Huiseigenaar trekt aan bel over hoger rentebod banken

De eerste huizenbezitters die in 2004 en 2005 hun hypotheek voor 6 jaar vastzetten, lopen nu te hoop tegen het nieuwe renteaanbod van hun bank. Hierdoor kunnen hun lasten fors stijgen, met tot honderden euro’s per maand.

Dit signaleren marktpartijen in de hypotheekwereld. Zij verwachten dat het aantal gedupeerden explosief zal stijgen.

De huizenbezitters werden destijds door banken, waaronder SNS Reaal en de toenmalige Postbank, gelokt met een lage rente. De gedragscode voor hypothecaire financieringen bood hier ruimte voor. De rentevaste periode moest dan wel minimaal 6 jaar zijn. Maar nu deze termijn afloopt, moeten de huiseigenaren diep in de buidel tasten om het nieuwe tarief op te hoesten. De rente ligt ruim 2% hoger dan toen.

„Mensen konden tot 9 keer hun inkomen lenen”, stelt tussenpersoon Pieter Lijesen van de Nationale Hypotheek Pas (NHP). „Ze zaten al aan hun top, maar daar komt nu een flinke rentestijging bij. De marktrente ligt vanwege de financiële crisis op 5,5%. Tel daar 1% rente bij, banken rekenen meer voor bestaande dan voor nieuwe klanten, en je zit op 6,5%. Ik voorzie betalingsproblemen.”

Matthijs Mons van bankenadviesbureau IG&H Consulting denkt dat de schade meevalt. „Natuurlijk doet het pijn als je €200 euro meer kwijt bent per maand. Maar het ging om een periode van zes jaar. Veel huizenbezitters zijn meer gaan verdienen en kunnen best wat extra last dragen.”

De Vereniging Eigen Huis (VEH) voegt daaraan toe dat de rentes, zeker historisch gezien, niet sterk zijn gestegen.

Maar Lijesen van NHP is somber. „Volgens mij gaat het meer om een verdubbeling van de maandlasten. De lonen zijn sinds 2004 maar beperkt gestegen. Nederlanders hebben ook ingeteerd op hun spaarsaldo. Juist om hun hypotheek te kunnen betalen.”

Volgens SNS Bank zijn er nauwelijks betalingsachterstanden bij klanten. Een zegsman van ING, waar Postbank nu onder valt, laat weten dat bestaande klanten geen hoger tarief krijgen voorgeschoteld dan nieuwe huizenbezitters.

Klanten die ontevreden zijn over het nieuwe renteaanbod van hun bank kunnen zich melden bij de Stichting Hypotheekkracht, schreef deze krant gisteren. Zij proberen banken te dwingen tot lagere rentes door gedupeerden te verenigen. Maar volgens de VEH zal overstappen als groep moeilijk blijken. „Hier zijn kosten aan verbonden, zoals een boete en een nieuwe taxatie. Maatwerk is gewenst.”

„Bovendien kunnen huizenbezitters ook individueel hun bank dwingen tot een lagere rente. Bijvoorbeeld door erop te wijzen dat de verhouding tussen woz-waarde en de hypotheekschuld kleiner is geworden. Dat rechtvaardigt een lagere risico-opslag.” De Nederlandse Vereniging van Banken wijst op de €59 aan inschrijfgeld die klanten moeten betalen, zonder dat ze weten of het initiatief succesvol is.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with:
92 comments on “Huiseigenaar trekt aan bel over hoger rentebod banken
  1. ll says:

    Dit de z.g. Himalaya hypotheek, 9 x inkomen lenen….

  2. Martijn says:

    De eerste huizenbezitters die in 2004 en 2005 hun hypotheek voor 6 jaar vastzetten, lopen nu te hoop tegen het nieuwe renteaanbod van hun bank. Hierdoor kunnen hun lasten fors stijgen, met tot honderden euro’s per maand.

    Dit signaleren marktpartijen in de hypotheekwereld. Zij verwachten dat het aantal gedupeerden explosief zal stijgen.
    Het lijkt hier de VS wel.

    De huizenbezitters werden destijds door banken, waaronder SNS Reaal en de toenmalige Postbank, gelokt met een lage rente.
    Gelokt… Dus als prijzen laag zijn is dat geen marktwerking, maar worden we gelokt. Een winkelier die zo te werk gaat mag nooit meer prijzen verhogen.

