Hans de Geus: Tikkende tijdbom, effectenhypotheek

Het is angstvallig stil rond het hypotheekprodukt dat eind jaren ’90 zo hard liep: de Effectenhypotheek. Dat kon over een tijdje wel eens gaan veranderen, als bank en belegger hun kop niet langer onder het zand kunnen steken voor de ontstane tekorten.

AEX op 700
Het leek zo mooi… Je was een dief van je eigen portemonee als je er níet een afsloot in de tijd dat de AEX rond de 700 stond: De Effectenhypotheek. Kent u hem nog? In plaats van zeg 100% van de waarde van het huis, sloot je een hypotheek van 115 of 120%. Het extra geld werd belegd, vaak grotendeels in aandelen. Met het voorgestelde rendement zou je dan op einde looptijd de lening kunnen aflossen en van een schuldenvrij huis kunnen genieten.

Slecht slapen
Spijtoptanten die jaren van beursrally met leden ogen aan zich voorbij hadden zien gaan konden zo alsnog hun slag slaan. En, op een ‘veilige’manier: immers, het was voor de lange termijn en dan doen aandelen minimaal 8%, verzekerde gretig verkopende bankiers en tussenpersonen. Dat bleek wat al te mooi voorgesteld. Ik weet nog dat een kennis, een medisch specialist, zich rond 1998 al zorgen begon te maken toen de beurs even sputterde. Hij had nu al een paar jaar hypotheek betaald, maar de opbouw van vermogen – dat was tot nu áfbraak van vermogen geweest. Het zou toch wel goed komen met zijn effectenhypotheek?

Banken stilletjes…
Tenzij er een wonder gebeurt, komt het helaas níet goed. Dit is hét hoofdpijndossier dat banken er nu even niet bij kunnen hebben, en voorlopig maar liever voor zich uitschuiven. Tot nu toe kon dat ook met goed fatsoen: als de huizenkoper op de einddatum de hypotheek niet kan aflossen met de beleggingsopbrengst, redeneerde de bank, ach, het huis was toch wel genoeg in waarde gestegen om het tekort te dekken. Maar nu ook de huizenmarkt in het slop zit, aandelen verder zakken én we ons realiseren dat beleggingsrendementen structureel weer terugzakken naar niveaus van voor de grote schuldenopbouw, begint het toch te kriebelen. Welke bank durft als eerste brieven de deur uit de doen met het verzoek of men maar even wil bijstorten? Commercieel een erg lastige boodschap. Gaat DNB hier op een gegeven moment op aandringen? We weten het niet.

Aandelenlease kinderspel
Een ding is zeker: als huizenprijzen verder dalen en aandelen niet herstellen, wordt de effectenhypotheek een dossier waarbij aandelenleaseaffaire in het niet valt. De zoveelste vorm van leverage in het systeem die tot de kredietcrisis leidde, die nog op pijnlijk wijze teruggedraaid moet worden. Net als bijvoorbeeld de tekorten van pensioenfondsen of de leningen aan beleggers in kantoren, één van de gezichten van het pyramidespel waardoor we ons een tijdje heel rijk hebben kunnen wanen.

Aan de bak
Het zal nog wel even duren, tot de banken de eenduidige conclusies uit hun risicosystemen niet langer kunnen negeren, en hard aan de bak moeten om de schade te beperken. Wanneer? Ik schat dat het over een jaar of 5 ineens groot op de voorpagina’s staat, en we elkaar vreemd staan aan te kijken hoe dít onkruid nou weer ongezien zo heeft kunnen woekeren. De illusie armer dat subrpime-achtige toestanden zich achter onze dijken niet kunnen voordoen.

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with: ,
197 comments on “Hans de Geus: Tikkende tijdbom, effectenhypotheek
  1. Claude says:

    Wellicht dat ik het toen allemaal niet zo goed volgde hoor, maar toen ik recent al die value-to-loan percentages zag van boven de 110%, dacht ik nog heel naïef: dat zal wel voor een verbouwing zijn. Maar begrijp ik nu goed dat mensen met extra hypotheekgeld belegd hebben? Dat is toch wel goed mis om heel veel redenen en zulke mensen verdienen het niet om gered te worden met belastinggeld. Wat uiteraard wel gaat gebeuren, maar dat terzijde.

    Verder vraag ik me sowieso af wat de banken gaan doen met hypotheken die hoger zijn dan de waarde van de woning. Je zou toch zeggen dat banken, als goed rentmeester, het onderpand in de gaten moeten houden en verplicht zouden moeten zijn om niet meer dan deze waarde uit te lenen c.q. ervoor te zorgen dat deze weer op peil komt. Maar zoals De Geus hierboven schrijft: dat zijn nare brieven die er voorlopig niet zo snel uit zullen gaan. Iemand enig idee hoe dat in andere landen is gebeurd?

  2. Dawg says:

    Les 1

    Ga er maar van uit dat als een financieel intermediair je iets voorspiegelt dat te mooi lijkt om waar te zijn, dat dat dan ook wel zo zal zijn.

  3. anderhalf keer modaal says:

    Het mes snijdt inderdaad aan 2 kanten. Maar helaas niet in de positieve betekenis van het spreekwoord. Eerder een double whammy.

    Het artikel zal voor de meeste lezers op dit forum niet heel opzienbarend zijn, maar toch is het goed er even bij stil te staan.

    Er komen steeds meer onweerswolken aandrijven die het feestje gaan bederven. Ik kan ondertussen mijn lol echter niet op en ga net als Juan een fles ontkurken.

    Mijn geduld is overigens wel een beetje op. Het enige wat mij wel opzien baart zijn de nog steeds torenhoge vraagprijzen.

  4. anderhalf keer modaal says:

    @1 if it sounds too good to be true, it probably is. 😉

  5. Wilko says:

    @4
    Hoe ging dat spreekwoord ookweer?
    Ach al is de vraagprijs nog zo hoog, de waarheid achterhaalt ‘m wel? 🙂
    http://www.funda.nl/koop/hoofddorp/huis-4074676-moermond-1/kenmerken/

  6. Claude says:

    @6 http://www.huizenzoeker.nl/koop/noord-holland/hoofddorp/moermond-3/details.html

    Buren zijn nog 25.000 goedkoper. Voor hetzelfde aantal m2. En beide al een geruime tijd te koop.

  7. Ain says:

    @4 het is goed dat dit soort berichten ook door de main-stream media steeds meer naar buiten worden gebracht.

    @6 dat is echt een flinke daling, maar ik moet zeggen dat de huidige prijs zelfs nog hoog is voor deze kleine 2 onder 1 kapper. Wellicht is er een dombo die denkt nu een koopje te kopen…of is dat juist de tactiek…

  8. Claude says:

    @7

    Tuin bij nummer 1 lijkt wel een stuk groter te zijn, scuzi.

  9. Ain says:

    Roeland Koopman vindt de gegevens herstel huizenmarkt in VS + NL lariekoek.

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week33/ma_1730_beurs_roland.avi_plain.xml

  10. Dawg says:

    @ 4 anderhalf keer modaal

    “Ik kan ondertussen mijn lol echter niet op en ga net als Juan een fles ontkurken.”

    Hou er dan wel even rekening mee dat de politiek je graag “mede eigenaar” zal maken van de financiele strop waarin huishoudingen en instellingen hun nek hebben gestoken.

  11. Ain says:

    @11 snel emigreren…

  12. Ain says:

    Waar kan ik heen….

  13. ll says:

    @ 2 Claude, waarom zou de WSW zich zorgen maken, het hele Nederlandse volk staat er garant voor. Volgens S&P nog steeds AAA rating.

    Wij allen kunnen strakjes voor de kosten opdraaien, voor die mooie spookflats gebouwd door de WBV’s

  14. ll says:

    Chapeau voor Hans de Geus, die vermeldde ook al op RTLZ , dat de verborgen deflatie zit in niet verkochte woningen.

  15. ll says:

    Voorbeeld van verborgen deflatie, zie b.v. deze, van woningbouwcorporatie Leffier

    http://www.lefier.nl/Aanbod/Woningenuitgelicht/Tasmantoren.aspx

    Hij staat voor 3/4 leeg, maar haar eigen klanten mogen er niet wonen, want die hebben te weinig inkomsten

  16. Okkie says:

    Dit is toch een duidelijk voorbeeld van een product waarvan het risico voor de koper hoort te zijn, maar ik ben bang dat wij er weer voor gaan opdraaien.

  17. adamus says:

    nhz, kitco.com : mooi moment om winst te pakken en de rekening op te heffen……..

  18. anderhalf keer modaal says:

    @ 8 Ain. 399 k voor een tweekapper in de Haarlemmermeer met > 500 mtr. grond is al fors lager dan de top in aug 2008. De gerealiseerde verkoopprijzen aldaar lagen toen rond de 440 duizend. Doorgaans met veel kleinere percelen.

    In die zin zit er kennelijk toch iets van beweging in die vraagprijzen. Dat geeft de burger moed…

    Maar verder; ik ben het met je eens dat 4 euroton nog steeds een hele berg geld is voor een grote betonnen doos met-zonder garage.

  19. Hugo says:

    ”de politiek je graag “mede eigenaar” zal maken van de financiele strop waarin huishoudingen en instellingen hun nek hebben gestoken.”

    Euthanasie mag niet van de politiek aangezien die mensen beter gebruikt kunnen worden om financiele zelfmoordenaars te redden.

  20. adamus says:

    Tasmantoren en veilig kunnen neerkijken op de voormalige woonplaats van het monster van Harkstede. Scary.

  21. nhz says:

    @15:
    het is papieren deflatie die nooit gerealiseerd gaat worden, mede dankzij voortdurende inflatie evangelisten zoals Hans de Geus. Ik hou het met Juan op toekomstige opgepotte inflatie.

    @1: ??

  22. nhz says:

    sorry dat laatste was voor adamus, ik snap opmerking # 18 niet…

  23. Wilko says:

    @19
    Nee nee, je bent denk in de war met deze:
    http://www.funda.nl/koop/hoofddorp/huis-47754835-de-muy-13/fotos/

    Mag ik deze nomineren als lelijkste huis? (hilarisch genoeg staan er nog 3 van deze huizen in dezelfde straat te koop) 🙂

  24. nhz says:

    @21:
    dan weet je gelijk waarom het de Tasmantoren heet (tenminste, voor wie wat van geschiedenis weet, zoals dat Tasmanië vroeger Van Diemensland heette en dat er aan de lopende zaak scary dingen werden uitgehaald).

