Belangstelling voor een huurwoning in twee jaar tijd verdubbeld
De belangstelling voor een huurwoning bij mensen met een modaal inkomen of hoger is in twee jaar tijd verdubbeld. Van de mensen die een andere woning overwegen, wil bijna 24% naar een huurwoning verhuizen. Twee jaar geleden was dat nog ‘slechts’ 12%. De stijgende populariteit van een huurwoning komt door de economische situatie, aanhoudende onduidelijkheid over de renteaftrek en de onzekerheid over de gevolgen van forse kabinetsbezuinigingen voor de huishoudportemonnee.
Klik hier om hoofdstuk 1 van Huurders in Profiel, uitgave 2010 te downloaden (pdf)
Dat blijkt uit de rapportage ‘Huurders in profiel’ van NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers. In samenwerking met het onderzoeksinstituut OTB wordt elke twee jaar de huurdersmarkt doorgelicht. Het onderzoek laat zien dat de verhuisbereidheid ondanks het economisch klimaat nog steeds groot is. Nog altijd zijn er circa 1,75 miljoen mensen geïnteresseerden in een ander huis (koop dan wel huur).
Lees verder op de site van NVB Bouw
“Het onderzoek laat zien dat de verhuisbereidheid ondanks het economisch klimaat nog steeds groot is.”
32.3% zie ik in het rapport. Waarvan 18.6 procentpunt ‘dromers’.
Hoeveel van die dromers zouden ‘vast’ zitten in hun goedkope WBV huurhuis? (met een te hoog salaris om ooit nog zo’n lage huur te kunnen krijgen)
Let’s helicopter!
Dan wil zsm iedereen weer kopen hoor!
http://www.telegraaf.nl/binnenland/6875614/__Huizenzoekers_gaan_huren__.html
‘k Denk dat de bouwsector uiteindelijk beter af was geweest als het aanstaande kabinet besloten had de hra geleidelijk af te bouwen. Hadden aspirant-kopers geweten waar ze aan toe waren. Nu blijft de dreiging van een voortslepende discussie over dit thema boven de markt hangen. Dus, dan maar huren.
@4:
inderdaad, en het probleem is ook dat de broodnodige koerswijziging in de sector uitblijft. Nog even en de NVM kan alleen nog maar woningen van een half miljoen pleuro bouwen (dat was nog niet zo lang geleden meer dan een miljoen …), zelfs als het feitelijk een hondehok is. Ze kiezen er zelf voor om nog meer afhankelijk te worden van prijsopdrijving en subsidies.
Het zou beter zijn als ze eindelijk eens de bakens gaan verzetten, en conform de uitkomsten van deze enquete, wat kleiner, minder luxe en vooral goedkoper gaan bouwen. Als men in omringende landen voor pakweg 60K euro (excl. grond) een prima huis kan neerzetten dan moet dat in Nederland ook kunnen, er is geen enkele reden waarom bouwers hier meer zouden moeten verdienen of hogere materiaalkosten in rekening zouden moeten brengen. Allemaal prijsopdrijving, en waarom zou de huizenkoper (of erger nog, de belastingbetaler) betalen voor die Porsche Cayenne waarin de timmerman komt voorrijden?
sorry, NVM hierboven moet NVB zijn. Maar feitelijk natuurlijk één pot nat.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week24/ma_1100_beurs_peter.avi_plain.xml
Minder woningen gebouwd.
Vanavond op TV, tegenlicht
Schuld blijft altijd schuld
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/aanval-op-europa/schuld-en-aflossing.html
@8 ll
Maar die schuld blijft ook vordering van iemand anders. En dus een bezit. Tenminste zolang de ECB een beetje mee blijft werken:
http://www.zerohedge.com/article/ecb-purchases-sovereign-bonds-surge-tenfold-compared-prior-week-hit-%E2%82%AC14-billion-continuing-i
In de link van Martijn:
Volgens woordvoerder Luke Liplijn van de stichting gaan er momenteel nauwelijks nog koopwoningen van de hand.
Ik weet niet in hoeverre deze persoon echt zicht eeft op de markt, maar dit is wel een opmerking die in tegenspraak is met de NVM uitspraken. Was deze club niet gelieerd aan een van de banken?
