Huiseigenaren wacht flink hogere rekening ozb

Bezitters van koopwoningen kunnen komende jaren een flink hogere rekening voor de onroerendezaakbelasting (ozb) op de mat krijgen.

Dat stelt de Raad voor de Financiële Verhoudingen, een adviesorgaan van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lees verder op de site van Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: , , ,
336 comments on “Huiseigenaren wacht flink hogere rekening ozb
  1. nhz says:

    “Volgens de raad groeit de verleiding om de ozb te verhogen omdat gemeenten flink moeten bezuinigen.”

    Flink bezuinigen bij de gemeente, dus de OZB kan flink omlaag! Of zou bezuinigen voor hoge ambtenaren en politici iets anders betekenen dan voor gewone burgers?

  2. ll says:

    Nou, dat kan wat worden, ik betaal NU al meer aan OZB dan aan de gas- en lichtrekening, en die gaat ook nog omhoog door CO2 opslag, gaat lekker zo.

  3. adamus says:

    We zullen voor onze eigen cashflow toename moeten zorgen. De overheid doet het niet voor ons.
    nzh een baantje als wethouder lijkt me wel wat voor je?

  4. bigD says:

    Iedere euro minder in mijn portemonnee, is een euro minder voor de lokale middenstand.

  5. Martijn says:

    @nhz

    Bezuiniging is minder uitgeven dan gepland stond. Tov vorig jaar kan er dan – als de planning maar hoog genoeg was – nog steeds meer uit.

  6. Martijn says:

    Iedere euro minder in mijn portemonnee, is een euro minder voor de lokale middenstand.

    Die middenstanders zijn allemaal wethouder geworden.

  7. Martijn says:
  8. adamus says:

    bezuinigen is minder groei van de uitgaven.

  9. Martijn says:

    @8

    Exact.

  10. nhz says:

    @3:
    ik ben wel eens gepolst voor de gemeenteraad, maar er is geen enkele partij waarvan ik het programma voor mijn rekening wil nemen.

    @6:
    ja, da’s een fenomeen wat me hier ook opvalt, inclusief gemeenteraad dan. Vroeger waren ondernemers in de politiek hier zeldzaam, afgezien van cafebazen etc; nu lijkt het een meerderheid. Gedeeltelijk om wat bij te verdienen, en verder omdat ze door hebben dat je zo veel geld richting eigen zaak of vriendjes kunt sluizen.

  11. nhz says:

    @7:
    getver…, mag ik effe een teiltje? Ik wist wel dat W getikt was, maar dit slaat alles; hij blijft boven alles een parodie op zichzelf. Nouja, als het misloopt na de verkiezingen kan hij altijd nog een vette baan bij het CIDI of de Mossad tegemoetzien.

  12. adamus says:

    11

    dan gaat hij verhuizen naar Hongarije.

  13. adamus says:

    Overigens vorige week ook de lokale pvda’er gezien op tv? Ik denk Almere.
    “Pvda heeft niets te vrezen van Pvv, want pvv wil ambtenaren ontslaan, dus gaan ze heel veel kiezers missen”. Geen journalist die er op inhaakte.

  14. nhz says:

    @12:
    kunnen ze op de Olympus niet nog een blonde god erbij hebben? Kan hij lekker oorlog gaan voeren met de turken, is ie vast in zijn element. Lijkt me een mooie oplossing, zeker als het geld daar tegen die tijd helemaal op is. Mocht dit geen optie zijn, dan is Olympus Mons (in het teken van de oorlog tegen de Islam) ook passend 🙂

    @13:
    niet gezien, maar ik hoor het de lokale PvdA’ers al zeggen.

  15. nhz says:

    en PLOP, weer een procent van de pleuro af. Zijn ze in Griekenland na een half uur al klaar met vergaderen?

    Ondertussen verhoogt Oz de rente naar 4%; die snappen tenminste wat van economie, ben wel benieuwd hoe dat gaat aflopen met hun (opnieuw) zwaar oververhitte huizenmarkt.

  16. Martijn says:

    @15

    Er wel eens over nagedacht dat Duitsland de nr. 2 exportnatie ter wereld is?

    Die vinden het veel minder erg dan ze zeggen dat de euro achteruit gaat hoor.

  17. nhz says:

    @16:
    ik denk dat hetzelfde argument voor de meeste EU landen gelden, omdat de politiek toch alleen denkt vanuit het belang van de grote bedrijven. En die hebben meestal (short term) voordeel bij een lagere euro. Als de kosten van levensonderhoud daardoor stijgen moet het Ministry of Truth gewoon wat nieuwe truken verzinnen, een gemiddelde politicus of topambtenaar heeft daar dankzij topsalaris toch geen last van, in tegendeel.

  18. adamus says:

    Zolang het grote gros nog 8 dagen op wintersport, 3 wkn Frankrijk, of nu goedkoper naar Thailand kan, voorzie ik geen problemen. Er gaat echt niemand de straat op. Een paar boeren in Frankrijk die minder meer subsidie krijgen misschien.

  19. adamus says:

    Voor de Oostduitsers maakt het geen bal uit, die leefden toch al uit hun volkstuin.

  20. nhz says:

    @18:
    da’s wat Sloterdijk gisteren ook zei in Tegenlicht: de gemiddelde burger calculeert dat hij voorlopig nog beter af is met NIET de straat op gaan. Daarom gaat de politiek er hier ook alles aan doen om de huizenmarkt (scheefwonen incl. huursubsidie etc.) overeind te houden. De kleine minderheid die geen belang heeft bij het huidige systeem (nu vooral kleine zelfstandigen denk ik) die nemen ze voor lief, dat kan voorlopig toch weinig kwaad.

    Vermoedelijk gaan we eerst in Spanje en UK zien hoe het spel afloopt, want daar begint een significant aantal mensen aan de foute kant van de streep uit te komen. Die gaan voortaan de politiek negeren en trekken hun eigen plan. Als we straks de tweede poot omlaag van de recessie krijgen zie ik dat wel grandioos uit de hand lopen. En in Nederland dan zoals vanouds 2-10 jaar later ook.

  21. adamus says:

    kon die beelden van Slooterdijk niet op de computer krijgen. Misschien later op de dag proberen.

  22. adamus says:

    Uit de hand lopen is vanuit het geweldsmonopolie van de staat ondenkbaar denk ik.

    Voordat er iets gebeurt, gaat men preventief hechten, kaltstellen.

  23. ll says:

    Lees net op hotmail dat Amsterdam van plan is OZB met 20 % te verhogen.

  24. Martijn says:

    @22

    Nederland gaat niet voorop lopen in wat voor opstand dan ook. Dat heb ik – voor zover mijn mening belangrijk is – ook nooit gezegd.

    Zuid-Europaa, GB of de VS lijken me betere kanshebbers, al wordt in de laatste twee sinds kort met allerhande technologiën uit het leger (zoals drones) geëxperiminteerd.

    Men zal zeker proberen op te treden voordat de vlam er in slaat, maar vergeet niet dat de sfeer snel kan omslaan.

    In Frankrijk liep het even geleden ook uit de hand. Eerst werden auto’s in de fik gezet uit woede, maar het duurde niet lang voordat men er achter kwam dat het ook “gewoon leuk” was om te doen. Mensen nemen gedrag soms sneller over dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

  25. Martijn says:

    Al wil ik wel geloven dat in A en R ook twee keer zoveel M wonen als in andere steden.

  26. Goudbelegger says:

    Onderstaande heb ik altijd gezegd. PVV kan in het nederland van nu nooit meer echt groot worden omdat tevelen vreten van het systeem. Neem aan dat nog zo’n 25% echt in de private sector werkt, geen subsidie, geen overheidsklanten.

    “Pvda heeft niets te vrezen van Pvv, want pvv wil ambtenaren ontslaan, dus gaan ze heel veel kiezers missen”.

    En waarom zouden mensen nu de straat op gaan? Alles gaat toch goed? Meen ik serieus. Alleen als je vooruit kijkt verwacht je misschien iets anders.

  27. Goudbelegger says:

    @25 het gaat ook niet alleen om de ambtenaren die op de loonlijst van de overheid staan. Hoe groot denk je dat dat berenschot zou zijn zonder overheid?????? Om over Mc Kinsey nog maar te zwijgen.

  28. adamus says:

    27

    die zouden niet eens droog brood te eten hebben.

    Wie wel trouwens. De staat is het centrum van de centen. Ook banken zouden een kwijnend bestaan leiden.

  29. adamus says:

    martijn, ben het wel met je eens. Maa “gevaar” kan altijd uit door machthebbers niet verwachte hoek komen. Dan zouden drones zomaar niet functioneel kunnen zijn. Leuke machientjes, maar Afghanistan hebben we nog niet onder de knie.

  30. nhz says:

    @23:
    na de verkiezingen.

    @24,29:
    de normale (vliegende) drones werken m.i. niet voor dit soort problemen, dat hebben ze in Afghanistan/Pakistan wel bewezen. Werkt hooguit als de bedoeling is paniek zaaien zodat iedereen binnen blijft, maar daar zijn simpeler methodes voor. Wellicht zijn diverse soorten autonome robots (waar men driftig mee experimenteert in US, Israel) een serieus risico voor opstandige burgers, als we een paar jaar verder zijn. Maar het blijft veel makkelijker om gewoon wat in het drinkwater te stoppen ofzo, met de juiste PR nemen de meeste burgers het medicijn zelfs vrijwillig in (kijk maar hoe makkelijk dat ging bij de varkensgriep).

  31. Martijn says:

    Asielzoekers naar IJburg, is de buurt niet blij mee…
    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/03/ja_hoor_groenlinksers_gewoon_n.html

  32. Martijn says:

    @32

    “the million gun march”

    Klinkt in elk geval niet echt gezellig, een miljoen (als ze dat redden natuurlijk) wapeneigenaren op pad.

  33. nhz says:

    nog meer gezellig nieuws, ditmaal uit Europa. Als u zich afvroeg waarom de pleuro vandaag een nieuw dieptepunt bereikt (vs. goud) dan is dit wellicht de verklaring:

    EU-socialisten willen euro-reddingsfonds

    BRUSSEL (AFN) – Europese socialisten hebben dinsdag voorgesteld een reddingsfonds op te richten voor landen zoals Griekenland die in ernstige geldnood zijn gekomen.

    “We kunnen niet aanvaarden dat we het aan de markt moeten overlaten om onze levensstandaard te reguleren.”

    maakt niet uit dat het geld op is, de socialisten eisen dat burgers EN landen duurzaam boven hun stand kunnen leven, gratis geld voor iedereen!! Wie dat gaat betalen daar praten we niet over.

  34. adamus says:

    Asielzoekers naar IJburg, is de buurt niet blij mee…

    Maarten ziet zijn overwaarde van het vorige huis verdampen. Dus stuurt hij ze naar de andere kant van de ring. Toevallig wonen daar ook zijn vorige buren 🙂

  35. Martijn says:

    maakt niet uit dat het geld op is, de socialisten eisen dat burgers EN landen duurzaam boven hun stand kunnen leven, gratis geld voor iedereen!! Wie dat gaat betalen daar praten we niet over.

    Niek, heb je het goud gezien vandaag? Ik meen weer een nieuw intraday-record op de euro gezien te hebben.

    Het goud is nog niet op. Europa bezit 1/3 van de wereldwijde goudhoeveelheid.

    En voorlopig zijn genoeg landen blij met een lage munt vanwege de export.

  36. adamus says:

    De verkiezing van Huisjesmelker van het Jaar is afgelast.

    ik ken een tijd dat de huisjesmelkers niet veilig meer zou zijn. Times they are a changing.

  37. adamus says:

    Het goud is nog niet op. Europa bezit 1/3 van de wereldwijde goudhoeveelheid.

    gelijk verdeeld onder de landen? Wat voor belang heeft een individueel land om extra aan te schaffen. Wie het heeft mag het houden?
    Of ligt alles op papier in Frankfurt? Zomaar wat vragen.
    Als de particulier goud koopt veranderd er niets aan de interne EU goudvoorraad m.i.

  38. adamus says:

    bedoel je socialisten of sociaaldemocraten?

  39. nhz says:

    @37:
    ja, alweer een nieuwe all time high in euro goud, 836 geloof ik. Niet spectaculair hoger maar toch.
    Het hikt nu al een uurtje tegen een uitbraak aan in $Gold en HUI, spannende dag. Denk dat de Grieken vannacht de doorslag gaan geven, maar misschien beslist de markt vandaag al.

  40. Martijn says:

    @41

    Max Keiser (voor wie hem kent) zei dat het inmiddels bestigd is dat China het resterende IMF goud heeft gekocht, maar ik naast een Russisch artikel nog niets gezien.

    Het zou dus kunnen dat er naast Griekenland nog wat meer doorslag verwacht kan worden.

  41. adamus says:

    42

    LOL Leuker dan Pauw&Witteman samen.

    Dus de bank van de hele wereld ruilt US schulden voor goud. Lekker. Straks gaan ze nog zeggen dat ze winst gemaaakt hebben. In usd natuurlijk.

  42. adamus says:

    Ik raak gedeformeerd.
    hoor ik op de radio: na Ierland is ook Nederland aan de beurt. Misbruik vind hier ook plaats.
    Spreker bevind zich in Rome.

  43. nhz says:

    @44:
    reken maar dat de weldoeners van goldman$ucks heel Europa als klant hadden, inclusief NL (creatief boekhouden voor het NHG garantiefonds bijvoorbeeld?). Nu gaat dus iedereen op zoek naar andere knoeiers om de aandacht af te leiden. Als dit zo doorgaat kan de rente op europese staatsleningen wel eens hard gaan stijgen, dan komen we er niet met 35 miljard bezuinigen.

    Behalve dan met PvdA in de regering, want dan is de enige optie nóg meer geld uitgeven.

  44. adamus says:

    45

    ging over de rk kerk/ antoine bodar

    ik zat te luisteren, maar koppelde er een totaal ander onderwerp aan. Vind het wel een bijzondere metafoor. Ierland/italië en nu ook NL………
    Ik dacht echt: ” welke bank gaat het over”.

  45. adamus says:

    45

    zie die 35miljard als een infrastructureel werk: vermenigvuldig met 3.

  46. ll says:

    @ 45, Maar dan zou G.S. heel Europa in de tang hebben, dacht ik al, hoort bij het spel, maar hoe komen wij daarachter……..

  47. adamus says:

    ad47

    het is net zoiets als voor jezelf werken en altijd 30% te weinig calculeert en in rekening brengt. Gewoon op dezelfde manier calculeren en er ongeveer de helft bij optellen. zoiets doet de politiek ook, maar dan andersom.

  48. adamus says:

    48

    Gewoon allemaal de straat op gaan en Balkenende het mes op de keel zetten? Of is dat meer “geen stijl”?

  49. ll says:

    @ 47 per jaar

  50. Goudbelegger says:

    UN-FU-CKING believable…. Asielzoekers naar IJburg, staan daar honderden appartementen leeg en ze gebruiken gewoon de asielzoekers om de leegstand op te lossen en de prijzen hoog te houden.

    Als je rijk ben of je kunt wat, weg uit dit land want dit gaat instorten.

  51. Goudbelegger says:

    In België noemen ze dat ‘de Wallonisering van Vlaanderen’, je mag ook communisme zeggen..

  52. ll says:

    Is al ingestort, delay and pray

  53. nhz says:

    @46:
    tja, misbruik door personen waarin men een onwrikbaar vertrouwen heeft 😉

    @52:
    bij mij in de gemeente is heel toevallig deze week weer zo’n ‘risicoloos kopen’ regeling ingevoerd, in snode samenwerking van de lokale (PvdA) politiek en WBV. Ik heb al in 5 jaar geen makelaar gesproken maar kreeg er gelijk twee persoonlijke mailtjes over. Het gaat echt alle perken te buiten wat ze doen om de huizenprijzen hoog te houden. Maar 1 dag voor de lokale verkiezingen kun je helaas weinig anders verwachten; brood en spelen. Dit belooft nog wat voor de maanden mei/juni 🙁

  54. ll says:

    @ 55 , dat zijn prestatieafspraken, tussen woningbouver. en gemeenten.

    Ben benieuwd wat daarin staat…

  55. nhz says:

    @56:
    WBV en gemeente is hier precies hetzelfde, beide geleid door PvdA baasjes die elkaar al jaren veel te goed kennen. Hoe het met de makelaars zit weet ik niet (andere bloedgroep), maar die lopen vast geen enkel risico met deze afspraak.

  56. nhz says:

    nogal off topic, maar wellicht zijn er hier mensen met verstand van zaken:

    ik let al tijden op de AAB solar energy index, een index van belangrijke zonne-energie firma’s waarin je makkelijk kunt beleggen. Normaal beweegt die index indezelfde richting als de olieprijs, maar afgelopen maanden is het precies andersom en de index staat ongeveer op een nieuw dieptepunt. Weet iemand waarom, is dat omdat men denkt dat het subsidiegeld hiervoor op raakt? (belangrijk drijvende factor achter solar waarderingen …)

  57. adamus says:

    57 WBV en gemeente is hier precies hetzelfde

    Een jaar of dertig geleden vonden gemeenten het van groot belang om in ieder geval de voorzitter te leveren van de wbv. Later zijn het nagenoeg allemaal stichtingen geworden met een door de gemeente aangevuurd bestuur. Probleem was voor gemeente natuurlijk de grondprijs die flink uitgemolken kon worden enkele decennia geleden. Rond 1980 is dat allemaal in gang gezet door de linkse jongens. We hebben kunnen zien hoe het verworden is tot een wereld van de dandy in een maserati. Marcel bedankt.

