Gemeenten lopen vele miljoenen mis

Nederlandse gemeenten lopen honderden miljoenen euro mis door de ingestorte vastgoedmarkt. Sinds de kredietcrisis is hun kip met de gouden eieren, de verkoop van bouwgrond, de nek omgedraaid. In 2008 en 2009 haalden twintig gemeenten gezamenlijk al bijna 900 miljoen euro minder op dan zij begroot hadden.

Vooral Amsterdam, Utrecht en Eindhoven doken diep in de rode cijfers blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant onder twintig grote en middelgrote gemeenten. Van de ondervraagde gemeentebesturen werkt 85 procent deze zomer aan een grondige herziening van de bouwplannen. Projecten zijn in de ijskast gezet of worden afgelast.

Appartementen

Als plannen wel doorgaan, worden zij vaak ingrijpend veranderd. Dure woningen worden van de bouwtekening geschrapt en vervangen voor eengezinswoningen of appartementen waarnaar in de markt nog wel vraag bestaat. Ook door de moeilijker te financieren sociale woningbouw en studentenhuisvesting zal relatief vaak een streep worden gezet, is de algemene verwachting.

De financiële schade werd tot nu toe grotendeels opgevangen binnen de grondbedrijven, de instellingen die namens de gemeente in grond handelen. In de vele vette jaren die de Nederlandse vastgoedwereld tot 2008 meemaakte, hebben veel grondbedrijven veel projecten met winst kunnen afsluiten. Maar de buffers uit die tijd zijn de afgelopen jaren als sneeuw voor de zon verdwenen.

Een aantal ondervraagde gemeenten reserveert nu geld op de gemeentebegroting om eventuele nieuwe tegenvallers van het grondbedrijf te kunnen opvangen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Den Haag, Rotterdam, Almere en Gouda. Ook in Breda is inmiddels al 22 miljoen euro uit de algemene middelen gereserveerd om het grondbedrijf te hulp te schieten.

Wethouder Bob Bergkamp, in Breda verantwoordelijk voor het grondbedrijf, ligt er weleens wakker van. ‘We kunnen ook nog minder geld uit Den Haag verwachten, dus het financiële kortetermijnperspectief voor onze gemeente is zeer ongewis.’

Onder curatele

Tijdens de vorige crisis op de woningmarkt, begin jaren tachtig, gingen gemeenten massaal het schip in door hun grondbeleid. Dat resulteerde in een groot aantal ‘Artikel 12-gemeenten’ die onder curatele van het rijk gesteld werden. Hugo Priemus, emeritus hoogleraar volkshuisvesting, vreest dat er ook nu weer gemeenten onder toezicht van Den Haag zullen komen te staan. ‘Gelukkig is de hypotheekrente nu niet zo hoog als destijds. Maar als gemeentebesturen risico’s van de projectontwikkelaar overnemen om een project toch maar rond te krijgen, kunnen ze met schulden eindigen die ze niet meer kunnen dragen.’ De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft accountantskantoor Deloitte eerder deze maand opdracht gegeven de financiële situatie van al haar leden te onderzoeken.

bron: de Volkskrant

Share Button
92 comments on “Gemeenten lopen vele miljoenen mis
  1. Ain says:

    Waarom zou een gemeente de risico’s van de projectontwikkelaar moeten overnemen? Er zijn toch verdorie veel te veel ‘beroepen’ waarbij je bakken geld kan verdienen in goede tijden en in slechte tijden geen enkel risico loopt. Schandalig.

    Wel goed dat de Volkskrant vandaag wederom een artikel besteed aan de vastgoedmarkt, gisteren de sociale huursector.

  2. dalen says:

    “De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft accountantskantoor Deloitte eerder deze maand opdracht gegeven de financiële situatie van al haar leden te onderzoeken.”

    Heb diverse rapporten gezien van “Deloitte” en een van de andere van de “big four”. > 100.000 euro is voor een rapport is normaal. Rapporten waar in de Kamer weken over gepraat wordt (weer tig euro down the drain) en dat de lade in. Vervolgens business as usual.

    Vraag het maar aan Elco, zijn partij zit nu aan tafel. Zal dit jaar veel onderwerpen opleveren voor dit blog.

  3. adamus says:

    ‘Er is veel wat partijen bindt:

    heilig geloof?

  4. adamus says:

    http://www.vkblog.nl/bericht/324788/Haircut

    vond vooral de reactie over “rothbards en zo” leuk.

  5. Ain says:

    @4 nog meer wat ze bindt: Illusies, kortzichtigheid en eigen zakken vullen….

    Ben geen fan van VVD en PVV, maar snap het CDA al helemaal niet..en al helemaal de stemmers van het CDA niet, dit is toch een farce….beetje doen alsof je niet echt samenwerkt met de PVV, zodat je het aan je achterban kan verkopen, schijnheilig!