    Ze zouden die huis- (en hypotheek-) eigenaren voor straf op straat moeten zetten.

  3. Martijn says:

    Zij proberen banken te dwingen tot lagere rentes door gedupeerden te verenigen.

    Als je maar dom genoeg bent mag je je tegenwoordig “gedupeerd” noemen.

    Wat een hondenmaatschappij.

  4. nhz says:

    wat krijgen we nu, géén eeuwig dalende rente! Tweede Kamer, kom in aktie en leg bij wet vast dat de hypotheek alleen overgesloten mag worden tegen een lager rentetarief! Hier valt te scoren!!!

    En anders een noodfonds voor deze zwaar gedupeerde speculantjes, want speculeren in Nederland is altijd (behalve dan met goud en aandelen geloof ik) voor risico van de belastingbetaler.

  5. bigD says:

    “De marktrente ligt vanwege de financiële crisis op 5,5%.”

    Welke marktrente hebben ze het hier over? De gehele euro swap curve ligt onder de 4%. Weer zo’n persbericht waar de stagiair bij de Telegraaf geen kaas heeft gegeten van het onderwerp. Gelukkig hebben ze recentelijk weer iemand van 30+ aangenomen daar, want de spelfouten liepen de spuigaten uit.

  6. Henri says:

    @bigD
    Waarschijnlijk de langlopende vaste rente voor concumenten. Die is hoger dan de variabele rente en zeker hoger dan 4%!

  7. Mathijs says:

    “De marktrente ligt vanwege de financiële crisis op 5,5%. Tel daar 1% rente bij, banken rekenen meer voor bestaande dan voor nieuwe klanten, en je zit op 6,5%”

    Dit is onzin, ik heb net een hypotheek voor 4.6% afgesloten (5 jaar vast) en dat was niet bepaald de goedkoopste.

    Zoals vermeld in het artikel, het gaat hier misschien om een paar honderd euro wat de meeste mensen er sinds 6 jaar allang weer bijverdienen.

    De rente is historisch laag en de werkloosheid is ook nog laag dus ik zie op dit moment echt geen problemen. Dit kan natuurlijk veranderen.

  8. Douwe says:

    SPAARDER TREKT AAN BEL OVER LAGE RENTES.

    Wanneer krijgen we deze kop eens te zien in de kranten?

    En wanneer komen spaarders eens op voor hun belangen?

  9. Patrick says:

    Schandalige vertoning hoor.

    Eerst met zn allen je te buiten gaan aan een overwaardefeest dat geen grenzen kent, gedurende TWINTIG jaar, en nu de markt keert en er gaat 20% af van de 500% die je verdiend hebt dan is het huilie huilie.

    Schande.

  10. bigD says:

    @henri(6)
    Hoeveel maanden/jaren is de “langlopende” vaste rente?

    Wat is de “marktrente voor consumenten”? Bestaat daar een grafiekje van?

    Het artikel is onvolledig en is derhalve tendentieus.

  11. sven says:

    Mensen kunnen geen kant op, ingeval van tophypotheek zal bij oversluiting een taxatie plaats vinden met als resultaat lagere waarde. Banken financieren niet meer met verlies, waardoor de oversluiter zijn huidige hypo-verstrekker een forse boete moet betalen, en zij zullen het verschil van de tophypotheek en de nieuwe taxatiewaarde contant moeten betalen. Anders kunnen ze niet eens weg. Dit is dus een mooi pushmiddel om de rente te verhogen en dit standpunt te bewaren.

    Tijd van graaien is voorbij, tijd van inleveren komt spoedig!

    Maar goed idee, stichting. Kunnen ze hun zakken weer vullen. Want het zijn altijd dezelfde mensen die overal instinken.

  12. Martijn says:

    Maar goed idee, stichting. Kunnen ze hun zakken weer vullen. Want het zijn altijd dezelfde mensen die overal instinken.

    Tja, die wat dat betreft heeft die stichting inderdaad de juiste doelgroep te pakken.

    Hoe staat het eigenlijk met Lakeman?

  13. Niels says:

    @Martijn:

    Als je maar dom genoeg bent mag je je tegenwoordig “gedupeerd” noemen.

