Burgers zijn ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren aan de hypotheekrente-aftrek, laten we dat nú dan ook doen.
‘Geen uitstel’
Dat zegt Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedkunde aan de Universiteit van Maastricht in gesprek met RTL Z. Uitstel van handelen zorgt alleen maar voor onzekerheiden dat leidt ertoe dat mensen nóg minder doen”.
Meer Piet Eichholtz op huizenmarkt-zeepbel.nl
Geleidelijk
‘Er is geen politicus of partij-programma dat de hypotheekrenteaftrek in één keer wil afschaffen. Dan krijg je inderdaad een ineenstorting van de huizenprijzen”. ”Afschaffing moet dus geleidelijk gebeuren, dan voel je het prijseffect eigenlijk niet, dat wordt dan gecompenseerd door de jaarlijkse prijssijging in de woningmarkt”, aldus Eichholtz.
Bonanza op huizenmarkt voorbij
Volgens Eichholtz zullen de bomen op de huizenmarkt niet meer tot in de hemel groeien. ”20 jaar lang was er sprake van bonanza op de huizenmarkt, dat is een historische toevalligheid. Het is niet zo dat we erop mogen rekenen dat woningen altijd maar meer waard worden”. ”Op de lange termijn zijn huizenprijzen constant. De enige prijsstijging is die door inflatie”.
bron: RTL Z
gooi alle linkjes over Piet E. ook maar op de site.
Vastgoedkunde een wetenschap. Andragologie ook?
“Op de lange termijn zijn huizenprijzen constant. De enige prijsstijging is die door inflatie”
en wat zou er dan gebeuren als de prijzen in een bepaalde periode 500% meer stijgen dan de inflatie, gewoon business as usual?
Let wel: Piet was recent nog van mening dat er geen sprake is van een huizenbubble in Nederland. Hoe al deze standpunten met elkaar te rijmen zijn is mij een raadsel maar ja, daar is de man hoogleraar voor. Vermoedelijk denken zijn studentjes helemaal niet na …
LOL @ Eichholtz: “…dan voel je het prijseffect eigenlijk niet, dat wordt dan gecompenseerd door de jaarlijkse prijssijging in de woningmarkt…”
Volgens mij dalen de prijzen nu, en gaan ze nog harder dalen als de HRA (jawel, ook geleidelijk) wordt afgeschaft.
Tuurlijk kun je de HRA afschaffen, maar om dat te verkopen onder het mom van “daar merken we toch niks van” is pure volksverlakkerij.
http://www.youngagain.org/economic122009.html
mijn vriend gaat weer helemaal los 🙂
nhz,
Unimaas staat ook bekend om “probleemgestuurdonderwijs”.
Kunnen professoren ook “werkeloos” worden?
Bijzonder dat RTL dit als nieuws ziet. Is toch duidelijk een gevalletje lobbyclub heeft leerstoel gekocht en zet er een papegaai neer.
@ 3
“Let wel: Piet was recent nog van mening dat er geen sprake is van een huizenbubble in Nederland. Hoe al deze standpunten met elkaar te rijmen zijn is mij een raadsel maar ja, daar is de man hoogleraar voor. Vermoedelijk denken zijn studentjes helemaal niet na …”
Die man weet niet wat hij zegt en heeft gezegd. Ik heb al eerder hier gemeld dat hij 2 petten op heeft omdat hij een eigen “adviesbureau” heeft.
Dit staat o.a. op zijn site.
“Naast mijn werk als hoogleraar heb ik ook nog mijn eigen bedrijf ‘Finance Ideas’. Wij adviseren instellingen op het gebied van publieke vastgoedfinanciering, zoals woningbouwverenigingen, scholen, ziekenhuizen etc.”
Walgelijk gewoon.
PS verleden week zei ik dat Portugal een target was. Nu Spanje dus. Frankrijk volgt. Dit betekent een totale ineenstorting van het financiele systeem. Ik vermoed dat ook NL de garantie van 100.000 euro niet kan nakomen. Ik weet nu wel wat te doen. In ieder geval geen geld op banken die zwaar in de problemen kunnen komen.
