Nederlanders besteden bijna een derde (31 procent) van hun inkomen aan woonlasten. Dat is relatief veel in vergelijking met een aantal andere landen.
Dit blijkt uit de resultaten van een internationaal onderzoek van ING naar financiële kennis en vaardigheden van inwoners van tien landen over de gehele wereld. Alleen Amerikanen (34 procent) geven meer uit van hun inkomen aan woonlasten dan Nederlanders. Belgen besteden een kwart van hun salaris, terwijl Koreanen slechts 16 procent van hun inkomsten aan woonlasten uitgeven. Nederlanders besteden het meest (35 procent) aan de uitgaven voor voedsel.
De helft van de ondervraagden in ons land geeft aan dat zij over een hypotheek bezitten. Dat is veel meer dan het gemiddelde van de overige negen landen (28 procent).
De aankoop van een huis blijkt wereldwijd niet de belangrijkste motivatie te zijn bij het plannen van de financiële toekomst (8 procent). Bezorgdheid over de financiële zekerheid (36 procent) en flexibiliteit (33 procent) wegen zwaarder.
Voor bijna de helft van de Nederlanders is flexibiliteit de belangrijkste motivatie om de financiële toekomst te plannen (49 procent). Bijna een derde doet het vooral voor familie (32 procent), en een kwart om op een bepaalde leeftijd te kunnen stoppen met werken (26 procent).
bron: NVM
Uit datzelfde onderzoek kunnen ook andere conclusies worden getrokken,
http://www.nu.nl/economie/2419026/nederlander-overschat-eigen-begrip-financien.html
Slechte zaak dat er meer gebruik wordt gemaakt van de NHG. De strop voor de belastingbetaler zal dus nog groter zijn zodra de woningmarkt implodeert.
Samen met de Amerikanen hebben de Nederlanders dus geen extra bestedingsruimte meer voor wonen. Met andere woorden, de huidige woonlasten zijn – ondanks extreem lage rentestanden, aflossingsvrije hypotheken en HRA – reeds maximaal. Ik ben benieuwd wat die woonlasten zouden doen bij stijgende rentes, verplicht aflossen en een beperking van de HRA. Dan zal de grondslag van die lasten – de huizenprijs – dus omlaag moeten om een en ander nog enigszins betaalbaar te houden.
Cheerio,
Dow Jones
Dat is dus 200 miljard aan woonlasten, maar onderhoud vergeet men wel eens……
”Een post die vaak vergeten wordt bij het berekenen van de woonlasten is die van het onderhoud van de woning. Ook al doet men het onderhoud zelf, dan komen hier wel kosten bij kijken. Deze post zal bij huurwoningen aanzienlijk minder zijn dan bij een koopwoning.”
flexibiliteit weegt zwaarder dan eigen huis.. oftewel huren is de betere optie? Zo ken ik er nog wel een paar…
Nog even dit – over het toegenomen beroep op de NHG en het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW)…
http://www.bnr.nl/static/jspx/play.jspx?dag=12&maand=1&jaar=2011&tijd=09:03&lengte=5&titel=Titel
Bron: BNR (www.bnr.nl)
Cheerio,
Dow Jones
Voor het geval de link niet werkt…
archief BNR: 12 januari 2011 – tijd: 9.02 uur.
Bron: http://www.bnr.nl
@4 onderhoud woonlasten?
Nee toch, daar neem je gewoon een 2e hypotheek voor. 😉
Om mij heen zie ik diverse mensen die een reparatie (aan CV oid) van 500 tot 1000 euro al niet kunnen betalen. Nieuwe kozijnen nodig? dat lenen we toch, want het huis wordt toch meer waard en de rente is ook nog aftrekbaar….
Wat wil de schrijver van het artikel nu aan de kaak stellen dan? En waarom plaatst NVM het dan op hun site?
Ik huur zelf een huis en woon samen, daardoor gaat zo’n 27% van mijn inkomen op aan huur en servicekosten. Kortom of je nou huurt of koopt: wonen in Nederland is gewoon duur.