    Hahaha, helemaal waar!

  14. Patrick says:

    Ik had afgelopen jaar een paar aandelen die minder waard werden.

    Weet iemand van jullie waar ik terecht kan om mijn verlies terug te krijgen?

    Aandelen worden toch altijd meer waard?

  15. adamus says:

    marijn, de hypotheeknemers zouden in bescherming moeten worden genomen door de huiseigenaren…….
    Ik vind “tot wel 2%” niet veel, meteen tekenen voor de komende 25 jaar zou ik denken.
    Ze zouden toch ook een groeisalaris hebben, high potentials zoals ze zichzelf hebben wijsgemaakt. Wat ging er mis met dat salaris? Toch meer dan 2% gestegen in die 5 jaar.

  16. adamus says:

    8

    spaarders zitten in het verdomhoekje. Niet slim van ze. Zowiezo geld permanent tussen verschillende direct opeisbare internetspaarrekeningen zetten en iedere week doorschuiven met als doel 1 van de 3 of 4 rekeningen saldo richting 0 te hebben. Een hele maand dan nagenoeg niets op laten staan.

  17. adamus says:

    12

    Pieter naait in het pak.

  18. adamus says:

    11

    misschien kunnen pappa en mamma boomer hun spaarrekening met negatieve rente ter beschikking stellen? Komen de kinderen het huis en de tuin doen. Er is niet zoiets als een tekort aan werk:
    http://economiemeijer1973.blogspot.com/2010/03/banen-zijn-niet-schaars.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+economiemeijer1973+%28Economie%29

  19. Douwe says:

    De markt voor “gedupeerdenhulp” wordt steeds omvangrijker. Nu de integratiebureaus door de mand zijn gevallen en bovendien het geld bijna op is, kunnen zij wellicht hier aan de slag.
    In de schuldhulpverlening is ook een optie.

    Er is in ieder geval genoeg werk aan de winkel.

    Nieuw beroep: gedupeerdenhelper

  20. Douwe says:

    16

    Bedankt voor de tip.
    Misschien trek ik als spaarder toch nog aan het langste eind bij deflatie.

  21. adamus says:

    http://video.google.nl/videoplay?docid=915643024925961431#

    leuk voor op de ipod o.i.d. tijdens treinreisjes.

  22. Hugo says:

    @16,

    Al het opeisbare spaargeld bundelen (maar niet verplaatsen)totdat je de kleine NL banken (zeker NIBC) kunt breken. Dan naar Den Haag en voor je goddelijke werkzaamheden jaarlijks 7,5% ‘bonus’ (over al het gespaarde geld) eisen. Financiele stabiliteit is de overheid toch wel wat waard? Zo niet bankje breken en op naar de volgende.

  23. adamus says:

    20

    niet persé bij deflatie, de Rabo gaf ook 8% in 1980.

  24. adamus says:

    Hugo, ik heb ook wel gemerkt dat ik in mijn eentje niet veel klaar maak bij ING 😉

  25. Hugo says:

    @24

    Wat dacht hiervan;

    Het spaargeldfonds AdHu, welke een website is waar spaarders zichzelf aanmelden om te participeren in een digitale bankrun als er geen fatsoenlijke spaarrente wordt geboden, heeft aan de deelnemers laten weten dat deze maand een storting kan worden verwacht welke neerkomt op 8% rente op jaarbasis (exclusief de rente welke de bank zelf betaald). De enige voorwaarde welke wordt gesteld is dat deze maand het spaargeld niet wordt verplaatst. AdHu, welke zijn eigen inflatieberekening leidend stelt, geeft aan dat een netto rendement van rond de 7,5% wordt geëist gezien de risico’s welke gepaard gaan met het aanhouden van fiatgeld.
    Het motto van dit fonds is, Slim niets doen kan lucratief zijn.

