Na aanscherping van de waarderingscriteria voor gesecuritiseerde Nederlandse woninghypotheken (RMBS) met een Nationale Hypotheekgarantie (NHG), kunnen de ratings van deze transacties fors lager uitvallen, maakt Fitch Ratings woensdag bekend.
Als zij geen extra kredietbescherming in zich opnemen, kunnen “de meeste” van de vijftig uitstaande securitisaties hun rating zien dalen tot “low investment grade”-niveaus, stelt de kredietbeoordelaar, in plaats van de huidige hoge rating AAA.
De sterke daling komt vooral door de magere buffers in de securitisaties, niet door hogere risico’s van wanbetaling op de hypotheken, stelt Fitch.
Na herziening van de criteria veronderstelt Fitch verliezen op de obligaties met een AAA-rating van 3,3% tot 7,7% van de huidige balans, terwijl de kredietbescherming doorgaans lager is dan 1%.
Zonder de NHG-garantie zouden de verliezen in een stress-scenario gemiddeld 4 procentpunt hoger liggen, stelt Fitch.
Fitch is voorzichtiger geworden over NHG-garanties, omdat ze niet altijd het hele hypotheekbedrag dekken, omdat de garantie daalt na verloop van tijd terwijl de hypotheek dat niet altijd doet. Ook is er een kans van circa 15% dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de garantie beheert, NHG-claims weigert.
bron: Beurs.NL
@artikel
Een wederom kiezen ratings agencies merkwaardige momenten om hun ratings (fors) aan te passen.
Met de kennis van nu, opeens is het wel helder
🙂
Ja, interessante rol hebben deze rating agencies.
Eerst zeggen dat het NHG-hypotheken goede lange termijn beleggingen zijn, nu zeggen dat het nog net niet speculatief is.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bond_credit_rating
Het zal wel lastiger worden om een hypotheek te krijgen, na deze rating verlaging.
Of het rente voordeel op NHG hypotheken verdwijnt.
@2
tout est politique
…
et la politique est tout 🙂
Juan is in alle talen thuis! Een echte Europeaan..
“Kredietbeoordelaar Fitch heeft woensdag gewaarschuwd dat het bureau Nederlandse hypotheekpakketten met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) fors af zal waarderen als er geen grotere buffers komen om mogelijke verliezen op te vangen.” http://frontpage.fok.nl/nieuws/452216/1/1/250/nationale-hypotheek-garantie-gewaarschuwd.html
Nu zijn de buffers dus 1%. Die moeten dus 3,3% tot 7,7% worden. Dat gaat, zonder overheidssteun, dus niet lukken. De vraag van Fitch is dan volgens mij: lieve overheid, zouden jullie even vele miljarden euro’s vast willen zetten bij het fonds?
Fitch twijfelde overigens al eerder: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-04-2010/fitch-twijfelt-aan-waardering-nhg-hypotheek/
Langer Engelstalig artikel hierover: http://finchannel.com/Main_News/Economic/90289_Fitch_Updates_Dutch_NHG_Criteria%3B_Maintains_all_NHG-backed_RMBS_notes_on_RWN/
Nu op NL2 Levy over de graaicultuur. Boele Staal voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken over de oorzaak van de crisis, volgens hem niet de bonuscultuur, maar de subprime-hypotheken in Amerika.
Ben benieuwd hoe hij over de gevolgen van de subprime hypotheken in NL denkt.
http://www.avro.nl/tv/programmas_a-z/levy/
Levy (nu op NL2) bezoekt ook Ierland en geeft een goede illustratie van de deplorabele staat van de huizenmarkt aldaar. 50% van een vinexwijk staat leeg, 13% werkeloosheid, mensen werken 12 uur per dag voor 60 euro om een hypotheek van 400.000 af te lossen op een huis dat nu 250.000 ‘waard’ is. Voorbode voor NL?
Echt een aanrader om te kijken op uitzending gemist, zodra de aflevering online is.
http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/search?serID=6824&md5=7bfd530f12fb445e57b80bfbf92c86e4&sq=levy
Als je het even goed tot je laat doordringen dan is de NHG pure subsidie aan de _@#@I) banken.
