Erica Verdegaal: Goedzo, Hoogervorst!

Half Nederland staat op zijn kop nu Hans Hoogervorst, de voorman van de Autoriteit Financiële markten (AFM), probeert de tophypotheek te verbieden. De hypotheekverstrekkers noemen het de doodsteek voor de woningmarkt. Advocaten zeggen dat de AFM niet bevoegd is om dit te bepalen. De Tweede Kamer hield zelfs een spoeddebat over de kwestie. De meeste kamerleden en het Ministerie van Financiën blijken terug te schrikken voor Hoogervorst’s omstreden plan. Heeft hij dus ongelijk?

Lees verder op de site van nrcnext

Share Button
Tagged with: ,
74 comments on “Erica Verdegaal: Goedzo, Hoogervorst!
  1. jan says:

    Goedzo, Erica verdegaal
    Wie niet hren wil moet dan maar voelen

  2. jan says:

    Goedzo, Erica Verdegaal.
    Wie niet horen wil moet dan maar voelen.

  3. @jan says:

    wie niet huren wil moet dan maar voelen? 😉

  4. Spaarvarken says:

    Is de politiek nu niet medeverantwoordelijk voor het onverantwoorde leengedrag van de tophypotheekbezitters ??
    Het is jarenlang ook de politiek geweest die het lenen heeft gestimuleerd. Bij Sparen wordt het vermogen belast en bij lenen krijg je een deel van je rente terug (HRA)
    Hoelang hou je dit vol ?
    Totdat er een heleboel failliet gaan waarschijnlijk.
    Politieke lieden; ik kots ervan !!

  5. sven says:

    Over het algemeen zijn de starters die nu een huis kopen, en 15% van de vraagprijs af krijgen een dief van eigen portemonnee natuurlijk.

    Het getuigt niet van collectieve intelligentie dat er nu gekocht wordt.
    1. De tophypotheek wordt (helaas) niet afgeschaft.
    2. De hypotheekrenteaftrek wordt gehandhaaft.
    3. Starterssubsidie blijft gehandhaaft.
    4. De hypotheekrente kan niet véél verhoogt worden( is dit wel het geval dan zal dit de werkelijke doodsteek zijn voor oversluiters en starters + de overheid heeft in deze zware recessie toch al minder inkomsten, is de HRA wel erg duur voor de staat ).
    De politiek durft binnen 5 jaar echt geen onpopulaire veranderingen aan te brengen in de huizenmarkt (want stel nu dat de markt helemaal op z’n gat gaat?).
    Is er maar één antwoord op de stagnerende huizenmarkt: TOTALE KOPERSSTAKING.
    Ondanks 1,5 jaar stimuleren van de economie met overheidsgeld en rente verlagingen komt er geen enkele beweging in de economie. Alle sectoren gaan alleen maar slechter. Er is géén enkel land in de wereld, die de vraag naar producten massaal gaat aanzwengelen. De belastingen gaan over een jaar of twee verhoogt worden door de nu uit de hand lopende staatsschuld (veroorzaakt door miljardenleningen van Bos, dit noemen ze dan stimuleringspaketten). De economie zal niet gestimuleerd worden, maar er zal hier en daar wat ‘gelijmd en geplakt’ worden.

    DUS: verwacht niets van de economie, staat en de banken zij zullen de groei niet gaan bezorgen.

  6. Okkie says:

    @Spaarvarken:
    Lekker gemakkelijk om het onverantwoorde leengedrag op anderen af te schuiven, terwijl er al geruime tijd voor wordt gewaarschuwd. Het zijn per slot van rekening al die lenende kiezers die afschaffing van de HRA onbespreekbaar maken.

  7. Simon says:

    @Sven

    hahahahaha, ik lach met hier een breuk ……

    Wat is dit toch een vermakelijk forum ….

    ik ben even weg hoor, even bijkomen … hahahaha …

  8. HB says:

    “Het getuigt niet van collectieve intelligentie dat er nu gekocht wordt.” aldus Sven. Die vervolgens oproept tot een algehele kopersstaking.

    Prima, kan iemand mij vertellen wanneer ik dan wel een huis moet kopen? Hoe lang moet ik wachten? 2 maanden? 5 jaar? Of gewoon nu?

  9. sven says:

    @ Simon
    Ik heb je al vaker betrapt op opmerkingen waaruit blijkt dat je nog niet helemaal begrijpt hoe het ‘spelletje’ omgekeert werkt.

    Piramidespel omhoog, piramidespel omlaag begrijp je wel?

  10. Niek says:

    ook van mij even een compliment voor mevrouw Verdegaal; heldere analyse van de situatie en helemaal mee eens; vooral die tip van een kopersstaking 😉
    En tegelijk nog een thumbs-down voor de domme interviewers, ik hoop maar dat ze beter weten (maar ja, bij de omroep is die kans niet groot, gezien het nivo van de vele huizenkoop-commercials van het NOS journaal).

  11. hans says:

    flut item. zeer zwak interview vol slechte argumenten.

  12. Niek says:

    @HB(8):
    er staan dagelijks vele tips op dit blog over wanneer je wel/niet moet kopen, wat mede afhankelijk is van je situatie (hoeveel eigen geld etc.). Deze markt is nog LANG niet uitgeziekt, dit gaat jaren duren dus weinig reden om haast te hebben tenzij je van gokken houdt.

