Maak kopen van huis met eigen geld aantrekkelijker

SpaarvarkenJonge stellen met een tophypotheek dreigen in de problemen te komen, als een van de twee zijn baan verliest, signaleert onder meer vereniging voor schuldhulpverleningsbureaus NVVK. Hoe is het toch mogelijk dat het in Nederland nog altijd niet aantrekkelijker is met eigen geld een huis te kopen?

Wie tot voor kort een huis kocht en daar eigen geld in wilde stoppen, werd voor gek versleten. Het is namelijk veel aantrekkelijker een huis te kopen met geleend geld, omdat je de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van de belasting (box 1). Afhankelijk van hoeveel je verdient, kan dit oplopen tot 52 procent.

Rendement dat je op je vermogen haalt, wordt ‘maar’ voor 30 procent belast (box 3). Omdat er voor het gemak vanuit wordt gegaan dat je 4 procent rendement haalt op je vermogen, komt dit er in de praktijk op neer dat je 1,2 procent belasting over je vermogen betaalt.

Eigen geld
In andere landen moet je eigen geld meebrengen om een huis te kunnen kopen. In Nederland wordt eigen geld investeren juist ontmoedigd. Geen stuiver hoef je mee te brengen om een huis te kopen, je leent gewoon alles en het is zelfs mogelijk meer te lenen dan je huis kost. Daarvoor bestaat de tophypotheek.

Dit is prima zo lang je je baan behoudt en de huizenprijzen stijgen, maar is dit niet het geval, dan zit je mooi. Helemaal als je ook nog eens een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten.

Problemen
Volgens de NVVK komen veel jonge stellen met een koophuis met tophypotheek al in de problemen als een van de twee zijn baan verliest. Als zij dan ook hun huis nog met verlies moeten verkopen, zitten ze helemaal.

Als het kabinet het momenteel dan niet verstandig vindt de hypotheekrenteaftrek af te schaffen, dan is te hopen dat er wel iets gedaan wordt aan het verschijnsel dat een hypotheek aantrekkelijker is dan eigen geld in een huis te stoppen.

Een van de manieren waarop dit zou kunnen is simpelweg de tarieven in de verschillende boxen gelijk te trekken.

bron: Z24.nl

Share Button
8 comments on “Maak kopen van huis met eigen geld aantrekkelijker
  1. Jeroen Boschma says:

    Het tarief van de vermogensrendementsheffing koppelen aan de hypotheekrenteaftrek? Lees ik dat goed? Ik mag dan wel hopen dat die koppeling er alleen is als je al een hypotheek hebt. Je moet er niet aan denken dat de huurders met spaargeld in dit land opeens een nog grotere hand zien graaien in hun zuurverdiende centen….

  2. House says:

    Ja ja, in Nederland betaal je belasting van je geboorte tot aan de dood!
    Gezellig land toch?

  3. W . Jansen says:

    Indien politici toch de hypoaftrek willen handhaven, stel dan voor dat het aftrekbedrag verplicht gebruikt dient te worden voor de aflossing. ..nu in deze situatie gaat men er van feesten, met gevolg dat de hypotheek nagenoeg niet afgelost wordt.diegenen die altijd netjes afgelost hebben, zijn meestal niet gaan feesten, maar hebben zuinig geleefd., met gevolg dat ze nu afgestraft worden met hoge belastingaanslagen,als gevolg van dit falende beleid.!! met hun hoge belastingaanslagen wordt de feestende niet- aflossende menigte gefinancierd !!

  4. sven says:

    De hypotheekrenteaftrek wordt nog wel afgeschaft, maar dan wanneer de huizenprijzen met ongeveer 70% zijn gedaald (dan maakt het toch niks meer uit) dus over 4 jaar is het zover jongens !
    En ondertussen blijven ze maar wat aanklooien natuurlijk.

  5. hmm says:

    Ik las pas een artikel uit 2005 waarin de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt werd voorspeld door te kijken naar het soort hypotheken dat werd verstrekt. Het meest “idiote” voorbeeld was: 103% “loan-to-value”, looptijd 35 jaar, eerste 5 jaar interest-only.

    In Nederland is/was echter vrij normaal: 125%, looptijd 30 jaar, alle 30 jaar interest-only (aflossingsvrij).

    In feite is een aflossingsvrije hypotheek een hypotheek voor eeuwig. Na 30 jaar is immers nog niets afgelost. Nou ja, eeuwig… de bank zal toch geld willen zien vóórdat je het loodje legt.

    Wat wel interessant is: in de VS kwam huizenbezitters in problemen doordat de “interest-only” periode afliep. Na 5 jaar moest men wel beginnnen met de aflossing, waardoor de kosten omhoog schoten en de mensen hun huizen verloren.

    In Nederland hebben we dit probleem op de lange baan geschoven door 30 jaar lang niets af te hoeven lossen. Geniaal! Vanaf 2025 steeds meer daklozen om je heen.

  6. De Buitenlander says:

    @hmm

    …ja ja Nederland is anders…alles is gewoon heelemaal veel anders dan ergens anders en daarom zullen ook de problemen anders zijn dan ergens anders 😉

  7. johnny says:

    Maar goed, we hebben er ”allemaal”ruim van kunnen profiteren en menig verjaardags feestje werd ermee gevuld. Nu krijgen we de keerzijde en mogen we nooit en te nimmer klagen. Het zinnetje : we hebben er hard voor gewerkt (toko) doet dan ook niet ter zake.

  8. De Buitenlander says:

    Lang leve het poldermodel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*