  58. boefke says:

    Nou Mises, je kan best wel eens gelijk gaan krijgen met je short op de Dollar.

    Ik zal het maar gelijk toegeven, je bent niet dom maar hebt ook wel degelijk een visie 😉

    http://www.marketoracle.co.uk/Article17600.html

  59. adamus says:

    59

    of een afgegleden wethouder in het fietsenhok. Maar die wordt nog burgemeester in Heerlen.

  60. nhz says:

    @60:
    ongetwijfeld zo gepland, het moet niet te populair worden natuurlijk. Ik voorspel dat de tweede tranche (later dit jaar) binnen een uur is uitverkocht 😉

    @61:
    ik zou voor morgen, en eigenlijk voor eind deze week, geen conclusies trekken. Als Griekenland voorlopig met een sisser afloopt gaat de aandacht weer even naar andere bijna-failliete landen zoals UK en VS (bijv. California); maar andersom kan net zo goed.

  61. Goudbelegger says:

    @59 wat ik wel eens gelezen heb en wat Celente ook zegt is dat velen niet geloven dat de huidige zonnepanelen techniek, windenergie en andere alternatieven rendabel kunnen zijn, er wordt aangegeven dat het beter is te investeren in iets anders of in een alternatieve energie techniek die nog uitgevonden moet worden. Kan me best voorstellen dat dat klopt.

    Enniewee, woon ik in Amsterdam voor Euro 1000 per maand, de asielzoekers verderop in een zelfde appartement gratis, wat nog erger is, ik betaal via de belastingen OOK nog eens mee aan hun appartement.. Als alles nou fantastisch gaat, je bent multimiljonair en je moet een paar duizend Euro weggeven, prima, maar ik woon gewoon als een gemiddelde jan lul, dan is het wel zwaar.

  62. Martijn says:

    @61

    Ik ken Ludwigs posities niet, maar als zijn dollar short nog open staat uit de tijd dat hij verkondigde dat de dollarindex naar 72 heeft hij nog weinig winst op de positie.

  63. nhz says:

    @64:
    de huidige panelen zijn alleen rendabel met subsidie; maar het gaat heel snel, de nieuwe dunnefilm panelen (gewoon met een soort inkjet gemaakt, bijv. NanoSolar) zijn tot 90% goedkoper en dan wordt een flink vermogen installeren heel rendabel. Blijft nog het probleem van de opslag van de stroom, dat gaat nog even duren. In de AAB solar index zitten voor een deel bedrijven die met die nieuwe technieken bezig zijn, en die dus op termijn van een paar jaar zonder subsidie rendabel moeten kunnen leveren.

    Op wat langere termijn zie ik meer in biochemische systemen, iets wat biologische diesel of wellicht waterstof produceert, gebaseerd op purper bacterien oid. Is het opslagprobleem ook niet van toepassing.

  64. Spaarvarken says:

    De Raad voor de Financiële verhoudingen. Wat is dit nu weer voor een ambtelijke club die wrs. een hoop geld kost en de verhouding wederom scheef trekt.

  65. IIS says:

    Het is voor gemeenten toch een inkoppertje. Ze kunnen kiezen uit twee opties, de eerste is snijden in eigen vlees en de tweede is domweg de belastingen verhogen….Welke optie ze zullen kiezen is toch duidelijk. En wie dwingt de gemeenten om te kiezen voor het snijden in eigen vlees?

  66. adamus says:

    69

    hoe vertalen we dat gegeven naar de EU/NL?
    1:1 mogelijk?

  67. nhz says:

    @71:
    situatie lijkt me sterk vergelijkbaar. De burocratie in Brussel trekt steeds meer geld en macht naar zich toe, mening van de burgers wordt steeds openlijker met voeten getreden ‘in het algemeen belang’. En het vertrouwen in het ‘staatssocialisme’ is hier nog vele malen sterker dan in de VS. Wij hebben dan wel geen echte ‘war’ (nouja, Afghanistan, JSF etc. kost ook een flinke duit als je alles optelt) maar de oorlog van de banksters tegen de rest van de wereld kost in de EU minstens zoveel belastinggeld als in de VS.

  68. Hugo says:

    @71

    Als je naar de demografie en omvang van de unfunded liabilities kijkt zeg ik ja. Dat beetje wat er nog in de pensioenpotten zit is zo geplunderd door Europa (zie 35). De zeggenschap over het gas zijn we al (deels) kwijt.

  69. Goudbelegger says:

    Amerika socialistisch, Europa socialistisch, Japan socialistisch, China communistisch, Rusland oligarchitstisch.. Het is nu veel erger dan jaren ’30..

    ————–

    Amerikaanse Senator geeft het op WASHINGTON – Een senator in de Amerikaanse Senaat heeft de wetgeving die nodig is voor de financiering van tal van overheidsprojecten en sociale voorzieningen, vijf dagen geblokkeerd. De rood aangelopen Republikein Jim Bunning uit Kentucky riep geregeld „genoeg”, omdat in zijn ogen de Amerikaanse regering te veel geld uitgeeft. Maar dinsdag gaf de 79-jarige volksvertegenwoordiger zijn verzet verbitterd op, meldden Amerikaanse media woensdag. Daarmee stroomt het geld weer zoals de regering had gepland.

    Door Bunnings tegensputteren werd een aantal projecten in de wegenbouw stilgelegd en dreigden deze week honderdduizenden werklozen geen bijstand te ontvangen. Bunning probeerde sinds vorige week de verlenging van een groot hulpprogramma in het kader van de economische crisis met procedurele trucs te verhinderen. Hij betoogde daarbij dat het allemaal veel te veel geld kost voor een land dat zich al een schuld van 12,4 biljoen dollar heeft.

    De eenmansactie van Bunning, die later dit jaar met pensioen gaat, werd niet officieel gesteund door zijn partijgenoten, maar ook niet veroordeeld. De Democratische meerderheid in de Senaat had scherpe kritiek op Bunning en verweet hem onverantwoord gedrag.

  70. Ludwig von Mises says:

    66

    Er is de kernpositie: long goud – short paper currency (USD of EURO, renmimbi of wat dan ook)come rain or sunshine.

    En er is de hobby. Taleb gelezen? Zolang ik niet uit mijn positie gelazerd wordt neem ik de pijn. Momentum jagen doe ik niet aan, zelfs niet in trades.

    Per saldo mag ik bepaald niet klagen. Kreeg gisteren complimenten van de broers gemailed – gek dat je de erfenis moet gaan beheren om gewaardeerd te gaan worden.

    DE USD gaat naar .52 USDX. De euro gaat naar 2 dollar de euro.

  71. Ludwig von Mises says:

    Martijn. In vervolg op de discussie van gisteren. Drie quotes:

    “Gold’s role will be in the form of the Federal Reserve Gold Certificate Ratio, not tied to the dollar, but rather tied to the single virtual reserve currency in a ratio to a measure of world liquidity. ”

    “There will be no interest rate automaticity to the new form for gold’s role in a monetary system.”

    “Gold will not be fixed or convertible but will trade within a market as a close band of the price gold is trading at when the single virtual reserve currency is created and will lend to this construct some real validity.”

    “Gold will play a part at a very high price with the single virtual reserve currency in order to keep gold from being a competitor with it.”

    Conclusie: als dit alles over is gaat goud tov de virtuele reserve currency (een SDR / IMF mandje) in waarde verminderen.

    En de reserve currency in waarde verminderen tov aandelen. De goede dan. Ik mail wel een lijstje tzt.

  72. Martijn says:

    @75

    Ik heb beide boeken van Taleb gelezen, maar moet ze nog even naast die van Buchanan leggen. In de kern maken ze grotendeels hetzelfde punt, zij het met een andere aanvliegroute.

    Mijn kernpositie is vooral veel fysiek goud, wat zilver, goudmijnen, en wat agrarische bedrijven. Voor heb ik wel wat op een lijstje staan maar ik wacht eerst dit af. Mocht de comex klappen dan zijn we binnen.

  73. Martijn says:

    @71

    Ons geloof in het sociale systeem is inderdaad van het zelfde laken een pak.

    Binnen de politiek zie ik in elk geval meer diversiteit, en over het algemeen lijken we als burgers ook wat minder te lenen. Daarnaast is onze economie minder dan de Amerikaanse ingericht op het voordeel van het drukken van de wereldmunt.

    Maar ik zie overeenkomsten.

  74. Henri says:

    Off topic:
    Bij de TV Makelaar (gesponsord door de NVM) wordt de malaise ook duidelijk. Resultaat van de aflevering van gisteren:
    – de woonboot die te koop stond werd niet verkocht.
    – de starter die een huis zocht kocht geen huis.
    – de taxatie van een appartement bleek 45K euro lager te zijn dan de eigenaren hoopten en 25K lager dan hun hypotheek.

    Dat laatste was wel sneu. De mensen hadden een hypotheek van 330K plus 20K eigen geld in hun appartement gestoken. Flink verbouwd en nu eens weten wat het appartement waard was: 305K euro.

  75. Ludwig von Mises says:

    71 en 78

    2USD:1EURO

    Zonder twijfel.

  76. Ludwig von Mises says:

    77

    Kan je vertellen welke agrarische bedrijven? Ik wil ze eens natrekken.

  77. milj says:

    @80

    Voor beide koop je hetzelfde broodje bij de bakker

  78. nhz says:

    @82:
    inderdaad, de verhouding zegt weinig, net zomin als huizenprijzen op zich niks zeggen als je niet weet wat voor belastingregime, subsidiestroom, hypotheek voorwaarden etc. er achter zitten. En het kan dus ook zomaar omslaan.
    Ik denk ook dat de Euro binnen de EU duurzaam een lagere koopkracht zal krijgen vanwege de sterkere ‘socialistische’ inslag (brood en spelen) in Europa, vergeleken met de VS. Wat betreft koopkracht buiten de regio (dus bijv. internationale aandelen, goud) dat is weer een ander verhaal, maar eigenlijk alleen van belang voor wie op lange termijn met grotere bedragen speculeert.

  79. Martijn says:

    @77

    Ik heb me eigenlijk nog niet genoeg in landbouw verdiept – is ook een markt op zich – en eind 2008 relatief snel wat gekocht. Daarbij zit ik ook nog niet helemaal lekker met de ethische verantwoording, maar ik moest wat. Heb in elk geval geen Monsanto gekocht, maar wel Bunge en Mosaic.

    Geen grote posities en ook niet veel mee verdiend.

    Ik wil eigenlijk wat directer in landbouwgrond of graanproductie investeren, maar heb nog even geen zin en tijd dat allemaal uit te gaan zoeken. Bovendien zit ik voorlopig wel goed met goud.

    En wie weet koop ik er als het klaar is wel een huis van hier in NL.

  80. nhz says:

    Griekenland bezuinigt verder:

    “Daarnaast zullen de ambtenaren niet langer een veertiende maand ontvangen.”

    da’s wel een zwaar offer ja. Zijn er meer EU landen met een 14e maand voor ambtenaren?

    @84:
    bijna alle ‘landbouwbedrijven’ zijn heel erg fout. Eerlijk gezegd zijn goudmijnen ook niet erg goed voor milieu (resp. sociale omstandigheden, in sommige gevallen) maar daar staan de neuzen al een tijdje de goede kant op als het over schade gaat; kun je van de agri sector niet zeggen.

    Ik heb zelf een bescheiden positie in RICI Agri fonds van Rogers; doet eigenlijk weinig, ik denk omdat de doorrolkosten van dit soort fondsen (op futures gebaseerd) relatief hoog zijn; ze zijn eigenlijk meer om te traden dan voor beleggen op langere termijn. Zelf in futures beleggen vind ik veel te riskant, en verder zijn er weinig opties op dit gebied.

    Landbouwgrond is interessant, maar zeker niet in overprijsd NL waar het met de huidige prijzen, ondanks hoge subsidies etc., vaak niet meer rendabel te bebouwen is. Kopen in het buitenland (bijv. Zuid Amerika) kan wel heel rendabel zijn, maar lijkt me voor kleine spelers ook geen optie.

  81. adamus says:

    77

    martijn

    agrarische bedrijven? Bedoel je Monsanto/Sandoz/
    Basf c.s. ?

    (Basf wil de de maiskolf omtoveren tot aardappel voor de noordelijker streken geloof ik en laten verbouwen door de Rabo/Avebe kolchoze boeren in NL en Oekraïne)

  82. Ludwig von Mises says:

    84

    Ik wil er een paar uitpikken met een goede balans (hoge boekwaarde tov aandelenprijs) en een redelijke price earnings. Value investments.

  83. Martijn says:

    @86
    Goudmijnen zijn inderdaad ook hardstikke fout, net als landbouw.

    Grond is mooi, in het buitenland goedkoper, maar ik ben daar inderdaad niet groot genoeg voor.

    Futures hebben inderdaad teveel doorrolkosten om veel rendement uit te halen.

    @87
    Je weet dat ik doorgaans biologisch eten koop. Ik investeer dan ook niet graag in de kolossen maar dacht destijds dat landbouw meer zou gaan doen. Zoals gezegd ga ik nog op zoek naar alternatieven.

  84. Martijn says:

    @Kees

    Tips over landbouw zijn van harte welkom!

  85. adamus says:

    da’s wel een zwaar offer ja. Zijn er meer EU landen met een 14e maand voor ambtenaren?

    14×3 weken = 52!

    Je kunt in Zeeuwvlaanderen geloof ik de zeer specialistische termijnmarkt van boekweit op. Kun je het dicht bij huis controleren…… Er is een jaar of tien geleden een zeeuwse tandarts vreselijk mee besodemieterd. Bloembollen, als je in kwartcenten wilt denken, aardappelen met marges van plus of min .10ct .
    Als je geen insider bent en volgens mij in Rogers dat ook niet is het megaspeculeren. Rogers heeft natuurlijk wel verstand van geld verdienen of inmiddels van niet teveel kwijtraken. Maar van voedingsmiddelen? Hoewel het grootste deel van de agribusiness gaat niet over voeding maar over zetmeel etc.
    Het liefst gaat men richting Kolchozen met “Wageningen” aan het roer. Verdorie een onderwerp dat ik aan de tap bijna 40 jaar geleden besprak met Marten Bierman http://www.zeeburgnieuws.nl/plannen/ijburg/ijb_marten_bierman_bestuurders_moeten_voorbereid_zijn_op_andere_toekomst.html
    en vh http://www.vbij.nl/
    De tuinbouwjongetjes van 15/20 jaar dachten allemaal een bedrijf in de polder te krijgen, immers NL werd het centrum van de bloembollenteelt. Bierman trachtte de lui te vertellen dat ze dan toch echt een universitaire studie nodig hadden of uitgekocht moesten zijn door de gemeente (nu projectontwikkelaar). Alle jongetjes zijn, voor hun 50ste op de fles of mogen van de Rabo doorwerken tot zich een koper aandient.
    Zelf wist ik toen het nest te bevuilen, omdat ik als vakantiekracht bij Zaadunie op een gegeven moment een fles wijn en 100 gulden kreeg met een kaartje van Sandos eraan. Deden ook in wijn en naar mijn idee ging er nu vast wel een bestrijdingsmiddel door het zaadpilletje. Ik zou een fantast zijn……..Helemaal niet vreemd natuurlijk, bloembollen kregen ook kwikbaden en na afloop van de sessie werd het bad omgekeerd naast de sloot. Slootje kleurde mooi rood.

  86. adamus says:

    Hoe kan landbouwgrond 40K per ha kosten, terwijl er geen droog brood op te verdienen is. Ik blijf het knap vinden dat de Zeeuwse boer overeind blijft.
    We kennen de aardappelprijzen. 7 jaar geleden was het daar een en al vervallen schuren viel me op. Gevolgen van inperken graansubsidie.

    Moet je bij beleggen in landbouwcommodities ook nog rekening mee houden; in hoeverre zit de staat erin.

  87. adamus says:

    En wie weet koop ik er als het klaar is wel een huis van hier in NL.

    een imposante bosvilla in ijsselmeerpolder almere.

  88. Martijn says:

    @Kees

    Inderdaad insidermarkt, hoewel het in de grote lijn goed mogelijk lijkt dat landbouw belangrijker gaat worden. Meer mensen is meer vraag, maar ook meer vervuiling en beslag op grond. Minder schone grond dus, maar meer monden te voeden. Zeker als China wat welvarender gaat worden en ook vlees wil eten.

  89. Martijn says:

    @Ludwig

    Je vroeg laatst naar Sarkar.

    http://www.proutpublications.com/

    Koop het cdeetje maar. Staan alle boeken op inclusief een zoekfunctie.

  90. Martijn says:

    Als je het de 50 euro waard vindt uiteraard.

    Misschien valt ie ergens anders ebay ook wel te bemachtigen hoor.

  91. adamus says:

    nhz wacht op de ipad uitgaven 😉

  92. ll says:

    Hier een reactie van een kleine aannemer, die ff heel duidelijk de situatie uitlegt.

    http://www.fd.nl/artikel/14332803/kleine-aannemers-luiden-noodklok#reacties

  93. adamus says:

    Vergeet dat vleeseten maar Martijn. Ik had verwacht dat de biochemisten hier al een oplossing voor gevonden zouden hebben. Ik heb het nog niet gezien. Niek zal waarschijnlijk meer
    over dit onderwerp gevolgd hebben.
    Gaat dat vleeseten lukken dan kun je misschien meer heil zoeken bij Philips medical of de echte pillendraaiers. Of in de hoek van dental, tenslotte moet het nog veroberd worden en die chinese snijtandjes zijn nog niet zo meegeëvolueerd. Opzetstukjes?

