….. Southend-on-sea, het leek wel een sprookje, het huis zou helemaal kant en klaar zijn ……. en dan uit dat stinkende Londen
De realiteit …… het huis ziet er mooi uit maar nikx werkt, het toilet zit verstopt, kranen van het bad werken niet, de schuttingdeur viel pardoes uit elkaar, de gasmeter is kapot, een radiator is geploft, etc . en wat nu ? Geld is op ( deposit 25k ) , en nu moet mams weer op komen draven ……. met liefde hoor 🙂
Voor ps 🙂 http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2012/05-2/20120529_JPM1.png
Japanistan in vol ornaat …..
de min of meer permanente economische crisis
Die jonge mensen met hun ‘zelfstandige woonruimte’ voor 770 euro hebben helemaal geen geld en eigenlijk ook geen werk. De woonruimte moet betaald worden met studiefinanciering en wat er aan komt waaien. Dat soort mensen een huis verkopen is ECHT subprime.
Baby Boom Blues ……..
http://www.nasdaq.com/article/the-property-investment-opportunities-to-look-at-in-the-netherlands-20150430-01751
richard de koning,
Het is geen meesterzet van Blok, het is schadelijk parasitisme. Het zou hooguit uitstel van executie op kunnen leveren.
De gevestigde belangen moeten eens verlies nemen, in plaats van laaghangend fruit te plukken bij mensen met weinig politieke macht
Hier heb je een punt. Corporaties zullen altijd een voorsprong hebben t.o.v. vrije sector huur. Zij betalen relatief weinig rente over vreemd vermogen door garanties van het WSW (een fonds dat overigens gewoon door alle corporaties zelf wordt aangevuld zo gauw dit leeg dreigt te raken), en corporaties hoeven over het eigen vermogen slechts een zeer kleine rekenrente (=discontovoet) te hanteren om tot een rendabele huur te komen. Voor het berekenen van de rendabele huur wordt standaard de zogeheten discounted cash flow-methode gebruikt. Hier mag je de discontovoet voor het eigen vermogen – in principe – gelijkstellen aan de inflatie, dus zo’n 2%.
Vergelijk dit eens met de vrije huursector waar met rendementen wordt gerekend van ten minste 7%.
Daarnaast wordt de vrije huursector nog eens extra op achterstand gezet door koop gerelateerde subsidies op vreemd vermogen en andere instrumenten die de leencapaciteit verhogen, zoals de HRA, de NHG en startersleningen. Dit soort instrumenten hebben natuurlijk een sterk prijsopdrijvend effect op bouwgrond, wat op zijn beurt ook zijn weerslag heeft op de totale bouwkosten van huurhuizen. Met als gevolg: beleggershuurwoningen zijn ófwel te duur voor huurders zonder subsidie, ófwel niet rendabel voor beleggers (of misschien zelfs allebei).
En juist daarom is het goed dat er zoiets bestaat als een sociale huursector waar opgekrikte grondprijzen niet volledig in rekening worden gebracht (de maximale ‘sociale grondprijs’ ligt rond de 20k). Dit is wel zo eerlijk. Huurders zouden anders, naast dat ze al te veel inkomstenbelasting betalen door de HRA, ook nog eens te veel betalen voor de grond (indirect via de huur).
Sterker nog, ik ben er zelfs voorstander van dat er niet zozeer meer beleggershuurwoningen worden gebouwd, als wel corporatiewoningen. Corporatiewoningen kunnen natuurlijk net zo gemakkelijk voor alle prijsklassen en alle inkomensgroepen worden gebouwd. En waarom niet? Het kost de belastingbetaler vrijwel niets, …zeker als corporaties zich van het juk van vreemd vermogen (= schulden!) verlossen:
Zie ook mijn reactie op FTM, waar ik hier al eens eerder naar verwees:
http://www.ftm.nl/exclusive/splitsing-activiteiten-woningcorporaties-helse-klus/#comment-1871084522
Ja oké, vrije markt-knuffelaars vinden dit vast een verschrikkelijk idee. Toch blijft de vraag: hebben zij bij deze constructie echt zoveel te klagen? De vrije markt doet tenslotte onverminderd zijn werk aan de aanbodzijde: concurrerende bouwbedrijven. En de vrije markt kan ook volledig worden losgelaten op de vraagzijde: marktprijzen (uiteraard wel binnen de kaders van de huurbescherming).
Het enige onderdeel van de vrije markt dat door woningcorporaties écht aan banden wordt gelegd, is de vrijheid (of zo je wilt, de macht) van het grootkapitaal. Deze macht wordt tenslotte aan de ene kant beperkt doordat een woningcorporatie weinig (of het liefst zelfs helemaal geen) vreemd vermogen bezit, waarbij je het eigen vermogen als ‘maatschappelijk vermogen’ kan zien. En aan de andere wordt de macht van het kapitaal beperkt doordat corporaties een flinke concurrentie vormen voor de koopsector. Deze concurrentie zie ik zelf eerder als een voordeel dan een nadeel. Een huis is tenslotte in beginsel helemaal niet duur. Rekenvoorbeeld:
Een gezinswoning wordt al voor 70k gebouwd (excl. btw). Dus inclusief bijkomende kosten van 10k en btw van 21% kom je uit op 97k. Bij een grondquote van 5% tot 20% kom je vervolgens uit op 102k resp. 121k. Als je hiervan slechts de helft leent, heb je je schuld snel afbetaald en betaal je (gedurende de loop van je leven) niet veel rente. Een bedrag van 50k of 60k is bij lage corporatiehuren in ieder geval snel bij elkaar gespaard. Kopen is hierdoor al bijna net zo voordelig als het huren van een gelijkwaardige corporatiewoning. En in de ogen van iemand die bezit belangrijker vindt dan bewegingsvrijheid, is het zelfs voordeliger.
Kortom: het beperken van de macht van het grootkapitaal hoeft voor niemand een probleem te zijn, behalve natuurlijk voor de bezitters van dit kapitaal zelf. Want als je het (groot)kapitaal zonder rem loslaat op de woningmarkt, leidt het slechts tot hogere prijzen van bestaande huizen en bestaande bouwgrond. Daar schiet niemand echt iets mee op (gemiddeld in ieder geval niets). Dit kapitaal kan beter worden ingezet voor echte investeringen, zoals een nieuwe machine om chips te bakken voor ASML, of een nieuw GPS-systeem voor TomTom, of een innovatief bouwconcept waarmee je kwalitatief goede huizen bouwt die nóg goedkoper zijn, etc.
Dus verlaag de maximale LTV en LTI maar flink, en bouw gewoon meer corporatiewoningen. Dit laatste kan in ieder geval bijzonder eenvoudig worden gerealiseerd en zelfs op zeer korte termijn, want:
je hoeft hiervoor slechts de verhuurdersheffing af te schaffen 🙂
Appeltje-eitje dus, lijkt me.
Ik had hem al gevonden op hun site idd. Gelijk een vraag gesteld of ik mag weten hoe die 23% van het vermogen dat in financiële instellingen is belegd er precies uit ziet. Qua belangen vond ik dat een opvallende combinatie.
maarten,
richard de koning,
Aandoenlijk weer.
Het artikel gaat over het risico van het loslaten van de verstrengde normen. Blok (slechts uitvoerder btw) heeft tot nu geen krimp gegeven op de smeekbedes (ook niet van de hoog aangeschreven notarissen die zo moesten huilen).
Hoe heeft Blok jongeren nu naar koopwoningen gedreven?
LTV wordt verlaagd.
LTI lage inkomens (jongeren?) sterk verlaagd.
Steun aan starterslening gestopt (is gemeentelijk initiatief btw)
Het verdrijven van scheefwoners (geen jongeren waarschijnlijk) is juist gunstig voor jongeren want op die manier is er meer ruimte voor jongeren in de sociale huursector. Dat is althans het doel van het beleid.
Directe steun aan de woningmarkt waren verder verhoging van NHG grens naar 350k (niet voor jongeren dus) en verruiming schenkinsvrijstellen voor ouderen (boven de 40) en van 50k naar 100k. Niet een bedrag wat een vader/moeder van 50/60 aan hun kinderen 20 tot 40 makkelijk ophoesten. Meestal voor de oudere jongere dus.
Het aanscherpen van de normen treft juist de jongeren, Blok jaagt ze dus juist weg van de koopmarkt.
Als je gelijk hebt heb je doorgaans veel te veel haast om je gelijk te halen.
Zo ook op dit forum.
“return to normal” (cyclus van een zeepbel) begint nu pas. “Fear” en “capitulation” moeten nog komen. Daar zijn we nog lang niet geweest!
Uiteindelijk bleef het allemaal “business as usual” in de afgelopen “crisisjaren”.
Arnhem wil verkoop Vestia-woningen blokkeren bij rechter
De gemeente Arnhem stapt naar de rechter om de verkoop van 151 Arnhemse huurwoningen van corporatie Vestia aan het Duitse bedrijf Patrizia Wohnmodul tegen te houden.
wethouder Gerrie Elfrink van Wonen vreest dat de huren van de 151 huizen straks zo hoog worden dat ze niet meer in de categorie ‘sociale huur’ vallen. Vestia is gedwongen bezit te verkopen door de enorme geldproblemen als gevolg van riskante financiële constructies.
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/arnhem-wil-verkoop-vestia-woningen-blokkeren-bij-rechter-1.4895804
Was eind 2010, prijsdaling leek 0%
2011-2012
Waarbij ik niet zeg dat er geen nieuwe prijsdalingen komen.
Maar!
Werkgelegenheid daalt niet;
Koopkracht daalt niet.
Het gaat nu om de rente. QE tot half 2016, daarna kan het spannend worden, we gaan het zien.
Voor als je 20 of meer jaar in dezelfde woning blijft.
http://www.ftm.nl/column/wordt-rijk-koopt-allen-zonnepanelen/
De huizenmarkt is juist zeer dynamisch, de lage rente stuwt de verkoop op, maar de prijzen worden door maatregelen gedrukt. Wat wil je nog meer.? Dat beetje voorraad aan woningen, wat is het nou eigenlijk en op de tien? Waarom zou je je daarover druk maken?
Wees blij dat er wat te kiezen valt.
Kredietverlening doet de economische groei stagneren. Alsof admin, tufkai, ps, maff, nico en steven zouden juichen als de economie weer gaat aantrekken.
Vanwaar de zorgen als anti kapitalist, als het beetje knarst hier en daar?
Hoe zorg je ervoor dat het overvloed aan geld en kapitaal terecht komt bij bredere lagen in de bevolking, zodat de vraag naar producten weer op gang komt?
De factor arbeid doet er steeds minder toe in een moderne maatschappij.
Tegelijkertijd zijn het nog steeds de kansloze gezinnen die de meeste kinderen voortbrengen. Veel sociaal zwakkeren zijn overbodig geworden. Ze waren al geen plezier voor je zintuigen, maar ze voerden tenminste nog het werk uit, waar anderen hun neus voor ophaalden. Dat werk is er steeds minder en dat wat er is wordt steeds slechter betaald.
Mee eens. De crisis is nog niet eens begonnen. Wat we tot nu toe hebben gezien was een beetje spielerei. Als een kind dat je zijn favouriete speeltje afpakt. Zometeen heeft ie geen speelgoed meer.
Wat van maatregelen moet ik dan aan denken dr.t? De lage hypotheekrente, of de verlaging van de overdrachtsbelasting? De schofterige huurverhogingen wellicht?
Nee, jij zult wel bedoelen dat de lti en ltv een zaak is tussen de bank en de financiële analfabeet, en dat de overheid zich daar niet mee moet bemoeien. Alleen als het misgaat, want dan zijn het in een keer zielige stumperds.
Of het afschaffen van de schenkingsregeling en de starterslening? Het geld is op, wen er maar vast aan. Doet het straks niet zo`n pijn.
God geef mij ook zo’n glazen bol, dan had ik ook de waarheid in pacht. Knap hoor zoveel inzicht.
Laten we wachten tot de ecb/fed de echte (geconstrueerde)crisis laat losbarsten. Negatieve rente (die wij hier via box3 ook hebben) is nog maar een voorspelletje. Pure fraude van overheid/banken/ecb: contractbreuk -fiatgeld is immers een afspraak/social contract (duisenberg).
Ga er maar vanuit dat ‘blok’ wordt (aan)gestuurd. Wouter Bos weet wel ongeveer hoe de hazen lopen…..zelf isti de sloot overgesprongen 😉
Volgens kenners duurt een crisis op de huizenmarkt tussen 5 en 7 jaar. Wat wil je nu?
Je blaat al een jaar dat we nog niks gezien en dat het nog komt, wordt je gesposord of zo?
= gesponsord
In Zwitserland dacht een pensioenfonds ivm negatieve rente cash in de kluis te gaan opslaan: verboden…..niet in het belang van systeem. Pensioenfonds ‘glas’ dacht edelmetaal in de kluis te leggen….DNB: ‘niet in ons belang’. Zeg maar dag tegen je lijfrente/pensioenverzekering/pensioenfonds.
EU investeerd in infra istanbul. Highway to hell #ISIS. Er is genoeg geld voor politieke hobbies. We leveren Italië ook nog steeds 5 miljard kuub slochterens gas pjr (zal nu wel via Rusland gaan 😉 )
Auw.
Nico de Geit,
@arnhemVestia ligt nog 27ha braak aan bouwgrond. Lekker nieuwbouwen.
Van mij mogen de prijzen ook naar de grond dat is uiteindelijk beter voor de reële economie en dat geeft de jeugd van nu perspectief om later met een normale financiering een huis te kopen en dat zeg ik als huizenbezitter…
Door de huren absurd te verhogen wordt de burger in een gewenst politiek-financieel systeem geperst waar men macht over de burger heeft!
Bij ziekte en/of werkloosheid waar jezelf vaak niks aan kunt doen maar dat even ter zijde kan immense druk worden uitgeoefend op de burger met dreiging van uitzetting woning zodat je elk vrij voorkomend baantje moet accepteren ook al verdien je nog maar de helft als bij de vorige baan en heb je 5 verschillende banen nodig nodig (Amerikaans model) om je hypotheek te kunnen betalen.
Bij ziekte dat is al erg genoeg, maar wel te hopen dat je een erkende ziekte krijgt anders zul je als een flipperkast bal alle hoeken in worden geslingerd met alle schadelijke gezondheidsrisico’s van dien.
Wat leven we toch in een fijne maatschappij, enfin gelukkig zijn er wel miljarden beschikbaar voor het buitenland beschikbaar.
Door wie ben je gesponsord?
In welke landen leven ze volgens jouw sociale ideaal?
Denken dat we het in NL slecht hebben, het moet niet gekker worden.
Een huizenbezitter die groter wil gaan wonen is gebaat bij lage prijzen dus zo bijzonder is je openingszin niet. Waaruit maar weer blijkt dat je het niet echt snapt.
Door jou onder andere.
HRA en energiebelasting korting ivm zonnepanelen.
László,
We hebben het niet slecht Laszlo, echter denk ik dat lang niet voor iedereen een koopwoning is weggelegd en ook niet verantwoord is ook al denkt minister Blok dat er nog heel veel scheefhuurders in aanmerking komen voor een koopwoning, dat is het punt dat ik alleen wil maken 😉
Ik denk dat betaalbaar wonen iedere burger ten goede zal komen, maar huren van 700-800 Euro is van de zotte.
Laat burgers zelf kiezen, vrijheid blijheid toch…
De bodem in de huizenmarkt is momenteel is kunstmatig, met name de lage inkomens met veel baanonzekerheid en flexwerk kunnen hard worden geraakt bij een stijgende rente. Hoog opgeleiden zullen makkelijker vast werk vinden eventueel is werk onder hun niveau mogelijk, die optie hebben laag opgeleiden helaas namelijk niet…
Jij roept god aan. Wie is er nou gek
Door alle pampermaatregelen heeft de tijd enige tijd stilgestaan. Die tijd gaan we nog inlopen.
korting op energiebelasting? Wat je niet afneemt, daar hoef je geen belasting over te betalen. Heeft niets met sponsoring te maken.
Zijn weer van die mooie verkoperspraatjes die je ook bij makelasrs veel hoort. Waar je mee omgaat….
Een scheefhuurder hoort niet in een sociale huurwoning. Dat zou bij het betrekken van die woning beter geregeld moeten worden, als je inkomen stijgt boven x dan exit in y maanden anders stijgt de huur z of zo iets.
Het dalen van de huizenprijzen gaat jouw hoge huur probleem niet oplossen, dat heeft de daling tot nu toe ook niet gedaan.
“huren van 700-800 Euro is van de zotte.”
Subsidie heeft altijd ongewenste bijwerkingen. Bij sociale huur is dat een slecht prijsbesef mbt wonen. Gelukkig werken we hier dan nog met huurtoeslag, dat maakt het beeld iets reëler. De overstap uit de sociale huursector vertoebeld het wel. Bij een sociale woongrens van 700 past niet een vrije huurwoning van 701 die gelijkwaardig is. 800 komt dichter in de buurt.
Een kenmerk van de vrije huursector is dat de overheid zich er niet mee bemoeid. In het artikel van Maartje M wordt gesuggereerd dat de beleggers staan te trappelen. Op mijn vraag waaruit dat zou moeten blijken heb ik niks zinnigs gehoord. Alleen eric406 kwam met een artikel waaruit zou blijken dat er geen probleem is, ambtenaren en investeerders moeten gewoon meer praten dan komt het allemaal goed.
Mijn oplossing?
Zorgen dat de sociale huursector gebruikt wordt voor wie die bedoeld is, nu waarschuwen dat de huur over 2 jaar met 20% per jaar om hoog kan gaan of zo iets.
Dat achterlijke puntensysteem afschaffen. Een sociale huurwoning is een sociale huurwoning omdat het een sociale huurwoning is, niet vanwege het aantal punten. Het wordt de sociale huurders duidelijk dat ze gemazzeld worden.
Op basis van de inkomensgroepen (beetje in de toekomst kijken) bepalen hoeveel sociale huurwoningen er nodig zijn. Dan houdt je er heel wat over, de huurprijs echt maken en je hebt vrije sector huurwoningen.
Het zou al aan de gang kunnen zijn.
Daar heb je ook al geen verstand van. Ik krijg 377,33 heffingskorting zonder dat ik netto energie afneem. Net als jouw vrouw heffingskorting krijgt zonder dat ze belasting betaald.
Die 377 is ongeveer gelijk aan de netwerkkosten. Jij betaald dus voor mijn gratis batterij.
Hoe kom je aan die wijsheid?
http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800
Als die niet barst is het ook geen zeepbel.
Bij jou vraag ik me dat inderdaad af, geen wonder dat je dat niet prijsgeeft.
Weer auw!
= betaalt
Die heffingskorting krijgt iedereen die een electriciteits aansluiting met verblijfsfunctie heeft. Jouw voordeel is, dat je geen energiebelasting hoeft te betalen
Je snapt het echt niet hè.
Ik betaal geen energiebelasting maar ik krijg wel 377 euro. Het heet wel korting maar dat is het niet.
Net als je vrouw met haar niet betaalde belasting.
Oh ja, en éénmalig 650 euro aanschafsubsidie.
Nog bedankt trouwens.
Dat maakt het wel risicovol btw, want een belastingvoordeel ben je zo kwijt. Ik houd wel van een beetje spanning.
