Economie nog niet in herstel volgens kredietverzekeraar

De goede beurskoersen en signalen van economisch herstel vertekenen huis van geldhet beeld. Nederlandse bedrijven wachten dit jaar in het derde en vierde kwartaal zware verliezen. Omzetten lopen tot 45% terug. Het aantal faillissementen neemt dit kwartaal al met 32% toe ten opzichte van eind 2008. Nederland krijgt last van de wereldwijde vraaguitval, ziet kredietverzekeraar Euler Hermes. De export daalt voor het eerst naar het niveau van 1945. “Dat het in Nederland nu wat beter gaat, is echt een gruwelijke onderschatting.”

Het is de meest pessimistische vooruitblik van de marktleider in kredietverzekeringen sinds zijn bestaan. Complete staten staan in het rood. Na het bankroet van IJsland lopen onder meer Oost-Europese landen de kans op een bankroet. “Dat risico is inderdaad nu goed denkbaar”, constateert Walter Toemen, directeur risk bij Euler Hermes Nederland. “We hebben nog nooit zo veel afwaarderingen van landen tot het laagste niveau gezien. Mensen zien wel zwaluwen, maar het zijn er nog veel te weinig. Positief zijn is goed, maar de onderliggende economische trend op basis van cijfers is gewoon heel slecht”, verzucht hij.

Claims of banks on East European Countries, as % of GDP

“Omzetdalingen van 25 tot 45% in veel industrieën kunnen Nederlandse bedrijven niet eventjes goedmaken. Die terugloop is nog nooit zo groot geweest. Op het oude economische niveau keren we niet meer terug. Met de wereldwijd structureel inzakkende vraag krijgen onze bedrijven straks grote problemen.”

Duitsland staat pal voor een diepe neerwaartse spiraal. “Hun auto-industrie gaat zeer slecht. Als grootste importeur uit Duitsland krijgen Nederlandse bedrijven daar, ook indirect, klappen van.” Dat geldt dan behalve voor de toeleveranciers van autoproducten ook voor de hele transportsector en alle machinebouwers. “Het dieptepunt is in Duitsland nog lang niet bereikt. En Nederland wordt naar die diepte meezogen.”

De kredietverzekeraar – die zich onder andere baseert op betalingsgedrag, orderportefeuilles en faillissementen bij 40 miljoen bedrijven – ziet later kans op economische stabilisatie. Op zijn vroegst in het derde kwartaal van dit jaar. In de eurozone zijn zeer kleine verbeteringen in 2010 mogelijk. Maar op voorwaarde dat de kredietverlening weer op gang komt. Toemen: “Banken wekken de indruk dat kredieten weer worden verstrekt. Het tegendeel blijkt waar. Onze klanten zien dat banken uiterst moeizaam additioneel kapitaal willen lenen, uiterst moeizaam de oude leningen verlengen. Terwijl zaken slecht gaan, en de Europese Centrale Bank zijn uitleenrente voor geld aan de banken verlaagt, leveren dezelfde banken Nederlandse bedrijven gewoonweg onvoldoende kredieten. Ze kunnen niet door.” (Bron: Euler Hermes)

Dat de Amerikaanse economie traditioneel na een recessie als eerste opveert, is niet langer vanzelfsprekend. China en Zuid-Amerika zijn eerder kanshebbers, ziet kredietverzekeraar Euler Hermes. In Europa gaan vooral Spanje, Groot-Brittannië en Griekenland gierend bergafwaarts. “Het aantal faillissementen gaat daar fors omhoog. In Nederland gaat het vooral om kleine ondernemers. Met negatieve groei vrezen we nu een golf faillissementen waarin vooral kleinere bedrijven het slachtoffer zijn. En dat is dit kwartaal eigenlijk al begonnen. Er is gewoon te veel optimisme in de markt.”

bron: economie.nieuwslog.nl

Share Button
Tagged with: ,
32 comments on “Economie nog niet in herstel volgens kredietverzekeraar
  1. Eric says:

    Harry is natuurlijk bang voor zijn eigen vastgoed investeringen en ik schat dat zijn vrindjes hem hebben aangespoord om maar eens wat tegengas aan de realisten te geven.

    Stel je voor zeg, dat het plebs erachter komt hoe de zaken er echt voor staan….

  2. Henk says:

    Ik vind het juist erg slecht van die Rienk dat hij weer een uiterst lullig grafiekje erbij pakt die hij veel beter nog 100 jaar eerder had moeten laten beginnen en ook even updaten tot wat het nu is. Deze grafiek was totaal zinloos.