@2:
“Of het rente voordeel op NHG hypotheken verdwijnt.”
dat is de grote vraag; ik heb met Juan de indruk dat het rentevoordeel politiek bepaald wordt; eigenlijk zou er een renteopslag moeten zijn voor NHG hypotheken, gezien het systematisch afwentelen van risico op anderen.
Maar misschien heeft Fitch na Griekenland, Italie, Portugal en Belgie nu Nederland op het oog? Het is tenslotte scoren voor open doel in Europa.
@5:
gaat dit dan over de WeW buffer? Want die is maar 0.5%. Of gaat het over buffers die de banken hebben ingebouwd voor hun herverpakte NHG hypotheekpakketjes?
@8:
“mensen werken 12 uur per dag voor 60 euro om een hypotheek van 400.000 af te lossen op een huis dat nu 250.000 ‘waard’ is. ”
gaat in Nederland dus nooit gebeuren, want hier hebben we NHG en WSNP. Hypotheekschulden afbetalen is voor de dommen.
‘lieve overheid, zouden jullie even vele miljarden euro’s vast willen zetten bij het fonds? ‘
Eigenlijk zegt Fitch hiermee dat ze onze overheid ( als achtervang van de WEW ) niet meer vertrouwt, want er moet CASH op de plank komen 🙂
Garant staan is blijkbaar niet meer voldoende. Oeps.
Fitch weet natuurlijk als geen ander dat onze overheid al voor zoveel zaken garant staat ING Alt A, bankengarantie etc.
@8 Frans, ik wil niet hatelijk zijn maar daar heb jij wel erg lang over gedacht! Troost je, met jou vele Nederlanders!
@ Maria: 🙂
Voor mij is deze link leggen een detail. Ik moet toegeven ik ben slechts 2 jaar intensief bezig het internationale monetaire stelsel, de geopolitiek, en de financieele wereld te bestuderen.
Ik moet zeggen dat de Europeesche kant van zaak laat staan de Nederlandse kant van de zaak pas later meer in mijn vizier is gekomen. En wat ziet Guan, uhh, ik bedoel Frans: meer van hetzelfde en het ziet er niet fraai uit!
@ nhz: je hebt gelijk: de schulden worden nooit afbetaald.
Is ook per definitie onmogelijk met het monetaire systeem wat we hebben.
@12 Frans
Het is geen detail, NHG is de zekerheidsstelling en de HRA de “zekere” inkomstencomponent van de banken voor hun hypotheken. Wat ooit als goed bedoeld is begonnen (maar dat zijn wel meer zaken in Nederland, zie o.a. het PGB-verhaal) wordt toch commercieel ogepakt en uitgebuit. Niets tegen commercie, maar commercie zonder enige vorm van produktie of toegevoegde waarde betekent alleen uitbuiting van het systeem en hiervoor draaien jij en ik op, op het moment dat het fout gaat. Nu dus!
@ 14 Maria:
Natuurlijk is de NGH de zekere inkomstencomponent van de bank en gemeten naar de Nederlandse maat inderdaad geen kleinigheid. Ik twijfel echter sterk aan de “goed bedoelde component”. De banken lobby is zeer sterk, en meeste politici hebben niet het fundamentele begrip wat nodig is om de bankensector te doorzien.
Het PGB is van een andere orde: dit is de beweging van groot naar klein: iets wat de trend zal gaan vormen in de toekomst.
De kern van het probleem zit bij de internationale bedrijven, de (centrale-) banken & het monetaire systeem. Al het andere is “klein geld”.
@ 15 Frans
Mijn inziens is de HRA de “zekere” inkomenstencomponent voor de banken en de NHG de zekerheidsstelling voor het geval het toch mis mocht gaan.
De banken lobby is te sterk en eigenlijk, maar dat gaat wel heel ver, zouden we, per nieuwe verkiezingen ook het hele ambtenarenapparaat, in ieder geval in Den Haag moeten vervangen om dit soort zaken minder “verstrengeld” te laten raken. Nieuwe bezems, heb ik geleerd, vegen schoon!