  6. lxiv says:

    Ik wil de gemeentekas best wel flink spekken met 150.000 euro hoor. Geen enkel probleem.
    Maar dan wil ik daar wel een fatsoenlijk stuk grond voor terug, zeg zo’n 600 m2 op een goede locatie.
    Ik ga geen anderhalve ton betalen voor 250m2 grond op een slechte locatie. Ik ben toch niet helemaal gek!!
    Gemeenten zijn niet zo stijfkoppig en inhalig geworden als sommige vastgoedhandelaren. Ieder jaar de prijs met 10% verhogen, op een zeker moment kan niemand het meer betalen. Dat is toch volstrekt logisch!
    Laat ze de grond maar tegen een wat meer normale prijs verkopen, let maar op, er is in principe nog vraag genoeg.
    Maar de mensen kunnen het niet meer betalen, al zouden ze graag willen.

  7. nhz says:

    @1:
    gebeurt volgens mij aan de lopende band, ook in mijn gemeente. Mijn verstand staat er ook wel eens bij stil wat voor een ON-zakelijke deals ze hier afsluiten. Ik denk dat meestal corruptie en soms domheid een belangrijke rol spelen.

    ik kreeg inderdaad ook de indruk dat de Volkskrant een sappig onderwerp te pakken heeft. Jammer dat ze dat doen terwijl heel Nederland met vakantie is, in de gewone tijd durven ze het onderwerp nog niet aan blijkbaar 😉

    @2:
    inderdaad, de grote vraag is of de NHG grens naar 500.000 euro gaat of gelijk naar 1 miljoen.

    @3:
    het verloopt precies zoals ik verwacht had, alleen had ik gedacht dat het met een maandje wel rond zou zijn. Op naar housing bubble 2.0.

    @6:
    ik snap het CDA wél: ze hebben de verkiezingen glansrijk verloren en gaan nu toch weer de lakens uitdelen. Kun je zien dat ze strategisch veel slimmer zijn dan VVD en PVV, dankzij het feit dat ze al meer dan een eeuw vrijwel onafgebroken in het zadel zitten. Met principes heeft het vanzelfsprekend niks te maken.

    @7:
    als de gemeente zelf 20 euro/m2 betaalt (in een enkel geval misschien 50), waarom zou je dan zelf meer betalen? Laat ze maar gewoon leren om hun diensten in rekening te brengen aan de burger, voorzover die aantoonbaar nut hebben; 95% van wat ze doen is overbodig, hinderlijk of gewoon contra-produktief. Keiharde sanering is hoog nodig.

  8. adamus says:

    http://www.leygraaf.info/marketing/article.php?category=203

    voor degenen die nog iets willen met Alkmaar e.o.

  9. adamus says:

    CDA met de ‘D’ van desperaat. Nu de C van chantagekabinet er nog af en alle Zuidelijke stemmen komen weer terug. Over met de rug tegen de muur gesproken.

  10. bigD says:

    U hebt een salarisverlaging gehad en hebt nu geld tekort, wat doet u?

    A) U ligt er soms wakker van, maar doet niets
    B) U belt aan bij uw suikeroom in Den Haag
    C) U stopt met werken, want de door u gecreëerde schaarste van arbeid zal salarissen weer omhoog stuwen
    D) U gaat zeker niet in uw uitgaven snijden, want uw schulden zijn niet uw probleem, maar die van de schuldeiser

  11. Okkie says:

    Ik zag dat de krimpgemeente Emmen miljoenen over de balk heeft gesmeten voor het bouwrijp maken van grond die niemand wil hebben. Het is duidelijk dat er een rem moet komen op de vrijgave van grond voor bebouwing voordat er nog meer landschappen worden verpest met huizen en kantoren waar een overschot aan bestaat. Helaas zullen de gemeentes deze melkkoe zo lang mogelijk in stand willen houden.

  12. Ain says:

    @11
    Als de grond niet meer verkocht wordt stopt het spelletje vanzelf.

  13. adamus says:

    Ik zag dat de krimpgemeente Emmen miljoenen over de balk heeft gesmeten voor het bouwrijp maken van grond die niemand wil hebben.

    http://www.blikopnieuws.nl/bericht/113476/8,5_miljoen_voor_verplaatsen_Dierenpark_Emmen.html

    dus wel een nieuwe apenrots.

  14. nhz says:

    @14:
    apenrots: nieuw gemeentehuis voor Emmen?

    Ik geef toe dat het niet om de hoek is, maar kunnen ze dat dierenpark niet gelijk met het Binnenhof samenvoegen? Dan ziet iedereen direct waar we aan toe zijn als er weer eens wat geblaat uit de Kamer op TV is.