  25. Okkie says:

    @Hugo:
    Prorail wil van zelfmoordenaars af, omdat ze schade toebrengen aan de economie.

  26. nhz says:

    @24:
    het design is tamelijk trendy hoor, al is het ook niet mijn smaak. En de prijs is best redelijk, vergeleken met wat ik in mijn eigen woonplaats zie aan moderne blokkendozen van dit formaat.

  27. adamus says:

    Hugo ik heb hem maar even naar voren gehaald 😉

    Tip onderzoek de rol van Opstelten (huidige formateur) en zijn rol in de Utrechtse vastgoedfraude. Die gast is zo rot als het maar kan.

    Opstelten: “ja mijnheer, dat kunt U nu wel zeggen, maar het is niet zo…..”

    Er is nog even sprake van geweest, voordat hij informateur werd, dat hij MP zou worden. Gr.L zou ook meedoen, de assistenten van de staatssecretarissen waren al paraat, dus al weer even geleden.

  28. lorenzo says:

    ….hij heeft nagdeacht over mijn tip : een spaarekening in het buitenland . Power ….

  29. adamus says:

    Prorail wil van zelfmoordenaars af, omdat ze schade toebrengen aan de economie.

    gewoon de lijntjes bij Castricum, Weert en den Kolder opheffen?

  30. adamus says:

    ….hij heeft nagdeacht over mijn tip : een spaarekening in het buitenland . Power ….

    moet je gewoon opgeven in NL me dunkt?

  31. lorenzo says:

    Dat zou ik maar wel doen , de rest is the same.
    De kracht zit hem in de massa , indien juist gebruikt.

  32. adamus says:

    sorry dat laatste was voor adamus, ik snap opmerking # 18 niet…

    kitco, goud, alltimehigh, nu een leuke prijs lijkt me op de Hbu rekening. Of klopt mijn redenatie niet.
    Het is toch niet zo dat het gewicht permanent wordt aangepast aan het bedrag wat op zo’n rekening staat?

  33. Ain says:

    @19/24 doet me denken aan dat liedje van de “little boxes”. Deze belachelijke prijzen zijn vooral ontstaan omdat niemand meer nadenkt over hoe hij/zij ze kan aflossen. Als je je bedenkt hoelang je er voor moet werken om het af te betalen, zie je in hoe belachelijk hoog de prijzen zijn (ook al is het randstad).

    @21 Komt Calon dan uit Harkstede?

  34. adamus says:

    Hij staat voor 3/4 leeg, maar haar eigen klanten mogen er niet wonen, want die hebben te weinig inkomsten

    Il, het was de bedoeling dat deze toren voor forse bedragen verpatst zouden worden en vanuit de winst voor de armlastigen de huurlasten gunstig konden worden beïnvloed. Allemaal goed bedoeld…

  35. adamus says:

    @21 Komt Calon dan uit Harkstede?

    🙂

    google is soms je vriend.

  36. Ain says:

    @ 36 Wie schrijft die stukken op wikipedia? Ik denk dat ik me ook maar agrarier ga noemen….heb ook familie in die business..

    Marc Calon (Breskens, 18 januari 1959) is een Nederlands politicus en agrariër. Marc Calon werd geboren in Zeeuws-Vlaanderen waar zijn grootouders een boerderij hadden. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar de provincie Groningen waar zijn vader een boerderij kon pachten in Zuurdijk.Hoewel hij niet meer op de ouderlijke boerderij woont is hij nog steeds actief op het akkerbouwbedrijf in Zuurdijk. Iedere zomer werkt hij tijdens zijn vakantie mee op het bedrijf.

  37. Ain says:

    @38 interessant, krijgt vast nog een staartje zodrag een rechter uitspraak doet.

  38. adamus says:

    Ain, de periode na de jaarlijkse huurverhoging is het altijd rustig in de woningbouwbusiness.

    Vandaar die Belgisch-achtige naam.

    overigens Agroland is nog steeds 60K per ha.
    Martin Armstrong: land doet mee in de deleveraging van onroerend goed……er is dus nog een lange weg te gaan.

  39. adamus says:

    Ain, niet alles is te vinden op wiki zoals misschien op hebt kunnen maken uit het filmpje van Russo.
    Calon is in ieder geval geen PTB.

  40. adamus says:

    Voor Juan, koeienkolder in de polder over varkensruggen

    ze doen er niet meer toe als stemvee 🙂
    Gerucht gaat dat min.v.Landbouw etc. bij economische zaken komt.
    Is al lang gaande: begin jaren vijftig deed de dorpspastoor in een nh dorp al een oproep om niet op een boer te stemmen maar op degene die maatschappelijk werk hoog in het vaandel had. En dat lukte; de man kwam in de 2de kamer.
    Gewoon een maatschappelijke ontwikkeling en deze man heeft het nog niet in de gaten…….hij gaat zijn pensioen niet halen op zijn bedrijf, zelfs niet in de IJsselmeerpolder.

  41. adamus says:

    Nee nee, je bent denk in de war met deze:
    funda.nl/koop/hoof…835-de-muy-13/fotos/

    vakantie timmerdorp?

  42. Ain says:

    @ 42 wie/wat is Russo en PTB?

  43. nhz says:

    @33:
    de alltime high was $ 1266 of EUR 1045 (ongeveer), we staan nu op $ 1225 / EUR 955. Dus geen alltime high. Mijn winst op het giraal goud (in euro’s) is al weer bijna gehalveerd sinds een paar weken geleden, slecht moment om afscheid te nemen dus (niet dat ik dat van plan was …).

    @37:
    het verhaal lijkt erg op dat van die ex-topman van Rabo …

  44. anderhalf keer modaal says:

    @ 44 fuhrerbunker

  45. Hugo says:

    @adamus,

    Voel je vrij 😉

    Opstelten heeft bewezen dat hij hele archieven & boekhoudingen letterlijk kan laten verdwijnen. Smoking gun was inderdaad (voornamelijk hierdoor) niet te vinden. De rest wel, die beerput stonk zo hevig dat hij onhoudbaar was en moest worden overgeplaatst.

    Eind jaren 90 kwam Gerrit de Wit naar buiten met veel bewijs over vastgoedfraude en ambtelijke corruptie binnen VROM. De financiele gevolgen daarvan gaan nu langzaam aan duidelijk worden? Skills van Opstelten hadden handig kunnen zijn.

    Trouwens dit 1 min filmpje gezien? http://www.youtube.com/watch?v=DLyE94rmC94 Jammer dat de Wit geen gebruik maakte van het aanbod van Nout om te vertellen over wat hij doet bij de Trilateral Commission. Hiermee ontweek Nout trouwens handig de Bilderberg – ING vraag. Gesteld door Micha, wil wel eens doordraven maar stelt regelmatig goede vragen, Kat.

    Bekend met het boek van Poot senior en Kat over Joris, aannemelijk pedo topman justitie, Demmink? Sterk en gratis bij meneer Poot te bestellen. Poot heeft vanwege Chipshol (terecht) een appeltje te schillen met Demmink. Hier te bestellen; http://www.schipholwanbeleid.nl/index.php?sid=104&pid=398

  46. adamus says:

    Wie schrijft die stukken op wikipedia?

    google maar eens op : monster van harkstede
    leuke wiki.

  47. adamus says:

    Hugo, die ken ik. Ik was meer gericht op die vragenstellers. Totale nitwits.

  48. Ain says:

    @ 50 Luguber en niet bepaald leuk. Die moorden op prostituees waren mij wel bekend, maar ik had even niet de link gelegd met het monster van Harkstede.

  49. Hugo says:

    @Ain;

    TPB is normaliter TPTB (the powers that be). Mensen met veel macht en invloed, waar zeer weinig bekend over is en tevens boven de wet staan cq de wet zijn. Ga maar eens op onderzoek uit en onderzoek de achtergronden van onze centraal bankiers. Of naar de rijkdom van het koninkshuis. Heeft die soms wat dollars gedropt en bij de NL CB wat fysiek opgepikt? Volgens another is voornamelijk ‘oud geld’ binnen Europa pro fysiek. De oranjes hebben er zetel.

    Drugs is ook zo’n verhaal. Amper mainstream verhalen terwijl duidelijk is dat overheden / geheime diensten flink dealen. Had van Traa echt een ongeluk? Onder de bevrijding door het westen produceert Afganistan weer 90% van de heroine. Of zitten we daar echt alleen maar vanwege de pijplijn van Balkendendes broertje? Oranje had met de koninklijke Nederlandse heroine fabriek een gouden handeltje. Er zijn meer opvallende zaken. De fraude en onmogelijkheid van dit geldsysteem zijn je vast al opgevallen.

    Bestel ook wat andere boeken van poot. Die over Chipshol verhaalt over ‘ingrijpen van TPTB’.

  50. Hugo says:

    Ja die commissie de Wit was erger dan een aanfluiting. De Wit moet meer weten, dit soort onnozelheid gaat er bij mij niet in. Maar ja, wat had jij anders gedaan? Anders was onze ‘precious’ geklapt.

  51. Hugo says:

    Ter verduidelijking van precious; http://www.youtube.com/watch?v=DLvIFRNbqOs

  52. adamus says:

    Hugo, verwees je naar een wijk in Utrecht? Huren 30 jaar geleden 115 gulden p.mnd. 🙂

  53. adamus says:

    De oranjes hebben er zetel.

    als commissaris, in het kader van een maatschappelijke stage. Hij is geen studiebol geweest, misschien mag hij wat langer blijven tot hij het door heeft . 😉

  54. Hugo says:

    adamus, in dit draadje verwijs ik naar de privatiseringsgolf van de panden in bezit van de gemeente Utrecht ten tijde van het burgermeesterschap van Opstelten. Uiteindelijk zijn een paar direct verantwoordelijke ambtenaren tot schoffelen veroordeeld. Nu huurt de gemeente een aantal van die panden tegen ‘marktconforme tarieven’. Schade voor de inwoners was 10 tallen miljoenen.