Ik wist een paar jaar geleden al dat het erg was en zou worden maar zo dramatisch had ik het niet verwacht.
Las ook ergens dat de dubbeldip niet komt. Nee ben ik mee eens. Slecht eenmaal een dip en dan de implosie.
Maar ik ventileer dat alleen hier omdat mijn omgeving in de veronderstelling is dat alles voorbij is.
Adamus, hoe was het ook weer met die kalkoen? Hij blijft eten zolang je hem voedert omdat hij niet weet dat het bijna kerst is?
Vond het een mooi metafoor.
Juan heeft er zeker nog een over een stier ha ha. Juan?
@9:
ik heb sinds begin 2008 mijn geld verdeeld over AAB en Rabo, m.i. de meest degelijke banken in NL (AAB alleen omdat het voorlopig een staatsbank is). Maar aan die 100K deposito garantie heb ik weinig op het totaal van mijn vermogen, dus ik ben er niet gerust op. Helaas is het nu ook niet echt het moment om alles in goud om te zetten, met name de goldstocks gedragen zich vandaag veel te uitbundig. Zoiets gaat nooit lang goed.
Het is opmerkelijk dat ondanks de buitengewoon slechte financiele situatie de beurzen nauwelijks dalen (het journaal schreeuwt al twee dagen dat de beurzen rood kleuren, ze zijn duidelijk niks meer gewend na 1.5 jaar stijging zonder enige fundering …).
Juan, zou zich na 20.00 melden. Zou nog wat inspiratie opdoen met “de groene fee”.
nhz,
die fundering ben jij!
@ 10
“Maar aan die 100K deposito garantie heb ik weinig op het totaal van mijn vermogen, dus ik ben er niet gerust op. Helaas is het nu ook niet echt het moment om alles in goud om te zetten, met name de goldstocks gedragen zich vandaag veel te uitbundig. Zoiets gaat nooit lang goed.”
Ik heb hetzelfde gedaan en zoveel mogelijk verspreid en op 2 namen gezet. Toch heb ik er geen vertrouwen in. Als het echt fout gaat,krijg je een tegoedbon. Twijfel ook steeds om meer goud bij te kopen omdat zelfs dat speculatief is. Het wordt mij teveel aangeprezen.
Dat is ook de reden dat ik uit ben op buitenkansjes m.b.t. onroerend goed. Ik weet, het kan enorm zakken maar als je euro niets meer waard is dan heb ik liever onroerend goed.
Alles is koffiedik kijken maar dat het niet goed gaat komen had zelfs Jules de Corte kunnen zien.
@13:
vastgoed eigenlijk zelfde verhaal als goud, hoog risico. Vastgoed kan m.i. alleen maar omlaag, maar ik zie ook wel de voordelen. Ze zullen eerder je goud(stocks) confisceren dan je huis, dat laatste is in het Westen ondenkbaar (als het tenminste vrij van hypotheek is).
In principe moet je kopen als het bloed over straat loopt, bij vastgoed was dat 30 jaar geleden en bij goud(stocks) in ieder geval niet nu de RSI hoog staat. Dus ik gok er maar op dat er een beter instapmoment komt en dat we niet gelijk door de 1000 EUR grens gaan.
Volledig mee eens. Je moet m.i. als een kat in de boom blijven zitten.
Dat is ook de reden dat ik uit ben op buitenkansjes m.b.t. onroerend goed. Ik weet, het kan enorm zakken maar als je euro niets meer waard is dan heb ik liever onroerend goed.
hoe beoordeel je wat een buitenkansje is in het hoge Noorden? Lijkt me een hele klus. Of je kinderen moeten ook in die richting wonen. Dan heb je ook nog een sociale buitenkans.