    Een woordvoerder van de overheid en Nederlandse banken heeft een korte verklaring afgegeven. Deze spaarders zijn terroristen. Een belangrijk verdienmodel van de overheid gaat er zo aan. Tevens is de mogelijkheid voor banken om hun balansen te repareren op kosten van de spaarder ontnomen. We studeren op mogelijkheden dit te verbieden. Volgens ons dient een spaarder jaarlijks tenminste 5% in te leveren. Daar is ons hele businessmodel op gebaseerd. Nu we toegevoegde waarde moeten gaan leveren is het hek van de dam. Met bijna 10% rente kan een woning waar nu 200.000 Euro voor wordt gevraagd nooit binnen 10 jaar 400.000 kosten. Door dit onmogelijk te maken zal de economische groei averij oplopen.

    Feit is dat de ledenteller bij AdHu inmiddels de magische grens van 100.000 burgers is gepasseerd. De woordvoerder van AdHu is daar zeer over te spreken en verwacht grotere toestroom. Wij zien dit als emancipatie van ‘klein geld’, lang op neergekeken door ‘groot geld’. Dat is nu definitief voorbij, wij zijn een machtsfactor welke blijft. Verbieden is wettelijk niet mogelijk, mochten er toch pogingen worden ondernomen zullen wij onze deelnemers adviseren het geld naar een ander continent te verplaatsten. Wij, als ‘klein geld’, laten ons niet meer gijzelen door de grote spelers.

    Tot zover de creativiteit van vandaag 🙂

  26. Martijn says:

    Lekker Hugo!

  27. Onderwaarde says:

    OVERHEID … HUUUULLLPPPP … EEN NIEUW POTJE …. SNEELLLLL

  28. Douwe says:

    Hugo, heel goed

  29. ll says:

    @ Hugo, wat een geweldig idee, ga direkt een mailtje sturen naar DNB, om hogere rente te eisen op spaardeposito.

  30. Goudbelegger says:

    Celente in Chili in rampgebied terechtgekomen.. Je gelooft het toch niet.. Heeft het al maanden over ‘survival’, komt ie in een aardbeving en navolgende onrust terecht, vlucht van Chili naar Argentinië. Alles waar ie het maanden, jaren over had komt ie zelf in terecht, on-voor-stel-baar..

  31. Goudbelegger says:

    Heeft het ook over ‘overbuilding’ overal. Dat ziet iedereen nu natuurlijk. Maar in Nederland is dat irrelevant, gewoon doorbouwen..

  32. adamus says:

    28

    toch maar verhuizen naar een zwitsers koekkoekshuisje als postadres. Er rest de Zw. overheid niets anders dan heel veel nieuwe bewoners toe te laten. Referendum.

  33. adamus says:

    32

    een volk dat bouwt leeft van zijn toekomst. Was de spreuk geloof ik.

  34. adamus says:

    Hugo, heb je een linkje?

  35. adamus says:

    Hugo, verdienmodel naar de kloten, waar heb ik dat eerder gehoord? Wognum?

    Dirk begreep en begrijpt nog steeds niet hoe de business werkt. Jammer, anders had hij nog een boekje open kunnen doen. Gewoon uit rancune of zo.

  36. adamus says:

    De gegevens zouden deels zijn doorgespeeld naar de Franse belastingdienst.

    kunnen ze daar ook niet meer met vervroegd pensioen.

  37. MikeStrike says:

    @25 Als zoiets zou bestaan ben ik erg geinteresseerd. Er is naar mijn weten geen belangenorganisatie voor spaarders.

  38. ll says:

    In Amerika is men ook al creatief bezig.

    MOVE YOUR MONEY

    http://www.youtube.com/watch?v=Icqrx0OimSs

  39. @Il
    bedoelt u in NL het advies om niet met NVM makelaars in zee te gaan?

  40. nhz says:

    @37:
    of juist wel, als het echt veel oplevert. Dan kan de pensioenleeftijd misschien wel omlaag 😉

    @39:
    inderdaad, ik heb al diverse commercials daarvoor gezien en vind het heel slim. Ik wed dat als je dit in NL probeert je gelijk justitie op je dak krijgt onder één of ander vals voorwendsel.
    Anderzijds, kleine betrouwbare banken zijn er bij ons toch al helemaal niet meer, dus het zou zeker een move naar het buitenland moeten worden (maar binnen de EU in theorie geen probleem, als daar tenminste nog degelijke en eerlijke banken te vinden zijn, zal wel een vergrootglaasje vergen …).