    En dan is er natuurlijk altijd een soort cyclus in de historie, maar over het algemeen worden die elke keer korter. Vroeger had je pak en beet 3000 jaar (egypte) nodig om een grote cultuur verandering teweeg te brengen, daarna 1000 jaar (romeinen) daarna 500 jaar (renaissance) 200 jaar Industriele revolutie, 50 jaar post industriele revolutie, etc… (dit zijn trouwens geen officiel jaartallen).

    Maar ik wil meer duidelijk maken, dat waarbij een jaren 30 crisis 25 jaar nodig had om te herstellen (omdat alles in die tijd nou eenmaal minder snel ging), er 16 jaar nodig was in jaren 70 zou het zo maar kunnen dat we nu al de .com crisis hebben gehad van 9 jaar ofzo, en we nu in een krediet crisis van 4 jaar zitten…

    Dus mijn interpretatie van die cyclus theorie heeft net zoveel waarde als die van Rienk, en waarschijnlijk nog beter onderbouwd.

  3. buddy says:

    Harry heeft z’n vermogen in VASTgoed zitten en de laatste 30 jaar uitsluitend voorspoed gekend.
    Rienk, Kees, en Willem hebben een meer realistische kijk op de toestand in de wereld. En zien de gevaren van het casino spel in de financiele arena.

    Harry begint nu al ach en wee te roepen terwijl de grote bevalling nog moet komen met Pimmetje als vroedvrouw. Nou Harry hopelijk wordt het geen keizersnee.

  4. Niek says:

    @Henk(2):
    En dan is er natuurlijk altijd een soort cyclus in de historie, maar over het algemeen worden die elke keer korter.

    ik denk dat je nodig eens je historische kennis moet bijspijkeren; grote omwentelingen gingen in de oudheid vaak veel sneller dan nu. De tulpenbollen bubble van 1635 klapte trouwens ook in een week ( -90%) ondanks dat er toen nog geen telefoon en internet was.

    De Nederlandse huizenbubbel is al jaren bezig om te klappen, en ik denk dat het nog wel tien jaar kan duren voordat de prijzen weer realistisch zijn. If anything, dan zorgt de moderne techniek van leugens in overvloed ervoor dat het veel langer duurt voordat iedereen doorheeft hoe de zaken staan.

    Verder eens met Rienk, we zijn nu net gestart met het wegwerken van een wereldwijde megabubble die al ruim 25 jaar (volgens sommigen 33 jaar) in aanbouw was; alleen rasoptimisten denken dat je zoiets in een jaartje wegwerkt. Kijk naar het beurssentiment van het moment: de markt heeft nog helemaal niks geleerd, een paar maanden na de ‘crash’ en iedereen koopt weer massaal zombie banken, junk bonds, enz. Allemaal bang dat ze de volgende bull market gaan missen.

    Ik wacht nog op de dagelijkse juichberichtjes van het NOS journaal dat de AEX weer een belangrijke weerstand genomen heeft dus dat u nu écht moet instappen.

  5. Niek says:

    @buddy(3):
    in de VS lijkt de crash van het commercieel vastgoed nu echt van start te gaan. Nederland zal ongetwijfeld volgen, ook deze markt is rijp voor de slacht wegens krankzinnige huren, enorme leegstand (in sommige regio’s 30-40%) en een dramatische toestand van de economie. Helaas gaat ook hier de overheid weer proberen de zielige speculanten te redden op kosten van de belastingbetaler 🙁

  6. JW says:

    voor dubbele huizenbezitters.
    een overzichtelijke berekening indien wordt overgegaan tot onderverhuur van een woning.

    http://www.overbruggingsverhuur.nl/praktijkvoorbeeld1.html

  7. J says:

    POLL: Op welke datum gaat Funda over de 200.000 huizen heen?

    Ik hou het op 1 juni.

  8. koopnugeenhuis says:

    ik zeg 1 juli !

  9. Niels says:

    Ik denk dat het ergens in juni zal gebeuren. Er zal wel tegelijkertijd een bericht van Ger Hukker komen dat het nu het beste moment is om een huis te kopen omdat er nog nooit zoveel aanbod is geweest hahaha.

  10. M says:

    Als ik op funda kijk zie ik daar staan: “zoek in 261.246 aangeboden woningen”.

    Dat lijkt zomaar een stuk meer dan 200.000 te zijn, en het is pas mei.

  11. Eric says:

    En als je dan doorklikt op dat oranje venster zie je:

    Zoek in 194.175 koopwoningen

    Wie kan mij het verschil verklaren?

  12. Eric says:

    Als ik kijk op huizenzoeker.nl zie ik:

    204.597 unieke koopwoningen?HuizenZoeker heeft in totaal 272.672 koopwoningen gevonden op de verschillende huizensites.

