Kritiek De Jager op huizenkoopplan

Staatssecretaris De Jager ziet weinig in het CDA-plan om ouders fiscaal te ondersteunen als ze hun kinderen helpen een huis te kopen. Het CDA wil ouders toestaan belastingvrij 50.000 euro te schenken voor de aanschaf van een huis.

Volgens het CDA zijn de kinderen dan niet afhankelijk van een tophypotheek. De Jager noemt dat sympathiek, maar zegt dat het in de praktijk juist nadelig kan uitpakken voor de betrokkenen.

Ook zijn er uitvoeringsproblemen. Zo kan de Belastingdienst niet controleren of de schenking echt wordt gebruikt voor de aankoop van een huis. De Kamer praat vanavond over het voorstel.

bron: NOSJOURNAAL

Share Button
Tagged with:
86 comments on “Kritiek De Jager op huizenkoopplan
  1. bigD says:

    OT: waarom zouden schenkingen (en erfenissen) überhaupt belast moeten zijn?

  2. Jeroen says:

    Onzalig plan, zal wel weer sterke lobby van vastgoedbelanghebbenden achter zitten… In plaats van manieren te bedenken hoe starters zoveel mogelijk geld naar de woningmarkt kunnen brengen, kunnen ze beter eens gaan nadenken hoe het prijspeil kan worden verlaagd. Als maatschappij zouden we bv al een stuk beter af zijn als de HRA om zeep wordt geholpen…

  3. Mike says:

    Wat een afschuwelijk land is dit toch, het enige waar “onze” politici goed in zijn is het bedenken van manieren om je zo veel mogelijk te laten betalen.
    Dat, en hun eigen carriere is het enige dat telt.

  4. marketwatch says:

    Dat kinderen die 50k van hun ouders nodig hebben om uberhaupt nog een hypotheek rond te krijgen is juist een teken aan de wand dat het huidige prijspeil onhoudbaar is. Maar ja alles wordt nu uit de kast getrokken om het huidige prijspeil te handhaven.

    Geld (overwaardes in dit geval) worden van de bovenkant (ouders) van de huizenmarktpyramide uitgekeerd aan de onderkant (starters) If it looks and smells like a Ponzi scheme, it probably is..

  5. John says:

    Bij een Ponzi scheme is er geen onderpand, het daarmee vergelijken is dus totaal onzinnig.

    Verder zal het inderdaad helpen het huidige hoge prijspeil vast te houden.

    Ouders kunnen verder veel beter het geld aan de kinderen lenen, de rente die ze ontvangen van hun kinderen ieder jaar aan ze schenken, en die kinderen kunnen de betaalde rente weer van de belasting aftrekken.

  6. kees says:

    hoe bepaalt John wat de waarde van een onderpand is, indien aanwezig?

  7. kees says:

    @5
    Dan moet dat meegenomen worden bij het afsluiten van de hypotheekovereenkomst; eigenlijk zijn ze dan borg.

  8. Martijn says:

    Bij een Ponzi scheme is er geen onderpand, het daarmee vergelijken is dus totaal onzinnig.

    Een Ponzi-scheme komt er in principe op neer dat de zogenaamde winsten betaalt worden uit eigen inleg of uit de inleg van volgende toetreders. Dat kan in principe zowel met als zonder onderpand worden opgezet. Geheel onzinnig is die vergelijking dus niet.

    Overigens is de VS met zijn overheidsfinanciën ook bezig met een Ponzi-scheme, maar claimt wel onderpanden – schuldpapier – uit te geven. Er zit verschil tussen een gedrukte schuldbekentenis en de tastbare bakstenen van een huis, maar geheel onzinnig is de vergelijking niet.

  9. snorkel says:

    Volgens mij slaat @marketwatch (4) de spijker feilloos op zijn kop! Als we dergelijke constructies moeten verzinnen om de huizenprijzen op het huidige niveau te houden, dan zijn ze te hoog

    Verder denk ik dat er nog een paar addertjes onder het gras zitten:
    – De Belastingdienst kan natuurlijk nooit controleren waar dat geld uiteindelijk belandt. Deze regeling gaat gegarandeerd misbruikt worden
    – Elke 50.000 euro die nu in een huis geinvesteerd wordt is over een jaar nog maar 45.000 euro waard. Bovendien zijn rentebetalingen weggegooid geld, dus effectief gooien de ouders hier 10.000 per jaar mee weg
    – Het lijkt me verstandiger (jonge) mensen op te voeden, en ze te leren dat je moet werken voor je luxe. Op deze manier brengen we een generatie verwende luie donders voort. Willen we in de toekomst nog enigzins kunnen concureren met de Chinezen en Indiers, dan moet er juist een versnelling bij!