@8:
was het maar zo: schuld is alleen schuld voor nette burgers; niet als je een TBTF bank/bedrijf bent, of een NHG hypotheek hebt, enz.
Matt Taibbi belooft wel een interessant programma …
http://forum.fok.nl/topic/1529548/13/25
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7713456/__Begroting_slecht_voor_gemeenten__.html?sn=binnenland,buitenland
@11 nzh
Maar zou je dat ge-QE door centrale banken juist niet moeten zien als een poging die schulden in leven te houden?
VNG ziet liever een leegstandsheffing dan een kraakverbod.
http://www.nu.nl/binnenland/2342037/vng-ziet-meer-in-heffing-dan-ontruiming.html
Tja, die gemeentes moeten ook ergens centjes vandaan trekken.
@8 Il
Kijken of de VPRO ditmaal vernieuwend is. Tot nu toe hebben ze het niet aangedurft om een onderzoek te doen naar de totale NL hypotheekschuld.
Kennlijk gaat dat langzaam, met Geduld zal iemand de bal ooit wel oppakken.
De belangstelling is verdubbeld. Dan zal de prijs ook wel gaan skyrocketen.
In het regeerakkoord wordt de hypotheekrente gehandhaafd maar dat wil mijns inziens niet zeggen dat alles hetzelfde blijft. Hoorde dat er druk is om aflossingsvrij en maximum hypotheek in te voeren.
Zal me niet verbazen als er een konijn uit de hoed komt. De gedragscode waar banken aan moeten voldoen krijgt waarschijnlijk wettelijke basis.
Er komen nog diverse maatregelen want de kop in het zand steken kan niet eeuwig duren en dat weet men ook wel.
Daarnaast geef ik dit kabinet een half jaar en dan bezwijkt het. Kijk naar Oostenrijk met destijds Jörg Haider. Zie ook de kritiek uit Duitsland.
Economisch is het een slechte zaak met Wilders en dat zal zich wreken. Snap ook de VVD niet dat die er alles aan doet om te regeren met standpunten die anti-liberaal zijn. Frits Bolkestein moet toch weten dat PVV economisch voor Nederland een ramp betekent. Hij heeft kennelijk ook te weinig invloed.
druk is om aflossingsvrij = druk is om verbod op aflossingsvrije hypotheek
De belangstelling is verdubbeld. Dan zal de prijs ook wel gaan skyrocketen.
Belangstelling?
@15:
ik bedoel ook dat schuld voor creatieve overheden geen last is maar een manier om ‘geld te verdienen’, Tegenlicht vanavond was daarvan een duidelijk voorbeeld. Bij prive personen met hypotheek werkt dat doorgaans niet. De bedoeling van de CB’s lijkt mij vooral het systeem draaiend te houden terwijl ze weten dat het feitelijk al failliet is.
@17:
niet vernieuwend, maar op zich wel een goed programma vond ik. Vooral doordat ze laten zien hoever securisatie en derivaten overal in de maatschappij zijn doorgedrongen, en hoe de banksters het gebruiken om de hele wereld in hun macht te krijgen.
Taibbi zegt: we zullen er mee moeten leren omgaan (de banksters). Ik zou zeggen: neutronenbom op Wall Street en de City, probleem opgelost. Voorkomt ook nog een veelvoud aan (onschuldige) burgerdoden elders, want het gedrag van de banksters is de drijvende kracht achter een groot deel van de oorlogen die overal in de wereld woeden.
@21 nzh
Failliet of niet. ‘k Kan het moeilijk beoordelen.
Deflatie lijkt in ieder geval geen optie. Dan gaat zo’n beetje iedereen met schulden failliet en dan zijn ook de crediteuren hun vermogen kwijt.
Zo bezien hangen de spaarders nog meer aan het infuus van de centrale banken dan wie dan ook.
Let’s helicopter,dan stellen we de echte problemen nog een beetje langer uit. Geen deflatie maar inflatie.
Flapperdeflapper de flap!