    Overigens, voor een hint hoe een ‘parkachtig karakter’ behouden blijft bij herontwikkeling van een stadspark kun je in Middelburg terecht. Het geld is aan het opraken, dus alles volbouwen met appartementen zit er even niet in. Maar ze hebben een goede bestemming gevonden: voorlopig wordt het gratis parkeerruimte voor ambtenaren van gemeente en provincie. Eén voordeel: hoeven al die Porsche Cayennes en andere SUV’s niet meer de stoepen in de binnenstad te versperren.

  15. nhz says:

    @16:
    heeft het orakel ooit wel eens iets uitgesloten? Zelfs als dat zo was, dan zorgde hij vermoedelijk dat niemand snapte waar het over ging 🙂

  16. adamus says:

    hij kan ook niet alles vertellen, gezien zijn gezag in de wereld 🙂

  17. ll says:

    ” Gemeenten lopen miljoenen mis “, het is nog veel ernstiger hoor, de gemeenten hebben de toekomstige verkopen [ die nu stagneren of niet doorgaan ] reeds beleend, en betalen hierover rente, dus een dubbel verlies.

    Gemeente Groningen b.v. betaalt nu rente over project Meerstad van 1 miljoen per maand, terwijl de verkopen steeds maar weer worden uitgesteld.

    Er is nog geen cent binnen.

  18. dalen says:

    Er is een nieuwe melkkoe hoor.

    Kreeg deze week de uitspraak van de rechtbank onder ogen dat een stacaravan op wielen kwalificeert als onroerende zaak. Valt dus onder art. 17 WOZ en art. 3:3 BW.

    Zie hier

    http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=bn2438&u_ljn=bn2438

    Kassa!!

    Dus kijk uit wat je doet met je sleurhut. Niet aansluiten op riolering o.a.

    Melkkoeien genoeg voor de overheid. Geknevelt zult u worden brr.

  19. dalen says:

    En hoezo tekort of bezuinigen.

    We geven nog 169 miljard per jaar uit aan sociale uitkeringen.

    http://www.nu.nl/economie/2304351/169-miljard-euro-sociale-uitkeringen.html

    U leest het goed 169 000 000 0000 euro. Hoeveel zou hiervan terecht zijn uitgekeerd. Als ik door de stad rij en zie wat er de hele week loop te lanterfanteren en er waarschijnlijk allerlei louche klusjes bijhebben weet ik wel waar je geld kan halen. Anyway, wij zijn tolerant.

  20. Claude says:

    Pleidooi voor helicopter-modus aan en het aanstippen van het gevaar voor deflatie:

    http://www.tijd.be/nieuws/politiek_-_economie_economie/-Daling_euro_enige_uitweg_voor_Europa-.8945242-3149.art

  21. dalen says:

    169 000 000 0000 euro is 1 nul teveel. Moet zijn 169 000 000 000 euro. Maak voor Den Haag niet uit trouwens nulletje meer of minder. Het is van de plebs dus dan kan het wel.

  22. Martijn says:

    We geven nog 169 miljard per jaar uit aan sociale uitkeringen.

    Het gros van het geld gaat gewoon naar de ambtenaren die zich hier op een of andere manier mee bemoeien.

  23. KariZ says:

    Wordt langzaamaan een PVV blog hiero 🙂

    Goed nieuws uit A’dam…kunnen we toch de HRA gaan aanpakken. Kan niet in slechte markt immers maar gaat nu weer beter 🙂

  24. Martijn says:

    @25

    Gaat dit doorzetten dan?

  25. Mike says:

    Dat is lastig te zeggen. Een nieuw rechts kabinet (lees geen wijziging van de HRA) samen met wat positieve bedrijfscijfers kan het sentiment best wel wat doen verbeteren. Daarbij is de mens ook nog een soort ‘kuddedier’. En je kent het gezegde over dat schaap en die dam.

  26. Martijn says:

    Ik heb de CBS cijfers nog niet bekeken, maar ben wel benieuwd over welke prijs dit gaat: de individuele of de gemiddelde.

  27. Ricko says:

    @25
    In hetzelfde artikel staat:

    “Koopwoningen in Nederland waren in het tweede kwartaal gemiddeld bijna 2% goedkoper dan in dezelfde periode in 2009.”

    Geen keerpunt, wel vreemde manier van berichtgeving.

  28. Patrick says:

    De prijzen gaan pas weer stijgen als mensen weer meer kunnen lenen bij de banken.

    Voorlopig niet dus.

    Lijkt wel of een dergelijk bericht heel nederland weer aan het twijfelen brengt of er misschien toch snel weer gekocht moet worden…

  29. Piet says:

    Dachten ze in Amerika ook, dat de prijzen weer stegen…

  30. adamus says:

    Er is nog geen cent binnen.

    maar zal die ex gedeputeerde nu niet via zijn woningdeportatieclub bezig zijn met gunstige regelingen voor Gron.?

  31. adamus says:

    totaalweigeraar is iemand die geen vervangende dienstplicht wilde doen? Dus ook geen chef van het kopiëerapparaat van een uitdijende milieudienst kon worden. Heeft zichzelf dus een carriere ontzegd.

