Hypotheekverstrekking 2011 en de gevolgen voor de woningmarkt

Er zijn verschillende ontwikkelingen in de markt die invloed hebben op de hypotheekverstrekking in de komende jaren. De volgende punten zijn op dit moment actueel:

  1. NHG: hanteert per 1 januari 2011 aangescherpte normen op basis van berekeningen van het Nibud.
  2. AFM: in juni/juli 2011 volgt een aanscherping van de richtlijn hypotheken die geëffectueerd wordt met een Algemene Maatregel van Bestuur.
  3. DNB: pleit voor een hogere NHG-borgstellingsprovisie (nu 0,55%) die bij huizenkopers in rekening wordt gebracht die er voor kiezen met NHG te financieren (nu circa 80%).
  4. Banken: zijn strikter en meer terughoudend met het verstrekken van hypotheken dan in het verleden.

Relevant zijn verder de eerder genomen besluiten m.b.t. :

5. Het stopzetten van de Koopsubsidie. Dit als gevolg van uitputting van het budget (maart 2010).
6. Einde rijksdeelneming Starterleningen als gevolg van eerder dan verwachte uitputting van het beschikbare budget (juli 2010)

Lees verder op de site van Vereniging Eigen Huis

Er zijn verschillende ontwikkelingen in de markt die invloed hebben op de
hypotheekverstrekking in de komende jaren. De volgende punten zijn op dit moment
actueel:
1. NHG: hanteert per 1 januari 2011 aangescherpte normen op basis van
berekeningen van het Nibud.
2. AFM: in juni/juli 2011 volgt een aanscherping van de richtlijn hypotheken die
geëffectueerd wordt met een Algemene Maatregel van Bestuur.
3. DNB: pleit voor een hogere NHG-borgstellingsprovisie (nu 0,55%) die bij
huizenkopers in rekening wordt gebracht die er voor kiezen met NHG te
financieren (nu circa 80%).
4. Banken: zijn strikter en meer terughoudend met het verstrekken van
hypotheken dan in het verleden.
Relevant zijn verder de eerder genomen besluiten m.b.t. :
5. Het stopzetten van de Koopsubsidie. Dit als gevolg van uitputting van het
budget (maart 2010).
6. Einde rijksdeelneming Starterleningen als gevolg van eerder dan verwachte
uitputting van het beschikbare budget (juli 2010).Er zijn verschillende ontwikkelingen in de markt die invloed hebben op de hypotheekverstrekking in de komende jaren. De volgende punten zijn op dit moment actueel: 1. NHG: hanteert per 1 januari 2011 aangescherpte normen op basis van berekeningen van het Nibud. 2. AFM: in juni/juli 2011 volgt een aanscherping van de richtlijn hypotheken die geëffectueerd wordt met een Algemene Maatregel van Bestuur. 3. DNB: pleit voor een hogere NHG-borgstellingsprovisie (nu 0,55%) die bij huizenkopers in rekening wordt gebracht die er voor kiezen met NHG te financieren (nu circa 80%). 4. Banken: zijn strikter en meer terughoudend met het verstrekken van hypotheken dan in het verleden. Relevant zijn verder de eerder genomen besluiten m.b.t. : 5. Het stopzetten van de Koopsubsidie. Dit als gevolg van uitputting van het budget (maart 2010). 6. Einde rijksdeelneming Starterleningen als gevolg van eerder dan verwachte uitputting van het beschikbare budget (juli 2010).Er zijn verschillende ontwikkelingen in de markt die invloed hebben op de hypotheekverstrekking in de komende jaren. De volgende punten zijn op dit moment actueel: 1. NHG: hanteert per 1 januari 2011 aangescherpte normen op basis van berekeningen van het Nibud. 2. AFM: in juni/juli 2011 volgt een aanscherping van de richtlijn hypotheken die geëffectueerd wordt met een Algemene Maatregel van Bestuur. 3. DNB: pleit voor een hogere NHG-borgstellingsprovisie (nu 0,55%) die bij huizenkopers in rekening wordt gebracht die er voor kiezen met NHG te financieren (nu circa 80%). 4. Banken: zijn strikter en meer terughoudend met het verstrekken van hypotheken dan in het verleden. Relevant zijn verder de eerder genomen besluiten m.b.t. : 5. Het stopzetten van de Koopsubsidie. Dit als gevolg van uitputting van het budget (maart 2010). 6. Einde rijksdeelneming Starterleningen als gevolg van eerder dan verwachte uitputting van het beschikbare budget (juli 2010).
Share Button
37 comments on “Hypotheekverstrekking 2011 en de gevolgen voor de woningmarkt
  1. sd says:

