Verkochte bestaande koopwoningen waren in oktober gemiddeld 2,8 procent goedkoper dan in oktober 2010. De prijsdaling was een fractie kleiner dan die in september. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster.
Alle woningtypen waren in oktober goedkoper dan een jaar eerder. Twee-onder-een-kapwoningen daalden met 4,0 procent het meest in prijs, appartementen met 2,4 procent het minst.
Alleen in Flevoland stegen de prijzen (met 1,4 procent), in alle andere provincies daalden de prijzen. De sterkste prijsdalingen waren in Friesland en Overijssel (circa 4 procent).
Ten opzichte van september 2011 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,4 procent. De daling was iets kleiner dan die in augustus en september.
In oktober wisselden bijna 9,5 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar. Daarmee was het aantal verkopen 5 procent lager dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van 2011 zijn er ruim 98 duizend woningen verkocht. Dit is bijna 4 procent minder dan in dezelfde periode in 2010.
De bereidheid onder jongeren om een huis te kopen is in 2011 sterk teruggelopen. Zie het artikel ‘Jongeren minder bereid een huis te kopen’ voor meer informatie.
bron: CBS
Ik denk toch dat de markt zich door de lage hypotheekrente, verlening hogere NHG grens en een lagere overdrachtsbelasting komend voorjaar weer een lichte groei laat zien. Maar daarna gaan de prijzen in de kelder !
0.4% per maand is 4.9% per jaar.
Op maandbasis kijken is erg gevoelig voor kleine fluctuaties, dus op zich snap ik de jaar-op-jaar basis een ‘stabieler’ inzicht geeft. Echter spelen er nu zulke heftige veranderingen in de economie (een half jaar geleden werd nog geroepen dat we uit de crisis waren) dat een gemiddelde over een heel jaar ook vertekenend kan zijn.
Ik denk echter wel dat we in een versnellende daling zitten, want de pijn gaat nu toch echt gevoeld worden. Een modaal gezin gaat zo’n 50 Euro aan zorgkosten per maand extra kwijt zijn. Vertaald naar hypotheeklasten is dat zo’n 5% van een modaal huis. En dat is dus alleen om de gestegen zorgkosten te ondervangen….
Om het nog duidelijker te maken wat voor problemen er zijn kijk dan even hier naar http://www.onzestem.eu/2011/11/21/huizenprijzen-blijven-dalen/ Als er kopers zijn zal er verkocht worden.
Punt is dat het gewoon ligt aan wat de maandelijkse lasten zijn/worden. En deze zijn grotendeels afhankelijk van de rente. Stel ik wil maxiaal 1200 euro bruto betalen aan rentelasten. Dan mag kan ik bij 5,5 % rente 260.000 euro hypotheek hebben.
Bij 4% rente is dat al 360.000 euro. Daarom is de huizenprijs ook zo gestegen, omdat de rente steeds daalde werd dit gecompenseerd door een hoger hypotheek bedrag wat men kon hebben. De lasten bleven gelijk. Daarom is de werkelijk waarheid dat we dom zijn en gehouden worden door belanghebbende. Want, konden we voorheen met dezelfde lasten 360.000 lenen (4%). Nu is dat nog 260.000 (5,5 %).
bij 3 % – 480.000
bij 5,6% – 258.000
bij 6 % – 240.000
bij 8 % – 180.000
bij 12 % – 120.000
Maar als die rente een half jaar wat hoger is dan doet dat weinig. In die periode wordt wat minder verkocht, maar zaken doen de prijzen niet ze staan wat langer te koop. Echter als de rente verder stijgt en langer hoger blijft. Dan gaan de prijzen wel dalen, al is het maar doordat mensen hogere lasten krijgen door aflopende rente vaste perioden.
Op dit moment is de rente sinds juni 2005 aan het stijgen.
Home-finance
maximale hypotheek is al met bijna 40% gedaald ……..op basis van berekening met nhg, sinds 2005
http://www.homefinance.nl/algemeen/nieuws/Hypotheekproblemen-in-2012-1151.asp
Hier in noord-oost Friesland staan halve dorpen te koop.De prijzen zijn hier ook al flink aan het zakken. Maar er zijn twee soorten verkopers,mensen die tot hun oren in de schuld zitten en ouderen/erfgenamen.Die laatste groep is vooral bereid om fors te zakken,dus als je wat zoekt is het goed te weten hoe de vork in de steel zit.