    Verhaal op de vorige draad verwees inderdaad naar de wijk waar ik (ruim 15 jaar) woon en ‘gesaneerd’ is. Geen zegeningen aka vooruitgang, slechts duurder wonen voor velen en onrust. De goedkope huurwoningen moesten koste wat het kost neer en de bewoners (duurder) verkassen. Vele slachtoffers waren goede lui. Mijn zegening is dat ik via familiekoophuur hier woon.

    Laat je niets wijsmaken middels de media welke stellen dat ‘krachtwijken’ slecht zijn vanwege de rellen. Hier is de woede (waar is de woede VPRO) wel aanwezig. Niet naar elkaar maar richting de veroorzakers van ellende. Bevolking heeft eea echt wel door. De oplossing, fysiek, helaas niet.

  55. Hugo says:

    De toko (DNB) is opgericht door zijn achtergrootvader (ofzoiets). Zeker blijven tot hij weet hoe te profiteren. De maatschappij ben ik niet 😉

  56. Hugo says:

    ECB failliet? Californie gaat wederom eigen IOU’s uitgeven. Je kan er waarschijnlijk niet bij ze mee (belasting)betalen. Net zoals de vorige keer.

  57. Martijn says:

    @58

    Het is een flinke som, maar waarom zou nu de ECB failliet zijn?

    Heb je trouwens wel eens naar de Portugese goudreserves gekeken?

  58. Martijn says:

    @54

    Toneelstuk. Net als de strestest.

  59. ll says:

    Martijn, de 382.5 ton goud van Portugal is niet van de staat, maar van de Bank of Portugal.

    Daar hebben ze betere regels, dan Olland met het gas, dat er bijna niet meer is, en de opbrengsten ook niet, gas = goud.

    De staat krijgt alleen inkomsten over de opbrengsten.

    http://noir.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=a1un98uhqUVg

  60. ll says:

    Winkels in Almere trekken het niet meer, geen huurverlenging in het stadshart ?

    http://propertynl.com/index-newsletter/huurders-stadshart-almere-verlengen-overeenkomst-niet/

  61. ll says:

    De woningcorporaties hebben al problemen met het betalen van de rente op langere termijn, wel zij zijn niet de enigen.

    Als je de rente niet meer betalen kan, waar blijf je dan….

    Vandaag een spannende dag in Ireland.

    http://www.independent.ie/business/irish/ireland-braced-for-vital-bond-auction-on-today-2299794.html

  62. Martijn says:

    @64

    Klopt, het mag niet zomaar verkocht worden etc, maar ik denk dat het best als onderpand gebruikt kan worden. Het draagt in elk geval bij aan de kredietwaardigheid van het land.

  63. Adamus says:

    Het goud mag niet het land uit
    Welke constructie moet er dan opgezet worden?
    Zal GS wel een idee over hebben vermoed ik.

  64. Martijn says:

    WOW!!!!

    http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2010/08/020_annexeert_koopwoningen.html

    Het lijkt te beginnen…

    Die verhalen over inwonende schoonouders komen ineens een stuk dichterbij.

  65. Martijn says:

    @69

    Zie dat je me voor was.

  66. Martijn says:

    @68

    Ben niet genoeg ingelezen (geen zin me te verdiepen), maar daar zal zoals altijd wel een mouw aan te passen zijn.

    Goud verplaatst trouwens niet vaak als het fysiek van eigenaar verandert in de CB kringen.

  67. Hugo says:

    @ll

    In Belgie heeft de rechter geoordeeld dat het goud NIET van de belgische CB is. Het is van de Belgische staat.

    Zie; http://www.aandelen.com/blog/category/nationale-bank/

  68. Ain says:

    Ik hoor zojuist Hans de Geus zeggen dat ze in hun uitzending van 12 uur aandacht zullen besteden aan de Amerikaanse huizenmarkt en het aantal wanbetalers daar. Er schijnen cijfers uit te komen…

  69. ll says:

    Vraag. De banken hebben een totaal aan hypotheek uitstaan van ongeveer 600 miljard met als onderpand woningen.

    Waarom concureren de banken nu niet onderling met elkaar door de hypotheek rente te verlagen, om een zo groot mogelijk marktaandeel te krijgen.

    Ze lenen zelf erg goedkoop, bijna 0%. Iemand ?

  70. lorenzo says:

    Omdat ze waarschijnlijk afspraken hebben gemaakt in al dan niet zo mooie restaurants om de buit te verdelen .
    Een reden dat de AFM nu onderzoek gaat doen.
    Ondertussen kunnen wij , het volk, onze spaarekening opzeggen en 1 tje in het buitenland openenen.
    Druk uitoefenen heet dat met hele mooie consequenties.

  71. ll says:

    Lorenzo, kan het ook zijn dat de banken helemaal geen marktaandeel meer willen hebben i.v.m. aankomende instorting, allemaal ” gedoe ” voor de banken, huisuitzettingen, rechtszaken etc.

  72. nhz says:

    @62,67,68:
    ik las recent wel diverse verhalen dat al dat Portugese goud nu weg is; of het dan bij de ECB is als onderpand voor de lening blijft raden, zou me verbazen. Spanje heeft recent toch ook grote bedragen bij de ECB geleend, zonder gold swap?

    @66:
    kan iemand mij uitleggen waarom de WBV’s zoveel rente moeten betalen terwijl ze hun huizen gratis van ons gekregen hebben? Blijkbaar is er dan heel veel geld verspild aan uitgaven die onvoldoende rendement opleveren. Met een rente die historisch laag is (bijna 0) is dat een prestatie van formaat, in een markt waar ze ook nog een bijna-monopolie hebben.

    @70:
    ik betwijfel ten zeerste of dit het volledige verhaal is; kan me eigenlijk niet voorstellen. Als ze dit in mijn omgeving gaan toepassen dan is is het tekort aan huurwoningen direct opgelost. Maar ja, eigenaars zijn creatief.

    In een nabij plaatsje waar 2e huizen ook niet toegestaan zijn (verplicht inschrijven daar als hoofdverblijf) komen er veel verbouwingen voor die jarenlang duren. Tijdens een ‘verbouwing’ ben je niet verplicht om zelf in het huis te wonen; er zijn vast meer truken. De huizenprijzen zijn daar met ongeveer een factor 25 in 30 jaar gestegen, het is evident dat speculatie hierdoor niet geremd wordt.

    @76:
    “Ondertussen kunnen wij , het volk, onze spaarekening opzeggen en 1 tje in het buitenland openenen.”

    in dit soort onzekere tijden bankier ik liever bij de staatsbank, als er dan meer dan een ton ineens foetsie is heb je in ieder geval nog een claim op de staat. Bij een buitenlandse bank houdt het met een ton spaargeld echt op (al geldt misschien in Duitsland nog die onbeperkte garantie?).

  73. nhz says:

    @77:
    ik denk dat dit zeker ook een factor is, kijk eens naar Rabo die lange tijd de grootste was en nu de indruk wekt dat ze weinig trek hebben in meer hypotheekleed.

  74. lorenzo says:

    77. ja dat zou kunnen dat die wens steeds groter wordt . Meanwhile zadelen ze het volk op met de hoge HR , de bijna geen spaarrente …etc.
    M.i. gaat het spek op de botten redelijk vlot.
    Wat is het nu ?

  75. Ain says:

    @80 kortom, het spel wordt al gespeeld, de banken zijn al lang bezig zich te ‘herpositioneren’. Door enerzijds vet te ontvangen vanwege de lage ECB rente, de spaarder uit te knijpen en de HR lekker hoog te houden….

  76. ll says:

    @ Lorenzo, ik weet het niet, het is een vraag van iemand van Eigen Huis, maar wel een goeie….

  77. Dawg says:

    @ 78 nzh

    “Blijkbaar is er dan heel veel geld verspild aan uitgaven die onvoldoende rendement opleveren.”

    Die conclusie wordt zo’n beetje onontkoombaar. Zo’n twee a drie jaar geleden heette het nog dat het geld bij de WBV’s tegen de plinten opklotste, maar dat het bouwen zo langzaam ging vanwege trage ambtelijke procedures, nu kan er niet gebouwd worden als de huren de komende jaren niet ieder jaar met tenminste 1 procent meer dan de inflatie stijgen.

    Tussen 1980 en nu liep de index van de reele gemiddeld huur op van 104 naar 164. In diezelfde periode steeg de index van de reele bouwkosten slechts 121 naar 137.

    zie ingezonden door Knibbe:
    http://www.mejudice.nl/artikel/402/hervorming-van-woningmarkt-is-het-ware-h-woord

    Daarnaast zal er ook nog wel de nodige boekwinst zijn gehaald met de verkoop van flink in marktprijs gestegen, maar voor een belangrijk deel afgeschreven woningen.

  78. Dawg says:

    @ 81 Ain

    Banken lenen 1 procent van de ECB en daar kopen ze schatkistpapier waar ze 3% op maken. Schatkistpapier dat de overheid heeft uitgegeven om …..diezelfde banken te redden.

    Als de ECB dan toch aan QE doet kan ze beter rechtsstreeks schatkistpapier van de staat kopen. Scheelt de belastingbetaler die 2% rente. Maar ja, dan knip je het infuus van die banken weer door.

  79. adamus says:

    ik denk dat dit zeker ook een factor is, kijk eens naar Rabo die lange tijd de grootste was en nu de indruk wekt dat ze weinig trek hebben in meer hypotheekleed.

    zolang de Rabo nog gefinancierd land heeft van 60K, wat nog gedeleveraged moet worden naar een bedrag dat aanvaardbaar is om economisch op te kunnen verbouwen, max.20K, is de de vraag niet of ze onder water staan, maar hoe lang ze dat nog volhouden.

  80. adamus says:

    huren de komende jaren niet ieder jaar met tenminste 1 procent meer dan de inflatie stijgen.

    want: 1% stijgen = 20% lenen volgens de wet van Calon.