  41. adamus says:

    Ik vrees dat ook de Friesland bank geen optie is.
    Banken doe naan bankieren, ze zijn geen opslag- of bewaarplaats. Hoeveel mensen zouden willen betalen voor letterlijk in bewaring geven?

  42. @42 adamus
    Hoeveel mensen zouden willen betalen voor letterlijk in bewaring geven?

    Als rente de geldgroei niet remt in lijn met werkelijke inflatie (inclusies opgepotte toekomstige) kan men ook de stelling aanhangen dat dat nu feitelijk al het geval is….

    Was weer een lange zin 🙂

  43. Hugo says:

    @35 & 38

    Dat ‘persbericht’ heb ik net uit mijn duim gezogen aangezien ik me groen en geel erger aan het feit dat het misbruik van spaarders grotesque vormen aanneemt. AdHu staat trouwens voor ADamus & HUgo. Er bestaat idd geen belangenvereniging van & voor spaarders.

    Lijkt me best lollig om zoiets op te richten. Mijn kennisniveau is helaas te laag om dat te kunnen. Gezien het feit dat, zoals nhz terecht stelt, er geen betrouwbare banken zijn is de kans van slagen redelijk groot. Nu nog die 50.000+ spaarders ronselen :).

  44. De beste wensen Hugo 🙂

  45. nhz says:

    @42:
    tot voor kort (laten we zeggen tot 1990 ofzo) was het geld uitlenen door de spaarder aan de bank voor normaal bankieren risicoloos. Daar moeten we weer naar terug, inclusief een normale rentevergoeding.

    Betekent wel dat de happy homeowners wat meer moeten gaan betalen voor hun hypotheek (en de politiek wat meer voor hun verkwistende beleid) dus het zal er wel nooit van komen.

    @43: absoluut, en dit geeft aan hoe absurd de huidige situatie is dankzij de fiat manipulatie van de centrale banken.

    @44:
    er zijn al een paar initiatieven in die richting geweest (niet perse met hetzelfde oogmerk) die door de overheid hardhandig de kop zijn ingedrukt. Je hebt een vergunning nodig voor het bankwezen als je geld van spaarders gaat ‘bundelen en herverdelen’ ofzo. De overheid zal dergelijke concurrentie voor de grote schurkenbanken (waar de gemiddelde politicus straks een inhoudsloos en dikbetaald baantje a la Kok of de Waal hoopt te krijgen) nooit toestaan. Het zoou ook duidelijk maken hoe malafide het huidige ‘spaarsysteem’ is.

    Toch zal er vroeg of laat wel een discussie over dit onderwerp gaan komen, je ziet het nu weer i.v.m. IJsland en het aantrekken van spaargeld door allerlei riskante instellingen (Leaseplan, vaak dubieuze buitenlandse banken, speculatieve zakenbanken enz.) voor risico van de NL banken zoals Rabo (die dit uiteindelijk weer aan de spaarders doorberekenen).

  46. adamus says:

    Mijn kennisniveau is helaas te laag om dat te kunnen.

    je weet er vast meer van dan Pauw & Witteman samen. Plus Jan van de ING.

  47. Goudbelegger says:

    Dacht al dat het niet kon.. Geld op de bank, rente krijgen, iemand moet wel werken voor die rente, komt niet uit de lucht vallen. Mensen die klagen over lage rente denken daar niet altijd aan lijkt me.

  48. Hugo says:

    @45
    Bedankt!

    @46,
    Zover ik heb kunnen nagaan (mind you ik heb amper/geen juridische kennis) is voor het verstrekken van ‘tips’ geen vergunning nodig. Zeker als je opbrengsten komen uit, bijvoorbeeld, verplicht klikken op advertenties. Alleen als je het spaargeld rechtstreeks gaat bundelen en herverdelen is een vergunning noodzakelijk. Wat mijn idee is is een ‘Excelsheet’ met een emailadres van de spaarder, ongeveer spaarbedrag wat men wil en kan verplaatsen en de bank waar men dat heeft gestald, thats it. Alles vanaf een buiten de EU server mailen en beheren zodat je niet veel gemaakt kan worden. Postbusje erbij helpt ook. Enige waar ik zo snel niet uitkom is hoe de opbrengsten bij de spaarders komen zonder dat ik er bij betrokken ben. Als justitie komt is dat alleen maar extra reclame. Zolang de inhoud van je database onbekend blijft kan invloed uitoefenen op het systeem. Het blijft tot het laatste moment onbekend welke spaarders worden aangemoedigd om hun geld te verplaatsen. Maar nogmaals dit was een geintje met serieuze ondertoon. Gewoon een brainwave welke misschien leuk is verder uit te zoeken en dan allicht besluiten wat mee te doen. Die kans acht ik vrij klein.