  10. matthijs says:

    @9 Dat opvoeden is lastig als dat door boomers moet gebeuren die hun vermogen “gratis” hebben gehad dmv waardestijging van de woning die ze ooit voor 100.000 gulden hebben gekocht en nu voor 3 ton weg gaan.

  11. Bouke says:

    De zoveelste maatregel om lucht te pompen in de woningmarkt.

    Ik vind het echt heel bijzonder dat zo veel mensen schijnbaar denken dat het huidige woningprijsniveau om één of andere reden ‘correct’ is. Alles lijkt gericht te zijn op de potentiële kopers. Wat kunnen we allemaal doen om te zorgen dat ze het huidige prijsniveau kunnen betalen?
    – schenkingen van ouders
    – hypotheekrenteaftrek instandhouden
    – korting geven, maar wel met allerlei ‘strings attached’.
    – banken verplichten zoveel mogelijk uit te lenen
    – boos worden op de AFM als die suggereert dat je je woonschuld moet beperken.
    – …

    Het lijkt wel alsof huizenbezitters het gevoel hebben dat de huizenprijsstijging van 1995-2007 een verworven recht is.

    Uiteindelijk kan echter geen enkele overheid een markt sturen waar jaarlijks 25 tot 50 miljard in omgaat en waarvan de voorraad ongeveer 900 mrd euro betreft.

  12. Victorino says:

    @11 Bouke helemaal eens.

    Pluim voor Hogehuisprijsminnend Nederland: weer een zet in de vertragingstaktiek.

    Nu blijken startende tweeverdieners met een tophypotheek op twee inkomens niet zonder een “belastingvrije schenking van ouders” te kunnen voor die eerste aankoop. Kennelijk werkte de “generatiehypotheek”, waar de ouders borg stonden niet voldoende. En daar blijkt men bij het CDA nu wat op gevonden te hebben..

    Chapeau 🙂

    Wel betekent het dat HRA afschaf beter bespreekbaar geworden is, kennelijk is er een probleem. Oh ja, is er een probleem dan in de NL woningmarkt????
    Wordt vast vervolgd.

  13. Ludwig von Mises says:

    Victorino

    Ik denk dat je het nu over prijsinflatie hebt. Die tijdelijke PPI druk gaat geen structurele CPI verlaging worden.

    Mises vraagt zich af hoe we met een vergrijzende bevolking – dat is minder mensen die werken voor meer mensen – lagere prijzen kunnen krijgen.

    Minder mensen die meer moeten produceren voor meer mensen is dus een afnemende productie.

    Terwijl geld wordt bijgedrukt bij het leven om het gat in de woningmarkt te vullen.
    Hoe dat deflatoir kan zijn – de logica ontgaat Mises volledig.

    De dag dat je prijsverlagingen across the board ziet in de supermarkt wil ik het gesprek wel aangaan.

    Noem mij 1 ding dat goedkoper wordt? Energie rekening al omlaag? Huurverlaging al ontvangen? Groenteboer houdt uitverkoop? Lager tarief bij de kapper? Gratis bankpas terug? Korting op verzekeringpremie? Belastingverlaging gekregen vanwege de deflatie?

    There are lies, damned lies and statistics.

  14. snorkel says:

    @matthijs (10)

    waar! triest, maar waar!

    hoe vervelend het ook is, zo’n crisis is blijkbaar (of moet ik zeggen, hopelijk) het enige middel om een hele generatie (of 2) wakker te schudden

  15. leerling says:

    Ja hoor mises, t’is wel crisis, mijn gas en licht is van 97.- naar 44.-,zelfde verbruik al jaren en de Saté is van 1.05 naar 0.85, dat zijn er twee en nog eentje, hypotheekje van 5.8 % in november 2008 naar 4.2 vandaag

  16. Martijn says:

    Tijdelijk zien we nu wel prijsdalingen (deflatie voor wie wil) in een aantal sectoren, waaronder huizen. Dat is niet vreemd, M3 is momenteel niet aan het groeien omdat banken strenger en dus minder uitlenen. Verder zitten verschillende industrietakken met overcapaciteit. Dat zijn allen normale onderdelen van een crisis als deze. In 1930 was bijvoorbeeld wel degelijk deflatie across de board.

    Op dit moment wordt er echter tegelijkertijd als een wilde geld bijgedrukt. Dat bijdrukken kan je met de beste wil van de wereld niet deflatoir noemen, en dat is het verrassend genoeg dan ook niet.

    De inflatie die uit dat bijdrukken voortkomt merken we ook al (in de States misschien wat meer dan hier). Bijna alle overheidsdiensten worden rap duurder (uiteindelijk is het de staat die het geld bijdrukt) en hetzelfde geldt voor de semi-publieke sector. Ook de beurs is flink gestegen terwijl een hoop andere indicatoren juist verslechterden (kijk bijvoorbeeld maar eens naar transport, een component in ieder product dat we gebruiken cq de Baltic Dry index).

