Fitch zet rating Nederlandse hypotheekobligaties op scherp

Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheidsrating voor elf tranches van acht Nederlandse hypotheekobligaties op scherp gezet voor een verlaging, door ze te plaatsen op ‘Rating Watch Negative’. Dat maakt de kredietbeoordelaar dinsdag bekend.

bron: FD.nl

Share Button
Tagged with: ,
12 comments on “Fitch zet rating Nederlandse hypotheekobligaties op scherp
  1. J says:

    Heeft dit tot gevolg dat de hypotheekrente hoger wordt?

  2. sd says:

    nee, maar deze zal zowiezo stijgen omdat de economie weer aantrekt.
    Heel langzaam zijn de rentes allang aan het stijgen trouwens.

  3. Niek says:

    zoals ik elders al aangaf: NHG gaat de Amerikaanse subprime hypotheken achterna, het gebeurt hier gewoon allemaal wat later.

    Maak je borst maar nat als spaarder of belastingbetaler, dit wordt een faillissement (van het Waarborgfonds) waar we nog jaren plezier aan gaan beleven. Met dank aan onze kleptocraten die het natuurlijk allemaal goed bedoeld hebben.

  4. Patrick says:

    De haan is nu gespannen, als er nu een dikke mug tegen de trekker leunt is het gebeurd. Met de overheid en gemeenten als achtervang mogen ook ‘onschuldige’ burgers zich ernstig zorgen gaan maken. Met een ijzersterke lobby van bouwers, banken en verzekeraars(niet voor niets worden deze activiteiten afgesplitst) kunnen we met z’n allen zometeen blij zijn als we de centjes die we op donderdag en vrijdag verdienen nog in eigen zak mogen steken.

    Het is opvallend hoe stil het is rondom de malaise op de huizenmarkt in de politiek. Zou niemand er zijn vingers aan willen branden of gaat men er al vanuit dat het kwaad al geschied is? De onbeschaamde roof op pensioen- en spaartegoeden valt hierbij in het niet.

  5. Bouke says:

    Opvallend hoe het buitenland als eerste inziet dat er iets aan de hand is op de Nederlandse woningmarkt.

    @Patrick
    Ik denk dat de meest betrokken ministers wel aanvoelen dat je de woningmarkt, met een waarde van 1000 miljard (and falling), niet echt van richting kan laten veranderen met een impuls enkele honderden miljoenen of enkele miljarden. Jammer, maar waar. Als het kwaad geschied, dan kunnen ze weinig doen. Maatschappelijk is dat echter nog niet geaccepteerd. De overheid die niets doet tegen een daling van de huizenprijzen? Ongehoord!

  6. Niek says:

    @bouke(5):
    reken maar dat dit probleem binnenlands al lang bekend is, maar dat het onder politieke druk buiten de publiciteit gehouden wordt. Ik denk ook niet dat de gemeentes zomaar van hun NHG verplichtingen af willen; daar zitten doorgaans vooral ambtenaren die echt niet uit zichzelf over zoiets gaan nadenken.

    Nee, de politiek gaat eerst nog (voordat de burgers het risico gaan doorkrijgen) proberen de NHG garantiegrens lekker op te hogen ‘in het algemeen belang’, zodat de schade straks nog vele malen groter uitpakt.

  7. Bouke says:

    @Niek (6)

    Ik denk dat ministers ook maar mensen zijn en nog in de ontkenningsfase zijn, zoals de meesten. En als men werkelijk weet wat er staat te gebeuren, gaat men de NHG niet meer verhogen. Als ik er zo over nadenk: de gemeenten hadden wel door dat de NHG onhoudbaar gaat worden.

    @Patrick (7)
    Het wordt een beetje off-tops, maar dat nieuwe welvaartsbegrip, of eigenlijk welzijnsbegrip, is natuurlijk onmeetbaar. Femke H. zegt dat onderwijs en sociale zekerheid niet in het huidige begrip te vangen is. Dat is het wel, maar de gemeten economische effecten zijn inderdaad lager dan de sociale effecten. Onderwijs leidt tot hogere productie in de toekomst, terwijl je tijdens de ‘productie’ van het onderwijs alleen de inputs meet. Maar hoe wil je het anders doen, zonder dat de maatstaf politiek beïnvloedbaar wordt? Hoe kan je de toekomstige voordelen van onderwijs meten? Dat gaat geheid leiden tot overschatting van de effecten en overinvesteringen in overheid, onderwijs, sociale zekerheid, … ofwel Groen Links wil de cijfers aan hun zijde krijgen.
    Lijkt me geen goed idee.

  8. Patrick says:

    @Bouke(8): de kwaliteit van onderwijs is klaarblijkelijk te meten aan de dikte van de plank die onze vroegere studenten voor hun hoofd hebben. Geef Femke maar een centimeter, dan kan Bos op een kladblokje de resultaten noteren. Of het uiteindelijk een plank of een balk heet kan dan later onderwerp zijn van debat… 😉

    Alle gekheid op een stokje, volgens mij zijn we het er wel over eens dat de poep zometeen de ventilator raakt. Maar goed, aan de namen van de genoemde instellingen te zien hadden we dit van ver kunnen zien aankomen.

  9. Hugo says:

    lollig nieuwtje van de Rabo, bereiden zij zich voor op het staatsinfuus?

