Huizenzoekers gaan massaal huren

Het aantal tijdelijke huurders stijgt de laatste weken explosief. Door de verkiezingsdebatten waarin de discussie over afschaffing van de hypotheekrenteaftrek welig tiert en door de aangekondigde bezuinigingen kiezen huizenzoekers nu liever voor een huurhuis dan dat zij zich storten op de wankele koophuizenmarkt.

Dat signaleert Stichting Tijdelijk Twee Woningen, die namens banken in betalingsnood verkerende tweehuizenbezitters helpt bij het tijdelijk verhuren van de oude woning en het vinden van een betrouwbare huurder. Bij de stichting melden zich de laatste weken dagelijks tientallen potentiële huurders.

Tegelijkertijd klopt een snel stijgend aantal huiseigenaren bij de stichting aan. Sinds de start van dit initiatief een paar maanden geleden hebben zich via de banken al 150 ’dubbeleigenaren’ zich gemeld. Op dit moment zijn de tijdelijke woningen gemiddeld al binnen twee weken verhuurd.

Volgens woordvoerder Luke Liplijn van de stichting gaan er momenteel nauwelijks nog koopwoningen van de hand. „De politiek geeft met de discussie over de hypotheekrenteaftrek de woningmarkt een harde schop. Veel mensen zijn bezorgd over de gevolgen van de afschaffing, het economisch klimaat en de aanstaande bezuinigingen. Zij vrezen stijgende hypotheeklasten en moeilijkere verkoopbaarheid van hun woning en nemen daarom een afwachtende houding aan.”

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) waarschuwde onlangs ook al voor de gevolgen van de uitvoering van de verkiezingsprogramma’s voor de woningmarkt.

Afhankelijk van de variant waarvoor wordt gekozen bij de afschaffing, gaat de bouwproductie tussen de 10 tot 30 procent naar beneden, met alle gevolgen van dien voor de woningprijzen en de maandlasten, maar ook voor de portemonnee van bijvoorbeeld gemeenten en bouwbedrijven.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg wijst ook op de gevaren van onrust op de woningmarkt. „Veel woningbezitters wachten af. Het morrelen aan de hypotheekrenteaftrek zal desastreuze gevolgen hebben. Daarom handen af van de renteaftrek.”

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with:
110 comments on “Huizenzoekers gaan massaal huren
  1. Claude says:

    Volgens mij is it all happening. Maar het ligt niet aan de discussie over de hypotheekrente-aftrek. Geen enkele partij wil deze in een keer afschaffen of zelfs maar in een keer naar een lager aftrekpercentage terugbrengen.

    Nee, volgens mij ligt het ‘probleem’ -ironisch genoeg- bij de banken. Ze lenen een stuk minder uit aan potentiële huizenkopers. Huizen zijn dus, zoals al vaker hier genoemd wordt, niet zo zeer onbetaalbaar, maar vooral onfinancierbaar. Ik hoor al geluiden van mensen die samen niet eens meer vier keer hun jaarsalaris kunnen lenen. Dat hakt erin natuurlijk qua te lenen bedrag en is een groot verschil met een aantal jaren terug.

    Voeg daarbij de neerwaartse druk van de vraag in het duurder segment (geen overwaarde-estafette, strengere eisen banken) en je hebt de logica te pakken.

    Daarnaast zal er een neerwaartse druk komen van mensen die ergens al tig jaar wonen en het niet zo veel uitmaken of er overwaarde is of niet. Nogmaals: it’s all happening.

  2. nhz says:

    “Stichting Tijdelijk Twee Woningen”

    ach ja, wat heet tijdelijk in de polder …

  3. kampen says:

    @1: mee eens
    De huizenprijzen schoten omhoog toen de banken makkelijker geld gingen uitlenen: je kreeg de laatste jaren tot wel 6 tot 7x je salaris als lening. Gevolg was dat de huizenprijzen over de hele linie
    mee gingen stijgen.
    Logisch: als iedereen ineens 25% meer te besteden heeft en deze ruimte ook benut, dan stijgen de huizenprijzen net zo hard mee… De woningvoorraad is immers niet veranderd van samenstelling.

    Nu doen de banken een stapje terug (factor 4 tot 4,5) en moeten de huizenprijzen dus volgen… Echter, de huiseigenaren die hun huis te koop hebben accepteren de nieuwe situatie nog niet.

    In mijn woonplaats is het afgelopen jaar bijna niets verkocht in de categorie 3,5 ton +/+. Alles wat te koop stond staat nog steeds te koop. Hier en daar is natuurlijk wel iets verkocht, maar dat betrof dan vaak gedwongen verhuizingen. Zo heeft mijn nieuwe huisarts (die van buiten de stad kwam) wel een huis gekocht.

    Ik merk dat de huizenprijzen nu pas ligt gaan dalen. Betreft dan vooral de huizen die al een tijd (soms jaren) leeg staan. Huizen die bewoond zijn dalen eigenlijk nog niet.

    Ikzelf zit in een huurwoning en ben zoek een koopwoning van +/- 200m2, maar ben niet van plan mee te doen aan de zeepbel. Ik wacht dus rustig af. Laatst 340k geboden op een huis met vraagprijs 420k. We werden net niet uitgelachen door de makelaar. Ik heb haar succes gewenst met de verkoop voor 420k…

    Wie weet belt ze me over een half jaar nog op…

    Feit is wel dat Funda momenteel boven de 210.000 woningen te koop heeft staan…

    Wellicht al eens eerder gepost? Ik kende hem nog niet:
    http://www.floris.nu/?postid=134

  4. Istrilyin says:

    @3: Ik geloof Warren Buffett, en anders zo’n andere miljoenair uit de VS zei: “Als je een eerste bod doet, en je wordt NIET uitgelachen, dan heb je dus te hoog geboden”.

