Gemeenten verliezen fors op grond

Nederlandse gemeenten verliezen veel geld, doordat ze door de financiële crisis blijven zitten met hun dure grond. Consultantsbureau Deloitte heeft berekend dat de verliezen voor gemeentelijke grondbedrijven kunnen oplopen tot 2,9 miljard euro.

Vorig jaar ging Deloitte nog uit van een verlies van 2,4 miljard euro. Door de crisis moeten gemeenten bouwprojecten voor huizen of kantoren uitstellen. Er zijn simpelweg te weinig en soms helemaal geen kopers, terwijl de financiering voor de grond wel door loopt en de rente ook.

Lees verder op de site van NOS Nieuws

Share Button
Tagged with: ,
29 comments on “Gemeenten verliezen fors op grond
  1. xenobinol says:

    Dat gemeenten en provincies niet met geld om kunnen gaan en risicovolle investeringen doen was toch al langer bekend?

    Wat ik niet begrijp is dat er geen verbod op dit soort speculatief handelen is? M.a.w. waarom bieden overheden de bouwgrond niet aan tegen de kostprijs?

  2. Heiny says:

    OT:

    http://www.nujij.nl/economie/meer-beroep-op-hypotheekgarantie.13947966.lynkx#axzz1Zoi1TFu5

    Eigenlijk is het vaak simpelweg pijnlijk om te zien hoe de grote massa staat in deze discussie. Ook nu na 3 jaar blijven die oogkleppen maar op.

  3. Axel says:

    @ xenobinol
    Omdat die huidige vraagprijs al de kostprijs is. Gemeentes hebben het geld en verwachte winst namelijk al uitgegeven aan leuke hobbyprojecten, is zo mijn inschatting.

  4. Frans says:

    Tja, dit kon je van mijlen ver zien aankomen. Het maakt gewoon onderdeel uit van het knappen van de bubbel zoals een wiel een onderdeel is van een auto.
    Dit is meteen een van de redenen waarom we een inflatoire depressie tegemoet gaan. (of er al in zitten): Alles wat bank en overheid is wordt overeind gehouden, en dus drie keer raden wie de rekening krijgt gepresenteerd….

  5. nhz says:

    xenobinol: Wat ik niet begrijp is dat er geen verbod op dit soort speculatief handelen is?

    privatise the gains, socialise the losses. Als het goed gaat valt er megaveel te verdelen voor handige politici en hun vastgoed maffia vrienden, en leuke dingen voor de kiezers als de verkiezingstijd weer aanbreekt. Als het fout gaat dump je de verliezen bij de burgers, via hogere belastingen en/of minder dienstverlening voor dezelfde kosten. Waarom zouden we wat veranderen, het huidige systeem is een loterij zonder nieten voor de kleptocraten.

  6. p.j.v.a. says:

    De overeenkomst met Griekenland:
    50% afboeken.

  7. Loki says:

    Hier in Eindhoven gaan we nog een stapje verder. We lenen geld met grond van een voetbalstadion als onderpand en lenen dat weer door aan een voetbalclub. Tja, die arme voetballertjes moeten natuurlijk wel betaald kunnen worden.

    Gelukkig heb ik hier nog geen koophuis en ben na deze grap op gestopt met zoeken in Eindhoven. Ik weiger een huis te kopen in een gemeente waar ze zo onverantwoord met geld omgaan.

  8. Frans says:

    @ Loki: het is nog beter te weigeren om een huis te kopen in een land, nee een wereld waar ze zo onverantwoord met geld omgaan.
    Huis nu kopen? DOM!

  9. nhz says:

    p.j.v.a.: De overeenkomst met Griekenland:
    50% afboeken.

    nu 50% afboeken en over een paar jaar de rest.

    Loki: Ik weiger een huis te kopen in een gemeente waar ze zo onverantwoord met geld omgaan.

    ik vrees dat er veel meer gemeentes zijn die dit soort truken uithalen. Eens met Frans dat je beter helemaal niet kunt kopen in een land dat systematisch de huizenmarkt manipuleert ten bate van vooral vastgoed maffia en banken.