  94. adamus says:

    98
    Il

    vorig jaar liepen ze nog massaal VW caddys te bekijken. Nu janken dat de overheid er wat aan moet doen. C&H wet…… Van mij kan die crisis in de bouw niet lang genoeg duren. Wat een achterlijke manier van werken hanteren die lui zeg. Van voor het jaar 0.
    Uiteraard allemaal mensen van goede wil, allemaal keurders van eigen vlees, ze hebben het alleen zelf niet door. Enige knappe werk in opknapwerk heb ik gezien van Polen. Moeten die Ella’s prachtwijken gaan doen en de Caddyman opperen en koffie aanvoeren?

  95. adamus says:

    Tips over landbouw zijn van harte welkom!

    ben er zelf ook naar op zoek. Maar ik weet een ding: het is een heel klein wereldje met hele grote spelers. Qui vive.

  96. Ludwig von Mises says:

    95

    Ik zoek door naar de boeken.

    93

    Ik kijk naar zo’n herenboerderij in Groningen. Pand honderden jaren oud, lap grond voor de hangbuikzwijntjes en in velden of wegen geen buren te bekennen. Wel een paar Polen inhuren voor de renovatie.

  97. Martijn says:

    Boeken staan op dezelfde site: http://www.proutpublications.com/sarkar.htm

  98. nhz says:

    @87:
    yep, mais – zo ongeveer het meest milieuonvriendelijke gewas dat hier verbouwd wordt, vanwege de link met de varkensfabrieken. En sinds de EU nu ineens in sneltreinvaart allerlei Frankenstein gewassen aan het toelaten is wordt het er niet beter op (behalve dan misschien voor aandeelhouders van Monsanto c.s.).

    @91:
    de grootste ellende in de landbouwsector moet nog komen, inderdaad mede met dank aan Wageningen etc. Na de groene revolutie krijgen we de genetische revolutie; als je de wereld naar de verdommenis wilt helpen dan moet je het goed doen, is Wageningen wel toevertrouwd! Niks geleerd van het vorige debacle 🙁
    Als de megasubsidies stoppen en er een verbod komt op misbruik van antibiotica, pesticiden, gentechnologie en wat al niet meer – dan wordt biologisch boeren rendabel en daar zou ik graag in investeren. Maar op het moment maakt het weinig kans en lijkt het me erg afhankelijk van de willekeur van subsidieregeltjes.

    @92:
    de meeste schuren die er hier nu mooi bijstaan zijn woonboerderijen; paar geitjes en een paard in de wei en het mag (officieel mag je daar meestal niet ‘wonen’ namelijk, als niet-boer). Een vervallen boerderijtje met een ha grond ofzo erbij kost in mijn buurt al vlug een miljoen.

    @97:
    en dan ook nog een hack zodat alles gratis is; maar in dat circuit ben ik niet meer thuis tegenwoordig ;(

    @99:
    er wordt van alles bedacht op het gebied van plantaardige vleesvervangers, vaak met heel veel overheidssubsidie. Maar er is natuurlijk maar één goede oplossing, en dat is gewoon meer plantaardig eiwit gebruiken ipv grote stukken vlees. Ben zelf 95% vegetarier en dat zouden meer mensen moeten doen (100% mag ook, maar is lastiger). Produktie van vlees (en meeste kweekvis) is per definitie extreem verspillend vergeleken met produktie van plantaardig eiwit met dezelfde voedingswaarde.

    @100:
    ik erger me ook iedere keer weer groen en geel aan dat geklaag. Laat ze eerst maar eens alle subsidies en fraudewinst van de afgelopen 20 jaar terugbetalen aan de maatschappij; daarna zien we verder. Denk wel dat ze gelijk hebben dat de kleintjes extra gepakt worden, maar die hebben toch ook jarenlang uit het staatsinfuus voor de bouw mogen drinken.

    Ik heb zelf ook wel eens – per ongeluk, via een lokaal baasje – Poolse (ofzo) bouvakkers over de vloer gehad voor een spoedklus in een historisch pand. Grote bewondering voor het vakwerk, de inzet enz. van die lui. Gelijk aan de slag, in recordtijd klaar en alles prima afgewerkt. Met NL aannemers doorgaans heel andere ervaringen gehad.

    @102:
    tien jaar terug waren die herenboerderijen daar heel betaalbaar, voor een paar ton had je echt wat moois. Weet niet hoe het nu staat. In Zeeland koop je voor een paar ton helemaal niks meer.

  99. Patrick says:

    Voor degenen die het interesseert: Funda teller stond voor de zoveelste keer nog slechts een paar huizen van de 200.000 af, en is nu in drie dagen tijd ineens weer met 500 woningen gedaald.

    Begint langzamerhand echt op te vallen.

  100. Tomba says:

    @ 58 nhz

    “ik let al tijden op de AAB solar energy index, een index van belangrijke zonne-energie firma’s waarin je makkelijk kunt beleggen. Normaal beweegt die index indezelfde richting als de olieprijs, maar afgelopen maanden is het precies andersom en de index staat ongeveer op een nieuw dieptepunt.”

    Dit is het leeglopen van de man-made global warming BUBBLE.

  101. Ludwig von Mises says:

    “@102:
    tien jaar terug waren die herenboerderijen daar heel betaalbaar, voor een paar ton had je echt wat moois. Weet niet hoe het nu staat.”

    Voor drie ton ben je nog steeds de man….

  102. adamus says:

    Ik kijk naar zo’n herenboerderij in Groningen.

    ludwig, al eens aan Ostfriesland, het coulissenlandschap achter Groningen, gedacht? Daar lopen de reetjes gewoon bij de buren door het land. Max 2.5 uur van Almere. Of heeft NL de fiscaal de voorkeur?

  103. adamus says:

    104 en dan ook nog een hack zodat alles gratis is; maar in dat circuit ben ik niet meer thuis tegenwoordig ;(

    nooit te oud hier.

    drijfmest/mais

    Overal waar je mais en prei ziet kun je er vergif op innemen dat het een afvoerputje is. http://www.tuinkrant.com/plantengids/groenten/prei/7bis.htm

    In prov. Gron. zie je de tankwagens in de velden met verwijderde belettering, maar op de spatlappen staat dan “Weert”. Dan weten we genoeg. Zeeland zal niet anders zijn en in kop NH zag ik op een regenachtige avond ook in het donker wat -klandestien?- tankwerk staan. Geen naam van de loonwerker te bekennen.

    Vage kennis van me kocht plm.4 jaar geleden voor 225K een megaboerderij met 6000m2, wel richting Delfzijl, maar met dat Herenhuis ervoor. Hij heeft gelijk een pannenladder/lader gekocht. Het wil nog wel eens waaien.
    Ter hoogte van Beerta is ook veel te koop; vergrijzing.

  104. adamus says:

    106

    is er via Triodos website niet achter te komen?

  105. adamus says:

    mises, en leuk om een keer per jaar de kascommissie uit te nodigen.

  106. adamus says:

    nhz

    probleem met bio is dat het een totaal ander vak is. Daar gaat de zeeuwse refo boer echt niet in mee. Ik heb een kennis die lesgeeft op zo’n tuinbouwschool daar. Conservatisme kent geen tijd. In het onderwijs terechtgekomen na studie Scheikunde, genX…..en in Terneuzen schoot het bij Dow ook niet zo op geloof ik.

  107. Ludwig von Mises says:

    “Max 2.5 uur van Almere. Of heeft NL de fiscaal de voorkeur?”

    Ik vind belastingen zo’n saai vak. ‘t is wat ik vroeger aan mijn moeder zei tot haar frustratie: zeur niet, je kan minder uitgeven of gewoon meer vedienen.

    Kwestie van een scalable van kiezen.

    Trouwens, VGZ.to weer 4,2 procent omhoog. Die 3.50 komt er weer aan, BigD

  108. nhz says:

    @109:
    inderdaad, hier was mais ook jaren met stip favoriet (tot de tarwe/bioethanol gekte toesloeg). Bij mais weet je zeker dat de hele omgeving vergeven is van de antibiotica, koper en allerlei anders ongein waar ze varkens mee volpompen. Want het dient inderdaad alleen als afvoerputje voor varkensmest.

    @112:
    er zijn hier wel wat bioboeren hoor, waarvan enkele die het al ongeveer een generatie doen en echte trendsetters waren. Maar over het algemeen wordt Zld inderdaad geregeerd door ‘boertjes van buuten’ die aartsconversatief zijn en het beleid op kleine en grote schaal bepalen. Dat verklaart ook waarom ze hier zo makkelijk kerncentrales kunnen neerplempen, de boertjes (die bij de provincie etc.) zien dat als supermodern en zijn er apetrots dat ze zo meedoen in de vaart der volkeren. Terwijl het natuurlijk volstrekt achterhaalde techniek is (van 50-60 jaar geleden).

    in de 16e/17e eeuw was Zeeland zeer innovatief, daarna is het nooit meer wat geworden 🙁

  109. nhz says:

    @113:
    het is weer zo’n dag (wat zeg ik, week …) dat bijna alles stijgt. Dat gaat nooit lang goed.

  110. @115 Alles stijgt, OZB is kampioen stijgen?

    Gemeenten bezuinigen niet van harte en hebben vast geen voorzieningen voor WeW getroffen. Een andere lucratieve bron van gemeentelijke inkomsten, bouwgrond uitgeven, lijkt ook niet meer de perspectieven te bieden van ten tijde van de overwaardespiraal.

    Wordt vast een mooie uitdaging voor degenen die zich vanavond mogen feliciteren… 🙂

  111. nhz says:

    @116:
    met die megawinsten van Ludwig op VGZ kan 20% hogere OZB per jaar er best vanaf 🙂

    wat de grond betreft: mijn gemeente heeft bouwgrond ingekocht tot 2030, er van uitgaande dat de stad tot die tijd hard blijft doorgroeien (wat nu al door de cijfers achterhaald is). Maar da’s alleen maar slim vinden ze, want die bouwgrond stijgt jaarlijks met vele procenten in waarde, dus de (aanzienlijke) rentelasten daarop daar liggen ze niet wakker van. Wat is het leven simpel als gemeentebestuurder. Ik denk niet dat er na vanavond veel veranderd, ze gaan gewoon door met deze strategie tot de gemeente failliet is, da’s aantrekkelijker dan toegeven dat je dom geweest bent.

  112. Dat laatste is een waarheid als een stier, het groei-denken komt grenzen tegen.

    “Luister”, zegt Macht tegen Inhoud, “ik was hier de afgelopen tijd de baas dus er is niks misgegaan, simpel als een koekje.” Dom ook, dat had Inhoud ook zelf kunnen bedenken.

    Kijken of er iets verandert na deze verkiezingen, op termijn zal dat het geval zijn: de stichting creeer scheefleners en houdt ze in stand heeft ditmaal wel een hele grote subsidie-aanvraag ingediend 🙂

  113. Frouke says:

    Over landbouw gesproken: fukuokafarmingol.info/
    Masanubu Fukuoka,een Japanse boer die natuurlijke landbouw ontwikkelde. Zonder gebruik te maken van machines, kunstmest, pesticiden en kompost. En zonder de grond te bewerken.

    Zijn oogstresultaten waren gelijk of zelfs beter dan die van zijn buren, die al deze zaken wel gebruikten.
    One Straw Revolution is de titel van zijn prachtige boek over natuurlijke landbouw.

    Overigens heb ik zelf jaren geleden mijn beste belegging gedaan. Niet in goud of aandelen, maar in een groenten- en fruittuin. Met een eigen waterput, die het meest zuivere water oppompt van 17 meter diepte.

    Mijn eigen natuurlijke- landbouw-project op kleine schaal. Een tuin van overvloed.
    Huur volkstuin kost 25 euro per jaar voor 100 m2. Maar je kunt het natuurlijk ook toepassen in je eigen tuin, in potten op het terras of op je balkon.
    Leuke hobby voor babyboomers!

  114. nhz says:

    @119:
    Fukuoka is beroemd en schijnt nu veel bezoekers te krijgen die kijken hoe hij het doet. Het is opmerkelijk met hoe weinig middelen en moeite hij resultaten boekt, al met al een heel mooi rendement op zijn investering van vele jaren proberen. Er zijn nog een paar vergelijkbare initiatieven met natuurlijke landbouwmethodes in o.a. de VS en Australie die – aangepast op de plaatselijke situatie – ook goed werken. Jammer dat er in Nederland vrijwel niets gebeurt op dat gebied, zal wel de invloed van Wageningen zijn 🙁

    Volkstuinen zijn trouwens vaak de voormalige gifbelt van de gemeente, of het ligt langs een druk spoor/snelweg; niet echt de plek voor eigen groente, al geldt ook voor de gemiddelde stadstuin, zeker in oude binnensteden. Hopelijk is de situatie bij jou beter 😉

  115. Frouke says:

    Mijn volkstuin ligt heel mooi tegen een bosrand, ver weg van gifbelten en snelwegen.
    Zeg maar: je weet wat je eet. En dat kun je van het meeste supermarktvoedsel niet zeggen, helaas.

    Zelf voedsel verbouwen is eigenlijk zo eenvoudig, vooral als je het op de Fukuoka manier doet: weinig werk en een hoge opbrengst.

  116. adamus says:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Mollison

    heeft ook wel wat op poten gezet.

  117. adamus says:

    120/121/122

    er stond zaterdag j.l. nog een droevig verhaal over bio in de nrc bijlage.

  118. adamus says:

    Leuke hobby voor babyboomers!

    een boomer op de knieën? Wat moet dat als ie in het voorseizoen met de caravan naar Frankrijk wil…..

    maar er is een boel te halen op de tuin Frouke.
    Uk was tijdens wo2 selfsufficient met de groenten, nu is het -vlgs Kees de Kort- een derde wereld land. Goeie tip die japanner.

  119. Peter says:

    @76: Ludwig von Mises,

    Wat je daar schrijft over goud kan ik niet helemaal volgen. Wat ik er van maak is dat men goud “geforceerd” een specifieke rol gaat toebedelen in een nieuw financieel systeem en koppelen aan een virtuele munt waarvan het volume arbitrair en in semi-politieke handen is.

    Dat kan toch alleen als goud bezit en vrije handel erin aan banden wordt gelegd?

    Een soort van alle goud inleveren en dan er eenmalig een arbitraire virtuele waarde voor terugkrijgen (lees, je wordt berooft).

    Lijkt mij een systeem dat net zo gammel is als het huidige en waarbij de waarde val alles net als nu weer door een selecte groep wordt bepaald d.m.v. absolute controle over de virtuele munt. Een beetje zoals de dollar nu is, maar dan virtueel.

    Vertel me alsjeblieft dat ik er helemaal niets van heb begrepen!!!

  120. Martijn says:

    @ll

    Inflatie is inderdaad verborgen belasting, maar er staan ook feitelijke onjuistheden in het stuk.

    Dalende prijzen zijn een cadeau dat de vrije markt aan iedereen schenkt
    Onzin natuurlijk. Mensen met schulden zien hun schuld alleen maar groeien. Zij zijn het die het cadeau betalen; voor niets gaat de zon op.

  121. Hugo says:

    @128,

    Mensen met schuld zien deze nu ook groeien. Mensen met bezit (op een spaarrekening) zien dit afnemen (koopkracht wel te verstaan).

    Ik zou stellen dat zowel de bezitter als schuldenaar betalen voor het ‘cadeau’ excessieve bonussen, excessieve overheid en meer van dat soort ellende.

  122. nhz says:

    @125:
    bedankt voor de tip, ga ik eens doorlezen. Voor wie nog meer info zoekt: een andere beroemde pionier is Wes Jackson, zomaar even een willekeurige link:
    http://wweiseman.wordpress.com/2009/11/12/wes-jackson-and-the-land-institute/

    @128:
    dat tweede daar ben ik het niet mee eens. Dalende prijzen betekenen NIET per definitie dat de schuld groeit. Als bijv. een computer ieder jaar 10% goedkoper wordt voor vergelijkbare prestaties, dan profiteert iedereen daarvan en ik zie niet in waarom dit voor schuldenaars een probleem zou zijn. Je kunt hooguit zeggen dat schuldenaars tegenwoordig een kunstmatig voordeel hebben (namelijk dat geld goedkoper dan gratis is) wat ze dan minder kunnen uitbuiten; het lijkt me juist een goede zaak als daar een eind aan komt.

    In principe is algemene deflatie (niet hetzelfde als dalende prijzen) wel een stimulans om schulden af te bouwen, of in ieder geval minder stimulans om maximale schuld op je te nemen omdat alles wat je met die schuld gefinancierd hebt vanzelf meer waard wordt.

  123. ll says:

    @ 130, tijdens deflatie periode neemt de koopkracht met hetzelfde spaargeld toe, niet af. Allen de schulden nemen toe.

  124. Martijn says:

    @131

    De koopkracht van geld neemt tijdens deflatie toe. Schuld wordt dus meer producten waard, en drukt daarmee zwaarder op de schuldenaar. Als de prijs van arbeid (llon) ook nog eens daalt helemaal.

    Stellen dat deflatie een cadeau van de vrije markt is (zie het stuk), is natuurlijk onzin.