    De financiële topman van Rabobank zegt dat de slechte kredieten banken wereldwijd nog hard zullen raken. De verliezen op slechte leningen vallen volgens Bruggink uiteindelijk hoger uit dan op Amerikaanse subprime-hypotheken, die aan de basis liggen van de kredietcrisis. ‘Banken zullen nog voor honderden miljarden op kredieten moeten afschrijven. De problemen zijn echt niet achter de rug.

    Leest u verder op;
    http://www.pluspost.nl/de-beurs-vergist-zich-het-wordt-nog-erger/10201

  10. johanna says:

    @Patrick(7),dit zal bijzonder lastig worden, links wil de subsidies voor de huurmarkt niet loslaten en rechts de subsidies voor de koopmarkt niet beperken; op rechts vindt men voorts de herverdelingseffecten van de HRA erg prettig en lijkt men altijd zeer onder de indruk van de argumenten van de vastgoedlobby, anderszijds vindt men onder de incompetente en overbetaalde WBC bestuurders opvallend veel mensen van linkse signatuur. Eigenlijk lijkt men allen bij D’66 openlijk over dit dossier te mogen discussieren; meer verlichte stromingen op dit pun t binnen CDA en VVD (die zijn er ook) worden door de partijcensuur gemarginaliseerd en hoort men nauwelijks.
    De welvaartsverliezen door de absurde fiscale behandeling van het eigen huis tegenover andere vermogensbestanddelen, alsmede de klassieke symptomen van een bubble (hoge schuldratio, te soepele en te ruime kredietverstrekking, overspannen verwachtingen tav.
    waardeontwikkeling etc.) worden door economen al jaren onderkend, maar, indien buiten de eigen kring geuit, door een agressieve vastgoedlobby en haar politieke stromannen in de
    (niet zo onafhankelijke) media in een vaak hetzerige toonaard
    bestreden.(zie bijv. het recente stukje in ‘Wegwijs’ waar Bos als boeman wordt weggezet die in zijn eentje de markt op slot houdt door de NHG grens niet te verhogen).
    Overigens is het niet zo stil in de politiek; in hun ijver om als kampioen van de huizenbezitter te poseren overstemt men elkaar met voorstellen: de VVD schreeuwt nog steeds van de daken dat de NHG verhoogd moet worden, PvDA,CDA en VVD vinden dat diegenen, die kozen voor de lagere korte rente, bij problemen geholpen moeten worden etc., en wie de apekool die VVD huiseconoom Brigitte vd Burg op moet dienen om de voorstellen van die club nog onder een liberaal banier te manoeuvreren, ziet inderdaad een perfect voorbeeld van de spanning tussen principes en electoraal opportunisme.
    Ipv. als een structureel ontwrichte markt willen veel belanghebbenden de situatie nog steeds presenteren als een in feite gezonde markt die door de kredietcrisis nu even stagneert en die door impulsen van de overheid weer op gang moet komen (zodat de leen-prijsspiraal weer omhoog kan bewegen).
    Gevreesd moet worden dat de lobby uiteindelijk haar zin zal krijgen( hoewel vd Laan de schade eigenlijk nog relatief beperkt hield): de NHGgrens zal omhoog gaan ,de kredietvoorwaarden (ook voor NHG) versoepeld, regelingen om op kosten van de belastingbetaler de prijs hoog te houden (grotere fiscale tegemoetkoming tweede huis) en nieuwe afwentelingsmechanismen zal men invoeren, totdat..?
    Todat de welvaartsverliezen zo hoog oplopen en de oorzaak zo evident dat ze niet meer voor het oog van de gemiddelde Nederlander (huizenbezitter of huurder) weggemoffeld kunnen worden, men kan tenslotte niet alle miljardenstromen van de staatsbegroting naar de vastgoedsector dirigeren.

  11. Niek says:

    @11:
    grotendeels mee eens, maar ik denk dat politiek en vastgoed maffia op koers blijven totdat het geld helemaal op is, ongeveer zoals nu in de VS aanstaande is.

    Als de overheid Sinterklaas blijft spelen voor huiseigenaars en vastgoed maffia, ten koste van de rest van de economie, dan raakt de staatskas snel leeg en zal de rente hard gaan oplopen. Maatregelen nemen (bijv. HRA afschaffen) krijgt dan steeds dramatischer gevolgen voor huiseigenaars en wordt steeds harder nodig voor de overheid.

    Bij ongewijzigd beleid moeten ze binnen enkele jaren terug naar een eigen munt (een NL versie van de Lire of Krona) en op z’n Amerikaans/Engels hyperinflateren, óf de belastingen moeten dramatisch omhoog. Beide lijkt me een voorspel van een nationaal faillissement. Ik geloof nooit dat andere EU landen (m.n. Duitsland) zin hebben om na jarenlang politiek wanbeleid in NL onze huiseigenaars nog verder te gaan spekken.

  12. Heiner says:

    Iedereen kon het zien aankomen wat er zou en gaat gebeuren. Tulpenmanie uit de gouden eeuw.
    Waar zijn de oude nederlandse waarden gebleven?
    Eerst sparen en dan uitgeven???
    Wie gepensioneerd is zou ik aanraden hier in Duitsland met name in het noorden of oosten van het land een huis of flat te gaan kopen.
    Goedkoop, veel groen, mooie natuur=====levenskwaliteit!
    Heiner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*