    We leven met een markt waarin het helemaal acceptabel is om een redelijke prijs met een factor anderhalf te vermenigvuldigen om tot een vraagprijs te komen, maar vervolgens dezelfde factor eronder gaan zitten met het eerste bod zou niet netjes zijn…

  5. Johan says:

    Huizenmarkt is ernstig ziek. De VVD wil graag pijnstillers toedienen zodat de symptomen onderdrukt worden en de zieke patiënt in een rolstoel vooruit duwen. Een operatie is noodzakelijk om Huizenmarkt weer beter te maken. Uitstel is uiteindelijk het slechtste voor de patiënt; het ziektebeeld zal immers verhevigen en hij kan mogelijk komen te overlijden.
    Huizenmarkt heeft altijd goed gezorgd voor zijn naasten; Banken, Hypotheekadvieseur, Makelaar, Gondhandelaar, Babyboomer en nog een paar vrienden. Een overlijden van Huizenmarkt kunnen deze vrienden dan ook echt niet aan. Sommigen zullen zelfs aan ten onder gaan.

    Opereren is simpelweg het beste. Het zal misschien even pijn doen en vrienden van Huizenmarkt zullen waarschijnlijk een financiële bijdrage moeten leveren, maar daarna kan de patiënt weer gezond verder leven.

  6. nhz says:

    @3:
    handig die funda teller. De omslagpunten in de grafiek (eind dec. 2009, eind maart 2010) vallen enigszins samen met de start resp. versnelling van de euro crisis – wat weer kan verklaren dat banken voorzichtiger worden. Wellicht speelt ook mee dat de regels voor de banken t.a.v. maximale hypotheek nu (per begin 2010?) strikter gehandhaafd worden; vorig jaar werden de officiele regels nog met voeten getreden.

  7. adamus says:

    “Stichting Tijdelijk Twee Woningen”

    waar een wil is komt een wet.

  8. nhz says:

    @4:
    geduld; nog een paar jaar, dan mogen mensen die met een huis leuren blij zijn als er uberhaupt iemand een bod wil doen. Als de hype over is dan krijg je alleen nog een bod als je begint met een redelijke vraagprijs.

    @5:
    persoonlijk ben ik meer voor laten overlijden en hopen dat alle vrienden een hartaanval krijgen (hoeft niet fataal te zijn, maar wel zo dat de schrik er definitief in zit). Anders begint de patient na de operatie direct weer met roken, drinken en andere slechte gewoonten en blijven de kosten van de gezondheidszorg uit de hand lopen.

  9. nhz says:

    @7:
    misschien tijd om een ‘Stichting Tijdelijk Meer Dan Twee Woningen op te richten’? Om al die speculantjes te helpen die zich verslikt hebben, daar wil de politiek vast ook veel geld voor geven.

  10. adamus says:

    Zie steeds meer woningen in de prijsklasse van 790 te huur komen. Plakkaten op het raam. http://www.rebogroep.nl/html/index.php?page_id=412459 Ik zie dat ze adverteren met 745 🙂

  11. Claude says:

    In Amsterdam is de huurmarkt nog behoorlijk onbetaalbaar. Als je ziet wat ze op Pararius/Marktplaats soms vragen voor oude troep (eenvoudig 1500 euro per maand, vaak nog exclusief ook). Op een gezond huishoudboekje van 1/3de voor de woning moet je al 4500 euro netto per maand verdienen om dat te betalen. Volgens mij is dit ook een gevalletje aanbod groter dan de vraag.

    Daarentegen waren de prijzen vorig jaar ook fors en lijken ze nog niet erg gedaald, al let ik er eerlijk gezegd niet zo op als de Funda-teller…

  12. nhz says:

    @10:
    ik ga morgen polsen bij de lokale makelaar hoe het met het huuraanbod staat. Volgens de WBV zijn er momenteel heel veel ‘onverkoopbare huizen’ die voor een deel ook te huur staan, kwestie van onderhandelen.

    Ik kan bij WBV niet huren omdat ik niet in een doelgroep val (alleenstaande moeder, asielzoeker, bijstand, 55+, 25-, etc.). Dan moet je op de wachtlijst die 3-4 jaar is (wat korter dan paar jaar geleden maar toch, wat heb je er aan; over een paar jaar is huren vast verboden als je een belastbaar inkomen boven modaal hebt). Ik werd trouwens wel netjes te woord gestaan, een hele verbetering met een aantal jaren terug.

    Het aanbod bij de huisjesmelkers (Rotsvast etc.) neemt trouwens ook toe, maar ik vraag me toch af hoeveel mensen 1000 euro willen betalen voor een zolderkamertje van 30-50m2. Bij luxere woningen die te huur worden aangeboden staan ook vaker opmerkingen zoals ‘ruimte voor 12 bedden’. Tja, zouden ze zo desperate zijn dat sloop van het pand een optie is?

  13. Martijn says:

    @10

    Blijkbaar hebben sommigen toch de hier welbekende brief ontvangen.

  14. adamus says:

    Ik werd trouwens wel netjes te woord gestaan, een hele verbetering met een aantal jaren terug.

    communcatie opleiding gehad 😉 (goudbelegger)

  15. adamus says:

    http://www.vrom.nl/pagina.html?id=35649

    max 1.2% in mijn geliberaliseerde deel 2% en ga nu 790 betalen. De buren betalen voor hetzelfde huis 645 en zo te zien mag dat niet omhoog. Mijn huis wordt de derde of vierde in de rij waar een plakkaat op komt. Pensioenclub geeft nog geen krimp.

  16. Patrick says:

    @3 Kampen, de banken zijn op dit moment inderdaad de essentie.