  125. Jasper says:

    Funda is even goed aan het “opruimen”. Bij mijn lijst van 40 gevolgde huizen zijn er vandaag twee weg gehaald. Deze stonden overigens al een tijdje als “verkocht onder voorbehoud”.
    Het is mij nu we heel erg duidelijk dat ze de psychologische 200k niet willen doorbreken, maar aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen dat een aantal reeds verkochte huizen wel erg lang er op blijven staan en je dit toch als een soort bovenmarge zou kunnen aanmerken.
    Wat veel interessanter zou zijn is om te zien welk aanbod Funda NIET weergeeft. Zo zijn er ook altijd huizen die eventjes van de site worden gehaald om een paar weken later weer te verschijnen.

    @ Woger,

    Mocht je dit lezen en een manier vinden waarop je dit soort praktijken ook statistisch bij kan houden, dan hebben we een mooie huizenmarktbedrog-indicator.

  126. nhz says:

    @132:
    schulden nemen toe, waarom? Als er algemene deflatie is zullen de schulden minder hard stijgen dan normaal, o.a. omdat de rente(-betalingen) op bestaande schuld relatief laag zijn. De lage rente ZOU kunnen leiden tot meer (nieuwe) schulden omdat geld lenen dan goedkoper wordt, maar ik denk dat de werkelijkheid andersom zal zijn en dat men juist minder krediet neemt. Mensen staken zich de laatste 20-30 jaar vooral in de schulden als (bewuste of onbewuste) strategie om makkelijk geld te verdienen, dankzij universele asset inflatie. Bij deflatie gaat dit hele proces omgekeerd werken.

    Nogmaals, volgens mij is er geen sprake van dat schuldenaars (in de zin van bestaande schulden) hiervan de dupe zijn, alleen het onredelijke voordeel dat ze altijd hadden wordt kleiner dan ze aanvankelijk gedacht hadden.

  127. nhz says:

    @133:
    het is geen cadeau, maar een herverdeling van geld (soms) en risico (vooral).

    Nogmaals, ik ben het er niet mee eens dat dit (per definitie) zwaarder drukt op de schuldenaar, want die zal ook merken dat zijn dagelijkse kosten lager worden. Hij is dus niet de dupe, hij profiteert alleen minder. Zolang het loon niet mee omlaag gaat met alle prijzen (onwaarschijnlijk, historisch gezien) zal ook de schuldenaar meer te besteden hebben, en de rentelasten op zijn schuld worden ook nog eens lager.

    Voorzover de schuldenaar gegokt heeft met bijv. een aflossingsvrije hypotheek die steeds maximaal opgehoogd is, en voor aflossing afhankelijk is van eeuwige asset inflatie tja – da’s dan een beetje dom; volkomen terecht dat dit afgestraft wordt.

  128. ll says:

    @ 135, je kan het ook anders bekijken, de spaarders worden beloond.

  129. Hugo says:

    Mijn fout, bedankt voor de correctie

  130. bigD says:

    Reële rente en deflatie van bezittingen, m.n. vastgoed, zijn economisch belangrijkst in de rekensom.

    Het wordt anders als je je baan verliest en merkt dat er salarisdeflatie is. Dus eigenlijk gaat het om de toekomstige verwachtingen van je vrij besteedbare inkomen.

  131. ll says:

    @ 139, ja, en dan hangt het ook nog af van vadertje staat, waar ook nog een en ander verrekend moet worden met de burger.

    Vadertje staat heeft nu de meeste schulden van allemaal.

    Dat zijn negatieve inkomsten voor de burger, maar hoeveel….. that’s the question.

  132. Martijn says:

    @136

    In- en deflatie zijn zoals je zegt niet meer dan een herverderling van koopkracht/waarde.

    Tijdens een deflatie blijven schulden absoluut gezien gelijk, maar de waarde ervan neemt toe, net hij afneemt tijdens inflatie. Voor spaarders werkt het omgekeerd. De schuldenaar betaalt dan wellicht minder voor zijn consumptie, maar achter de schermen gaat zijn schuld wel zwaarder wegen.

    Voor spaarders werkt het omgekeerd. In die zin zijn in- en deflatie van het zelfde laken een pak (herverdelen) met het verschil dat de gelddrukker (de overheid) extra profiteert van inflatie.

  133. Ludwig von Mises says:

    “Wat ik er van maak is dat men goud “geforceerd” een specifieke rol gaat toebedelen in een nieuw financieel systeem en koppelen aan een virtuele munt waarvan het volume arbitrair en in semi-politieke handen is.

    Dat kan toch alleen als goud bezit en vrije handel erin aan banden wordt gelegd?”

    Dat hang ervan af welke rol je goud wil laten spelen.

    Als je in termen van goud = betaalmiddel (convertibiliteit – koppeling)denkt, denk je verkeerd.

    De waarde van een convertibele valuta wordt gedecreteerd door de overheid.

    Goud zal de SDR / IMF virtuele valuta dekken in de vorm van een reserve ratio tov een maat van internationale liquiditeit.

    Ounces per M3

    Goud moet dan op een vrije markt verhandeld worden. Zodat we een marktprijs van ounces per M3 virtuele valuta kunnen vaststellen

    De waarde van goud reserves in de opzet die ik berschrijf wordt dus juist door de markt bepaald.

    Het woord juist mag je in morele zin opvatten

    Consequentie is, dat als de IMF meet virtuele valuta wil drukken of uitlenen, ze dat eerst kunnen doen wanneer de waarde van de goudreserves stijgt.

    Anders gezegd, als de waarde van de goud reserves niet stijgt en ze willen toch geld drukken danwel uitlenen, dan staat in de wet dat ze meer goud moeten kopen met een deel van dat gedrukte / geleende geld.

    Van mijn persoontje die dat natuurlijk voorziet.

    Zodat speculanten als mijn persoontje de stok achter de deur van de overheid met gat in de hand zullen zijn.

    Zeg, wordt het niet eens tijd dat Dalen gaat zeuren dat ik hier niets te zoeken heb?

  134. adamus says:

    Zo zijn er ook altijd huizen die eventjes van de site worden gehaald om een paar weken later weer te verschijnen.

    hoort misschien bij de advertentievoorwaarden?
    Gewoon x% om mee te rommelen of zoiets.

  135. nhz says:

    @142:
    ik voorspel vorstelijke perspectieven voor alchemisten in dienst van de overheid 😉

  136. Ludwig von Mises says:

    “Goud zal de SDR / IMF virtuele valuta dekken in de vorm van een reserve ratio tov een maat van internationale liquiditeit.

    Ounces per M3”

    Correctie:

    Virtuele valutaprijs maal aantal ounces per M3

    Dus: Meer M3 hogere prijs of meer ounces.

  137. Ludwig von Mises says:

    “Lijkt mij een systeem dat net zo gammel is als het huidige en waarbij de waarde val alles net als nu weer door een selecte groep wordt bepaald d.m.v. absolute controle over de virtuele munt. Een beetje zoals de dollar nu is, maar dan virtueel.

    Vertel me alsjeblieft dat ik er helemaal niets van heb begrepen!!!”

    Ik kan je geruststellen. Je hebt er niets van begrepen.
    Precies het tegendeel is waar.

    Met dank aan da Rayndite – ons aller Alan Greenspan – even verguisd als Mises door Dalen de onderwijzer.

    Beter?

  138. Peter says:

    @128, Martijn:

    Bij deflatie gaan de lonen niet automatisch mee omlaag, er is dus wel besparing aan de uitgaven kant en dat scheelt iedereen die wat koopt geld. Dus ook de mensen met een lening die zij moeten afbetalen, ook heeft deflatie een gunstig effect op variabele rentes die je als schuldenaar moet betalen.

    Bij inflatie daarentegen gaan de lonen ook niet automatisch mee (omhoog in dit geval), en lever je dus per saldo direct in. Je betaald wel meer, maar je wordt niet vanzelf gecompenseerd.

    Dus ook als je schulden hebt is inflatie zonder loonstijging geen enkele hulp, je houd gewoon minder over om af te betalen. Bij deflatie hou je juist meer over om af te betalen.

    Het hangt dus heel erg af hoe snel je inkomsten de inflatie/deflatie trend kunnen volgen. Gebeurd het snel dan is de fixed schuld over een lange periode bij een gelijke rente gemakkelijker aflosbaar. Heb je echter een variabele rente, dan zul je merken dat die ook lange termijn ook op de geldgroei reageert. Wat je in eerste instantie op papier als voordeel ziet, zal best eens tegen kunnen vallen. We hebben recentelijk tenslotte gezien van een verhoogde rente doet met een markt gebaseerd op schulden.

    De enige die structureel voordeel hebben bij inflatie zijn diegene met grote schulden en die hun inkomen naar eigen inzicht kunnen laten meestijgen en dat zijn de overheden. En natuurlijk de banken die over all het nieuw uitgezette verzonnen geld rente kunnen heffen.

  139. Woger says:

    @Jasper

    In principe kan je aan de grafiek wel zien dat ze de 200k niet over willen. Deze max. van de afgelopen 2 weken staat weer op 199991.
    Als je me een formule geeft hoe iets uitgerekend zou kunnen worden, kan ik wel kijken of ik het er in krijg.
    Overigens is huizenzoeker al een tijdje van slag, zodra er een bepaalde zoekcriteria worden opgegeven krijg je nul op je request, vandaar dat die (even) stil staat.

  140. Peter says:

    142,146: LvM,

    Ik zal dit moeten uittekenen, maar voor mijn gevoel klopt het hocus pocus gebeuren niet. Tijdens het lezen kreeg ik verschillende WTF momenten.

    Als men oneindig veel virtueel geld verzint, wordt men gedwongen al het goud op te komen, met ditzelfde nieuwe vitruele gratis’ geld. Er zit dus een plafon in, eens is het goud op en kan met de prijs naar eigen inzicht bepalen en blijven drukken.

    Dus hoe meer inflatie (goudopwaardering), des te meer gratis goud het IMF verzameld. Lijkt mij rot in de kern!

    Ook zit er een prikkel in om meer geld te verzinnen als de goudprijs stijgt. Maar waarom stijgt de goudprijs…oh ja omdat er meer geld wordt verzonnen.

    Voor mijn gevoel is deze veel te ingewikkelde constructie dus een inflatie machine op drugs. De reden dat je goud in het systeem wil is om een altijd vaststaande waarde te vertegenwoordigen, en daar is hier geen sprake van.

  141. Peter says:

    correctie:

    “Er zit dus een plafon in, eens is het goud op en kan met de prijs naar eigen inzicht bepalen en blijven drukken.”

    Er zit wel een plafon in, maar met blijven drukken bedoel ik dat omdat de goudwaarde op dat moment vrijwel in eigen beheer is en er ook verkocht kan worden, er een mogelijkheid open staat voor zeer grote manipulatie van de geld uitgevende partij.

    Die dan via een tussenpersoon koopt/verkoopt tegen afgesproken prijzen om op deze manier te kunnen blijven drukken.

  142. Martijn says:

    http://www.youtube.com/watch?v=3WRsLXOTtt0#t=13m28s

    Voor een interview waarin de scheve verdeling in de States besproken wordt.

    Een ietwat gekleurde blik, maar gelogen wordt er niet.

  143. Ludwig von Mises says:

    “Als men oneindig veel virtueel geld verzint, wordt men gedwongen al het goud op te komen, met ditzelfde nieuwe vitruele gratis’ geld.”

    Als met oneindig veel virtueel geld uitgeeft, komt dat terecht bij mij en jou. En wij kunnen daar goud van kopen.

    Hetgeen niet onverstandig is aangezien de prijs van goud in virtuele valuta’s stijgt. MAW de prijs van virtuele valuta’s daalt.

    MAW de wereldcentrale bank moet in competitie met de markt – jij en ik.

    Waar het om draait is dat nu de centrale banken veel viruele valuta’s creeren en geen enkele verplichting hebben om goud dekking te hanteren.

    Das een recept voor hyperinflatie – het geld komt bij bankiers en politici terecht en pas in allerlaatste instantie bij de gewone man. Verlies van vertrouwen in de valuta.

    Daarom stijgt de prijs van goud. Dat is marktwerking – meer geld, nilly willy uitgedeeld aan de elite -> hogere goudprijs.

    Straks gaan we dit proces formaliseren. In de wet vastleggen. Zodat we weer een norm voor de waarde van goud en geld hebben.

    En jan met de pet in iedergeval weet dat als er geld aan de elite uitgedeeld wordt, zijn goud in prijs meestijgt.

    Jan met de pet zal in goud investeren omdat ie – om met will rogers te spreken – zal investeren in inflatie. Its the only thing going up.

    Sofisticated investors zullen investeren in waarde creatie.

    Levert een meer evenwichtige situatie op dan de wat eenzijdige van nu.

  144. Ludwig von Mises says:

    151

    Peter. Goud is waard wat het waard is.

    Het gaat om de prijs van goud tov geld en de hoeveelheid goud die ze in bezit hebben.

    Als men via tussenpersonen gaat verkopen tegen een prijs die onder de marktwaarde ligt – kunnen ze geen geld drukken omdat de prijs (waarde) van hun reserves afneemt. Aantal ounces maal virtuele valuta.

    Tegelijkertijd neemt de M3 in omloop af omdat er geld uit de markt gehaald wordt in ruil voor die verkopen.

    Dat noemen we deflatie en dat is precies wat sinds 1980 is gebeurd en straks niet meer mogelijk is!

    Jij en ik kunnen straks op de markt meebepalen of we dat goud willen kopen of niet. Erg democratisch.

    Daarom schreef ik een aantal maanden geleden: we are all bankers now.

  145. Ludwig von Mises says:

    “Dat noemen we deflatie en dat is precies wat sinds 1980 is gebeurd en straks niet meer mogelijk is!”

    Ik neem deze opmerking terug en vervang door:

    *Dat noemen we deflatie en dat is precies wat sinds 1980 is gebeurd!*

  146. Ludwig von Mises says:

    “Ook zit er een prikkel in om meer geld te verzinnen als de goudprijs stijgt. Maar waarom stijgt de goudprijs…oh ja omdat er meer geld wordt verzonnen.”

    Laatste opmerking. Inflatie is goed.

    Zolang het maar over de hele markt uitgespreid wordt en geleidelijk gebeurt.

    Een wereld met deflatie is niet mogelijk.

    Het probleem is niet dat er geinflateerd word.

    Het probleem is dat door het omleggen van Lehman de gewone man verarmt (krediet deflatie) terwijl de elite verrijkt (monetaire inflatie).

    Das niet erg motiverend voor de gewone man. Houdt ie op met werken.

    Zoals ze in Rusland zeiden: if you pretend you pay me ill, pretend I work.

    Vandaar mijn advies: koop een beetje goud mensen.

  147. Martijn says:

    Ik kan niet anders dan Mises beamen en zijn advies herhalen.

    Goud lijkt nu misschien duur voor wie terugblikt naar prijzen uit het verleden, maar die mening zou zomaar kunnen veranderen als we in de toekomst nog veel verder de hoogte in gaan.

    Goud begint voor het eerst sinds ’80 weer een klein beetje in de belangstelling te komen, maar op het niveau van aandacht horende bij de rol de Ludwig hierboven beschrijft zijn we nog lang niet.

  148. Peter says:

    Probleem blijft de overheid, die kan goud als bezitting zwaarder gaan belasten bijvoorbeeld om zich zo los te werken van de “greep” van de sparende burger.

    En inflatie is niet goed wat mij betreft, nooit niet. Het zorgt ervoor dat een verwachte verbetering in de toekomst nu uitgegeven kan worden. Samen met het gegeven dat overheden schulden in termen van generaties door kunnen schuiven is het dus een gevaarlijke stimulans voor korte termijn politiek denken en handelen. Helemaal in combinatie met een democratisch stelsel, na ons de zondvloed. Ook hiervan hebben we gezien wat dat teweeg brengt.

    Wat betreft het sparen in goud…daar heb ik al voor gezorgd (niet alles natuurlijk).

    “Een wereld met deflatie is niet mogelijk. ”

    Natuurlijk wel, er zijn lange perioden van prijs deflatie geweest waarbij de in omloop zijnde hoeveelheid goud nagenoeg gelijk bleef. De oplossing is niet om iedereen bankier te maken (das leuk voor de handelaren, lees bestaande banken, maar meer ook niet).

    De oplossing om de mensen zelf weer de waarde van alles (dus ook geld, a.k.a. goud) en de prijs van schuld te laten bepalen d.m.v. hun dagelijkse vrijwillige transacties.

    Je moet een systeem niet ingewikkelder maken dan nodig en ik moet zeggen dat he systeem wat je beschrijf, niet doorzichtig is voor de gewone man en dus zal het bij uitstek een systeem zijn dat een elite grote voordelen bied ten opzichte van diezelfde gewone man.

    Een tegengestelde uitkomst van wat beweerd wordt dat het zal brengen dus. Ik geloof hier niet in meteen kwade zin, wel in eigen straatjes denken. Iets waar we natuurlijk allemaal last van hebben als we iets moeten bedenken wat ook voor anderen van toepassing is.

    Een nieuw systeem zal ons wel opgelegd worden vanuit de huidige machtsverdeling…en dat zal per definitie dus niet een rechtvaardig of eerlijk systeem zijn.

    De tijd voor een echt nieuw vrijwillig rechtvaardig systeem is er nog lang niet. Daarvoor moet er eerst een soort appocalypse plaatsvinden waarna iedereen ieder ander nodig heeft om te overleven.