  32. Piet says:

    Stel dat de HRA blijft en, zoals al jaren het geval is, langzaam wordt versobert. Hoe zullen ze dan aan de miljarden komen? Verdubbeling zorgverzekering? De eigenwoningforfait met een factor 10-20 verhogen? Drank, sigaretten, brandstof, vliegvakanties en energie zullen ook wel allemaal wel extra belast worden. Ga je een weekje in dit kut land op vakantie moet je ook nog toeristenbelasting betalen (50-60 euro). Al het leuke wordt onbetaalbaar gemaakt. Maar je kunt wel heel leuk in een geel rijtjeshuis(lees 2 onder 1 kap) wonen en als je dan iets leuks wilt doen ga je de kozijnen schilderen of vervangen of het lekke dak repareren of de lekkende rioleringsbuis vervangen of de ramen lappen en je nek breken

  33. Patrick says:

    Piet, als je vrouw de ramen lapt kan zij haar nek ook breken, heb je dat liever?

  34. Piet says:

    Als het zo doorgaat in NL dan heeft zij dat misschien liever zelf wel…

  35. Piet says:

    PS ik ben niet getrouwd

  36. Mike says:

    @34 Grote kans dat de BTW met 1% omhoog gaat. Veel andere europeese landen zitten al op 20%. Heel effectief en levert veel op. Inflatie stijgt daardoor, waardoor de schulden relatief afnemen.

  37. Patrick says:

    @36 Piet, ik begrijp dat je wereldbeeld op dit moment niet erg positief is.

    Wellicht kunnen jullie samen de ramen gaan lappen? 😉

  38. KariZ says:

    @38….ongetrouwdheids belasting

    of:

    Boete omdat je de kans verkleind tot het kopen van een huis.

    Gaat ten koste v.d. overwaarde spiraal…

  39. Martijn says:

    Ramen lappen om het zich wat op te helderen?

  40. Peter2 says:

    @38: Mike,

    “Grote kans dat de BTW met 1% omhoog gaat.

    Inflatie stijgt daardoor, waardoor de schulden relatief afnemen.”

    Met een hoger BTW tarief gaan je kosten bij aankoop van goederen wel eens waar omhoog, maar komt er niet meer geld in omloop. Van een verwatering van de bestaande schulden is dan ook geen sprake, je betaald enkel meer belasting.

    Ik vind dit een mooi voorbeeld om aan te tonen dat inflatie niet het stijgen van de prijzen is, al wordt dit wel veel gedacht en geleerd. Inflatie is een toename van geld + krediet, waardoor de waarde van geld minder wordt en als gevolg daarvan gaan de prijzen stijgen.

    Een gevolg van inflatie dus, en omgekeerd is het stijgen van de prijzen niet alleen door inflatie mogelijk en dus is het meten van de prijzen om te bepalen of er inflatie is, zinloos. Je kunt ook direct de geld + krediet hoeveelheid bekijken en alle andere prijs factoren het beeld niet laten verstoren.

  41. Patrick says:

    @42 Eens. prijsstijgingen kunnen het gevolg zijn van inflatie.

    Tenzij je het over prijsinflatie hebt natuurlijk 🙂

  42. Patrick says:

    @41 Nee, zodat ze allebei hun nek breken 🙂

    Dan hebben ze geen last meer van dat negatieve wereldbeeld.

  43. Mark1 says:

    @38: nu maar hopen dat salarissen worden gecorrigeerd voor de inflatie.

  44. Ain says:

    Van 19 naar 20% is toch een stijging van circa 5.25%, mooi rendement…
    Wel zo goed voor het consuminderen en een wat duurzamere wereld, mensen moeten maar eens af van het kopen, kopen, kopen van prullaria of vervangen van spullen die gewoon nog goed zijn (maar wellicht uit de mode). Wat een onzin..

  45. Ain says:

    En als wordt er niet aan de HRA gemorreld, op een andere manier wordt wel gezorgd dat er aan het eind van de maand minder overblijft. Gevolg is dat er dus ook minder te besteden is aan de luchtbel van een huis.

  46. Arjen says:

    Moet je eens aan de Spaanse of Griekse ambtenaren vragen hoeveel ze bruto hebben moeten inleveren.

  47. Patrick says:

    Precies Ain, ze zullen ons helemaal leeg-belasten voordat het idee bij ze opkomt om de overheid eens te laten krimpen.

  48. Martijn says:

    Precies Ain, ze zullen ons helemaal leeg-belasten voordat het idee bij ze opkomt om de overheid eens te laten krimpen.

    Daarom is belastingontwijking/-ontduiking dan ook een burgerplicht (net als in Spanje en Griekenland).

  49. Patrick says:

    Q52 das makkelijk gezegd, maar hoe ga je dat hier in NL aanpakken?