  13. sven says:

    @ HB

    Bekijk de site + de historie ervan. De artikelen en reacties spreken voor zich. Kijk ook eens op huizenhype.nl. Luister ook eens naar Kees de Kort op BNR elke dag om 12:17. Bekijk de economie in zijn geheel en probeer de oorzaak te begrijpen van de huidige problemen. Kijk ook eens op vrijspreker.nl hierin staat een artikel dat je gelezen MOET hebben om er iets van te begrijpen (Barbaarse Relikwie).
    De Nederlandse huizenmarkt staat niet los van de economie. GROTE neergang in de economie, betekent neergang in de huizenmarkt. Zie je een DUIDELIJKE omslag in de neergang dan zou je tot koop over kunnen gaan. Dit is niet in tijd uit te drukken.

  14. M says:

    @Hans

    Lafaard. Beetje lettertjes intypen en stomme dingen roepen. Niet onderbouwen. Pot & ketel.

  15. Joost says:

    @hans(11)
    Leg eens uit wat er zo slecht aan is?

  16. HB says:

    @niek en @Sven… Is er alleen niet het risico dat je je helemaal gek gaat lopen maken om wel het juiste moment te vinden (voor de potentiele kopers dan) om dan vervolgens erachter te komen dat je de boot hebt gemist? En de huizen die je wel op het oog had als weg zijn. En ik heb het niet over een huis als speculatie object, maar over een huis om in te wonen…

  17. Niek says:

    @HB(16):
    over de boot missen: zo werkt het niet, huizenbubbels bouwen op gedurende vele jaren, het leeglopen duurt zeker 5 jaar en daarna doet de markt meestal 5-10 jaar helemaal niks omdat de hele psychologie (bang om de boot te missen enzo) omgekeerd is en bijna niemand meer een huis wil kopen gezien de verwachte waardedaling.

    In Nederland is het leeglopen nog nauwelijks begonnen, onze bubble is zo ongeveer de grootste ter wereld (20 jaar oud en een enorme stijging) en dus loop je de komende vijf jaar ofzo heel weinig risico om de boot te missen.

    Ik denk wel dat bij heel bijzondere huizen (die zelden te koop worden aangeboden) je moet gaan opletten zodra de dalingen serieus worden, maar dat zijn doorgaans niet het soort huizen waarvoor starters in de markt zijn.

  18. sven says:

    @ HB

    Het IMF (dat een stuk achter loopt op de cijfers) geeft aan dat wanneer herstel zal op treden in de economie (wanneer weten ze ook niet geven ze zelf aan, en dat is op zich zéér verontrustend), zal dit herstel véél trager verlopen dan normaal het geval is.
    D.W.Z. dat wanneer je nu een huis koopt je bij gedwongen verkoop(werkloos,scheiding,arbeidsongeschiktheid) waarschijnlijk NOOIT meer in JOU leven quite gaat spelen of een overwaarde gaat incasseren, maar een flinke restschuld op de bank hebben!

    Mijn ouders zaten in precies hetzelfde schuitje in 1982. Het kan de rest van je leven behoorlijk beïnvloeden kan ik je vertellen.

  19. ZK says:

    Inderdaad pas op met kopen. Al krijg je nu er 10% of 15% van de prijs af je betaalt gewoon teveel. Ook al de gemeentelijke lasten zijn op dit moment nog te hoog ivm te hoge luchtwaarde woning.

  20. Scheefhuurder says:

    Die kopersstaking is er deels al. Er is een grote groep, vaak wat oudere huurders (ze reageren ook op deze site) die het vertikt om op dit prijsniveau in te stappen, ook al kunnen ze zich een huis in het midden of hogere segment permitteren. Dat verklaart ook waarom de bovenkant van de huizenmarkt al onder druk staat: er is geen instroom meer, en de zittende eigenaren wachten op elkaar. Deze “ervaren” huurders zijn gewend om eerst te sparen, op kamers te wonen en te huren. Zij hebben ook een dalende markt meegemaakt en weten het eigen-huis-bezit te relativeren. De gemiddelde starter van nu rekent na zijn schooltijd direct op een eigen huis+hypotheek, verwacht binnen paar jaar door te kunnen stromen naar een twee-onder-een-kapper en rond zijn 40e te eindigen in een vrijstaand huis. De kritici noemen dit een hype, piramidespel of zeepbel, belanghebbenden spreken liever van een “wooncarriere”. Vergeet niet dat dit echt verleden tijd is. Je stapt nu in een totaal veranderde markt. De kopers van toen kochten met het voordeel van huren: door de prijsstijgingen hadden ze in een jaar de overdrachtsbelasting er al weer uit, binnen twee jaar de overige kosten en na 3-4 jaar konden zij doorstromen naar een groter pand tegen vrijwel dezelfde woonlasten. Eind jaren ’90 was het op Vinex lokaties zelfs zo erg dat jonge stellen nieuwbouw v.o.n. kochten, uit elkaar gingen en nog voor de oplevering met vette winst hetzelfde huis k.k. doorverkochten. En daar konden ze dan ook de scheiding nog van betalen. Nogmaals: zelfs al gaan de prijzen niet verder dalen, dan nog ben je echt voor lange tijd vastgebakken. En moet je in de huidige markt door omstandigheden toch verhuizen en verkopen dan heb je een probleem, zelfs al blijft het prijspeil constant! Bedenk dus als starter goed waar je aan begint, zeker met een tophypotheek. Draai de video bij dit artikel nog maar eens af want Erica Verdegaal heeft HELEMAAL gelijk.

    Als starters en huurders in deze tijd massaal weg blijven van de koopmarkt, snijdt voor hun het mes aan twee kanten: het werkt een verdere daling van de huizenprijzen in de hand en je kunt sparen. En beide factoren leveren je uiteindelijk toch die financiele vrijheid op die in de hoogtijdagen gewoon was.