    Tot slot zijn de banken nog niet gezond. Over Europa kom ik minder slechte berichten tegen dan over de States, maar we zijn er nog niet klaar mee.

  17. leerling says:

    Volgens mij heb je nu deflatie [ tijdelijk ? ] in de reeele economie en inflatie in de financiele economie, dit noemen de economen stagflatie, en geld drukken hebben ze ook in Japan gedaan, maar heeft nog steeds geen inflatie gecreerd.

  18. Martijn says:

    Yep, we zien tijdelijke deflatie in een aantal zaken, maar ook inflatie in oa (semi)overheidsdiensten.

    Prijsstijgingen en dalingen kunnen tegelijk voorkomen; dat is zelfs normaal. Soms is de AH goedkoper, soms Super de Boer.

    Nu is het wel een stuk extremer en wordt een deel van de beweging wel degelijk door de crisis veroorzaakt. Banken lenen minder uit waardoor M3 niet stijgt en in voorkomende gevallen zelfs wat lijkt te dalen. Tegelijkertijd groei MO wel.

    Ook daar inflatie en deflatie tegelijk. Op zee zie je overigens ook na iedere golf een dal.

    Vooralsnog lijkt het er op dat er een flinke inflatie in de maak is, maar wat er nu aanspoelt lijkt meer op deflatie.

  19. Martijn says:

    Overigens stuit ik her en der op verhalen als zou de recessie voorbij zijn.

    Onzin.

    Die verhalen zijn gebaseerd op stijgende, voornamelijk financiële, statistieken. Als dergelijke statistieken met een record en oplopende werkeloosheid en verslechterende hypotheekbetalingen zou ik inflatie noemen en dat is het ook.

    Structureel is er nog niets opgelost, maar als genoeg mensen de berichtgeving geloven dan kunnen we weer een nieuwe bel blazen. Ik waag het te betwijfelen of dat lukt.

  20. kees says:

    wat wordt er nu gered als de door de overheden zo gewenste inflatie loskomt?

    Moeten we onze kinderen een overheidsbaan adviseren?

  21. Martijn says:

    @21

    Als die inflatie loskomt worden de belangen die nu in het systeem zitten gered. Inflatie is in principe niet veel meer dan een welvaartsveschuiving. Zij die geld/waarde hadden zien dat teruglopen terwijl zij die het niet hadden hun schulden zien verminderen. In de dynamiek die daarbij ontstaat kunnen sommige partijen – banken – nog wat extra aftappen.

    Het lastige is dat overheden ook afhankelijk zijn van de economie. Zonder belasting immers geen inkomsten. Met een belastingdruk van rond de 55% valt er aan die belasting niet al te veel meer te verhogen omdat men dan gewoon stopt met werken.

    Teveel inflatie brengt bovendien het gevaar van verlies van vertrouwen in de munt en daarmee hyperinflatie met zich mee, al zitten we daar nu nog niet bij in de buurt.

    Hier nog een interessant stukje, het klopt gewoon niet helemaal:
    http://www.zerohedge.com/article/whats-wrong-consumer-confidence

  22. Martijn says:

    En een overheidsbaan adviseren?

    Ik weet het niet. Veel ambtenaren zitten betrekkelijk veilig, maar of het daar nou leuk is?

  23. leerling says:

    M3 uitleg staat hiernaast. Is een spoedcursus economie. Heel leerzaam. Dank aan dit Huizenmarkt-zeepbel draadje.

  24. leerling says:

    Het klopt inderdaad niet, want met een stijging van 3.5 % van de economie, moet de rente acuut worden verhoogd.

  25. Martijn says:

    Volgens mij Churchill zei het al: do not trust a statistic unless you’ve manipulated it yourself.

  26. leerling says:

    Plutonomie ?

  27. Martijn says:

    Een term in opkomst.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Plutocracy

    Oude wijn in nieuwe zakken. Stond vroeger bekend onder termen als ‘slavernij’ of ‘oligarchie’.

  28. kees says:

    28
    met als verschil dat we nu tegen de varkensgriep ingeënt mogen worden en vroeger als melaatse werden behandeld.

  29. Victorino says:

    @ Ludwig von Mises: prima vragen, en ben met u eens dat op de lange termijn:
    – vergrijzende NL bevolking
    – minder NL werkenden
    – andere welvaartsverdeling Westen- Oosten (duurdere grondstoffen van buiten)
    redenen zijn om forse inflatie te verwachten.

    Wij hebben onze assetprijzen zo hoog opgeblazen… Een chinese fabrieksarbeider moet jaaaaaren werken voor 2 vierkante meter grond in de Nederlandse provincie Utrecht. Dat blijft niet zo, denk ik dan.

    Momenteel zijn bijna alle TV reclames op prijs, het lijkt wel of de “branding” vergeten is en alle marketeers thuis zitten met een cursus afdingen.