  81. adamus says:

    Banken krijgen ingevet papier, het stelt echt niets voor en alleen boekhoudkundig truukje.
    Zie ING spartelen, ze proberen nog iets in Australië…maar zo gauw het balansje oké is, kunnen ze worden overgenomen door de staat.
    Zoiets. Draaien wij wel mooi voor elkaars schulden op.

  82. adamus says:

    De banken hebben het straks gedaan, maar zijn waarschijnlijk ook een vehikel om ons de “centen” af te pakken.

  83. nhz says:

    @83:
    “Tussen 1980 en nu … In diezelfde periode steeg de index van de reele bouwkosten slechts 121 naar 137. ”

    dat is een interessant cijfer, afgezet tegen de enorme prijsstijging van nieuwbouwwoningen (prijsopbouw nu gemiddeld 2/3 woning, 1/3 grond, vroeger was de grond nog minder). Het laat ook zien dat de recente krokodillentranen van de bouwsector rondom de hoge grondkosten nergens op slaan. Of die prijsstijging zonder veel kostenstijging dan is vertaald in boekwinst (meestal niet), in hogere lonen (zeker!) of in schimmige BV’tjes terechtkomt (ongetwijfeld) is niet relevant; het is duidelijk dat de sector enorm geprofiteerd heeft.

    En wat de WBV’s zelf betreft: ja, je zou bijna denken dat het tijd wordt voor een parlementaire enquete naar waar al ons belastinggeld gebleven is. Ik denk voor een groot deel in de zakken van het type Calon en hun vele vriendjes.

    @84:
    volgens mij is het allemaal gewoon bedacht om de banken ongekend te spekken zonder dat de gewone burger het in de gaten heeft. En de burger met tophypotheek profiteert natuurlijk mee, want zonder deze megasteun van de overheid waren de huizenprijzen hier allang gecrasht.

    @89:
    wat kun je verwacht van Turbo Tax Timmy? Geen twijfel mogelijk: nog meer overheids ingrepen, nog meer wetten en regels die de vastgoed sector en de banken megawinsten garanderen, en de belastingbetaler levenslange verplichting tot afbetalen aan de suikeroom. Al die overheidsingrepen van de afgelopen jaren hebben de huizenmarkt niet kunnen redden, alleen de financiele sector heeft zeer riant geprofiteerd.

  84. ll says:

    Vervolg van nhz, uit cbs 1998

    Interactie tussen de waarde van het woningbezit en de hypothecaire kredietverlening
    Een ongewenste situatie kan ontstaan wanneer de hiervoor besproken economischverklarende
    variabelen sterk interacteren en elkaar gaan versterken. De
    huizenprijsontwikkeling kan dan voor enige tijd los komen te staan van fundamentele
    economische waarden, doordat huishoudens hun verwachtingen omtrent stijgende
    huizenprijzen vaak ten onrechte naar de toekomst extrapoleren. Empirische studies wijzen uit
    dat één van de belangrijkste redenen om een huis te kopen van speculatieve aard is: tijdens
    een boom op de huizenmarkt, die in eerste instantie economisch volledig gefundeerd kan zijn,
    zijn gezinnen bang later geen huis meer te kunnen kopen vanwege de snelle prijsstijgingen13.
    Onderzoek naar de manier waarop nieuwe huizenbezitters een mening vormen over
    prijsvorming op de huizenmarkt, laat zien dat economisch-rationele en kwantitatieve
    overwegingen vrijwel afwezig zijn. Verwachtingen omtrent toekomstige huizenprijzen blijken
    grotendeels gebaseerd op clichés of op per definitie onvolledige informatie uit de directe
    omgeving14. (Over)optimistische toekomstverwachtingen aan de vraagkant kunnen, in
    combinatie met een op de korte termijn inelastisch huizenaanbod, er op deze manier toe leiden
    dat huizenprijzen gedurende langere tijd sterker stijgen dan op grond van fundamentele
    factoren gerechtvaardigd is. De ervaringen met de spaarbankcrisis in de Verenigde Staten in
    de jaren tachtig en de vastgoedcrisis in het Verenigd Koninkrijk rond 1990 hebben geleerd dat
    als banken de hiermee samenhangende grote hypothecaire kredietvraag accommoderen en/of
    hun kredietvoorwaarden versoepelen, een zeepbel op de huizenmarkt kan ontstaan, met alle
    mogelijke negatieve gevolgen van dien15.
    13 Hendry, D., (1984), Econometric modelling of house prices in the UK, in: D. Hendry and K. Wallis, (red.), Econometrics
    and Quantitative Economics, Basil Blackwell, Londen.
    14 Shiller, R.J., (1990), Speculative Prices and Popular Models, The Journal of Economic Perspectives, Volume 4, nr. 2, pp.

  85. Dawg says:

    @ 90 nzh

    Dat gedoe met dat schatkistpapier is uiteindelijk een soort off balance steun aan het bankwereldje. Je kan het “spekken”noemen, maar ik denk dat de term overeindhouden meer op z’n plaats is. Al die Europese banken hebben gemiddeld maar zo’n
    3% of zo aan eigen vermogen. Hoeft maar ergens op de debetkant van de balans iets mis te gaan en de poppen zijn metten al aan het dansen. Onvoorstelbaar eigenlijk dat dat al die tijd gewoon toegestaan was.

  86. Rik says:

    [quote]Bij een buitenlandse bank houdt het met een ton spaargeld echt op (al geldt misschien in Duitsland nog die onbeperkte garantie?).[/quote]
    Ik ben bezig mijn spaargeld onder te brengen bij de duitse overheid zelf.
    http://www.deutsche-finanzagentur.de
    Levert weliswaar niks op, maar toch wat minder kans dat de duitse overheid failliet gaat dan een willekeurige nl bank. En als het hier gaat rollen, dan houdt dat zgn. garantiestelsel natuurlijk snel op.

  87. ll says:

    @ adamus, de banken een vehicle, om onze spaarcentjes te pakken te krijgen …..zou zo maar kunnen, daarom moesten ze natuurlijk worden gered, anders hadden wij nu geen spaarcentjes meer, om te kunnen laten stelen. Linksom of rechtsom, we zijn alles kwijt, behalve vluchtgeld.

  88. ll says:

    @ Rik, in the UK zijn er staatspapieren te koop , [ nog steeds ] om de 1e wereldoorlog te kunnen financieren, met een rendement van 3.5%.

  89. nhz says:

    @91:
    ronduit spectaculair als je dit nu terug leest …

    “Empirische studies wijzen uit
    dat één van de belangrijkste redenen om een huis te kopen van speculatieve aard is: tijdens een boom op de huizenmarkt, die in eerste instantie economisch volledig gefundeerd kan zijn,
    zijn gezinnen bang later geen huis meer te kunnen kopen vanwege de snelle prijsstijgingen.”

    ik herinner me dat rapport ja, en ook het onderzoek een paar jaar later waaruit bleek dat dit bij 70% van de huizenkopers de belangrijkste reden was om (nu) te kopen: buy now or be priced out forever.

    De overheid was dus al lang op de hoogte van de risico’s, maar in plaats van maatregelen te nemen gooide ze olie op het vuur.

    @92:
    is waar, maar ondertussen maakt de zogenaamde vette winst van de banken het wel weer mogelijk om record salarissen en bonussen uit te keren. Van alleen overeind houden is dus geen sprake, dit beleid vormt een explicite steun aan de ‘excessieve zelfverrijking’ (weet u nog: Wim Kok, ja die van ING etc.).

    @93:
    dan kun je toch net zo goed bij AAB sparen, da’s m.i. ook sparen bij de overheid. Levert ook bijna niks op, maar een stuk makkelijker. Als de polder klapt, reken maar dat de Duitse banken dan ook klappen – de kapitaaleisen zijn overal veel te laag geweest. En dan kun je beter een claim in eigen land hebben, lijkt mij, dan bij een ander land dat misschien (terecht!) de eigen burgers voorrang gaat geven bij uitbetalen van wat er nog over is.

  90. KariZ says:

    @93…Nederland…Duitsland…

    Koop je toch wat goud…is universele waarde.

  91. Dawg says:

    @ 96 Ain

    En 1 op de 10 huiseigenaren in de USA kan inmiddels z’n hypotheeklasten niet meer betalen. Als er nog van die Alt- A hypotheken lopen waarvan de rente nog op teaser-niveau liggen kan de cijfer alleen nog maar toenemen.

    Zat ING trouwens niet heel dik in gesecuriseerde Alt-A’s?

  92. Rik says:

    [quote]dan kun je toch net zo goed bij AAB sparen, da’s m.i. ook sparen bij de overheid. [/quote]
    ‘t is dus de vraag of de ‘overheid’ het knallen van de banken ‘overleeft’. Er is altijd een kansje dat dit het geval is vandaar dat ik het bij de betrouwbaarste overheid van Europa onderbreng, en zeker niet bij één van de meest wankele (uk), ll !

    [quote]Levert ook bijna niks op, maar een stuk makkelijker. Als de polder klapt, reken maar dat de Duitse banken dan ook klappen[/quote]
    Ja en dan vraag ik Angela Merkel persoonlijk mijn spaarcentjes op 😉

  93. Ain says:

    @99 volgens mij ook. zie link voor zo’n 22 miljard (!) in 2008

    http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_36568.z24/ING_hard_onderuit.html

    Ter vergelijking: 20 procent van alle Amerikaanse hypotheken in 2006 waren sub-prime hypotheken. 25 procent was Alt-A, aldus een schatting van het Centraal Plan Bureau (CPB).

  94. Ain says:

    Kortom de ellende in de VS kan nog wel even blijven duren en zal dus ook effect hebben op de ING.

  95. dalen says:

    @94

    “we zijn alles kwijt, behalve vluchtgeld.”

    Wordt nu in Dubai gestald.

    http://blog.spitsnet.nl/2010/08/16/dubai-een-prettig-verblijf-voor-misdaadgeld/

  96. adamus says:

    Wat is al dat criminele papier straks waard?

  97. Claude says:

    Ik bedoel de een na laatste alinea. En ik vermoed dat het antwoord zo simpel is als: de mogelijkheid om een hoger bedrag te financieren.

    En als 30% alleen maar door die financieringsbel komt, dan is dat wellicht slechts het begin. Tel daarbij op verplichte afbetaling, versobering HRA en de hogere rentes. Op welk percentage zit je dan?