    In een markt waar mensen uitgeven wat ze kunnen lenen valt de marktprijs exact terug naar het nieuwe maximale leenbedrag.

    Dit betekent dat alle huizen op dit moment eigenlijk al 30% minder waard zijn dan 3 jaar geleden, keihard maar waar.

    Maar wacht nog even met kopen tot de volgende factoren ook mee gaan spelen:

    – tot nu toe leenden mensen maximaal en gingen ze voor dat bedrag kijken. Dat gaat veranderen. Mensen gaan niet meer kopen aan de uiterste rand van hun budget. Dat scheelt zomaar 10-15%

    – Als de rente uiteindelijk ook maar iets omhoog gaat, gaat het maximaal te lenen bedrag heel grofweg 5% omlaag per rente% omhoog.

    – De stemming moet nog echt gaan omslaan, totdat je op verjaardagen hoort “je bent gek als je een huis koopt”. Het is nog lang niet zover, de meeste Harries denken dat dit een dipje is, een “koopkans”

    – Veel huizen van >4K staan inmiddels 3 jaar leeg. Deze huizen gaan nu echt een probleem vormen omdat ze onderhoud nodig gaan hebben etc. Ik verwacht dat het aanbod in die range nu exponentieel gaat toenemen.

    – Laatste factor die ik zo kan bedenken moet ook nog gaan meespelen: mensen die zien dat de markt nu echt daalt, en snel nog even de hoofdprijs willen scoren… ook daardoor zal het aanbod stijgen.

  17. Martijn says:

    Bull-trap is geweest. Men is nu bezig met de strijd om return to normal.

  18. Martijn says:

    Die return gaat niet komen, en dan gaat langzaam de angst beginnen toe te slaan. Zo nu en dan merk ik het al een klein beetje bij mensen die de laatste paar jaar hebben gekocht.

  19. Martijn says:

    We moeten gewoon geduld hebben. Heb je voor goud ook nodig. Ik blijf voorlopig zitten (koop nog steeds zo nu en dan bij totdat het geld echt op is) en afwachten.

    Aan het eind van de rit kunnen er misschien weer huizen gekocht worden.

  20. Patrick says:

    Precies Martijn, het merendeel van de verjaardag-bezoekers houdt nog zo lang mogelijk het hoofd omlaag in het zand, maar zoals Kees de Kort weleens zei: “ook struisvogels moeten eten” 😉

  21. RealisT says:

    @16

    De stemming moet nog echt gaan omslaan, totdat je op verjaardagen hoort “je bent gek als je een huis koopt”.

    Men komt er zelf (nog) niet spontaan mee, maar als je er over begint slaat de stemming vaak wel om. De meesten reageren nogal nerveus, vooral diegenen die als laatste zijn ingestapt. Een enkeling is het schoorvoetend met je eens.

    Het besef onder huiseigenaren dat deze situatie blijvend is veranderd, begint volgens mij dus toch langzaam aan toe te nemen. Het is vooral de politiek die zoals gebruikelijk hopeloos achter de feiten aan loopt.

  22. KariZ says:

    Martijn, heb jij dat plaatje van die omgekeerde pyramide nog, met goud als basis?

    Wilde laatst doorsturen maar kon hem nie meer vinden.

    Alvast dank! 🙂

  23. adamus says:

    mooi plaatje van de mentale staat. Back to normal is meer een zwiepend koordje.

  24. Martijn says:

    Men komt er zelf (nog) niet spontaan mee, maar als je er over begint slaat de stemming vaak wel om. De meesten reageren nogal nerveus, vooral diegenen die als laatste zijn ingestapt. Een enkeling is het schoorvoetend met je eens.

    De strijd om het nieuwe normaal. Nog even en de angst komt.

  25. Martijn says:

    Overigens loopt onze lijn niet zo stijl als in het plaatje (17), maar de richting is duidelijk.

  26. Claude says:

    @22

    De stemming is al aan het omslaan. Kijk eens naar de hypotheekrente-aftrek. Dat is ineens bespreekbaar en grofweg de helft van de stemmen gaat naar een partij die daar wat aan wilt doen. Dat was drie jaar geleden nog totaal onvoorstelbaar en ineens een normaal discussieonderwerp. Berichten als deze helpen natuurlijk ook bij het doordringen van het besef dat er ‘iets moet gebeuren’.

    Een goed voorbeeld hoe verknipt de prijzen zijn zijn juist de huurprijzen die gevraagd worden door mensen met twee woningen. Om de lasten (zonder g/w/l) te kunnen betalen krijg je al veel te hoge huurprijzen. Voor een woning van 3 ton met een vast rentepercentage bij de bank van 4.5% moet je al 1125 euro per maand krijgen van een huurder. Tel daarbij gemeentelijke belastingen en onderhoud op en je zult toch echt richting de 1300 euro per maand moeten vragen. Dat is voor een verder redelijk normale woning voor veel mensen ruim de helft van het totale netto inkomen (en dan heb je nog geen g/w/l ook nog).

  27. kampen says:

    @16

    Heb rationeel gezien geen haast. Zit nu in een goedkope huurwoning (ja, ik ben een scheefwoner). Niet groot en redelijk ouderwets qua luxe, maar ook zeer goedkoop (300,- pm voor 100m2)

    We willen echter wel naar iets groters toe. Rationeel bekeken is kopen op dit moment niet handig, emotioneel werkt het net even anders. De kunst is nu de emotionele kant in bedwang te houden…

    @17, 18 en 19

    Inderdaad. Ken het plaatje. Rustig wachten dus…

  28. kampen says:

    @28
    Inderdaad. Als de koopprijzen dalen, dan zullen ook de huurprijzen dalen (bij gelijk rendement).

    Het kost alleen veel tijd voordat e.e.a. doorwerkt naar de werkelijkheid.

