Huizenmarkt staat overal op instorten

Huizenprijzen wereldwijdEcht gezellig zal het op de buurtfeesten op Lough Fern Heights de komende zomer waarschijnlijk niet worden. Wie als eerste een huis kocht in het bouwprojectje aan de winderige noordkust van Ierland, zal knarsetandend moeten toezien hoe de nieuwe buren hun koffers pakken voor een vakantie aan de Zwarte Zee.

Patrick Doherty, de bouwer van de 44 huizen in het plaatsje Milford, zit zo omhoog met zijn laatste 3 woningen, dat hij de kopers beloont met een gratis appartement in Bulgarije. De vakantiewoningen zijn gelegen in een andere project van hem aan de Bulgaarse kust.

Economische voorspoed, een lage rentestand en een beperkt risicobesef van de hypotheekbanken hebben in Ierland en ver daarbuiten gezorgd voor florerende huizenmarkten. Maar de voorspoed is voorbij. Ook buiten Ierland zitten verkopers omhoog met huizen die eerder in een handomdraai, en vaak boven de vraagprijs, werden verkocht.

Wereldwijd verkeren huizenmarkten in verval (zie grafiek). Zelfs Dubai, lang gezien als een van de meest profijtelijke woningmarkten ter wereld, heeft het moeilijk. Volgens een rapport van de in vastgoed gespecialiseerde consultancyfirma Colliers International stijgen de prijzen van woningen nauwelijks meer en ligt een daling in het verschiet. Grote uitbreidingsprojecten zijn afgeblazen.

Begin 2010 bodem
De Britse huizenprijzen bevinden zich op het niveau van februari 2006, blijkt uit de Halifax huizenprijzenindex. Dat is overigens nog altijd 44 procent hoger dan in augustus 2003. Uiteindelijk zal de huizenprijs het niveau van vijf jaar geleden bereiken, voorspelt huizenonderzoeker Liam Bailey van consultancyfirma Knight Frank. ‘Eind 2009, begin 2010 hebben we de bodem bereikt.’

Waar ligt de oorzaak van die wereldwijde vastgoedcrisis? Is er voor al die landen één oorzaak aan te wijzen voor de prijsval? Nee, zegt Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedbeleggingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij deed veel onderzoek naar de internationale ontwikkelingen op de huizenmarkten en omschrijft de problemen als een griepvirus.

‘Sommigen hebben last van het virus, anderen lopen er gewoon mee door’, zegt Brounen. Werkgelegenheid, de rente en de groei van de economie hebben invloed op de huizenmarkt in alle landen, denkt hij. ‘Die verklaren ongeveer de helft van de dynamiek op een huizenmarkt.’

Verder heeft iedere huizenmarkt zijn eigen, lokale drivers en downers, stelt hij. ‘Nederland bijvoorbeeld heeft al twintig jaar last van krapte op de huizenmarkt. In 2007 ging de huizenprijs in Amsterdam met 14 procent omhoog. Die stijging kun je niet meer verklaren uit economische factoren, maar wel vanuit de druk van kopers.’

Duitsland
Ander voorbeeld, Duitsland. Brounen: ‘Dat land heeft een heel ruime koopmarkt en een liberale huurmarkt. Dat heeft geleid tot een gematigde prijsontwikkeling. Nu bijvoorbeeld de eisen rond kredietverstrekking worden verscherpt, wordt in Duitsland gemakkelijk geswitcht van koop naar huur en blijven de gevolgen relatief beperkt.’

Spanje dan. Brounen: ‘Daar levert de bouwsector 14 procent van het bruto nationaal product. Dat is enorm. Zo worden al jaren te veel huizen geproduceerd, een ontwikkeling die geen enkel ander land heeft gezien.’

De onderlinge verbondenheid van de huizenmarkten is vrij gering, denkt de vastgoedwetenschapper. ‘Nee, het is geen Dominoday. Als mensen in Detroit in de Verenigde Staten getto’s zien ontstaan, dan hoeft dat nog niet overal te gebeuren. De animo om een huis te kopen zal er niet groter van worden, maar dat is niet meer dan een indirect effect.’

Spanje is een van de weinige markten die wel direct lijden onder de malaise elders, denkt Brounen. ‘De situatie was al slecht en werd slechter door de Britse crisis. Landen als Spanje en Portugal hebben enorm baat gehad bij de grote prijsstijgingen in Engeland. Die hebben geleid tot de aankoop van veel tweede woningen. Die vraag is nu weggevallen.’

Twee groepen
De huizenmarkten van vandaag de dag kunnen worden verdeeld in twee groepen, denken de cijferaars van de Global Property Guide. In de eerste groep leidde de prijsval op de huizenmarkt tot een economische recessie, zoals in de VS, Engeland en Ierland. In de tweede groep was het andersom. De economische recessie zorgde voor problemen op de huizenmarkt.

Nederland hoort volgens de gids tot de tweede groep, samen met Canada en Noorwegen. In Europa hebben de twee groepen volgens de onderzoekers een ding gemeen. De vooruitzichten zijn ‘zeer negatief’, vooral voor de landen die al zwaar zijn getroffen, zoals Engeland. Over Nederland wordt overigens geen verwachting uitgesproken.