@ 16 Maria: ik denk dat de enige nog mogelijke, en bovendien zeer waarschijnlijke oplossing is dat het de hele bankensector omvalt. We gaan een zeer moeilijke tijd tegemoet. Je kunt je eenvoudigweg geen voorstelling maken hoe corrupt de wereld is.
De meeste mensen zijn niet geinteresseerd in de waarheid, wat er zich achter de schermen afspeelt.
De HNG betekend dat dat totale bedrag als risicoloos op de balans van de banken mag staan. Dit betekend dat de banken maxmaal mogen uitlenen met dit bedrag als tegenwaarde, en uitgeleend geld = inkomen van de bank. Of ze kunnen ook de producten bundelen en verkopen en de maximale prijs ervoor krijgen gezien en niet bestaande risico. Met dit geld kunnen ze ten eerste de bonnussen betalen, en weer uitlenen.
Nog anders gezegd: de overheid draagt zorg voor de risico component, neemt het risco over, en banken houden “het goede gedeelte”. Dus de overheid het risico, lees de burger, en de banken de triple A rating op de hypotheek. Gaat het goed dan loopt de bank binnen, gaat het slecht dan verlies de burger.
Dit is symptomatisch.
@ Maria: Inderdaad is de HRA ook een bevordering van de zekerheid voor de bank, maar niet zoals de NHG. Met de HRA is er een grotere zekerheid dat de rente wordt betaald op de hypotheek, maar het bied geen garantie voor de hypotheek.
@17 Frans
Helaas, ik weet hoe corrupt de wereld is, ik zit er midden in. Winsten is privatisering, verliezen maken we sociaal. Sterkte voor ons en sterkte voor Nederland.
@17 Frans
Ik hoop toch dat Jan-Kees de Jager de moed heeft om, links of rechts, indien nodig en noodzakelijk, een bank laat vallen. Hij doet helemaal niet slecht en stukken beter als het Woutertje!
@ Maria: very off topic, maar om een idee te geven wat er zich op geopolitiek niveau afspeelt: Nederland doet mee aan de oorlog in Libie. De UN heeft ALLEEN ingestemd met het handhaven van een no fly zone. Nu is het zo dat Khadaffi in dit geval de good guy is, en dat de hele operatie is opgezet met behulp van de MI6 en de CIA.
De zogenaamde rebellen hadden binnen een week een centrale bank en een oliemaatschappij opgezet. Het westen heeft niets te zoeken in Libie, en de landen die meedoen maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden, zijn gewoon criminelen. Er valt veel meer over te vertellen, maar dat valt buiten het bestek van dit blog.
@ Maria: Jan Kees de Jager is een grote leugenaar: hij moet wel. Ik heb toevallig inside informatie dat ze met de handen in het haar zitten. Dit wist ook overigens ook wel zonder deze informatie. Je krijgt domweg de waarheid niet te horen. JKdJ heeft twee mogelijkheden: het spel meespelen of hij ligt eruit. Denk niet dat JKdJ ook maar enige macht heeft in het internationale criminele banken cartel. We worden niet bestuurd door de regering op dit vlak maar door de internationale bedrijven en de bankenmaffia.
Kijk eens naar de VVD: holmaten van de banken sector. Zodra dit in het spel komt zijn ze meteen hun liberale identiteit vergeten.
@ Maria: een paar banken laten vallen kan niet. Ook Griekenland laten vallen kan niet: dan vallen er meer dan 30 banken om in Europa, en in deze val valt ook de US om. Dit gaat overigens toch gebeuren.
De US is onderussen een fasistisch land: de absolute macht van de grote bedrijven en de regering is hier totaal uit de hand gelopen.
De rating agencies, waarvan vandaag Griekeland weer last van had, zijn in the pocket van de banken. Griekenland is uitstel van excecutie. De elite weet dit: ze proberen echter de val zo lang mogelijk uit te stellen, om zoveel mogelijk bezittingen van Griekenland voor ramsch prijzen in handen te krijgen.
Het is allemaal zorgvuldig gepland. Goldman Sachs heeft Griekenland geholpen om de boeken te vervalsen, 10 jaar lang.