  50. adamus says:

    en nu is de NL afdeling van de Haagse Juristen ook nog op de fles om ons te helpen. Nog geen item bij Nova geweest…..

  51. nhz says:

    @30:
    gaat altijd over gemiddelde, en zegt dus heel weinig.

    @35:
    nee, dat is niet de essentie. Het ging erom dat deze mensen weigeren zich te verantwoorden voor het feit dat ze NIET in het leger willen en dan met name de wapens opnemen in opdracht van hogerhand. Volgens hen (en mij) zou het juist andersom moeten zijn. Leg eerst maar eens uit waarom je zo graag bommen wil gooien op burgers in Iraq, Afghanistan enz. Oja, het betaalt heel goed, maar lijkt me ethisch geen geldig argument (behalve wellicht voor VVD en CDA politici waarvoor geld het enige ware geloof is). Tegenwoordig misschien ook nog wat PVV´ers die graag alles wat naar Islam ruikt naar de andere wereld helpen.

    @40:
    BTW verhoging (consumptie belasting) vind ik nog een relatief goede oplossing. Dit geeft alleen hogere inflatie als de lonen en uitkeringen meestijgen, is nog maar de vraag of dat gebeurt.

    @48:
    precies

    @49:
    maar dus vooral nog meer subsidie van huurders voor de scheefleners.

    @50:
    en vraag eens hoeveel de Griekse chauffeurs straks van de overheid krijgen als compensatie van hun vergunning die zogenaame 2 ton waard is en nu ´onverkoopbaar´. Een recept voor wat er straks met eigenaars van onverkoopbare huzien gaat gebeuren. Allemaal verworven rechten waar de overige burgers voor op gaan draaien. Nee, de bezuinigingen in Griekenland daar komt helemaal niks van.

  52. adamus says:

    q53

    Misschien in jezelf investeren?
    Maar hoe? 🙂 Misschien kan het goudforum of fofoa ons meer inzicht geven? Lui die er ietsje meer vanaf weten volgen.

  53. Dawg says:

    @ 44 Peter 2

    “Je kunt ook direct de geld + krediet hoeveelheid bekijken en alle andere prijs factoren het beeld niet laten verstoren.”

    Lijkt me geen juiste redenatie: ook de omloopsnelheid van de geldhoeveelheid doet ter zake.

  54. dalen says:

    @ 54

    “NL afdeling van de Haagse Juristen ook nog op de fles”

    Is dat zo? Dat heb ik gemist kennelijk.

    Het Inspire Art-zaak (HvJ) hebben wij aan hen te danken.
    Iedereen kan nu een LTD of wat dan ook oprichtenin NL die dan ook moet worden ingeschreven bij de KvK. Mede hierdoor krijgen we een flex-bv ofwel een vereenvoudiging van het bv-recht. Geen startkapitaal, minimale oprichtingsvereisten en geen blokkeringsregeling.

    Geeft ons weer werk.

  55. adamus says:

    omloopsnelheid van de geldhoeveelheid

    Welke geldhoeveelheid, die kan praktisch toch alleen sneller gaan als er krediet aan verbonden is? En in krediet zit de rek…..

  56. adamus says:

    http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/07/het-haags-juristen-college-failliet-verklaard-door-fiscus/
    via google. Op vrijspreker brandt het juridische licht 🙂

    Dalen, krijgen we of is die vereenvoudiging er al?
    flexBV; dan zegt de belastingdienst zeker “als U hier even tekent voor de hoofdelijke aansprakelijkheid, zodat we U kunnen behandelen als eenmanszaak, gaan wij ook akkoord”.
    Zo ging het in 1991 ook bij het oprichten van een CV met INC. Vervolgens overgegaan op Coöp gepropageerd door een advocaat uit Zwolle. En dat dan in verschillende belastingregio’s.
    BV’s konden gewoon omvallen van de fiscus zoals de ontvanger me een keer verteld heeft, maar de opperbaas vond dat de buitenlandse rechtsvormen uitgeroeid moesten worden. Simpel.
    In de jaren 70 heb ik gehoord van de cursusProf dat de BV een uitholling van de economie zou worden. Ouderwetse kerel.

    Blijft natuurlijk de stellingname van NHZ wel overeind: waarom druk maken over rechtsvormen in dit landje?

  57. Ain says:

    @57
    Klinkt als een constructie waar lekker misbruik van gemaakt kan worden. Geen startkapitaal, minimale oprichtingsvereisten en geen blokkeringsregeling.

    Wat mij op dit blog vooral fascineerd zijn de oneerlijke praktijken die in de vastgoedwereld gespeeld worden en daar kan ik me heel boos om maken, die kortzichtigheid…die ons steeds verder van huis brengt.

    @52
    Volgens mij is niet de juiste weg om zelf je net zo slecht te gaan gedragen als degene wiens gedrag je ook niet goedkeurd. Beetje zelfrespect..