@ Dalen. Beluga is een spv van de ABN of Fortis. Beleggingen worden verhandeld via de ACT group. Nu worden onze hypotheken verpakt en verhandeld, en zijn dus niet meer van de bank. Dus het kan zijn, dat deze ACT groep Uw of mijn hypotheek aan het verhandelen is, of heeft. De onderliggende waarde die dit soort beleggingsfirma’s verhandelt is 347 mld, dus meer dan de helft van de uitstaande hypotheken van Olland.
Nu heb ik een e-mail gestuurd naar deze club, of het mogelijk is dat onze verpakte hypotheken die zij verhandelen, vanuit de hele wereld gekocht kunnen worden of dat deze Ollandse producten in Olland moeten blijven.
Kreeg antwoord dat deze meneer op deze vraag geen antwoord kan geven en verwijst naar de bank.
Maar de bank heeft dit al van de balans gegooid, dus verwijzen ze naar elkaar.
Ik begin een heel akelig vermoeden te krijgen, vooral als de huizenprijzen straks gaan zakken. Want waar liggen onze eigendomsbewijzen.
Heb de vraag ook gesteld aan de DNB.
@ Dalen, heeft een burger ook rechten inzake te kunnen of moeten weten, wie de eigenaar is van de schuldpapieren van de hypotheek op zijn of haar huis ?
Speelt dit alleen in Amerika, of kunnen we hier deze toestanden ook verwachten, later, strakjes.
Dan kunnen we maar beter voorbereid zijn.
Of de schulden stante pede betalen, maar dan nog ……
Past wel onder deze topic, huurders hebben deze problemen niet.
Let wel, 1 op de 18 koopwoningen staat te koop.
@ 23 Helicopter Ben , Japan probeert al heel lang inflatie te creéren, vandaag of morgen weer, dit keer ook bij middelgrote bedrijven.
http://blogs.telegraph.co.uk/finance/files/2010/05/QE.jpg
@27
Dat ligt natuurlijk allemaal wel weer wat genuanceerder. Je moet niet alles geloven wat je op websites leest.
http://www.marketwatch.com/story/bank-of-japan-may-buy-asset-backed-paper-report-2010-10-04
@22:
ik stel voor dat alle spaarders hun geld weghalen. Dan zullen we eens zien wie er aan het infuus hangt. Zelfs 20% van het geld weghalen is al voldoende om te laten zien hoe noodzakelijk spaarders nog steeds zijn.
@25:
goede vraag, maar zoals Dalen al aangaf zal het juridisch vast heel complex zijn, omdat de regels op dit punt sterk verschillen tussen bijv. VS, UK en Europa. Kom er maar eens uit welke regels gelden als een hedgefund op de Cayman Islands namens een grote Britse bank NHG hypotheken koopt op de beurs van Hongkong die afkomstig zijn van een Antilliaanse SPV van ABNAMRO, bijvoorbeeld …
@29:
da’s toch hetzelfde als in FED kringen wordt voorgesteld, gewoon de hele economie opkopen als die achteruit blijft gaan? Als bonus hebben ze dan gelijk een kelderende munt, het probleem is alleen dat binnen de kortste keren iedereen meedoet in de race naar de bodem. En het helpt natuurlijk niet, maar dat schijnt niemand meer te interesseren…
gold spike in de ochtend met nieuwe all time high, komt niet zo vaak voor. Weer een grote bank of klein landje op omvallen, nog meer QE in de pijplijn?
90 dagen moratorium in aantocht voor US foreclosures?
http://www.zerohedge.com/article/90-day-mortgage-meltdown-foreclosure-moratorium-imminent-robosigning-scandal-goes-mainstream
Blijkbaar is het zo’n bende dat nu serieus overwogen wordt alle foreclosures voor 3 maanden te blokkeren. En dan begint een nieuw probleem, want niemand wil hypotheken meer verzekeren als dit doorzet. Waardeloos kapitaal op de balans, onverzekerbare hypotheken … waarom zou dit niet ook voor Nederlandse hypotheken gelden, zoals de buitenlands verhandelde NHG pakketjes? In de praktijk betekent het waarschijnlijk dat scheefleners voorlopig spekkoper zijn, en dat de overheid (de belastingbetaler) nog véél meer kwijt is voor haar garanties voor huiseigenaars via o.a. het WeW.