    Dus beste starter, kijk eens op een wat andere manier tegen een koophuis aan: het is niet het droombeeld van weleer, maar de financiele molensteen van de toekomst (tenzij je er financieel goed op voorbereid bent). Ik herhaal nog even mijn advies uit andere reacties: ga op wereldreis, blijf bij je ouders of ga op kamers, ga een tijd in het buitenland werken, of ga gewoon huren. Wacht een jaar en u bent spekkoper.

    Als starters massaal wegblijven, valt de bodem onder de huizenpiramide weg. Alle belanghebbenden (NVM, VEH, Hypotheker en ook politiek) zijn als de dood voor dit scenario. Dat bleek deze week toen AFM de tophypotheken wilde afschaffen. Zonder 120% financiering moeten starters gaan sparen, en dat betekent dat zij langere tijd wegblijven op de woningmarkt. Er is tot in de Kamer geroepen: “door de starters is er tenminste nog wat beweging”. Starter: besef goed wat deze woorden betekenen: in zo’n markt bent U de koning, U bepaalt het spel en de prijs, U kunt de markt naar een realistisch prijsniveau dwingen. En dat doet u niet alleen, maar door met zijn allen weg te blijven van de koopmarkt. Helaas gedraagt u zich niet als een koning maar als een vazal die precies doet wat gevraagd wordt: tegen elke prijs kopen, kopen, kopen…

  21. Scheefhuurder says:

    PS: Beste starters, kijk ook eens op huizenhype.nl voor een recent tegenlicht op de 7 NVM argumenten-om-nu-huis-te-kopen.

    Het zijn helemaal geen weloverwogen argumenten maar slechts lege reclame slogans om aspirant kopers (starters) over de streep te trekken!

  22. Mieke says:

    @ sven + scheefhuurder

    ..goed verwoord….helemaal mee eens…..

  23. Gekleurd?!? says:

    @Sven en Scheefhuurder

    Dus jullie gana nu zeker geen huis kopen, dat deden jullie voorgaande jaren ook niet. Zijn jullie dat wel ooit van plan dan? Volgens mij niet en dus zitten jullie ook niet in de markt.

    Ik kan ook van plan zijn een 2e hands Ferari te kopen als die hooguit 6 jaar oud is en 5.000 kost dan stap ik in….

    INSTAPPEN DOE JE OP DE BEURS.

    Een huis koop je om in te wonen. Als je rente 30 jaar vast zet, een nette aflossing gaat doen kan je ene hele mooie afweging maken. Ik zou er niet blind op staren dat je misschien wel straks voor een paar tientjes per maand minder kan wonen.

  24. JW says:

    ik had nog niet van deze erica gehoord. maar ze heeft wel leuke artikelen geschreven. zie ook haar website http://ericaverdegaal.nl/

  25. Niels says:

    @Gekleurd: alle mensen die nu huren zijn ‘niet in de markt’? Ik heb vorig jaar mijn huis verkocht en huur nu een appartement. Ik ben zeker in de markt maar het is gewoon ontzettend dom om nu een huis te kopen.

    Het zou interesanter zijn als je wat argumenten op tafel legt.

    Wat betreft de paar tientjes waar je het over hebt. Als de huizenprijzen dalen met 35% (zoals ook gebeurde in 1979) dan hebben we het eerder over honderden euro’s per maand.

    Daarnaast is het niet verstandig je alleen blind te staren op maandlasten. Als je nu een woning koopt van 300.000 en deze is straks nog maar 200.000 waard dan heb je namelijk een gat van 100.000 euro die vroeg (op te eisen door de bank) of laat (als je wil verhuizen) ergens vandaan komen.

    Mensen die massaal TV’s op afbetaling kopen en persoonlijke leningen afsluiten die denken ook iedere keer ‘het zijn maar een paar tientjes in de maand’ en we weten hoe dat vaak afloopt.

    Aan de andere kant, 3 jaar in de schuldsanering geeft wellicht ook een hele verfrissende nieuwe kijk op het leven 😉

  26. Sean says:

    Wat een vreselijk mens zeg, hoe ze lacht om een kopersstaking en dat de prijzen dan wel moeten dalen. veel mensen hier die denken hun slag te slaan, maar wie het onderste uit de kan wil krijgt het deksel op ze neus. kijk gewoon wat je kwijt bent aan huurlasten en wat je voordat zelfde geld kan lopen, lekker aflossings vrij en rente 20 tot 30 jaar vast zetten. wie dan leeft wie dan zorgt. kan me niet voorstellen dat de prijs over 30 lager is als nu. Nederland is een klein land met weinig grond. zie af en toe de vergelijking hier met spanje, us en vk. sorry maar dat zijn grote landen met veel grond. daar wordt gebouwd als er vraag is en veel ook. Nederland is klein en daarom zijn de prijzen veel hoger als in de rest van de wereld. iedereen wil hier wonen. namelijk veel werk, goede sociale voorziening enz.

  27. Okkie says:

    @HB:
    Er staat altijd wel een ander droomhuis te koop en huren van datzelfde droomhuis is ook prima.

  28. Sean says:

    ik erger me groen en geel aan al die doom denkers. straks gaan de mensen daarin mee en krijgen ze nog gelijk ook. ja leuk dalende huizenprijzen. bedenk goed dat als je hieraan mee doet dit soort stemmingmakerij je zelf ook slachtoffer kan worden door bijvoorbeeld je baan kwijt te raken.