    1 van de gevolgen is dat als men niet hoeft te verhuizen men het ook niet gaat doen.

  2. xenobinol says:

    Echt bizar om te zien dat de belangen behartigers van de vastgoedmaffia zo’n moeite hebben met maatregelen die overkreditering moeten tegengaan. Het is alsof ze hun lange termijn belangen niet belangrijk vinden.

  3. job says:

    Wat een kortzichtigheid van de VEH. De overheid zal echt geen maatregelen meer nemen die de te hoge woningprijzen in stand zullen houden. Zonder dat de overheid nu voor haar imago slechte maatregelen hoeft te nemen, nemen andere instanties maatregelen die in de komende jaren zullen bijdragen aan een marktconforme prijs ontwikkeling. Dat zullen aanzienlijk lagere prijzen zijn dan nu.

    Misschien is er wel meer coordinatie dan je denkt. Als DNB, AFM, Vereniging van Banken en NHG op verzoek of onder dwang deze maatregelen nemen zal de woningmarkt komende jaren zachtjes landen. Een geraffineerde aanpak toch?

    Lijkt me dat iedereen daar baat bij heeft en niet bij een implosie van de prijzen, hoewel dat zeker niet uitgesloten is.

    Ook de VEH niet, die wil toch ook een keer weer nieuwe leden?

  4. dalen says:

    Daarbovenop komen allerlei belastingmaatregelen die de woningmarkt sterk zullen beinvloeden, denk aan afschaffing HRA (zie verzoek Eerste Kamer) vlaktaxs, verschuiving overwaarde naar box 3, meenemen hypotheek naar andere woning et cetera.

    Ben vandaag in Groningen en als ik zie hoeveel huizen er bij gekomen zijn die te koop staan. Zelfs woningen van onder de 200.000 euro die eerst nog, zij het moeizaam, verkochten, staan stil.

    Makelaars vooral hooghartig blijven doen. Las ook in het laatste tijdschrift van de makelaardij het blad “vastgoed” wat de perceptie is van de consument. Vrij vertaald is dat, zoals in het interpreteer, een bende die geen enkele fl***** voor je doet.

  5. Tessa says:

    Waar zijn o.a. Ludwig von Mises en Chantal toch gebleven.

    Een paar jaar geleden nog het hoogste woord op deze site en nu blijkt dat ze er volledig naast zaten zijn ze met de staart tussen de poten verdwenen 😉

  6. MP4 says:

    Dit leidt onherroepelijk tot een verdere daling van de huizenprijzen. Met zeker 5% voor 2011. Een goede zaak, want als iets goedkoper wordt betekent dit enkel dat ons geld meer waard wordt! Gefeliciteerd dus iedereen!!
    Door alle maatregelen van de overheid om een crash te voorkomen is er enkel meer stagnatie opgetreden. Voor 2011 zal er dus net zo weinig verkocht worden als in 2009 en 2010. Stagnatie alom.
    Pas in 2012, wanneer de 3-jaarljkse periode van dubbele HRA afloopt voor velen, komt de markt weer op gang. Dit omdat er dan wel verkocht móet worden. Maar dit gaat dan wel gepaard met fors lagere huizenprijzen.
    Voor 2011 dus een lichte daling, ca. 5%. Voor 2012 een forsere daling van 12%.
    De totale daling zal dan (zonder inflatiecorrectie!) ongeveer 25% zijn. Misschien ligt daar de bodem, als de economie alweer aantrekt.
    Wat u besparen kunt met in 2012 kopen ipv in 2008? Ongeveer een ton op een huis van vier ton.
    En mogelijk wordt de overdrachtsbelasting ook nog opgeschort wanneer de markt echt in een dal zit. Dan bent u echt spekkoper en verdient u nog eens 24.000 euro. De moeite waard van het wachten!