    Mocht je links naar die (mislukte) initiatieven nog hebben graag.

  49. ll says:

    Bertolt Brecht zei eens dat een bank beroven een delict is, maar dat een bank oprichten nog een groter delict is…..

  50. Hugo says:

    @51

    Leuke, die kende ik nog niet. Volgens William Black (hoge onderzoeker van de saving & loans fraude) The Best Way to Rob a Bank Is to Own One
    http://www.amazon.com/Best-Way-Rob-Bank-Own/dp/0292706383

  51. Goudbelegger says:

    @50 je kan ook gewoon goud kopen..

  52. Douwe says:

    Goudbelegger, ook ik heb ooit gewerkt voor rente.
    Bovendien heb ik gewerkt voor mijn huidige spaartegoed.
    Wat is daar mis mee?

  53. adamus says:

    voor o.a. Goudbelegger en Martijn,

    martial law etc. the obama deception.

    http://www.youtube.com/watch?v=4NAV2aeI3MY

  54. adamus says:

    55

    houdt het tegoed en vooral harder doorwerken en veel belasting betalen, incl. inflatie.

  55. ll says:

    @ adamus , gatsie wat een naar filmpje, helaas is dit ook geen goed bericht

    http://www.fd.nl/artikel/14395249/miljardenstrop-gemeenten-recessie

  56. adamus says:

    “de overheid moet er wat aan doen”

    http://economiemeijer1973.blogspot.com/2010/03/china-groeit-te-hard.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+economiemeijer1973+%28Economie%29

    hoe de ene helft van NL de andere helft het liefst aan de bedelstaf heeft.

  57. adamus says:

    IL, de gemeenten dachten in eerste instantie natuurlijk beter te worden van die regeling. De locale sukkels.

  58. adamus says:

    IL, de gemeenten dachten in eerste instantie natuurlijk beter te worden van die regeling. De locale sukkels.

    Gemeenten hebben vorig jaar nog een mazzeltje gehad doordat ABN gesponsored werd door het Rijk. Dientengevolge kwam er ook extra geld naar de gemeenten. Dat moeten ze nu ook terugbetalen.

    Overigens zijn er scholen/roc’s die een paar jaar geleden extra geld hebben gehad, eenmalig, maar dat nu ieder jaar in hun begroting hebben staan. Hoe dom kun je zijn.

  59. ll says:

    Strakjes kunnen de burgers alleen nog maar met moeite de rente betalen over de staatsschulden, het verdienmodel van het Rijk is ook al om zeep geholpen, hoe dom kan je zijn

    http://www.telegraaf.nl/dft/6266841/__Geldhonger_stuwt_rente__.html

  60. ll says:

    Ff een vraagje aan de oekoenoemen, als een land failliet gaat, en er volgen beslagnemingen, kunnen dan ook de deposito’s van de burgers in beslag worden genomen, en ook de tegoeden bij de pensioenfondsen ?

  61. ll says:

    Een kijkje in het verleden, in Argentinie gingen de banken op slot, men kon geen cent meer uit de muur halen, is dit misschien de toekomst……

    http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article909564.ece/Failliet_Argentinie_kan_nieuwe_crisis_uitlokken

  62. Get a Life! says:

    Funda voor de zoveelste keer tegen de 200.000 aan.. Ik ben benieuwd of ze het dit keer wederom voor elkaar krijgen ‘op te schonen’. Op gegeven moment werkt dat natuurlijk niet meer. Misschien is het moment nu eindelijk daar..

  63. adamus says:

    63

    zie IJsland. Zo’n vaart loopt het niet. Ze kunnen geen geld lenen in het buitenland tegen een vriendentarief. Maar een russische oligarch kan in een keer IJsland overnemen, of die Mexicaan of Buffett of Gates etc.
    Het IJslandgeld is ergens naar toe gegaan, London volgens dikke JKdeJ. Aangezien de prijs van OG waardevast is en zelfs weer stijgt volgens de dikke jager, heeft NL na ABN de tweede vette winstmaker te pakken.