Als je meer wilt begrijpen van dit alles is een eerste aanrader de 5 uur durende (Engelstalige) excelente documentaire “The money masters” op het internet op te zoeken en te bekijken: pas dan ga je meer begrijpen wat er zich in de wereld afspeelt.
Oef, Facistisch.
@6 en 7 (Ain)…
Ik heb die uitzending ook gezien. Inderdaad vrij tragisch, dat verhaal van die hard werkende Ierse taxi-chauffeur met een hypotheek van vier ton op een huis dat nu nog maar tweeënhalve ton waard is. Dat verhaal van dat meisje dat nu al met een ongelooflijk hoge schuld zit en de komende tien jaar niet meer denkt te kunnen uitgaan was ook weinig hoopgevend. Het is nog tragischer omdat de leugen van de alles oplossende inflatie voor de jongere generaties (onder de veertig) niet meer op zal gaan in de komende decennia, terwijl de adviseurs wel jaren hebben verteld dat dat een wet van Meden en Perzen was. “Huizen worden altijd meer waard, en schulden verdwijnen door de magische inflatie vanzelf.” Het sprookje mag bekend verondersteld worden.
Ik zal nog even een vorige post hier plaatsen. Zo zie ik het…
(Post van 3 juli)
Ik denk dat de demografische ontwikkelingen de doorslag gaan geven en gaan zorgen voor een laag inflatoire of zelfs af en toe licht deflatoire trend. Ik ken vrij veel baby boomers die al een tijdje met pensioen zijn; ik ken zelfs mensen die geboren zijn in 1948 die al een jaar of vijf met pensioen zijn. Vergis je dus niet: de komende tien jaar gaat een hele grote groep baby boomers nog met een hele mooie regeling vervroegd uittreden. Ze hebben hun huis natuurlijk al een tijdje verkocht en gaan nu fijn een luxe appartement huren van de opbrengst, het rendement op hun vermogen en hun pensioen. Het is dus wel belangrijk dat dat pensioen zijn koopkracht behoudt en niet langzaam – of snel – verdampt door hoge inflatie zonder indexering. Dat is wat ik om me heen zie gebeuren: een grote groep krijgt steeds minder belang bij hoge inflatie en zal in de toekomst alleen op behoud van koopkracht gaan letten. Dit geldt trouwens niet alleen voor Nederland, maar voor de hele westerse wereld. Ik zou zeggen: wees realistisch en kijk naar de samenstelling van de bevolking; die geeft in een democratie namelijk altijd de doorslag…
En nog even dit citaat:
“If Americans ever allow banks to control the issue of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
door: Thomas Jefferson
Dit soort paradigmaverschuivingen is verraderlijk. De verschuiving van buitensporige inflatie naar meer gematigde inflatie is al in voorbereiding sinds het Verdrag van Maastricht en kwam pas duidelijk aan het licht in 2008. Net als bij het afremmen van een mammoettanker duurt het echter even voor een en ander duidelijk zichtbaar wordt. We zullen het gaan zien. Maar: baby boomers die hun pensioenen zien wegsmelten? Ik geloof er niets van…
Cheerio,
Dow Jones
Ik wil dus eigenlijk zeggen: grote schulden maken? Niet doen.
Cheerio,
Dow Jones
NVM optimistisch over woningverkoop komend kwartaal http://nieuws.nvm.nl/actual/juli%202011/nvm_optimistisch_over_woningverkoop_komend_kwartaal.aspx
De woningmarkt vertoonde nog geen tekenen van opleving in het tweede kwartaal van dit jaar. Het aantal woningverkopen lag weliswaar circa 7% hoger dan in het eerste kwartaal, maar blijft op teleurstellend laag niveau. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op 234 duizend euro, een daling van 2,2% in vergelijking met een jaar eerder. “De nieuwe realiteit op de woningmarkt is een structureel lager prijsniveau. De woningmarkt kenmerkt zich door consumenten die juist nu profiteren – de winnaars -, daar waar anderen onder de categorie verliezers vallen”, aldus Ger Hukker, voorzitter NVM. Het vorige week genomen kabinetsbesluit om de overdrachtsbelasting een jaar lang van 6 naar 2% te verlagen, vindt de NVM “een belangrijk signaal om de woningmarkt er weer bovenop te helpen. Het besluit van het kabinet komt op een uitstekend moment.” Als gevolg van de verlaging verwacht de NVM dat de woningverkopen het komende kwartaal een positieve stimulans krijgen.