@ nhz, maar gelukkig lopen wij nog steeds 2 jaar achter op Amerika 😉
@32
Als je de links en de uitleg had gelezen die we je hier regelmatig voorhielden, had je begrijpen dat er oneindig veel QE in de pijplijn zat en zit.
En dat goud dus nog vele malen hoger gaat.
@34:
ja, dan hebben ze hier dus nog twee jaar om een list te verzinnen. Wat warschijnlijk betekent dat ze niks doen, want dan zit de gemiddelde politicus resp. bankmanager al lang weer op een nog vetter betaalde post.
@35:
LT gezien mee eens, zolang tenminste het hele systeem niet instort wat me een steeds waarschijnlijker uitkomst lijkt. Maar op korte termijn ben ik minder overtuigd. Goud staat weer eens super overbought, en zelfs de FED zou nu toch moeten inzien dat hun QE de economie helemaal niks vooruit helpt. De kritiek op de FED wordt ook steeds luider, zelfs uit kranten die vroeger trouw het FED evangelie predikten. Vroeg of laat graven ze zo hun eigen graf, en/of dat van de zittende regering.
@ 25 , 30
Ik zou me niet te veel zorgen maken. In principe gaat het bij securitisatie om de lening over te brengen (cederen). In de literatuur wordt er van uitgegaan dat een bankhypotheek (afhankelijk recht) automatisch meegaat. Om toch meer zekerheid te hebben wordt gebruikt gemaakt van een parallel debt agreement, maar dat ter zijde.
In de leningsovereenkomst en hypotheek is Nederlands recht van toepassing verklaard en ook is een Nederlandse rechter bevoegd. Uitwinning kan dan alleen onder de voorwaarden zoals vermeld in Boek 3 BW. Schuldenaar moet dan minimaal in verzuim zijn.
Complex is meestal de jurisdicties van de verschilende SPV’s.
Kortom ik zou geen zorgen hebben tenzij je deelnemer bent in een dubieuze SPV. Deze moeten meer zorgen hebben.
@36
Ja leuk om te geloven dat de Fed zich enkel bezig houd met het aanzwengelen van de lokale economie zoals ze stellen, maar doe jezelf een lol en stel eens een deflatiescenario op.
Neem daarbij mee hoeveel schulden en derivaten er gebaat zijn bij inflationair danwel deflationair beleid en vraag je af of deflatie werkelijk een verenigbare optie is met de reservestatus van de USD.
Ik snap dat deflatie erg geweldig lijkt als je wat van Austrian economics hebt gelezen, maar leg nu eens de werkelijkheid daaroverheen zoals ik hierboven voorstel.
Misschien begrijp je dan waarom ik al twee jaar zeg dat inflatie de enige optie is…
@22 dawg:
Bij een faillissement vervalt in principe het onderpand aan de crediteur. Dus als iedereen failliet gaat vervalt uiteindelijk alle bezit aan de laatste crediteur en komt deze dus t.o.v. de debiteuren uiteindelijk het beste uit de strijd.
@ 39
ja zolang er nog “bezit” is. Curatoren en gemaakte kosten zijn misschien wel meer dan de boedel. En.., bevoorrechte crediteuren krijgen eerst een deel.
Ik dacht dat met deflatie je geld meer waard wordt? Waarom ga je dan failliet?
@37:
maar als de SPV’s zorgen krijgen, wie gaat dan al die NHG pakketjes nog kopen?
@38:
ik beweer nergens dat ik in deflatie geloof, maar de inflatie engine zou wel eens keihard vast kunnen lopen. In dat geval is het puur gokken wat zaken nog waard zijn t.o.v. elkaar, omdat bijna alles al enorm ‘opgeblazen’ is. En de VS begint nu te merken dat ze niet onbeperkt hun gang kunnen gaan met inflateren, het buitenland begint steeds harder te klagen en ik geloof nooit dat iedereen gaat meespelen met dit spel. BOE, BOJ en ECB natuurlijk wel – maar de wereld is inmiddels een stuk groter dan dat.
@39:
probleem is alleen dat waarschijnlijk niemand weet wie de laatste crediteur is, in welk geval het bezit in het nks verdwijnt? Al kun je natuurlijk gokken dat de laatste crediteur Goldman $ucks is.