  10. hugo says:

    @7 (loki)

    Dan zou ik vooral niet binnen de EU zoeken. Het is nu game on om zo snel mogelijk zo failliet mogelijk te gaan voor gemeenten, landen etc. Als je dat nl niet doet wordt je nl geplunderd om een ander welke dat wel doet te bailen. In deze samenleving is er geen verantwoordelijk omgaan met geld meer. Daarom hebben we hier in Utrecht Hoogcatherijne 2 zo aangepakt. Als het verlies oplevert zal de gemeente (burger dus) voor 100% daarvoor opdraaien. In het geval van winst mag het zakenleven iets van 80% in de zak stoppen. Mooi niet publiek/private samenwerking?

    Fraude, corruptie, omkoping, machtsmisbruik etc alles is ‘legaal’. Uiteraard alleen voor de TBTF en/of politiek belangrijken in heel Europa. De gewone mensch is natuurlijk een ander verhaal.

  11. Martijn says:

    Het is nu game on om zo snel mogelijk zo failliet mogelijk te gaan voor gemeenten, landen etc. Als je dat nl niet doet wordt je nl geplunderd om een ander welke dat wel doet te bailen.

    Jij denkt dat de ‘rijke landen’ worden geplunderd voor/door Griekenland?

    Volgens mij hebben die Grieken aardig wat zaken (vliegvelden etc.) afgestaan of als onderpand gegeven.

    Dat is geen plundering denk je?

    Je zult het IMF en de Wereldbank waarschijnlijk ook filantropisten vinden…

  12. Scheefhuurder says:

    Ik wil het wel hebben. Ze moeten gewoon omlaag in de prijs. Klaar.

  13. ll says:

    Nou de gemeenten weten dit al een jaar hoor. Zijn ze stil blijven staan ? Geen maatregelen genomen ? Nee hoor ze gaan gewoon door. Hier bij ons wordt een MEGA project nu tot uitvoer gebracht, met als onderdeel van de financiering, jawel, daar is ie weer,…… te verkopen gronden 🙂

    Gemeenten aan de grond met de grond …..

    Als hazen die in een koplamp staren…..van Adamus 😉

  14. hugo says:

    Martijn: Jij denkt dat de ‘rijke landen’ worden geplunderd voor/door Griekenland?

    Nee. Ik denk dat jouw favorite clubje, de ECB, Griekenland etc als excuus misbruikt om daarmee de niet problematische schulden landen te kunnen plunderen en verder in de schulden te kunnen duwen. Kassa!

    Martijn: Volgens mij hebben die Grieken aardig wat zaken (vliegvelden etc.) afgestaan of als onderpand gegeven.

    Heb ik niet goed gevolgd maar volgens mij lopen ze erg achter op ‘schema’

    Martijn: Dat is geen plundering denk je?

    Ik meen dat Griekenland sinds 1800 iets meer dan 50% van de tijd in default of herstructurering is geweest. Nooit de publieke zaken ingenomen nu wel. Nogmaals, volgens mij zit wederom hier jouw favoriete clubje, de ECB, achter. Schuldeisers hiervoor hadden klaarblijkelijk meer fatsoen dan zij.

    Martijn: Je zult het IMF en de Wereldbank waarschijnlijk ook filantropisten vinden…

    Vergeleken met de ECB wel. Bijna alle bestuurders en oprichters van de EUro / ECB komen vanuit het IMF en Wereldbank. Vast geselecteerd op ‘ruthlessness’. Moet ook wel wil je Emipre Europa bouwen.

    Weet je inmiddels al van wie de ECB is? Al geaccepteerd dat de Euro weer gekoppeld is aan een land, Europaland?

  15. Nou says:

    Het artikel is weer leker geformuleerd. “Hun dure grond?!!”

    dat is gvd onze grond!