  29. Marco says:

    Wie denkt dat het straks makkelijk is om eenhuis te kopen heeft het denk ik goed mis. Ten eerste is het nog maar de vraag of je werk hebt en ten tweede welke eisen stellen de banken dan? Misschien vragen ze wel om meer zekerheid in de vorm van spaargeld? Zo kanje nog wel meer dingen bedenken.
    Zie Spanje waar de werkloosheid zeer snel is opgelopen, ik hebd e indruk dat het hier in NL nu ook snel gaat.

  30. Okkie says:

    @Gekleurd:
    Je vergeet voor het gemak dat huurders al wonen. Wat is de toegevoegde van een eigen huis anders dan vermogensopbouw en speculatie?

    Je suggestie dat huurders geen potentiële kopers zouden zijn is volledig uit de lucht gegrepen. Ik heb als huurder geen probleem met het inleggen van eigen geld als dat nodig mocht zijn. Ik ben echter niet van plan om mijn geld over de balk te smijten voor een luchtkasteel.

  31. Mars says:

    @ Sean (26),

    Ga a.u.b. je eerst inlezen op deze site voordat je nog zo’n onbenullig bericht schrijft.

    De keuze gaat niet niet tussen je hele leven lang huren of je hele leven in een koophuis. Het gaat om de beslissing om nu even een pas op de plaats te maken en eventueel over 1 a 3 jaar een huis te kopen tegen een veel lagere prijs.

    Je aanname dat huurkosten hoger dan koopkosten zijn is ook flauwekul. Je vergeet voor je eigen gelijk even de belastingen, klein onderhoud, groot onderhoud, verzekeringen, erfpacht, etc. Het verschilt per huis en per regio wat voordeliger is.

  32. Okkie says:

    Sean:
    De huizenmarkt-zeepbel is het gevolg van mensen die de zaken te positief voorstelden. Zij zijn dus in de eerste plaats verantwoordelijk voor het leeglopen van de zeepbel. Iedereen weet dat een piramidespel niet oneindig kan doorgaan.

  33. Okkie says:

    @Marco:
    Ik weet niet of het gemakkelijk gaat worden in de toekomst, alleen dat het nu onverstandig is. Als ik al de verwachting heb in de toekomst mijn baan te verliezen ga ik niet nog eerder een huis kopen.

  34. Joost says:

    Is de huizenmarkt-zeepbel (doem)denkwijze een self-fulfilling prophecy?

  35. Joost says:

    ..en is dat goed of slecht?

  36. sven says:

    @gekleurd

    Ik vind mezelf geen buitenstaander in de woningmarkt. Ik woon OOK in een huis!
    En ja, ik koop verstandig wanneer de prijzen van dien aard zijn dat ik met een annuïteiten hypotheek het hele boeltje makkelijk kan financieren.
    INSTAPPEN op de beurs, woningmarkt en aankoop van duurzame goederen is op dit moment niet aan te raden. INSTAPPEN in een treintoestel is op dit moment het minst risicovol, al zijn de treinkaartjes wat duurder geworden de laatste weken. Dit in tegenstelling tot de huizenprijzen. En ik ben het met Niels eens wat het tientjeswerk betreft, dit loopt zomaar op tot honderden euro’s rente per maand en tienduizenden euro’s restschuld!
    Een huis kan zijn om in te wonen, maar dit wil niet zeggen dat je de waarde van huizen in een onrealistisch perspectief gaat/wil plaatsen!
    Tegen de tijd dat je een ferrari van 6 jaar voor 5000 euro hebt gevonden, waarschuw mij dan even. Ik kom gelijk kijken. Maar ik denk dat ik eerder een huis voor een betaalbare prijs heb gevonden ( kwestie van tijd ), dan jij een ferrari onder bovenstaande condities.

  37. sven says:

    @ sean

    Daar zijn de starters van nu en de laatste paar jaar straks de dupe van ( lening ondertse uit de kan ). Evenals de banken en de overheid en uiteindelijk de belastingbetalers natuurlijk, vat je hem makker.

  38. Sean says:

    @Mars ben jij helderziende dan? ik kom zelf uit de randstad wachtlijst voor sociale huurwoning is 5 jaar. vrije sector kan je wel per direct huren maar ik vraag me af of je dan echt goedkoper uit bent. of je nu koopt of huurt ligt aan veel factoren:

    ik vind dat je een huis moet kopen voor de lange termijn, om er prettig in te wonen. daalt het komende tijd trekt dat vanzelf weer aan. (inflatie, grond schaarste enz). sluit wel een verzekering af tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte. ik heb nooit wat gezien in een flatje kopen, je weet dat je ooit groter wilt wonen en moet dan maar zien of de waarde is gestegen om de kk erui te halen. dan beter een paar jaar huren of thuis wonen nog beter lekker veel sparen en dan kopen…

  39. sven says:

    @ Joost
    Doem denken, hoe kom je daar nou bij?
    We leven hier niet in wonderland. Alles kost geld, de vraag is alleen hoeveel wil je er voor betalen gezien de marktomstandigheden en de toekomstverwachting van de economie. Mensen proberen uit ervaring of researche alle instrumenten te gebruiken om te verklaren wat de oorzaak en het gevolg zal zijn van de financiële markt + huizenmarkt.