  7. opzoeknaareenappartementje says:

    @6
    Ja lagere prijzen, maar wel hogere hypotheeklasten door een hogere hypotheekrente als de economie aantrekt.

    Het meest gunstige scenario voor een nieuwkomer op de huizenmarkt is misschien wel de double dip? Huizenprijzen dalen en de hypotheekrente blijft dan laag… (???)

  8. tokkert says:

    Demografische ontwikkeling de komende 10 jaar??

    Kan iemand daarover wat zeggen??

    Met al deze maatregelen kun je de HRA rustig laten bestaan.

    Wat een rust ontstaat hier.

    De prijsdaling loopt langzaam maar evenwichtig,wat toch goed is voor:

    ” der sozialen Frieden “.

    Een mooi 5 jaren plan.

    Na 5 jaar zijn we allemaal aan gewend dat het niet meer zo word als 5 jaar geleden.

  9. Nou, says:

    Mooi, in het stukje van veh, staat de nhg tabel nog eens. Zelfs de hoogste klasse van 250.000 euro kan 3.7% minder lenen. Dat is toch zeker niet niets. Maar ik dacht dat de NHG tot 350.000 gaat?

    @7
    mp4 heeft het waarschijnlijk over kopen. Jij hebt het over financieren.

  10. tokkert says:

    5 jaar vanaf october 2008

  11. Juan Belmonte says:

    @artikel.

    Er is géén balans op de huidige huizenmarkt. Anders stonden er op Jaap.nl géén 300.000 woningen met een bordje “te koop”.

    Kunstgrepen die “het evenwicht” op de huizen-“markt” tot nu toe in stand hielden kunnen niet eeuwig herhaald of versterkt worden om de overwaardespiraal in stand te houden:
    – NHG-grens nog hoger, zeg naar 500.000 euro of zelfs 4.000.000
    – nog meer starterssubsidies
    – HRA aftrek verdubbelen

    Kortom, een keer moeten de kunstgrepen teruggedraaid worden en bovenstaand artikel lijkt er op te wijzen dat dat in 2011 gaat gebeuren.

  12. Juan Belmonte says:

    Offtopic: NRC publiceerde recent een artikel van mevrouw Josette Kootstra. Zij stelt hierin dat in NL een leegstand van kantoren (20%, 8 miljoen meter BOG) bestaat zo groot als de stad Amersfoort.

    Nog een reden waarom Amersfoort wel eens de stad zou kunnen zijn waarin een prijsval zichtbaar wordt.

    Verder stelt zijn, terecht, dat gemeenten niet verdienen aan herinrichting van BOG, ze verdienen aan de uitgifte van nieuwe bouwgrond (tot voor kort dan) 🙂

    Wellicht zijn ook hier nieuwe inzichten handig ?

  13. Jan says:

    @1 1 van de gevolgen is dat als men niet hoeft te verhuizen men het ook niet gaat doen.

    Dat is heel goed dan blijven alleen die huizen over die moeten en daalt de prijs harder als anders het geval zou zijn geweest!

    En als er eenmmaal een paar huizen (die moesten) in de straat voor minder zijn verkocht, is dat wel de nieuwe maatstaf voor de huizen die ooit zullen volgen!!!

  14. Jan says:

    Als men naar de omzet per makelaar in 2010 bij ons in Purmerend kijkt, dan hebben die zeker geen vrolijk kerstfeest gehad.