NVM: Realistisch prijzen verhoogt verkoopkans fors http://nieuws.nvm.nl/actual/juli%202011/realistisch_prijzen_verhoogt_verkoopkans_fors.aspx
Onderzoek van de NVM toont aan dat woningverkopers, die nu al een jaar of langer op een koper wachten, vasthouden aan een te hoge prijs van hun woning. Het verschil tussen de gevraagde prijs en de marktwaarde bedraagt gemiddeld bijna 15%. NVM-voorzitter Hukker: “Een flink aantal woningen staat nog steeds voor een onrealistisch hoge prijs in de markt, dus het is logisch dat daar druk op komt. Die druk om in prijs te zakken zal blijven, ondanks de verlaging van de overdrachtsbelasting. Ook mensen die denken dat de belastingverlaging een prijsopdrijvend effect zal hebben, wil ik uit de droom helpen, want daarvoor staan er in Nederland teveel woningen te koop. Het is nog steeds een kopersmarkt.”
De NVM verkondigt al langer dat een realistische prijs de verkoopkansen fors vergroot. Hukker: “De realisten die dit zien, blijken uiteindelijk ook dichter bij de marktwaarde uit te komen dan de dromers. Dromers komen gemiddeld 4% onder de marktwaarde uit, wanneer ze verkopen, realisten maar 1%. Langzamerhand zal de markt wennen aan de nieuwe realiteit. Het doet pijn voor de verkopers, maar biedt natuurlijk ook kansen door de verbeterde betaalbaarheid. Niet alleen starters, maar ook doorstromers kunnen hiervan profiteren.”
“Het verschil tussen de gevraagde prijs en de marktwaarde bedraagt gemiddeld bijna 15%.”
Oud-Hukkeriaanse onzin: NVM: meer nodig om woningmarkt vlot te trekken
http://nieuws.nvm.nl/actual/juli%202011/nvm_meer_nodig_om_woningmarkt_vlot_te_trekken.aspx
@ juan.
4.1 miljoen woningen met een gemiddelde waarde van 234k maakt een totaal van 959 miljard.
Nu gaat het erom spannen, is het totaal aan hypotheken nu 1004 of 800 of 630 miljard ? Dus met of zonder de 347 miljard aan gesecuritiseerde hypotheken 🙂
Het raadsel is nog steeds niet opgelost…….. 😉
Ondertussen in Groningen.
Het openbaar onderwijs is bijna failliet. Het onderwijzend personeel heeft al 10% moeten inleveren op het salaris.
Hier hoor je dus niemand over, de persvoorlichter is al wegbezuinigd.
haha met dikke letters op de site van de Televaag:
‘Koopexplosie woning op til’
Wel tussen haken want ze citeren de NVM
@16:
vervangen van de topambtenaren op alle departementen zou al veel helpen. Dat zijn vaak nog grotere griezels dan de gemiddelde politicus die inderdaad vaak grote onbenullen zijn (zie o.a. Wikileaks over Gerritse etc.)
@20:
JC doet het niet slecht, maar hij is ook nog niet zo voor het blok gezet als Woutertje. Als puntje bij paaltje komt verwacht ik er weinig van, al was het maar omdat hij tot de vaste club van JP behoorde (ik ken JC nog van lang geleden, toen hij nog een klein bedrijfje had).
@21:
inderdaad allemaal doorgestoken kaart. Dat die rebellen nu al even 4 miljard claimen voor salarissen etc. zegt genoeg. Het beproefde recept uit Iraq, Afghanistan, enz. Khadaffi wordt vervangen door een paar CIA zetbaasjes, die daarna geheel hun gang kunnen gaan. Als de olie maar stroom voor Shell c.s. dan hoor je Nederland niet meer over mensenrechten of dat soort zaken.