  40. Sean says:

    @sven de starters worden er pas de dupe van als ze verkopen. over 30 jaar gezien, stel het zakt 30% van 250K naar 175K, zit je flink te balen dat je niet hebt gewacht met kopen nu. aan de andere kant 175K x 1,02 (inflatie) tot de 30ste (aantal jaar hypotheek) is ook weer zomaar 400K per saldo dus toch dikke winst 😉

  41. Sean says:

    laat iedereen ff een voorstel rondje doen zodat de belangen duidelijk worden…

  42. Lex says:

    @Sean – Behalve dat in Nederland zo’n 90% onbebouwd is (hoezo te weinig grond?), vergeet je ook nog even wat andere zaken uit te leggen:

    – Waarom dalen in Japan, met in werkelijkheid veel minder grond dan in Nederland, al decennia de huizenprijzen?

    – Waarom kelderen in GB de huizenprijzen ondanks dat er een relatief tekort aan woningen was?

    – Waarom stegen hier opeens de huizenprijzen in korte tijd terwijl er niet opeens spontaan minder grond was of veel meer inwoners om zo’n overmatige stijging te verklaren?

    – Waarom kelderden hier in de jaren 80 de huizenprijzen terwijl er niet opeens heel veel woningen bijkwamen of inwoners spoorloos verdwenen?

  43. Lex says:

    @Sean Heb je eigenlijk wel enig idee hoeveel 100.000 euro verschil in prijs is als je dat uit eigen zak moet betalen? Veel mensen, en vooral jongeren, weten dat in de praktijk namelijk niet. Voor hen is geld iets virtueels, iets met cijfertjes.

    Het is wel handig om te bedenken dat je tegenwoordig iets voor een verzameling stenen en wat grond betaalt waar je nog niet zolang geleden in guldens simpelweg miljonair voor moest zijn. Zo’n bedrag maakt voor mensen vaak even wat duidelijker om hoe krankzinnig veel geld het tegenwoordig gaat.

  44. Sean says:

    @Lex:

    – nou hier in de randstad is het aardig vol kan ik melden.

    – Japan is gewoon een zwakke broeder geworden hahaha ik moet je eerlijk zeggen ik weet dat Japan al heel lang deflatie heeft. Hier in EU en VS zijn ze veel geld aan het bijdrukken dat geld wordt minder waard voor bijvoorbeeld olie landen dus vragen meer dollars voor hun olie wat inflatie tot gevolg heeft. Wat mij betreft is het meest waarschijnlijke scenario inflatie.

    – GB: de snel oplopende rente in 2007 en nu de werkloosheid. rente is al op ze retour dus zou verlichting moeten geven daar. werkgelegenheid is kwestie van vertrouwen terug krijgen in de economie.

    – stijging hier door verruimde leencapaciteit, dit is nu eenmaal gebeurd (wellicht niet zo slim) als je dit wilt terug draaien zoals hoogervorst met zijn kk nog mee financieren ga je de boel ontwrichten en zullen de prijzen dalen.

    – dat de huizenprijzen in de jaren 80 kelderde kwam door de rente die toen op 12% stond

    overigens denk ik niet dat de prijzen flink zullen stijgen de komende jaren. maar een groot doom scenario waarbij er 30% van de prijs af gaat…ik moet het nog maar zien…

  45. Lex says:

    @Joost – psychologie speelt inderdaad een belangrijke rol bij het ontstaan van bubbels en ook voor een deel weer bij het in elkaar zakken ervan. Alhoewel in die laatste fase juist de realiteit ervoor zorgt dat de wal het schip keert.

    Irrationeel optimisme zonder te kijken naar een goede basis in de realiteit zorgt dat bubbels en pyramidespellen mogelijk zijn. Mensen stappen in op basis van een geloof. In dit geval dat ze eeuwig of makkelijk winst zullen maken. Vervang huizen even door tulpebollen (niet voor niets een Nederlands verschijnsel overigens) en het irrationele wordt een stuk duidelijker.

    Op het hoogtepunt van de bubbel is het geloof in het nog verder stijgen nog steeds sterk. Alleen… de realiteit geeft niet verder meer mee. Dus kunnen nieuwkomers niet meer instappen omdat dat onbetaalbaar is geworden, of kunnen de schulden van instappers niet meer terugbetaald worden (zie de VS). Zodra die factoren mee gaan tellen, houdt het pyramidespel op (ondanks het ontkenningsgedrag van degenen die al in het pyramidespel zitten en niet willen dat er een einde aan komt).

    Dan weigeren ook andere nieuwkomers in te stappen omdat ze zien dat de curve omlaag gaat, en proberen steeds meer eerdere instappers de schade te beperken door hun huis in de verkoop te zetten. Uiteindelijk krijg je een ontnuchterend sneeuwbaleffect zoals je nu al in andere landen ziet en ook eerder in Nederland.

    En ja, het is goed dat er -liefst zo snel mogelijk- een einde komt aan een bubbel. Want de schades die bubbels veroorzaken is vaak groot, zeker als ze langer duren. De welvaart die ze creeeren is een illusie die later dubbel moet worden terugbetaald.

  46. Sean says:

    @ Lex ik heb het niet dagelijks op zak nee 😉

    weet je wat het is de hele woningmarkt is een ramp. het valt niet mee voor starters tegenwoordig. 5 jaar wachtlijsten sociale huurwoning, vrije sector stevig aan de prijs. koopwoningen in vergelijk met vroeger flink in waarde gestegen en daarmee ook de hypotheeklasten.

    wat ik gewoon ergelijk vind is de mensen hier die handen wrijvend de koop woningmarkt de put in praten uit eigen belang. zo van dan kan ik lekker me slag slaan. en die erica die lachend zegt weet je wat starters moeten doen een kopersstaking afspreken zodat de huizenprijzen lekker dalen.