@40:
ja, US advocaten likken hun vingers al af bij de laatste berichten over de US hypotheekmarkt. Dit wordt een puinhoop waar jaren werk aan zit, en het was al lekker druk met al die rechtszaken over en weer tussen banken etc.
@20 Martijn,
Bovenaan deze pagina staat een stukje. De ondertitel luidt:
“Belangstelling voor een huurwoning in twee jaar tijd verdubbeld”
In post nr 18 zeg ik dat de belangstelling verdubbeld is. Daarmee gaat het dus over de belangstelling voor huurwoningen.
Ik vertouw erop u voldoende geinformeerd te hebben. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd een post achter laten op http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl
@42
Duidelijk. En ja, het kan de prijs gaan opdrijven.
Tegelijkertijd lijkt er (op funda bijvoorbeeld) genoeg leeg/te koop te staan, dus mogelijkheden om het aanbod (van huur) te doen meegroeien met te vraag zijn er ook.
@41
Nee natuurlijk gaat niet iedereen meespelen.
Heb je iets gelezen van alle berichten die ik hier plaatste over de MTM goud-strategie van de ECB?
Het kwartje is in elk geval nog niet gevallen zo te zien.
Maar dat zal vanzelf gebeuren de komende jaren.
@41
Stel nou dat de dagen van de dollar als reservemunt geteld zijn, maar men het eind zo lang mogelijk wil uitstellen.
Is het dan slim om dollarschulden (die wereldwijd als bezit worden aangehouden) te laten klappen? Of om geld te printen en ze op waarde te houden?
Je zou je kunnen afvragen in welk scenario de wereld het eerst over stapt naar een alternatieve waardedrager als bezit (en dat scenario zal Bernanke dan niet kiezen zoals je waarschijnlijk begrijpt).
En wat is een alternatief?
Recentelijk gelezen dat China toezegde Griekse staatsobligaties te kopen mochten zich verdere problemen voordoen?
Combineer dat nou eens met goud en de strategie van de ECB.
Wie weet zie je het plaatje dan wat scherper.
@37
De vraag is of je als hypotheekgever nog weet wie jouw hypotheek bezit.
Het bundelen en doorverkopen van je hypotheek gaat voor zover ik de constuctie begrijp volledig buiten jou als hypotheekgever om.
Zou dus best kunnen dat jij nog netjes je hypotheek betaalt naar bank X, maar dat deze slechts als inner van hypotheekgelden dienst doet. De inkomsten worden dan, uiteraard na aftrek van kosten, doorgeschoven naar de eigenaren van de SPV.
Dat is wat financiele instellingen het liefst doen, zoveel mogelijk handelingen, hoe klein ook, waarbij bij elke handeling de ‘kosten’ in rekening worden gebracht.
@43:
uiteindelijk hangt dat vooral van de politiek af. Zolang die leegstand blijft subsidieren (nu drie jaar dubbele HRA) en beschermen (anti-kraakwet) wordt er weinig verhuurd. Maar mee eens dat er potentieel een groot huuraanbod boven de markt hangt als het handje er vanonder gaat. Hetzelfde geldt voor slopen, daar zit nu nog een premie op maar hoe lang kan dat doorgaan?
@44:
ik denk dat de goud strategie van ECB geen fundamentele invloed heeft op de waarde van de euro, en daarom niet relevant. Het verschil met de dollar is gradueel; op termijn worden ze allebei waardeloos doordat er veel te veel bijgedrukt wordt. Dat neemt niet weg dat de euro goudprijs voorlopig nog niet terug is bij zijn oude top terwijl de dollar goudprijs flink oploopt. Maar voor hetzelfde geld is het straks weer andersom …
@45:
die beslissing van China heeft m.i. niks met de euro (monetair beleid etc.) te maken. Je weet vast ook dat die deal met de Grieken om iets heel anders gaat, namelijk een eigen haven met speciale status in de EU. Als ze de Ieren en Spanjaarden gaan ‘redden’ zal daar ongetwijfeld ook een bijzondere prestatie tegenover moeten staan, het gaat echt niet alleen om spreiden van financiele belangen maar het is vooral expansie strategie. Slim trouwens dat de Chinezen gaan kopen op het moment dat de boel op instorten staat, zo krijgen ze tenminste waar voor hun geld.