  98. nhz says:

    @99,101:
    “Zat ING trouwens niet heel dik in gesecuriseerde Alt-A’s?”

    ja, maar risico daarop was toch overgenomen door de Nederlandse Staat, met dank aan Wouter Bos?
    De problemen met Alt-A beginnen nog maar net, dus de schade kan nog wel 1-2 jaar lekker blijven oplopen. Alt-A is in sommige opzichten nog riskanter voor de bank dan subprime.

    @105:
    en we weten inmiddels hoe het met Ierland afliep (of eigenlijk nog niet, want de implosie is daar nog in volle gang; het ziet er niet best uit)

    @106:
    de Herengracht index leert dat we makkelijk 75% omlaag kunnen t.o.v. de inkomens, en nominaal dus vermoedelijk nog meer.

  99. adamus says:

    ja, wij gaan dat oplossen voor ING/USA. Lekker naar beneden trappen naar een landje als IJsland. We zullen zien hoe we ons eruit kunnen likken bij de VS. De Jagertje: hebben wij ook lekker veel renderend OG, zoals IJsland in UK, waar we onze borg uit terugwinnen?

  100. adamus says:

    de Herengracht index leert dat we makkelijk 75% omlaag kunnen t.o.v. de inkomens,

    als die inkomens dan ook nog een dalen…….

  101. adamus says:

    En als het hier gaat rollen, dan houdt dat zgn. garantiestelsel natuurlijk snel op.

    PVV stemmer is niet de rijkste klasse, dus waarom in oktober niet terugdraaien naar 40 of 20K??

    Kan meteen de garantstelling, als die er is, voor pensioenfondsen naar een soortgelijk bedrag.

  102. ll says:

    Waar het eigenlijk om gaat is de schuldenpositie van de huishoudens t.o.v. inkomen. Maar wij krijgen geen juiste gegevens.

    Hier gaat het ook om off-balance producten zoals b.v. spaarhypotheken, bij de verzekeraars, de gesecuriteerde hypotheken.

    Juan is er al lang mee bezig om alles boven water te krijgen, maar blijkt een bijna onmogelijke zaak.

    DNB heeft alleen gegevens over banken, de AFM over de verzekeraars.

    De echte, ware schuldposities komen pas boven water, als het water tot aan de lippen staat, zoals nu b.v. bij de woningbouwcorporaties.

    En nu begint de WSW ook al te piepen, over de schuldposities aldaar. [ 90 miljard met AAA rating ], ja natuurlijk gaat de S&P daar straks ook op afwaarderen, als de onderliggende waarde zakt.

    Alles draait nu om de schulden, waarvan nu al blijkbaar de rente al niet kan worden opgebracht.

  103. adamus says:

    zoals nu b.v. bij de woningbouwcorporaties.

    corporaties zijn naarstig op zoek naar toezichthouders 😉

  104. adamus says:

    “pricediscovery” mooi woord.

  105. ll says:

    Toezicht op de toezichthouder, zal tijd worden, maar een hopeloze taak worden. Zal wel uitdraaien op nog meer schulden.

  106. adamus says:

    corporaties kunnen toch niet meer waarmaken wat de lokale politici willen, nl. de grondprijs opkrikken. Het kon wel een heel snel gaan in corporatieland. Voordeel is nog wel dat er een cashflow blijft bestaan, we stoppen immers niet massaal met huur betalen.

  107. nhz says:

    @109:
    ja, dat is de grote vraag; of het lukt om die inkomens blijvend op te krikken (want dat is wat de politiek met alle macht probeert).
    Dat die grote korrektie komt lijkt me zeker, maar in welke vorm is raden – een beetje het grote inflatie/deflatie debat. Als de CB’s geld blijven pompen krijgen we 20 jaar a la Japan en verliest iedereen, behalve degenen die het pyramidespel organiseren.

  108. nhz says:

    @110:
    één van de problemen daarbij is dat de huishoudens bovenop de zichtbare schulden ook nog grote off-balance schuldposities hebben, via de belasting/overheid. Voor een deel betreft dat dan weer garanties op binnenlandse schulden, SPV’s etc. maar toch – het wordt wel heel onoverzichtelijk zo.

  109. ll says:

    Eventjes een klein opsommetje van de garantiestellingen van ons als belastingbetaler.

    WSW 90 miljard, WEW [ NHG ] 110 miljard per 31 dec. 2009, banken 250 miljard, ING $ 35.1 miljard Alt A USA , Europa Grantiepakket Europeze Unie 26 miljard.

  110. Ain says:

    @117 Een snelle rekensom maakt dat we voor ongevee 30.800 p.p. garant staan (uitgaan van 16.6 miljoen mensen volgens cbs maart 2010).

    Dat is flink.

  111. Juan Belmonte says:

    Om te beginnen: goed dat dit in het nieuws komt…. 🙂

    Beter inzicht dan géén zicht

    Ach, als tegenvallende opbrengsten uit beleggingshypotheken problematisch zou zijn, wat het overigens ook gewoon blijkt te zijn, dan geldt dat problematische aspect al helemáááál voor mensen die niet aflossen, die hebben namelijk niets tegenover de hypotheek staan (en dat moeten er nogal wat zijn).

    Leners met beleggingen hebben nog een vorm van aflossing, scheefleners zonder af te lossen zijn kale kippen.

    Zelden iets over gehoord…

  112. adamus says:

    Zelden iets over gehoord…

    rondom 10 🙂

  113. Juan Belmonte says:

    Juan is er al lang mee bezig om alles boven water te krijgen, maar blijkt een bijna onmogelijke zaak.

    Eens, als er enorme verschillende versies van Hypotheekschuld, gebaseerd op serieuze bronnen rondzwerven is dat gewoon een slechte zaak.

    Als journalisten geen signalerende functie meer vertolken, is een democratie op sterven na dood

    Maar ja, misschien zijn er allemaal logische verklaringen voor maar weten we het gewoon nog niet 🙂

    Juan tralala-la-la-laaaat gewoon verder zoals de Barbier in Sevilla….

  114. Ain says:

    by the way, SBS6 is deze week gestart met een nieuw huizenprogramma:

    http://www.sbs6.nl/web/show/id=1052722/langid=43/dbid=441/typeofpage=73941

  115. Ain says:

    Er is ook een rubiekje Te koop:

    http://www.sbs6.nl/web/show/id=1182914/langid=43/media=207960

    Al 1.5 jaar te koop.

  116. Juan Belmonte says:

    @124 Ain

    1,5 jaar ?

    Maar dat mogen WIJ niet weten van Funda, dat is “langer dan 6 maanden”…..

    Heerlijk transparant die polder 🙂

  117. Juan Belmonte says:

    @119 Ain

    Goede som. 🙂

    U wilde het per belastingbetaler uitreken, niet alle 16,6 mijoen mensne betalen belasting.

    7,2 miljoen is ‘t aantal belastingbetalers
    http://www.vrijspreker.nl/wp/2007/09/eu-kosten-ticker/

  118. ll says:

    Aha, de tikkende tijdbom gevonden, CBS 1990, toe tikte hij ook al…….

    http://129.3.20.41/eps/fin/papers/0209/0209005.pdf

  119. Ain says:

    @125 inderdaad! Het programma is dagelijks, dus ben benieuwd wat er nog meer voorbij komt…

  120. Ain says:

    @ 126, dat had ik ook al bedacht. Met jou info kom ik uit op € 71.000 per belastingbetaler…..maar ik vraag me af of de gemiddelde belastingbetaler dat achter de hand heeft, wellicht in de overwaarde??

  121. nhz says:

    @119:
    gelukkig kan minstens driekwart van die mensen nergens voor garant staan, want die hebben netto geen cent te makken dus bij hen valt niets te halen. Jammer voor de rest, maak voor hen van die 30K pp maar een ton pp …

    @120:
    “dan geldt dat problematische aspect al helemáááál voor mensen die niet aflossen, die hebben namelijk niets tegenover de hypotheek staan (en dat moeten er nogal wat zijn).”

    het kan erger dan niets er tegenover hoor … ik herinner me een geval van een IT ondernemer in de provincie die rond 2000 al zijn geld (vele tonnen) stopte in een beleggingshypotheek voor een eigenlijk veel te duur huis. En natuurlijk alles belegd in IT fondsen. Twee jaar later was het al uit met de pret en helaas ging het met zijn bedrijf toen ook niet meer goed, dus dat wordt op zijn gunstigst jarenlang afbetalen aan de bank vanuit een goedkope huurwoniong.

    @123:
    ja, net een stukje gezien. Hilarisch… op huizenjacht in Helmond, naar het spreekwoordelijke huis waar je nooit meer vanaf komt dus. Wie zou dat programma nou bedenken en betalen, de NVM, VEH, de Hypotheker?
    Het lijkt wel alsof de huizenbubble gewoon verder bubbelt. In deze tijd past een heel andere strategie, kun je ongetwijfeld een heel leuk programma over maken (maar dan krijg je geen sponsors …).

  122. Juan Belmonte says:

    @129 Ain

    U neemt nu aan dat de overheid niets bezit en alleen bestaat uit belastingbetalers die borg moeten staan…

    Juan is natuurlijk pessimist, van de diepzwarste soort, maar hier gloort hoop:
    – Nederland is (ook) een rijk land: gebouwen, infrastructuur, mooie bossen en een prachtig concertgebouw 🙂

  123. Juan Belmonte says:

    En natuurlijk melk de witte motor

    in Spanje zeggen we “es la leche”
    kijken of iemand hem snapt…

  124. Ain says:

    @ 132 dat is waar, beetje kort door de bocht dus van mij…

  125. Ain says:

    @ 132 landbouwgrond? melkquotum?

  126. Juan Belmonte says:

    @133 Niet erg, het forum biedt alle mogelijkhden om aan te vullen…

    Steenrijke woningbouwverenigingen met gekookte garnalen op de balans…

    Met gekookte garnalen bedoelt Juan het omgekeerde van rauwe vis(sushi): hier staan nog regelmatig waarderingen uit de jaren ’50 (in guldens dan wel) 🙂

  127. Juan Belmonte says:

    @134 Ain.

