Gemeente Amersfoort in paniek door ingestorte huizenmarkt

De gemeente Amersfoort wil het vertrouwen van de huizenkopers in de markt vergroten. Bovendien wil ze het gemakkelijker maken een huis te kopen. Zo moet de huizenverkoop weer uit het slop komen.

Vathorst

De gemeente Amersfoort kiest hierbij voor de zogeheten Zwolse aanpak. In Zwolle bleek dit maatregelenpakket zeer succesvol te zijn. Het is in deze regio een samenwerkingsverband tussen de provincie, de stad Utrecht en de gemeenten Houten en Leusden.
Zowel Leusden als Amersfoort hebben grote nieuwbouwprojecten lopen. De verkoop van de nieuwe woningen laat ernstig te wensen over. Daarom zijn beide gemeenten er zeer bij gebaat de huizenverkoop weer op gang te brengen.
Een van de maatregelen is de grenzen voor de startersleningen ruimer te maken. Zo wordt het voor starters gemakkelijker een huis te kopen. Wethouder Gert Boeve praat met diverse partners in de stad over de kredietverlening van de banken, die op dit moment zeer krap is. ,,We hebben ook contact met de banken”, aldus Boeve.
Verder zijn er gesprekken geweest met partijen uit de vastgoedsector, zoals woningcorporaties, bouwbedrijven, makelaars en ontwikkelaars. Er is gekeken naar kansen om de woningverkoop weer op te krikken.
Ook wil de gemeente voor minder draagkrachtige mensen leningen voor duurzame maatregelen geven. Hiermee wordt de economie gestimuleerd, het is goed voor het milieu en verlaagt de woonlasten.
In Vathorst wil Amersfoort een aantal kavels uit gaan geven. In eerste instantie stonden die niet opgenomen in het woningbouwprogramma. Amersfoort verwacht dat kavels gemakkelijker verkocht zullen kunnen worden.
Een probleem voor ontwikkelaars is dat enkele banken de normen om krediet te krijgen om een project te kunnen bouwen, verhoogd hebben. Tot voor kort moesten 70 procent van de woningen verkocht zijn. Nu eist men 100 procent verkoop. Dat maakt het aanmerkelijk moeilijker om bouwprojecten op te starten.
Sommige gemeenten kopen dan maar zelf een gedeelte van de woningen op om de bouw te laten starten. ,,Dat gaan we dus niet doen”, legde wethouder Jelle Hekman uit. ,,We hebben wel overleg met de woningcorporaties. Misschien kunnen die de woningen eerst een tijdje verhuurd worden.”
De gemeente Amersfoort is overigens niet van plan de ontwikkelaars met geld te ondersteunen. Het gaat bij deze aanpak puur om het vertrouwen in de woningmarkt te vergroten.
In Zwolle verlaagde men de verkoopprijs van de bouwgrond, omdat zo het veel goedkoper wordt om betaalbare huizen te bouwen. Ook dit is Amersfoort niet van plan. ,,Zwolle heeft veel grond in eigendom. Dan is het simpeler om de prijs te verlagen. Wij hebben veel minder grond in het bezit.” Voor bedrijven die goed bekend staan, wil Amersfoort de procedures versnellen. Zo geeft ze de woningbouw ook een impuls.

bron: DeStadAmersfoort.nl

Share Button
Tagged with: ,
7 comments on “Gemeente Amersfoort in paniek door ingestorte huizenmarkt
  1. huizenhyper says:

    Als je alleen nog maar een huis kunt kopen met ingewikkelde startersleningen (waar zit de catch?) en steun van je ouders en grootouders moet je er GEWOON NIET AAN BEGINNEN. Ik vond die starterslening 2 jaar terug toen allemaal maar erg ingewikkeld, en het bedrag dat ik er EXTRA mee kon lenen bovenop de normale hypotheek was zo lachwekkend klein dat het totaal niets bijdroeg aan mijn koopkracht. Ik had nog enkele tienduizenden euro’s tekort. Zelfs met die starterslening ERBIJ kon ik me nog geen rijtjeshuis permiteren.

  2. jan says:

    Amersfoort-USA
    Arme mensen

  3. Niek says:

    Sommige gemeenten kopen dan maar zelf een gedeelte van de woningen op om de bouw te laten starten. ,,Dat gaan we dus niet doen”, legde wethouder Jelle Hekman uit. ,,We hebben wel overleg met de woningcorporaties. Misschien kunnen die de woningen eerst een tijdje verhuurd worden.”

    In mijn gemeente (in Zeeland) is dit ook in voorbereiding, op grote schaal; maar het is nog ‘geheim’. Ik voorzie overal hetzelfde probleem: met de huidige huizenprijzen is verhuur per definitie onrendabel, en wordt er iedere maand honderden euro’s verlies gemaakt door de gemeente/WBV. Dat lost men dan op door aan te nemen dat de waarde van de woningen vrolijk blijft stijgen; wie dan leeft, dan zorgt. Gelukkig denken politici nooit verder dan de volgende verkiezingen, dus ze zullen hier niet wakker van liggen.

    De Zwolse aanpak van lagere kosten voor bouwgrond lijkt me wel verstandig, mits er goed over nagedacht is. Want voor je het weet zijn het alweer de speculanten die er munt uit slaan (die weten immers dat je met grond/huizen risicoloos kunt gokken, bij tegenslag komt de overheid altijd te hulp).

  4. sd says:

    @huizenhyper
    Bij mij kan praktisch iedereen wel een rijtjeshuis kopen, die kosten maar tussen de 130-150k.
    Zelfs 2 mensen met minimumloon kunnen dat dan nog 😀

    Zoals altijd, het is maar net waar je wilt wonen…

  5. Boefke says:

    Langzaam, maar zeker………

  6. Michzelluf says:

    Overheid moet zich niet bemoeien met de markt! zucht…

    Dit kan frauduleuze praktijken opleveren…en het dient niet de woningmarkt want die moet gewoon uitzieken en weer normaal worden.

    Dit is ronduit belachelijk…kappe met die onzin.

    die projectontwikkelaars hebben tot 15000% winst gemaakt op de grond en de gemeente werkte lekker mee en nu dit…

  7. Lex says:

    Opvallend -of eigenlijk niet in deze tijd- dat Amersfoort het nog steeds maar zoekt in lenen, lenen, lenen. Prijzen omlaag, gemeenten en projectontwikkelaars: en dan uiteindelijk -als de markt weer gezond is- gaan het langzaamaan weer lopen en kunnen jullie weer verkopen. Maar dan alleen met lagere winstmarges. Leer er maar mee leven, want de jaren 90 komen niet meer terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*