  16. Steve says:

    Rapportje vol overheidspropaganda. Zogenaamd serieuze bedragen noemen die veel te laag zijn en boterzacht onderbouwd.

    Gaat er vanuit dat herstel nog twee jaar gaat duren: “Verwachting is immers dat herstel van de vastgoedmarkt nog niet plaatsvindt voor 2013.”

    Ik ben bang men eerder met decennia rekening moet gaan houden. 2013!!! Wie houdt je hiermee voor de gek? Totaal idiote aanname.

    Het totaal geinvesteerd vermogen dat de gemeentes in grond hebben bedraagt volgens Delloite 13,1 miljard en ze hebben het over verliezen van 2,9 miljard. Dit lijkt me een veel te positieve aanname. 50% verlies lijkt me een minimum aanname met een paar variantjes voor als het echt mis gaat en men met onverkoopbare grond en een dikke restschuld blijft zitten bijvoorbeeld.

    Dit is dus gewoon duurbetaalde overheids PR uitbesteed aan de dure jongens van Delloite om het van een flinterdun laagje geloofwaardigheid te voorzien.

    Nog een ‘drip feed’ aan slecht nieuws waarbij de verliezen iedere keer toch weer wat groter blijken maar tja wie o wie had dat toch kunnen voorzien. Vooral het volk niet direct confronteren met de volle omvang van de beerput waarin we tot aan onze kruin instaan. Straks worden mensen nog echt boos ofzo als ze het doorkrijgen, stel je voor.

    Maar ondertussen wordt dit soort propaganda kritiekloos herhaald door alle media.

  17. tufkaj says:

    Steve: Gaat er vanuit dat herstel nog twee jaar gaat duren: “Verwachting is immers dat herstel van de vastgoedmarkt nog niet plaatsvindt voor 2013.”

    Niet voor 2013, betekent niet dat ze zeggen dat er in 2013 herstel komt hoor. Ze zien het de komende anderhalf jaar in ieder geval nog niet gebeuren.

  18. nhz says:

    Steve: Ik ben bang men eerder met decennia rekening moet gaan houden. 2013!!! Wie houdt je hiermee voor de gek? Totaal idiote aanname.

    tja, in Japan zijn de prijzen al 20 jaar aan het dalen, met af en toe een kleine dead cat bounce. En de huizenprijzen waren daar minder gestegen dan in de polder …

    Steve: Het totaal geinvesteerd vermogen dat de gemeentes in grond hebben bedraagt volgens Delloite 13,1 miljard en ze hebben het over verliezen van 2,9 miljard. Dit lijkt me een veel te positieve aanname.

    Ik denk dat dat wel kan als je puur kijkt naar wat er voor betaald is (5 – 30 euro/m2?) en waarvoor het nu verkocht zou kunnen worden aan bijv. projectontwikkelaars of particulieren. Probleem is wel dat je er voor de enorme hoeveelheden die nu soms in portefeuille zijn geen zinnige waarde op kunt plakken, daarvoor is er te weinig vraag.

    Het probleem lijkt me vooral dat de verwachte winst op veel van die grondposities al jaren vooruit is ingeboekt. M.a.w., tegenover een grondpositie van 13 miljard aankoop kan best al meer dan 100 miljard winst in de boeken staan, waar alvast leuke dingen voor de mensen mee gedaan worden. Twee steden in mijn omgeving doen dat zo, ze weten tenslotte toch zeker dat de grondprijs én het aantal inwoners altijd stijgen, dus die grond wordt minimaal voor de geprojecteerde prijs (bijv. 500 euro/m2) verkocht. Je moet er hooguit een jaartje langer op wachten en de rente is superlaag, dus why worry 😉

  19. tufkaj says:

    Overigens worden de kosten van het aanleggen van water en riolering vanaf 2012 niet meer doorgerekend in de grondprijs, maar in de waterrekening van alle Nederlanders. Hoeven ze toch mooi minder ver te zakken met de prijs.