    Hint het is straat-taal maar als u geen Spaans spreekt is het waarschijnlijk moeilijk te achterhalen en niet eens grappig. Sorry. laat maar.

  128. Ain says:

    Huis van dinsdag te koop (al 2 jaar):

    http://www.sbs6.nl/web/show/id=1182914/langid=43/media=208108/page=1

    haha, van dit huis was de oorspronkelijke vraagprijs lager! Dus zijn alleen maar gestegen….

    http://www.funda.nl/koop/zandvoort/huis-4186770-koningstraat-17/kenmerken/

  129. ll says:

    Dus eerst de garantiestelling van de huizen is dus 110 + 90 + $ 36, dan erbij opgeteld de hypotheken 906 + 347 = bijna het totale huizenpakket.

    M.a.w. onze woningen staan voor bijna 100% borg voor hypotheken of garantiestellingen.

  130. Ain says:

    @ 130

    Voor advies over de mogelijkheden met verlichting in de huiselijke sfeer werkt Huizenjacht samen met Philips.

    Huizenjacht wordt mede mogelijk gemaakt door: Cadez 3D tekeningen

  131. Juan Belmonte says:

    @43 het aantal boerenbedrijven zal in aantal blijven krimpen, het aantal mensen met een groentetuin zal weer toenemen…

    Vroeger oogsten en vierden we met zijn allen, met de huidige schaalgrootte is machinaal werken de enige mogelijkheid en het handwerk erin geschoten (net als de oogstfeesten)

  132. ll says:

    Foutje 906 moet 609 zijn.

  133. adamus says:

    – Nederland is (ook) een rijk land: gebouwen, infrastructuur, mooie bossen en een prachtig concertgebouw

    sale/leaseback?

    concertgebouw bestaat bij gratie van banken (robeco?).

  134. Juan Belmonte says:

    @142 precies

    En Rabo sponsort wielrennen, hocky, lokale sport… geen voetballerssalarissen, wel inhoud.

    Complimenten ook daar waar complimenten horen.

    Toch neemt dat de nieuwsgierigheid naar de totale omvang van de NL hypotheekschuld slechts heel tijdelijk weg…

  135. Wilko says:

    @137
    Haha, vooral de prijsgeschiedenis is bizar als je het mij vraagt:

    30-10-06: Te koop voor 249000. 30-01-07: Niet gevonden 27-03-08: Veranderd van 249000 naar 293000. 27-03-08: Te koop 23-03-09: Veranderd van 293000 naar 299000.

    http://zandvoort.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/418567/Koningstraat-17-Zandvoort

  136. Hugo says:

    Als journalisten geen signalerende functie meer vertolken, is een democratie op sterven na dood

    We leven in een dictatuur, de EU. Dat parlement is net zo democratisch als het ‘Volksparlement’ van de Chinezen. De NL overheid is een uitvoeringsinstantie. Wake up, de democratie is dood.

    ”Maar ja, misschien zijn er allemaal logische verklaringen voor maar weten we het gewoon nog niet ”

    Lees de shock doctrine. Geeft goede logische verklaringen. Confessions of an economic hitman ook.

  137. Hugo says:

    We staan garant ook garant voor alle bankbalansen. Potentiele rekening per belastingbetaler?

  138. Claude says:

    Juan, ik zat even met je mee te zoeken naar de totale omvang van de hypotheken in Nederland. Dat is niet eenvoudig.

    Onder een verhaal op Vastgoed Journaal (een artikel dat de hypotheken het economisch herstel belemmert), vond ik deze reactie:

    uit de info van CBS blijkt dat 3,5 mio (particuliere) huishoudens een gezamenlijke hypotheekschuld hebben van 700 mld. Die 3,5 mio huishoudens komt overeen met 6 van de 7 eigenaar-bewoners (die ander 1/7 deel heeft geen hypotheek schuld (meer)). Oftewel totaal aantal huishoudens met eigen woning : ca. 4,1 mio huishoudens. Omgerekend gaat het hier over ca. 4.00.000 woningen (er zijn minder woningen dan er huishoudens zijn).

    op 1-1-2009 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een koopwoning (dus excl de huurwoningen) 249.000 EUR. De totale woningwaarde bedraagt dus 4.000.000 woningen x 249.000 = 996 mld.

    De uitstaande hypotheekschuld bedraagt hiermee geen 44% maar 70% ! (700/996 x 100%). Per woning dus een gemiddelde schuld van 175.000,-

    Het gaat hier dus alleen over particuliere huishoudens als ik de cijfers van CBS goed interpreteer.

    Dit verhaal komt redelijk plausibel over. Ik denk niet dat de gemiddelde hypotheek in Nederland meer dan 70% is, aangezien er ook huizenbezitters zijn die >50% hebben afgelost.

    Komt die 1000+ miljard euro die jij steeds erbij haalt van hypotheken op huurwoningen (waaronder woco’s), schepen en bedrijfspanden? Ik kan me zo maar eens voorstellen dat hier ook wel een aantal miljard zit namelijk.

  139. adamus says:

    ach het slechts fiatgeld, niets waard dus. Alleen dat terug moeten betalen is een beetje lullig.

    Welke zijn de 14 pensioenfondsen?

    Pakistan gaat entree heffen om nog wat geld binnen te halen via de westerse bezoekers/poolshoogtenemers.

  140. Ain says:

    @144 mevroouw vertelt in het filmpje dat er flink verbouwd is…zal wel ter waarde van zo’n 44.000 zijn… 😉

  141. Ain says:

    @ 147 hypo op landbouwgrond? of staat dat er helemaal buiten?

  142. ll says:

    Kan iemand deze site openen, is bij mij geblokkeerd, spv’s hypotheken.

    http://www.statistics.dnb.nl/index.cgi?lang=nl&todo=SPV

  143. ll says:

    Adamus, ook geblokkeerd

  144. ll says:

    Hoeveel staat erop, please

  145. nhz says:

    @131:
    reken dan ook gelijk mee wat er van onze infrastructuur al aan buitenlanders of private partijen verkocht, beleend, geleased etc. is 🙁

    @138:
    ik denk dat je zo veel dubbel telt.

    @144:
    eigenaar leeft blijkbaar nog steeds in het tijdperk van 10-15% prijsstijging per jaar … en maar klagen dat het niet verkocht wordt 😉

    @146:
    erger nog, ook voor al het spaargeld van de Amerikanen die bankieren bij ING Direct etc., totaal 1200 miljard. Dit gaat de financiele mogelijkheden van de polderbewoners ver te boven.

    @147:
    bijna alle hypotheken van de afgelopen 10 jaar zijn > 110%, gewoon omdat dat fiscaal aantrekkelijk is. Gezien de prijsstijgingen zal een deel daarvan inmiddels wel ruim onder de 100% zitten, maar toch …

    @148:
    het wordt lastig voor de overheid om minstens twee pyramidespelen tegelijk draaiende te houden. Ze hebben de afgelopen jaren gekozen voor de huiseigenaars, en de pensionado’s zijn daarvan de dupe. Gaan die pensioenfondsen nu alleen de nieuwe uitkeringen verlagen, zodat de babyboomers die al riant rentenieren alweer de dans ontspringen? Als we nog een jaartje doorgaan met effectief negatieve rente komt vast de bulk van de pensioenfondsen in problemen, helemaal als we straks een obli crash krijgen (wat vroeg of laat in de pijplijn zit).

    @151:
    ja, wat wil je weten?
    de top was in 2008, maar het springt nogal heen en weer per kwartaal dus wie weet wat we volgend kwartaal te zien krijgen 🙁

  146. Dawg says:

    Wat maakt het eigenlijk uit hoe groot die totale hypotheekschuld in Nederland is?
    Als Nederlander sta je gewoon garant. Waarvoor dan, vraagt U zich af? Nou gewoon voor alles.
    Voor alles wat een bank maar voor shit op z’n balans kan hebben staan. En dat hoeft niet eens een Nederlandse bank te zijn. Als bijvoorbeeld Franse of Duitse banken zoveel Grieks schatkistpapier hebben opgezogen dat rente- en aflossingsverplichtingen niet meer houdbaar zijn dan wordt dat een eurocrisis genoemd en dan staat U, in het kader van de Europese solidariteit, garant.

    Bent deelnemers aan pensioenregelingen gelden dergelijke garanties uiteraard niet. Hoewel pensioen gewoon uitgesteld loon is kan dan doodleuk gezegd worden: “jammer, maar het geld is op”.

  147. adamus says:

    Hoewel pensioen gewoon uitgesteld loon is

    het is gewoon opgepot fiatgeld, dus eigenlijk was het er al niet meer. Zal Donner het nog wel snappen, hij had wel erg veel woorden nodig.

  148. adamus says:

    ik denk dat je zo veel dubbel telt.

    een goede commerciële rekenmethode en is altijd nog door 2 te delen. Als ge maar konsekwent bent.

  149. adamus says:

    nhz, Sweeder de baron zegt dat de rente straks weer 5% is en dan gaat het allemaal weer 30 procentpunten omhoog. No problemo.

  150. Dawg says:

    @ 157 Adamus,

    Foutje, je verwart geld (ruilmiddel) met vermogen.

    Van de ingehouden pensioenpremies worden vermogenstitels (obligaties, aandelen etc.) gekocht. Die vermogenstitels representeren een claim op geld in de toekomst. De waarde van die vermogenstitels luidt welliswaar in in euro’s maar daarmee zijn ze nog geen geld.
    Geld wordt slechts gebruikt als ruilmiddel bij het verwerven van de vermogenstitels. Of dat geld is in de vorm van gouden munten of fiatgeld doet niet ter zake.

  151. Dalen says:

    @ 147

    “Juan, ik zat even met je mee te zoeken naar de totale omvang van de hypotheken in Nederland. Dat is niet eenvoudig.”

    Collega’s van mij zoeken en vragen mij ook wel eens wat bijvoorbeeld onder de vrijstellingsregeling valt of welke nieuwe regeling er in de pijplijn zit. Mijn antwoord is meestal” bel even DNB of de AFM of het ministerie”. Meestal als je de goede ingang hebt, krijg je gelijk antwoord. Heb je dat niet, dan moet je een e-mail sturen, die vrijwel altijd binnen 2 dgn. wordt beantwoord.