Maar als ik dan lees “Nederlanders besteden het meest (35 procent) aan de uitgaven voor voedsel” denk ik: ik dacht dat de Nederlandse supermarkten juist een van de goedkoopste waren; vreten we dan veel meer dan onze buurlanden? Zo zien we er niet uit. (uitzonderingen daargelaten).
Wat is dan goedkoper dan in onze buurlanden? Energie? De brandstoffen in ieder geval niet.
Er waar gaat dan de rest van het inkomen van onze buurlanden aan op als ze relatief weinig aan wonen en eten uitgeven? Dacht niet dat het zulke geweldige spaarders waren. Zitten die dan elke dag op een terras of gaan ze 5x p jr op vakantie.
Dacht toch dat het juist de Nederlanders waren die je overal ter wereld op vakantie tegenkomt.
Kunnen we het dan ook niet gewoon betalen, die hoge lasten voor wonen?
@ bjk, maar dat zou impliceren, dat er nog verborgen woonlasten zijn, verpakt in leningen bij de bank, en dus de woonlasten nog hoger zijn.
@2:
het was opvallend hoe een sterke toename van echtscheidingen een rol schijnt te spelen bij de bijna verdubbeling van het aantal gedwongen verkopen (overigens is die verdubbeling een trend die we al langer zien, alleen komen we van heel lage aantallen). Echtscheiding is verreweg de makkelijkste smoes om gratis van een strophypotheek af te komen. En ondertussen doet NHG en de kamerbrede politiek alle moeite om nog zoveel mogelijk Nederlanders een strophypotheek om de nek te hangen, voordat de huizenmarkt echt instort. Aangezien de scheefleners zelf vrijuit gaan n de praktijk een molensteen om de nek van spaarders en belastingbetalers 🙁
@3:
hiervoor is maar één oplossing: meer subsidies en overheids garanties, meer WSNP etc. Kortom de belastingbetaler zal nog meer uitgeknepen moeten worden om de zielige huiseigenaars te steunen.
@4:
ja, nog even en je kunt bij mij in de stad aan de konditie van gevel en houtwerk met zekerheid zien welke huizen al langer te koop staan; zelfs nu is het al een tamelijk betrouwbare indicator.
@9:
dat de woonlasten in NL relatief hoog zijn is een feit (blijkt ook uit diverse andere recente rapporten), en dat heeft vrijwel uitsluitend te maken met de hypotheekrente aftrek die de prijzen én de huren opdrijft. Alleen hoge inkomens (met tophypotheek) wonen in NL relatief goedkoop. Door zwaar verstorende factoren zoals HRA blijft het onderling vergelijken van woonlasten tussen landen problematisch, moet je bijv. naar bruto of netto inkomen kijken?
Volgens mij blijkt uit dit rapport over de financiele vaardigheden, dat de Ollander gewoon dom is.
De domme Ollander betaalt bijna het meeste aan woonlasten ter wereld, de domsten wonen in de US.
@11
(off-topic) En we zijn ook nog eens dom als het gaat om uitgaven voor voedsel: http://www.youtube.com/watch?v=xlZ9d-g1fA8
Voor degeen die het FD lezen.
Op pagina 9 een goed artikel “snelle en forse verhoging van officiele rentes is hard nodig”
Een oproep prof Eijffinger om snel de rente te verhogen.
PS het artikel is online niet beschikbaar
@11:
frappant dat de Yanks zoveel voor woonlasten uitgeven, terwijl inmiddels pakweg een paar miljoen niet eens meer de moeite nemen om de hypotheek betalen 😉
@13:
goede oproep maar wel rijkelijk laat, als het kalf verdronken is dempt men de put, alweer 🙁
En ik wed dat de politiek dit gaat tegenhouden (saboteren, via druk op ECB etc.). We kunnen huiseigenaars tenslotte niet in de kou laten staan, het gratis-geld-feest voor huiseigenaars moet doorgaan.
Nogal logisch dat de NHG zoveel uit moet keren als ze echtscheiding als reden accepteren voor uitkering en tegelijkertijd toestaan dat er 12 procent meer dan de aankoopwaarde wordt geleend. Zucht…
OOk een leuk stukkie:
http://nieuws.nvm.nl/actual/januari_2011/forse_toename_nationale_hypotheek_garantie.aspx
Schiffer geurt over het nut van zijn NHG.