    Wat ik me afvraag is wanneer -onder welke condities (krachten) de huidige prijsverlagingen overgaan in die forse inflatie ?
    Er is toch overcapaciteit aan de productiekant, het probleem is toch gewoon dat we met zijn allen hier teveel consumeren ten opzichte van het Oosten (en ook nog eens op de pof) ?

  30. Ludwig von Mises says:

    30

    Als de top van de prijsinflatie die gaat komen omdat we onze geld gedwongen aan zorg spenderen ipv huizen, diensten en spulletjes halverwege de komende 30 jaar ligt, samen met een top in wat jullie “de rente” noemen en ik zou willen karakteriseren als “een top in een quantificatie van de hele rentecurve – kort tot lang” zou betitelen, ben ik een tevreden mens met mijn nog 15 jaar vaste lasten.

  31. leerling says:

    Maar hoever kijk jij dan vooruit ? De M3 is nu 1.8 % dat zou dan een deflatie moeten zijn van – 2% in 2012 volgens de wetenschappers. Maar de M3 is ook kunstmatig nu hier in Europa, door ingrijpen ECB, wie kan er nu zover vooruitkijken als alles uit zijn verband is gehaald…….. ?

  32. Ludwig von Mises says:

    Victorino.

    De prijsopbouw van productie is in zijn meest eenvoudige, mercantillistische, benadering als volgt:

    1 grondstoffen
    2 arbeid en kapitaal

    maakt productie

    Die productie heeft een verkoopprijs. Dat is de producentenprijs index waar jij met regelmaat op wijst (NL en DE)

    Die productie wordt verkocht. Dat kan je meten in een concumentenprijs index.

    Als de PPI daalt, daalt de CCI later. Supply side economics is out of fashion, maar zo is het nog wel.

    Als gezegd, de input voor de PPI, die jij ziet dalen het afgelopen jaar, is arbeid en kapitaal – kostprijs licht afgenomen respectievelijk behoorlijk gestegen, en grondstoffen – kostprijs gecrashed in 2008.

    Die grondstoffen zijn enorm aan het aantrekken en over 3 jaar weer terug op voedselrellennniveau. Gold leading all the way.

    En ik ga over de komende 3 jaar geen salarisverlagingen accepteren. De starters van over 7 jaar pakken conservatief 3 mille starterssalaris als ze dom zijn en 5 al ze hersens hebben.

    Ik bedoel te zeggen, de input voor de PPI zal niet lang laag blijven. Arbeid, grondstoffen woden schaars, handel wordt moeilijk.

    Gelukkig kunnen we geld bijdrukken…

    We staan aan de vooravond van een stijging van alles behalve schulden die historisch zal blijken.

  33. Ludwig von Mises says:

    Leerling

    Ik denk eerlijk gezegd het meeste na over het volgende probleem – dat van rond 2019 2021.

    Tegen die tijd moeten we een aanvang maken met weer heel maken wat dan stuk is.

    Zal nog een hele klus worden.

  34. Victorino says:

    31 merci, en eens:
    – eens: het is u van harte gegund een tevreden mens te zijn en
    – eens: het is verstandig te financieren tegen een lage rente
    – eens die twee kunnen prima samen 🙂

    Dus als ik uw redernatie goed begrijp spenderen we op nationaal niveau straks relatief minder inkomen aan huizen en spullenboel, meer aan zorg en inactiviteit. We worden minder concurrerend tov het Oosten en moeten meer inkomen betalen aan grondstoffen.

    Maar als die Chinese fabrieksarbeider minder jaaaaren hoeft tewerken voor die 2m2 in Utrecht dan geldt dat toch ook voor de Nederlandse Jan Modaal, dan zal er toch ook een relatief minder gedeelte van dat inkomen beschikbaar zijn voor wonen (zeker bij hogere rentes) en dan zullen de transactieprijzen van vastgoed toch laag zijn/blijven? Dat begrijp ik dan weer niet….

  35. kees says:

    Ik maak me over die zorgkosten voor mezelf niet al te druk, maar wat ernstiger is: op een democratische manier wordt me het geld afgetroggeld.
    Verder werken er nog een miljoen in de publieke sector; gaan die de rest van de maatschappij gijzelen? Verder is het ontzettend fout dat het hele economische leven afhankelijk is van spin-off
    van de “hofvijver”. Productiviteit staat op de tocht.

  36. kees says:

    @35 victorio, “het huis” heeft een slechte toekomst v.w.b. de prijs.
    De huizen zijn te groot, inefficient, niet doordacht,
    er zijn straks geen mensen voor om ze te bewonen, zelfs geen mensen om ze te slopen.
    Ik zie het somber in vanaf 2020.

    Mensen van 75/80 jaar willen soms kruipend naar een verzorgingshuis, maar daar is geen plek, worden volgezet met pillen en blijven maar liggen -desnoods een nacht op de grond-
    in dat te grote huis.