@46:
als ik het goed begrijp is in de VS een deel van het probleem dat een groot deel van de papierstroom electronisch wordt afgehandeld via een grote database (die eigendom is van een firma zonder kapitaal en zonder personeel, wat een extra juridisch probleem is). Dat was handig zo voor Wall Street, maar als de rechters straks echt een ‘paper trace’ gaan eisen hebben ze een groot probleem want dat is er vaak niet meer; daarmee wordt het eigendom zeer mistig. Met name lokale rechters willen in de VS nog wel eens verrassende beslissingen nemen, veel moeilijker om die allemaal om te kopen dan bij de leden van het US Congress.
Huren vrije sector stijgen weer
De prijzen van huurwoningen in de vrije sector vertonen weer een stijgende lijn. Zij liggen nog wel onder het niveau van een jaar geleden, maar het dieptepunt lijkt voorbij. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Pararius.nl, de grootste website voor huurwoningen in de vrije sector.
kwestie van vraag en aanbod en betaalbaarheid dus…
@47
Jaja, alle munten worden tot de dood bijgedrukt en de euro en de dollar zijn exact hezelfde want van papier.
Datum van creatie, opbouw van reserves etc. spelen natuurlijk geen rol; alle overheden naaien de burger, alle papiergeld is waardeloos etc. etc.
Eigenlijk snap je het allemaal al en heb je mijn uitleg helemaal niet nodig.
De beslissing zie je natuurlijk ook helemaal juist. Op het moment dat iedereen roept over ‘currency-war’ en er zelfs tot een nieuw Plaza-akkoord gemaad wordt zullen monetaire zaken inderdaad de laatste zijn die een rol spelen…
Natuurlijk gaat het om meer dan dat, maar om die gedachte dan meteen weer door te trekken naar zo’n rechtlijnige visie als de jouwe… Ik ben blij dat ik van dergelijke beperkingen minder last lijk te hebben.
@50
Beslissing van China om Griekenland te helpen.
gemaad = gemaand.
@41/ 38 natuurlijk gaat die inflatie ook vastlopen maar dat is niet relevant. Het gaat niet om de rationele oplossing te zoeken. Het ENIGE waar het mi en volgens velen in Amerika ook over gaat is dit systeem zo lang mogelijk in stand te houden. En alle machthebbers zijn Keynesiaans EN bang voor deflatie, ideaal voor inflatie..
En onderscheid tussen Amerika en Europa hoef je niet te maken, allemaal hetzelfde, schulden, pensioenen, te grote overheid, alles hetzelfde.
Hyperinflationairy depression. Of ie hyper wordt weet denk ik niemand maar het zou kunnen.
Zou nu ook liever een huis hebben, als er echt zeer sterke inflatie komt zit je op rozen. Aan de andere kant zijn stijgingen van huren wettelijk vastgelegd en werd huren in Weimar relatief steeds goedkoper.
@ 53
“Zou nu ook liever een huis hebben, als er echt zeer sterke inflatie komt zit je op rozen.”
Dat is ook mijn gedachte maar eerst zal de rente wel stijgen met alles gevolgen van dien.
Ik ben wel aan het zoeken om te investeren. Ging verleden jaar nog naar veilingen in Belgie maar men bood het dubbele van hetgeen ik in gedachte had. Nu pak ik de draad weer op en constateer nu dat de prijzen stukken lager liggen.
Ergens schijnt het toch te keren. Ik meen dat het Bob(?) hier was die resultaten van veilingen post. De laatste resultaten waren ook aanmerkelijk lager dan de WOZ. Stond trouwens leuk huisje bij in Baarle Nassau waar ik vroeger ook iets had. Voor de prijs waarvoor het wegging had ik het ook wel willen hebben.
Kennelijk is ook de rek op veilingen er uit.
@54 ik ga dan uit van het extreme scenario, dat we een echte depressie krijgen, dan wordt het overleven, dat je huis dan misschien nog maar 1/3e waard is van wat je er voor betaald hebt, relatief, of dat er bijna geen huizen meer gekocht en verkocht worden is dan irrelevant, je wil gewoon een extreme economische situatie goed doorkomen. In Nederland ziet bijna niemand dat zo, in Amerika kun je er meer vinden die denken dat dit zou kunnen, moet je maar eens ‘off the grid’ op youtube intypen.. Ik weet het ook niet, denk alleen dat de kans op iets extreems groot is, al lijkt het totaal niet zo nu.