Gokje. PABO? (voordat de rekentoets ingevoerd werd natuurlijk)
Off-topic
Onderzoek SP: huur dreigt onbetaalbaar te worden
http://woonbond.nl/nieuws/3738
‘De helft van de huurders besteedt zelfs 35 tot 50 procent aan huur. Het Nibud hanteert de norm dat huurders met lage inkomens 20 procent van hun inkomen kwijt mogen zijn aan huur. ‘
Karabulut: ‘De verhalen die op ons meldpunt binnen zijn gekomen zijn schokkend. Zo zijn er mensen die moeten kiezen tussen het halen van medicijnen of huur betalen.’
Deze mensen een goedkopere en dus kleinere woning aanbieden zal wel niet de bedoeling zijn (mits beschikbaar). De oplossing zal wel weer gratis geld moeten zijn.
Net als scheefhuurders aan de bovenkant heb je scheefhuurders aan de onderkant, ipv een oplossing met toeslag zou je ook mensen een zetje kunnen geven naar een goedkopere woning. Huurtoeslag langzaam afbouwen, net als bij de HRA.
De huurtoeslag zorgt er op dit moment voor dat voornamelijk ondernemers die geen pensioen hebben opgebouwd een woning kopen tussen (in mijn gebied!!) de 100.000,= en 150.000,= euro, deze opknappen en verhuren net onder de huursubsidiegrens. Een vorm van particuliere, sociale woningbouw. Bewoners van deze woningen zijn veelal personen die gebruik maken van de huurtoeslag en de zorgtoeslag en de kindertoeslag en de…..toeslag.
Net zoals de HRA-toeslag terecht komt bij de groep die het niet nodig heeft, vormt de huurtoeslag het pensioen voor mensen die hier al jaren geleden voor gespaard zouden moeten hebben maar liever een dikke auto wilden rijden en minimaal 5 keer per jaar vakantie genoten.
De belastingbetaler doet zijn duit weer in de zak, helaas niet voor mensen die het echt nodig hebben en de ondernemer zonder pensioen maar met een verhuurd huis onder de huursubsidiegrens gaat voor de 5e keer op vakantie.
Het wachten is op verhoging van de huursubsidiegrens.
Slaapt nou echt iedereen in Den Haag?
Dus Maria iemand die iets ondernomen heeft verdient het niet en degene die niets onderneemt verdient het wel om gesubsidieerd te wonen.
Overheidsgeld, geld waar anderen voor gewerkt hebben!!, dient alleen te dienen voor algemeen nut of voor personen die niet in staat zijn om aan hun levensbehoeften te voldoen.
Het is verhaal dat iedereen kent en waar aan de borreltafel veelvuldig over gesproken wordt. Hij/zij die niets heeft wordt geholpen en hij/zij die wel iets heeft wordt tekort gedaan.
Sinds het calvanisme zo ondertussen Nederland verlaten heeft lijkt het alsof de schuldenaar beloond wordt en de spaarder gekort wordt. Hoe gek kan het worden?
Maar Dr. T, u hebt met uw stelling wel gelijk.
Weg met alle toeslagen!!!
Maria ik ben voor een basisinkomen, waarbij iedereen mag bij verdienen zonder gekort te worden. Of een variant er op. Bijvoorbeeld in combinatie met het loslaten van het minimumloon.
Het probleem is dat de techniek menselijke arbeid overbodig maakt. Tegelijkertijd is de economie wel afhankelijk van inkomensgroei in brede lagen van de bevolking.
Daar moet iets op verzonnen worden.
Ik ben het wel met je eens dat minderbedeelden beschermd moeten worden, zolang dat gevoel niet omslaat in afgunst van meer succesvolle types.
Dit noemen ze bij het WEW het naijleffect.
Uit de jaarrekening 2014: het vermogen van het garantiefonds zal de komende jaren naar verwachting verder worden aangesproken als gevolg van de naar verwachting toenemende verliezen.
Naijleffect.
Dan is het dus voorbij.
off-topic
Belastingboete niet betaald: beslag op woning
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/szw/nieuws/2015/05/01/inspectie-szw-legt-beslag-op-woning-in-gelderland.html
Maria,
In een standaard Woco-contract staat dat je als huurder geen huis mag bezitten.
Bovendien is 100-150k op de bank vermogen en kom je niet voor huurtoeslag in aanmerking,ongeacht een laag inkomen.
Koop je een huis voor dat geld dan valt het in box 3 en is het plots geen vermogen meer voor de belasting en zou hij huurtoeslag aan kunnen vragen.
Deze verhuurder moet in principe ook huurtoeslag betalen aan de huurder, met het risico van een wietkwekerij, feestjes ,vernielingen door de huurder,toegang tot jouw woning wordt moeilijk etc..
Dan liever geen huurtoeslag. 🙂
http://www.economist.com/blogs/dailychart/2011/11/global-house-prices
Leuk tooltje om te zien waar we staan. Bijgewerkt tot 2015 zo lijkt het. Het welbekende bubble plaatje krijgt gestalte.
eric406,
Ik probeer al jaren aan te tonen dat de huizenprijzen in Nederland extreem duur zijn en daarom zakken met duidelijke grafieken.
Maar men leeft vaak in nog kleinere wereldjes:
De Voerman wereld
De Erik wereld
De Lazlo wereld
En uiteraard het leen-vinex wereldje van Luisindepels.
🙂
Je toont iets aan of ontkracht iets.
Aan proberen heb je niks. Dan is het slechts een theorie.
Er zijn ook mensen die denken dat als de prijzen hoog zijn dat ze dan ook gaan dalen. Ook slechts een theorie. Ze noemen de prijzen te hoog, vaak gemeten vanuit hun eigen bestedingsruimte.
László: Ze noemen de prijzen te hoog, vaak gemeten vanuit hun eigen bestedingsruimte.
En vaak ook ten opzichte van hun eigen inkomen.
Leuk inderdaad, maar waar zie je nu de gelijkenis met dit aandelen beurs scenario.
http://www.ritholtz.com/blog/2013/04/bubblemania-cycle/
En zoals als altijd zit NL rond het gemiddelde, op basis van de vergelijking met andere landen hoef je je in NL het minst druk te maken.
Inkomensklasse?
Mensen met inkomen rond modaal die een uitgesproken mening hebben over huizen boven de 5 ton?
Wat is dat nou weer voor een slap gelul.
hmmm….ben niet zo thuis in de huurmarkt maar lees net een artikel dat onder de grens gaan zitten nu juist niet graag gebeurt door verhuurders . Dan speelt mee het woningwaarderingsstelsel , verhuurdersheffing en meer.
De hoge huren aanmoedigen is een actief beleid , stimulering van verkoop van woningen , buitenlandse beleggers staan in de rij nu….( net als asielzoekers btw..).
indien een reguliere crisis , dat is het m.i. niet bepaald.
…aanvullend , 800.000 woning hebben nu 142 punten (..) , waar max. 141 is voor de liberalisatiegrens.
Beleggers nemen mee in hun overweging de komende verslechterende koopwoningmarkt , vraag en aanbod op de huurmarkt derhalve.
Hou eens een keer op met mensen kwalificeren als je zelf niet voor idioot versleten wilt worden.
Het sociale jasje even aan de kapstok gehangen zolang het uitkomt?
Voerman,
Gewoon objectief gezien zijn de huizenprijzen veel te duur. Zie je het anders? : dan leef je vanuit mijn wereld gezien ergens anders. En dus zie je me misschien als een idioot. Dat mag…
De grafiek tot 2008..
https://www.google.nl/search?q=huizenprijzen+per+land&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=2uFFVY3uE8TvaKzkgVg&ved=0CAgQ_AUoAg&biw=360&bih=592#imgrc=CXih9uUMNWx57M%253A%3BW2nDmk2feBqsdM%3Bhttp%253A%252F%252F2.bp.blogspot.com%252F-24kBRkoa5oc%252FTsGtP_fXdQI%252FAAAAAAAAENY%252FSyCejXOKoPI%252Fs1600%252FSept09_CF1.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fbeleggenopdegolven.blogspot.com%252F2011%252F11%252Fstijging-huizenprijzen-per-land-sinds.html%3B550%3B364
Als jij niet wilt zien dat huizen veel te duur zijn – in alle segmenten en ten opzichte van het inkomen – dan is dat jouw zaak.
maff, 🙂
http://www.glasbergen.com/wp-content/gallery/taxes/toon-1944.gif
Belasting betalen over je huisbezit? Dan gaat iedereen in een huurhuis proberen te wonen, onbetaalbaar voor gepensioneerden met een klein pensioen maar afbetaald huis.
Steven,
Nico de Geit,
“Helaas staan de Nederlandse huizenprijzen over 5 jaar waarschijnlijk 50% LAGER, wat ook geldt voor vele andere plekken op aarde, waar de vastgoedbubbel nog moet springen.”:
http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/2015/04/er-is-niets-veranderd.html?showComment=1430603612943#c6417746034806356952
Ligt aan de woonomgeving. Voor Amsterdam eo en de rest van de Randstad geld dat wel, woon je daarbuiten zit je flink tot je knieen of je middel onder water.
Laat ze de woningen lekker dumpen op Funda. Dat soort partijen willen er ook maar weinig voor betalen, geef het dan gewoon aan de nederlanders particulieren voor zelfde sommen geld!
Mensen met lage rente zetten dat doorgaans nu vast voor langere tijd (10 jaar plus) dus veel eerder ga je er niet erg veel van merken.
50% lager???
Steven,
Vergeet Lorenzo niet! Die krijgt ook de hik van de kromme vergelijkingen met het buitenland die jij graag blijft maken!
Die parkeren we even naast de uitspraak ‘de euro bestaat niet meer binnen twee jaar’ uit 2011…
We zien wel, ik denk dat Diederik of al malende is, of (ook niet onrealistisch) dat we met een laaienlichter te maken hebben die doet alsof. Kan iemand eens wat werk van Diederikje tonen van voor 2007? Oftewel, van tijdens zijn 40 jarige dienstverbanden bij banken? Schreef hij toen al van dit soort rapporten, of was dat de echte Schmull die gewoon zwaar onderdeel was van het parasiterend systeem?
mwoah. Je hebt een mening en dat is prima. De match met de werkelijkheid is minder sterk…
Luisindepels,
https://www.google.nl/search?q=nederlandse+huizenprijzen&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=l_hFVYmbDtjvapvYgaAG&ved=0CAgQ_AUoAg&biw=360&bih=592#imgrc=Iw-VZWSvwe8SKM%253A%3BaQHtw3p2ASj-nM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.huizenmarkt-zeepbel.nl%252Fimages%252Fhuizenprijzen_300jaar.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.huizenmarkt-zeepbel.nl%252Fde-huizenprijzen%252F%3B800%3B333
Ik hou het op gemiddeld 3% per jaar eraf. Afhankelijk van locatie en segment.
Luisindepels,
Mijn antwoord staat hierboven vast in het spamfilter, maar dat was de link naar de bekende Herengracht index.. : staat nog steeds historisch hoog. Dat is niet mijn mening..DAT is gewoon een FEIT.
Nee hoor. Wie zijn leven lang heeft kromgelegen voor zijn huis en zuinig heeft geleefd kan die 1,2% best ophoesten. Over het vrijgekomen geld moet alsnog 1,2% worden betaald.
Klopt. Maar nu de waarde van de herengrachtindex als parameter voor de gehele Nederlandse koopwoningenmarkt. Ik neem aan dat je het werk van Eichholtz heb bestudeerd?
http://arnop.unimaas.nl/show.cgi?fid=10696
Nu de vraag, is dit geschikt materiaal om als geldend voor de hele Nederlandse woningmarkt te nemen? Zo ja, zullen we dan voortaan ook hier alleen nog maar praten over de pbk van Amsterdam?
Luisindepels,
Pffff. Zo lang een lullige vinex ook 200.000 kost kan je gerust die index volgen.. maar ik ben nu off (dus reageer niet meer voor een paar uurtjes)
Drie goede redenen om geen huis te kopen:
http://ericaverdegaal.nl/publications/index/970
Inkoppertje: misschien accepteren dat taal “niet je ding” is?
En de reageerders daar hebben niet begrepen waar het artikel over gaat, namelijk over een prijsdaling tot slechts 15% van de ooit betaalde koopsom.
Ik heb nog wat bloembollen voor weinig. Iemand interesse?
Daar ben ik al voorbij hoor, ik ben alleen blij dat ik het eerder zie dan anderen (hoop ik dan).
Verklaar veel te duur.
Duur ja, maar betekent dat ook dat ze gaan zakken. Dat is een wens vanuit de eigen portemonnee. Ik vind huizen meer te duur dan jij want ik heb minder geld dan jij. Gaan ze dan voor mij harder zakken dan voor jou. Mooie theorie.
Het is of gemiddeld of je hebt het over een specifiek segment op een bepaalde locatie, niet alletwee.
Noem je segment en regio.
Een halve eeuw geleden besteedden mensen gemiddeld 7% aan wonen. Nu is dat meer, veel meer, en te veel in verhouding tot het inkomen.
Koop die bloembollen nou maar van me. Het zijn tulpen, echte Hollandse tulpen. Nu voor een spotprijs, drie stuks voor € 1.000,–.
Grafiek prijsexplosie tulpenbollen:
http://img.iex.nl/content/2013/columns/pk0302tulpen2.gif
De rest van de wereld wil ze niet graag genoeg genoeg van me overkopen….dus liever dat geld in spaarpot voor huis 😅
Welke mensen?
En welk inkomen?
En welk huis?
Je probeert onzin statistiek te bedrijven zonder te weten waar je het over hebt, Nico! 🙂
Zou ook maar zwijgen!
De Mèh index (ongedefinieerde regio, ongedefinieerd type woning)
Forecast was -8% tot -3%
Nu gestegen naar een verwachting van -3%.
Aan een bloembol of een aandeel heb je niks.
In een huis kun je wonen en bespaar je huur. Rendement gegarendeerd. Of gaan de huren dalen in jouw segment/regio?
Wel op de risico’s van relatie, werkloosheid of ziekte letten.
Je bent gewoon bang geworden, dat geeft niet hoor.
Dit soort argumenten is hier ter plaatse ongeldig.
Snappen ze niet hier, want te logisch! 🙂
Dus huizen waren vroeger veel duurder?
Dat blijft gewoon staan. Die verwachting is wetenschappelijk onderbouwd. Het stagneert nu alleen even.
Hoera, nog een zelfbenoemd wetenschapper.
Dus tegen het onzin verhaal van de makelaars dat de prijzen altijd stijgen zetten we gewoon het verhaal dat ze altijd dalen.
Sterk verweer. Wetenschappenlijk ook.
Dit soort materiaal is volgens mij wel degelijk geschikt om op de hele Nederlandse woningmarkt toe te passen, mits je hier de juiste kanttekening bij plaatst.
Het kan natuurlijk zo zijn dat een stad als Amsterdam een compleet andere dynamiek kent dan de rest van Nederland. Zo zou Amsterdam op mondiaal niveau een veel belangrijkere rol kunnen gaan spelen dan voorheen of gewoon populairder worden bij beleggers. Theoretisch mogelijk.
Maar aan de andere kant geldt: als huizenprijzen (gemiddeld) relatief hoog zijn t.o.v. inkomens, heeft dit een afvlakkend effect op de verschillen in huizenprijzen met betrekking tot zowel de regio/locatie als het woningtype of zelfs de vierkante meters. De redenering hierachter is simpel. De prijs van een huis wordt bepaald door een aantal factoren. En het maximale bedrag dat je kán lenen is slechts een van de factoren. Deze factor krijgt echter steeds meer gewicht naarmate huizenprijzen hoger worden t.o.v. inkomens. Met als gevolg: andere factoren zoals regio/locatie, woningtype of zelfs botweg het aantal vierkante meters, spelen een steeds kleinere rol. Dit heeft op zijn beurt weer tot gevolg dat verschillen in huizenprijzen, over de hele linie, minder groot worden. Ja, tenzij natuurlijk de inkomensverschillen in de loop van tijd enorm zijn toegenomen. Maar dat lijkt me sterk – zeker als je een vergelijking maakt met 1730-1740. Daarnaast is de inkomensongelijkheid in Nederland op dit moment niet eens zo groot (internationaal gezien). Nee, het is juist de vermogensongelijkheid die nu erg groot is (t.o.v. andere landen, hoe dit zich historisch vertaalt weet ik niet):
http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/vermogensongelijkheid-op-recordhoogte
Deze vermogenongelijkheid zie ik echter niet zo snel als een oorzaak van relatief hoge huizenprijzen. Nee, volgens onderstaande redenering is dit eerder een gevolg:
Huizenprijzen + huren worden hoger -> de private schuld in Nederland neemt toe, terwijl vooral mensen met een modaal tot twee keer modaal inkomen steeds minder geld overhouden om te sparen -> de noodzakelijke toename van bezittingen aan de andere kant van de balans *moet* wel voor rekening komen van het rijkere deel van de bevolking. Daarnaast zijn het sowieso de mensen met het grootste financiële vermogen, of ander renderend vermogen zoals vastgoed dat wordt verhuurd, die hier het meest van profiteren.
Theoretisch zou de situatie zich dus kunnen voordoen dat de ‘nieuwe rijken’ die op deze manier ontstaan, massaal een huis kopen in Amsterdam. Maar dat lijkt me sterk. Het gaat hier tenslotte juist om een klein deel van de bevolking. En als dit deel van de bevolking vooral huizen koopt voor de verhuur, spelen inkomens van minder rijke huurders juist wel weer een belangrijke rol.
Kortom: nu huizenprijzen historisch gezien (nog steeds) extreem hoog zijn in een stad als Amsterdam, zegt dit vast iets over de rest van Nederland.
Een Volkswagen kever kostte 50 jaar geleden nog geen 5000 guldens. Nu betaal je voor een soortgelijke auto ong. 20.000 euro. Alle vergelijkingen met vroeger gaan om uiteenlopende redenen mank.
De waarde van alle aardse zaken wordt bepaald voor wat degene die eigenaar ervan wil worden ervoor kan/wil betalen en dat is het enige argument wat telt. Om dat proces te beïnvloeden moet je wel in een heel bijzondere positie verkeren en het akteren op dit weblog is niet bijzonder. Zelfs een oude Voerman doet dat. Zonder de mening van zelfs maar één man hier noemenswaardig te beïnvloeden.
🙂
Dit argument is alleen valide aan de onderkant van de markt. In een groter huis kun je ook wonen, naar als je daar veel te veel voor moet betalen, kun je dat geld ook gebruiken om op vakantie te gaan.
Grondschrijver,
Grazie, Danke, Merci..etc. Zo denk ik er uiteraard ook over. Verbaas me dus ook..; dat ik mijn volledig logische standpunten elke keer moet verdedigen. (omdat het in mijn ogen gewoon simpele feitjes zijn)
Voerman,
Je bent misschien wel oud.. maar wijs ben je niet. Simpele grafieken begrijp je nog steeds niet.
https://www.google.nl/search?q=huizenprijzen&client=ms-android-skt-kr&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=YXpGVdiCIo-UasTkgLgG&ved=0CAgQ_AUoAg&biw=360&bih=592&dpr=3#imgrc=bbgpVtNUKU2_9M%253A%3BWc2xj7VCO9Zn1M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.huizenprijs.com%252Fimages%252Fhuizenprijzen-voorspelling.png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.huizenprijs.com%252Fhuizenprijs-daalt-amper.html%3B425%3B280
Een huis koop je om te wonen, ook een groot/duur huis. Blijkbaar kon de koper het zich veroorloven.
Mooi grafiekje.
Vanaf 2013 gaan de prijzen weer omhoog zo te zien. Alleen die 42.5% klopt niet.
