Eigen Huis: halveer overdrachtsbelasting en verhoog de Nationale Hypotheek Garantie

De Vereniging Eigen Huis vindt dat het kabinet maatregelen moet nemen om twijfelende huizenkopers en terughoudende geldverstrekkers meer vertrouwen te geven. De VEH pleit voor een tijdelijke halvering van de overdrachtsbelasting en een hogere grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Op de verslechterende woningmarkt kunnen deze maatregelen de terughoudendheid wegnemen om hypotheken te verstrekken, aldus Eigen Huis in een brief aan de ministers Bos van Financiën en Vogelaar van Wonen. De VEH wil dat de overdrachtsbelasting tijdelijk gehalveerd wordt tot 3 procent en dat de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie wordt verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro. Hierdoor stijgt het aantal woningen dat onder de garantieregeling valt van 60% naar 80%.

Sneller verhuizen
De hoge overdrachtsbelasting leidt bij aankoop tot een fors vermogensverlies dat in de huidige markt niet meer binnen redelijke tijd wordt goedgemaakt door een waardestijging van de woning. Mensen zijn daardoor minder snel geneigd te verhuizen en blijven dus langer in hun woning zitten. Door de overdrachtsbelasting te verlagen, verminderen de bijkomende kosten en zullen mensen sneller besluiten een (volgend) huis te kopen. De inkomsten die het Rijk hierdoor misloopt, worden volgens Eigen Huis voor een belangrijk deel gecompenseerd omdat door de tariefsverlaging meer woningen zullen worden verkocht.

bron: ANP

Share Button
Tagged with: ,
15 comments on “Eigen Huis: halveer overdrachtsbelasting en verhoog de Nationale Hypotheek Garantie
  1. Joop Kl; says:

    Alle hens aan dek! De schreeuw om overheids ingrijpen door allerlei belanghebbende partijen op de huizenmarkt wordt steeds sterker. De sterkt mijn vermoeden dat er toch iets serieus aan de hand is. In nederland hadden we toch een heel andere huizenmarkt dan de rest van de wereld, er was in NL toch niks aan de hand??

  2. David Wasser says:

    Beste redactie van deze website,
    ik moet zeggen dat ik altijd met grote interesse de artikelen volg op deze site. Natuurlijk ook vanwege het feit dat de woningmarkt erg interessant is. Echter wat ik me afvraag is, hoeveel mensen er achter deze site zitten en ook wat de wetenschappelijke waarde / ontbreken hieraan is.
    Naar mijn mening zijn dat juist interessante zaken waarmee je een eventuele zeepbel / overwaardering onderbouwt aan kan tonen. Misschien dat jullie hier eens iets over kunnen publiceren.

    Voor het overige; goed bezig, interessant en vermakelijk om te lezen! Ga zo door!

  3. Igor says:

    Dat is een prima voorstel.
    Nu nog grondprijzen met 50% verlagen…

  4. Scheefhuurder says:

    Verlagen van de overdrachts-belasting werkt alleen bij aanvang en zal in korte tijd de huizenprijzen verder opdrijven. Evenals het verhogen van de NHG, zijn dit ad hoc en visieloze voorstellen om de zeepbel nog langer in stand te houden. Het eerste wat de overheid te doen staat is om de hypotheekrente aan te pakken. Een goed moment om daarmee te beginnen waren de jaren van economische voorspoed waarin de huizenprijzen excessief stegen. Typisch dat belangenverenigingen dat toen nooit hebben voorgesteld. In het algemeen is het een goede zaak om overheidsmaatregelen af te bouwen. Je zou dan kunnen denken aan verlaging vd. overdrachtbelasting in combinatie met een eerste beperking van de rente aftrek, budgettair neutraal.

  5. johanna h. says:

    Slecht idee, in een krappe markt vertaalt iedere vergroting van de financiele mogelijkheden van kopers zich in een overeenkom- stige prijsstijging; indien gefaciliteerd door de overheid
    (als bij de renteaftrek)ontstaat
    er in feite een kanaal om belastinggeld naar de banken over te hevelen.De nhg is een fraudeursparadijs en ontneemt
    de koper teveel de eigen verantwoordelijkheid. Beter is het de markt de kennelijk te hoge prijzen te laten corrigeren
    en dan geleidelijk de overdrachtsbelasting en renteaftrek te verminderen.De nhg kan beter per direct worden afgeschaft opdat starters hun mogelijkheden en risico’s nauwkeuriger zullen inschatten.
    Voor de goede orde: hoewel ik
    eigen huizen bezit ben ik geen
    liefhebber van de Vereniging Eigen Huis (zo kan men op hun site lezen dat bezitters van een eigen huis ‘betere mensen’ zijn!).De VEH toont hier
    schaamteloos eigenbelang vermomd als bezorgdheid voor de economie.
    johanna

  6. Joop Kl; says:

    Als dit doorgaat dan zou ik als overheid als tegeneis stellen dat de ontstane overwaarde met 50% belast wordt. Zal ze leren om te speculeren met huizen, een huis is om in te leven niet om mee te handelen.

  7. Marv cel Leys says:

    Een verlaging van de overdrachtsbelasting komt ten goede aan de kopers en niet aan verkopers met eventuele overwaarde , de overwaarde met 50% belasten is een onrealistische onrechtvaardig voorstel en zal never nooit plaats vinden. Overwaarde heeft in dit geval ook geen flikker met speculeren te maken.

    Het zou pure diefstal zijn om mensen die bijvoorbeeld 20 of 30 jaar zuinig geleefd hebben hun spaarpot , tevens vaak oudedagsvoorziening af te pakken , terwijl andere figuren alles er door gejaagd hebben . Hier krijg je zelfs geen steun voor van Groen Links of de SP. Forget it .