@53
Vooral niet zoeken naar nuance.
en waarom zou de huizenkoper (of erger nog, de belastingbetaler) betalen voor die Porsche Cayenne waarin de timmerman komt voorrijden?
waarom zou dat niet mogen? Maar waarschijnlijker is dat in de toekomst de timmerman wel de huidige porscheprijs betaalt voor een bakfiets.
net nog een timmerman gezien , kenteken uit Dubai , was (..) ook veel werk te doen.
Huren vrije sector stijgen weer
gaan die nu ook al jokken.
@48
Met als verschil(om te stunten) nu dat gas,water en licht zijn inbegrepen in de prijs
Ach, valt het, dan valt het goed. De banken moeten 4 triljoen herkapitaliseren, en redden het het nog steeds niet zonder ons belastinggeld.
Waar is al dat QE geld gebleven, al dat stimuleringsgeld, verdwenen als sneeuw voor de zon.
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8043800/Banks-4-trillion-debts-are-Achilles-heel-of-the-economic-recovery-warns-IMF.html
@61 zijn hedgefundmanagers in Amerika die $900.000 per uur verdienen, daar is het ondermeer gebleven, uitbetaling van posities die ze innamen tegen banken die gered werden. Die plaatsten nog echt een gok. De bonussen bij de banken die het gewoon altijd krijgen, dat is ook veel geld..
Deze is goed.
http://www.morningstaronline.co.uk/var/news/storage/images/rowson/heading_for_a_crash/1068235-1-eng-GB/heading_for_a_crash_cartoon.jpg
http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/06/19/interview-Grondprij-zen-zullen-dalen-onder-druk-recessie.html
@53:
“Aan de andere kant zijn stijgingen van huren wettelijk vastgelegd en werd huren in Weimar relatief steeds goedkoper.”
onder Rutte huurstijging beperkt tot inflatie +5% per jaar, oftewel 10-20% per jaar als de inflatie oploopt. En voor je het weet is iedere huurder ‘scheefhuurder’ als de inflatie gaat oplopen (want die wordt natuurlijk veel hoger dan de officiele CPI).
Huren in Weimar werd relatief goedkoper omdat mensen bijna al hun inkomen nodig hadden voor dagelijks levensbehoeften; geen aantrekkelijk scenario voor pakweg 95% van de bevolking.
@55:
in de Grote Depressie ging de prijs van huizen in de VS soms meer dan 90% omlaag (in een paar jaar). Na de excessen van de afgelopen 20 jaar mag je bij een Grotere Depressie verwachten dat de prijzen meer dan 90% dalen, relatief dan want het zal dan wel samengaan met hyperinflatie.
@57:
tja, waarom zou de belastingbetaler niet betalen voor de Porsche Cayenne van de welzijnswerkers, van de mensen van de vuilnisophaaldienst enz. Als het als normaal wordt gezien dat iemand met een heel gewone opleiding, waarvan er tienduizenden zijn in NL, dergelijk inkomens/uitgaven patroon heeft dan is er iets fundamenteel mis.
@58:
veel timmerwerk in Dubai? De rommel opruimen na de grote crash? Reddingsvlotten timmeren voor Palm Island, om de laatste speculanten op te vissen voordat het definitief zinkt?
@60:
ja, ik wil niet weten wat er achter deze cijfertjes zit. Maar blijkbaar was het nodig ze zo rond te strooien 😛 Mensen moeten niet op het idee komen dat huren aantrekkelijk is, stel je voor …
@63:
“Ze verwachten dat de koopsommen onder druk van de recessie zullen dalen. ”
één grote advertorial dat artikel, en al een tijdje dezelfde boodschap uit deze hoek: de projectontwikkelaars willen een lagere grondprijs zodat ze meer geld in hun zak kunnen steken bij doorverkoop aan de consument. Maar ze weten ook best dat er helemaal geen markt voor bouwgrond is in de polder… Eerst maar eens de huizenprijzen (ex grond) omlaag, dat zet veel meer zoden aan de dijk voor de consument. En de projectontwikkelaars voortaan buitenspel zetten bij grondverwerving zou nog veel beter zijn maar ja, het G-woord …
@65 nzh
*63 Die grondprijzen zijn zo hoog omdat omdat de huizenkoper tot nu toe zo veel wilde betalen / lenen voor z’n huis. Dalen die huizenprijzen dan daalt de grondprijs gewoon mee. Anders prijst nieuwbouw zich uit de markt ten opzichte van bestaande woningen.