  37. Victorino says:

    37 Kees precies u slaat de spijker op zijn kop over 2020. Nu begrijp ik waarom het kraakverbod ingetrokken is …

    Mij interesseert ook 2010, 2011 heeft u daar ook een beeld van?

  38. Ludwig von Mises says:

    Victorino

    “Maar als die Chinese fabrieksarbeider minder jaaaaren hoeft tewerken voor die 2m2 in Utrecht dan geldt dat toch ook voor de Nederlandse Jan Modaal, dan zal er toch ook een relatief minder gedeelte van dat inkomen beschikbaar zijn voor wonen (zeker bij hogere rentes) en dan zullen de transactieprijzen van vastgoed toch laag zijn/blijven? Dat begrijp ik dan weer niet….”

    U maakt de vergissing te denken dat we over 15 jaar teveel huizen zullen hebben omdat we er nu “teveel” hebben.

    Ook huizen worden geproduceerd, geconsumeerd en afgeschreven. Nu wordt notabene de hele huizenmarkt afgeschreven. Wat betekent dat voor de productie van huizen?

  39. leerling says:

    Kijk naar Detroit nu. Op braakliggende terreinen grote groentetuinen, huizen te koop lager dan de afbraakprijzen. Leuke gezellige mensen die samen de crisis doormaken.

  40. Ludwig von Mises says:

    “Dus als ik uw redernatie goed begrijp spenderen we op nationaal niveau straks relatief minder inkomen aan huizen en spullenboel, meer aan zorg en inactiviteit.”

    We spenderen juist relatief meer inkomen aan spullen en huizen, omdat we relatief minder arbeid zullen spenderen aan het maken van spullen en huizen en meer arbeid aan zorg en te vrezen valt inactiviteit.

    Economie heeft ook zijn mechanieken en wetmatigheden, Victorino. Haal vraag een aanbod niet door elkaar en denk het oorzakelijk proces door. Actie is reactie.

  41. Ludwig von Mises says:

    38 Victorino

    Uw vraag deed me denken aan een post die ik een paar weken geleden las. Dank, ik vond hem weer terug. Green Hornet weet precies waar ie het over heeft. Kaliber Martin Armstong and dear I say LvM.

    “Green Hornet Says:

    October 13th, 2009 at 7:25 pm
    We’re in a Depression now. The timeline remains the same:

    Feb 2007 to Feb 2009: U.S. Recession
    Feb 2009 to Nov 2009: U.S. Depression
    Nov 2009 to Dec 2012: U.S. Hyperinflation (within a Depression)
    Dec 2012 to Feb 2032: U.S. Great Depression II

  42. leerling says:

    @ 41 Klopt, maar de economie is nu moedwillig verstoord. De schulden zullen eerst moeten worden afbetaald, maar dat gebeurt niet, er worden nu meer schulden dan ooit gemaakt. Die moeten ook weer worden afbetaald, er is een vertragingstactiek in werking gesteld. Niemand weet hoe dit gaat aflopen, echt niemand.

  43. Ludwig von Mises says:

    Martijn,

    We hebben het hier over een long dollar set up van 2012 tot 2032…

  44. leerling says:

    Peter Schiff zegt ” Amerika is niet langer meer de motor van de economie, maar de uitlaat ”

  45. leerling says:

    Geschreven in 2007

  46. Ludwig von Mises says:

    Het interessante is dat we nu zien dat als de US economie het goed doet, doet de dollar het kut en vice versa.

    Schiff heeft gelijk. Green Hornet ook.

  47. leerling says:

    Mises, jij zit op een bank, toch nog ff een vraagje i.m. toen juni 2006 die pakketjes op een veiling verkocht werden door Merrill Lynch of Bear Stearns, n.b op een veiling terwijl die dingen altijd o.t.c werden verkocht en die bleken bijna niets waard te zijn, wat ging er toen bij de banken om….” is contained ” hoorde je steeds, maar was er ook paniek toen , midden 2006 ?

  48. kees says:

    38Victorino Zegt:
    Mij interesseert ook 2010, 2011 heeft u daar ook een beeld van?

    ik wilde Ludwig pleasen/ tegemoet komen door een keer long (niet gestrekt) te gaan…..
    Ik denk dat er mega klappen gaan vallen in de niet productieve sectoren, sectoren die niet onder de publieke sector vallen, zoals advocatuur, consutancy e.d. Zorg zal voor €5 netto per uur worden uitgevoerd als aangenomen werk en ook nog met eigen karretje de klanten langs gaan. Als de auto te duur wordt: op de fiets. Zo zie ik de komende 10 jaar voor me.