Bij de nieuwe aangeboden woningen van de laatste twee maanden, zie ik toch af en toe wel prijsdalingen van rond de 15% a 20%, inderdaad vaak bij huizen waar oudere mensen hebben gewoond (erfgenamen of verhuizing naar het bejaardentehuis).
De verkochte woningen zijn ook vaak de “koopjes” die een lagere prijs hebben.
De “normaal” geprijsde woningen blijven te koop staan.
We zijn er nog lang niet, maar de situatie is wel anders dan een half jaar geleden.
Het valt me op dat sommige woning in mijn buurt wel binnen 3 maanden verkocht wordt. Misschien ligt het ook waar je woning te koop staat.
Ach die prijzen zijn gewoon veel te hoog. In 1994 kon ik mijn huurhuis kopen van de WBV voor 75000 gulden=34000 euro. In 2005 verkocht voor 120000 euro,let wel zelfde bult stenen en gasbeton op een postzegel grond. Mooi op tijd gecasht dus,zit nu alweer 6 jaar in een huurhuisje van 1970,WBV wil er wel vanaf ivm krimp hier en mischien wel voor een symbolisch bedrag.
Zal inderdaag afhankelijk zijn per stad,buurt etc.
In de regio Den Haag worden er nog wel huizen verkocht, maar de prijs moet dan lager zijn dan vergelijkbare woningen in de buurt.
Huizen die binnen drie maanden verkocht worden is hier echt een uitzondering (of de prijs moet stukken lager zijn i.v.m. het andere aanbod).
Het tij is aan het keren. Tijd voor een nieuw blog. Ik heb namelijk graag een fasevoorsprong van mimimaal 90 graden op de bups.
Huizenmarkt-bodem.nl?
V,
Ja, dat is best een goeie.
@6 Cinelux, ik zie in mijn omgeving nu ook meer en grotere prijsdalingen komen. Ook courante huizen zie ik nu met 10% worden afgeprijsd. Ze zijn nog steeds 25% te duur, maar je merkt aan alles dat het besef begint te komen…
Bij ons in de buurt stond een huis te koop voor 239k later verlaagd naar 229k. Ik weet niet hoelang het tekoop heeft gestaan maar de laatste verlaging was naar 199k en toen was het binnen 2 weken verkocht.
Je moet eens in het duurder segment kijken! Huizen van 1.1 miljoen naar 795 duizend binnen 2 jaar en nog steeds tekoop staan. Nog steeds veel geld maar virtueel toch een behoorlijk “verlies”.
En wat te denken van de makelaar die ooit 1.1 miljoen wel reeel vond….Makes you wonder.
@3 erlise: vind ik originele manier van snel en duidelijk dingen laten zien en doet mij het volgende realiseren..uiteindelijk betaal je een x bedrag aan rente en hou je aan het eind een bepaald bedrag/vermogen over waar je een x bedrag voor hebt betaald.
Als prijzen dalen, je woont naar je zin, houdt dat 30 jaar vol, en je betaalt je (
dure) huisje gewoon af over die periode dan heb je uiteindelijk een huis in bezit dat dan een bepaald bedrag waard is. Je kan betwisten of je niet beter had kunnen wonen of je afvragen of wat je betaald hebt en wat het na die 30 jaar exact waard is, feit is i.i.g. dat je op dat moment gratis woont óf iets kunt verkopen waar je geld voor krijgt..de gemiddelde huurder heeft vaak niet 30 jaar gespaard om tegen die tijd hetzelfde te kunnen melden..
natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar mensen get real, een huis kopen is een vorm van ondernemen en vermogen opbouwen, daar hoort gezond verstand en een dosis geluk bij..gezond verstand is niet zomaar iets kopen en het geluk is niet ontslagen/arbeidsongeschikt worden, of bij scheiding verplicht moeten verkopen..
Ik denk dat het ideale koopmoment niet bestaat, als we straks, na 30% prijsdalingen, dat het moment weer is aangebroken om te kopen, dan ben je waarschijnlijk alweer te laat om “op het dieptepunt” gekocht te hebben..ik zie vooral dat de huidige nieuwbouw tegen meer realistische prijzen wordt aangeboden, daar gaat geen 30% meer vanaf..tuurlijk zijn er bepaalde mensen die een bestaande woning hebben en denlken de hoofdprijs te kunnen vragen..maar die worden niet verkocht aan personen die een beetje kunnen nadenken..