    Ik denk dat we van heel veel regels af moeten. Veel meer eigen verantwoordelijkheid voor je keuzes…financiele zelfvoorzienendheid. De overheid zijn wij gezamenlijk, wat zijn nu zaken die echt collectief geregeld moeten worden…volgens mij kunnen er heel wat zaken van het lijstje geschrapt worden (allerlei toeslagen & aftrekposten en subsidies/kinderbijslag)

    Bovendien denk ik dat heel veel mensen in NL chagerijnig, juist omdat ze zoveel materiele zaken hebben. Het hebben en steeds meer willen hebben/bezitten geeft maar tijdelijke voldoening. Volgens mij is het veel belangrijker om nieuwe dingen te leren, mensen te ontmoeten, elkaar te kunnen helpen en goede gesprekken te voeren om gelukkig te worden.

    We moeten uitkijken dat de wens om bezit ons niet leidt naar veel slechtere tijden, die eigenlijk helemaal niet nodig zijn als we collectief bereid zijn om een stapje terug te doen in onze rijke materialistische wereld. Dus geen flatscreen, DVD, roken, dubbele auto’s, nieuwste keuken etc als je het niet kan betalen, dan vergaat je wereld heus niet en wellicht wordt de mens wel wat creatiever!

  58. dalen says:

    @ 59

    Is aangenomen door de 2e kamer. Nu de 1e kamer en de invoeringswet nog. Komt er zeker in januari 2011.

    @60
    Ja, is rijp voor misbruik maar dat is in de huidige vorm ook.

    Wel zo dat crediteuren nog meer moeten opletten.

    NL moet wel omdat heel europa een dergelijke vorm is aan het maken. Duitsland heeft m.i. de beste keuze gemaakt.

    Na 3 jaar is de uitgeklede bv versie verplicht weer het regime aan te nemen zoals het nu is.

    Is veel over geschreven. In nl wordt ook een aandeelhouder in de flex-bv aansprakelijk. Dus let op als je aandeelhouder wordt

    CV, VOF enz zullen ook veranderen, ten minste als het doorgaat. Hier is veel kritiek op.

    Leuke onderwerpen maar niet voor dit blog denk ik.

  59. adamus says:

    Ain, ik vat het verband tussen een geen gezeik werkmij. en het hebben/verwerven van materiële zaken niet helemaal. Rechtsvormen zijn ook een reactie op maatregelen van de overheden. Oprichten BV gaat ook nog langs justitie?

  60. KariZ says:

    Off topic: AEX kleine 3% hoger vandaag….ik voel een crash komen!

    Of niet?

  61. Mike says:

    @63
    Niet zo negatief…
    Iets wat flink omlaag is gegaan gaat ook een keer weer omhoog.
    Heel normaal..

  62. Ain says:

    @62 Ik snap je opmerking niet helemaal, wat bedoel je met werkmij.?
    Het kan heel goed kloppen dat er geen samenhang in mijn verhaal zat, ik ben moe na een dag werken, en dan schrijf ik wellicht niet meer zo samenhangend, maar meer wat er zoal in me opkomt. En van BV’s, rechtsvormen etc heb ik al helemaal geen verstand, dus kan ik er ook geen mening over hebben! Wat me vooral stak in het voorbeeld van Dalen, is dat er overal weer misbruik van mogelijkheden worden gemaakt, waardoor het algemeen belang niet gediend wordt, maar vooral het eigen belang. En daar baal ik wel eens van, omdat ik denk dat dat uiterste onze maatschappij ook niet verder brengt. Net als een ander uiterste (profiteren op andermans zak) ook niet daartoe bijdraagt.

    Ik ga nu lekker Who do you think you are kijken op de Britse publieke zender en dan slapen, morgen weer een werkdag bij de baas 😉

  63. Ain says:

    @ 63
    Is een daling goed voor een vlucht van geld in kunst?

    Die Frits Sieger op je openingspagina vind ik mooi, maar die is gelijk ook wel weer erg duur…
    Maar erg mooi dus..

  64. Dawg says:

    @ 58 Adamus

    Geld, of dat nu chartaal of giraal is, wisselt met een bepaalde snelheid van eigenaar. Dat is de omloopsnelheid. Die snelheid hangt af van talloze institutioneel bepaalde factoren.

    Ooit had de arbeider een weekloon. Laten we zeggen € 100 per week. Aan het begin van de week zat er dan die € 100 in de huishoudportemonnaie van moeder. Aan het eind van de week was ie leeg. Gemiddeld zat er dus, bij een gelijkmatig uitgavepatroon
    € 50 in de beurs van de gemiddelde huisvrouw. Toen in de jaren ’50 werd overgeschakelt naar maandlonen vloeide in het vervolg eens per maand zo’n € 400 in de huishoudbeurs. Gemiddeld zat er nu steeds € 200 in die beurs. Gevolg een afname van de omloopsnelheid met een factor vier. Voor dezelfde hoeveelheid transacties was nu een grotere geldhoeveelheid nodig.