10 i> Dit betekent een totale ineenstorting van het financiele systeem
Juan gelooft in het relaas van Willem Buiter, er komt wat chaos, zal echt nog wel even voortduren en dan valt uiteindelijk de dollar als een Damocles mes.
Vóór de $val komt er nog een test op de waarde van de NL vierkante meters: lees een antwoord op de vraag of er opgepotte toekomstige inflatie in de huidige huizenprijzen zit. Zal het ongelijk van de 64% van Maurice de Hond het gelijk van de nieuwste NVM motto: krimp = kans ?
Kees de Kort lijkt ook op zo’n lijn te zitten.
Het kan allemaal best meevallen, een test op toegevoegde waarde kan wel eens gewoon waarde hebben.
11 ? Groene fee ?
@ artikel
De heer Eihholz maakt zijn draai af. Weten we meteen het antwoord op 17.
De weledelzeerhooggeleerdeheer van de “casa-metrie” hoeft zijn inzichten mogelijk niet bij te stellen, die conditioneerde alle uitspraken met een ceteris paribus o.a. op HRA. Veilig en nietszeggend en daarmee zonder toegevoegde waarde.
Daarom een interessante vraag:
Stel dat nu de lange hypotheekrente ook echt omhoog gaat, wat doet de markt-component in de huizenmarkt dan ???
En het valt vooralsnog wel mee met de hyperinflatie:
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6624264/__Consumentenprijzen_Duitsland_dalen_licht__.html?p=18,1
In welk land was ook al weer 20% salariskorting op ambtenaren, was dat Tegenlicht op Estland o.i.d ?
Prima tijd om Japanse nootjes te eten, “slechte gewoontes smaken het best” (De Dijk)
@ juan belmonte
wat is uw zicht betreft de prijs van landbouwgrond? zelfs voor een twintiger haast niet betaalbaar..
Voor bovenstaande heren.
Er is nu een grote reddingsactie bezig van de banken van Europa, maar als u de boel niet meer vertrouwt, kunt u om safe te spelen altijd nog Uw geld in een kluis deponeren en dan afwachten. U krijgt dan geen rente, maar door deflatie wordt uw geld meer waard.
Als u wilt kunt u ook obligaties kopen, een aanrader is, de in 1993 uitgegeven door het Nederlandse Ministerie van Financien staatsobligatie. Deze heeft een looptijd tot 2023 en keert jaarlijks 7.5 procent couponrente uit, en zal niet voortijdig worden afgelost.
E.e.a. gevonden in het boek van E.Mecking
21
laat dat maar aan het grootkapitaal over; het is de bedoeling dat de 20er er gaat werken. Rabo/Fortis etc.
22
je hebt hier de laatste dagen toch iets anders kunnen lezen. Aan wiens visie hecht je meer waarde? Geen inflatie……..no way.
juan, “de groene fee”, geen thee. Absint.
Ken bijna alleen maar dit soort mensen, in grotere en kleinere mate. Komt door het milieu waar ik uit kom, niemand doet iets met z’n handen, niemand is wetenschapper, allemaal in de beleid en consultancy wereld. Misschien zie ik daardoor het grote plaatje fout, denk het niet maar het zou kunnen.
——-
“Naast mijn werk als hoogleraar heb ik ook nog mijn eigen bedrijf ‘Finance Ideas’. Wij adviseren instellingen op het gebied van publieke vastgoedfinanciering, zoals woningbouwverenigingen, scholen, ziekenhuizen etc.”
Walgelijk gewoon.
Alles verandert.
—
Lenen taboe voor huiseigenaar door Bart Mos
AMSTERDAM – Tienduizenden huizenbezitters met een hypotheek en een modaal inkomen krijgen binnenkort geen lening meer voor grote aankopen, zoals een auto. Nieuwe regelgeving snijdt de weg naar dergelijk krediet definitief af.