    Ik blijf dus heel sceptisch en niet onterecht denk ik.

  149. adamus says:

    0,1% inflatie!

  150. adamus says:

    sorry, -/-

  151. adamus says:

    nhz

    vermits de kleine dga met 4 miljoen aflossingsvrij, zijn cashflow vasthoudt, loopt het met een sisser af. Ze kunnen nagenoeg niet meer functioneren, het draait alleen nog om: “wat doet van Lanschot deze zomer”?

  152. adamus says:

    Ludwig, doet het er toe wie het goud heeft? Er kan ook gesteld worden dat er een hoeveelheid X is, geoormerkt, bij de deelnemers. Ik weet niet of dat practisch mogelijk is. Ik ben benieuwd hoe zoiets opgestart gaat worden. Grote schuldenlanden zouden bijwijzevan negatief beginnen? US wordt uiteraard de startstreep?

  153. adamus says:

    Peter, er kan ook worden uitgegaan van het bezit van een bepaald type kernkop, dan toch maar goud, voorlopig. Hoe het plaatje er uit gaat zien??
    Er blijft er maar een aan de trigger zitten. USA.

  154. adamus says:

    Martijn, je moet niet naar filmpjes verwijzen maar naar het boek van David deGraw
    http://ampedstatus.com/the-economic-elite-vs-the-people-of-the-united-states-of-america-part-i

  155. Martijn says:

    @164

    Voor de volledigheid had ik inderdaad het boek kunnen noemen, maar ik vond een filmpje voor de afwisseling ook wel eens leuk.

    In elk geval nieuws onder het kopje “revolutie” (real change).

  156. Martijn says:

    @164

    Wel een goed stuk trouwens, veel onderbouwing van de genoemde statistieken.

    Geen best plaatje…

  157. adamus says:

    167

    ludwig kijkt niet maar leest 😉

  158. nhz says:

    @161:
    maar hoeveel van die dga’s met 4 miljoen aflossingsvrij zijn er? Dat kan mi toch niet een significant aantal zijn, hooguit significant voor Van Lanschot.

    @162:
    vergelijkbaar met het probleem rond de IMF drawing rights (SDR), daar wordt nu achter de schermen over onderhandeld en het zal wel voor een deel aan goud gerelateerd zijn. De grote spelers zullen altijd de zaak in hun eigen voordeel manipuleren.

  159. adamus says:

    Daarom schreef ik een aantal maanden geleden: we are all bankers now.

    yes we can, maar is dat ook de bedoeling? Ik bedoel, ik zie het “Nouter” nog niet van de daken schreeuwen.

  160. adamus says:

    168

    zijn daarom alle landen bezig zoveel mogelijk schulden te creeëren om straks samen vanaf de absolute bodem door te starten? Ik kan het me bijna niet voorstellen. US heeft voor 1971 al de zaak voorgelogen. 1971 wordt als markering gezien, maar het gekloot begon natuurlijk daarvoor. Marshallhulp, is gewoon uit eigen doos betaald.

  161. adamus says:

    maar hoeveel van die dga’s met 4 miljoen aflossingsvrij zijn er

    2 miljoen mag ook wat mij betref, maar die ken ik dan weer niet.

    er zijn meerder accountmanagers voor, ik mag bidden dat die niet de hele dag uit hun neus zitten te eten.

  162. Ludwig von Mises says:

    “Peter Zegt:
    4 March 2010 om 2:16 pm
    Probleem blijft de overheid, die kan goud als bezitting zwaarder gaan belasten bijvoorbeeld om zich zo los te werken van de “greep” van de sparende burger.”

    Wat je nu waarneemt is een soort van oorlog tussen de bankiers en de overheid. De overheid gaat verliezen.

  163. Ludwig von Mises says:

    “Een nieuw systeem zal ons wel opgelegd worden vanuit de huidige machtsverdeling…en dat zal per definitie dus niet een rechtvaardig of eerlijk systeem zijn.”

    Over wat rechtvaardig is, verschillen de meningen. In ieder geval hebben we spelregels nodig.

  164. Ludwig von Mises says:

    “Ludwig, doet het er toe wie het goud heeft? Er kan ook gesteld worden dat er een hoeveelheid X is, geoormerkt, bij de deelnemers.”

    In mijn optiek maakt het niet uit of het goud van bijvoorbeeld de amerikanen er nog is. Als we de spelregels bepalen en de voorraden vaststellen, zal the sheeple het voor waar aannemen. Ik ook.

    Ik ga me er niet druk om maken.

  165. Ludwig von Mises says:

    “Grote schuldenlanden zouden bijwijzevan negatief beginnen? US wordt uiteraard de startstreep?”

    De VS heeft relatief veel goud. China niet. Het gaat om hoeveel procent van je reserves uit goud bestaat straks.

    VS heeft schulden en veel goud.

    Chinezen hebben dollars en weinnig goud.

  166. Ludwig von Mises says:

    “En inflatie is niet goed wat mij betreft, nooit niet. Het zorgt ervoor dat een verwachte verbetering in de toekomst nu uitgegeven kan worden.”

    Ik zou willen adviseren je druk te maken over de rente die je krijgt / in rekening gebracht wordt voor de inflatie. Liever dan over de inflatie. De hele maatschappij is op inflatie ingesteld.

    Nogmaals, de gouden standaard komt niet terug.

    Wat belangrijk is, is dat je met lage rentetariefen een stabiele wisselkoers hebt.

    Dat doe je door harder of slimmer te werken. Niet door een gulden koers te mandateren.

  167. Ludwig von Mises says:

    “1971 wordt als markering gezien, maar het gekloot begon natuurlijk daarvoor. Marshallhulp, is gewoon uit eigen doos betaald.”

    Dat noem ik karma. Hadden we elkaar maar niet kapot moeten bombarderen. Niemand dwingt een mens om geld te lenen.

  168. Ludwig von Mises says:

    Turkijke en de moslims zijn zorgelijk. Omdat ze denken als peter. Terug naar de barbaarse reliek.

    (no pun intended, peter)

  169. Ludwig von Mises says:

    Peter:

    “Je moet een systeem niet ingewikkelder maken dan nodig en ik moet zeggen dat he systeem wat je beschrijf, niet doorzichtig is voor de gewone man en dus zal het bij uitstek een systeem zijn dat een elite grote voordelen bied ten opzichte van diezelfde gewone man.”

    Heb jij een beter idee dat niet in het voordeel van de elite is?

    Volkscommitee? Been there, done that. Mag ik je adviseren het interview dat Il hierboven poste te lezen?

  170. adamus says:

    Vandaar mijn advies: koop een beetje goud mensen.

    Ludwig, hoe moet dat dan met beleggen in goud, op papier, hoe wordt dan omgezet naar realworld.
    Er zal iets als een “goudagentschap” in het leven moeten worden geroepen. We zien hoe moeilijk dat allemaal gaat bij het atoomagentschap. Zijn we daar de eerste 10 jaar al uit?

  171. Ludwig von Mises says:

    “Je moet een systeem niet ingewikkelder maken dan nodig””

    Nog een vraag: Hoe ingewikkeld denk jij dat nodig is in een wereld met internet en flatscreens?

  172. Ludwig von Mises says:

    181

    Er wordt nu iets ontwikkeld dat heet quantum money – en quantum computers.

    Dat stelt ons in staat een “audit trail” aan geld vast te plakken. Wie heeft het gecreeerd, wat is er mee gebeurd. Digitaal goud.

    Uiteindelijk zal je de auditors (RE, CISA types voor de IT, RA types voor de pecunia) moeten vertrouwen.

    Of terug naar het stenen tijdperk.

    Misschien de third wave toch maar eens herlezen…

  173. Ludwig von Mises says:

    181

    Waarmee ik niet wil zeggen dat je nu papieren aanspraken op goud moet kopen. Turbo’s vermijden is mijn advies.

    Volatiliteit gaat je uitkleden – dankzij de quants en hun algoritmes.

    Maar de HBU is te vertrouwen IMO.

  174. Ludwig von Mises says:

    164

    Martijn, prima artikel. In mindere mate is dit ook in europa aan de gang.

    Voor de goede orde, ik beschijf niet hoe het moet zijn. (peter)

    Ik beschijf hoe het gaat zijn.

    Ik schreef gisteren: begrijp het systeem of het systeem begrijpt jou.

    Dat is mijn epistomologie van de ontologie van het al.

    Of in gewonere woorden: zo werkt god / lucifer / el fatum / het lot / karma enzovoort.

    Tegen de stroom inzwemmen helpt niet. Tenzij je heel erg hard kan zwemmen.

  175. nhz says:

    @173:
    o ja? Beter geen spelregels dan onrechtvaardige spelregels wat mij betreft, helemaal als het gaat om spelregels die door en voor de banksters bedacht worden.

    Toevallig in Tegenlicht die Spanjaard gezien die de bank voor een half miljoen getild had en alles had uitgedeeld aan mensen die het hard nodig hadden? Dat kon op veel sympathie rekenen, mensen zouden zomaar op ideen kunnen komen naarmate er meer oneerlijke regels worden ingevoerd …

    @175:
    Turkije niet langer een door de NATO geinspireerde politiestaat; kan alleen maar goed zijn als ze een nieuwe richting op slaan. Ze werden door de EU de laatste jaren toch al als paria behandeld, kan nooit goed gaan.

    @176:
    de VS heeft buitensporig veel schulden en misschien ook nog goud (maar niemand weet het zeker).

    @179:
    yep, en zoals je de laatste tijd overal kunt horen is de islamitische manier van bankieren DE oplossing tegen het soort crises dat we in het westen nu aan de lopende band hebben. Maar daar zullen ze bij de bank van Mises wel niks van willen weten, banken worden tenslotte slapende rijk aan rente (en da’s precies waarom de Islam het verbiedt, hulde).

    @183:
    allemaal onzin, quantum computing is gewoon een techniek, net als computing met telramen, transistors, DNA moleculen enz.

    ‘quantum money’: zeker van dat geld dat overal tegelijk is, en dan een beetje; en dat er alleen is als je kijkt, en zodra je even niet kijkt weer verdwenen is; en waarvan de waarde hoogst onzeker is, vooral als je heel hard probeert het in je portemonnee of kluis te houden.

  176. adamus says:

    nhz

    kijken we er misschien teveel als “techneut” naar?

    uiteindelijk, wat er ook gebeurt, het gaat geaccordeerd worden door onze “politici”, wie dat ook mogen zijn. Voor het oog van de wereld zul jij dan denken. Ik kan me ook niet voorstellen dat “Jan Kees” op bankiersniveau voor mij denkt.

  177. adamus says:

    ludwig,
    Over Marshallhulp. “niemand heeft ons verplicht te lenen”. Ik heb de indruk dat “wij” ons vereerd voelden met zoveel empathie. Maar gelijk heb je.

    nhz
    de VS heeft buitensporig veel schulden en misschien ook nog goud (maar niemand weet het zeker).

    het is maar de vraag of zij dat ervaren als schuld of als investering in de rest van de wereld incl. mars en de maan.
    Ik zie het er van komen dat wij de rente van die schuld gaan betalen, misschien ook nog wel aflossen.

  178. adamus says:

    nhz

    het is natuurlijk niet de bedoeling dat zoiets op een usbfloppy door een “attaché” in een huurauto wordt achtergelaten. De chinezen zullen hier nooit in meegaan?

  179. nhz says:

    @188:
    snap niet wat je bedoelt ?

    wat techneuten betreft: bankiers, hedgies, quants etc. zijn ook een bepaald soort techneuten. Die hebben de neiging om alleen te denken langs de lijnen van hun eigen vak, in hun eigen modellen, en alles daarbuiten te missen. Hun trukendoos werkt zolang het werkt, en dan ineens niet meer. Het lijkt me dat dat stadium (de ‘singularity’ zullen we maar zeggen) voor de financiele knutselaars met rappe schreden dichterbij komt.

  180. adamus says:

    nzh,

    Ik zie het echt voor me. Deurwaarderskantoren (=particulier bedrijf), fiscus, Centrum Jeugd en Gezin van Kuttingen tot Roodeschool kunnen meekijken. Maar misschien komt er iets uit de hoed, er zal in ieder geval iets moeten gebeuren. Al zou het zijn om naar minder bemoeienis te krijgen.

  181. nhz says:

    @188:
    er wordt in de VS momenteel soms gesteld dat ze die schuld aan de rest van de wereld zouden kunnen oplossen door een grote uitvinding te doen, bijv. DE oplossing voor het energieprobleem. Amerikanen zijn er heilig van overtuigd dat ze verreweg de slimste en creatiefste mensen op aarde zijn, dus er is geen probleem.

    Ik heb mijn twijfels over die superioriteit, dus ik zou ze op basis van dat idee zeker niet onbeperkt geld lenen.

  182. adamus says:

    Hun trukendoos werkt zolang het werkt, en dan ineens niet meer.

    nhz,
    het lijken wel opportunistische middenstanders, “het is nu handel”. (Politici of michiel vergeer kan ook)

  183. adamus says:

    191

    edit:
    Al zou het zijn om naar minder bemoeienis te gaan.

  184. lorenzo says:

    oh , ik ga gelijk weer weg , dacht dat het over de ozb ging.

  185. adamus says:

    195

    heb je die in jouw land ook?

  186. lorenzo says:

    196:
    Ik vermoed van wel, maar….
    ik wil daar graag , ter info voor jullie ,inhoudelijk op in gaan . Het volgende aspect houdt mij tegen : de dienst die de belastingen bijhoudt vind sites als deze, ook , best wel interessant.
    Als leuk voorbeeld : een zekere personage die woningen verhuurt en dit etaleerde middels een web-site werd bezocht door 3 (..) ambtenaren van genoemde dienst .
    Aan hem de taak , en de bewijslast , te weerleggen dat de woningen hem niet toebehoren. Een rechtszaak viel hem ter deel.
    Het geeft ook de zekere drukte aan die ambtenaren tegen woordig moeten trotseren.
    Ik hoop dat ik voldoende gemotiveerd heb geen verdere mededelingen te doen inzake deze casus .

  187. Verkiezingen zijn koud voorbij of DFT komt met ellende:
    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6206549/__Banken_houden_rekening_met_meer_tegenvallers__.html

    (De heer) Moerland noemt het huidige depositogarantiestelsel ,,oneerlijk en niet houdbaar”.
    Volgens het garantiestelsel hebben gedupeerde spaarders recht op een vergoeding tot 100.000 euro van hun spaargelden. De bijdrage die banken aan dit systeem moeten leveren, wordt berekend aan de hand van het marktaandeel van banken op de spaarmarkt.

    Maar de recessie is toch voorbij, wat staat er verder dan nog op stapel om het tot onhoudbaar te bestempelen ?

    Wie helpt met roze brillen dan wel antwoorden?

  188. Peter says:

    177: Ludwig von Mises Zegt:

    “Dat doe je door harder of slimmer te werken. Niet door een gulden koers te mandateren.”

    Je zegt dus:

    Om niet door anderen ingebrachte inflatie aangetast te worden moet je maar harder / slimmer werken.

    Lees:

    Alleen als je ieder jaar meer aan de niet productieve elite afdraagt, mag je een acceptabel niveau van welvaart blijven genieten.

    We zitten al in zo’n systeem en daar moeten we nu just van af, mag dat ook de harde les van de crisis zijn?

    180: Ludwig von Mises Zegt:

    “Heb jij een beter idee dat niet in het voordeel van de elite is?

    Volkscommitee? Been there, done that. Mag ik je adviseren het interview dat Il hierboven poste te lezen?”

    Ik een voorstander een socialistische staat? hahahaha

    Kapitalisme, hetgeen wat werkt is in zuivere zin de vrijheid van zelfbeschikking en bezit (waaronder geld). Daar ben ik dus wel voor, en dus tegen de heren baniertjes die geld uit het niets foppen en iedereen voor zich laten werken, ieder jaar harder bovendien.

    We leven in essentie nu niet in an kapitalistisch systeem met bijbehorende vrijheid en echt geld…en zie, de ene na de andere crisis (en conflicten/oorlogen).

    Voor mij is het alternatief dat je bespreekt is net zo erg, zo niet erger in dat opzicht dan dat we al hebben. Vooruit is een goud gebaseerde standaard, iets wat de huidige machten liever niet zien natuurlijk.

    We zullen zien welke koppen er uiteindelijk gaan rollen, die van de x miljard burgers of die paar miljoen bankiers en hoge politici.

    Care to bet?

  189. nhz says:

    @197:
    interessant, ik hoop dat ze dit jaar dan eindelijk eens al die huiseigenaars gaan aanpakken die hun (eerste of tweede) woning verhuren en gewoon HRA blijven claimen. Want ik heb de indruk dat dat op grote schaal gebeurt, en ik heb nog nooit gehoord dat iemand daar voor gepakt is. Terwijl het toch om aanzienlijke bedragen gaat.

    @199:
    ter verdediging van Rabo: het is zeker niet de eerste keer dat ze klagen, en ik vind wel dat ze gelijk hebben. Ik denk ook dat de roze bril in deze eerder bij de politiek op zit dan bij Rabo zelf, het feit dat ze klagen geeft inderdaad al aan dat ze nog meer fallout verwachten. Stel je voor dat AAB straks pleite gaat (ik hoor al roepen dat dat niet kan, maar wacht maar …), dan mag Rabo voor miljarden bijlappen; misschien zelfs wel zoveel dat ze zelf een mega probleem hebben.