    Ik heb kinderen, categorie 30 jaar, zich met politiek bezighouden, alleen nog maar kijken wat ze netto verdienen, zich niet met aow bezighouden en denken: die ouderen zoeken het maar uit. Ik heb genoeg jongeren ontmoet om te weten dat ze niet de enigen zijn die er zo over denken. Je moet wel “hoger opgeleid” zijn om je dit te kunnen permitteren natuurlijk.
    Wat ze ook vreselijk vinden is voor een “kutpercentage” -ja, ludwig dat leren ze in maastricht- verplicht moeten sparen via particuliere werkgever en universiteit. “Ik wil niet dat anderen over mijn geld gaan”.

  49. kees says:

    @42 ludwig, als ING dat inzicht ook heeft; willen ze daarom per 1/1/2013 hun handeltje daar verkocht hebben?

  50. Hugo says:

    @ Martijn (17)

    Erg negatief bericht over Europa;
    http://www.investorsinsight.com/blogs/john_mauldins_outside_the_box/archive/2009/08/31/spain-the-hole-in-europe-s-balance-sheet.aspx

    ING haalt zerohedge;
    http://www.zerohedge.com/article/european-highlights-october-30

    Het is, in mijn optiek, wat lastiger om goede info over Europa te vinden ivm de vele talen. Ben benieuwd of Oost Europa de verleiding van devaluatie tov de Euro kan blijven weerstaan…

  51. Ludwig von Mises says:

    @ 48

    Dat was in 2008, leerling. En ja, er is paniek geweest zoals we hebben gemerkt.

    Je vraagt naar mijn ervaring. Mises had een jaar eerder ontslag genomen bij een club die niet luisterde. Een voormalig superieur rapporteert nu.

    @ 49

    Het beeld dat kees schetst, herken ik bij mijn moeder. Zo gaat het zijn.

  52. Ludwig von Mises says:

    @ 50

    EU verzoekje. Net als Basel 2, Solvency 2.

    @51

    Oost EU schulden zijn Euro gedenomineerd. Ze kunnen niet devalueren, dat is het punt.

  53. Hugo says:

    @ Mises,

    Klopt. Details zijn alleen altijd de ‘bitch’. Litouwen is nu aan het pogen zijn persoonlijk bankroet wetgeving aan te passen zodat het (kort door de bocht) op Amerikaanse leest wordt geschoeid. Reken maar van yes dat de rest van de regio dat met interesse volgt.

    Mocht zulke wetgeving er door komen staat een devaluatie niets meer in de weg.

  54. leerling says:

    Nu ja als ik dit zo allemaal lees, denk ik dat een fiets straks een luxe artikel is, dus dan de ezeltjes maar van stal halen, scary.

  55. kees says:

    @52
    Je vraagt naar mijn ervaring. Mises had een jaar eerder ontslag genomen bij een club die niet luisterde.

    had je ze echt niet meer aan het handje mee kunnen voeren? Beetje tactiek en nog zo wat lijmerij.

  56. kees says:

    54 hugo
    zodat het (kort door de bocht) op Amerikaanse leest wordt geschoeid

    amerikaanse adviseurs in die contreien?

  57. kees says:

    leerling, fiets straks een luxe artikel is,

    een electrische fiets mag ook hoor 😉
    komen er genoeg van te koop “weinig kilometers”.

  58. Hugo says:

    @ kees (57)

    Yes indeed, maar wel een goede Amerikaan. Kijk het filmpje 2e van boven eens.
    http://maxkeiser.com/2009/10/17/ote23-on-the-edge-with-max-keiser-and-michael-hudson/
    Vind Max Keiser trouwens een clown maar zijn gasten zijn echt top.

    Heb gelezen dat die wet idd zoals Hudson bespreekt nu aan het Litouwse parlement is voorgelegd. Kan de link zo snel niet vinden. Als dat gebeurt zijn de rapen gaar voor de Zweden en Duitsers. Aangezien daar flinke agrarisch is geinvesteerd lijkt het mij onwaarschijnlijk dat de Rabo daar niet zit. ING zit er flink in de vastgoed.

  59. Hugo says:

    ING en Rabo in Oost Europa bedoel ik. Heb geen info over Litouwen.

  60. kees says:

    Hugo, ik weet van minstens 15 jaar geleden dat er zakenmensen met Rabo naar Polen gingen maar ik dacht ook Oekraïne. Allemaal in het kielzog van landbouwminister Braks. Rabo zit er zeker. Zo ook Cebeco in Litouwen.

  61. Piet Bakker says:

    Klassejustitie: alleen rijke gezinnen kunnen straks een huis kopen.

  62. leerling says:

    @ 52 Het was 2007 juli, is grappig, staat nu keurig vermeld in de Ned. Wickipedia.

  63. kees says:

    62Piet Bakker Zegt:
    31 October 2009 om 8:05 am
    Klassejustitie: alleen rijke gezinnen kunnen straks een huis kopen.

    niets op tegen. Bovendien is het grote gros niet in staat om fysiek een huis te waarderen, te onderhouden zelfs al hebben ze de centjes.

