De huizenmarkt staat stil. Vorige maand werden 40 procent minder huizen in de verkoop gezet dan in voorgaande maanden. Ook waren er vijf keer zoveel prijsverlagingen.
Van november 2007 tot en met september 2008 kwamen er per maand gemiddeld 33.000 huizen nieuw in de verkoop. In november 2008 waren dat er slechts 20.034. Dat heeft huizensite Zoekallehuizen.nl becijferd. Woningbezitters verroeren zich niet of nauwelijks als gevolg van de kredietcrisis, stelt Gijs den Hollander, directeur van Zoekallehuizen.nl, een onderdeel van de Rabobank. “Huiseigenaren durven niet meer te verkopen uit angst dat het huis minder opbrengt dan gehoopt. Ze wachten af en hopen op betere tijden.”
Snel verkopen
Huizenbezitters die snel moeten verkopen, doen volgens Den Hollander er verstandig aan om ‘als de wiedeweerga de prijs zo scherp mogelijk te laten zakken en de woning nog eens extra op te knappen’. “Heb je een half jaar de tijd om je huis te verkopen, dan zou ik wachten tot maart en dan te kijken hoe de vlag ervoor staat. De woningmarkt blijft altijd bestaan. Er zullen altijd mensen trouwen, scheiden en doodgaan”, aldus Den Hollander.
De effecten van de kredietcrisis werken voelbaar door in de huizenprijzen. Vijf keer zoveel als voorheen werd de prijs van een woning naar beneden bijgesteld: 9920 prijsverlagingen in november 2008 tegen 1828 in november 2007. Ook zijn de prijsverlagingen groter. Normaal gesproken is de gemiddelde verlaging in vraagprijs 3,9 procent, in november was dat 4,3 procent.
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) voorspelt dat het prijsniveau van koopwoningen de komende tijd met ongeveer 5 procent zal dalen. Desalniettemin blijken de maatregelen voor de woningmarkt die voormalig minister Vogelaar (Wonen) eind oktober aankondigde, helemaal niet nodig. “De situatie op de woningmarkt vergt volgens het kabinet op dit moment nog geen specifieke aanvullende maatregelen”, schrijft Vogelaars opvolger Van der Laan aan de Tweede Kamer.
Wel worden de ontwikkelingen ‘nauwlettend gevolgd’. “Mocht blijken dat de situatie op de woningmarkt de komende maanden verslechtert en afwijkt van een normale economische neergang, dan zal het kabinet zich beraden op aanvullende maatregelen”, aldus Van der Laan.
Verlaging van de overdrachtsbelasting of verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie naar 350.000 euro is dus voorlopig niet aan de orde.
bron: Telegraaf.nl
Regeren is in Nederland “niet vooruitzien”, maar achteraf de put dempen als het kalf verdronken is!!!
Als je nu naar ander Europese landen kijkt, dan is Nederland zeer passief in bestuur maatregelen.
De Nederlandse Staat is goed labiel in het uitoefen van het drugsbeleid!!!
Nederland het land van alibaba en de dertien rovers (de VOC).
Iedereen kan toch zelf (vooruit) zien. Bomen groeien toch nergens tot in de hemel.Iedereen zag toch dat banken maar bleven lenen en lenen. Iedereen weet toch al jaren dat de vraag aan het opdrogen was, niet in het minst omdat huizen te duur werden.
Nee maatregelen om kopers te beschermen, dat zou pas slecht zijn. Niet ingrijpen/ de verkoop (blijven)stimuleren als de prijzen de pan uit rijzen en dan huisbezitters beschermen als de prijs lijkt te gaan dalen. Yech …..