@Dalen 55,
Ik heb die prijzen van Spongebob ook gezien. Hij heeft blijkbaar opgeschreven wat er in de zaal op een pand is geboden.
Ik heb daarbij de opmerking gemaakt dat ik nog moet zien of die panden voor die prijzen wel gegund worden.
Als we nu even aannemen dat de WOZ waarde ongeveer de reeele vraagprijs zou zijn. (Ik weet dat dit een zeer gewaagde uitspraak is). Dan mag je verwachten dat deze huizen voor ca 70% van de WOZ waarde weggaan.
Daaronder zal het waarschijnlijk niet gegund worden.
Ik volg Den Haag al meer dan een jaar, ik zie dat de gegunde objecten op ca 80% zitten gemiddeld en soms veel hoger.
@67 Ik heb daarbij de opmerking gemaakt dat ik nog moet zien of die panden voor die prijzen wel gegund worden.
En daarmee zien we dan of de “markt” in het woord huizen-markt ook werkt … 🙂
Juan heeft nog een keer verwoord dat er verschillende beelden omtrent de totale NL hypotheekschuld bestaan en waarom er reden is tot gedegen onderzoek:
http://www.mejudice.nl/artikel/490/hervorm-woningmarkt-ten-behoeve-van-vergrijzing
Gelukkig is er één econoom, Merijn Knibbe, die het debat aangaat.
@69 Juan
Chapeau. Heldere vragen. Nu hoeven de economen van Me Judice alleen nog maar de antwoord te geven.
@ Juan, het is net een spannend boek. Helaas zal de volledige waarheid pas boven water komen, als de huizenprijzen gaan zakken, net zoals in de US. Als de anonieme eigenaars van de eigendomsrechten van onze woningen met NHG gaan piepen. Help de waarde van het onderpand is gezakt, we willen compensatie. Dan pas zullen we alles te weten komen, maar dan is het te laat.
@66:
ja, ik denk dat uiteindelijk de grondprijs vanzelf wel mee zal gaan; maar de huizenprijzen dalen ook nog nauwelijks dus vind ik het een nogal loos verhaal. Er ís geen markt voor bouwgrond, de prijs komt volledig via manipulatie tot stand. Nu is dat even niet in het belang van de heren projectontwikkelaars en dan gaan ze gelijk klagen; stelletje softies die vastgoed jongens.
@68:
zolang het om hele kleine aantallen gaat kun je sowieso niet van markt spreken; voorlopig heeft het geen enkele invloed op de gemiddelde verkoopprijs.
leuke reacties trouwens bij de vvd. Als we onafhankelijk willen zijn: kernenergie. Kwist nie dat de polder ook uranium levert.
Paspoorten 10jaar , behalve als het de USA anders behaagt.
Bouwen goedkoper: overal in de polder, maar wie betaalt de weg naar de randstad?
@74:
onafhankelijk via kernenergie: ook voor de bouw en het koelwater zijn we volledig afhankelijk van het buitenland. Dat laatste is vanwege klimaatwijziging op termijn een groot risico (koelwater komt uit de Alpen, waar ze nu de sneeuwpistes al nauwelijks meer vol krijgen; hoeveelheid koelwater gaat dus sterk fluctureren door het jaar).
Ook altijd leuk dat ze steeds weer beginnen over windmolens die 100% backup kapaciteit nodig hebben voor als het niet waait, maar de backup voor de (veel grotere) kerncentrale bij de splijtstofwisseling of incidentjes daar zwijgen ze over. Over gebrek aan opwerkings en dumpkapaciteit zullen we het maar niet hebben.
VVD: partij voor wereldvreemde technocraten, die alleen denken met hun portemonnee.