@25:
maar met die deflatie wil het niet erg lukken: UK zit op 5.4%, VS op 3.6% en EU op 2.8%. En dat zijn dan nog de zwaar gemanipuleerde CPI percentages, als je kijkt naar de PPI (producentenprijzen) dan is de inflatie al zeker 10% per jaar. Trend stijgend en versnellend.
Ik heb vermogen en geen schulden dus ik zou zeggen: laat maar komen die deflatie. Maar de kans daarop lijkt me zo goed als nul.
@29:
goed dat ze dit nou eindelijk toegeven, maar wel zeker tien jaar te laat. Overigens meldde de regionale NVM voorzitter al een jaar geleden dat in Zeeland de gemiddelde verkoopprijzen 20-25% onder de vraagprijzen lagen. Het zal er sindsdien niet beter op geworden zijn.
Wat ik in mijn omgeving zie: vraagprijzen voor de betere woningen (alles ruim boven de NHG grens), een leuk monumentenpand kost zo een miljoen (10x zoveel als 20 jaar geleden) maar 1.25-1.5 miljoen begint ook al vaker voor te komen.
@32:
10% inleveren, heb je daar harde gegevens over? Dat zal dan wel 10% minder stijging zijn, want bij polderambtenaren kan ik me 10% inleveren niet voorstellen. Of misschien nemen ze de directie mee in het totaal, die verdienden zo schandalig veel dat ze na toepassing van de Balkenende norm vast tientallen procenten omlaag gaan in salaris.
correctie:
Wat ik in mijn omgeving zie: vraagprijzen voor de betere woningen stijgen nog steeds
@33 In het derde kwartaal 2010 werden er 21.605 woningen verkocht. Als het er inderdaad, zoals het artikel aangeeft, 10% meer worden, dan zijn dat er 2.160 woningen meer. Dat is niet eens één procent van de voorraad. Champagne!
Overigens worden er ‘op de durpen’ in Zeeland nu steeds meer ex-huur woningen aangeboden voor prijzen van pakweg 125K. Niet onaardige woningen met 2 slaapkamers en tuin, bouwkundige staat kan ik niet echt beoordelen maar ziet er goed onderhouden uit. Daar worden ook nog startersleningen voor verstrekt. Soms een hele straat te koop, blijkbaar willen de eigenaars (pensioenfondsen denk ik?) er vanaf voordat de markt instort. Overigens zou zo’n woning even verderop in Goes of Middelburg zeker het dubbele moeten opbrengen 🙁
@25 Dow Jones
Het lijkt erop dat de FED tot op heden aanzienlijk meer geld in de economie pompt dan de ECB. Dit kan de inflatie aanwakkeren (bevestigd in de beurs index, neem dow versus AEX), dus voor de USA-gepensioneerde lijkt me inflatie een grotere bedreiging. Zoals ik het begrijp gebruikt de FED zijn instrumenten voor 2 doelen, controle van de inflatie en stimuleren van de economische groei. De ECB heeft maar een mandaat: infaltie beheersing. Dat is denk ik goed nieuws voor de EU BB-er (en de EU spaarder). Minder goed voor de EU hypotheek bezitter die deze minder snel in waarde ziet verdampen dan in het verleden. Dus zo bekeken zou het verdrag van maastricht/euro project (induviduele Euro landen kunnen niet zomaar geld kunnen creeren zoals US, VK en Japan dat wel kunnen) inderdaad een keerpunt kunnen zijn. Anderzijds, als het water tot aan de lippen stijgt (zie griekenland/PIGS) zal ook de ECB wel weer met de toverstaf in de weer gaan.
Zoals jij stelt dat demografisch overwicht altijd de doorslag te geeft lijkt mogelijk niet op de gaan in de USA. (of de EU BB-er is slimmer dan de US BB-er)
Ook betwijfel ik of in zijn algemeenheid een generatie zichzelf een riant pensioen kan toeschrijven. Als werken niet meer loont kan de volgende generatie het bijltje erbij neer gooien (m.a.w. een strijd tussen de factor arbeid versus geld en demografisch overwicht). De BB-er heeft als voordeel dat ze goed georganiseerd (in belangen clubs) zijn dat gen X tot nu toe zijn neus heeft opgehaald voor vakbonden. Maar dat zou kunnen gaan veranderen als de situatie veel slechter wordt. Het alternatief voor vakbond is daar een eerste teken van. De globalisering heeft voor de BBer het voordeel dat minder afhankelijk wordt van de diensten en vooral producten van gen X.