Er zijn bijna geen transacties meer
Off-Topic:
Particuliere woningverbetering:
http://www.platform31.nl/wonen/particuliere-woningverbetering
‘De kwaliteit van de woningen in Nederland staat onder druk. Het meest zichtbaar is dat aan de onderkant van de particuliere markt, zowel in de koopsector als in de particuliere huursector. De onderkant van de woningmarkt groeit, en bovendien belemmert de crisis investeringen. Dalende inkomensperspectieven, te hoge hypotheken, onwil en onwetendheid staan voor sommige eigenaren behoorlijk onderhoud in de weg.
Particuliere woningverbetering is in beginsel een eigen verantwoordelijkheid van de eigenaar, maar andere partijen spelen een rol die groter wordt naarmate de woningkwaliteit achter blijft: de gemeente, de bank, de medebewoners, de buurt, de onderhoudssector, de energievoorziener, etc. Hoe kan de woningkwaliteit in Nederland op peil blijven, en wat is daarvoor nodig?’
Het betreft 500.000 woningen en het aantal stijgt.
László,
Daar gaat het niet om.. Voerman is zo stom om nu nog het inflatie gebrabbel er bij te halen; terwijl we al 100 keer hebben uitgelegd dat de huizenprijzen VER boven de inflatie zijn gestegen.
maar goed.. ik geef het op.. : verspilde energie. Waarom gaan jullie niet babbelen op een makelaars-site? Dan kunnen we hier misschien verder gaan met intelligente oplossingen.
Proost maar weer, zuiplapke! 🙂
Je had beter nog een paar jaartjes bij je ouders kunnen blijven. Dan was je wellicht nog enig fatsoen bijgebracht.
Off-Topic:
Modelcontract voor tijdelijke verhuur ontwikkeld in experimentprogramma:
http://www.platform31.nl/nieuws/modelcontract-voor-tijdelijke-verhuur-ontwikkeld-in-experimentprogramma
Met model overeenkomst linkje.:)
Off-Topic:
‘Actualisatie kabinetsvoorstel-modernisering van het woningwaarderingsstelsel,’:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/10/02/actualisatie-kabinetsvoorstel-modernisering-van-het-woningwaarderingsstelsel.html
Relatieve WOZ-waarde gaat voor 25% meetellen in de huurverhoging, waarbij de absolute WOZ de stijging kan dempen.Twee scenario’s 5 en 5V.
Kleine en seniorenwoningen gaan de grootste huurstijgingen tegemoet.
Huurdalingen zijn ook mogelijk, zie Utrecht.
Maximering van huren, maar de verhuurders mogen er financieel niet op achteruitgaan.
Er zijn Krimpregio’s maar ook Anticipeerregio’s (dwz dat zijn binnen 10 jaar ook krimpregio’s).
b,
Relatieve WOZ betekent dat je gaat betalen per m2.
Alle corporatiewoningen moeten in 2020 energielabel B hebben:
https://www.aedescommunities.nl/netwerken/corporatie-forum/f/496/t/6811.aspx
Van de twittertjes ( E.E. )
https://twitter.com/statistiekcbs/status/594426290175942656
Een DALING van 1800 per hoofd bevolking in de NL ( 2008 tot 2014 ) , is voor een gezinnetje toch al gauw 4000
Maar de kosten blijven stijgen …… ( b.v. huren nu al 10% )
Inflatie wordt onbetaalbaar …….
en daarom hebben we recht op deflatie 🙂 ………
Helemaal waar, maar dat wil niet zeggen dat die 7% normaal was. Vroeger betaalde je relatief bijv. ook veel meer aan voeding, kleding, electronica en meubels t.o.v. het inkomen. Als mijn ouders een nieuwe tv kochten, dan kostte dat ding meer dan een bruto maandsalaris. Ik koop een nieuwe tv voor 10% van mijn bruto maandsalaris. Kochten mijn ouders een nieuwe bank dan kostte dat ook een brutomaandsalaris. Voor mij misschien 20% van mijn bruto maandsalaris. Doordat we als mensheid veel efficiënter zijn gaan produceren, kunnen we een groter deel van ons inkomen aan wonen besteden. Voor een deel is dat een structurele verandering en zullen we dus niet meer terug gaan naar die 7%. Dat neemt niet weg dat het ook voor een deel het resultaat is van een disfunctionerende woningmarkt (incl. overkreditering) en dat het percentage dat we aan wonen uitgeven wat mij betreft best wat kan dalen in de toekomst. Aan de andere kant: stel dat je over 10 jaar relatief betaalbare systemen hebt waarmee je je energierekening naar 0 kunt brengen (in feite bestaan die al)… waarschijnlijk gaat ook dat er weer voor zorgen dat het percentage dat we aan wonen uit kunnen geven zal toenemen. Kortom, het is echt te simpel om zomaar een woonquote uit 1950 te vergelijken met de woonquote nu.
True, een huis tot 2 ton is noodzaak, een huis boven de 2 ton is luxe consumptie.
Limburgse starter kan deel woning kopen
Woningcorporatie Wonen Limburg start een proef waarbij starters een hypotheek nemen voor 25 tot 30 procent van de koopsom en de rest via de woningcorporatie financieren. De lening moet wel door de huizenkoper worden afgelost en die kan de rente ook volledig van de belasting aftrekken.
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/24000971/__Limburgse_starter_kan_deel_woning_kopen__.html
…naar verluid is c onderweg en zal zich snel melden .
Maar met de bouw van woningen is die efficiëntie blijkbaar afwezig – het geld verdwijnt aan alle kanten.
Je betaalt ook niet zozeer voor het huis maar voor het recht om het als woonhuis te mogen gebruiken. Zelfs een bouwval is goud waard als er een woonbestemming op rust.
De schaarste wordt gecreëerd.
Babyboomers vinden zichzelf vrijwel zonder uitzondering erg fatsoenlijke en vooral goede mensen. Moreel superieur.
jep, voor 200.000 euro blijft je familie droog en warm en voor 200.000 euro extra heb je er ook nog een riante keuken bij. Daar moet je dan wel 15 jaar langer voor werken.
Morgen bevrijdingsdag mensen,
Helaas is Nederland opnieuw bezet al ruim 25 jaar
Wie verlost ons van de vastgoedspeculerende babyboomer?
Trouwens over leefbaarheid gesproken,
Leefbaarheid en vastgoedspeculatie zijn volgens mij omgekeerd evenredig aan elkaar.
Hoe meer er met vastgoed wordt gespeculeerd hogere vastgoedprijs des te onleefbaarder het wordt.
Kijk maar eens naar Londen bijvoorbeeld the Shard, Mordor, Lord of the Rings? hebben ze daar gebouwd het ziet er niet uit.
Of Monaco ook steeds meer beton daarzo en steeds hoger bouwen.
Nee, wat dat betreft kun je beter naar een krimpregio verhuizen of naar Duitsland of Belgie ofzo.
In een hutje op de hei.
Klaas Knot is begonnen met het aanzwengelen van de inflatie in de reele economie:
http://www.nu.nl/binnenland/4040235/kraanmachinist-in-groningen-mag-schat-van-50000-euro-houden.html
Betaalmoraal
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3657508/2014/05/19/Nederlanders-weigeren-massaal-boetes-te-betalen.dhtml
Ook geen oud geld (€). Gaat de fooi nu worden belast?
Ik BAM nu al rijtjes onderhanden nemen voor de woco’s: onder de pannen isolatie, houten schotten van muren slopen en nieuwe stenen muur, dat soort werk. Doen in 2015 wat 25 jaar geleden goed genoeg was. Lijkt mij meer op verkoopklaar maken.
Adamus,
Ik zie BAM…..
Als dit van de heer Fransman zou afhangen, waarschijnlijk wel 😉
10 jaars rente snel stijgend van 0,22% op 20 april tot 0,6% vandaag http://www.bloomberg.com/quote/GNTH10YR:IND
Wat gaat dit betekenen?
Heb vandaag nog een rijtje met de hand gekopt: kunnen de bolletje nog wat aandikken 🍊🍺
Hogere hypotheekrente ……..
‘ Het gaat beter met de huizenmarkt? Een feestje van korte duur ‘
http://www.hpdetijd.nl/2015-05-04/het-gaat-beter-met-de-huizenmarkt-een-feestje-van-korte-duur/
Voor ps 🙂 http://blog.besthomesbc.com/wp-content/uploads/2012/03/interest_rate_hike_cartoon.jpg
En dan dit nog ( Armstrong’s artikel is verwijderd, daarom deze link )
https://translate.google.com/translate?sl=es&tl=en&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.eleconomista.es%2Fempresas-finanzas%2Fnoticias%2F6563343%2F03%2F15%2FFrancia-limita-los-pagos-en-efectivo-a-1000-euros-para-evitar-el-blanqueo.html&edit-text=
Hoop dat het lukt 🙂
Ah, hij is weer terug 🙂 http://armstrongeconomics.com/archives/30175
France Restricts the Movement of Gold, Cash, & Crypto-Currencies
Adamus,
Groene kool ook al gezaaid ? 🙂
Ah, en daar zijn ze, de swaploze gesecuritiseerde levenverzekeringen ( hypotheken ) met de groeten ( garantie ) van de belastingbetaler …….
https://www.moodys.com/research/Moodys-assigns-provisional-ratings-to-Dutch-RMBS-notes-to-be–PR_323137
Straks in consumentenprogramma’s: De Variabel Rente. Slachtoffer vertelt: Ik betaalde 1,7% rente. En wat gebeurde er toen? De Bank verhoogde de rente. Hoeveel betaalt u nu? 13%. Kunt u de eindjes nog aan elkaar knopen? Koper: dit trek ik niet meer, hier heb ik niet voor getekend.
maff, 🙂
Huisje, boompje, …
https://s3-us-west-2.amazonaws.com/lmooweb-media/images/d42a37d4-7100-40b5-bdc2-e2ee26595cfd.gif
‘Stroom faillissementen dreigt in vrije beroepen’
Er dreigt een stroom faillissementen onder advocaten, notarissen en accountants, als ze verdienmodellen niet snel aanpassen. (…)
Deze groepen gaan er bovendien vaak vanuit dat conjuncturele verbeteringen de omzet tillen tot pre-crisisniveaus”, stelt hij. „De tekenen van economisch herstel zetten hen op het verkeerde been.”
De bank is om deze redenen terughoudender geworden in het verstrekken van leningen aan deze groepen. Veel advocaten verdienen te veel, stelt hij. „Zij gaan bij het bepalen van de salarissen van partners uit van pre-crisisniveaus. Dat past niet meer bij de huidige realiteit.”
http://www.telegraaf.nl/dft/ondernemen/branche-beeld/24005159/___Stroom_faillissementen_dreigt_in_vrije_beroepen___.html
Bij de bank zal het niet anders zijn. Volledig los van de werkelijkheid. Daarom heb ik mijn aandelen verkocht in april 2014.
Zou ons wel goed uitkomen, Nico! 🙂
Moet zijn ‘De Variabele Rente’ – net zoiets als derivaten.
Hier het origineel:
http://armstrongeconomics.com/archives/30175
Ik maar wachten in m’n huurappartement van 60 m2 a 2200 euro per maand in De Schuyt op de grote daling van de koopprijzen, zijn ze potverdikkie weer met 10% gestegen! Hoe lang gat deze dead cat bounce duren?
Huizenmarkt Amsterdam oververhit
Door de oververhitte Amsterdamse huizenmarkt wordt momenteel één op de vijf woningen voor gemiddeld 10.000 euro boven de vraagprijs gekocht.
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/24004651/__Huizenmarkt_oververhit__.html
Vast allemaal propaganda! Dat kunnen mensen helemaal niet betalen 725 K voor een appartement van 92 m2 met dakterras aan de Lairessestraat! O jawel, want soms wordt er wel lekker verdiend. Of toch nog even afwachten en straks spekkoper voor slechts 362.500!?
Dank voor je uitgebreide antwoord.
Natuurlijk heb je gelijk met de je conclusie (al zou ik het woord extreem weglaten) dat als de huizenprijzen in Amsterdam historisch hoog staan (afgezet tegen het 400 jarig gemiddelde?) dat dat natuurlijk ook voor de rest van Nederland geldt.
We hebben de Herengrachtindex van Eichholtz (puur gebaseerd op de unieke herengracht), die is met wat arbitraire technieken verbouwd tot het prijsverloop van een gemiddeld huis en daarbij horende conclusies (in 2009 euro’s is het 400 jartige gemiddelde 100k?) en dat huizenprijzen ‘altijd’ terugkeren naar dit langjarig gemiddelde.
Volgens mij is de Herengracht onvergelijkbaar met ‘gemiddelde’ huizen in Nederland (zelfs in Amsterdam redelijk onvergelijkbaar). Zie Funda, staan nu zo’n 20 panden te koop in diverse soorten en maten (en prijzen). Eichholtz zelf verbaasde zich over de grote volatiliteit en amplitudes van de prijsontwikkelingen. Mijn hypothe: die zijn in die 400 jaar veel groter dan voor een gemiddeld huisje in Nederland. Komt ook door het bouwen van die reeks zelf (zoals Eichholtz in 1997 zelf aangaf): soms jaren met weinig transacties, moeilijk verschil in kwaliteit te corrigeren, woon/zakelijke functie moeilijk te onderscheiden, extra speculatief karakter omdat het de topstraat in Nederland is, etc.
In die 400 jaar heeft er geen enkele keer een Jan-modaal daar een huis kunnen kopen, dus in die zin kan het niet worden gebruikt als dé maatstaf voor de Nederlandse huizenmarkt.
En daarnaast zijn de triggers voor die enorme dalingen ook vaak onvergelijkbaar met nu (geen ziektes, oorlogen, totale ineenstortingen van de economie). Wat dat betreft is de wereld sinds de tweede wereld oorlog een stuk stabieler (maar nog niet perfect).
Bestaan bubbles? Sommigen gebruiken de 400 jarige reeks om aan te tonen dat er veel perioden met bubbels waren én de laatste 20 jaar de grootste bubbel ooit is. Eichholtz, en met hem handenvol anderen, stellen dat bubbel niet het goede woord is. Huizenprijzen zijn nou eenmaal volatiel. Perioden van stijgingen worden gevolgd door perioden van daling. En vaak kunnen beide bewegingen niet worden verklaard door fundamentele indicatoren (of externe ‘schokken’).
En waar staan we eigenlijk?
Het is even arbitrair vanaf welke periode je gaat kijken en welke landen (ik pak VS, Nl, Du, Bel, Spa, UK, Ier en voor Steven Japan), maar als je de reele ontwikkeling vanaf 2000 (dus laatste 15 jaar) gaat bekijken, dan zijn er maar weinig landen waar de index lager staat dan 2000: (Japan (flink), Nederland (paar procent) en Ierland (nipt)). Duitsland: paar procent hoger, rest veel hoger.
Is dus in lijn met de uitspraks van Stef Blok: niet harder dan inflatie…
En waar staan we eigenlijk?
Het is even arbitrair vanaf welke periode je gaat kijken en welke landen (ik pak VS, Nl, Du, Bel, Spa, UK, Ier en voor Steven Japan), maar als je de reele ontwikkeling vanaf 2000 (dus laatste 15 jaar) gaat bekijken, dan zijn er maar weinig landen waar de index lager staat dan 2000: (Japan (flink), Nederland (paar procent) en Ierland (nipt)). Duitsland: paar procent hoger, rest veel hoger.
Is dus in lijn met de uitspraks van Stef Blok: niet harder dan inflatie…
Historische cijfers laten zien dat de bodem ongeveer op 15% van de top zit.
2200 euro per maand, of je laat je onvoorstelbaar naaien , of je hebt een gigantische duim, …ik vermoed het laatste.
Gedeeltelijk waar, maar bijv. in stadscentra of gunstig gelegen en ruim opgezette wijken aan de rand van aantrekkelijke steden wil nou eenmaal iedereen wonen. Op minder rigide wijze omgaan met bestemmingsplannen zal daar weinig tot niets aan veranderen.
Ik heb ook variabele rente van 2,25%. Ik mag deze op ieder moment kosteloos omzetten naar een vaste rente, dus als ik ooit met een huilverhaal bij Radar zou komen dan is het toch echt 100% mijn eigen schuld.
Nou, ik heb toch maar gekocht. Ik betaalde ook geen 2200, maar 1600. Maar 2200 en meer zijn geen uitzonderlijke prijzen in postcodegebied 1071. Onder andere Richard Krajicek probeert dit te vangen voor zijn appartementjes. Kijk maar eens op Funda onder huur, postcode 1071.
Wil je ook nog een dakterras erbij, dan wordt het 2450 voor 64 m2. Maar ja dan woon je wel in het bezit van Richard en Daphne.
http://www.funda.nl/huur/amsterdam/appartement-48238054-cornelis-schuytstraat-26-iii/
Ik weet dat jij en een hoop andere vrolijke huurders hier op zitten te hopen (rente explosief omhoog). Misschien leuk om ook eens te kijken wat de jaarlijkse huurstijgingen waren, toen de hyporente op >10% stond (begin jaren 80). Is ook niet mis, kan ik je vertellen én niet gedempt door hra… (zie Statline).
Logisch, als dus 80% onder de vraagprijsverkocht wordt in Amsterdam.
En daarbuiten (heel NL) vrijwel alles onder of fors onder.
En in Heerlen 24 jaar woningenverkopen in de aanbieding staat….
Dan is het de hoogste tijd
om te roepen
dat er weer woningnood en oververhitting plaatsvindt.
Theorie van dr ir Maartje Martens heeft de Telegraaf nooit gehaald.
Hoe Hogehuizenprijsminnend kan een redactie zijn ?
Hoera!
http://www.ivbn.nl/actueel-artikel-detail/meer-mogelijkheden-tot-transformatie-leegstaande-kantoren-en-winkels-tot-woonruimte
Stroomprijzen omlaag.
Groot nieuws
De stroomprijzen in Nederland zijn vorig jaar met ruim 20 procent gedaald. Dit maakte netbeheerder TenneT maandag bekend.
https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2015/599920-stroomprijzen-in-2014-20-procent-gedaald/
Het wordt nu duidelijk dat jij vooral tegen anti-segregatiebeleid bent. Sociale huur en anti-segregatiebeleid zijn eigenlijk twee totaal verschillende dingen. Of denk je echt dat er zoveel (directe of indirecte) subsidie richting woningcorporaties stroomt?
Oh?
Volg de link nog even naar mijn orginele post.
Bij sociale huur vooraf duidelijk maken dat het sociale huur is en dat er dus een einde aan zit.
btw
Macht corrumpeert
Subsidie corrumpeert en heeft ongewenste bijeffecten
Oh ja, ik ben ook tegen HRA, al heel lang.
Onze energierekening bestaat uit belasting
1 kw/h = 6 cent energie en 15 belasting = 21 cent
Op de terugverdientijd van mijn zonnepanelen heeft het dus weinig invloed. Tijd om de energiebelasting te verhogen?
Ik heb een jaar of tien geleden in een gemengde wijk gewoond (Indische buurt). Hoog- en laagopgeleiden leiden er ondanks mening in volstrekt gescheiden werelden. Aan mij lag het niet want ik keek iedereen normaliter vriendeljk aan.
De Pijp is eigenlijk de enige buurt waarin het multiculturele wel is geslaagd.
En in betere wijken van London ook. Zeer hip en vriendelijk is er iedereen en van alle windstreken afkomstig. Het is na een verblijf aldaar altijd weer even wennen aan de norse Nederlander,
.Sociaal verhuur heeft niet tot de toename van onderling begrip geleid.Het gaat maar om een ding en dat is het verkrijgen van werk. Knuffelen helpt niet.