Hoogleraar Brounen verwacht een prijsdaling tot 10 procent in Nederland. ‘Maar het is heel moeilijk daar iets over te zeggen. Het kan niet anders dan dat ook de huizenmarkt zal lijden onder de crisis. Daar staat tegenover dat Nederland nog steeds krapte kent op de huizenmarkt. Nu de bouwers het laten afweten, zal dat niet minder worden. In de loop van 2009 zal het wel weer makkelijker worden geld te lenen. Dan zitten we nog met een economische recessie, maar gaan mensen weer gewoon plannen maken. Bijvoorbeeld het kopen van een huis, waarvoor ze dan weer een hypotheek kunnen afsluiten.’

bron: de Volkskrant

Share Button
Tagged with: , , ,
8 comments on “Huizenmarkt staat overal op instorten
  1. Mark says:

    Jammer, in dit bericht staat niks nieuws over de Nederlanse huizenmakrt.
    Wat wel sterk is, er staat nu eens duidelijk dat de huizenprijzen in het buitenland geen correlatie hebben met de prijzen in Nederland. Hooguit reageren ze een beetje op elkaar.

  2. Jas Verstoppen says:

    Jammer dat men geen cijfers heeft van Q4 2008, dat lijkt me nou net de periode van de grootste daling hier in Nederland. Die 0,4% die er nu staat lijkt me dan ook achterhaalde info.

  3. Linda says:

    wij hadden vorige week een bezichtiging, oude boerderij (opknapper) 2 onder 1 kap 1876 met 5000m grond, vraagprijs was 350, en 4 weken later zakte deze met 52.000euro, er waren veel bezichtigingen maar het huis staat nu nog steeds tekoop, zelfs na een daling van 15% binnen enkele weken. Wij wachten nog wel even af, misschien dit jaar nog eens 15% !!! Wij wachten het op ons gemakkie af, en slaan pas toe als we waar voor ons geld krijgen, verkopers denken er zomaar slapend rijk van te worden en dan bedoel ik vooral die mensen die 40 jaar geleden een huisje gekocht hebben voor een appel en een ei…..GOT NEWS FOR YOU…….WAKE UP!!!!! we betalen nog wel even huur, mochten we zonder baan komen te zitten, zitten we teminste niet met een hoge hypotheek in onze maag.
    Mensen moeten zelf een begrotingsplan maken, van inkomsten en uitgaven, dan pas zie je wat je kunt uitgeven aan een hypotheek, hou hiermee dus ook rekening met evt kinderwens, arbeidsongeschikt, en of je nog op vakantie wil. Die hypotheek verstrekkers hebben iedereen maar wat aan gesmeerd, maar een beetje achterdocht mag er wel zijn toch! Jij alleen kan bepalen wat een veilige hypotheek is, jij alleen kan oordelen of er nog genoeg overblijft om te leven/genieten. Banken zijn zeker fout, maar de kopers ook.
    Ik ben een niet gestudeerde vrachtauto chauffeusse, dus echt slim hoef je er niet voor te zijn. Word nooit slaaf van de bank maar leef en geniet. Succes allemaal en nog de beste wensen voor 2009

  4. ZK says:

    @Linda
    Ook de beste wensen voor 2009. Helemaal mee eens met je mening. Wij huren nu ook, en kunnen de dingen doen die we willen doen, als we gaan kopen dan willen wij dat ook blijven doen, maar dan zal niet alleen de koopprijs nog een heel stuk moeten dalen, maar ook al de bijbehorende gemeentelijke lasten.

  5. Bouke says:

    @Linda
    Als de prijzen in de omgeving van Woerden (Utrecht) zo laag zouden zijn als jij beschrijft in Limburg, dan had ik die opknapper al lang gekocht. Wow, een eigen poortgebouw…
    Hier koop je voor 3 ton een hoekwoning op 130m2 perceel.
    Toch bijzonder dat ook in de periferie de prijzen zo duidelijk dalen.

  6. xandr says:

    “Toch bijzonder dat ook in de periferie de prijzen zo duidelijk dalen.”

    Huh? Weer een makelaar van het type “het is hier ander/speciaal/bijzonder”?

    Het lijkt wel of er steeds meer makelaars/taxateurs/etc hier opduiken; aan de andere kant, die lui hebben nu natuurlijk wel veel tijd om handen.

  7. Lex says:

    @xandr Volgens een grote makelaar hier in Hoord-Holland in de krant vanmorgen, niet hoor. Bij een artikel over mensen die hun oude huis niet verkocht kregen terwijl hun nieuwbouwhuizen al werden gebouwd, merkte die nogal gefrustreerd, en natuurlijk volkomen waarheidsgetrouw, op dat het bij hem fantastisch ging en veel huizen verkocht werden tegen zelfs hogere prijzen 😀

    Overigens ook opvallend in het artikel was dat de makelaar van een stel dat zijn huis maar niet verkocht kreeg, had voorgesteld het huis tot het voorjaar van de markt te halen ipv de prijs te verlagen. Het zijn dus niet alleen de verkopers die irrationeel bezig zijn. Alhoewel die makelaar dan wel weer vrij rationeel aan zijn inkomen zat te denken.

  8. xandr says:

    Mompelt iets over bordjes te koop, en onverkoopbare huizen in Hoorn… :-).

    Lesje Argentinie: ga eind dit jaar gewoon goedkope SUV kopen, dan kun je tenminste nog naar je huis rijden door de niet-of-nauwelijks meer onderhouden wegen. (het is niet moeilijk om Bos’ huiswerk voor de voorjaarsnota te doen…). (enne dat “peak oil” verhaal is eenvoudig af te kopen met olie-futures 🙂 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*