Nederlanders sluiten hoe langer hoe meer aflossingsvrije hypotheken af. Dit kan op de lange termijn voor serieuze financiële problemen zorgen.
Daarvoor waarschuwen verschillende hypotheekadviseurs waaronder Oscar Noorlag van de Hypotheekshop en Harrie Jan van Nunen van De Financiële Makelaar. Noorlag constateert dat in de laatste vier jaar het totale aandeel van aflossingsvrije hypotheken in zijn klantenbestand is gestegen van krap 50 naar ruim 60 procent van het totaal verstrekte hypotheekbedrag. Bij deze leenvorm wordt alleen rente betaald en niet afgelost op de hypotheekschuld. De huidige economische malaise doet daar overigens niets aan af. “Mensen willen geen beleggingshypotheek meer, maar de aflossingsvrije hypotheek blijft onverminderd populair”, aldus Noorlag. Veel mensen sluiten een gemengde hypotheek af, waarbij een steeds groter deel van de lening aflossingsvrij is, en het deel dat daadwerkelijk wordt afgelost kleiner. “Het voordeel van een groter aflossingsvrij deel zijn de lage maandlasten, en daardoor de ruimere mogelijkheid om überhaupt een lening af te sluiten”, stelt Van Nunen.
Onderbelicht
De risico’s van een grote aflossingsvrije lening blijven echter onderbelicht, stellen de ervaren adviseurs. Zo is de hypotheekrenteaftrek sinds 2001 nog maximaal dertig jaar aftrekbaar. Na dertig jaar worden de bruto maandlasten de netto lasten. Als daar ook nog eens een matige pensioenvoorziening bij komt, gaan huizenbezitters er rond hun 65e fors op achteruit. Ook is er een kans dat mensen met een restschuld blijven zitten, vooral bij een versnelde verkoop na een echtscheiding.
Beide adviseurs schrijven de trend toe aan een ‘veramerikanisering’ van onze cultuur, met name onder de generatie 25- tot 45-jarigen. Van Nunen: “Op de pof leven is niet natuurlijk gezien onze calvinistische, Nederlandse aard. Wij willen juist sparen, iets opbouwen. Banken en adviseurs hebben de aflossingsvrije hypotheek echter zeer succesvol gepromoot.” Noorlag: “In het verleden gold: wie spaart, die heeft wat. Nu geldt: wie dan leeft, die dan zorgt.” De Autoriteit Financiële Markten (AFM) liet in december al weten zich zorgen te maken over het grote aantal aflossingsvrije hypotheken, waarbij het geleende bedrag soms nog hoger is dan de (executie)waarde van een huis.
bron: de Telegraaf
Afschaffen !
samen met de hypotheek rente aftrek, moet je eens kijken hoe snel de prijzen dalen!
Mensen die hierin trappen , moeten beschermd worden voor hun eigen domheid.
Een aflossingsvrije hypotheek kan een prima product zijn. Zo kan het zijn dat je een beleggingshypotheek wil, maar helemaal zelf wil bepalen welke beleggingsstrategie je wil volgen. Door een aflossingsvrije hypotheek te nemen en zelf geld te gaan beleggen (en ja, daar dan ook 1.2% vermogensredenmentsheffing per jaar over te betalen), voorkom je onduidelijke/onzekere kosten en krijg je meer invloed op je beleggingsstrategie en -resultaat.
Natuurlijk zijn er legio mensen die het product verkeerd gebruiken, maar daarom is het product nog niet verkeerd…
Ik hoor wel eens “in Nederland hebben wij geen hypotheken van 40 jaar, zoals in Spanje”. Maar een aflossingsvrije hypotheek gaat veel verder dan 40 jaar, want is in principe een hypotheek voor eeuwig.
Een aflossingsvrije hypotheek lijkt me op zich een mooie oplossing voor wanneer je zelf het tempo van aflossing wilt bepalen (het ene jaar meer, het andere jaar minder wegens andere uitgaven). Maar daarvoor is veel zelfdiscipline nodig.
Wat is wijsheid?
Ben zelf bezig met een 50/50 hypotheek, waarbij je voor de helft een spaarbedrag opbouwt en de andere helft aflossingsvrij is. Deze vorm heeft als uitgangspnt dat een restschuld over 30 jaar t.w.v. de helft van je hypotheek, niet veel meer voorstelt (inflatie) en makkelijk wordt opgevangen door de gestegen waarde van je woning. Lijkt mij niet veel mis mee. Wel zou ik ieder sterk afraden all the way aflossingsvrij te gaan. Hoe ga je dat oplossen na 30 jaar?!!