@4 zou een bewijs zijn dat de meeste klappen al zijn gevallen, ben benieuwd of nieuwbouw tegen uiteindelijke verkoopprijs sinds 2005 ook al met dat pertcentage (iets minder, my guess 25%) is gedaald?)
@5 vind dit een opmerking die het vampiergedrag op dit forum soms weerspiegelt, de boze wereld voorkomt dat ik geen huis kan kopen, het is oneerlijk verdeelt..maar totaal geen respect voor mensen die hun huis gekocht hebben vlak voor crisis 2008 met idee gezin starten enh nu door ziekte of ontslag of scheiding moeten verkopen..het zijn vaak deze mensen die de prijzen niet willen -> lees “kunnen” aanpassen..eerlijk is mensen die het meest hebben geprofiteerd laten meebetalen en mensen die die pech hebben compenseren, tuurlijk zijn er uitzonderingen en soorten die echt beschuldigd kunnen worden..maar bepalen die je gehele oordeel?
@8 er zijn ook nog veel mensen die denlken dat een biertje voor de euroinvoering maar 1 gulden kostte, maar denk na..dat was to9ch eerder 3 gulden vijftig )gestegen van 1 gulden in 1990 naar 3.50 in 2002..wat zou dat dan tegenwoordig zijn..pin me niet vast op de bedragen maar ik denk wel dat mensen de “oude prijzen” somsn ook wat overgoedkoop weergeven.
@huizenprijzen bodem.nl Geweldig idee!
@16: Ad,
..eerlijk is mensen die het meest hebben geprofiteerd laten meebetalen en mensen die die pech hebben compenseren, tuurlijk zijn er uitzonderingen en soorten die echt beschuldigd kunnen worden..maar bepalen die je gehele oordeel?
Wat jij kennelijk eerlijk vind is dat voor iedereen de uitkomst achteraf ongeveer gelijk moet zijn, ongeacht de eigen keuzen, baten en verantwoordelijkheden of misstanden.
Wie zijn die spelers dan, waartussen die voorgestane “eerlijkheid” moet gelden? Via de overheid zijn we allemaal onderdeel van de problematiek, en niet alleen de huizenkopers!
Krijg ik dan ook over 15 jaar mijn belastingbijdrage aan de woningmarkt terug omdat ik altijd vrije sector heb gehuurd?
Ben ik ineens zielig? Onlangs dat de maffia mij al die tijd heeft uit gebuid en mijn mede bevolkingsmens uit kortzichtig eigen gewin lekker democratisch meedeed, zeg ik van niet. Ik heb hooguit het morele recht opgebouwd om op een later tijdstip de rekening eens flink te vereffenen!
Dus die arme huizenkoper van 2007 met een top hypotheek waar hij zelf uit eigen gewin voor gekozen heeft, heeft al helemaal geen recht ook maar iets te claimen. Je kunt gemaakte winsten van verkopers achteraf niet alsnog confisqueren om de verliezers te compenseren. Hoe rechtvaardig zou dat zijn en hoeveel nieuwe problemen zou dat opleveren?
Het enige wat je ermee bereikt is dat financiers die geld hebben verstrekt met winstoogmerk, geen verliezen hoeven te nemen. Ten koste van anderen die helemaal niet bij de transactie waren betrokken. En de gevallen waar zij winst hebben gemaakt, daar mogen ze de winst houden natuurlijk.
Kop…bank wint
Munt…belastingbetaler betaald.
Wan een heerlijk rechtsgevoel heb je toch…dat zouden meer mensen moeten hebben.
NOT!
@i6 Ad Tja als je ziet dat je huis in 9 jaar 3.5 keer over de kop is gegaan dan kun je wel nagaan dat er iets heel erg mis gaat in de wereld, dat kon in mijn ogen nooit standhouden en ik heb toen wijselijk besloten te verkopen en te gaan huren.Ja dit zou zelf een blind paard moeten zien aankomen,mensen die na 2007 nog instapten namen een enorme gok.
ik lees al voorspellingen dat de rente in de eurozone (voor staatsobligaties van een paar jaar looptijd) binnen enkele maanden op 9-10% kan liggen; let wel, als er nog enige marktwerking is want de EU kleptocraten doen de grootste mogelijke moeite om ook de rente bij wet vast te leggen (op effectief minder dan 0%).
in Zeeland ook (nou ja, meestal ongeveer een kwart van het dorp te koop). Maar de vraagprijzen zakken absoluut niet. Ligt het aan de makelaars of aan de stugge Zeeuwen?