@38:
“De ECB heeft maar een mandaat: infaltie beheersing. Dat is denk ik goed nieuws voor de EU BB-er (en de EU spaarder). ”
sorry, maar dat soort PR verhalen geloof je toch niet letterlijk?
sinds de oprichting van de ECB is de reële rente (na aftrek van inflatie en eventueel belasting) in de meeste EU landen negatief; sparen bestaat niet meer. En er zit nog een enorme hoop inflatie in de pijplijn, want de ECB heeft alleen al voor 60 miljard aan waardeloze Griekse staatsobligaties op de balans (Rabo, ING enz. waren erg blij dat ze die voor het volle pond bij de ECB konden lozen, dankuwel Sinterklaas). Het verdrag van Maastricht wordt met voeten getreden wat betreft stabiliteit van de munt, zoals van begin af te verwachten was in een muntunie met minstens twee snelheden, zonder enige sancties voor valsspelen. Afgaande op de goudprijs is de pleuro in de afgelopen 10 jaar bijna 80% van zijn waarde kwijtgeraakt (net wat minder slecht dan US$ en UK Pound).
Wat pensioenen betreft: dat wordt vooral in de VS een interessante test. Een gemiddelde onderwijzer met wat meer verantwoordelijkheid heeft daar in sommige staten een pensioenplan dat zeker 10 miljoen waard is, soms nog 2-3x meer. Vele andere ambtenaren bij bijv. politie hebben ook onvoorstelbaar riante regelingen. Iemand die zelf zijn pensioen moet opbouwen mag al in zijn handen klappen als hij 5% van dat bedrag haalt. Oftewel, deze boomers hebben zo super goed voor zichzelf gezorgd dat ze nooit meer ingehaald worden. Tenzij de dollar waardeloos wordt voordat het pensioen wordt uitgekeerd (helaas zijn sommige van die pensioenen ook nog geindexeerd, dus bij inflatie worden ze alleen maar meer), of US staten op grote schaal failliet gaan.
Ik denk overigens niet dat de situatie in Europa anders is, alleen iets minder extreem.
@38 Papo
‘Het alternatief voor vakbond is daar een eerste teken van.’
Snap ik niet, welk alternatief? Welk teken?
Frans Zegt:
6 July 2011 om 11:49 pm
@ nhz: je hebt gelijk: de schulden worden nooit afbetaald.
Is ook per definitie onmogelijk met het monetaire systeem wat we hebben.
Jawel. Over tien jaar zijn de salarissen verdubbeld, de huizenprijzen ook. Restschuld is dus peanuts over 25 jaar…..zo is het al een halve eeuw gegaan zei de (zwarte) zwaan.
Zijn schulden niet geoorloofd dan stort het financiële systeem in. Nog maar even doortrekken mijnheer Rutte?
Rutte als stayer?
Heeft ie geen zin in.
De kongsi’s in de kopgroep bleken op termijn unsustainable. Weet ie toch. Als onderwijzer leert ie meer. Is het leuker!
De rest voor de rotzooi.
10 jaar is lang en er staat ons nog heel wat te wachten.
Winnaars zijn er niet. Maar de meeste last dragen uiteindelijk diegenen die niet gewend zijn ‘n last te dragen. Onderschatting is de arrogantie van de strateeg. Je kunt mee zolang het kan.
If there’s a hell below we’re all gonna go.
@39 Jim
Ik doelde op de AVV
(www.avv.nl)
Het feit dat zoiets ontstaat geeft toch aan dat een deel van de (vooral jonge) mensen zich niet vertegenwoordigd voelt bij de traditionele vakbonden. Of ze een vuist kunnen maar valt nog maar te bezien, maar het is een eerste stap.