    Het wordt hoogste tijd dat spaargeld gewoon weer spaargeld is, en geen gratis speculatiegeld voor handige jongens (banken a la ING die groot gokken, ziczelf overbetalen en de belastingbetaler plunderen, buitenlandse bankjes, autolease bedrijven en al die andere flauwekul).

  190. Peter says:

    En kom niet aan met welke oorlogen, we hebben het hier goed e.d.

    Zelfs in mijn korte leven zijn Nederlands soldaten bij genoeg conflicten betrokken geweest om je achter de oren te krabben en te denken…wtf is wrong!

  191. nhz says:

    @199:
    verregaand mee eens, ook met je eerdere bijdrages hierover. Helaas denk ik dat het nog jaren duurt voordat de bankierskoppen massaal gaan rollen; tot het zover is kunnen ze riant doorprofiteren en vruchten van de arbeid van anderen verspillen aan allerlei overbodige flauwekul, in plaats van dat het geinvesteerd wordt in nuttige zaken.

  192. lorenzo says:

    200 : nou , de Hoge Raad heeft kortgeleden uitgesproken itt hetgeen de Advocaat Generaal heeft bevolen, dat de navorderings termijn , voor het buitenland , niet gelijkgesteld wordt met Nederland die een 5 jaars termijn kent.
    12 jaar dus hebben ze de tijd eea uit te zoeken . En dat gebeurt zeker niet bepaald voortvarend. Veel landen zeggen : wij geven lekker geen info.

  193. nhz says:

    @203:
    als het voor buitenlands zwart/grijs spaargeld al moeilijk is, kun je nagaan hoe moeilijk het wordt voor vastgoed. Als ik hoor hoe het Kadaster (of wat daar voor doorgaat) funktioneert in landen als Spanje, Frankrijk etc. dan gaat het nog jaren duren voordat daar een degelijke controle mogelijk is. Over Griekenland etc. maar niet te spreken.

    Voor NL zou ik 12 jaar navorderingstermijn ook prima vinden als het om duidelijke fraude gaat (dus aanzienlijke bedragen en stelselmatig de zaak flessen; niet iemand die toevallig een keer een formuliertje fout heeft ingevuld en het voordeel in zijn zak heeft gestoken in plaats van later een korrektie in te dienen).

  194. adamus says:

    197

    lorenzo, fiscusambtenaren moeten altijd scoren.
    Moeten met een bedrag thuiskomen.

    Denk aan controleurs die bij eenmanszaakjes langskomen. Ze werden alleen een beetje afvallig in de jaren 80 toen IB en OB controle werd samengevoegd. Nadat die mensen met pensioen o.i.d. waren kwam de controlerende, intern opgeleide vmbo’er. Dommer kun je ze niet krijgen. Kortom altijd een BV hebben en alles via veel te duur accountantskantoor.

    Zal dat bedrijf van de Jager had ook nog een beetje gecontroleerd worden. Wie zegt dat daar alles in de haak is? Ik insinueer niks………

  195. adamus says:

    Stel je voor dat AAB straks pleite gaat

    Zalm als insolventieambtenaar. Komt op voor crediteuren. Zit ie toch aan de goede (klanten)kant.

  196. adamus says:

    lorenzo,

    12 jaar dus hebben ze de tijd eea uit te zoeken

    zo wordt tijd gecreëerd die de oplossing moet geven. Heel Nederlands.
    Maar waarom op pad gaan, in Duitsland speelt Angela voor DJ. Zij stelen, wij helen.

  197. adamus says:

    204

    de dienst haalt het meeste op in het buitenland door “afpersing”. Meeste mensen willen geen jarenlang gezeik en betalen een opgelegd bedragje. Ze zijn ontzettend geschrokken van het woord “fraude” in de begeleidende brief. Probleempje is, eenmaal betalen, altijd betalen 🙂

  198. Hugo says:

    @185

    Of je gaat voor de black swan.

  199. nhz says:

    @205:
    ik kan je garanderen dat er in dat bedrijfje een en ander zwart gebeurde; sommige spullen die ze nodig hadden (en ik ook) kon je namelijk alleen zwart inkopen; zwart leveren gebeurde vast ook. Maar dat is inmiddels verjaard. Ik denk dat er bij serieuze bedrijven altijd wel wat te vinden is als je goed oplet, zelfs als ze het netjes volgens de regels willen doen.

    @208:
    een goede kennis van mij met geld in Zwitserland (niet echt veel …) die eerst lachte om de dreigementen is vorig jaar ook overstag gegaan omdat hij slapeloze nachten begon te krijgen. dus het werkt wel, voor de kleintjes …

  200. Zwitserland vernoemt een klein bergje naar Joop de Uyl, toen hier de IB rond 70% topte, ondernamen ondernemers reisjes naar de schone berglucht…..

    En dat waren er diverse: van DGA MKB tot de dorpsbakker 🙂

  201. adamus says:

    Of je gaat voor de black swan.

    ik zou er niet op gokken. Je moet er wel wat voor doen.

  202. KariZ says:

    Off topic over goud:

    Goed interview met john embry!

    http://www.mcalvany.com/podcast/

  203. nhz says:

    @211:
    ja, dat herinner ik me ook goed uit die tijd. Zelf had ik nooit moeite met die 70% betalen maar ja, ik heb nu veel beter in de gaten hoe de veelverdieners (prive personen en grote bedrijven) bijna allemaal systematisch de belasting ontduiken via ‘legale’ truken zoals HRA, postbus BV’s enz.

    Het zwart geld toerisme lijkt me al vele jaren op zijn retour want ik hoor het zelden meer; de laatste keer was rond de euro overgang, toen ik wel weer hoorde van speciale vakantie vluchtjes voor kleine ondernemers naar Aruba, Cayman eilanden etc. En je hebt altijd nog de mensen die al jaren een kapitaaltje in de bergen hebben uitstaan en dus verplicht 2x per jaar daar op vakantie moeten, om het op te maken. Vooruitziend, die Zwitsers.

  204. Hugo says:

    @212

    Iets doen? Je bedoeld iets zoals ‘per ongeluk’ een persbericht de wereld in sturen waarin je claimt dat Jim Rogers zegt dat hij verwacht dat het pond binnen een paar weken zal vallen?

  205. Martijn says:

    @207

    De aanschaf van die datacd is inderdaad heling. Voor de regering lijkt tegenwoordig een andere wet te gelden dan voor het volk. Toch weer fascistisch aan het worden die Duitsers; ze zijn niet de enige.

  206. Frouke says:

    Nieuws uit Friesland:
    Bouwbedrijf lanceert rentebonus Vreewijk.
    Hoe prikkel je mensen om een nieuw huis te kopen, terwijl ze bang zijn hun oude niet kwijt te raken? Bouwbedrijf SHP in Grou denkt een oplossing te hebben. Het bedrijf betaalt de rentelasten op de hypotheek voor het nieuwe appartement zolang de kopers hun oude huis niet verkocht hebben.
    De actie geldt exclusief voor Landgoed Vreewijk in Drachten, een complex van 34 appartementen dat ontwikkeld is door het Grouster bedrijf. Het gaat om de laatste 9 appartementen die nog niet verkocht zijn. Kopers kunnen tot 2013 een beroep doen op de bankgarantie die SHP afgeeft.

    Nederlanders wennen maar moeilijk aan het idee dat hun woning minder waard wordt in plaats van meer, merkt Folkert de Haan van SHP op. Het idee verlamt hen, waardoor de doorstroming minimaal is.

    Wat de Haan betreft maken Nederlanders zich de Duitse houding eigen: in dat land worden huizen gewoon afgeschreven en afgewaardeerd. “zoals dat hoort”. Dat niet zo zijnde, bedacht hij de kunstgreep.

  207. Frouke says:

    Bron: Leeuwarder Courant 3 maart 2010

  208. adamus says:

    215

    lokeendjes 😉

  209. Frouke says:

    Bouwbeurs WTC geschrapt

    * LC | Gepubliceerd op 04 maart 2010, 13:30

    LEEUWARDEN –

    De BouwExpo in Leeuwarden is voor dit jaar afgeblazen. Te veel potentiële exposanten twijfelden over deelname, zegt beursmanager Mattie Boekema van het WTC.

    De twijfel wordt ingegeven door de ongekende malaise waarin de bouwsector verkeert. De meerdaagse beurs zou eind april voor de derde keer plaatsvinden.

  210. adamus says:

    218

    Welke bank zit daarachter?

  211. adamus says:

    220

    laat de millionairfaire de plek maar innnemen.

    Geen enkel lichtpuntje in de krant?

  212. Frouke says:

    Lichtpuntje in Friesland:
    Vogels luiden lente in.
    Zaterdag zag Mathijs de Boer uit Rottum de “dukelende ljip”.

  213. Ludwig von Mises says:

    199

    Peter. Ik wordt er moet van. Ik heb je post neit uitgelezen.

    Je leeft in een land waaron schoonmakers van treinstellen staken omdat ze 1300 euro netto betaald krijgen.

    Wel eens verder dan de costa brava geweest? Mises heeft ze letterlijk op straat zien creperen in calcutta en patna be benares.

    Gaa aan het werk maar hou op met zeuren. Ik heb betere dingen te doen dan jouw hand vasthouden.

    Als je uitleg wil – welkom. Als je zeuren wil: De SP is er voor jou.

  214. Ludwig von Mises says:

    “We leven in essentie nu niet in an kapitalistisch systeem met bijbehorende vrijheid en echt geld…en zie, de ene na de andere crisis (en conflicten/oorlogen).”

    Jij gaat kapitalisme meemaken, bij leven en welzijn. En dat gaat een buitengewoon teleurstellende ervaring voor je worden.

  215. adamus says:

    Het wordt tijd dat de reizigers gaan staken, zij die ervoor betalen.
    Welk bedrijf wil zo’n entree hebben. Ik bedoel de stationspleinen.
    Dat eeuwige geleuter; hoort het bij de gemeente of de ns vastgoed.

    Maastricht zag er een aantal jaren keurig uit moet ik zeggen, maar rond kerst zwierven er toch al weer fietsen in het rond (tanende macht van Leers toen al?)

  216. adamus says:

    Ik denk dat Peter zijn tekst moet redigeren?

    ik kan er geen knoop aan vast touwen.

    (of verwijzen naar de blog van Meijer c.s.)

  217. Ludwig von Mises says:

    Gratuit gezeur. Hij wil een systeem dat holbewoners kunnen begrijpen.

    Consequentie van het onderwijssysteem in Nederland dat op de middelmaat gericht is.

    Iedereen naar hetzelfde niveau terughalen.

  218. Hugo says:

    @224

    Ik heb het creperen op wat andere plekken gezien. De Economic Hitman van deze wereld hebben hun werk uitstekend gedaan.
    http://www.amazon.com/Confessions-Economic-Hit-John-Perkins/dp/1576753018

  219. Hugo says:

    (ps is leuk voor aan het strand of zo, is geen zware kost)

  220. Ludwig von Mises says:

    229

    Heb over het boek gehoord. Maar dit boek is onderdeel van de trend die ik beschrijf. De wal is het schip aan het keren.

    Allen is het zo jammer voor Peter dat ie uit de ruif van de economic hitman eet.

    En straks op de wereldmarkt in competitie moet.

    Dan heb je toegevoegde waarde nodig.

  221. KariZ says:

    ‘En straks op de wereldmarkt in competitie moet.

    Dan heb je toegevoegde waarde nodig.’

    Wilde jij beweren dat de griekse ambtenaren met hun 13e en 14e maand dat niet hadden dan? 🙂

  222. Ludwig von Mises says:

    232

    Kan zomaar zijn. In ieder geval denkt Goldman Sachs er zo over.

  223. adamus says:

    Consequentie van het onderwijssysteem in Nederland dat op de middelmaat gericht is.

    nog erger is dan dat als gevolg daarvan, er studenten zijn -bv in Maastricht- die er al terraszittend cum laude doorheen rollen. Het dwingt dan ook nog eens weinig respect af voor de uhd’s laat staan de gewone ud. En dan de maatschappij in; even wennen.

    Serieus van een ROC directeur gehoord: “er zijn inmiddels leraren met gedragsproblemen”.

  224. Ludwig von Mises says:

    234

    Ik zal nooit vergeten dat een studiemaatje ook tegen me zei dat ie de kans hoger inschatte dat ik ooit een nobelprijs economie zou halen of miljardair zou worden dan dat ik een goede kantoorbaan zou krijgen, vanwege mijn vermeend gebrek aan eq.

    Ik vrees dat ie deels gelijk had, alhoewel ik niet mag klagen over de kantoorbaan die ik heb doe ik in stilte het toch. Tamelijk afstompend hier.

    Gedragsproblemen heb ik zelf maar opgelost.

  225. Goudbelegger says:

    Nederlands systeem is gewoon onhoudbaar. Je hebt connecties en hoeft niet te werken in een (semi-)overheidsbaan waar je minimaal Euro 60.000 tot Euro 500.000 ‘verdiend’ voor nutteloos communistisch oplichterswerk of je bent niet na je fake studie in dat circuit aan de slag gegaan en je moet echt werken en op den duur trek je dat niet meer omdat je teveel scheefverdieners ziet. Dan moet de hele onderlaag van pvda stemmers nog onderhouden worden. Dan moeten de gepensioneerden nog hun inflatiecorrectiepensioentje krijgen, wat ze niet gaan krijgen. Dan moet de financiële sector nog gered worden. Dan moeten de bouwbedrijven nog gered worden.

    ‘Succes’ en ‘prettige dag’ nog, heel typerend ook dat iedereen dit de hele tijd tegen elkaar zegt.

    —–

    De lijst wordt aangevoerd door Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Oost Brabant, waar de bestuurder 307.404 euro verdient. Opvallend is dat de kleine zorggroep Zonnestraal Hilversum twee bestuurders in de top 11 heeft (beiden minimaal 245.000 euro). Op de laatste plaats, nummer 767, staat de middenkleine Brabantse Stichting Schakelring met 100.013 euro. Bekijk de ranglijst met de bestuurderssalarissen 2008. De lijst is tot stand gekomen uit de gegevens zoals die door de zorginstellingen aan het CIBG zijn aangeleverd in het Jaardocument Zorginstellingen. Deze gegevens zijn openbaar en vrij te verkrijgen.

    Top 10
    1. Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Oost Brabant (groot): € 307.404
    2. Universitair Medisch Centrum St. Radboud Nijmegen (zeer groot): € 282.420
    3. Stichting Cordaan Groep (zeer groot): € 280.764
    4. Stichting Medisch Spectrum Twente (zeer groot): € 266.145
    5. Stichting Nijmeegs Interconfessioneel ziekenhuis Canisius-Wilhelmina (groot): € 264.000
    6. Maasstad Ziekenhuis (groot): € 261.793
    7. Stichting Zorggroep Noorderbreedte (zeer groot): € 258.439
    8. Stichting zorggroep Zonnestraal Hilversum (klein): € 257.040
    9. Academisch Medisch Centrum (AMC) (zeer groot): € 254.456
    10. Academisch Ziekenhuis Maastricht (zeer groot): € 248.081.

    Bonussen niet meegeteld

  226. Hugo says:

    @231

    Heb ik ook gedaan (eten uit de verkeerde ruif) en kreeg door ik maar beter toegevoegde waarde kon gaan leveren. Heeft wat jaartjes in mezelf investeren gekost maar dan heb je ook wat. Nu zitten we nog met veel ‘overheidsoverhead’. Het snijden daarin is al begonnen. Betreft trouwens de energiesector.

  227. adamus says:

    goudbelegger, een oud lagereschool klasgenoot van me was bij het Oosten in jouw stad ook een van de grootverdieners (300K) Missionarissenstudie gedaan geloof ik 😉

  228. adamus says:

    2. Universitair Medisch Centrum St. Radboud Nijmegen (zeer groot): € 282.420

    pvda meneer. Altijd tegen politiek en vakbond aangeleund. Reorganisaties NOB, Bijenkorf, Gasthuis in A’dam. Leuk tegen genX accademische dames die via “de baak” assistent to the manager wilden worden…..
    Boomers doen het best goed hoor. Ook altijd meteen je kantoor voor een tonnetje of zo inrichten natuurlijk. Ook pvda hecht aan status.

  229. Ludwig von Mises says:

    Tot het verkeerd gaat:

    “We zijn de Partij van de Allochtonen geworden” ENSCHEDE –

    Binnen de Partij van de Arbeid is beroering ontstaan over het grote aantal allochtonen dat straks in de fractie komt. “We zijn de Partij van de Allochtonen geworden”, stelt raadslid André Boersma die nu het veld moet ruimen.

  230. Martijn says:

    @239

    Ik ken specialisten die meer doen. Maatschap hier, advieswerk daar; 500k is dan geen probleem.

  231. adamus says:

    229 hugo

    ik mag er uit opmaken dat het strategisch een sterk staaltje is?

  232. Ludwig von Mises says:

    242

    Meer een kwestie van tactiek en techniek…

  233. Goudbelegger says:

    @242 Voor een specialist heb ik respect, als ik zie wat m’n vriendin studeert, elke dag, maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 21.00. Is ze wel een van de besten maar dat zijn specialisten vaak ook.

    Enniewee.. die inflatie doordat mensen geld uitgeven omdat ze begrijpen dat het steeds minder waard wordt, waar jij het over had Martijn, dat zeggen anderen ook, en niet de minsten, zullen anderen op dit forum misschien ook gezegd hebben, heb ik dat niet gelezen..