ik zie af en toe ook wel flinke dalingen, maar dat zijn bijna altijd verkopers die begonnen met een vraagprijs die minstens 100% te hoog was; zegt dus weinig.
ik gaf hier pas een vergelijkbaar voorbeeld: vraagprijs 1.1 miljoen, WOZ waarde 900K, nu verlaagd naar 850K. Maar bij de (afgelaste) gedwongen veiling werd er maar 450K geboden. In mijn omgeving is 1.1 miljoen voor een leuk monumentenpandje heel normaal aan het worden; begin jaren ’90 kostten die panden hooguit 150K euro. Wie dan toehapt bij 20, 30 of 40% korting op de overvraagprijs is m.i. gewoon dom.
of vermogen er door draaien 😉
LOL! leg dat maar eens uit aan de profiteurs die zo gratis van hun NHG hypotheek verplichtingen afkomen.
nee, huizen blijven hier gewoon lekker 50-100% duurder om te bouwen dan in Duitsland of Belgie. Want iedereen wil in Nederland wonen dus de prijs maakt niet uit 😎
als mensen (blijkbaar) te dom zijn om een grote financiële beslissing te nemen, dan hebben ze in een koophuis niks te zoeken.
de scheefleners die jaar in jaar uit geprofiteerd hebben in de vorm van verre vakanties, steeds een nieuwe SUF of Porsch voor de deur, allemaal van de hypotheekcentjes – tja, daar valt dus niks te halen, dus die zijn zielig, dus daar moeten huurders en spaarders dan eens flink extra voor uitgeknepen worden.
GRATIS CABARET, deze bijdrage 🙂
Dat is peanuts vergeleken wat ik vanaf 2012 per maand NETTO extra per maand kwijt ben voor mijn 2 kids 3 dg per wk kinderopvang nl. 200 euro!! Dat gaat bij heel veel gezinnen erg pijn doen!
Hoe gaat het nu met de Blauwe Stad?
-ik kijk nu naar Radar en zie pvda loonwerker 😉
@ 5, 6
Dit klopt. Zelfde hier in midden Friesland. Huizen aangekocht in de dure tijd, vanaf 2002 die zie je lang te koop staan. Simpelweg omdat de vraagprijs te hoog is. Ik ben benieuwd hoe het in 2012 zal gaan. Als de recessie doorzet zullen er koppen gaan rollen, mijn inziens sneu voor de getroffenen. Illustreert maar weer dat een hoge schuld enorme risico’s met zich mee brengt. Het is raar dat een regering welke ervoor zijn bevolking moet zijn dit toelaat, ze bevorderen financiële zelfmoord door het fiscaal aantrekkelijk te maken om absurd hoge schuld te hebben. Ben benieuwd als ze ook klaar staan voor de mensen zodra ze een restschuld moeten financieren tegen markt-rentes voor doorlopend krediet, zegge 8%, dan wordt 50k restschuld ineens heel onaangenaam.
@5 Wesner: “er zijn 2 soorten verkopers..”. Er zijn 3 soorten: onder de ouderen/erfgenamen is een tweedeling. De minderheid is bereid te zakken (zoals jij ook zegt) tot een realistische/ marktconforme prijs, maar er is nog steeds een meerderheid die als oom Dagobert Duck op een geldberg denkt te zitten: overwaarde zien zij als een grondrecht.
@16 Ad: “vampiergedrag op dit forum”. Ik weet niet precies waar jij op doelt, maar daar stel ik graag de geldwolven tegenover, oftewel de bovengenoemde Dagoberts.
@Ad: “een huis kopen is een vorm van ondernemen en vermogen opbouwen”. Dat ben ik met je eens. En ondernemen betekent ook risico en verlies nemen. Helaas zit dat nog niet in de vocabulaire van de gemiddelde eigenaar. Vermogen opbouwen in de zin van je hypotheek aflossen: dit moet weer het credo worden. Dus niet: aflossingsvrije tophypotheek, max.HRA toucheren en gokken op een waardestijging. Aan de ene kant heb ik daar inderdaad geen respect voor, aan de andere kant is dit precies het gedrag dat de overheid tot voor kort gestimuleerd heeft.
@Ad: “totaal geen respect voor mensen die hun huis gekocht hebben vlak voor crisis…”: die mensen hebben zelf hun handtekening onder het contract gezet zonder enig risicobesef. Ik sta nog steeds versteld van de financiele ongeletterheid van aspirantkopers.