  8. steef says:

    JE koopt een huis hoop ik omdat je dan onderdak heb voor je gezin, en niet om er zoveel mogelijk overwaarde uit te krijgen.

    Wordt er dan niet stil gestaan en enig aandacht gegeven aan de starters. HEt wordt tijd dat de lucht uit de markt wordt gehaald en de mensen die nu hun huis verkopen of in de nabije toekomst zullen een overwaarde als sneeuw voor de zon zien verdampen.

    En het is essentieel dat dit gebeurd, voor de markt en voor de mensen die staan te huppelen om een fatsoenlijk huis.

  9. johanna h. says:

    Interessant idee van J.K. Men moet dan wel onderscheid maken
    tussen diegenen die hun overwaarde hebben opgebouwd met
    staatssteun (via de renteaftrek)
    en overigen.Wil men nu ook nog
    een door de staat gegarandeerd
    rendement dan is het niet onredelijk dat de staat iets
    terug ontvangt bv. door verkoper
    een (de?) overdrachtsbelasting
    te laten betalen, waarvan de
    hoogte afhangt van de overwaarde
    en de ontvangen rentesubsidie.

  10. Joop Kl; says:

    Mensen die een premie A woning (huis met overheidssubsidie) hebben gekocht in de jaren tachtig zitten nu op een klein kapitaal van 200k of meer. De jeugd van tegenwoordig betaald nu voor de vorstelijke oude dag van deze groep mensen terwijl ze zelf moeten krom liggen, dergelijke vermogens mogen imo best gedeeltelijk afgeroomd worden.

  11. Joop says:

    Iedereen moest zo nodig een eigen huis. Dan heb je iets van jezelf. Nou, er is niets van jezelf aan, maar gewoon van de bank. Dan zeggen ze: Nee, je moet niet gaan huren, dan ben je niet slim bezig, een huis komt naar je toe. Ja, in een stijgende huizenmarkt kun je een hogere prijs vragen voor je huis. Maar dat is dan ook alles. En wat als je duur terug moet kopen als je het huis verkoopt en vervolgens de huizenprijzen gaan dalen? Weg is je geld. Mag je nog blij zijn als je geen restschuld overhoudt. Nee wij huren net zolang tot we goedkoop kunnen instappen. Blij dat ik nog steeds gewoon een huursukkel ben. Nog heel even volhouden. De huizenprijzen gaan onherroepelijk vallen als een baksteen. Wie het laatst lacht…..

  12. Marv cel Leys says:

    Als iemand na 20 of 30 jaar zijn hypotheek middels rente en aflossing geheel of gedeelte heeft afgelost is het niet meer dan vanzelfsprekend dat er overwaarde is ontstaan . Dit gevoegd bij de inflatie zou het wel vreemd en ongewenst zijn mocht dit niet het geval zijn.

    Als je 20 of 30 jaar elke maand een flink bedrag spaart plus rente staat er plus ook een fiks bedrag . En voor de afgunstge mensen die het belasten een interesant idee vinden om die overwaarde te gaan belasten ik zou zeggen doe je best , misschien is er wel een partij die het idee wil over nemen .

    Kan je zelf over zoveel jaren ook je spaarcenten aan de schatkist overdragen , met liefde .

  13. Marv cel Leys says:

    En dat de lucht maar is uit de markt moet lopen is nu ook niet bepaald erg sociaal , dat betekent dat al die tienduizenden gezinnen die de laatste jaren op het huidige prijsniveau hebben gekocht zwaar in de financiele problemen gaan komen , gedwongen verkopen en fikse restschulden.

    Mensen bepalen gelukkig in dit land nog altijd zelf wat hun motieven zijn om een eigen woning te kopen .

    Natuurlijk koop je een huis om een dak boven je hoofd te hebben en natuurlijk moeten starters geholpen worden maar niet door kunstgrepen ten laste van bestaande huiseigenaren , die ook eens starter zijn geweest met beperkte middelen.

    En of er lucht in de markt zit dat zou best kunnen maar dat bepaalt de markt en niemand anders .

    Een huis kopen is gewoon een vorm van investeren waar je op kan verdienen maar ook flink op verliezen en die onzin dat er geen overwaarde gecreerd zou mogen worden is typerend voor mensen die alles voor niks willen , maar ook daar heeft de markt gelukkig geen boodschap aan.

    De starters van nu verwachten ook dat hun huis minstens de inflatie bijhoudt anders moet je ze eens horen over tien/twintig jaar .

    Die ontstane overwaarde is vaak een proces van jaren geweest , in een tijdsbestek dat alles , inclusief lonen in waarde zijn gestegen ( inflatie weet je wel ! ) plus dat eigenaren in tegenstelling tot huurders alle onderhoudskosten zelf hebben opgebracht en niet de huisbaas. En dat mag naast de inflatie best beloond worden . Of wil jij je huis over twintig jaar voor het zelfde bedrag verkopen aan een arme starter !

  14. Niels says:

    Marv, de huizenprijzen staan niet in verhouding met de inkomens. De waardestijging die huizen de laatste jaren hebben doorgemaakt staat niet in verhouding met de werkelijkheid. Inflatie bijhouden is één ding maar tonnen winst maken is wat anders.

  15. Marv cel Leys says:

    Tonnen winst !

    Ik denkt niet dat kopers van de afgelopen 10 jaar tonnen winst aan een gemiddelde koopwoning ( prijs nu rond de € 240.000 ) hebben verdiend , rekening houdend met inflatie , kosten en aflossing .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*