    Heb via Funda de verkochte huizen per makelaar opgezocht, dit opgeteld (-6% schatting uiteindelijk verkoopbedrag) en dit totaal bedrag maal de courtage gedaan.

    De uitkomst was dat er per makelaar / medewerker variërend van een paar duizend tot circa 40.000 over bleef (bruto wel te verstaan) daar moeten alle kosten van huisvesting, wagenpark en belasting etc etc nog van af!

    In de meeste gevallen is dit bedrag bij lange na niet toereikend om de tent draaiende te houden. Er moet geld bij! Dit is nu al het tweede jaar!!!

    Ben benieuwd hoelang ze dit nog vol weten te houden, daar de meesten al behoorlijk hebben gesneden in alle mogelijke kosten (personeelsbestand, huisvesting etc etc)

    De genoemde nieuwe regels in dit artikle versterken alles alleen nog maar!

  15. ll says:

    Het begint er zowaar op te lijken, dat er beleid wordt gevoerd op de woningmarkt.

    De beleidsmaatregelen zijn er allen op gericht de woningmarkt stil te leggen.

    Wat zou hiervan de onderliggende agenda zijn, de bange-termijnvisie.

  16. ll says:

    Tuurlijk, is een duidelijke zaak. Het beleid is er op gericht dat er geen huizen meer verkocht kunnen worden. Het delay and pray beleid. Waarom niet, zult U zich afvragen ….

    Well, als er bijna geen huizen verkocht worden, zullen de prijzen NIET zakken, en daar is het allemaal om te doen.

    De echte, ware huizenprijzen zitten verstopt in de NIET verkochte woningen, dus zetten we gewoon de markt stil, slim he 😉

    Dus verkopen we geen huizen en kopen we geen huizen, de burger is gewoon buitenspel gezet.

    En de banken zijn ” voorlopig gered ” 🙂

  17. Jorge says:

    @ 14
    Zoals hun voorzitter (Ger H.) onlangs schreef:

    ‘Dat het huidige kabinet met een integrale visie komt op de woningmarkt lijkt uitgesloten. Dit kabinet heeft keiharde afspraken gemaakt over de instandhouding van de hypotheekrenteaftrek.’

    Zij worden nu zelf ‘keihard’ het slachtoffer van hun bekrompenheid en hebzucht.

    Lichtpuntjes… whahahaha…

    De Vereniging Eigen Hypotheek vergeet trouwens een niet onbelangrijk puntje op te noemen:
    – de dalende koopkracht v/d burger

    Het wordt genieten in 2011…
    heb het gevoel dat het een heel goed jaar wordt, maar niet voor de bouwmaffia.

  18. lorenzo says:

    Wederom Jan : ik heb zelf geen moeite met ondernemers die hun broek zelf ophouden tegen het laagste tarief van Europa ( cirka 3.5 keer lager) , eerst hun pensioen moeten opeten eer ze in de bijstand mogen komen …
    Wel moeite met postbodes die denken dat we nog 50 jaar alles op papier rondstrooien , ambtanaren die per definitie hun pensioen halen , presentatoren die € 350.000 of zelfs meer als € 400.000 excl. pensioen premie aan belastinggeld opstrijken …
    Ik noem maar iets.

  19. dalen says:

    lorenzo.

    Ipv dat je zwaar in de verdediging gaat, zou je eens moeten nadenken wat de perceptie is van je klanten en in het algemeen.

    De perceptie is namelijk dat makelaars zakkenvullers zijn die totaal niets doen voor het vele geld ze ontvangen. De enkele keer dat ik met een makelaar te maken had, bleek altijd weer dat of ze alleen maar tegenwerken of dat ze potentiele klanten afstoten.

    Onlangs weer contact gehad met zo’n zak die mij vertelde dat hij een vrijstaande bungalow te koop had en me meer dan 200 km liet rijden terwijl het een geschakeld huis was. De etterbak was nog beledigd ook toen ik er wat van zei.

    Dit forum is te klein om nog tientallen voorbeelden hier te posten.