En tja, als er 130.000 NHG’s bij komen en slechts 1.300 uitkeringen wegens verlies, dan doe je het dat jaar per saldo aardig. Dat zegt echter weinig. Wat is de trend, en wat is het omslagpunt? Hoeveel nieuwe NHG’s (nieuwe premies) zijn er nodig om bijv. een toename van gedwongen verkopen naar 10.000 op jaarbasis te faciliteren. Het komt op mij over als wensdenken (“het gaat toch goed”), terwijl niemand rekening durft te houden met het scenario dat de prijzen fors gaan dalen, bijvoorbeeld vanwege een sterke rentestijging.
Dat grijpt dan weer mooi in op het verhaal dat de woonquote nu al (te) hoog is, en er dus eigenlijk alleen maar een weg naar beneden is.
bjk Zegt:
@4 onderhoud woonlasten?
Nee toch, daar neem je gewoon een 2e hypotheek voor.
Om mij heen zie ik diverse mensen die een reparatie (aan CV oid) van 500 tot 1000 euro al niet kunnen betalen.
http://www.nuon.nl/cv-ketel/hr-ketel.jsp
eurootje per dag. Beveiliging: eurootje per dag. Etc etc.
ja, nog even en je kunt bij mij in de stad aan de konditie van gevel en houtwerk met zekerheid zien welke huizen al langer te koop staan; zelfs nu is het al een tamelijk betrouwbare indicator
Matig of slecht onderhoud is meestal de invloed van de schoonzoon van de oude dame die op korte termijn naar het verzorgingshuis gaat.
@15:
van die ‘overwaarde’ kun je leuk een paar jaar een feestje bouwen, waarbij de belastingbetaler de uiteindelijk rekening krijgt. Makkelijker kunnen we fraude niet maken.
@16:
ik schat dat als je de grafiek doortrekt het WeW fonds vanaf 2012 verlies draait, en vanaf dat moment is het binnen 2 jaar failliet (als je de huidige trends doortrekt). De verliezen per huis zouden nu nog steeds minimaal moeten zijn, aangezien de prijzen officieel nog maar 5-7% gedaald zijn onder de top.
@17:
ik zit zelf in een appartement dat al een paar jaar te koop staat, en waar tot mijn verbazing de boiler vorig jaar vervangen is door een huurexemplaar. Eigenaar zit naar mijn indruk financieel klem. Lijkt me een typisch voorbeeld van hoe er met reparatiekosten wordt omgegaan, en hoe nutsbedrijven daar handig op inspelen. Je moet can trouwens wel de installatiekosten betalen, maar dat zal dan wel weer op de rekening van de hypotheek er bij mogen …
@18:
komt m.i. ook vaak doordat de vorige bewoners inmiddels in een nieuwbouwwijk wonen en zelf niet meer zien hoe hard het pand achteruit gaat. De belastingdienst betaalt de hypotheek en als er toch verkocht wordt betaalt het WeW de pret, dus waarom zou je je zorgen maken of moeite doen voor onderhoud.
Slechts 31%?
Ik ben ruim 50% aan woonlasten kwijt. Als alleenstaande zit ik noodgedwongen in een vrije sector huurwoning. Ik verdien net teveel voor een corporatiewoning en net te weinig voor koopwoning in een normale buurt…
@20:
ik betaal zelfs vele honderden % aan woonlasten, ook in de vrije sector 😉
De woonlasten zijn vermoedelijk hoog voor mensen met een laag tot gemiddeld inkomen met eigen huis (en hypotheek), én voor huurders in de vrije sector (doorgaans 35-50% denk ik). De woonlasten zijn laag (minder dan 20% dacht ik) voor een deel van de gesubsidieerde huurders en de hogere inkomens met hypotheek.
Geen zorg. Aantal jaar en dan gaat het grootste deel van het gemiddelde inkomen op aan eten en energie.
Zullen we dan ook wel weer zeuren.
Zo, de nieuwjaarsborrel zit er ook weer op.