Hiervoor waarschuwt voorzitter Martin Aalders van de VFN, de vereniging van kredietverstrekkers zoals Interbank, Ribank en De Lage Landen. Huiseigenaren die een lening van 10.000 euro willen afsluiten, hebben straks een inkomen nodig dat boven de 40.000 euro ligt, beweren de kredietinstellingen.
inderdaad adamus
“Naast mijn werk als hoogleraar heb ik ook nog mijn eigen bedrijf ‘Finance Ideas’.
goudbel. het is walgelijk dat hij niet eens door heeft dat hij dit zo op zijn website zet. Hij is zo ontzettend dom en zijn wetenschappelijke omgeving ook, om niet eens te bedenken: ‘zal ik mijn bek daar toch niet beter over houden”. Sterker, zijn wetenschappelijke omgeving, losgezongen van echt geld verdienen, denkt: “knap, zou ik ook wel willen”.
27
Ze zijn het er niet mee eens? Het klinkt meer als een dreiging dan een waarschuwing.
goudbelegger, consultants vallen nu al heel veel klappen en dat gaat nog erger worden. De herfst is nog ver.
Opmerkelijk hoe je vaak de kern van de zaak weergeeft Adamus. Is op een forum met af en toe een beetje hoog nerd gehalte verfrissend. Onderstaande is iets wat ik zo vaak ben tegengekomen, ambtenaartjes die niks doen en denken dat ze echt werken. Maar ja, de massa wil er niets aan doen, het gaat te goed waarschijnlijk.
——
losgezongen van echt geld verdienen
Denk dat de echte crisis deze week begonnen is Adamus. De Dollar steeg en de beurzen daalden maar goud steeg daar voor het eerst overtuigend tegenin. Dat is wat er gebeurt in een echte crisis, alleen goud en goudaandelen stijgen nog. We zullen het zien.
@20:
Estland en Ierland beide meer dan 20% korting op ambtenaren salarissen (en veel ontslagen). Maar in Duitsland en NL stijgen de inkomens nog steeds procenten meer dan de officiele inflatie, wat dat betreft zijn de vakbonden hier net zo kortzichtig als in Griekenland.
@22:
maar er IS helemaal geen deflatie!!! De geldhoeveelheid blijft buitenproportioneel stijgen, inkomens en uitkeringen blijven stijgen in het grootste deel van de EU, bijna alle prijzen stijgen – behalve van overbodige gadgets en zaken zoals huizen waar gigantisch veel gebakken lucht inzit. Zelfs een 50% prijsdaling van de huizen noem ik geen deflatie maar een correctie op een doorgeschoten stijging.
en obligaties, die van Griekenland bedoel je? Of van andere solide landen zoals UK, Spanje, Belgie, Nederland, …?
Krijg je een rente die lager is dan de inflatie plus het risico dat je straks niks of een klein deel terug krijgt.
nee, cash of obli’s daar geloof ik momenteel van geen kant in.
That’s what the head of Weimar Germany’s Reichsbank Rudolf von Havenstein thought before he “briefly” sent inflation up to over 16 million percent and unemployment reached nearly 50%–take that all of you Phillips Curve followers who contend that inflation can’t exist when there is slack in the labor market.
Of course nothing nearly that dramatic is predicted to occur here in the United States but the point is that the desire to seek inflation as a panacea has already been tried many times throughout history and it has a zero percent success rate.
———> According to some on Wall Street another part of the plan is to force banks to buy Treasuries. Here is an excerpt from “Why Inflation Would Be Good for Us”, which can be found at MSN Money: Another option to keep borrowing costs down would be to force banks to purchase more Treasury debt via regulatory requirements. With the Fed keeping short-term interest rates near zero, the banks would be happy to play along, because they would collect the difference between 0.15% on overnight loans and 4% on 10-year Treasury notes. The banks would get easy profits, the politicians wouldn’t have to make uncomfortable fiscal reforms, the government could keep interest payments low, and the Fed could pump inflation into the system. Everyone would win!