Veel wijken met laag opgeleiden in bijvoorbeeld Noord willen ook helemaal niet dat hun wijken veranderen. Ze zitten niet op yuppen te wachten, voor je het weet moeten ze naar Purmerend of Almere verhuizen. Brrrrrr.
Ondanks mening bedoelde ik onder 532
Menging dus ik kijk scheel van de kleine letters
Erg gemakkelijk als je zelf niet van HRA afhankelijk bent om je woonlasten te betalen of er op een andere manier van profiteert. Afgunst of onverschilligheid?
Ik vraag me toch af hoe je dat precies ziet, hoog- of laag-opgeleid. De overheid denkt er net over als jij: geef de debielen een hoge opleiding en het probleem is opgelost. Vandaar al die hoog-opgeleide kneuzen.
Harlesdon bijv. is inderdaad vriendelijk; daar vieren ze zelfs met z’n allen op zijn Zuid Amerikaans carnaval.
Maar er zijn ook slechte wijken, waar je maar beter niet uit de auto kunt stappen om de weg te vragen.
Ik heb er tijdens mijn finaciele planning altijd rekening mee gehouden dat de HRA weg zou kunnen vallen. Om die reden heb ik dus twee keer kleiner/goedkoper gekocht dan mij voorgerekend was op basis van maximale hypotheek op basis van mijn salaris.
Ik ben er niet afhankelijk van (geweest) omdat ik dat zelf niet wilde zijn. Kosten koper heb ik ook 2 keer zelf betaald.
Er wel gebruik van gemaakt uiteraard. In tegenstelling tot scheefwoners die een extra huurverhoging krijgen bij een hoger salaris, daalde mijn woonlasten omdat het HRA effect toenam. Leg dat mensen maar eens uit.
Zo oud al en nog steeds voor HRA?
Jong en HRA nodig om de overstap te maken, prima.
Maar oudjes en afgeschreven en genoeg op de bankrekening,
zum kotzen!!
Schuld genoeg, Nederlander, stil genoeg, Nederlander,
dan kunnen we weer een stapje verder:
http://www.ftm.nl/column/stapje-voor-stapje-op-weg-naar-het-einde/
Maria,
De geschiedenis herhaalt zich altijd
Einde Romeinse Rijk verschijnselen
http://fc01.deviantart.net/fs71/f/2012/086/2/9/roman_emperors_1_by_gorpo-d4u5tlx.jpg
Ondertussen veel vragen, zoals deze ‘Einde daling hypotheekrente? ‘ http://www.wegwijs.nl/artikel/2015/05/einde-daling-hypotheekrente
Voor ps 🙂
Alien phone http://www.mobileshop.com/blog/wp-content/uploads/2008/12/mobile-phones-and-texts-to-trigger-alien-invasion.jpg
wat is dat mysterieuze gezucht net boven onze aarde ?
http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/wat-is-dat-mysterieuze-gezucht-net-boven-onze-aarde/article-normal-567949.html
Fiscus op huizenjacht …….
http://www.vastgoedjournaal.nl/news/17674/136/Fiscus-op-huizenjacht-De-gevolgen-voor-de-btw/
Mooie dag zeepbellers 🙂
Met een huurder er in?
Of heel misschien de uitkomst van een objectief denkproces dat niet gehinderd werd door persoonlijke belangen?
Je hebt enerzijds hoogopgeleid vs. laagopgeleid en anderzijds werkend vs. (structureel) niet werkend. Om van laagopgeleiden hoogopgeleiden te maken kan alleen door de norm te verlagen. Lijkt me onwenselijk. Bovendien vervullen zowel laag- als hoogopgeleiden belangrijke functies in de samenleving. Streven moet dus niet zijn om iedereen hoogopgeleid te maken, maar om iedereen op te leiden tot iets nuttigs op het niveau wat de betreffende persoon aan kan. In de praktijk zal je altijd zien dat hoogopgeleiden makkelijker naar andere hoogopgeleiden trekken in hun vriendschappen en sociale netwerk vanwege meer overeenkomsten, maar een problematische kloof ervaar ik toch niet tussen beiden groepen. Een problematische kloof ervaar ik wel tussen hoogopgeleide mensen die werken en mensen die niet opgeleid zijn en structureel niet of nauwelijks werken. De groep niet werkenden kijkt met veel wantrouwen en jaloezie naar opgeleiden en accepteert hen niet (ze zijn immers arrogant, kakkers, etc.). De hoogopgeleide werker staat aanvankelijk wel open voor oppervlakkig contact, maar komt daar al snel op terug. Hij gaat de niet werkende langzaam als minderwaardig ervaren, niet alleen omdat die persoon niet werkt maar vooral omdat die persoon zich ook asociaal opstelt.
Ik heb als hoogopgeleide 10 jaar in laagopgeleide buurten gewoond met structurele uitkeringstrekkers, schuldsaneringsgevallen, veel allochtonen, maar ook met harde laagopgeleide werkers. Van de allochtonen had ik over het algemeen weinig last met uitzondering van wat irritaties over het gedrag van jochies van 12-17 op straat. Met de laagopgeleide harde werkers kan je geintjes maken en had ik prettig, weliswaar erg oppervlakkig, contact. De structurele uitkeringstrekkers en andere probleemgevallen waren echter uiterst onvriendelijk en soms zelfs zonder aanleiding verbaal aggressief. Je voelt gewoon dat ze je haten omdat jij anders bent dan zij, omdat jij wel werkt, omdat jij ‘s ochtends in een nette pantalon de deur uitgaat terwijl zij rond een uur of 11 in trainingsbroek de hond uitlaten. En geloof me, ik ben opgevoed in een zeer nette, beschermde omgeving waarin mij de absolute waarheid “iedereen is gelijk” structureel is ingeprent, maar toch ga je die mensen op een gegeven moment als minderwaardig beschouwen (eigenlijk nog erger: je vindt ze ook echt oprecht minderwaardig). Het is mijn heilige overtuiging dat je die kloof bij de bestaande gevallen nooit meer gaat dichten, maar bij hun kinderen kun je die kloof wel dichten door te zorgen dat ze een goede (laag of hoog) opleiding volgen en een baan krijgen.
maff, 🙂
Maar hij heeft wel hulp nodig hoor, hij is namelijk z’n huis uitgezet…
http://www.cartoonmovement.com/depot/cartoons/2012/08/10/et_need_another_home__saad_murtadha.jpeg
maff,
maff,
Een mooie week zelfs! 🙂
http://www.romeinenweek.nl/
Pol Pot stond een samenleving voor zonder onderwijs – alleen leren in de praktijk. Ik vraag me af hoe zoiets zich zou ontwikkelen.
Alleen bijv. voor starters die het echt nodig hebben.
Voerman heeft geen hypo zo je weet en dus ge persoonlijk belang, dus matig je taal een beetje.
De manier waarop jij jezelf de laastte tijd graag profileert in dit voornamelijk neo-communistisch millieu wordt door Voerman in elk geval verwerpelijk gevonden.
@Maria and others,
Het is nog maar de vraag of een koophuis een verstandige keuze is. Mijn Vinex-hut is van 230.000 naar 180.000-190.000 euri gegaan van 2008 tot 2015. Ik kan niet verhuizen terwijl ik wel weg wil hier.
De gemeente slaat mij aan voor een veel te hoge WOZ-waarde, waardoor ik als ik in de problemen kom bij ziekte en/of werkloosheid ik word aangeslagen voor mijn fictieve vermogen.
Vaste contracten zeggen
niet zoveel meer met de ontslagrecht versoepeling ingaande vanaf Juli-2015. Hoog opgeleiden hebben nog een keuze werk te accepteren onder hun niveau, laag opgeleiden hebben deze keuze niet, hetgeen deze groep kwetsbaar maakt bij baanverlies en/of ziekte. Alleen een klein deel van de woningmarkt trekt daadwerkelijk aan: Randstad en hoogopgeleiden met zekerheid van baan en inkomen, waardoor de inkomensongelijkheid alleen maar verder zal toenemen komende decennium…
Als de prijzen komend decennium gelijk blijven hier in Tilburg betekent dat feitelijk gezien een waarde verlies van pak en beet 15-20%, wachten is dus ook geen optie voor mij….
Natuurlijk werken veel mensen op een lager niveau dan waarvoor ze zijn opgeleid. Toch is het een illusie dat werkgevers zitten te wachten op – bijvoorbeeld – hoogopgeleide vuilbeladers (vuilnismannen). In die beroepen wordt naar andere capaciteiten gekeken.
Gekocht in de Reeshof?
Onderwijs is geen doel maar een middel. Leren is het doel. Een mix tussen theoretisch leren (op school) en praktisch leren (in de praktijk) is daarmee het beste. De balans zal bij een timmerman anders liggen dan bij een beleidsmaker.
Overigens: de praktijk is ook erg belangrijk voor hogeropgeleiden. Ik heb in de eerste 5 jaar van mijn werkzame leven zeker net zoveel geleerd als in de 5 jaar ervoor op de universiteit. Anders (meer ontwikkeling van vaardigheden i.p.v. kennis en analytisch vermogen), maar zeker net zo waardevol.
Hoogopgeleide vuilnismannen niet, maar wel op hoogopgeleide “waste disposal managers” 😉
Velen denken dat de prijsbodem is bereikt en dat de prijzen nu weer omhoog zullen gaan. Als je gelooft in de Herengracht-grafiek dan is een prijsstijging heel onwaarschijnlijk.
Herengracht-grafiek: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/huizenprijzen_300jaar.jpg
Goh, ik heet niet Steven, maar je reageert precies naar verwachting, leuk!
Staatsonderwijs is toch vooral hersenspoeling – leren denken hoe de overheid wil dat je denkt. Voor het berekenen van de benodigde hoeveelheid strooizout kun je maar beter niet al te hoog-opgeleid zijn.
Maria,
Ik reageerde alleen op Voerman omdat ie echt beweerde dat een huis nu ongeveer even duur is als vroeger door inflatie.. Maar we zitten hier op een huizen-zeepbel-site, waar ongeveer 1000 grafieken langs zijn gekomen waaruit blijkt dat de huizenprijzen ver boven inflatie zijn gestegen. (Vooral in de jaren negentig) . Tja dan kan je een boze verwachting verwachten. Als Voerman het zou kunnen onderbouwen met deugdelijke cijfers krijgt ie een pluim overigens..: maar dat doet ie dus niet..
Zou zo maar kunnen!
Sommigen hier gebruiken meerdere nicknames om steun bij ‘elkaar’ te zoeken. 🙂
Is de Voerman van nu wel de Voerman van vroeger?
Niet kletsen Steven.
Geef even aan waar Voerman dat heeft beweerd.
Kijk hier hebben we wel wat aan bijvoorbeeld: http://marketupdate.nl/nieuws/economie/woningmarkt/grafiek-huizenprijzen-versus-inkomen/
Precies dezelfde, Nico en onveranderd.
Jijzelf bent overigens ook standvastig dezelfde gebleven.
Kan van de meesten alhier gezegd worden, hoewel sommigen wat vervelende beschadigingen hebben opgelopen.
Voerman,
3 mei 8.16 uur. Je beweert dat we niet objectief kunnen zien of huizenprijzen of auto’ s nu duur zijn. Maar dat doen we dus juist wel op deze site!! Daar is deze zeepbelsite voor. Lees Maartje Martens nog maar eens door.
Toch konden in 1970 (toevallig het startjaar van de grafiek en tevens het startjaar van Voerman als woningkoper) heel weinig mensen een huis kopen.
Tegenwoordig doet – of wil bijna iedereen dat. De levensstandaard is niet vast te leggen in een grafiek waar alleen nettosalaris en huizenprijzen zichtbaar worden gemaakt.
Steven,
Volgens mij heeft Voerman het nergens over inflatie?
Goed lezen en dan conclusies trekken, Steven!
Klopt (even los van het woordje ver (=subjectief)). Overigens alleen in jaren 90. Niet in periode 1980-1990 en niet in periode 2000-2015, maar dat terzijde.
Maar wie heeft jou wijs gemaakt dat er een 1 op 1 verband met inflatie moet zijn? Is vooral een verzinsel van zeepbellers. Als de benzineprijs halveert, moet dan direct de prijs van een woning halveren? Als de huren verdubbelen, moet dan de prijs van een woning verdubbelen? Huizenprijzen zitten niet in het inflatiemandje en ik weet ook niet zo goed waarom dan zo krampachtig een 1 op 1 verband te willen suggereren? Overigens vindt zowat iedereen (afhankelijk welke mening ze willen verdedigen) dat de inflatie onjuist wordt gemeten (of te hoog, of te laag).
Voerman,
Daarvoor schreef je dit….
“Dat ik moest zwijgen”. en dat op een huizenzeepbelsite.. 🙂
Begin het steeds leuker te vinden als er straks weer 30 procent van de huizenprijs af is…
En wat hebben we hier aan? Wat leert dit ons?
De geleerden hebben de huizenprijzen in het verleden al niet compleet kunnen verklaren aan de hand van (een mix van) de zogeheten fundamentals (zoals inkomen, rente, leencapaciteit, werk). En er is zeker geen 1 op 1 relatie tussen netto inkomen en gemiddelde nominale huizenprijzen (zoals in dat plaatje). Het laat wel zien dat ze zich anders hebben ontwikkeld, maar wat zegt dat? Dat er geen verband is. De wens dat er wel een verband is, is er weer 1 van zeepbellers (zie ook vorige post).
Nog even een simpel voorbeeld, wat al aangeeft dat er geen 1 op 1 verhouding is tussen loonontwikkeling en huizenprijzen.
Stel je verdient 1000e. Die e geef je uit aan 10 verschillende dingen, elk voor 100e. Wonen, ziektekosten, eten, vervoer, hoeren, etc.
Nu stijgt je loon met 10% naar 1100 (reel, boven inflatie, zoals in de jaren negentig). Nu kan je aan elk van de 10 componenten 10% meer gaan uitgeven (elk 110 dus). Je kan ook besluiten om de rest gelijk te houden en je volle loonsverhoging gebruiken voor wonen. Wonen gaat dan van 100 naar 200e (een verdubbeling dus). Snap je het effect? Iets meer inkomen, maar een verdubbeling aan uitgave wonen (en dus grotere leencapaciteit, hogere hypo, duurder huis). Snap je deze beweging (die dus vooral in de jaren negentig voorkwam, lonen stegen ver boven inflatie, je gaat niet veel meer uitgeven aan je dagelijkse boodschappen, wel meer aan luxe zoals luxer wonen).
Nog even een samenvatting: Eichholtz en co hebben wat studies bekeken naar de zoektocht naar de verklaring van huizenprijzen:
House prices do not seem
to be fully explained by fundamental determinants such as income, employment, construction
costs, changes in the housing stock, credit availability, tax structures, demographics and interest
rates (Farlow [2004] and ?). Quiqley [1999] shows that such fundamental factors leave a large
share of changes in real estate prices unexplained. Simple models of economic fundamentals ex-
plain only between 10 and 40 percent of changes in residential property prices.
http://people.few.eur.nl/rhuisman/images/Eichholtz%20Huisman%20Zwinkels.pdf
Denk je dan dat je er van profiteren?
De huiseigenaren met een LTV van onder de 50% wel, die kunnen met een beetje eigen geld erbij groter gaan wonen, hypotheek verhogen hoeft niet.
Die crisis, want het zakken van de huizenprijzen van de huizenprijzen zal niet op zich staan komt gewoon weer bij alle belastingbetalers, uitkeringsgerechtigden en toeslagontvangers terecht.
Waarschijnlijk is het alleen goed voor jouw leedvermaak.
Lees dit stukje nog eens.
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3840-wm.htm
En zelfs dan zullen er legio (misschien nog meer dan nu) mensen zijn, die niet in staat zijn om een huis te kopen.
Het zakken van huizenprijzen gaat (niet toevallig!) gepaard met de afbraak van ons stelsel van sociale zekerheid. Toenemende armoede en onvermogen dus. Niet om over te juichen. Misschien leuk voor de afgunstigen die toch niet t verliezen hebben.
Pas als die geklapt is kun je van een zeepbel spreken. Het is jammer maar het is niet anders.
Een veronderstelde zeepbel. En daar is inderdaad een site voor om die te bespreken.
Voerman,
László,
Ik heb veel te verliezen: ik heb een hoop spaargeld. Daarom leen ik dus geen te duur huis. Indirect profiteer ik er misschien ook van mocht ik over 5 jaar wat willen kopen. Voor Voerman is het misschien moeilijk te begrijpen dat nu veel huurders van mijn leeftijd een stuk rijker zijn dan kopers, maar daar kan ik weinig aan veranderen dan steeds weer met duidelijke grafieken te komen. ( veel van mijn kennissen staan overigens met hun koophuizen duizenden onder water)
Deze post had ik al gelezen. Dus volg jij nu maar deze link naar mijn post hierboven. 🙂 Daar had ik eerder uiteengezet waarom er vrijwel geen subsidie naar woningcorporaties gaat.
Sterker nog, corporaties geven standaard behoorlijk wat geld uit aan van alles en nog wat om bijvoorbeeld de leefbaarheid in de wijk te verbeteren (denk daarbij aan groen- en speelvoorzieningen, kleinschalige wegen en paden, parkeervoorzieningen en fietsenstallingen). Wat mij betreft zouden ze dit soort uitgaven helemaal niet hoeven doen (dit soort zaken zijn toch echt de verantwoordelijkheid van de gemeente). Maar het zegt natuurlijk wel iets over hun financiële situatie. Er stroomt nu eenmaal meer gemeenschapsgeld uit een corporatie dan erin, …zelfs zonder verhuurdersheffing! En de enige indirecte subsidie die een corporatie in zekere zin ontvangt, is de korting op de grondprijs. Maar nogmaals, zie mijn post hierboven.
Deze Eichholtz?
http://www.ftm.nl/exclusive/de-vastgoedprofessor-en-zijn-belangenconflicten/
Die heeft na de Herengrachtindex zijn ziel aan de banken verkocht.
Vanwaar de verwijzing naar anti-segregatie. Volgens mij realiseer je dat door een goede opbouw in een wijk. Daar kan een woningcorporatie idd een bijdrage aan leveren en dat doen ze ook.
Waar het mij om ging was het prijsbesef van veel mensen slecht ontwikkeld als er niet duidelijk is wat er gesubsidieerd wordt. Bij het aangaan van het (sociale) huurcontract kan dat duidelijk gemaakt worden. Eigenlijk kost deze woning x maar U mag het huren voor x – a. Als u meer gaat verdienen dan y moet u plaats maken voor de volgende die het echt nodig heeft. Misschien zelfs sterker, als u na zoveel jaar niet meer verdient dan z gaan we een kleinere/goedkopere woning voor u zoeken.
Let op, dit is een voorstel, als er andere manieren zijn is dat ook goed.
Tja, als je de financiële sector niet in je model stopt, kan je niets verklaren 🙂
Jij hoort bij de mensen die de put dempen als het kalf al verdronken is. Ik zie al jaren een enorme zeepbel.
De mechanismen die de bel hebben geblazen (5% economische groei p/j als gevolg van zgn overwaarde consumptie, en alles wat daar verder bij kwam kijken zoals krapte op de arbeidsmarkt en explosie aantal zzp-ers) gaan er nu voor zorgen dat de bel uit elkaar spat.
Het sentiment draait langzaam om.
En dan komt daar de vergrijzing nog overheen. Wacht even tot de pensioenen worden gekort, na jaren van stilstand.
Gelukkig stijgt de beurs gewoon door, je moet er toch niet aan denken dat dat ook een zeepbel is.