  47. Mieke says:

    @sean

    correctie..die 30% is wat er overblijft van de prijzen…en nu ben ik nog optimistisch…!….

  48. Scheefhuurder says:

    @Gekleurd (23);
    Scherpe analyse: ik koop nu zeker geen huis en heb dat in het verleden ook niet gedaan, en dus zit ik nu niet in de markt (welke markt eigenlijk?). En inderdaad: een huis is om in te wonen. Huur of koop, mij maakt dat niet uit, maar vele anderen wel. Verder verwacht ik de komende jaren geen villa voor een prikje en ik zou er ook geen willen hebben (teveel onderhoud), net zo min als ik een Ferrari zou overwegen (ik ben al wat ouder en een hoge zit is dan praktischer). Ik overweeg zeker een koopwoning, maar heb geen haast, vele anderen wel. En door die haast om de boot te missen, zit Nederland nu midden in een zeepbel.

    Iedereen moet voor zichzelf een afweging maken. Als je blijft zitten waar je zit met 30jr. spaarhypotheek en netjes aflost, dan is er natuurlijk weinig aan de hand. En als iedere Amerikaan dat zou doen zou doen, dan hadden ze daar nu geen probleem. Helaas is niet iedereen zo voorzichtig, en wordt nog volop gekocht met de verwachting snel en zonder significante kosten door te kunnen stromen naar groter. Dat is dus echt afgelopen.

    @Sean (28). Er is geen sprake van doom-denkers op deze site, maar eerder van gezond realisme om na ruim 20jr van excessieve stijgingen van de huizenmarkt rekening te houden met minder prettige scenario’s. Baan kwijt? Inderdaad: oplopende werkeloosheid. Nog een reden om nu niet in te stappen!

  49. Sean says:

    @ mieke hahahaah worden je handjes al lekker warm van het wrijven :-p

  50. Lex says:

    @ sean

    – grote steden zijn altijd vol, dat zegt niet zoveel over beschikbare grond in het hele land. Overigens staat er ook veel te koop/leeg in de Randstad De prijzen in diverse grote steden zijn juist flink gedaald de afgelopen tijd.

    – Japan is het slachtoffer geworden van meerdere bubbels. Japan zelf was eigenlijk een bubbel die twee decennia geleden leegliep. De huizenmarkt liep daarmee in de pas. Maar het ging er even om dat daar de prijzen dalen ondanks een enorm grond- en huizentekort (veel groter dan in NL).

    – GB Da’s een deel van het verhaal. Het andere deel werd van de week verteld door minister Darling: zeer slecht nieuws voor de economie en een begrotingstekort dat nog nooit zo enorm is geweest. Dat gaat even tegenvallen om dat weg te positivo-geloven.
    Ook hier weer: ondanks tekort, dalende prijzen. En Nederland verwacht voor dit jaar overigens dezelfde achteruitgang in de economie.

    In de andere gevallen ook: ondanks een ‘tekort’ kelderden de prijzen. 30% daling is peanuts als je de irrationele stijgingen van 300% in aanmerking neemt en vooral… hoe het economisch hier gaat verder gaat lopen. We lopen wat achter nog op GB. De jaren 80 vielen nog mee hierbij vergeleken: ik heb ze zelf meegemaakt.

  51. charles says:

    @ sean 44

    -de prijzen stegen nog in 1977 toen de rente op 10% stond dus dat maakt ook geen bal uit…

    – werkgelegenheid kwestie van vertrouwen terugkrijgen makkelijker gezegt dan gedaan he ?

    – er gaat minimaal 30% van de prijzen af we zitten nu op -13% en er komen iedere week nog dik 800 huizen te koop bij , en de werkloosheid loopt op tot 800.000 in 2011 .

  52. charles says:

    @ sean 46

    wat moeten we dan moeten we hopen dat de stijging nog 20 jaar doorzet ?? dat ze nog 3x over de kop gaan ? 750.000 euro voor een gemiddeld rijtjeshuis ? dat we 40 jaar de tijd krijgen om een hypotheek af te lossen? onze kinderen betalen die rekening dan… en de lonen stijgen nooit zo hard mee dat is gewoon waanzin… geef toe zo is het de afgelopen 20 jaar gegaan je bent het toch wel met me eens dat we niet nog 20jaar zo door moeten gaan ?? of “zie / snap ” je het niet ?

  53. Simon says:

    ik zelf denk dat de stijging zoals de afgelopen dezennia niet meer voor zal komen ….

    Wel zal het kapitalistme verder toenemen en dat betekend dat je steeds meer als burger een pion bent van productie ….

    dus werken en betalen en hopern dat je met de 70ste met pensioen mag als je dat tenminste haalt ….

  54. charles says:

    @ sean

    iedereen heeft belangen ik heb geen huis dus ik wil dat ze goedkoper worden , mensen die wel een huis hebben willen liever winst dan verlies lijkt me… het lijkt wel of je de mensen kwalijk neemt dat ze niet met het piramide spel meespelen

  55. Lex says:

    @Sean 46 Dat bedoel ik 🙂 Maar echt, veel mensen schijnen tegenwoordig geen idee te hebben. Misschien is het wel een voordeel in deze zin als je opgegroeid bent in een tijd dat geld vooral in de vorm van biljetten kwam en niet als wat cijfertjes op je rekening. Dan is het allemaal wat concreter.