    Googlen lukt ook weleens maar dat is onbetrouwbaar, vooal als het over echte feiten/regels gaat.

    Gewoon terug naar de ouderwetse telefoon!

  152. Hugo says:

    @155 (nhz),

    Die Ammies joggen naar hyperinflatie. Wall Mart 6% inflatie tov 1,5 maand geleden. http://www.dailyfinance.com/story/walmart-raises-prices/19587730/. Zolang ze hun spaargeld maar lang genoeg laten staan is er niets aan de hand. Die deflatiescare blijft nog wel even bestaan. Ik denk lang genoeg tot het echt te laat is voor de spaarder.

    Ik maak me meer zorgen over het (way below) subprime gokken in de sterkere fiatlanden. Denk aan de resource landen.

  153. Hugo says:

    @158 (adamus)

    Die twee keer hebben we weten te leveragen :(. Twee keer war einmal.

  154. nhz says:

    @159:
    precies, en dan gaan de huizen weer verder omlaag; kiezen of vierendelen 🙂

    @163:
    ja, de PPI schiet al een tijd omhoog; kan niet anders dan stevige inflatie opleveren. Deflatie (desinflatie) blijft in de VS voorlopig voorbehouden aan huizen (en lonen) 😉

  155. Hugo says:

    ”Of dat geld is in de vorm van gouden munten of fiatgeld doet niet ter zake.”

    Belangrijkste om te weten is dat de waarde er niet toe doet.

  156. nhz says:

    Goud drijft langzaam omhoog zonder veel overtuiging; HUI index blijft vandaag weer eens rond de 465 hangen, voor de zoveelste keer in meer dan een jaar. En ook nog op vrij laag volume. In de currency markets ook een patstelling; ik denk dat er straks (als de traders terug zijn van vakantie?) een grote beweging aan komt, maar nog geen idee welke kant op.

  157. Juan Belmonte says:

    @147 Dank voor uw gedachten.

    Een soortgelijke draad hadden we (toeval?) op 1 april:

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-03-2010/woningbouwcijfers-cbs-kloppen-niet/#comment-34922

    En de kern op 31/3:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-03-2010/woningbouwcijfers-cbs-kloppen-niet/#comment-34712

    Punt is tevens:
    – DNB noemde vóór vorig jaar zomer géén SPV schulden als DNB over “totale NL Hypotheken” sprak. Totaal was 609 Miljard.
    – DNB “corrigeerde dat vorig jaar zomer met +180 miljard”
    – DNB corrigeerde 13/7 wederom en stelde dat het niet +180 miljard maar +320 mijard was
    – DNB stelt niet expliciet in het laatste persbericht dat de SPV schulden van 347 Miljard hypotheken zijn voor particuliere woningen noch of ze opgenomen zijn in de 609 Miljard Bankbalans gerelateerde hypoteken of niet.

    Kadaster stelt “minimaal 815 Miljard”. Merkwaardig want het is toch het Kadaster dat als eerste weet heeft van hypoptheken ? Ook als particulieren elkaar die verstrekken (via notariële acte).

    Verder klopt de vierkantsvergelijking gevoelsmatig niet:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-08-2010/geen-verbetering-hypotheekmarkt/#comment-47337

  158. Hugo says:

    ” Deflatie (desinflatie) blijft in de VS voorlopig voorbehouden aan huizen (en lonen)”

    Hoe hard kan je de bevolking nemen lijkt wel een spelletje in de VS. Europa doet aan catch up.

    Eens dat er een grote beweging aan zit te komen. Of we het over hetzelfde type beweging hebben betwijfel ik.

  159. Ain says:

    @ 170 ik heb het ook al zappend gezien. vooral de aankoop van een huis voor iemand van 26 die er slechts enkele jaren wil wonen…ik kan nooit lang naar die programma’s kijken…

  160. adamus says:

    Mooi gelegen aan het Noordhollandpad en bij camping vislust 🙂

  161. Ain says:

    Donner en Zalm zitten bij Knevel en Van den Brink. Knevel in shock over korting pensioen, ‘dat had toch niemand verwacht’ en Zalm nipt aan zijn wijntje…

  162. adamus says:

    pensioenfonds van de omroep zit er ook tussen?

  163. Jeroen says:

    @Claude, 170:

    Tenenkrommend, ik kon het niet laten om ze een berichtje te sturen dat ik het over een jaar niet voor 825 koop (zoals zij zelf voorstellen), maar voor 4 ton… Zouden ze echt geloven dat de grote stijging van prijzen weer gaat beginnen?

    By the way, afgelopen maandag stond er (eindelijk) een ingezonden brief(je) van me in de Volkskrant, er was alleen zo hard in de tekst gesneden dat alle nuance eruit was. Maar er stond nog wel in dat de Nederlandse overheid van gekkigheid niet meer weet wat ze allemaal nog kan doen om de woningprijzen in stand te houden en dat de chinezen daar een hele andere visie op nahouden. Affijn, we doen ons best om een ander geluid te laten horen…

  164. Ain says:

    @ 176, heb je de tekst zoals die er in is gekomen? En wat het was natuurlijk..

    P.s. Goed dat je dit soort mensen een mail stuurt, die hebben echt even een reality-check nodig…

  165. nhz says:

    @170:
    grandioos cabaret 🙂

    ik denk dat ze maar beter op Curacao kunnen blijven en hopen dat de bank ze straks niet achterna komt. Met drugshandel kun je trouwens ook slapende rijk worden.

  166. ll says:

    Op een ton vermogen kunt U zomaar 2000 per jaar laten verdampen, als U niet oppast.

    http://www.afm.nl/layouts/afm/default.aspx~/media/files/lezingen/2010/hh-nvb-duurzame-fin-sector-in-nl.ashx

  167. ll says:

    Juan, DNB is zeer behulpzaam, per telefoon info. over bestaande statistieken, en per e-mail info over wat wel en niet in de statistieken is opgenomen.

    Dus nu een e-mail gestuurd over gesecuriteerde producten van banken en verzekeraars, of die nu wel of niet zijn opgenomen in de statistiek van de uitstaande hypotheek Ned. huishoudens, ben benieuwd.

    Trouwens deze heer vertelde dat nu op dit moment de uitstaande hypotheek Ned. huishoudens is gestegen naar 610.151 miljoen, dus dat impliceert, dat mensen nu als de wiedeweerga aan het aflossen zijn geslagen.

  168. Ain says:

    sowieso verdampt er al 1.2% vermogenrendementsbelasting…..
    1200 euri per ton

  169. dalen says:

    @ 176

    “afgelopen maandag stond er (eindelijk) een ingezonden brief(je) van me in de Volkskrant”

    Chapeau!!

  170. nhz says:

    @181:
    helder artikel, alleen bij het volgende schoot ik toch even in de lach:

    “Ik ben dan ook heel blij dat tijdens de bijeenkomsten die ik onlangs had met de CEO’s van grote banken en verzekeraars, alle CEO’s vol overtuiging hebben gesteld dat ze het klantbelang voorop gaan stellen en het vertrouwen van consumenten willen gaan verdienen.”

    misschien moeten we daar het cynische lachje van Hans bijdenken?

    @184:
    opmerkelijk als ze dat zo durven zeggen? maar ja, het is vakantietijd en het volk ligt op een ver strand slapende rijk te worden. Stond het ergens op pagina 22 ofzo?

    @186:
    Schotland heeft een kompleet ander systeem van prijsvorming, dat de prijzen enorm kan opdrijven. Londen is ook een verhaal apart, dat drijft puur op de banksters uit de City (en dus zeer gevoelig voor economische fluctuaties, bonusbeleid etc.). een piepklein flatje in Londen kan zomaar ver boven een miljoen kosten.

    Buiten de grote stad is UK naar mijn schatting minstens 50% goedkoper dan Nederland; heb je wel wat minder ‘moderne’ voorzieningen, maar veel meer rust en natuur dan bij ons.
    Overigens zijn de meeste huizenprogramma’s uit de UK inmiddels 3-6 jaar oud, soms vraag je je af wat er van die kopers geworden is die toen op dringend advies van de makelaars huizen kochten die ze eigenlijk helemaal niet konden betalen.

    In het programma over mensen die zelf een eigen huis bouwen (stuk sympathieker …) kwamen recent wel een paar pijnlijke gevallen langs; dat waren gevallen waarbij je dat indertijd nog niet echt kon zien aankomen.

  171. tinus says:

    @170,

    Sterk staaltje bluf van de verkopers van de stolpboerderij.

    Ben benieuwd of het echt zo is dat de prijzen in hun regio weer met 4% zijn gestegen.
    Bronvermelding ontbreekt.

    En zelfs al de prijzen zijn gestegen, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat die stijging zich ook voordoet in het segment van 7/8 ton.

    Hilarisch is de zin: “natuurlijk mag u ons huis over een jaar kopen”. Zoals de komiek David Miller het zo treffend formuleerde: “balls this big are usually seen rolling towards Indiana Jones in a temple!”.

  172. nhz says:

    @188:
    misschien is er in de regio recent een andere stolpboerderij verkocht? verbaast me eigenlijk dat het gemiddelde geen 10% omhoog is 😉

    ik herinner me dat na verkoop van mijn eigen huis de ‘gemiddelde woningprijs’ in mijn postcodegebied zoals opgegeven door Funda (die prijs was minstens 50% lager dan de werkelijkheid) met tientallen % omhoog ging. En dat kwam niet door een extreem hoge verkoopprijs, maar gewoon doordat er tientallen huizen staan die al heel lang niet verkocht zijn en in de boeken stonden voor onrealistisch lage prijzen (handig voor de OZB etc.). Eén enkele transactie kan dan grote invloed hebben.

  173. nhz says:

    ik kwam net op 321gold deze quote tegen, altijd leuk om zaken een paar jaar later in context te plaatsen:

    “To fight this recession the Fed needs more than a snapback; it needs soaring household spending to offset moribund business investment. And to do that, as Paul McCulley of Pimco put it, Alan Greenspan needs to create a housing bubble to replace the Nasdaq bubble.”
    -Paul Krugman NYT August2002

    Krugman kreeg precies wat hij vroeg, en de uitkomst is nu ook bekend. Dat weerhoudt deze kampioen van het Keynesianisme er niet van om voortdurend nog meer van hetzelfde te vragen.