  65. nhz says:

    @61:
    eens wat betreft materialisme, helaas zal de toekomst vermoedelijk zo uitpakken dat juist de basisbehoeften (en met name gezond voedsel etc.) en belastingen duur worden, en niet al die overbodige gadgets. Mensen die op gadgets leven gaan het makkelijk krijgen …

    @62:
    ik weet wel dat als ik vroeger met een Ltd of Delaware constructie te maken had ik extreem voorzichtig was; in feite wist je dan al wat voor vlees je in de kuip had. Zal met die nieuwe rechtsvormen niet veel anders zijn lijkt me- leuk zakendoen voor mensen die spelen met andermans geld, kleine bedrijven met enige ervaring zullen wel oppassen.

    @63:
    je kunt een BV gewoon kopen als je een strafblad of zo hebt. Ik heb ooit wel eens een BV verkocht aan een advocaat, die even later doorgesluisd bleek aan iemand die hem gebruikte om de fiscus te tillen. Gelukkig was duidelijk dat ik er niks meer mee te maken had.

    @64:
    ik zou ook gokken op nog pakweg 1-2 daagjes verder stijgen en dan een stevige dip. Dit gaat veel te gladjes.

    @69:
    ter illustratie: in de Weimar tijd stonden de huisvrouwen bij de poort van de fabriek hun man op te wachten die met de dagcentjes aan kwam. Daarna was het rennen naar de winkel in de hoop dat het geld nog wat waard was, en ze kochten in principe alles wat los en vast zat. Beter iets dan (de volgende dag) helemaal niets ;(

  66. adamus says:

    drankhandelaar gaat het dan ook niet naar de bank brengen.

    en die handelaren en fabrikanten hebben een hiaat in de financiering en gaan naar de bank voor een krediet. Ze moeten een pakhuis erbij want een buffertje in de voorraad is ook wel handig, dus hypotheek, etc..etc. dan begint m.i. de inflatie pas echt.

  67. adamus says:

    ik weet wel dat als ik vroeger met een Ltd of Delaware constructie te maken had ik extreem voorzichtig was

    ik heb contante betaling bij BV’s afgedwongen, zijn net zo louche. Hoe kom je op het malle idee dat BV een betrouwbaarder vorm is? Belangrijkste is personen kennnen, dan doet de rechtsvorm er niet toe. Je stuurt toch geen spulletjes of diensten naar lui die je niet kent. Dat noem ik gemakzuchtig. Hoewel daar ook weer een industrie leuk geld mee maakt: de kredietverzekeraars en incassokantoren.
    In Duitsland is het toch meer “eigen schuld dikke bult”.

  68. dalen says:

    @ adamus

    “Oprichten BV gaat ook nog langs justitie?”

    Is met een nieuwe wet afgeschaft. De wet “afschaffing van de verklaring van geen bezwaar”. Komt nu doorlopende toezicht ivm een EU-richtlijn t.a.v. terrorisme.

    Wet gaat denk 1 jan. in werking

  69. adamus says:

    nhz, in de mediawereld waren 20 geleden grote problemen met freelancers en fiscus die uitbetalingen terugdraaide naar loondienst. Faktuurbedrag werd gezien als netto uitbetaling en de zaak werd teruggedraaid naar fictief loondienstverband. Ook was de Delaware een oplossing voor uitgeefrechten en pensioenpot van een illustrator van kinderboeken in mijn kennissenkring. Die man had nog nooit van op rekening kopen gehoord. Maar fiscus was furieus.

  70. adamus says:

    tsja, terrorisme……

  71. FT says:

    Wat Dalen hier beschrijft, de uitgeklede BV, is dat hetzelfde als de PV (Persoonlijke Vennootschap) waar een jaar of 2 geleden sprake van was?
    Of is de PV een andere vorm die ook gaat komen?

  72. dalen says:

    @ 75
    “PV (Persoonlijke Vennootschap) waar een jaar of 2 geleden sprake van was?”

    Deze benaming kende ik nog niet maar vrijwel zeker bedoel je hetzelfde. Het wetsvoorstel ligt al een paar jaar.

    Met “persoonlijk” wordt bedoeld dat je een grote vrijheid hebt om de statuten in te richten. Zoals geen blokkeringsregeling (is verplichting aandelen aan medevennoot over te dragen) en je kan bijvoorbeeld statutair bepalen dat aandeelhouder is verplicht de vennootschap te financieren (of additionele lening) of bij te dragen in het verlies. Bizarre situaties zijn te bedenken. Dus… statuten in de toekomst goed lezen.

  73. dalen says:

    Dus… statuten in de toekomst go ed lezen.

    Moet zijn: Dus… statuten in de toekomst EXTRA goed lezen.

