Markt voor nieuwbouwhuizen klapt in

De markt voor nieuwbouwwoningen verslechtert in hoog tempo. In januari werden er 62% minder nieuwbouwwoningen verkocht.

NieuwbouwVerder onderuit
De economische teruggang heeft ook de markt voor nieuwbouwwoningen bereikt. In het eerste halfjaar daalde de verkoop met 12%. In het tweede halfjaar liep dat al op tot 32%. In december halveerde de verkopen. In januari holde de markt nog verder achteruit: -62% in vergelijking met dezelfde maand van 2008.

Bouwers in nood
Als gevolg van de instortende verkopen gaat de bouwsector hard achteruit. Bouwbedrijven blijven met de huizen zitten en dat kunnen ze niet zomaar opbrengen. Voor sommige bouwers is het redden wat er te redden valt. Op bouwplaatsen halen installateurs de radiotoren voor de centrael verwarming weer weg uit de nieuwbouwhuizen en timmerlieden stellen hun dure hardhout veilig.

Faillissementen
Het aantal faillisementen neemt snel toe in de bouwsector, vorig jaar met 71%. Deskundigen gaan er van uit dat dit jaar nog meer bedrijven omvallen. Volgens Graydon, dat de kwaliteit van debiteuren beoordeelt, wordt geen sector zo hard geraakt als de bouwsector.

Garantie
De Vereniging Eigen Huis waarschuwt consumenten dat zij in deze tijden goed moeten oppassen: ‘Raak geen nieuwbouwhuis aan voordat je zeker weet dat er garantie opzit’.

bron: RTL Z

Share Button
13 comments on “Markt voor nieuwbouwhuizen klapt in
  1. Marktfundamentalist says:

    Nou Ger Hukker, kom er maar in: “In NL is alles anders, hier hebben we namelijk krapte/HRA/betaalbaarheid is sterk verbeterd etcetc….”

    Ik draai dit mantrabandje maar vast weer af dan hoeven anderen dat niet meer te doen.

  2. renee says:

    Het gaat tijd worden dat de bouwsector, de gemeenten (met grond en leges) en andere partijen huizen gaan bouwen voor normale prijzen. Een knappe eensgezinswoning voor 150 duizend, een twee onder 1 kap voor 230 duizend. In guldens zijn dat nog steeds flinke bedragen. Je zal zien dat er dan heel veel mensen huizen gaan kopen. Met de huidige prijzen denk ik dat er in maart 100% minder nieuwbouwwoningen worden verkocht. Dus helemaal niets meer. Als je nu een huis koop ben je of heel dom of je wil een huis echt gewoon hebben.

  3. Doorloper says:

    Niks in NL aan de hand hoor mensen, gewoon doorlopen….

  4. Doorloper says:

    De sleutel ligt idd bij de grondprijzen, die moeten omlaag omdat in die prijs de “bubbel” zit.

  5. Tolga says:

    De begroting van iedere gemeente in NL is gebaseerd op hoeveel ze aan de grondprijzen gaan verdienen. Niemand ook een gemeente wil zijn begroting aanpassen. Al zou de huizenprijs instorten de WOZ zal niet volgen.

  6. Eric says:

    Het werd ook wel tijd dat er een grote schoonmaak kwam op de bouw.

    Zie de kwaliteit van de nieuwbouw woningen van de afgelopen 10 jaar, die is dramatisch terug gelopen. Vooral op de Vinex locaties is het kommer en kwel.

    Ik denk dat de goede bedrijven overblijven, die kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en dit is voor de consument lijkt mij alleen maar goed.

    Ook als je nu een huis laat zetten op een vrije kavel kun je onderhandelen over de kosten van het laten bouwen van je droomhuis.

  7. Eric says:

    @ Tolga:

    Als de huizenprijzen in elkaar storten en de WOZ gaat niet mee, kun je bezwaar aan tekenen.

    Ik zou eens om advies vragen aan een accountant of bij Buro Rechtshulp wat er in dat geval mogelijk is voor de consument.

    Mischien wordt het nu alvast tijd voor een goede rechtsbijstand verzekering, zodat je, mocht het nodig zijn, dit geschil uit kan vechten voor de rechter.

  8. johnny says:

    Wat leven we toch in een prachtige tijd 🙂
    De WOZ en de waarde van uw woning , een uitspraak (LJN :BF7605). Een man had gelijk grkregen van het Hof om de waarde van zijn woning met € 300.000 te verminderen . De reden lag in het feit dat de aandelen koersen tussen 2002 en 2003 op hun dieptepunt stonden , per Peildatum 1 januari 2003 en dat zou invloed hebben op de woningwaarde . Een herkenbare situatie , nu 2009.

  9. mark says:

    @renee
    Dat zijn prijzen waar ik niet over na hoef te denken.
    Dat zijn lekkere prijzen !

  10. xandr says:

    @mark: ook als de hypotheekrente 12% is?

    Lange rente stijgt weer. Zou het iets te maken hebben met de tientallen/honderden/duizenden miljarden die de overheden proberen te lenen?
    [bloomberg:] http://tinyurl.com/c9zlpf

  11. W . Jansen says:

    Heb de financiële middelen om nieuw te bouwen, maar gelet op die bureaucratische reactie van ambtenaren, en het doen van een verplichte aanbetaling van 25 % Leges, zonder garantie dat ik mijn vergunning krijg.[als de vergunning afgewezen wordt ben ik die 25% kwijt !!],,,heb ik besloten om voorlopig maar niet te gaan bouwen… ben langzamerhand aan het kijken net over de grens.,,daar is het niet zo,n arrogante ambtenarenboel……het hele overheidsapparaat ontmoedigd de burgers , en helpt de hele maatschappij naar de bliksem !!

  12. Gee says:

    De ambtenaren willen nu niets doen met particuliere huizenbouwers of cooperaties.. De projectontwikkelaars gaan naar de klote en geven geen snoepreisjes en goedkope huizen aan ambtenaren..

    nu ligt alles stil terwijl er een krapte is?? Er staan genoeg bestaande huizen leeg en mensen met 2 huizen.. daarom kopen mensen geen nieuwe huizen!!

    En VEH beschermt de oude woningmarkt door te roepen: geen nieuwe woning kopen!! Blijkbaar is de markt echt op slot

  13. mark says:

    @xandr
    Voor mij het belangrijkste is dat de woningen betaalbaar blijven (betaalbaarheidsindex).
    De rente zet ik niet voor 30 jaar vast, dus die 12 % is niet voor de hele 30 jaar. Als je een overgewaardeerd huis koopt zit je er voor de rest van je hypotheek mee.
    En de banken berekenen de renteverlagingen van de ECB nog (steeds) niet door, dus wellicht komt er nog een (korte) periode van lage rente.
    En geen hypotheek van 100% of meer,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*