    Speaking at Russia’s Troika Dialog Forum in Moscow last month, Faber said: “The governments of every developed economy will eventually default on their sovereign debts, so the one thing he will never do in his life is ‘sell my gold’. Potential defaulter include the US, the UK and Western Europe.

    “I’m convinced the US government will go bankrupt, but not tomorrow, and before they do they will print money [and] you’ll get a depression with very high inflation rates.”

  234. Goudbelegger says:

    @239 snap nu hoe dat werkt Adamus. Was zeer, zeer, zeer, naief, pvda gehersenspoeld door babyboom ouders.

  235. adamus says:

    241

    toen Zonnestraal als hospitaal nog een grote orthopedische afdeling had, zo rond 1980, liepen daar een paar specialisten rond die echt binnenliepen als vrijgevestigde. Naar het schijnt is de trukendoos weer aardig opgehaald.

    In Rotterdam liep een oncoloog rond met 3 fte’s om het salaris op de krikken. Ik wil niet zeggen dat hij uit zijn neus at, maar bestuur was creatief in beloning. Anders naar het buitenland.
    Is zelf inmiddels door de ziekte getroffen.

    In maastricht deed de Uni het creatiever, daar was een Duitse hoogleraar, die echt naar US kon en die hebben ze i.p.v. salaris, gefaciliteerd met ontzettend prijzige onderzoeksapparatuur.
    Zo kun je blijkbaar de echten ook vasthouden.

  236. adamus says:

    goudbelegger, heb ik dat niet gelezen..

    nieuwe ogen doen wonderen.

  237. adamus says:

    ……..stelt raadslid André Boersma die nu het veld moet ruimen.

    voorlopig zijn de baasjes nog wit hoor.
    pvda en de invulling van het begrip “diversiteit” .

  238. nhz says:

    @236:
    ik hoop dat je niet insinueert dat die PvdA stemmers in de onderbouw van de lonen zitten, want alleen al die lijst die je geeft zitten er vele. Ik ken stapels PvdA ers die overbetaald ambtenaar zijn in de 60K Plus klasse; o.a. in onderwijs en gezondheidszorg.

    @238:
    ik ken een koekebakker (een echte) die nu iets van 4 ton per jaar verdient in het onderwijs; nergens verstand van, maar bij gebrek aan gewicht drijf je vanzelf naar boven. Een handige jongen die naast ons woonde en leraar was verdient nu ook bijna 3 ton per jaar in het onderwijs. Ja, er is alle reden tot klagen over de onderwijs salarissen (de onderbouw verdient doorgaans ook al buitensporig goed vind ik).

    @244:
    ik ken zat specialisten die héél goed in hun vak zijn en bijna niks verdienen; sommige zijn netto misschien nog wel slechter af dan iemand met een uitkering.

    @246:
    ja, op universiteiten zijn ze de laatste 10, 15 jaar ook erg creatief geworden met beloningen. Het tragische is dat dat bijna altijd ten goede komt aan management en de ritselaars met goede connecties die een dagje uni erbij doen naast hun werk in het bedrijfsleven, en zelden aan mensen die goed onderzoek doen of goed onderwijs geven. Kennismaatschappij heet dat.

  239. adamus says:

    “Swaar küt”, noemde hij zijn verlies in De Tubantia

  240. adamus says:

    nzh

    we gaan het misschien nog beleven, we moeten alleen nog fris van geest blijven en een jaar 40 meegaan. 1970 is ook als de dag van gisteren.
    Ik merk dat mijn d66 kind steeds rechtser wordt.

  241. Martijn says:

    Ik merk dat mijn d66 kind steeds rechtser wordt.

    In mijn omgeving wordt me gelukkig linkser. Dat rechts van nu is fascisme, geen liberalisme; een smerige zaak dus waar je van moet wegblijven.

  242. Ludwig von Mises says:

    Ja, ik begreep dat je SP stemt. Dat gaat natuurlijk niet bijdragen tot het werkwerken van de staatschuld.

  243. Hugo says:

    VVD,

    Overal & altijd fouilleren
    http://www.vvd.nl/pers/persberichten/detail/712/vvd-wil-preventief-fouillere

    Meer internettaps & meer hierin investeren
    http://www.telecompaper.com/nl/article.aspx?cid=722410

    Uiteraard voor de vrijheid van het volk.

  244. Martijn says:

    @256

    Exact. De VVD is een fascistenpartij geworden.

  245. Martijn says:

    @Ludwig

    Nogmaals het hedgen van banken.

    Faber:
    “No, I don’t think it’s a Ponzi scheme, and it’s not a liability of someone else… it’s quantity cannot be increased at the same rate as you can print money… I’m not saying that the dollar will go straight away down because other currencies like the euro are even worse at the present time. But eventually if you print money, the purchasing power will lose.”

  246. Martijn says:

    …and it’s not a liability of someone else…

    Lijkt me key voor wie in goud investeert.

    Kan een bank nog zo gehedged zijn; jouw papier is zijn liability.

  247. Ludwig von Mises says:

    260

    Daar heb je een punt.

    Fysiek goud kan in ieder geval geen kwaad.

  248. Martijn says:

    @261

    Ik zou het mensen zelfs aanraden.

    Over Toffler gesproken (ik heb het boek nog niet gelezen, wel een korte samenvatting): http://www.nytimes.com/2010/03/04/business/retirementspecial/04WORK.html?em

    Een crisis is ook vaak de motor naar overgang. Ik gaf eerder al aan dat internet stukken revolutionairder is dan sommigen zien.

    Het biedt ons de mogelijkheid kritiek op het systeem te formuleren.

    Maar ook op het gebied van coordinatie speelt het een rol. Bedrijven bestaan eigenlijk alleen om samenwerking te faciliteren; het ontneemt de noodzaak van ellenlange onderhandelingen door werknemers doelen te laten delen.

    Internet maakt op het gebied van samenwerking veel mogelijk.

    Het zou mij niet verbazen als we de grote bedrijven vaarwel gaan zeggen in de toekomst.

    Misschien is de huidige krimp wel degelijk het begin van het einde.

  249. Hugo says:

    @262

    Hoe zie jij het ACTA?

    ‘juist de vrees om het internet van burgers af te pakken was voor Europese toezichthouder gegevensbescherming Peter Hustinx eerder deze week reden om een brandbrief te schrijven. Zijn inschatting is juist dat ACTA hier in de praktijk wel toe gaat leiden, omdat providers anders aansprakelijk worden gesteld voor inbreuk op auteursrechten door hun abonnees.
    http://webwereld.nl/nieuws/65271/nederlands-acta-lek-legt-verdeeldheid-bloot.html

    brandbrief
    http://webwereld.nl/nieuws/65245/eu-waakhond-hekelt-geheim-acta-overleg.html

  250. Martijn says:

    @263

    Het vrije internet wordt als gevaar gezien door het establishment en ze willen daar wat aan doen.

    Los daarvan ben ik ook niet zo’n voorstander van copyrighting.

    Kijk deze documentaire maar eens als je tijd hebt: http://films.nfb.ca/rip-a-remix-manifesto/

    Geeft duidelijk aan hoe het copyrightsysteem door de VS is opgezet wordt misbruikt. Een soort dollar, maar dan anders.

  251. nhz says:

    @257:
    inderdaad, bij SP zijn ze praktisch tamelijk liberaal behalve in economisch opzicht waar ze eerder het omgekeerde willen. Jammer. Bij Groenlinks hoor ik de laatste tijd duidelijke geluiden dat er ‘fundamentele veranderingen’ moeten komen die ook bij hun eigen kiezers pijn gaan doen dus daarom heb ik ze nu het voordeel van de twijfel gegeven, na eerder wel eens SP gestemd te hebben. De fixatie op ‘met 65 met pensioen’ van de SP (en nog een paar van die achterhaalde sociaal-economische standpunten) vond ik verontrustend. Als links-liberaal valt er helaas niks te kiezen in NL.

    Volgens mij is Nederland trouwens onvoorstelbaar veel rechtser dan toen ik jong was, maar misschien ligt dat wel aan mij …

    @262:
    zoals je wellicht weet gebruiken de Chinezen voor ‘crisis’ en ‘opportunity’ hetzelfde woord.

    En verder: small is beautiful (Schumacher, jaren 70 ofzo?) – helemaal mee eens, maar ik zie nog steeds alleen maar een trend de andere kant op. Ik hoop op technologische ontwikkelingen die het mogelijk gaan maken maar ben er niet gerust op. Ik heb zelf van dichtbij gezien hoe bijv. internet het meer dan ooit mogelijk maakt voor grote spelers om de kleintjes buiten spel te zetten.

    Wat Toffler betreft kun je je afvragen in hoeverre een degelijke ‘Information Age’ maatschappij mogelijk is als je de First en Second wave niet goed geregeld hebt; zou me niet verbazen als we straks terug moeten naar fase 1.

  252. nhz says:

    @264:
    daar had Tegenlicht vorig jaar een goed programma over. Interessant, ben zelf ook niet zo’n voorstander van de huidige copyright/patent wetgeving, ook al ben ik zelf al vaak gedupeerd door copyright inbreuken. Ik heb ook wat familie die van de muziek leeft en die kijken er met gemengde gevoelens naar.

  253. Ludwig von Mises says:

    “small is beautifull”

    Dat mag waar zijn, maar niet altijd. Er zijn activiteiten waar je megabedrijven voor nodig hebt.

    Mijn analyses vertellen me dat ergen rond 2013 het de moeite waard gaat worden te investeren in smallcaps.

    Ergens in 2017 Largecaps. Diegenen die er dan nog zijn.

    Daarmee zeg ik niet dat er bedrijven zijn die niet opgebroken moeten worden.

    Er zijn nogalwat megabedrijven die naarstig – wat Peter Lynch noemt – hebben gediworsified.

    Internet maakt dat zichtbaar voor wei er oog voor heeft.

    En internet draagt ertoebij dat sommige business op een hele nieuwe manier gaat gebeuren.

  254. Martijn says:

    @267

    Gemengde gevoelens zijn op hun plaats. Mensen moeten voor hun werk vergoed worden, en ook intellectuele arbeid telt. Aan de andere kant wordt inmiddels alles wat los en vast zit gecopyright, en is het niet meer mogelijk om te combineren.

    Small is beautiful heb ik staan, maar ben er nooit aan toe gekomen om het aandachtig te lezen. Misschien toch maar doen.

  255. Martijn says:

    En internet draagt ertoebij dat sommige business op een hele nieuwe manier gaat gebeuren.

    Ik denk dat we dat “sommige” nog wel eens zouden kunnen gaan vervangen door “veel”.

  256. Ludwig von Mises says:
  257. Martijn says:

    @271

    Ja mooi.

    Ik mag de vpro wel.

  258. Ludwig von Mises says:
  259. Martijn says:

    Als ik me niet vergis gaan we dit vaker meemaken. Laatst vloog er ook al iemand zijn vliegtuig in de IRS.
    http://abcnews.go.com/US/pentagon-shots-fired-police-officers-reported-injured/story?id=10014570

    De onvrede begint langzaam stoom op te bouwen zou je bijna denken…

  260. Martijn says:

    Dievengespuis.

    De afgelopen jaren zijn de gemeentelijke lasten flink opgelopen. Een gezin met twee kinderen en een koophuis betaalt nu twee keer zo veel als in 2002.
    http://www.z24.nl/economie/artikel_124092.z24/Elk_jaar_betaal_je_meer_aan_de_gemeente.html

  261. nhz says:

    @268:
    ik zou zeggen: er zijn activiteiten die je niet moet willen omdat er megabedrijven voor nodig zijn (zoals kerncentrales).

    @271:
    tja, actueler dan met De Tegenpartij kan niet…

    @273:
    zeker mooi, ik hoop dat er ooit een ooit betaalbare versie uit voorkomt; met 1:35 durf ik ook wel in een Porsche te rijden. Maar iets in de prijsklasse van de Carrera GT (daar lijkt het op) gaat echt boven mijn budget, Eco-Chic in het kwadraat. Audi e-tron 2.0 ook mooi trouwens.

    Mijn voorkeur ging uit naar de Aptera maar het lijkt erop dat dat een doodgeboren kindje wordt, na de bemoeienis van de grote jongens uit Washington en Detroit; eeuwig zonde.

    274
    voor wie geld heeft en veel hekel aan de belastingdienst: pas stonden er twee Mig-27’s te koop, daar kun je meer mee dan alleen zware schade aan de gevel aanrichten. 5 miljoen per stuk (95% korting?) maar dan heb je ook wat.

  262. nhz says:

    en weer een nieuwe all time high voor euro gold trouwens, al gaat het wel traag allemaal. Misschien na 9 maart in hogere versnelling?

  263. adamus says:

    256

    Uiteraard voor de vrijheid van het volk.

    Mark als eerste Nederlander in een mooi transparant vvd pakje. Als testloper.

  264. nhz says:

    @275:
    maar in ruil daarvoor heeft de gemeente wél gezorgd dat hun huis pakweg 1-2 ton meer waard is, op papier in ieder geval. Kijk, dat is nou echt rendement op je investering in de gemeente!!

  265. adamus says:

    overal camera’s en overal preventief fouilleren.

    toch geen probleem lijkt me in de middenstandsgebieden. De belanghebbenden gaan het zelf betalen. Zelf kom ik toch nooit op dit soort oorden. Zal me jeuken wat men op eigen terrein doet op dat gebied. VVD wil toch niet dat het uit de staatsruif komt, dat zou het tekort te snel laten stijgen.

  266. adamus says:

    Het zou mij niet verbazen als we de grote bedrijven vaarwel gaan zeggen in de toekomst.

    schreef Peter Drucker daar lang geleden ook niet over. Ik kan me het e.e.a. over de staalindustrie als voorbeeld herinneren.

  267. Martijn says:

    @281

    Ik heb als mens uiteraard alle reden me te vergissen. We zullen zien.

  268. adamus says:

    Het vrije internet wordt als gevaar gezien door het establishment

    “uk ban diggibeet” heb ik de kunnegin horen bevestigen, probleempje is dat haar kunderen al in digisferen zweven. En ander kunnen zich nog wel eens, analoog aan ” vaarwel grote bedrijven”, zich kortere lijntjes gaan manifesteren. Heel erg begin jaren 80?

  269. adamus says:

    Ik ga het niet nog een keer opschrijven………:-(

  270. adamus says:

    266

    borsele blijft wel een reactortje en gaat niet naar RWE voorlopig.

  271. adamus says:

    Ik heb ook wat familie die van de muziek leeft en die kijken er met gemengde gevoelens naar.

    muziek schrijven is op een anders schouder staan.
    Als ik me er weer eens een tijdje in verdiep en wat speel, kan ik je zo zeggen hoe er gejat wordt. Ken de klassieken…….of ken het moderne werk en je herkent het ouwe werk als je het tegenkomt.

  272. adamus says:

    ook al iemand zijn vliegtuig in de IRS.

    zou toch liever een vervoermiddel met schietstoel hebben. Je moet wel een erg ruime fantasie hebben om van het resultaat te genieten.

  273. Martijn says:

    @286

    Correct. Wat piano betreft: kwam laatst Keith Jarreth (Köln concert) weer tegen. Ben verder de laatste tijd meer van de gitaren (Mike Stern bijvoorbeeld).

  274. Martijn says:

    @287

    lol

  275. adamus says:

    om op die piloot terug te komen, ik ben meer van het suffe werk.

    “just a little while to stay here”

    http://www.youtube.com/watch?v=BZAXGb5akQ0

  276. Martijn says:

    Over piloten kwam ik ook nog een kleine analyse tegen: http://www.youtube.com/watch?v=vyN8VN4BSzM

    Het is vrijdagmiddag….

    Ik ga ook naar huis.

  277. adamus says:

    Martijn, laat ik nou de indruk krijgen dat je vanuit de achterkamer werkte.

  278. Peter says:

    Ludwig von Mises:

    We zijn er weer net als een half jaar of zo geleden…

    Je zit blijkbaar nog steeds net zo in elkaar als toen. Geen steek wijzer geworden. Zodra iemand niet in jou fantasie meegaat en argumenten heeft die je niet uitkomt dan ga je ineens treiteren, insinuaties maken en zelfs frontaal persoonlijk aanvallen.

    Je zal jezelf wel fantastisch vinden. Ik denk dat je als persoon enkel kan gedijen met alleen maar ja, oh en wow mensen om je heen.

    Zwammen en drammen is kennelijk je motto! Weer een zeepbel die gesprongen is.

  279. adamus says:

    191

    aparte invulling van “op elkaars schouders staan”
    maak jij ervan hoor. smiley

  280. nhz says:

    @286:
    het gaat meer om muziek arrangeren en uitvoeren, da’s gewoon werk wat makkelijk gejat wordt. Op zich weinig mis mee tot iemand anders mooie sier maakt en geld verdient met jouw inspanning; dan is het een stuk minder leuk.
    Natuurlijk, je staat altijd op andermans schouders maar dat geldt voor vrijwel alle intellectuele inspanningen. Daar ging de Tegenlicht uitzending ook over; met hoe superkopieerder Walt Disney nu de grootste voorvechter is om datzelfde kopieren onmogelijk te maken.

    @287:
    met zo’n mig-27 doe je het van pakweg 100 km afstand, dan heb je die schietstoel niet eens nodig (altijd beetje riskant bij dat soort vervoermiddelen).

