Huizenmarkt Amsterdam stort in

In Amsterdam worden sinds twee weken nauwelijks huizen meer verkocht, onder invloed van de opgelaaide kredietcrisis, de wankele positie van veel banken en de val van de beurzen. Hypotheken zijn moeilijk te krijgen.

Huizen die onder voorwaarden zijn verkocht, dreigen toch niet te worden afgenomen omdat kopers vaker van de koop af willen zien. Officieel heet het dan dat ze de hypotheek niet rond krijgen. ”Kopers wachten af. Daardoor is de markt stilgevallen,” zegt Pieter Joep van den Brink, voorzitter van de makelaarsvereniging Amsterdam (MVA).

grachtenpanden

”De huizenmarkt is ook in Amsterdam in korte tijd volledig omgeslagen van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt,” aldus Van den Brink. ”De huizenkoper is nu de baas; die heeft weer de keus, die kan weer de tijd nemen voor de beslissing of hij een woning wil kopen en wat hij wil kopen. De altijd zo krappe Amsterdamse woningmarkt is ineens gezegend met aanbod, verkopers. ”

De jongste kwartaalcijfers van de NVM over de huizenmarkt geven volgens Van den Brink niet het juiste beeld. ”De laatste dolle veertien dagen met die twee Zwarte Maandagen op de beurs vallen net buiten de cijfers.” ”Het is een andere wereld geworden. Iedereen houdt de adem in. Als je een huis te koop aanbiedt maar geen bezichtigingen hebt, en niemand komt kijken, dan ga je niet verkopen. Wij weten dat kopers wel op internet op Funda blijven kijken naar huizen, maar ze maken dezer dagen geen afspraken voor een bezoek.”

De kredietcrisis werkt direct door. ”Huizenkopers die al een huis hebben, kunnen vrijwel geen overbruggingskrediet meer krijgen. Daarom moeten ze altijd eerst hun huis zien te verkopen.” Veel kopers vragen inmiddels niet twee, maar drie of vier weken de tijd om een hypotheek te regelen. ”Wij zeggen dan ook: een huis is pas verkocht als die financieringsperiode voorbij is en de bankgarantie binnen is.”

Meer huizen staan te koop, voor langere tijd
In Amsterdam zijn in het derde kwartaal van dit jaar 2256 huizen verkocht, 8,5 procent minder dan in het kwartaal ervoor. De laatste jaren werden in Amsterdam door de bij de NVM aangesloten makelaars elk kwartaal 2400 huizen verkocht. Ook steeg de voorraad huizen die in Amsterdam te koop staat fors: van 3143 tot 3557 woningen.

De terugvallende verkopen en het groeiende aanbod maken de eerste effecten van de kredietcrisis op de huizenmarkt zichtbaar. De gemiddelde prijs van een doorsnee huis in de stad daalde drie procent tot 265.000 euro. De tijd dat een huis in de Amsterdam te koop staat, steeg met drie dagen tot 36 dagen.

In heel Nederland daalde de huizenverkoop sterker dan in Amsterdam, met ruim dertien procent tot 31.968. Vorig jaar verkochten de NVM-makelaars nog 36.779 woningen in het derde kwartaal. Landelijk zakten de huizenprijzen licht, met 0,3 procent tot 248.000 euro voor een gemiddelde woning.

Het aantal woningen dat via de NVM-makelaars te koop staat in Nederland, steeg de afgelopen maanden snel en naar recordhoogte, van 93.016 huizen in het tweede kwartaal tot 99.879 woningen, vlak bij de 100.000-grens.In 2003 lag het aanbod landelijk nog gemiddeld op 65.000 woningen. De gemiddelde tijd dat een huis in Nederland te koop staat, bleef vrijwel onveranderd: 75 dagen.

bron: Het Parool

Share Button
Tagged with:
3 comments on “Huizenmarkt Amsterdam stort in
  1. gekkehenkie says:

    dUS TOCH GEEN WONINGTEKORT MEER?

    ”De huizenmarkt is ook in Amsterdam in korte tijd volledig omgeslagen van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt,” aldus Van den Brink. ”De huizenkoper is nu de baas; die heeft weer de keus, die kan weer de tijd nemen voor de beslissing of hij een woning wil kopen en wat hij wil kopen. De altijd zo krappe Amsterdamse woningmarkt is ineens gezegend met aanbod, verkopers. ”

  2. Huizenzoeker says:

    In het parool van vandaag:

    Volgens makelaar Velman moeten de verkopers van huizen zakken met de vraagprijs en wel met 15%……

    De markt zal zijn werk doen. Hoe meer aanbod hoe lager de prijs dus kopers even wachten nog de koopjes komen vanzelf.

  3. Janneke says:

    Het is nog veel erger dan wij via de media binnen krijgen(achter gesloten deuren heeft mijn schoonzus haar mond moeten houden die getuigen was van de wanprestatie(s) van de ING en zeer vertrouwelijke rapporten onder ogen kreeg, ook bestemt voor de beneluxpartners) Mijn schoonzus is één van de 1000 medewerkers van de ING die ontslagen is ná een dienstverband van 29 jaar. Binnen 15 minuten werd haar verteld dat het niet aan haar capaciteit lag maar aan de crisis. Radiostilte hield ze in acht terwijl ze wist wat er speelde uit respect voor werkgever ING die elk nieuws wat zou uitlekken over de wanprestatie(s) van deze bank én partners wilde voorkomen, anders hadden we 2 jaar geleden al de poppen aan het dansen. In mei zwaat mijn schoonzus af en verlaat de beerput ING/Nationale Nederlanden etc. Met de huizenmarkt is het heel slecht gesteld. Mijn partner is makelaar in A’dam en overweegt zich nu om te scholen als administrateur. Er is géén droog brood te verdienen. Funda toont andere beelden, echter worden er nu al adviezen gegeven om 20% lager te gaan en de gevraagde prijs. Mijn partner stapt uit omdat deze uit betrouwbare bron in eigen kring heeft vernomen dat een wat nu € 250.000 over 2 jaren nog maar € 180.000 waard zal zijn en ook met moeite over de toonbank gaat. Veel kleine bedijfjes in de makelaardij gaan over de kop. Mijn partner is geschoold makelaar en heeft zich moeten inspannen zich te certifiseren. Met dit diploma op zak verkoopt hij dagelijks in A’dam, Haarlem, Badhoevedorp Nee.

    Mensen worden rustig gehouden tot de situatie onhoudbaar wordt. Met dank aan de overheid die alles in de verkoop zet en heeft geprivatiseerd en met name een enorme zeepbel van consumptiecrediet heeft gecreert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*