Ik had vanaf 2000 een koopwoning met 50% aflossingvrij en 50% beleggingshypotheek. Heb begin 2007 huis verkocht. Bij de beleggingshypotheek inleg had ik na 7 jaar toch redelijk opgaande aandelenkoersen maar 80% van mijn inleg terug. Als ik mijn huis 2 jaar later had verkocht, dan had ik waarschijnlijk 15 tot 30% van mijn inleg terug gehad. Ik neem dus absoluut geen beleggingshypotheek meer. Spaarhypotheek in combinatie met aflossingsvrij is nog het verstandigst.
hmmmm, in spanje zijn de hypotheken max. 15 jaar . Daar is de laatste jaren enige verandering in gekomen , dat wel.
Als de component aflossingvrij er al bijgehaald wordt kun je je beter afvragen of de woning wel geschikt voor je is. Een huis moet m.i. gewoon , en in welke vorm, worden afgelost .
Als pensioen of als uiteindelijke niks (…) door de veranderende prijzen 🙂
http://www.beursbox.nl/200901231087/laatste-nieuws/huizenmarkt-wel-of-geen-daling.html
Vanochtend op Beursbox geplaatst:
In de media wordt je overstelpt met verhalen over dalende huizenprijzen, vervolgens volgen er weer berichten dat de daling is gestopt en de huizenprijzen weer met 0,2% zijn gestegen in december 2008. Hoe zit dat nou, gaat het nu dalen of stabiliseert de markt of stijgen we juist weer. Alles wijst er op dat huizenbezitters fors op de waarde moeten gaan inleveren.
Voor de oorzaak moeten we even terug naar de periode van de invoering van de euro, 1 januari 2002. In het begin van deze periode werden de huizenprijzen netjes omgerekend naar euro’s met de bekende omrekenfactor. Na 2 tot 3 jaar gebeurde er iets opmerkelijks, de prijzen stegen zo hard dat binnen een hele korte periode de prijs die in guldens werd gevraagd nu in euro’s werd doorgerekend, een prijsstijging van 100% tot gevolg. Deze hype in de huizenmarkt werd eigenlijk veroorzaakt doordat niemand de boot wilde missen en er een enorme vraag ontstond, dit terwijl de huizenmarkt in 2003 eigenlijk al op zijn retour was. In deze periode werd ook de beëdiging van de makelaars afgeschaft en iedereen mocht zich makelaar noemen. De kantoren schoten als paddestoelen uit de grond. Om die reden ben ik toen uit deze markt gestapt, want als elke malloot huizen mag verkopen dan staat er wel wat op stapel. Destijds schreef ik al in deze nieuwsbrief dat de boel op inzakken stond en dat de makelaarskantoren het heel moeilijk gingen krijgen.
De invoering van de euro is er debet aan geweest samen met de nieuwkomers in de markt dat de woningen overgewaardeerd werden. Zo stond een tussenwoning te koop voor 200.000,- gulden en vervolgens een paar jaar later voor 200.000,- euro. Een ongekende stijging van de huizenprijzen tot wel meer dan 100%. De gemiddelde Nederlander is er met zijn inkomsten niet 100% op vooruitgegaan dat is zeker. De vervolgens verstrekte leningen in euro’s op basis van de omgerekende salarissen dekten eigenlijk de waarde van de leningen niet meer, om dit te compenseren daalde de rente geleidelijk mee. En ziedaar de luchtbel werd steeds verder opgeblazen.
Keer op keer tot en met december 2008 aan toe worden er stijgingen van de woningprijzen gemeld. Enerzijds door de makelaarsverenigingen verkondigd, en anderzijds door het kadaster vermeld. Nu is het volgende hier aan de hand, de vraag en verkoop van woningen tot een bepaalde prijs zeg twee ton neemt steeds meer toe terwijl de vraag naar woningen in het duurdere segment steeds meer afneemt. Er worden dus steeds meer woningen in het goedkopere segment verkocht. Logischerwijs stijgt dan ook de prijs van die woninggroep maar dus niet van alle woningen, maar dat vermelden ze er niet bij. De verkoop in het duurdere segment is nagenoeg tot stilstand gekomen.
Dat de daling doorzet is zeker, het is een kwestie van tijd. Ergens in 2005 schreef ik al dat wanneer je huis kon verkopen, en dat geldt nog steeds, je het direct zou moeten doen en dan in de dalende markt weer wat terugkopen. De daling is allang ingezet, 2 jaar geleden werden veel woningen al voor 10% minder verkocht dan de vraagprijs. Inmiddels zal dat in werkelijkheid al wel op zo’n 15-20% liggen. Mijn verwachting is dat we zeker 35% wellicht 40% daling zullen krijgen wanneer de markt niet snel stabiliseert en dat zie ik nog niet gebeuren.
Probleem van veel mensen is dat ze het niet merken omdat er geen graadmeter op hun woning geplakt zit. Als dat zo zou zijn dan zouden er veel meer mensen zich zorgen gaan maken. De bomen groeien namelijk niet tot in de hemel!