  29. nhz says:

    @17:
    voor de goede orde, ‘Mean’ is in Nederland minstens 75% omlaag gekorrigeerd voor inflatie, als de daling 20 jaar gaat duren met tegelijk stevige (loon/prijs) inflatie is denkbaar dat de nominale huizenprijs straks weer hoger uitvalt.
    Als ik kijk naar de huizenprijs gemeten in goud is ook nog zeker 70-80% daling te verwachten.

    @28:
    wat HRA betreft denk ik NIET dat de publieke mening veel anders is dan 5 of 10 jaar geleden. Het verschil is dat de media er nu naar vragen en de uitkomst zonder al te veel censuur publiceren.
    De hoge vraaghuren voor ‘tweede huizen’ hebben overigens vooral te maken met HRA: leeg laten staan levert voor iemand met een tophypotheek veel meer op dan officieel verhuren tegen een realistisch bedrag. Ze rekenen uit wanneer verhuren fiscaal rendabel is en dan kom je dus op onzinnige bedragen. Als de HRA vervalt kunnen de huurprijzen in de vrije sector zo 40-50% omlaag. Ik geloof dat je dit hele aspect over het hoofd ziet (als je je woning verhuurt mag je geen HRA meer claimen).

  30. Flore says:

    Ter illustratie een berichtje uit Noord Frankrijk. Hier zijn te prijzen ook enorm gestegen de afgelopen jaren. Wij hebben onlangs besloten (nog) niet te kopen omdat de huizen die in ons (conservatief/degelijke) vastgestelde budget passen ons niet aanstaan en we de huizen die we wel mooi vinden nog altijd te duur vinden (al is er gemiddeld al 20% vanaf). We huren nu een huis à la campagne 180m2 oppervlak en 1200m2 tuin na onderhandelen voor 620E per maand (was 700E). Ook huren kunnen dus zeker bij veel aanbod best onderhandeld worden!

  31. Claude says:

    @31

    Ik heb het HRA-aspect niet over het hoofd gezien (zit ook niet in het rente-element van de huurprijs), maar je hebt gelijk dat leegstand en wel HRA meespeelt. Van de andere kant, op diezelfde 1125 euro per maand is een bedrag van zo’n 560 euro aftrekbaar als je in de hoogste schaal zit. Als je het verhuurt voor een euro meer, dan heb je al meer verdient.

    Je kosten blijven met en zonder hra hetzelfde als je het verhuurt. Als de huurprijzen dan blijven zakken dan leg je er op toe elke maand. Dat hakt er dan in. Maar de hra vervalt niet substantieel tussen nu en vijf jaar, dus de neerwaartse druk op de huurprijzen moet van een andere kant komen. Overaanbod bijvoorbeeld.

  32. Henri says:

    @32
    “We huren nu een huis à la campagne 180m2 oppervlak en 1200m2 tuin na onderhandelen voor 620E per maand”
    Wouw! Daar moet je hier in Nederland mee aankomen!

  33. nhz says:

    @33:
    “Je kosten blijven met en zonder hra hetzelfde als je het verhuurt.”

    In zekere zin waar, maar de eerste verhuurder die zo rekent moet ik nog tegenkomen: ze willen minimaal de vaste lasten (rente etc. etc.) PLUS het HRA verlies gecompenseerd hebben. Bovendien speelde bij HRA verlies tot voor kort mee dat dat dan permanent was, dus ook als de huurder weer vertrekt. Dat is tijdelijk niet meer zo, maar blijkbaar nog niet overal doorgedrongen.

    Overigens zal de rente vaak wat lager zijn, veel van die tweede huis leurders hebben (met dank aan de politiek) een overbruggingshypotheek van 1-2% voor maximaal 2 jaar.

    Ik denk dat neerwaartse druk op huren kan ontstaan als de overbruggingshypotheken aflopen (= kostenstijging, dus ofwel verkopen voor minder of proberen de lopende kosten omlaag te krijgen) of als mensen om andere redenen de hypotheek gaan aflossen (bijv. beperking aflossingvrij, stijgende rente etc.). Hoe minder HRA voordeel, hoe sneller men geneigd zal zijn te verhuren om de lopende kosten te drukken.

  34. adamus says:

    hypotheekrente-aftrek. Dat is ineens bespreekbaar

    het is bespreekbaar dat het bespreekbaar is om er niets aan te doen. Dat heet een hele vooruitgang.

  35. adamus says:

    Het verschil is dat de media er nu naar vragen en de uitkomst zonder al te veel censuur publiceren.

    en de VK op de voorpagina publiceert dat de mens toch beter af is bij links. Zo wordt de zaak weer een beetje rechtgetrokken.

  36. adamus says:

    Zit nu in een goedkope huurwoning (ja, ik ben een scheefwoner).

    is scheefwoner hetzelfde als aso? Wie zou er voor jou in de plaats komen? Gaat de buurt daar op vooruit?

  37. Patrick says:

    scheefwonen is idioterie en bestaat helemaal niet.

    Als de huizen normale prijzen hadden was er helemaal geen probleem geweest.

    Scheeflenen, DAT is het probleem.

  38. adamus says:

    Maar de hra vervalt niet substantieel tussen nu en vijf jaar, dus de neerwaartse druk op de huurprijzen moet van een andere kant komen

    of de arbeidsinkomsten van de verhuurder dalen substantiëel.