    Jouw branche moet eens drastisch hervormen en opschonen. Dit is hetgeen waar je aan moet werken maar kennelijk snappen jullie het nooit, lijken wel banksters.

  20. lorenzo says:

    Dalen : tja verdediging ( ik ben ontwikkelaar in het buitenland en internet activiteiten , hebben we dat gehad): tja , de wereld zit toch een beetje zo in mekaar mits je er komt en doorheen kijkt.
    Iets snappen doen we aan de hand van de werklijkheid ,als er geen markt meer voor je doelgrop is , en dat is toch prachtig ? Toch nog marktwerking , maar wel eerst je pensieon opteren voor je bijstand krijgt , ook als je nog maar 45 bent.
    En Dalen , nog een tip , probeer het eens zelf te doen , gaat een wereld voor je open.

  21. dalen says:

    Ok lorenzo,

    Schoot een beetje uit mijn slof. Kwam weer wat frustratie naar boven mbt tot de makelaardij.

    Niks persoonlijk sorry.

  22. nhz says:

    @3:
    anderzijds gaat het nog prima met allerlei prijsopdrijvende maatregelen. De eerste sloopfondsen zijn alweer goedgekeurd (o.a. in Zeeuws Vlaanderen), sommige gemeentes komen met nieuwe (eigen) startersleningen en in veel gemeentes gaan de grondprijzen nog verder omhoog om het pyramidespel gaande te houden.

    @6(MP4):
    “Een goede zaak, want als iets goedkoper wordt betekent dit enkel dat ons geld meer waard wordt! ”

    was het maar waar, bijna alles wordt duurder; de extreem overgewaardeerde huizen zijn een uitzondering op de regel.
    http://tinyurl.com/36kxu7l

    @8:
    demografische ontwikkelingen: steeds meer 1/2-persoons huishoudens en steeds meer huishoudens met geen cent te makken. En dus ook steeds minder tweeverdienende bovenmodale gezinnen, de categorie waar de hele nieuwbouwproduktie op gericht is. Je mag hopen dat als ze weer gaan bouwen in de polder men eindelijk eens de bakens verzet.

    @13:
    en de huizen die niet verkocht worden, die worden uiteindelijk gesloopt op kosten van de belastingbetaler. Met dank aan het kabinet en RABO.

    @17:
    “De beleidsmaatregelen zijn er allen op gericht de woningmarkt stil te leggen.

    Wat zou hiervan de onderliggende agenda zijn, de bange-termijnvisie.”

    aanbodbeperking lijkt me. Zelfs de bouwmaffia vind het goed, want dankzij de crisis- en herstelwet kunnen ze thuis duimen draaien (of nog meer zwart bijklussen) met volledig behoud van inkomen. Alleen kleine bouwbedrijfjes zullen straks de dupe zijn, maar voorlopig hebben die het druk genoeg met verbouwen; omdat groter verhuizen moeilijk wordt kiezen veel huiseigenaars voor een dure verbouwing van de bestaande woning.

  23. FT says:

    @6 MP4,

    En mogelijk wordt de overdrachtsbelasting ook nog opgeschort wanneer de markt echt in een dal zit. Dan bent u echt spekkoper en verdient u nog eens 24.000 euro. De moeite waard van het wachten!

    Het is hier door velen al vaker geroepen, maar lat je niet blij maken met een dode mus.
    De verhuisbelasting zal niet worden afgeschaft. Dit is een van de inkomsten, die pas kan worden afgeschaft als een van de uitgaven van de balans gaat. De enige logische optie is Overdrachtsbelasting inruilen tegen (een deel van) de HRA.
    We hebben het hier over een bedrag van ca 2-4 miljard.

  24. tinus says:

    Vandaag een stuk in de Volkskrant over de dalende koopkracht in 2011.

    Het gekke is dat we in hetzelfe stuk lezen dat de huizenprijzen in 2011 naar verwachting met 1,5% stijgen (raming CPB).