László,
Huren zijn gewoon ook te hoog. Daarom hebben woningcorporaties geld over voor de verhuurdersheffing etc. Belachelijk natuurlijk: ze moeten gewoon zorgen voor betaalbare woningen. Maar Nederland is hogehuizenprijs minnend. Zoals Juan dat zo mooi zegt). Het is dus helemaal geen sociale huur: het is gewoon kostendekkend.
(Niet alle woningen natuurlijk) iedereen kent wel mensen die veel te weinig betalen. Maar is het niet andersom? Ik betaal gewoon te veel huur en jij te veel hypotheek.
Ja, een andere manier is dat de woco huizen op de veiling opkoopt, en daar huurders in stopt uit een achterstandswijk, zodat de vrijgekomen huurwoning kan worden toegewezen aan de ex huiseigenaar.
Andere manier voor wat? Die 4000 woningen maakt nergens indruk op.
Goed zo.
Consumptie neemt inderdaad toe, keukenboeren kunnen het werk niet meer aan.
Daar is de hele zeepbel theorie op gebaseerd, ook toepasbaar op de onroerendgoed markt, maar niet op de huizenmarkt op dit moment.
Luisindepels,
U vergeet de statements van minister Blok in deze.
Huizen zijn 1990-2008 structureel in prijs veel harder gestegen dan inkomens.
Dat dankzij een hypotheekschuldexplosie.
Teveel op de pof.
Is op de plof.
Hoeveel prof dr Marc Franckes er ook mogen zijn, dat verandert de werkelijkheid niet.
Zo schijnt de aarde ook bolvormig ipv plat te zijn 🙂
Te hoog voor wat? Wie bepaald dat? Jij? De SP?
Huren kunnen hoog zijn, maar te hoog.
Bij te hoog is een daling onvermijdelijk.
Misschien zijn de huren hoog omdat er subsidies voor zijn.
László,
Ach zo! Je bent dus op zoek naar een oplossing voor de (vermeende) problemen rond anti-segregatiebeleid, zonder dat je dit beleid helemaal af wil schaffen… Ja, in dat geval vind ik jouw oplossingsrichting niet eens zo gek. Het enige dat me echter nog een enorme uitdaging lijkt, is het eerlijk vaststellen van de marktprijs van een sociale huurwoning. In een woningmarkt met voornamelijk corporatiewoningen – met veel eigen vermogen, en voor alle inkomensgroepen – ligt de bodem voor een rendabele huur in ieder geval een stuk lager dan in een markt waar corporatiewoningen eigenlijk alleen beschikbaar zijn voor ‘de armen’. En de HRA heeft (op dit moment) nog een sterk prijsopdrijvend effect op vrije sector huur.
László,
Hier wordt het wel aardig uitgelegd. https://decorrespondent.nl/537/Waarom-Nederlandse-huizen-niet-te-betalen-zijn/32306617563-e1d66655
En als woningen te duur zijn, worden de huren dat meestal ook natuurlijk.
Te veel huur, kwantificeer dat eens. 10%, 20% en waarop baseer je dat dan.
Hoe kun jij bepalen dat ik teveel hypotheek betaal? Bij de koop heb ik bepaald dat ik de maandlast redelijk vond tov de woning. Dat daarna de rente gedaald is, is misschien jammer, hij ook kunnen stijgen. Ik weet dat dat op lange termijn niet veel uitmaakt. Het vastzetten van de rente in 6 x 5 jaar vast of 3 x 10 jaar vast scheen ook niet veel uit te maken.
Als je daar wakker van ligt moet je geen huis kopen. Er is niks mis met huren.
De meerderheid van de huurders is nog altijd arm. Maar de mensen die de afgelopen jaren een huis kochten zijn vaak nog veel armer omdat ze onder water staan.
Vrijwel iedereen die kon kopen heeft gekocht, een enkele hardnekkige fundamentalistische huurder uitgezonderd.
Steven,
Het gaat gelijk al mis “Niet alleen hoopt het kabinet op een herstel van de koopwoningmarkt – lees: duurdere huizen”.
Herstel draait om het aantal transacties, bij dalende prijzen wachten de mensen. Het gaat dus niet om duurder, maar om niet dalen.
En dan deze “Feit is dat voor menig Nederlander een woning al lang niet meer alleen een gebruiksgoed is, maar ook een investeringsgoed.”
Feit? Omdat ze een aflossingsvrije hypo hebben?
menig? 1.000? 10.000?
Jij wilt de mensen prijsbesef bijbrengen. Zo leert de huurder dat als je een te grote broek aantrekt, en een te duur huis koopt dat je niet kan betalen, je het kwijtraakt. De voormalig huiseigenaar leert dat de huurprijzen compleet uit de hand zijn gelopen. Dus geen 4000 maar 8000. Je moet tenslotte ergens beginnen.
Dit is een beetje logica die jou moet aanspreken.
László,
U mist
Ondanks het vrij intensief volgen van deze site, heeft toch het nodige gemist.
De topman van RABO sprak eerder van een zeepbel.
Een oekoenoom van RABO sprak vorig jaar nog van historisch gezien hogehuizenprijzen
De tweede kamer sprak van een zeepbel in rapport kosten koper.
Zelfs prof dr Peter “Leen je Lek” Boelhouwer geeft nu aan dat wanneer de rentes stijgen er toch echt een prijsdaling zal plaatsvinden
In Heerlen staat in 300k+ segment een tiental jaar woningverkopen in de aanbieding
In Limburg spreekt men over de noodzaak van gesubsidieerd slopen
HRA gaat er op termijn nog verder aan
Leenomren gaan (terecht) verder omlaag, die waren met 11 maal JanMo tot bizarre hoogten gestegen door kortetermijnpolitiek van BoBo’s (Bovenberg en Boot).
Rentes zullen op termijn stijgen
De schuldengraad van nl woningen is nog steeds ruim twee maal EU gemiddelde
En dan heeft Juan Drs Kees de Kort en dr Ir Maartje Martens nog niet eens genoemd, die kunnen beter verwoorden dan dat anonieme stierenvechtertje die moeite heeft om Friesland en Groningen uiteen te houden.
U zet stappen terug ipv vooruit, door de zeepbel weer te ontkennen.
Met regeringen als
“Prijzen zitten einde 2011 weer op nivo 2008 (prof dr Marc Francke in 2010).”
“Er is geen zeepbel want er zijn nu geen zichtbaar nijpende betalingsachterstanden ”
Dat laatste is niet het enige criterium voor een zeepbel.
Een zeepbel op de woningmarkt als huizenprijzen langdurig harder stijgen dan inkomens.
Laat dat nu gewoon nog steeds het geval zijn.
Er zijn vooruit-
En achteruit-denkers.
jouw issue.
gebrek aan prijsbewustzijn als bijwerking van subsidie.
mijn issue.
Juan Belmonte,
Als er niks klapt is het geen zeepbel.
20% correctie in 5-6 jaar. Meer kan ik er niet van maken. Het zou goed zijn als de prijzen weer een kwartaal dalen, dat houdt iedereen scherp. Goed dat ze gewaarschuwd hebben, dat heeft dus geholpen.
LTV en LTI verlaagd, geen krediet, geen zeepbel.
Nu de rente nog. Niet verlagen natuurlijk.
Daar zal de autohandel blij mee zijn. Het aantal keukenzaken is inmiddels al behoorlijk afgenomen dus de rest heeft het iets drukker.
Wellicht worden er op dit moment meer babyboom woningen en ex huurwoningen verkocht, waar een nieuwe keuken echt noodzaak is?
Ik zie op internet het verschijnsel keuken lease ook opduiken, is dit waar het heen gaat?
Huisje kopen, auto leasen, keuken leasen, zonnepanelen leasen, kunststof kozijnen leasen. Eigen risico op maximaal. En eten van de voedselbank.
Ik ga morgen met een jongeman naar een huurappartement kijken.
De jonge heer verdient netto ca. € 1982,= (voor zijn leeftijd heel aardig, 26) appartement incl. energiekosten, kost € 815,= per maand.
Dat is 41% van zijn inkomen, dat is….. teveel!
In mijn jonge jaren gaf het Nibud aan dat wonen tussen de 25-30% van je inkomen mocht kosten.
Hoe moet die jongeheer nog sparen om zijn eerste huis te kunnen kopen? Iets goedkopers huren, geeft het hier particulier niet of een achterkamer tussen.. nou ja, vul maar in of jaren op de lijst van de woco.
eric406,
Ikea leasen!
Juan Belmonte,
En un momento dado, – es decir – un niño puede hacer la (pina) colada 🙂
http://www.lecciagroup.com/bubbles/images/bble_trble.jpg
Dat is dan Juan’s inziens een gebrek aan vooruitkijken.
U heeft immers in het verleden ook aangegeven een rentestijging te verwachten.
Maria,
Oe la la la, jongeheer… 😉
Kijk das weer positief, daar zit geen woord Spaans in 🙂
Juan Belmonte, 🙂
Juan duikt de lappenmand in
Even aan de binnenkant van de ogen wapperen
(Vrij naar Bassie van Bassie en Adriaan, overigens een van de redenen voor jonge gezinnen in de jaren ’70-’80 om Spanje te ontdekken)
Buenas noches
Blijkbaar zijn jongeren in Limburg speciale gevallen, want:
“Bestaand bezit van Wonen Limburg kost rond de 110 duizend euro. Dat kunnen jongeren die 35 duizend euro verdienen nog net betalen.”
3x JanMo is blijkbaar de grens in Limburg, en toch gaan de jongeren daar massaal richting Amsterdam, waar je voor 110k een bezemkast kan kopen als je mazzel hebt.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/huizen-collectief-kopen-kan-jeugd-in-dorp-houden~a4002568/
Partnerlease niet te vergeten.
ps,
Och arm!!
Wat zou dat appartement mogen kosten indien het gekocht zou worden? 150k?
Tijl,
Maximaal € 160.000,=
Ik zie de krimpregio’s steeds dichter bij de Randstad komen.
Zojuist bij plaatsjes gekeken net buiten de Randstad eensgezinswoningen uit de jaren ’60 voor onder de 150k.
Daar had je zeven jaar gelden in Rotterdam of Den H aag respectievelijk een appartementje 55 m2 of een studiootje van 35 m2 voor.
Deze eensgezinswoningen kosten zeven jaar geleden minimaal 210k.
test
@Tijl over Limburg gesproken,
Ik zie de krimpregio’s steeds dichter bij de Randstad komen.
Zojuist bij plaatsjes gekeken net buiten de Randstad eensgezinswoningen uit de jaren ’60 voor onder de 150k.
Daar had je zeven jaar gelden in Rotterdam of Den H aag respectievelijk een appartementje 55 m2 of een studiootje van 35 m2 voor.
Deze eensgezinswoningen kosten zeven jaar geleden minimaal 210k.
Hmmmm gek, de kapitaalmarktrente loopt op, en de site is out of order
http://www.homefinance.nl/algemeen/informatie/kapitaalmarktrente.asp
Het resultaat van vijf jaar bezuinigen: duizenden doden
https://decorrespondent.nl/2794/Het-resultaat-van-vijf-jaar-bezuinigen-duizenden-doden/107415330-fdf9f202
‘U hebt met schurkjes te maken.
Lees en huiverrrrrr
De ordinaire kunstgreep die doorstart heet
http://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/12615/de-ordinaire-kunstgreep-die-doorstart-heet.aspx
johan,
Geinig.. 🙂
(Was niet aan Johan)
Voor ps 🙂 https://jwboissevain.files.wordpress.com/2014/07/dood-paard.jpeg?w=868&h=614
Het nieuwe wonen, ship a container 🙂
‘You Can Turn A $2000 Shipping Container
http://www.trueactivist.com/a-shipping-container-costs-about-2000-what-these-15-people-did-with-that-is-beyond-epic/
De structurele naheffing van vorig jaar ….
‘Vakantiegeld dit jaar tot 242 euro lager ‘
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4005508/2015/05/07/Vakantiegeld-dit-jaar-tot-242-euro-lager.dhtml
Wel heel realistisch en gebruikelijk beeld dat je hier schetst. Ik zie vaak lagere inkomens die een vergelijkbare huur betalen. Overigens ben ik van mening dat de persoon in bovengenoemd voorbeeld nog steeds riant kan leven van een nettoinkomen (na huur) van 1982 – 815 = 1167 euro per maand. Hij moet hiervan makkelijk 500€ kunnen sparen, 750€ als ie zuinig leeft. Een hoge woonquote is bij de wat hogere inkomens een stuk minder problematisch dan bij de lagere inkomens. Problemen zijn er vooral bij mensen die netto minder dan 1500€ binnen krijgen met een huur van 600-700€ en een gezin er bij te onderhouden. Als je alleen bent dan kun je naast je woonlasten met 500€ wel rondkomen.
Met zo’n redenering kun je nooit discussiëren of er sprake is van een zeepbel, omdat het met jouw zelfverzonnen definitie pas achteraf een zeepbel is. Wat vind jij overigens “klappen” van een zeepbel? -10%? -50%? -90%?
Ben jij van mening dat bijvoorbeeld de huidige waardering van staatsobligaties géén zeepbel is, omdat ie (nog) niet geklapt is?
Dat lijkt me wel wat… als je van je huis af moet dan kan dat mee- of tegenvallen, maar je rekent af, pakt je eventuele verlies en klaar. Als je echter van je partner af moet, dan kan het alleen maar tegenvallen… meteen dik aftikken, maar daarmee ben je er nog niet… je mag nog tot 12 jaar ná verkoop van de partner blijven doorbetalen. Leasen van een partner reduceert deze risico’s aanzienlijk!
En je kan makkelijker om de paar jaar het jongste type partner leasen met alle nieuwe snufjes. Altijd up to date.
maff,
http://www.socialisme.be/upload/image/2007/2112neoliberalisme.jpg
maff, 🙂
http://i1185.photobucket.com/albums/z343/guust44/Achterstevoren.jpg
De niet meer aftrekbare kinderalimentatie duurt tot 23 jaar. Huizenmarkt, alimentatie, de maatschappij, het nodigt allemaal niet uit tot het nemen van kinderen. Mensen aan de onderkant van de maatschappij nemen vaak wel veel kinderen. Waar moet dat toe leiden?
In de film Soylent Green blijft de vrouw bij de woning, als ‘furniture’.
(Buitenlandse) Beleggers wrijven zich in hun handjes , daar zal een reden voor zijn .
En de rente stijgt snel http://www.bloomberg.com/quote/GNTH10YR:IND
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24013505/__Uitverkoop_op_obligatiemarkten_houdt_aan__.html
Yes, met afstand de belangrijkste ontwikkeling van dit moment voor de NL huizenmarkt. De yield op een NL 10yr bond is in een paar weken gestegen van +/- 0,15% naar boven de 0,80% vandaag. Voor de Duitse bund van 0,05% naar boven de 0,60% vandaag. Als dit een structurele ommekeer in de trend is en de stijging dus gaat doorzetten, wordt het écht spannend. Ik volg hem dagelijks en het gaat echt onvoorstelbaar hard (net zo hard als hij een jaar geleden naar beneden dook).
Maar hoe moet het met de ouderen onder ons, vanaf 50, 55 jaar? Minder werken, minder verdienen, al dan niet vrijwillig. Waar moeten zij wonen?
Dat de rente weer verder omhoog gaat mogen we van Lazlo misschien ook niet voorspellen? (Hoewel ie bijna op nul stond). Maar goed..: huizenprijzen nog steeds flink hoog en de rente stijgt weer: zal wel weer lekker druk worden op deze site. 🙂
Volgens de meesten hier gaan de huizenprijzen 5% dalen in 2015. Ik denk dat het minimaal stabiel blijft.
“Huizen minder lang te koop”
Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/24009080/__Huizen_minder_lang_te_koop__.html
“Huizenmarkt Amsterdam overhit”
Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/24004651/__Huizenmarkt_oververhit__.html
“Dalende rente hypotheken”
Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/24005296/__Dalende_rente_hypotheken__.html
Hier is een leuk raadseltje:
http://www.jaap.nl/te-koop/noord+brabant/zuidoost-noord-brabant/helmond/5708bb/geeneindseweg+3/9441255/woningwaarde
Dit huis staat al meer dan een jaar te koop en de prijs is verlaagd tot 525k
Vandaag heeft de buurman zijn woning ook te koop gezet. Het perceel is ongeveer even groot maar zijn huis is een stuk kleiner. De huizen zijn beide 55 en 57 jaar oud.
Het huis van de buurman ziet er wat beter onderhouden uit, maar hij vond het niet nodig om foto’s van de badkamer of de keuken op funda te plaatsen.
Rara wat is de vraagprijs?
antwoord:
http://www.funda.nl/koop/helmond/huis-49464420-geeneindseweg-5/fotos/#foto-26
Nope, oud-noord 😉
Kennis van mij wel in de Reeshof een grote Vinex-koophut gekocht in 2007 die weg wil, deze kan alleen weg met 35.000 euri verlies. Zolang dit soort gevallen niet kunnen verhuizen door restschuld zal slechts een GEDEELTE van de huizenmarkt herstellen.
Hoe kom je daarbij?
Zie POLL
De meerderheid verwacht een veel kleinere daling – kijk naar de poll! Tegen achterlijkheid is geen kruid gewassen.
Ach, een huurder kan altijd uitsluitend weg met verlies!
Iedere betaalde huurpenning is voorgoed pleite! 🙂
35000 euri valt me nog heel erg mee (gegeven dat het een grote hut is en gegeven het feit dat het gekocht is in 2007). Zeker weten dat het niet een te optimistische inschatting is?
Voerman,
Rente betalingen en onderhoud is ook weggegooid geld: die 35.000 komt er nog eens bovenop.
Huren weggegooid geld?
Laten we nog eens kijken naar die vinexwoning die in 2008 250k deed en nu te koop staat voor 180k. Dat is 70k eraf. Al die tijd moest rente betaald worden en verzekeringen, al snel 12k per jaar, 7 x 12k is 94k. Er kwam een nieuwe badkamer in, een nieuwe keuken en er was ander onderhoud, ttl 25k.
Verlies 70k
rente en verzekeringen 94k
onderhoud 25k
TTL 189K
Voor 189K zou je die woning nu zo contant af kunnen tikken.
Nicolette Kluijver verkoopt appartement
De prijsgeschiedenis van het begane grond appartement in Amsterdam is opmerkelijk. Aanvankelijk vroeg ze € 215.000, later € 179.000 en op het laatst stond het te koop voor maar liefst € 225.000. Dit blufpoker heeft gewerkt, want nu is het verkocht.
Voor dit bedrag krijgt de koper slechts 44 vierkante meter. Om de verkoop te bespoedigen werd het appartement volledig gerenoveerd.
http://www.telegraaf.nl/prive/24013475/__Nicolette_verkoopt_huis__.html
Zouden ze een apart vak van moeten maken in het onderwijs:
REKENEN VOOR DUMMIES! 🙂
Kosten koper vergeten: 25k plus 189k is 214k.
Nico de Geit,
Twee! keer verhuizen, schilderen, vloerbedekking.. :). Het is gewoon erg veel geld als het onderpand zakt in prijs.
Ondertussen bij de buren ….
‘Rente op woonkredieten kruipt naar omhoog ‘
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2331175
Grappig, Rabo noemt hun eigen bad bank ( voor slechte leningen en om maar vooral niet te hoeven afboeken op eigen vermogen ) een opkoop BV
http://www.ftm.nl/exclusive/oorlogskas-voor-tuinders-die-rabo-willen-aanpakken/
Tragisch is het verhaal dan weer wel …….
Leuk voor de hogerenteminnende landgenoten! 🙂
Dan wordt de HRA in zijn nadagen ook nog even leuk.