  39. nhz says:

    @38:
    ik las gisteren bij een kennis die huurt bij de WBV dat volgens de landelijke overheid iedereen die huurt van een WBV, pensioenfonds of andere grote verhuurder, en meer dan 648 euro grens, per definitie een scheefwoner is. Slim standpunt, zo weet je tenminste dat er aardig wat te halen valt door alle ‘scheefhuurders’ aan te pakken.
    Er stond wel bij dat er enige discussie over de definitie was, ook bij de wBV’s zelf. Ik zou het eerder andersom stellen: de scheefwoners zitten per definitie onder de 648 euro grens.
    De WBV in mijn regio heeft (net als vele andere vermoed ik) in plaats van een aso die alle huur zelf betaalt veel liever een luilak of profiteur die zich vet laat betalen door de overheid om in een gesubsidieerde woning te betalen.

    @39:
    er wordt wel scheefgewoond door huurders, bijv. door koppeltjes die opgeven dat ze niet samenwonen en zo samen twee gesubsidieerde woningen en twee uitkeringen krijgen (waardoor ze één huis onder tafel voor veel geld kunnen onderverhuren).
    Maar inderdaad, dat soort problemen wordt gewoon door het subsidiesysteem veroorzaakt. Allemaal afschaffen die flauwekul, zowel in de huur- als koopsector. Wonen naar inkomen/vermogen, wie niet wil/kan werken zal met wat minder genoegen moeten nemen; geldt voor de meeste zaken in het leven, dus waarom niet op de woningmarkt?

  40. nhz says:

    correctie @41:
    “die zich vet laat betalen door de overheid om in een gesubsidieerde woning te wonen”

  41. boefke says:

    @ Martijn 17

    Waar denk je dat we zitten met de edelmetaal-rally momenteel?

    Naar mijn mening zitten we op de grens van de awareness phase en de mania phase. Hoe zie jij dat?

    Qua huizenmarkt zitten we inderdaad in de bull-trapp fase, dat zie je om je heen gebeuren. Geweldige deals, die je snel moet afsluiten….tja niet omdat het zo’n goede deal is maar omdat de wanhoop in de ogen van de verkopers staat geschreven.

  42. Patrick says:

    @41 Nhz, dat is geen scheefwonen, dat is gewoon de zaak oplichten.

    Zulke lui houd je natuurlijk altijd.

  43. adamus says:

    nhz, ik denk dat de afdeling communicatie van de corporatie het verkeerd heeft geformuleerd. Narekenen zal wel niet hun sterkste punt zijn.

  44. adamus says:

    Allemaal afschaffen die flauwekul, zowel in de huur- als koopsector.

    bekende gelegenheid maakt de dief. Probleem is dat de politiek nodig is om het allemaal af te schaffen……

  45. adamus says:

    Boefke, ik denk dat je goudbezit niet zo moet bekijken. Ik heb geen idee hoeveel er gemanipuleerd wordt. Verder denk ik dat er te weinig goud is om voor de GS’en van deze wereld interessant te zijn. Hoewel ze misschien de hele Belgische en Griekse voorraad in onderpand hebben?

  46. kampen says:

    @46

    En dat is dus ook direct de reden dat de VVD zoveel zetels gaat halen overmorgen. De stijging van de VVD komt vooral voort uit hun standpunt over de hypotheekrenteaftrek.

  47. nhz says:

    @46:
    daarom is het ook beter om de huidige politiek gelijk mee af te schaffen 🙂

    @47:
    G$ zal vast een deel van Fort Knox gratis als onderpand hebben; of het onderpand echt aanwezig is hoeft niemand te weten.
    Ik denk overigens zelf dat er momenteel forse kans is op een stevige dip omlaag in de goudprijs; plus een kleine kans dat we gelijk doorschieten naar $1400. Het gaat er om spannen de komende dagen. Op de lange termijn wellicht niet van belang, maar een brandverzekering moet je ook niet gaan afsluiten als je pand in de fik staat.

  48. Patrick says:

    @47 Er zijn rechtzaken in voorbereiding tegen de banken die de goud- en zilvermarkt manipuleren.

    Ze zullen straf krijgen, maar ook moeten stoppen met manipuleren… dat kan hard gaan.

    bovendien staan LBMA en Comex onder druk vanwege de vele verzoeken tot fysieke uitlevering, en das lastig als je 1:100 leveraged bent.

    Fractional Gold…

  49. adamus says:

    41 nhz,

    nu snap ik waarom de buurvrouw zei helemaal geen brief te hebben gehad van de verhuurder/pensioenfonds. Zij wonen er inmiddels 15 jaar zitten in het sociale bedrag. Als zij de woning verlaten wordt de badkamer gerenoveerd en gaat de prijs naar 790. Dat is ongeveer het verhaal dat de ronde doet.

  50. adamus says:

    Daarom horen we weinig hier van de papiergoudbeleggers. Die zijn rijk op papier en dat wil je nu echt niet zijn.

  51. adamus says:

    @46:
    daarom is het ook beter om de huidige politiek gelijk mee af te schaffen

    en dat moeten ze zelf doen. Zie je hem hangen?

  52. adamus says:

    De stijging van de VVD komt vooral voort uit hun standpunt over de hypotheekrenteaftrek.

    en dat kunnen ze ook niet gaan waarmaken.
    Net zoals al hun conculega’s. Rutte heeft nog nooit een echte baan gehad en heeft tot op heden alleen nog maar met de centen van een ander gespeeld. HRM bij Unilever 🙂 ben je ook ambtenaar.

  53. Martijn says:

    @43

    Ik denk net als Kees dat je goud niet zo moet zien. Daar is het een veel te groot, politiek en internationaal issue voor.

    Bovendien is het lastig vanwege het monetaire karakter. Als je goud in dat plaatje gaat stoppen meet je papiergeld.

    Wat aandacht betreft lijken we inderdaad in de awareness fase te zitten. Nu maar zorgen dat je tijdens de mania-fase durft te blijven zitten. Zou nog wel een lastig voor je kunnen worden denk ik, maar goed je wordt er vast niet slechter van.

  54. Martijn says:

    @55

    En of we daarna een blow-off krijgen durf ik te betwijfelen.