Toevallig, kwam hier ook weer eens lang. Nederland, bouw, bank en verzekeringsmaatschappijmaffia land. Politiek en deze partijen is één hand op één buik.
Gb
We blijven een land van koopmannen hé. Al moeten we het als rasdominees aan onszelf verkopen, handel blijft handel; liefst met alleen maar op de knop drukken.
Valt mij toch altijd weer op hoe de realiteit t.a.v. het kwijtschelden van restschuld, altijd doodgezwegen wordt.
De banken liegen de boel aan elkaar vast omdat het zo lekker verkoopt dat idee dat de WeW je de restschuld kwijt scheld.
En de WeW is er zelf op z’n site ook niet erg duidelijk over.
Mede gezien het artikel van vorige week dat de gemiddelde nederlander 0,0 verstand van z’n financiën heeft, laat staan van z’n hypotheek, ben ik bang dat er minstens 50% van die restschuld helemaal nooit kwijt gescholden wordt.
Bijv. een stel dat gaat scheiden, zet het huis te koop.
Eén van de twee vertrekt alvast met de belofte voor de helft bij te dragen in de kosten van het gezamelijk huis.
Grote kans dat degene die vertrekt dat af laat weten.
Waarop de ander z’n middelvinger opsteekt en zegt, krijg de pip, dan betaal ik ook niet.
Half jaar later heeft het “stel” het huis nog immer niet verkocht, maar wel reeds een aantal BKR’s verzameld.
Vergeet die kwijtschelding dan maar.
De hypotheeknemer/bank krijgt z’n centen maar de restschuld blijft netjes staan.
En dit is maar één van de vele voorbeelden die ik zou kunnen verzinnen.
Vooruit dan, nog één.
Iemand raakt werkeloos, dan gaan er eerst wat creditcards max. benut worden, misschien nog ook nog een doorlopend kredietje en pas wanneer dat niet meer volstaat houd men op met af te lossen alvorens het huis te koop te zetten.
Wederom dag kwijtschelding.
@ Marianne
Dus overwaarde op je huis mag je houden (onbelast), maar in geval van een restschuld vind je het normaal dat die wordt kwijtgescholden?
@26:
“ben ik bang dat er minstens 50% van die restschuld helemaal nooit kwijt gescholden wordt.”
en terecht dat ze dat niet kwijtschelden, want als de scheefleners het niet betalen dan draait uiteindelijk de belastingbetaler er voor op. Beste zou zijn als de banken (i.c. de aandeelhouders en obligatiehouders van de bank) zelf voor de strop opdraaien, maar dat is in Europa inmiddels ondenkbaar en zou uiteindelijk ook op het bordje van de belastingbetaler terechtkomen.
@27:
wil je nu beweren dat in deze gevallen kwijtschelding een goede zaak zou zijn?
Mijn indruk is dat WeW heel veel gevallen van fraude gewoon toedekt en vrolijk uitbetaalt (ik heb in de omgeving wel wat voorbeelden gehoord). En zelfs als er niet wordt kwijtgescholden durf ik te wedden dat aan het eind van de rit (dus na 5 jaar) blijkt dat er toch niks afbetaald is. Een enkele nette burger daargelaten, er zijn altijd nog wat mensen die denken dat je eerlijk moet zijn in Nederland, maar dankzij het WeW beginnen ze wel heel zeldzaam te worden.
Hallo Jan,
Nee hoor, van mij mogen ze aan het gas.
Ik beschrijf alleen zoals het werkt.
Uh, aangezien ik kennelijk vaker niet begrepen word, aan het gas is natuurlijk figuurlijk bedoeld.
@13: Eiffinger, kom er maar in: http://www.fd.nl/artikel/21175280/snelle-forse-verhoging-officiele-rentes-hard-nodig
11 : Volgens mij blijkt uit dit rapport over de financiele vaardigheden, dat de Ollander gewoon dom is.
Helemaal mee eens, kijk maar naar de omringende landen.Heb ik niet alleen over huizenprijzen maar ook over auto en benzineprijzen terwijl de salarissen ongeveer gelijk zijn.