    Dat gaat toch tegen de intuitie in. Dalende koopkracht, over de hele linie, en met name voor gezinnen.
    Onder meer vanwege stijgende kosten voor de zorgverzekering en kinderopvang.
    De CAO-lonen stijgen niet of nauwelijks. En dan moet het afstempelen van de pensioenen en verhogen van de pensioenpremies nog beginnen.

    Maar de huizenprijzen stijgen met 1,5%.
    Waar komt dat geld dan vandaan?
    Kan een deskundige helderheid verschaffen, want dit gaat mijn economische pet te boven.

  25. Adamus says:

    En verder is 2011 het jaar van de nieuwe renteafspraken voor de hypotheekleningen afgesloten in het dolle jaar 2006. Na 2011 komt dan natuurlijk 2012 🙂

  26. wilson says:

    “Het gekke is dat we in hetzelfde stuk lezen dat de huizenprijzen in 2011 naar verwachting met 1,5% stijgen (raming CPB).”

    Kunstmatige prijsstijgingen bovenop de bestaande kunstmatige huizenprijzen is verleden tijd. De huizenmarkt is de oorzaak van de krediet-crisis (zie VS). Het is daarom onrealistisch om aan te nemen dat de huizenprijzen zullen stijgen, dat zal voorlopig nergens meer gebeuren en dus ook niet in Nederland. Het wordt tijd dat de prijzen teruggeschroefd worden tot zijn werkelijke waarde.

  27. nhz says:

    @26:
    “Waar komt dat geld dan vandaan?”

    simpel, we gaan elkaar weer veel huizen verkopen tegen steeds hogere prijzen; de in-house flappentapper moet weer worden opgestart en dan komt alles goed met Nederland 😉

    P.S.: met 10% inflatie is een huizenprijsstijging van 1.5% helemaal niet zo vreemd. Zou me niet verbazen als de ambtenaren salarissen ook in 2011 weer met 2-3% (effectief, inclusief eenmalige toeslagen enzo) stijgen. Pleuro staat vandaag alweer op de laagste waarde ooit, gemeten in goud – dus met die inflatie zit het wel snor.

  28. tinus says:

    NHZ,

    Zeg nooit nooit natuurlijk, maar het lijkt erop dat de ambtenaren er in de volgende CAO niks bijkrijgen. Of iets heel marginaals, zoals een eenmalige uitkering.

    In de private sector zullen de cao-lonen de komende jaren ook niet veel stijgen.
    Mijn idee is dat veel dingen duurder worden, maar dat de lonen niet meegaan. Per saldo worden ‘we’ dus armer, hetgeen niet verwonderlijk is na de op krediet gebaseerde vette jaren. Vergeet in dit verband ook niet de mondiale ontwikkelingen, in het bijzonder de ontwikkeling van China, die een verdere rem zet op de loonontwikkeling.

    Om een lang verhaal kort te maken, we gaan er de komende jaren niet op vooruit in de portemonnee, ondanks de inflatie.
    Blijft de vraag waar de voorspelde stijging van 1,5% dan vandaan komt.
    Ik denk dat het niets meer is dan een sterk staaltje wensdenken. Ook overheidsorganen zijn doortrokken van het blinde geloof in alsmaar stijgende prijzen.
    De AFM vormt daarop een eenzame uitzondering, wat betreft de huizenmarkt.

  29. marianne says:

    Denk dat het met die inflatie ook wel mee gaat vallen Tinus.
    Iedereen kan op z’n kop gaan staan, maar ondertussen verwed ik de mijne toch maar op een fikse huizenprijsdaling de komende jaren.
    Met inflatie ziet het er dan dus nog belabberder uit zullen we maar zeggen.
    Ik ken een aantal lieden in de aannemerij, klein en iets groter, liggen allemaal aan de geeuwhonger.
    En het erge is ook nog dat deze jongens groot gebracht zijn in de aannemerswereld van de afgelopen 10-15 jaar en nooit een dag tegenspoed gekend hebben en daar ook geen “stomach” voor hebben.
    Zo zielig om personeel te ontslaan.
    Tja denk ik dan, dat wordt dus het rampenscenario.