    Wat de ramp op de markt betreft… Die is er inderdaad: helemaal uit de hand gelopen. Alleen: de keuze die we hebben is uit een nu leeglopende bubbel (als ze het in Den Haag verstandig aanpakken, nog met enige controle), of een bubbel die door blijft zweren en straks met een nog grotere dreun en meer schade klapt.

    Meer keuzes hebben we niet, want bubbels klappen en de huidige situatie is simpelweg onhoudbaar. Na zo’n enorme stijging komt altijd een enorme daling: vaste prik in de economie.

    Dat mensen erop zitten te wachten, kan ik me nog wel iets bij voorstellen eigenlijk. Net zoals jij worden ze al jaren geconfronteerd met de over the top-prijzen van deze eerste levensbehoefte.

    Persoonlijk heb ik een hekel aan hypes, bubbels en pyramidespelen, en ben niet blij met de deelnemers eraan die deze zaken mogelijk maken. Niet zozeer omdat ze willen wonen, maar omdat ze slapend rijk denken te worden. Het gevolg is dat de niet-deelnemers als het uiteindelijk weer misgaat, weer voor de brokken mogen opdraaien. Zie ook bijvoorbeeld de IJslandse banken, Legiolease, etc. De schade voor de economie is ook vaak enorm door dit gedrag.

  56. Sean says:

    @ Charles 52.

    ik vind niet dat je een huis moet kopen om er winst op te maken maar om er lekker in te wonen. de prijzen zijn meer dan inflatie gestegen door lage rente en uitbreiding leencapaciteit. dat het nu wat minder gaat op de huizenmarkt in slechte economische tijden vind ik niet erg en lijkt me logisch na de fikse stijging van de afgelopen decenia. het is nu eenmaal niet een pakje boter wat je koopt 😉 ik vraag me alleen af of er een crash komt. ligt een beetje aan de duur van de economische crisis. dat is koffiedik kijken lijkt mij….

  57. Simon says:

    Ben het met Sean eens …

    Een correctie zal er zeker zijn, maar hele sterke dalingen zou ik niet verwachten …

  58. Sean says:

    @Lex 55. er worden hier voorspellingen gedaan van een harde landing. in ons omringende landen wel het geval. de prijzen stabiliseren of dalen door de economische crisis kan onderbouwt worden. maar de wetenschap dat de huizenprijzen halveren of wat dan ook van die doom scenarios zijn wat mij betreft nergens op gebaseerd…..

    bijvoorbeeld: stel de crisis is eind van het jaar afgelopen en de mensen krijgen overal weer helemaal vertrouwen in, de huizenprijzen zijn dan licht gedaald en gaan weer verder stijgen. ik zeg niet dat dit gebeurt maar is ook een scenario. of de huizenprijzen dalen dit jaar en volgend jaar stijgen ze flink omdat de bouwproductie is gehalveerd. niemand weet hoe het gaat lopen komende jaren, misschien ligt de randstad wel onder water over een paar jaar hahahaha 😉

  59. charles says:

    @ sean 56

    Oke dus je vind het eigenlijk niet normaal dat je een huis koopt om er winst op te maken , nou raad is wat er de afgelopen 20 jaar is gebeurd ….

  60. Sean says:

    dat is toch fijn voor die mensen ik gun het ze! zoek gewoon een huis huur of koop en ga daar lekker in wonen en geniet van het leven. kan je het niet betalen (zowel huur als koop) volg een avondopleiding neem het heft in eigen hand en ga niet lopen huilen ja maar die hebben winst gemaakt de afgelopen 20 jaar.

    en of ik het normaal vind? als je winst maakt op een huis is het mooi meegenomen maar ik zou er niet op rekenen zeker niet op korte termijn…op de lange termijn de mensen die vlak voor de daling van de jaren 80 kochten dus op het hoogte punt van toen lache nu om hun hypotheekje…

  61. frankie says:

    @ sean, simon

    wellicht een wake-up call maar prijzen die stijgen over een jaar..,er is geen geld meer!

    De AMF komt niet voor niks met hun advies, zij willen niet alleen ons behoeden voor teveel schulden maar ook alvast de bank aan argumenten te helpen om niet meer uit te hoeven lenen.

    Dus de mensen kunnen wel vertrouwen krijgen maar als de banken hun leverage van 60+ naar rond de 10 moeten terugbrengen dan valt er niks te stijgen qua prijs, want er is geen geld…

  62. charles says:

    @ sean

    dat is zeker heel fijn voor de mensen maar als je logisch nadenkt kan niet iedereen slapend rijk worden van het in het bezit hebben van een huis, nu zijn de rollen omgedraaid en word iedereen arm die ze huis niet op tijd verkoopt.

  63. charles says:

    ja de mensen die een hypotheek afsloten in 1980 die lachen er nu om ja , het is 2009 , dus ze moeten nog maar 1 jaar het laatste jr… maar die waren de 1e 10 jaar echt niet blij …

  64. sven says:

    @ sean

    Jij vind jezelf blijkbaar rekenkundig een snelle jongen.
    Om bij Japan deflatie te noemen haal je gelijk je eigen rekensommetje onderuit. Japan heeft in het begin van z’n eigen depressie/bankencrisis met geldbijdrukken de economie geprobeert te stimuleren. Na 2 decennia nog niet gelukt. Leg nu de link naar de westerse economie 😉 Hier heb je geen glazenbol voor nodig HAHA.