Voerman krijgt er zowaar nu al een nostalgisch jarentachtigvandevorigeeeuw-gevoel van!
Zuiver als privé binnenpretje en niet uit leedvermaak.
Hoeft ook niet, want de echte blogger hier ter plaatse zal toch nimmer een huis kopen.
Slechts commercieel succes.
http://www.elsevier.nl/Nederland/blogs/2015/5/Met-zijn-rare-observaties-versterkt-Joris-Luyendijk-misverstanden-1758554W
Uit de cursus ‘virtueel rekenen voor huurders’.
update from the front:
u herinnert zich :
nadat ik dec 2013 /jan 2014 een romantische boederij in Drenthe had gekocht voor de exploitatie van een B&B
was ik niet meer zo geporteerd van de verdere verhuur van mijn stad appartment.
Locatie: top gebied in de Randstad
Na 20 jaar gemeubileerde verhuur aan de expats had ik er genoeg.. het was me teveel werk geworden en de baten kwamen onder druk door de onverwachtte concurrentie van overkocht OG wat dan maar werd verhuurd. dit liet de huurpenningen dalen ..
1 week voor de OHD in Maart stond het online
en had 14 bezoekers ( 14!)
kort daarna was het verkocht maar niet nadat er een showdown at high noon plaats vond:
5 bieders die tegen elkaar op hebben geboden.
saillant detail:
4 daarvan zonder financieringsvoorbehoud!
Daarnaast: de vraagprijs + werd geboden en betaald
dit betekent dat er een andere kategorie op de markt treedt:
te weinig rendement op de investeringen, de aandeelen markt to risky? en OG in de toplokaties van de Randstad dus wel interessant.
maar n.b. had ik het in 2006 verkocht had ik 20% meer gebeurd.. maar dat is voor mij niet relevant.. achteraf bekeken
Ik ben tevreden met de huidige prijs…
en eindelijk minder waar mijn aandacht naar uit moet gaan..
het waren mooie jaren, een prachtig appartment, een fantastische lokatie, maar er treed nu een andere phase aan.. zo is het leven en time is money.. ik heb nu meer tijd!!
ik drink nu even een roseetje vandaag is alles afgesloten, verhuizing, notaris etc.
proost
afbetaalde huiseigenaar,
Het grote genieten kan beginnen 🙂 Geniet er maar van, en een prachtige B&B trouwens ……..
Proost. Geniet er maar van, succes met de B&B.
maff,
dank je wel.. beste maf..
eric406,
dank je wel eric..
we kunnen nu al berichten dat er de gekste vragen opduiken:
je blijft lachen..
deze is echter niet te toppen:
“ach nevrouw ik heb nog een vraagje”
ja??
… heeft U aambeienzalf wat ik even kan hebben?!
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
maar de zeepbellers kunnen komen kijken..
de boomgaard staat er prachtig bij, de hangmat hebben we al uitgerobeerd..
https://www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast-nl/roswinkel/rundedal/63280/
Ik snap dat niet want met geld kun je toch geen tijd kopen?
Blader eens in de boekjes van Gerhard Hormann: omgekeerde werkweek enzo. Tijd is onbetaalbaar.
Ohra ook onder de 1% gedoken.
Starterswoning kopen -en er de rest van zijn leven blijven wonen en werken op een uur autorijden etc. Geheel naar het beeld van onze eigen polderneocons. Rutte en Blok wonen immers ook hun hele leven al binnen een half uurtje van werk.
Adamus,
http://www.funda.nl/koop/dieren/huis-48339111-willem-pijperlaan-22/kenmerken/
Zoiets kan ook. Is ook triest, maar slopen is duurder voor de woco.
Dat hebben we hier ook.
http://www.funda.nl/koop/apeldoorn/huis-48363543-ratelaar-59/
Stonden op de top nog voor boven 2 ton te koop.
http://apeldoorn.makelaars-noord-holland.miljoenhuizen.nl/details/propnl/751290/Ratelaar-16-Apeldoorn
En dat ook nog met behulp van ‘bijzonder beheer’ die technisch failliete bedrijven en instellingen worden geript van hun ballast (personeel bvb) en die last via de staat bij ons dumpen. Transfer of wealth heeft Blom nooit van gehoord Mijnheer doet goed pr werk voor de financiële industrie (vh Graydon) en haar randgebeuren (collumn Fail.Dossier).
Denk er een tattoo, zwanger, peuk in de mond tijdens hond uitlaten bij en ik zie alhier de ‘koper’ van een starterswoning (135K). Geen huurder die ernaast wil wonen
Maar het is niet zo dat de huurder 189 k daadwerkelijk heeft overgehouden. Het verlies van de koper komt niet op de rekening van de huurder terecht.. De huurder die je noemt tikt nog steeds 15 k of meer per jaar af en krijgt er vluchtig woongenot voor terug. Je rekent jezelf rijk door 2008 steeds maar als ijkpunt te nemen, maar. Je schiet er helemaal niets mee op. Het probleem is ook dat de aspirant koper helemaal niers heeft aan een verhaal uit 2008.
Toch ken ik gasten die toen 25jr waren en ieder jaar naar een duurdere woning gingen: in 4 jaar van het appelsteegje (35duizend) naar een bungalowtje (124duizend). Het aanleggen van nieuw/extra sanitair was in die tijd ook nog aftrekbaar of de subsidie ging in cash.
Maar de ‘huiseigenaar’ is wel echt 189k armer, plus 25k kosten koper. Samen 214k en dan heeft hij nog steeds niks. Die 12k per jaar aan rente en verzekeringen is aflossingsvrij. En hij zit gevangen in zijn woning omdat de bank niet akkoord gaat met verkoop tegen een ‘te lage’ prijs.
Als hij had gekocht was hij het geld wel kwijt geweest. Ik huur nu een duurdere woning en ben veel voordeliger uit.
De ‘Huiseigenaar’ gooide dus 214k weg, mits hij de woning verkocht krijgt voor 180k en de restschuld kan financieren.
Ik betaalde voor mijn woning die in 2008 400k deed 900 euro huur, nu iets meer dan 1000 euro per maand. Tel uit de winst/het verlies.
Om ook nog een antwoord te geven op je eerste vraag:
Laat het woord ‘scheefwonen’ maar eens in een willekeurige bedrijfskantine of kroeg vallen. Tien tegen een dat er uiteindelijk wel iemand over die huisarts en goedbetaalde ingenieur begint die samen in een goedkope sociale huurwoning in hartje Amsterdam wonen. Dat is in de ogen van velen namelijk hét ultieme voorbeeld van een situatie waarin sociale huur niet functioneert, …wat natuurlijk niet klopt. Het is in de eerste plaats een voorbeeld van het onbedoelde bijeffect van anti-segregatiebeleid. De ingenieur betrok deze woning natuurlijk toen deze net klaar was met studeren. Als dezelfde kleine woning in een goedkope wijk van een minder populaire stad stond, zou het opeens een heel ander verhaal zijn.
Het gevolg van deze ‘volkswijsheid’ is echter dat veel mensen nu oprecht denken dat vrijwel alle huurders met een iets hoger dan gemiddeld inkomen indirect een enorme subsidie ontvangen. En dat klopt niet. De huur die nu standaard voor een sociale huurwoning wordt gerekend is namelijk al erg hoog. Zie de voorbeeldberekening in het diagram in deze reactie die ik hierboven al eerder had gelinkt:
http://www.ftm.nl/exclusive/splitsing-activiteiten-woningcorporaties-helse-klus/#comment-1871084522
Bij deze berekening kom ik uit op een rendabele huur van 409 euro – voor de situatie waarin de verhuurdersheffing is afgeschaft en een corporatie 100% eigen vermogen bezit (en dus geen schulden heeft). Ik hanteer hierbij een grondprijs van 20k. Dit lijkt mij wel een reële prijs in een ontspannen woningmarkt zonder HRA en mét maatregelen die de leencapaciteit beperken (maximale LTV van 80% en LTI van 3 bruto jaarinkomens, gebaseerd op één inkomen of twee inkomens opgeteld tot 40 uur, etc.). Of misschien is dit zelfs wel aan de hoge kant voor een gemiddelde. De grondquote is dan tenslotte nog steeds ruim 18%.
Maar goed, genoeg hierover. Ik begin nu zelf anti-anti-segregatiebeleid te worden 🙂
Over arrogante babyboomers gesproken
Who the hell is Geert Meijers?
Jemig de pemig het zal je vader zijn:
Onze jongeren zoeken bovendien geen socialehuurwoning’, zegt Ruud Meijers, voorzitter van de dorpsraad in Grubbenvorst, dat iets onder Venray ligt. ‘Zij willen kopen, maar de huizen hier in het dorp zijn te groot en te duur voor hen.’
Ruud Meijers bedoel ik
http://www.volkskrant.nl/binnenland/huizen-collectief-kopen-kan-jeugd-in-dorp-houden~a4002568/
Weet je wat trouwens ook zo bizar is.
Dat je ouders gerant zouden moeten staan.
Hallo een babyboomer is 65 plus!
Die heeft misschien nog maar 15 jaar!
En dat zou garant moeten staan voor een 20-er of een 30-er!?
Babyboom-arrogantie ten top! Ze denken dat ze machtiger zijn dan de dood!
Francois van Fleppesteijn,
Prijzen terug naar begin jaren negentig niveau lost het “probleem” snel op, maar dat wil die Meijers om de bekende asociale reden niet. 🙂
Voordeliger dan de koper in 2008. Maar geldt dat ook voor eerdere periodes, voor nu of zo meteen?
Je rekent jezelf rijk door een vergelijking te trekken met een beperkte groep kopers in een beperkte tijdsperiode.
We leven niet meer in 2008 de keuzes worden nu en straks gemaakt.
En al zouden de prijzen net zo hoog zijn als in 2008, ‘de gemiddelde huizenprijs stijgt weer sinds 2008’ zou het dan wel verstandig zijn om in te stappen? Juist niet lijkt me. Je argument dat de gemiddelde prijs daalt, pleit voor de aankoop van een huis ipv andersom.
Dat gaat er bij jou niet in.
Dat vertellen de ‘huiseigenaren’ er niet bij, dat als het misgaat de hele familie door de goot gaat.
Pas de huurverhoging binnengekregen: 1% erbij. Niks meer gehoord over verkoop van de woning. Waar moet de eigenaar, een pensioenfonds, heen met het vrijgemaakte geld? Nu hebben ze huurinkomsten en relatieve zekerheid.
Laten we ook een berekening maken voor de toekomst, ditmaal voor de woning die ik huur van een pensioenfonds voor iets meer dan 1000 euro per maand. Vraagprijs: 330k. kosten koper.
Door mij verwachte waardedaling in de komende 7 jaar: 50k. Al die tijd moet rente betaald worden en verzekeringen, al snel 10k per jaar netto, 7 x 10k is 70k. Er moet een nieuwe badkamer in, een nieuwe keuken, nieuwe plafonds en de woning moet geïsoleerd worden en ander onderhoud – de woning is uit 1955 – ttl 60k. De kosten koper bedragen ongeveer 5%, dat is 17k.
Verlies 50k
rente en verzekeringen 70k
onderhoud 60k
Kosten koper 17k
TTL 187K
Om geld te besparen kan de post onderhoud deels geschrapt worden, maar de woning gaat dan wel snel achteruit.
Huur over een periode van 7 jaar: ca. 100k.
Nadeel van kopen is dat je vastzit en verplicht moet aflossen. Als ouders garant moeten staan en ik allerlei verzekeringen moet afsluiten, hou dan maar op.
vanwaar die aanhalingstekens ?
‘Eigenaar’ betekent het meest volstrekte recht om ergens over te kunnen beschikken. Dat is in het geval van meer dan 100% financiering natuurlijk totaal niet zo.
Maar ook al heb je je woning volledig betaald, dan nog mag je er niet mee doen wat wilt. Een garage erbij zetten, je huis in een andere kleur schilderen, het mag niet zomaar. Je moet het eerst vragen aan de boven ons gestelden. En dat is in veel gevallen maar goed ook, het is alleen wat uit de hand gelopen door de veel te hoge kredieten.
Als banken minder gul worden met het verstrekken van krediet heeft dat een drukkend effect op de huizenprijzen.
De enige juiste , derhalve een correctie, ziet er als volgt uit : eigendom is het meest omvattende recht wat een mens op een zaak kan hebben ( BW 5) , dus niet enkel over kan beschikken .
De mate van financiering doet hier niets aan af , men is immers eigenaar .
Geitje kan best leuk rekenen. Hier en daar zet hij wat overdrijving in zijn sommetjes en hij doet wel heel krampachtig zijn best om aan te tonen dat hij er heeeeeel goed uitspringt, maar de kern van zijn verhaal is natuurlijk juist. In de moment opname van nu, komen veel kopers uit 2008 slechter uit dan (exact!) hetzelfde huren. Over 10 jaar kunnen die plaatjes er overigens alweer heel anders uit zien.
Maar misschien is het ook wel leuk, zeker gezien het feit dat een 30 jarige twijfelaar weinig aan het 2008 punt heeft, om een wat langere beschouwing te maken. Laten we zeggen, de 30 jarige Geit in 1995 die besluit te blijven huren en de 30 jarige buurman die een leuke eengezinswoning koopt en voor 100k klaar is (zie statline voor de gemiddelde waarde van deze type woning in 1995 en 2014). Zou die nu financieel beter of slechter af zijn dan de 20 jaar huurder? Ik neem aan dat Geitje dat precies kan voorrekenen?
Kans is groot dat in 2028 de kopert van 2008 ook uiteindelijk goedkoper heeft gewoond dan de 20 jaar huurder. En de instapper van nu dus ook over 20 jaar beter af blijkt te zijn. Is een informatievere exercitie dan het herhaaldelijk gaan vergelijken met het meest ongunstige instapmoment en een relatief korte (te korte?) periode.
Tja babyboomers,
Ik dwaal misschien een beetje af maar het is een bijzondere generatie, radicaal gebroken met het christendom waar op zich ook wel een hoop nadelen aan zaten maar je kunt ook doorslaan naar de andere kant.
Luidruchtig dat wel, maar dat komt ook door bepaalde elites, hoeveel babyboomers zijn er eind jaren ’70 begin jaren ’80 niet in de goot belandt, verslaaft geraakt aan de toen rijkelijk florerende heroine en cocaine gebruik en er nooit meer uit gekomen op de beats van Mick jaagger en de Stones: I can get no satisfaction?
Dat recht moet je vooral niet overschatten. Bezit brengt doorgaans verplichtingen met zich mee.
De instantie die de lening verstrekt heeft natuurlijk wel zijn beperkende voorwaarden.
Moet dat niet zijn:
‘eigendom is het meest omvattende recht wat een persoon op een zaak kan hebben’
Keurig. Je kan hem gelukkig gelijk diskwalificeren, je zou eens ergens inhoudelijk moeten ingaan.
Maar waarom ga jij niet via crowdfunding hier een leerstoel regelen voor Tufkaj, dr Martens of Juan? Blijkbaar is het heel simpel om een wetenschappelijke stoel te kopen, zodat je verzekerd bent van de gewenste conclusies van onderzoeken?
Het antwoord ligt in het gegeven alwaar je naar gezocht hebt , derhalve een overbodige vraag.
De nieuwste marketing , tevens een stuk goedkoper.
Toen woonde ik in een groot huurhuis met huursubsidie. Was getrouwd en had aan het eind van de maand geen geld om boodschappen te doen.
Eind jaren ’90 verdiende ik iets meer maar toen vond ik de woningen al veel te duur.
De grote huurwoning van de woningbouwvereniging waarin ik in 1995 woonde werd inderdaad verkocht. Maar zo’n woning kopen is alleen interessant als je geen recht hebt op huursubsidie.
Ik heb er alles aan gedaan om huursubsidie gerechtigd te blijven. Maar op een gegeven moment was er zoveel geld dat het gewoon niet meer langer ging.
Als je de volle mep moet betalen in een WBV-woning kun je beter iets meer betalen in de vrije sector. Het is niet fijn als je buren voor 240 euro huren en jij 850 euro moet betalen voor eenzelfde woning.
Dure woningen kun je meestal relatief voordelig huren. Woningen met een relatief lage waarde hebben vaak een relatief hoge huurprijs.
Nico de Geit,
Is geen antwoord op de vraag. Ik ben niet geinteresseerd in jouw redenen/smoesjes waarom je iets wel of niet gedaan hebt, maar ben benieuwd naar het rekensommetje. Of vind je deze niet leuk om te maken?
Het is wel een antwoord omdat het leven heel wisselvallig is. Ik weet niet of ik over twintig jaar van een uitkering leef of multimiljonair ben. Ik weet niet eens of ik dan nog leef.
Als je huurt ben je heel flexibel. Ik kan nu gewoon failliet gaan, zolang de huur is betaald kan ik gewoon blijven zitten. Dat geeft een heel rustig gevoel.
Flexibel zijn is ook iets waard. Ik zit hier 50 km van Volkel waar Amerikaanse atoombommen klaarliggen om op Russische steden te gooien. Er kan maar zo wat gebeuren. Als ze beginnen met schieten denk ik dat ik er goed aan doe het stedelijke gebied te verlaten. Als daar nog tijd voor is.
luisindepels,
Nico de Geit,
Het is ook heel aanvechtbaar waarom je met een baan(tje) wel 200.000 mag lenen tegen lage rente voor een huis (en die rente ook nog eens mag aftrekken van je bruto salaris), maar voor welk ander “ding” dat niet mag doen. Geen wonder dat huizenprijzen zo gestegen waren (en een keer diep zullen zakken)
Overigens heb ik dus 1 keer als protest-stem SP gestemd. Dat inhalige gedoe van bankmannen (ook die krijgen HRA)..terwijl ze voor staatsbedrijven werken tegenwoordig.
De graaiende woco’ s die ten koste van de huurders verhuurdersheffing moeten betalen, maar waarvan de directie gewoon nog tonnen verdient..
Het verzelfstandigen van ziekenfondsen wat alleen maar meer lijkt te kosten.. enz.enz.
Echt de eerste keer zo links gestemd (was alleen voor de provincie dus maakt geen bal uit uiteraard)
Bovenstaand:
De firma angst en afgunst! 🙂
Voerman,
Afgunst wel.. maar angst? Nico en ik zijn gelukkig twee totaal verschillende personen. Overigens heeft het niets met angst of afgunst te maken, maar meer met ervaring, inzicht en historische kennis om te geloven in lagere huizenprijzen.
Pas een enge docu over de Tweede Wereldoorlog gezien, vol met feiten die ik nooit eerder hoorde:
‘Hellstorm – Exposing The Real Genocide of Nazi Germany’
https://www.youtube.com/watch?v=GMCOKNCwHmQ
Op de lange termijn is kopen goedkoper als huren ook al zal het opgebouwde vermogen straks naar box3 verhuizen waarbij een vrijstelling zal gaan gelden van 150.000-200.000 euri, me dunkt.
Bij ziekte en/of werkloosheid zal het niet lang duren of je wordt je koopwoning uitgejaagd=gedwongen verkoop, hetgeen een flink waardeverlies en een onvoorstelbare hoeveelheid stress oplevert, waarvan men zich kan afvragen of het een en ander wel gezond is voor een gemiddeld menselijk lichaam?
Als je nieuwe baan minder geld oplevert dan de vorige baan moet je maar meerdere banen nemen, naar Amerikaans model om je hypotheek te betalen.
Als je onverhoopt ziek word dan is het maar te hopen dat je een erkende ziekte krijgt, want anders heb je dikke vette pech en moet je maar kijken hoe je het redt.