  55. Claude says:

    @18

    Wat verlate reactie, ik denk dat we op dit moment in de fear-fase zitten. Alle signalen wijzen erop. Als zelfs de NVM zegt dat dit kwartaal slecht gaat (onder het mom van de onzekerheid) dan zullen de cijfers wel niet al te best zijn. Voeg daarbij toe dat iedereen nu van dichtbij (collega, familielid, vriend) de verhalen van onverkoopbare woningen kent en banken die een stuk minder willen lenen voor degenen die wel willen kopen.

    Wat betreft de hypotheekrente-aftrek is het voor de VVD geen breekpunt. Voor de CDA hoegenaamd wel, maar de CDA is als X in een VVD/GL/D66/X inwisselbaar voor de PvdA en dat weten ze zelf ook. Denk dat onder het mom ‘we willen in deze tijd niet aan de zijlijn zitten als echte hervormers’ ze doodleuk aanschuiven in een kabinet die er wel wat aan gaat doen (wellicht in ruil met licht lagere IB-tarieven).

  56. Martijn says:

    @57

    Mwah, we zijn nog in afwachting van de politiek. Ik zou zeggen dan we richting de fear aan het schuiven zijn, maar van echte angst is nog geen sprake volgens mij.

  57. nhz says:

    @51:
    zelfde verhaal hoorde ik gisteren van familie.

    @53:
    doe-het-zelf, zoals in Griekenland?

    @57:
    geen enkel denkbaar kabinet gaat significante wijzigingen in de HRA aanbrengen, dus het is lood om oud ijzer. Ook PvdA etc. willen zelfs 2-3x modaal nog ontzien (onderwijs, gezondheidszorg, welzijnswerkers, etc. – het is altijd de bedoeling dat je het geld weghaalt bij mensen die op de tegenpartij stemmen).

    @58:
    eens, ik bespeur nog helemaal geen angst, wel wat meer discussie van het onderwerp en de realisering dat de trend van de afgelopen jaren niet onbeperkt kon doorgaan. Maar de gemiddelde burger gaat er vol vanuit dat de politiek ze gaat redden, en dat dat hooguit een beetje pijn gaat doen (in de zin van iets minder salarisverhoging dan ze gewend waren). Dat de huizenprijzen serieus omlaag kunnen gelooft nog bijna niemand.

  58. Zwartzaadje says:

    @ Johan,
    Inderdaad,de huizenmarkt is ernstig ziek, het hypotheekrenteaftrekgezwel moet verwijderd worden.

  59. Flore says:

    @ Henri, ik moet er misschien wel bij zeggen dat Noord-Frankrijk niet de mooiste en meest florerende streek van Frankrijk is maar als je niet afhankelijk bent van de lokale arbeidsmarkt is de prijs/oppervlakte verhouding stukken beter dan in Nederland/ de randstad. Hoewel de huizenprijzen naar ons idee nog te hoog zijn begint ook hier door stagnerende verkoop de realiteit door te dringen. Er wordt niet veel over bericht in de media maar veel makelaarskantoren zijn inmiddels gesloten of werken alleen via internet en vorig jaar is in geheel Frankrijk 15% van het personeel bij notaris kantoren ontslagen… Wellicht zijn hier in Nederland ook cijfers over bekend?

  60. boefke says:

    @ Martijn. Misschien moeten we het niet in papiergeld meten inderdaad. Echter als je van cyclische bewegingen uit mag gaan (en die hebben hun waarde bewezen over de laatste eeuwen), behoort het wel tot de mogelijkheden.

    Het ging altijd fout als mensen dachten dat het nooit fout zou kunnen gaan hé 😉

    Maar goed, goud terug naar de waarde die het voorheen had, dat gaat er bij mij ook niet in hoor. En zowel!? Dan maar beter een beetje verliezen dan bij het fluitsignaal met lege handen staan…….

  61. boefke says:

    @ Martijn, adamus.

    Het moment van kopen is niet zo van belang in the end.

    Verkoop-timing gaat velen malen moeilijker worden. Daarvoor is het belangrijk te blijven kijken naar de fundamentals, en niet naar de vertegenwoordiging in papier…….

    Klinkt zo eenvoudig, maar wat doe je als alles x5 gegaan is?

    Black swan’s…

  62. adamus says:

    60
    het dieet verwijdert het gezwel vanzelf. Heb geduld. Nog een jaartje.

  63. adamus says:

    Boefke, omruilen voor leuke dingen? En dan bedoel ik geen wandvullende plasma.

  64. Patrick says:

    @65 Ehhmm…. omruilen voor zilver? 🙂

  65. boefke says:

    mijn insteek is omruilen op het juist moment voor vastgoed.

    Wet van de communicerende vaten…..

    Echter alles, het gaat er bij mij niet in dat ik ooit in mijn leven nog zonder goud opgeborgen in een hoekie, de wereld in staar.

    Dan ben ík maar die oude man die over 50 jaar tegen de 30-ers van dan zal zeggen: ,,Ik kom hier al jaren mijn plaatjes halen, want sedert 2010 vertrouw ik geen enkele fiat-currency meer.

    Als ze dan verdwaasd kijken zal ik proberen uit te leggen dat ik inmiddels zoveel munt-benamingen de revu heb zien passeren (gulden, euro….what’s next) en er géén 1 gebasseerd was op het goede fundament.

    😉

  66. Martijn says:

    Omruilen voor iets anders tastbaars lijkt me geen slecht plan, zilver en vastgoed zijn beide opties.

    Maar goed, dat hangt tezijnertijd van de status van het financiële systeem af. Wellicht zijn aandelen dan ook een optie.