  64. adamus says:

    65

    het is gewoon een advertentiemedium met zoekmachine. Er kan vanalles in staan wat de plaatser wil, mits het de openbare orde niet verstoort, niet in strijd is met goede zeden etc.

  65. adamus says:

    NL had toch ook nog veel tegoed door niet betaalde leveranties in de jaren 80? Zat Bernard daar ook niet tussen als middleman?

    Verder kan zo’n land een high-potential verkopen aan bijvoorbeeld een kapitaalkrachtige NL familie.

  66. Douwe says:

    De Telegraaf: Geldhonger stuwt rente

    Kijk, hier zat ik als duffe spaarder op te wachten: staatsobligaties met een goed rendement.

  67. Martijn says:

    @56

    Dat is toch van Alex Jones? Hij kaart soms terechte zaken aan, maar leeft wel van “fear mongering”. Ik heb de film niet gezien en vind veel van de zaken die hij brengt uiterst speculatief.

    Niettemin zie ik het niet als onmogelijk dat er martial law wordt uitgeroepen in de VS. In Italië is immers ook al 2 jaar de noodtoestand van kracht waardoor het leger binnenslands kan worden ingezet. Bewijst eens te meer de fascistoïde inslag van Benito Berlusconi.

  68. adamus says:

    Martijn,

    Benito kan niet voor de rechter verschijnen, zijn agenda is tot zijn eindfeestje volgeboekt.

  69. adamus says:

    Martijn,

    Benito kan niet voor de rechter verschijnen, zijn agenda is tot zijn eindfeestje volgeboekt.

    hij moet toch eens uitgenodigd worden, in navolging van Agela M., op paleis Noordeinde. Lesje in goede manieren.

  70. nhz says:

    @49:
    zeker moet er iemand voor die rente werken, namelijk degeen die vindt dat hij nu al recht heeft op het geld wat hij de komende 10 of 30 jaar gaat verdienen, en die daar dus nu direkt al een te duur huis van wil kopen. Mocht een hoge rente dit verschijnsel afremmen, des te beter.

    @63:
    lijkt me een vraag voor politici en juristen. Zeker is dat alleen al bij dreiging van een faillissement iedereen bang moet zijn voor zijn bezittingen aangezien de politiek een greep in de kas gaat doen, zie wat er de afgelopen vier maanden in Griekenland gebeurde. In internationaal verband wordt de vraag wat er wel/niet mag meestal met wapens opgelost.

    @69:
    bij stijgende rente zijn staatsobligaties niet zo aantrekkelijk …

  71. ll says:

    We lopen hier in Olland twee jaar achter de US, een kijkje in de toekomst

    http://www.cnbc.com/id/35812823

  72. nhz says:

    @74:
    het verschil zal dan wel zijn dat ze alle onderwijzers hier blijven doorbetalen alsof ze gewoon blijven werken; in ieder geval totdat de laatste spaarder uitgewrongen is.

  73. adamus says:

    Hogere rente staatsobligaties. Ga je ook nog je eigen rente voor een deel betalen.

  74. adamus says:

    nhz.

    zolang hier een scholenclub op de veluwerand nog 9 miljoen op de bank heeft. Cash mag ik hopen.
    Geen idee hoe dat zit in bv. Terneuzen.

  75. adamus says:

    75

    onderwijzers zijn geen rijksambtenaren, je kunt ze dus niet opzij zetten in een aparte ruimte om te gaan “schrijven” met behoud van.

  76. adamus says:

    Waar blijft de NVM met een troll?/????

  77. ll says:

    Hier weer een verhaaltje, waarom US zich niet uit de schulden kan komen via inflatie

    http://money.cnn.com/2010/03/10/news/economy/inflation_debt/index.htm

  78. Martijn says:

    @80

    Hogere inflatie dus.

    Overigens is het helemaal nooit de bedoeling geweest om de staatsschuld volledig af te betalen.

    Het stuk heeft gelijk in te stellen dat dat niet zal gebeuren, maar dat lijkt me weinig nieuwswaardig.