God voor allen en allen voor zich.
Niet voor mensen met knikkende knieën dus.
Andere mensen bang maken omdat je het zelf bent, doe dat nu niet.
Effect HRA bij lage rente is zeer beperkt.
Bij 2.34% rente is de helft van het maandbedrag nog maar rente en met een EWF van 0.75% wordt dat nog minder.
Flexibiliteit en onzekerheid over de toekomst, dat zijn de juiste redenen om te huren, daar is niks mis mee.
Daarom is het nu een goed moment om de HRA in één keer af te schaffen voor nieuwe leningen.
Nico je geet zelf nooit eens een keer een twoord. Jouw verhaal gaat op voor een beperkte groep personen in een beperkte tijdsperiode. Een goed besluit in het verleden biedt echter geen enkele garanttie voor de toekomst. Maar ik begrijp dat je nergens op in gaat, dus bij deze Nico je bent een kanjer!!!
http://www.zerohedge.com/news/2015-05-08/home-flipping-profits-hit-record-wall-street-drives-speculation-again
Blijdschap om hogere rente
De snel stijgende rente zorgt voor blijdschap onder burgers en beleggers. Sinds eind april gaan de daarvoor tot zeer lage niveaus gedaalde rentes plots fors omhoog, maar het feit dat daardoor ook de hypotheekrente gaat stijgen en de aandelenbeurs onder druk staat deert een meerderheid niet.
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/24021031/__Blijdschap_om_hogere_rente__.html
Zo zie je dus dat je neo-liberaal uitgekleed wordt:
http://www.ftm.nl/exclusive/britse-beleggers-sociale-woningmarkt/#disqus_thread
Volgens mij moet Nederland langzaam maar eens kappen met dat neoliberale gedoe.
Nederland is allang sinds WO2 allang neoliberaal ingehaald door de Anglo-Amerikanen.
Ik zeg breken met die neoliberale wilde ongecontroleerde speculaties, aasgierfondsen, meer protectionisme. Zeker met een zeer door overheid gereguleerde sector als de huurmarkt.
Als dit doorgaat gaat je huursubsidie rechtsstreeks naar de Londense beurs.
Ik denk dat huursubsidie prijsopdrijvend werkt.
Eens, weet je wat nog prijsopdrijveder werkt?
Iets naar de beurs brengen.
Eigenlijk is het zo dat alles op de beurs sowieso overgewaardeerd is. Er is daar namelijk een oceaan aan liquiditeit QE, Draghi, Lord Rothschild.
Natuurlijk!
Wet van de communicerende vaten wordt door Voerman al jaren aangehaald.
Er zal bijna zeker nimmer een groot verschil ontstaan tussen maandelijkse kosten van huren en kopen, tenminste als uitgegaan wordt van een hoge hypotheek.
Huursubsidie is de HRA van de armen. 🙂
Helemaal gelijk T.
Ik heb met volle verstand van de zeepbel in 2006 gekocht en gezien de verkoopprijzen van buren zijn de huidige verkoopprijzen zo ongeveer hetzelfde als toen.
Het toevallige piekje van 2008 afbeelden op een armzalige buurt in een krimpgebied (dat is wat Nico lijkt te doen) is geen zinvolle maatstaf.
Al met al dus een uitstekende investering in ons gezin.
De komende jaren zie ik de huizenprijzen niet serieus stijgen of dalen; op langere termijn en voor duurdere huizen zijn er wel degelijk dalingsrisico’s gezien de demografische ontwikkeling.
Ik weet het wel zeker: woonkeus-stedendriehoek.nl/aanbod/woningaanbod/ 14 huizen met een huur van presies de subsidiegrens. Doet me denken aan de fiets van de zaak. Hoeveel fietsen waren er niet precies 849 euro? De woco zet de huur op maximaal, de helft heeft wellicht huursubsidie dus dat geld gaat van de overheid naar de woco. De woco betaald het terug via verhuurdersheffing. Alles om de mensen in een te dure koopwoning te jagen.
2008 aanschaf nieuwe Vinex-hut,+ aankleedkosten, aanleg tuin etc.; nieuwprijs: V.O.N. 220.000+30.000=250.000 euri.
2015 nog waard: 180.000 euri.
Deze rekensom geldt voor de gehele straat, niemand kan weg zonder flink in te leveren.
Aardig rapport van Positive Money voor de IJslandse regering met een voorstel om de geldschepping door private banken te beperken.
ja verhuurdersheffing verschuldigt , voldoen aan het puntensysteem ed , het valt dus mee in de praktijk.
Hier derde keer op rij de volle mep erbij: 6,5%, 6,5%, 4,5%
Verhuurder hier is een commercieele vastgoedpartij. Vraag me af of ze ook de verhuurderheffing betalen. Ik heb dit eens geprobeerd na te vragen via de overheid maar ze mochten me die informatie niet verstrekken.
Zit heerlijk met zijn kont al 10 dagen te genieten in akka antedon belbidi turkije, leve de hypotheekrenteaftrek xxx
eriktrolnogimmerhier,
Lekker met een paar ton schuld in Turkije zitten.. Geniet!
Toen ik op de basisschool zat ging het over de jodenvervolging. Voortgezet onderwijs: de jodenvervolging. In de media: de jodenvervolging. Ik ging niet vrijwillig naar school maar onder dwang en geweldsdreiging van leerplichtambtenaren.
Door internet kun je nu dingen makkelijk opzoeken. Wat ze op school en in de media vertelden was niet waar, of op zijn best maar voor een heel klein deel waar. Het was vooral onwaar.
Russen zijn vandaag druk met de herdenking met de overwinning op het fascisme. Veteranen komen op tv met het verhaal hoe ze de Rijksdag in Berlijn hebben bevrijd. Maar in Berlijn zijn tijdens de bevrijding meer dan 300.000 vrouwen verkracht – dat is geen nazi-propaganda maar feit.
Ik zie voorlopig maar één oplossing voor ‘de oorlog’. Er niet over praten. De meeste mensen kennen de feiten niet – willen de feiten niet kennen. Met het kennen van de feiten maak je geen vrienden, hooguit slechte vrienden.
Maar wat heeft dat met de huizenmarkt te maken? Mensen kunnen zomaar in beesten veranderen. Steden zijn uiterst kwetsbaar in tijden van oorlog. Je kunt beter vertrekken naar oorden waar niets te halen of te vergelden is. Makkelijk als je zo je huur op kunt zeggen. De stad – die een oase leek – moet geen moeras worden waarin je vast komt te zitten. Zeker niet als de zombies komen.
Ga je nu uitleggen dat de huizenprijzen gedaald zijn? En dat 20% een gemiddelde is en dat er dus uitschieters zijn?
Dat is stevig. Misschien moet je eens rondkijken naar alternatieven.
Als ik mei 2013 een eengezinswoning had gekocht was ik per maand bruto 995,62 Euro kwijt geweest.
Met de huidige rente van 2,5 % is dat slechts 790,24.
Dat is dus een bruto “huurverlaging” van 205,35
Als ik ook de prijsdaling mee reken in deze periode (schatting conservatief is -7,5%) op basis van 200.000 hypotheek dan kom ik op een maandlast van 2,5% over 185.000 = 730,97. Dat is bruto 264,65 Euro minder bruto woonlast (26,6% lager).
Dit soort van koopkrachtbehoud spreekt mij als huurder wel aan. Iedereen die de afgelopen 2 jaar heeft beweerd dat kopen nu gunstig is heeft verkeerd gegokt.
Ik denk dat al diegenen die 2 jaar geleden gekocht hebben weliswaar in hun eigen huis blij zullen zijn maar financieel beter uit waren geweest als ze even geduld hadden betracht.
Ik had serieuze tegenwerpingen verwacht.
Calcasa jaarverslag Miljoenenwoningen 2014: Nederland telt 14% meer miljoenenwoningen in 2014
Nederland telt in 2014 32.000 woningen van 1 miljoen of meer. Dit zijn er 14,1% meer dan in 2013. Met een waardestijging van 4,6% zijn de miljoenenwoningen in Nederland voor het eerst sinds de crisis meer in waarde gestegen dan een gemiddelde koopwoning. Een miljoenenwoning is nu gemiddeld 1,3 miljoen euro waard. In de regio Groot-Amsterdam is de gemiddelde waarde van de miljoenenwoningen met 8,6% het meest in waarde gestegen. De Konijnenlaan in Wassenaar is de duurste straat van Nederland met een gemiddelde woningwaarde van 2,275 miljoen euro en een vierkante meter prijs van 5.500 euro. Met een gemiddelde woningwaarde van 1,975 miljoen euro en een vierkante meter prijs van 5.200 euro is Aerdenhout-Zuid in Bloemendaal de duurste buurt van Nederland. Dit blijkt uit een vandaag gepresenteerd rapport van onderzoeksbureau Calcasa.
Nico de Geit,
Feiten zijn moeilijk voor mensen met IQ onder de 110. We moeten met die schapen leven. 🙂
Mèh, we herkennen evidente nonsense direct hoor.
20%….?????
70.000 gedeeld door 250.000 euri= 28%, nooit rekenles gehad?! Zonder keuken, erfafscheidingen, tuin en vloeren wordt het lastig wonen en verkopen he?
28% waardeverlies op een courant nieuwbouwhuis met 3 slaapkamers en een tuin op het zuiden..en jullie denken dat de prijzen nog VEEL?! verder doorzakken, dream on?
Ander voorbeeld: niet courante woning, flat 9 hoog met balkon op het noorden: waarde 2006 170.000 euri, deze woningen worden nu heden ten dage verkocht voor 110.000 euri, dat is een feitelijk, inflatie gecorrigeerd! verlies van 60.000 euri.
60.000 gedeeld door 170.000 is 35% waardeverlies!!
Prijzen van koopwoningen zijn niet met 17% gedaald zoals, ik meen het N.V.M. bij monde van dhr. Hukker schetst; theorie en praktijk lopen mijlenver uit elkaar zo blijkt wel weer, inflatie correctie is nou eenmaal reëel, zie hierboven.
Bij een hypotheekrentestijging zal er nog een paar procenten af gaan. Bij gelijkblijvende huizenprijzen daalt de waarde van het huis door de inflatie (=1 tot 2%). Mijn mening is dat gedurende een lange periode 10-15 jaar de inflatie de rest van de lucht uit de huizenprijzen blaast.
Gemeente Voerendaal is gemiddeld al -49% gedaald van 2008-2014, dat is pas een echte uitschieter, je zult er maar mee te maken krijgen door omstandigheden…
Een vastzittende woningmarkt is voor zowel koper als huurder enorm schadelijk, denk alleen maar aan de werkgelegenheid die een dynamische en goed functionerende woningmarkt onlosmakelijk met zich meebrengt 🙂
Bron: http://huizenprijzen.prijsverloop.nl/grootste%20dalers%20nederland/
Ik had zelf op een vervelend moment 20.000 euro schuld. Alles netjes afbetaald plus rente. Vraag me af hoe de halve tokkies een schuld van 150000 gaan betalen. (Subprime heette dat in Amerika)
Goed dat je hebt gekeken, zouden meer mensen moeten doen. De geschiedschrijving is door de winnaars gedaan, niet door de verliezers.
Saillant detail: De spoorwegen naar de concentratie kampen werden niet gebombardeerd, de industrie zoals IG Farben ook niet, terwijl daar onder andere Zyklon B werd gemaakt. Mensen zijn zo dom en gehersenspoeld dat ze niet de moeite doen om zich af te vragen hoe kan dat? Waarom? Wat zijn de krachten achter de oorlog? Wat heeft zich werkelijk afgespeeld?
Over Jodenvervolging mag nog steeds niet openlijk gesproken worden. Er is maar één mening toegestaan.
Maar er is veel meer dan de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel niemand weet bijvoorbeeld dat de Zuiderzee in één nacht werd gevormd door een enorme stormvloed, 800 jaar geleden. Daarvoor was het land en bewoond. Dat lijkt me toch wel belangrijke informatie als je in dat gebied woont.
Beste Steven,
Omdat ik mijn woning behoudend heb gefinancierd en alles zo goedkoop mogelijk soms tweedehands heb ingericht en de meeste werkzaamheden zelf heb uitgevoerd valt het verlies van mij mee in die zin dat ik moet rekenen op 35.000-40.000 euri verlies.
Aangezien ik in de tussentijd tijd z’on 15.000 euri HRA heb ontvangen wordt mijn verlies verder terug gedrongen naar 15.000-20.000 euri. Dit vind ik niet leuk omdat ik hiervoor hard heb gewerkt, maar ik wil hier echt weg.
Ik zal gelaten mijn verlies accepteren en het is nog maar de vraag of ik ooit nog een koopwoning wil hebben.
Ik word voor een WOZ-waarde aangeslagen die z’on 30.000 euri! hoger is als de reële verkoopwaarde, dus wie is er nou gek..?
Het is onzeker of ik mijn baan kan behouden in de toekomst, de ontslag versoepeling gaat in per 1 Juli-2015 mocht ik na de WW in de bijstand komen dan word ik voor die veel te hoge WOZ-waarde aangeslagen en gaat de gemeente voor mij bepalen of mijn huis, een eengezinswoning! wel een “passende” woning is voor mij alleen, zo niet dan moet ik het “maar even” gaan verkopen en sta ik op straat..
Door die veel te hoge WOZ-waarde zal ik als ik al een uitkering krijg?! deze in de vorm van een lening krijgen, die bij verkoop (in de toekomst) terug betaald dient te worden aan de gemeente.
Doel: huren dusdanig verhogen zodat alle burgers middels aangeschafte koopwoningen in een bepaald politiek-financieel worden geperst, zodat alle macht uit handen wordt gegeven en bij tegenslag(en) door werkloosheid en/of ziekte de druk optimaal kan worden opgevoerd zodat de door ons zo gewenste participatiesamenleving een feit is en blijft 😉
Ook is interessant te zien hoe mensen met die informatie omgaan. Sommigen noemen het ‘angstzaaien’. Anderen vragen ‘of je zo nog wel kunt leven’.
Amerikaanse bedrijven kopen geen OG in Nederland dat onder de zeespiegel ligt.
http://rense.com/general13/tidal.htm
Veroorzaakt door de NAVO! 🙂
Ze kunnen beter ophouden met het bouwen van wolkenkrabbers die niet gekaaptevliegtuigenbestendig zijn.
Nico, ga in Godshemelsnaam ergens anders mekkeren en neem een aantal van de idioten die soortgelijke onzin verkondigen mee.
Sinds de huizenprijzen niet meer dalen is de wijsheid vaak ver te zoeken alhier.
Verveling en gebrek aan sensatie?
Leg je nu uit wat gemiddeld is en wat uitschieters zijn?
Knap hoor!
Vastzittnde woningmarkt?
http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800
Het gaat in iedergeval de goede kant op.
Nico de Geit,
Helemaal mee eens.
Mensen bang maken omdat je het zelf bent, doe dat nu niet.
Voerman,
Mee eens! Behalve natuurlijk dat de huizenprijzen niet meer dalen. We zitten in het hikje up voor de GROTE zakker.
Er wordt nu met 185.00 geboden terwijl de totale aankoopkosten 250.000 euro waren in 2008, dit durfde men toen een “starterswoning” te noemen…
Vergelijkbare woningen worden nu gebouwd voor 172.500 V.O.N.
Bron: http://www.funda.nl/koop/tilburg/huis-84620796-churchillplein/
Tuurlijk gaat het de goede kant op als je maar verlies neemt cq kunt nemen 😉
185.00=185.000 😉
Steven,
Bedoel jij de 15% bruto en met inflatie erbij 25% daling die we nog tegoed hebben?
Frans, ik heb ondertussen onverminderd respect voor jouw verstandelijke vermogens als het om normale en door normale mensen te bevatten zaken gaat.
Zodra je echter begint met het verwijzen naar -en- citeren van krankzinnige doemgoeroes ben je naar mij overtuiging bezig met jammerlijke verspilling van tijd en denkvermogen, wat beter constructief ingezet zou kunnen worden.
Wie je allemaal gelukkig wilt maken met die onwetenschappelijke onzin is mij niet duidelijk.
Een ding is mij wel duidelijk en dat is dat jij nooit in staat zult zijn om een eigen huis te bezitten, ook al gaan de prijzen nog zo down. De huizenprijzen bewegen zich evenredig aan economische – en culturele anti argumenten die altijd bruikbaar zijn voor de beroepshuurders.
Aangezien geen van allen inhoudelijk in durft te gaan op de door mij gestelde PRAKTIJK rekenvoorbeelden ga ik er gemakshalve maar vanuit dat ik gewoonweg gelijk heb (gekregen) 😉
De huizenmarkt is GEDEELTELIJK hersteld, proficiat minister Blok, de huren nog wat verder verhogen dan gaat de huizenmarkt nog beter lopen, wie onderwater staat moet maar FF kijken hoe die het verder uitzoekt, perfect!
Inrichtings-/tuinkosten heb je ook bij een nieuwbouw huurwoning.
Je neemt de rente/verzekering en de bespaarde huur niet mee.
Als je een huis koopt kan dat in waarde dalen, gelijk blijven of stijgen.
Jij probeert dalen uit te leggen, want dat is wat er nu in jou hoofd is blijven hangen.
Deze site is hier al eerder aangehaald.
http://www.koopofhuurwoning.nl/berekening.php
Via partners/tips in de rechtermarge (hypotheekkater.nl)
Die mensen weten precies wat ze moeten doen, die hebben toch geen hulp nodig?
Hier hoor ik ze in iedergeval niet, ergens anders ook niet, op een paar huilverhalen na.
Het is vertederend dat niet onder water woners het voor ze opneemt.
Voerman,
We zullen het vanzelf zien Voerman…
Nico de Geit,
Jij bent bang, zo ga jij met die informatie om, dat is wel duidelijk.
Voerman,
Houdt er ook rekening mee dat ik één van de weinigen ben die geen enkele schuld heeft; Ik heb sinds mijn dertigste een zilververzameling opgebouwd..: rare ups en downs in de huizenmarkt bekijk ik vanaf afstand.
Leuk voor trendwatchers: huizen zijn natuurlijk nu een domme investering. (iets voor voermannen en ander dom volk)
Tja, je bedoeld jeff Rense hiermee zeker…
Toevallig kwam ik op zijn site toen ik een link wilde posten over Cumbre Vieja.
Wat je van de man vindt interesseert me niet zo, daar ben je natuurlijk vrij in, maar aangehaald worden wetenschappers en computer simulaties. Wetenschap is ook vaak ook corrupt, maar het is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Me er zorgen over maken? No way! Het zien als mogelijkheid? Ja, maar ik slaap er niet minder om.
Waarzeggers/glazenbollenkijkers zijn dat per definitie.
ja en?
László kun je niet zien dat alles samenhangt?
De perceptie van “de waarheid” wordt beinvloed door de kijker, per definitie. Zijn geloofsstelsel, wat hij heeft geleerd, zijn kennis van geschiedenis. Zijn visie op de geschiedenis is gekleurd door wat hij heeft geleerd door boeken, media, wat anderen zeggen, de heersende overtuiging van het volk.
Zijn toekomst visie wordt bepaald door zijn begrip van het verleden en het heden.
NIETS van dat alles is waardevrij, of vrij van kleuring.
Het zijn niet de meelopers die een bedreiging vormen voor machtshebbers, het is de intellectuele elite die verder kijkt dan wat aan het volk wordt gevoerd aan “informatie”. De intellectuele elite is dan ook als eerste aan de beurt in totalitaire machtsovernames.