    Maar goed, goud terug naar de waarde die het voorheen had, dat gaat er bij mij ook niet in hoor. En zowel!? Dan maar beter een beetje verliezen dan bij het fluitsignaal met lege handen staan…….

    Welke waarde die het voorheen had; die van 6000 jaar geleden?

  67. boefke says:

    Welke waarde die het voorheen had; die van 6000 jaar geleden?

    Scherp Martijn!

    Ik bedoelde hier eigenlijk het moment waarop mnr Brown besloot de laatste tik uit te delen 😉

    Had het kunnen weten dat met jouw in de buurt ik dit beter had moeten specificeren.

  68. Martijn says:

    Ik bedoelde hier eigenlijk het moment waarop mnr Brown besloot de laatste tik uit te delen 😉

    Die waarde gaan we niet meer terugzien.

    De laatste 25 jaar van goud lijken mij een indicator voor de toekomst wat prijzen betreft.

  69. nhz says:

    @61:
    in NL is vast ook al minstens 15% van de makelaars gestopt of ontslagen. Ik herinner me nog wat prijzen van Normandie van 10 jaar geleden, en toen lagen de prijzen daar vele malen lager dan in NL; blijkbaar sindsdien stevig ingelopen …

    @68:
    goud had tot begin 20e eeuw toch een redelijk stabiele waarde, in de zin van wat de prijs van een huis of een maatpak was? Waarom zou dat niet in grote lijnen terugkomen? Met wat korrekties voor groei goudhoeveelheid vs. groei aantal mensen, technologische aanpassingen die bepaalde produkten relatief goedkoop maken etc.

  70. nhz says:

    @60:
    precies, uitsnijden voordat de patient er aan overlijdt. Maar het zou best kunnen dat het al te laat is daarvoor, en dat een zware chemokuur met alle risico’s van dien de enige optie is (om over de nucleaire optie maar niet te spreken …).

    Ik denk steeds meer dat de tucht van de markt uiteindelijk de polderbubble moet smoren, de politiek staat erbij en kijkt ernaar.

  71. adamus says:

    wie weet wat mr Brown anonymous gekocht heeft in die tijd.

  72. adamus says:

    de politiek staat erbij en kijkt ernaar.

    want ze hadden dit nooit verwacht. Laat Cohen dat maar even uitleggen. Leuk met een paars clubje; waar moeten de centen dan afgepakt worden?

  73. adamus says:

    nhz, goud hebben overheden en politici problemen mee. Vergt een ander niveau van denken. Er zou ook meteen een nieuwe manier van marchanderen moeten worden uitgevonden. De tijden van Flip de Schoone zijn voorbij.

  74. nhz says:

    @74:
    zoals de recente discussies al laten zien gaan ze het tekort oplossen via de amerikaanse methode, door het vooruit te schuiven; de rekening komt later en wordt zo exponentieel hoger.

    @75:
    ja, het zou ze eerlijk moeten houden en eerlijk past niet in hun systeem.

  75. KariZ says:

    De geesten worden iig rijp gemaakt…

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6882217/__Goudprijs_flink_omhoog_door_onrust_op_markten__.html

    Huizenprijzen omlaag, kinderen werkloos of met aanzienlijke schulden, pensioen minder fraai dan gehoopt, machteloze politici…en dan dat goud maar hoger en hoger…hoe kan dat nu toch???? Wanneer wordt alles weer normaal zoals vroeger???

    Sommige onder ons gaan echt een klote tijd tegemoet.

  76. nhz says:

    @77:
    let wel, websites en kranten staan de laatste dagen vol met goudprijs quotes. Ik hoor soms ook vragen van familie erover die zich hier normaal totaal niet voor interesseren. Doorgaans is dat een degelijke contra-indicator, niet dat ik daar nu op ga gokken overigens want het zijn rare tijden.

  77. adamus says:

    nhz, ZE KOPEN NIET!

  78. adamus says:

    Ik vind het totaal geen contra-indicator. Huizen werd over geluld en ook spijkers met koppen geslagen. Aandelen idem, maar dat kon ook gemakkelijk door een rekeningetje bij een bank te openen. Hoe moet je nou goud/zilver kopen? Hebben ze het daarover?

  79. Patrick says:

    @78 Nhz, adamus heeft gelijk, er wordt misschien over goud geluld, maar er is nog steeds geen Henk of Ingrid die t koopt.

    Laat staan fysiek, man, mensen weten niet eens dat je t fysiek kunt kopen!

  80. Patrick says:

    Als mensen elkaar onder de kerstboom een kilo zilver geven, DAN heb je een contra- indicator te pakken.

  81. Martijn says:

    Laat staan fysiek, man, mensen weten niet eens dat je t fysiek kunt kopen!

    Middelkoop draait de laatste tijd soms wel 30 kilo per dag.

    Koopgoud doet het ook niet slecht.

    Da’s toch iedere dag een flinke villa.

    Kan je van de huizenmarkt niet zeggen.

  82. Martijn says:

    Ik vind het totaal geen contra-indicator.

    Ik ook niet. Mensen die na jaren ontdekken voor de gek zijn gehouden vind ik sowieso geen contra-indicator.

    Wat moet ik dan doen, me weer voor de gek gaan laten houden omdat zij het beginnen te snappen?

  83. Patrick says:

    @83 Martijn, probeer ns een reële schatting te doen hoeveel procent van de nederlandse bevolking fysiek goud heeft gekocht.

    0.01%?

  84. Patrick says:

    Nee wacht, tien keer zoveel: 0.1%…

    Een autoverkoper zou zeggen: daar kan ik nog wel wat verkopen 😉

  85. bigD says:

    @85
    Puur gissen: ETF’s meegerekend gaat het richting 1% van de huishoudens denk ik. Heb je het over fysiek goud dan zal het ergens tussen de 0,25 en 0,5% liggen.