    Overigens is het recept niet origineel, want in de polder hadden ze deze truuk duidelijk al eerder bedacht …

  174. tinus says:

    @176,

    Ik kom zelden of nooit een kritisch stuk tegen in de Volkskrant of enige andere krant over de woningmarkt.

    Sterker nog, wat ik lees lijkt rechtstreeks uit de monden te komen van de banken en de NVM.

    Kijk, dat de NVM de werkelijkheid in hun straatje past, dat begrijp ik. “Spinnen” heet dat. Dus als de prijzen dalen, dan zegt de NVM dat de prijsontwikkeling zich stabiliseert (lees: ze dalen nog wel, maar niet zo sterk meer als voorheen).

    De journalisten pennen dit echter klakkeloos over. En voordat je het weet, lijkt het alsof de Volkskrant ook vindt dat het ergste achter de rug en en de prijzen weer gaan stijgen.

    Laatst nog een stuk, waarin werd geciteerd uit een onderzoek van IG&H Consulting. De visie aldaar was dat de daling van de huizenprijzen valt toe te schrijven aan de onzekerheid over het voortbestaan van de hypotheekrente-aftrek.

    Ook hier pent de Volkskrant het verhaal van IG&H verbatim over. Kritische beschouwing? Nee, niet voor deze journalist.
    Wat IG&H melden zal wel kloppen (wie is overigens de opdrachtgever van IG&H, het verbaast me niks als dit de Rabobank is)
    Geen woord in de Volkskrant over de absurde stijgingen van de laatste 15 jaar, niet eens een grafiekje, of een overzicht van de toename van de hypotheekschuld, of een macro verwachting over de economische ontwikkelingen op de lange termijn (Azie) en de demografische ontwikkelingen (pensionerende babyboomers).

    Nee joh, laten we het vooral simpel houden. De prijzen stijgen van nature – altijd, maakt niet uit hoe hoog – en dat dit nu niet gebeurd komt omdat men de euvele moed heeft om te *praten* over de hypotheekrente-aftrek.

    Wat de Volkskrant schrijft over de huizenmarkt neem ik met een gigatische korrel zout. Het geeft te denken dat de Volkskrant er bij andere onderwerpen misschien ook zo naast zit…

  175. KariZ says:

    @191 e.a. dat er hier uberhaupt nog mensen zijn die een papieren krant lezen…

  176. Ain says:

    @192 ik heb geen abonnement op papier!

  177. Dawg says:

    @ 191 tinus

    Zodra je op enig terrein over een ietsje meer dan gemiddelde kennis beschikt merkt je dat het volgen van het nieuws in de mainstream media op dat gebied vaak weinig toevoegt aan die kennis. Er zelfs vaak mee in strijd is.

    Onlang las ik dat er tegenwoordig tegenover iedere journalist tien persvoorlichters van commerciele of niet-commerciele organisaties staan. Geen wonder misschien dat het wel eens lijkt alsof die mainstream media niet verder komen dan het ad infinitum recycelen van wat die persvoorlichters in het nieuws brengen.

  178. nhz says:

    @191-193:
    bij mijn regionale krant is het niet anders. Ik heb jaren geleden (zo rond 2002) al eens wat ingezonden brieven gestuurd om te waarschuwen over de bubble, vooral als reactie op domme stukjes van de krant over de woningmarkt (altijd ook net alsof het van de NVM kwam, met in het weekend meestal een hele katern om de huizen als warme broodjes te verkopen).

    Dat werd nooit geplaatst, totdat (jaren later) een keer een provinciaal politicus wat kritische opmerkingen plaatste over de doorgeschoten huizenprijzen (en de problemen die dat veroorzaakte); toen werd ineens een ingezonden brief van mij prominent uitgelicht op de opinie pagina.

    maar na een paar andere kritische ingezonden brieven werd het weer stil.

    @194:
    Ik heb ook geen kranten abo meer, heb ook weinig interesse meer in wat de kranten te melden hebben mede door dit soort ervaring. Ze lopen geheel achter de feiten aan, vermoedelijk vooral wegens commerciele belangen. En ja, het is één van de gevolgen van internet dat een enthousiaste leek (met voldoende vrije tijd) zich snel kan opwerken tot absolute deskundige op een bepaald specialistisch onderwerp. Opleiding is nauwelijks meer van belang, of het moest zijn om te leren ruwe data op waarde te schatten en interpreteren (maar dat leer je in moderne opleidingen nauwelijks meer, heb ik de indruk).

  179. Dawg says:

    @ 195 nzh

    Precies, internet. Een deel van het journaille heeft er dan ook de pest aan. Machthebbers trouwens ook.

    NRC is er bij mij een paar jaar geleden uitgegaan na een abo van een paar eeuwen. Krant kreeg steeds meer moeite feit en opinie van elkaar te scheiden.

  180. nhz says:

    @196:
    is niet alleen bij journalistiek hoor; bij medische zaken en wetenschap is het ook al jaren aan de gang (en een doorn in het oog van de gevestigde orde).

    Over economie zullen we het maar niet hebben, internet maakt het wel erg makkelijk om alle foute voorspellingen uit het verleden na te lopen, dan zie je wat de meeste instituten en deskundigen waard zijn.

    ik overweeg nog wel een weekend abo op de NRC (Next?) om een beetje achtergrond te lezen wat er anders niet van komt. Op internet ligt de focus soms heel anders dan bij de gedrukte krant, al heb je ook het risico dat ze zo’n weekendbijlage volschrijven met stukjes van internet (in de wetenschapsrubrieken heel populair bijvoorbeeld).

  181. adamus says:

    half nederland heeft inmiddels communicatiewetenschappen gestudeerd.
    En dan nog het aantal HBO’ers op dat gebied.

    En dat is een groep die voorlopig niet vergrijst.

  182. adamus says:

    NRC is er bij mij een paar jaar geleden uitgegaan na een abo van een paar eeuwen.

    idem hier, maar dan tientallen jaren. Rond 2002 eruit, ze werden wel erg zuur van Pim Fortuin. Hadden ook niets zien aankomen; nou de crisis ook niet. Nu schijnt nrc’s Maarten Schinkel samen te werken met vpro om de economie te duiden ……

  183. tinus says:

    @194 Dawg,

    Inderdaad is het verontrustend om te beseffen hoe banaal het niveau soms is.

    Ik heb ook niet de wijsheid in pacht en ik vind internet ook maar een gevaarlijke bron, zeker als het je aan de kennis en middelen ontbreekt om de bull van de shit te onderscheiden, zogezegd.

    Wat de huizenmarkt betreft, wil ik best toegeven dat het geluid op dit forum ook maar een mening is (niemand weet het zeker), hoewel dit steviger lijkt te zijn gefundeerd in de realiteit, dan het wensdenken van anderen.

    Maar waar ik niet omheen kan is dat de journalisten, die toch betaald krijgen om aan *nieuws*vergaring te doen, zo klakkeloos het geblaat van belanghebbenden overnemen.

    Je zou denken dat journalisten wordt aangeleerd om feiten van meningen te onderscheiden, onderliggende belangen te achterhalen en kritischer te zijn naarmate de bron meer belangen heeft.

    Niets van dit. Kijk, van de wekelijkse woningmarktpagina in de Metro verwacht ik niet anders; dit is volledig geschreven door de broodheren van de NVM. (altijd lachen dat de Metro elke twee maanden met het artikel: “wonen of huren, wat doe je?” komt, waarin de koper altijd een zonnige toekomst is toegedicht, met een foto van een lachend stel, goed gebruind in een zonnige tuin, en de huurder als een trieste loser wordt weggezet, met de foto van een iemand die in een bedompte keuken een steelpannetje Unox opwarmt…)

    Maar van de Volkskrant en het NOS-journaal zou je beter verwachten.
    Ik ben tot de conclusie gekomen dat ook hier de confirmation bias een grote rol speelt.
    De personen die het voor het zeggen hebben in de media, hebben doorgaans hun schaapjes op het droge, behoren tot de bezittende klasse, en zijn bewust of onbewust op zoek naar bevestiging dat het feest straks gewoon weer doorgaat…

    Helaas zijn er nog steeds veel bigger fools, ook in mijn vriendenkring, die erin tuinen…

  184. KariZ says:

    @20 ‘Maar van de Volkskrant en het NOS-journaal zou je beter verwachten.’

    Erger nog…de zogenaamde ‘experts’ die aan het woord komen zijn bijna altijd onderdeel van het establishment (RABO / ABP / (Ex-)politici / Professoren etcetc)

    Willem Middelkoop bij P&W of bij van Nieuwkerk is de uitzondering.

  185. nhz says:

    @199:
    ik vind Schinkel geen groot licht, zeker niet als het over de huizenmarkt gaat.

    @200:
    inderdaad, ik denk dat het meer domheid en oogkleppen dan bewuste manipulatie is; weet niet wat erger is …

  186. KariZ says:

    @199 ‘Hadden ook niets zien aankomen; nou de crisis ook niet.’

    Yup. Die hele crisis is 1 Black Swan voor ze…

    Niek heeft gelijk, met behulp van een gezond boeren verstand en kritisch vermogen om de ‘bull van de shit’ te onderscheiden kan elke boerenlul d.m.v internet een gestudeerde expert goeddeels onder tafel lullen.

  187. Ain says:

    @200-203
    En als de pleuris dan weer uitbreekt willen ze op dezelfde avond allemaal een tegengeluid aan tafel..DWDD, P&W, EenVandaag,Netwerk en Nova (er valt wat dat betreft veel te bezuinigen, ik snap niet dat er zoveel programma’s moet zijn in zo’n klein land, die veelal hetzelfde geluid brengen….
    En inderdaad, veel journalisten ‘bezitten’ ook gewoon een hypotheek…

  188. harde werker says:

    @201 zoals hier vaker gezegd wordt: wij van wc-eend adviseren wc-eend 🙂

  189. adamus says:

    wie zaten er gisteren ook alweer bij K &vdB?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*