    In een ander draadje word vermeld dat de Jager toch voor enige gerechtigheid gezorgd.
    Verkiezingen!
    Hoeveel spaargeld had de gemiddelde hypotheekgever nu bij DSB? 10K? Allemaal gelul hoor.

  64. Mike says:

    Alleen rijke mensen kunnen hier straks een huis kopen?
    Blij dat ik heb gewacht met kopen in dit land, zit straks lekker in Duitsland in een vrijstaande woning met een flink stuk grond, van 160.000 euro.
    Ik begrijp niet dat er niet veel meer mensen gaan emigreren, iedereen ziet toch dat Nederland geen toekomst meer heeft voor de werkende mens?

  65. kees says:

    @65Ik begrijp niet dat er niet veel meer mensen gaan emigreren, iedereen ziet toch dat Nederland geen toekomst meer heeft voor de werkende mens?

    de taal. Dan familie en reiskosten naar werk.
    Je moet ook het totale plaatje zien.

  66. Martijn says:

    Het is, in mijn optiek, wat lastiger om goede info over Europa te vinden ivm de vele talen. Ben benieuwd of Oost Europa de verleiding van devaluatie tov de Euro kan blijven weerstaan…

    Als de wetgeving wordt aangepast en devaluatie volgt dan gaat het Westen de klappen vangen. Dat zou meteen extra druk zetten op de integratie tot een groter Europa.

    Duitsland en GB zijn inmiddels ook steeds verder in oorlog aan het raken. At face value lijkt Europa redelijk sterk, maar onderhuids staat er wel wat druk op. Kan nu nog naar beide kanten uitvallen denk ik.
    Onder druk wordt alles vloeibaar, en dat is hoe een crisis kansen schept voor de kundige smid.

  67. Martijn says:

    Wat betreft de zorg etc: er zit ook nog wel een tijdje verzachting voor het Westen in de leiding. Azie zal voorlopig relatief goedkoop blijven, maar wel naar onze standaarden toegroeien. Dat betekent onder andere betere medische zorg. Voor kostbare ingrepen pakt men straks het vliegtuig. Niet iets waar een maatschappij structureel beter van wordt, maar ik zie het wel gebeuren.

  68. Martijn says:

    Bericht over Spanje kan ik beamen. Banken hebben daar veel slechte schulden en rollen die door (vergroten de leningen steeds met het bedrag van rente).

    n.b: dat is tot op zekere hoogte normaal tijdens een economische neergang. Spanje lijkt iets boven het ‘normale’ niveau te zitten; in hoeverre dat tot zware problemen gaat leiden is nog even afwachten.

  69. kees says:

    68 Martijn, het is al gebruikelijk om van chinese dames de beentjes te verlengen. Een amputatievliegtuig moet dan ook te regelen zijn.

    Iemand het filmpje op tv gezien, een paar jaar geleden, hoe de chinees het fixte met een geel gekleurde accuschroevendraaier? 😉
    Geel? 🙂

  70. kees says:

    69
    Martijn, doorrollen werd in de jaren 60 ook gedaan.
    1965 huis (tuinbouwbedrijfswoning met schuur 40K , werd geen rente en afl. meer gedaan
    1990 verkocht 270K (guldens) Alle schulden verdwenen als sneeuw voor de zon.
    Huis is 2 jaar geleden, (na verbouwing €150K verkocht voor €600K.
    Het zou zomaar weer kunnen.
    Dit is NL.

  71. Mike says:

    @66: het is even een investering in jezelf; verhuizen, eventueel een andere taal leren en een andere baan nemen.
    Je bent dan wel weg uit het verstikkende nederland, dat is in mijn ogen de moeite meer dan waard.

  72. Martijn says:

    @71

    Precies. Doorrollen is normaal voor periodes als deze en alle banken doen het momenteel. De een wat meer dan de ander, en in Spanje gaat men er flink tegenaan. Als er teveel druk komt gaat het daar barsten.

  73. huizenhyper says:

    “Het CDA wil ouders toestaan belastingvrij 50.000 euro te schenken voor de aanschaf van een huis.”
    Nu gaat het gebeuren!
    De woningmarkt komt los. Alle ouderen in Nederland gaan nu hun kinderen 50k overmaken voor de koop van een huis. Stel een gezin met 3 kinderen van 25. De ouders maken dan 150k over van hun spaarrekening naar hun kinderen, elk 50k.

    Geweldig idee van het CDA. Echt geniaal!!

    Ik zou er gelijk 300.000 van maken per kind. Dan kan een jonge starter van 25 direct beginnen in een villa.

  74. Victorino says:

    @ Ludwig von Mises: Victorino had op de middelbare school inderdaad al moeite met debet en credit en “oorzaak” en “gevolg” in de wetenschap die Economie 1 heette. Blijk nog steeds hulp nodig te hebben, dank voor de ordening. Ik denk dat ik supply side economics (de niet-hippe variant) minder slecht begrijp dan de overige varianten.