———–> You see that, it’s brilliant. Printing money bails out banks while sending prices up for all consumers. The public gets screwed by earning nothing on their savings but paying more for everything they need to survive. Their purchasing power plunges and they can only afford to buy the basic necessities. Sorry, not everyone wins with inflation. Only the very rich come out unscathed. <——— But Mr. Bernanke believes an emergency Fed Funds rate still needs to be in place and that the balance sheet of the Federal Reserve does not need to shrink in short order. Given his preference to manage inflation higher, investors should manage their portfolios appropriately.
@35:
op de Duitse TV vlat het Weimar woord ook weer regelmatig. Da’s een goed teken, blijkbaar leeft dat nog (of weer), wellicht zal dat een rem zetten op wangedrag van politici. Een ezel stoot zich in het gemeen geen tweemaal aan dezelfde systeem.
correctie: “op de Duitse TV valt”
goudbe.
2002
http://www.volkskrant.nl/economie/article137177.ece/Goud_vluchthaven_voor_beleggers_in_onzekere_tijden
@15 Dalen, vraag Martijn even hoe je dat het beste kunt doen, die weet alles van hangen in bomen.
@4
“Dit betekent een totale ineenstorting van het financiele systeem. Ik vermoed dat ook NL de garantie van 100.000 euro niet kan nakomen. Ik weet nu wel wat te doen. In ieder geval geen geld op banken die zwaar in de problemen kunnen komen. ”
Als je een totale ineenstorting van het financiele systeem verwacht dan is geen enkele bank veilig en ben je je banksaldo zowiezo kwijt.
@21 Stijn
Grondprijzen hebben het niveau dat ze om bouwfraudes vragen.
“Simsalabouw” de grondprijsvarant van “Alsjemenou”, een Loekie de Leeuw uitdrukking
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-03-2010/meerderheid-huizenbezitters-voor-aanpak-hypotheekrente/#comment-33624
@25 adamus
Absinth.
De drank voor dromers, briljanten en gekken ?
@34 Nhz
Duitsland zit al jaren in deflatie, huizen kosten veelal minder dan 10 jaar geleden, is daar normaal, merkwaardig dat dat hier niet bekend is.
Net als Japan trekt de export de economie in Duitsland, niet de consument. Hetzelfde in NL, onze export (m.n. chemie) doet het goed.
Duitser is realist en schrijft af.
snelllere bouwtechniek vertaalt zich in goedkoperen aanschafprijs en niet, zoals hier in een hogere grondprijs.
@ 43
Duitsland worstelt ook al veel langer met vergrijzing.
De veranderende samenstelling van de NL bevolking gaat uiteindelijk de doorslag geven op de NL huizenmarkt.
Met veel incourante onverkoopbare huur- en koopwoningen als gevolg.
De WBVs kunnen slopen maar een particulier zonder sloopsubsidie zal niet zo snel schoon schip maken.
Wellicht komt de politiek met een oplossing, idem de sloop- stopsubsidie voor varkensboeren.
Of een nieuwe vorm landschapsherinrichting onder het mom van de ecologische hoofdstructuur waarbij een enkeling miljoenen gemeenschapsgeld krijgt toegeschoven om een beetje natuur kunstmatig te creeren.
Pure geldverschlinding bedacht door academische malloten zoals Eichholtz en cohorten.
Platteland duitsland rijden ook veel schoolbusjes om het leven daar nog een beetje aantrekkelijk te houden voor jongeren.
De leuke dingen zullen in NL betaald moeten worden door o.a. investeringen in de USA te gelde te maken……
Voorkom strop bij beperking hypotheekrenteaftrek
Belastingadviseurs lopen al vooruit op politieke beslissingen rond de fiscale aftrek van hypotheekrente. Verscheidene hebben hun zakelijke klanten al onthuld hoe ze juist kunnen profiteren van een beperking van de lucratieve aftrekpost. Met als extra bonus: ook nog eens volledig meeprofiteren van de financiële compensatie voor de huiseigenaren.
http://weblogs.nrc.nl/geld/2010/04/26/voorkom-strop-bij-een-beperking-hypotheekrenteaftrekn/