    Verder:
    “Many countries have tried this and they’ve all failed,” said Mark Zandi, chief economist at Moody’s Economy.com.
    Lekker zo’n losse stelling, hebben we zonder onderbouwing helemaal geen zak aan. Ik ben benieuwd naar voorbeeld. Landen die het wel gelukt is zijn er in elk geval wel: Argentinië, Weimar Duitsland, Rusland etc.

    En stijgende rente? Niet als er meer QE (drukpers) tegenaan gegooid wordt.

  79. nhz says:

    @77:
    ja, hier zijn scholen over het algemeen ook wel rijk heb ik gehoord. Anderzijds, de Hogeschool Zeeland heeft als gevolg van subsidiefraude officieel al jaren een enorme schuld, en over onze ‘Roosevelt Academy’ zullen we maar niet beginnen want dat is echt een spreekwoordelijk black hole. In hun wijsheid hebben de kleptocraten besloten dat gat te dichten met gulle giften van weldoeners zoals daar zijn het energiebedrijf, de provincie en andere dieven waar je niet aan kunt ontkomen. Ik denk dat de energie+huizenprijzen in Middelburg en omgeving nog wel een poosje moeten stijgen om het allemaal op te hoesten, maar dan heb je ook een bak waardeloos onderwijs die alle voorstellingsvermogen te buiten gaat …

  80. ll says:

    Het schip Olland is zinkende, alle politieke leiders verlaten als ratten het schip.

    Ook Wouter Bos

  81. nhz says:

    @80:
    raar verhaal, daarom adviseert het IMF tegenwoordig zeker 2-4 inflatie, omdat het niet werkt?
    En Zandi gebruikt dit argument alleen omdat hij de US credit rating dan niet hoeft te downgraden.
    “The idea is to signal to the markets that the country is serious about getting its longer term debt under control”

  82. adamus says:

    80

    tijd dat de elite c.q. overheid de aftocht gaat blazen.

    Het gaat mij nu pas dagen: ik heb in het verleden ambtenaren gekend in mijn omgeving die een boek mochten schrijven, werd nooit duidelijk waarover. Schaal 14 met behoud van loon. Zijn de laatste 20 jaar heel veel miljarden mee heengegaan.
    In 1992 zaten er 15.000 rijksambtenaren zonder bureau! Nu?

  83. adamus says:

    84

    long term…..50 jaar? Als er hier nog maar genoeg geld is om de crisis-en herstelwerkzaamheden aan Deltawerken op peil te houden.

  84. adamus says:

    nzh,

    en master/ba is ook al mislukt, onze studenten gaan niet naar het buitenland.

  85. nhz says:

    @86:
    dat geld voor de Deltawerken kun je vergeten; indertijd bleek al dat men 1 miljard per jaar om de huizen boven water te houden véél te duur vindt. Als de hypotheken maar boven water blijven (komen?), dat mag best 30 miljard per jaar kosten 🙁

    Bovendien staan er straks in Zeeland toch alleen maar huizen die in waarde gaan dalen, een kleine zondvloed spaart dan weer geld voor het nationale sloopfonds. Twee vliegen in één klap, da’s pas efficient bezuinigen 🙂

  86. adamus says:

    Zeeuwsvlaanderen stond op de emigratiebeurs, richt zich op de welvarende pensionerende westerling. Een uitgebluste westerling moet productiviteit toevoegen. Hoe diep kun je zakken.

    Maar de huizenprijs blijft daar op peil. Komt omdat i.p.v. slopen daar het e.e.a. is opgekocht door Graaf Lippens c.s.

  87. KariZ says:

    ‘Bovendien staan er straks in Zeeland toch alleen maar huizen die in waarde gaan dalen, een kleine zondvloed spaart dan weer geld voor het nationale sloopfonds. Twee vliegen in één klap, da’s pas efficient bezuinigen’.

    WHAHAHAHAHA… die is goed nhz…wel eerst ff verhuizen dan 🙂

  88. adamus says:

    90

    dat maakt juist het in werking stellen van een crisis-en herstelplan plausibel. Solidariteit.

    Een tentenkampje bij de Almeerderhout zou ook wonderen doen. Van autochtonen natuurlijk.

  89. Iwanjka says:

    Hypotheek… suïcide bom?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*