    Nadat deze huizen zijn gefilterd blijven er in totaal 204.597 unieke koopwoningen over.

  13. M says:

    Verschil is waarschijnlijk vanwege de verschillende categorieën (agrarisch, bedrijven, wonen), en omdat de database niet eenduidig is in zijn termen.

  14. M says:

    Wat de Europese verkiezingen betreft ben ik er denk ik uit. Ik ga het proberen op Libertas.

    Jonge partij, ik weet het, maar dit is ongeveer de enige partij die een duidelijk standpunt inneemt over het gesjoemel met de grondwet, de belabberde regulering en de verspilling van de belastingpoet.

    Lees het maar eens door als je tijd hebt.

  15. Eric says:

    @ M:

    Interessante partij, ik moet ook zeggen dat veel van hun punten mij aanspreken.

    Hebben ze al zetels in het EP ?

  16. M says:

    Volgens mij hebben ze nog geen zetels (zo jong zijn ze). Maar dat kunnen we gelukkig veranderen binnenkort. Ik ga mijn vrienden en kennissen in elk geval overhalen.

  17. michzelluf says:

    4. Niek Zegt:

    De stijging op de beurs heeft te maken met het vertrouwen in de waarde van geld (dollar) en de ingezakte obligatiemarkt en vastgoedmarkt…

    En cash is/wordt trash gedachte.

    Geld vloeit in de aandelenbeurs en eenmaal aangejaagd…blijft de boel oplopen want het geld moet ergens naar toe. En inderdaad wil niemand die bull missen. De VS regering (jawel de meeste allemaal een wall street verleden) zitten de beurs structureel (PPT) te ondersteunen om vertrouwen te ontwikkelen. Dit gaat echter gigantisch falen…

    we zitten nog steeds in een bear market met sterke bull oplevingen.

    Kijk naar de beurs van de VS in 1929 t/m 1932 en zie de overeenkomsten!
    zie:
    http://www.stockcharts.com

  18. Niek says:

    @michzelluf(17):
    inderdaad, voorlopig wijst alles op een onvervalste bearmarket rally. Maar het kan wel doorslaan in geglobaliseerde hyperinflatie, de kans daarop lijkt me inmiddels aanzienlijk.

    Vertrouwen in de dollar, ingezakte obligaties? Het vertrouwen in speculatieve currencies en bijv. junk bonds is de laatste twee maanden enorm gestegen. Ik zou eerder zeggen dat beleggers weer het hoogste risico opzoeken, dankzij de Geithner put. Wat er ook gebeurt, de FED en het PPT zorgen voor een bailout (denkt men, in ieder geval).

  19. Woger says:

    Ik denk dat de aandelenmarkt nog steeds rond de 200 punten hangt, maar dat er afgelopen 2 maanden 30% inflatie heeft plaatsgevonden op de aandelen..

  20. M says:

    @Woger

    Ik zat zelf ook al aan inflatie te denken, maar daarvoor is het eigenlijk te vroeg lijkt me.
    Bovendien wordt de markt de laatste 2 jaar nog meer dan eerst aan alle kanten gemanipuleerd, dus erg betrouwbaar is de stand niet.
    Toch blijft inflatie inderdaad een optie wat mij betreft. De tijd zal het leren.

  21. Henri says:

    @Niek (5)
    “Nederland zal ongetwijfeld volgen, ook deze markt is rijp voor de slacht wegens krankzinnige huren …”
    Volgens mij houden die hoge huren het echt instorten van de koopmarkt (vooralsnog) tegen.
    Mensen vergelijken toch woonlasten tussen huren en kopen. En de netto-hypotheeklast plus belastingen zijn nu nog vaak lager dan partikuliere huren.

  22. M says:

    @Woger

    Hier nog een leuk stukje over hyperinflatie.

  23. Niek says:

    @Henri(21):
    die huren zijn hoog om één reden, namelijk dat het meeste commercieel vastgoed gefinancierd is bij de bank op basis van de nominale huuropbrengst. Of er 0 of 40% leeg staat maakt doorgaans niks uit voor de ‘waarde’ van het pand. Verhuurders houden dus liever de huur hoog (en ieder jaar hoger = meer lenen van de bank) dan dat ze huurders korting geven. Er zijn al diverse rapporten gemaakt die voorspellen dat hier grote ongelukken van gaan komen, deze markt is net zo’n bubble als de prive markt en ook hier komt het door ‘gratis geld’. Zelfs als de economie volledig zou herstellen en er niks meer bijgebouwd wordt is er in NL zware overkapaciteit tot zeker 2015 …

    De rest van je verhaal is m.i. niet van toepassing (het gaat niet over prive woningen maar over kantoorpanden en andere bedrijfsruimte).