  30. KariZ says:

    @29 inflatie is meer dan alleen de bouwwereld toch?

    ‘Meanwhile, Chinese inflation is beginning to drive the international agenda. In order to keep a lid on this growing problem, China will soon have no choice but to revalue its currency, the yuan, higher. This will curb inflation and make most commodities cheaper in domestic terms. It will also satisfy the increasingly angry political calls of other nations for China to revalue.

    A yuan revaluation requires a devaluation of other key currencies, most dramatically the U.S. dollar, but also the pound sterling and euro. This will raise prices for food, energy, and other necessities even in the absence of action by our central banks. Such an outcome will place further economic pressures on the developed West.

    In conclusion, 2011 likely will open with a deepening recession, increasing austerity, and falling asset prices. If this is met by a new round of inflation creation and yuan revaluation, then investors should weigh whether to redeploy assets in anticipation of potential rising commodity prices. I expect these developments not to happen gradually, but to come in great waves. Smart investors will tie their fate to an investment vessel with a solid hull, because in these seas, even a hint of rot could tear a ship asunder.’

    http://www.prudentbear.com/index.php/guestcommentaryview?art_id=10486

  31. FT says:

    Over relatie tussen koopkracht en huizenprijzen, hier een goede link:

    http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/52/1228_1450_huizenprijs_bepalend_voor_welvaart.xml

    Waar komt de stijging van de huizen prijzen vandaan? Ik kan er maar 1 bedenken:
    Boekwaarde, we slopen oude panden in krimpgebieden en bouwen leuke vinex wijken. Zo gaat de boekwaarde van het totale woningbestand omhoog.

  32. marianne says:

    @ 30
    Ja, dat is ook de rede waarom het de gemoederen zo lekker aan de gang houdt denk ik.
    Het hoeft niet in ieder werelddeel het zelfde te gaan.
    Zelfs niet binnen Europa.
    Maar ik wilde hier alleen maar even zeggen dat ik voor de volle 100% overtuigd ben van een huizenprijsdaling en mocht die inflatie erbij komen het alleen nog maar erger wordt.

  33. Scepticus says:

    Op de valreep,

    Ik vind de opsomming van de mensen achter Wegwijs (Academia) alarmerend in het volgende nieuwsbericht.

    http://www.wegwijs.nl/3882

    Een redelijk mooi uitgespelde analyse al met al van wat er te wachten staat en dat is niet best.

    Ander voorbeeld:

    Vandaag alsnog mijn ziektekostenverzekering omgezet na de polisvoorwaarden van de bestaande eens doorgelezen te hebben inclusief het boekje met de zogenaamde wijzigingen 2011.
    Eigenlijk is het gewoon onbeschoft als je kijkt wat er uit de basisverzekering is gehaald en onder een aanvullende verzekering is geplaatst.

    Het ziet ernaar uit dat 2011 echt een rampjaar vwb de kostenstijgingen van een aantal diensten gaat worden. De mensen hebben het alleen nog niet door. Het lijkt wel een groot ‘result driven’ op de noodrem gaan staan van overheid en bedrijfsleven.

    Ik volg dit forum nu een jaar of twee en zie de waarschuwingen van dit forum en de realiteit steeds dichter bij elkaar komen.

    Dat vind ik jammer omdat ik niet zo’n galspuwer wil zijn en met al te donkere bril naar de toekomst wil kijken als dertiger in deze dynamische tijd. Helaas, helaas…

    Toch de betere wensen voor een ieder, anders wordt het nooit wat

  34. Rob Heusdens says:

    Wat er dus nu moet gebeuren is dat deze starters gewoon in een sociale huurwoning terecht moeten kunnen komen en als die er niet zijn, moeten die gebouwd worden!

  35. Snowy says:

    If I were a Tenegae Mutant Ninja Turtle, now I’d say “Kowabunga, dude!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*