En nu staat dit geld op de bank te verdampen. Is dit niet eveneens een grote gok?
‘We’ (hoog opgeleide 50 plussers) kopen voor in totaal 200 miljoen Quality Life aandelen . Prospectus ? Geen toezicht AFM ? nou en…
Leergeld noemen we dat . Wanneer komt boer zoekt vrouw weer op tv ?
Valt mee, de Gulden en de D-Mark gaan straks de sterkste munten worden . Uw geld wordt derhalve meer waard.
@23 Nee, niet op de bank. Kijk dit geld was er zomaar,ik heb er niets voor hoeven doen. Als jongen droomde ik altijd van een heuse Harley Davidson en die is er nu.Zomaar uit ja wat eigenlijk? Kan het eigenlijk nog steeds niet geloven, maar hij glimt zo mooi en die sound he. En het mooie is HD,s schrijven niet af,die houden hun waarde.
uitgebreide promotie via National Geographic Channel; waarschijnlijk met EU geld 😉
als ze een hypotheekrente van effectief 2-3% al niet kunnen opbrengen (blijkbaar), dan hoef je je niet af te vragen of ze een restschuld via doorlopend krediet kunnen financieren; welke rente daarvoor dan geldt is totaal irrelevant, de samenleving gaat er voor opdraaien.
absoluut, ik zie het overal om mij heen. Zelfs bij degenen die inmiddels wél flink gezakt zijn, want die hebben feitelijk nog steeds dezelfde houding: je mag in je handen klappen dat jij een bieding mag doen op hun fantastische huis, dat natuurlijk in een paar jaar tijd 100-200% meer waard geworden is gewoon omdat zíj daar nu wonen. Al zal een enkeling wel redeneren dat alleen hij dat buitenkansje van pakweg 750K euro durfde oppikken terwijl het toch echt meer dan een miljoen waard is.
ik geloof er niks van dat de meesten de risico’s niet zagen wegens domheid etc. De meesten zijn gewoon verblind door de dollartekens in hun eigen ogen (gestimuleerd door de lawine van reclame voor het grote Ponzi spel door overheid en vastgoed maffia, maar toch). Henk en Ingrid dachten gewoon dat ze slimmer waren dan de buren, of dat je dom bent als je niet meedoet met dit buitenkansje.
alles van waarde is weerloos, helemaal als politici ernstig geldgebrek krijgen ;(
misschien voorlopig niet meer; ik heb sterk de indruk dat het appeal niet alleen zit in die stoere boerenjongens met dagelijks kontakt met de wilde natuur, maar vooral ook in de grote hoeveelheid geld die daar omgaat, de grote villa’s, de SUV’s voor de deur.
heb je weinig aan als het voor die tijd al verdwenen is wegens faillissement van bank of staat.
Vandaar dat het misschien helemaal niet zo dom is toch nu te kopen als je wat van je spaargeld kan omzetten in steen. Bij een faillissement bank is alles weg, waardedaling huis gaat echter niet tot 0.
@29
Je moet je ook niet helemaal gek laten maken natuurlijk. Een huis is mijn inziens een goede investering als je er lang en gelukkig kunt wonen plus dat het betaalbaar is, waarbij rekening gehouden met onderhoud. Juist nu kan je een koopje doen, vooral als je handig bent, er staan namelijk veel opknappers (althans bij mij in de regio N NL).
Dat lang wonen als voorwaarde voor een goede investering gaat voor velen niet meer op. Ikzelf ben in 10 jaar al 3 x verplicht van standplaats veranderd (niet bij elkaar in de buurt) en mijn partner eveneens. De arbeidsmarkt vraagt flexibiliteit. Gelukkig is de overdrachtsboete minder, maar de snelheid waarmee je je stulpje tegenwoordig kwijt bent is het volgende. Blijven huren maar. Eerder kreeg ik via dit weblog het advies: lekker opmaken je spaarcenten. Maar vooralsnog heb ik geen interesse in auto’s en boten. Ik wil gewoon sparen om niet tot mijn 66 te hoeven werken. (deeltijd werken kan niet). Maar genoeg geklaag. Ik laat e.e.a. als mak schaap over me heen komen.
Meer mensen zouden dit boek moeten lezen.
Mensen die een huis hebben gekocht en die het van plan zijn. En mensen die op het punt staan hun huis kwijt te raken.
http://files.meetup.com/503627/ForeclosureDefenseHandbook.pdf
http://www.consumerdefenseprograms.com/