  24. Frank says:

    Walter Toemen, directeur risk bij Euler Hermes Nederland, heeft in 1999 mijn stage bij zijn bedrijf begeleid. Of dat een succes was ~ ik ben er halverwege mee gestopt, maar het antwoord op de vraag vraagt iets meer nuance.

    Het kantoor van Euler Hermes staat op het bedrijvenpark De Pettelaar te ‘s-Hertogenbosch en is ~ voor wie weet waar hij precies moet kijken ~ te zien vanaf de A2…

  25. sven says:

    Natuurlijk komt er géén herstel. Met de arbeidsmarkt die in Amerika per maand 500.000 werknemers op straat zet, en de schoolverlaters die bijna allemaal géén baan kunnen gaan krijgen. De economie moet er echter iedere maand 125.000 banen bij scheppen, om alleen al de nieuwe toestroom op de arbeidsmarkt te kunnen opvangen. Dat betekent dat het op zijn minst zes jaar gaat duren, voordat de werkgelegenheid in de VS weer gaat stijgen – en dat alleen, als alles meezit, onder de best denkbare omstandigheden.

    De bouwsector ligt gehéél op z’n gat, en zal de komende jaren volledig plat liggen, aangezien er nu 15 miljoen huizen léég staan, en zéér weinig hypotheken worden verstrekt.

    Net als in 1933 zijn de beurzen na de instorting vorig jaar zo’n 30% gestegen. En net als in 1933 wordt ons door de authoriteiten en de financiële topmannen verteld, dat de bodem bereikt is, en we het ergste van de recessie gehad hebben. In 1933 moest echter het ergste nog komen, en dat is ook nu het geval.

  26. Michzelluf says:

    25.sven Zegt:

    De crisis is echt gigantisch, daar doe je weinig tegen…

    Wat er nu gebeurt door Timmy, is het probleem vergroten…

    Amerika is wel een land wat snel uit een crisis kan komen, door geloof ik in.

  27. sven says:

    @ 26

    Alle argumenten (als die er al zijn) om te veronderstellen dat Amerika (waar het herstel vandaan moest komen) zo flexibel is, dat het binnen een handomdraai uit de recessie/depressie kan kruipen, is op niets gebaseerd.

    De zwaar oplopende staatsschuld, het vergrijzings/gezondheidszorgprobleem en de overcreditering van de private sector, hangt als een molensteen om de nek van de Amerikaanse bevolking.

    De banken gaan niet meer meedoen met het overcrediteren van de burger. China stopt grotendeels met staatsobligaties kopen. En de Amerikaanse overheid staat machteloos te kijken hoe de economie in een directe lijn in elkaar stort.

    Je kunt best ergens in geloven, maar probeer wel de realiteit niet uit het oog te verliezen.

  28. Niek says:

    nieuwsbericht van vandaag:

    aantal fallissementen (van bedrijven dus) stijgt explosief. Het voorschrijdend 3-maands gemiddelde is in een jaar tijd ruim verdubbeld; dat is sinds de jaren tachtig nog nooit voorgekomen.

  29. M says:

    @Niek

    Hier Willem Middelkoop over dat onderwerp.

  30. sven says:

    M

    Bedankt voor de link.

  31. Frank says:

    Zolang er geen koopkracht is, zakken we verder in de crisis. Er zijn eigenlijk twee zaken die de crisis een ommezwaai kunnen geven. Dat zijn de energiekosten, huur-en aankoopprijzen van woningen laten dalen. Deze twee basisbehoeften van een gezin en zelfs alleenstaanden/singles, die de laatste tijd toenemen,nemen zo’n happen uit het budget dat bezuinigen op andere zaken een noodzaak worden met als gevolg minder consumptie dus minder vraag naar het grote aanbod met als resultaat – minder werk en toenmende werkloosheid.In vergelijking met andere prijstijgingen zijn deze twee basisbehoeften niet meer in verhouding met de inkomsten. Zolang hier geen verandering in komt, zal vadertje staat moeten blijven inspringen om diegene die in geldproblemen komt, bij te schieten met als resultaat: wij draaien allemaal op voor de crisis.Dus willen we koopkracht dienen we de twee grootste geldverslinders uit ons budget naar beneden te halen

  32. Frank says:

    Zou misschien een ideetje zijn om ´koopkracht´ ook bij de afdeling van ´categoriën´ te plaatsen.(op de rechterkant)

    Hoewel,geen kritiek op of over deze site;Ze geeft prima info.
    Een pluim voor de eigenaar(s)moderator(s)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*