Je beroepen op superioriteit van denkbeelden afgaand op de mate van populariteit of mate van acceptatie in een samenleving is niet bepaald een goed uitgangspunt voor waarheidsvinding.
Het verdedingen van heilige huisjes is in deze huizenmarkt ook niet goed te praten haha! 🙂
De dooddoener van de glazenballen kijker. In de bol is te zien hoe die samenhang is.
Heb je het over mij?
Nee, ik heb het niet over jouw.
Doodoener: wie de schoen past trekke hem aan.
Dus je dan moet je het CPB ook glazenballen kijkers noemen?
was in algemene zin bedoeld.
Klopt, maar heb jij de toelichting op en de doorrekening van het regeerakkoord gelezen?
Zo niet, zoek dat dan eens op, lees het door en kom dan nog eens terug.
Ook een aanrader voor Juan.
Kijk, hier wordt nu precisiewerk geleverd! Niet alleen bewegen huizenprijzen zich in de richting van anti argumenten, ze bewegen zich er zelfs evenredig aan.
M.a.w. ⌂p/⌂t= A*anti-argumentatie, met A als evenredigheidsconstante.
Als dat geen wetenschap is, weet ik het ook niet meer.
Overigens, wij zijn benieuwd naar de bronnen van economische kennis, die @Steven, naar eigen zeggen bezitter van een IQ, dat huizenbezit in de weg zit, tijdens zijn nautische avonturen heeft geraadpleegd.
Kaskraker,
Ik zou als ik jou was eerst de basisschool nog een keer doen en daarna verder leren. Voordat je een logisch inzicht hebt dat aan de mijne kan tippen zijn we een jaartje of 30 verder vrees ik. 🙂
Als we gewoon logisch nadenken en Ierland en Spanje als voorbeelden nemen gaat er gewoon nog een nette 30 procent van de prijs af. FIJN!
Het zal waarschijnlijk nog verder dalen omdat vooral Nederland scheel ziet van de hypotheekschulden, maar 30 procent minimaal er af is uiteraard logisch.
Ik vond de reactie van kaskraker wel geestig. Logisch nadenken is dat geen pleonasme Frans? al kan ik me voorstellen dat uitgerekend jij net degene bent die onlogisch kan denken.
dr.t,
Ach lekker hard woordelijk op elkaar inbeuken op een chat moet kunnen. 🙂
(Hoop dat ik niet over de schreef ga)
Maar waarom daalden de huizenprijzen wel 50 procent in Ierland en Spanje en blijft het hier maar sukkelen.
Aan Lorenzo: Ik weet het niet.. Jij wel?
Ik Heb net ff voor de gein wat sites vergeleken op hun leencapaciteit voor de huizenkoper.
inkomen: 25000 bruto per jaar.
rabobank: 80.000 euro.
hypotheker: 100.000 euro.
inkomen: 30.000 bruto per jaar.
rabobank: 124.000 euro.
hypotheker: 152.000 euro.
inkomen: 40.000 bruto per jaar.
rabobank: 162.000 euro.
hypotheker: 203.000 euro.
De rabobank werkt dus met een andere percentage lenen over 30 jaar. Zie de verschillen zegt genoeg lijkt me. De hypotheek klantjes gaan het zwaar krijgen komende tijd. Wanneer de rentes gaan stijgen. TRANENDAL IN AANTOCHT !!!
Kaskraker,
Helaas gaat het met de economie ook niet heel erg goed
https://m.youtube.com/watch?v=LQhX8PbNUWI
Nee, dat is het niet. Je kunt ook heel onlogisch nadenken, door te denken dat logisch nadenken een pleonasme is! 🙂
WTF! Dat was Steven die dat gebruikte, ik niet!
Vind logisch nadenken om andere reden niet erg sterk qua Nederlandse taal, maar anyway, dat is mijn sterkste kan ook niet.
OMG!! Ik kan wel wat interessanters verzinnen en mijn tijd beter gebruiken!
Ach… zo lang de huizenprijzen duur zijn hoeven Frans en ik weinig te zeggen. Na de top komt het dal: 2020?
Lagere huren ONMOGELIJK ( liever leegstand ) om de hoge boekwaarde instand te kunnen houden / De NL heeft haar ziel en zaligheid verkocht voor de AAA status
crisis in de winkelstraat
http://www.avrotros.nl/site/gemist/item/AT_2028398/crisis-in-de-winkelstraat/
Heerlijk is het voor mij dat de mecanieke nagels verzinkt 40 mm nu weer in de stad zijn te krijgen ……… 🙂 ( de handigste spijkertjes die bestaan, voor andere huismoeders ) ……..
Jaap van Duijn, 500 x
http://www.telegraaf.nl/dft/24021021/__500x_Jaap_van_Duijn__.html
Wie had dit ooit kunnen bedenken …… De ECB als aanhanger van de chaos theorie ….. Dan moet ze toch wel radeloos zijn ………
Voor ps 🙂 http://markarayner.com/blog/wp-content/uploads/2011/01/50_no_mere_coincidence.png
High tea in
Westcliff-on-sea
Een Schmulletje 🙂
Bent u straks ook de klos? …..
http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/2015/05/bent-u-straks-ook-de-klos.html
Keuze ? geen keuze
Geen loonsverlaging ? dan ontslag
http://www.volkskrant.nl/economie/geen-loonsverlaging-dan-kiest-vd-voor-gedwongen-ontslag~a4008188/
http://cdn2.hubspot.net/hub/146188/images/Crisis-Ahead-resized-600.jpg?t=1429282358737
Mooie dag gewenst zeepbellers 🙂
en blijven lachen http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v0/32235012037/Keep-font-b-Clam-b-font-keep-smiling-font-b-Cartoon-b-font-Vintage-Retro-Metal.jpg
http://www.marketmoving.info/something-is-really-wrong-with-house-prices-in-the-uk/?utm_content=buffer422bf&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
In Groot-Brittanie kun je blijkbaar van je pensioenpot meteen een huis kopen om te verhuren en leven op dat verhuurgeld……word niet geadviseerd, maar wel veel gedaan.
Ja.
Hypotheekverstrekkers laten steken vallen bij rentekortingen
http://www.nu.nl/geldzaken/4045101/hypotheekverstrekkers-laten-steken-vallen-bij-rentekortingen.html
Lezen als je nieuwe rente gaat krijgen of je interessante rente aanbiedingen ziet bij jouw hypotheekverstrekker!
Eindelijk is het er: adresbehoud bij verhuizing!
http://speld.nl/2015/05/09/eindelijk-is-het-er-adresbehoud-bij-verhuizing/
Hoge lonen zijn altijd een gevaar voor de economie.
Verklaar je nader.
Een 30-jaars rente is zeer ongebruikelijk en er wordt dus niet op geconcureerd.
Wat dat met een tranendal te maken heeft snap ik niet.
10-jaars rente is de beste vergelijking om dat dat de minimale looptijd is voor de bepaling de LTI, bij kortere looptijd moet 5% gebruikt worden.
En denk je dat als de duurdere huizen in prijs dalen, dat geen invloed heeft op de waarde van jouw huis?
M.a.w. als de prijs van een Mercedes zakt naar het niveau van een Volkswagen, wat zullen de mensen dan kopen? De VW?
Of denk je dat de prijs van de VW dan gaat zakken naar dat van de Lada. En dat die van de Lada ook naar beneden zakt.
Hypotheekrente staat op ongeveer 2% voor 1 jaar vast; het lijkt mij dat dit alleen nog maar omhoog kan gaan komende tijd.
De tijd dat je een gemiddeld rijtjeshuis met een enkel modaal salaris kunt bekostigen ligt voorgoed achter ons of we dat nu willen of niet. 200.000 euro financieren en helemaal aflossen met een jaarsalaris van 33.000-34.000 euri, dat gaat niet lukken vrees ik.
1,5 X modaal is de norm, dat wordt gezellig met de vele scheidingen die nog in het verschiet liggen.
Als wij 200.000 een mooi bedrag vinden voor een gemiddeld huis blijft er slechts weinig geld over om de reële economie te stimuleren, en maar vreemd vinden dat er zo weinig wordt geconsumeerd…
Het onnodig opjagen van de huizenprijzen, kost ons de kop als consumptiemaatschappij, waarvoor dank banken, verzekeringsmaatschappijen, makelaars en politieke bewindslieden 🙁
Bij een hypotheek rentestijging gaat er bruto nog 15% af, vooral bij oude en vrijstaande woningen waar nog lucht in zit, bepaalde relatief nieuwe woningen hebben de bodem wel bereikt, omdat deze namelijk op het niveau en kwaliteit! van de herbouwkosten zitten, zoals ik al zei is de huizenmarkt GEDEELTELIJK hersteld.
Mijn Vinex-hut is zwart-wit gezien van 250.000 naar 190.000-180.000 gegaan en er wordt nu heden ten dage vergelijkbaar gebouwd VANAF 172.500 V.O.N., dus die moeten straks aangekleed en wel ook 190.000-200.000 euro opbrengen, ziet u het?
Bron: http://nos.nl/artikel/2034658-hypotheekrente-langzaam-omhoog.html
Wanneer was dat dan?
Maximale hypotheek berekening voor een variabele rente of korter dan 10 jaar wordt getoetst met 5%. Die mensen hebben dus nog lang geen probleem. Alle tijd nog om de rente vast te zetten.
Is er een trend die aangeeft dat dat aantal stijgt?
Je hebt dat huis toch gekocht om er te wonen? Waarom is het nu opeens een hut? Heb je je zaakjes niet op orde?
Maar een tweedehands auto is toch goedkoper dan een nieuwe? Waarom zou dat met huizen niet zo zijn?
“Het gaat beter met de huizenmarkt? Een feestje van korte duur”
Bron: http://www.hpdetijd.nl/2015-05-04/het-gaat-beter-met-de-huizenmarkt-een-feestje-van-korte-duur/
Voor een goed functionerende woningmarkt zal het aantal te koop staande woningen op funda bijna moeten halveren van 240.000 naar pak en beet 150.000……
Zolang er teveel aanbod is zal er in veel gevallen onder de WOZ-waarde worden geboden zoals bij mij in straat structureel gebeurd met te koop staande woningen……
Het Rode Kruis biedt NOODHULP aan voedselbank in de Achterhoek
Nikx is meer wat het lijkt …….
De Gelderlander is vreselijk vervelend i.v.m. copyright, daarom maar zo ‘er is sprake van een noodsituatie’
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/winterswijk/rode-kruis-biedt-noodhulp-aan-voedselbank-oost-achterhoek-1.4910014
En de laatste Steve Keen on video ( 8.35 minuten )
http://everyinvestor.co.uk/2015/05/05/video-steve-keen-criticises-naive-austerity-politics/
Bij jou in de straat, dat zal het zijn, je woont zeker tegenover Nico.
Waar heb je het over? Verwar je goed functionerend met stijgende prijzen misschien?
Als je het goed geregeld hebt is je koophuis na 30 jaar van jou, ongeacht de waarde die het gedurende die 30 jaar gehad heeft. Onderweg kom je wat risico’s tegen, relatie, werk en ziekte. Dat was zo, dit is zo en zal ook wel zo blijven.
Door Dr. Doom. Gaap!
Ik kan me ook niet onttrekken aan hetzelfde gevoel. Ik zie gewoon niet hoe men op dit niveau, en in dit huidige tempo, tenminste net zoveel en net zo hoge hypotheken kan blijven verstrekken als dat nu het geval is. Laat staan meerdere.
Alle recente bewegingen omhoog zijn volgens mij toe te schrijven aan de gevolgen van ingrijpen van de politiek.
Vrijstelling voor schenkingen. Huurverhogingen. Zgn. Scheefwoners opjagen. De rentestand, die nauwelijks lager kan, maar wel hoger. De startersleningen in haar vele varianten.
Ondertussen zijn de negatieve indicatoren nauwelijks veranderd. Het hoge aanbod. De werkeloosheid en arbeidsongeschikdheids ontwikkelingen. Stijgende nationale schuldverplichtingen. Verder verlies van koopkracht over de hele breedte. Jongeren die een hoek in worden gedreven. De verdere tweedeling tussen zij die wel, en zij die geen toegang hebben tot kaptiaal.
Waar er tot nu toe sprake is van prijsstijgingen is precies op die plaatsen waar men nog wel wat spaarcenten of kapitaal had zitten, maar dat is nu reeds voor een groot deel in stenen gestopt, en kan niet nogmaals worden uitgegeven.
Banken die onverminderd hun hypotheekportefeuille aan het afbouwen zijn. Woekerpolisaffaires die voortwoekeren. Het groeiend aantal ouderen.
Het gebrek aan vaste banen. De voorkeur van jongeren om te huren en om een nieuwe, deeleconomie te realiseren.
Ik zie nog wel een versoepeling van de hypotheekverstrekking voor ZZP-ers in het verschiet, een verhoogde sloopinspanning, hypotheken voor 40 jaar, en het gebruiken van opgebouwd pensioen.
Maar of dat de fato betekend dat de hiuzenprijzen stijgen, nou nee.
Het is meer het gebruiken van de noodzaak van wonen als een hefboom om allerlei andere zaken af te breken.
Zo vraag ik mij af of de verkopen aan grote internationale investeerders van vele duizenden sociale woningen ook niet bij het totaal aan verkopen zijn toegevoegd.
Ook moet straks door hen met starterleningen die ze drie jaar geleden afgesloten hebben begonnen worden met deze af te lossen.
Kijk naar de autoverkopen sinds 2011
2014 – 390.402
2013 – 419.577
2012 – 501.898
2011 – 560.045
Kijk naar de detailhandel
“Het jaar 2014 eindigde voor de Nederlandse detailhandel positief. Voor het eerst in zes jaar tijd was er sprake van een groei van de verkopen (volume), zoals het CBS eerder heeft gemeld. De Nederlandse detailhandel blijft echter, ondanks dit herstel, achter bij de detailhandel in andere Europese landen.” bron cbs
Kijk naar de leegstand van kantoren
“Op dit moment staat ongeveer 15% van de kantoren in Nederland leeg. Waarschijnlijk neemt deze leegstand de komende jaren toe. Leegstaande kantoren zijn slecht voor de leefbaarheid en het vestigingsklimaat voor bedrijven. Daarnaast is er, vooral in de grotere steden, nog steeds behoefte aan extra woonruimte. Transformatie van kantoren kan hier een goede oplossing voor zijn. Bijvoorbeeld door kantoren om te bouwen naar studentenflats of seniorenwoningen. De overheid stimuleert kantoortransformatie door advies te geven aan gemeenten en andere betrokken partijen.” bron rijksoverheid.nl
Kijk naar de leegstand van retail
“De leegstand van winkelpanden is het afgelopen jaar nog verder toegenomen. Steeg het aantal leegstaande winkelpanden tussen 2009 en 2010 nog met 9%, afgelopen jaar steeg dit zelfs met 10%. Steeds meer panden staan structureel leeg.” bron locatus.nl
Ja er komen vele immigranten bij ieder jaar. Daar staat tegenover dat ook het aantal emigranten evenredig omhoog gaat, waardoor dat effect nagenoeg teniet gedaan wordt..
Off-topic:
De regio’s met bevolkingskrimp vergrijzen het meest:
http://www.aedes.nl/content/feiten-en-cijfers/wonen-en-zorg/wat-is-de-impact-van-vergrijzing-op-de-woningvraag/wat-is-de-impact-van-vergrijzing-op-de-woningvraag.xml
Hoe wordt er hier gedacht over het ouderlijk huis
Mijn enige broer heeft een huis gekocht met zijn vriendin.
Mijn ouders zijn 65 plus met 2 kinderen ik en mijn broer.
Hoe wordt er door banken gekeken naar het ouderlijk huis?
Ik bedoel als ik nu ook een huis zou kopen, wordt dan het ouderlijk huis ook meegenomen als zijnde een potentiële financiële meevaller?
En op hoeveel wordt die financiële meevaller dan geraamd die ik dan moet delen met mijn broer?
Is er misschien een actuaris in zaal die een risicoprofieletje kan maken?
Mischien nemen je ouders wel een extra hypotheek en verbrassen de opbrengst?
Tijl,
Nee, nee zo erg zijn ze gelukkig niet, ze zijn nog bezig met aflossen.
Er staat nog 90k open. Het betreft een 2 onder een kap. Was 7 jaar geleden nog bijna 3 ton, nu schat ik zo’n 220k.
https://www.youtube.com/watch?v=0NdDupITDv8
Inequality For All – Documentary
Aanrader.
Dat is ook zo; over een jaar of 10 zal het rond de 160.000 euri waard zijn i.v.m. ouderdom, afschrijving en te verwachten onderhoudskosten rond die tijd
Enkel omdat mijn huis relatief nieuw is maakt het dat het nog 180.000-190.000 euri waard is momenteel.
Mochten jullie willen, oudere huizen, in het bijzonder de monumentale panden zijn vaak gewilder dan nieuwe huizen en over de grondprijs kun je toch wel stellen dat die op zijn minst waardevast is gebleken gedurende decennia.
De jaren 70 en 80 woningen zijn een uitzonderingen en hadden eigenlijk nooit zo gebouwd mogen worden, ze zijn te lelijk om gedurende een langere tijd tegen aan te kijken of in te wonen (ik weet niet wat het ergste is).
Dat was de gedachte. Ondertussen staat er hier nogal wat monumentaals te koop, niet te huur. De onderhoudskosten zijn enorm en onderhoud is verplicht.
Ga dat maar aan gemeentes vertellen met giga-schulden en giga-grondposities.
Vanaf de jaren ’50 ging OG als een speer omhoog, in 2008 werd een all time high bereikt. Bomen groeien niet tot in de hemel.
Nieuwe draad
noot: de een heeft kapitaal en de ander kost kapitaal , wellicht een causaal verband zelfs.
Dan kunnen de onderzoeken naar de rentestanden per nu stoppen , we hebben ons vergist .
Er is wel concurrentie , geen prijsafspraken in het verleden gemaakt , te ruime marges zijn een fabel gebleken.
Dat bepaalt de markt , niet een individu .
810 . Er is geen verband indien niets geregeld.
Ik persoonlijk vind al die enorme woonkeukens met keukeneilanden afschuwelijk…..koken doe je een half uur per dag, maar mensen offeren er vrolijk 50%-70% van hun woon/eetgedeelte aan op……kijk liever naar de tuin 🙂
Zolang je ouders niet meetekenen als borgsteller, wordt er geen enkele rekening mee gehouden.
Zelf kun je dat wel doen, maar dat is jezelf rijk rekenen.
Veel mensen hebben daarom een aflossingsvrije hypotheek, voor deze meevaller. Alleen komen ze zelf voortijdig in de problemen en willen pa en ma maar niet doodgaan, geen regelmatige schenkingen doen, of maken ze het zelf op aan zorgkosten of Viva la Spanje, dan heb je natuurlijk leuk misgegokt.
Zelfde gokspelletje met levensverzekeringen op familie…..en ze gaan maar niet dood…..wel luguber als je nadenkt over deze situaties……
Binnenkant is belangrijker, buitenkant kun je negeren, dat is vooral voor je overburen vervelend 😉 en lokatie is nog veel belangrijker, wat voor buren heb je. Zou toch niet graag in Osdorp of Rivierenwijk willen wonen……ook niet in Amsterdam centrum trouwens 🙂
Erg goed, ook voor beginners zoals familie en bekenden die zich nooit laten overtuigen, en nu natuurlijk ook weer niet haha! 🙂 Bedankt voor de linK! 🙂
KIJKEN!!! (ook voor wel onderlegde mensen, zoals natuurlijk iedereeen hier) 🙂