    Goed lezen moet je natuurlijk altijd

  74. FT says:

    Dalen,

    http://www.specialistenplan.nl/artikel/persoonlijke-vennootschap

    Ik kan er niet veel meer over vinden, maar de belangrijkste punten die ik me kan herinneren:
    – Geen storting Maatschappelijk kapitaal (18K)
    – Geen antecedenten onderzoek.
    – Hoofdelijk aansprakelijk

  75. dalen says:

    @ 78

    In grote lijnen klopt dit met de flex-bv. Geen storting maatschappelijk kapitaal enz.

    Er was eerst een consultatie voorstel en daarna is het flink aangepast. Het ligt nu bij de 1e kamer. Hoofdelijk aansprakelijk klopt niet helemaal. Dat is wel bij personenvennootschappen (VOF, maatschap enz) dat ook geheel op de helling gaat en ook bij de 1e Kamer ligt. Hier is veel kritiek op door politieke partijen en lobby’s vanuit diverse organisaties. Het is dus de vraag of dit doorgaat.

    Men wil dit al 20 jaar (prof. Maeijer)

  76. nhz says:

    @72:
    ik heb zelf enkele BV’s gehad, dat had vooral te maken met risico afscherming tegen potentiele schadeclaims van grote bedrijven, en was in de IT en andere sectoren van de techniek heel gangbaar. Helaas is het dan later als je minder verdient en het fiscaal ongunstig wordt lastig om er weer vanaf te komen.
    Maar inderdaad, de rechtsvorm zegt niet zoveel, het gaat om de personen. Er was wel een tijd dat Delaware constructies etc. (in mijn branche) gezien werden als een oplossing voor mensen met een strafblad of met geen cent te makken; dus in die zin een duidelijke waarschuwing. Startkapitaal van 40K gulden mag in de techniek nooit een hindernis zijn voor een beetje serieus bedrijf. Later werd het geloof ik gebruikelijker om die 40K even van een ander te ‘lenen’.

  77. KariZ says:

    @66 Ain, denk niet dat een daling gunstig is, gaat je vermogen in rook op op de beurs dan koop je niet ineens een schilderij, lijkt mij althans.

    Kom eens langs zou ik zeggen, in het echt is toch anders.

    Toko is overigens niet van mij maar van m’n pa…

  78. adamus says:

    Later werd het geloof ik gebruikelijker om die 40K even van een ander te ‘lenen’.

    van de andere BV ja. Fijne is er als je er eenmaal een hebt kan er verder geklooid worden.
    Verder vond ik de Delaware voor de zzp’er avant la lettre een goede oplossing.

  79. adamus says:

    Nhz, je zat misschien in een branche tegen of in de “reclamewereld”, net zoals bijv. interieurbouwers, decorbouwers etc. En in die reclamewereld sterft het van de gladde jongens en naïvelingen, dus voorwaarden om naar centen kunnen fluiten in zijn ingebouwd.

  80. adamus says:

    PV. dus eigenlijk hoofdelijk aansprakelijk? Zal tegelijkertijd gaan inhouden dat alle -gunstige- regelingen voor startende eenmanszaken ook zullen verdwijnen. Toch weer iets bezuinigd.

  81. adamus says:

    Hier is veel kritiek op door politieke partijen en lobby’s vanuit diverse organisaties.

    zal bijv. LTO NL niet blij mee zijn.

  82. adamus says:

    Dus kijk uit wat je doet met je sleurhut. Niet aansluiten op riolering o.a.

    ja, uitkijken daar, die geboren Zeeuw Volkert heeft daar toch ook een milieuambtenaar een kogel door de kop gejast. Extreme oranjeklanten daar 😉
    Actie vs reactie.

  83. Ain says:

    @ 81 Misschien doe ik dat binnenkort wel een keer, als ik in het westen ben…ben nog wel op zoek naar iets moois aan de muur.

  84. Martijn says:

    @89

    Vreemd. Er waren hier zoveel die deflatie een zekerheid dachten. Floor bijvoorbeeld. Zal nog wel komen dan.

  85. nhz says:

    @89:
    yep, maar dat gaat RTL-Z er niet van weerhouden om door te blaten over dreigende inflatie …

    kijk eens naar de grondstoffenfondsen over de afgelopen 1-2 weken, de stijging is spectaculair en dit zit dus nog niet in de cijfers. Zou me niet verbazen als we eind dit jaar op 3-4% zitten (al zal met Ministry of Truth dan de berekening wel weer aanpassen, misschien een goed moment om de huizenprijs in de berekening te stoppen?).

  86. nhz says:

    @91:
    sorry, moet zijn ‘blaten over dreigende deflatie …’

  87. nhz says:

    @84:
    ik zat in een verre uithoek van de IT; maar inderdaad, media- en reclame buro’s kregen van mij nooit op rekening geleverd, want daar regende het altijd wanbetalers en faillissementen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*