    Ik werk liever met getal-voorbeelden dan kan ik mij er een voorstelling van maken (techneuten tekenen boxjes met input output)

    Stel er is een inflatievaste wereldmunt de W met vaste geldhoeveelheid M3vast.
    – Stel in het land “Hogerland” verdient men 1000 W per jaar.
    – Stel Hogerlanders besteden nu 30% = 300 W (/jaar) aan woonlasten, 300W aan zorg en 300 W aan eten en 100 W overig.
    -Stel door veranderende krachtenverhoudingen Oosten-Westen verdient men over 10 jaar in Hogerland nog maar 800 W.
    – Stel uw stelling wordt waar en de post zorg wordt 400 ipv 300, dan zal er inderdaad minder (-200 W inkomsten en plus 100 kosten) en overblijven om te verwonen. Als er minder verdiencapaciteit overblijft om te verwonen moeten de vastgoedprijzen toch omlaag, wil er nog enige transactie plaatsvinden??

    Kunt u in dit voorbeeld aangeven wat ik vergeet of verkeerd veronderstel?

  75. Hugo says:

    @ 76

    U verondersteld een inflatievaste wereldmunt. Dat is een onjuiste veronderstelling. Zolang we dit fiatgeldsysteem houden zal dat niet gebeuren.

  76. Martijn says:

    Als er minder verdiencapaciteit overblijft om te verwonen moeten de vastgoedprijzen toch omlaag, wil er nog enige transactie plaatsvinden??

    Bij gelijkblijvende capaciteit wel.

    Als er minder munten om huizen vragen worden er of minder huizen verkocht of gaat de prijs zakken.

  77. Martijn says:

    U verondersteld een inflatievaste wereldmunt.

    Men kan argumenteren dat goud in de buurt komt, al is het geen rotsvaste stelling.

  78. leerling says:

    En vergeet de staatsschuld niet, die gaat in 2011 naar 66 %, even ter vergelijking in de vorige depressie was 69 %

  79. Martijn says:

    In België zit ie op 90% BNP.

  80. Martijn says:

    Nog even vergelijken met de positieve berichten: http://4.bp.blogspot.com/_pMscxxELHEg/SsXzzDSUSqI/AAAAAAAAGfM/PWX-2daRZ0w/s1600-h/EmploymentJobLossesRecessions.jpg

    Met de verkopen op de huizenmarkt lijkt het overigens wat te stimuleren in de States. Wat mij betreft het enige lichtpuntje. Wat hypotheken, commercieel vastgoed en rest betreft ziet het er minder goed uit.

  81. Hugo says:

    @ Martijn (79)

    Ik gaf niet voor niets aan dat het in een fiatgeldsysteem niet zal gebeuren.

    Ik ben het eens dat goud een stuk meer mogelijkheden biedt. Ik ben wel gecharmeerd van de ideeen van
    http://www.professorfekete.com.

    De enige reden dat de huizenmarkt in de VS aan lijkt te trekken is forse subsidiering door de overheid. Zodra dat wegvalt… zie cash for clunkers.

  82. Martijn says:

    Ik kwam onderzoeken tegen waarin stond dat veel kopers ook zonder overheidshulp gekocht zouden hebben.
    Bovendien verwacht ik dat overheid voor zover het ‘nodig’ is blijft stimuleren op de woningmarkt omdat er nog zoveel problemen met hypotheken zijn. Tot slot lijken huizen in de VS in vergelijking met bv Hong Kong niet meer al te duur.

    Maar ik ben het met je eens dat nog druk op de VS huizenmarkt staat. Onder andere vanwege het grote aantal slechte hypotheken (zie grafiek Freddie Mac/Mae). Ook is de strategische default inmiddels populair aan het worden voor gezinnen die hun huidige positie financieel kunnen bolwerken. Maar goed, waar die verhuizen moeten ze ook weer ergens wonen. Waarschijnlijk huren, maar toch.

    Misschien deed ik te snel uitspraken en moet ik nog wat cijfers bekijken, maar de neergang die we tot nu toe hebben gezien in de VS verwacht ik daar niet nog een keer vwb de huizenmarkt.

  83. Martijn says:

    CIT is overigens net failliet gegaan. Dat gaat de middenklasse raken. Tot zover het herstel.

  84. kees says:

    Gaat NL zich aanpassen aan Duitsland?
    I.p.v. erfenis draaien kinderen op voor verzorging ouders. Hoeveel kansen gaat de Jager de NL rente-aftrekkers nog geven voordat het afgepakt gaat worden.
    Duitsland mag zelfs bij Duitsers die in NL wonen geld ophalen, e.e.a. volgens de Europese regels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*