  20. Steve says:

    @nhz

    In mijn stad zijn ze ook super creatief met grond winst inboeken. De gemeente staat nu borg voor een project dat maar niet van de grond kwam, de huizen werden maar niet verkocht. Dankzij die garantie is men nu dus wel begonnen en is de ‘winst’ op de grond binnen.

    Als straks de huizen er staan maar nog steeds niet verkocht worden moet men natuurlijk alsnog verliezen gaan pakken maar ach dan zijn we weer een paar jaar verder en hebben alle betrokken wethouders e.d. toch al andere baantjes.

    Nog een mooie quote uit het rapport:
    “Het creeren van enige schaarste kan in bepaalde regio’s helpen om de afzet te bevorderenen de grondprijzen niet te veel te laten dalen.”

    Leuk zo’n overheid die bepaalde menselijke basisbehoeftes zoals een dak boven je hoofd het liefst een beetje schaars houdt. Voor wie werken die lui ook alweer?

  21. Steve says:

    quote moest zijn “…en de grondprijzen niet te veel te laten dalen.”

    De PDF laat tekst kopieeren niet toe, burgers die uit overheids rapportjes quoten moet je natuurlijk niet hebben…

  22. xenobinol says:

    Steve,

    Dat onze politici en bestuurders corrupte criminelen zijn is niets nieuws. Het wordt tijd om de valbijl eens uit het vet te halen. Misschien in de komende lente 🙂

  23. Maria says:

    @ 23 Xenobinol

    OccupyDenHaag en Amsterdam is anders al op 15 oktober las ik!

  24. Maria says:

    @ 15 Steve

    “Dit is dus gewoon duurbetaalde overheids PR uitbesteed aan de dure jongens van Delloite om het van een flinterdun laagje geloofwaardigheid te voorzien.”

    Steve, die jongens van Deloitte, die misschien hun laptop voor € 50.000,= open doen, moeten natuurlijk ook wel aan “de vreet” gehouden worden.

    Letterlijk staaltje van:
    Ik houd ze arm, houd jij ze dom!

  25. Marketwatch says:

    Naast Apeldoorn, vermoed ik dat Zwolle ook 1 van de mogelijke risico-gemeentes is, ook al denken ze daar zelf natuurlijk heel anders over:

    http://www.destentor.nl/regio/zwolle/9608257/Zwolle-is-probleem-voor.ece

  26. vlieg says:

    ja, gemeente de bilt heeft een groots centrumplan in 2004 ontworpen voor Bilthoven centrum en is daar dit jaar voortvarend aan begonnen. De financiering moet uit een kleine 500 appartementen komen (gelegen boven horeca en winkels). In een sterk vergrijzende gemeente starterswoningen bouwen? Huidige markt? De 1e verliezen zullen niet lang op zich laten wachten.
    Een wethouder wil in Bilthoven geschiedenis gaan schrijven….ten koste waarvan?

  27. bankschroef says:

    22, ik las in ‘xenobinol’ ook al een tamelijk verdelgende boodschap, maar goed, ‘valbijl’ is ook een optie.

  28. Martijn says:

    Steve (15)

    Gaat er vanuit dat herstel nog twee jaar gaat duren: “Verwachting is immers dat herstel van de vastgoedmarkt nog niet plaatsvindt voor 2013.”

    Wat is daar nou fout aan? Ga jij wel uit van herstel voor 2013?

    Lijkt me een prima manier om het nieuws te brengen.

    Dat jij nou graag wil schreeuwen en beschuldigen…

    50% verlies lijkt me een minimum aanname met een paar variantjes voor als het echt mis gaat en men met onverkoopbare grond en een dikke restschuld blijft zitten bijvoorbeeld.

    De vraag is wat je gaat opschieten met dit soort scenario’s.

    Het is voor veel dingen immers al te laat, en nu plotseling bijsturen naar minus de helft op de begroting lijkt mij niet realistisch.

    Dan krijg je dus dit; duidelijk de richting aangeven en urgentie wekken.

    Zoveel slack zit er allemaal niet meer in, in deze schuldenbubble.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*