    Hoeveel ounces zou de gemiddelde goudbezitter hebben? Ergens tussen de twee en vijf?

    Ik speculeer maar wat hoor! 😉

  86. Martijn says:

    Lastig gissen, het zal niet heel veel zijn. Zal eens kijken of ik wat info van de goudhandelaren kan krijgen.

    In mijn kennissenkring zijn het er inmiddels wel wat.

  87. adamus says:

    Bigd.

    als je uitgaat van 1% en leverage van 1/50 zijn het niet veel huishoudens. Het grote gros zit denk ik via beleggings/spaarrek. bij de Robeco’s van deze wereld.

  88. adamus says:

    In mijn kennissenkring hebben veel 50plussers hun spaarkapitaaltje behoorlijk zien krimpen bij de Robeco’s. Dat geld is dus echt pleite. De grote jongens moeten dus straks, als de aandelenmarkt op zijn gat ligt, ontzettende mega grote resultaten halen om dat recht te breien.

  89. KariZ says:

    Jim Rogers: ‘if they keep printing al that money the DJones could go straight through the 30.000’

    🙂

    @88 ben benieuwd…

  90. KariZ says:

    We leven ondertussen echt in een soort Monty Python wereld 🙂

    Van JS mineset:

    http://www.americanthinker.com/blog/2010/06/the_commission_to_study_defici.html

  91. nhz says:

    @91:
    kan, maar tot nu toe weinig van te merken. Trends in stocks en commodities zijn zeker niet steil omhoog, je kunt hooguit aanwijzingen zien voor een matige inflatie. En als ze echt geld blijven printen als gekken zal de rente ooit ook stevig gaan stijgen en dat is meestal niet goed voor stocks.

    wat (fysiek) goud betreft denk ik dat het net zo is als met de spaartegoeden: de bulk zit bij een hele kleine groep, ik denk in dit geval minder dan 0.1% van de bevolking. Wellicht 0.1-1% heeft een beetje, maar zo weinig dat het niet meetelt. Het zou ook interessant zijn om te weten hoeveel bijv. de pensioenfondsen hebben, is vermoedelijk meer per inwoner dan mensen zelf hebben.

  92. adamus says:

    Heeft het ABP iets in Heerlen liggen? Vermoed dat het allemaal papierwerk is. Mogen de inleggers van een fonds niet weten waarin belegd is?

    (Nu snap ik waarom er af en toe een grote stapel papier langs de spoorlijn bij Roermond staat te fikken)

  93. adamus says:

    Als alle nzh’en van de AAB laten uitleveren is het er waarschijnlijk ook niet.

  94. Martijn says:

    94

    Ik weet uit eerste hand dat er pensioenfondsen zijn die het fysiek hebben geregeld.

  95. nhz says:

    @92:
    leuk grapje, maar het staat wel op een heel griezelige website; neocon spin in het kwadraat. Het blijft me verontrusten dat zulke sites in goldbug kringen populair zijn.

  96. Martijn says:

    Als alle nzh’en van de AAB laten uitleveren is het er waarschijnlijk ook niet.

    Denk het ook niet.

  97. nhz says:

    @95:
    dat geldt natuurlijk voor vrijwel alle constructies, en als het allemaal bij mensen thuis lag zou de markt ook problematisch worden. Ik las net de prospectus voor een nieuwe Gold Tracker van RBS waarmee je in ‘fysiek goud’ belegt, vermakelijk: het ligt in de kluis van JPMorgan en wordt beheerd via Citicorp. verder allerlei leuke details over marktonderbrekingen, faillissement, enz. Kunnen ze in ieder geval niet zeggen dat je niet gewaarschuwd bent als je meedoet 😉

  98. Martijn says:

    en als het allemaal bij mensen thuis lag zou de markt ook problematisch worden.

    Toch is dat wel waar ik en sommige anderen hier van uit gaan.

    Dat is ook wat ik bedoel met een herwaardering van goud.

    Als je in papier, markten en correcties blijft denken ga je niet begrijpen wat ik daarmee bedoel.

  99. nhz says:

    @100:
    ik bedoel dat er minimaal een aanzienlijk deel bij centrale banken of andere grote partijen moet liggen, als alles thuis bij particulieren in de kluis ligt kan de markt volgens mij niet funktioneren.

  100. adamus says:

    nhz, je bedoelt dat Schöne en Prakke anders niet aan hun grondstof kunnen komen?

  101. adamus says:

    Gold is not in a bull market; rather, faith in our decision-makers is in a bear market.

    zo komen we ook met de pootjes op de grond. Hou dit vast tot je morgen met het rode potlood het vakje gaat inkleuren.

  102. nhz says:

    @102:
    ik bedoel dat er moeilijk een markt tot stand kan komen als bijna iedereen zijn goud in de kluis houdt (en al helemaal niet als de meesten – bij particulieren voorspelbaar – nabij de top gekocht hebben, want die willen geen verlies nemen).

    Denk aan wat er nu op de huizenmarkt gebeurt: weg markt.

  103. Patrick says:

    Waar is onze hele discussie over de 7 risico’s van de NVM gebleven??

  104. nhz says:

    @106:
    is het weer zover? ik zie ook wel eens reacties verdwijnen, blijkbaar werkt er iets niet goed op deze site.

  105. Patrick says:

    ja de items houden op bij 11:57 terwijl we sindsdien nog allerlei posts hebben gehad…

    Nou ben ik geen conspiracy adept, maar misschien heeft Ger Hukker ingegrepen? 😉

  106. boefke says:

    @101

    uiteindelijk zal er ook geen markt meer zijn. zonder aanbieders geen markt, dus prijs onbekend……

  107. adamus says:

    dan zegt Hukker, de tovenaarsleerling: “alles verdampt”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*