  65. sven says:

    @ simon en sean

    Verdiepen jullie jezelf nou eens wat beter in de economische situatie i.p.v. alleen maar te HOPEN op een economie en huizenmarkt die over een jaartje weer aan trekt( NOT ). Je staat totaal niet met beide benen op de grond, om te denken dat een daling van 30% niet reëel is. Je hebt géén glazenbol nodig, wel een portie gezond verstand en de wil om alles grondig uit te zoeken. Wat ook belangrijk is, is om de juiste informatie te kunnen koppelen. Wat mij ook opvalt is dat de bubble ontkenners ALTIJD dezelfde argumenten gebruiken om de bubble goed te praten of te relativeren. Op deze site zijn hierop ALTIJD ontkrachtende antwoorden gegeven!

  66. sven says:

    @ sean

    Je koppelt elke keer weer de verkeerde informatie. De jaren 80 met nu zijn niet te vergelijken. De crisis van nu is er niet een van een te hoge rente. De financiële markten zijn ingestort omdat de waarden van hun beleggingen en derivaten niet meer te beoordelen zijn. Als deze tegen de marktwaarde worden verhandeld, zijn ze allemaal failliet. De banken verdienen de dikke sommen geld van het verleden NOOIT MEER. De banken stallen hun geleende geld van de centrale bank, terug bij de centrale bank de laatste tijd. Geld dat de centrale banken bijdrukken gaat NIET rechtstreeks de economie in, snappie. Geld dat Bos leent, komt nauwelijks bij de burger terecht. Geen enkel land in de wereld kan de economie goed op gang brengen. Er zal ergens weer veel vraag moeten komen. Dit zal moeten met spaargeld( voorlopig geen optie) of geleend geld (voorlopig geen optie).

  67. sven says:

    @ sean

    Het is ook helemaal niet erg om de huizenmarkt een duwtje/stamp in de richting omlaag te geven. We hebben de laatste 20 jaar niets anders gehoord dan dat de prijzen NOOIT konden zakken, want hierom en daarom. Mensen hebben zich TOTAAL gek laten maken. De ontnuchtering begint nu langzaam aan te komen( veel te langzaam). Maar een geluk, de banken kunnen niet meer meewerken( op oude voet ), en de depressie gaat zijn werk doen. Dit is absoluut géén doemscenario maar een zegen.

  68. Mieke says:

    ….inderdaad…terug naar de basics….ik verheug me erop….

  69. Okkie says:

    @Sean:
    Niemand wil in de praktijk voor 30 jaar aan hetzelfde huis vastzitten.

  70. Okkie says:

    @Sean nr.60:
    Het zijn diezelfde mensen die vroeger winst maken op hun huis die nu lopen te jammeren en de samenleving op wil laten draaien voor hun verlies. Het enige waar ik over klaag zijn de miljarden die de belastingbetaler nu al jaarlijks ophoest voor dit geintje.

  71. Lex says:

    @Simon 57 – Gebaseerd op wat? Dat Nederland zo anders is? Tja, dat vonden de inwoners van de VS, GB, Spanje en IJsland ook. Maar alle ontkenningsmechanismen ten spijt (iedereen wil geloven dat hij anders is en dat iets vervelends hem niet overkomt): we zijn helemaal niet anders als het om macro-economische zaken gaat.

    Maar goed: veel mensen die eerder nog beweerden dat het helemaal niet omlaag kon, zeggen nu inmiddels al dat er een correctie komt, dus dat is al iets van winst, zullen we maar zeggen 🙂

  72. Lex says:

    @Sean 58 – Op economisch gebied kun je weinig met volledige zekerheid zeggen -de chaostheorie gaat hier wel goed op- maar met waarschijnlijkheden kun je wel aardig wat zeggen. En de waarschijnlijkheid dat het volgend jaar opeens de crisis voorbij is, is bijzonder klein.

    Waarom zeggen mensen, waaronder politici, dat dan toch zo graag? Behalve dat ze het zelf heel graag willen geloven en liever niet de vervelende feiten onder ogen zien (een half jaar geleden voorspelden dezelfde mensen nog dat er geen crisis zou komen): ze hopen op die manier ook de boel weer wat op te krikken. Leuk geprobeerd, maar het werkt niet zo. Net zoals waarschuwen dat het mis zal gaan bij bubbels en hypes amper helpt tijdens de curve omhoog.

    Je kunt aardig wat voorspellen door te kijken naar vaste en terugkerende patronen in de economie, naar hoe bubbels verlopen en ook iets te weten van de menselijke psyche. En vooral: door niet bang te zijn voor dreigend slecht nieuws, maar dat juist onder ogen te zien.

  73. Lex says:

    @Sven 65 – Het is wel grappig dat wanneer je de cliche-uitspraken bij de vorige bubbels erbij haalt, je werkelijk op het woord kunt voorspellen wat de reacties bij de bubbel-ontkenners zijn.

    De ontwikkeling die je de laatste tijd ziet, is dat bubbel-ontkenners (meestal mensen die winst maakten of dachten te gaan maken met de bubbel) niet meer zozeer zeggen dat een daling niet zal gebeuren (dat valt nu moeilijk nog te ontkennen), maar dat je het niet kunt weten. Ook een leuke manier van ontkennen natuurlijk 😉

  74. M says:

    @Simon

    Hou nou toch eens op om alles wat je onprettig vind in je omgeving af te schuiven op het kapitalisme. Het zijn juist de mensen die er – zoals jij – weinig werk van maken de boel te doorgronden die er voor zorgen dat we met het huidige debiele politieke beleid zijn opgezadeld.
    Als je er niets van snapt zal je onhandig stemmen. Mijn advies aan jou is thuis te blijven de komende verkiezingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*