  281. ll says:

    In Hilversum gaat van elke Euro 96 cent naar rentelasten, 4 cent blijft er nog over voor iets leuks over voor de bevolking

    Lees democratie in crisis

    http://www.rtl.nl/financien/rtlz/home/columns.xml

  282. @Il

    Laten we vooral het publiek niet inlichten over problemen 🙂

  283. Inzicht in Schulden zou wel handig zijn, hetzelfde geldt voor de totale Nationale hypotheekschuld (incluis off-balance) “gewoon” de som van uitstaande hypotheken….

  284. adamus says:

    297

    van de hondenbelasting????

  285. adamus says:

    298

    die hebben het zelf al zwaar genoeg.

  286. Themis says:

    @294

    Ben het met je eens. Zie dit soort figuren meer als ze net van de uni afkomen en denken het te weten. Sommige landen hard en leren er van maar sommige blijven alles napraten en de verkeerde conclusief daar uit trekken.

    Voor de rest wel aardig om te zien dat enkelen op dit forum veel levenswijsheid hebben, hetgeen deze scribent zeker ontbeert.

  287. adamus says:

    299

    kun je bij http://www.jaap.nl opvragen. Dan kunnen die gladjanussen hun faillissement misschien nog afwenden. (Het bedrijf waar Dirk nog wat boevengeld in heeft weggezet)

  288. @301 Onwetendheid is inderdaad maar beter voor het publiek…

    Gelukkig ook maar, stel dat Hilversummers nu eens zouden gaan nadenken over het uitgavenfeest dat de Gemeente voor hun burgers organiseert

    Want wie wil er dan nog een huis in Hilversum 🙂

  289. adamus says:

    304

    er staan nog wel een paar woningen, in de buurt van het Noordse Bosje, die onderhoud verdienen, zacht uitgedrukt.

  290. Hugo says:

    @266

    Ik mag de mogumbu guru ook graag. Deze is ook sterk: http://news.goldseek.com/RichardDaughty/1265833424.php

  291. Hugo says:

    Net op de maandelijkse borrel met een nieuwe collega gebabbeld. Bleek en vers afgestudeerde econometrist te zijn. Beweerde met droge ogen dat je altijd in de gehele vraag naar geld moest voorzien omdat je anders een liquiditeitsprobleem krijgt….

  292. Hugo says:

    Nog wat entertainment en relativering van de huidige situatie http://www.youtube.com/watch?v=1wiRhVzsXFM

  293. adamus says:

    307

    had jij een suggestieve vraag gesteld?

    De uitkomst is dan bekend en dan terugrekenen….

  294. Hugo says:

    @309,

    Uiteraard, suggestieve vragen ben ik gek op. Hij wist trouwens ook niet wat quants zijn noch van het bestaan van black swans. Die laaste vraag was wel weer wat suggestief. Letterlijk, wist je dat er ook zwarte zwanen bestaan? Hij lachte me in mijn gezicht uit. Gewed om een lunch…. Wie het laatst lacht enzo.

  295. adamus says:

    Even OT Hugo,

    Als je goedkope bouwgrond wilt creëren kun je een akkertje kopen en zwarte zwanen gaan fokken. Het is een agrarische bezigheid en als de goegemeente je goed gezind is of het juridisch afdwingt mag je er een bedrijfswoning met toebehoren bouwen.
    Toevallig ken ik zo’n situatie.

  296. adamus says:

    310

    die zwemmen toch bij iedere redelijk kinderboerderij, mits niet opgehokt.

  297. Martijn says:

    @293

    Komt ook wel eens voor, maar werk doorgaans buiten de deur.

  298. Hugo says:

    #310 en 311

    ‘die zwemmen toch bij iedere redelijk kinderboerderij’

    Exact, net zoals dat heel veel kinders denken dat melk uit de fabriek komt. De ‘disconnect’ begint grotesque vormen aan te nemen.

    Ook bedankt voor je aanbod. Waardeer dat creatief denken zeer. Ik zit echter te denken aan een biologisch dynamische zoetwater viskwekerij. Als je ergens natuurmonumenten, rijkswaterstaat, staatsbosbeheer of wie dan ook kunt overhalen is er wat extra echte waarde (in mijn optiek) mogelijk. Snoekbaars, karper, paling en veel meer vissoorten zijn uitstekend te eten en een waardevolle aanvulling op de voedselzekerheid van het land.

    We hebben steeds meer gemaakte natuur. Gemaakt ja, natuur technisch zou NL een delta ala Bangladesh moeten zijn. Begrijp me niet verkeerd ik vind veel NL gemaakte natuur mooi. Het is zo jammer dat mogelijkheden welke dit brengt niet mogen worden gebruikt.

    Het enige wat je nodig hebt is goedkope ‘niet gebruikte’ meren. Iedereen kan van de natuur blijven genieten. Je hoeft er alleen wat vissen uit te zetten & een paar aat geduld te hebben. Allicht dat er nog wat hutten omheen komen om te overnachten. Dat is in mijn optiek toegevoegde waarde.

  299. Hugo says:

    aat = jaar

  300. Hugo says:

    Even revolutionair, een gemeente overnemen zou tot de mogelijkheden moeten behoren. Verder denken is nog leuker.

  301. adamus says:

    317

    Ijsselmeer verknald, tiengemeten opgegeven, en nog zo wat land daar in de buurt. Terug gegeven aan de natuur, alleen gecontroleerd te bezoeken. Ik heb er niks mee. Ook niet met de grote maispolders trouwens.

  302. adamus says:

    317

    Ganzendijk adopteren.

  303. nhz says:

    @311:
    heb je wel gelijk slaande ruzie met alle landbouwers in de buurt denk ik. Bij ons worden zwanen nog steeds (illegaal) afgeschoten of op zijn minst weggepest door de landbouwsector.

    @313:
    dank u, even gebookmarkt. Het heeft mijn interesse maar ik weet er eigenlijk heel weinig van en vrees dat ik een beetje te oud ben om er nog aan te beginnen. Al die zaken als permacultuur etc. vergen een heel lange adem; misschien interessant als je in het buitenland een bestaand bedrijf kunt overnemen en verbeteren.

    Helaas heb je in het buitenland bijna altijd gif problemen; ik heb er wel eens naar gekeken ivm met Nieuw Zeeland wat de reputatie van ‘ongerept’ heeft, maar door de agro maffia ook in een halve gifbelt is veranderd. Ze beginnen nu pas te beseffen hoe groot het probleem is.

    @315:
    hoe ga je al die ‘roofvissen’ dan voeden, met biologisch gekweekte kweekvis?? Ongebruikte meren – doe eens een bod op gebruik van de Hedwig polder?
    Ik vind het idee niet fout hoor, maar ik zie praktische problemen. Misschien beter kijken naar kweek van zaken die wat lager in de voedselketen zitten zoals zoute groentes en vissen die van plantjes en klein grut kunnen leven. Persoonlijk zie ik meer in kweek van speciale algen of cyanobacterien voor biodiesel etc., daar zijn zulke zoute/brakke meren heel geschikt voor. Wat na de biodiesel produktie overblijft kun je dan nog voeren aan Tilapida’s of andere vegetarische visjes.

    @317:
    nog even wachten, dan krijg je er zelfs geld bij. Vlak bij mij is een gemeente die binnenkort vast heel graat uitgekocht wil worden.

  304. nhz says:

    @320:
    dat laatste moet zijn ‘graag uitgekocht wil worden’
    graatmager zijn ze al, financieel.

  305. adamus says:
  306. adamus says:

    nhz

    zoute groentes en vissen die van plantjes en klein grut kunnen leven.

    zeekraal bv. -komt nu vaak uit mexico en israël, nogal een afstand.

  307. Hugo says:

    @318

    Zit meer te denken aan meren ala Nieuwkoopse plassen (maar dan kleiner).

    Die trend ‘terug geven aan de natuur’ wat een geneuzel. In NL hebben we geen natuur in de traditionele zin van het woord. We hebben alleen gecreeerde stukken land en water welke op kosten van de belastingbetaler zijn aangelegd. Nu worden ze op kosten van dezelfde belastingbetaler weer vernietigd of ontoegankelijk verklaard. Allebei kost geld dus 2x economische groei. Lang leve de vooruitgang. Net zoals bij mij in de stad, gracht aanleggen, gracht dempen en 2 decennia later weer opengraven. Krijg steeds meer het idee dat in dit land steeds meer bezig zijn met bezig te blijven.

  308. Hugo says:

    @320

    Zeker zie ik nog veel beren op de weg en moet dit plan veel verder uitwerken. Gelukkig heb ik nog wat jaartjes aangezien kapitaal vergaren met mijn baan niet zo snel gaat. Ben wel schuldvrij, dat is tegenwoordig al heel wat.

    Mijn bottom line is dat ik zo min mogelijk wil doen. Dat voederen gaat dus niet gebeuren. Ik ben nu aan het onderzoeken wat een meertje natuurlijk kan ondersteunen en wat de verhoudingen tussen rovers en planteneters moet zijn.

    Die algenbusiness is zeker ook niet verkeerd. Diversificatie kan nooit kwaad :). Allicht ook door Essen te verbouwen. Is mooi hout, groeit snel en is niet kapot te krijgen.

  309. Hugo says:

    @321,

    Huren ook een optie? Bezit is niet zo slim in NL.

  310. nhz says:

    @323:
    wordt bij mij in de buurt ook gekweekt hoor! was vroeger armeluis voedsel en is nu meer voor de elite …

    @324:
    zeker, alles is door de mens beinvloed maar dat betekent nog niet dat je die natuur zo kunt missen. Zulke ‘pockets’ natuur zijn, ondanks dat ze gebrekkig functioneren, uiterst belangrijk voor de leefbaarheid van de omgeving in ecologische zin. Ik denk nu ook even aan domme stadsbestuurders die alle bomen in de stad rooien om plaats te maken voor grotere parkeerplaatsen; en dan later klagen dat ze niet kunnen bouwen wegens te strenge normen voor geluid en fijn stof, of zich verbazen over sterke toename van allerlei rare ziektes, allergien etc. in hun stad.

    @325:
    ik denk dat je eerst wat meer moet studeren op voedselketens, ecologie, energie conversie factoren bij eiwit produktie etc. Ook rekening houden met eventuele klimaatwijziging als je op langere termijn plannen maakt. Roofvissen is geen geschikt produktievoedsel in dit soort semi-kunstmatige plassen. Ik kom wel eens mensen tegen die dat niet snappen want er wordt toch volop gevist? Totdat je uitlegt hoe die vis in het water komt …

    Een andere vraag is nog hoe gezond het water daar is; wat dat betreft lijkt de Hedwig polder, onder de rook van Antwerpen en Doel, me ook meer iets voor biodiesel dan produktie. terker nog, misschien kunnen ze daar wat beginnen met Deinococcus radiodurans kweek, heb je in ieder geval weinig last van verontreiniging met andere organismen. En als het werkt kunnen ze ook nog met vette subsidie van provincie Zeeland een portie uitzetten bij de kerncentrale en Covra in Borsele, die zijn altijd te porren voor zinloze projectjes die de zegeningen van kernenergie voor het voetlicht brengen.

    @326
    die gemeente bij mij om de hoek heeft negatief bezit, als je de juiste optelsom maakt. En daar zou ik dus ook niet gaan huren, vanwege de hier eerder gesignaleerde risico’s van gemeentes met ernstig geldtekort.

  311. adamus says:

    324

    hugo, mooi samengevat. Jouw stad is niet de enige: Drachten en http://historie.residentie.net/gracht07.htm

    Over die Nieuwkoopse plassen. Was iets met zure regen en aantasting (roest?) zou aangepakt gaan worden middels binden met metaal o.id. Verder had de nieuwe natuurbeheerders problemen met de blauwe (veen) bes. Zaadjes door vogels daar neergelegd, maar boompjes zijn niet inheems, wat nu? Problemen, commissies. In Drenthe was rode eik (am.) nogal goed aangeslagen, massaal kaalgeslagen en te koop als vloerdeeltjes bij Gamma, met keurmerk. Helaas niet inheems.

  312. adamus says:

    327

    De bacterie Deinococcus radiodurans die in 1956 werd ontdekt, is volgens Russische onderzoekers een exoot, afkomstig van Mars………. het oog wil ook wat.

  313. adamus says:

    ik denk dat je eerst wat meer moet studeren op voedselketens, ecologie, energie conversie factoren bij eiwit produktie etc.

    ik ken mensen………die om politieke redenen in de jaren 70 over gingen op smakeloze sojablokken. Koken is ook een vak bleek. Dochtertje wilde als tegenprestatie op een gegeven moment een feestje bij mcdonalds 🙂

  314. nhz says:

    @329:
    ik denk niet dat ze dat nog volhouden, want er zijn inmiddels meer (heel andere) exoten bekend die extreem bestand zijn tegen straling, gif etc.

    @330:
    het is inderdaad niet simpel en ik pretendeer ook niet te weten hoe het wel moet; je kunt hooguit wat richtlijnen aangeven. Van veel voedsel kan niemand goed overzien wat het kost aan energie en milieu, dit nog verergerd door de mega subsidies in de landbouw (anders zou prijs inmiddels een aardige indikatie voor energieverbruik kunnen zijn).
    Ik zie altijd bij de biologische winkel met lede ogen de boontjes uit Ethiopie, fruit uit Nieuw Zeeland etc. wat ondanks gifvrij (nouja, minder gif want gifvrij bestaat niet meer op aarde) natuurlijk nooit echt milieuvriendelijk kan zijn.
    Ik gebruik als bijna-vegetarier ook wel sojaprodukten, met mate (wnat volgens bepaalde inzichten ook niet zo gezond). De hang naar fastfood / bewerkt voedsel is problematisch, en dan vooral vanwege de gezondheidsrisico’s op lange termijn. Na het buiten milieu zijn we hard bezig het binnen milieu definitief te verprutsen.

  315. adamus says:

    331

    uiteindelijk zal alles opgeruimd worden is mijn idee nu.
    Ik hoor ook veel klachten over bv heermoes. Hier leuk samengevat:
    http://www.denationaleproeftuin.nl/proeftuin/forum/thread-view.asp?threadid=507&posts=12

    heeft van doen met verstoorde gronden.
    Bij guldenroede kun je ook mooi zien hoe die door de hele tuin kan trekken en na 10 verdwijnt. Als een geit die zichzelf verpend.
    Moest een cursusje BD tuinieren doen om daar inzicht in te krijgen. Die snoeshaan van een Steiner wist dat al en mijn verre voorouders ook vrees ik. Steiner vond ook dat mensen nog niet zolang na konden denken…….;-)

    Zeekraal uit Mexico en Israël, maar er zit ook iemand in zeeland die het op hele dure grond is beginnen te telen. Als ik het koop weeg ik het los zonder zakje. Per ons! Lamsoor is ook al lang gangbaar dacht ik. Bij de wadden is het streng verboden om zeekraal te “oogsten”, alsof jan en alleman daar op uit is.
    Lang geleden vond ik Grannys uit Argentinië dubieus, nu komt de rucolo ook uit Zuidamerika. Wat te denken van 20000ha asperges in Bolivia voor de VS? Kunnen die Bolivianen ook chinese plasma’s kopen van VS.
    Bolivia gaat op die manier de chinees betalen met de VS als middleman.

  316. adamus says:

    http://www.youngagain.org/books/Zen.pdf

    van de libertarische zilverfreak 😉
    hij zit zelf in de supplementenhandel zie ik.
    Voorlopig houd ik het bij goed kauwen, zodat het gelijkmatig in mijn bloed komt.

    valt wel mee met soja, de valkuil is bewerkte “unilever” producten. Gaat ook op voor zout m.i.

    327
    Ik denk nu ook even aan domme stadsbestuurders die alle bomen in de stad rooien

    compensatienatuur is het toverwoord. Kikker- en paddenpoelen, terwijl het met een beetje goede wil gratis kan, gewoon wat overbeheer in de land en tuinbouw, wel een beetje moeilijk met dat overprijsde land zal de reactie zijn. Nieuwbouwwijken, alle beschoeiingen verbieden, maar men wil geen amphibietje op het grasveld, het zielige stukje “eigen” grond.
    Door onze “vriendenopdefiets” tochten door NL hebben we met onze oude agrarische ogen erg veel gezien – en willen zien. Op jouw eiland kan ik me herinneren dat de natuur gericht was op toeristen, echt geen bal aan (veerse meer?).
    Wie gaat die nieuwe natuur straks betalen? Of dat ook maakbaar?

  317. adamus says:

    oeverbeheer in de land en tuinbouw

  318. adamus says:

    zeeland is onaantrekkelijker gemaakt om te wonen door de massale kaalslag onder de meidoornhagen heb ik begrepen. Ruilverkaveling maakt het woongenot m.i. ook minder.
    http://www.tuinvanzeeland.nl/bomenopwalcheren.htm

  319. adamus says:

    Was de van oorsprong Zeeuwse dichter Hans Warren die op de radio, heel lang geleden een pleidooi hield voor herstel van het landschap.

  320. Hugo says:

    Ik heb nog heel veel te leren. Mede dankzij sommigen welke hier op het forum aanwezig zijn is het beslissen waar de schaarse tijd aan te besteden wat eenvoudiger.

  321. adamus says:

    337

    goud waard.

  322. This is the right site for anyone who wants to understand this topic.
    You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
    You certainly put a fresh spin on a subject that’s been discussed for decades. Wonderful stuff, just wonderful!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*